Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Παραχώρηση και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ

Την παραχώρηση και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και των δημοτικών τελών από τους δήμους, ζητεί η ΚΕΔΕ. Τα θέματα αυτά έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Τα οικονομικά των ελληνικών δήμων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Στην ημερίδα -που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή- παρουσιάστηκε από τον γ.γ. του CEMR, Φρεντερίκ Βαλιέ, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα - στόχος της οποίας ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των δήμων, που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους.
Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:
- Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους.
- Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών.

- Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος.
- Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον «τοξικό ιστό» της ΔΕΗ.
- Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων, όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ όσο και στο πακέτο Γιούνκερ.
- Η δυνατότητα προσφυγής των δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
- Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι δήμοι.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας οριζόντιος και άδικος φόρος, αλλά μπορεί να να μετατραπεί σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο, αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους δήμους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/06/2015
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/68771-paraxorisi-eispraksi-enfia-apo-dimous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου