Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: O παραγωγός από την Πύλο στα σαλόνια του Χόλιγουντ

Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: O παραγωγός από την Πύλο  στα σαλόνια του Χόλιγουντ
Στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιό του συγκαταλέγεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino», μία εφοπλιστική εταιρεία και μετοχές στην αεροπορική Aegean. O ίδιος όμως διανύει τη δική του ανεξάρτητη πορεία ως κινηματογραφικός παραγωγός, βάζοντας την υπογραφή του σε ταινίες υψηλών προσδοκιών, με all star cast κατευθείαν από τον πλανήτη Χόλιγουντ 


Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου η ταινία με τίτλο «Knight of Cups» κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού κυρίως χάρη στους πολλά υποσχόμενους συντελεστές της. Υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του γνωστού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ και με τη συμμετοχή σε πρωταγωνιστικούς ρόλους μεγάλων χολιγουντιανών ονομάτων όπως η Νάταλι Πόρτμαν, η Κέιτ Μπλάνσετ και ο Κρίστιαν Μπέιλ, η αμερικανική παραγωγή ήταν από τις πιο glam συμμετοχές του φεστιβάλ ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Τελικά η ταινία δεν απέσπασε κάποιο βραβείο από την Berlinale, κατάφερε όμως να εξασφαλίσει επαρκή δημοσιότητα που προοιωνίζεται θετική μετέπειτα πορεία στις αίθουσες. Οι πιο παρατηρητικοί -και οι πιο μυημένοι στα κινηματογραφικά- ίσως να παρατήρησαν στους τίτλους το όνομα της εταιρείας παραγωγής, της Faliro House Productions, την οποία ίδρυσε ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος και στα λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας της έχει διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο του κινηματογράφου, με συμμετοχές και βραβεύσεις σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, αλλά και  διεθνείς παραγωγές χολιγουντιανών προδιαγραφών. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε κάνει ολόκληρο αφιέρωμα στον Ελληνα επιχειρηματία με επαινετικά σχόλια, επισημαίνοντας ότι αν και παραγωγός προερχόμενος από μια μικρή και φτωχή χώρα, συμμετέχει στη χρηματοδότηση ταινιών με αξιώσεις όπως εκείνη του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» ή του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν τα μεσάνυχτα», τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, με πρωταγωνιστή τον Ιθαν Χοκ. Ηδη όμως είχαν προηγηθεί εκτενή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο με αφορμή την ταινία «Miss Violence», δική του επίσης παραγωγή, που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο 70ό Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέμβριο του 2013 - Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Αλέξανδρο Αβρανά αλλά και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Θέμη Πάνου. Και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις συμμετοχές του Ελληνα παραγωγού, ο οποίος φαίνεται ότι ήδη στοχεύει ψηλά διαγράφοντας μια, παράλληλη με την οικογενειακή, πετυχημένη πορεία στα κινηματογραφικά δρώμενα.


Η Ρέιτσελ Βάις και ο Κόλιν Φάρελ πρωταγωνιστούν στην ταινία «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου με παραγωγό τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο που θα δούμε σύντομα στις οθόνες



 Γιος του θρυλικού εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του «καπετάν Βασίλη» όπως τον αποκαλούσαν οι κύκλοι του, ενός από τους πλέον ισχυρούς Ελληνες εφοπλιστές που με τη ναυτιλιακή Costamare Shipping μεγαλούργησε στις διεθνείς θάλασσες, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, αφήνοντας την ευθύνη της ενασχόλησης με τα πλοία, τα ξενοδοχεία και τα αεροπλάνα στα αδέλφια του μετά τον θάνατο του πατέρα τους. 



H Νάταλι Πόρτμαν και ο Κρίστιαν Μπέιλ σε σκηνή της ταινίας «Knight of cups», η οποία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού - κυρίως χάρη στους πολλά υποσχόμενους συντελεστές της





Παρόλο που στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της οικογένειας ανήκουν κραταιές επιχειρήσεις όπως το πολυδιαφημισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino» στην Πύλο της Μεσσηνίας, η εφοπλιστική εταιρεία και μετοχές της αεροπορικής Aegean, o ίδιος ξεκαθάρισε νωρίς στους δικούς του ότι τα όνειρά του σχετίζονται με τον χώρο της τέχνης. Αν και ασχολήθηκε αρχικά με τις εξορύξεις ατταπουλγίτη, του ελαφρού αργίλου δηλαδή που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στη βιομηχανία λιπασμάτων, μια ακόμη επικερδή δραστηριότητα που εμπνεύστηκε ο πατέρας του και επέκτεινε ο ίδιος, στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του κυνηγώντας το δικό του προσωπικό όνειρο. Γεννημένος το 1974, είναι ο μικρότερος εκ των τριών γιων Κωνσταντακόπουλου και όπως λέγεται και ο πιο εσωστρεφής, προτιμώντας να διοχετεύει την ενέργειά του στους στόχους και στα όνειρά του και όχι στις κοσμικότητες. Και το όνειρό του ήταν να ιδρύσει τη δική του εταιρεία παραγωγής, τη γνωστή πια Faliro House Productions. Την εταιρεία δηλαδή που βρίσκεται πίσω από ταινίες αξιώσεων που έκαναν αίσθηση στο εξωτερικό, όπως το «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, αλλά και το «Αrtherapy» του Νίκου Περάκη. Στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου ο Χρ. Κωνσταντακόπουλος επιβεβαίωσε τις υψηλές αξιώσεις του συμμετέχοντας στον προϋπολογισμό της ταινίας «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, μία -κατά κοινή ομολογία- από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Τότε μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η κρίση βοήθησε τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού γίνονται πλέον ταινίες χωρίς κρατικό δανεισμό αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες θεματολογίες. 



Η αφίσα της ταινίας



Οι τρεις μεγάλες παραγωγές και το all star cast



Αν και ανήκει σε μία από τις πιο κραταιές επιχειρηματικές οικογένειες, η οποία συχνά βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των επενδύσεών της, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας συστηματικά τις συνεντεύξεις, αλλά και κάθε είδους δημοσιότητα. Απεχθάνεται την κοσμική ζωή και την άσκοπη έκθεση και αν τύχει να απαθανατιστεί από κάποιον φωτογράφο σε κάποια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του, θα του ζητήσει διακριτικά να κρατήσει τη φωτογραφία μακριά από τα media. 
 Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι το low profile που τον διακρίνει ήταν  χαρακτηριστικό στοιχείο και του πατέρα του, ο οποίος σπάνια έκανε εμφανίσεις στα media. Ο 41χρονος κινηματογραφικός παραγωγός φαίνεται πως προτιμά να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον χρόνο του σχεδιάζοντας projects, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και κάνοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους συνεργάτες του, ενώ στις ελάχιστες περιόδους χαλάρωσης συνηθίζει να εξορμά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, όπου ξεκουράζεται μαζί με την οικογένειά του. Μένοντας στην περιοχή της Ακρόπολης, αγαπά το κέντρο της Αθήνας, όπου συνηθίζει να περπατά εμπνεόμενος από την ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες της πόλης, ενώ σταθερός συνοδοιπόρος στη ζωή και στα όνειρά του είναι η σύζυγός του Μαρίνα, μητέρα των τριών παιδιών του. «Αν και πολυάσχολος, βρίσκει πάντα χρόνο για την οικογένειά του, η οποία αποτελεί βασική του προτεραιότητα», λένε άνθρωποι του κοινωνικού του περίγυρου, κάτι άλλωστε που πρεσβεύει και ο ίδιος, πιστεύοντας ότι η ευτυχία προκύπτει μέσα από την επαγγελματική και την προσωπική ισορροπία. 



Νάταλι Πόρτμαν και Κρίστιαν Μπέιλ στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 



Το 2015 μάλιστα ξεκινά για εκείνον με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η ταινία «Chevalier» που χρηματοδοτεί με σκηνοθέτιδα την Αθηνά Τσαγκάρη και πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά είναι προγραμματισμένη να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το ίδιο ισχύει και για την ταινία «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις και Λεά Σεϊντού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η οποία αναμένεται να σαρώσει τα βραβεία αλλά και τις θετικές κριτικές του κοινού. Αντίστοιχα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παγκόσμια προβολή της ταινίας «Knight of Cups» που συμμετείχε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Βερολίνου, με το all star cast να ανεβάζει τις προσδοκίες. Το σίγουρο είναι ότι ο Χρ. Κωνσταντακόπουλος είναι ο μοναδικός σήμερα -και στην κινηματογραφική ιστορία μας- Ελληνας παραγωγός που διαθέτει τη δύναμη αλλά και το όραμα να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του σε ταινίες χολιγουντιανών προδιαγραφών.



Mε τη συμμετοχή σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σταρ όπως η Κέιτ Μπλάνσετ, ο πήχης των κινηματογραφικών παραγωγών του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου μπαίνει ψηλά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου