Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στην... εντατική οι Δήμοι της Μεσσηνίας


ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Τη δραματική κατάσταση την οποία πρέπει να αντιπαρέλθουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας, μετά την επιβολή των μνημονίων στη χώρα, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, οι δήμαρχοι του νομού.
Όπως σημείωσαν, δεν είναι μόνο το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξίσου δυσβάστακτο είναι κι αυτό της έλλειψης προσωπικού.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εκτός από τον προβληματισμό του για τη χωροθέτηση του υπολείμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις σοβαρές αντιρρήσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το μέλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου, υποστήριξε με έμφαση ότι ο Δήμος του επί της ουσίας «φυτοζωεί» λόγω έλλειψης προσωπικού.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δουλεύουμε κάτω από το κόκκινο και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατό να παραχθεί έργο με την Τεχνική μας Υπηρεσία να είναι στελεχωμένη με λιγότερους από 4 υπαλλήλους! Όση διάθεση και να υπάρχει, η κατάσταση είναι δραματική».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη. Περιγράφοντας την κατάσταση, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις δημοτών μας σε 127 χωριά, καλύπτοντας μια απόσταση 130 χιλιομέτρων!
«Με το προσωπικό που διαθέτουμε δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ούτε τα στοιχειώδη. Σκεφθείτε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας διαθέτει πέντε καινούργια μηχανήματα, τα οποία σκουριάζουν, αφού δεν μπορούμε να προσλάβουμε χειριστή. Σε λίγο δε θα μπορούμε να κινήσουμε ούτε τα απορριμματοφόρα του Δήμου μας. Οι πολίτες πληρώνουν, έχουν απαιτήσεις και με το δίκιο τους, αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα», σχολίασε.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, πρόσθεσε ότι η περιοχή του είναι κατά το 1/3 Natura, αλλά δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης κι αυτό δημιουργεί προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε και στη... λειψυδρία χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο, «στο οποίο έχουμε καταθέσει σειρά ώριμων έργων τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν». Περιγράφοντας την κατάσταση στο Δήμο, πρόσθεσε ότι στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι, συν το γεγονός ότι και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι υποστελεχωμένη, ενώ υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μια σειρά από έργα που μένουν στα συρτάρια.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της οριοθέτησης των οικισμών, αλλά και στην απουσία προσωπικού για να γίνει επισκέψιμη η Σαπιέντζα, ένα μοναδικό φυσικό μουσείο. «Πολλοί τουρίστες εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφθούν αυτό το μοναδικού κάλλους τοπίο, αλλά δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε» υποστήριξε ο κ. Καφαντάρης.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, με τη σειρά του συνηγόρησε στην απελπιστική κατάσταση που υπάρχει με τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Ο Γιάννης Μαραμπέας, δήμαρχος Δυτικής Μάνης, είπε ότι σε ένα Δήμο με τεράστια έκταση «έχουμε έναν υπάλληλο για κάθε 230 δημότες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τα πάντα! Στη δε Τεχνική μας Υπηρεσία υπάρχει μόνο ένας μηχανικός. Θεωρώ ότι με τέτοια δεδομένα, πολύ δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ένας Δήμος».
Τέλος, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό στο αμέσως προσεχές διάστημα για το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων στο Λεύκτρο, διότι «υπάρχουν ήδη έτοιμες προτάσεις διαχείρισής τους με εναλλακτικό τρόπο».
Τέλος, και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, μίλησε για τη δραματική μείωση του προσωπικού από το 2010 και μετά, ενώ έθεσε και μια σειρά ζητήματα στον κ. Τσιρώνη.
Στη συνάντηση του υπουργού με το δήμαρχο συζητήθηκαν τα εξής θέματα: Εκκρεμότητες σε πολεοδομικές μελέτες του Δήμου (Βέργα, Μαντίνεια, Κηπούπολη, οριοθέτηση οικισμών και χαρακτηρισμός οικισμού παλιού χωριού Μικρής Μαντίνειας ως παραδοσιακού κ.ά.). Αίτημα παραχώρησης, στο Δήμο, τμήματος Αλσυλλίου Αλμυρού Βέργας κατά κυριότητα, προκειμένου να ανεγερθεί παιδικός σταθμός. Διαχείριση υγρών αποβλήτων.
Πάντως, ο κ. Τσιρώνης έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμο για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύ καλό παράδειγμα.
Πρόσθεσε, δε, ότι για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα φταίνε ορισμένοι στις Βρυξέλλες, που λειτουργούν με συνειδητό τρόπο για την κατάρρευσή του.
Παρατήρησε, ακόμη, ότι, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή προπαγάνδα, η Ελλάδα έχει μικρό δημόσιο τομέα, αλλά είναι αναποτελεσματικός.

του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ" 30/05/2015
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου