Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ξήλωναν τις βίλες στην Πυλία και άφηναν μόνο τους… «τοίχους»


Δικάσθηκαν δυο αλβανοί ενώ διαφεύγουν οι δυο βασικοί δράστες 
 
Την επιείκεια του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας κέρδισε χθες ο ένας από τους δύο Αλβανούς κατηγορουμένους για τις κλοπές από τετραμελή σπείρα σε βίλες στην Πυλία. Οι δράστες ξήλωναν τα πάντα σε όποιο σπίτι έμπαιναν και με φορτηγά έστελναν τα κλοπιμαία στην Αλβανία.
Πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 10 ετών στο καθένα για τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών. Με την ίδια ποινή και κατηγορία καταδικάσθηκε χθες ο ένας Αλβανός, ενώ για το δεύτερο το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια και από κάθειρξη δέκα ετών μείωσε την ποινή σε φυλάκιση 3 ετών.
Πρωτόδικα είχε κατηγορηθεί άλλος ένας ομοεθνής τους, ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, ενώ δύο αδέλφια που θεωρούνται και βασικοί δράστες των κλοπών, διαφεύγουν και οι πληροφορίες που μετέφερε χθες αστυνομικός αναφέρουν πως έχουν φύγει από την Ελλάδα.
Οι δράστες έμπαιναν σε βίλες και εξοχικά σε όλη την Πυλία, αφού διαπίστωναν ότι δεν κατοικούνται. Εκτός από αντικείμενα αξίας και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ξήλωναν και ό,τι άλλο έβρισκαν, όπως ντουλάπια, γρανίτες, μάρμαρα, ακόμα και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Γενικά, όπου έμπαιναν άφηναν μόνο τους… τοίχους! Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν αφαιρέσει αντικείμενα αξίας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
 
Άφηναν μόνο τους τοίχους
Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών, τα ξημερώματα στις 18 Ιανουαρίου 2013 παρουσιάσθηκε στην Αστυνομία νεαρός Αλβανός (αυτός που αθωώθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο) και κατήγγειλε ότι το προηγούμενο βράδυ, καθώς έφευγε από την εργασία του στο Ασπρόχωμα, τον σταμάτησαν δύο άγνωστοι Αλβανοί και του ζήτησαν να τους μεταφέρει στη Μεσσήνη. Στη συνέχεια, όμως, με την απειλή μαχαιριού, τον ανάγκασαν να τους πάει στο Χαρακοπιό, όπου τον κράτησαν και ζήτησαν χρήματα για να τον ελευθερώσουν. Επειδή, όπως ισχυρίσθηκε στους αστυνομικούς, δεν είχε χρήματα, ήρθε σε διαπραγμάτευση μαζί τους και τους άφησε το αυτοκίνητό του.
Τα όσα, όμως, είπε ο 26χρονος δεν έπεισαν τους αστυνομικούς και του ζήτησαν να τους δείξει το σπίτι που τον κρατούσαν στο Χαρακοπιό. Διαπίστωσαν ότι σε αυτό έμεναν τρεις Αλβανοί, οι οποίοι έλειπαν εκείνη τη στιγμή. Μέσα, όμως, βρήκαν έναν 21χρονο Αλβανό, ο οποίος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ο Αλβανός που τους είπε ότι είχε απαχθεί είναι μέλος ομάδας και μαζί με τους υπόλοιπους κλέβουν σπίτια, συσκευάζουν τα κλοπιμαία και τα στέλνουν στην Αλβανία. Ο 21χρονος, μάλιστα, τους είπε ότι είχαν έρθει σε ρήξη μεταξύ τους, καθώς ο Αλβανός που είχε πάει στην Αστυνομία πούλησε κλοπιμαία χωρίς να δώσει στους υπόλοιπους το μερίδιό τους. Αρχικά, ο 21χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς σε ισόγεια αποθήκη, σε αγρόκτημα στους Κόμπους στο Χαρακοποιό, όπου βρήκαν πλήθος κλοπιμαίων συσκευασμένα και με τα ονόματα των δύο αδελφών. Το αγρόκτημα είχαν μισθώσει για να μαζεύουν τις ελιές, ενώ είχαν και ζώα, οι δύο Αλβανοί που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Πενταμελούς.
 
Με φορτηγά στην Αλβανία
Στη συνέχεια ο 21χρονος Αλβανός πήγε τους αστυνομικούς σε σπίτι που έμεναν άλλοι Αλβανοί, όπου επίσης βρήκαν κλοπιμαία. Οι αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι από την ποσότητα των κλοπιμαίων και από την έρευνα κατέληξαν ότι τουλάχιστον για τρεις μήνες η ομάδα αφαιρούσε αντικείμενα από σπίτια και τα μετέφερε στην Αλβανία, ενώ λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους φορτηγό με αλβανικές πινακίδες είχε πάρει πράγματα από αποθήκη στο Ζιζάνι Μεσσηνίας.
Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν τουλάχιστον 12 κλοπές σε σπίτια σε Πεταλίδι, Γερακάδα Κορώνης, Λούτσα Φοινικούντας, Γιάλοβα, Ασπροχώρτη Φοινικούντας, Βασιλίτσι, Ακριτοχώρι, καθώς και τρεις κλοπές αυτοκινήτων, με τα οποία μετέφεραν κλοπιμαία και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν, όπως και μιας μοτοσικλέτας από την Τρίπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αλβανοί έκλεβαν σπίτια, κυρίως, αλλοδαπών, τα οποία διατηρούσαν ως εξοχικές κατοικίες και τον περισσότερο χρόνο έλειπαν.
 
Απολογίες
Κατά τις απολογίες τους ο πρώτος κατηγορούμενος είπε ότι από τον έναν αδελφό που φυγοδικεί αγόρασε πράγματα αξίας 1.500 ευρώ (ντουλάπα κουζίνας, εργαλεία κ.λπ.), αλλά εκείνη τη στιγμή δε σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν κλοπιμαία, αφού έβλεπε πως ήταν μεταχειρισμένα.
Ορκίστηκε στο δικαστήριο ότι λέει την αλήθεια και ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς από τότε που πήγε φυλακή τα έχασε όλα, την οικογένειά του, τα λεφτά κ.λπ.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος κατέθεσε ότι γυρνούσε από τη δουλειά του, όταν τον πήρε τηλέφωνο η γυναίκα του και του είπε ότι πήγαν αστυνομικοί στο σπίτι τους και πήραν μια φωτογραφία του. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε, γύρισε με το αυτοκίνητο πίσω και πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κορώνης, όπου και περίμενε μισή ώρα για να μπορέσει να δει έναν αστυνομικό. Αν, όπως τόνισε, ήταν ένοχος για τις κλοπές, θα προσπαθούσε να φύγει και όχι να πάει μόνος του στην Αστυνομία.
Είπε ακόμη ότι στο κτήμα που ήταν η αποθήκη με τα κλοπιμαία δεν είχε πρόσβαση, αφού η συμφωνία που είχε κάνει με την ιδιοκτήτρια ήταν να μαζεύει μόνο τις ελιές, γι’ αυτό και δεν είχε κλειδιά του κτίσματος.
Για τα δύο αδέλφια που αναζητούνται, είπε ότι εργάζονταν μαζί σε οικοδομή και έπιναν καμιά φορά καφέ. Καταλήγοντας ορκίσθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κλοπές, ενώ απλώς ήξερε τα δύο αδέλφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου