Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 35% ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Η Ιταλία ανεβάζει τις τιμές του ελαιολάδου

Το αναμενόμενο ιστορικό χαμηλό για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές στην Ελλάδα που αγγίζουν πλέον τα 3,5 ευρώ το κιλό, με την αθηνολιά της Λακωνίας να “πιάνει” τα 4 ευρώ το κιλό στην τελευταία δημοπρασία. Η κούρσα επιταχύνθηκε μετά την επισημοποίηση ουσιαστικά των εκτιμήσεων για την παραγωγή της Ιταλίας από το ινστιτούτο ISMEA σε συνεργασία με τις οργανώσεις των παραγωγών. Οπως επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας “la Repubblica”, η παραγωγή στην Ιταλία έχει σημειώσει πτώση κατά 37% και σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν το καλύτερο ελαιόλαδο, όπως η Ούμπρια και η Τοσκάνα, η πτώση έχει φτάσει ακόμα και στο 45%. Ως αιτίες για τη μη αναμενόμενη μέχρι πρότινος μείωση, αναφέρονται σε σχετικά ρεπορτάζ οι προσβολές από το δάκο και η κλιματική αλλαγή.
Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό σχεδόν των τιμών του ιταλικού ελαιολάδου, με συνέπεια να “παγώσουν” οι συναλλαγές και ορισμένοι εκ των εμπόρων να στραφούν προς την ελληνική αγορά που διαθέτει ποιοτικά ελαιόλαδα σε χαμηλότερες τιμές. 

Ολα αυτά, ενώ η ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «εισβολή» ξένου ελαιολάδου όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Αν η τάση παραμείνει, η άφιξη ξένου ελαιολάδου θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, δύο μπουκάλια στα τρία που έχουν συσκευαστεί στην Ιταλία θα περιέχουν λάδι από άλλες χώρες. Συμβουλεύω τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα, κυρίως τα μικρά γράμματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομπέρτο Μονκάλβο. Οι μεγαλύτεροι έμποροι και η βιομηχανία κρατούν πάντως επιφυλακτική στάση για την τακτική που θα ακολουθήσουν περιμένοντας να προχωρήσει η παραγωγή ελαιολάδου ώστε να υπάρχουν ακριβέστερες εκτιμήσεις για το ύψος της και τις τιμές που διαμορφώνονται στις διαφορετικές χώρες. Και εκτιμάται ότι κρίσιμος χρόνος για την Ιταλία θα είναι τα μέσα Δεκεμβρίου. Με δεχόμενο το γεγονός ότι στην Ισπανία υπάρχει δραματική πτώση της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά, είναι προφανές ότι για να διατηρηθούν τα συμβόλαια των μεγάλων ιταλικών επιχειρήσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μαζικές αγορές από Τυνησία και Ελλάδα. Για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς η φετινή χρονιά συνδυάζει καλές τιμές σε σχέση με την προηγούμενη και αυξημένη παραγωγή, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα είναι διπλάσιες από τις περσινές.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου