Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αυξάνεται παγκοσμίως η κατανάλωση ελιών

Αύξηση  κατά  2,7  φορές  σημείωσε  η  παγκόσμια  κατανάλωση επιτραπέζιων  ελιών κατά  την  διάρκεια  των  τελευταίων  25  καλλιεργητικών  ετών, δηλαδή μεταξύ 1990/91 και 2014/15, γεγονός που  σε  ποσοστιαίες  μονάδες  μεταφράζεται  σε  άνοδο 169,4%.  Η τάση  αυτή  απεικονίζεται  στα  στοιχεία  που  επεξεργάστηκε  το  Διεθνές Συμβούλιο  Ελαιολάδου  (ΔΣΕ),  το  οποία  έδωσε  πρόσφατα  στη  δημοσιότητα,  όπου μπορεί να δει κανείς ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί περισσότερο  σε  χώρες  μέλη  του, οι  οποίες  είναι  και  οι  κορυφαίοι παραγωγοί.  Σε  ορισμένες  περιπτώσεις,  η κατανάλωση  έχει  ανέβει όπου  σημειώθηκαν  απότομες  αυξήσεις  και  στην  παραγωγή, για  παράδειγμα,  στην  Αίγυπτο,  όπου  η  κατανάλωση  επιτραπέζιων  ελιών αυξήθηκε από  11.000  τόνους  το  1990/91  σε  320  000  τόνους το  2014/15,  ή  στην  Αλγερία  και την  Τουρκία,  όπου  αυξήθηκε  από 14.000  τόνους  σε  215.000  τόνους  και  από  110.000 τόνους  σε 350.000  τόνους,  αντίστοιχα.  Η  κατανάλωση  έχει  αυξηθεί  σε μικρότερη κλίμακα  στο  υπόλοιπο  των  μελών  του  ΔΣΕ. 


Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών 
Οσον αφορά την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών,  η  Αλβανία οδηγεί την κατάταξη με 14,8 kg / κάτοικο / έτος. Σημειώνεται  πως  η  συνολική κατανάλωση  επιτραπέζιων  ελιών  στη χώρα  αυτή  ανέρχεται  σε  41.000  τόνους,  ενώ έχει  πληθυσμό  που δεν  υπερβαίνει  τα  2.774.000  άτομα.  Πολύ  πιο  πίσω  έρχεται  ο Λίβανος  (5,6  kg),  ακολουθούμενος  από  την  Τουρκία,  τη  Συρία, την  Αλγερία  και  την Αίγυπτο  (μεταξύ  4,0  kg  και  4,7  kg),  την Ιορδανία  (3,6  κιλά),  το  Ισραήλ  (3,0  κιλά), την Λιβύη  (2,3  kg),  την Τυνησία  (2,0  kg)  και  την  Ουρουγουάη  (1,2  kg).  Οι  υπόλοιπες χώρες  (Μαρόκο,  Αργεντινή,  Ιράκ  και  Ιράν,  κατά  φθίνουσα  σειρά) καταναλώνουν μεταξύ  1  και  0,6  κιλά  επιτραπέζιων  ελιών  ετησίως.

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε.
Κατά  το  ίδιο  χρονικό  διάστημα  (1990/91  -  2014/15),  η  κατανάλωση  στην  Ευρωπαϊκή Ενωση  αυξήθηκε  κατά  81,5%  από 346.400  τόνους  σε  629.000  τόνους.  Σύμφωνα  με τα  στοιχεία του  ΔΣΕ,  η  Ισπανία,  η  κορυφαία  στον  κόσμο  παραγωγός  είναι επίσης  και ο  μεγαλύτερος  καταναλωτής  (4,0  kg),  ακολουθούμενη από  τη  Μάλτα  (3,8  κιλά),  την Κύπρο  (3,0  kg)  και  την  Ιταλία  (2,4 kg).  Λίγο  πιο  κάτω  στην  κατάταξη  είναι  οι χώρες με  κατά  κεφαλήν κατανάλωση  μεταξύ  1,8  kg  και  1,0  kg  (Βουλγαρία,  Ελλάδα, Λουξεμβούργο  και  Γαλλία,  κατά  φθίνουσα  σειρά),  μεταξύ  0,9  και  0,5 kg  (Ρουμανία, Τσεχία,  Βέλγιο,  Σουηδία,  Πορτογαλία,  Ηνωμένο Βασίλειο,  Γερμανία,  Αυστρία  και Κροατία)  και  όχι  περισσότερο από  0,4  kg  (Δανία,  Εσθονία,  Φινλανδία,  Σλοβακία, Σλοβενία,  Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ολλανδία και Ουγγαρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου