Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ “ALMA SPORT”

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ. Έτσι υπάρχει ελπίδα και για το μέλλον του Τσικλητήρα.
Κώστας.......

Αποτελέσματα
και βαθμολογίες
1ος όμιλος
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(8η αγωνιστική)
Πύλος - Χώρα........................3-1
Κυπαρισσία - Μιλτιάδης........5-2
Εράνη - Τέλλος Αγρας...........4-4
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 8 αγώνες)
1. Πύλος......................22-12 18
2. Μιλτιάδης ...............33-17 16
3. Κυπαρισσία .............38-19 15
4. Εράνη......................20-23 10
5. Τ. Αγρας....................21-35 7
6. Χώρα.........................13-38 2
• Εναν μηδενισμό και -1 βαθμό
έχουν Κυπαρισσία και Χώρα
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Μιλτιάδης - Πύλος
Εράνη - Χώρα
Τ. Αγρας - Κυπαρισσία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/01/2008

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ Αποζημιώσεις για καθυστέρηση θα ζητήσει ο “Μορέας”

Αν οι οδοί πρόσβασης στη σήραγγα Ραψομμάτη δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου του 2009, ο ανάδοχος όμιλος “Μορέας” της σύμβασης παραχώρησης θα ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά που θα υποστεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την καθυστέρηση στην έναρξη του έργου των οδών προσβάσεων, για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση την 1η Μαρτίου 2006 και θα έπρεπε να τελειώσει φέτος, τέλη Μαΐου. Η ανάδοχος κοινοπραξία “Τομή - ΕΛΤΕΡ” δεν μπορούσε να ξεκινήσει το έργο, καθώς καθυστέρησαν οι επιτάξεις - απαλλοτριώσεις και δεν είχαν επικαιροποιηθεί οι παλιές μελέτες. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους του “Μορέα” τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια κινητικότητα που δίνει ελπίδες ότι οι δρόμοι πρόσβασης μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα στο 2009.
Την προοπτική διεκδίκησης αποζημίωσης από πλευράς “Μορέα” επιβεβαίωσε στην “Ε” ο διευθυντής έργου Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ανάδοχος όμιλος μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο θα πρέπει να τελειώσει όλο τον δρόμο έως το Λεύκτρο (σήραγγες Νεοχωρίου - Αρτεμισίου, διάβαση Καλογερικού), σύμφωνα με τη σύμβαση. Αν τα έχει τελειώσει και δεν έχει παραδοθεί το Αθήναιο - Λεύκτρο, ώστε να κυκλοφορείται και ο κόσμος να μην πηγαίνει
από τις στροφές της Μεγαλόπολης, θα ζητήσει αποζημίωση.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στην εργολαβία των προσβάσεων. Οι εργασίες ξεκίνησαν και θα προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς, με την προοπτική να ολοκληρωθούν το συντομότερο, μέσα στο 2009, αν καταστεί δυνατό έως τις 30 Ιουνίου. Την κινητικότητα επιβεβαίωσαν και ο κ. Γεωργόπουλος και ο διευθυντής Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου (της επιβλέπουσας υπηρεσίας) Παναγώτης Κουρετζής. «Φαίνεται ότι θα εντατικοποιήσουν τις εργασίες. Οργανώνονται για να δουλέψουν πιο έντονα και μπορούν να προχωρήσουν στη γέφυρα Αλφειού και το τμήμα απ’ το Αθήναιο ως την είσοδο της σήραγγας», είπε ο κ. Κουρετζής και παρατήρησε: «Στο αίτημα διάλυσης της εργολαβίας που είχαν υποβάλει, δόθηκε αναβολή από τις 15 Γενάρη για το Μάιο. Τώρα πρέπει, υποχρεούνται να δουλέψουν».
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργόπουλος (ο “Μορέας” έχει σχέση με την κοινοπραξία “Τομή - ΕΛΤΕΡ” μέσω “Ακτορα”) παρατήρησε ότι «υπάρχει κινητικότητα για να προχωρήσει το έργο των προσβάσεων» και πως θα προωθήσουν αρχικά το τμήμα από το Αθήναιο έως την είσοδο σήραγγας. Σημείωσε πως «πρέπει τον Ιούνιο του 2009, να είναι έτοιμα και τα δύο. Και το Αθήναιο - Λεύκτρο και η σύμβαση παραχώρησης έως το Αθήναιο».
ΚΙ ΑΛΛΟ “ΚΑΤ-ΕΝΤ-ΚΑΒΕΡ”
Ο διευθυντής Δ.Δ.Π. μάς ενημέρωσε ότι τέλος του μήνα θα παραδοθεί η καινούργια μελέτη, η προσαρμοσμένη στο νέο σεισμικό συντελεστή για το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας ως τα Μαλλωτά. Εκεί θα γίνει τελικά ένα δεύτερο “κατ-εντ-κάβερ” στην έξοδο της σήραγγας, καθώς υπάρχουν καταπτώσεις. Σύμφωνα με την αρχική μελέτη στο τμήμα αυτό προβλέπεται να γίνει
ένα “κατ-εντ-κάβερ” 300 μέτρων και μια γέφυρα 150 μέτρων στον ένα κλάδο του δρόμου.
Οσον αφορά την καθυστέρηση της δημοπράτησης της αποκατάστασης της κατολίσθησης στο τμήμα Μαλλωτά - Λεύκτρο, στο ύψος της Μεγαλόπολης, προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ, ο κ. Κουρετζής έκανε λόγο για γραφειοκρατικό εμπόδιο και παρατήρησε πως «πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΣΑΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ».
ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Ο διευθυντής έργου του “Μορέα” μας πληροφόρησε ότι η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο έχει φθάσει στα 350 μέτρα και οι δύο καινούργιες στο Νεοχώρι, η μία στα 150 μέτρα και η άλλη στα 100 μέτρα. Επεσήμανε ότι στο Καλογερικό το έργο και η διάνοιξη της σήραγγας θα ξεκινήσουν από τηνπλευρά της Τρίπολης. Και οχρόνος έναρξης θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.
Ο Γιάννης Καρνέσης, στέλεχος της ΕΥΔΕ - ΟΑΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, μας είπε ότι προχωράνε οι εκτιμήσεις με γρήγορους ρυθμούς και αναμένονται οι εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Στην Τρίπολη έχουν πάει στο Νομικό Συμβούλιο οι περισσότερες εκτιμήσεις για τις
απαλλοτριώσεις του δρόμου στην Αρκαδία, ώστε το δικαστήριο να καθορίσει την τιμή μονάδας. Στην Καλαμάτα για τις απαλλοτριώσεις του δρόμου στη Μεσσηνία οι εκτιμήσεις θα
πάνε Φεβρουάριο - Μάρτιο.
Οσον αφορά τις αυταποζημιώσεις για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις, ο κ. Καρνέσης παρατήρησε: «Προβλέπονται από το νόμο. Κι αυτές, όμως, θα τις κρίνει το δικαστήριο».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/01/2008

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

ΙΤΑΛΙΑ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ
Υποχρεωτικά θα αναγράφουν την προέλευση
Του Κώστα Κοντοθανάση
Την ώρα που οι πρόεδροι των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Ηρακλείου καταγγέλλουν ο μεν πρώτος γραπτώς, ο δε δεύτερος προφορικώς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τα ελληνικά ελαιόλαδα πλήττονται από νοθεία με ισπανικά και τυνησιακά, οι Ιταλοί βγαίνουν μπροστά με πλήρη ταυτότητα στο λάδι που παράγουν και διαθέτουν, ώστε να αναδείξουν το “made in Italy”. Ίσως όμως, αν η απόφαση εφαρμοστεί όπως πρέπει, να έχει ελπίδες ανάδειξης και το ελληνικό ελαιόλαδο, αφού υποχρεωτικά θα αναφέρεται στις συσκευασίες, άρα θα γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ενδείξεις προέλευσης
Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, τέθηκε σε ισχύ υπουργική απόφαση «με την οποία οι εταιρείες που εμπορεύονται extra παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο στην ιταλική επικράτεια υποχρεούνται, κατά την τυποποίηση του προϊόντος, να τοποθετούν υποχρεωτικές ενδείξεις για την προέλευση του προϊόντος». Το έγγραφο που υπογράφει ο Μιχαήλ Βρεττάκης, προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, επισημαίνει ότι προκειμένου να εκδώσει αυτή την υπουργική απόφαση, «το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας έλαβε υπόψη του τη σπουδαιότητα του extra παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για την ιταλική γαστρονομία και τη μεσογειακή δίαιτα, την ανάγκη πάταξης φαινομένων απάτης στην εμπορία του προϊόντος, καθώς και το γεγονός ότι τα παρθένα ελαιόλαδα παρουσιάζουν γεύση και ποιότητα διαφορετική μεταξύ των, ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση».

Περιοχή και χώρα
Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπονται τα κατωτέρω:
«1. Πρέπει να αναγράφεται η γεωγραφική περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, καθώς και το μέρος όπου βρίσκεται το ελαιοτριβείο στο οποίο έγινε η σύνθλιψη του καρπού και η παραγωγή του ελαιολάδου. Η αναγραφή στοιχείων σε επίπεδο Περιφέρειας, επιτρέπεται μόνο για ελαιόλαδο ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης περιοχής.
Η ένδειξη της γεωγραφικής περιοχής όπου έγινε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου πρέπει να φέρει την ονομασία του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας όπου έγινε συγκομιδή, εκτός και αν πρόκειται για προϊόν ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης περιοχής. Σε περίπτωση που η συγκομιδή του ελαιοκάρπου δεν έγινε μόνο σε ένα κράτος αλλά σε περισσότερα, θα πρέπει να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης με φθίνουσα σειρά, αναλόγως της ποσότητος που χρησιμοποιήθηκε.
Σε περίπτωση που η συγκομιδή έγινε σε διαφορετικό κράτος από το ελαιοτριβείο, θα πρέπει η ένδειξη να αναφέρει «ελαιόλαδο παραχθέν…» (χώρα που ευρίσκεται το ελαιοτριβείο) «από ελιές που συλλέχθηκαν…» (χώρα όπου καλλιεργήθηκαν οι ελιές).
Στην απόφαση προβλέπεται, επίσης, μεταβατική περίοδος 90 ημερών για την συμμόρφωση των εταιρειών με τα ανωτέρω, καθώς και πρόστιμα έως 9.500 ευρώ για κάθε παράβαση. Παράλληλα, για χρονική περίοδο 18 μηνών, επιτρέπεται η εμπορία του ελαιολάδου που εμφιαλώθηκε πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Ελπίδες για μας
Από την ανωτέρω εξέλιξη, εκτιμάται ότι αναμένεται να αναδειχθεί η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου στην ιταλική αγορά, καθόσον γενική και αόριστη είναι η εικόνα στον Ιταλό καταναλωτή περί προσμίξεως ελαιολάδων από άλλα κράτη μέλη και από τρίτες χώρες. Σημειώνεται, επίσης, ότι με τη διαδικασία αυτή, και ανάλογα με την πιστή εφαρμογή της, ενδεχομένως ιταλικές εταιρείες εισαγωγής ελαιολάδου να επιλέξουν και την εμφιάλωση του ελληνικού ελαιολάδου στη χώρα μας για την ιταλική ή άλλη αγορά, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

Τιμές παραγωγού
Επισημαίνεται πως για την εβδομάδα 14-18 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η πρεσβεία μας, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, σε ευρώ ανά κιλό, για έξτρα παρθένα λάδια ήταν οι εξής:
Καταντζάρο 2,95-3,05, Λέτσε 2,80-3,08, Τράπανι 4,20-4,40, Ραγκούζα 4,20-4,30, Σαλέρνο 3,13-3,32.
"ΘΑΡΡΟΣ" 30/01/2008

Χώρα: Αρχαίο νεκροταφείο μέσα σε κοτέτσια και οικοδομές

Ανάμεσα σε σπίτια, ανεγειρόμενες οικοδομές, λαχανόκηπους και… κοτέτσια βρίσκονται οι θαλαμωτοί μυκηναϊκοί τάφοι του μεγάλου αρχαίου νεκροταφείου στα Βολιμίδια Χώρας, που ανέσκαψε ο Σπυρίδων Μαρινάτος. Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Το Μάιο αρχίζουν συνδέσεις αποχέτευσης

Το Μάιο θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις και θα αρχίσει να δουλεύει ο βιολογικός καθαρισμός στην Πύλο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα - στόχο παρουσίασε στην “Ε” για το σημαντικό έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων και του βιολογικού ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.
«Υπάρχουν 300 αναμονές έτοιμες για συνδέσεις», είπε ο κ. Χρονόπουλος και παρατήρησε πως πέρα από τις κατοικίες η προτεραιότητα αφορά τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της πλατείας.
Ο δήμαρχος μάς ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί η ΔΕΥΑΠ, που πρόεδρός της είναι ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κυριακούλης. Εχει προσλάβει και γενικό διευθυντή τον οικονομολόγο Πάνο Ανδριανόπουλο, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις χημικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου, υδραυλικού και εργατών. Ο κ. Χρονόπουλος επεσήμανε ότι η ΔΕΗ κάνει τις τελευταίες συνδέσεις των αντλιοστασίων, ενώ έχει γίνει η σύνδεση του ρεύματος στη μονάδα του βιολογικού.
«Είναι από τα σημαντικότερα έργα που θα δώσει πνοή στην πόλη και στο δήμο», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: «Μετά από τόσα χρόνια κατασκευής υπάρχει αγωνία για τη λειτουργία. Το έργο θα βελτιώσει την εικόνα της Πύλου στους επισκέπτες. Και με τη σύνδεση της ΠΟΤΑ στη Γιάλοβα ο βιολογικός θα γίνει και λειτουργικός».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/01/2008

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Επιφυλάξεις για την τύχη του σχεδίου ανάπτυξης Λακωνίας - Μεσσηνίας ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΗΡΑΓΓΕΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ

Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα μιας συνεργασίας της Λακωνίας με τη Μεσσηνία και ταυτόχρονες ματιές προς... Κυκλάδες. Δημιουργία αεροδρομίου στη Λακωνία ενδεχομένως και σήραγγας στον Ταΰγετο, για γρήγορη και εύκολη επικοινωνία του νομού με τη Μεσσηνία. Συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο των δύο νομών για τουριστικό λιμάνι στο Γύθειο και εμπορικό στην Καλαμάτα. Επιφύλαξη ως προς την τύχη και την προοπτική του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενόψει της σχεδιαζόμενης διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Αλλά και επιφύλαξη ως προς την πρόθεση της Πολιτείας να υλοποιήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις προτάσεις των δύο νομών.
Ολα τα παραπάνω... συνοψίζουν τις θέσεις των αιρετών και εκπροσώπων άλλων φορέων της Λακωνίας επί της Β’ Φάσης του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας 2007-2013 και επί των αξόνων προτεραιότητας του προγράμματος εφαρμογής της
Γ’ Φάσης του εν λόγω σχεδίου, που παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα στη Σπάρτη, από την ομάδα μελέτης του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου -τους καθηγητές Αθανάσιο Παπαδασκαλόπουλο, Παύλο Λουκάκη, Νίκα Κονιδάρη και Ντόρα Κόνσολα.
Κι όμως, από την πλευρά του ο νομάρχης Κωνσταντίνος Φούρκας σημείωσε -ανοίγοντας την εκδήλωση- ότι ο Νομός Λακωνίας στηρίζει πολλά στη μελέτη για κοινές διεκδικήσεις με τη Μεσσηνία: «Πρέπει να τονίσω ότι περιμένουμε πολλά από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λακωνίας και Μεσσηνίας, το οποίο αποτελεί την κύρια ελπίδα μας για σύγκλιση της Λακωνίας με τους πιο ανεπτυγμένους νομούς» τόνισε ο νομάρχης, παρατηρώντας επιπλέον:
«ΝΕΟ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ»
«Προκειμένου λοιπόν να ανταποκριθούμε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013 με τα σημερινά δεδομένα σε μια διευρυμένη νέα ενότητα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προωθούμε ένα νέο πρότυπο διανομαρχιακής συνεργασίας. Στόχος μας, η έγκαιρη προετοιμασία των δύο νομών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και τη διεύρυνσή της. Η ανάδειξη της νότιας Πελοποννήσου ως ενιαίας περιφέρειας προγραμματισμού, μέσω ενιαίου προγραμματισμού, εξοικονόμησης πόρων και κοινής προσπάθειας αξιοποίησης των αναπτυξιακών μας δυνατοτήτων. Ετσι, με τη διαμόρφωση μακροχρονίου και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος, θα αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ 2007–2013, θα διεκδικήσει εθνικούς πόρους, θα προσελκύσει νέους επενδυτές και θα κινητοποιήσει την τοπική επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντας παράλληλα το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό» κατέληξε ο Κ. Φούρκας.
ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Επί των παρατηρήσεων που ακολούθησαν από τους υπόλοιπους φορείς της Λακωνίας -και ιδιαίτερα ως προς τη δημιουργία αεροδρομίου- ο καθηγητής Π. Λουκάκης εξέφρασε επιφύλαξη κατά πόσο είναι αναγκαίο για το νομό, όταν μάλιστα υφίσταται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κι ενώ το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία σχετικής υποδομής και στην Τρίπολη. Δεν απέρριψε όμως την προοπτική ανάπτυξης ελικοδρομίων στη Λακωνία, «ίσως να είναι πιο χρήσιμο ένα σύστημα ελικοδρομίων» σημείωσε. Επί του ίδιου ζητήματος, ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας δήλωσε ότι έχει αποκλειστεί η δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη. Προς επίρρωση δε των λεγομένων του, επικαλέστηκε πόρισμα «ειδικής ομάδας επιστημόνων» χωρίς άλλες περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το θέμα του αεροδρομίου -όπως και άλλα ζητήματα- τέθηκε από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Λακωνίας Φίλιππο Πήλιουρα, δήμαρχο Γερονθρών, που υποστήριξε ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στην άνοδο του τουρισμού στο νομό, πλούσιο σε φυσικές ομορφιές και αρχαιότητες.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ...
Ο πρόεδρος της Ενωσης, στην παρέμβασή του, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του σχεδίου τονίζοντας ότι η εκκρεμότητα της σχεδιαζόμενης νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας αποτελεί εν δυνάμει σημαντικό παράγοντα καθυστερήσεων στην εφαρμογή τέτοιων σχεδίων. Ο Φ. Πήλιουρας, εξ άλλου, έθεσε και τον προβληματισμό του ως προς την αδυναμία, μέχρι τώρα, να προσδιοριστεί ο ρόλος του λιμανιού του Γυθείου, ενώ ζήτησε να εξεταστούν σοβαρά και οι δυνατότητες του λιμανιού της Νεάπολης. Τέλος, τόνισε ότι άλλα προτείνουν οι σχεδιασμοί και άλλα επιβάλλει η πραγματικότητα -αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται να μιλάμε για προβολή και αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών της Λακωνίας όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης παραμένει κλειστό κι όταν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε για το κοινό και ο χώρος του Γερακίου λόγω συνταξιοδότησης των δύο αρχαιοφυλάκων.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ...
Από την πλευρά του ο Χρόνης Πολυχρονίου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας, εξέφρασε επιφυλάξεις για το μέλλον μιας κοινής πορείας του νομού με τη Μεσσηνία - «όχι τόσο γιατί φοβάμαι την ισόρροπη ανάπτυξη, αφού η Μεσσηνία είναι πιο μπροστά, αλλά αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα αρθεί το μειονέκτημα του Ταΰγετου;» αναρωτήθηκε. Οπως είπε, κατά τη δική του προσωπική άποψη είναι οι Κυκλάδες η περιοχή στην οποία θα έπρεπε να αποβλέπει η Λακωνία -«το δικό μου βλέμμα είναι στραμμένο στις Κυκλάδες» είπε χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλ’ αυτά ο νομαρχιακός σύμβουλος σημείωσε ότι το ουσιαστικό θέμα είναι «κατά πόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ Λακωνίας θα αποδεχθούν τις προτάσεις της μελέτης, ώστε αυτή να αποτελέσει τον μπούσουλα που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου».
ΝΑ ΣΤΕΡΞΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Είναι πρόθυμοι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι ΟΤΑ της Λακωνίας να αποδεχθούν τις προτάσεις που διατυπώνει το ΙΠΑ στη μελέτη του, είπε ο Νίκος Καλογεράκος, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας. Εθεσε, όμως, τον προβληματισμό ότι για την υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων ο πρώτος λόγος ανήκει στην Πολιτεία -που έχει μεν αποφασιστικές και χρηματοδοτικές αρμοδιότητες, αλλά έχει και ατελείωτη... γραφειοκρατία: «Θέλουμε να υλοποιηθούν οι προτάσεις, αλλά δυστυχώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι ΟΤΑ δεν έχουν τον τρόπο. Αρμόδια είναι η Πολιτεία και δυστυχώς η γραφειοκρατία, σε αυτά τα θέματα, είναι παράγοντας σημαντικής καθυστέρησης» τόνισε ο Ν. Καλογεράκος.
ΤΟΥΝΕΛ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
Ρηξικέλευθη πρόταση για τη διάνοιξη σήραγγας στον Ταΰγετο, ώστε να διευκολυνθεί ουσιαστικά η σύνδεση της Λακωνίας με τη Μεσσηνία, έκανε από την πλευρά της η Τασία Κανελλοπούλου, υπεύθυνη στο ΠΑΣΟΚ της Επιτροπής “Γυναίκες και Αυτοδιοίκηση” και πρώην υποψήφια βουλευτής στο νομό. Η ίδια -αφού υπερθεμάτισε της πρότασης του Φ.
Πήλιουρα για αεροδρόμιο στη Λακωνία- σημείωσε ότι θα είναι επωφελής η κοινή πορεία με Μεσσηνία, καθώς η εταιρική σχέση που διαμορφώνεται θα συμβάλει στην αύξηση της πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπλέον ζήτησε να ληφθεί υπόψη η πρόθεση -όπως είπε- της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Μεσόγειο, κατά τα πρότυπα του ΕΖΕΣ, ωστόσο τόνισε ότι απαιτούνται συμφωνίες πολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο νομών, αναφέροντας ενδεικτικά τον προσδιορισμό χρήσης των λιμανιών του Γυθείου και της Καλαμάτας, ως τουριστικού του πρώτου και εμπορικού του δεύτερου.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ζητήματα για τις κατά τόπους υποδομές στους ΟΤΑ του νομού τέθηκαν από την πλευρά όσων δημάρχων μίλησαν. Ειδικότερα, η δήμαρχος Ζάρακα Παναγιώτα Πριφτάκη-Χατζηγρηγορίου, επισήμανε την αναγκαιότητα να συγκεραστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η επιδιωκόμενη ήπια τουριστική ανάπτυξη, με την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - και συγκεκριμένα των αιολικών πάρκων.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο για τη Λακωνία χωροθετούνται περί τα 240 αιολικά πάρκα, κάτι που δεν συνάδει -τόνισε-με την επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Το ρόλο της Νεάπολης και της περιοχής των Βοιών γενικότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στη μελέτη του ΙΠΑ έθεσε ο δήμαρχος Βοιών Γιάννης Κουσούλης, ενώ σχετικούς προβληματισμούς εξέφρασε και ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος δήμαρχος Μονεμβασίας.
Από την πλευρά του ο Διονύσης Θωμάς, εκπρόσωπος του περιφερειακού τμήματος νοτιονατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, παρατήρησε ότι είναι απαραίτητος ο προβλεπόμενος από τη μελέτη φορέας διαχείρισης του σχεδίου, ενώ αναρωτήθηκε «τι μέλλει γενέσθαι» εν όψει της σχεδιαζόμενης διοικητικής αναδιάρθρωσης και
κατά πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει το εν λόγω σχέδιο.
Επιπλέον, εξέφρασε τη γνώμη ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν επιτέλους οι ρόλοι των λιμανιών Καλαμάτας και Γυθείου, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ανεξέλεγκτες -όπως φαίνεται- χωροθετήσεις των ΑΠΕ.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Μυστρά Δημήτρης Αποστολάκος, Μολάων Γιάννης Τσαγκάρης, Πελλάνας Δημήτρης Γομάτος, οι αντινομάρχες Παναγιώτης Δήμας και Γεώργιος Φωτεινάκος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αδαμαντία Τζανετέα, Αθανάσιος Μαχαίρας, Ελένη Δεντάκου, Νίκος Μηνόπετρας, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Ματούλα Μπελεγρή Παναγιώτης Μπογέας, Νικόλαος Μηλιάκος, Νίκος Φουντάς, Γεώργιος Τζάκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεταξία Παπαποστόλου,
Σταύρος Αργειτάκος, Γεωργία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας Νικόλαος Προκοβάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων
Δωματίων Νεαπόλεως Βασίλης Σταθάκης.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2008

ΝΟ ΠΥΛΟΥ - ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ 61-77

Με περισσότερες επιθετικές κυρίως λύσεις ο Σπαρτιατικός κέρδισε στην Πύλο τον τοπικό ΝΟΠ με 77-61, αποτέλεσμα που τον κράτησε στο ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα της Α’ τοπικής κατηγορίας.
Ισως πάντως οι Πυλιώτες να ζητούσαν το κάτι διαφορετικό από το συγκεκριμένο παιχνίδι αν ήταν πιο εύστοχοι από την γραμμή εκτέλεσης των ελεύθερων βολών (είχαν 13/26).
Από την πλευρά τους, οι νικητές είχαν πολύ καλύτερο ποσοστό από την γραμμή των ελεύθερων βολών, αφού ευστόχησαν σε 28 από τις 33 που συνολικά εκτέλεσαν.
Καλύτεροι από τους γηπεδούχους ήταν οι Τσέκας και Δ. Διακουμής, ενώ από τους φιλοξενούμενους οι Παπαδόπουλος και Κάτσαρης.
Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Γιαλικάρης, Γιαϊτζόγλου ήταν 8-16, 21-23, 15-18 και 17-20.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 16, Ι. Διακουμής 4 (1 τρ.), Τσέκας 23 , Γουρνάς, Μπέλλας, Βασιλόπουλος, Δημητρόπουλος, Μπιλάλι, Μαντογιαννης, Λαμπρινάτος 6, Γ. Διακουμής 12, Τσαγκάνης.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ: Μουχτερός 1, Κάτσαρης 16, Σπυράκος 14 (2 τρ.), Γκλέκας, Παπαδόπουλος 23 (3 τρ.), Κατσούλης 7, Αντωνόπουλος 10 (2 τρ.), Βλογιαννίτης, Χριστόπουλος, Γιατράς 6.
NotoSport 28/01/2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΜΕΘΩΝΗ 1-0: Συνέχισε την καλή του πορεία

Ο Τσικλητήρας ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της Πυλίας που έγινε το Σάββατο καθώς επικράτησε στο γήπεδο της Πύλου με 1-0 της Μεθώνης και συνέχισε την καλή του πορεία στο φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Μιχάλη Ζάγκου διατηρήθηκε έτσι στην πρώτη 6άδα του βαθμολογικού πίνακα ενώ πήρε και την άτυπη ρεβάνς για την ήττα του πρώτου γύρου από την Μεθώνη με το ίδιο σκορ.
Η Μεθώνη από την πλευρά της, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού.
Το χθεσινό ματς ήταν μοιρασμένο σε όλη σχεδόν την διάρκειά του με τους φιλοξενούμενους να
έχουν την ελαφρά υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο και να φτάνουν κοντά στο γκολ με τους Μαθιόπουλο και Κάππο. Οι δύο γρήγορες αλλαγές της Πύλου βοήθησαν τους γηπεδούχους να γίνουν πιο επιθετικοί και στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Τσικλητήρας μπήκε δυνατά στο γήπεδο αναζητώντας το γκολ. Στο 50’ ο Λυμπερόπουλος είχε δοκάρι για την ομάδα της Πύλου, δύο λεπτά αργότερα έχασε μια ακόμη καλή ευκαιρία για γκολ, όμως στο 60’ ο Π. Καλδής δεν αστόχησε και με ωραία ατομική προσπάθεια και πλασέ πέτυχε το 1-0.
Η Μεθώνη προσπάθησε να αντιδράσει στο διάστημα που απέμενε χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση.
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Σώκαλης με βοηθούς τους Κυριακόπουλο, Δεγγεστίνο.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Σταθάς, Λακριντής (35’ Λύγγρης), Β. Διαμαντόπουλος, Κατσούλης, Κουφός, Μαραγκός, Γουρνάς, Δούνιας, Λυμπερόπουλος, Κωστάκος, Δ. Καλδής (55’ Π. Καλδής - 80’ λ.τ. Δ. Κατσίγιαννης).
ΜΕΘΩΝΗ: Μπακολέας, Σεφεράσι, Μάνγκελ, Κ. Μιχόπουλος, Τσώνης (75’ Μ. Μιχόπουλος), Τσίχλης, Κάππος, Ρούσσος, Μαθιόπουλος (60’ Στρατικόπουλος), Ηλιόπουλος, Αθανασόπουλος.

Α’’ ΤΟΠΙΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΙΑΣ

TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (17η αγωνιστική

Χώρα - Πανθουριακός 1-0
Eθνικός Μελιγαλά - Αμφεια 5-2
Κυπαρισσία - Απόλλωνας 1-1
Αίας - Πανιώνιος 1-0
Πάμισος - Πατίστα 5-0
Βέργα - Δώριο 3-1
Πύλος - Μεθώνη 1-0
Φαραί - Σπερχογεία 4-0


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
OMAΔA B A N I H Γκολ

1 Πάμισος 39 17 12 3 2 35-12
2 Κυπαρισσία 38 17 11 5 1 32-12
3 Φαραί 32 17 9 5 3 43-19
4 Χώρα 31 17 9 4 4 32-16
5 Πύλος 29 17 9 2 6 20-22
6 Eθνικός Μελιγαλά 28 17 8 4 5 38-28
7 Αίας 28 17 8 4 5 25-23
8 Απόλλωνας 27 17 7 6 4 26-17
9 Πανθουριακός 23 17 6 5 6 29-15
10 Σπερχογεία 21 17 5 6 6 20-26
11 Πατίστα 17 17 5 2 10 12-41
12 Δώριο 16 17 3 7 7 16-24
13 Μεθώνη 14 17 4 2 11 12-25
14 Βέργα 11 17 1 8 8 14-33
15 Αμφεια 10 17 2 5 10 14-32
16 Πανιώνιος 8 17 2 3 12 12-34

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ “ALMA SPORT”
1ος όμιλος
Τσικλητήρας Πύλου - Χώρα ................................3-1
Κυπαρισσία - Μιλτιάδης ......................................5-2
Εράνη - Τέλλος Αγρας..........................................4-4

Ακούστε κι αυτό

Οι εργασίες αναπαλαίωσης του σπιτιού του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στην Πύλο ολοκληρώθηκαν αλλά η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα περάσει από μπροστά του, καθώς οι άρχοντες του νομού κρίνουν ότι η Μεσσηνία δεν χρειάζεται προβολή στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Ενδεχομένως να πιστεύουν ότι οι γιορτές γουρνοπούλας προβάλλουν περισσότερο το νομό από όσο θα τον πρόβαλε μια τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έξω από το σπίτι του Τσικλητήρα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/01/2008
Αν δεν πίεσαν οι αρχές της Πύλου για να συμπεριληφθεί η Πύλος στη διαδρομή της φλόγας είναι λάθος τους και δεν νομίζω να περίμεναν να συμπεριληφθεί από μόνη της.
Το 2004, που πέρασε, πίεσε ο Δημήτρης ο Βρεττάκος και όχι μόνο πέρασε αλλά και διανυκτέρευσε στην Πύλο η φλόγα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους αλλά πρέπει κάποιος να τα «σπρώχνει».
Κώστας…..

Μεθώνη: Προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα των ιδιωτικών συνδέσεων με το δίκτυο λυμάτων της Μεθώνης, ενώ και τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεκίνησαν τις επεκτάσεις του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουν τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων και τα αντλιοστάσια.
Ταυτόχρονα, στην αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. Μεσσηνίας επρόκειτο να κατατεθεί χθες ο σχετικός φάκελος, ώστε να δοθεί η άδεια λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Στόχος είναι έως το τέλος της άνοιξης να έχει ήδη τεθεί ολόκληρη η μονάδα (μαζί με τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια) σε δοκιμαστική λειτουργία. Η μονάδα θα αρχίσει να δέχεται κάποια από τα λύματα και ποσότητες νερού από την παρακείμενη γεώτρηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν διαρροών ή το καλό της κατασκευής.
Έναρξη συνδέσεων
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελή, μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις προς τους κατοίκους, για να ξεκινήσουν οι συνδέσεις των οικιών και των καταστημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης. Θα καθοριστούν, επίσης, τα σχετικά τιμολόγια για την αποχέτευση, ενώ θα εξεταστεί ο τρόπος βάσει του οποίου θα γίνουν οι συνδέσεις, δηλαδή αν θα εκτελεστούν με αυτεπιστασία από το Δήμο ή αν ο κάθε δημότης προβεί μόνος του στην κατασκευή τους.Ο δήμαρχος Μεθώνης είπε πως σκέπτεται να επικοινωνήσει και με τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας για πληρέστερη πληροφόρηση μέσω του κανονισμού της, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν όλα σωστά και να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης των συνδέσεων με αυτεπιστασία, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία τα συνεργεία του Δήμου και, κυρίως, για να μην αυξηθεί υπερβολικά το κόστος τους.«Από εδώ και πέρα, μπαίνουμε σε μία διαδικασία, όπου και εμείς πρέπει να αποκτήσουμε γνώσεις όχι μόνο για να εκτελέσουμε τις συνδέσεις, αλλά και για να θέσουμε το όλο σύστημα σε λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Μεθώνης διαθέτει το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που θα αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μετά την εκπαίδευσή του από την ανάδοχο εταιρεία κατά το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας. Ειδικότερα, πολιτικό μηχανικό, ένα χημικό μηχανικό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και δύο εργάτες της υπηρεσίας ύδρευσης, που θα παρακολουθήσουν όλο το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας.
Προγραμματική σύμβαση με Δήμο Πύλου
Όσον αφορά στην πρόθεση για τη συγκρότηση κοινής ΔΕΥΑ με το Δήμο Πύλου, του οποίου ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας, μάλλον φαίνεται να «υποχωρεί». Κι αυτό, γιατί παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν οι δύο Δήμοι ή αν θα ενοποιηθούν σε ενδεχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Πάντως, θεωρείται πιθανότερο να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση συνεργασίας, σε συγκεκριμένα όμως αντικείμενα, καθώς, κατά την άποψή του, χρειάζονται ορισμένες ειδικότητες που θα μπορούν να εξυπηρετούν και τους Δύο δήμους.
Κανονισμοί
Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Δημαρχιακή Επιτροπή, για να συζητηθεί η αναθεώρηση του κανονισμού ύδρευσης, που θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με τον κανονισμό αποχέτευσης.Όπως αναμένεται, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του 2008, καθώς νωρίτερα θα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το τεχνικό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 27/01/2008

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Δημοπρατείται το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

Για την εξέλιξη της υπόθεσης δημιουργίας Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας Ναβαρίνου,προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, συζήτησαν προχθές ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος με το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο.
Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός διαδραστικού εκθέματος με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την προβολή και την παροχή ιστορικών πληροφοριών σχετικά με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827).
Η εφαρμογή περιλαμβάνει αναπαράσταση της ναυμαχίας με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και κινούμενης εικόνας, γενικότερες εικόνες για το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, για τους πρωταγωνιστές της ναυμαχίας και από τις δύο πλευρές (Τουρκοαιγυπτιακός στόλος και στόλοι Αγγλων, Γάλλων και Ρώσων), ακόμα και αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, στις οποίες θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από την οπτική γωνία συγκεκριμένων προσώπων. Το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης θα λειτουργήσει στα σφαγεία, ιδιοκτησίας του Δήμου Πύλου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο φορέας χρηματοδότησης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας είναι ο φορέας πρότασης, υλοποίησης και επίβλεψης και ο Δήμος Πύλου είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και φορέας λειτουργίας του έργου.
Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι προχωρά πολύ γρήγορα η δημοπράτηση του έργου που προβάλλει την πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ παράλληλα πριν την έναρξη υλοποίησής του έγινε συζήτηση για την σημερινή επίσκεψη των μηχανικών της εταιρείας ΤΕ.ΜΕΣ. του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου υπό τον αντιπρόεδρο της ΤΕ.ΜΕΣ. Νίκο Κατσικερό.
Σκοπός της επίσκεψης των μηχανικών της εταιρείας ΤΕ.ΜΕΣ. είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών διαμόρφωσης των παλαιών σφαγείων του Δήμου Πύλου. Είναι γνωστό ότι με προσφορά του καπετάν Βασίλη ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει διττή λειτουργία, αφενός μεν θα φιλοξενήσει την ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και αφετέρου στο υπόλοιπο μισό θα διαμορφωθεί μουσείο που θα αφορά τη Ναυμαχία.
Από την πλευρά του ο κ. Χρονόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/01/2008

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Ένας νοκ-άουτ, δύο αμφίβολοι

Την τιμητική του είχε χθες στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Best» και την εκπομπή του Γιάννη Ηλιάδη, ο Τσικλητήρας Πύλου, που εκπροσωπήθηκε με τον πρόεδρο Μάρκο Σαρδέλη, τον αντιπρόεδρο Θανάση Νικολόπουλο, τον προπονητή Μιχάλη Ζάγκο και τον ποδοσφαιριστή Φώτη Διακουμή.
Η ευκαιρία για την προβολή του συλλόγου ήταν μια ευχάριστη νότα, αλλά στην πραγματικότητα το μυαλό όλων είναι στο τοπικό ντέρμπι του Σαββάτου με την Μεθώνη. Η εντός έδρας ήττα-σοκ της περασμένης εβδομάδας από τον ΑΟ Φαραί δεν επιτρέπει νέες απώλειες μέσα στην Πύλο και θα χρειαστεί όλοι οι παίκτες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιστροφή στις επιτυχίες. Πολύ περισσότερο, αφού θα πρέπει να καλύψουν και το κενό του τιμωρημένου Φώτη Διακουμή κι ενώ χωρίς να είναι 100% έτοιμοι θ’ αγωνιστούν οι Μαραγκός και Λύγκρης (αν αγωνιστούν).
"ΘΑΡΡΟΣ" 25/01/2008

Πτήση τσάρτερ Βιέννη – Ίνσμπουργκ – Καλαμάτα

Ξεκινά το εφετινό καλοκαίρι με αεροσκάφη 50 ατόμων

Μία καινούργια πτήση τσάρτερ από την Αυστρία θα ξεκινήσει από φέτος το καλοκαίρι με προορισμό τη Μεσσηνία. Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα επιστρέφοντας με την αντιπροσωπεία της Μεσσηνίας από τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις στη Βιέννη και το Όσλο, με τη νέα θερινή περίοδο εβδομαδιαία πτήση τσάρτερ με αεροσκάφη 50 ατόμων θα συνδέει την Καλαμάτα με την πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη και το Ίνσμπουργκ.
Στη Νορβηγία
Αναφερόμενη στην τουριστική έκθεση στο Όσλο της Νορβηγίας, από 10 έως 13 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι εκεί δραστηριοποιείται έντονα το τουριστικό γραφείο Lilleput Reisen, το οποίο στη Μεσσηνία συνεργάζεται με τον τουριστικό πράκτορα Βασίλη Τριγκιλίδα. Νορβηγοί επισκέπτονται τη Μεσσηνία από το 2002 και έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το νομό. Ιδιαίτερα δε δραστηριοποιούνται, όπως τόνισε η κα Μπούζα, και οι προξενικές Αρχές.
Μάλιστα, τις ημέρες της έκθεσης ο πρέσβης Ιάκωβος Πέτσιος, η μητέρα του οποίου καταγόταν από την Ανάληψη Μεσσηνίας, οργάνωσε εκδήλωση, όπου είχαν κληθεί τα Μέσα Ενημέρωσης του Όσλο και επιχειρηματίες.
Η κα Μπούζα ανέφερε ότι συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών του Όσλο να φιλοξενηθούν στη Μεσσηνία για να βιντεοσκοπήσουν την περιοχή. Ωστόσο, εστίασε και σε ένα άλλο ζήτημα. Σε συνάντηση, όπως είπε, που είχε με εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου Apollo, επισημάνθηκε ότι οι Σουηδοί σταμάτησαν να ζητούν πακέτα διακοπών για τη Μεσσηνία, επειδή η παροχή υπηρεσιών στα καταλύματα ήταν πολύ χαμηλή και η τιμή πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Βιέννη
Στην τουριστική έκθεση της Βιέννης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας συμμετείχε για πρώτη φορά, όπως τόνισε η κα Μπούζα, ενώ διαπίστωσε πως η Πελοπόννησος είναι πολύ γνωστή στους Αυστριακούς. Μάλιστα, έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη επαφή με τη χώρα είχε γίνει το φθινόπωρο. Τότε, με πρωτοβουλία του τουριστικού πράκτορα Χαράλαμπου Δουφεξή, επισκέφθηκαν τη Μεσσηνία δημοσιογράφοι και πράκτορες της Βιέννης. Τώρα, έχουν ήδη κλεισθεί πακέτα με το πρακτορείο Ideal Tours για ένα τσάρτερ την εβδομάδα από Βιέννη – Ίνσμπουργκ. Μάλιστα, στην κα Μπούζα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το ίδιο το πρακτορείο έχει φτιάξει αφίσες και έντυπα για τη Μεσσηνία.
Επίσης σημαντική ήταν και η βοήθεια που προσέφερε ο τουριστικός πράκτορας Παναγιώτης Νέζης.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η κα Μπούζα, ο κόσμος της Αυστρίας έχει την εντύπωση ότι η Μεσσηνία καταστράφηκε από τις πυρκαγιές και γι’ αυτό υπήρξε συνεννόηση με το εκεί παράρτημα του ΕΟΤ για ενημερωτική καταχώριση σε έντυπα της χώρας.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 25/01/2008

Έτοιμο το σπίτι του Τσικλητήρα στην Πύλο

Το Καλοκαίρι θα λειτουργήσει στην Πύλο ο Βιολογικός Καθαρισμός, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν τον Μάιο. Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στο σπίτι του Τσικλητήρα ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν μετά την διαμόρφωση του αύλειου χώρου.
Δείτε σχετικό Βίντεο
http://www.net-tv.gr/index.php?id=08012403E

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Χωρίς Διακουμή στο ντέρμπι με τη Μεθώνη

Μετά το άτυχο παιχνίδι και την εντός έδρας ήττα (0-2) από τον Α.Ο. Φαραί, ο Τσικλητήρας Πύλου προετοιμάζεται για το τοπικό ντέρμπι με την Μεθώνη όπου θα προσπαθήσει να επιστρέψει στις νίκες.
Η ομάδα του Μιχάλη Ζάγκου θα αγωνιστεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο γήπεδό της με στόχο να πάρει αυτό που έχασε την περασμένη αγωνιστική, δηλαδή τους τρεις βαθμούς.
Ο έμπειρος προπονητής δεν θα έχει στην διάθεσή του τον Φώτη Διακουμή που αποβλήθηκε στο ματς με τον Α.Ο. Φαραί και είναι τιμωρημένος, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Γιώργου Λύγγρη που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του.
Ο Μιχάλης Ζάγκος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ματς με την Μεθώνη: «Είναι ένα τοπικό ντέρμπι όπου θα παίξουμε για τη νίκη και είναι στις δυνατότητές μας να την πάρουμε. Ελπίζουμε ότι και σε αυτό το εντός έδρας ματς θα έχουμε την βοήθεια του κόσμου της ομάδας που φέτος είναι πολύ κοντά μας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2008

Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή στο σπίτι του Τσικλητήρα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ιστορικό σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα, στο πύλιο σύμβολο, τον “καθρέφτη” στην παραλία της πόλης - γεγονός που αποτελεί πρόοδο και αναβάθμιση για την περιοχή. Η σύνδεση με τη ΔΕΗ και ο έλεγχος των συστημάτων ασφαλείας αναμένεται εντός των ημερών. Αυτό μας είπε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.
Ο δήμαρχος επίσης, στη σύντομη συνομιλία μας σχετικά με το Τσικλητήρειο, μας είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο υποδημοπράτησης η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, κόστους 100.000 ευρώ. Ο αύλειος χώρος θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.
Μεγάλο βάρος θα δοθεί στο γεγονός να πραγματοποιείται εκεί η δεξίωση μετά την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Η επόμενη επετειακή εκδήλωση θα γίνει εκεί, ανέφερε ο δήμαρχος. Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι εντός των προσεχών ημερών ο δήμαρχος Πύλου θα απαντήσει σε ολοκληρωμένη συνέντευξη για τα έργα και τις ημέρες του από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2008

«Messinia, η αληθινή μας φύση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΞΠΡΕΣ στη Λία Αλμανταριώτη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
Πρόεδρος Νομαρχιακής
Επιτροπής Τουριστικής
Προβολής (ΝΕΤΠ) Μεσσηνίας

1.Ποια είναι η στρατηγική για την τουριστική προβολή της Μεσσηνίας;
Κατ’ αρχάς λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο τουρισμός, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, και έπειτα από ώριμη σκέψη αποφασίσαμε ως ΝΕΤΠ να προβούμε στην ανάθεση μελέτης σε στρατηγικό σύμβουλο για να σχεδιάσουμε το brand name «Messinia, η αληθινή μας φύση», που αφορά μια πιο συγκροτημένη πολιτική στην τουριστική μας προβολή έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στη Μεσσηνία την αξία που της αρμόζει και τη διεθνή αναγνωρισιμότητά της. Αυτό έγινε για πρώτη φορά και πιστεύουμε ότι είναι και ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που αποκτά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής προβολής. Αυτό είναι μόνο η αρχή διότι το δύσκολο κομμάτι είναι η εφαρμογή του και δεν μιλώ μόνο για νέες εκδόσεις αλλά και για ανανέωση του υλικού μας σε όλα τα επίπεδα.
2.Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των χωρών στις οποίες προβάλλεται η Μεσσηνία;
Βασικό κριτήριο σε ό,τι αφορά την επιλογή των χωρών στις οποίες προβάλλουμε τη Μεσσηνία, επομένως και σε ποιες εκθέσεις συμμετέχουμε, αποτελεί η ήδη εκφρασμένη επιθυμία από τουριστικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες. Σήμερα η Μεσσηνία έχει «ανοίξει» δρόμους προς συγκεκριμένες τουριστικές αγορές του εξωτερικού, όπως είναι της Αγγλίας, της Ολλανδίας, των σκανδιναβικών χωρών, της Τσεχίας, Παράλληλα συμμετέχουμε και σε εκθέσεις στη Μόσχα, το Πεκίνο και αλλού.
3.Πού έγκειται η συνεργασία της ΝΕΤΠ με τους τουριστικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία, που επιτυγχάνεται από έναν φορέα ή μια μεμονωμένη ομάδα. Για την επίτευξη των στόχων χρειάχεται η συνεργασία όλων των φορέων, να προετοιμάσουν τις υποδομές για τις οποίες έχουν αρμοδιότητα. Περισσότερο όμως επιδιώκουμε τη δημιουργία τoυριστικής συνείδησης. Τόσο οι φορείς, όσο και οι τοπικές κοινωνίες, ο κάθε Μεσσήνιος, πρέπει να υπηρετήσουν με συνέπεια αυτή την αντίληψη.
[Από την εφημερίδα “ΕΞΠΡΕΣ”]

Το γεφύρι της Γιάλοβας

ΤΟ γεφύρι της Γιάλοβας θα επεκταθεί την άνοιξη, μόλις το επιτρέψει ο καιρός, μας ενημέρωσε ο επικεφαλής της ΔΕΣΕ στη Μεσσηνία Τάσος Νανόπουλος, απαντώντας στο χθεσινό σχόλιο του Τάκη Αλεξάκη. Η παρέμβαση στο γεφυράκι της Γιάλοβας προβλέπεται να γίνει από την εργολαβία των αντιπλημμυρικών έργων στο χείμαρρο της Τσακώνας, που υλοποιεί η εταιρεία των Αφών Ασήμη. «Μόλις το επιτρέψει ο καιρός και στεγνώσει ο χείμαρρος Γιαννούζαγα, θα ξεκινήσει η επέκταση του γεφυριού από την πάνω πλευρά του», παρατήρησε ο κ. Νανόπουλος. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πριν από 15 ημέρες έγινε η τοπογραφική αποτύπωση του γεφυριού και του χειμάρρου στο συγκεκριμένο σημείο. Και αυτή θα είναι η τελευταία παρέμβαση της ΔΕΣΕ στο συγκεκριμένο (εθνικό) δρόμο, καθώς η αρμοδιότητά του έχει περιέλθει πλέον στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2008

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Και νέα καθυστέρηση στη σήραγγα Ραψομμάτη

Νέα καθυστέρηση σημειώνεται στην προσπάθεια να παραδοθεί το συντομότερο, το 2009, η σήραγγα Ραψομμάτη και όλο το τμήμα από το Αθήναιο έως και το Λεύκτρο (στο σημείο της κατολίσθησης), προκειμένου να αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης. Στο έργο των προσβάσεων στη σήραγγα που καθυστερούν, προστίθεται τώρα και η καθυστέρηση στην αποκατάσταση της κατολίσθησης στο τμήμα Μαλλωτά - Λεύκτρο, στο ύψος περίπου της Μεγαλόπολης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,6 εκ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ.
Δεν έχει όμως, ακόμα δημοπρατηθεί, παρότι η δημοπρασία του από το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογιζόταν προς το τέλος του 2007. Οπως πληροφορηθήκαμε, η υπόθεση του συγκεκριμένου έργου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η δημοπράτησή του παραπέμπεται στους επόμενους μήνες, καθώς διαπιστώθηκε ότι με την παρέμβαση της αποκατάστασης που προγραμματιζόταν, δεν ολοκληρωνόταν το έργο στο τμήμα Μαλλωτά - Λεύκτρο. Και η ολοκλήρωση του έργου ώστε να παραδοθεί έτοιμο και λειτουργικό στο “Μορέα”, στη διαχείριση της σύμβασης παραχώρησης, είναι υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να γίνει. Αυτό το ζήτημα απασχολεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναζητείται λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την τήρηση της υποχρέωσης.
Στο μεταξύ, η εργολαβία των οδών πρόσβασης στη σήραγγα Ραψομμάτη προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Ελπίδες αφήνει η αναβολή της εκδίκασης αίτησης διάλυσης της εργολαβίας που έχει ζητήσει η κοινοπραξία “ΤΟΜΗ - ΕΛΤΕΡ”. Εκτιμάται ότι θα δώσει την ευκαιρία στην κοινοπραξία να επιταχύνει τους ρυθμούς, ώστε το έργο να τελειώσει σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στο 2009. Και αυτό γιατί η “ΤΟΜΗ” είναι θυγατρική της γνωστής τεχνικής εταιρείας "ΑΚΤΩΡ", που αποτελεί μέλος στον όμιλο “Μορέα”. Ενα έργο που ήταν να τελειώσει σε 27 μήνες, σύμφωνα με τη σύμβαση και αναμενόταν να παραδοθείτον Ιούνιο του 2008, πρέπει να “τρέξει” για να τελειώσει έστω και το 2009. Και μιλάμε ίσως για το πιο σημαντικό τμήμα του εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί στην κυκλοφορία και η σήραγγα Ραψομμάτη, με την οποία θα αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης.
Στο μεταξύ, ικανοποιητικά προχωρούν οι εργασίες της σύμβασης παραχώρησης στη δεύτερη σήραγγα Αρτεμισίου, στις δύο σήραγγες στο Νεοχώρι και στα προκαταρκτικά για τη διάβαση Καλογερικού. Στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ μας επεσήμανε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και το καλοκαίρι του 2009 θα ολοκληρωθούν τα τρία αυτά μέτωπα. Δηλαδή, τότε θα περνάμε από τη δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο και θα σταματήσει η κυκλοφορία από τις στροφές του Καλογερικού.
Ακόμα, όπως μας ενημέρωσε, από μέρα σε μέρα αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης για την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Κορίνθου -Τρίπολης - Καλαμάτας.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/01/2008

Ψηφίζουν οι λεμβούχοι στην Πύλο

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. πραγματοποιεί το Σωματείο Ιδιοκτητών Μηχανοκίνητων Λεμβών Τουριστικής και Μεταφορικής Εκμεταλλεύσεως Πύλου, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο γραφείο της λογίστριας Ελένης Π. Αλεξοπούλου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/01/2008

Στο Δίκτυο Αρχαίων Λιμανιών και η Πύλος

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ηεπίσημη ένταξη της Πύλου στο Δίκτυο Αρχαίων Ελληνικών Λιμένων θα γίνει πιθανότατα το τριήμερο 18 με 20 Απριλίου, στην ετήσια συνάντηση δημάρχων πόλεων με λιμάνια που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, σε διάφορες χώρες κυρίως της Μεσογείου. Το πρόγραμμα του τριημέρου θα περιλαμβάνει συζητήσεις για την εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τις εμπορικές σχέσεις.
Η ένταξη του λιμανιού της Πύλου στο δίκτυο θα συνδυαστεί με τη λειτουργία Εστίας Γνώσης και Επιστημών (ΕΓΕ) στην Καλαμάτα, για την οποία ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Καλαμάτας Β. Δικαιουλάκος μας είπε πως έχουν βρεθεί χορηγοί επιχειρηματίες. Επιπλέον, είπε πως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας έχει υποσχεθεί να παραχωρήσει χώρο του παλιού νοσοκομείουγια τη στέγαση της ΕΓΕ.
Η λειτουργία της ΕΓΕ εξηγεί πως θα είναι αλληλένδετη με το Δίκτυο Αρχαίων Ελληνικών Λιμένων και την Πύλο, καθώς θα γίνονται αμφίδρομες επισκέψεις νέων από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μαύρη Θάλασσα και άλλες περιοχές με αρχαία ελληνικά λιμάνια, στο πρόγραμμα των οποίων θα εντάσσονται συζητήσεις στην ΕΓΕ στην Καλαμάτα με θέματα γύρω από την παιδεία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό...
Η διοργάνωση της συνάντησης δημάρχων στην Πύλο, συμπλήρωσε ο κ. Δικαιουλάκος, έγινε μετά από παρέμβαση του καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Γεωπολιτικής Μπερνάρ Ασό και παρέμβαση του καθηγητή Σπύρου Πνευματικού, αντιπροέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθώς η προηγούμενη συνάντηση είχε γίνει στην Πάτρα.
Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/01/2008

Ραψομμάτη: Αναβολή δίκης, πάμε για εντατικότερες εργασίες



Θετική εξέλιξη εκτιμάται πως συνιστά η αναβολή της δίκης που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, σχετικά με τη διάλυση της εργολαβίας που περιλαμβάνει τα τμήματα Αθήναιο-είσοδος σήραγγας Ραψομμάτη, έξοδος σήραγγας-Μαλλωτά και γέφυρα Αλφειού.
Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου, με αίτημα όμως του Δημοσίου αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου, όπως ανέφερε στο «Θ» ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκών Δικτύων Πελοποννήσου Παναγιώτης Κουρεντζής.
Εκτιμάται ότι η αναβολή 4 μηνών θα οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς εργασιών σε αυτήν την εργολαβία, που όταν ολοκληρωθεί –και δε θέλει χρόνια- θα δώσει τη δυνατότητα παράκαμψης των στροφών της Μεγαλόπολης.
Κ.Κ.
"ΘΑΡΡΟΣ" 22/01/08

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Η COSTAMARE ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

«Σαλπάρει» για τη Wall Street με στόλο 60 πλοίων

Η«Costamare Shipping» του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, με έναν τεράστιο στόλο 60
πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κι έχοντας στα σκαριά νέες αγορές πλοίων-κοντέινερ, σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Την πόρτα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να χτυπήσει -σύμφωνα με πληροφορίες της Οικονομίας- η ναυτιλιακή εταιρεία «Costamare Shipping» της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Η εταιρεία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου - μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων-, έχοντας σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες αγορές πλοίων-κοντέινερ, σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον φάκελο εισαγωγής της να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του.
Ο εφοπλιστικός αυτός όμιλος διαχειρίζεται έναν τεράστιο στόλο που αριθμεί περί τα 60 πλοία, με τον ιδρυτή της εταιρείας Βασίλη Κωνσταντακόπουλο να φέρει τον τίτλο του «βασιλιά των κοντέινερ», καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και μεταφορική ικανότητα «containerships» στον κόσμο. Πρόκειται για πλοία που είναι ναυλωμένα στην κινεζικών συμφερόντων Cosco, με μεταφορική ικανότητα 9.500 εμπορευματοκιβωτίων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/01/2008

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΚΑΔΗΜΟΣ – ΝΟ ΠΥΛΟΥ 53-67

Η πολύ καλή παρουσία του Παναγιώτη Τσέκα και η διάθεση των περισσοτέρων παικτών του ήταν τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε ο ΝΟ Πύλου και επικράτησε χωρίς ιδιαίτερα
προβλήματα στην Τέντα του ουραγού της βαθμολογίας Ακάδημου με σκορ 67-53.
Κορυφαίοι των γηπεδούχων ήταν οι Γαλιώτος, Πραμαγκιούλης και των φιλοξενούμενων οι Ι. Διακουμής, Τσέκας.
Τα 10λεπτα της συνάντησης που σφύριξαν οι Πλάγος, Κούτρος ήταν 4-14, 25-33, 40-48 και 53-67.
ΑΚΑΔΗΜΟΣ: Περσόπουλος 2, Καλογερόπουλος 11 (1 τρ.), Κ. Γιαννακόπουλος 8, Μαλαφέκας 6 (2 τρ.), Γαλιώτος 7, Λαμπρόπουλος, Α. Λαμπρόπουλος, Σπυρόπουλος 8, Κατσιλιέρης, Μαξιλάρας, Πραμαγκιούλης 11 (1 τρ.), Μπογέας
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 7 (1 τρ.), Ι. Διακουμής 8 (2 τρ.), Τσέκας 30 (2 τρ.), Σπηλιώτης 8, Γ. Διακουμής 6 (1 τρ.), Βασιλόπουλος, Δημητρόπουλος 4, Μπιλάλι, Mαντογιάννης, Λαμπρινάτος 4, Γουρνάς, Μπέλλας.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 6 αγώνες)
1. ΑΣ Μάνης 4-2 10
-. ΝΟ Πύλου 4-2 10
-. Θουρία 4-2 10
-. Σπαρτιατικός 4-2 10
-. Φιλαθλητικός 4-2 10
6. Καλαμάτα ’80 3-3 9
-. Ικαρος 3-3 9
-. Γύθειο 3-3 9
9. Αριοχώρι 1-5 7
10. Ακάδημος 0-6 6

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(Σάββατο 26 Ιανουαρίου)
ΝΟ Πύλου - Σπαρτιατικός
Αριοχώρι - Φιλαθλητικός
Γύθειο - Ακάδημος
ΑΣ Μάνης - Θουρία
Ικαρος – Καλαμάτα ’80

A’’ ΤΟΠΙΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΙΑΣ

TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (16η αγωνιστική)

Απόλλωνας - Eθνικός Μελιγαλά 3-1
Πανθουριακός - Αμφεια 1-2
Πανιώνιος - Κυπαρισσία 0-3
Πατίστα - Χώρα 1-1
Δώριο - Αίας 0-0
Μεθώνη - Πάμισος 1-3
Σπερχογεία - Βέργα 2-2
Πύλος - Φαραί 0-2
A’’ ΤΟΠΙΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΙΑΣ
1 Κυπαρισσία 37 16 11 4 1 31-11
2 Πάμισος 36 16 11 3 2 30-12
3 Φαραί 29 16 8 5 3 39-19
4 Χώρα 28 16 8 4 4 31-16
5 Απόλλωνας 26 16 7 5 4 25-16
6 Πύλος 26 16 8 2 6 19-22
7 Eθνικός Μελιγαλά 25 16 7 4 5 33-26
8 Αίας 25 16 7 4 5 24-23
9 Πανθουριακός 23 16 6 5 5 29-14
10 Σπερχογεία 21 16 5 6 5 20-22
11 Πατίστα 17 16 5 2 9 12-36
12 Δώριο 16 16 3 7 6 15-21
13 Μεθώνη 14 16 4 2 10 12-24
14 Αμφεια 10 16 2 5 9 12-27
15 Βέργα 8 16 0 8 8 11-32
16 Πανιώνιος 8 16 2 3 11 12-33


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Eθνικός Μελιγαλά - Αμφεια
Κυπαρισσία - Απόλλωνας
Χώρα - Πανθουριακός
Αίας - Πανιώνιος
Πάμισος - Πατίστα
Βέργα - Δώριο
Πύλος - Μεθώνη
Φαραί - Σπερχογεία

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ -ΑΟ ΦΑΡΑΙ 0-2

Μεγάλη νίκη με Μπαστακό, Αλεξανδρόπουλο

Αίσθηση προκάλεσε χθες το νικηφόρο πέρασμα του Φαραί μέσα από την Πύλο. Οι γηπεδούχοι εκφράζουν παράπονα για τη διαιτησία του Ηλία Νικολόπουλου και το γεγονός ότι έμειναν με δέκα παίκτες, ήδη από το 15ο λεπτό, σίγουρα διευκόλυνε το έργο των Καλαματιανών. Ο Φώτης Διακουμής άφησε πολύ νωρίς το ματς, με δύο κίτρινες κάρτες σε λίγα λεπτά (για διαμαρτυρία και παρακώλυση στην εκτέλεση φάουλ).
Η αριθμητική διαφορά παικτών επηρέασε καταλυτικά τη συνέχεια των γηπεδούχων του Μιχάλη Ζάγκου και η ομάδα του Κώστα Καρλαύτη, χωρίς να ικανοποιήσει με τη δική της εμφάνιση, υποβοηθούμενη και από την θεά τύχη, πήρε ένα ακόμη σημαντικό 3ποντο.
Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ 75’ με μακρινό φάουλ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπαστακός (ο Σταθάς ξεγελάστηκε από τις προσπάθειες συμπαικτών και αντιπάλων για κεφαλιά). Στο 81’ ο ΑΟ Φαραί «κλείδωσε» τη νίκη με ένα δεύτερο γκολ που σημείωσε ο νεοεισελθείς Αλεξανδρόπουλος, με κοντινό σουτ.
Η Πύλος διαμαρτύρεται για την προσπάθεια του Φώτη Διακουμή στο 15’, κατά την οποία η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και υποστηρίζουν ότι η μπάλα πέρασε στη συνέχεια τη γραμμή του τέρματος, ενώ ζήτησαν κι ένα πέναλτι σε απόκρουση αμυντικού.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Σταθάς, Κουφός, Ν. Διαμαντόπουλος (46’ Μαραγκός), Ι. Κατσιγιάννης (46’ Κωστάκος), Β. Διαμαντόπουλος (77’ Διον. Κατσιγιάννης), Δούνιας, Γουρνάς, Λυμπερόπουλος, Καλδής, Λακριντής, Διακουμής.
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Γαϊτανάρος, Παντσιώτης, Σερεμέτης, Τσάκωνας, Αναστασόπουλος, Άγγ. Μπαστακός, Μωράκης, Παναγιωτόπουλος, Ψωρομύτης, Κουτουμάνος (76’ Αλεξανδρόπουλος), Στασινός (84’ Στ. Μπαστακός).
"ΘΑΡΡΟΣ" 20/01/2008

Ελαιοκομικό μέχρι 31 Ιανουαρίου


ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Ελαιοκομικό μέχρι 31 Ιανουαρίου
Του Κώστα Κοντοθανάση
Την 31η Ιανουαρίου τελειώνει η περίοδος κατά την οποία οι ελαιοκαλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις μεταβολών και νέων εγγραφών στο ελαιοκομικό μητρώο, διαδικασία που για τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας γίνεται στο γραφείο 201 (τηλ. 27210 44201, φαξ 27210 93088).
Καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν ώστε να μη δημιουργηθούν ουρές στο ήδη στενόχωρο γραφείο. Σημειώνεται πάντως ότι ετούτη την περίοδο έχει καταγραφεί η μισή περίπου προσέλευση σε σχέση με πέρυσι, όπως είπε στο «Θ» ο προϊστάμενος του γραφείου Κώστας Παπαδόπουλος .
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για νέα εγγραφή είναι τα εξής:
- φωτοτυπία ταυτότητας
- φωτοτυπία τίτλων ιδιοκτησίας μαζί με την πράξη μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο. Εάν δεν υπάρχουν συμβόλαια, πρέπει να υποβληθούν είτε το έντυπο Ε9 μαζί με βεβαίωση δημάρχου είτε μια ένορκη βεβαίωση από 2 μάρτυρες
- εκκαθαριστικό εφορίας ή άλλο παραστατικό όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ (φωτοτυπία)
- φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού ΑΤΕ
- εξουσιοδότηση θεωρημένη από ΚΕΠ αν δεν προσέλθει ο άμεσα ενδιαφερόμενος.
Επισημαίνεται πως σε περιπτώσεις μεταβολών όπου ο αγοραστής ενός κτήματος έχει ήδη κάνει ελαιοκομικό, αρκεί μόνο το συμβόλαιο με τη βεβαίωση μεταγραφής.
Σε περίπτωση αγοράς αδήλωτου χωραφιού, ο αγοραστής πρέπει να το δηλώσει γνωρίζοντας ποιοι είναι οι τωρινοί γείτονες ώστε να γίνει εντοπισμός στα γεωγραφικά συστήματα που υπάρχουν στους υπολογιστές. Αν ο εντοπισμός είναι αδύνατος, απαιτείται τοπογραφικό με συντεταγμένες σε σύστημα ΕΓΣΑ 87.
Επίσης, είναι δυνατόν να γίνουν διορθώσεις σε αγροτεμάχια, είτε στα δέντρα είτε στα στρέμματα. Για δέντρα που φυτεύθηκαν σε χωράφι για το οποίο ήδη υπάρχει ελαιοκομικό, δε χρειάζεται παραστατικό. Εφόσον το χωράφι ήταν αφύτευτο και μπήκαν δέντρα, χρειάζονται τίτλοι ιδιοκτησίας με βεβαίωση μεταγραφής.
Σχετικά με τις διορθώσεις σε έκταση, πρέπει ο ιδιοκτήτης να μπορεί να δείξει πού είναι το αγροτεμάχιο ώστε να εντοπισθεί στα ηλεκτρονικά γεωγραφικά συστήματα για να γίνει η διόρθωση, ενώ χρειάζεται και τοπογραφικό.
© 2008 "ΘΑΡΡΟΣ" Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας

Φωτοβολταϊκά: Επιχειρηματίες όσοι τα εγκαθιστούν


Επιχειρηματίες καθίστανται όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα σπίτια τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και πωλούν το ρεύμα στη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου (ΠΟΛ 1007), οι προαναφερθέντες ασκούν εμπορική επιχείρηση, έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία, στο εισόδημα που αποκτούν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, ενώ επιβάλλεται ΦΠΑ 9% στην αξία του ρεύματος που παραδίδουν στη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ.
Μεταξύ άλλων, παρέχονται από την εγκύκλιο οι εξής διευκρινίσεις:

Στο χαμηλό ΦΠΑ
Σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000, όπως ισχύει), αντικείμενο του φόρου είναι η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών, εφόσον πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με αυτή την ιδιότητα.
Όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ιδίου Κώδικα, παράδοση αγαθών, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, θεωρείται κάθε πράξη με την οποία μεταβιβάζεται το δικαίωμα να διαθέτει κάποιος ως κύριος ενσώματα κινητά αγαθά. Ως ενσώματα κινητά αγαθά θεωρούνται και οι φυσικές δυνάμεις ή ενέργειες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το αέριο, το ψύχος και η θερμότητα.
Όπως προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. και της παραγράφου 55 του Κεφαλαίου Α΄ "Αγαθά" του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας υπάγεται στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 9%.
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του Κώδικα Φ.Π.Α., ο υποκείμενος στο φόρο έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών του κατά το μέρος που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φόρο.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 39 του Κώδικα Φ.Π.Α., οι επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών μπορούν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, εφόσον κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι του ποσού, το οποίο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ, αποτελεί το ανώτατο όριο απαλλαγής των επιτηδευματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει για επιχειρήσεις που:
Αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους, ή
Πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) από χονδρικές πωλήσεις.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πώληση στη ΔΕΗ ή στο ΔΕΣΜΗΕ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα συνιστά φορολογητέα παράδοση αγαθού, η οποία υπάγεται στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή που προβλέπεται από το άρθρο 39 για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στους εν λόγω οικιακούς καταναλωτές κατά την έναρξη της δραστηριότητάς τους, αλλά ούτε και κατά τις επόμενες διαχειριστικές περιόδους, λόγω του γεγονότος ότι πραγματοποιούν 100% χονδρικές πωλήσεις.
Κατά συνέπεια, οι οικιακοί καταναλωτές καθίστανται υποκείμενοι στο φόρο για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που διαθέτουν, ανεξάρτητα από την ισχύ των εν λόγω συστημάτων και το ύψος των ετήσιων εσόδων που πραγματοποιούν, και έχουν όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. για τους υποκειμένους στο φόρο, όπως υποβολή δήλωσης έναρξης στη Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, επιβολή Φ.Π.Α. στην αξία του παραδιδόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ, απόδοση του φόρου στη Δ.Ο.Υ. με την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., άσκηση δικαιώματος έκπτωσης φόρου εισροών κ.λπ.

Φορολογία Εισοδήματος
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 «Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση εμπορική, βιομηχανική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48 αυτού του νόμου».
Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι οι οικιακοί καταναλωτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα και διαθέτουν την παραγόμενη ενέργεια στη Δ.Ε.Η. ή στο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ασκούν εμπορική επιχείρηση και στο εισόδημα που αποκτούν από αυτήν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος.

Βιβλία και Στοιχεία
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992) ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι κάθε ημεδαπό φυσικό πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, αναφερόμενο στο εξής με τον όρο «επιτηδευματίας», τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητά, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό, κατά περίπτωση.
Συνεπώς σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις οι οικιακοί καταναλωτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα και διαθέτουν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ ή στο ΔΕΣΜΗΕ και οι οποίοι σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος ασκούν εμπορική επιχείρηση χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του (τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων κ.λπ.).
Του Κώστα Κοντοθανάση
© 2008 "ΘΑΡΡΟΣ" Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ TOΠΙΚΗΣ “IDEA CENTER”

Πανιώνιος - Κυπαρισσία 0-3
Πατίστα - Χώρα 1-1
Δώριο - Αίας 0-0
Τσικλητήρας Πύλου - Φαραί 0-2


ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ “ALMA SPORT”

Τέλλος Αγρας - Χώρα 3-0
Κυπαρισσία - Τσικλητήρας Πύλου 4-2
Εράνη - Μιλτιάδης 5-6

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/01/2008

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Κ. Στέφος-Πυροσβεστική, αποστρατεύτηκε και είπε αυτά που έπρεπε να είχε πει

Για οργανωμένα συμφέροντα, για πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε τις κρίσιμες ημέρες των καταστροφικών πυρκαγιών στον Ταΰγετο μίλησε ο αποστρατευτείς διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Στέφος στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του. Ο κ. Στέφος είπε οτι οι φυτείες έκαψαν τον Ταΰγετο και αφού ευχαρίστησε όλους για την συνεργασία που είχαν τα δύο χρόνια της θητείας του στην Καλαμάτα έκανε την πρόταση για επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού που υπάρχει από τις πυρκαγιές έτσι ώστε οι πολίτες να μην ξεχνούν.

Δείτε σχετικό Βίντεο

50 μοτοσυκλετιστές πάνε από Γιάλοβα σε Πεκίνο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Με την ελπίδα να φτάσει το μήνυμα της ειρήνης αλλά και να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο η ομορφιά της Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί στη Γιάλοβα τον Ιούλιο η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών. Για το θέμα αυτό δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (FIM) η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και τον Δήμο Πύλου. Ολοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Μεσσηνίας έχουν θέσει την διοργάνωση υπό την αιγίδα τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί του επαρχιακού δρόμου Πύλου - Γιάλοβας, ενώ δραστηριότητες θα γίνουν σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Κορυφαίο γεγονός της διοργάνωσης είναι η «Παρέλαση των Εθνών», μία πορεία όλων των συμμετεχόντων μοτοσυκλετιστών κατά μήκος 90 χιλιομέτρων με κατάληξη την πόλη της Καλαμάτας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών, 50 μοτοσυκλετιστές θα αναχωρήσουν για το Πεκίνο, όπου θα μεταφέρουν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων τη φλόγα της ειρήνης και το ιστορικό σύμβολο της ειρήνης: ένα κλαδί ελιάς.
Αρχικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τα στελέχη του Πολιτιστικού Οργανισμού “Οι Δρόμοι της Ελιάς” Γιώργο Καζαντζόπουλο, συντονιστή του 63ου Ράλι FIM 2008 στην Πύλο, και την κ. Κατσιλιέρη, συντονίστρια της μεταφοράς της φλόγας της ειρήνης στο Πεκίνο, στο τέλος του Ράλι FIΜ. “Βρισκόμαστε διακόσιες ημέρες πριν την έναρξη της “Ολυμπιάδας της Πελοποννήσου” του 2008, που ξεκινά στις 7 και λήγει στις 13 Ιουλίου, με την τελετή που διοργανώνεται στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου οι οδοιπόροι μοτοσυκλετιστές και η επιστημονική ομάδα ξεκινούν για να μεταφέρουν τη φλόγα της Ευρώπης στο Πεκίνο, αφού περάσουν μέσα από 22 χώρες, με σύμβολο την ελιά της Μεσσηνίας. Σκοπός της ιδέας αυτής είναι να εξυπηρετηθούν οι εθνικοί μας στόχοι, για την προώθηση του εθνικού μας προϊόντος, της ελιάς. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τη Μεσσηνία, αφού θα μας επισκεφθούν 2.500 - 3.000 μοτοσυκλετιστές από 44 χώρες. Πρόκειται για ανθρώπους φανατικούς του τουρισμού της μοτοσυκλέτας, γεγονός που για το νομό μας είναι μια ευκαιρία εκείνοι να γίνουν “κλασικοί μας πελάτες”, αλλά και να πάρουν πίσω στις χώρες τους την εικόνα της φιλόξενης Μεσσηνίας, η οποία θα προβάλλεται μέσω των δικών τους ΜΜΕ” τόνισε ο πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο κ. Καζαντζόπουλος είπε πως ξεκινά πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την διοργάνωση του ράλι. “Είναι ένα δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα, γι’ αυτό και οι “Δρόμοι της Ελιάς” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία και με την ΕΛΠΑ έχουν συγκροτήσει μια ομάδα ανθρώπων με ικανότητες, για να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση.
Είναι μια πολυσύνθετη διοργάνωση, που απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία γιατί θα είναι και πολλοί οι άνθρωποι που θα έρθουν, αλλά θα έχουν και πολλές απαιτήσεις, ως προς τη φιλοξενία, τη μεταχείριση, την εξυπηρέτησή τους στο κάμπινγκ, όσο και έξω από αυτό. Είναι το πλέον ευχάριστο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο νομάρχης Μεσσηνίας. Η τοπική κοινωνία πρέπει να το αγκαλιάσει και να το δει ως δικό της εγχείρημα, τόσο για το άμεσο, όσο και για το μακροχρόνιο όφελος που πρέπει να προκύψει. Από την πλευρά της ομάδας που έχει αναλάβει το σχεδιασμό, έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά βήματα, ώστε οι άνθρωποι να τύχουν της καλύτερης φιλοξενίας στη Μεσσηνία. Η προσδοκία του κ. Καραμπάτου είναι να βάλει η διοργάνωση αυτή πολύ ψηλά τον πήχη, για τις αντίστοιχες διοργανώσεις και να αφήσει το δικό τη στίγμα στις διεθνείς διοργανώσεις της Ομοσπονδίας. Το Φεβρουάριο θα έχουμε την επίσκεψη της Επιτροπής που έχει συσταθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού και των εργασιών”, δήλωσε ο κ. Καζαντζόπουλος.
Η υπεύθυνη των επιστημονικών ομάδων των “Δρόμων της Ελιάς” και συντονίστρια του σχεδιασμού για τημεταφορά της φλόγας της Ειρήνης Μαρινέλλα Κατσιλιέρη τοποθετήθηκε μιλώντας για την έμφαση που θα έχει φέτος ο ρόλος των “Δρόμων της Ελιάς”, όσον αφορά το συμβολισμό τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ειρήνη. “Δεν είναι ένα απλό οδοιπορικό, είναι μια αποστολή, γιατί συνδέται με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η
προβολή της περιοχής. Ενας ακόμη στόχος είναι να γίνει επέκταση σεορισμένες πόλεις των “Μπακάλικων της Μεσσηνίας”, που είναι μία προσπάθεια του Επιμελητηρίου και για την οποία έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις, καθώς και η επέκταση του δικτύου των Δρόμων της Ελιάς, πέρα από τη Μεσόγειο. Η μεταφορά της φλόγας της Ειρήνης στο Πεκίνο είναι το δεύτερο σκέλος των εκδηλώσεων του 2008, αλλά άμεσα συνδεδεμένο με τη Διεθνή Συνάντηση
Μοτοσυκλετιστών. Στην Πύλο θα γίνει μια μεγάλη γιορτή της Ελιάς, που θα έχει μεσογειακό χαρακτήρα. Εξι ανάλογες γιορτές θα γίνουν στη διάρκεια του οδοιπορικού, που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις με θέμα την Ελλάδα και τη Μεσσηνία της ελιάς. Θέλουμε να δώσουμε την προέκταση της συνάντησης των δύο μεγάλων πολιτισμών, του δρόμου του μεταξιού και των δρόμων της ελιάς...
Αυτό θα είναι το θέμα μίας έκθεσης που ετοιμάζουμε πολύ προσεκτικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μία από τις έξι γιορτές, η μεγαλύτερη, θα γίνει στη Μόσχα, όπου υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, ιδέα του προέδρου του Επιμελητηρίου. Σκοπός είναι η γιορτή αυτή να αφήσει κάποια υποδομή, για να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένας ελαιώνας, στον οποίο θα γίνονται μεγάλες συναυλίες, εκθέσεις, με επίκεντρο πάντα τη Μεσόγειο της ελιάς”, τόνισε η κ. Κατσιλιέρη.
Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος, γιατί όπως είπε αυτό το πρόγραμμα φτάνει στην υλοποίησή του. “Δέχθηκα να συμμετέχω και ως πρόσωπο διότι πέραν τού ότι προβάλλει τη Μεσσηνία, περικλείει πολλά μηνύματα πολιτισμού, ιστορίας, αξιών και ιδανικών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών που θα συναντηθεί στη Γιάλοβα, θα στείλει μηνύματα παντού. Είμαι βέβαιος ότι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής θα είναι γεναιόδωρη. Η συνάντηση δεν περιορίζεται σε απλές εκδηλώσεις, αλλά έχει και προεκτάσεις που συναρτώνται με τη νοοτροπία του Ολυμπισμού και προβάλλουν την ελιά και το ελαιόλαδο. Μιλάμε για μεγάλο πλούτο ιδεών, αλλά και αποτελεσμάτων που θα γευτεί η περιοχή μας και ο μεσογειακός πολιτισμός. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πετύχει...” είπε ο νομάρχης Μεσσηνίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/01/2008

Ελλιπείς οι έλεγχοι του ΙΚΑ στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Μεγαλόπολη, την ερχόμενη Τρίτη 22 του μήνα, κάλεσε ο Γιάννης Πάσουλας -πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων- τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ στο Ρωμανού, προς τους οποίους απευθύνθηκε χθες νωρίς το πρωί.
Ο πρόεδρος της ΟΟΣΕΕ, τόσο στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα στην Καλαμάτα -στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας»- τόνισε ότι «μόνο με αγώνες μαζικούς θα μπορέσει το κίνημα να έχει αποτελέσματα».
Κάλεσε δε τους Ελληνες και ξένους εργαζόμενους -στην ΠΟΤΑ και αλλού- «να αγωνιστούν μαχητικά ενάντια στην ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
Ταυτόχρονα κάλεσε σε συνεχή εγρήγορση τους εργαζόμενους, ζητώντας τους να μην αποσπώνται από την -όπως είπε- «επικίνδυνη τακτική του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΛΑΟΣ, που στηρίζουν τους αντεργατικούς νόμους Ρέππα και Σιούφα».
Καταλήγοντας ο Γιάννης Πάσουλας επισήμανε πως «γι’ άλλη μια φορά καταδεικνύεται ότι η ενότητα της εργατικής τάξης, η αποτελεσματικότητα των αγώνων, δεν είναι υπόθεση μιας πράξης. Είναι δύσκολος και μακρύς αγώνας που δίνεται με συνέπεια και ταξικό προσανατολισμό πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο και πλαίσιο, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις».
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος της ΟΟΣΕΕ, μετά την ομιλία του στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ στο Ρωμανού πραγματοποίησε -από κοινού με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Πέτρο Τσαπραλή και μέλη του Συνδικάτου- παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Γαργαλιάνων.
Αντικείμενο της διαμαρτυρίας ήταν ο ελλιπής -όπως δήλωσαν- έλεγχος του ΙΚΑ στο εν λόγω εργοτάξιο για τα ένσημα που παίρνουν οι εργαζόμενοι από τους εργολάβους.
Χθες το βράδυ, τέλος, στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με εισηγητή το Γιάννη Πάσουλα και αντικείμενο τη συγκρότηση επιτροπής του ΠΑΜΕ στην περιοχή. Β.Γ.Μ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/01/2008

Εκλεψαν Λάδι στο Κορυφάσιο


Μια ακόμη κλοπή ελαιολάδου σημειώθηκε προχθές. Αγνωστοι μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο σεισόγεια αποθήκη σπιτιού 58χρονου στο Κορυφάσιο και έκλεψαν 600 κιλά ελαιόλαδο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/01/2008

Πριν 94 χρόνια

ΥΠΟ του Αστυνόμου Πύλου απεστάλη εις την ενταύθα Αστυνομικήν Διεύθυνσιν η Ασήμω συζ. Κ. Μαραγκούνη, η οποία, ενώ ο σύζυγός της ευρίσκετο μακράν της οικογενειακής στέγης υπηρετών την πατρίδα ως στρατιώτης, συνήψεν ενόχους σχέσεις μετά τινός συγχωρίου της. Ο στρατιώτης επανήλθεν εις την κατοικίαν του, μαθών δε τα διατρέξαντα επέδωκε μήνυσιν εναντίον της συζύγου του. Η μοιχαλίς ωδηγήθη εις την Εισαγγελίαν.
"ΘΑΡΡΟΣ" 19/01/2008

Πιστοποιήθηκε «Η Πύλος»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΕΔΡΑ ΓΛΥΦΑΔΑ
Με στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλυφάδας με πρωτοβουλία του ΔΣ αποφάσισε την 1/1/2007 τη δημιουργία ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με την ονομασία «Η Πύλος». Η ομάδα αυτή συστήθηκε από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, μέλη αλλά και μη μέλη του Συνεταιρισμού.
Ο Συνεταιρισμός χθες ανακοίνωσε ότι το σύστημα πιστοποιήθηκε κατά τα πρότυπα AGRO 2.1 και 2.2 από την εταιρεία Letrina SA. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης και του ελαιοτριβείου του με τα συστήματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας ISO 22000.
Σύμβουλος ποιότητας της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι η εταιρεία συμβούλων Κουτρουμπής-Αγγελής, η οποία ανέλαβε με επιτυχία τον πλήρη σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Μέσω της εταιρείας συμβούλων Κουτρουμπής-Αγγελής έγινε και η ένταξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο Μέτρο 2.1.6 του ΠΕΠ Πελοποννήσου και η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος ενισχύεται οικονομικά για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του με το 75% των δαπανών.
Η επιτυχής ολοκλήρωση απαίτησε την πραγματοποίηση επανειλημμένων επισκέψεων των συμβούλων ποιότητας για την πραγματοποίηση - εκπαιδεύσεων στους παραγωγούς - εσωτερικών επιθεωρήσεων στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης - εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης το οποίο να διευκολύνει τους παραγωγούς στη συνεχή καταγραφή των απαραίτητων στοιχείων.
Για τη λειτουργία του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης η ομάδα «Η Πύλος», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, συνεργάζεται με επιβλέποντα γεωπόνο, το Γεώργιο Παρασκευόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους παρέχει συμβουλές και οδηγίες.
Η ομάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού σήμερα αποτελείται από 28 παραγωγούς με 1.400 στρέμματα. Κύριο τώρα μέλημα αποτελεί η αξιοποίηση των υποδομών και της εμπειρίας που αποκτήθηκαν, με την επέκταση του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και σε άλλους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής δραστηριότητάς του, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της διαθέσιμης πρώτης ύλης και να διεκδικηθεί μια καλύτερη πρόσβαση στην αγορά.
"ΘΑΡΡΟΣ" 19/01/2008

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Τρία νέα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία

Τρία νέα ξενοδοχεία προγραμματίζεται να κατασκευαστούν σε περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας. Από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εστάλησαν για δημοσιοποίηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας οι αποφάσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των παρακάτω ξενοδοχειακών μονάδων:
1) Τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων κατηγορίας 4 αστέρων, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Κορέλα, δυναμικότητας 99 κλινών που βρίσκεται εκτός ορίων στη θέση “Μαραθιά” του Κυνηγού στο Δήμο Πύλου.
2) Τύπου κλασικού κατηγορίας 4 αστέρων, ιδιοκτησίας “Κωνσταντίνος Μανωλέας Ο.Ε.”, δυναμικότητας 97 κλινών που βρίσκεται εκτός ορίων στη θέση “Καλαφάτη” ή “Γραμματικό” στη Μεθώνη.
3) Τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων κατηγορίας 3 αστέρων, ιδιοκτησίας Μαρίνας Τεριζάκη, δυναμικότητας 50 κλινών που βρίσκεται εκτός ορίων στη θέση “Γεφυράκι” στη Μαραθούπολη του Δήμου Γαργαλιάνων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/01/2008

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ

Συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο στις 7 το πρωί, με ομιλητή το Γιάννη Πάσουλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Την ίδια ημέρα, εξ άλλου, στις 7 το βράδυ, συγκαλείται στη Χώρα -στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου- σύσκεψη, με εισηγητή τον πρόεδρο της ΟΟΕ.
Οι πιο πάνω κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αντίδρασης του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, που θα κορυφωθούν με συλλαλητήρια στις 22 του μήνα. Το συλλαλητήριο στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου, προγραμματίζεται να γίνει στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, την πιο πάνω ημέρα, στις 7 το βράδυ.
Στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ αναφέρεται, τέλος, ότι την ημέρα εκείνη, λεωφορεία για τη Μεγαλόπολη θα αναχωρήσουν, στις 4.30 το απόγευμα, από την πλατεία της Πύλου και στις 5 το απόγευμα από Καλαμάτα, από την οδό Νέδοντος, στο αναψυκτήριο.
Τέλος, από σήμερα ξεκινά η 5ήμερη εκστρατεία ενημέρωσης στελεχών του ΠΑΜΕ, σε χώρους δουλειάς, στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17-01-2008

“ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ”

Ερωτήματα για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην ΠΟΤΑ

Ερωτήματα για το αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι κατά την πορεία των έργων στην ΠΟΤΑΡωμανού και Πύλου απευθύνουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι σύμβουλοι της “Συνεργασίας για τη Μεσσηνία” ΘανάσηςΠετράκος και Νίκος Πατσαρίνος. Αφού αναφέρουν ότι δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση, εδώ και 2 μήνες, στο αίτημα για επίσκεψη στα εργοτάξια της ΠΟΤΑ, παρατηρούν: «Διαπιστώνουμε βέβαια εξ αποστάσεως, ότι κατασκευάζονται στην ΠΟΤΑ Ρωμανού με τα πυκνά, πολυώροφακτήρια κοντά στη θάλασσα. Κατασκευάζεται δηλαδή μια νέα πόλη σε μια πανέμορφη, αδόμητη περιοχή κι αυτό μας επιβάλλει να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα που πηγάζουν από το κατά πόσο τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι».
Μεταξύ των ερωτημάτων που απευθύνουν είναι τα εξής: «Εχει υποβληθεί από το φορέα κατασκευής μελέτη διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού των υδρολογικών λεκανών των 2 περιοχών Ρωμανού και Πύλου των ΠΟΤΑ και έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Για να μην αλλοιωθεί - καταστραφεί ο περίφημος υγροβιότοπος της Γιάλοβας με τη μείωση της συνεχούς τροφοδοσίας του με τα νερά των ποταμών και χειμάρρων της ευρύτερης περιοχής,
γίνεται έλεγχος στην παροχή κατάντι των λιμνοδεξαμενών;
Για την εξεύρεση πρόσθετου πόσιμου νερού, ενεργοποιήθηκαν οι 2 νέες γεωτρήσεις στο Δήμο Νέστορος και η μία στην ΠΟΤΑ Πύλου, και αν ναι, υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών μέσω ειδικών τεχνικών μελετών εφαρμογής; Για την απορρόφηση - επεξεργασία των λυμάτων της ΠΟΤΑ Ρωμανού θα αξιοποιηθεί τελικά ο βιολογικός σταθμός του Δήμου Νέστορος ή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων εντός της ΠΟΤΑ; Για την ΠΟΤΑ Πύλου ο βιολογικός της Πύλου αντέχει την επεξεργασία των λυ-
μάτων της;
Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο, όπως παλαιότερα είχε τονίσει, κάτι που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δηλαδή να ποτίζονται τα γήπεδα γκολφ από επαναχρησιμοποίηση του νερού του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος φυσικά πρέπει να λειτουργήσει με τριτοβάθμια επεξεργασία. Μέρος της ΠΟΤΑ υλοποιείται εντός της ειδικής προστατευόμενης περιβαλλοντικά ζώνης (“Natura”) της λιμνοθάλασσας Πύλου. Αυτό είναι συμβατό με το πνεύμα της προς αξιολόγηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης αυτής της περιοχής;
Σκοπεύετε να δημιουργήσετε επιτροπή παρακολούθησης από μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων δήμων και υπηρεσιακών παραγόντων της ΝΑΜ;».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/1/2008

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η δοκιμασία της ΠΟΤΑ Πυλίας

Στον Τύπο διέρρευσε το περιεχόμενο της διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με απαλλοτριώσεις ακινήτων ιδιοκτητών αγροτεμαχίων στην περιοχή Ρωμανού Πυλίας, που συνδέονται και με την τύχη της σχετικής υπουργικής απόφασης χαρακτηρισμού της περιοχής ως ΠΟΤΑ. Οσοι ασχολούμαστε με την εξέλιξη της νομολογίας αλλά και την περιβαλ-λοντική ευαισθητοποίηση του ΣτΕ δεν εκπλαγήκαμε με τη θέση αυτή του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.
Εδώ και αρκετά χρόνια το ΣτΕ υπενθυμίζει ότι η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται χωροταξικός σχεδιασμός. Ο σχετικός νόμος του 1976 για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον, ουδέποτε εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Ομως, έπρεπε για το «ξεκοκκάλισμα» των κοινοτικών κονδυλίων οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δείξουν στους κουτόφραγκους ότι εφαρμόζουν τέτοιο σχεδιασμό. Ετσι, βαπτίστηκε «κρέας», το ψάρι. Αντί να εγκριθούν χωροταξικά σχέδια επινοήθηκαν διάφορα υποκατάστατά τους. Κλασικό παράδειγμα οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που «βαπτίστηκαν» χωροταξικά σχέδια. Το ΣτΕ παρότι ανέχθηκε την «βάπτιση» αυτή, δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει, συνεχώς, στο ΥΠΕΧΩΔΕ την υποχρέωσή του να εφαρμόσει χωροταξικό σχεδιασμό. Ομως η εκάστοτε κυβέρνηση παρέμενε αδιάφορη με συνέπεια να αναπτύσσονται, να χωροθετούνται και να δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο διάφορες δραστηριότητες όλων των τομέων, πράγμα που έχει οδηγήσει σήμερα στην κακοποίηση ολόκληρου του ελληνικού χώρου.
Τελικά, το 1999, δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο των σχετικών κατευ-θύνσεων της ΕΕ, ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού που αντικατέστησε αυτό του 1976. Από το 1999 μέχρι το 2003 εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν τα χωροταξικά σχέδια όλων των περιφερειών της χώρας, πλην της Αττικής για την οποία υπάρχει το Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση αντί να εφαρμόζει τα εγκεκριμένα περιφερειακά
χωροταξικά σχέδια, προχωρούσε σε μεμονωμένες χωροθετήσεις δραστηριοτήτων χωρίς να εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό. Δηλαδή, αντί να προηγούνται τα χωροταξικά σχέδια (εθνικό, ειδικά και κυρίως περιφερειακά που είναι και εφαρμόσιμα) και στο πλαίσιο αυτών να ακολουθούν οι μηχανισμοί, εφαρμογής, ελέγχου και υποστήριξης του χωροταξικού σχεδιασμού (ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ κ.λπ.) γινόταν το αντίθετο, με συνέπεια οι ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις αυτές να μην αποτελούν ορθολογικό σχεδιασμό και συνεπώς να είναι αντίθετες με το άρθρο 24 του
Συντάγματος.
Το λάθος της εταιρείας που διαχειρίζεται την ΠΟΤΑ είναι ότι δεν μελέτησε καλύτερα την, χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού, δυνατότητα δημιουργίας Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά αφέθηκε σε ανεύθυνους κυβερνητικούς χειρισμούς και υποσχέσεις. Εν πάση περιπτώσει, με κατάλληλες ενέργειες και χειρισμούς είναι δυνατή εκ των υστέρων η διόρθωση της κατάστασης. Αρκεί αυτό να γίνει γρήγορα. Ο χρόνος τρέχει σε βάρος
της εταιρείας.
Συμπέρασμα η οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων χωρίς σύνδεσή της με το χωροταξικό σχεδιασμό είναι μεγάλο ρίσκο. Κάθε σοβαρός επιχειρηματίας ας το έχει υπόψη του για να μη βρίσκεται προ εκπλήξεων.
Τέλος, με το άρθρο μου αυτό θέλω να προφυλάξω τους επιχειρηματίες εκείνους που σκοπεύουν ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε οργανωμένες χωροθετήσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, κυρίως του τριτογενούς τομέα (λ.χ. τύπου μεγάλων εμπορικών κέντρων), μέσω ΠΟΑΠΔ. Στη χώρα, που λείπει η σοβαρότητα και τα πάντα επιτρέπονται και απαγορεύονται, πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός σε τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Για το θέμα της δυνατότητας και των προϋποθέσεων ανάπτυξης οργανωμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ, ΠΟΤΑ, μεγάλα εμπορικά κέντρα κ.λπ.) θα επανέλθω.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/01/2008
Του Δημ. Γ.
Χριστοφιλόπουλου
Καθηγητή Πανεπιστημίου,
μέλους του Συλλόγου
Ελλήνων Πολεοδόμων
και Χωροτακτών, δικηγόρου

Γρήγοροι ρυθμοί στις σήραγγες

http://www.eleftherianews.gr/openpdf.php?p_id=7

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Αντικρίζοντας το χάρο στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας…

Μέχρι πρότινος θεωρούσα δικαιολογημένους, κατά μία έννοια, τους λαθροκυνηγούς, αποδίδοντας την ενέργειά τους αυτή σε οικονομική ένδεια, που πιθανόν αποσκοπούσε στο να σιτίσουν την οικογένειά τους. Μετά όμως τα όσα μου συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αναγκάστηκα να αναθεωρήσω άρδην τις απόψεις μου, καθώς τους θεωρώ πλέον κοινούς και στυγνούς δολοφόνους, που δε διστάζουν να κάνουν το οτιδήποτε για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ακόμη και να σκοτώσουν άνθρωπο…
Βρέθηκα το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή, ως επισκέπτης. Αντιλήφθηκα ένα άτομο να κυνηγά λαθραία μέσα στο χώρο της λιμνοθάλασσας. Η ντουφεκιά ακούστηκε και ένα πουλί έπεσε νεκρό. Ο κυνηγός κρατούσε στο ένα χέρι του το πτηνό και στο άλλο το όπλο του. Προσέγγισε στο αγροτικό αυτοκίνητό του, που είχε σταθμεύσει μερικά μέτρα μακρύτερα και το απέθεσε μαζί με το όπλο του. Ταυτόχρονα, ειδοποίησα τον πρόεδρο του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Γ. Σταυριανάκη, ο οποίος και έσπευσε στην περιοχή.
Ο τελευταίος μετά από συζήτηση μαζί του και επιθεώρηση του αυτοκινήτου, διαπίστωσε ότι όντως είχε σκοτώσει ένα μεγαλόσωμο πτηνό, που βρισκόταν στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου του λαθροκυνηγού μαζί με ένα όπλο.
Με προειδοποίησε πως μπορεί να μας επιτεθεί και σταθήκαμε στη μέση του χωματόδρομου, προσπαθώντας να καθυστερήσουμε την αποχώρησή του. Ο λαθροκυνηγός σταμάτησε για λίγο, ξεκίνησε να συζητά με τον κ. Σταυριανάκη σε έντονο ύφος και ύστερα επιτάχυνε, προσπαθώντας να περάσει από πάνω μου με το αυτοκίνητό του. Τελευταία στιγμή κατάφερα να αποφύγω το χτύπημα, παραμερίζοντας προς τα δεξιά. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο παραπατούσα, σήμερα δε θα κατέγραφα τα όσα συνέβησαν, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα νοσηλευόμουν σε νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένος.
Συγκράτησα τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του (ΗΑΚ 7796 ή ΗΑΚ 7798) και κατέθεσα μήνυση κατ’ αγνώστου στο Α.Τ. Πύλου, καθώς δε στάθηκε δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, ενώ ανάλογη διαδικασία θα ξεκινήσω και με το Δασαρχείο Καλαμάτας, προκειμένου να είναι κι αυτό ενήμερο των γεγονότων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο λαθροκυνηγός ήταν περίπου 70 ετών και- προφανώς - γνωστός στην περιοχή για τους αντισυμβατικούς τρόπους άσκησης του «χόμπι» του.
Με, δυστυχώς, βάναυσο τρόπο είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο ασυνείδητοι είναι ορισμένοι, οι οποίοι δε διστάζουν να αφαιρέσουν ακόμη και ανθρώπινη ζωή στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης ή των όποιων άλλων συνεπειών των πράξεών τους…
Καλό θα είναι να υπάρξει ανάλογη κίνηση κι από πλευράς του κυνηγετικού συλλόγου της περιοχής ή και ενδεχομένως της Ομοσπονδίας, που θα πρέπει να λάβει τα πλέον αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό αυτών των θλιβερών περιστατικών (δολοφονία πουλιών μέσα στη λιμνοθάλασσα). Όσον αφορά στα της ζωής μου, το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη.
Προσωπικά, δηλώνω ότι πλέον είμαι πολέμιος όλων αυτών που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και όταν υποπίπτει κάτι στην αντίληψή μου, θα καταγγέλλεται αμέσως.
Χ.Χ.
"ΘΑΡΡΟΣ" 15/01/2008
«Ήμαρτον κύριε» που λέει και ο Γεωργίου. Τι άλλο μας μένει ν’ ακούσουμε. Δεν είναι πάντως νέο αυτό .Οι λαθροκυνηγοί, όπως αναφέρει και ο συντάκτης, είναι γνωστοί και παρανομούν συστηματικά. Έλα όμως που έχουν φοβίσει τον κόσμο και δεν τολμάει κανείς να τα βάλει μαζί τους. Όσο όμως τους αφήνουμε να παρανομούν εις βάρος μας τόσο δεν θα μπορούμε να τους «μαζέψουμε» μετά.
Κώστας…

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Μπάσκετ)

(Σε 5 αγώνες)
1. ΑΣ Μάνης...................................................4-1 9
2. ΝΟ Πύλου ..................................................3-2 8
-. Θουρία ........................................................3-2 8
-. Καλαμάτα ’80 .............................................3-2 8
-. Σπαρτιατικός................................................3-2 8
-. Ικαρος.........................................................3-2 8
-. Φιλαθλητικός ..............................................3-2 8
8. Γύθειο.........................................................2-3 7
-. Αριοχώρι .....................................................1-4 6
10. Ακάδημος ................................................0-5 5

ΝΟ ΠΥΛΟΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 58-52


Εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, στο τέλος του οποίου ο ΝΟ Πύλου προηγείτο της Καλαμάτας ’80 με 31-13(!), κέρδισε απόλυτα δίκαια την φιλοξενούμενη με σκορ 58-52.
Καλύτερος παίκτης των νικητών ήταν ο Παναγιώτης Τσέκας.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 13, Ι. Διακουμής 5, Τσέκας 19, Σπηλιώτης 4, Γ. Διακουμής 7 (1 τρ.), Βασιλόπουλος 2, Δημητρόπουλος, Μπιλάλι, Τσίτσος, Θ. Τσίτσος 8, Μαντογιαννης.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80: Αλεξανδρόπουλος, Παπαγεωργίου 7, Γερμανός 13 (1 τρ.), Μαθιόπουλος, Κορογώνας 4, Παπαθωμόπουλος 15 (1 τρ.), Αναστασόπουλος 3, Παυλής, Σαρρής, Νάστος, Τσούλος 10, Βασιλόπουλος.

Α’’ ΤΟΠΙΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΙΑΣ

TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (15η αγωνιστική)

Eθνικός Μελιγαλά - Πανθουριακός 1-1
Απόλλωνας - Πανιώνιος 4-1
Αμφεια - Πατίστα 0-1
Κυπαρισσία - Δώριο 0-0
Χώρα - Μεθώνη 3-1
Αίας - Σπερχογεία 4-2
Πάμισος - Φαραί 2-0
Βέργα - Πύλος 2-3

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

OMAΔA B A N I Η Γκολ
1 Κυπαρισσία 34 15 10 4 1 28-11
2 Πάμισος 33 15 10 3 2 27-11
3 Χώρα 27 15 8 3 4 30-15
4 Φαραί 26 15 7 5 3 37-19
5 Πύλος 26 15 8 2 5 19-20
6 Eθνικός Μελιγαλά 25 15 7 4 4 32-23
7 Αίας 24 15 7 3 5 24-23
8 Πανθουριακός 23 15 6 5 4 28-12
9 Απόλλωνας 23 15 6 5 4 22-15
10 Σπερχογεία 20 15 5 5 5 18-20
11 Πατίστα 16 15 5 1 9 11-35
12 Δώριο 15 15 3 6 6 15-21
13 Μεθώνη 14 15 4 2 9 11-21
14 Πανιώνιος 7 15 2 2 11 12-30
15 Αμφεια 7 15 1 5 9 10-26
16 Βέργα 7 15 0 7 8 9-30

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

ΒΕΡΓΑ – ΠΥΛΟΣ 2-3

Επέστρεψε στις επιτυχίες με «δράστη» τον Φώτη Διακουμή
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ, ΟΜΩΣ Ο ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΦΟΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΖΑΓΚΟΥ

Του Νίκου Μπαλόπουλου
Σπουδαία εκτός έδρας νίκη για τον Τσικλητήρα Πύλου, ο οποίος, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής, επικράτησε μέσα στο γήπεδο του Στρατοπέδου της Βέργας με σκορ 3-2, αποτέλεσμα το οποίο φέρνει την ομάδα του κ. Ζάγκου ακόμη πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα της α΄ κατηγορίας. Στον αντίποδα, διατηρεί στην ουρά της βαθμολογίας, μειώνοντας όμως κατά πολύ τις πιθανότητες παραμονής της, τη Βέργα.
Το χθεσινό ματς είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φώτη Διακουμή, καθώς ο 25χρονος επιθετικός της Πύλου πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του, αλλά, το κυριότερο, ήταν κινητικός, δραστήριος και επικίνδυνος για την εστία της Βέργας. Εκείνος, πάντως, που χάρισε τους τρεις βαθμούς, πετυχαίνοντας το τρίτο και νικητήριο γκολ της Πύλου ήταν ο Γιώργος Κουφός, με ένα φοβερό σουτ από τα 30 μέτρα, δέκα περίπου λεπτά πριν το τέλος.
Όσον αφορά στη συνολική εικόνα του παιχνιδιού, οι γηπεδούχοι του Κώστα Λαμπρόπουλου προσπάθησαν, έδειξαν μεγάλο πάθος και επιδίωξαν τη νίκη που θα τους διατηρούσε για τα καλά ζωντανούς, όμως πλήρωσαν τις λιγοστές λύσεις, τα λάθη στην άμυνα και, ίσως, την αστοχία τους. Πάντως, το ματς ήταν αρκετά όμορφο με πολλές φάσεις, και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται μάλλον δίκαιο, μολονότι οι γηπεδούχοι ενδεχομένως να δικαιούνταν κάτι περισσότερο με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησαν.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ομάδα της Βέργας διαμαρτύρεται αρκετά έντονα για το πέναλτι με το οποίο η Πύλος έφτασε στην ισοφάριση στο τέλος του 1ου ημιχρόνου, και για το οποίο ο κ. Λαμπρόπουλος είχε έντονη συνομιλία μετά το τέλος του πρώτου μέρους με το διαιτητή κ. Κωνσταντινέα.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
2΄ σέντρα του Λυμπερόπουλου από δεξιά, ο Διακουμής έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα πέρασε όμως άουτ
4΄ σουτ του Λακριντή έδιωξε σε κόρνερ ο Μπρούμας
9΄ λάθος των αμυντικών της Πύλου, που έδωσε την ευκαιρία στον Παναγιωτέα να πιάσει το μακρινό ψιλοκρεμαστό σουτ, όμως ο Σταθάς έδιωξε σε κόρνερ
11΄ κεραυνός του Καρδάση από τα 30 μέτρα υποχρέωσε τον Σταθά σε εντυπωσιακή επέμβαση
21΄ ο Διακουμής έβγαλε μόνο τον Δούνια, αυτός καθυστέρησε, με αποτέλεσμα το σουτ που επιχείρησε από το ύψος της μεγάλης περιοχής να περάσει ψηλά άουτ.
28΄ φοβερό σουτ του Νίκου Κορδελάκου έγλυψε το αριστερό κάθετο δοκάρι
35΄ εξαιρετική ασίστ του Παναγιωτέα για τον Γιανούση, που με συρτό πλασέ από πλάγια θέση νίκησε τον Σταθά και έκανε το 1-0.
44΄ απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιανούση, υποχρέωσε τον Σταθά να διώξει δύσκολα μπροστά από τον Κερδελάκο.
45΄+ λάθος γύρισμα του Ντανταβασίλη για τον Μπρούμα, ο Διακουμής μπήκε στη φάση, πριν όμως γίνει απειλητικός για την εστία της Βέργας βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Ντανταβασίλη. Ο κ. Κωνσταντινέας έδωσε το πέναλτι, με το οποίο ο Διακουμής έφερε το ματς στα ίσα (1-1). Ο πάγκος της Βέργας διαμαρτυρήθηκε έντονα θεωρώντας ότι δεν ήταν πέναλτι, ενώ κάποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν και από τους φιλοξενούμενους, που ζήτησαν την κίτρινη κάρτα στον Ντανταβασίλη, ο οποίος είχε ήδη μία από την αρχή του αγώνα.
53΄ απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντανταβασίλη, από πλάγια θέση και αριστερά, έστειλε την μπάλα στο αριστερό γάμα του Σταθά, διαμορφώνοντας το 2-1. Ακολούθησαν έξαλλα πανηγύρια, με αποτέλεσμα ο κ. Κωνσταντινέας να αποβάλει τον τεχνικό της Βέργας Κώστα Λαμπρόπουλο από τον πάγκο, μια απόφαση που επίσης αμφισβητήθηκε έντονα.
58΄ ασίστ του Διακουμή για τον Λίγκρη, το σουτ του τελευταίου έδιωξε ο Μπρούμας.
76΄ οι επιθετικοί της Πύλου άλλαξαν ρόλο, όμως ο Διακουμής ήταν εύστοχος και με πλασέ από κοντά πέτυχε το 2-2.
80΄ οι αμυντικοί της Βέργας απομάκρυναν, όμως ο Κουφός με ευθύβολο ψιλοκρεμαστό σουτ πέρασε την μπάλα πάνω από τον Μπρούμα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-3 αφού τίποτα δεν άλλαξε στο τέλος.
Οι πανηγυρισμοί των φιλοξενουμένων και των λίγων φίλων τους ήταν έντονοι και δικαίως, καθώς η νίκη ήρθε με πολλή προσπάθεια και κούραση.
ΒΕΡΓΑ: Μπρούμας, Κάππος, Τσαλίκογλου, Κορδελάκος, Ντανταβασίλης, Καρδάσης, Δωδέκατος, Γιαννούση (82΄ Αθανασάκης), Φιλανδριανός, Βραχάτης (79΄ λ.τρ. Γιουτζίν) Παναγιωτέας (75΄ Ματσούκας).
ΠΥΛΟΣ: Σταθάς, Κουφός, Ν. Διαμαντόπουλος (46΄ Λύγκρης), Β. Διαμαντόπουλος, Μαραγκός, Δούνιας, Γουρνάς (66΄ Δ. Κατσίγιαννης), Λυμπερόπουλος, Καλδής (72΄ Κατσούλης), Λακριντής, Διακουμής.
"ΘΑΡΡΟΣ" 13/01/2008

Γιάλοβα:Πεθαίνει η λιμνοθάλασσα


Με παράδεισο είχαμε παρομοιάσει προ μηνών τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Έξι μήνες αργότερα και μετά τη χθεσινή μας επίσκεψη, αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε, καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αντιστραφεί: από παράδεισος έχει μετεξελιχθεί σε κόλαση. Λύματα από ελαιοτριβεία (κατσίγαρος) πέφτουν στις περιφερειακές τάφρους και καταλήγουν στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, που την καλοκαιρινή περίοδο βρίθει επισκεπτών. Κι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Τα νερά της λιμνοθάλασσας έχουν πλέον υποχωρήσει και εμφανίζουν διπλάσια αλατότητα σε σχέση με τη θάλασσα, ενώ θα έπρεπε να είναι υφάλμυρα. Ο εμπλουτισμός της λιμνοθάλασσας με γλυκό νερό είναι απαγορευτική ενέργεια λόγω των λυμάτων των ελαιοτριβείων. Από την άλλη πλευρά, ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, που - με εκμίσθωση - έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας, έχει «δεμένα χέρια» και δεν μπορεί να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (συντηρήσεις, διανοίξεις και καθαρισμούς των διαύλων για την εισροή νερών). Το οικοσύστημα της περιοχής πεθαίνει και ελέω γραφειοκρατικών ή άλλων προσκομμάτων, σύντομα, αν δε γίνουν τα απαραίτητα έργα, θα πρέπει να «αποχαιρετήσουμε» αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς υγροβιότοπο. Έτσι, κρίνεται αναγκαία η παρουσία του ειδικού μηχανήματος της Ν.Α. Μεσσηνίας, προκειμένου να προβεί στον καθαρισμό των διαύλων. Αν αυτό επιτευχθεί, θα ανανεωθεί το γλυκό νερό, θα επέλθει ισορροπία στην αλατότητα και οι συνθήκες θα γίνουν πιο ομαλές για την πανίδα της περιοχής.
«Παρατράγουδα»Αφορμή για τη χθεσινή μας επίσκεψη ήταν η κλήση σε έγγραφη απολογία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Μεσσηνίας του προέδρου του Συνεταιρισμού Γ. Σταυριανάκη, με την κατηγορία ότι υποβάθμισε το περιβάλλον στην προσπάθειά του να ανοίξει τον παλιό δίαυλο από τις φερτές ύλες που εναποτέθηκαν εκεί, προκειμένου να υπάρχει είσοδος νερού στο χώρο της λιμνοθάλασσας.Όπως μας εξήγησε ο κ. Σταυριανάκης, είναι υποχρεωμένος να προβεί σε αυτή την ενέργεια, καθώς προβλέπεται από τη διακήρυξη της μίσθωσης και τη σύμβαση ανάθεσης που έχει συνυπογράψει με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το 2004, σύμφωνα με την οποία: «Από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου ο μισθωτής υποχρεούται για την χωρίς εμπόδια λειτουργία των εσοδευτικών στομίων και την αφαίρεση των απαιτούμενων τμημάτων των ιχθυοφραγμών. Επίσης, ο μισθωτής δύναται να λειτουργεί και μόνιμες εσοδευτικές εγκαταστάσεις όλο το χρόνο».Βάσει των παραπάνω, ο καθαρισμός των εσοδευτικών στομίων θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Το 2006, όπως μας εξήγησε, κατόπιν πολλών πιέσεων, ξεκίνησε η διαδικασία καθαρισμού και για το λόγο αυτό εκδόθηκαν οι άδειες, μεταξύ των οποίων και της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με την υποχρέωση να παρίσταται, κατά τη διάρκειά τους, αρχαιοφύλακας. Όμως, έκτοτε ξεκίνησαν τα προβλήματα. Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Ν.Α. Μεσσηνίας διενήργησε αυτοψία στην περιοχή στις 7 Αυγούστου 2007 και στη σχετική έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τα υλικά απόφραξης έχουν αποτεθεί εκατέρωθεν, προκαλώντας υποβάθμιση του τοπίου», καθώς και «Ο εκμισθωτής θα πρέπει να μας ενημερώσει σχετικά με την απαιτούμενη από την κείμενη νομοθεσία περιβαλλοντική αδειοδότηση». Ο κ. Σταυριανάκης παρατήρησε από την πλευρά του ότι είναι εκμισθωτής του χώρου και στις συμβατικές του υποχρεώσεις δεν αναφέρεται ότι θα πρέπει να υποβάλει περιβαλλοντικές μελέτες. Πρόσθεσε δε ότι η μίσθωση του χώρου έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μία εκ των οποίων είναι να λειτουργούν χωρίς εμπόδια τα εσοδευτικά στόμια της λιμνοθάλασσας. Επίσης, η περιβαλλοντική μελέτη είναι απαραίτητη όταν εκτελείται κάποιο νέο έργο, χωρίς στην προκειμένη περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι αναρωτήθηκε: «Έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων που καταλήγουν στη Βοϊδοκοιλιά ή για το δρόμο που χρησιμοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αναστήλωση του Παλαιόκαστρου;». Κατά την άποψή του, υπεύθυνος για την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης είναι αυτός που του μίσθωσε το χώρο κι όχι ο εκμισθωτής.
Τμήμα Αλιείας: αναγκαίες οι παρεμβάσεις Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 462/24-05-07 έγγραφο του Τμήματος Αλιείας Μεσσηνίας προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑ Μεσσηνίας επισημαίνεται ότι μετά από αυτοψία υπαλλήλου της, «ο κεντρικός δίαυλος επικοινωνίας της λιμνοθάλασσας με την ανοικτή θάλασσα κινδυνεύει να κλείσει, λόγω απόθεσης κυρίως άμμου, αλλά και άλλων υλικών, που παρασύρθηκαν εντός του διαύλου με τον κυματισμό και τα θαλάσσια ρεύματα», κατάσταση που έχει περιγράψει σε έγγραφό του ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων. Όπως τονίζεται ακόμη, «υπάρχουν αποθέσεις άμμου σε πολλά διαφορετικά σημεία του διαύλου (οι διαστάσεις του οποίου είναι 19 μέτρα πλάτος και περίπου 120 μέτρα μήκος), αλλού σε μεγαλύτερο κι αλλού σε μικρότερο βαθμό, σε κάποια από αυτά μάλιστα το βάθος δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά (πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό βάθος του διαύλου, ήταν περίπου 1,5 μέτρο). Κάτω από αυτές τις συνθήκες η επικοινωνία της λιμνοθάλασσας με την ανοιχτή θάλασσα καθίσταται προβληματική, καθώς δυσχεραίνεται η ροή του νερού από τη θάλασσα προς τη λιμνοθάλασσα κι αντίστροφα, ενώ δυσκολεύεται και η εσόδευση της λιμνοθάλασσας με μικρού μεγέθους ψάρια (γόνος) […]. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει αφενός η λιμνοθάλασσα Γιάλοβας να χάσει το χαρακτήρα της (είναι χαρακτηρισμένη ως σπάνιος υγροβιότοπος και ανήκει στο δίκτυο NATURA)και αφετέρου η δραστηριότητα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος μισθώνει το χώρο από το Ελληνικό Δημόσιο και τον εκμεταλλεύεται». Ένα μήνα αργότερα και απαντώντας σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, με το 605/20-06-07 έγγραφό της, κι αφού έχει γίνει η εργασία εκβάθυνσης του εφεδρικού διαύλου μετά την απόθεση φερτών υλικών, αποφαίνεται ότι «αποτελεί έργο συντήρησης και διατήρησης του διαύλου σε λειτουργική κατάσταση, ανήκει δε στις συμβατικές υποχρεώσεις του μισθωτή και αποσκοπεί στην εκπλήρωση αυτών». Από την πλευρά της, η Κτηματική Υπηρεσία στο 1487/09-05-2007 έγγραφό της, κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε, μετά τα έργα εκβάθυνσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «…ελλειπουσών σχετικών ειδικών ρυθμίσεων του ν. 2971/2001, θα πρέπει για λόγους χρηστής διοικήσεως και ασκόπων διοικητικών αρρυθμιών, ότι επί αναλόγων περιπτώσεων θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις διαρκούς ισχύος των συναρμοδίων επί θεμάτων επεμβάσεων στον αιγιαλό φορέων της διοικήσεως, ανεξαρτήτως από το ενδεχόμενο, οι αποφράξεις στομίων και οι εκβαθύνσεις διαύλων επικοινωνίας ιχθυοτρόφων υδάτων με τη θάλασσα, καταλαμβάνονται ή μη από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2971/2001».
Εύσημα από την Ορνιθολογική Αξιοσημείωτη είναι όμως και η στάση που τήρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία απονέμει τα εύσημα στον κ. Σταυριανάκη, καθώς στο έγγραφό της 04/127/21-06-2004, για τη στήριξη του αιτήματος του συνεταιρισμού περί μίσθωσης λιμνοθάλασσας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «προχώρησε σε εκβαθύνσεις καναλιών για να διευκολύνει την είσοδο του γόνου, άνοιξε την παλιά μπούκα που βρίσκεται κάτω από το Παλαιόκαστρο, προέβη σε ενέργειες διαχείρισης του γόνου για να εμπλουτίσει τα ιχθυοαποθέματα της λιμνοθάλασσας με όλα τα είδη που υπήρχαν και παλαιότερα και γενικά έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει σωστά τη λιμνοθάλασσα με σεβασμό στο περιβάλλον[…]. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι έκανε όσα δεν είχε κάνει κανείς τόσα χρόνια που βρισκόμαστε εμείς στην περιοχή…».
Μείωση ιχθυοπληθυσμώνΑυτή τη στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σταυριανάκη, έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των κεφάλων, λαβρακιών, τσιπουρών και χελιών που διαβιούν στη λιμνοθάλασσα, με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του εισοδήματος των μελών του συνεταιρισμού, οι οποίοι ζουν από αυτή την ασχολία. «Το εισόδημα βγαίνει πλέον πολύ δύσκολα και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ασύμφορη η εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας», είπε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα αιτήματα δεν εισακουστούν, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού απάντησε: «Θα υποχρεωθούμε να την εγκαταλείψουμε και, κατά συνέπεια, θα εγκαταλείψουμε τη φύλαξη και την προστασία της περιοχής. Έτσι, η λιμνοθάλασσα θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς της λαθραλιείας, της λαθροθηρίας και γενικότερα της περιβαλλοντικής ασυδοσίας». Όμως, υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα: το Λιμεναρχείο Πύλου επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ για την απόθεση μπαζών (της άμμου, όπως διαπιστώσαμε εμείς) στο χώρο όπου έγιναν οι εργασίες εκβάθυνσης του παλαιού δίαυλου. «Αν είχα απομακρύνει τα προϊόντα της εκσκαφής, θα με κατηγορούσαν για παράνομη αμμοληψία», είπε χαρακτηριστικά…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 13/01/2008