Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μεθώνη και ο Ιωάννης Καποδίστριας


Δεν ξεχνάει η Μεθώνη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Άλλωστε, πρόσφατα εκεί αναπαλαιώθηκε το Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, ενώ έχει επίσης πολεοδομικό σχέδιο υπογεγραμμένο από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας. Έτσι, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια από το Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης και Ευρύτερης Περιοχής, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η ένταξη της Μεθώνης στο Δίκτυο Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» μαζί με την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, την Αίγινα, τη Λευκωσία (Κύπρος) και την Κόπερ (Σλοβενία).

Η εκδήλωση θα γίνει στις επτά το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πρώην αποθήκες του ΑΣΟ). Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «λόγω των ιδιαίτερων δεσμών του Κυβερνήτη με την περιοχή μας, αλλά και λόγω του πρόσφατα ανακαινισμένου Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Ιωάννης Καποδίστριας Μεθώνης, φιλοδοξεί να καθιερώσει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Μνήμης για τον αδικοχαμένο Πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με απώτερο στόχο να εντάξει τη Μεθώνη στο Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Με σύντομες παρεμβάσεις ο ηθοποιός και συγγραφέας Πέτρος Αυγερινός θα αναφερθεί στη δολοφονία του Καποδίστρια και τις επιπτώσεις, η φιλόλογος Λίτσα Παπαχρήστου θα αναπτύξει το θέμα «Καποδίστριας και Παιδεία», ενώ ο μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος και μελετητής, Αντώνης Τσιρίγος, θα εισαγάγει στην ιστορία του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης, ένα από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στον τόπο μας. Κείμενα θα διαβάσουν οι Δώρα Παπανικολάου και Δημήτρης Σιψάς.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιάννη Σταθόπουλου, διευθυντή του Ωδείου Πύλου, και του Συγκροτήματος Παραδοσιακών Χορών Φοινικούντας «Χορεία», υπό τη διεύθυνση του Άγη Τσακαλάκου.
Επισημαίνεται ότι πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Σιψάς και γραμματέας η Δώρα Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου