Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Κατάθεση ψυχής από τον καπετάν Βασίλη

image

Κατάθεση ψυχής από τον καπετάν Βασίλη, μετά τη βράβευση από τα Επιμελητήρια, όταν και κλήθηκε στο βήμα. Εμφανώς συγκινημένος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε τα εξής:

«Νιώθω περηφάνια, χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ και για τα καλά, τιμητικά λόγια που είπαν για εμένα οι προλαλήσαντες. Τους ευχαριστώ πολύ. Τους υπόσχομαι να προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού να μην τους απογοητεύσω. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που ήρθατε εδώ σήμερα να μας τιμήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους κ.κ. προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου για τη μεγάλη αυτή τιμή.
Εγώ, αγαπητοί φίλες και φίλοι, βραβεύομαι για αυτά που έκανα χθες. Γιατί το σήμερα και όλα αυτά που αναφέρονται στη μελέτη για την τεκμηρίωση της προτάσεως βραβεύσεως είναι καθαρά έργο του Αχιλλέα και της ομάδας συνεργατών που αυτός δημιούργησε.
Με βραβεύετε σήμερα:
Για το όραμά μου για τη Μεσσηνία.
Για τον επίμονο και μακροχρόνιο αγώνα μου και τις προσπάθειες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Για την εικοσιπεντάχρονη προσπάθεια για την εξασφάλιση της απαραίτητης γης. Για το μεγάλο στομάχι και τα γερά νεύρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που λογικά δημιουργούσε το καινούργιο και πρωτόγνωρο θεσμικό πλαίσιο. Για την εξασφάλιση των οικονομικών προϋποθέσεων για το έργο και πάνω απ’ όλα για την επιτυχημένη μεταφύτευση στον Αχιλλέα, των δικών μου οραμάτων, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία που μου έχει. Αλλά, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει σήμερα, τα δικά του οράματα ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τα δικά μου, με μακροχρόνια προοπτική όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για όλη την Πελοπόννησο.
Πιστεύω ότι ο Θεός και οι πρόγονοί μας κάνανε καλή δουλειά. Ο Θεός έβαλε την Πελοπόννησο
και ειδικά την Μεσσηνία στο καλύτερο κατά την γνώμη μου σημείο του πλανήτη. Η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών, η κάθε μία με την δική της ομορφιά και σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους της Πελοποννήσου, είναι πράγματα αναντικατάστατα και δεν τα συναντά κανείς όλα μαζί σε κανένα μέρος του κόσμου. Οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα κατοίκησαν αυτόν τον τόπο που η φύση τον προίκισε απλόχερα (από τους Νεολιθικούς χρόνους 8.000 χρόνια πριν).
Η γη της Πελοποννήσου είναι σπαρμένη από το ένα άκρο στο άλλο με αρχαία και βυζαντινά μνημεία, κάστρα μεσαιωνικά και επιβλητικές καστροπολιτείες που συνδυάζονται παντού με τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Πιστεύω ότι εμείς, οι βγαλμένοι από τα σπλάχνα της Πελοποννήσιοι έχουμε βαριά κληρονομιά. Να συνεχίσουμε στα χνάρια των προγόνων μας. Η Πελοπόννησος ανέδειξε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και της διανόησης, αλλά και μεγάλους αγωνιστές και γενναίους πολεμιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση των ιδεωδών τους.
Αλλά και οι πιο κοντινοί μας, οι προπάπποι και οι παππούδες μας, έκαναν καλή δουλειά. Φτιάξανε με περίσσεια τέχνη το καλντερίμι, βάλανε το εκκλησάκι εκεί που έπρεπε, έκαναν το γεφυράκι κομψοτέχνημα του λιθαριού, έβαλαν την ελιά δίπλα με το κυπαρίσσι, τη φραγκοσυκιά πλάι στην ξερόμαντρα, εικόνες που σε γεμίζουν αγαλλίαση και χαρά. Πάντα σεβάστηκαν το μέτρο και την αρμονία.
Ας ευχηθούμε ότι ο σημερινός κάτοικος του θαυμάσιου αυτού τόπου θα συνεχίσει την παράδοση των προγόνων του και θα συνεχίσει να σέβεται και να αγαπά αυτά που γενναιόδωρα του χάρισαν τα πατρογονικά του εδάφη.
Η Μεσσηνία, αλλά και τα περισσότερα μέρη της Πελοποννήσου, είχαν την τύχη να μην αναπτυχθούν άναρχα όταν δεν υπήρχε περιβαλλοντική συνείδηση σε κανέναν, ούτε στο κράτος, ούτε στον πολίτη. Σήμερα υπάρχει η νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον αλλά και ο καθένας από εμάς είναι ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά.
Τα Επιμελητήρια με τον διπλό ρόλο που έχουν, δηλαδή σύμβουλοι του κράτους και κεφαλές των επαγγελματιών, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό που περιμένουμε όλοι να γίνει στην Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια.
Οι νέοι δρόμοι που έχουν προγραμματιστεί και κατασκευάζονται, όπως ο δρόμος Αθήνα - Καλαμάτα - Σπάρτη, η Ιoνία Οδός, ο δυτικός άξονας Πελοποννήσου και άλλοι θα φέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με την επένδυση της “Costa Νavarino”, αλλά και με άλλες επενδύσεις που γίνονται και που σίγουρα θα γίνουν και στο μέλλον στην Πελοπόννησο, αφού τώρα θα υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα φέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Από όλους εμάς εξαρτάται να εκμεταλλευτούμε αυτές τις αλλαγές με τρόπο που να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους της Πελοποννήσου και να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις. Ενα είναι σίγουρο, ότι θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και λογικό είναι να καλυφθούν κυρίως από ντόπιους εργαζόμενους, αφού και ο επιχειρηματίας έχει κάθε συμφέρον να χρησιμοποιήσει ανθρώπους που κατάγονται και κατοικούν στην περιοχή της επένδυσης που θα τη φροντίζουν καλύτερα, αλλά και οι ντόπιοι έχουν κάθε λόγο να προτιμούν να εργαστούν σε μια επιχείρηση δίπλα στο σπίτι τους και στον τόπο που αγαπούν.
Πρέπει να γίνει συνείδηση στους επαγγελματίες ότι η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους (της αρπαχτής δηλαδή) δεν είναι η σωστή φιλοσοφία και δεν έχει μέλλον. Εγώ (χωρίς να θέλω να επεκταθώ και να το αιτιολογήσω) αν είχα αυτή την φιλοσοφία δεν θα ήμουν σήμερα εδώ.
Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι αυτή η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους και της εικονικής οικονομίας, που επικράτησε διεθνώς για αρκετά χρόνια στον καιρό μας, έφερε την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει εφεξής να στηριχθούμε στη σκληρή δουλειά και στην παραγωγή πραγματικού ποιοτικού αποτελέσματος και δεν θα έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.
Πιστεύω ότι πρέπει να περάσουμε στους επαγγελματίες αλλά και σε κάθε Πελοποννήσιο το μήνυμα ότι τα ταξίδια σε όλον τον κόσμο είναι σήμερα πολύ εύκολη υπόθεση και ο επισκέπτης έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το ότι θα προτιμάει το μέρος μας, μας τιμά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε με την συμπεριφορά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει πιο ευχάριστη η διαμονή του.
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο επισκέπτης αυτός για 11 μήνες ή και περισσότερο ήταν κλεισμένος κάπου στον χώρο δουλειάς του και είχε ένα όμορφο όνειρο. Να περάσει σε ένα ωραίο μέρος του κόσμου ένα διάλειμμα με ευχάριστες διακοπές. Αυτό το όνειρό του δεν μπορούμε να το χαλάσουμε, αν το κάνουμε θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι’ αυτό.
Οσοι ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών σίγουρα χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση, όμως ο μέσος Πελοποννήσιος δεν χρειάζεται ειδικά σεμινάρια για τη συμπεριφορά του στον καλεσμένο μας. Αρκεί να κάνει αυτό που του έμαθαν ο πατέρας του και η μάνα του όταν είχαν κάποιο καλεσμένο στο σπίτι τους. Να πει τον καλό λόγο στον ξένο, να τον περιποιηθεί, να του χαμογελάσει (προπαντός αυτό).

Ενα διαχρονικό ινδικό ρητό λέει ότι ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα, όμως πετυχαίνει πολλά, πλουτίζει αυτόν που το παίρνει χωρίς να φτωχαίνει αυτόν που το δίνει, δεν πουλιέται, δεν δανείζεται, δεν κλέβεται, μόνο χαρίζεται.
Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω αναλυτικά το τι ακριβώς κάνουμε στη Μεσσηνία. Είναι πολύ καλά γραμμένα στη μελέτη για την τεκμηρίωση της προτάσεως βραβεύσεως την οποία και σας προτρέπω να διαβάσετε προσεκτικά. Εκεί θα δείτε την προσπάθεια του Αχιλλέα και των συνεργατών του για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το πρωτοποριακό αυτό έργο όσο το δυνατόν καλύτερα από κάθε πλευρά, και κυρίως την προσπάθεια για την εξασφάλιση, από τη μια πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι ο κύριος πόρος μας, και από την άλλη τις συνεργασίες με τις διεθνούς φήμης τουριστικές αλυσίδες (Starwood, Banyan Tree, Troon κ.ά.) που είναι η βασική προϋπόθεση για την άριστη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των ξεχωριστών μονάδων της “Costa Navarino”, του νέου τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο».

¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου