Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΣΤΟ CEMR 2016 CONGRESS

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μου που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ σ’ αυτό το συνέδριο με την ιδιότητα του πρώτου Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω κι εγώ τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς όλων των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ένωσης μας.
Φίλες και φίλοι,

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» είναι ένα σύνθημα που η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμόσει στην πρώτη γραμμή της άσκησης της αυτοδιοικητικής της πολιτικής.


Σε περίοδο κρίσεως, όπως αυτή που βιώνουμε ιδιαίτερα εμείς που είμαστε ακόμα μέσα στα μνημόνια, ο ρόλος μας, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, είναι η τελευταία ελπίδα της κοινωνίας για την επιβίωση της.

Τα «όπλα στη φαρέτρα» μας δεν είναι άλλα εκτός από τη διαφάνεια και ακεραιότητά μας σε όλα τα επίπεδα. Όμως πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης για την τοπική ανάπτυξη.


Φίλες και φίλοι,


Είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα ζει πρωτόγνωρες οικονομικά καταστάσεις και η μοναδική μας ελπίδα μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι να προωθήσουμε δράσεις ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα δύσκολο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σήμερα των «αιώνα των πόλεων» όπως αυτός χαρακτηρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η συγκέντρωση του παγκόσμιου πληθυσμού στις πόλεις το αποδεικνύει περίτρανα.

Μια λοιπόν από τις πρώτες πηγές χρηματοδότησης που θα συμπληρώσει τους μειωμένους προϋπολογισμούς των Δήμων είναι οι «έξυπνες πόλεις και κοινότητες». Πρόκειται για μία Ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας, με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη της ενέργειας, των μεταφορών και των τεχνολογιών στις πόλεις.


Η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών Δήμων σε παγκόσμιο επίπεδο, μας δίνει μια πρόγευση για τις έξυπνες, καινοτόμες δράσεις της Αυτοδιοίκησης στις πόλεις.

Τα παραδείγματα πολλά. Η έξυπνη διαχείριση στάθμευσης με υπόγειους αισθητήρες στην Μελβούρνη, οι έξυπνες και οικονομικές λύσεις απορριμμάτων στο Λονδίνο, τα έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού και η έξυπνη διαχείριση υδάτων, είναι μερικές από τις έξυπνες λύσεις που έχουν βοηθήσει στη μεσομακροπρόθεσμη έξοδο από την οικονομική και οικολογική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Παράλληλα, οι Δήμοι θα πρέπει να οικοδομήσουν λύσεις που θα προσανατολίζονται στην έξυπνη ενεργειακή, αειφόρο και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Περισσότερο και καλύτερο πράσινο, με ψυχρά υλικά σε δρόμους, πλατείες, δημοτικά κτίρια, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, καλύτερος φωτισμός και οικολογικά μεταφορικά μέσα .

Η λύση της ανακύκλωσης για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με την αξιοποίησή τους και φυσικά η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών πρέπει να αποτελούν βασικό στόχο όλων μας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η νέα μορφή αξιοποίησης των ανακυκλούμενων υλικών για εκ νέου χρήση, η λεγόμενη κυκλική οικονομία .


Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,

Την τελευταία διετία, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος έχοντας κάνει σημαντικά βήματα οργάνωσης και προτυποποίησης των διαδικασιών του,
αξιοποιεί πολλαπλά χρηματοδοτικά κανάλια κι εργαλεία με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κυρίως την ανάπτυξη της περιοχής με την κινητοποίηση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 41 μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.821.717,18€ εκ των οποίων:


  • 13 χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 11.384.119,98 €


  • 3 από το Πράσινο Ταμείο με προϋπολογισμό 2.247.040,02 €




  • 7 από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 με προϋπολογισμό περίπου 4.000.000 €


  • 10 από το Πρόγραμμα Leader με προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 €




  • 9 σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους φορείς με προϋπολογισμό περίπου 26.300.000,00 €
Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή ή ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Μία σειρά αναπλάσεων σε τουριστικές περιοχές, ολοκληρώνονται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και συμβάλλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.

Στην προσπάθεια να προσφερθούν ολοένα και πιο σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες,
με ταυτόχρονη εφαρμογή ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος κι εξοικονόμησης ενέργειας,
πραγματοποιούνται μία σειρά δράσεων με τη χρηματοδότηση του πράσινου ταμείου όπως η προμήθεια κάδων ανακύκλωσης και ειδικών απορριμματοφόρων καθώς επίσης σχεδιάζεται η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων με ειδικούς λαμπτήρες LED .

Ταυτόχρονα ο Δήμος σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, υλοποιεί με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έργα διαχείρισης και ανάπτυξης στην περιοχή με πρόσφατο παράδειγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων,

ενώ με την ίδια μέθοδο, σχεδιάζει και μία σειρά από άλλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης όπως τα καταδυτικά πάρκα Πύλου και Μεθώνης, το αναρριχητικό πάρκο του Δήμου, η Μαρίνα και το υδατοδρόμιο.

Τελευταία ο Δήμος κάνει συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια άντλησης πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλοντας προτάσεις σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως τα interreg, med, urban κλπ.

Ένα καινούριο εργαλείο εξεύρεσης πόρων αποτελεί η έκδοση των λεγόμενων Δημοτικών Ομολόγων μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν πολλά αναπτυξιακά έργα του Δήμου.


Φίλες και φίλοι,

Ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα, τη βασική και πρώτη πηγή χρηματοδότησης δεν υπάρχει.

Για να τρέξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα των Δήμων, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να εξασφαλίσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την επιχειρηματικότητα με καινοτόμες ιδέες και δράσεις.

  • Να επικαιροποιήσουμε το νομικό πλαίσιο που αφορά τις επενδύσεις, να γίνουμε πιο εξυπηρετικοί, πιο γρήγοροι στις αποφάσεις, πιο αποτελεσματικοί στα ζητούμενα.

  • Να προβάλλουμε έντονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να εκμεταλλευτούμε τα δίκτυα αδελφοποιήσεων για προσέγγιση επισκεπτών και για προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό.


  • Να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα με καινοτόμες δράσεις και πολλές ακόμη ενέργειες σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και επιχειρηματικούς φορείς.


Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων χώρων για τη φιλοξενία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (start up) για την αξιοποίηση των «δυνατών» μυαλών της περιοχής αλλά και τη μείωση της μετανάστευσης των νέων.

Ο κόσμος αλλάζει. Οι κοινωνίες αλλάζουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να μείνει παρατηρητής των αλλαγών.



Κυρίες και κύριοι,

Για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο της θα πρέπει να υπάρξει πρώτιστα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και κοινωνική ειρήνη.

Η φιλοσοφία των μεγάλων Δήμων επιτρέπει σήμερα το σχεδιασμό και την επίτευξη στόχων που ήταν αδύνατον οι μικροί δήμοι να πετύχουν.

Οι καινοτόμες εφαρμογές στη διοίκηση είναι μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών και απεγκλωβισμού από τη γραφειοκρατία.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία για τις καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να συγχαρώ για μία ακόμα φορά όλους, για τη διοργάνωση και φυσικά για τη φιλοξενία του συνεδρίου στην όμορφη και ιστορική Κύπρο μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου