Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς την Ρουμανία

Σύμφωνα  με  όσα  αναφέρει κλαδική  μελέτη  του  Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο  Βουκουρέστι  για  την  «Αγορά Ελαιολάδου  στη  Ρουμανία»,  οι ελληνικές  εξαγωγές  προς  τη χώρα  αυξάνονται  τα  τελευταία χρόνια.  Ειδικότερα,  η  μελέτη  αναφέρει  ότι:  «Με  βάση τα στατιστικά στοιχεία  των  ετών  2013  και 2014, διαπιστώνεται  αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στη Ρουμανία κατά 18,83%. Συγκεκριμένα,  το  2014 οι ελληνικές εξαγωγές  ελαιολάδου  έφθασαν τα  1.161.032  ευρώ,  έναντι 981.071  ευρώ  το  2013.  Παράλληλα,  και  κατά  το α’ εξάμηνο 2015  παρατηρείται  μεγάλη  αύξηση   των εξαγωγών μας σε ελαιόλαδο,  φθάνοντας  τα  852.832 ευρώ, έναντι  μόλις  40.536 ευρώ την  αντίστοιχη  περίοδο  του 2014». 
Επιπλέον  σημειώνεται  ότι  η κατανάλωση  ελαιολάδου  αυξάνεται  στην  Ρουμανία  κατά  20% ετησίως,  παρά  το  γεγονός  ότι κατέχει  ακόμη  μικρό  μερίδιο,  ήτοι 10%  του  συνόλου  της  κατανάλωσης  φυτικών  ελαίων.  Αν  και οι  Ρουμάνοι  καταναλωτές,  προτιμούν,  κατά  κανόνα,  προϊόντα χαμηλής  τιμής,  οι  πωλήσεις  του ελαιολάδου,  που θεωρείται  ακριβό προϊόν, αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός  που  αποδεικνύει  ότι  οι Ρουμάνοι  στρέφονται  σταδιακά σε μια προσεγμένη διατροφή.

«Το  2015,  η  κατανάλωση ελαιολάδου  στην  Ρουμανία  εκτιμάται  ότι  θα  ανέλθει  σε 200 εκατ. RON  (ήτοι  47,1  εκατ.  ευρώ  περίπου),  σημειώνοντας  αύξηση 20%  έναντι  του  2014  και  33% έναντι  του  2013.  Αποτελεί  την σημαντικότερη  αύξηση  στην  κατηγορία  τροφίμων  και  ειδικότερα στα  λίπη  και  έλαια»,  αναφέρει  η μελέτη. 
Και  προσθέτει:  «Γενικότερα,  η κατανάλωση προϊόντων που εμπίπτουν  στην  κατηγορία  «λίπη  και ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ έλαια»  υπολογίζεται  να  ανέλθει το  2015  στα  2,3  δις  RON    (περίπου  522  εκατ.  ευρώ),  εκ  των οποίων η κατανάλωση ηλιελαίου εκτιμάται  να  φθάσει  τα  1,3  δις RON  (περίπου  296,45  εκατ. ευρώ),  αντιπροσωπεύοντας  σχεδόν  το  60%  της  κατανάλωσης φυτικών  ελαίων.  Τα  τελευταία, όμως, έτη (2013-2015) παρουσιάζεται  μείωση  της  κατανάλωσης του  εν  λόγω  προϊόντος,  ένεκα της  στροφής  του  Ρουμάνου  καταναλωτή  προς  το  ελαιόλαδο, ως  συστατικό  στοιχείο  μιας  υγιεινής διατροφής». 

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου