Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

MINI MΠΑΣΚΕΤ

Κέρδισε 52-38 το ΝΟ Πύλου
ο ΓΣ Μεσσήνης


Σε αγώνα της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος μίνι που έγινε στο Κλειστό της Μεσσήνης ο γηπεδούχος Γ.Σ. επικράτησε του ΝΟ Πύλου με 52-38.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σινόπουλος.
ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Ροζακέας): Ρούτσης 8, Μουρίκης 5, Δουρούμης 7 (1 τρ.), Ανδρεάδης, Μαρκόπουλος 6, Νικολόπουλος, Ι. Νικολόπουλος 14, Κουρεμένος, Ζώης 2, Χριστοφιλόπουλος, Κοκκίνης 10, Σταθόπουλος.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Μπέλα 2, Καλδής, Πόπορης 4, Μαρίνης 4, Μπάκα, Μπιλάλι, Κοτσοβός 2, Λυμπερόπουλος 2, Δ. Καλδής, Λύρας 2, Καλογερόπουλος 6, Δημόπουλος 16.

Αρχισε η διάνοιξη της διάβασης του Καλογερικού

Αρχισαν χθες οι εργασίες για τη διάνοιξη της διάβασης του Καλογερικού στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Είναι το τρίτο - και πολύ σημαντικό - μέτωπο του έργου που υλοποιεί ο ανάδοχος όμιλος “Μωρέας”, μετά τις σήραγγες στο Αρτεμίσιο και στο Νεοχώρι,
και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2009. Οπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του έργου Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, στο σημείο που ξεκίνησαν οι εργασίες όπου και θα παρακαμφθούν οι στροφές, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια διπλή σήραγγα μήκους 650 μέτρων περίπου.
Με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να “φαγωθεί” το βουνό αμέσως μετά τη διασταύρωση προς Αραχαμίτες, στη δυτική πλευρά, ανεβαίνοντας από Καλαμάτα προς Τρίπολη, καθώς εκεί θα διαμορφωθεί ο υφιστάμενος δρόμος. Ανατολικά ανάμεσα στο δρόμο και στις γραμμές του τρένου θα είναι η είσοδος της σήραγγας στο ρεύμα ανόδου προς Τρίπολη και Αθήνα. Η άλλη είσοδος της σήραγγας θα είναι ανατολικά του σημερινού δρόμου (των στροφών του Καλογερικού) συνέχεια της παράκαμψης της Τρίπολης προς το Παλλάντιο.
Χθες υπήρξαν ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας στην περιοχή του Καλογερικού, καθώς έγιναν ανατινάξεις με τη χρήση εκρηκτικών υλών.
Στη δεύτερη σήραγγα του Αρτεμισίου η διάνοιξη έχει φθάσει τα 150 μέτρα, ενώ στο Νεοχώρι μετά το Αρτεμίσιο προς την Αργολίδα η μία σήραγγα είναι στα 50 - 60 μέτρα και η άλλη στα 10 μέτρα. Εκτιμάται πως στις σήραγγες αυτές τα έργα θα ολοκληρωθούν νωρίτερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2009.
Γ.Σ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/12/2007

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Αποφοίτησαν οι πρώτοι 25 από τη Σχολή της Καλαμάτας


Πότε πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την ίδρυση στην Καλαμάτα της Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναρωτιούνταν χθες οι παρευρισκόμενοι στην τελετή ορκωμοσίας των πρώτων πτυχιούχων του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Αρνόκουρος» του ιδρύματος και η συγκίνηση ήταν διάχυτη.Από τους 55 φοιτητές που εισήχθησαν το 2003 στο Τμήμα, χθες αποφοίτησαν οι 25. Πρόκειται για τους Καλλιόπη Κασιμάτη, Σοφία Αναγνώστη, Γεωργία Αθηνέλη, Σταυριανή Ορφανού, Φωτεινή Σωτηροπούλου, Χριστίνα Αλιφιεράκη, Νικόλαος Μπαζίγος, Ειρήνη – Αργυρώ Ρες, Μαρία Φιλίππου, Τριαντάφυλλη Σωτηροπούλου, Γεωργία Βρεττέα, Γιέλενα Σβόνια, Γιαννούλα Σινάπη – Παχή, Ελένη Αδαμοπούλου, Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου, Άννα Μαρία – Οικονομίδη, Ευδοκία Καμουτσή, Ευτυχία Δρεμπεντέρη, Μαρία Ρίζου – Καλακώνα, Γεωργία Χριστοπούλου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Σταύρο Πανταζόπουλο, Παναγιώτη Αυγερόπουλο, Αναστάσιο Μερεσεντζή και Μαρία Σκαράκη.Στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας έγινε και η απονομή υποτροφιών σε τέσσερις πρωτεύσασες. Ο Φώτης Μπουγάς απένειμε την υποτροφία του «Χαμογελαστού Δημήτρη» στις πτυχιούχους Καλλιόπη Κασιμάτη, Σοφία Αναγνώστη και Γεωργία Αθηνέλη, ενώ η υποτροφία Ανδρέα Κοκκέβη δόθηκε στη φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Όλγα Χατζηβογιατζή.
Καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα

Εκπροσωπώντας τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Παρασκευόπουλος συνεχάρη τους αποφοίτους και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του πτυχίου τους. Μίλησε για το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της Αρχαιολογίας στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και η Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, που δεν είναι δυνατόν να γίνεται πρόχειρα και στην τύχη, αλλά από επιστήμονες. Τη χαρά και τη συγκίνησή της εξέφρασε και η πρόεδρος των Τμημάτων της Σχολής Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου. Χαρακτήρισε καινοτόμα τα γνωστικά αντικείμενα του Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, αλλά και του Φιλολογίας. Ειδικά για το πρώτο, από το οποίο προέρχονται και οι πτυχιούχοι, είπε ότι περιλαμβάνει τομείς όπως η Ενάλια Αρχαιολογία, η Αρχαιομετρία, η Καστρολογία και η Οχυρωματική, η Μουσειολογία, η Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων. Υπογράμμισε την ίδρυση Εργαστηρίου Σπουδών και Έρευνας Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Πύλο, που θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και το δεύτερο, μαζί με αυτό της Γαλλίας, στη Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας που λειτουργεί ήδη στη Σχολή και προωθεί την έρευνα της Αρχαιολογίας σε σύγχρονους τομείς. Ως κορυφαίο γεγονός πολιτισμικής αναβάθμισης εθνικής εμβέλειας σημείωσε την ίδρυση Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Θα περιλαμβάνει πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και θα λειτουργεί ως Διεθνές Κέντρο Έρευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού. Πρόσθεσε δε ότι προγραμματίζεται η ίδρυση στη Σχολή των εξής εργαστηρίων: «Αρχαίας και Βυζαντινής Νομισματικής και Σφραγιστικής», «Αρχαιολογικής Συλλογής, Εκπαίδευσης και Έρευνας», «Βυζαντινής Διπλωματικής», «Ηλεκτρονικών Υπολογιστών», «Παλαιογραφίας - Παπυρολογίας», «Τεχνογνωσίας», «Φωνητικής - Φωνολογίας» και «Εικονικής Πραγματικότητας». Προβλέπεται, επίσης, να λειτουργήσουν τα παρακάτω προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών: «Σύγχρονες προσεγγίσεις της Αρχαιολογικής Έρευνας», «Βυζαντινός Πολιτισμός», «Πολιτισμική Διαχείριση», «Κλασική Φιλολογία» και, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ηθική Φιλοσοφία».
Της Μαρίας Νίκα "ΘΑΡΡΟΣ" 18/12/2007

Ενεργοποιείται ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης

ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ Δ.Σ.

Την πρώτη του γενική συνέλευση παραγματοποίησε ο ΣύλλογοςΦίλων Κάστρου Μεθώνης την Κυριακή το πρωί στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” στην Αθήνα και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό του Συμβούλιο. Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, έχει στόχο την προβολή, την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού μνημείου του Κάστρου της Μεθώνης, καθώς και των λοιπών ανάλογων μνημείων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου αναδείχτηκαν στην προχθεσινή συνέλευση οι Γιάννης Μπίρης, Παναγιώτης Ψυχάρης, Αντώνης Τσιρίγος, Κώστας Χαλβατζάκης και Αριστείδης Ψυχάρης.
Ο Γιάννης Μπίρης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου, μιλώντας στην “Ε” για το Κάστρο της Μεθώνης και την ανάγκη ανάδειξής του, σημείωσε: «Είναι το σπουδαιότερο και το μεγαλύτερο σε έκταση βενετσιάνικο οχυρό στη Μεσόγειο. Τα 120 στρέμματα που καλύπτει προκαλούν ακόμα και τους σύγχρονους ερευνητές της βενετσιάνικης ιστορίας, αφού οι καλυμμένοι από πυκνή βλάστηση σωροί των ερειπίων, μετά την καταστροφή του οικισμού της Μεθώνης από την αποχώρηση του Ιμπραήμ, προκαλούν και
σήμερα όλους αυτούς τους ερευνητές της ιστορίας για να μελετήσουν τα ευρήματα που πιθανότατα κρύβονται κάτω απ’ αυτούς τους σωρούς. Εμείς λοιπόν ως σύλλογος καλούμαστε να συμβάλουμε σ’ αυτή τη μελέτη με την ανάδειξη και την προστασία αυτού του γιγάντιου πολιτιστικού θησαυρού της Μεθώνης. Ιδρύσαμε το σύλλογο γιατί αισθανόμαστε ότι μπορούμε να δώσουμε κάτι από το περίσσευμα της ψυχής μας, να δώσουμε ένα παράδειγμα στα παιδιά μας για το πού και πώς μπορεί να φτάσει η αληθινή αγάπη για έναν τόπο, κι ας μην είμαστε -αρκετοί από εμάς- Μεθωναίοι στην καταγωγή».
Ο σύλλογος επιθυμεί να αναπτύξει σχέσεις με τις τοπικές αρχές, πέρα όμως από πολιτικές εξαρτήσεις, όπως εξηγεί ο Γιάννης Μπίρης:
«Δεν επιθυμούμε να προστεθούμε στο χώρο του πολιτισμού σαν ένας ακόμα σύλλογος, για να πάρουμε ίσως την καρέκλα και τον τίτλο. Θέλουμε ως σύλλογος τη βοήθεια των φορέων αλλά χωρίς να έχουμε καμία σχέση με πολιτικούς χώρους. Οχι γιατί αυτοί είναι κακοί, αλλά γιατί πιθανότατα λειτουργούν σαν έρματα σε τέτοιου είδους συλλόγους και δεν θέλουμε να έχουμε ομφάλιους λώρους με τις αρχές. Οταν κρίνουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις κινήσεις των τοπικών αρχόντων θα το κάνουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε ακόλουθοι ή παρατρεχάμενοί τους».
Ο σύλλογος ξεκίνησε με 23 ιδρυτικά μέλη και σήμερα αριθμεί 50 περίπου. Mέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι που κατάγονται από την περιοχή ή είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μας θησαυρών. Aμεσος στόχος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης είναι το προσεχές καλοκαίρι να οργανωθεί ένα επιστημονικό συνέδριο στη Μεθώνη με Ελληνες ή και ξένους επιστήμονες, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με την αρμόδια Εφορεία αρχαιοτήτων. Ενα συνέδριο στο οποίο επιστήμονες θα μας δώσουν και “άγνωστες” πληροφορίες για το κάστρο της Μεθώνης αλλά και για τα μνημεία της περιοχής.
Ενας ακόμη στόχος είναι η θεσμοθέτηση από το σύλλογο μιας υποτροφίας, συμβολικής έστω, για νέους επιστήμονες ερευνητές που η εργασία τους θα έχει ως θέμα το Κάστρο της Μεθώνης ή τα συναφή μνημεία της περιοχής.
Μέλος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι πρόθυμος να συμβάλει στην επίτευξη των σκοπών του, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 210 4526285.

Φωτοβολταϊκά σε Βασιλίτσι και Αχλαδοχώρι

Δύο ακόμα φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να δημιουργηθούν στη Μεσσηνία.
Οι φάκελοι για την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους διαβιβάστηκαν από την διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.Πρόκειται για τη δημιουργία σταθμών: α) Ιδιοκτησίας της εταιρείας “Profelm Electronics ΑΒΕΕ”, στη θέση “Θοδωρίνα” του Βασιλιτσίου, με ισχύ 99,99 KW. β) Ιδιοκτησίας της εταιρείας “Γ. Μαρκόπουλος και Σία Ε.Ε.”, στη θέση Ανεμόμυλος” του Αχλαδοχωρίου, με ισχύ 149,1 KW.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Η Πύλος στην Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών


Τη συμμετοχή της Πύλου στην Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου προετοιμάζει η δημοτική αρχή, η οποία θα υποβάλει το σχετικό φάκελο στην επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των πόλεων που ήδη μετέχουν στην Ενωση, η οποία προγραμματίζεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, στην Πάτρα.
Οπως έκανε γνωστό στην «Ε» ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, η Ενωση στοχεύει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των πόλεων-μελών της στους τομείς της παιδείας, της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επικοινωνίας των κατοίκων της, ειδικά των νέων.
Η Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου απαρτίζεται από πόλεις οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ιδρύθηκαν από Ελληνες και
εμφανίζονται στο προσκήνιο της προϊστορίας και της ιστορίας διαδραματίζοντας σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ρόλο.
Η Ενωση θεσμοθετήθηκε το 1996 και αρχική της έδρα ήταν η αρχαία Agde (Αγάθη) στη νότια Γαλλία και από το 2002 μεταφέρθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου. Η Γενική Συνέλευση της
Ενωσης απαρτίζεται από τους δημάρχους των πόλεων που είναι μέλη της Ενωσης και ανά διετία εκλέγεται το Διοικητικό της Συμβούλιο. Στην Ενωση μέχρι τώρα συμμετέχουν είκοσι μία πόλεις -αρκετές από τις οποίες ελληνικές- που είναι σημαντικά λιμάνια και έχουν πλούσια ναυτική παράδοση και ιστορία, όπως ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Χαλκίδα, η Ρόδος, το Πυθαγόρειο, ο Βόλος κ.ά. ενώ από εξωτερικό συμμετέχουν πόλεις-λιμάνια από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Λίβανο, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Μια από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ενωσης είναι η δημιουργία στην κάθε πόλη-μέλος, στο μέτρο του δυνατού, μιας “Εστίας Γνώσης και Επιστημών” που, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, θα προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας των νέων αυτών των πόλεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τις δραστηριότητες της Ενωσης Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές αιτήσεις για ένταξη.
Τα λιμάνια της Ενωσης είναι Αγάθη (Γαλλία), Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), Αντίπολις (Γαλλία), Βόλος, Βύβλος (Λίβανος), Γάδειρα [Ηράκλειο] (Ισπανία), Εμπόριον (Ισπανία), Ηράκλειο, Θηλίνη (Γαλλία), Κάλλαατις (Ρουμανία), Κυρήνεια (Κύπρος), Λάρνακα (Κύπρος), Νίκαια (Γαλλία), Πάτρα, Πάφος (Κύπρος), Πυθαγόρει-ον, Σελινούς (Ιταλία), Τζέρμπα (Τυνησία), Φάσις (Γεωργία), Χαλκίδα, Χερσόνησος (Ουκρανία). Β.Γ.Μ.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Αποτελέσματα μπάσκετ

ΑΤΥΧΙΑ
Συνεχίστηκε το πρωτάθλημα της Α τοπικής μπάσκετ όπου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Γύθειο - Μάνη 49 – 59, Πύλος - Φιλαθλητικός 63 - 64, Σπαρτιατικός - Θουρία 51 -57, Ακάδημος - Καλαμάτα 80 55 -74, Αριοχώρι - Ίκαρος 55 - 68

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-0

Το δίδυμο Διακουμής-Δούνιας «χτύπησε» στο 85’

Ένα πολύ καλό ματς στους παραβρισκόμενους φιλάθλους που αψήφησαν την κακοκαιρία και ...ανέβαλαν το ελαιομάζωμα πρόσφεραν χθες στην Πύλο ο Τσικλητήρας και ο Απόλλωνας. Οι γηπεδούχοι ήταν κι εκείνοι που χαμογέλασαν στο τέλος, αφού εξασφάλισαν το 3ποντο πέντε λεπτά πριν την εκπνοή. Το 1-0 αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Μιχάλη Ζάγκου, αν και το δικαιότερο σκορ θα ήταν η ισοπαλία, αφού οι δύο αντίπαλοι είχαν από ένα ημίχρονο.
Η Πύλος θα μπορούσε να καθαρίσει το ματς από το α’ μέρος, διάστημα κατά το οποίο είχε μια σειρά από πολύ καλές έως εξαιρετικές ευκαιρίες, με τους Διακουμή (25’,30’) και στο 40’ με τον Λυμπερόπουλο. Ο Απόλλωνας είχε σε αυτό το διάστημα δύο τετ-α-τετ με τους Μάλαμα και Τσενέ.
Στην επανάληψη, ο Μιχάλης Πολυμενέας έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα του με την είσοδο των Θειακού και Βρεττέα, αλλά η υπεροχή χώρου και οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν δεν έφεραν το γκολ. Την ουσία είχε τελικά ο Τσικλητήρας μετά από μια πολύ όμορφη στιγμή, με τον Γιώργο Δούνια να κάνει την επέλαση από τα πλάγια και να βγάζει ιδανικά τη σέντρα μέσα στην περιοχή, όπου ο Φώτης Διακουμής με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0. Το ρολόι έδειχνε 85’ και τα περιθώρια αντίδρασης από πλευράς Καλαματιανών είχαν ήδη εξαντληθεί.
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Ηρακλή Τσίκινη (Γαλανόπουλος-Γαργαλιανός οι βοηθοί του).
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Σταθάς, Μαραγκός, Β. Διαμαντόπουλος, Ν. Διαμαντόπουλος, Γ. Καλδής, Λυμπερόπουλος (55’ λ. τρ. Π. Καλδής), Κωστάκος, Γουρνάς, Διακουμής, Δούνιας, Λύγκρης (65’ Κουφός).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Βεργετόπουλος, Μητσέας, Χανδρινός (60’ Θειακός), Παλαμάρας, Παπαγεωργίου, Χριστόπουλος, Τσιλίκος, Τρικουράκης, Τσενές, Μάλαμας, Σακκάς (60’ Βρεττέας).
ΘΑΡΡΟΣ 16/12/2007

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1ος όμιλος
Πύλος - Μιλτιάδης 2-1
Κυπαρισσία - Τ. Αγρας 11-2
Χώρα - Εράνη 0-3 χ.α.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16/12/2007

Περί τα 3 ευρώ το λάδι

Περί τα 3 ευρώ κινείται ανά τη Μεσσηνία η τιμή λαδιού στον ελαιοπαραγωγό, ενώ στα ίδια επίπεδα αγοράζει λάδι η ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Παρατηρείται απροθυμία πωλήσεων από τους καλλιεργητές καθώς υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η φετινή σοδειά είναι ελλειμματική σε ποσότητες, κυρίως λόγω της ανομβρίας και των καυσώνων του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι την πραγματική κατεύθυνση των τιμών θα τη δούμε περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, όταν βγει η Ισπανία στην αγορά με μεγάλες ποσότητες.
Κ.Κ. ΘΑΡΡΟΣ 16/12/2007

Είναι κανείς γιά........γαϊδουροδουλειές;


Ελληνικές γαϊδάρες στο Βέλγιο δίνουν γάλα με 100 ευρώ/ λίτρο

"Χρυσωρυχείο" αποδεικνύεται για έναν Βέλγο αγρότη το γάλα ελληνικών γαϊδούρων. Τα τελευταία εννέα χρόνια εκτρέφει γαϊδούρες της ελληνικής φυλής "αρκαδικός όνος" και εμπορεύεται το γάλα τους, προς 100 ευρώ/λίτρο. Οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και ο κ. Ολιβιέ Ντενίς δεν προλαβαίνει να καλύψει τις παραγγελίες. Έχει εγκαταστήσει την σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στο Chateau des Mottes.
Έστησε την επιχείρησή του από το μηδέν, χωρίς καμία επιδότηση. Η ενασχόλησή του με τα γαϊδούρια ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, όταν η οικογένεια του είχε μερικά για να την βοηθούν στις δουλειές. Όπως λέει είχε ακούσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος. "Το 1998 αποφασίσαμε μαζί με τη γυναίκα μου να εκμεταλλευτούμε τα επτά γαϊδούρια που είχαμε στην κατοχή μας. Σκεφτήκαμε να εμπορευτούμε το γάλα τους. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα μας μένει το γάλα αδιάθετο. Κάναμε μεγάλο λάθος. Έγινε ανάρπαστο. Η μία γαϊδούρα έφερε την άλλη και σήμερα έχουμε στη μονάδα 100 ζώα", είπε στην Agrenda.

Από την Ελλάδα
Όπως είπε τα ζώα τα αγόρασε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Πορτογαλία. Τα ταΐζει κυρίως χόρτο, που λόγω των βροχοπτώσεων στο Βέλγιο, το αγοράζει από την Ισπανία. Η γαϊδούρα παράγει λίγο γάλα γι’ αυτό και η λιανική του τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο. Οι γαϊδούρες του κ. Ντενίς παράγουν κάθε χρόνο περίπου τέσσερις τόνους, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά του Βελγίου. Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, η θεραπεία με γάλα 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.
Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν καταναλωνόταν ως... φάρμακο και χρησιμοποιούνταν σαν καλλυντικό καθώς με αυτό έπαιρνε το αυτοκρατορικό της μπάνιο η Κλεοπάτρα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.
"Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό. Η Πολιτεία πρέπει να αφυπνιστεί. Να επιδοτεί την αγορά ιπποειδών είτε για αγροτουριστικές, είτε για κτηνοτροφικές μονάδες", είπε ο επίκουρος καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.
Από το περιοδικό Agrenda

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

εκλογές για τα μαθητικά συμβούλια

ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Πέτρος Κατσάς πρόεδρος,
Αλέξανδρος Αλεξάκης αντιπρόεδρος,
Ιωάννα Αρβανίτη γραμματέας,
Αλέξανδρος Μπουντάς, Παναγιώτης Ζευγίτης, Νικόλαος Ντούκας, Αθανάσιος Μπέλας, Γεώργιος Δημ. Καλδής, Ειρήνη Καζάνα, Γεώργιος Χαρ. Καλδής, Λυδία Αλεξοπούλου, Ιωάννης Ανδρινόπουλος, Παρασκευάς Παπαχριστοφίλου, Στυλιανός Τσαγκλής και Γεώργιος Τσέρτος μέλη.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ιστορική πορεία της Μεσσηνίας μέσα από 2 τόμους

Το δίτομο λεύκωμα με τίτλο “Μεσσηνία: Τόπος, χρόνος, άνθρωπος” θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 22) από τις εκδόσεις Μίλητος. Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Προκόπης Παυλόπουλος υπουργός Εσωτερικών-καθηγητής, Σοφία Καλαντζάκου υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δημήτρης Δράκος νομάρχης Μεσσηνίας, Σταύρος Μπένος π. υπουργός, Πέτρος Θέμελης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Ξένη Αραπογιάννη διευθύντρια ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ευγενία Χαλκιά διευθύντρια 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Πηνελόπη Ματσούκα περιβαλλοντολόγος.
Η δίτομη συλλογική έκδοση προσεγγίζει την ιστορική πορεία της Μεσσηνίας μέσα στη διαχρονία και προβάλλει το προικισμένο φυσικό περιβάλλον της με τη συνεργασία γνωστών επιστημόνων και φωτογράφων: Οι πρώτοι κατέθεσαν έρευνες ετών για τα επιμέρους θέματα και οι δεύτεροι «σάρωσαν» τη Μεσσηνία από γης και αέρος παραδίνοντας πάνω από χίλιες φωτογραφίες.
Στόχος του πρώτου τόμου είναι να φωτιστούν όλα τα γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της Μεσσηνίας με βάση τις πηγές και όσα μας διηγούνται τα μνημεία της. Για τα χρόνια ακμής στους αρχαίους χρόνους μιλούν τα πρωτοελλαδικά «μέγαρα» στα Ακοβίτικα, το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα στον Ανω Εγκλιανό, οι μνημειώδεις θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι και, βεβαίως, η Αρχαία Μεσσήνη με τις εντυπωσιακές οχυρώσεις και τα κολοσσιαία οικοδομήματά της.
Για την ακμή αλλά και για τις περιπέτειες του βίου της κατά τους βυζαντινούς χρόνους μιλούν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι πλούσιες αγρεπαύλεις ως συνέχεια της ρωμαϊκής εποχής, οι αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και, βεβαίως, οι ακροπόλεις που γίνονται πόλεις-κάστρα με την έλευση των κατοίκων που ασφαλίζονται εκεί εγκαταλείποντας τις ατείχιστες πεδινές πόλεις από το φόβο των πειρατών και παντοίων επίδοξων κατακτητών. Η παρουσία των Φράγκων και των Βενετών στους επόμενους αιώνες μαρτυρείται από τα νέα κάστρα που οικοδομήθηκαν και από τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης των υφιστάμενων οχυρών (Καλαμάτας, Αρκαδιάς-Κυπαρισσίας κ.ά.). Οι Φράγκοι θα κτίσουν οχυρά στην Ανδρούσα, στο Λατζουνάτο και σε άλλα κομβικά σημεία του πριγκιπάτου τους, το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλεια της αυλής του και είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του ιπποτισμού στη φραγκοκρατούμενη Πελοπόννησο. Οι Βενετοί θα διασφαλίσουν την άμυνα των κτήσεών τους οικοδομώντας τα ιστορικά κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης.
Οι περιπέτειες όμως της Μεσσηνίας δεν τελειώνουν εδώ. Θα ακολουθήσει η Τουρκοκρατία και οι ένδοξες ημέρες του Αγώνα, που θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα, μπροστά στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου, στις 23 Μαρτίου 1821, ιερείς και ιερομόναχοι θα ευλογήσουν τις σημαίες και θα ορκίσουν τους επαναστάτες.
Ο πρώτος τόμος ασχολείται επίσης με το σήμερα του τόπου: την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τον κοινωνικό βίο, την οικονομική πραγματικότητα και, βεβαίως, την ελιά και το λάδι, δύο προϊόντα ταυτισμένα με τη Μεσσηνία. Τέλος, ειδικό κεφάλαιο κατέχει η ξεχωριστή περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης.
Ο δεύτερος τόμος είναι ένα σύγχρονο οδοιπορικό σε κάθε επαρχία του νομού. Κείμενα και φωτογραφίες περιδιαβαίνουν τους ιστορικούς τόπους και παλιούς οικισμούς με πετρόκτιστα σπίτια και φροντισμένα λιθόστρωτα, αποτυπώνουν αγροτικά τοπία και σκηνές καθημερινού βίου, συνομιλούν με τους ανθρώπους, ταξιδεύουν σε ήρεμα και απρόσιτα βουνά, σε βαθιά φαράγγια, σε ποτάμια, νησιά και καθαρές ακτές. Η περιήγηση συνεχίζεται στους βιότοπους που αποτελούν καταφύγιο για ζώα και σπάνια φυτά και ξεχωρίζει τα μονοπάτια που οδηγούν σε προορισμούς άθικτους από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Συγγραφείς του πρώτου τόμου είναι οι Πέτρος Θέμελης αρχαιολόγος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Ξένη Αραπογιάννη διευθύντρια ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ηλίας Αναγνωστάκης βυζαντινολόγος ερευνητής στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Μιχάλης Κάππας αρχαιολόγος στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Andrea Nanetti καθηγητής στη Σχολή Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Βιργινία Αλμπάνη αρχαιολόγος αν. διευθύντρια 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Γιώργος Β. Νικολάου ιστορικός, Γιώργος Κυριακόπουλος αρχιτέκτονας, Ιωάννης Σαΐτας αρχιτέκτονας εθνολόγος στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Μιμίκα Γιαννοπούλου αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Συγγραφέας του δεύτερου τόμου είναι η περιβαλλοντολόγος Πηνελόπη Ματσούκα.
Οι φωτογράφοι που έχουν απαθανατίσει τη Μεσσηνία και οι φωτογραφίες τους περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι οι: Γιάννης Γιαννέλος, Πηνελόπη Ματσούκα, Κανάρης Τσίγκανος, Andrea Bonneti, Φίλιππος Κατσιγιάννης, Ελευθερία Κρουστάλη.
Επιμέλια: Μαρία Τομαρά 'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/12/2007

Ξεκίνησε η επιδότηση της καταβολής του ελαιολάδου

Ξεκίνησε την Πέμπτη καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Στους παραγωγούς που δεν έχουν εκκρεμότητες με τα χαρτιά τους καταβάλλεται το 100% του ποσού, ενώ σε όσους υπάρχουν ενστάσεις καταβάλλεται το 50% με ταμειακή διευκόλυνση.
Δείτε σχετικό video:

Ριζόμυλος - Μεθώνη

Video από "ΝΕΤ " ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
http://www.net-tv.gr/index.php?id=07121403E

ΘΑΡΡΟΣ 14/12/2007
Υπέγραψε την πίστωση ο Σουφλιάς
Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση της απαραίτητης πίστωσης και οι διαδικασίες ανάθεσης για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και σε ένα μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό.

Ριζόμυλος - Μεθώνη
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου, τον Αύγουστο είχε συνάντηση μαζί του και με απόφασή του είχε εντάξει στα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο κ. Λαμπρόπουλος επισκέφθηκε εκ νέου τον κ. Σουφλιά και ο υπουργός έδωσε εντολή να ετοιμασθεί ο φάκελος και υπέγραψε την απόφαση για την έγκριση της σχετικής πίστωσης, ύψους 2.820.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σουφλιά, η τελική έγκριση του έργου θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης και την οριστική κατανομή των χρηματοδοτήσεων. «Έτσι και ο σημαντικός αυτός δρόμος του νομού μας μετά την περάτωση της οριστικής μελέτης με τις βελτιώσεις και τις νέες χαράξεις που θα προβλέπει να γίνουν σε όλο το τμήμα του, θα αρχίσει να κατασκευάζεται σύμφωνα με την εκφρασμένη από το καλοκαίρι απόφαση του κ. Σουφλιά», επισημαίνει ο κ. Λαμπρόπουλος.
Όχι στη διάλυση
Επίσης, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι διαπιστώθηκε πως για όλα τα τμήματα από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα διαπιστώθηκε ότι προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς οι εργασίες και οι διαδικασίες.
Όσον αφορά στα προβλήματα που προβάλλει η κατασκευάστρια εταιρεία για το τμήμα Αθήναιο – Ραψομμάτη, το υπουργείο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη διάλυση της σύμβασης που η εταιρεία ζητά και δικαστικά και θα κάνει ό,τι προβλέπεται ώστε να μην καθυστερήσει το έργο στο παραπάνω τμήμα.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Μια άλλη άποψη για το παλιό γυμνάσιο Πύλου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12/12/2007
Θέλω ν’ απαντήσω σε ορισμένα από αυτά που έγραψε, για το παλιό γυμνάσιο Πύλου, ο φίλος μου ο Αλεξάκης και θα τον ρωτήσω ορισμένα πράγματα για κάποια άλλα.
1. Σίγουρα πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το χάλι που παρατηρείται στο «προαύλιο» του παλιού γυμνασίου. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος αντίρρηση γι’ αυτό.
2. Τον υπαινιγμό για «τη συνεχή ροή χρηματοδότησης για την εξέλιξη του προγράμματος», που θα έπρεπε τότε να λαμβάναμε υπόψη μας για να παραχωρούσαμε το παλιό γυμνάσιο στο ερευνητικό κέντρο, δεν τον κατάλαβα. Oπως τουλάχιστον γνωρίζω, η κρατική χρηματοδότηση συνεχίζεται μέχρι και τώρα. Επομένως, το υπουργείο που χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνα θα έχει διαπιστώσει ότι κάτι προσφέρει. Aλλωστε αυτά τα πειράματα, οπουδήποτε γίνονται, δίνουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Δεν θέλω να πω ότι έχουν πάντοτε αποτελέσματα. Aλλωστε αυτή είναι η έννοια του πειράματος και της έρευνας.
3. Για να πω την αλήθεια, είχα επιφυλάξεις τότε για το τι θα εξυπηρετούσε «η δημιουργία φορέα δημοσίου δικαίου, με συμμετοχή στο φορέα του Δήμου Πύλου». Τι εμπλοκή θα μπορούσε να έχει ο δήμος σε ένα επιστημονικό πείραμα τόσο εξειδικευμένο; Μήπως γινόταν εμπόδιο και βρόχος στην πορεία του πειράματος;
4. Η αμφιβολία του -τότε δημοτικού συμβούλου- Τάσου Ζευγίτη (αλλά και η σημερινή δική σου Τάκη) όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχα καταλάβει σε τι συνίστατο. Το κτήριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, το διέθεσε όπου θεώρησε ότι θα αξιοποιούταν καλύτερα. Επίσης δεν καταλαβαίνω την αναφορά σου στην αναπαλαίωση του κτηρίου, μέσω του Π.Ε.Π. Eπρεπε δηλαδή να αφήσουμε το κτήριο να ρημάξει επειδή αποφασίσαμε να το διαθέσουμε στο ερευνητικό κέντρο;
5. Δεν με πείθεις για τις καλές προθέσεις του πρώην δημάρχου Θανάση Φιλιππόπουλου για το εν λόγω κτήριο και θα εξηγήσω γιατί. Αναφέρεις ότι το ήθελε «προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό κατάστημα, έτσι ώστε η δημοτική αρχή να μην προβεί σε κατασκευή καινούργιου Δημαρχείου, περνώντας μερικά χρόνια για την αποπεράτωσή του και τα χρήματα αυτά να διοχετεύονταν σε άλλες ανάγκες….». Το γράφεις εσύ αυτό, που επανειλημμένα μας έχεις τονίσει τη μεγάλη συνεισφορά του Φιλιππόπουλου στην κατασκευή του Κέντρου Υγείας Πύλου, δίπλα από το παλιό νοσοκομείο του Ε.Ε.Σ. Θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει το παλιό νοσοκομείο σαν Κέντρο Υγείας, και με τα χρήματα που διατέθηκαν για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας θα μπορούσαν να εξοπλιστούν είκοσι άλλα Κέντρα Υγείας με απαραίτητα μηχανήματα και προσωπικό.
6. Δεν με πείθεις ούτε εσύ, ούτε ο Ζευγίτης, αλλά ούτε επίσης και ο Φιλιππόπουλος για το ότι το παλιό γυμνάσιο έκανε για Δημαρχείο ή κτήριο που θα μπορούσε να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της θέσης που βρίσκεται. Απλώς ήταν μια κόντρα –που υιοθετήσατε και εσείς- ανάμεσα στον Φιλιππόπουλο και τον καθηγητή που είναι επικεφαλής του προγράμματος, και στην απόφαση του Βρεττάκου να παραχωρήσει το κτήριο στο Ερευνητικό. Ισως αυτό να έχει απάντηση στο ότι ο καθηγητής -επί δημαρχίας Φιλιππόπουλου- είχε καλύτερη αντιμετώπιση από το κόμμα του πρώην δημάρχου απ’ ότι ο ίδιος και αυτό δεν μπορούσε να το «χωνέψει» ο τότε δήμαρχος.
Θεωρώ ότι η μεγάλη ευκαιρία (αλήθεια, δεν μπορεί να γίνει κάτι πλέον;) για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου κτήριο, λειτουργικό, με υπόγειο parking, με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με αίθουσες που θα στέγαζαν φιλαρμονική και βιβλιοθήκη (ίσως και άλλες ανάγκες), χάθηκε από την ανικανότητα (;) του τότε δημάρχου Θ. Φιλιππόπουλου να διεκδικήσει και να πάρει τις αποθήκες του ΑΣΟ μέσα στην Πύλο. Ισως να είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν κατάφερε να πάρει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο από την πρώην ακίνητη περιουσία του ΑΣΟ. Αυτό που κατέφερε να κάνει -σε πείσμα του να μην εφαρμόσει το σχέδιο του Πύλιου αρχιτέκτονα Πέτρου Καλογήρου που είχαμε εκπονήσει- είναι να γίνει ένα Δημαρχείο που δεν καλύπτει τις πολιτιστικές ανάγκες του δήμου (έχει μεγάλο πρόβλημα ο δήμος για χειμερινές εκδηλώσεις) αλλά ούτε ακριβώς και τις ανάγκες των υπηρεσιών του. Eκανε τη νέα πτέρυγα του Δημαρχείου απλώς για να την κάνει (διατηρώντας το παλιό κτήριο που είναι προβληματικό). Αλλά και εδώ προχώρησε χωρίς να λάβει υπόψη του τη θάλασσα που βρήκε στα θεμέλια του νέου κτηρίου, ούτε και την τότε επισήμανσή μου στην εφημερίδα «Ελευθερία» ότι η μελέτη ήθελε αναθεώρηση (μετά το πρόβλημα που είχε προκύψει) – με αποτέλεσμα στα θεμέλια να βγαίνει θάλασσα και το υπόγειο, λόγω της μεγάλης υγρασίας, να μένει αναξιοποίητο. Μια επίσκεψη στο υπόγειο του Δημαρχείου θα σας πείσει για «του λόγου το αληθές».
Τα έγραψα αυτά σαν μια άλλη άποψη. Ισως κάποιοι τα έχουν ακούσει ή διαβάσει ξανά ή τα ακούνε και τα διαβάζουν για πρώτη φορά. Eτσι, για να υπάρχει και αντίλογος σε αυτά που προσπαθούν να περάσουν κάποιοι σαν τη μόνη αλήθεια της τοπικής μας ιστορίας.
Και μια πρόκληση για τους φίλους της νέας δημοτικής αρχής. Παραδώσαμε, τότε, μελέτη (εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ.) για δημιουργία ανοικτού θεάτρου πίσω από το παλιό γυμνάσιο. Ας προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν πίστωση για την κατασκευή του. Eτσι, θα μπει τάξη στο «προαύλιο» και θα αποκτήσει ο δήμος ένα σύγχρονο (με όλες τις ανέσεις του) και εύκολα επισκέψιμο χώρο για τις καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Γιατί είναι σε όλους γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα κυρίως άτομα, αλλά όχι μόνο αυτά, για να φτάσουν μέχρι την -κατά τα άλλα υπέροχη– ακρόπολη του κάστρου.
Κώστας Καραλής

A’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Επικεφαλής των σκόρερ ο Δ. Διακουμής


ΟΔιαμαντής Διακουμής του ΝΟ Πύλου
ανέβηκε στην κορυφή των σκόρερ της
Α’ τοπικής κατηγορίας μετά τη διεξαγωγή
των παιχνιδιών της 2ης αγωνιστικής.
Ο ικανότατος σκόρερ έφτασε τους 51 πό-
ντους με τον Γιώργο Κάτσαρη του Σπαρτια-
τικού να ακολουθεί με 47.
Αναλυτικά η 15άδα των καλύτερων σκό-
ρερ της κατηγορίας είναι:
1) Δ. Διακουμής (ΝΟ Πύλου)....................51
2) Κάτσαρης (Σπαρτιατικός) .......................47
3) Καζολέας (Θουρία)................................38
4) Τσέκας (ΝΟ Πύλου) ...............................37
5) Πραμαγκιούλης (Ακάδημος) .................35
-) Δευτεραίος (ΑΣ Μάνης)..........................35
7) Ρετσινάς (Φιλαθλητικός)........................31
8) Μανιάτης (Ικαρος) .................................30
9) Μουραφέτης (Ικαρος)............................29
10) Φωτάκης (Θουρία) ..............................28
-) Μπουγάδης (Φιλαθλητικός)...................28
12) Φουρναράκος (Αριοχώρι) ...................27
-) Δημητρόπουλος (Σπαρτιατικός) .............27
14) Ηλιόπουλος (Αριοχώρι) ......................26
-) Παπαθωμόπουλος (Καλαμάτα ‘80)........26

Αδιαφορία παραγόντων για την κοινή μελέτη Μεσσηνίας - Λακωνίας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12/12/2007
Τυπικό μόνο υπήρξε το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων -αυτοδιοικητικών και άλλων- για να ενημερωθούν σχετικά με την εξέλιξη, αφ’ ενός της δεύτερης φάσης του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας, και αφ’ ετέρου για την πρόοδο του τρίτου και τελευταίου σταδίου.
Αυτό καταδείχθηκε στη χθεσινή σχετική συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με τους μελετητές -καθηγητές του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου - όπου οι παρουσίες εκπροσώπων ΟΤΑ του νομού μας ήταν ελάχιστες, ενώ άλλοι φορείς έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ομως και οι παρόντες, μετά από τα πρώτα στάδια της παρουσίασης, άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από το αμφιθέατρο, στο οποίο παρέμειναν ελάχιστοι αιρετοί - της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Στη συνάντηση, χθες το πρωί, είχαν κληθεί να μετάσχουν φορείς του νομού, όπως η ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε., η Ενωση Ξενοδόχων, δήμαρχοι και άλλα στελέχη της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστική η επωδός-παραίνεση του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου - που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του- ότι μόλις 7 από τους 31 ΟΤΑ του νομού μας ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε η μελετητική ομάδα, σχετικά με τα έργα προτεραιότητας που θέτει κάθε δήμος -ώστε τα στοιχεία αυτά να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο καθηγητής Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος -μέλος του ΙΠΑ- αντιδιαστέλλοντας την ανταπόκριση που είχε η ίδια έρευνα μεταξύ των ΟΤΑ και άλλων φορέων της Λακωνίας, όπου ελάχιστοι ήταν αυτοί που δεν απάντησαν.
Οπως και να ’χει πάντως, οι ΟΤΑ και οι άλλοι φορείς -όπως ενημέρωσε σχετικά ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος- θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα τρίμηνο να υποβάλουν προτάσεις, ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση για την τρίτη και τελευταία φάση του ειδικού σχεδιασμού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Β’ ΦΑΣΗΣ
Οπως σημείωσε ο καθηγητής, από τη δεύτερη φάση του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας, ως πόλος ανάπτυξης στη Μεσσηνία προτείνεται το δίπολο Καλαμάτα-Μεσσήνη, ως νομαρχιακά κέντρα ανάπτυξης η Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι και η Πύλος, ως τοπικά κέντρα ανάπτυξης η Κορώνη, ο Μελιγαλάς, η Καρδαμύλη, η Χώρα, το δίπολο Κοπανάκι- Δώριο και το Διαβολίτσι, ενώ και οι υπόλοιπες έδρες δήμων παραμένουν επίσης ως κέντρα αναφοράς των περιοχών τους.
Οι προωθητικές δραστηριότητες που προκρίνονται για τη Μεσσηνία είναι πολιτισμός, τουρισμός, εφαρμογές νέας τεχνολογίας, αξιοποίηση ισχυρών πολιτιστικών χώρων, ανώτατη εκπαίδευση, τοπικά προϊόντα, μεταποίηση, μεταφορές και εμπόριο. Οι στρατηγικές υποδομές επιμερίζονται σε α) επιχειρηματικές με ανάπτυξη ΒΕΠΕ και ΒΙΟΠΑ, β) τεχνικές μέσα από δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και περιβαλλοντικής
προστασίας και γ) κοινωνικές μέσα από τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις για τη νότια Πελοπόννησο -όπως αποκάλεσε τους δύο νομούς, τόσο ο Αθ. Παπαδασκαλόπουλος όσο και ο συνάδελφός του καθηγητής στο ΙΠΑ Παύλος Λουκάκης- αποτελούν, α) η οικονομική ανάπτυξη με μακροχρόνια προοπτική και σεβασμό στο φυσικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον, β) η σύγκλιση της οικονομίας της νότιας Πελοποννήσου με το μέσο επίπεδο της χώρας, γ) η ισόρροπη ανάπτυξη των επιμέρους χωρικών μονάδων και δ) η κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.
Ως στρατηγικές περιφερειακές κατευθύνσεις διαπιστώθηκαν α) η δημιουργία του νότιου αναπτυξιακού μετώπου, β) η ανάδειξη, ενίσχυση και οργάνωση πόλων και κέντρων ανάπτυξης, της Καλαμάτας σε πόλο ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας και νότια πύλη και της Σπάρτης σε εθνικό πολιτιστικό πόλο, γ) η ανάδειξη και αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων προωθητικών δραστηριοτήτων, δ) η δημιουργία αναγκαίων επιχειρηματικών και αναπτυξιακών υποδομών, ε) η αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων με την ενεργοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη και λειτουργία τοπικών παραγωγικών συστημάτων και στ) η ολοκλήρωση και ισόρροπη ανάπτυξη επιμέρους ενοτήτων της νότιας Πελοποννήσου με τη δημιουργία μικροπεριφερειακών προγραμματισμών, τη δικτύωση και τη συνεργασία, την ενεργό συμμετοχή τοπικών αναπτυξιακών και κοινωνικών φορέων κι ακόμα η προώθηση της τοπικής συνοχής.
Γ’ ΦΑΣΗ
Στην περιληπτική παρουσίαση του πλαισίου της γ’ φάσης γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρχουν 7 άξονες προτεραιότητας, στο πλαίσιο των οποίων θα διαμορφωθούν οι επιμέρους προτάσεις του ειδικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης Μεσσηνίας και Λακωνίας. Οι άξονες αυτοί είναι, α) ενίσχυση της προσπελασιμότητας και δημιουργία ή αναβάθμιση βασικών υποδομών, β) κοινωνία της γνώσης και καινοτομία, γ) παραγωγικό περιβάλλον, δ) ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή, ε) βιώσιμη ανάπτυξη, στ) ανασυγκρότηση πυρόπληκτων περιοχών και ζ) θεσμικά μέτρα. Θα εξεταστούν, εξ άλλου, οι δυνατότητες ΣΔΙΤ, κι ακόμα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής, όπως και το σύστημα παρακολούθησης του ειδικού στρατηγικού σχεδίου.
Στη χθεσινή συνάντηση, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος, Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, Κορώνης Θόδωρος Σαλαντής, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Χιλιοχωρίων Παναγιώτης Δαρσακλής, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης και Μεσσήνης Γιάννης Τσούσης, όπως επίσης νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος αλλά και από όλες τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.
Β.Γ.Μ.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ

ΘΑΡΡΟΣ 12/12/2007
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΑΔΙΑΦΟΡΑ. (Ο Δήμος Πύλου απάντησε στο ερωτηματολόγιο αλλά κανείς από τον Δήμο δεν παραβρέθηκε στην παρουσίαση)
Το… μεγάλο ενδιαφέρον τους έδειξαν χθες αυτοδιοικητικοί και παράγοντες για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Μεσσηνίας – Λακωνίας. Ελάχιστοι εκπρόσωποι ΟΤΑ (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι) παρευρέθησαν, λοιπόν, στη χθεσινή παρουσίαση με τους καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου και όσοι τελικά πήγαν, αποχώρησαν πολύ πριν την ολοκλήρωση της ενημέρωσης. Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε την αίθουσα άδεια και μοναδικούς συμμετάσχοντες το δήμαρχο Κυπαρισσίας Γιώργο Σαμπαζιώτη, τους νομαρχιακούς συμβούλους Δήμητρα Ψαρούλη και Θανάση Πετράκο, καθώς και ελάχιστους υπαλλήλους.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τους 31 ΟΤΑ της Μεσσηνίας μόνο 7 απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για τα έργα που χρειάζονται.
Να υποθέσουμε ότι είναι πλήρως καλυμμένοι και δεν έχουν άλλες ανάγκες;

Καθώς προχωρούν οι μελέτες για Τσακώνα - Καλαμάτα


Σύντομα η απόφαση Σουφλιά για τον περιμετρικό της Καλαμάτας




Στα χέρια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά είναι πλέον το θέμα του περιμετρικού της Καλαμάτας και η απόφασή του δε θα αργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες. Τούτο οφείλεται –μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι προχωρούν πολύ γρήγορα οι μελέτες για το τμήμα από την Τσακώνα ως την Καλαμάτα, δεδομένου μάλιστα και πως το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών εργάζεται για την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριουμένων ακινήτων στο διάβα του δρόμου. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ δεν έχουν σχέση με τις αντικειμενικές αξίες αλλά με αυτό που ονομάζεται εύλογο τίμημα. Βεβαίως, την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει το Πρωτοδικείο με τον ορισμό τιμής μονάδος.Όσον αφορά στο πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα σημάνει την έναρξη της παραχώρησης για τον άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, αναμένεται να έρθει μαζί με εκείνο για την Ιόνια Οδό, δηλαδή τον αυτοκινητόδρομο από το Αντίρριο ως τα Γιάννενα.Για τον άξονα Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας ήδη έχουν εγκριθεί και εκτελούνται πρόδρομες εργασίες (μελέτες, γεωτεχνικές έρευνες) και η δουλειά στα εργοτάξια αναμένεται να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ

Τρίτος κορυφαίος αθλητής ο Τσάτουμας.

Για 53η συνεχή χρονιά, ο ΠΣΑΤ ανέδειξε τους κορυφαίους του ελληνικού αθλητισμού για το 2007, σε εκδήλωση που έγινε χθες παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του ΣΕΦ και ύστερα από σχετική ψηφοφορία των μελών αθλητικών συντακτών. Η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα των ανδρών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Όττο Ρεχάγκελ (για δεύτερη φορά), ο διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης, η πρωταθλήτρια του στίβου Χρυσοπηγή Δεβετζή (για τρίτη σερί χρονιά) και η αθλήτρια με αναπηρία Ανθή Καραγιάννη, αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι του ελληνικού αθλητισμού για το 2007 από τον ΠΣΑΤ.
Ανάμεσα στους κορυφαίους όμως υπάρχει και μεσσηνιακή παρουσία και είναι αυτή του Λούη Τσάτουμα. Ο κορυφαίος άλτη του μήκους από τη Μεσσήνη συνέτριψε το περασμένο καλοκαίρι το πανελλήνιο ρεκόρ, πετυχαίνοντας με 8,66, μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στον κόσμο. Γι’ αυτή την επιτυχία κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία των κορυφαίων αθλητών του 2007.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Α’’ ΤΟΠΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΙΑΣ


Νίκη και βαθμολογική ανάσα για την ομάδα της Πύλου αντίθετα με τον Πανιώνιο που θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στην συνέχεια του πρωταθλήματος για να παραμείνει στην κατηγορία.

Δείτε το γκολ και φάσεις από το παιχνίδι Πανιώνιος-Πύλος 0-1
http://www.net-tv.gr/index.php?id=07120901A



TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (11η αγωνιστική)

Eθνικός Μελιγαλά - Μεθώνη 2-1
Δώριο - Σπερχογεία 1-1
Πατίστα - Φαραί 0-7
Πανιώνιος - Πύλος 0-1
Πανθουριακός - Βέργα 0-0
Απόλλωνας - Πάμισος 3-1
Αμφεια - Αίας 0-0
Κυπαρισσία - Χώρα 1-0


OMAΔA B A N I H Γκολ
1 Κυπαρισσία 27 11 8 3 0 25-9
2 Πάμισος 23 11 7 2 2 20-9
3 Φαραί 21 11 6 3 2 30-13
4 Αίας 20 11 6 2 3 16-4
5 Πύλος 19 11 6 1 4 14-16
6 Eθν.Μελιγαλά 18 11 5 3 3 24-18
7 Απόλλωνας 18 11 5 3 3 17-12
8 Σπερχογεία 18 11 5 3 3 15-14
9 Χώρα 16 11 4 4 3 21-11
10 Πανθουριακός 15 11 4 3 4 17-8
11 Πατίστα 13 11 4 1 6 9-25
12 Μεθώνη 11 11 3 2 6 6-11
13 Δώριο 10 11 2 4 5 11-17
14 Πανιώνιος 5 11 1 2 8 10-21
15 Βέργα 5 11 0 5 6 6-24
16 Αμφεια 2 11 0 3 8 4-21


Αποτέλεσμα Μπάσκετ:
Aθλητικός Σύλλογος Μάνης-Πύλος 87–72

ΣΤΙΒ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ


Μεσσήνιος βουλευτής
πλειοψηφίας στην Αυστραλία
Ο Στιβ Γεωργανάς είναι Μεσσήνιος, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία. Είναι ένας από τους 4 Eλληνες βουλευτές που εξελέγησαν στη Βουλή που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές της Αυστραλίας. Εξελέγη με το Κόμμα των Εργατικών, το οποίο κέρδισε τις εκλογές, ενώ ο ίδιος κατήγαγε και προσωπική νίκη κερδίζοντας την έδρα της περιφέρειας
Χάιντμαρς της Νότιας Αυστραλίας με 9.500 ψήφους περισσότερους από ό,τι είχε συγκεντρώ-
σει το 2004 που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, και ποσοστό 55,2%.

Ο Στίβ Γεωργανάς μιλώντας στην “Ε” για την επανεκλογή του με το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που με εξέλεξε ο κόσμος, και μάλιστα με τόσο μεγάλο ποσοστό».
Οσο για την πρώτη του θητεία στο Κοινοβούλιο και την εμπειρία που αποκόμισε μας είπε: «Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση από την προηγούμενη θητεία μου είναι ότι είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στο Κοινοβούλιο τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες, και πολλές φορές να επιλύονται κιόλας».
Οι αντεργατικοί νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αυτοί που έδωσαν τη νίκη στους Εργατικούς, εκτιμά ο Στιβ Γεωργανάς, επισημαίνοντας: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως νέα κυβέρνηση είναι οι νόμοι της πρώην κυβέρνησης σχετικά με θέματα που αφορούν την εργασία, τουςεργαζόμενους. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Εργατικό Κόμμα ενισχύθηκε τόσο και κέρδισε στις τελευταίες εκλογές. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει τους νόμους κι είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους εργάτες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε κατ’ ευθείαν.
Αλλωστε ήταν η μεγαλύτερη υπόσχεση που δώσαμε στους ψηφοφόρους μας κι απ’ αυτό θα ξεκινήσουμε».
Στην ερώτηση αν γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το ασφαλιστικό, απαντά: «Το έχω ακούσει αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς
τα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να τα παρακολουθώ από κοντά».
Οσο για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, μας είπε: «Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να έρχομαι όσο πιο συχνά γίνεται και τα καταφέρνω να είμαι εκεί κάθε δύο χρόνια περίπου. Τις δυο προηγούμενες χρονιές μάλιστα μπόρεσα και ήρθα συνεχόμενα δύο φορές. Επειδή
όμως έρχομαι ως επισκέπτης, όλα τα βλέπω ωραία, μην με ρωτάτε αν εντοπίζω προβλήματα! Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία πάντως νομίζω ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα μέρη. Είναι ένας πανέμορφος τόπος και πάντα έρχομαι και φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις… και θέλω να επιστρέφω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Παρεμβάσεις στο 62ο χιλιόμετρο Τρίπολης-Καλαμάτας




ΔΕΣΕ Τρίπολης
Παρεμβάσεις στο 62ο χιλιόμετρο του δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, όπου έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα, αρκετά εκ των οποίων θανατηφόρα, εκτελεί τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΣΕ Τρίπολης.
Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος από τη ΔΕΣΕ κ. Νανόπουλος, τα έργα ξεκίνησαν πριν 4 με 5 ημέρες και τοποθετούνται προστατευτικές μπάρες, ενώ γίνεται μικρή βελτίωση στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά με διαπλάτυνση του οδοστρώματος στη στροφή.
Οι εργασίες διαπλάτυνσης της στροφής έγιναν χθες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, θα ακολουθήσει πιο ολοκληρωμένη εργολαβία για το συγκεκριμένο σημείο την άνοιξη.
Οι παρεμβάσεις θα συνεχισθούν και τις επόμενες 2-3 ημέρες με την τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων.
Β.Β.

© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

“ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ”

Ετοιμάζεται το τελικό σχέδιο για
το οδοιπορικό Μεσσηνία - Πεκίνο.

Το τελικό σχέδιο του οδοιπορικού Μεσσηνία - Πεκίνο, που θα ενώσει τους δρόμους της ελιάς με το δρόμο του μεταξιού, μελετάται αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργο Καραμπάτο - ο οποίος προσθέτει ότι στις 20 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινωθεί πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο οδοιπορικό οι ενδιαφε
ρόμενοι.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συμμετέχοντες θα διανύσουν οδικώς 22.000 χιλιόμετρα για να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι Ελλάδα –Τουρκία – Γεωργία – Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν – Ιράν –Τουρκμενιστάν – Ουζμπεκιστάν – Καζακστάν – Κιργισία – Κίνα, Πεκίνο. Η επιστροφή θα γίνει από την Μογγολία με τον υπερσιβηρικό μέχρι τη Μόσχα, και από εκεί στην Ελλάδα περνώντας από Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία και Π.Γ.Δ.Μ. Το ταξίδι θα διαρκέσει συνολικά 6 εβδομάδες. Θα ξεκινήσουν από το ανάκτορο του Νέστορα στην Αρχαία Πύλο στις 14 Ιουλίου 2008 και υπολογίζουν να φτάσουν στο Πεκίνο το αργότερο στις 6 Αυγούστου.
Στο οδοιπορικό για το Πεκίνο θα συμμετάσχουν “οδοιπόροι” από την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες. Θα έλθουν στην Ελλάδα με αφορμή τη Συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών που θα γίνει στην Πύλο από τις 9 μέχρι 13 Ιουλίου και η οποία αναμένεται να προσελκύσει περίπου 3.000 μοτοσυκλετιστές.
Θ.Λ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η προβολή Μεσσηνίας και ελιάς
στο Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης.

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» και οι προοπτικές συνεργασίας με το γαλλικό Μουσείο Πολιτισμών
της Ευρώπης και της Μεσογείου (Musιe des Civilisations de l’ Europe et de la mediterranιe/MUCEM) θα συζητηθούν αύριο σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος, ο διευθυντής του MUCEM Μισέλ Κολαρντέλ και τα στελέχη-μουσειολόγοι Κολέτ Φουασί και Εντουάρ ντε Λομπρί, καθώς και η επιστημονική σύμβουλος του Επιμελητηρίου Μαρινέλλα
Κατσιλιέρη.
Σημειώνεται ότι το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου που εδρεύει στο Παρίσι ανήκει στη γενιά των μουσείων του 21ου αιώνα και οι δραστηριότητές του παρουσιάστηκαν την παρελθούσα Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Megaron Plus”. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι δυνατότητες προβολής της Μεσσηνίας της ελιάς στο υπό ίδρυση Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία - ένα σημαντικό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από τη γαλλική κυβέρνηση και περιλαμβάνει ενότητα με θέμα τις αντιπροσωπευτικότερες περιοχές στις οποίες αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της ελιάς. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου τεχνική υποστήριξη εκ μέρους του MUCEM για τη δημιουργία μιας περιοδεύουσας έκθεσης με το θέμα αυτό, προκειμένου να προβληθεί στη διάρκεια των εκδηλώσεων 2008 που θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσηνία και σε 20 χώρες.
Θα συζητηθεί επίσης η δυνατότητα πραγματοποίησης ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στην Καλαμάτα με θέμα την πολιτική που εφαρμόζει το Επιμελητήριο για δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσσηνία μέσω της αξιοποίησης της τοπικής παράδοσης
και που συνοψίζεται στο ότι «κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο».
Να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ Επιμελητηρίου και Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου ξεκίνησε το 2002 και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς πολλές κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο των «Δρόμων της Ελιάς» στην Αθήνα και το Παρίσι.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Στα δίκτυα αρχαίων λιμένων η Πύλος

Μπράβο στο δήμο για την ενέργειά του. Θα θέλαμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για την υποψηφιότητα αυτή. Οι θετικές ενέργειες δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να μένουν στο σκοτάδι.

Φάκελο με την υποψηφιότητα της Πύλου για το δίκτυο των αρχαίων ελληνικών λιμανιών της Μεσογείου έχει προετοιμάσει η δημοτική της αρχή και σκοπεύει να τον υποβάλει στη συνάντηση των πόλεων αυτών, του χρόνου το καλοκαίρι, στην Πάτρα.
Αυτό έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Ουνέσκο Καλαμάτας Βασίλης Δικαιουλάκος.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

To παλιό γυμνάσιο Πύλου του "Νέστωρα"


Είναι μια πονεμένη ιστορία στην Πύλο αυτή του προγράμματος «Νέστωρ» η οποία έχει κλείσει δεκαετία και πάμε για τη δεύτερη μέχρι να επανέλθει το κτήριο στον Δήμο Πύλου.
Κατ’ αρχήν το γεγονός εναπόθεσης διαφόρων υλικών στον αύλειο χώρο του κτηρίου με ήπιους χαρακτηρισμούς θεωρείται απαράδεκτο. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Οι χιλιάδες επισκέπτες που ανεβαίνουν προς το Νιόκαστρο αντικρίζουν το χάλι αυτό το οποίο βέβαια φαίνεται εν μέρει και από την παραλία. Είναι απορίας άξιον πώς οι Πύλιοι ανεχόμαστε τούτο το χάλι. Η καθιερωμένη απάντηση σε τέτοια γεγονότα είναι κλισέ: «Ο δήμος τι κάνει;» θα αναλυθεί και αυτό ενδελεχώς και θα πούμε ότι και η νέα δημοτική αρχή έχει ευθύνη που ανέχεται τα παραπήγματα και τα άλλα που «κοσμούν» την παραλία.
Σήμερα θα τα πούμε όλα, όσα γνωρίζουμε φυσικά, τα υπόλοιπα θα τα αφήσω για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αφού λοιπόν οι πανεπιστημιακοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα θεωρώντας μας αδιάφορους (εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα) αφήνοντας διάφορα υλικά στον αύλειο χώρο χρόνια τώρα, «να γιατί θα τα πούμε όλα».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Η συζήτηση για την λήψη της απόφασης απόδοσης της χρήσης του παλιού γυμνασίου Πύλου για είκοσι χρόνια στην ερευνητική μονάδα του πειράματος «Νέστωρ» ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου 1996 ημέρα Δευτέρα. Ο δήμαρχος Πύλου τότε Γιάννης Βρεττάκος πρότεινε στο Σώμα να δοθεί η χρήση του παλιού γυμνασίου Πύλου για μια περίοδο τουλάχιστον 20 χρόνων, εφόσον το υπουργείο Ερευνας και Τεχνολογίας εξασφαλίσει τη συνεχή ροή χρηματοδότησης για την εξέλιξη του προγράμματος «Νέστωρ» και τη δημιουργία φορέα δημοσίου δικαίου με συμμετοχή στο φορέα του Δήμου Πύλου.
Σαν τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Βρεττάκου υπήρξε κομμάτι ρεαλιστική στο σκέλος της πρότασης που μιλάει για συμμετοχή του δήμου στον φορέα, όσο για το άλλο σκέλος της πρότασης που αφορά τη συνεχή χρηματοδότηση του υπουργείου στο πρόγραμμα είναι καθαρά σουρεαλιστική και πολιτική προκειμένου να πειστεί το Σώμα για να παραχωρηθεί το κτήριο.
Αλίμονο αν τα υπουργεία διαβάζοντας μια πρόταση δήμου ή απόφαση βάζουνε σφραγίδα για το μέλλον. Θα σου πουν ναι για να μην σου χαλάσουν το χατίρι και μετά...
Δώδεκα χρόνια δήμαρχος ο Γιάννης Βρεττάκος είναι βέβαιο ότι γνώριζε να πολιτεύεται. Εκείνο όμως που έχει μεγίστη σημασία είναι η μη δημιουργία φορέα.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Τάσος Ζευγίτης ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά και αξίζει να ειπωθεί, έτσι για την ιστορία. Ανέφερε ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου δεν γνωρίζουμε αν ανήκει στο Δήμο Πύλου. Αν στην περίπτωση που το κτήριο εμπίπτει στις διατάξεις των σχολικών κτηρίων όπου ο δήμος καθορίζει τη χρήση τους, ενδεχόμενα έσοδα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Δημοτικού Κοινοτικού Κώδικα διατίθενται για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων.
Πρέπει να διασφαλιστεί από την ερευνητική ομάδα «Νέστωρ» τι πρόσωπο είναι, να μας ζητήσει τι χώρο χρειάζεται στο Δήμο Πύλου για την εξυπηρέτησή της και γιατί συγκεκριμένα ζητά αυτό το ακίνητο, το οποίο ο δήμος θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες των
πολιτών του ως διοικητήριο όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, θα έχει έσοδα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα βρουν στέγη. Ο Τάσος Ζευγίτης στη συνέχεια είπε ότι το κτήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολιτιστικούς σκοπούς.
Ο σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μπαλαφούτης δήλωσε ότι ελλείψει επαρκών στοιχείων αδυνατεί να ψηφίσει την πρόταση.
Σε εκείνο το συμβούλιο ήταν απόντες οι: Κώστας Καλογερόπουλος, Βασίλης Καλδής, Περικλής Τσαρπάλας και ο πάρεδρος Μαρίνος Κορδός.
Η απόφαση φυσικά ελήφθη κατά πλειοψηφία από τους Παναγιώτη Χρονόπουλο πρόεδρο, Παναγιώτη Νικολόπουλο, Παναγιώτη Τζαλαλή, Κώστα Καραλή, Θεοφάνη Τζινιέρη και Νείλο
Δημητρόπουλο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά την άρνηση των Μπαλαφούτη και Ζευγίτη ο πρόεδρος Παναγιώτης Χρονόπουλος είπε ότι η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να είναι ομόφωνη (κατά τη γνώμη του φυσικά) γιατί το όλο πρόγραμμα θα είναι πόλος έλξης για την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή της, ως επίσης θα προβάλει την Πύλο διεθνώς. Η μόνη διεθνής προβολή είναι τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω και προσβάλλουν το επιστημονικό πρόγραμμα και την Πύλο ολόκληρη. Οσο γα τον πόλο έλξης, η σαβούρα εκεί ελκύει αρουραίους. Ρίξτε λίγο ποντικοφάρμακο, ρε παιδιά.
Το στοιχείο που είναι προς διερεύνηση και παραμένει μετέωρο, εκείνο που έβαλε στο τραπέζι ο δήμαρχος και καλώς το έβαλε στην πρότασή του (τη συμμετοχή του δήμου στον φορέα), αφού
ελήφθη η απόφαση έστω και κατά πλειοψηφία δεν είναι αυτονόητο ότι θα ίσχυε η συγκεκριμένη πρόταση του δημάρχου; Δεν είναι αναγκαίες οι πλούσιες γνώσεις περί δημοτικών. Απλή λογική χρειάζεται: Προτείνουμε - Ψηφίζουμε - Υλοποιούμε.
Στην ίδια απόφαση που ελήφθη αναφέρεται ότι η χρήση θα συνεχιστεί και μετά την αποπεράτωση των εργασιών αναπαλαίωσης -ανακατασκευής του κτηρίου με χρηματοδότηση του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου /Κ.Π.Σ. 1994-1999. Είχαν αρχίσει τότε εργασίες όπως αλλαγή στέγης κτλ. Δηλαδή ο «Νέστορας» το πήρε έτοιμο, μέχρι κεραίας.
Κάτι άλλο που δεν έχει γίνει γνωστό δράττομαι της ευκαιρίας ώστε να γνωρίζουν οι Πύλιοι καθώς και οι ση-μερινοί δημοτικοί άρχοντες.
Οταν ο Φιλιππόπουλος εξελέγη δήμαρχος Πύλου μια από τις πρωταρχικές του σκέψεις, την οποία θεωρούσε σημαντικότερη όλων, ήταν η διαδικασία απελευθέρωσης του συγκεκριμένου κτηρίου από τον «Νέστορα» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό κατάστημα έτσι ώστε η δημοτική αρχή να μην προβεί σε κατασκευή καινούργιου Δημαρχείου, περνώντας μερικά χρόνια για την αποπεράτωσή του και τα χρήματα αυτά να διοχετεύονταν σε άλλες ανάγκες, όπως π.χ. στην ανάπλαση της πλατείας.
Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στην οποία παρευρίσκοντο τέσσερις άνθρωποι. Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος, ο αντιδήμαρχος Περικλής Τσαρπάλας, ο εκπρόσωπος καθηγητής του προγράμματος «Νέστωρ» και ο γράφων. Ηταν μια συνάντηση φιλική πάνω από όλα, άτυπη αλλά τα μέγιστα ουσιώδης. Τώρα αν δημιουργηθεί η σωστή ερώτηση ως τι ο γράφων βρισκόταν εκεί (θα δημιουργηθεί σίγουρα) η απάντηση είναι απλούστατη: Τι θα γράφαμε σήμερα; Αλλωστε χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί για κείνη τη τετραετία του Φιλοππόπουλου. Κάποτε έρχεται η στιγμή να γράψουμε και εκείνα που δεν δημοσιεύτηκαν τότε.
Ο Φιλιππόπουλος ζήτησε το κτήριο λέγοντας ότι επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει σαν Δημαρχείο αλλά επειδή είναι παραχωρημένο στο πρόγραμμά σας, σας προτείνω τα ακόλουθα: θα τελειοποιήσουμε κτηριακά τα παλιά σφαγεία, ο δήμος θα αναλάβει ό,τι πρόκειται να σας εξυπηρετήσει, εσείς θα μας κάνετε πρόταση για τις λεπτομέρειες, θα αναλάβουμε τη μεταφορά και ό,τι άλλο προκύψει και θα σας δώσουμε το κλειδί στο χέρι. Να σημειωθεί ότι τα παλιά σφαγεία έχουν και αυτόνομο αύλειο χώρο περιφραγμένο.
O,τι άλλα έξοδα προκύψουν θα τα αναλάβει όλα ο δήμος αρκεί να συμφωνήσετε στην πρότασή μου. Τελείωσε την πρότασή του με την εξής αναφορά: Με το κτήριο αυτό πολλές γενιές όπως και η δική μου είναι δεμένες συναισθηματικά γιατί σε αυτό το κτήριο μάθαμε γράμματα. Οσοι μάθαμε γράμματα σε αυτό ζητάμε να του δώσουμε τον χαρακτήρα που του ταιριάζει. Να παραμείνει ένα κτήριο για όλους, γιατί σε όλους μας ανήκει.
Πρέπει να ομολογήσω ότι εκείνο το βράδυ ο Φιλιππόπουλος ήταν πολύ διαφορετικός από το γνωστό του χαρακτήρα. Hταν μια αναφορά ζητημάτων που ο Θανάσης εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με ήθος και ύφος πρωτοφανή. Η συζήτηση έκλεισε μετά από τέσσερις ώρες και κείνο που άφησε ήταν μια πικρία και στενοχώρια στον Θανάση την οποία ποτέ δεν ξεπέρασε.
Τώρα όσο για τον πίσω αύλειο χώρο για τον οποίο η τότε απόφαση δεν αναφέρει ότι παραχωρείται, δύο δημοσιεύματά μου κατά το παρελθόν, συγκεκριμένα στις 3 και 13 Ιουνίου 2001, είχαν σαν περιεχόμενο μια αυθαίρετη ενέργεια των ανθρώπων του “Νέστορα” όπου περίφραξαν με αλυσίδες τον προαύλιο χώρο για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα. Βέβαια μετά από τον εν λόγω ντόρο οι αλυσίδες αφαιρέθηκαν.
Τα τότε δημοσιεύματα καθώς και η απάντηση του τέως δημάρχου Γιάννη Βρεττάκου υπάρχουν για όσους επιθυμούν να θυμηθούν και για όσους δεν γνωρίζουν.
Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή οφείλει και πρέπει να ενεργήσει τάχιστα προκειμένου να σταματήσει το χάλι αυτό και να καθαριστεί ο πίσω αύλειος χώρος ο οποίος ανήκει σε όλους και όχι στον «Νέστορα».
Τάκης Αλεξάκης

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

ΜΠΑΣΚΕΤ: Ν.Ο ΠΥΛΟΥ - ΙΚΑΡΟΣ 79-76(παράταση)


Κανονικός αγώνας 66-66 Δεκάλεπτα: 14-18, 17-16, 15-20, 20-12
Διαιτητές: Γιαλικάρης, Στρέμπας.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Οικονομίδης 4 (1 τρ.), Δ. Διακουμής 22 (4 τρ.), Ι. Διακουμής 2, Τσέκας 22 (2 τρ.), Γ. Διακουμής 9, Γκόνης, Σπηλιώτης 16 (2 τρ.), Τσίτσος 4, Μπέλλας.
ΙΚΑΡΟΣ (Μπαλόπουλος): Κορκολιάκος, Κουρκουτάς 16 (3 τρ.), Σεχάι, Αξαμπανόπουλος 15 (1 τρ.), Γκουλούσης 17 (3 τρ.), Πατλάκας, Πανταζόπουλος, Μανιάτης 17, Μουραφέτης 11.

Άρχισαν εργασίες και στο Καλογερικό

Άρχισε τις εργασίες και στο Καλογερικό, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί σήραγγα στο πλαίσιο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, ο όμιλος «Μορέας», όπως ανέφερε στο «Θ» ο διευθυντής Έργου Αλέξανδρος Γεωργόπουλος. Εκεί, μετά τον αυχένα προς Μεγαλόπολη, παραλλάσσεται η παλιά εθνική, ώστε στη θέση που είναι σήμερα ο εθνικός δρόμος να έρθει η σήραγγα. «Έχουμε ξεκινήσει την παραλλαγή αυτή για να περνάει ο κόσμος από εκεί και μετά θα ξεκινήσουμε τη σήραγγα», μας είπε ο ίδιος. Δεν υπάρχει νεότερο για το πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέψει την έναρξη της παραχώρησης όσον αφορά στον αυτοκινητόδρομο, αλλά ο κ. Γεωργόπουλος εκτίμησε πως είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανησυχούμε». Ο διευθυντής Έργου του ομίλου «Μορέας» χαρακτήρισε πολύ καλή την πρόοδο των εργασιών στις σήραγγες Αρτεμισίου και Νεοχωρίου που κατασκευάζονται, με εκείνην του Αρτεμισίου να έχει ξεπεράσει τα 100 μέτρα. Για το θέμα των αργών ρυθμών στα έργα που γίνονται στις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΔΩΡΙΟ 1-0 (01-12-07)


Σημαντικής βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε το Σάββατο ο Τσικλητήρας Πύλου αφού σε ένα ακόμη παιχνίδι εκμεταλλεύτηκε άριστα τον παράγοντα έδρα και επικράτησε με 1-0 του Δωρίου.
Το χρυσό γκολ για την ομάδα του Μιχάλη Ζάγκου πέτυχε στο 35’ ο Φώτης Διακουμής όταν μετά την σέντρα του Διον. Καλδή έπιασε το δυνατό σουτ και πέτυχε το 1-0.
Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο α’ ημίχρονο, όταν είχαν δοκάρι με τον Λύγγρη αλλά και 2-3 καλές ακόμη ευκαιρίες για γκολ.
Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε, με τους φιλοξενούμενους να ανεβάζουν την απόδοσή τους και να χάνουν δύο καλές ευκαιρίες με τον Στ. Γκότση και τον Αλεξόπουλο οι οποίοι νικήθηκαν από τον πολύ καλό Σταθά.
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Η. Νικολόπουλος με βοηθούς τον Γιαννέτσο και την Παναγέα.
Τ Σ Ι Κ Λ Η Τ Η ΡΑ Σ ΠΥΛΟΥ: Σταθάς, Κουφός (84’ Π. Καλδής), Ν. Διαμαντόπουλος, Β. Διαμαντόπουλος, Ι. Κατσιγιάννης, Μαραγκός, Δούνιας, Κωστάκος (60’Λύγκρης), Διακουμής, Γ. Καλδής, Διον. Καλδής.
ΔΩΡΙΟ: Παντελής, Τσιαμπούρης (55’ Νάκος), Λόντος (80’ Βλάμης), Ραπτέας, Δούβος (46’ Ι. Γκότσης), Στ. Γκότσης, Αλεξόπουλος, Κουτίβας, Κωστέας, Οικονόμου, Βασιλόπουλος.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Οργασμός οδικών έργων στην Πελοπόννησο


Σε τροχιά υλοποίησης οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Πελοπόννησο καθώς η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση για την κατασκευή της Νότιας Ιόνιας (Ελευσίνα-Πάτρα-Τσακώνα) και το έργο προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2008 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 42 μήνες μέχρι τον Πύργο και 70 μήνες μέχρι την Τσακώνα. Υπέρ της σύμβασης τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ενώ την καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα προχωρούν εντατικά οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης καθώς η τρύπα στη δεύτερη σήραγγα του Αρτεμισίου και στο ρεύμα προς Αθήνα έχει ξεπεράσει τα 100 μέτρα. Στο Νεοχώριο η σήραγγα προς την Αθήνα έχει προχωρήσει στα 35 περίπου μέτρα και σύντομα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την διάνοιξη του δεύτερου κλάδου της (ρεύμα προς Τρίπολη).
Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εργασίες αυτές γίνονται χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, καθώς εκκρεμεί η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αρμόδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα είναι τυπικό και επίκειται το “πράσινο φως”. Η κατασκευάστρια εταιρεία διαθέτοντας τεχνογνωσία, μέσα και προσωπικό από ανάλογα έργα που έχει εκτελέσει στη χώρα μας, προχωρεί στις εργασίες προκειμένου να κερδίσει χρόνο στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

ΙΣΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ


Τουρισμός
Ποιες περιοχές προτείνονται για ΟΠΑΑΧ και ποιες για Leader
Την ένταξη όλων των περιοχών του νομού σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτουρισμού διεκδικεί η Μεσσηνία και χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στη Νομαρχία, παρουσιάσθηκε η πρόταση για το ποιες περιοχές προτείνεται να ενταχθούν σε ποια προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα Leader προσέγγιση, για το οποίο στόχος είναι να καλύψει όλα τα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας, ενώ τα ορεινά θα ενταχθούν σε δύο χωριστά ΟΠΑΑΧ (Ταϋγέτου και Νέδας με διευρυμένα όρια από αυτά που ίσχυσαν στην προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος). Όλα τα παραλιακά προτείνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader Αλιείας (αναλυτικά η πρόταση με τα προγράμματα στα οποία προτείνονται να ενταχθούν οι περιοχές της Μεσσηνίας παρουσιάζεται στο διπλανό χάρτη).
Μελέτη:
Η σύσκεψη χθες στη Νομαρχία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και έλαβαν μέρος ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας «Πελοπόννησος» κ. Μπερέτσος, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χρήστος Ριζάς και Βασίλης Χατζής αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, ο διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας και ο κ. Μανώλης Αλοίμονος, εκπρόσωπος του Επιμελητήριου.Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία η σύνταξη μελέτης για την πρόταση της Μεσσηνίας, ενώ υπάρχει η βούληση της Πολιτείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκριθεί για τη Μεσσηνία ένα «γενναίο» - όπως το ονόμασε- Leader, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, να χαράξει πρωτοποριακές γραμμές και να καθοδηγήσει την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή.
Δεσμεύσεις:
Ειδικότερα, ο κ. Δράκος παρατήρησε: «Το εύρος του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου και συγκεκριμένα του κ. Παπαγιαννίδη και του ίδιου του υπουργού, είναι ότι θα έχει τέτοιο χαρακτήρα, και το επισημαίνω και προς την Εταιρεία Πελοπόννησος, πιο αναπεπταμένο, για να μπορέσει να καλύψει και ένα μέρος από το χαμένο έδαφος που είχαμε από την προηγούμενη μη ένταξή μας στο πρόγραμμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα, η εμπειρία της Αναπτυξιακής και των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης είναι δεδομένη, γνώση της περιοχής υπάρχει και έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε, κυρίως εδώ, να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων και των εταιρειών, διότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα, για να αυξήσουμε την παραγωγική βάση της περιοχής μας. Με πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα δώσουν μια καινούργια δυνατότητα στη νέα περιοχή. Φυσικά θα έχει και το μέρος των δημοσίων επενδύσεων, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο, αλλά τα έργα αυτά δημόσιου χαρακτήρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από πολλές άλλες πηγές. Π.χ. το πρόγραμμα «Θησέας» για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και το Περιφερειακό Πρόγραμμα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το νομαρχιακό πρόγραμμα, επίσης και άλλες χρηματοδοτικές πηγές από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν να προσεγγίσουν και να ενισχύσουν τα έργα δημόσιου χαρακτήρα. Εκείνο το οποίο πρέπει να προωθήσουμε, και έχει γίνει κοινά αποδεκτό, είναι την επιχειρηματική πρωτοβουλία, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι περιοχές αυτές. Διότι πολλές φορές κάνουμε έργα υποδομών αλλά η οικονομική ανάπτυξη και η παραγωγή γενικότερα, αργεί να έρθει. Άρα, λοιπόν, αποτελεί πρώτο μέλημά μας, μέσω αυτού του προγράμματος, να δημιουργήσουμε τον παραγωγικό ιστό και τέτοιες νοοτροπίες, που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν το ποθητό αποτέλεσμα. Έχω τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε το πρώτο σχέδιο, το οποίο πολύ γρήγορα θα μπει σε διαβούλευση, για να υπάρξουν και συμπληρωματικές προτάσεις και να μπορέσουμε να κάνουμε και ανοικτές, πλέον, με όλους τους φορείς, διαβουλεύσεις, όπου όλοι θα καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και παρατηρήσεις».Τις περιοχές που προτείνεται να ενταχθούν παρουσίασε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βασίλης Χατζής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ Νέδας και Ταϋγέτου. Όπως διευκρίνισε, η πρόταση για το Leader περιλαμβάνει όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα από τα δύο ΟΠΑΑΧ.
Της Βίκυς Βετουλάκη