Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σήριαλ η διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ - Δήμαρχοι της Πελοποννήσου αντιδρούν σφοδρά


Στην κατηγορηματική αντίθεση αρκετών από τους δημάρχους της Πελοποννήσου προσκρούει η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Σύντομα η υπόθεση θα περιπλακεί ακόμα περισσότερo, καθώς θα ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας (ΠΕΣΔΑ), με ορισμένους από τους βασικούς δήμους, όπως η Κόρινθος και η Τρίπολη, να προτείνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, πάντως, έχει ατύπως «προειδοποιήσει» τους δήμους πως αν δεν της υποβληθούν ρεαλιστικές εναλλακτικές μέχρι το τέλος του μήνα, θα δώσει το «πράσινο φως» στον ιδιώτη. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, στην "Καθημερινή".
Ως γνωστό, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει εδώ και καιρό σε αδιέξοδο. Όπως αποκάλυψε η «Κ», έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις στα τέλη Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέληξε σε μια συμφωνία «επί της αρχής» με τον υποψήφιο ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) για κάποιες αλλαγές στους όρους της σύμβασης. Στη συνέχεια επιδίωξε τη συναίνεση των δημάρχων, συναντώντας όμως σε αρκετές περιπτώσεις την άρνηση.
«Δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή στη σύμβαση. Τόσο η αρχική σύμβαση, όσο και οι βελτιώσεις είναι απαράδεκτες για πολλούς λόγους», λέει ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός.
«Περιβαλλοντικά, γιατί μετά από μια πανάκριβη διαχείριση θα καταλήγει στην ταφή το 70% των αρχικών απορριμμάτων. Δεν λαμβάνει υπόψη την ανακύκλωση και τη δυναμική που αυτή αρχίζει να αναπτύσσει. Δεν έχει λάβει υπόψη τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον νέο εθνικό σχεδιασμό.
Γενικότερα πρόκειται για μια στατική σύμβαση, όπου ακόμα κι αν αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στην περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ και... τον λογαριασμό στους δήμους. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να υλοποιηθεί.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλλουμε στους πολίτες τέλη αυξημένα από 80% έως 400%. Θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, θα φθάσουμε μέχρι το ευρωδικαστήριο».
Σε... δύσκολη θέση είναι ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος. «Εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ενστάσεις. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τις ΣΔΙΤ, αρκεί να είναι μια συμφέρουσα συμφωνία και οι δήμοι να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Για να ανταποκριθούμε στα όσα ορίζει η συγκεκριμένη σύμβαση, θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα τέλη σε μια δύσκολη περίοδο», λέει.
«Πρέπει λοιπόν να βρούμε μια βιώσιμη λύση, που να λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να τερματίζει τα πρόστιμα για τις χωματερές. Στο Ξυλόκαστρο έχουμε τον μοναδικό ΧΥΤΑ σε όλη την περιφέρεια, δεν υπάρχουν υποδομές στην Πελοπόννησο. Επομένως πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα εφαρμόσιμη. Ειδάλλως φοβάμαι ότι θα περάσουν ακόμα 10 χρόνια με αυτή την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, η εκπόνηση του ΦΟΣΔΑ θα ανατεθεί σε μελετητή μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο το ερώτημα είναι ποια θα είναι η «κεντρική γραμμή» που θα υιοθετήσει ο ΦΟΣΔΑ όταν κάποια από τα τοπικά σχέδια των δήμων θα προτείνουν τη διαχείριση σε επίπεδο νομού και άλλα σε επίπεδο περιφέρειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της», καταλήγει ο κ. Ανδρικόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου