Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κ. Κωνσταντακόπουλος: Η Costamare ξεπέρασε τις προσδοκίες, κόντρα στην παγκόσμια καταιγίδα


7

H εξαιρετική πορεία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Costamare φάνηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2015 παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ναυτιλία τραντάζεται από την δραματική πτώση των ναύλων.
Ο επικεφαλής της εταιρίας Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχε η Wall Street αλλά και η Zacks Investments η οποία προέβλεπε κέρδη ανά μετοχή 0,39$ αντί 0,44$ που πραγματοποίησε η εταιρεία. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2015 ανήλθαν σε 38,3 εκ $ έναντι 30,8 εκ $ για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 122,3 εκ $. Το συνολικό καθαρό εισόδημα του 2015 για την εταιρεία είναι 143,8 εκ $, αυξημένο σε σχέση με το 2014 όπου πραγματοποίησε κέρδη 115,1 εκ $.
Η εταιρεία προχώρησε επίσης στη συμφωνία ναυπήγησης δύο νέων πλοίων χωρητικότητας 3.800 TEUs έκαστο, σε συνεργασία με την York Capital, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2018 και θα ναυλωθούν για επτά έτη από την Hamburg Sud.
Εντός του 2015 είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο μικρότερων containerships, του Arcadia, το οποίο αποκτήθηκε από τη γερμανική Leonhardt and Blumberg έναντι 6 εκατ. δολ. και ναυλώθηκε από την Evergreen αντί 10.600 δολ. την ημέρα και του Helgoland Trader αντί 6,5 εκ. δολ. από επίσης γερμανική εταιρία. Tο συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη ναυλωθεί από τον δανέζικο κολοσσό Maersk με ημερήσια ναύλα 8.700 δολ.
Aυτό που αναγνωρίζουν συνεργάτες αλλά και αντίπαλοι στον Kωνσταντίνο Kωνσταντακόπουλο είναι ότι, όπως και ο πατέρας του, θεωρείται μετρ των διαπραγματεύσεων, αν και είναι θιασώτης του «ομαδικού παιχνιδιού», γι′ αυτό και περιστοιχίζεται από μια δυνατή ομάδα, με στενό συνεργάτη τον οικονομικό διευθυντή του, Γρηγόρη Zήκο.


Πόσα έχουν επενδύσει

Οι Costamare και York Capital Management, έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δις $ σε νέα και μεταχειρισμένα πλοία από την δημιουργία της κοινοπραξίας τους τον Μάιο του 2013. Ο κ. Ζήκος Γρηγόριος, CFO της Costamare, δήλωσε ότι παρά τις πιέσεις τόσο στη ναυλαγορά αλλά και στην αγορά πάγιων στοιχείων, η εταιρεία αναζητά ελκυστικές ευκαιρίες με στόχο την ικανοποίηση των μετόχων της.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανακοίνωσε την καταβολή μερίσματος 0,29 $ ανά μετοχή, πληρωτέο (αύριο) στις 4 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 21ο συνεχόμενο καταβαλλόμενο τριμηνιαίο μερίσματα από την στιγμή που εισήχθη στις οργανωμένες αγορές. Η Costamare αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες που δεσμευτήκαν και τηρούν συνεχόμενες καταβολές μερίσματος προς του μετόχους.
Ωστόσο από την οικονομική αβεβαιότητα δεν γλίτωσε η μετοχή της εταιρείας, παρά την καλή της εικόνα, διαγράφοντας πτώση 35 % από την αρχή του έτους. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας (CMRE) διαπραγματεύεται πέριξ των 7,30 δολαρίων με την κεφαλαιοποίηση της να βρίσκεται πέριξ των 600 εκ δολαρίων.
Επισημαίνεται ότι έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Seaport Global Securities, μείωσε κατά 16,7% την τιμή – στόχο για τις μετοχές της εισηγμένης στη Nέα Yόρκη ναυτιλιακής εταιρίας, με το επιχείρημα της «πολλαπλής πίεσης» συνολικά στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Παρ' όλα αυτά, θεωρεί πως η εταιρία θα σημειώσει κέρδη στην τελευταία χρήση του προηγούμενου έτους, αν και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη της κερδοφορίας. Η Costamare διαθέτει έναν στόλο 72 πλοίων συμπεριλαμβανομένων 12 πλοίων υπό κατασκευή.


Νατάσα Σπαντιδάκη -mononews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου