Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

«Άνοιξη» για την αγορά εξοχικών κατοικιών στη Μεσσηνία


Σταθεροποιείται η αγορά εξοχικών κατοικιών 
Σε πτώση οι τιμές στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου 
Σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί, στην αγορά κατοικίας της Πελοποννήσου η πορεία των τιμών παρουσιάζει αισθητή απόκλιση από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού έχουν σταθεροποιηθεί κι αλλού συνεχίζουν να υποχωρούν και, μάλιστα, με υψηλό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας FVAT Advisory, εταιρείας παροχής εκτιμητικών υπηρεσιών, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, συνολικά στην περιοχή οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό από 5% έως 15% ανάλογα το νομό, με αποτέλεσμα πλέον οι εμπορικές αξίες να είναι αισθητά χαμηλότερες απ’ τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικότερα, όμως, για την περιοχή της Μεσσηνίας διαφαίνονται σημάδια σταθεροποίησης των τιμών. Το ίδιο συμβαίνει στην Κόρινθο και την Ηλεία. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στην Αργολίδα, με κάμψη τιμών της τάξεως του 10%-15%, ενώ σημαντική είναι και η πτώση σε Πάτρα (έως 7%) και Αρκαδία (έως 10%).
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην "Καθημερινή", όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων σε σχετικές έρευνές τους, η συνολική κάμψη των τιμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50%, χωρίς μάλιστα προοπτική άμεσης ανάσχεσης της πτωτικής πορείας για το 2015, πλην ορισμένων περιοχών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, που έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν εκ νέου αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό.
Την καλύτερη εικόνα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καταγράφουν οι Κυκλάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, η εντονότερη αγοραστική κινητικότητα καταγράφηκε σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Φολέγανδρο, Ίο και Μικρές Κυκλάδες).
Πάντως, η ζήτηση εκδηλώνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από ξένους αγοραστές, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2008-2009.
Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, η Alpha Αστικά Ακίνητα εκτιμά ότι το απούλητο απόθεμα, που πιθανόν να ξεπερνά τις 50.000 εξοχικές κατοικίες πανελλαδικά, δύσκολα επιτρέπει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.
Στην αγορά των Ιονίων Νήσων, το ενδιαφέρον, ιδίως από το εξωτερικό, έχει ανακάμψει σημαντικά την τελευταία διετία, τάση που επικράτησε και το 2014. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι οι τιμές ενισχύονται, ωστόσο είναι λίγο πιο εύκολη η εύρεση αγοραστών. 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης "ΘΑΡΡΟΣ" 05/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου