Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η Μυθική Πελοπόννησος τιμώμενος προορισμός στις Ημέρες Γαστρονομίας


Ξεκινά σήμερα με παράλληλες εκδηλώσεις και αύριο με τις κανονικές εργασίες, το συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού που φέτος είναι αφιερωμένο στην Πελοπόννησο, καθώς και το Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας»
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού στις 22, 23, και 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, που περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις, προβολές μεγάλου και μικρού μήκους γαστρονομικών ταινιών, πρότυπη έκθεση τοπικών προϊόντων, γευστικές δοκιμές και προγράμματα γευσιγνωσίας από δημοφιλείς chefs, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.
Το συνέδριο θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
 
Γαστρονομικός προορισμός
Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα διοργάνωση η οποία παρέχει τη δυνατότητα της πολύπλευρης ανάδειξης και εκπροσώπησης ενός τοπικού γαστρονομικού προορισμού μέσα από πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων.
Στη φετινή διοργάνωση επιλέχθηκε η Πελοπόννησος ως τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός για το 2015.
Για πρώτη φορά, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος γεύσεων και πολιτισμού της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων ανάδειξης της γεύσης, του πολιτισμού και της καινοτομίας, της περιοχής.
Κεντρικός στόχος των εκδηλώσεων αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάδειξη της γαστρονομικής φυσιογνωμίας και του συναρπαστικού πολιτισμού γεύσεων της Πελοποννήσου, με άξονα τη μακραίωνη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, η οποία συνδυάζει τόσο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα δημοφιλών παγκοσμίως τουριστικών προορισμών όσο και μια ανεξάντλητη παλέτα υψηλής ποιότητας, αυθεντικών τοπικών προϊόντων και συνταγών.
Το μεγάλο αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στην Πελοπόννησο πλαισιώνεται από ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων όπως εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών και live cooking sessions από διάσημους chefs, εκθέσεις παραγωγών, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης, εικαστικές εκθέσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές ιδέες, συναρπαστικές διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, συζητήσεις και ομιλίες για τη διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de latable, foodstyling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως masterclasses και workshops, μουσικές θεματικές βραδιές και mixology – cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων από τη γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου κ.ά.
 
Εκδηλώσεις
Στην πρότυπη έκθεση παραγωγών από την Πελοπόννησο, που πραγματοποιείται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, συμμετέχουν οι: Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, All Organic Greek Garden Κτήμα Μανούσου και Μαρίας Μανουσάκη, Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Οινωδός - Π. Μπαχταλιάς Μ.ΕΠΕ, Πυλιακή Γη - Χειροποίητα Εδέσματα, G-Fish –Γιάννης Γεροντίδης, Λ. Τράμπας & ΣΙΑ Ε.Ε.- Trabart, Οίκος Αδαμαντίνα, Sotirale-Bio, Βιολογική Μελισσοκομία "Άξιον Εστί" Α.Α. Δημακόπουλος, Ελαιώνας Σεφερλή, Λάδι Βιώσας, Laconic Gardens SA, Μελισσοκομικό Εργαστήριο Λιναρδάκη Ροδάμυ – Τα Προϊόντα της καρδιάς, Χρυσόμελο - Μελιστάλαχτα Προϊόντα, Το Γάλα του Μοριά, Greenland.
Το πρόγραμμα για σήμερα Παρασκευή περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις όπως:
-Μικρόπολις 10 το πρωί: Μελιτζανόπιτσα της μαμάς και φουρνιστά λαλάγγια της γιαγιάς. Ο γνωστός Chef Βησσαρίων Παρθένης και η ομάδα του UCOOK προσκαλούν τους μικρούς chefs σε ένα συναρπαστικό βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά σχολικής ηλικίας εμπνευσμένο από νόστιμες παιχνιδοσυνταγές.
-Cooking Stage στις 15.00: Η γνωστή μαγείρισσα από την Αρκαδία, Αναστασία Λάγγα, παρουσιάζει πρόγραμμα εμπνευσμένο από το φετινό Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό και την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής: αρκαδιανή γιαουρτόπιτα.
-Προβολή ταινίας μεγάλου μήκους: «Ο χρυσός της Αργολίδας»
-Chef in residence: Ο Γιάννης Μαράκας, chef του ξενοδοχείου Κυρίμαι στο Γερολιμένα Μάνης, παρουσιάζει τη συνταγή Σύγκλινο Μάνης σε κενό αέρος με καπνιστό τραχανά και πικάντικη σφέλα.
-Chef Σταμάτης Τσίλιας, προσεγγίζοντας το σύγχρονο Μέλανα Ζωμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου