Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η "Πυλιακή Γη" παρουσίασε τις καινοτομίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η «αιμορραγία» νέων ανθρώπων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι ένα καίριο πλήγμα. Όμως παρά τις προκαταλήψεις για τους «τεμπέληδες του Νότου», έχει αποδειχθεί ότι οι λαοί αυτοί και εργάζονται και μπορούν να πετύχουν εκπληκτικά αποτελέσματα.
Έτσι, το προηγούμενο διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα νέων επιχειρηματιών και λαμπρών μυαλών από την Ελλάδα, που με τις καινοτομίες τους μέσα σε πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο έδειξαν πως η Ελλάδα μπορεί.
 «Πίσω από την ιδέα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης βρίσκονται δυο βασικές σκέψεις. Πρώτον ότι η αιμορραγία εγκεφάλων αποτελεί στρατηγικό πλήγμα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η δεύτερη είναι ότι οι ίδιες χώρες δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια επιθέσεις του τύπου ότι ‘είναι τεμπέληδες και ότι χαλάνε τα λεφτά τους στις γυναίκες και τα ποτά’. Με αυτή την εκδήλωση εδώ, λοιπόν, θέλαμε να δείξουμε τι λαμπρά μυαλά υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου, πριν ξεκινήσει να παρουσιάζει τα ελληνικά παραδείγματα.
Στην εκδήλωση παρουσίασε την δουλειά της και τις ιδέες της, μεταξύ άλλων και η μεσσηνιακή εταιρεία  Πυλιακή Γη. Η Ιωάννα Μπαλαφούτη ανέφερε πως η εταιρεία αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα, έχοντας πάντα κατά νου ότι «θέλαμε να μείνουμε στην Ελλάδα γιατί δεν θέλαμε να πετάξουμε όσα είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά να αναδείξουμε τα καλώς κείμενα της χώρας και της περιοχής μας, το Ναυαρίνο».
 Η ίδια διέκρινε πως οι νέοι «δεν φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν μόνο δουλειές, αλλά και επειδή έχει χαθεί η συνεκτικότητα της κοινωνίας, η αίσθηση της ασφάλειας, η αίσθηση του ανήκειν».
  
H ελληνική γη ως απάντηση στο Brain Drain 
Η ελληνική γη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πληθώρας φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών, απαραίτητων για τη μεσογειακή διατροφή, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να υιοθετούν ανά τον κόσμο. Η χώρα μας, εξυπηρετώντας την τεράστια ζήτηση σε αγαθά από διαφορετικές χώρες και ηπείρους, στρέφεται εκ νέου στην παραγωγή, και διάφορες βιοτεχνίες ανά την επικράτεια εκμεταλλεύονται αυτή τη στροφή για τη μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων σε προϊόντα delicatessen.
Αυτό έκανε και η Ιωάννα Μπαλαφούτη, όταν ίδρυσε την «Πυλιακή Γη» το 2009, εγκαταλείποντας οριστικά μια έτοιμη καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας. Η «Πυλιακή Γη» εμπορεύεται gourmet προϊόντα delicatessen, όπως γλυκό του κουταλιού με ελιές Καλαμών και κρασί, αποδεικνύοντας ότι μια ελληνική επιχείρηση με βάση τα τρόφιμα μπορεί να διαπρέψει εκτός συνόρων και μάλιστα με πρωτοποριακά προϊόντα, που δεν αναπαράγουν τα γαστρονομικά κλισέ του τόπου μας.
Προσκεκλημένη στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, η Ιωάννα Μπαλαφούτη μίλησε στην εκδήλωση «Brain Drain vs Brain Gain» και παρουσίασε το δικό της παράδειγμα, μαζί με άλλους επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας που τολμά και καινοτομεί.  Το Τvxs.gr μίλησε μαζί της για την ίδρυση της «Πυλιακής Γης», την προσέγγιση της εταιρίας και την απόφασή της να παλέψει για αυτή στην Ελλάδα της κρίσης.
 
-Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε την Πυλιακή Γη; 
-Το 2009 ασχολούμουν με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, αλλά ήμουν ήδη 12 χρόνια στο χώρο και είχα ήδη βαρεθεί, ήθελα κάτι το πιο δημιουργικό. Είχα την ευκαιρία να είμαι εκεί και να παρακολουθήσω την ίδρυση του Costa Navarino, της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της περιοχής. Στον τόπο δεν υπήρχαν μικροί παραγωγοί ώστε να καλύψουν τη ζήτηση που υπήρχε για τα τοπικά προϊόντα και εμείς είχαμε ήδη την τεχνογνωσία της μητέρας μου, λόγω της καταγωγής της από την Άνδρο. Οπότε πήρα όλο το έργο πάνω μου, καθώς το θεωρούσα πολύ δημιουργικό και πολύ «νόστιμο», μιας που μιλάγαμε για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες!
 
-Πέρα από τη μεταποίηση των πρώτων υλών στα προϊόντα τα οποία εμπορεύεστε, είναι γνωστό ότι ασχολείστε και με την ίδια την παραγωγή τους, καταγράφοντας από το ιστορικό ενός δέντρου, μέχρι και αναπτύσσοντας το πρόγραμμα «υιοθέτησε μια ελιά». Μιλήστε μας για την ολιστική σας προσέγγιση και για τον τρόπο που επηρεάζει τα προϊόντα σας.  
-Επειδή μεταποιούμε τα προϊόντα που παράγουμε, δηλαδή τις πρώτες ύλες, θέλουμε να έχουμε πλήρη έλεγχο της ποιότητας. Δεν χρησιμοποιούμε λάδι, παρά μόνο για την προσωπική χρήση της οικογένειας και για κάποιες από τις συνταγές μας, όπως τα κουλουράκια. Παρασκευάζουμε όμως για γλυκό του κουταλιού με ελιές Καλαμών και το λικέρ μας από ελιά πρόκειται να βγει μέσα στο έτος, οπότε θέλουμε απόλυτο έλεγχο της ποιότητας. Άρα καλλιεργώντας τα δέντρα με σύγχρονες τεχνικές, χωρίς περίεργα λιπάσματα, έχουμε τον έλεγχο του τελικού προϊόντος.
 
-Γιατί να επιλέξει κανείς τα προϊόντα της Πυλιακής Γης, αλλά και γενικά τα Ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών;  
-Τα προϊόντα της εταιρίας μας βασίζονται στη χειροποίητη παραγωγή, που σημαίνει ότι έχουμε απόλυτο έλεγχο της πρώτης ύλης. Όλα περνάνε μέσα από τα χέρια μας και όχι μέσα από μηχανήματα όπου μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα με μια χαλασμένη φράουλα για παράδειγμα ή ένα φυλλαράκι. Επίσης οι μικρές παραγωγές έχουν ελεγχόμενη ποιότητα. Κατ' επέκταση το ίδιο ισχύει και για τους άλλους παραγωγούς.
 
-Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε για να «ανοιχτείτε» στο εξωτερικό; 
-Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φτιάξουμε σωστές ετικέτες σε δύο γλώσσες. Τα ελληνικά, τη μητρική μας, και στα αγγλικά, για να μπορούν να καταλαβαίνουν οι ξένοι αγοραστές τα συστατικά των προϊόντων μας και να είμαστε σωστοί απέναντι στη νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Μετά συμμετείχαμε σε διάφορες εκθέσεις και από εκεί άρχισε να δημιουργείται μια λίστα προμηθευτών από το εξωτερικό. Η τρίτη κίνηση που κάναμε ήταν το άνοιγμα στις πωλήσεις μέσω ίντερνετ, αναζητούσαμε δηλαδή σημεία στο εξωτερικό. Πλέον οι αγοραστές μας βρίσκουν και μόνοι τους.
 
-Η περιοχή του Ναυρίνου είναι γνωστή για το ελαιόλαδό της και εσείς επιλέξατε να δουλέψετε και με διαφορετικές πρώτες ύλες. Θεωρείτε πως πήρατε ένα μεγάλο ρίσκο, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε με πιο «σίγουρα» πράγματα; 
Ασφαλώς. Ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα και μας πήρε τουλάχιστον τρία χρόνια να βάλουμε στην αγορά την ελιά Καλαμών σαν έδεσμα με σιρόπι κρασιού. Ήταν ένα καινοτόμο προϊόν για την εποχή του, το 2009, και έπρεπε να μιλήσουμε, να δειγματίσουμε και να κεράσουμε πολύ κόσμο για να καταφέρουμε να τους πείσουμε. Δεν ήταν καθόλου εύκολο.
 
-Τα προϊόντα σας είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και είναι αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστου «παντρέματος» γεύσεων. Η ανταπόκριση στην ελληνική αγορά είναι ίδια με αυτή στο εξωτερικό που είναι εκ των πραγμάτων πιο ανοιχτό σε νέες γεύσεις; 
Τώρα πια, στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Μέχρι πριν από μία πενταετία τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι Ευρωπαίοι λόγω της πολυπολιτισμικότητας έχουν καλύτερη εξοικείωση με διάφορες πρώτες ύλες. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο κλειστοί.
 
-Διατηρείτε παράλληλα με την εταιρία σας την ιστοσελίδα www.metomati.gr, όπου μοιράζεστε συνταγές, ανταλλάσσετε απόψεις πάνω στη γαστρονομία με το κοινό και γενικά μοιράζεστε τις εμπειρίες σας. Η άμεση επικοινωνία που επιτυγχάνεται με το αγοραστικό κοινό είναι για εσάς ένα βοηθητικό εργαλείο για την εξέλιξη και τη βελτίωση της δουλειάς σας; 
Είναι γιατί έχουμε και καταλαβαίνουμε το χτυποκάρδι, τον παλμό των Ελλήνων. Ανεβάζουμε μια συνταγή που έχει κάτι περίεργο και ασυνήθιστο και έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για το αν αυτό αρέσει, αν έχει πέραση, αν έχει κάποιο ενδιαφέρον.
 
-Το ελληνικό κράτος θεωρείτε ότι βοηθάει πραγματικά τους νέους και μικρούς παραγωγούς στο άνοιγμα μιας επιχείρησης και κατ' επέκταση στη βελτίωση της δουλειάς τους; Αν όχι, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει και σε τι χρονικό ορίζοντα; 
-Επειδή υπάρχουμε από το 2009, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση, έχουμε περάσει μια σειρά από προβλήματα γραφειοκρατικά. Ειδικά για εμάς που είμαστε πλέον στη δεκαετία, κάθε χρόνο έχουμε δει τη νομοθεσία να αλλάζει σε μεγάλο επίπεδο. Από το 2017 είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα και σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά και αδειών. Εμείς εκεί ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, για παράδειγμα πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε η νομοθεσία για τις οικοτεχνίες. Τώρα πια τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Υπάρχει βέβαια ακόμα γραφειοκρατία, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
 
-Σε δύσκολους καιρούς, αποφασίσατε να μείνετε στην Ελλάδα, ενώ είχατε την ευκαιρία να μεταφέρετε την έδρα σας στο εξωτερικό. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά αυτή σας της απόφασης και ποιο είναι για εσάς το μυστικό για τον περιορισμό του Brain Drain; 
-Η πρώτη μας σημαντική απόφαση ήταν ότι θέλαμε να είμαστε κοντά στη γη μας. Το να την πουλήσουμε και με τα λεφτά από αυτή να φύγουμε στο εξωτερικό ήταν ένα θέμα που δεν συζητήσαμε ποτέ. Το σημαντικό μας δέσιμο ήταν η γη και η πρώτη ύλη που μεταποιούμε. Σίγουρα η πώληση των προϊόντων μας θα ήταν πιο εύκολη αν ήμασταν στη Γενεύη (όπου και είχαμε πρόταση να μεταφερθούμε), που είναι εξοικειωμένη με τα ντελικατέσσεν προϊόντα, όμως εδώ έχουμε μια ταυτότητα κάνοντας εξαγωγές σαν ελληνική εταιρία. Αν πηγαίναμε έξω, ως τι θα ήμασταν εκεί; Κάτι άλλο που πιστεύουμε είναι ότι οι Έλληνες χρειάζονται έμπνευση και δεν υπάρχουν αρκετές ομάδες για να το κάνουν αυτό. Υπάρχουν κάποιες καινούριες «παρέες» και αυτές θέλουμε να τις στηρίξουμε και να τις επεκτείνουμε στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ δημιουργικοί νέοι που ψάχνουν πράγματα να ασχοληθούν. Εμείς με αυτούς θα ασχοληθούμε, τους υπόλοιπους θα τους πετύχουμε και θα τους κερδίσουμε στο μέλλον.
 
Μάθετε περισσότερα για την «Πυλιακή Γη» στο pyliakigi.gr
  
Γιατί έμεινα στην Ελλάδα, τι κάνω και τι ελπίζω 
Γράφει η Γιάννα Μπαλαφούτη
Η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για τη ΦΥΓΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ (BRAIN DRAIN) με έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, να μιλήσω για τους λόγους που έμεινα στη χώρα μου.
Μέσω της ομιλίας του Στέλιου Κούλογλου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων από την Ελλάδα. Παραδείγματα που είτε είναι δημιουργικά μυαλά και έχουν κάνει εφευρέσεις είτε έχουν ξεκινήσει μικρές επιχειρήσεις μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τα έχουν καταφέρει. Με τα προβλήματά τους, με τους δισταγμούς τους επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν στη χώρα τους  για να βελτιώσουν και τη ζωή τους και την απασχόληση στην Ελλάδα και όλο το κοινωνικό περιβάλλον.
Αν και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ανοίγοντας την εκδήλωση για τη φυγή εγκεφάλων δήλωσε πως: «Η γενιά αυτή, μέχρι στιγμής, λόγω της πολυετούς λιτότητας, δεν έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της Ελλ. Οικονομίας», η οικογένειά μου και μερικοί ακόμα δυνατοί, μείναμε εδώ για να το αντιστρέψουμε.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ
Όταν μιλάτε για φυγή εγκεφάλων αισθανόμαστε λίγο αμήχανα εμείς που μείναμε. Μήπως είμαστε λίγο χαζοί; Λοιπόν όχι, δεν το πιστεύουμε αυτό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Πριν δύο χρόνια σε κάλεσμα του κυρίου Κούλογλου ήρθαμε και παρουσιάσαμε την εταιρεία μας που λέγεται Πυλιακή γη. Μιλήσαμε για τις εξαγωγές, για τα δυνατά σημεία μας, για τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουμε. Επιστρέφοντας όμως από τις Βρυξέλλες πάθαμε μία τεράστια ζημιά στο εργαστήριό μας, βέβαια δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.
Τα βάλαμε κάτω τα πράγματα, βάλαμε κάτω τα δεδομένα και αντί να χάσουμε την ψυχραιμία μας κάναμε ένα μεγάλο RESTART. Είχαμε δύο επιλογές: ή να μεταναστεύσουμε και να μεταφέρουμε το μοντέλο της εργασίας μας στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη όπως μας είχαν προτείνει ή να μείνουμε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε το δεύτερο.
 
Θα σας πούμε λοιπόν γιατί μείναμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου