Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Διπλάσιες κρατήσεις στην Costa Navarino


Oι κρατήσεις στην Costa Navarino έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ υπάρχει αύξηση κρατήσεων και από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Παράλληλα, η Costa Navarino βρίσκεται ανάμεσα στους 4 κορυφαίους πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μετά
από μόλις 1 χρόνο λειτουργίας -καταγράφοντας συνολικά ποσοστό αναγνωρισιμότητας 72%. Τα
παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Νίκος Κατσικερός, παρουσιάζοντας χθες στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino τις νέες δραστηριότητες του τουριστικού συγκροτήματος. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος απηύθυνε τηλεφωνικό χαιρετισμό, καθώς είχε υψηλό πυρετό και δεν μπόρεσε να έρθει στη Μεσσηνία. Ο κ. Κατσικερός, απαντώντας σε ερώτηση της “Ε“, είπε ότι οι εργασίες για την κατασκευή των υπόσκαφων κτηρίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα δημιουργηθεί στη Γιάλοβα, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών - πιθανότατα εντός του 2011. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην Costa Navarino ξεπερνά τα 1.200 άτομα, το 75% των οποίων είναι Μεσσήνιοι.
Φέτος στην Costa Navarino θα ξεκινήσει η λειτουργία του Διαδραστικού Εκθεσιακού Κέντρου, νέων χώρων γαστρονομίας, καθώς και του δεύτερου γηπέδου γκολφ, στη Γιάλοβα. Σε άλλο σημείο της παρουσίασης, ο κ. Κατσικερός είπε ότι δημιουργούνται προγράμματα ανάδειξης και καθιέρωσης της μεσσηνιακής κουζίνας, καθώς επίσης προώθησης της ελληνικής και μεσσηνιακής πολιτιστικής παράδοσης. Επίσης, το 2011 μεταξύ άλλων θα συνεχιστεί το πρόγραμμα υποτροφιών σε παιδιά από τη Navarino Golf Academy, θα αναπτυχθούν περιβαλλοντικές δραστηριότητες, θα συνεχιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα διεξαχθεί διαγωνισμός παραμυθιού. 

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
Στην αρχή της παρουσίασης, ο Ν. Κατσικερός είπε ότι τη γενική διεύθυνση των δύο ξενοδοχείων στην Costa Navarino αναλαμβάνει ο λακωνικής καταγωγής Πίτερ Αλατσάς. Ο κ. Αλατσάς συνεργάζεται με τη Starwood Hotels & Resorts από το 1986 και η 25χρονη εμπειρία του περιλαμβάνει τη διαχείριση πολυτελών ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο. Τη νέα ομάδα πλαισιώνουν πολλά ακόμα έμπειρα στελέχη σε διάφορους τομείς. 

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
«Αυξανόμενο ενδιαφέρον υπάρχει από αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η ελληνική αγορά  για την περίοδο του Πάσχα», ενημέρωσε ο κ. Κατσικερός - τονίζοντας ότι φέτος έχουν διπλασιαστεί οι κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Λόγω λοιπόν της αυξημένης ζήτησης, η λειτουργία των ξενοδοχείων ξεκινά νωρίτερα:  Στις 24 Μαρτίου ξεκίνησε το “The Westin Resort”, ενώ στις 30 Απριλίου θα ανοίξει και το “The Romanos, a Luxury Collection Resort”.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 
Σύμφωνα με τον κ. Κατσικερό, «σε 2 μήνες θα λειτουργήσει ο Διαδραστικός Εκθεσιακός Χώρος “Navarino Natura Hall”, στον οποίο θα διοργανώνονται επισκέψεις για σχολεία και κατοίκους της περιοχής. Δημιουργείται κατόπιν συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και της ΤΕΜΕΣ. Το “Νatura Hall” θα λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση σε όλους στη Μεσσηνία, για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και αλλαγής της καθημερινής μας συμπεριφοράς».

ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
«Καινούργιοι χώροι θα διευρύνουν τις γαστρονομικές  επιλογές στο Navarino Dunes», είπε συνεχίζοντας την παρουσίασή του ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. «Οι χώροι θα είναι ανοικτοί καθ’ όλη τη χρονιά για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Οι επισκέψεις στα εστιατόρια για τους μη πελάτες των ξενοδοχείων θα γίνονται όπως και πέρσι, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού». 
Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν: 
• Ο γαστρονομικός χώρος Oleoteca και Vinoteca, με έμφαση στο εξαιρετικό ελαιόλαδο της περιοχής και την πλούσια ποικιλία των ελληνικών κρασιών.
• Εστιατόριο με επιρροές από τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. 
• Εστιατόριο με ασιατικές γεύσεις.
• Kayak Ice Cream Boutique -τα γνωστά ελληνικά παγωτά από υψηλής ποιότητας αγνά υλικά.
Οσο για την ελληνική κουζίνα, εμπλουτίζεται με κλασικές επιλογές μαγειρευτών φαγητών σε διάφορους χώρους εστίασης.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ
Το δεύτερο γήπεδο γκολφ της Costa Navarino θα λειτουργήσει το φθινόπωρο στην περιοχή του Navarino Bay, ανατολικά της Γιάλοβας. To παραθαλάσσιο γήπεδο 18 οπών με θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου έχει σχεδιαστεί από τον Robert Trent Jones Jr. και τη διαχείρισή του την έχει αναλάβει η Troon Golf. «Με την προσθήκη του δεύτερου γηπέδου, δημιουργούμε έναν προορισμό γκολφ», σημείωσε ο κ. Κατσικερός.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Για τους εργαζόμενους στην Costa Navarino ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ ανέφερε ότι πάνω από το 75% είναι από τη Μεσσηνία. Και συμπλήρωσε: «Ο συνολικός αριθμός των συνεργατών ξεπερνά τα 1.200 άτομα και η αναλογία είναι σχεδόν 1 εργαζόμενος για 1 φιλοξενούμενο. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά λειτουργίας, πάνω από το 90% του προσωπικού θέλησε να εργαστεί ξανά στην Costa Navarino.
Δημιουργήθηκε πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για όλους τους εργαζομένους, ενώ λειτουργούν 3 εστιατόρια για τους συνεργάτες, με υψηλή ποιότητα και ποικιλία πιάτων». Εν τω μεταξύ, «περισσότεροι από 750 εργαζόμενοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσης διάρκειας 16 ωρών ανά εργαζόμενο την προηγούμενη σεζόν».

ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα γνώμης - αναγνωρισιμότητας στην ελληνική αγορά: «H Costa Navarino βρίσκεται ανάμεσα στους 4 κορυφαίους πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μετά από μόλις 1 χρόνο λειτουργίας, καταγράφοντας συνολικά ποσοστό αναγνωρισιμότητας 72%. Σημαντικό ποσοστό αναγνώρισης ως προορισμός πολυτελείας, σε σχέση με εδραιωμένους προορισμούς όπως η Ελούντα (Κρήτη), η Ψαρού (Μύκονος) και το Ημεροβίγλι (Σαντορίνη). Η Costa Navarino παίρνει την πρωτιά για το περιβαλλοντικό της πρόγραμμα αλλά και τις ξεχωριστές υποδομές της».
Η έρευνα έγινε το Δεκέμβριο του 2010 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε δείγμα 501
ατόμων. Ο Ν. Κατσικερός είπε για την προσπάθεια κατάκτησης της διεθνούς αγοράς:  «Εχοντας ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια προβολής του προορισμού από το Δεκέμβριο του 2010, συνεχίζουμε την καμπάνια διεθνούς αναγνώρισης με οργανωμένες δημοσιογραφικές αποστολές
στο εξωτερικό, οι οποίες ολοκληρώνονται το Μάρτιο. Παράλληλα έχουμε συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, καθώς και προγράμματα επισκέψεων διεθνών ΜΜΕ στην Costa Navarino, που ξεκινούν από τις αρχές Απριλίου. 
Από την ανταπόκριση που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον για
την Costa Navarino. Οι χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αποστολές είναι Αμερική, Γερμανία, Αγγλία,  Γαλλία και Ιταλία. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι προγραμματίζουμε πάνω από 100 επισκέψεις δημοσιογράφων για τη φετινή χρονιά, ενώ ξεκινάμε την προσπάθεια για άνοιγμα και σε νέες αγορές, όπως αυτές της Ασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίσκεψη τηλεοπτικού καναλιού και δημοσιογράφων από την Κίνα, οι οποίοι θα προωθήσουν την Costa Navarino και τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό πολυτελείας και ως τον κορυφαίο προορισμό γκολφ στην Ελλάδα».


ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 
Για το πρόγραμμα ανάδειξης και καθιέρωσης της μεσσηνιακής κουζίνας, στην υλοποίηση του οποίου θα συμμετάσχει η Costa Navarino, ο κ. Κατσικερός ανέφερε τα εξής: «Σκοπός του είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί η Μεσσηνία ως γαστρονομικός προορισμός, και να γνωρίσουν οι επισκέπτες την παράδοση της περιοχής και μέσα από την κουζίνα της. Θα υλοποιηθεί από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Costa Navarino και υπό την αιγίδα του θεσμού “Χρυσοί Σκούφοι - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας“. 
Στόχοι του προγράμματος είναι: Προβολή της συνολικής εμπειρίας που προσφέρει η Μεσσηνία ως προορισμός. Αναβίωση της μεσσηνιακής κουζίνας. Ανάδειξη της βιοποικιλότητας. Εκπαίδευση των τοπικών εστιατορίων. Αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων και δημιουργία νέων συνταγών».  Τόνισε επίσης τη συμβολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου στην προσπάθεια αυτή, και εξήγησε ότι τα 5 στάδια του προγράμματος είναι: 1) Συλλογή και καταγραφή όλων των συνταγών. 2) Δημιουργία επιτροπής για την επιλογή των καλύτερων συνταγών, με σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας και Δόξης Μπεκρής, για την επιλογή των καλύτερων συνταγών και νικητών 3) Οργάνωση εκδήλωσης στην Αθήνα για την ανακοίνωση του προγράμματος και προβολή της μεσσηνιακής γαστρονομίας. 4) Πρόγραμμα εκπαίδευσης των τοπικών εστιατορίων σε θέματα συνταγών, δημιουργίας μενού, εξυπηρέτησης και άλλων παραμέτρων. 
Η εκπαίδευση αυτή θα ξεκινήσει στο τέλος της τουριστικής σεζόν, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην Costa Navarino. Στο πλαίσιό της θα υπάρχει συνεργασία με τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Alpine Center.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Για το πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής και της μεσσηνιακής πολιτιστικής παράδοσης, ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ δήλωσε ότι  «προωθείται η διοργάνωση θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων βασισμένων στη μεσσηνιακή παράδοση, με σκοπό οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τα έθιμα της Μεσσηνίας». 
Οι πιο χαρακτηριστικές δράσεις θα είναι: Συγκομιδή της ελιάς και πάτημα σταφυλιών. Μαθήματα μαγειρικής από Μεσσήνιες νοικοκυρές. Μαθήματα ψηφιδωτής τέχνης και αγγειογραφίας. Παραδοσιακοί χοροί και τέχνες. Ψάρεμα. Μικρά οδοιπορικά σε συνεργασία με τους «Δρόμους της Ελιάς», και πολλές ακόμη δραστηριότητες εντός της Costa Navarino και στην περιοχή.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΚΟΛΦ
Για τις παιδικές υποτροφίες από τη Navarino Golf Academy ο Ν. Κατσικερός σημείωσε: «Στόχος είναι η Μεσσηνία να  αποτελέσει τον νέο προορισμό γκολφ στη Μεσόγειο.  Η Νavarino Golf Academy που λειτουργεί στην Costa Navarino, ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2010 τη θέσπιση 10 ετήσιων υποτροφιών γκολφ, για παιδιά 8-12 ετών. Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010 έγινε αξιολόγηση, από την οποία ξεχώρισαν 10 παιδιά με τη μεγαλύτερη κλίση στο άθλημα, στα οποία δόθηκε πλήρης υποτροφία (μαθήματα /εξοπλισμός) για ένα ολόκληρο έτος, με ετήσια ανανέωση εφόσον μετά από σχετική αξιολόγηση οι επιδόσεις τους παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Κάθε χρόνο, 10 παιδιά θα λαμβάνουν νέες υποτροφίες για την εκπαίδευσή τους στην Ακαδημία Γκολφ».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
Για το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory) ο κ. Κατσικερός σημείωσε: «Το Φεβρουάριο του 2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά μαθημάτων του ΝΕΟ με συμμετοχή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Το πρόγραμμα ΝΕΟ είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ως αποτέλεσμα συνεργασίας δύο ακαδημαϊκών φορέων και μίας ιδιωτικής εταιρείας. 
Στόχος είναι αυτή η πρώτη σειρά μαθημάτων να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με ελληνικά όσο και με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα κι ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο Σκοπός του παρατηρητηρίου είναι: α) Να ενημερώνει και να ενισχύει την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. β) Να λειτουργεί ως υπενθύμιση προς την Πολιτεία, τους φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική κοινωνία για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος».
Για το διαγωνισμό παραμυθιού ανέφερε ότι «η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation, με την υποστήριξη της Bird Life International, προκήρυξαν πρόσφατα τον παιδικό διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα “Το παραμύθι της Γιάλοβας: Ενα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου“. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας και η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των παιδιών μέσα από τη δημιουργική δραστηριότητα συγγραφής και εικονογράφησης παραμυθιού, με τη χρήση πραγματικών περιβαλλοντικών δεδομένων. Η καμπάνια για το διαγωνισμό -μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων-θα προβληθεί πανελλαδικά, και ελπίζουμε να υποστηριχτεί αντίστοιχα από τα τοπικά Μέσα». 
Τέλος, αναφορικά με το διαδικτυακό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων, ο κ. Κατσικερός ενημέρωσε για τα εξής: «H Costa Navarino και η Aegean Airlines δημιούργησαν ένα διαδικτυακότευσης για την περιοχή της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Billion Tree Campaign του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών), με στόχο να φυτευτούν 10.000 δέντρα εντός του 2011. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δασαρχείου Καλαμάτας.
Οσοι λάβουν μέρος θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της διαδικτυακής δενδροφύτευσης μαζί με φίλους τους, με σκοπό να μάθουν και να φροντίσουν τα “εικονικά τους δέντρα“. Παράλληλα με τις άμεσες ενέργειες σε τοπικό επίπεδο, γίνεται προβολή σε διεθνή κλίμακα -καθώς το παιχνίδι θα γίνει γνωστό μέσω των ΜΜΕ του εξωτερικού-, για την περιοχή και
το φυσικό της περιβάλλον».


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2011 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου