Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το κάστρο της Μεθώνης από ψηλά…



Το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EUROKINISSI δημιούργησε ένα όμορφο ολιγόλεπτο βίντεο για το κάστρο της Μεθώνης. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια του Νομού μας, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.)
Το κάστρο είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδής σχήμα, με μήκος 700 μέτρα. Τα τείχη διέθεταν πύργους ενώ η πύλη της ξηράς είχε και επιπρόσθετα οχυρωματικά έργα για μεγαλύτερη προστασία. Βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα και υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπρούτζι που ενώνεται με αυτό με τεχνητή πέτρινη γέφυρα.
Ωραία και καλά τα αφιερώματα και οι δημοσιεύσεις, αρκεί να αποτελέσουν την αφορμή και για μεγαλύτερη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και την περαιτέρω ανάδειξή του.

Α.Π. "ΘΑΡΡΟΣ" 19/08/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου