Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οδηγίες Λιμεναρχείου Πύλου για μείωση θανάτων από πνιγμό

Οδηγίες προς τους λουόμενους με στόχο τη μείωση των θανάτων λόγω πνιγμού στη θάλασσα κοινοποίησε το Λιμεναρχείο Πύλου. Οι οδηγίες έχουν ως εξής:
 1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. 
2. Μην μπαίνετε στη θάλασσα πριν περάσουν 3-4 ώρες από το φαγητό.
3. Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά πριν κολυμπήσετε.
 4. Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος και τη διαμόρφωση του βυθού.
 5. Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και να τα επιτηρείτε. Ενα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο, όσο να απαντήσετε στο τηλέφωνο.
 6. Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
 7. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα. 
8. Αν κουραστείτε κολυμπώντας, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα, όταν ξεκουραστείτε.
 9. Αν πάθετε κράμπα, μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή. 
10. Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πιο πέρα από αυτές.
 11. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε και εσείς βοήθεια.
 12. Αν κολυμπάτε σε περιοχές όπου διέρχονται επιβατηγά - ταχύπλοα πλοία, να προσέχετε τον έντονο και υψηλό κυματισμό που κατά περίπτωση προκαλείται εξαιτίας της ταχύτητας και της υδροδυναμικής κατατομής των πλοίων.
 13. Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγείτε γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος. 
14. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απώλειας των αισθήσεων λουομένου παράσχετε τις πρώτες βοήθειες και καλέσετε το 166. * Δήμοι, σύλλογοι, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ο οποίοι ενδιαφέρονται για διενέργεια σχετικών ημερίδων παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Λ/Χ Πύλο (τηλ. 27230 22225).

Που είναι οι σημαδούρες στην πλαζ της Πύλου, που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη; Γιατί δεν υπάρχουν;  

Κώστας. ...

2 σχόλια:

  1. προτείνω να βάλουνε εσένα για σημαδούρα που είσαι και ευτραφής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην βάλουμε εσένα, που είσαι και φελλός και θα επιπλέεις; Νομίζω πως θα γίνει καλύτερη δουλειά έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή