Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Μαγνήτης η Μεσσηνία για εξοχική κατοικία

Η Μεσσηνία είναι μια από τις περιοχές ενδιαφέροντος των Κινέζων για αγορά εξοχικής κατοικίας, ενώ για αγορές στην Πελοπόννησο γενικότερα ενδιαφέρονται Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί. Το συμ-πέρασμα αυτό προκύπτει από αλλεπάλ-ληλες έρευνες που γίνονται από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με την “Ημερησία”, «το πρόσφατο ρεπορτάζ των βρετανικών “Times”, που προτρέπει τους ξένους να σπεύσουν να αγοράσουν φθηνά ακίνητα στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό που περιγράφουν με κολακευτικά σχόλια την ελληνική κτηματαγορά. Ολες οι εκτιμήσεις των ξένων συγκλίνουν στην άποψη ότι μετά από μια συνεχή πτώση τιμών, η παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα αποτελεί σήμερα επενδυτική ευκαιρία. Με δεδομένο ότι φέτος οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κτηματομεσίτες περιμένουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για εξοχικά σε όλη την Ελλάδα.
Αλλωστε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν μία στις πέντε συναλλαγές που γίνεται, αφορά σε παραθεριστική κατοικία, ποσοστό που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανέβει εντυπωσιακά και ο κλάδος να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να πάρει μπροστά η κτηματαγορά. “Η οικονομία βελτιώνεται και οι κυνηγοί ακινήτων από το εξωτερικό επανέρχονται. Οι έρευνες για αγορά ακινήτων είναι στα ύψη γιατί η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ασφαλές μέρος για επενδύσεις”, αναφέρουν οι “Times”. Οσο για τις τιμές, Ελληνες και ξένοι μεσίτες εκτιμούν ότι τα εξοχικά είναι φθηνότερα σε σχέση με το 2008 από 30% έως50%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πραγματικού ξεπουλήματος κυρίως από κατασκευαστές που έκτισαν και δεν μπόρεσαν να πουλήσουν. Ο ΕΝΦΙΑ, που θα ξεκινήσει να πληρώνεται από φέτος, έχει προκαλέσει πανικό στους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους που έχουν στα χέρια τους χιλιάδες κατοικίες από τις οποίες δεν έχουν έξοδα και είναι περισσότερο “βάρος” παρά ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο. Ετσι, αποφασίζουν να ξεφορτωθούν την ακίνητη περιουσία για την οποία δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους».

ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eνωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, το 56% των αγοραστών από τρίτες χώρες αγοράζει ακίνητα έως100.000 ευρώ και το 22% αγοράζει πολυτελή σπίτια. Το 63% των αγοραστών από την Ε.Ε. αγοράζει ακίνητα έως100.000 ευρώ και μόλις 11% πολυτελή ακίνητα. Το 65% των Κινέζων ζητά ακίνητα από 250.000 ευρώ έως 450.000 ευρώ, το 25% από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και το 10% από 1.000.000 και άνω. Ενδιαφέρονται για σπίτια “πάνω στο κύμα”, να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αεροδρόμιο και να υπάρχει καλή νοσοκομειακή περίθαλψη. Ενδιαφέρονται κυρίως για Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία αλλά και για τα παράλια της Αττικής.Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικά από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ αλλά και για τη μεσαία κατηγορία, από 500 έως 1 εκατ. ευρώ. Επιλέγουν κυρίως τη Χαλκιδική (λόγω Αγίου Ορους), την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μύκονο. Βρετανοί και Γερμανοί ενδιαφέρονται για σπίτια έως 100 τ.μ. αλλά περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πελοπόννησος, η Κεφαλλονιά είναι στις βασικές προτιμήσεις τους. Πολλοί από τους Γερμανούς αγοράζουν εγκαταλειμμένα σπίτια σε χαμηλή τιμή και τα ανακαινίζουν».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τέλος στο ρεπορτάζ της “Ημερησίας” αναφέρεται ότι «μειούμενη υποχώρηση των τιμών καταγράφει έρευνα της εταιρείας F.V.A.T. Advisor, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης εξαιτίας των έργων υποδομής αλλά και τουριστικών projects (νέο ξενοδοχείο“Nikki” στην Αργολίδα, επένδυση 80 εκατ.ευρώ της Grace Hotels στην Καλαμάτα, επενδύσεις 100 εκατ. στην Costa Navarino). Οι κατοικίες πωλούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες, υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά κυρίως σε Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αργος και παράλιο Αστρος. Η πτώση τιμών στις κατοικίες, κυρίως σε Πάτρα και Ναύπλιο,ξεπερνά το 30%, ενώ φθηνότερα πάνω από 40% δίνονται τα οικόπεδα. Στη Λακωνία οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 50%, το ίδιο και στην Αργολίδα. Τέλος, στην Καλαμάτα οι τιμές των νεόδμητων σπιτιών κυμαίνονται από 1.200 έως 2.000 ευρώ/τ.μ.».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου