Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνική ευκαιρία από το ράλι τιμών στο Ιταλικό ελαιόλαδο


"Ευτυχισμένες ημέρες" και για τους Μεσσήνιους παραγωγούς
Τα προβλήματα που υπήρχαν στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου - κυρίως- στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία, έδωσαν την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να δουν την τιμή του προϊόντος τους να ανεβαίνει, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας.
Ειδικότερα, στη Μεσσηνία, το τελευταίο διάστημα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ήταν κοντά στα 3,15 ευρώ το κιλό, ενώ, το βιολογικό λάδι ήταν κατά ένα ευρώ ακριβότερο. Παρά τη μερική "καθίζηση" που φαίνεται να υπάρχει στη ζήτηση, διεθνείς μελέτες, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, προβλέπουν "ευτυχισμένες ημέρες" και για το επόμενο διάστημα.
Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι ότι οι τιμές του ελαιολάδου από την Ιταλία συνεχώς ανεβαίνουν και έχουν φτάσει σε υπερδιπλάσια επίπεδα αυτές στην Ισπανία. Οπότε οι οπαδοί της μεσογειακής δίαιτας και της υγιεινής διατροφής θα πρέπει να στραφούν στην Ελλάδα για να αγοράσουν ελαιόλαδο.
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου.
Την ίδια περίοδο, σύμφωνα και με τα "ΝΕΑ", οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%.
Ήταν διπλάσια σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του 2014. Η διαφορά τιμών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο και έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ 176% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη.
Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.
«Παραδοσιακοί καταναλωτές ελαιολάδου όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να αναζητήσουν φθηνότερο προϊόν από την Ελλάδα και την Τυνησία ή θα χρειαστεί να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο ηλιέλαιο», ανέφερε ο Βίτο Μαρτιέλι, που είναι αναλυτής της Rabobank Itnernational.
Είπε επίσης ότι η παραγωγή της Ιταλίας, ακόμη και στην περιφέρεια της Απουλίας, μειώθηκε λόγω ασθενειών και εντόμων που έπληξαν τη σοδειά με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ήταν 1,2 εκατ. τόνοι. Πρόκειται για τριπλάσια παραγωγή από αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου από τη χώρα ήταν σχεδόν αμετάβλητες, αναφέρουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο.
Οι παραγωγοί στην Ισπανία δεν έχουν μεγάλο περιθώριο να διαπραγματευτούν τις τιμές επειδή έχουν συγκεντρωμένο δίκτυο διανομής. Αντίθετα, οι παραγωγοί στην Ιταλία όπου η αγορά είναι κατακερματισμένη έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης "ΘΑΡΡΟΣ" 26/02/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου