Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

3 Ελληνικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται για ιατρική έρευνα

Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο για Υγεία - Λαμβάνοντας υπόψιν τον Ιπποκράτη - Η Αναζήτηση για Φυσικά Υγειοπροστατευτικά Τρόφιμα
2016-09-22-1474544181-1199017-SpoonandGreenOlivessmall.jpg
Photo: Marilyn Harding
Λάδι από πράσινες ελιές πρώιμης συγκομιδής υψηλό σε φαινολικές ενώσεις.

Μπροστά στο αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών στοιχείων για τα οφέλη της υγείας από την ημερήσια πρόσληψη Υψηλά Φαινολικού Ελαιόλαδου, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως υπάρχουν εκείνοι που λένε πως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο δε θα έπρεπε να έχει ισχυρισμό υγείας παρά τον Κανονισμό 432-2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν πως οι φαινόλες που προάγουν την υγεία, όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιάσινη, δε θα έπρεπε να ξεχωρίζονται για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά θα έπρεπε να εναποτεθούν «με ασφάλεια» στα χέρια και τον έλεγχο των φαρμακοβιομηχανιών.

Ευτυχώς, τα ακόλουθα, ανάμεσα σε άλλα σεβαστά ιδρύματα, είναι πιο ενεργητικά στην έρευνα πάνω στην φυσική υγεία και διατροφή. Σε αυτές τις τρεις μελέτες που εξετάζουμε, εστιάζουν στο Ελληνικό Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, αποδεικνύοντας την αρχαία σοφία της τροφής ως φάρμακο.
Πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια - University of California Davis (UC Davis)
Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών - United States Department of Agriculture (USDA),
Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μονρόε University of Louisiana at Monroe (ULM)
Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας - Department of Homeland Security (DHS)
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Harvard TH Chan School of Public Health (HSPH)

Η Ελλάδα έχει πάνω από χίλια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έχουν εξεταστεί με τη μέθοδο NMR και πληρούν και υπερβαίνουν τα κριτήρια της Ε.Ε. για τις φαινολικές ενώσεις που προάγουν την υγεία. Αυτό το άρθρο αφορά τρία.
Στην ανερχόμενη παλίρροια της εκπληκτικής έρευνας σχετικά με τα οφέλη της υγείας του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή, τα Ελληνικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα καβαλούν αυτό το κύμα της αλλαγής στη βιομηχανία του ελαιολάδου. Γιατί είναι αυτά καλά νέα για τον συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας καταναλωτή; Λοιπόν, σύμφωνα με την με την Έκθεση για την Παγκόσμια Υγεία και Ευεξία Neilson του 2015,
«Οι καταναλωτές αναζητούν φρέσκα, φυσικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωφέλιμα συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και προάγουν την καλή υγεία είναι επίσης σημαντικά.»
Στον κόσμο της επιστήμης, οι φωνές των καταναλωτών έχουν εισακουστεί και οι παραγωγοί αναλαμβάνουν δράση. Αλλά πριν σας πω για αυτές τις τρεις και κοινωνικά συνειδητοποιημένες εταιρείες,
2016-09-22-1474544633-8633885-OliveHarvestinAncientHellenicCulture.jpg
PHOTO: ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΝΗΣ 530-510 Π.Χ.
Συγκομιδή ελιάς στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό

Πρώτα μια - δυο γραμμές για την πρόσφατη και αρχαία ιστορία:
Το 2012 η Ε.Ε. ενέκρινε έναν κανονισμό επισήμανσης ισχυρισμού υγείας που δημιούργησε τη νέα κατηγορία των Υψηλά Φαινολικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Ανέφερε πως τα ελαιόλαδα που περιέχουν ένα συγκεκριμένο ποσό πολυφαινολών (φαινολικών ενώσεων) μπορούσαν να βάλουν στην ετικέτα έναν ισχυρισμό υγείας, καθώς είχε ερευνηθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς πως το Υψηλά Φαινολικό Ελαιόλαδο έχει ωφέλιμη επίδραση στο επίπεδο των λιπιδίων του αίματος. Με απλά λόγια είναι καλό για την καρδιά.
«Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.»
Την ίδια χρονιά, ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακάλυψε έναν ακριβή τρόπο για να αναγνωρίζει και να μετρά τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας προηγμένο Πυρηνικό Μαγνητικό Συντονισμό (Nuclear Magnetic Resonance - NMR). To ενδιαφέρον του ήταν πρωτίστως για την ελαιοκανθάλη, τη φαινολική ένωση που βρίσκεται μόνο στο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη έβγαινε μπροστά στην έρευνα για την ευρεία επίδραση σε χρόνιες ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, έμφραγμα και εγκεφαλικό, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη Τύπου II, ακόμη και καρκίνο. Η αποτελεσματικότητά της αποδεικνυόταν στην πρόληψη, τη θεραπεία και μερικές φορές στην αντιστροφή των συμπτωμάτων. Δοκιμές σε πάνω από δυόμιση χιλιάδες ελαιόλαδα αποκάλυψαν τις καλύτερες πρακτικές συγκομιδής και παραγωγής για τη βέλτιστη συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων.
Η ελαιοκανθάλη πήρε το όνομά της από το Δρ. Gary Beauchamp το 2005. Ήθελε να μάθει περισσότερα σχετικά με την πιπεράτη αίσθηση της ένωσης στο λαιμό, παρόμοια με αυτή της ιβουπροφένης, και ανακάλυψε τις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών και εδώ βρίσκεται το απλό όφελος της ελαιοκανθάλης.

«Τα οφέλη της υγείας από το ελαιόλαδο σχετίζονται κατά 99% με την παρουσία των φαινολικών ενώσεων, όχι με το λάδι αυτό καθ' εαυτό»,
Nasir Malik, ερευνητής φυσιολόγος φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικής Έρευνας στο Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α (USDA).

Η αρχαία ιστορία; Σωστά - πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ελαιόλαδο από πράσινες ελιές πρώιμης συγκομιδής θεωρήθηκε θεραπευτικό και διαχωρίστηκε από τα ελαιόλαδα μέσης και όψιμης συγκομιδής. Εκτός κι αν είναι ταγγό, όλα τα ελαιόλαδα είναι καλά για την υγεία, αλλά κάποια είναι καλύτερα από άλλα ανάλογα με τον τύπο και τη συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων.
2016-09-22-1474545911-3248742-GaeaOilPouring.jpg
Photo: GAEA Products S.A.
Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από πράσινες ελιές πρώιμης συγκομιδής.

Μια νέα κατηγορία Υψηλά Φαινολικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το 2012, δοκιμές σε ελαιόλαδα από χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αποκαλύψει ότι πράσινες ελιές πρώιμης συγκομιδής πράγματι αποδίδουν τα υψηλότερα επίπεδα φαινολικών ενώσεων και ότι τα ελαιόλαδα υψηλά σε υγιεινές φαινολικές ενώσεις παραμένουν φρέσκα και ζωντανά για περισσότερο καιρό.
Το κίνημα ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι μια αναβίωση του αρχαίου ελληνικού προτύπου αριστείας στο ελαιόλαδο. Το κύμα κατευθύνεται ορμητικά στις άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες, καθώς οι δοκιμές και η έρευνα αποτυπώνουν τα υγειοπροστατευτικά οφέλη του Υψηλά Φαινολικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και οι πρακτικές και οι μέθοδοι παραγωγής βελτιστοποιούνται.
Πόσο βαθιά και ευρεία είναι η αλλαγή στην Ελλάδα; Τρεις εταιρείες - ένας διανομέας, μία οικογενειακή επιχείρηση και ένας εισαγωγέας γίνονται η αλλαγή που θέλουν να δουν. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά απλώνει το χέρι στον κόσμο. Αυτές οι τρεις εταιρείες όχι μόνο παρέχουν εξαίρετα προϊόντα, έχουν επενδύσει στη βιώσιμη τεχνολογία και καινοτομία, αλλά έχουν και όλες τους συμπεριληφθεί στην έρευνα και στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για αυτή τη νέα κατηγορία ελεγμένου και πιστοποιημένου Υψηλά Φαινολικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου που προάγει την υγεία. Είναι τιμή μου να μοιραστώ μια μικρή εισαγωγή για την καθεμία.
Όλα τα ελαιόλαδα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις μελέτες επελέγησαν βάσει της ανάλυσης με τη μέθοδο NMR, που διεξήχθη από το Δρ. Προκόπιο Μαγιάτη και τη Δρ. Ελένη Μέλλιου και την ομάδα τους ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2016-09-22-1474545711-6269283-MelliouandMagiatisGaeapressconference.jpg
Photo: Athan Gadanidis
Η Δρ. Ελένη Μέλλιου και ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης στη Συνέντευξη τύπου της Gaea, Αθήνα

Παίρνοντας την Ευθύνη και Ανεβάζοντας τον πήχη
Αυτός ο πολύ ενεργητικός διανομέας ελαιολάδου στην Ελλάδα, με επικεφαλής στο επιχειρηματικό πνεύμα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Άρη Κεφαλογιάννη, εξυπηρετεί διεθνείς αγορές. Η Gaea North America δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την αγορά αυτή. Προωθούν ενεργά σε όλη την επικράτεια την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή στο κατάστημα και του προμηθευτή για ποιοτικό ελαιόλαδο. Τα προϊόντα τους περιλαμβάνουν Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, ελιές, αρτύματα, ξύδια και ντρέσινγκς. Τα προϊόντα τους συλλέγονται από την Κρήτη, την Καλαμάτα, την Σπάρτη και τη Λέσβο και συμπεριλαμβάνουν τις ποικιλίες Κορωνέικη, Αθηνολιά και Αδραμυτινή.
Τι κάνει τη Gaea να ξεχωρίζει;
Τεχνολογία συσκευασίας που χρησιμοποιεί άζωτο για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του εμφιαλωμένου ελαιολάδου για να διασφαλίσει τη φρεσκάδα. Ο εταιρικός περιβαλλοντολογικός στόχος να αντισταθμίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε συνεργασία με την Ελβετική οργάνωση myclimate για να επιτύχουν παραγωγή ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.
Εκπαίδευση προσωπικού στην οργανοληπτική ανάλυση στην Εθνική Ιταλική Ενωση Γευσιγνωστών Ελαιολάδου (ONAOO).
Κοινωνική ευθύνη «Inspire Greece» - υποστηρίζει 40 αποφοίτους πανεπιστημίου να στήσουν καινοτόμες αγροτικές επιχειρήσεις στη γενέτειρά τους.
Έρευνα:
Επίδραση της περιεκτικότητας ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων και την μεταβολομική του πλάσματος σε υγιείς ενήλικες.
Δρ. John Newman: Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια Τμήμα Διατροφής και Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής Υπουργείο Γεωργείας Η.Π.Α. (USDA).
Η Gaea παρείχε το Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και χρηματοδότησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους στον κόσμο.
2016-09-22-1474545630-825103-UCDavisUSDAGaeaEB2016Poster3copy.jpg
Photo: GAEA Products S.A.
Μελέτη UC Davis-USDA

Η οικογένεια Δαφνής, ο πατέρας Τάσσος και οι γιοι Σπύρος και Γιώργος, έχουν τον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο τους στην Κέρκυρα. Παράγουν ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το «The Governor», που είναι Υψηλά Φαινολικό από την ποικιλία Λιανολιά. Το προϊόν είναι διαθέσιμο online στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, καθώς και σε premium ντελικατέσεν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όλα αυτά έγιναν σε μόλις τρία χρόνια από όταν ανακάλυψαν την έρευνα του Δρ. Μαγιάτη και εφάρμοσαν τις συστάσεις του για την συγκομιδή και την άλεση.
Τι κάνει την Olive Fabrica να ξεχωρίζει;
Επαναστατική συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου στη Κέρκυρα, όπου τα δέντρα είναι ασυνήθιστα ψηλά φτάνοντας ως και τα 25 μέτρα.
Το πρώτο ποιοτικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από αυτήν την περιοχή - ανοίγοντας προοπτικές για την περιοχή.
Κατέστησε την πρώιμη συγκομιδή δυνατή χρησιμοποιώντας τρακτέρ με μηχανικό βραχίονα που απλώνεται και τινάζει τα κλαδιά του δέντρου αποδεσμεύοντας τον καρπό της ελιάς χωρίς να βλάπτει το δέντρο.

Το «The Governor» είναι ένα μοναδικό ελαιόλαδο με πρωτόγνωρα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης (επτά φορές υψηλότερα από τα συνήθη δείγματα που εξετάζονταν από το 2009). Το λάδι αυτό αναγνωρίζεται παγκοσμίως από κορυφαίους σεφ και από εκείνους που αναζητούν υγεία μέσω των τροφών.
Έρευνα:
Νευροπροστατευτικές επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και της ελαιοκανθάλης στην νόσο Αλτσχάιμερ.
http://www.huffingtonpost.gr/marilyn-harding/-3-_21_b_12134736.html
Δρ. Αμάλ Καντούμι: Τμήμα Βιομετρίας στη Φαρμακευτική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μονρόε, ΗΠΑ
Η Olive Fabrica διέθεσε το Υψηλά Φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «The Governor» για αυτή τη μελέτη. Το «The Governor» έχει την υψηλότερη συγκέντρωση ελαιοκανθάλης στον κόσμο.
Η εταιρεία με έδρα στην Καλιφόρνια, ιδιοκτησίας Γεωργίου Μέντζελου, εισάγει ένα Βιολογικό Υψηλά Φαινολικό Ελαιόλαδο Ποικιλίας Κορωνέικης ΠΟΠ που παράγεται από ένα μόνο οικογενειακό κτήμα στη Σητεία της Κρήτης. Η Arianna προσφέρει επίσης υψηλά Φαινολικές Βιολογικές ελιές Θρούμπες, ΠΟΠ από τη Θάσο, με ελάχιστο αλάτι και σε μικρά πακέτα Βιολογικές ελιές Πράσινες και Καλαμών εμβαπτισμένες σε νερό και συσκευασμένες σε ελαιόλαδο. Αυτά και άλλα προϊόντα είναι διαθέσιμα online και σε εξειδικευμένα καταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Δυτική Ακτή.
Τι κάνει την Arianna Trading Company να ξεχωρίζει;
Βιολογικό λάδι που συνδυάζει υψηλή φαινολική περιεκτικότητα για τα οφέλη της υγείας, ενώ διατηρεί μία ακέραιη φρουτώδη γεύση.
Υψηλά φαινολικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο πιστοποιημένο με τη μέθοδο NMR σε ανταγωνιστική τιμή.
Εμφιαλωμένο στον τόπο παραγωγής, ΠΟΠ, χαμηλής οξύτητας, που προωθείται ως μη αναμεμειγμένο, ακατέργαστο και αφιλτράριστο (φυσικά διαχωρισμένο) στον προσανατολισμένο σε θέματα υγείας καταναλωτή, το πρώτο βιολογικό λάδι σε ολόκληρη την Κρήτη πιστοποιημένο από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Τακτικές προβολές γευσιγνωσίας σε καταστήματα λιανικής απευθείας με τον καταναλωτή , επιδείξεις και εμπορικές εκθέσεις, σεμινάρια και συνέδρια.
Συνεργασία με chefs, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, κουζινογράφους και food bloggers για την ανάπτυξη ευαισθητοποίησης και χρήσης του Υψηλά Φαινολικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου.
Έρευνα:
Επιδημιολογικές Μελέτες για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Περιβάλλον του Χώρου Εργασίας - Μελέτη στους Πυροσβέστες της Ινδιανάπολης
Δρ. Stefanos Kales: Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών - Σχολή T.H. Chan Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.
Η Arianna Trading Company είναι μία από τους προμηθευτές παρέχοντας το Arianna Βιολογικό Άγουρο και Αφιλτράριστο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο για αυτή τη μελέτη.
Η συναρπαστική διάσταση αυτής της τρέχουσας μελέτης ορόσημο είναι πως οι Πυροσβέστες - οι πρώτοι διασώστες - που συνεχώς «ρίχνονται στη μάχη» για να σώσουν ζωές - είναι το επίκεντρο για μια διατροφή και έναν τρόπο ζωής που μετριάζει τα άγχη του επαγγέλματος και ενισχύει τη δύναμη, τη ζωτικότητα και την αντοχή. Η ανάγκη για «υψηλά φαινολικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» για αυτήν τη μελέτη (30:42 ένδειξη χρόνου) ακούει πίσω στις αρχαίες εποχές όταν οι Έλληνες στρατιώτες έπαιρναν μαζί με την ασπίδα και την πανοπλία τους ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής.
Μπροστά σε αυτό το αυξανόμενο σύνολο τεκμηρίων, ποιος θα μπορούσε ευσυνείδητα να αρνηθεί το μήνυμά του; Η επιστήμη ξεκάθαρα αποδεικνύει την αρχαία σοφία του Ιπποκράτη ότι το φαγητό είναι, πράγματι, το φάρμακό μας. Φυσικά.
Στην υγειά σας!

Κοινοποίηση: Η εταιρεία μου Artemis Alliance Inc. είναι κάτοχος του Aristoleo® Test Kit, ένα τεστ χειρός για τη μέτρηση της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης στο ελαιόλαδο. Εφευρέθηκε από τον Δρ. Προκόπιο Μαγιάτη και τη Δρ. Ελένη Μέλλιου και κέρδισε πρώτο βραβέιο στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί». Υποστηρίζω την έρευνα και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη στην υγεία του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου - μεταξύ άλλων.
Μείνετε συντονισμένοι - ακολουθήστε με στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου