Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σε δημοπρασία βγάζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος την κατασκήνωση στο Κεφαλόβρυσο


Σε δημοπρασία βγάζει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος τις παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή «Κεφαλοβρύσο» Χώρας. Η μίσθωση θα είναι για δέκα χρόνια και με τιμή 12.000 ευρώ ετησίως.
 
Για 10 χρόνια
Το οικόπεδο της κατασκήνωσης έχει εμβαδόν 14.979,22 μ2 και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμού, εντός ζώνης, 500 μ. από τον οικισμό Βολιμίδια Χώρας.
Η κατασκήνωση διαθέτει κτήριο υποδοχής και γραφείων, μαγειρείο 91 τ.μ., τραπεζαρία 212 τ.μ., δέκα θαλάμους ύπνου, εκκλησία, χώρους υγιεινής και αποθήκη.
Η δημοπρασία θα είναι πλειοδοτική, φανερή και προφορική και θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα στην Πύλο, στην αίθουσα συνεδριάσεων, με ώρα παραλαβής δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων από 10.30 έως 11.30.

Νέα παράταση για το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου εγκρίθηκε για το έργο της ολοκλήρωσης του πολύπαθου δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 10.335.000 ευρώ, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Στη συζήτηση υπήρξε δέσμευση ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα παρευρίσκεται ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης, προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης του έργου. Ανάδοχος είναι η εταιρεία “Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ” και το έργο υλοποιείται με έκπτωση 50,24%. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αλλά είχαν δοθεί και άλλες παρατάσεις, λόγω των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις και τα capital controls.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Α’ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β’ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνάντηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας είχε εχθές το πρωί στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, με αφορμή την χθεσινή άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν ως επί τω πλείστον ζητήματα διοικητικού περιεχομένου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της μετακίνησης των μαθητών αλλά και της ανάγκης για επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό πληροφορικής, με τους παρευρισκόμενους να εξετάζουν το ενδεχόμενο της ανανέωσης του εξοπλισμού στα σχολεία.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος απευθυνόμενος στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κο Δημήτριο Οικονομόπουλο, το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κο Γεώργιο Σταματόπουλο και τον Τεχνικό Υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Μεσσηνίας, Καθηγητή MSc Πληροφορικής κο Ηλία Παρθένιο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θητεία τους και τόνισε ότι  η στενή και άριστη συνεργασία θα συνεχιστεί μεταξύ τους θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να γίνεται πάντα άμεση επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν αλλά και να αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Χοροί της Αν. Ρωμυλίας από το Σύλλογο Μεθώνης

Στην αίθουσα "Μπούρτζι" στη Μεθώνη εμφανίστηκε το Χορευτικό Γυναικών Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, στις 23 Μαρτίου. Οι συμμετέχουσες παρουσίασαν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα χορών της Αν. Ρωμυλίας και όχι μόνο.

Παράταση προθεσμίας για το Βρεφονηπιακό Πύλου

Την παράταση προθεσμίας με αναθεώρηση, για την υλοποίηση του έργου ανέγερσης του κτηρίου Βρεφονηπιακού Σταθμού Πύλου, μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος. Το Συμβούλιο έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα της αναδόχου εταιρείας "ΑΙΡΚΑΜ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία", με τη σύμφωνη γνώμη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ε.Π. Πελοποννήσου.

Ημερίδα για την Xylella

Εβδομάδα για την βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του μεσσηνιακού ελαιώνα οργανώνει η ΣΥΜΕΠΟΠ από σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα. Στις 9.30 π.μ. στο αμφιθέατρο "Κουμουνδούρου" στο Διοικητήριο αρχίζει η ομιλία με θέμα "Xylella fastidiosa και βιώσιμη διαχείριση του ελαιώνα" από τον Χρήστο Ξυλόγιαννη τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Basilicata (IT). Ο Γιάννης Κυριακόπουλος θα μιλήσει για την "Υφιστάμενη κατ[ασταση της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας. Ενέργειες - μέτρα και αποτροπή εγκατάστασης της νόσου" και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος για την "Υφιστάμενη κατάσταση της ΔΑΟΚ Τριφυλιας". 
Την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 9 π.μ. στο αμφιθέατρο "Κουμουνδούρου" αρχίζει σεμινάριο με θέμα "Το κλάδεμα της ελιάς - θεωρία και πράξη" με τον Riccardo Gucci τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας. Το απόγευμα θα γίνει σεμινάριο για την πρακτική του κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας. Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 9 π.μ. συνεχίζεται η πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ στην Εύα. 

Η Xylella τρομοκρατεί τους Μεσσήνιους ελαιοκαλλιεργητές ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ… ΞΕΡΟ ΚΛΑΔΙ

Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας φοβούνται για την Xylella στις ελιές και με κάθε ξεραμένο κλαρί στα δέντρα σπεύδουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Αυτό μας επεσήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας στην Περιφερειακή Ενότητα Γιάννης Κυριακόπουλος, ενημερώνοντάς μας ότι «έχουμε πολλές κλήσεις κι ενοχλήσεις για ζημιές, για κρούσματα που υπάρχει υποψία πως μπορεί να είναι Xylella». Πληροφόρησε ότι «κάνουμε ελέγχους» και διαβεβαίωσε πως «δεν έχουμε κανένα κρούσμα Xylella στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα». Χθες το πρωί ένα τέτοιο ξεραμένο κλαδί ελιάς υπήρχε στο διάδρομο του 2ου ορόφου του Διοικητηρίου, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας. Ηταν, όπως μας ενημέρωσαν οι γεωπόνοι Αρις Παπανικολάου και Τάσος Πάττας, από κτήμα περιοχής μεταξύ Κάμπου και Γαϊτσών στην Αβία. Πρόκειται να σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, για να διαπιστωθεί η αιτία της ζημιάς και να επιβεβαιωθεί πως δεν είναι Xylella. Ο κ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι πρόκειται για τροφοπενία καλίου ή βορείου. 
Ο κ. Πάττας παρατήρησε ότι «πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο κόσμος και να δείχνει ενδιαφέρον. Και ζητάμε να μας το αναφέρει, όταν διαπιστώνει κάποια βλάβη ή παράξενη εικόνα στις ελιές του, αλλά έχουμε φθάσει στο σημείο να μας καλούν για κάθε περιστατικό ζημιάς». 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Διακοπή ρεύματος στην Πύλο

Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Τετάρτη, 30 Μαρτίου, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 μετά το μεσημέρι, στις περιοχές του δ.δ. Πύλου. 

Ολοκληρώθηκαν Τα Έργα Αποκατάστασης του «Εικονοστασίου-Πηγής» στην Κορώνη

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης «Εικονοστασίου-Πηγής» που βρίσκεται στον μώλο της Κορώνης, το οποίο παραδόθηκε στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, Τοπική Κοινότητα Κορώνης.  
Το ιστορικό μνημείο βρίσκεται στον οικισμό της Κορώνης, στα νότια του μώλου, στην ανατολική απόληξη της παραλιακής ζώνης μετά το Δημαρχείο, την οικία Ταρσούλη και την πλατεία και είναι σε άμεση οπτική επαφή με τη βόρεια πλευρά του Κάστρου της πόλης.
Ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου ήταν ο Καθηγητής Ιστορίας Andrea Nanetti, ο οποίος το χαρακτήρισε ως έργο τέχνης και έκρινε ότι η άμεση αναστήλωσή του ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η επικείμενη ερείπωσή του. 
Το μνημείο παρουσίαζε σημαντικὲς φθορὲς λόγω της διάβρωσης που προήλθε από τη γειτνίασή του με την θάλασσα και τους ισχυροὺς νοτιοανατολικοὺς ανέμους καθώς και μεταγενέστερες επεμβάσεις. 

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Την απόλυτη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα υπέδειξαν σήμερα το πρωί στη συνδυαστική διαυπηρεσιακή άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού συμβάντος, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, τα στελέχη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του σχεδίου άσκησης.

Η άσκηση ετοιμότητας διεξήχθη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το εγχειρίδιο σχεδιασμού, διεξαγωγής και αποτίμησης ασκήσεων πολιτικής προστασίας και τις σχετικές οδηγίες του οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας. Κύριοι στόχοι της ήταν η μέτρηση του χρόνου επέμβασης των ασκούμενων στο σενάριο της άσκησης και του χρόνου απεγκλωβισμού των τραυματιών, καθώς και η αποτίμηση του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σενάριο, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 10 ναυτικά μίλια στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πύλου, ενώ προκλήθηκε η κατάρρευση κτισμάτων εντός της πόλης.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 22 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ 5 Το "Καπετάν Βασίλης" στο δεύτερο πακέτο ιδιωτικοποίησης

Στο  δεύτερο  πακέτο  αεροδρομίων  που  προορίζονται για  παραχώρηση  της  εκμετάλλευσής τους σε ιδιωτική εταιρεία, βρίσκεται  και  το  Αεροδρόμιο "Καπετάν  Βασίλης  Κωνσταντακόπουλος" της Καλαμάτας. Σύμφωνα  μάλιστα  με  δημοσίευμα της  "Real News", τα αεροδρόμια του  δεύτερου πακέτου παραχώρησης  είναι  22  και  εντάσσονται στην κατηγορία με λιγότερες από 250.000 αφίξεις τον χρόνο. 
«Η  εμπειρία  των  τελευταίων ετών,  όμως,  στον  τουριστικό κλάδο  έδειξε  ότι  στη  λίστα  των "22"  υπάρχουν  αρκετές  περιπτώσεις  προορισμών  (και  αεροδρομίων) με ειδικό τουριστικό βάρος και εν δυνάμει επενδυτικό ενδιαφέρον.  Η  λίστα  μπορεί  να μην  έχει  "λαμπερούς  προορισμούς",  όπως  η  Μύκονος  και  η Σαντορίνη  του  πρώτου πακέτου, περιλαμβάνει  όμως  περιοχές που  το  τελευταίο  διάστημα  καταγράφουν μεγάλες αναπτυξιακές  προοπτικές  και  υψηλή  επισκεψιμότητα,  όπως  η  Πάρος,  η Καλαμάτα  και  η  Χίος»,  τονίζεται στο  ρεπορτάζ  του  Γ.  Δασκαλόπουλου, το οποίο συμπληρώνει: 
«Δεν  είναι  τυχαίο  ότι  χάρη  στην απευθείας  σύνδεση  της  Καλαμάτας  με  διάφορους  προορισμούς (που έγινε  με πρωτοβουλία  της  Aegean)  οι  αφίξεις  στη μεσσηνιακή  πρωτεύουσα  εκτινάχθηκαν  τα  τελευταία  χρόνια, ενώ  πέρυσι  ξεπέρασαν  τις 188.000.  Για  το  μέλλον  η  τουριστική  ανάπτυξη  της  περιοχής, με  επίκεντρο  την  Costa  Navarino,  υπόσχεται  ακόμη  μεγαλύτερες επιδόσεις».
Στη  λίστα  του  δεύτερου  πακέτου  παραχώρησης  περιλαμβάνονται  τα  αεροδρόμια  των εξής  πόλεων:  Αλεξανδρούπολη,  Αραξος,  Αστυπάλαια,  Πάρος,  Νάξος,  Χίος,  Σητεία,  Καλαμάτα,  Λέρος,  Κάσος,  Μήλος, Σκύρος,  Λήμνος,  Κύθηρα, Ιωάννινα,  Κάρπαθος,  Κοζάνη, Αγχίαλος,  Ικαρία,  Κάλυμνος, Σύρος,  Καστελόριζο.

Σπάει τα ρεκόρ της η Μεσσηνία, με παραγωγή 65.000 τόνων ελαιολάδου


Και τις πιο υπεραισιόδοξες προβλέψεις, επιβεβαίωσε φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, αφού όχι μόνο ξεπεράσθηκε το περσινό ρεκόρ των 60.000 τόνων, αλλά τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι φτάσαμε τους 65.000 τόνους.
Οι παράγοντες που συνέβαλλαν σε αυτό, σύμφωνα με το Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Κυριακόπουλος ήταν αρκετοί, ενώ από τα μεγαλύτερα όπλα του μεσσηνιακού προϊόντος είναι η ποιότητά του.
 
Οι λόγοι
Η συνολική παραγωγή της Μεσσηνίας έφτασε τους 65.000 τόνους και είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο νούμερο.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Προγραμματική σύμβαση για καταπολέμηση κουνουπιών

Υπογράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η νέα προγραμματική σύμβαση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, για τη διετία 2016 - 2017.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, «το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων, με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή υλοποίησης του έργου, τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και από αέρος και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων». 

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΒΡΟΧΗ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΦΕΤΟΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Παρά τον άστατο καιρό, ο Δήμος Πύλου –Νέστορος τίμησε και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα, την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας και την απελευθέρωση της χώρας μας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στην Πύλο έδρα του Δήμου, όσο και στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.

Κατά την εθιμοτυπική τελετή, τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των πεσόντων και κατόπιν κατάθεση στεφάνων εις μνήμην τους. Την αυτοθυσία των προγόνων μας και την πίστη τους στον αγώνα για την ελευθερία τίμησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, κ. Άγγελος Χρονάς, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι πολίτες . Ωστόσο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην έδρα του Δήμου την Πύλο.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σεμινάρια για το κλάδεμα της ελιάς ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ XYLELA

Εβδομάδα για την βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του μεσσηνιακού ελαιώνα οργανώνει η ΣΥΜΕΠΟΠ από την Τετάρτη 30 Μαρτίου στην Καλαμάτα. 
Την Τετάρτη στις 9.30 π.μ. στο αμφιθέατρο “Κουμουνδούρου” στο Διοικητήριο αρχίζει η ομιλία με θέμα “Xylela fastidiosa και βιώσιμη διαχείριση του ελαιώνα” από τον Χρήστο Ξυλόγιαννη τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Basilicata (IT). 
Ο Γιάννης Κυριακόπουλος θα μιλήσει για την “Υφιστάμενη κατάσταση της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας. Ενέργειες - μέτρα και αποτροπή εγκατάστασης της νόσου” και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος για την “Υφιστάμενη κατάσταση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας”. 
Την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 9 π.μ. στο αμφιθέατρο “Κουμουνδούρου” αρχίζει σεμινάριο με θέμα “Το κλάδεμα της ελιάς -θεωρία και πράξη” με τον Riccardo Gucci τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας. 
Το απόγευμα θα γίνει σεμινάριο για την πρακτική του κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας. 
Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 9 π.μ. συνεχίζεται η πρακτική κλαδέματος στο αγρόκτημα ΕΘΙΑΓΕ στην Εύα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Νεκρός 67χρονος μετά από τροχαίο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Μάτι Γαργαλιάνων

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 67χρονος (Γιώργος Μαυροειδής-Μαυρέας), από την Πύλο, μετά από τροχαίο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην τελευταία στροφή πριν το Μάτι Γαργαλιάνων, στην Αγία Σωτήρα, της επαρχιακής οδού Μαραθόπολης – Κορυφασίου. Ο άτυχος άνδρας κινούνταν στον επαρχιακό δρόμο με το αυτοκίνητό του μάρκας Hyundai Accent, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η κατεύθυνση του, όταν για άγνωστο λόγο εξετράπη της πορείας του σε παρακείμενο χωράφι και προσέκρουσε σε ελαιόδεντρα. Για το συμβάν ενημερώθηκε η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ και έσπευσαν στο σημείο. Ο 67χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ωστόσο εκεί κατέληξε.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Βυθίστηκε αλιευτικό στη μαρίνα της Πύλου

Το αλιευτικό σκάφος "Λουκία" βρέθηκε βυθισμένο το πρωί της Κυριακής στη μαρίνα της Πύλου, όπου ήτανε αγκυροβολημένο. Αμεσα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πύλου και οι λιμενικοί της υπηρεσίας το πρώτο που έλεγξαν ήταν αν υπήρχαν μέσα επιβαίνοντες. Το σκάφος ανελκύστηκε την ίδια μέρα με γερανοφόρο όχημα - ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Γερμανικό ενδιαφέρον για κλίνες στη Μεσσηνία

Γερμανικό ενδιαφέρον για τουρισμό σε Μεσσηνία και Ηλεία καταγράφουν οι πρώτες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2016. Σύμφωνα μάλιστα με το Euro2day.gr, το γερμανικό ενδιαφέρον είναι και επενδυτικό, καθώς οι τουρ οπερέιτορ αναζητούν «σίγουρες» εναλλακτικές επιλογές, μακριά από την οριογραμμή του Αιγαίου. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr: 
“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την περίοδο, οδηγούν βασικούς Γερμανούς τουρ οπερέιτορ σε διορθωτικές κινήσεις. Περιμένοντας την ανάκαμψη των κρατήσεων για προορισμούς όπως η Κω, ισχυροί τουρ οπερέιτορ φέρονται να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούνται ως «εφεδρείες». Ετσι, αναφέρουν, οι ίδιες πηγές, είτε αυξάνουν τις πτήσεις τους προς μικρότερα νησιά όπου ήδη έχουν προγραμματίσει δρομολόγια, είτε χρησιμοποιούν μεγαλύτερα αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα άτυπο «σαφάρι» εξεύρεσης επιπλέον κλινών σε προορισμούς του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και κατά προτεραιότητα στην Πελοπόννησο. Ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ηλεία επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την περιοχή από τη Γερμανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κρατήσεις του μέσω ισχυρού Γερμανού τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται αυξημένες τέσσερις έως πέντε φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

22χρονος έκλεψε σπίτι στο Χανδρινού

Ενας 22χρονος κατηγορείται ως δράστης κλοπής σε σπίτι ηλικιωμένης στο Χανδρινού. Την κλοπή, που έγινε την Παρασκευή, εξιχνίασαν αστυνομικοί του Τμήματος Πύλου και όπως αποδείχθηκε ο νεαρός απέσπασε από την ηλικιωμένη το ποσό των 160 ευρώ. Ηδη σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για κλοπή.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Χρυσόστομος: Στo 1,3 εκατ. ευρώ η φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Μεσσηνίας για το 2015


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, διάρκειας μιάμισης ώρας, παραχώρησε χθες το πρωί στον Σπύρο Χαριτάτο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προσκεκλημένος στο στούντιο του Alpha 989.
Ερωτήθηκε και απάντησε σε πολλά θέματα, ενώ σχολίασε και τη διαστρέβλωση από αθηναϊκά Mέσα των όσων είχε πει για το σύμφωνο συμβίωσης και τους  ομοφυλόφιλους σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» και τον Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Χθες, για το Σύμφωνο Συμβίωσης είπε ότι «δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ανήκει στην Εκκλησία και να ακολουθεί κάτι άλλο που η Εκκλησία δεν αποδέχεται, θα το χαρακτήριζα “πνευματική σχιζοφρένεια”», ενώ εξέφρασε το φόβο ότι θα φτάσουμε και στις υιοθεσίες.
O κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε, επίσης, στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους κάνουν δηλώσεις συνδέοντας το προσφυγικό με το δημογραφικό και τόνισε ότι για την Εκκλησία ο πρόσφυγας είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του. Μάλιστα, είπε ότι η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε το 2015 για φιλανθρωπία 1.300.000 ευρώ, καταγεγραμμένα.

ΛΗΣΤΕΙΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ Τα δακτυλικά αποτυπώματα αποκάλυψαν τον 2ο δράστη

Τα δακτυλικά αποτυπώματα που είχε αφήσει σε σπίτι στο Κορυφάσιο, όπου είχε εισβάλει στις 22 Αυγούστου του 2011 μαζί με δύο άλλους ομοεθνείς του, αποκάλυψαν την εμπλοκή ενός 27χρονου σήμερα Αλβανού στη ληστεία εκείνη με θύματα έναν βενζινά και τη γυναίκα του. Την υπόθεση εξιχνίασε το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και σε βάρος του Αλβανού σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. 
Μέχρι τώρα γνωστός στις αρχές ήταν μόνο ο ένας από τους τρεις δράστες: ένας 31χρονος Αλβανός ο οποίος φυγοδικεί και είχε καταδικαστεί ερήμην στις 21 Ιανουαρίου του 2014 σε 4 χρόνια φυλάκιση, για τις ελαφρύτερες πράξεις της οπλοφορίας - οπλοχρησίας και για τις σωματικές βλάβες που προκάλεσε με κατσαβίδι στον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου και τη γυναίκα του.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ


«Πάντα θα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα τους υποστηρίζουμε με ότι μέσα διαθέτουμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι τοπικοί μας σύλλογοι είναι ενεργοί και συμπορεύονται με τη Δημοτική Αρχή για το καλό του τόπου μας. Είμαι σίγουρος ότι εάν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να πετύχουμε πολλά» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μεσοποτάμου κ. Στασινό Νικολόπουλο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοποτάμου.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η παραχώρηση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου προς χρήση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κοινότητας.  Ο χώρος θα εξυπηρετήσει διάφορες δραστηριότητες της Τοπικής Κοινότητας στα πλαίσια των κοινωνικών της σκοπών, αποβλέποντας έτσι στην κοινωνική, ηθική, πολιτιστική και μορφωτική προαγωγή των μελών της αλλά και την εκτέλεση κοινωφελών έργων για τον εξωραϊσμό τους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πύλο

Συμπληρωματικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου και σε δρόμους γύρω από αυτήν, λόγω του έργου “Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης Πύλου”, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Οι ρυθμίσεις θα ισχύουν από τις 21 Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου. 
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές ανακοινώνεται: 
Η διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στη βόρεια πλευρά της πλατείας Τριών Ναυάρχων προς τη νότια. Η αμφίδρομη κυκλοφορία στην ανατολική πλευρά της πλατείας Τριών Ναυάρχων έως τη συμβολή της οδού Νηλέως στη ΝΔ πλευρά αυτής. Η μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ρενέ Πυώ από τη συμβολή της με την οδό Μαυρομιχάλη έως τη συμβολή της με την οδό Μεθώνης. Η αλλαγή κατευθύνσεων κυκλοφορίας στην οδό Νηλέως, μονοδρόμηση του τμήματος αυτής από την οδό Τσικλητήρα έως την οδό Ρενέ Πυώ και μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Μαυρομιχάλη από την οδό Τσικλητήρα την οδό Ρενέ Πυώ. Η μονοδρόμηση της οδού Φιλελλήνων από τη συμβολή της με την οδό Ρενέ Πυώ έως την πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Δυναμική παρουσία της Πελοποννήσου στη Διεθνή Έκθεση Οίνων και Ποτών στο Ντίσελντορφ



Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τρίτη συνεχόμενη φορά στη Διεθνή Έκθεση Οίνων και Ποτών στον εκθεσιακό χώρο Messe Dϋsseldorf στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του για 23η χρονιά για το κοινό από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοξενήθηκαν οινοποιοί από την Αρκαδία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία και την Αργολίδα, των οποίων η συμμετοχή διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία «Πελοπόννησος Α.Ε.» σε ανεξάρτητο περίπτερο 150 τ.μ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η προσωρινή παραλαβή του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Τοπικής Κοινότητας Σουληναρίου, προς χρήση των δημοτών του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Πρόκειται για το έργο τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα-φωτισμού και βελτίωσης γηπέδου ποδοσφαίρου Τ.Κ. Σουληναρίου, συνολικού προϋπολογισμού, 369.000,00 € περίπου, με πίστωση από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και συγχρηματοδότηση από Εθνική Δαπάνη και το Ε.Γ.Τ.Α.Α..

Η παράδοση του έργου πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΧΝΟΓΕΑ στον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορτος κ. Δημήτριο Καφαντάρη παρουσία των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Δαρσακλή, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σουληναρίου κ. Φώτιου Ξυδιά, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χανδρινού κ. Βασιλικής Καλύβα και του Προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομάδας του Χανδριναϊκού.

Βελτίωση του δρόμου Βασιλίτσι - Μεθώνη

Εργα βελτίωσης στον δρόμο Βασιλίτσι - Φοινικούντα-  Μεθώνη  θα  ξεκινήσουν  το  επόμενο  χρονικό  διάστημα,  μετά  την  υπογραφή, χθες, σχετικής  σύμβασης μεταξύ  της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου  και  του  εργολάβου Ευστάθιου Τζικάκη. Η δαπάνη των εργασιών ανέρχεται σε 115.073,22 ευρώ,  μαζί  με  τον  ΦΠΑ,  ενώ  το  έργο  πρέπει  σύμφωνα  με  τη  σύμβαση-  να  παραδοθεί  μέσα  σε  6 μήνες και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 191Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ

Παρά το βροχερό καιρό, εορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα η 191η επέτειος της Μάχης της Σχοινόλακας, της νικηφόρας μάχης, που κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων, συνέβαλλε στη θετική έκβαση της επανάστασης.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στη Σχοινόλακα, όπου μετά το πέρας της, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Περικλή Μαντά, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Λεωνίδα Γουρνά και τον Αστυνόμο Β’ κ. Ηλία Γρίβα, ενώ ο κ. Ιωάννης Λαδάς, καθηγητής Γυμνασίου, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Στη συνέχεια, ο Λαογράφος-Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, στο λόγο του, εμπλούτισε τις γνώσεις των παρευρισκομένων, με περισσότερα ιστορικά στοιχεία.

Επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς για να μην καίνε τα κλαδιά ΜΕΧΡΙ 14 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ

Επιδότηση  θα  δίνεται  στους  ελαιοπαραγωγούς  έως  και  14  ευρώ  το  στρέμμα  προκειμένου  να  μην  καίνε  τα  λιόκλαρα,  αλλά  να τα  τεμαχίζουν  και  να  τα  αφήνουν  μέσα  στα χτήματα.  Το  μέτρο  αυτό  λαμβάνεται  προκειμένου  να  μην  επιβαρύνεται  το  περιβάλλον από  την  καύση  των  κλαδιών.  Την  ίδια  στιγμή πληθαίνουν  οι  πρωτοβουλίες  για  την  παραγωγή πέλλετ από τα λιόκλαρα, πρωτοβουλία που  επίσης  εντάσσεται  στις  δράσεις  για  αποφυγή   καύσης. Να σημειωθεί ότι η διαχείριση των  κλαδιών  με  τεμαχισμό  από  μηχάνημα, και  μάλιστα  με  επιδότηση,  θα  είναι  μια  καλοδεχούμενη  πρωτοβουλία  από  την  πλευρά των  αγροτών  μιας  και  επιλύει  ένα  υπαρκτό πρόβλημα  γιατί  η  καύση  δεν  αποτελεί  πλέον εύκολη λύση.
Η  “Διαχείριση  φυτικών  υπολειμμάτων  των κλαδεμάτων  στην  ελαιοκαλλιέργεια”  είναι ένα  νέο  γεωργοπεριβαλλοντικό  μέτρο  που θα  ξεκινήσει  το  επόμενο  διάστημα  με  το Πρόγραμμα  Αγροτικής  Ανάπτυξης  20142020,  θα  επιδοτεί  τους  ελαιοκαλλιεργητές να  μην  καίνε  τα  κλαδιά  της  ελιάς  μετά  το κλάδεμα,  αλλά  να  τα  θρυμματίζουν  με  καταστροφέα και να τα εναποθέτουν στο έδαφος του  ελαιώνα  για  τουλάχιστον  ένα  εξάμηνο.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Πύλος: νέες αποκαλύψεις για τη μυκηναϊκή ζωγραφική

Η χρήση πρωτοποριακών τεχνικών για τη μελέτη των τοιχογραφιών στο παλάτι του Νέστορα έφερε ανατροπές: αβγοτέμπερες αντί για νωπογραφίες, θάλασσες μενεξεδένιες αντί για γαλάζιες και μια εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων.
Πύλος: νέες αποκαλύψεις για τη μυκηναϊκή ζωγραφική
Το βάθος στη γνωστή αυτή σκηνή μάχης δεν ήταν τελικά μπλε αλλά μοβ. Ισως συμβολίζει τον πορφύρεο - ένδοξο - θάνατο για τον οποίο μιλάει ο Ομηρος. (Ζωγραφική αποκατάσταση Ρόζμαρι Ρόμπερτσον). Φωτογραφία: University of Cincinnati
Μαβιές θάλασσες και μάχες σε μοβ φόντο έχουν αποκαλυφθεί στους τοίχους του περίφημου ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο. Η καταγραφή και η επανεξέταση του υλικού από τις παλιές ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών έχουν αρχίσει να ανατρέπουν πολλά από τα θεωρούμενα ως τώρα δεδομένα όχι μόνο στη μυκηναϊκή ζωγραφική αλλά και σε αυτήν της Κρήτης και της Σαντορίνης. Μήπως τελικά όλες αυτές οι τοιχογραφίες που πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι νωπογραφίες δεν είναι τελικά τέτοιες; Και γιατί οι τεχνίτες της Πύλου έβαφαν τη θάλασσα και τις πολεμικές σκηνές πορφυρές; Ηθελαν άραγε να συμβολίσουν τον οίνοπα πόντο του δειλινού ή τον πορφύρεο, ένδοξο, θάνατο που αναφέρει και ο Ομηρος; Απαντήσεις στις σελίδες που ακολουθούν.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απέδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κάτι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.
Όπως δήλωσε στο ισπανικό περιοδικό Mercacei η Angela A.Rivellese, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Διαιτητικών Επιστημών του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στο λιπώδες ήπαρ. 
Οι ασθενείς έλαβαν μέρος στις δοκιμές από τις οικίες τους, με τη βοήθεια ενός εξ αποστάσεως ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης με αντλίες ινσουλίνης, συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή της γλυκόζης, και άμεση μετάφραση των κλινικών στοιχείων. Για τους ασθενείς με διαβήτη τύποι 1 ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά για το χρονοδιάγραμμα και τη δόση χορήγησης της ινσουλίνης στα γεύματα. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ Πέλετ από λιόκλαρα για θέρμανση δημόσιων κτηρίων

Μέχρι 31 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους από κοινού οι Δήμοι Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας, για ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Urban" προκειμένου να  προχωρήσουν στην παραγωγή πέλετ στην περιοχή τους, από τα λιόκλαρα που υπάρχουν σε αφθονία από την ελαιοκαλλιέργεια. 
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την ένταξή τους καθώς ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 80εκ. ευρώ για όλη την Ευρώπη και ήδη έχουν ανοίξει 200 κωδικοί - πράγμα που σημαίνει πως, αν ενεργοποιηθούν και κατατεθούν για όλους προτάσεις, μόνο ένα 10-15% θα χρηματοδοτηθεί. Να σημειώσουμε δε ότι οι προτάσεις πρέπει να κυμαίνονται από1 εκ. το ελάχιστο μέχρι 5 εκ. το μέγιστο. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία και το σκεπτικό των τριών δήμων, η πρόταση που θα υποβληθεί είναι για χρηματοδότηση μελέτης για την παραγωγή πέλετ στην περιοχή, με την δημιουργία 4-5 τέτοιων μικρών μονάδων και μιας κεντρικής που θα έχει και το ρόλο του συντονισμού. Το παραγόμενο πέλετ θα προορίζεται για καυστήρες δημοτικών κτηρίων και σχολείων, ενώ ένα μέρος θα διατίθεται σε αγρότες παραγωγούς της περιοχής και, εφόσον μένει ποσότητα, θα βγαίνει και στην αγορά. 
Οι μικρές μονάδες θα είναι διάσπαρτες σε όλο το εύρος των τριών δήμων, και η επιχείρησης που θα στηθεί θα έχει την δυνατότητα να παραλαμβάνει τα λιόκλαρα από τα αγροκτήματα της περιοχής αφού προηγουμένως τα θρυμματίζει. Το θρυμματισμένο αυτό προϊόν θα μεταφέρεται στις μονάδες και εκεί θα παράγεται το πέλετ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται με την συνεργασία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της πρότασης είναι η εταιρεία "Datagrid". 

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Έτσι θα είναι η τελική μορφή της ανάπλασης μπροστά από το δημαρχείο Πύλου




Σύλληψη 40χρονου από τη Χρυσοκελλαριά για κλοπές σε εκκλησίες

Κλοπές και απόπειρες κλοπής σε εκκλησίες χωριών της Τριφυλίας αποδίδει η Αστυνομία στον 40χρονο που συνέλαβε χθες σε χωριό της πιο πάνω περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε κλέψει χρήματα από το παγκάρι των εκκλησιών στο Λαντζουνάτο, Σελλά, Καλογερέσι και Τριπύλα. Σύμφωναμε την ίδια πηγή ο 40χρονος δράστης από την Ανατολική Πυλία βρέθηκε να έχει στην κατοχή του και 2 γλάστρες με 3 φυτά χασίς.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Εξιχνίαση 4 διαρρήξεων σε μαγαζιά της Πυλίας

Συνολικά 4 περιπτώσεις διαρρήξεων- κλοπών που έγιναν το 2011 σε 3 καταστήματα στη Μεθώνη και σε ένα σπίτι στη Φοινικούντα, εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. 
Ο δράστης βρέθηκε από τα αποτυπώματα που είχε αφήσει πίσω του και σύμφωνα με την Αστυνομία είναι ένας 29χρονος Αλβανός. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ενώ εκτιμάται πως από τα χρήματα, τα χρυσαφικά και τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχε κλέψει, αποκόμισε παράνομο κέρδος 5.200 ευρώ. Ειδικότερα, από τα αποτυπώματά του προέκυψε ότι ο 29χρονος είχε διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών: 
• Στις 10 προς 11 Απριλίου 2011 διέρρηξε πρακτορείο ΟΠΑΠ στη Μεθώνη και έκλεψε χρήματα. 
• Στις 28 προς 29 Αυγούστου 2011 διέρρηξε σπίτι στη Φοινικούντα και έκλεψε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και χρυσαφικά. 
• Στις 29 Αυγούστου 2011 διέρρηξε εστιατόριο στη Μεθώνη και έκλεψε χρήματα. 
• Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 διέρρηξε εστιατόριο - ταβέρνα στη Μεθώνη και έκλεψε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Καρναβάλια σε Μεθώνη και Φοινικούντα


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ Απατεώνας πήρε 850 ευρώ για να φέρει ρεύμα σε αγροικία

Οτι θα του... φέρει το ρεύμα σε μια αγροικία στο Σουληνάρι κορόιδευε έναν 63χρονο απατεώνας από το Χατζή, και του έφαγε έτσι 850 ευρώ. Ο 57χρονος απατεώνας παρίστανε τον υπάλληλο της ΔΕΗ και έταζε στον ιδιοκτήτη της αγροικίας πως θα την ηλεκτροδοτήσει αν τον πληρώσει για να μεσολαβήσει και να γίνει πιο γρήγορα η δουλειά. Ετσι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 3 αυτού του μήνα, είχε καταφέρει να του πάρει συνολικά 850 ευρώ. Επειδή όμως αποδείχτηκε άπληστος και ζήτησε άλλα 100 ευρώ, ο παθών από το Σουληνάρι άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξεκίνησε λοιπόν και πήγε στο Α.Τ. Πύλου για να τον καταγγείλει, κι εκεί οι αστυνομικοί τον δασκάλεψαν να κλείσει ραντεβού με τον αετονύχη από το Χατζή και να του παραδώσει χθες το πρωί τα 100 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Κι έτσι έγινε, το ραντεβού κλείστηκε στην Πύλο και αφού ο παθών παρέδωσε τα χρήματα στον ψευτοϋπάλληλο της ΔΕΗ εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν, αφού είχε ήδη τσεπώσει το ποσό. 

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μια μέρα στο κάστρο της Πύλου!!!!
























Περισσότερα κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα!


5

Οι προγραμματισμένες αφίξεις φτάνουν στις 52 έναντι 31 το 2015

-Σημαντική πτώση των αφίξεων στο λιμάνι της Πύλου, αύξηση στα υπόλοιπα της Πελοποννήσου

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, αντικατοπτρίζονται και στην κρουαζιέρα.
«Ό,τι χειρότερο» λέει ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, αναφερόμενος στις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις για τη σεζόν που ξεκινά.
«Η αναστάτωση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί αλλαγές προσεγγίσεων από την Τουρκία, ενώ κάποιες εταιρείες αποσύρονται προς τα δυτικά.
Στα ελληνικά λιμάνια οι προσεγγίσεις εφέτος αναμένεται να είναι 490 λιγότερες, με 260.465 λιγότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι. Η αρχική εκτίμηση για το 2016 προέβλεπε 4.044 προσεγγίσεις, όμως έχει περιοριστεί σε 3.791 πλοία και 4.697.278 επιβάτες.

Αύριο, όλοι στο γήπεδο!!!!!


Η επέτειος της Μάχης της Σχοινόλακας

Η191η επέτειος της Μάχης της Σχοινόλακας θα τιμηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: στις 10 π.μ. στο ναό Αγίων Αποστόλων στη Σχοινόλακα Πυλίας θα ξεκινήσει η δοξολογία και λίγο αργότερα θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων και θυμάτων, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Ιωάννη Λαδά καθηγητή Γυμνασίου Πύλου. Στις 11 θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Στον κατάλογο παραχωρήσεων και το αεροδρόμιο Καλαμάτας!

Νέο κύμα παραχώρησης με το “ΥΠΕΡ – ΤΑΙΔΕΠ”

Στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και θα χρηματοδοτεί μέσα από τα έσοδά του το χρέος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ασφαλιστικό σύστημα, μεταφέρεται η τύχη των υπόλοιπων αεροδρομίων που παραμένουν στο κράτος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να εισπράττει επενδυτικό ενδιαφέρον για τους αερολιμένες της Χίου, της Πάρου και της Καλαμάτας, για τους οποίους η αγορά θεωρεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως αεροδρόμια-«μπουτίκ», κατά το πρότυπο που θα εφαρμόσει στους αεροσταθμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης η κοινοπραξία Fraport - Slentel.

Ολοκληρώνεται ο δρόμος Σουληνάρι – Κορυφάσιο

Βασικός άξονας σύνδεσης της Πυλίας με την κεντρική Μεσσηνία


Είναι ένας από τους οδικούς άξονες που παίρνει το χαρακτηρισμό «πολυαναμενόμενος». Ο λόγος για το δρόμο Σουληνάρι – Κορυφάσιο, που πρόκειται να παράσχει δυνατότητα διέλευσης στην Πυλία και την Κεντρική Μεσσηνία, συνδέοντας δύο βασικούς οδικούς άξονες.
Το πρώτο τμήμα των περίπου 3 χιλιομέτρων έχει ασφαλτοστρωθεί, ενώ για το υπόλοιπο υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα απαλλοτριώσεων, με χαρακτηριστικές πάντως καθυστερήσεις λόγω και αρχαιολογικών ευρημάτων.
Οι ρυθμοί, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου, αναμένεται «να ανέβουν» το επόμενο διάστημα, ώστε σε περίπου ένα χρόνο να είναι ολοκληρωμένο.
Η σύμβαση του έργου με τίτλο «Βελτίωση της 38ης Επαρχιακής Οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο» υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2013, ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον ανάδοχο Κ/Ξ ΝΑΟΥΜ ΕΘ ΑΤΕ-ΤΕΔΡΑ ΕΠΕ.

Πιθανότερη λύση η βελτίωση στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΧΑΡΑΞΗΣ

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιον δρόμο στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τον καινούργιο παραλιακό ή τον υφιστάμενο, θα μελετήσει ο “Μορέας” με την προοπτική η κατασκευή του να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Ο “Μορέας”, πέρα από το Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το Καλό Νερό - Τσακώνα, πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να μελετήσει επίσης και να ολοκληρώσει τις μελέτες στο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Αυτή η υποχρέωση του “Μορέα”, και μάλιστα χωρίς να πάρει χρήματα (το κόστος υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ), υπάρχει στην αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης που ψηφίστηκε στη Βουλή. 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος έχει προκριθεί η λύση της μελέτης και του έργου βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, από τη Μεσσήνη έως το Ριζόμυλο, με νέα γέφυρα στον Πάμισο και παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας. Κι αυτό έχει να κάνει με τα διαθέσιμα χρήματα στο νέο ΕΣΠΑ, για οδικούς άξονες. 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχει θέμα με τη σύνδεση Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη


6μηνη παράταση στις συμβάσεις για τις αεροπορικές άγονες γραμμές

Σε διαπραγμάτευση με τις αεροπορικές εταιρείες για την παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 των συμβάσεων εξυπηρέτησης των «άγονων» γραμμών, οι οποίες εκπνέουν στο τέλος του μήνα, προχωρά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να μη μείνουν χωρίς αεροπορική εξυπηρέτηση τα νησιά εν όψει της θερινής σεζόν, καθώς δεν κατέστη εφικτό από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών να προκηρύξει στην ώρα του το διαγωνισμό για την επόμενη περίοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», καλούνται οι τέσσερις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τα δρομολόγια των «άγονων» γραμμών σε διαπραγμάτευση με την ΥΠΑ, προκειμένου να δοθεί εξάμηνη παράταση στην αεροπορική εξυπηρέτηση, με κριτήριο επιλογής μεταξύ των αερομεταφορέων «το χαμηλότερο αιτούμενο οικονομικό αντιστάθμισμα», όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου.

«Το φρούριο της Κορώνης - περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Το βιβλίο του Γιάννη Α. Μπίρη "Το φρούριο της Κορώνης - περιηγητική και ιστορική αναζήτηση" κυκλοφόρησε από το Μανιατάκειον Ιδρυμα σε επιμέλεια Βίκυς Ιγγλέζου. Το πόνημα έχει εμπλουτιστεί με χάρτες, εικόνες, επιγραφές και χαρακτικά, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην ανάγνωση. 
Οπως αναφέρει προλογίζοντας ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης, «με το βιβλίο αυτό το Μανιατάκειον Ιδρυμα επιθυμεί να ξεναγήσει τον αναγνώστη στην Κορώνη και το ενετικό της φρούριο, ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και φορέα ιστορικής μνήμης, που συνιστά εθνικό θησαυρό και ταυτόχρονα πολιτιστική παρακαταθήκη της περιοχής. 
Η χώρα μας αποτελεί μία από τις λίγες παγκοσμίως χώρες με τόσο πολλά κάστρα και φρούρια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πάνω από 600. Αρχαία και μεσαιωνικά, μικρά και μεγάλα, ανθηρά, αλλά και κακοδιατηρημένα, δεν συγκροτούν απλά ένα κομμάτι του μακρινού παρελθόντος, αντίθετα, απασχόλησαν τη διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική και πολεμική σκηνή πολλές φορές κατά τη νεότερη Ιστορία».

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Παιδικό Αποκριάτικο Φεστιβάλ στη Χώρα

Το 1ο Παιδικό Αποκριάτικο Φεστιβάλ διοργανώνει ο Λαογραφικός Ομιλος Χώρας την Κυριακή από τις 11 π.μ. στην πλατεία Χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: κυνήγι θησαυρού, ρυθμική, γαϊτανάκι, αυγοδρομίες, μπαλονοδρομίες, face painting, φουντουνομαχίες κ.ά

4 δήμαρχοι στη σύσκεψη για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

ΣΤΗ συνάντηση για το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος με υπουργούς της κυβέρνησης ή με το Μεσσήνιο υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που ζητήθηκε στο περιθώριο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τα σκουπίδια, θα μετέχουν 4 δήμαρχοι της Μεσσηνίας. Πέρα από τους δημάρχους Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη, θα μετέχουν και οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, καθώς η υλοποίηση του σημαντικού αυτού οδικού έργου αφορά και τους δικούς τους δήμους. 

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη στην πλατεία της Πύλου


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 4 νεκροί από γρίπη μέσα στο 2016

Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσσηνία το φετινό χειμώνα, από γρίπη Η1Ν1. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, οι δύο έχασαν τη μάχη ενώ νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου και οι άλλοι δύο παρουσίασαν κεραυνοβόλα εξέλιξη της νόσου και πέθαναν πριν προλάβουν να τους προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στο Νοσοκομείο. Ανησυχία και προβληματισμό, όπως παρατήρησε ο γιατρός, προκαλεί το γεγονός ότι και οι 4 ήταν νεαρής ηλικίας και δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, δεν είχαν άλλα σοβαρά ζητήματα νοσηρότητας. Το μόνο στοιχείο που έπαιξε ρόλο και επιδείνωσε την κατάστασή τους ήταν η παχυσαρκία. Ο κ. Αποστολόπουλος μας ενημέρωσε ότι τα επιβεβαιωμένα - ταυτοποιημένα περιστατικά με Η1Ν1 που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ, είναι 6. Πέρα από τους δύο θανάτους, 3 νεαρά άτομα έγιναν καλά και επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας 63χρονος. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται μια ακόμα γυναίκα, παχύσαρκη, με συμπτώματα γρίπης Η1Ν1, για την οποία αναμένονται τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων, προκειμένου να υπάρξει ταυτοποίηση. Στις παθολογικές κλινικές υπάρχουν ασθενείς με πνευμονία, που είναι υπό διερεύνηση για Η1Ν1. 
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας παρατήρησε ότι ακόμα δεν υπάρχει ύφεση κι εκτίμησε πως η επικίνδυνη περίοδος είναι για τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες. Κάλεσε τα παχύσαρκα άτομα και αυτά που έχουν νοσηρότητα (διαβήτη κ.λπ.), με συμπτώματα γρίπης να πάρουν αμέσως αντιικά φάρμακα και να ξεκινήσουν επιθετική θεραπεία κατά της γρίπης. 

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η Περιφέρεια στηρίζει την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη

Δεν θα επιτρέψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη. Αυτό δήλωσε χθες στο Διοικητήριο η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, χωρίς όμως να εξηγήσει τι συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνει η Περιφέρεια. 
Είπε μόνο πως το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε απόφαση και εξέδωσε ψήφισμα γιατί - εξήγησε η ίδια- ήτανε υποχρέωση του Σώματος να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού «η ασάφεια περιορίζει το τουριστικό ρεύμα». Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές στο τέλος του Μαρτίου. Η εν λόγω γραμμή αν και δεν είναι επιδοτούμενη, ως άγονη προσφέρει στον επιβάτη μια έκπτωση 12 ευρώ στο εισιτήριο γιατί είναι απαλλαγμένη από το λεγόμενο “σπατόσημο”. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι οι πληρότητες της συγκεκριμένης αεροπορικής σύνδεσης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές και έχει συνεισφέρει θετικά στην τουριστική κίνηση. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα για τη διακοπή του δρομολογίου άνοιξε με δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΑΜΙΣΗ ΜΕΡΑ 100 ραντεβού για εξέταση μαστού

Τα 100 έφτασαν μέσα σε μιάμιση μέρα τα ραντεβού για τη δωρεάν εξέταση μαστού από γιατρούς καθηγητές σε Μεσσήνιες γυναίκες.
Η εξέταση θα γίνει στο πλαίσιο της διημερίδας «Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού», την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καλαμάτα. Την διοργανώνει η Π.Ε. Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο “Αλ. Κουνουνδούρος”, στο Διοικητήριο. Η διημερίδα θα γίνει με την συνεργασία της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Χειρουργική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας και την εθελοντική συνδρομή του Συλλόγου “ΞαναρχίΖΩ”. 

Διαφήμιση της Μεσσηνίας σε Mega, Σκάι και Nova

Τις σημαντικές αποκριάτικες εκδηλώσεις της Μεσσηνίας πρόκειται να διαφημίσει η Περιφερειακή Ενότητα, με σποτ των 15’’ που θα προβληθούν σε εκπομπές με τηλεθέαση του Mega, του Σκάι και της Nova, από σήμερα μέχρι και τις 11 Μαρτίου. Πρόκειται για το Καλαματιανό και το Νησιώτικο Καρναβάλι, το δρώμενο της Νέδουσας και του Κουτρούλη το Γάμο στη Μεθώνη. Ακόμα, θα υπάρξει διαφήμιση στον "Ελεύθερο Τύπο" και την "Καθημερινή της Κυριακής".

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο μόνο στις σαλάτες ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ

Δεν σταματά η προσπάθεια για την καθιέρωση του ελαιολάδου στα εστιατόρια της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας. Και όπως λέει ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι εστιάτορες βάζουν πλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες, αλλά στα φαγητά λίγοι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν. «Η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ωμό στις σαλάτες. Στο μαγείρεμα και το τηγάνισμα το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορεί να καταλάβει και να αξιολογήσει μεγάλος αριθμός συναδέλφων ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μπει στο τηγάνι και να προσφέρει τρομερή γεύση και μυρωδιά στα μαγειρευτά φαγητά», αναφέρει. Και προσθέτει ότι οι συνάδελφοί του νομίζουν ότι το κόστος είναι υψηλό για να τηγανίσεις ή να μαγειρέψεις με ελαιόλαδο -όμως αυτό «είναι μύθος ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να δώσει τη διαφορετικότητα στην κουζίνα της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας το για όλες τις χρήσεις».