Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά στη χωματερή

Παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου έδωσε ο εισαγγελέας Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, για τη φωτιά στη χωματερή του “Αγίου Νικολάου”, μετά τις συνεχείς καταγγελίες πολιτών της περιοχής. 
Για το ίδιο θέμα κινητοποιείται και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία στη χωματερή, που καίει και καπνίζει εδώ και μία εβδομάδα. 
Να υπενθυμίσουμε ότι την παρέμβαση του εισαγγελέα έχει ζητήσει με αναφορά του και ο Ηλίας Κανάκης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος. Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι η πυρκαγιά προκλ θηκε λόγω της παράβασης της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που καθόριζε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κι επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, έκανε λόγο για αμέλεια και ενδεχόμενο δόλο, ζητώντας από τον εισαγγελέα να αποδώσει ευθύνες.
 
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης σε δηλώσεις του στην “Ε” ισχυρίστηκε ότι υπήρχε φύλαξη στην πρώην χωματερή του “Αγίου Νικολάου” και πως η φωτιά ξεκίνησε από το πουθενά, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του χώρου και με τα δέματα των σκουπιδιών. 
Από τη φωτιά στον “Αγιο Νικόλαο”, όλη αυτή την εβδομάδα η δυσοσμία ήταν έντονη σε διάφορες περιοχές γύρω από την Πύλο και αρκετός κόσμος διαμαρτυρήθηκε και στην “Ε”. Ακόμα, να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο, κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της χωματερής της Πύλου, από εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Ηλ. Κανάκης είχε κάνει αναφορά - καταγγελία στον εισαγγελέα για “εξαφάνιση” χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών από το γειτονικό χώρο και θάψιμό τους με την εργολαβία της αποκατάστασης. Για το λόγο αυτό ο κ. Σταύρου είχε δώσει εντολή στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου για προκαταρκτική εξέταση. 
Σε αυτοψία του το ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβαλλοντικού Ελέγχου) της Π.Ε. Μεσσηνίας βεβαίωσε ότι το 70% των δεματοποιημένων σκουπιδιών (γύρω στα 10.000 από τα 13.000 δέματα) που βρίσκονταν στο χώρο του δεματοποιητή στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου, είχε εξαφανιστεί, είχε κάνει φτερά. Στην προκαταρκτική εξέταση το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου απάντησε ότι δεν έχει δώσει εντολή, ούτε γνωρίζει τίποτα για τη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών, από το συγκεκριμένο χώρο στην Πύλο. Στην ίδια έρευνα ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν έχει απαντήσει. 

Διαμαρτυρία για τη φωτιά στον σκουπιδότοπο Πύλου
Η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 23/08/2016 στον σκουπιδότοπο της Πύλου δημιούργησε συνθήκες απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η επιστήμη έχει αποφανθεί για το πόσο βλαπτικές είναι οι επιπτώσεις από τέτοιες πυρκαγιές σε σκουπιδότοπους, υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στα δένδρα και στο έδαφος. Δεν χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για το πόσο πολλαπλά επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο γεγονός. Επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί και άλλες πυρκαγιές στον συγκεκριμένο σκουπιδότοπο, αναδεικνύονται έντονα τα προβλήματα που αφορούν στην αποτελεσματική φύλαξή του, αλλά κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ευθύνες των δημοτικών αρχών διαχρονικές, οι τεράστιες ευθύνες και παλινωδίες της Περιφέρειας και η απουσία πλαισίου από την Πολιτεία είναι πασιφανείς. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να πρυτανεύει το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και υπεύθυνα και αποφασιστικά να προκρίνονται λύσεις που να υπηρετούν τα παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να κωφεύει και να είναι διαιτητής των συμφερόντων των εργολάβων. Οι όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν, πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ουσιαστική λύση του προβλήματος βρίσκεται σε άλλο πλαίσιο. Η σωστή φύλαξη, η ταχύτατη υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, σε συνεργασία με την Πολιτεία, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την οριστική θεραπεία του μείζονος αυτού προβλήματος. Οι καιροί ου μενετοί. H δημοτική αρχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να χρησιμοποιήσουν τάχιστα κάθε πρόσφορο μέσο για τη μη εξάπλωση και κατάσβεση της φωτιάς. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρόκειται για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, το περιβάλλον και τον χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και άλλα ταπεινά, δεν χωράνε. Δράση τώρα!!! 
Σύλλογος Πολλαπλών Δράσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» Μεθώνης και Ευρύτερης Περιοχής
 Ο πρόεδρος Νίκος Φωτόπουλος 
 Ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σιψάς 
Η γραμματέας Δώρα Παπανικολάου

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου