Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΜΕΘΩΝΗ - ΚΟΡΩΝΗ - ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ Τα κάστρα κάτω από τα άστρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Κάτω από έναστρο ουρανό θα φωτογραφηθούν τα Κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και Πύλου - Νιόκαστρο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα φωτογραφιών και μια έκθεση που θα ταξιδέψει κυρίως στο εξωτερικό. “Η Ελλάδα των άστρων” είναι ίσως ένας ενδεικτικός τίτλος της προσπάθειας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μεσσήνιου προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κανάρη Τσίγκανου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα με στόχο να συνδέσει την ιστορική πορεία της χώρας μας με την Αστρονομία.
Να σημειωθεί πως τα εν λόγω κάστρα της Μεσσηνίας θα είναι τα πρώτα από τα 40 - 50 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της χώρας που θα φωτογραφηθούν με φόντο τον έναστρο ουρανό. Ενδεχομένως η φωτογράφιση να προγραμματιστεί μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων. Οπως σημείωσε μιλώντας μας ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Ματσόπουλος, “η επιστήμη της Αστρονομίας γεννήθηκε σ’ αυτή τη χώρα. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η φωτογράφιση των μνημείων υπό των φως των αστεριών”. Μιλώντας για την “Ελλάδα των άστρων” σημείωσε ότι “στη φωτογραφία θα απεικονίζονται και ουράνια σώματα”.

Η φωτογράφιση θα γίνει από μια διαφορετική οπτική γωνία και ήδη υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες στη διάθεση του Αστεροσκοπείου. Μεταξύ αυτών είναι η ανατολή της Σελήνης στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και η γαλαξιακή ζώνη στο Αρχαίο Κάστρο Ελευθερών. Οσον αφορά στα οφέλη από το λεύκωμα και την έκθεση που θ’ ακολουθήσει την έκδοσή του, εξηγεί πως αυτός δε μπορεί να είναι οικονομικός καθώς οι εφορείες αρχαιοτήτων δίνουν άδειες για φωτογράφιση για μη εμπορικό σκοπό. Ετσι, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις για τη διάθεση του λευκώματος, δεν αποκλείεται να διανέμεται εντελώς δωρεάν. Θεωρεί ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε επίπεδο τουρισμού η όλη προσπάθεια: “Και ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται σε ένα μνημείο 2.500 χρόνων κάτω από τ’ αστέρια” παρατηρεί καθώς μια φωτογραφία αρκεί να επηρεάσει τον υποψήφιο ταξιδιώτη. Να σημειωθεί πως φωτογράφος αυτής της προσπάθειας θα είναι ο γιος του κ. Ματσόπουλου, Θεοφάνης, ο οποίος έχει ήδη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Οσον αφορά στην περιγραφή των μνημείων που θα συνοδεύει τις φωτογραφίες στο λεύκωμα, αυτή έχει ζητηθεί να γίνει από την κάθε εφορεία για το κάθε μνημείο ξεχωριστά. Υπολογίζεται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος δουλειάς για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος καθώς για κάθε μνημείο θα γίνουν ημερήσιες και νυχτερινές λήψεις, με φεγγάρι και χωρίς.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/04/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου