Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Θάλασσες να… τις πιεις στο ποτήρι – Δείγματα από τη Μεσσηνία και όλη τη χώρα


Πεντακάθαρες και με τη «βούλα» για ακόμη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες. Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν στη χώρα μας είχε εξαιρετική ποιότητα. Την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά καταλαμβάνει... το Λουξεμβούργο, με μόλις 11 σημεία, προφανώς σε λίμνες.
Η φετινή έκθεση αντιπροσωπεύει τους ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου του 2016, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής". Έτσι, στη χώρα μας έγιναν δειγματοληψίες σε 1.542 σημεία (ελήφθησαν 9.567 δείγματα), εκ των οποίων 2 σε λίμνες, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.
Το ποσοστό της χώρας μας θα μπορούσε να προσεγγίζει το 100%, καθώς περίπου 2% των σημείων δε συμπεριελήφθη γιατί ελέγχθηκε για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν επαρκή δείγματα. Μόλις 1 από τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν (ποσοστό 0,1%) δεν είχε καλή ή εξαιρετική ποιότητα υδάτων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήρθε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη μοιράζονται Κύπρος και Μάλτα. Η χώρα μας, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων από τις υπόλοιπες: στο Λουξεμβούργο ελέγχθηκαν μόλις 11 σημεία, στην Κύπρο 113 και στη Μάλτα 87.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν στη χώρα μας (και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη) είναι ένας μάλλον μικρός αριθμός σε σχέση με τις διαθέσιμες για κολύμβηση ακτές (για παράδειγμα, σε όλη τη Τζια ελέγχονται μόλις 4 σημεία, στη Νάξο 6, στην Άνδρο 9). Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο αριθμός και η θέση των ακτών που ελέγχονται είναι επιλογή της αρμόδιας εθνικής αρχής (στη χώρα μας η Ειδική Γραμματεία Υδάτων). Σίγουρα, όμως, τα σημεία επιλέγονται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά: δεν ελέγχονται, δηλαδή, απομακρυσμένες ακτές, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος (δεν υπάρχουν, δηλαδή, πιθανές πηγές ρύπανσης των υδάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου