Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Άνοδος των αφίξεων ξένων επισκεπτών των Απρίλιο στη Μεσσηνία


Κερδίζουν επισκέπτες 
η Μεσσηνία και το αεροδρόμιο
 
Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες λόγω ΦΠΑ, αλλά και οικονομικής ασάφειας
 
Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, παρουσίασαν άνοδο τον περασμένο μήνα της τάξης του 17,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε αντίθεση, πτώση παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών σε κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας για τον Απρίλιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, στην Κω (-26,9%), στο Ηράκλειο (-7,4%), στην Κέρκυρα (-4,3%) στη Ζάκυνθο (-4,1%), στην Κεφαλλονιά (-22,1%), στη Μύκονο (-31,1%), στα Χανιά (-2,2%) και στη Μυτιλήνη (-7,2%).
Για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκε κατά 17,5%, ξεπερνώντας το 1,5 εκατ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 27% των αφίξεων στην Αθήνα.
Εξάλλου, πληροφορίες, της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η υστέρηση των αφίξεων τον τρέχοντα μήνα σε ορισμένους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας αποτυπώνεται και στα έσοδα του προϋπολογισμού για το Μάιο, τα οποία παρουσιάζουν πτώση συγκριτικά με τα έσοδα που είχαν συγκεντρωθεί στις ίδιες περιοχές την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Επιπλέον, στις επιπτώσεις που θα έχει ο τουρισμός από μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια και ανήκεστο βλάβη», επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη βλάβη δε θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού».
Αυτές, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τομέα για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα εντοπίσουν και θα καταγγείλουν κάθε παράνομο κατάλυμα.
 
Πτώση στις κρατήσεις
Στο «κόκκινο» έχουν περάσει οι τουριστικές κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν προς την Ελλάδα από βασικές αγορές, όπως είναι η γερμανική. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Gfk, με ενημέρωση έως και τον Απρίλιο, οι κρατήσεις πλέον στη Γερμανία προς τη χώρα μας παρουσιάζουν πτώση κατά 1,2%, ενώ από το Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου παρουσίαζαν έντονα ανοδική τροχιά. Το σκηνικό για τον ελληνικό τουρισμό αλλάζει άρδην προς το χειρότερο, καθώς ήδη οι ξένοι Tour Operators εν όψει των συμβολαίων για το 2016 που πρόκειται να υπογράψουν το επόμενο δίμηνο με τους Έλληνες ξενοδόχους ενημερώνουν ότι προτίθενται να συμπεριλάβουν πρόσθετες διασφαλίσεις στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι οδηγούνται στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων υπό το ενδεχόμενο υπερδιπλασιασμού του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής. Μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής έναντι γειτονικών προορισμών στους οποίους οι επιβαρύνσεις του ΦΠΑ στα καταλύματα κυμαίνονται μεταξύ 8% και 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου