Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Πυλιώτης: Ο Μεσσήνιος σεφ που «σαρώνει» τα βραβεία στο Miami προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα!


«Πρωταθλητής» για 3η συνεχόμενη χρονιά στο διαγωνισμό Chef Showdown 
 
 
Ένα από τα «προαπαιτούμενα» για τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό, ώστε να σταθούν με αξιώσεις στο μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι η πραγματική αναγνώριση του «πλούτου» της ελληνικής κουζίνας…
Μέχρι πρόσφατα ως ελληνική κουζίνα, στον υπόλοιπο πλανήτη, αναγνωριζόταν ο γύρος, το σουβλάκι και ο μουσακάς… Αυτή ήταν και η εύκολη λύση για πολλούς συμπατριώτες μας που αποφάσιζαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο σε κάθε μέρος της γης τις προηγούμενες δεκαετίες… Τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει, και αρκετοί νέοι αρχίζουν να προβάλουν την πραγματική και εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα, που ως «όπλο» της έχει τα ασυναγώνιστα και μοναδικά προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη…
Μια προσπάθεια επίπονη, με κόστος, που δεν προσδοκά στο εύκολο κέρδος και σκοπό έχει να κάνει γνωστό ότι όταν λέμε ελληνική κουζίνα, δεν εννοούμε μόνο το γύρο και το σουβλάκι, αλλά ένα πραγματικό διατροφικό «θησαυρό» εκλεπτυσμένων γεύσεων.
Το «Θάρρος» συνάντησε τον πολυβραβευμένο σεφ Δημήτρη Πυλιώτη, που μαζί με τον αδερφό Βασίλη διατηρούν το εστιατόριο “Poseidon” στο Miami Beach. Ο Δημήτρης μάς μίλησε τόσο για την επιτυχημένη πορεία του εστιατορίου τους, που ως σκοπό έχει βάλει να μάθει στους Αμερικάνους την ελληνική κουζίνα, όσο και για τις προσωπικές του επιτυχίες ως σεφ στο Miami.


 poseido.jpg

“Poseidon Restaurant” 
Γεννημένοι στο Σικάγο και μεγαλώνοντας στην Καλαμάτα ο Βασίλης και ο Δημήτρης Πυλιώτης είναι οι ιδιοκτήτες του «Poseidon Restaurant» στη φημισμένη παραλία του Miami. Με σπουδές στη Διατροφολογία και το Marketing και ευρισκόμενος από το 1995 στην Αμερική, αρχικά ο Βασίλης Πυλιώτης ξεκίνησε μ’ ένα μικρό ιταλικό Bistrot στην πόλη του Miami.
Το 2009 μετακομίζει στην Αμερική και ο αδερφός του Δημήτρης, που αποφασίζει να σπουδάσει σεφ σε μία από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο, τη γαλλική «Le Cordon Blue». Παράλληλα, βοηθά τον αδερφό του, όσο καιρό βρίσκεται στη σχολή, στο Bistrot…
Τελειώνοντας τη σχολή αποφασίζουν να ανοίξουν ένα ελληνικό εστιατόριο στην παραλία του Miami. Σκοπός τους, όμως, δεν ήταν να κάνουν κάτι από τα «συνηθισμένα», αλλά με εφόδιο τις σπουδές του Δημήτρη από τη σχολή, του Βασίλη από το marketing, αλλά και τον «πλούτο» της μεσσηνιακής γης, να μάθουν στους Αμερικάνους την εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα. Άλλωστε, γνώριζαν ότι ο ανταγωνισμός που είχαν να αντιμετωπίσουν απέναντι σε ποιοτικά εστιατόρια «μεγαθήρια» στην παραλία του Miami θα ήταν τεράστιος, κάτι που όμως δεν τους φόβισε.
Η προσπάθειά τους παίρνει «σάρκα και οστά» το Νοέμβριο του 2012, όταν και το «Poseidon» γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα το ελληνικό εστιατόριο με το όνομα του «θεού της θάλασσας» αποτελεί ένα από τα καλύτερα, όχι μόνο στην παραλία του Miami, αλλά σε ολόκληρη τη Florida. Καθημερινά πολιτικοί, γερουσιαστές, αστέρες του Holywood αλλά και μπασκετμπολίστες του NBA συνωστίζονται στο “Poseidon” για να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα.
Το «μυστικό» της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πυλιώτη, βρίσκεται στη μεσσηνιακή γη αλλά και τις ελληνικές θάλασσες, που του προσφέρουν τα μοναδικά προϊόντα τους. Χάρις σε αυτά καταφέρνει να δημιουργεί γεύσεις με υψηλή διατροφική αξία και με διακριτά τα προϊόντα, χωρίς επεξεργασία, στο πιάτο του κάθε πελάτη… Όπως μας εξηγεί, χρησιμοποιούν ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής που προέρχεται από ελαιώνες της περιοχής της Μεσσήνης… Επίσης, η φέτα και το γιαούρτι που χρησιμοποιούν είναι ελληνικής προελεύσεως. Παράλληλα, αρκετά από τα ψάρια αλλά και τα θαλασσινά που σερβίρονται στο “Poseidon” προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες. Υπογραμμίζει, δε, ότι χρησιμοποιούν καλαμάρι από τον Κορινθιακό κόλπο που θεωρείται από τα καλύτερα, πέστροφες από τον Ορχομενό, αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι, αλλά ακόμα και οι αχινοί και η γαρίδα η «γάμπαρη» προέρχονται από την Ελλάδα.
Κύριο «μέλημά» τους, συμπληρώνει ο Δημήτρης Πυλιώτης, είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν να προσδίδουν ποιότητα και αξία στα πιάτα τους, δίνοντας στους απαιτητικούς πελάτες τους αυτό που ακριβώς επιθυμούν… μια εκλεπτυσμένη ελληνική και ποιοτική κουζίνα.
 

image5.JPG

Τρεις συνεχόμενες χρονιές ο καλύτερος σεφ στο Miami  

Το «μυστικό» της επιτυχίας του “Poseidon”, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην παραλία του Miami, δε βρίσκεται μόνο στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τις εξαιρετικές γεύσεις που προσφέρει στους πελάτες. Μεγάλη «αναγνώριση» για το εστιατόριο αποτελεί αναμφίβολα και η βράβευση, για 3η συνεχόμενη χρονιά μάλιστα, του σεφ και ιδιοκτήτη Δημήτρη Πυλιώτη, ως του καλύτερου σεφ στο Miami, στην κατηγορία ψάρι, στο φημισμένο πλέον διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο, το «Chef Showdown».
Όπως μας εξηγεί, πρόκειται για ένα διαγωνισμό με τεράστια αναγνώριση, όχι μόνο στο Miami, αλλά σ’ ολόκληρη την Αμερική, καθώς φέτος καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το παγκοσμίου εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο «Foodnetwork».
Για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό χρειάζεται να περάσει αρκετούς προκριματικούς, διαγωνιζόμενος με σεφ από κάθε μέρος της γης και από τις πιο «φημισμένες» κουζίνες του κόσμου. Ο πρωταθλητής διατηρεί τον τίτλο του (όπως συμβαίνει με το μποξ) και περιμένει κάθε χρόνο τον αντίπαλό του στον τελικό. Ο μεγάλος τελικός δε, αποτελεί ένα τεράστιο “event” στο Miami για περίπου 2 εβδομάδες. Οι φιναλίστ δίνουν συνεντεύξεις, μιλούν για τα «μυστικά» τους και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Συνολικά περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παρακολουθούν ζωντανά το μεγάλο τελικό, ενώ ο νικητής προκύπτει τόσο από την ψήφο του κοινού, που έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από το πιάτο, όσο και από την επιτροπή.
Ο Δημήτρης Πυλιώτης σημειώνει ότι ως Έλληνα σεφ οι αντίπαλοί του τον αντιμετώπιζαν υποτιμητικά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε, αφού κέρδισε, περνώντας όλους τους προκριματικούς το 2015, τον τίτλο του καλύτερου σεφ, να τον διατηρήσει και το 2016 απέναντι σ’ ένα Γάλλο πολυβραβευμένο σεφ τόσο στην Αμερική όσο και στο Παρίσι. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Δημήτρης Πυλιώτης υπερασπίστηκε για 2η φορά τον τίτλο του απέναντι σ’ ένα σπουδαίο σεφ από την Ιταλία. Το πιάτο που αποφάσισε να φτιάξει για το μεγάλο τελικό ήταν λαβράκι, το οποίο έφτασε από την Ελλάδα για τις ανάγκες του τελικού… Μέσα σε 15 λεπτά ο Δημήτρης έπρεπε να φτιάξει το πιάτο που θα του έδινε τον τίτλο του «καλύτερου σεφ» για 3η συνεχόμενη χρονιά. «Φιλετάρισε» το λαβράκι μπροστά στους κριτές και ύστερα το έβαλε στο τηγάνι με καλαματιανό ελαιόλαδο και ολόκληρο δεντρολίβανο και θυμάρι…
Ως συνοδευτικό είχε φασόλια Μαγαδασκάρης με ρεβίθια, μανταρίνι, μεσσηνιακή σταφίδα, κουκουνάρι και μια χειροποίητη πέστο από άνηθο, δυόσμο και βασιλικό. Το πιάτο «ξετρέλανε» κριτές και κοινό και χάρισε στο Δημήτρη τον τίτλο του «πρωταθλητή» για 3η συνεχόμενη χρονιά στον «Chef Showdown 2017».
Ερωτώμενος ως πρωταθλητής στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τον τελικό, για το «μυστικό» της επιτυχίας στο πιάτο του, απάντησε με σιγουριά: το «καλαματιανό ελαιόλαδο».

piato.jpg
(Ολοκληρωμένο το πιάτο με λαβράκι που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Πυλιώτης και του χάρισε τον τίτλο ακόμα μια φορά)


Το “Poseidon” γίνεται αλυσίδα σε Σικάγο και Νέα Υόρκη… Η Καλαμάτα πάντα στο μυαλό τους
Έχοντας ήδη ως εφόδιο την επιτυχημένη και αναγνωρισμένη, από το κοινό, αξία του “Poseidon” στην ιδιαιτέρως απαιτητική περιοχή του Miami Beach, τα αδέρφια Πυλιώτη αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους.
Στα άμεσα σχέδιά τους βρίσκεται η δημιουργία δυο νέων εστιατορίων, με τον ίδιο τίτλο, τόσο στο Σικάγο, τόπο καταγωγής τους, όσο και στο Manhatan της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Παράλληλα, επισκεπτόμενοι κάθε χρόνο την ιδιαίτερη πατρίδα τους και παρατηρώντας τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, στο πίσω μέρος του μυαλού τους πάντα βρίσκεται μια «επένδυση» και στην Καλαμάτα, εφόσον τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.
Για την ώρα, όσοι βρεθείτε στο Miami, μην ξεχάσετε να περάσετε από το Miami Beach, για να δοκιμάστε πιάτα στα οποία πρωταγωνιστούν τα μεσσηνιακά προϊόντα, εμπνευσμένα από τον πολυβραβευμένο πλέον συμπατριώτη μας σεφ Δημήτρη Πυλιώτη…

image1 (1).JPG
 (Τα αδέρφια Πυλιώτη  «μαθαίνουν» στους αμερικανούς την εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα από το 2012)
 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου