Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μια έρευνα, μία πατέντα, μια δικαίωση

Μπορεί η «φυγή εγκεφάλων» προς το εξωτερικό να είναι συνεχής, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες επιμένουν και προσπαθούν να εργαστούν στο πεδίο τους επί ελληνικού εδάφους. Μέχρι, βέβαια, να εξαντληθούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν ακόμη…
Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παλιοί και έμπειροι επιστήμονες μαζί με νέους βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επιστήμη. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η κατοχύρωση εφεύρεσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μιας νέας αντιμικροβιακής ένωσης για οφθαλμική χρήση. Στην ουσία, πρόκειται για νέα επιθέματα τα οποία μπορούν να έχουν ένα πιο δραστικό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα στο μάτι. Η ανάπτυξη των νέων αυτών επιθεμάτων έγινε χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το COST, για τη δημιουργία νέων αντιμικροβιακών επιθεμάτων που αναστέλλουν μεταδοτικές ασθένειας.

Η επιστημονική ομάδα που δούλεψε πάνω στο γιαννιώτικο πρότζεκτ, αποτελείται από τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Σωτήρη Χατζηκακού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό, τη δρ Χριστίνα Μπαντή, τον ειδικευόμενο οφθαλμίατρο Ηλία Μηλιώνη, το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών δρ Γιάννη Σαΐνη, τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Νικόλαο Κουρκουμέλη, τον ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Βασίλη Ψυχάρη και την ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Αικατερίνη Ραπτοπούλου.
«Από τα ήδη υπάρχοντα αντιμικροβιακά, τα οποία έχουν αναπτύσσει μια ανθεκτικότητα, αναπτύξαμε νέα. Φτιάξαμε μια ένωση η οποία είναι πέντε φορές πιο ισχυρή από άλλες χωρίς να υπάρχει τοξικότητα» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο καθηγητής κ. Χατζηκακού. Η χημική αυτή ένωση μπορεί να έχει εφαρμογή όχι μόνο σε επιθέματα αλλά και σε φακούς επαφής για την αντιμετώπιση ασθενειών στον κερατοειδή χιτώνα.
Το ζητούμενο βέβαια με αυτά τα νέα, πιο δραστικά επιθέματα είναι να βγουν στην αγορά. «Πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστική ως χώρα σε προϊόντα αιχμής» αναφέρει ο κ. Χατζηκακού. «Υπό αυτή την έννοια, η αναζήτηση κεφαλαίων για την επένδυση σε ένα προϊόν, είναι ένας από τους σκοπούς μας» προσθέτει. Η επιστημονική ομάδα έχει κάνει ήδη επαφές με διάφορες εταιρίες.
Την ίδια ώρα, το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας εργάζεται πάνω και σε άλλα πρότζεκτ, ενώ ετοιμάζεται να «εγκαινιάσει» ένα νέο μεταπτυχιακό, για το οποίο «θα κληθούν να εργαστούν νέοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα» όπως αναφέρει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοπορεί στη βιοανόργανη χημεία εδώ και πολλά χρόνια».
Για την κατοχύρωση της εφεύρεσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα, οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζουν «τη σημαντική συμβολή της στην επιστημονική πρόοδο και καινοτομία» και της εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήρια.

***Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ερευνητής του Δημόκριτου Βασίλης Ψυχάρης είναι Πύλιος!!!!

Κώστας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου