Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η 187η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου


Βασικό μήνυμα η αλληλεγγύη Ελλάδας και συμμάχων και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα 
Ξεχωριστή μέρα ήταν η χθεσινή για την Πύλο, καθώς γιορτάστηκε η 187η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, οπότε οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα, ενώ από το Δημαρχείο της Πύλου οι σημαίες της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έφθασαν, με πομπή, στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε έπαρση, ενώ ακολούθησε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.
Στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, οι πρέσβεις των τιμώμενων χωρών, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λίτσας, εκπρόσωποι των ελληνικών αλλά και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψαν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Επίσης κατέθεσαν στεφάνια στο εκεί μνημείο, ενώ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Ακολούθησε ομιλία για τη σημαντική βοήθεια των συμμάχων από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη, ενώ αμέσως μετά παρέλαση από μαθητές της Πύλου, καθώς και τα αγήματα.
Στο τέλος της εκδήλωσης τελέστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων.
Αργά το απόγευμα έγινε υποστολή των σημαιών, καθώς  και χορευτικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Κυριών Πύλου.
 
Δηλώσεις
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας χαρακτήρισε τη χθεσινή «ημέρα τιμής για όσους χάθηκαν για τα ιδανικά», ιδανικά που, όπως επισήμανε, «πρέπει να διατηρούμε όλοι μας». Σχετικά με την κατάσταση σήμερα, δήλωσε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και «όλοι οφείλουμε να αγωνιστούμε με ομόνοια, αφού οι φωνές δε βοηθούν».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, μίλησε για τη συμμαχία των τριών δυνάμεων που δικαίωσαν τους αγώνες ενός έθνους που ήθελε ελευθερία και ανεξαρτησία και τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη βοήθεια, καθώς άνοιξαν το δρόμο για να γίνει το ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. «Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, πάλι με τη στήριξη των φίλων και συμμάχων πορευόμαστε, ξεπερνάμε τις δυσκολίες, αγωνιζόμαστε. Να είστε όλοι σίγουροι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, αρκεί να διατηρήσουμε την ενότητά μας, την πολιτική σταθερότητα. Πισωγυρίσματα και εκλογές σε χρόνους ανεπίκαιρους δε χρειάζονται. Πρέπει να πάμε μπροστά, έχουμε χρέος, γι’ αυτό και έχουν ιστορική ευθύνη όλες οι πολιτικές ηγεσίες. Είμαστε βέβαιοι ότι η πορεία θα είναι αυτή που όλοι επιθυμούμε» σχολίασε.
Με τη σειρά της η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την παρουσία της χθες στην Πύλο και μίλησε για μια μάχη «που ξεκίνησε την ελευθερία του Έθνους. Η Ναυμαχία αυτή δείχνει ότι η αλληλεγγύη σε κοινές αξίες οδηγεί στη νίκη. Σήμερα ζητάμε όσο ποτέ άλλοτε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, με σεβασμό στους κανόνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Περιμένουμε με τη σειρά τους να τηρήσουν αυτά που υποσχέθηκαν και να προχωρήσουμε όσον το δυνατόν γρηγορότερα στη ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή θα είναι η μεγάλη ανάσα, που περιμένουν οι Έλληνες έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης και αιματηρών θυσιών. Μπαίνει μια καινούργια αρχή για την οικονομία και τον τόπο, μια αρχή που θα επιβεβαιώνει ότι όταν η αλληλεγγύη βασίζεται σε κοινές αξίες, οδηγεί σε νικηφόρα αποτελέσματα, έστω και αν περνά μέσα από δραματικές στιγμές».
Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης χαρακτήρισε τη χθεσινή γιορτή ως «μια γιορτή που στέλνει πολλαπλά μηνύματα, με πιο βασικό ότι οι Έλληνες με αλληλεγγύη και συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών μπορούν να επιτύχουν όλους τους στόχους. Έπειτα από 5 χρόνια θυσίας του ελληνικού λαού, η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο ανατροπής αυτής της κατάστασης. Εκείνο το οποίο επείγει να συντηρήσουμε, είναι η κοινωνική μας συνοχή και, πάνω από όλα, η πολιτική σταθερότητα. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».
Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε, τέλος, ιστορική την επέτειο, «που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες με τις συμμαχίες και την αλληλεγγύη πάνω σε κοινές αξίες και, κυρίως, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση "ΘΑΡΡΟΣ" 21/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου