Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Τα πλατάνια στην Πύλο

ΑΠΟ την Πύλο η επιστολή-σχόλιο αναγνώστη για τα ιστορικά πλατάνια της πόλης: «Είμαι καθημερινός αναγνώστης σας από την Πύλο και διαβάζοντας το σημερινό (χθεσινό) άρθρο σας στη σελίδα για τα πλατάνια που ξεραίνονται στην οδό Κρήτης, απλώς αγανακτώ με την δημοτική αρχή της πόλης μου που μέσα στο καλοκαίρι αποφάσισε να “κλαδέψει“ τα πλατάνια στην πλατεία της Πύλου για να εξυπηρετήσει επαγγελματία να βάλει τέντες. Αν είναι έτσι, να κόψουμε τα πλατάνια και να βάλουν όλοι τέντες! Αλλοι φυτεύουν και άλλοι κόβουν...».
Αναμένεται ο αντίλογος.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/05/2008
Λίγα λόγια για το δημοσίευμα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά αλλά δεν αξίζει τον κόπο νομίζω για περισσότερα.
Ο επιχειρηματίας, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, είχε άδεια από το Δήμο για την τοποθέτηση της τέντας. Συνέπεσε ο ψεκασμός των πλατανιών με την κατασκευή του σκελετού της τέντας. Ο Δήμος, παράλληλα με τον ψεκασμό, είχε αποφασίσει να δώσει λίγο αέρα στα πλατάνια για να μη «πνίγουν» αυτούς που ζητούν τη δροσιά το καλοκαίρι κάτω από τον ίσκιο τους. Συνέπεσε ο ψεκασμός των πλατανιών με την κατασκευή του σκελετού της τέντας. Το μόνο που έκανε δηλαδή ήταν να τα «κουρέψει»-όλα τα πλατάνια- λίγο, από κάτω, για να μη βρίσκουν τα κεφάλια μας στα κλαριά. Αυτό ενόχλησε μάλλον τους «γνωστούς» μονίμως διαμαρτυρόμενους οι οποίοι δεν λένε να βάλουν μυαλό, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στους ίδιους τους εαυτούς τους. Το «άλλοι φυτεύουν και άλλοι κόβουν…» έχει να κάνει με την υπερβολή τους. Δεν θέλουν ίσως ανταγωνιστές αλλά θέλουν να είναι μόνοι τους στο παιχνίδι.
Κώστας…

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Μεθώνη: Kατά των ανεμογεννητριών το Νομαρχιακό


Την αρνητική απόφασή του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Μεθώνης επανέλαβε προχθές το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας. Παρά την παλαιότερη αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου, οι εγκρίσεις για την κατασκευή του έργου έχουν προχωρήσει και τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, είχε προκληθεί ένταση στη Μεσσηνία από το γεγονός ότι, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η τότε περιφερειάρχης Αγγέλα Αβούρη είχε υπογράψει την έγκριση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Πύλος - Πεκίνο - Μόσχα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

Τους στόχους και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της παγκόσμιας συνάντησης μοτοσυκλετιστών που θα γίνει στην Πύλο από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου και του οδοιπορικού από την Πύλο για το Πεκίνο και τη Μόσχα, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής των Δρόμων της Ελιάς και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην πρέσβης στην Ουνέσκο Βασίλης Βασιλικός, ο πρόεδρος του δικτύου των πολιτιστικών πρωτευουσών στην Ευρώπη Σπύρος Μερκούρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς Τζανέτος Καραμίχας και ο Αγγελος Μπαβέλας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μοτοσυκλέτας.
«Οι δύο εκδηλώσεις έχουν πολιτιστικό αλλά και επιχειρηματικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Καραμπάτος. «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης, των διαπολιτισμικών σχέσεων, του πολιτισμού της ελιάς και να προβάλουμε τη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα όμως ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο». Αναφερόμενος στη διαδρομή Πύλος - Πεκίνο – Μόσχα ο κ. Καραμπάτος δήλωσε ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να «ακολουθήσει» νοερά αγοράζοντας χιλιόμετρα ή και να συμμετέχει υιοθετώντας μια ελιά, με πληροφορίες που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο στο www.olivetreeroute.gr.
Ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στην Unesco, Βασίλης Βασιλικός επεσήμανε ότι η αναγνώριση για τους Δρόμους της Ελιάς ήταν ομόφωνη από 194 χώρες, οι οποίες περιμένουν από το ελληνικό κράτος να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον σε μια πρωτοβουλία που μόνο προβολή για τη χώρα και το εθνικό μας προϊόν μπορεί να φέρει. Ο πρόεδρος του Δικτύου των πολιτιστικών πρωτευουσών στην Ευρώπη Σπύρος Μερκούρης, τόνισε ότι το μεγάλο οδοιπορικό Πύλος –Πεκίνο – Μόσχα είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός, που απαιτεί βούληση, κινητοποίηση και τη βοήθεια όλων μας. Η Κίνα, πρόσθεσε, είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, η Ελλάδα μικρή αλλά και οι δύο έχουν μεγάλο πολιτισμό.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΕΕ Τζ. Καραμίχας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία των Δρόμων της Ελιάς να διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτες, διασχίζοντας 15 χώρες, μεταφέροντας το μήνυμα της Ειρήνης, των διαπολιτισμικών σχέσεων και του πολιτισμού της ελιάς, ξεπερνά κάθε πρωτοβουλία. Ο κ. Καραμίχας πρότεινε στον κ. Καραμπάτο μετά τους Διεθνείς Δρόμους της Ελιάς να σχεδιασθούν και τα «Σοκάκια» της Ελιάς για να μυήσουμε στο εθνικό μας προϊόν και τους Ελληνες από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. O Aγγελος Μπαβέλας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Eνωσης Μοτοσυκλέτας, αναφερόμενος στην παγκόσμια συνάντηση μοτοσυκλετιστών, τόνισε ότι πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση
στο χώρο και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας να την φιλοξενεί.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ (63 RALLY FIM)
Η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών (63 Rally FIM) θα πραγματοποιηθεί στην Πύλο, από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου. Δύο χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από την Ελλάδα και 44 χώρες θα συγκεντρωθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πύλο. Κορυφαίο γεγονός θα είναι η παρέλαση των εθνών, μια πορεία 90 χιλιομέτρων, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες μοτοσυκλετιστές με καταληκτικό σημείο την Καλαμάτα. Η πενθήμερη παγκόσμια συνάντηση περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, εκθέσεις και πολλές δραστηριότητες.
ΠΥΛΟΣ – ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ
Στις 14 Ιουλίου 55 μοτοσυκλετιστές θα ξεκινήσουν από την Πύλο για μια μοναδική αποστολή: τη μεταφορά του συμβόλου της Ειρήνης στα βάθη της Ασίας, το Πεκίνο και τη Μόσχα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα συμμετέχουν, εκτός από μέλη των Δρόμων της Ελιάς, εκπρόσωποι της Unesco, του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιστήμονες, προσωπικό υποστήριξης, μουσικοί, ιατροί, κ.ά. Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τα ίχνη δύο μεγάλων πολιτισμών, των Δρόμων της Ελιάς και των Δρόμων του Μεταξιού για να φθάσουν στον προορισμό τους, κομίζοντας μήνυμα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης, ως προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας των λαών, τόνισε ο κ. Καραμπάτος. Οι χώρες τις οποίες θα διασχίσει η αποστολή είναι οι εξής: Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία.
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Τις δύο εκδηλώσεις, την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών (63Rally FIM) και το οδοιπορικό για τη μεταφορά της φλόγας της Ειρήνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, θα υποστηρίξουν Γιορτές της Ελιάς σε 8 μεγάλες πόλεις της Ασίας, της Ρωσίας και ανατολικών χωρών της Ευρώπης, με θέμα την Ελλάδα της ελιάς, καθώς επίσης το συμβολισμό
και τον πολιτισμό της ελιάς σε όλες του τις διαστάσεις.Τέσσερις από τις γιορτές αυτές, της Πύλου με την ευκαιρία της παγκόσμιας συνάντησης των μοτοσυκλετιστών και της Μόσχας, λίγο πριν την ολοκλήρωση του οδοιπορικού και ενδιάμεσα της μεγάλης πόλης Σιάν και του Πεκίνου, θα είναι κορυφαίες, συνδυάζουν εμπόριο – πολιτισμό – καινοτομία, περιβάλλον. Στη Μόσχα η μεγάλη γιορτή της ελιάς (25 και 26 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, τον Δήμο της Μόσχας, τα Επιμελητήρια της πυρόπληκτης Πελοποννήσου, το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβούλιο της Ευρώπης, την KEDR BANK κ.ά. Με την ευκαιρία, έχει προγραμματιστεί επιχειρηματικήαποστολή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα, με τη συνεργασία του ΟΠΕ και των συμβούλων ΟΕΥ του υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί είναι και η δημιουργία ενός ελαιώνα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επόμενοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, του ελαιώνα της Ειρήνης και των Δρόμων της Ελιάς, με ελαιόδενδρα από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
"
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
55 Μοτοσυκλετιστές: 52 άντρες και 3 γυναίκες
51 Μέρες ταξιδιού
22.000 Χιλιόμετρα από την εκκίνηση μέχρι την επιστροφή
15 Χώρες από τις οποίες θα διέλθει το οδοιπορικό
7-9 Ωρες οδήγησης ημερησίως
870 Χιλιόμετρα: Η μεγαλύτερη απόσταση που θα διανύσουν οι μοτοσυκλετιστές σε μια μέρα (τη 19η μέρα στην Κίνα από το Korgas στο Turpan)
1.000 Ελιές θα μεταφερθούν από τη Με\σσηνία και τη Λακωνία στη Μόσχα για να πλαισιώσουν τη Μεγάλη Γιορτή της Ελιάς που θα γίνει στην Κόκκινη πλατεία, κατά την επιστροφή του οδοιπορικού από το Πεκίνο
4.620 Χιλιόμετρα θα καλυφθούν με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο
28 Η ηλικία του μικρότερου μοτοσυκλετιστή
62 Η ηλικία του μεγαλύτερου μοτοσυκλετιστή
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2008

Βούλγαρος με τζιπ σκότωσε δύο Ρουμάνους ποδηλάτες

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα ζευγάρι οικονομικών μεταναστών από την Ρουμανία το βράδυ της Κυριακής, όταν παρασύρθηκε από τζιπ που οδηγούσε 37χρονος Βούλγαρος κάτοικος Πύλου. Το δυστύχημα έγινε στο πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου Μαράθου – Πύλου λίγο έξω από τον Μάραθο. Το άτυο ζευγάρι, ο 41χρονος Kostel Badiu και η Marcela Badiu, κινούνταν με τα ποδήλατά τους από τον Μάραθο με κατεύθυνση την Πύλο, προκειμένου να πάνε στο αγρόκτημα που έμεναν. Η τύχη όμως τους επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι αφού στις 9.30 περίπου το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 37χρονος Βούλγαρος, κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση, έπεσε πάνω τους συμπαρασύροντάς τους και προκαλώντας τους θανατηφόρα χτυπήματα. Πριν καν μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είχαν εκπνεύσει. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, ενώ τόσο από τα θύματα όσο και από τον οδηγό -ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας- έγινε λήψη αίματος για αλκοτέστ. Το γεγονός συγκλόνισε την περιοχή του Μαράθου αλλά και των Γαργαλιάνων, αφού αρκετοί γνώριζαν το νεαρό ζευγάρι.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2008

Οι μαθητές της Πύλου ενημερώθηκαν για τα κουνούπια

Για τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών ενημερώθηκαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Πύλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καταπολέμησης κ. Περγαντάς, με την ευκαιρία της δραστηριοποίησης της εταιρείας του για πρώτη φορά φέτος, μίλησε στα παιδιά επικεντρώνοντας την ομιλία του στην αποτροπή της αναπαραγωγής του εντόμου, τονίζοντας πως η ενημέρωση είναι σημαντικότερη της καταπολέμησης. Οπως είπε, οι προνύμφες είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη και σε μια λακκούβα με λιμνάζοντα νερά στον κήπο μας, γι’ αυτό πρέπει να περιοριστούν όλες οι επιφάνειες όπου μπορεί να λιμνάσουν νερά. Μάλιστα, το φυλλάδιο που μοιράστηκε στο τέλος στους μαθητές είχε τίτλο «Μήπως εκτρέφεις κουνούπια στην αυλή σου;».Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση στην ευαίσθητη περιοχή της Γιάλοβας (Λιμνοθάλασσα) οι ψεκασμοί συνεχίζονται συστηματικά και το αποτέλεσμα φαίνεται μέρα με την ημέρα. Οπως είχαμε προ καιρού γράψει, κατά τον κ. Περγαντά η Γιάλοβα δεν θα έχει φέτος κουνούπια.
Τ.Αλ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2008

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΠΕΝΘΗ Γιώργος Διον. Πουλόπουλος (1928-2008)

Με πολύ βαθιά θλίψη και χωρίς να το περιμένουμε η Πύλος κήδεψε ανήμερα της γιορτής του, στις 28-4-2008, τον Γιώργο Πουλόπουλο, πρωτότοκο γιο του Διονύση Πουλόπουλου. Ο μεταστάς γεννήθηκε στην Πύλο όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα και έλαβε το πτυχίο της Βιομηχανικής Σχολής και εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος στη χαρτοποιία Λαδόπουλου στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Ελληνική Χαλυβουργία στην Αθήνα από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Στην Πάτρα όπου εργαζόταν γνώρισε την Ιωάννα Τσοκανά που έγινε η μέλλουσα σύζυγός του. Eζησαν μια ζωή αγαπημένοι και απέκτησαν δύο άξιους γιους, τον Σάκη και τον Παναγιώτη που τελείωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους, ο πρώτος ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο δεύτερος λογιστής. Υπήρξε μια οικογένεια αγαπημένη που σεβάστηκε τις παραδόσεις και τις αξίες της ζωής.
Τον Γιώργο Πουλόπουλο εκτός από την επιστημονική, εργασιακή και την οικογενειακή του αποκατάσταση τον απασχόλησε και το κοινωνικό ανθρώπινο περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής, η πατρίδα, η αγαπημένη και ιστορική Πύλος, η ιστορία και ο πολιτισμός. Νέος ακόμα, μαθητής στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Αντίσταση. Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού 1941-1944 το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τον τίμησε, το 1995, με αναμνηστικό
μετάλλιο και δίπλωμα. Το 1954 μαζί με παλαιούς Πυλίους της Αθήνας και με τους νέους που έφθασαν μετά τον πόλεμο, με όλους μαζί, χωρίς διαχωρισμούς ίδρυσαν τον «Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πύλου “Το Ναυαρίνο“» με σκοπό την ενότητα και πατριωτική αλληλεγγύη όλων των Πυλίων της Αθήνας και της περιοχής, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μέσω διαφόρων πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων, την προβολή της ιστορικής Πύλου και την τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Πενήντα και πλέον χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, από όλα τα αξιώματα που πέρασε, του μέλους, του προέδρου, του γενικού γραμματέα, προσέφερε εθελοντικά και ανιδιοτελώς, όπως και όλα τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, την εργασία του.
Ως γραμματέας τα τελευταία χρόνια εργάστηκε για τη συγκρότηση και λειτουργία των γραφείων του συλλόγου, του «Σπιτιού της Πύλου», τη συνεχή επικοινωνία με εγκυκλίους προς τα μέλη για εκδηλώσεις και εγγραφή νέων μελών, και πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διατήρηση και αναπαλαίωση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Κωστής Τσικλητήρας, για την οργάνωση με μεγάλη επιτυχία του Α‘ Συνεδρίου του Συλλόγου στην Πύλο από την 1 έως τις 3 Μαΐου 1998. Το 2004 ο σύλλογος με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και των πενήντα χρόνων από την ίδρυσή του (1954-2004) κυκλοφορεί βιβλίο με την επιμέλεια του φιλολόγου - συγγραφέα Χαράλαμπου Μπαλτά με τίτλο «Η ιστορική Πύλος και ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας». Με προτάσεις και συνεχείς ενέργειες στα ΕΛΤΑ κυκλοφορεί στις 15 Ιανουαρίου 2004 γραμματόσημο με την παράσταση του ολυμπιονίκη στη σειρά “Eλληνες ολυμπιονίκες (1896-1912)” αξίας 3,60 €, που εκδόθηκε σε 300.000 τεμάχια.
Πρωτοστάτησε για την τοποθέτηση δύο τύμβων, ενός στη Γιάλοβα για τους άνδρες του Μαιζώνος το 1828 που πέθαναν από ελονοσία, και ενός στη Σφακτηρία, για να θυμίζουν σε όλους -ιδιαίτερα στους νέους- την ιστορία και τους αγώνες της φυλής. Το 2004 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής του συλλόγου αποφασίστηκε από το Συμβούλιο να υποβληθεί πλήρης φάκελος με τη δράση και την προσφορά του συλλόγου προς τα μέλη και ιδιαίτερα προς την πατρίδα, την ιστορική Πύλο, και η Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρίασή της της 28ης Δεκεμβρίου 2004 απένειμε έπαινο στον εκπολιτιστικό Σύλλογο Πύλου «Το Ναυαρίνο». Είναι μια από τις μοναδικές τιμητικές αναγνωρίσεις σε συλλόγους από την Ακαδημία.
Oλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των πιο πάνω, σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Πύλου, αλλά ο Γιώργος ως γραμματέας κάθε μέρα δούλευε ακούραστα ώστε να φθάσουν όλα σε αίσιο τέλος. Ο Γιώργος Δ. Πουλόπουλος υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του υπέρμαχος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ποιότητας της ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδανικά που καταξιώνουν τον άνθρωπο και δίνουν νόημα στη ζωή του.
Και τώρα επέστρεψε εκεί που γεννήθηκε, στη γη της όμορφης και αγαπημένης του Πύλου, και
θα ατενίζει από εκεί το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, αριστερά τις βουνοκορφές του Αγίου Νικολάου και δεξιά τη Σφακτηρία, “το νησί των τραγικών πεπρωμένων“ όπως το αναφέρει ο συγγραφέας Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος στο βιβλίο του «Ελληνικοί ορίζοντες».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει μαζί με τους αγαπημένους γονείς του.
Δ.Ν. Παπαδήμας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/05/2008
Με τον Γιώργο μας ένωνε η μεγάλη αγάπη μας για την Πύλο. Στο τελευταίο Δ.Σ. του συλλόγου, αυτός από τη θέση του γραμματέα και εγώ από τη θέση του ταμία, δουλέψαμε (όπως και τα άλλα μέλη του συλλόγου) με πάθος για να αναδείξουμε τα προβλήματα που απασχολούν την Πύλο μας και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να προσφέρουμε λύσεις- σε όσα μπορούσαμε,-ο καθένας από το πόστο του. Προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τους Πύλιους της Αθήνας σε επαφή με τη μητέρα-πατρίδα. Πάντα θέλαμε το καλύτερο γι’ αυτήν. Πάντα θέλαμε την Πύλο πρωτοπόρο.
Θέλω να δώσω μια υπόσχεση από εδώ. Ότι θα προσπαθήσω-και πιστεύω ότι θα το κάνουμε όλοι μας- να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο σύλλογο και να υπερβάλω εαυτόν για να καλύψω το μεγάλο κενό που άφησε πίσω του.
Κώστας…

Βιβλιοθήκη - πινακοθήκη το σπίτι του Κ. Τσικλητήρα ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το ανακαινισμένο σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ως βιβλιοθήκη - πινακοθήκη και γωνιά Τσικλητήρα. Την εκτίμηση αυτή έκανε στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος. Οπως μας ενημέρωσε, το έργο της ανακαίνισης έχει τελειώσει, το διατηρητέο σπίτι είναι πλέον κόσμημα και απομένει η σύνδεση του ρεύματος που θα γίνει από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Χρονόπουλος παρατήρησε πως ο δήμος αναζητεί χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, ώστε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο σπίτι του ολυμπιονίκη. Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως σε ξεχωριστό μέρος της οικίας θα δημιουργηθεί γωνιά Τσικλητήρα, όπως είχε σχεδιάσει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Φιλιππόπουλος, γι’ αυτό και ο Δήμος θα ψάξει για στοιχεία - ενθυμήματα του ολυμπιονίκη από την οικογένειά του, τον Πανελλήνιο και από άλλες πηγές.
Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/05/2008

Η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου απόψε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Τη διενέργεια διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για τη δημιουργία του Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στην Πύλο, πρόκειται να εγκρίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας στην αποψινή του συνεδρίαση. Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, η διαμόρφωση του Κέντρου στηρίζεται κυρίως στις νέες τεχνολογίες και όχι τόσο στα αυθεντικά εκθέματα, μετατοπίζοντας έτσι το βάρος της λειτουργίας του από την εκθεσιακή στην ενημερωτική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική πλευρά. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, υλικού και λογισμικού, και η ανάπτυξη διαφόρων ψηφιακών πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών.
Σημειώνεται πως το Κέντρο στοχεύει στην προσέλκυση τόσο τουριστών γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και οργανωμένων ομάδων μαθητών, φοιτητών και επισκεπτών από τουριστικά πρακτορεία που οργανώνουν επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους στην Πελοπόννησο. Το Κέντρο θα μπορούν να επισκέπτονται 30 - 40 άτομα τη φορά. Η συνολική διάρκεια της επίσκεψης δε θα ξεπερνάει τα 20 λεπτά. Οι γλώσσες της ψηφιακής ξενάγησης θα είναι πέντε: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αραβικά.
Στην εισήγηση, ακόμα, αναφέρεται ότι ο σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι πολυδιάστατος και έγκειται κυρίως:
- Στην ανάδειξη της αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στην ερμηνεία και ανάλυσή της μέσα από θεματικές ενότητες, όπως: έκβαση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στρατηγική των ναυμαχιών, κανόνες ναυσιπλοΐας και η ζωή στο πλοίο, ο αντίκτυπος της ναυμαχίας στις μεταγενέστερες εποχές κ.λπ.
- Στην ενδυνάμωση και επέκταση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και των πρωτοβουλιών τουρισμού έντασης γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
- Στη δημιουργία μιας δεξαμενής άντλησης ιστορικής και πολιτιστικής γνώσης από χρήστες με μια ποικιλία ενδιαφερόντων (μαθητές, φοιτητές, ιστορικούς ερευνητές, πάσης φύσεως τουρίστες).
- Στην αποκέντρωση της σύγχρονης εξειδικευμένης γνώσης και στη διάδοση των νέων πληροφοριακών τεχνολογιών σε περιφερειακό επίπεδο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/05/2008

Ελεύθερος ο εφοριακός που κατηγορείται για απιστία

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε υπάλληλος της ΔΟΥ Πύλου που κατηγορείται για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς είχε κριθεί υπεύθυνος για σημαντικό διαχειριστικό έλλειμμα. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από μήνες και την Παρασκευή ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε στον ανακριτή συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Βασ. Αμανατίδη. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, δεν υπεξαίρεσε χρήματα αλλά με καλή πίστη προσπάθησε να διευκολύνει οφειλέτες της ΔΟΥ Πύλου. Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίχθηκε από το γεγονός ότι ήδη 4-5 οφειλέτες πλήρωσαν τα χρέη τους στη ΔΟΥ, ενώ ένας ακόμη που οφείλει σημαντικά ποσά προχώρησε προσφάτως σε ρύθμιση του χρέους και πλήρωσε την πρώτη δόση.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/05/2008
Εμένα γιατί δεν με διευκόλυνε ποτέ κανείς στις οφειλές μου; Που κυκλοφορούν αυτοί οι καλοί άνθρωποι του θεού που κάνουν αυτά τα καλά; Γιατί δεν έχω βρει και εγώ έναν στο δρόμο μου τόσα χρόνια; Πως γίνεται να δημιουργήσω και εγώ χρέη και να τα πληρώσω όταν και αν με πιάσουν;
Σαν δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ.
Κώστας...

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Τέλος καλοκαιριού ανοίγει το σπίτι του Τσικλητήρα


Η ηλεκτροδότηση απομένει για να ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού της Πύλου, καθώς οι εργασίες ολοκληρώθηκαν. Eν τω μεταξύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξει για το κοινό και το σπίτι του Τσικλιτήρα.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Ξεκινά η ανακύκλωση και στην Πύλο


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ανακύκλωση στον δήμο Πύλου. είναι μια διαδικασία που όπως τονίζει ο δήμαρχος θα βοηθήσει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ της περιοχής.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Costa Navarino


Με σεβασμό στο περιβάλλον
Η ΠΟΤΑ ή Costa Navarino όπως είναι πλέον το εμπορικό όνομά της, δε θα «στεγνώσει» τη Μεσσηνία από πλευράς δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουριστικού δυναμικού της, ούτε θα πιέσει ασφυκτικά τις υποδομές και τους φυσικούς πόρους του νομού. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατά την παρουσίαση στην Καλαμάτα το βράδυ της Παρασκευής, θέλησε να δείξει πως η ανάπτυξη της Costa Navarino δεν εξαντλεί το δυναμικό της Μεσσηνίας, η οποία ως νομός μπορεί να αντέξει υψηλή τουριστική φόρτιση. Αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία έχει 37 τουριστικές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, εν συγκρίσει προς τις Κυκλάδες που έχουν περίπου 10 φορές παραπάνω. Μετά την 1η φάση της Costa Navarino η Μεσσηνία θα ανέβει στις 60 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Ο Αχιλλέας είπε πως η Μεσσηνία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια φέρουσας ικανότητας, επισημαίνοντας πως «αυτό που κάνουμε, παρόλο που είναι μεγάλο, δε θα υποβαθμίσει και δε θα φέρει πίεση στις υποδομές».
Ακόμα και το 2020, όταν η Costa Navarino θα έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς και οι επιχειρήσεις όσων –βάσει στατιστικής- θα έχουν επίσης επενδύσει, η Μεσσηνία θα έχει 100 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Ακόμη και αν οι Κυκλάδες παραμείνουν στάσιμες, θα υπολειπόμεθα ως νομός σε κλίνες ανά 1.000 κατοίκους κατά 3,5 φορές.

Η αρχή
H πρώτη φάση της Costa Navarino αναπτύσσεται σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, το Navarino Dunes και το Navarino Bay (εμβαδού περίπου 1.300 και 1.400 στρεμμάτων αντίστοιχα). Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, ικανά να φιλοξενήσουν μεγάλους αγώνες, αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και άλλες συνεδριακές εγκαταστάσεις, υδάτινο πάρκο, κέντρα αναζωογόνησης (spa) και θαλασσοθεραπείας, πολλαπλά εστιατόρια και μπαρ, κέντρα ψυχαγωγίας για παιδιά και εφήβους καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Πρωτοποριακή επένδυση στην προστασία περιβάλλοντος
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος επέμεινε πως στην καρδιά της φιλοσοφίας της Τ.Ε.ΜΕΣ είναι ο σεβασμός για την περιοχή, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτό δεσμεύεται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που όχι μόνο δε θα υποβαθμίσουν, αλλά αντίθετα θα διαφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον και την αυθεντικότητα της περιοχής. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Κόνσολας, χαρακτήρισε την επένδυση στην Costa Navarino πρωτοποριακή παγκοσμίως ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε δε, πως σε παγκόσμιο συνέδριο για το περιβάλλον που έγινε στην Ελλάδα, η Costa Navarino εισέπραξε ιδιαίτερους επαίνους για τις ενέργειές της για τα φωτοβολταϊκά και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 22 μεγαβάτ με στόχο να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Costa Navarino, ακόμα και στην πλήρη ολοκλήρωσή της, από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έχει ήδη εγκατασταθεί το μεγαλύτερο σύστημα εκμετάλλευσης γεωθερμίας στην Ευρώπη.

Ήπια δόμηση
Αναφορικά με την οικοδόμηση, η κάλυψη δε θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο. Συνολικά πάνω από 90% της έκτασης θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο. Τα κτήρια θα είναι χαμηλά και προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική. Σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Τ.Ε.ΜΕΣ προχώρησε στην αξιοποίηση ελαχίστου τμήματος της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο, με την κατασκευή δύο αποθηκευτικών λιμνοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας περίπου 850.000 κυβικών μέτρων. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η άρδευση των γηπέδων γκολφ χωρίς καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.


Συμφωνίες με σπουδαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες
Με την Costa Navarino, η Τ.Ε.ΜΕΣ επιθυμεί να συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως νέου παγκοσμίου φήμης ποιοτικού τουριστικού προορισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχει συνάψει συμφωνίες με ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως η Luxury Collection, η Westin και η Banyan Tree, που θα αναλάβουν τη λειτουργία των τριών πρώτων ξενοδοχείων. Σύντομα επίσης θα ανακοινωθεί και η αλυσίδα που θα αναλάβει τη λειτουργία του τέταρτου ξενοδοχείο της Costa Navarino. Τα δύο γήπεδα γκολφ που θα δημιουργηθούν στην περιοχή θα τα λειτουργήσει η Troon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ στον κόσμο, ενώ το σχεδιασμό τους υπογράφουν ο διεθνούς φήμης πρωταθλητής του γκολφ Bernhard Langer, σε συνεργασία με τη European Golf Design, και η παγκοσμίου φήμης εταιρεία Robert Trent Jones II.

Του Κώστα Κοντοθανάση "ΘΑΡΡΟΣ" 25/05/2008

Πρώτη παρουσίαση της ΠΟΤΑ

Παρουσιάστηκε χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τουριστικής Εταιρίας Μεσσηνιας, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, η πρόοδος των εργασιών της ΠΟΤΑ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνιας.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

"Προωθητική βιομηχανία για τη Μεσσηνία, η ΠΟΤΑ"

Από πού θα πηγαίνει κανείς στο μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο στην Ευρώπη στον τομέα του τουρισμού;
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, παρουσιάζοντας χθες σε πολυπληθές ακροατήριο στην Καλαμάτα την πρόοδο εργασιών για την Costa Navarino ή αλλιώς ΠΟΤΑ, ανέφερε πως το έργο, για την κατασκευή του οποίου θα δαπανηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ, προσεγγίζεται από το δρόμο Καλαμάτας-Πύλου. Ο Αχιλλέας τόνισε «τη μεγάλη σημασία της βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου, όχι μόνο για τους τουρίστες, γιατί αυτοί θα ’ρθούνε μια φορά και μετά θα ξαναφύγουν. Το πιο σημαντικό είναι, κυρίως, για τους εργαζόμενους της περιοχής. Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας της Μεσσηνίας είναι στην περιοχή της Καλαμάτας. Άρα, λοιπόν, είναι σημαντικό να φτιαχτεί ο δρόμος για να μπορέσουμε πραγματικά να μεγιστοποιήσουμε τα αναπτυξιακά οφέλη της επένδυσης και να τραβήξουμε ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά σήμερα στην Καλαμάτα. Γιατί αν κάνει μιάμιση ώρα ο άλλος να ’ρθεί και με στροφές, θα είναι δύσκολο να το κάνει καθημερινώς, όπως καταλαβαίνετε».
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη στην Πυλία από την ΠΟΤΑ

Η πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης παρουσιάζεται σήμερα (Παρασκευή) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τον επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο. Η κατασκευή των τουριστικών αυτών μονάδων όπως λένε μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΤ κάτοικοι και φορείς της Πυλίας είναι μια μεγάλη επένδυση που θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Σηκώσανε την μπάρα στο γεφύρι της Γιάλοβας

Ο Αγιος Κωνσταντίνος έβαλε το χέρι του μάλλον προχθές στη Γιάλοβα, δίνοντας φώτιση στους αρμοδίους να σηκώσουν την μπάρα στο γεφύρι. Οπως γράψαμε και χθες, ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος είχε θέσει το σοβαρό ζήτημα της εκ νέου κατασκευής του γεφυριού στην Περιφέρεια και σύμφωνα με πληροφορίες με προτροπή του Αντ. Σαμαρά θα ξεκινήσει η καινούργια κατασκευή.
Αυτό που δεν είναι γνωστό και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους είναι οι ρωγμές που έχουν υποστεί τα τσιμέντα στήριξης του γεφυριού. Αν δεν αρχίσει το συντομότερο δυνατό η κατασκευή καινούργιου, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Καθημερινά περνούν σχολικά λεωφορεία, τουριστικά, φορτηγά του “Ακτορα” φορτωμένα κ.ά. Το θέμα απασχολεί τον Τύπο χρόνια τώρα, προκειμένου οι πολίτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Αντε να πειστεί ένας νέος ότι ζει σε σοβαρό και ευνομούμενο κράτος. Εχει αναρωτηθεί κανείς τι δουλειά παραπάνω κάνει η περιφέρεια που δεν θα μπορούσαν να κάνουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι νομαρχίες; Τα αποστέλλοντα έγγραφα της Περιφέρειας, αν τα κοιτάξει κανείς, αναφέρουν ως αποστολέα πρώτα το υπουργείο Εσωτερικών και πάρα κάτω την Περιφέρεια. Αυτό μας δίδαξε η ιστορία, ήταν μια προσπάθεια για την αποκέντρωση των υπηρεσιών. Και ο διορισμένος περιφερειάρχης τι ήταν και είναι; Φυσικά, ένα κομματικό στέλεχος, ο οποίος έχασε μάχες αιρετής διαδικασίας και διορίστηκε προκειμένου να μη μείνει άνεργο το παλικάρι. Πάντως, αυτά είναι βέβαιο ότι θα διερευνηθούν και θα λυθούν με τον άλλο Καποδίστρια.
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/05/2008

Καθάρισαν στη Γιάλοβα

ΕΓΙΝΕ πράγματι δουλειά στις παραλίες όλου του αμμώδους άξονα στον όρμο του Ναβαρίνου, με το κατάλληλο μηχάνημα της Αναπτυξιακής, αρχίζοντας από τον “Λούρο“ μέχρι και τις παραλίες του συνοικισμού. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρήστος Ριζάς τήρησε την υπόσχεσή του λέγοντας προ καιρού ότι πριν την έναρξη της θερινής περιόδου οι παραλίες θα λάμπουν. Λίγο σπάνιο αυτό για κάποιον που ασκεί εξουσία.
Τ. Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/05/2008

Χωρίς ρεύμα παραμένει ο βιολογικός της Μεθώνης. ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν έχει ακόμη συνδεθεί η μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων της Μεθώνης με το δίκτυο της ΔΕΗ και, κατά συνέπεια, καθυστερεί η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου αποχέτευσης των λυμάτων και των αντλιοστασίων, καθώς αναμένεται η άφιξη στη Μεθώνη του μηχανικού της εταιρείας που την κατασκεύασε.
Ταυτόχρονα, όπως είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής, πρέπει να γίνει αποκατάσταση του οδοστρώματος σε 20-30 θέσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί πλέον η διαδικασία των συνδέσεων με το δίκτυο ακαθάρτων. Ο κ. Μιχελής εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες και όλο το σύστημα θα τεθεί σύντομα σε δοκιμαστική λειτουργία.

Μελέτες και έργα
Από την άλλη πλευρά, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Μεθώνης, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 120.000 ευρώ, καθώς και αυτή για τη μετατροπή των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ σε πολιτιστικό κέντρο.
Έχει ήδη ξεκινήσει η προμελέτη για την ολοκλήρωση της παραλιακής πλατείας, ενώ αναμένεται η επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση των κέντρων της Μεθώνης και της Φοινικούντας. Επίσης, αναμένεται η γνωστοποίηση του ποσού που απαιτεί η ΔΕΗ για να υπογειοποιήσει το δίκτυό της στη Μεθώνη και τη Φοινικούντα. Έχει πάντως γίνει αυτοψία από τη ΔΕΗ και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος υπολογίζεται σε 150 με 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο Δήμος αναζητεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση όλων των έργων. Μπορεί τα πρώτα να έχουν ενταχθεί στο «Θησέα» και να αναμένεται η έγκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημοπράτησή τους, κάτι που υπολογίζεται να έχει γίνει έως τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά η ανάπλαση των κέντρων της Μεθώνης και της Φοινικούντας υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 550.000 ευρώ και ο Δήμος έχει διαθέσιμα μόνο τα μισά.
"ΘΑΡΡΟΣ" 23/05/2008

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Τουρισμός: Nέα γραμμη Αυστρίας-Καλαμάτας


Ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδίων του Τυρόλου Αυστρίας, Ideal Tours, επεκτείνει το πρόγραμμά του εγκαινιάζοντας τη γραμμή Innsbruck – Καλαμάτα. Η σύνδεση ξεκίνησε στις 18 Μαΐου και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή με αεροσκάφος της Austrian Arrows (Austrian Airlines Group).Την προηγούμενη Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στο Innsbruck, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας, επ’ ευκαιρία των 30 ετών από την ίδρυση της Ideal, επισημάνθηκε η ανοδική πορεία της εταιρείας, η οποία επικεντρώνει το καλοκαιρινό της πρόγραμμα σε ελληνικούς προορισμούς όπως Κεφαλλονιά, Λευκάδα – Ήπειρο και τη νέα γραμμή Innsbruck – Καλαμάτα.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Κρουαζιερόπλοιο στην Πύλο

Tη δυνατότητα να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και να γνωρίσουν την Πύλο είχαν οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου M.V. Seabourn Spirit, με σημαία από Μπαχάμες, που κατέπλευσε στο λιμάνι της πόλης χθες το πρωί και απέπλευσε το απόγευμα. Το πλοίο ήλθε από το Κατάκολο, θα προσεγγίσει το Γύθειο και ο προορισμός του είναι η Τουρκία. Εχει 200 επιβάτες και 200 μέλη πλήρωμα που είναι Αμερικανοί, Αργεντίνοι, Αυστραλοί, Βέλγοι, Καναδοί, Γερμανοί, Βραζιλιάνοι, Μεξικανοί, Νεοζηλανδοί, Ταϋλανδέζοι. Είναι το πρώτο πλοίο για το 2008 που προσέγγισε τον μόλο ανοίγοντας τη θερινή περίοδο.
Τ.Αλ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/05/2008

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

1η ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΑΣΚΕΤ Ν.Ο. ΠΥΛΟΥ. Πλημμύρισε από «νεολαία» το Κλειστό….

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Του Νίκου Μπαλόπουλου

Μπορεί να έλειπε η εμπειρία, ωστόσο, το πάθος και η θέληση για το καλύτερο την κάλυψαν, κάνοντας την 1η ετήσια γιορτή μπάσκετ του Ν.Ο. Πύλου, την Κυριακή το απόγευμα στο κλειστό της πόλης, να μοιάζει με διοργάνωση βγαλμένη από μεγάλες εθνικές κατηγορίες…
Το σημαντικότερο, όμως, πέραν της οργανωτικής επιτυχίας, ήταν το συμπέρασμα για την πρόοδο την οποία έχει το άθλημα στην περιοχή…
Εκατό και πλέον νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά και οι αθλητές του ανδρικού τμήματος, πλημμύρισαν την αίθουσα δείχνοντας ότι η δουλειά του τελευταίου διαστήματος αποδίδει καρπούς και έχει θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως, όλα αυτά δε θα υπήρχαν εάν η διοίκηση του συλλόγου δεν ήταν τόσο δραστήρια, εάν ο τεχνικός της ομάδας Βαγγέλης Οικονομίδης δεν ήταν τόσο «κινητικός» και εάν δεν υπήρχε η στήριξη από τους τοπικούς φορείς και, κυρίως, το δήμαρχο Γιώργο Χρονόπουλο.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η γιορτή ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς και τις τιμητικές βραβεύσεις… Αρχικά απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Βαγγέλης Μπέλας (γεν. γραμματέας ΝΟΠ), Γιώργος Χρονόπουλος (δήμαρχος Πύλου), Χρήστος Δαμουράς (γραμματέας ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) και Βαγγέλης Οικονομίδης (προπονητής ΝΟΠ), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια και τα οφέλη της, ενώ ακολούθησαν οι βραβεύσεις.
Ο κ. Χρονόπουλος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον πρώην υπουργό και «θεμελιωτή» του Κλειστού της Πύλου, Θανάση Φιλιππόπουλο και τους δημοσιογράφους των εφημερίδων «Θάρρος» και «Επικαιρότητα», Νίκο Μπαλόπουλο και Περικλή Τσαλαματά, για την προβολή του αθλήματος και του συλλόγου.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε μικρής διάρκειας ασκήσεις τεχνικών δεξιοτήτων από τα τμήματα προμίνι και μίνι (αγοριών, κοριτσιών) και το κλείσιμο τις απονομές στους αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου…

ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Το ξεκίνημα έγινε με το τμήμα των προμίνι (τις απονομές έκανε ο αντιδήμαρχος Παύλος Καλδής), ενώ ακολούθησαν τα μίνι (από τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Βαγγέλη Βρεττάκο και τον αντιδήμαρχο Κώστα Καλογερόπουλο), το παιδικό (από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Παναγιώτη Μάλαμα ο οποίος αντικαθιστούσε τον κ. Κουτραφούρη, που βρισκόταν στην Κεφαλλονιά), η σχολική ομάδα του Γυμνασίου που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Μεσσηνίας (από τον κ. Δαμουρά), το εφηβικό τμήμα (από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζευγίτη) και, τέλος, η ανδρική ομάδα, που πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας.
Ο δήμαρχος Πύλου έδωσε το Κύπελλο στον αρχηγό της ομάδας Γιάννη Δημητρόπουλο και μαζί το έναυσμα για την έναρξη συνεχόμενων χειροκροτημάτων από τους εκατοντάδες θεατές, γονείς και φίλους του αθλητισμού, που γέμισαν το Κλειστό.
Το «κλείσιμο» της γιορτής περιείχε τις επιβραβεύσεις όλων των παραπάνω, τις υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια, αλλά και ένα γευστικότατο μπουφέ, που «έκλεψε τις εντυπώσεις»!
"ΘΑΡΡΟΣ" 20/05/2008

Σήμερα η επέτειος της μάχης του Παπαφλέσσα

Με ξεχωριστές εορταστικές εκδηλώσεις θα τιμηθεί και σήμερα η επέτειος των 183 ετών από τη μάχη που έδωσε ο αρχιμανδρίτης υπουργός Εσωτερικών Γρηγόριος Δικαίος –Φλέσσας ή Παπαφλέσσας μαζί με τους τριακόσιους περίπου συμπολεμιστές του, εναντίον του Ιμπραήμ.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μανιάκι και η δεύτερη στα Ταμπούρια Φλεσσιάδας. Στην πρώτη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στις 10.30 το πρωί στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, στην οποία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Θα κατατεθούν στεφάνια στον ανδριάντα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και θα ακολουθήσουν ο πανηγυρικός της ημέρας, απαγγελίες ποιημάτων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στη δεύτερη, στις 8.00 το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδας στα Ταμπούρια, ενώ στις 10 δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.
Θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει ανεγερθεί και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.
"ΘΑΡΡΟΣ" 20/05/2008

Αρτεμίσιο: Ρυθμίσεις στη σήραγγα



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για λίγες ώρες, σήμερα, την Πέμπτη και το Σάββατο στη σήραγγα του Αρτεμισίου, λόγω εργασιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Στην τελική ευθεία η λειτουργία του βιολογικού στην Πύλο

Οργανώνεται η ΔΕΥΑ Πύλου με στόχο το καλοκαίρι να ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και του δικτύου αποχέτευσης. Αυτό σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρός της Κώστας Κυριακούλης. «Η μόνη εκκρεμότητα είναι να συνδεθεί ο βιολογικός με τη ΔΕΗ, αφού έχουμε υπογράψει τη σύμβαση και να κάνουμε δοκιμές πλέον κανονικά με το ρεύμα», μας είπε ο κ. Κυριακούλης, αναφέροντας πως το δίκτυο αποχέτευσης δεν έχει ολοκληρωθεί σ’ όλα τα σημεία της Πύλου. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τόνισε: «Το καλοκαίρι πιστεύω να είμαστε έτοιμοι. Βολεύει το καλοκαίρι, καθώς θα έχουμε περισσότερα λύματα για να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός, αλλά και να σταματήσει να “μυρίζει” το λιμάνι». Μας ενημέρωσε ότι έχουν πάρει έγκριση από την Περιφέρεια για το προσωπικό και πρόσθεσε: «Σε πρώτη φάση θα είναι οι αναγκαίοι υπάλληλοι, μόνο τεχνικοί. Εχει προσληφθεί ο διευθυντής. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά, για να δούμε πού πάμε και πού βρισκόμαστε». Για το τιμολόγιο της αποχέτευσης παρατήρησε: «Οι δημότες μας στην πόλη της Πύλου τώρα θα πληρώνουν και την αποχέτευση, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Δε θέλουμε να έχουμε μεγάλες αυξήσεις. Το τιμολόγιο θα περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί. Για τις συνδέσεις του δικτύου αποχέτευσης με τα σπίτια θα γίνουν ανακοινώσεις, θα υπάρξει ενημέρωση». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κυριακούλης σημείωσε: «Κάθε αρχή και δύσκολη μέχρι να πείσουμε τον κόσμο. Με το έργο αυτό θα αλλάξει η Πύλος, καθώς η αποχέτευση είναι ένα πρόβλημα που “καίει” την πόλη εδώ και χρόνια. Να ξεκινήσουμε και μετά το ξεκίνημα θα τρέξουμε πιο γρήγορα».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/05/2008

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Γιορτή μπάσκετ διοργανώνει ο ΝΟ Πύλου

Με αγώνες των τμημάτων υποδομής και απονομές στους παίκτες της ανδρικής ομάδας που κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Β‘ τοπικής κατηγορίας την περίοδο 2006-2007 διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα στην Πύλο, την πρώτη γιορτή μπάσκετ ο τοπικός ΝΟ. Εκτός από τους αθλητές οι υπεύθυνοι του ΝΟ Πύλου που θα είναι και στο επόμενο πρωτάθλημα της Α‘ τοπικής κατηγορίας θα βραβεύσουν και άτομα που βοήθησαν τον σύλλογο να επιστρέψει στις κορυφαίες ομάδες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/05/2008

Γιάννης Στεφάνου: «Έχω μάθει να βάζω έναν έναν τους στόχους»


Ο Γιάννης Στεφάνου είναι ο μοναδικός μαθητής από την ελληνική περιφέρεια και από δημόσιο σχολείο που συμμετέχει στην εθνική ομάδα, η οποία το καλοκαίρι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας στις Ινδίες. Μαθητής της Γ΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, ο Γιάννης πήρε πρόσφατα μέρος στην τρίτη φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας και έτσι διακρίθηκε με τη συμμετοχή του στην 4μελή εθνική ομάδα. Το γεγονός ότι οι άλλοι τρεις μαθητές που θα πάρουν μέρος στην ελληνική αποστολή προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, κάνουν ακόμη πιο σημαντική την επιτυχία του.
Διαβάστε περισσότερα...

“Σβήνει” η ΔΕΗ στην Πύλο

ΚΑΙ όμως συνέβη κι αυτό. Εκπληκτοι οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου έμαθαν ότι πρόκειται να κλείσει το γραφείο της ΔΕΗ στην πόλη. Οι λόγοι που προκάλεσαν την εν λόγω απόφαση είναι γνωστοί μόνο στη διοίκηση της επιχείρησης. Για όποιες εξυπηρετήσεις (καινούργιες παροχές κ.τ.λ.) θα πρέπει ο κοσμάκης να μετακινείται στην Καλαμάτα. Εδώ συζητείται ο “Καποδίστριας 2” φέρνοντας το Δήμο Πύλου με διευρυμένο ρόλο στη Δυτική Μεσσηνία, και η ΔΕΗ... σβήνει διακόπτες.
Μήπως αγνοούν ότι η Πύλος είναι έδρα δήμου και διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες; Φυσικά αγνοείται και το γεγονός ότι η Πύλος ηλεκτροδοτήθηκε προπολεμικά από ιδιωτική εταιρεία με υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον καταρράκτη στα Μπαλοδημέικα. Βέβαια αυτό δεν έχει καμία σημασία τώρα, αφού το “τιμής ένεκεν“ στις μέρες μας είναι φράση άνευ σημασίας. Πάντως ο Δήμος Πύλου προέβη σε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την πλήρη διαφωνία και την αντίθεσή του με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για την αναστολή της λειτουργίας του υποπρακτορείου της επιχείρισης στην Πύλο. Συνεχίζοντας το ψήφισμα τονίζει ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών έξι συνολικά δήμων της περιοχής που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο γραφείο της ΔΕΗ Πύλου».
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/05/2008

Ελευσίνα-Τσακώνα: Κονδύλι 200 εκατ. για τον αυτοκινητόδρομο


Χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Πάτρα - Τσακώνα και την αναβάθμιση του υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο χρηματοδότησης έργων μεταφορών στη νοτιοδυτική Ελλάδα, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕπ από το Λουξεμβούργο.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Ο πατέρας Ιερεμίας κοντά στους πυρόπληκτους του Ταϋγέτου


Ο Χριστός και οι Απόστολοι ήρθαν στο χωριό μας“ είπε η γερόντισσα στον πατέρα Ιερεμία ευχαριστώντας τον, με το δικό της πηγαίο τρόπο, για τη βοήθεια που προσέφερε στον τόπο της. Από την Παναγιά της Σγράπας και την Πύλο ο πατέρας Ιερεμίας μαζί με 20 εθελοντές μοίρασαν χθες δέματα με τρόφιμα, ελαιόλαδο, απορρυπαντικά και 8 τόννους ζωοτροφές στην Αλαγονία του Ταϋγέτου -μια προσφορά αξίας 10.000 ευρώ. Προσφορά ελληνορθόδοξων χριστιανών της Ιρλανδίας και της Θωμαΐδος Κακουρή -μιας Μακεδόνισσας που την άγγιξε η καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού- που πληροφορήθηκαν το έργο του πατέρα Ιερεμία για τους πυροπαθείς και έστειλαν χρηματική βοήθεια.
“Μας εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους ζητώντας ως μοναδικό αντάλλαγμα να τους στέλνουμε κάθε φορά ένα βίντεο με τα χωριά που πηγαίνουμε“, λέει ο πατέρας Ιερεμίας και συνεχίζει: “Είναι η πέμπτη φορά που ερχόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί τους συμπαθήσαμε. Είχαμε πάει άλλη μια φορά στη Φασκομηλιά στη Νέα Φυγαλεία, και το έργο αυτό θα συνεχιστεί, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί -όπως βλέπουμε- συνεχίζουν να έχουν ανάγκη. Το κακό που έπαθαν δεν διορθώνεται μέσα σε ένα χρόνο, θα περάσουν χρόνια και θα έχουν ακόμα ανάγκη τη βοήθειά μας“. Κοντά στα αυτοκίνητα με τις καρότσες φορτωμένες με λάδι και τα δέματα με τα τρόφιμα και τα απορρυπαντικά βρίσκονταν οι εθελοντές από τη Γιάλοβα, την Πύλο και την ενορία της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής της Σγράπας, έτοιμοι να βοηθήσουν τους γεροντότερους. “Ο πάτερ Ιερεμίας έχει αξιόλογο ιεραποστολικό έργο, όπου υπάρχει πόνος είναι εκεί για να δώσει τη βοήθειά του, γι’ αυτό και εμείς τον εμπιστευόμαστε και τον ακολουθούμε“, λέει μία από τις γυναίκες που μοίραζε τα μπουκάλια με το λάδι, 100 τον αριθμό. Ακόμα μοιράστηκαν 105 δέματα με τρόφιμα, 100 πακέτα απορρυπαντικά για τα ρούχα, 120 μπουκάλια με υγρό πιάτων, και 8 τόννοι καλαμπόκι για τα ζώα. Τον περασμένο Γενάρη μια αποστολή από την Πύλο με επικεφαλής τον πατέρα Ιερεμία είχε πάει ξανά λάδι, ενώ ποσότητα τροφίμων είχε δοθεί και στο Καρβέλι. Στο μέλλον προγραμματίζεται αποστολή βοήθειας στη Νέδουσα.
Την πολύτιμη βοήθειά του για να κρατηθεί η τάξη και να μην αδικηθεί καμία από τις 90 οικογένειες που ήταν γραμμένες στη λίστα, πρόσφερε ο παπάς του χωριού. “Ευτυχώς που έχουν αυτοί οι ανθρώποι και μας στέλνουν, γιατί η πολιτεία δεν φρόντισε καθόλου“, είπε λίγο πριν αρχίσει να φωνάζει τα ονόματα των μόνιμων κατοίκων για να παραλάβουν τα πακέτα -
αυτά που περίσσεψαν μοιράστηκαν σε οικογένειες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Εξαίρεση έγινε για τους άρρωστους γέροντες στους οποίους πήγαν τα τρόφιμα στο σπίτι.
Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/05/2008

Βραβείο στον Πύλιο εκδότη Δ. Παπαδήμα, για την προσφορά του στο ποιοτικό βιβλίο

Της Μαρίας Νίκα

Στον Πύλιο εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα απονεμήθηκε το τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο του περιοδικού «Διαβάζω», την περασμένη Δευτέρα. Η ειδική διάκριση δόθηκε στη μνήμη του ιδρυτή του «Διαβάζω» Περικλή Αθανασόπουλου, στο πλαίσιο των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού για το 2008, ενώ η τελετή έλαβε χώρα στο νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Στην αντιφώνησή του τη βραδιά της απονομής, ο ιστορικός εκδότης από τη Μεσσηνία σημείωσε: «Το βραβείο με το οποίο με τιμάτε δεν ανήκει μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, μακετίστες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες και πολύ περισσότερο στους εκατοντάδες πελάτες που πέρασαν, αγόρασαν ένα βιβλίο ή δεν αγόρασαν - στα 48 χρόνια -, στήριξαν το βιβλιοπωλείο και τις ποιοτικές εκδόσεις των ανθρωπιστικών σπουδών».
Ενώ αφιέρωσε το βραβείο σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: «Πρώτον, σε αυτούς που είχαν πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση (σ.σ.: αντιστασιακός και ο ίδιος) και γύρισαν τη δεκαετία του ’50 από φυλακές και εξορίες και δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι. Δεν έβρισκαν δουλειά ούτε ως οδοκαθαριστές, αν δεν είχαν το χαρτί της ασφάλειας. Άνθρωποι επιστήμονες, δάσκαλοι, εργάτες, αγρότες, έγιναν εκδότες - βιβλιοπώλες, έφερναν με τις τσάντες των πλασιέ το βιβλίο στα σπίτια, στα γραφεία, στα σχολεία, στην επαρχία. Με την αγάπη τους στο βιβλίο και στη δουλειά τους στις τρεις δεκαετίες ’50, ’60, ’70, το βιβλίο κυκλοφόρησε και διαβάστηκε όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Λίγες μέρες μετά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, με υπογραφή του Γ. Παπαδόπουλου, εστάλη Απόφαση που ανέφερε: «Εκδόται, βιβλιοπώλαι, πλανόδιοι πράκτορες ως και πας μετ’ αυτών συναλλασσόμενος ιδιώτης επί σκοπώ αγοράς ή πωλήσεως των εν τη ανωτέρω καταστάσει βιβλίων, τιμωρείται συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.Δ. ΔΞΘ΄ /1912, εν συνδυασμώ προς τας διατάξεις του Ποιν. Κώδικος».
Και πρόσθεσε: «Οι καταστάσεις των απαγορευμένων βιβλίων της Απόφασης περιείχαν 330 συγγραφείς και μεταφραστές, Έλληνες και ξένους, που απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν και να διαβάζονται, 50 εκδότες στους οποίους απαγορεύτηκε να διακινούν και να πουλάνε βιβλία τους. Ορισμένοι από αυτούς έκλεισαν, άλλοι ταλαιπωρήθηκαν, 1.000 και πλέον τίτλοι βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων έπαψαν να κυκλοφορούν. Αυτοί αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία στην οποία αφιερώνω το βραβείο και ελπίζω πως δε θα ξεχαστούν».

Από το 1960
Ο Δημήτρης Παπαδήμας ήταν 18 ετών όταν, μετά την Κατοχή, έφυγε από την Πύλο για την Αθήνα. Δεν κατάφερε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Έκανε διάφορες δουλειές, ενώ το 1952 βρέθηκε να εργάζεται ως υπάλληλος σε παλαιοβιβλιοπωλείο.
Το 1960 ανοίγει το δικό του βιβλιοπωλείο 10 τ. μέτρων στην οδό Ιπποκράτους 23, που το 1978 μεταφέρεται στο σημερινό, Ιπποκράτους 8. Το 1962 πραγματοποιεί την πρώτη φιλολογική έκδοση, σε φωτοτυπική αναπαραγωγή, την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Gilbert Murray, καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μετάφραση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σίμου Μενάρδου. Από τότε μέχρι σήμερα οι εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Παπαδήμα παρέμειναν πιστοί στην πορεία τους στην ανθρωπιστική παιδεία και σε εκδόσεις ποιότητας, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό από τον Όμηρο έως τις μέρες μας.
Το 1976 οι εκδόσεις Παπαδήμα εξασφάλισαν τα δικαιώματα από τον εκδοτικό οίκο B.G. Teubner Leipzig, για την αναπαραγωγή των κλασικών κειμένων της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας για την ελληνική αγορά. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 120 τόμοι με κείμενο, πλούσιο κριτικό υπόμνημα, όλοι οι κλασικοί Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια σε φωτοτυπική αναπαραγωγή και επιμελημένη βιβλιοδεσία, κατά 70% φθηνότερες από την αντίστοιχη πρωτότυπη έκδοση για φοιτητές, βιβλιόφιλους και τις βιβλιοθήκες, προσφορά στις Κλασικές Σπουδές στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα βιβλία των εκδόσεων Παπαδήμα είναι και αυτά τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του εκδότη, της Πύλου, με την οποία διατηρεί πάντα στενή σχέση.
"ΘΑΡΡΟΣ" 16/05/2008

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Η Αρχαία Μεσσήνη αποκαλύπτει μυστικά. Σημαντικά ευρήματα ήλθαν στο φως κατά το ανασκαφικό έργο στην περιοχή.

Το πώς μετρούσαν τις πρώτες ύλες στην αρχαιότητα δείχνουν ξεκάθαρα δύο τράπεζες-μετρητές.
Αυτό που περιμένει να βρει κανείς και σήμερα ακόμη σε μια αγορά, τα όργανα μέτρησης δηλαδή, είναι ακριβώς ό,τι έφερε στο φως ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης στην αρχαία αγορά της Μεσσήνης. Στην προκειμένη περίπτωση αποκαλύφθηκαν πλήρως οι δύο τράπεζες-μετρητές στερεών (ή σηκώματα, όπως λέγονται), αλλά και οι όρθιες λίθινες πλάκες επάνω στις οποίες εδράζονταν. Στην κάτω όψη των μετρητών μάλιστα και γύρω από την οπή ροής υπάρχουν μεταλλικοί σύνδεσμοι και γόμφοι. Και, όπως αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους θέση, δείχνουν ξεκάθαρα πώς γινόταν η μέτρηση στερεών πρώτων υλών στην αρχαιότητα. Τα ευρήματα προήλθαν από τις τελευταίες ανασκαφές που έγιναν στη βορειοανατολική γωνία της βόρειας στοάς της αγοράς. Και δεν ήταν τα μόνα. Ενα κεφάλι Μέδουσας από χυτό ορείχαλκο άριστης τεχνικής αλλά και διατήρησης αποκαλύφθηκε στα χώματα της επίχωσης μεταξύ των σηκωμάτων και του τοίχου της στοάς. Ο κ. Θέμελης εξηγεί ότι πρόκειται για εξάρτημα ανακλίντρου και χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Πώς βρέθηκε εκεί; Το παρελθόν κρατάει τα μυστικά του. Κατά τον απολογισμό του έργου, πάντως, που έγινε στην αρχαία Μεσσήνη τον προηγούμενο χρόνο -όπως παρουσιάστηκε στο «Εργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2007»- και παρ’ ότι η βασική εργασία αυτή τη στιγμή είναι η αναστηλωτική, και άλλα αρχαία «μυστικά» ήλθαν στο φως: Κατ‘ αρχάς, το Βουλείον. Μια υπόστυλη ορθογώνια αίθουσα η οποία εντοπίστηκε στα βόρεια του ναού της Μεσσήνης- δεν έχει ερευνηθεί ακόμη ολόκληρη- και ταυτίζεται από τον ανασκαφέα με το Βουλείον, οικοδόμημα το οποίο αναφέρεται σε επιγραφή των συνοριακών διαφορών μεταξύ Μεσσήνης και Μεγαλόπολης, χαραγμένη στο παρακείμενο βάθρο ιππέων. Οπως διαπιστώθηκε, κατά μήκος της πρόσοψης υπήρχε στεγασμένος προθάλαμος, ενώ στο εσωτερικό της αίθουσας σώζονται τα θεμέλια δύο παράλληλων σειρών από πεσσούς ανά οκτώ στις μακρές πλευρές και ανά τέσσερις στις στενές. Στους χριστιανικούς τάφους που βρέθηκαν μέσα και έξω από το Βουλείο οφείλεται κατά τον κ. Θέμελη η καταστροφή της ανωδομής του κτηρίου. Δεύτερο οικοδόμημα αποκαλύφθηκε στα δυτικά του ναού της Μεσσήνης, άγνωστης χρήσης επί του παρόντος, αν και θεωρείται ότι ανήκε σε κάποια αρχή της πόλης. Εχει δωρικό προστώο, δύο εισόδους με μεγάλα λίθινα κατώφλια που οδηγούν σε αίθουσες και μεγάλες βάσεις για την ίδρυση ενεπίγραφων στηλών, δεξιά και αριστερά από τα κατώφλια. Το κτήριο καταστράφηκε από τον καταστρεπτικό για τη Μεσσήνη σεισμό, πιθανότατα του 375 π.Χ., όπως αποδεικνύουν τα νομίσματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή. Στο θέατρο, εξάλλου, αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός τάφων της πρωτοβυζαντινής εποχής, επενδυμένων με λιθοπλίνθους που είχαν αφαιρεθεί από την ανωδομή της παρόδου του. Οι περισσότερες, άλλωστε, φέρουν χαραγμένα τεκτονικά σημεία και γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου που δηλώνουν το σημείο όπου βρίσκονταν. Μπορεί να πει κανείς εν τέλει ότι η ιστορία της Μεσσήνης ξαναγράφεται κάθε χρόνο με νέα στοιχεία.
[Tης Μαρίας Θέρμου από την εφημερίδα “To Bήμα“]

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ: Έγινε χθες στην Τρίπολη η δίκη για διάλυση εργολαβίας


Έγινε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης η δίκη σχετικά με το αίτημα της κοινοπραξίας Τομή-ΕΛΤΕΡ (στρέφεται κατά του Δημοσίου) για διάλυση της εργολαβίας στο Ραψομμάτη, η οποία περιλαμβάνει τα τμήματα Αθήναιο-είσοδος σήραγγας, έξοδος σήραγγας-Μαλλωτά και γέφυρα Αλφειού. Είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί η απόφαση.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΥΛΟΣ: Κλείνει το υποπρακτορείο της ΔΕΗ



Έτοιμο να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως αυτά της Μεσσήνης και του Μελιγαλά, είναι το υποπρακτορείο της ΔΕΗ στην Πύλο. Το υποπρακτορείο εξυπηρετεί περίπου 13.000 άτομα και απασχολεί δύο διοικητικούς και δύο τεχνικούς υπαλλήλους.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βραβεία του "Διαβάζω 2008"

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Χιώτης στην ποίηση, ο Παναγιώτης Μουλλάς στο δοκίμιο, η Βασιλική Νευροκοπλή στο παιδικό βιβλίο, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, η Νίκη Χατζηδημητρίου στο διήγημα και ο Γιώργος Παναγιωτίδης στο μυθιστόρημα είναι οι νικητές των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω 2008».Η τελετή απονομής έγινε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και άνοιξε με την τιμητική βράβευση του εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτρη Παπαδήμα, για την πολύχρονη προσφορά του. Την τελετή παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας.Σε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία στηρίζει, όπως οφείλει το βιβλίο και κάθε προσπάθεια, όπως του περιοδικού «Διαβάζω» και υπογράμμισε ότι υπάρχει «μια άνοιξη της λογοτεχνίας στην Ελλάδα» παρά τις απαισιόδοξες φωνές.
"NAYTEMPORIKH" 14/05/2008

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Στην Πύλο ο 3ος ποδηλατικός αγώνας

Με αφετηρία την Πύλο πραγματοποιήθηκε ο 3ος ποδηλατικός αγώνας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία όπως έδειξε η πανελλαδική συμμετοχή των ποδηλατών. Η πορεία που ακολούθησαν οι ποδηλάτες ήταν Μεθώνη - Φοινικούντα - Ακριτοχώρι - Υάμεια - Πεταλίδι -Ριζόμυλος - Πύλος, καλύπτοντας 90 χλμ. σε τρεις περίπου ώρες, ανάλογα με την επίδοσή τους. Στη γενική κατάταξη πρώτος ήλθε ο Καλαματιανός Δημήτρης Δημητρακόπουλος, πρωταθλητής γνωστός για τις επιδόσεις του. Πρώτη από τις γυναίκες η επίσης πρωταθλήτρια Αναστασία Παστουρματζή η οποία τερμάτισε 5η στη γενική κατάταξη. Να σημειωθεί ότι η Πύλος συμμετείχε με τρεις ποδηλάτες, τον Θύμιο Μπονάρο, τον Αντώνη Κυριακόπουλο και τον Δημήτρη Τσαγκλή οι οποίοι και τερμάτισαν σε καλή σειρά. Ο Μπονάρος στην κατηγορία των 40-49 χρόνων τερμάτισε δεύτερος καλύπτοντας τη διαδρομή σε τρεις ώρες και 38 λεπτά. Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Μεσσηνίας Ανδρέας Μπόμπας έκανε ειδική αναφορά στον Μπονάρο και πρότεινε να δοθεί στον Πύλιο αθλητή πλακέτα του αγώνα από τον δήμαρχο Πύλου.
Την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Δήμος Πύλου με τον ΟΠΑΝΑΜ. Ο πρόεδρός του Παναγιώτης Τσιμόγιαννης μας είπε ότι οι συμμετοχές έφτασαν τις 110 δίνοντας και φέτος στον αγώνα την ανάλογη δυναμική και προβάλλοντας το ποδήλατο ως τη σημαντικότερη άσκηση αθλητισμού. Επίσης όπως τόνισε ο κ. Τσιμόγιαννης το ποδήλατο καθιερώνεται πλέον ως μέσο μετακίνησης και γίνεται τρόπος ζωής, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα τις περιοχές του νομού μας.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/05/2008

Γιορτή στο Παλιό Ρωμύρι

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Παλιό Ρωμύρι και φέτος γιορτάζοντας τον Αγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στο ναό ο οποίος έχει κατασκευαστεί το 1888, οι Ρωμυραίοι το γιόρτασαν για τα καλά, ενώ ο σύλλογός τους πρόσφερε άφθονα εδέσματα και ποτά. Στη γιορτή συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα της Γλυφάδας με τη συμμετοχή και άλλων χορευτών. Τον χορό άνοιξε ο κ. Περικλής Παπαλάμπρος 100 ετών σήμερα, χορεύοντας το τραγούδι “Στου Παπαλάμπρου την αυλή“ -γόνος της οικογένειας Παπαλάμπρου από το χωριό όπου το γνωστό αυτό τραγούδι μελοποιήθηκε και πρωτοτραγουδήθηκε. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Χιλιοχωρίων Παναγιώτης Δαρσακλής.
Τάκης Αλεξάκης "EΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/05/2008

Το γεφύρι της Γιάλοβας

ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ του γεφυριού της Γιάλοβας περιμένει ο κόσμος της περιοχής. Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση, το έργο θα γινόταν από εργολαβία της ΔΕΣΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά και άλλο έργο στη Μεσσηνία, όταν έφτιαχνε ο καιρός. Ο καιρός έχει φτιάξει, αλλά τεχνικό συνεργείο δε φαίνεται στη Γιάλοβα. Το γεφύρι παραμένει στενό και επικίνδυνο σε μια περιοχή που έχει μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι. Με την ευκαιρία, μήπως μπορεί η Νομαρχιακή
Αυτοδιοίκηση να αντικαταστήσει και το στηθαίο ασφαλείας, που έχει σακατευτεί από τη μια πλευρά; Αμεσα, δεν είναι δύσκολο και δαπανηρό ένα καινούργιο στηθαίο. Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/05/2008
Μήπως θα έπρεπε να γίνει και η πεζογέφυρα-συνέχεια των πεζοδρομίων για τα οποία δεχθήκαμε τόσες επιθέσεις από παράγοντα(;) της Γιάλοβας, όταν τα φτυάξαμε-για να μη θρηνήσουμε θύματα κάποια στιγμή;

Κώστας….

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Θεμελιώνονται δύο γέφυρες στο Παραδείσια - Τσακώνα

Θεμελιώνονται αυτή την περίοδο οι δύο μικρές γέφυρες, μήκους 160 μέτρων, στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάζεται, ενώ στόχος είναι το καλοκαίρι να θεμελιωθούν και οι δύο μεγάλες, των 470 και 390 μέτρων, αντίστοιχα. Για το έργο των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής της αναδόχου κοινοπραξίας για τη διάλυση της εργολαβίας. Ωστόσο, οι συζητήσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζονται για να βρεθεί λύση προς το συμφέρον του έργου. Και για τα δύο σημαντικά τμήματα του εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας αναμένονται εξελίξεις, που έχουν καθυστερήσει, ώστε οι εργασίες να αποκτήσουν εντατικό χαρακτήρα και τα έργα να ολοκληρωθούν το 2009. Για τα δεδομένα αυτά μας ενημέρωσε ο διευθυντής Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου Παναγιώτης Κουρετζής.
- Για το τμήμα Παραδείσια Τσακώνα: Προχθές ο κ. Κουρετζής συναντήθηκε στην Αθήνα με τους συμβούλους που προσελήφθησαν για την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του έργου. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και μελετητές του έργου ανακατασκευής και εκτιμάται πως θα συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων κατά την πορεία υλοποίησης. Πριν το Πάσχα, σύμφωνα με την ενημέρωση, πληρώθηκε ο τελευταίος λογαριασμός για τις εκτελεσθείσες εργασίες, που είχε υποβάλει η ανάδοχος κοινοπραξία. Αυτή την περίοδο αναμένεται να θεμελιωθούν οι δύο μικρές γέφυρες των 160 μέτρων. «Σκοπός είναι να προλάβουν το φετινό καλοκαίρι για να θεμελιώσουν και τις δύο μεγάλες γέφυρες» παρατήρησε ο κ. Κουρετζής, ενώ όσον αφορά το πρόβλημα ροής χρηματοδότησης (από εθνικούς πόρους), επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει μικρή καθυστέρηση. Εχει δοθεί υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα».
- Για τις προσβάσεις στη σήραγγα Ραψομμάτη: Ο διευθυντής Δ.Δ.Π. μας πληροφόρησε ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί το δικαστήριο για την αίτηση διάλυσης της εργολαβίας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν την αποσύρουν. Εχουν γίνει επαφές, συζητήσεις με το υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ) για να βρεθεί λύση. Εχουν φέρει και δεύτερο γεωτρύπανο και δουλεύουν στη γέφυρα Αλφειού. Στο τμήμα Αθήναιο - είσοδος σήραγγας φτιάχνουν τεχνικά -μικρά γεφύρια. Δουλεύουν καλά, αλλά όχι τόσο εντατικά για να τελειώσει το έργο πιο νωρίς, το 2009». Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/05/2008

5,6 Ρίχτερ με το επίκεντρο στο Ταίναρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ –σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- αναστάτωσε προχθές τη νύχτα τους κατοίκους στη νότια Πελοπόννησο, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές ή θύματα. Ο σεισμός, που σημειώθηκε 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του Ταίναρου, 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας –σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το οποίο προσδιορίζει το εστιακό βάθος σε 66 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλα σεισμολογικά και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού συμφωνούν ως προς το μέγεθος, αλλά και ως προς το επίκεντρο του σεισμού, το οποίο –σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο- εντοπίζεται 81 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας και 56 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γυθείου. Το ίδιο κέντρο, με νεώτερη ανακοίνωσή του εκτιμά το εστιακό βάθος της δόνησης σε 30 χιλιόμετρα.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στο Κολοράντο, προσδιορίζει το επίκεντρο της δόνησης, σε σχέση με την Καλαμάτα, στα 75 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά, ενώ εκτιμά το εστιακό βάθος στα 24,2 χιλιόμετρα.
Τέλος, στην ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος GEOFON του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ γίνεται λόγος για εστιακό βάθος 48 χιλιομέτρων. Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν κι άλλες, ασθενείς δονήσεις -που δεν έγιναν αισθητές- προερχόμενες από το ίδιο εστιακό κέντρο, στις 5 παρά 6 λεπτά (3,8 R), αλλά και στις 10.02 χθες το πρωί (3,7 R).
'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/05/2008

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Γιόρτασε τον τίτλο ο Πάμισος. ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΒΕΡΓΑ 4-2. Με καρέ του Διακουμή

Επεσε χθες η αυλαία στο πρωτάθλημα της Α‘ τοπικής με τη διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής. Ο πρωταθλητής Πάμισος νίκησε με 4-1 τον ΑΟ Φαραί και γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την κατάκτηση του τιτλου. Αναλυτικά τα χθεσινά αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής στην Α‘ τοπική έχουν ως εξής:

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φώτη Διακουμή, που πέτυχε 4 γκολ, ο Τσικλητήρας Πύλου επικράτησε της Βέργας με 4-2. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Κωνσταντινίδη, στο 14’ όμως ο Διακουμής απάντησε 4 φορές με γκολ στο 22’ το 32’, το 55’ και το 60’. Ο Κορδελάκος στο 80’ διαμόρφωσε το τελικό 4-2. Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Λαμπίρης με βοηθούς τους Γαλανόπουλο, Καμαρινόπουλο.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νικολόπουλος, Ζευγίτης, Ι. Κατσίγιαννης, Κουφός (55’ Λακριντής),
Μαραγκός, Γουρνάς, Κατσούλης (65’ Διαμαντόπουλος), Κωστάκος, Γ. Καλδής (65’ Δ. Καλδής), Σαλιάι, Διακουμής.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α‘ ΤΟΠΙΚΗΣ “ALMA SPORT”
Πανιώνιος - Απόλλωνας 4-2
Πανθουριακός - Eθνικός Μελιγαλά 3-0
Δώριο - Κυπαρισσία 1-2
Πατίστα - Αμφεια 2-2
Φαραί - Πάμισος 1-4
Πύλος - Βέργα 4-2
Σπερχογεία - Αίας 3-1
Μεθώνη - Χώρα 1-1

O 3ος Ποδηλατικός Γύρος Δυτικής Μεσσηνίας διεξάγεται σήμερα

Μετά τη Μεσσήνη και την υπαρισσία, φέτος είναι η σειρά της Πύλου να διοργανώσει τον ποδηλατικό γύρο Δυτικής Μεσσσηνίας. Ο 3ος κατά σειρά αγώνας θα διεξαχθεί σήμερα με αφετηρία και τερματισμό την Πύλο. Οι συμμετοχές πλησιάζουν τις 100, περισσότερες δηλαδή από κάθε άλλη φορά και με ποδηλάτες από Βόλο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Πύργο, Πάτρα, Κέρκυρα, Αθήνα, Καλαμάτα. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, ενώ ο αγώνας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν τη διαδρομή: «Μεθώνη - Φοινικούντα - Ακριτοχώρι -Ιάμεια- Χαρακοπιό - Πεταλίδι - Ριζόμυλος - Καζάρμα -Πύλος». Το συνολικό μήκος είναι 100 χλμ. Τον ποδηλατικό γύρο διοργανώνουν ο ΟΠΑΝΑΜ, ο Σύλλογος Ποδηλατιστών/στριων Καλαμάτας “Ποδηλάτες με συνείδηση“ και η Πανελλήνια Ενωση Παλαίμαχων Αθλητών.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/05/2008

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΖΙΑ Εργάζεται για το Κάστρο Μεθώνης η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας

«Η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας, ανελλιπώς μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εκπονεί μελέτες, εκτελεί και παρακολουθεί έργα που αφορούν τη στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη των τεσσάρων μεγάλων κάστρων της επαρχίας Πυλίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρός της καθηγητής Νικόλαος Ζίας. Αφορμή για την απάντηση ήταν ρεπορτάζ της “Ε“ στο οποίο ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής υποστήριξε όταν ρωτήθηκε για το έργο της συγκεκριμένης επιτροπής ότι αυτή «έχει εξαφανιστεί».
Η πλήρης απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας, έχει ως εξής: «Με αφορμή ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδος σας, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 6-5-2008 και το οποίο αναφέρεται στο Κάστρο της Μεθώνης σύμφωνα με την ενημέρωσή σας από τον κ. δήμαρχο της Μεθώνης, όπου
εκτός των άλλων φέρεται να λέγει για την Επιτροπή Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης των κάστρων της Επαρχίας Πυλίας ότι: “έχει εξαφανιστεί εντελώς”. Εχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Από το 1998, έτος της συγκρότησής της με Υπουργική Απόφαση, η Επιστημονική Επιτροπή Πυλίας ως φορέας του ΥΠ.ΠΟ., ανελλιπώς μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και δια του επιστημονικού προσωπικού της, εκπονεί μελέτες καθώς επίσης εκτελεί και παρακολουθεί έργα που αφορούν τη στερέωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των τεσσάρων μεγάλων κάστρων της επαρχίας Πυλίας. Τέτοιες μελέτες έχουν ως γνωστόν ήδη υλοποιηθεί ή συνεχίζουν υλοποιούμενες και αφορούν και τα τέσσερα κάστρα.
Ειδικότερα για το Κάστρο της Μεθώνης, από το παρελθόν έτος η Επιτροπή Πυλίας έχει προβεί σε εργασίες άμεσων μέτρων στερέωσης του επιθαλάσσιου Ν.Α. Πύργου του Κάστρου (του λεγόμενου μέχρι πρόσφατα και Πύργου Βιλλεαρδουίνου). Τα συγκεκριμένα μέτρα και οι συγκεκριμένες υλοποιημένες ήδη εργασίες, αφορούν την ενίσχυση σημαντικών επικινδύνων φερόντων τμημάτων του εν λόγω Πύργου και αποτελούν τμήμα ευρύτερου εκπονημένου ερευνητικού προγράμματος, που έχει ως θέμα την «Αποτύπωση –Αποκατάσταση του Ν.Α. επιθαλάσσιου Πύργου του Κάστρου της Μεθώνης». Τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούμε ότι συνέβαλαν στην ενίσχυση του σωζόμενου μνημείου, το οποίο μετά και την πρόσφατη σεισμική δράση της Μεθώνης παρέμεινε ακέραιο. Εδώ σας γνωρίζουμε την από μήνα Σεπτέμβριο του 2007 σχετική με τον Πύργο αρμόδια εισήγησή μας, στην οποία εκτός των άλλων γίνεται αναφορά για την πιθανότητα ενός σεισμού στην περιοχή και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις του σ’ αυτόν. Πέραν τούτων, η Επιτροπή Πυλίας, με σκοπό τον προγραμματισμό της ένταξης έργων της στην 4η Προγραμματική Περίοδο, έχει ήδη αρμοδίως υποβάλει τις προτάσεις της, που αφο-ρούν τα τέσσερα κάστρα της Πυλίας και στις προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται βεβαίως το Κάστρο της Μεθώνης. Επομένως, ο ισχυρισμός του κ. δημάρχου της Μεθώνης, ότι η «Επιτροπή Πυλίας έχει εξαφανιστεί εντελώς», θεωρούμε ότι μάλλον ως ατυχής θα πρέπει να χαρακτηρισθεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ευσταθεί. Η υπερβολή στις διατυπώσεις αυτές, πιστεύουμε ότι οφείλεται στην αγαθή πρόθεση του κ. δημάρχου και την επιθυμία του για ταχύτερη και πληρέστερη εκτέλεση των έργων και σ’ αυτή την πρόθεσή του συμφωνούμε απόλυτα και εμείς».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/05/2008

Σεισμός: Νέες δονήσεις από Μεθώνη και Κορώνη

Τρεις ακόμη σεισμικές δονήσεις ήλθαν χθες να προστεθούν σε εκείνες που «ταλαιπωρούν» τους κατοίκους της Μεσσηνίας από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Έτσι, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν μία δόνηση στις 3.26 μετά το μεσημέρι με ένταση 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 63 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, άλλη μία στις 4.31 το απόγευμα με ένταση 3,9 Ρίχτερ και επίκεντρο 98 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας και την τρίτη, στις 5.31 το απόγευμα, με ένταση 3,5 Ρίχτερ και επίκεντρο 106 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.Το επίκεντρο των δονήσεων βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κορώνης και της Μεθώνης.
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον «Καποδίστρια ΙΙ»



Οι πληροφορίες της Νότιας Ελληνικής Τηλεόρασης για τις συνενώσεις δήμων στη Μεσσηνία όπως είναι φυσικό προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών δημάρχων. Στο επόμενο βίντεο καταγράφονται μερικές από αυτές.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Το «Διαβάζω» τιμάει τον Δημήτρη Παπαδήμα

Τιμή σ’ έναν ακούραστο εργάτη του εκδοτικού κόσμου επιφυλάσσει το περιοδικό «Διαβάζω» με το φετινό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου, στην τελετή απονομής των βραβείων του «Διαβάζω» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, θα τιμηθεί ο εκδότης και βιβλιοπώλης Δημήτρης Παπαδήμας, δίπλα στους νέους θεράποντες της λογοτεχνίας, της ποίησης, του δοκιμίου, του παιδικού βιβλίου. Ο Δ. Παπαδήμας άνοιξε το 1960 ένα μικρό βιβλιοπωλείο, μόλις 10 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 23. Δυο χρόνια μετά εκδίδει το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων «Παπαδήμας» (η «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Γκ. Μάρεϊ). Από τότε έχει τροφοδοτήσει πολλές γενιές αναγνωστών με βιβλία κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, πολλά από τα οποία είναι πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μια οφειλόμενη τιμή σε έναν ακούραστο άνθρωπο των γραμμάτων.
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 06/05/2008
Νέο Μουσείο Μπενάκη , στην οδό Πειραιώς 138, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Κώστας...

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Σε άθλια κατάσταση το Κάστρο της Μεθώνης. ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Οι εκτεταμένες φθορές που ο χρόνος επιφέρει στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι αναπόφευκτες, ωστόσο πολλαπλασιάζονται όταν η αδιαφορία της Πολιτείας και η μόνιμη “δικαιολογία“ της έλλειψης χρημάτων έρχεται ως απάντηση στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσσηνίας είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Μεθώνης, για το οποίο δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα μέσω των οποίων ... εκπέμπει SOS. Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, είναι σε εξέλιξη οι ετήσιες εργασίες από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που αφορούν καθαρισμούς, συντηρήσεις και μικροαναστηλώσεις: «Πάντως κανένα σοβαρό πρόγραμμα που να αφορά την εκτεταμένη αναστήλωση και ανάδειξη του κάστρου δεν έχουμε δει να γίνεται. Μάλιστα, προγραμματίζω την επόμενη εβδομάδα να επισκεφθώ το υπουργείο Πολιτισμού, να συναντήσω τους αρμόδιους και να ζητήσω ενημέρωση για το αν έχουν γίνει μελέτες εργασιών με στόχο να ενταχθούν στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».
Τα θέματα που αφορούν το κάστρο της Μεθώνης αλλά και τα υπόλοιπα της Πυλίας, μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η Επιτροπή Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης Κάστρων Πυλίας, η οποία «έχει εξαφανιστεί εντελώς» όπως μας είπε ο κ. Μιχελής ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο σημείωσε: «Το κάστρο είναι σε άθλια κατάσταση, ο φωτισμός που είχαν τοποθετήσει περιμετρικά του μνημείου είναι ελλιπέστατος γιατί έχουν καεί οι λάμπες και ούτε καν τις αλλάζουν. Εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να επέμβουμε βέβαια, ωστόσο ο κόσμος βλέπει το μνημείο σε αυτή την κατάσταση και επειδή δεν ξέρει ποιος είναι αρμόδιος, τα βάζει με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, αν και έχουμε την πρόθεση. Μάλιστα, στην προηγούμενη διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ είχα προτείνει να συνεισφέρουμε οικονομικά για εργασίες που αφορούν στο κάστρο. Από την πλευρά μας εκείνο που μπορούσαμε να κάνουμε, είναι η συμμετοχή μας στην Ενωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, πιστεύοντας ότι μέσα από εκεί και ακριβώς γιατί γίνεται μια οργανωμένη και με γνώση προσπάθεια, θα καταφέρουμε να διασώσουμε και να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό μνημείο».
Επιπλέον, όπως μας είπε ο δήμαρχος Μεθώνης, καθίσταται προβληματική και η επίσκεψη τουριστών στο κάστρο της Μεθώνης καθώς δεν παρέχονται ούτε οι στοιχειώδεις διευκολύνσεις: «Εχει γίνει μια τεράστια επένδυση, έχει δημιουργηθεί περίπτερο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στην είσοδο του κάστρου που έχει εγκαταστάσεις κυλικείου, χώρους υποδοχής και τουαλέτες. Εγινε προσπάθεια να βρεθεί ιδιώτης που θα το ενοικιάσει και θα το εκμεταλλεύεται αλλά οι όροι είναι τέτοιοι που αποθαρρύνουν. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που αυτό παραμένει κλειστό, κλειστές είναι και οι τουαλέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία των ανθρώπων που επισκέπτονται το κάστρο. Μιλάμε δε, για ανθρώπους ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους και για ένα μνημείο που για να το γυρίσεις θέλεις πάνω από μια ώρα. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι έχει αφεθεί στην τύχη του το κάστρο κι αν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του, εμείς ως τοπική κοινωνία δεν την έχουμε δει ακόμα». Η Μεθώνη είναι μια από τις πόλεις που ευτύχησαν να έχουν πλούτο αρχαιολογικών μνημείων, άρα και αυξημένη φροντίδα για τη συντήρηση και αξιοποίησή του. «Εχω την υπόσχεση της διευθύντριας της 26ης ΕΒΑ κ. Χαλκιά ότι θα επισκεφτεί την περιοχή προκειμένου να εξετάσει όλα τα μνημεία αρμοδιότητας της εφορείας. Γιατί δεν είναι μόνο το κάστρο που πρέπει να μας απασχολεί αλλά και το παλιό καποδιστριακό σχολείο. Εχει γίνει η μελέτη και καταβάλλονται προσπάθειες από την 26η να ενταχθεί στο επόμενο ΠΕΠ και ελπίζω να γίνει η ένταξη γιατί αλλιώς το κτήριο θα καταρρεύσει» μας είπε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/05/2008

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Σώθηκε ο ΝΟ Πύλου, υποβιβάστηκε ο Φιλαθλητικός

ΝΟ ΠΥΛΟΥ –ΓΥΘΕΙΟ 69-55
«Τέλος καλό όλα καλά» λένε πλέον στην Πύλο, μετά τη νίκη- ανανέωση της παρουσίας τού τοπικού ΝΟ στη μεγάλη τοπική κατηγορία επί του Γυθείου με σκορ 69-55. Η πιο σημαντική, αναμφισβήτητα, επιτυχία της χρονιάς των γηπεδούχων ήρθε μετά από μεγάλο κόπο, αφού, παρά τις ελλείψεις του, το απαλλαγμένο από το βαθμολογικό άγχος Γύθειο έπαιξε αρκετά καλά και υπέκυψε δύσκολα.
Κορυφαίοι του ΝΟ Πύλου ήταν οι Τσέκας, Δ. Διακουμής και Γ. Διακουμής ενώ από το Γύθειο ξεχώρισε ο Μανιατάκος.
Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Πλάγος, Κούτρος ήταν 17-18, 16-16,19-14 και 17-7.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 18 (4 τρ.), Μπιλάλι, Τσέκας 21 (3 τρ.), Θ. Τσίτσος, Δημητρόπουλος 4, Γ. Διακουμής 16, Γκόνης, Ι. Διακουμής 6 (2 τρ.), Βασιλόπουλος, Κατσίγιαννης 4.
Χωρίς την μεγάλη ανατροπή, παρά τα κάθε είδους σενάρια των «ειδικών» του αθλήματος, ολοκληρώθηκε προχθές η κανονική περίοδος της Α‘ τοπικής κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Πιο συγκεκριμένα, τον δρόμο προς την Β‘ τοπική κατηγορία, μαζί με τους Ακάδημο και Αριοχώρι, πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία τής ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ο Φιλαθλητικός, ενώ σώθηκε ο ΝΟ Πύλου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής, στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται ο ΑΣ Μάνης μετά την νίκη του στην Τέντα επί του Ακάδημου με σκορ 78-65 και την εντός έδρας ήττα του Σπαρτιατικού στη διαδικασία της παράτασης από τον Ικαρο με 84-81.
Το διπλό του Ικαρου στην Σπάρτη έφερε την Καλαμάτα ’80 στη 4η θέση των πλέι οφ, παρά την εύκολη επικράτησή της επί του απογοητευμένου -αφού γνώριζε τη νίκη του ΝΟ Πύλου επί του Γυθείου με σκορ 69-55- Φιλαθλητικού με 78-58.
Νικηφόρα όμως έκλεισε την δύσκολη -όπως εξελίχθηκε γι‘ αυτή- χρονιά η Θουρία κόντρα στο Αριοχώρι με σκορ 87-66. Αναλυτικά η ταυτότητα όλων των παραπάνω αναμετρήσεων και η τελική βαθμολογία είναι:

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 18 αγώνες)
1. ΑΣ Μάνης 15-3 33
2. Σπαρτιατικός 14-4 32
3. Ικαρος 12-6 30
4 . Καλαμάτα ’80 11-7 29
5. ΝΟ Πύλου 9-9 27
-. Θουρία 9-9 27
7. Γύθειο 8-10 26
—————————————————
8. Φιλαθλητικός 7-11 25
9. Αριοχώρι 3-15 20
10. Ακάδημος 2-16 19
* Ενα μηδενισμό έχουν Αριοχώρι και Ακάδημος
"NotoSport" 05/05/2008

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου

Με χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα είναι ο δρόμος Καλαμάτας - Ριζόμυλου, μήκους 15 χιλιομέτρων, που θα φτιαχθεί σε απόσταση 500 -800 μέτρων από τη θάλασσα. Οι μελετητικές διαδικασίες συνεχίζονται με προγραμματική σύμβαση μέσω της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, με χρηματοδότηση - προσφορά από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, είναι εφικτό οι μελέτες να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2008.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, το συνολικό πλάτος καταστρώματος θα είναι 17 μέτρα, 4ιχνος με 3,50 μέτρα κάθε λωρίδα και 2 μέτρα στηθαίο ασφαλείας μαζί με το αποχετευτικό δίκτυο και από τις δύο πλευρές. Προβλέπονται 3 μεγάλες γέφυρες σε Πάμισο, Αρι και Βελίκα και μια μικρότερη στη Λιγδού, καθώς και 7 ισόπεδοι κόμβοι, ανά 2 χιλιόμετρα περίπου ο καθένας. Η μελετητική διαδικασία μέχρι τώρα είχε φθάσει έως και την προμελέτη και με βάση αυτή το κόστος κατασκευής του νέου δρόμου, που θα καταλήγει στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, στον κόμβο της Διασποράς, υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα επιδιωχθεί από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις. Πρώτα το τμήμα Ριζόμυλος -Μπούκα και ύστερα το Μπούκα - Καλαμάτα.
Οσον αφορά την περιβαλλοντική μελέτη, σε βάρος της οποίας έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκασή της έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο, πρόκειται να αναθεωρηθεί και ήδη συντάσσεται η καινούργια, έτσι ώστε να μην την αγγίζει και η προσφυγή. Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/05/2008

ΑΙΑΝΤΑΣ-ΠΥΛΟΣ 4-1

http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=17526&Itemid=32

Τα 100.000 ευρώ της ΠολιτικήςΠροστασίας

Μεγάλη Δευτέρα παρακολούθησα το δημοτικό συμβούλιο στην Πύλο. Το κύριο θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ. ήταν η διάθεση 100.000 ευρώ από την Πολιτική Προστασία και πως αυτά τα χρήματα θα κατανέμονταν. Αυτό που φάνηκε από τη διάθεση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας ήταν η προσπάθεια να διατεθούν αυτά τα χρήματα όχι για προστασία από φυσικές καταστροφές αλλά σε έργα του τεχνικού προγράμματος του δήμου. Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου βλέπει σαν «μάνα εξ ουρανού» τα χρήματα αυτά για τσιμεντοστρώσεις και «εξυπηρετήσεις» ενώ είναι φανερό ότι θα έπρεπε να διατεθούν για άλλους σκοπούς. Η ανισοκατανομή των χρημάτων επίσης στα διαμερίσματα του δήμου δημιούργησε προστριβές ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους τοπικούς «Άρχοντες» γιατί σε κάποια από αυτά θα δοθούν ψίχουλα και σε κάποια άλλα η μερίδα του λέοντος.
Ο Δήμαρχος-που έχει ζήσει και στη Γερμανία-θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι προσπάθεια σαν και αυτή που ξεκίνησε-δηλαδή σώμα εθελοντών πολιτών, που όπως φαίνεται ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά οι δημότες-σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ έχει αποτέλεσμα γιατί οι δήμοι εκεί διαθέτουν δικά τους μέσα και δική τους εκπαίδευση στην επικουρική προσπάθεια που προσφέρουν οι πολίτες των δήμων. Θα μπορούσε π.χ. να διαθέσει τα χρήματα για τη προμήθεια 2 αυτοκινήτων 4Χ4 με δυνατότητα μεταφοράς βυτίων νερού και εκτοξευτήρων καθώς και όλων των υπόλοιπων απαραίτητων εργαλείων για τη κατάσβεση μιας φωτιάς αλλά και της απαραίτητης εκπαίδευσης γιατί εθελοντές χωρίς εκπαίδευση, κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα είναι «θυσία» χωρίς αντίκρισμα. Θα ήταν μια καλή κίνηση για να φανεί ότι το «εθελοντικό σώμα» δεν θα είναι απλώς μια στιγμιαία κίνηση-όπως συνήθως συμβαίνει με κάποιες τέτοιες ενέργειες-αλλά μια κίνηση που θα έχει διάρκεια και θα είναι ταυτόχρονα και αποτελεσματική.

Κώστας….

Ακυρώθηκε η απόφαση για αύξηση τελών στην Πύλο

Με την υπ’ αριθμ. 19327 ομόφωνη απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του άρθρου 152 της Περιφέρειας Πελοποννήσου ακυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. Πύλου που προέβλεπε αύξηση
των δημοτικών τελών κατά 50%. Είναι πράγματι μια γενναία απόφαση που αφήνει στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες και υπόγειες διασυνδέσεις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπ’ αριθμ. 19327 ακυρώνει και την απόφαση του διευθυντή της τοπικής αυτοδιοίκησης νόμου Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αλλά για να μπούμε στην ουσία. Σας είχαμε πει τότε κύριε δήμαρχε ότι δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει μια μικρή αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Μάλιστα σας το είχαμε προσδιορίσει σε ένα ποσοστό 10 έως 15 τοις εκατό. Μας αγνοήσατε όμως. Προτιμήσατε να επικαλεστείτε την πλειοψηφία που έχετε και να προχωρήσετε. Δυστυχώς, δεν αγνοήσατε μόνο εμάς. Αγνοήσατε τον μέσο πολίτη του δήμου μας. Δεν μπήκατε καν στη λογική να σκεφτείτε εάν έχει την δυνατότητα να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μια τέτοια υπέρογκη αύξηση. Δεν ευθύνεται κύριε δήμαρχε η αντιπολίτευση, εάν εσείς δεν μπορείτε να παράγετε έργο. Αναζητήστε της ευθύνες στους εαυτούς σας. Ολοι εμείς να είσθε βέβαιος ότι έχουμε υψηλά το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες μας και θα προασπίσουμε τα δικαιώματα αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Πύλου
Βασίλειος Τσώνης, Ηλίας Κανάκης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/04/2008

Οι γλάστρες στην Πύλο

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με πάθος από τους νέους στην Πύλο το έθιμο αφαίρεσης γλαστρών από τα σπίτια, οι οποίες τοποθετούνται στην πλατεία της πόλης μπροστά στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων. Είναι και παραμένει ένα έθιμο για το οποίο δυστροπούν οι ιδιοκτήτες των λουλουδιών και απορούν οι επισκέπτες την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Ωστόσο τα έθιμα είναι καλό να κρατούνται, ας υπάρχουν και «θύματα». Τ.Αλ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 03/05/2008