Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ


Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση με αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα η μετακομιδή των οστών του θρύλου του αθλητισμού, Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, στην γενέτειρά του την Πύλο.

Τα οστά ταξίδεψαν από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών με τη συνοδεία του Πρόεδρου της Δ.Κ. Πύλου Ηλία Γουρνά και του Ναυάρχου Λ.Σ. Ε.Α. Πελοπίδα Αγγελόπουλου, και έφτασαν στην είσοδο της Πύλου, όπου με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Γιάννη Δημητρόπουλο, μεταφέρθηκαν στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προκειμένου να τελεσθεί το τρισάγιο εις μνήμη του Έλληνα Ολυμπιονίκη.

Στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε από την εκκλησία έως την οικία του Κωστή Τσικλητήρα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πύλου και Μεθώνης, ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Πύλου, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Πύλου, ο Αθλητικός Όμιλος Τσικλητήρα και η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος συνόδεψαν τα οστά του Ολυμπιονίκη, καταλήγοντας στον αύλιο χώρο της οικίας του, όπου και τοποθετήθηκαν μπροστά από το άγαλμά του με όλες τις τιμές.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εις μνήμη του Ολυμπιονίκη.

Στεφάνια επίσης κατέθεσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πύλου Ηλίας Γουρνάς και η συγγενής του Ολυμπιονίκη Καλλιόπη Τσικλητήρα. Στη συνέχεια εκφωνήθηκαν ομιλίες και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του παραγωγού Jens Lind, με συλλεκτικές σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα με αποσπάσματα από τη συμμετοχή του Έλληνα Ολυμπιονίκη.

Δηλώσεις:
  • Δημήτρης Καφαντάρης: Σήμερα υλοποιείται ένα όνειρό μας, να φέρουμε τα οστά του Τσικλητήρα πίσω στον τόπο που γεννήθηκε. Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, διότι από του χρόνου, εδώ, στο Δημοτικό μας στάδιο θα αναβιώσουμε τους αγώνες, ώστε κάθε χρόνο να γιορτάζουμε στην Πύλο τον Ολυμπιονίκη μας.
  • Ελένη Αλειφέρη: Η σημερινή τελετή είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Η τοπική κοινωνία της Πύλου τιμά και αναδεικνύει τα πρότυπα όπως ο Κωστής Τσικλητήρας, γεγονός που αναμφισβήτητα δίνει ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.
  • Βούλα Κοζομπόλη: Ο Τσικλητήρας μας εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο να μπορούμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Με τα κατορθώματα του μας δίδαξε τόσο τις Ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθε, όσο και την τόλμη και την ανδρεία.
  • Νάυαρχος Λ.Σ. Ε.Α., Πελοπίδας Αγγελόπουλος: Ήταν ένα όνειρο όλων των κατοίκων της Πύλου, να μεταφερθούν τα οστά του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη στη γενέτειρά του και έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Πατρέων Κωσταντίνο Πελετίδη που μας επέτρεψε να γίνει η ανακομιδή των οστών από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών. Συγχαίρουμε το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και την πραγματοποίησαν.
  • Συγγενής Ολυμπιονίκη, Καλλιόπη Τσικλητήρα: Η σημερινή εκδήλωση ήταν χρόνια επιθυμία της οικογένειάς μας. Είναι γνωστό ότι το ήθος και οι αγωνιστικές επιδόσεις του Τσικλητήρα φώτισαν την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή χαρίζοντάς της περηφάνια και κύρος. Αν κάθε ένας από εμάς, στις συνθήκες που ζούμε, δείξει στον τομέα του το ίδιο πείσμα και την ίδια αποτελεσματικότητα θα πάμε καλύτερα.

Στην εκδήλωση το παρών επίσης έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Άγγελος Χρονάς και Αντωνία Μπούζα, οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Αγγελική Σίμωσι, οι πρώην Δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος, εκπρόσωποι της 120 Π.Ε.Α., του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου, του Λιμεναρχείου Πύλου και του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, καθώς και οι πολιτευτές Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.
Πλέον ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδος στο εξωτερικό και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Κωστής Τσικλητήρας θα αναπαύεται στην πατρίδα του, την αγαπημένη Πύλο. Κωστή Τσικλητήρα ας είναι αιωνία η μνήμη σου και παράδειγμα αρχών και αξιών για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου