Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Διπλά ισόβια και δεκάδες χρόνια κάθειρξης στους κατηγορουμένους της δίκης Μεσάι


Ολοκληρώθηκε η δίκη για τις δολοφονίες Μεσάι

Παραδειγματικές τιμωρίες από το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων

Αποδεχόμενο μέχρι κεραίας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας έκρινε ομόφωνα χθες το μεσημέρι ενόχους με τις ίδιες κατηγορίες όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για τις δολοφονίες πατέρα και γιου Μεσάι, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και την εκβίαση και απόπειρα εκβίασης καταστηματαρχών και επιχειρηματιών. Απέρριψε, δε, στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα, όσον αφορά στην εισήγησή του για απαλλαγή κάποιων κατηγορουμένων.
Επιβάλλοντας παραδειγματικές ποινές, και το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη δολοφονία του 35χρονου Φελίμ Μεσάι με καραμπίνα τέλεσε ο Αλβανός «Νίκο», ενώ τη δολοφονία του 2,5 χρονών Κέρι Μεσάι με μαχαίρι ο 25χρονος από τη Μεσσήνη.
Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε όλα τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους, κάνοντας δεκτό μόνο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον 30χρονο από τη Μεσσήνη, αδελφό του 25χρονου.
Το δικαστήριο δε δέχτηκε ελαφρυντικό πρότερου εντίμου βίου για τον πρώην αστυνομικό, ούτε για το δασικό υπάλληλο, επιμένοντας στις πρωτόδικές ποινές. Ο μεν πρώτος έχει ήδη εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί, ενώ για την ποινή του δευτέρου δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς της, με την Έδρα να δηλώνει πως ήταν ιδιαίτερα επιεικής μαζί του.


Εγκληματική οργάνωση
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, τα δίδυμα αδέλφια, με την έναρξη της διαδικασίας, εν είδει διαμαρτυρίας, παραιτήθηκαν των εφέσεων που είχαν κάνει και έτσι παρέμειναν οι πρωτόδικες ποινές.
Ειδικότερα, ο 52χρονος έχει καταδικασθεί σε δις ισόβια, 37 χρόνια, 6 μήνες και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την αγορά, κατοχή και πώληση αγνώστων ποσοτήτων ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις δύο δολοφονίες, οπλοκατοχή, ηθική αυτουργία σε οπλοφορία και οπλοχρησία για την καραμπίνα και το μαχαίρι με τα οποία έγιναν οι δολοφονίες, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης επιχειρηματιών. Του έχει αναγνωρισθεί η τοξικομανία.
Στο δίδυμο αδελφό του έχει επιβληθεί ποινή καθείρξεως 21 χρόνων και 6 μηνών, για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, για τις περιπτώσεις αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών, για οπλοκατοχή, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών. Και σε αυτόν έχει αναγνωρισθεί τοξικομανία.


Δολοφονίες και εκβιάσεις
Αναλυτικά, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε τις εξής ποινές:
-Στον 51χρονο υπάλληλο του ΟΣΕ επιβλήθηκε ακριβώς η ίδια ποινή όπως και πρωτοδίκως: Κάθειρξη 14 χρόνων και 6 μηνών για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή, υπόθαλψη εγκληματία, για εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών. Απορρίφθηκε η πρόταση του εισαγγελέα να μειωθεί σε 12,5 χρόνια. Ο συνήγορός του Παναγιώτης Μπαλακτάρης χαρακτήρισε άδικη και αβάσιμη την απόφαση και ζήτησε τη γρήγορη καθαρογραφή της, ώστε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.
-Στον Αλβανό «Νίκο» επιβλήθηκε ποινή δις ισοβίων και 12 χρόνια (πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε δις ισόβια και 13 χρόνια), για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία της καραμπίνας με την οποία σκότωσε τον 35χρονο Φελίμ Μεσάι. Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 1.000 ευρώ, διέταξε την απέλασή του μετά την έκτιση της ποινής και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα εφ’ όρου ζωής.
-Στον 25χρονο από τη Μεσσήνη επιβλήθηκαν δις ισόβια και 15 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 30.500 ευρώ (πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε δις ισόβια και 18 χρόνια) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία του μαχαιριού με το οποίο σκότωσε τον 2,5 ετών Κέρι Μεσάι.


Το μοναδικό ελαφρυντικό
-Στον 30χρονο αδελφό του προηγούμενου είχε ήδη αναγνωρισθεί από το πρώτο δικαστήριο τοξικομανία, ενώ σε αυτό το δικαστήριο ήταν και ο μοναδικός για τον οποίο έγινε δεκτό αίτημα του δικηγόρου του Στάθη Σταματόπουλου και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 15 χρόνων και χθες η ποινή του μειώθηκε σε κάθειρξη 8 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Στον 28χρονο ξάδελφο των δύο αδελφών από τη Μεσσήνη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 18 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ (πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών) για απλή συνέργεια στις δύο ανθρωποκτονίες, καθώς ακολουθούσε με αυτοκίνητο το όχημα όπου έγιναν οι δύο δολοφονίες και παρέλαβε τον Αλβανό «Νίκο» και τον 25χρονο, ενώ δικάστηκε και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Στη σύντροφο του 52χρονου αρχηγού της οργάνωσης το δικαστήριο επέβαλε την ίδια ποινή και την καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών για απλή συνέργεια στις κατηγορίες για τα ναρκωτικά και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ της είχε αναγνωρισθεί τοξικομανία.
-Για τη σύντροφο του δίδυμου αδελφού του 52χρονου, το δικαστήριο, που έχει αναγνωρίσει από τον πρώτο βαθμό τοξικομανία, για τις υποθέσεις ναρκωτικών τής επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων (πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 4 χρόνια φυλάκισης) και όρισε το ποσό των 5 ευρώ ημερησίως για την εξαγορά της.

Κανένα ελαφρυντικό
-Τον πρώην αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών το δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχο για παροχή πληροφοριών στην εγκληματική οργάνωση και του επέβαλε την πρωτόδικη ποινή της κάθειρξης των 8 ετών.
-Για το δασικό υπάλληλο το δικαστήριο επέβαλε την πρωτόδικη ποινή των 3 ετών φυλάκισης και 6 μηνών, ορίζοντας να είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, απορρίπτοντας αίτημα για αναστολή της με επιτήρηση.
-Όσο για τους επιχειρηματίες, πατέρα και γιο, το δικαστήριο τούς έκρινε και αυτή τη φορά ενόχους για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και επέβαλε στον καθέναν ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή. Πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών και αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 25/06/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου