Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 – ΝΟ ΠΥΛΟΥ 76-53

Με τέσσερις παίκτες να πετυχαίνουν διψήφιο αριθμό πόντων, η Καλαμάτα ’80 λύγισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήμτα την αντίσταση του ΝΟ Πύλου με σκορ 76-53. «Δράστες» της επιστροφής
της Κ80 στις επιτυχίες και στο πλεονέκτημα όσον αφορά την κατάκτηση της 3ης θέσης της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, ήταν οι Μαθιόπουλος, Γερμανός, Κορογώνας και Παπαθωμόπουλος.
Από τη πλευρά του ΝΟ Πύλου που διατηρήθηκε κοντά στην επικίνδυνη για φέτος 8η βαθμολογική θέση, ξεχώρισε μόνο ο Παναγιώτης Τσέκας, αφού το άλλο μεγάλο του επιθετικό όπλο, ο Διαμαντής Διακουμής, σημείωσε μόλις 1 πόντο(!).
Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Ταβουλαρέας, Πουλημενέα ήταν 24-9, 18-8, 12-14 και 22-22.

ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 1, Μπιλάλι 4, Τσέκας 25, Θ. Τσίτσος, Κάππος, Ι. Διακουμής 6, Δημητρόπουλος 7 (1 τρ.), Γ. Διακουμής 8, Βασιλόπουλος, Μαντόγιαννης 2, Μπέλλας
"NotSport" 31/03/2008

ΔΩΡΙΟ – ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 0-1

Aλλος τα δοκάρια, άλλος το γκολ…
Μια ακόμη σημαντική εκτός έδρας νίκη πέτυχε το Σάββατο ο Τσικλητήρας Πύλου καθώς επικράτησε με 1-0 του Δωρίου και διατηρήθηκε στην πρώτη 4άδα του βαθμολογικού πίνακα, συνεχίζοντας την πολύ καλή φετινή του πορεία. Το ματς ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο, με τους γηπεδούχους να θέλουν περισσότερο τους βαθμούς για να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη.
Το Δώριο είχε λοιπόν την υπεροχή στο πρώτο μέρος όταν είχε δοκάρι με τον Αλεξόπουλο και δύο ακόμη καλές ευκαιρίες για γκολ με τον Βασιλόπουλο και τον Αλεξόπουλο.
Ο Τσικλητήρας, που αγωνίστηκε με πολλές απουσίες, πρόσεξε περισότερο την άμυνά του και προσπάθησε να “χτυπήσει“ στην αντεπίθεση, κάτι που κατάφερε στο 70’. Ο Διονύσης Καλδής εκμεταλλεύτηκε λάθος του Στ. Γκότση και με πλασέ έδωσε το προβάδισμα στον Τσικλητήρα με 0-1.
Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά το χτύπημα φάουλ του Αλεξόπουλου στο 78’ σταμάτησε και πάλι στο δοκάρι της εστίας του Τσικλητήρα. Στο φινάλε ο Διονύσης Καλδής έχασε μοναδική ευκαιρία για να πετύχει και δεύτερο γκολ, ωστόσο το 0-1 παρέμεινε και ο Τσικλητήρας πρόσθεσε 3 ακόμη βαθμούς στο ενεργητικό του. Στο φινάλε του αγώνα υπήρξε ένταση, με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για την φιλοξενία της οποίας έτυχαν στο Δώριο.
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Παπαχρονόπουλος με βοηθούς τους Ψηλοπαναγιώτη, Δεγγεστίνο.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ:
Νικολόπουλος, Μαραγκός, Ι. Κατσίποδας, Ν. Διαμαντόπουλος, Β. Διαμαντόπουλος, Λακριντής, Γουρνάς, Σκολκίμ (80’ Θ. Γουρνάς), Λυμπερόπουλος, Γ. Καλδής (50’ Δ. Καλδής), Κατσούλης.
"NotoSport" 31/03/2008

Απάντηση για το κοιμητήριο της Πύλου

Μα τέλος πάντων έχει τόσο ασθενή μνήμη ο φίλος μου ο Αλεξάκης ή «κοιμάται» τον ύπνο του δικαίου; Ούτε το ένα πιστεύω ότι ισχύει αλλά ούτε και το άλλο. Που το βρήκε γραμμένο ότι «δεν έχει εφαρμοστεί η υπαγωγή διαχείρισης των κοιμητηρίων στο Δήμο Πύλου»; Ξέχασε ή σκόπιμα λησμονεί ότι επί δημαρχίας Βρεττάκου -μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- το κοιμητήριο πέρασε στη δικαιοδοσία του δήμου;
Ξέχασε ή δεν πήρε ποτέ χαμπάρι (πολύ κακό αυτό για ένα ρεπόρτερ) τις λυσσώδεις προσπάθειες του ανεκδιήγητου ιερέα της Πύλου να μην περιέλθει -επί της ουσίας-το νεκροταφείο στο δήμο;
Γνωρίζει ότι, ποτέ δεν παραχωρήθηκαν τα στοιχεία για τους τάφους που είχαν πωληθεί, με αποτέλεσμα να είχαμε πρόβλημα στο να βάλουμε την τάξη που θέλαμε αλλά και έπρεπε στο κοιμητήριο;
Δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι ο πρώην δήμαρχος -και κουμπάρος του-Θανάσης Φιλιππόπουλος, αλλά και οι άλλοι δήμαρχοι μετά από αυτόν, σιωπηρώς και παρανόμως έχουν εκχωρήσει ξανά το «κουμάντο» στον εν λόγω ιερέα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο; Για ποιο λόγο αλήθεια;
Θα μας πει, αν γνωρίζει, για το αν έχει εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ-στην μετά Βρεττάκο εποχή-στα «Εσοδα από κοιμητήριο» που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους προϋπολογισμούς;
Αφού, απ‘ ότι αποδεικνύεται, αγνοεί αυτά στα οποία αναφέρεται, ας ζητήσει να δει τη συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς, από την εποχή του Βρεττάκου μέχρι και σήμερα. Ας δει ποια, πραγματικά, είναι
η αλήθεια. Ας δει εν τέλει τα πράγματα ρεαλιστικά και χωρίς σκοπιμότητες και παρωπίδες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μονίμως κάνει λάθη από απροσεξία. Ας αποφασίσει επιτέλους να γράφει αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θέλει, για δημιουργία εντυπώσεων. Ας αποκτήσουν επιτέλους τα γραπτά του κάποια επαφή με την πραγματικότητα.
Κώστας Καραλής
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2008
Ο τίτλος, στο κείμενο που έστειλα στην 'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ήταν: "ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ» ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ" αλλά τον "έφαγε" η λογοκρισία. Ας είναι όμως. Δεν αλλάζει το περιεχόμενο.
Κώστας....

Μέσα στο 2009 η ολοκλήρωση του δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Θα χρειαστεί παράταση, αλλά θα τελειώσει μέσα στο 2009 o νέος δρόμος στο τμήμα Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, που χρη-ματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ. Αυτό μας επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κατσάρας, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας “ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ”. Ο κ. Κατσάρας εκτίμησε πως θα απαιτηθεί παράταση 6 μηνών, λόγω των εκκρεμοτήτων με τις επιτάξεις, και σημείωσε: «Προχωράει το έργο. Προβλήματα απαλλοτριώσεων έχουμε, αλλά προχωράμε. Περίπου 50 - 70 ιδιοκτήτες δεν έχουν πάρει τα χρήματα των επιτάξεων, είναι το 10 - 12% των ιδιοκτητών. Εχει γίνει διάνοιξη στα 9 - 10 χιλιόμετρα (12 χλμ. περίπου είναι το σύνολο του δρόμου). Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί οριστικά, όταν γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2008

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α‘ ΤΟΠΙΚΗΣ “IDEA CENTER”

Πανιώνιος - Πάμισος ............................................0-3
Απόλλωνας - Χώρα .............................................3-1
Eθνικός Μ. - Σπερχογεία ......................................2-2
Πατίστα - Βέργα....................................................1-3
Δώριο - Πύλος .....................................................0-1

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2008

ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Τη χρήση της Σχίζας θέλει ο Δήμος Μεθώνης
Αποφασισμένος να περιέλθει η χρήση της Σχίζας στο Δήμο Μεθώνης είναι ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πεδίο βολής έχει απομακρυνθεί και έχει γίνει πρόταση να επανέλθει η Σχίζα στο καθεστώς που προϋπήρχε του πεδίου βολής, δηλαδή στο υπουργείο Γεωργίας, από το οποίο θα ζητήσουμε την παραχώρηση της χρήσης της, προκειμένου να εφαρμόσουμε κάποια από τις προτάσεις της ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την αξιοποίηση της Σχίζας». Εκεί, προβλέπονται ήπιες μορφές ανάπτυξης με την κατασκευή μονοπατιών και άλλων ελαφρών υποδομών, ενώ θα προκύψουν πόροι στο Δήμο αν ο χώρος λειτουργήσει ως βοσκότοπος.
Για το λόγο αυτό ο κ. Μιχελής θα προσπαθήσει να έχει επαφές με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ερχόμενη εβδομάδα.
Ξεκινούν οι αναπλάσεις στο κέντρο της Μεθώνης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναπλάσεις στο κέντρο της Μεθώνης και της Φοινικούντας, καθώς οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, τα έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» και απομένει η έγκριση δημοπράτησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ξεκινήσουν οι αναθέσεις. Έως τότε, όμως, θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση των τομών του οδοστρώματος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαμόρφωσή του, που θα περιλαμβάνει και την καθαίρεση του ασφαλτοτάπητα.
Αυτό θα συμβεί και στο δρόμο που οδηγεί προς την αγορά της Μεθώνης. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχελής, θα πρέπει να αποκατασταθεί προσωρινά ο γεμάτος τομές από τα έργα αποχέτευσης δρόμος και να ασφαλτοστρωθεί έως ότου ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, που περιλαμβάνουν πλακοστρώσεις, καθιστικά, φυτεύσεις και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.
Όσον αφορά στο δρόμο που οδηγεί από την είσοδο της Μεθώνης προς το Κάστρο, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Θα καθαιρεθεί ο παλιός ασφαλτοτάπητας για να εξαλειφθούν οι ανωμαλίες και θα γίνει ασφαλτόστρωση από την αρχή.
Χωροταξία
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Μεθώνης εξέφρασε τη βούλησή του να επισπευστούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης Natura, που έχει εκπονηθεί: «Θέλω, επίσης, να δω πού βρίσκεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, να συνεννοηθώ με τους άλλους δημάρχους και να πιέσουμε την κατάσταση, μήπως μπούμε σε μια σειρά και καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται και για να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης αλλά και για να ληφθούν υπ’ όψιν από το μελετητή στην υπό έναρξη ΣΧΟΟΑΠ». Όπως διευκρίνισε, επιθυμεί να συντομεύσει τις όποιες εξελίξεις, δεδομένων των μεγάλων χρονικών διαστημάτων που απαιτούνται, εν όψει και της οριοθέτησης των οικισμών, «καθώς τη στιγμή αυτή βρίσκονται όλα στον αέρα» .
Αξιοποίηση κτηρίων
Εκτός αυτών, ο Δήμος Μεθώνης μελετά και την αξιοποίηση κτηρίων. Έτσι, εκπονείται προμελέτη για τις αποθήκες του ΑΣΟ, στην παραλία της Μεθώνης, προκειμένου να μετατραπούν σε πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, ενώ έχει αρχίσει να εκπονείται προμελέτη και για το κτήριο του παλαιού μετεωρολογικού σταθμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο φυσικής ιστορίας και μετεωρολογίας, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που είχαν γίνει από την ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

Σε νέες γεωτρήσεις αναζητούν νερό στη Μεθώνη
Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού θα αντιμετωπίσει το καλοκαίρι ο Δήμος Μεθώνης, αν συνεχιστεί η ανομβρία. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής, ο οποίος ανέφερε πως εκπονούνται μελέτες για την ανόρυξη γεωτρήσεων στη Μεθώνη και στη Φοινίκη, την κατασκευή τριών δεξαμενών σε Φοινικούντα, Ευαγγελισμό και Φοινίκη και τις επεκτάσεις των εξωτερικών δικτύων, προκειμένου να συνδεθούν γεωτρήσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδίδουν, όπως και τριών γεωτρήσεων, για τις οποίες εκφράζεται ελπίδα ότι θα είναι πλούσιες κι αυτές σε νερό.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το 25% των πηγών στους Αμπελόκηπους, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Μιχελής ανέφερε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δε ληφθούν μέτρα και πρόσθεσε ότι η στάθμη του νερού στα πηγάδια δεν έχει ακόμη αυξηθεί, γεγονός που συνιστά έλλειμμα νερού. Τέλος, είπε ότι θα εκδοθούν και ανακοινώσεις από πλευράς Δήμου, προκειμένου να προετοιμαστούν οι δημότες και να προσέχουν την κατανάλωση του νερού.
"ΘΑΡΡΟΣ" 30/03/2008

Πλήρες… ρεκτιφιέ των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας

Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται το βασικό πλαίσιο με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίες θα καταρτίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας για την εφαρμογή Ειδικού Επιχειρηματικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των δύο περιοχών. Με αυτό έχει κατ’ αρχάς συμφωνήσει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ, όπως έχει τονίσει ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, το ποσό ενός τέτοιου προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150.000.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

2 εκατ. στην Πύλο έδωσε το Τζόκερ σε άγνωστο ακόμα υπερτυχερό

Από την Πύλο ή από την ευρύτερη περιοχή είναι ο μεγάλος τυχερός της προχθεσινής κλήρωσης του Τζόκερ. Παίζοντας 10 δελτία συνολικής αξίας 3 ευρώ, κέρδισε 1.962.000 ευρώ!!! Ο υπερτυχερός έπαιξε στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του Ανδρέα Γιαννόπουλου 10 δελτία (αξίας 30 λεπτών το καθένα), με τα 5 νούμερα ίδια σ’ όλα (22, 26, 29, 39, 41) και 10 διαφορετικά νούμερα Τζόκερ. Επιασε το 5+1 (Τζόκερ το 16) και 9 5άρια. Μέχρι χθες το απόγευμα ο μεγάλος τυχερός δεν είχε εμφανιστεί και κανείς στην Πύλο (πέρα ίσως από τον ίδιο και την οικογένειά του) δε γνώριζε ποιος είναι. Ο πράκτορας Ανδρ. Γιαννόπουλος μας είπε: «Εμείς δίνουμε την τύχη» και σημείωσε: «Το πιθανότερο να είναι Πύλιος, όμως μπορεί και κάποιος περαστικός, αφού το πρακτορείο βρίσκεται πάνω στο δρόμο Πύλου - Μεθώνης». Το πρακτορείο του είναι γουρλίδικο, αφού έχει ξαναδώσει το μοναδικό Τζόκερ το 2003, με κέρδος 600.000 ευρώ. Εχει δώσει και 5άρια από το 1999 έως και το 2006. «Τόσο μεγάλο ποσό είναι η πρώτη φορά», παρατήρησε ο κ. Γιαννόπουλος και ευχήθηκε στον υπερτυχερό: «Να ’ναι καλά, να τα χαρεί και να τα επενδύσει όσο καλύτερα μπορεί και να τα διπλασιάσει».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2008

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΡΩΜΑΝΟΥ

Και από την ΠΟΤΑ “τα έριξε” σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμό
Σκληρή επίθεση προς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό εξαπέλυσε χθες η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, από την ΠΟΤΑ όπου βρέθηκε για να μιλήσει στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με την ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό να κάνουν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ τους ποιος θα ξεγελάσει περισσότερο το λαό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πραγματικά δεν πάει άλλο, πολύ περισσότερο που μετά το ασφαλιστικό έρχονται και νέα μέτρα για τις απολύσεις, την αύξηση της εργασίας στο Δημόσιο κ.ά. Το ΚΚΕ θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στο λαό αυτή την περίοδο, όπου θα αναπτύξει και τις θέσεις τους ΠΑΜΕ στα μεγάλα προβλήματα στις διεκδικήσεις του σήμερα, αλλά και την πολιτική πρόταση διεξόδου που αυτήν έχει ανάγκη ο λαός μακριά και πέρα από τους ψευτοανταγωνισμούς και την ψεύτικη αντιπολίτευση στην άγρια πολιτική της ΝΔ».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ
Για το μέγεθος των εγκαταστάσεων της ΠΟΤΑ και το τι θα περιλαμβάνεται σε αυτή ενημέρωσε την γενική γραμματέα του ΚΚΕ ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην χθεσινή επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ στο Ρωμανού. Μάλιστα αντάλλαξαν αρκετές απόψεις γύρω από θέματα τουρισμού και εργασίας σε φιλικό κλίμα - αν και σε αρκετά σημεία οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές αλλά σεβαστές, όπως τονίστηκε.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σχέση που έχει με τους εργαζόμενους, στους οποίους -όπως τόνισε- θέλει να είναι πάντα κοντά και για τους οποίους έχει αρκετές ευαισθησίες. Επισήμανε δε ότι τα καράβια του είναι με ελληνική σημαία και με Ελληνες ναυτικούς και υπογράμμισε ότι με πολλή αγάπη για τον τόπο του θέλησε να επενδύσει στη Μεσσηνία.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε πολλά σημεία υπάρχει ιδεολογική διαφορά και σημείωσε χαρακτηριστικά προς τον κ. Κωνσταντακόπουλο: «Θα σας θυμούνται πιο καλά όταν όλα αυτά τα ξενοδοχεία γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία». Αναφερόμενη δε γενικότερα, τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι εγχώριες πηγές ανάπτυξης καθώς στην Ελλάδα αναπτύσσονται κάποιοι τομείς υπέρμετρα ενώ κάποιοι άλλοι είναι ταπεινωμένοι. Προϊόντα, είπε, που μπορούμε να παράγουμε τα εισάγουμε.
Τέλος, αναφερόμενη στον τομέα του τουρισμού τόνισε ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, σημείωσε ότι στην ΠΟΤΑ θα γίνεται μαζικός τουρισμός και όλες οι ανάγκες θα ικανοποιούνται μέσα στις εγκαταστάσεις και έτσι δεν θα έχει να κερδίσει τίποτα η περιοχή.
Απαντώντας πάνω σε αυτό ο κ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι θα ωφεληθεί και η γύρω περιοχή και οι επιχειρήσεις σε αυτή, αφού ο τουρίστας θα επισκεφθεί και τον Μάραθο και την Γιάλοβα και την Πύλο, θα καθίσει εκεί και για το πρωινό του και για να φάει, δεν θα περιορίζεται μόνο στις εγκαταστάσεις.
Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28-03-08

Η Troon Golf στο μάνατζμεντ των γκολφ της ΠΟΤΑ

HTroon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ στον κόσμο, διαχειρίζεται τα γκολφ στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Η είδηση αυτή αναφέρεται στο χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εξπρές“ για την συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ξενοδοχειακού κολοσσού Starwood Hotels & Resorts Worldwide και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ A.E. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δήλωσε ότι «μία διεθνούς κύρους εταιρεία, όπως η Starwood, είναι ένας ανεκτίμητος συνεργάτης στις κοινές προσπάθειές μας για καθιέρωση της Costa Navarino ως ένα νέο πολυτελή προορισμό στη Μεσόγειο».
Σχολιάζοντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο κ. Roeland Vos, πρόεδρος της Starwood Hotels & Resorts στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ομίλου «με την εμπιστοσύνη που δείχνει στη Starwood και στο Luxury Collection η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε.» και πρόσθεσε ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες μας και συγχρόνως να επεκτείνουμε το εξαιρετικό brand ‘’Luxury Collection’’».
ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ
Για τα γήπεδα γκολφ της ΠΟΤΑ στο ρεπορτάζ αναφέρεται: “Το Navarino Dunes θα έχει το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα, σχεδιασμένο από τον κορυφαίο παίκτη γκολφ Bernhard Langer σε συνεργασία με τη European Golf Design. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και ένα δεύτερο γήπεδο γκολφ 18 οπών στο γειτονικό Navarino Bay, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης Robert Trent Jones II.
Και τα δύο γήπεδα γκολφ θα τα διαχειρίζεται η Troon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ στον κόσμο“.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Σε άλλο σημείο στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εξπρές“ αναφέρεται: “Με την Costa Navarino, η
TEMEΣ Α.Ε. δημιουργεί τον πρώτο ολοκληρωμένο παραθεριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως νέου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28-03-2008

Χωρίς τουαλέτες το κοιμητήριο στην Πύλο

ΠΛΗΘΟΣ παραπόνων εκφράζεται από πολίτες της Πύλου σε ό,τι αφορά το ζήτημα έλλειψης τουαλετών στο κοιμητήριο της πόλης. Το θέμα αυτό έχει πάρει διαστάσεις όχι μόνο με τη μορφή παραπόνων σε επίπεδο διαλόγου των πολιτών, αλλά και έντονης διαμαρτυρίας.
Ο νόμος ορίζει την υπαγωγή διαχείρισης των κοιμητηρίων στους δήμους, κάτι που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Πύλο. Ως εκ τούτου η τοπική εκκλησία οφείλει άμεσα να κατασκευάσει τουαλέτες στο κοιμητήριο γιατί τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει πότε στην Πύλο θα εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος.
Να σημειωθεί ότι στα κοιμητήρια ως επί το πλείστον πηγαίνουν άνθρωποι και κάποιας ηλικίας. Επίσης γνωστοποιείται το γεγονός ότι πλήθος κόσμου θεωρεί αναγκαία την συλλογή υπογραφών με παραλήπτη το μητροπολίτη Μεσσηνίας, στην οποία να συμμετέχει ο γράφων ίσως επειδή το συνηθίζουμε εδώ στην Πύλο. Αμα σου κολλήσει η ρετσινιά τού «μέσα σ‘ όλα» θα σου κόψει την καλημέρα και ο παπάς.
Για να δούμε θα γίνει κάτι με αυτά τα ολίγα;
Τάκης Αλεξάκης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2008
Θα πάρει την απάντησή του ο Τ.Αλ. μέσα από τις στείλες της "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ".
Κώστας...

Παπαρήγα σε Κωνσταντακόπουλο

Στην επίσκεψή της στην ΠΟΤΑ αναφέρθηκε χθες μιλώντας στους φοιτητές του ΤΕΙ η γεν. γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας: «Είπα στον κ. Κωνσταντακόπουλο: Πολύ ωραία όλα αυτά που φτιάχνετε εδώ, αλλά όταν βγει ο λαός στην εξουσία, θα σας τα πάρουμε για να τα χρησιμοποιεί δωρεάν ο κόσμος. Μια χαρά λοιπόν μας τα έχετε φτιάξει, για να τα χρησιμοποιήσουμε. Μόνο ένα θα αλλάξουμε όταν πάρουμε την ΠΟΤΑ. Το γκολφ. Αυτό μάλλον δε χρειάζεται. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο. Π.χ. με φυσιοθεραπευτήρια, για να κάνει φυσιοθεραπεία ο κόσμος».
"ΘΑΡΡΟΣ" 28/03/2008
Κοίτα χιούμορ η Αλέκα. Κι’ εγώ που μαθαίνω γκολφ τι θα κάνω άμα έλθει ο λαός στην εξουσία; Με τι θα παίζω; Το βρήκα. Θα βάζω γκαζάκια στο σπίτι του λαού, έτσι για αλλαγή.
Κώστας...

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ: Στον τελικό 1ο Καλαμάτας και Γυμνάσιο Πύλου

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ:
Γυμνάσιο ΠαραλίαςΚαλαμάτας - Γυμνάσιο Πύλου 17-38

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΛΟΥ (Γεωργία Σουρή): Μαντογιάννης, Τσαγκάνης, Τσίτσος, Μπιλάλι, Νικολακόπουλος, Τσαγκλής, Κυριακούλης, Συρμόπουλος, Καλδής, Αρβανίτης.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2008

Στο προσκήνιο ο αιολικός σταθμός Πύλου - Μεθώνης

Επανέρχεται στο προσκήνιο η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 6,8 MW (8x850 KW) με τα συνοδά έργα υποδομής (υποσταθμός, έργα οδοποιίας και γραμμή μεταφοράς), στη θέση Αγιος Νικόλαος των Δήμων Πύλου και Μεθώνης. Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκου Αγγελόπουλου τροποποιείται η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της Περιφέρειας (28 Σεπτεμβρίου 2006) ως προς την επωνυμία της εταιρείας από “ΓΚΑΜΕΣΑ Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.” σε “Ενεργειακή Πύλου Μεθώνης Α.Ε.”. Σ’ όλα τα υπόλοιπα ισχύει η συγκεκριμένη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Η απόφαση αυτή έχει διαβιβαστεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας για ενημέρωση, ενώ σε βάρος της μπορεί να ασκηθεί προσφυγή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, μέσα στο οριζόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις διάστημα, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον.
Για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής από την εταιρεία “ΓΚΑΜΕΣΑ” στην “Ενεργειακή Πύλου Μεθώνης Α.Ε.” υπάρχει απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης από τις 17 Δεκεμβρίου 2007.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2008

Στις 14 Μαΐου οι προσφορές για Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Στις 14 Μαΐου κατατίθενται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στη Διεύθυνση Μελετών Εργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ), οι προσφορές των ενδιαφερομένων μελετητικών γραφείων για τις γεωτεχνικές έρευνες, που αφορούν τη μελέτη του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη. Η συνολική αμοιβή των συγκεκριμένων μελετών είναι 944.000 ευρώ περίπου -792.937 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19% 150.658,03 ευρώ- και η προθεσμία για την ολοκλήρωσή τους είναι 18 μήνες. Οι γεωτεχνικές έρευνες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 2 υποομάδες, στο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος και στο τμήμα Πύλος - Μεθώνη και η επιλογή της αναδόχου μελετητικής ομάδας θα γίνει σε συνδυασμό της τεχνικής προσφοράς κατά 75% και της οικονομικής κατά 25%.
Στις 16 Απριλίου είναι η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών στη ΔΜΕΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ για όλες τις άλλες μελέτες του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, κόστους 3,7 εκ. ευρώ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2008

Ξενοδοχειακός κολοσσός αναλαμβάνει την ΠΟΤΑ H STARWOOD HOTELS & RESORTS WORLDWIDE INC.

Mία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες στον κόσμο, η Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., θα λειτουργήσει δυο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Χθες η Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., η οποία έχει 850 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 95 χώρες στον κόσμο και 145.000 εργαζομένους στα ιδιόκτητα και υπό διαχείριση ξενοδοχεία της, ανακοίνωσε την συνεργασία της με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. H Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. έχει παρουσία στην Ελλάδα με οκτώ άλλες μονάδες: το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία“ στην Αθήνα, το συγκρότημα “Astir Palace” στη Βουλιαγμένη, το οποίο περιλαμβάνει το “Westin Athens”, το “Arion Resort & Spa” και το “W Athens” (που ανοίγει το 2009), το “Blue Palace Resort & Spa” στην Ελούντα της Κρήτης, το “Santa Marina Resort” στην Μύκονο, καθώς επίσης και το “Vedema Resort” και το “Mystique” στην Σαντορίνη.
Στην ΠΟΤΑ η Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο “Romanos Navarino Dunes Resort - The Luxury Collection” και το ξενοδοχείο “Westin Navarino Dunes Resort”. Το πρώτο θα διαθέτει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. Το δεύτερο ξενοδοχείο θα διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές και πολλές κοινόχρηστες πισίνες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνεργασία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc.: “Η Costa Navarino είναι ένας νέος πολυτελής προορισμός στην Μεσόγειο. Είναι μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά, που πλαισιώνεται από προστατευμένους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδεντρα και αμπελώνες. Το “Navarino Dunes” αναπτύσσεται σε μία περιοχή έκτασης 1.300 στρεμμάτων με παραθαλάσσια πρόσοψη ενός χιλιομέτρου ειδυλλιακής αμμώδους παραλίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο resort hotels στο “Navarino Dunes” (Romanos Navarino Dunes Resort - The Luxury Collection και Westin Navarino Dunes Resort) που θα είναι διαμορφωμένα σε συγκροτήματα με βίλες, βρίσκονται κοντά στις πόλεις της Πύλου, της Χώρας και των Γαργαλιάνων, περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας και με οδική πρόσβαση από την Αθήνα“.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2008

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ο "Μορέας" απαντά: Πού θα πληρώνουμε διόδια στη Μεσσηνία

Φόβισαν ορισμένους από πλευράς οικονομικής επιβάρυνσης οι τρεις σταθμοί διοδίων στη Μεσσηνία, που θα λειτουργούν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας όταν αυτός ολοκληρωθεί. Σύμφωνα, όμως, με την πληροφόρηση που έρχεται από τον παραχωρησιούχο όμιλο «Μορέας», δε θα πληρώνουμε ακόμη και την παραμικρή μετακίνησή μας, αφού η περιμετρική οδός της Καλαμάτας δε θα έχει διόδια, ενώ θα εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικής χρέωσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Λαμπερή επίδειξη μόδας την Κυριακή στην Πύλο

Πάνω από 1.500 άτομα παρακολούθησαν την επίδειξη μόδας που έγινε την Κυριακή το βράδυ
στο κέντρο “Μηδέν“ στην Πύλο. Η Εβελίνα Παπαντωνίου, η Ινα Κέλλυ, η Τάνια Πίκουλα και η Λένα Τζιτζιβάκου, αλλά και τα πιο... νεαρά μοντέλα της επίδειξης, φόρεσαν τα πολύχρωμα και μοντέρνα ρούχα και παπούτσια του καταστήματος “Salve di Moda” (Πύλος) και τα πιο trendy γυαλιά ηλίου από το Οπτικό Κέντρο Πύλου.
Τα μαλλιά των μοντέλων επιμελήθηκαν οι Ελένη Τσέρτου, Αννα Γιατρακά και Σταυρούλα Ταγκαλάκη, ενώ το make up ήταν της καταπληκτικής Αιμιλίας Παπαγεωργίου. Χορηγοί της βραδιάς ήταν τα καταστήματα: Πανδαία Εquip, High Care Center, Πλάτωνος Συμπόσιο, Ανθοπωλείο Ράνιας Ανδρώνη (Πύλος) και Μαίανδρος, La Strada (Γιάλοβα).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/03/2008
Όχι, παίζουμε!!!!!
Κώστας...

Τοπικό Συμβούλιο Νέων στην Πύλο

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Πύλου αναδείχθηκε στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Εξελέγησαν οι: Γεώργιος Καστούμης 18, Αναστάσιος Σαρδέλης 9, Αλέξανδρος Αλεξάκης 8, Κυριακή Κωνσταντακοπούλου 7, Αθανάσιος Μπέλλας 5. Ακόμα πήραν: Αθανάσιος Πατσούρος 4, Ευσταθία Κυριακούλη 3, Σπυριδούλα Μπουντά 3, Ευσταθία Σπυροπούλου 3, Παναγιώτης Τσαγκάνης 3, Αγγελική Λάππα 2, Αμαλία Τσαγκλή 2, Βασιλική Χρονοπούλου 2.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/03/2008
Η αντιπολίτευση, παρόλο που δεν δημιούργησε θέμα, αφήνει να εννοηθεί ότι το έγγραφο - για την δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων - ενώ είχε έρθει στο Δήμο εγκαίρως προς ψήφιση παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν ειδοποιηθεί οι «ημέτεροι» για να θέσουν υποψηφιότητα. Αν αληθεύει η πληροφορία μου - μου την μετέφερε άνθρωπος της αντιπολίτευσης - δεν θεωρώ ότι κολακεύει τον Δήμαρχο συμμαθητή μου και όλους τους άλλους φίλους που έχουν αναλάβει τις τύχες του Δήμου. Δεν είναι δημοκρατικές διαδικασίες αυτές. Πολύ θα ήθελα να ήξερα την ημερομηνία εισόδου του εγγράφου στο Δήμο και την ημερομηνία που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κώστας...

Ζητούν αναθεώρηση σύμβασης στο Αθήναιο - Λεύκτρο ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Παραμένει η εκκρεμότητα που καθυστερεί το έργο ολοκλήρωσης της σήραγγας Ραψομμάτη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στο έργο, δε δουλεύεται όμως εντατικά, καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία ζητεί αναθεώρηση της σύμβασης. Και σε περίπτωση που η κοινοπραξία “Τομή - ΕΛΤΕΡ” δουλέψει εντατικά, το έργο θα χρειαστεί 20 με 24 μήνες. Πράγμα που σημαίνει πως όλο το τμήμα από το Αθήναιο έως το Λεύκτρο με τη σήραγγα Ραψομμάτη -το πιο
σημαντικό του εθνικού δρόμου, καθώς θα αποφεύγονται οι στροφές της Μεγαλόπολης- δε θα παραδοθεί νωρίτερα από την άνοιξη του 2010.
Τα δεδομένα αυτά επεσήμανε στην “Ε” ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος διευθυντής έργου του “Μορέα”, που είναι ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας για τις προσβάσεις στη σήραγγα Ραψομμάτη. Η κοινοπραξία δουλεύει σε δύο μέτωπα, από το Αθήναιο προς την είσοδο της σήραγγας και στη γέφυρα Αλφειού, στο τέλος του τμήματος Μαλλωτά - Λεύκτρο. «Δε δουλεύουμε εντατικά, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν», μας είπε ο κ. Γεωργόπουλος και σημείωσε: «Δουλεύουμε πιο μέσα από το Αθήναιο, δε φαίνεται, προς το Ανεμοδούρι. Εχουν γίνει επιτάξεις στο τμήμα αυτό και δουλεύουμε. Υπάρχει μια κινητικότητα. Αμα λυθούν τα προβλήματα, θα δουλέψουμε εντατικά. Πρέπει να αναθεωρηθεί η σύμβαση, αφού άλλαξαν όλες οι μελέτες. Οταν δημοπρατήθηκε το έργο, δεν υπήρχαν μελέτες». Ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας παρατήρησε πως αν ξεπεραστεί η εκκρεμότητα, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 20 μήνες με 2 χρόνια. Γ.Σ.

ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Οσον αφορά τα έργα του ομίλου “Μορέας” στις σήραγγες στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης, μας ενημέρωσε ότι στη δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο πλησιάζουν στα 500 μέτρα και στις δύο νέες σήραγγες στο Νεοχώρι η μία είναι στα 300 και η άλλη στα 250 μέτρα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/03/2008

ΝΟ ΠΥΛΟΥ - ΘΟΥΡΙΑ 64-55

Σημαντική βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια παραμονής στην Α’ κατηγορία πήρε ο ΝΟ Πύλου, μετά τη νίκη του επί της ισόβαθμής του πλέον Θουρίας, με σκορ 64-55. Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι ελπίζουν σε μια καλύτερη συνέχεια, με την επιστροφή από το επόμενο παιχνίδι του τιμωρημένου Αντώνη Καζολέα.
Καλύτεροι από την ομάδα του Βαγγέλη Οικονομίδη ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» Διαμαντής, Διακουμής και Παναγιώτης Τσέκας, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Νεκτάριος Κότσιρας και Γιάννης Φωτάκης.
Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Νικολακέα, Κούτρος ήταν 17-13,15-14,14-11 και 18-17.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 21 (2 τρ.), Μπιλάλι, Τσέκας 11 (1 τρ.), Θ. Τσίτσος 7, Κάππος, Ι. Διακουμής 2, Δημητρόπουλος 5, Γ. Διακουμής 7, Γκάνης, Βασιλόπουλος 3 (1 τρ.), Κατσίγιαννης 8 (1τρ.), Καλδής.
"NotoSport" 24/03/2008

Ο Σαμαράς άνοιξε τα χαρτιά του

Ο Πύλιος πολιτικός Αντώνης Σαμαράς αν και αργά, μίλησε για το Σκοπιανό. Oσο και να προσπάθησε ο αποστάτης να μιλήσει μειωτικά για τον εθνικό ρόλο που έπαιξε ο Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών το μόνο που κατάφερε είναι το γεγονός να περάσει στον ελληνικό λαό ότι η κόρη του σήμερα διαβουλεύεται στο εξωτερικό σύμφωνα με τις εντολές που φαίνεται να της «δίνει» ο Σαμαράς ως εμπειρότερος και πρωταγωνιστής της υποθέσεως τότε για το Σκοπιανό. Κοίτα πώς τα φέρνει η ιστορία, η οποία (γράφεται και δεν διαγράφεται όπως θα ήθελε ο αποστάτης) προσπαθώντας τότε να ρίξει στη λούμπα έναν πολιτικό τον οποίο και πάντρεψε εδώ στην Πύλο που αντί να σεβαστεί τα στέφανα, του φόρεσε χειροπέδες και αμόλησε τον Γρυλάκη να χαφιεδοσυνδιαλέγεται. Επιπροσθέτως η κόρη του σήμερα αγωνιωδώς προσπαθεί να βγει από τη λούμπα που την έριξε ο Καραμανλής. Αν και τώρα δεν κατάλαβε η οικογένεια του αποστάτη, μετά την πρόσφατη είσοδο Σαμαρά στο πολιτικό προσκήνιο, ότι η κόρη του ούτε σε εφτά ζωές δεν πρόκειται να ηγηθεί της Ν.Δ. στο κόμμα που τον μάζεψε ο αείμνηστος Καραμανλής, σημαίνει ότι μιλάμε για ανοήμονες. Το ινάτι πάντως βγάζει μάτι.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι σε δέκα χρόνια θα τους έχουμε ξεχάσει αλλά θα θυμόμαστε όμως το στημένο ειδικό δικαστήριο και τον παντσαβόλτα στη συνέχεια. Επειδή δεν ξεχάσαμε τη μαντεία του αποστάτη (σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει το Μακεδόνικο) ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε εκείνη την ιστορική χειραψία που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική Βουλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου μπαίνοντας στην αίθουσα πριν καθίσει στο έδρανό του κατευθύνθηκε προς το Σαμαρά και θερμά τον χαιρέτησε.
Ποιος πολιτικά αντίθετος έχει χαιρετήσει τον αποστάτη μέσα στη Βουλή και εκατομμύρια Ελλήνων να βλέπουν τις εν λόγω εικόνες; Ουδείς. Αλλο τόσο δεν θα δει και τους απογόνους του να διεκδικούν κάτι περισσότερο. Οταν πουλάς τους Βενιζέλους που σε ανέδειξαν, όταν κατεβαίνεις με δικό σου κόμμα απέναντι στον Καραμανλή, όταν αποπέμπεις τον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν είναι δίγλωσσος απεναντίας είναι εθνικά υπερήφανος, όταν στην Αμερική δίνει συνέντευξη η παρά τω πρωθυπουργώ κόρη σου για εξωτερικά ζητήματα και ο Σαμαράς μένει βουβός (πολύ άθλιο αυτό) μην περιμένεις πια όλα τελειώσανε, λέει ο Καζαντζίδης.
Για το ζήτημα του Σκοπιανού ο Σαμαράς επισήμανε σήμερα ευθαρσώς το μεγαλείο των αείμνηστων ηγετών Καραμανλή και Παπανδρέου που απέρριπταν το όνομα Μακεδονία και ως παράγωγο. Εάν ο λαός θεωρεί ως πράγματι ηγετικές φυσιογνωμίες τους δύο μεγάλους αυτούς πολιτικούς για το ζήτημα του Σκοπιανού ποιος δικαιώνεται; Ο αποστάτης πάντως όχι, ο οποίος πλήρωσε φυσικά με το ίδιο νόμισμα την αποστασία από τον Σαμαρά.
Σε ό,τι αφορά άλλο ζήτημα εφαρμόσιμης πολιτικής που συνήθως οι νεότεροι πολιτικοί επηρεάζονται από τους παλαιότερους θεωρώντας τους “μεγάλους“, όπως ο Σαμαράς τον αείμνηστο Καραμανλή, η άποψη ότι στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται δεν πρέπει τούτο να υιοθετείται από τον Σαμαρά διότι έστω και αργά που μίλησε καταλάβαμε την πολιτική του άποψη για τα πράγματα τα οποία γίνονται και λέγονται στην ώρα τους. Ωστόσο ξανάδειξε την ηγετική του φυσιογνωμία.
Ως εκ τούτου οι Νεοδημοκράτες (πυρήνας) φίλοι του από την Πύλο εδώ που τον πάντρεψε ο αποστάτης οφείλουν να οργανώσουν κίνημα ηγεσίας υπέρ του συμπατριώτη τους. Καλά δεν το βλέπουν ότι το παλικάρι τραβάει το άρμα; Εδώ το βλέπουμε καθαρά εμείς οι Πασοκατζήδες.
Βέβαια αυτό δεν θα άρεσε στον Σαμαρά και θα το απέτρεπε. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις δεν ρωτάνε. Αυτός τους ρώτησε όταν ασκούσε βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων (Σκοπιανό) και ήταν αμετακίνητος στη θέση του όταν ο αποστάτης το έπαιξε διπλό ταμπλό; Τους ρώτησε όταν ίδρυσε την Πολιτική Ανοιξη και ξεφορτώθηκε η Ελλάδα τον εφιάλτη; Φυσικά δεν ρωτάνε οι πολιτικοί ούτε και βάζουν λόγο εκ των προτέρων για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις τους. Τα γεγονότα τώρα όμως είναι σαφέστατα. Τη Ν.Δ. δεν την αντέχει πλέον η ελληνική κοινωνία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα όπως Καραμανλής, Αλογοσκούφης και ρέστοι. Η οικονομική ένδεια εισήλθε σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Σεμνά και ταπεινά θα ‘λέγε ο δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο να διαπαιδαγωγήσει τα παιδάκια προκειμένου να βγουν καλοί άνθρωποι στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός ζητάει να ξαναβρεί την υπερηφάνεια του και να μην πηγαίνει στις τράπεζες με σκυμμένο κεφάλι ζητώντας 500 ευρώ δάνειο προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του κι ύστερα να ξανασκύψει όταν αδυνατεί να ξεχρεώσει. Πρέπει να φύγει ο Καραμανλής. Νισάφι. Μείωσε την ανθρώπινη προσωπικότητα. Εάν υποθέσουμε τώρα ότι αυτοί που ψήφισαν τον Καραμανλή για δεύτερη φορά τον ψήφισαν γιατίπερνάνε καλά και θα περάσουν καλύτερα, σωστά ο Σαμαράς απάντησε στην ερώτηση για τη διαδοχή ότι ο Καραμανλής θα αφήσει το κόμμα μετά από πολλά χρόνια.
Σε εκείνους όμως που ψήφισαν Ν.Δ. για δεύτερη φορά και βρίζουν στις λαϊκές αγορές ή για εκείνους που ο μηνιαίος μισθός επαρκεί για ένα δεκαήμερο άρεσε η άποψη Σαμαρά; Φυσικά όχι. Δεν είναι τόσο μαζοχιστής ο ελληνικός λαός.
Τέλος ας υιοθετήσουμε την άποψή του σχετικά με το ρόλο της αντιπολίτευσης που πρέπει να είναι ισχυρή έτσι ώστε να ιδρώνει η κυβέρνηση. Ομως ο κόσμος δεν επιθυμεί κουρασμένη-ιδρωμένη κυβέρνηση κοιτώντας τον Καραμανλή να τρέχει στο ταρτάν μόνος του και να ‘ρχεται δεύτερος. Εκείνο που επιθυμεί είναι αξιοπρεπή διαβίωση.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2008
Έλεος πια. Και πολιτικός αναλυτής τώρα ο Τ Αλ. Τι άλλο θα δούμε δεν ξέρω και δεν μπορώ να το φανταστώ.
Κώστας….

Εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Φώτ. Λίτσα

Πνευματική εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Φώτιου Λίτσα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θάνατό του, διοργανώνει το Μανιατάκειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το περιοδικό σύγγραμμα “Μεσσηνιακά Χρονικά“. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 1 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, στην οδό Ακαδημίας 23 στην Αθήνα. Ομιλητές θα είναι ο δρ. Ευάγγελος Σ. Σόρογκας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συγγραφέας και αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη - Μανιατάκη και ο ιστορικός συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού “Μεσσηνιακά Χρονικά“, Χρήστος Κ. Ρέππας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανάγνωση κειμένων από τους ηθοποιούς Ελενα Αρβανίτη και Γιώργο Ζιόβα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2008
Είχα δει τον αείμνηστο καθηγητή μας Φώτη Λίτσα λίγο καιρό πριν το θάνατό του. Είχαμε κάνει μια εκδήλωση στο Δήμο Πύλου για να τιμήσουμε τους Μεσσήνιους της διασποράς που είχαν βρεθεί στην Καλαμάτα για το συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ένωσης. Ήδη ο καρκίνος τον είχε καταβάλει. Έκανε χημειοθεραπείες και του είχαν πέσει τα μαλλιά. Του είχα πει τότε ότι, δύο φορές το 1988 - στο Σικάγο όπου έκανε πανεπιστημιακή καριέρα - παρόλο που προσπάθησα να τον δω στο Πανεπιστήμιο δεν τα είχα καταφέρει και τον είδα να δακρύζει. Είχαμε θυμηθεί αρκετά από αυτά που είχαν συμβεί το λίγο διάστημα που βρέθηκε στην Πύλο σαν καθηγητής στο γυμνάσιο. Του είχα αναφέρει ότι είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια, από Έλληνες φοιτητές που τον γνώρισαν στην Αμερική, και είχαν την ίδια γνώμη με μένα. Ότι δηλαδή ήταν ένας φωτισμένος επιστήμονας και ένας ανυπέρβλητος άνθρωπος. Πάλι είχε χαμηλώσει το κεφάλι και είχε βουρκώσει για μια φορά ακόμα. Με είχε ευχαριστήσει για τα καλά μου λόγια και μου είχε πει πως προσπαθούσε να κρατήσει στα Ελληνόπουλα της Αμερικής άσβεστη τη φλόγα της αγάπης τους για την Ελλάδα.
Θα προσπαθήσω να είμαι στην εκδήλωση που θα γίνει στη μνήμη του. Είναι από τους ελάχιστους καθηγητές που κατάφεραν να μιλήσουν στη ψυχή μου και γι’ αυτό τον είχα αναζητήσει και το 1988. Ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί με είχε κάνει να δω μερικά πράγματα μέσα μου.

Κώστας….

Σεμινάριο κατά παχυσαρκίας στην Πύλο

Στο κλειστό γυμναστήριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ομιλία σχετικά με την παχυσαρκία και την διατροφή, και αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα αυτή ενημέρωση. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες την σημερινή εποχή γιατί όπως αποδείχθηκε η παχυσαρκία την τελευταία δεκαετία έχει πάρει τη μορφή πανδημίας.
Ας το σχολιάσουμε λίγο καλοπροαίρετα. Πόσοι ή πόσες μετά από τις ενημερώσεις αυτές κατάλαβαν ότι τους έχει αγγίξει αυτή η ασθένεια και πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις συμβουλές των αρμοδίων διατροφολόγων - διαιτολόγων; Αν οι ακροατές πάνε για να μάθουν και να τα διδάξουν στα παιδιά τους αυτά που έμαθαν, καλώς πήγαν. Αν πήγαν έτσι επειδή πήγε και η γειτόνισσα προκειμένου να «φάνε» δυο ώρες επειδή ρουτινιάσανε στο σπίτι τους το μόνο που κατάφεραν είναι ότι πήγαν, είδαν και απήλθαν σχολιάζοντας στον αύλειο χώρο κατά την έξοδο κάνα πεντάλεπτο τη σοβαρότητα του ζητήματος, και ακούς μια φωνή να λέει «κορίτσια πρέπει να κάνουμε δίαιτα». Τα κορίτσια βέβαια είναι άνω των 40 ετών έκαστη. Το ίδιο βράδυ οι περισσότερες -Σάββατο ήταν- βγήκαν στις ταβέρνες και έφαγαν τον άμπακο. Ο αρνητικός σχολιασμός που αναφέρεται προς τις γυναίκες γίνεται διότι αυτές τρέχουν σε διαιτολόγους, διατροφολόγους και πάνε πρώτες στα σεμινάρια. Τις ακούς να λένε ότι μετά τις γέννες που έκαναν πήραν τόσα κιλά και δεν φεύγουνε τα ρημάδια με τίποτα, λες και τα κιλά δεν είχαν τι να κάνουν και πήγαν και κολλήσανε στις γυναίκες, Ποιος το περίμενε ότι η επιστήμη σήμερα θα διδάσκει στο πόπολο τρόπο υγιεινής διατροφής. Ποιος το περίμενε ότι στην Πύλο ο δήμος θα έφερνε άνθρωπο για να διδάξει τι άλλο; Μην τρώτε τον άμπακο.
Για να θυμίσω τώρα στους συνομήλικους μου τον αείμνηστο καθηγητή μας από το Κυνηγού φιλόλογο Βασίλη Καραμπάτσο ο οποίος κινούσε τα πόδια του με δυσκολία και αυτό διότι η μάνα του έφτιαχνε ψωμί από λαθούρι ελλείψει σιταριού. Ο άνθρωπος αυτός τελείωσε το γυμνάσιο, μπήκε στο πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Νηστικός όπως έλεγε ο ίδιος επιβάλλοντας στον εαυτό του να μάθει γράμματα και εμείς σήμερα αναζητάμε διατροφολόγους και διαιτολόγους ώστε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, διότι δεν επιβάλλουμε στον εαυτό μας λιγότερη ποσότητα φαγητού. Και ας μη φτάνει αυτό, τα παιδιά σε μια δεκαετία στην εφηβεία τους αν δεν μάθουν από τους γονείς τους να τρώνε φυσιολογικά και φυσικά προϊόντα τα μισά θα έχουν ζακχαρώδη διαβήτη.
Ας αναφερθεί και κάτι άλλο που ίσως βοηθήσει. Στην Πύλο τα τελευταία χρόνια τα απογεύματα αρκετές γυναίκες το ‘χουν ρίξει στο περπάτημα. Δεν είναι κακό αυτό. Εκείνο που είναι κακό και δεν τις βοηθάει -άσχετα αν νομίζουν ότι γυμνάζονται- είναι το γεγονός ότι με την εν λόγω γυμναστική γυμνάζονται και σφίγγουν τα ήδη περιττά λίπη που κουβαλάνε επάνω τους. Αν κάνεις γυμναστική για να σφίξεις τα κρέατα είναι καλύτερα να σφίξεις το στόμα σου και αφού το σφίξεις τότε περπάτα.
Γυμναστική κάνουν εκείνοι που παράλληλα κάνουν δίαιτα. Μετά από το στιφάδο με μισή φρατζόλα ψωμί, το περπάτημα έχει σαν αποτέλεσμα να λαχανιάζεις στις ανηφόρες. Ας κάτσουμε λοιπόν σπίτι μας να δούμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα των απογευματινών εκπομπών, αυτά που καθηλώνουν το πνεύμα μας και προσβάλλουν την αισθητική μας, δεν είναι ανάγκη να λαχανιάζουμε για το τίποτα. Ειλικρινά δεν υπάρχει διάθεση να θίξω κάποια ή κάποιες από τις συμπατριώτισσές μου, αφού αύριο μαζί θα φάμε καγιανά. Απλά όπως εσείς δεν είχατε τι να κάνετε και παρακολουθήσατε το σεμινάριο, ε και εγώ δεν είχα τι να γράψω σήμερα και έγραψα τις υπερβολές μου. Καταδικάστε με.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2008

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α‘ ΤΟΠΙΚΗΣ «IDEA CENTER»

Τσικλητήρας Πύλου - Σπερχογεία 0-3
Χώρα - Πανιώνιος 0-0
Αίας - Πατίστα 3-1


Με τους τρεις βαθμούς της νίκης επέστρεψε από την Πύλο η Σπερχογεία, επικρατώντας με 3-0 του τοπικού Τσικλητήρα. Οι φιλοξενούμενοι έθεσαν τις βάσεις για τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο όταν και προηγήθηκαν στο 30’ με τον Αθανασόπουλο και ενώ ο Τσικλητήρας έχασε ευκαιρίες με τους Δ. Καλδή και Δούνια. Στο 58’ ο Ζευγίτης είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Ψηλοπαναγιώτη και άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες. Δύο λεπτά αργότερα από την συνεργασία Χριστόπουλου - Αηδόνη - Αθανασόπουλου, ο τελευταίος σκόραρε για το 0-2 και κάπου εκεί κρίθηκε το ματς. Το τελικό 0-3 σημείωσε ο Σωτηράκος στο 85’ ολοκληρώνοντας ιδανικά αντεπίθεση της Σπερχογείας που πήρε εύκολα τη νίκη χάρη στην εμπειρία της, καθώς η Πύλος αγωνίστηκε με πολλούς νεαρούς σε ηλικία παίκτες.
Το ματς διαιτήτευσε ο Ψηλοπαναγιώτης με βοηθούς τους Αλεξέα, Καστανά.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νικολόπουλος, Μαραγκός, Β. Πανταζόπουλος, Ζευγίτης, Κατσούλης (65’ Λακριντής), Κωστάκος, Γουρνάς (70’ Κατσιγιάννης), Λυμπερόπουλος, Διακουμής, Δ. Καλδής (49’ Π. Καλδής), Δούνιας.
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ “ALMA SPORT”
1ος όμιλος
Μιλτιάδης - Χώρα 0-6
Τσικλητήρας Πύλου - Μεθώνη 2-0

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/03/2008 και 24/03/2008

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Καθυστερούν οι πληρωμές

ΕΙΝΑΙ ένας τρόπος και αυτός προκειμένου οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Πύλου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου Μιχάλης Τσιλιβαράκης μας είπε ότι στους τρεις γιατρούς του Ε.Σ.Υ. οφείλονται χρηματικά ποσά για 900 ώρες εφημερίας στον καθένα και 500 ώρες στους αγροτικούς του Κ.Υ. αντίστοιχα. Ο κ. Τσιλιβαράκης συμπληρώνει ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει εφημερίες γιατρών να έχουν καθυστερήσει να πληρωθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/03/2008

Γιάλοβα


Ο Ψαραετός θύμα της λαθροθηρίας
Θύμα των ασυνείδητων λαθροκυνηγών έπεσε ο Ψαραετός της Γιάλοβας,σπάνιο προστατευόμενο αρπακτικό, το οποίο ξεχειμώνιαζε επί δέκα χρόνια στην περιοχή και είχε γίνει σταθερός φίλος μικρών και μεγάλων, κατοίκων και επισκεπτών.Το πτώμα του άτυχου πουλιού βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), περιοχή που επιτηρείται με δυσκολία, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Μέσω του δαχτυλιδιού που είχε στο πόδι του, ήταν δυνατό να πιστοποιηθεί πριν λίγες ημέρες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ότι το πουλί είχε δακτυλιωθεί στη Λαπωνία πριν 13 χρόνια, όταν ήταν ακόμα νεοσσός.
Διαβάστε περισσότερα...

Κόρινθος - Τρίπολη

Έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου από τη ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 17 Μαρτίου, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. ανέλαβε τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη.Βάσει του νόμου 3559/07, στη ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί η κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα/Σπάρτη.Με το πέρας της κατασκευής, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα συνδέεται με την Αθήνα με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, με εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις, αφ’ ενός, στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και, αφ’ ετέρου, σε επιμέρους τομείς, όπως η ασφάλεια, η εξυπηρέτηση των χρηστών και η εξοικονόμηση χρόνου. Στο υφιστάμενο τμήμα του αυτοκινητόδρομου έχουν από καιρό ξεκινήσει εργασίες βελτίωσης – διάνοιξης σηράγγων. Επίσης, σύντομα, μετά την έναρξη λειτουργίας από πλευράς της ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., στους οδηγούς θα παρέχονται και οι ακόλουθες νέες υπηρεσίες:ΑΜΕΣΑ•Λειτουργία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας καθώς και κινητές μονάδες περιπολίας, επέμβασης και συντήρησης σε 24ωρη βάση.ΣΥΝΤΟΜΑ•Λειτουργία αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ο τετραψήφιος 1866).•Παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας σε συνεργασία με την εταιρεία Express Service.Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα γραπτής επικοινωνίας με τη ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.:-Στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υψούντος 8, 22100 Τρίπολη-Στον αριθμό φαξ: 2710-562007-Στο e-mail:info@moreas.com.gr
Μέρος των εργασιών βελτίωσης του αυτοκινητόδρομου είναι και η αντικατάσταση του συστήματος συλλογής διοδίων από ένα νέο σύστημα.Ως εκ τούτου, τις προσεχείς εβδομάδες η καταβολή του αντιτίμου για τη διέλευση από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου θα γίνεται μόνο με μετρητά, ενώ σύντομα το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει και δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω ειδικών λωρίδων. Μέχρι την εγκατάστασή του, και για μικρό χρονικό διάστημα, θα παραμείνουν σε λειτουργία οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές λωρίδες του Τ.Ε.Ο.Δεδομένων των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στον αυτοκινητόδρομο, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. παρακαλεί όλους τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου:4Να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.)4Να τηρούν τα όρια ταχύτητας, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, να μειώνουν την ταχύτητά τους όταν πλησιάζουν τα διόδια4Να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του προσωπικού της εταιρείας.4Να συνεργάζονται με το προσωπικό της εταιρείας για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. στον αυτοκινητόδρομο απαγορεύεται να κυκλοφορούν πεζοί, έφιπποι, οχήματα χωρίς κινητήρα (π.χ. ποδήλατα) και οχήματα που δεν μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων την ώρα (π.χ. μοτοποδήλατα ή τρακτέρ).
"ΘΑΡΡΟΣ" 21/03/2008

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα Στο «Μορέα» η λειτουργία-ίδια τα διόδια


Από τα μεσάνυχτα χθες αναμενόταν να αναλάβει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας η κοινοπραξία «Μορέας», όπως ανέφερε στο «Θ» ο Γιώργος Σακκάς, προϊστάμενος Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Πελατών. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε νωρίς το βράδυ χθες, οι τιμές διοδίων παραμένουν ίδιες εκτός αν προκύψει κάτι απρόοπτο.
Η ανάληψη της λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου σημαίνει πως θα στελεχωθούν με προσωπικό της εταιρείας λειτουργίας οι 2 σταθμοί διοδίων σε Νεστάνη και Σπαθοβούνι, ενώ τα αυτοκίνητά της θα διατρέχουν τον αυτοκινητόδρομο σε περιπολίες, φροντίζοντας για την ομαλή λειτουργία του. Θα λειτουργεί και Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας. Επίσης, αναμένεται και η παροχή επιπλέον εξυπηρετήσεων στους διερχόμενους οδηγούς στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων
Σε σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην «Καθημερινή», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σε 3,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική συμβολή του Δημοσίου στα πέντε μεγάλα έργα με παραχώρηση εκμετάλλευσης, τη στιγμή που ο συνολικός τους προϋπολογισμός προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τη Βορειοδυτική Οδό Πελοποννήσου (Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), την Ιονία Οδό, το Μαλιακός-Κλειδί, τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας E65 (ΠΑΘΕ-Εγνατία) και την Ανατολική Οδό Πελοποννήσου (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα).
Για παράδειγμα, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η παραχώρηση της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου στην ανάδοχο κοινοπραξία «Μωρέας», όπου συμμετέχουν οι εταιρείες Ακτωρ Παραχωρήσεις με 86,6% και η Intracom Telecoms. Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει την είσπραξη διοδίων στο υφιστάμενο τμήμα του άξονα, αμέσως μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφορικά με το ύψος των νέων διοδίων. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος της Ακτωρ, το ύψος των διοδίων εναπόκειται αποκλειστικά στην κρίση του υπουργείου. «Βάσει της σύμβασης που υπεγράφη και ψηφίστηκε από τη Βουλή, τα έσοδα από τη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου είναι προκαθορισμένα. Αν το υπουργείο προκρίνει τη διατήρηση των διοδίων στο σημερινό τους ύψος, θα καταβάλει στην κοινοπραξία, την όποια διαφορά προκύψει από τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί. Η αίσθηση που έχουμε πάντως είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα προχωρήσει σε άμεση μεταβολή των τιμών».
Γεγονός είναι πάντως ότι ένα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων της χώρας περνά πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών, που είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με την είσπραξη των διοδίων (στην πλειονότητα των περιπτώσεων με δικό τους προσωπικό, όπως στην περίπτωση της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), αλλά και με τη συντήρηση των οδών. Στην περίπτωση της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου δεν πρόκειται προς το παρόν να προστεθούν νέοι σταθμοί.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση μελλοντικά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των μεγάλων και βαρέων οχημάτων, όπως π.χ. λεωφορεία και φορτηγά, καθώς απώτερος στόχος είναι ο διπλασιασμός της τιμής για τη χρήση των εθνικών οδών. Αντιθέτως, στα Ι.Χ. οι αυξήσεις θα είναι πολύ μικρότερες και σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ σταδιακές.
Εξελίξεις όμως θα πρέπει να αναμένονται και στην ίδια τη σύνθεση των κοινοπραξιών. Ανώτατα στελέχη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων δεν αποκλείουν την ανταλλαγή ποσοστών μεταξύ έργων, ώστε να διευρυνθεί η παρουσία του κάθε ομίλου σε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα».

"ΘΑΡΡΟΣ" 18/03/2008

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ -ΝΟ ΠΥΛΟΥ 56-51

Παρά την αναμφισβήτητα σημαντική απουσία των τιμωρημένων Ρετσινά και Μπαγιώκου, ο Φιλαθλητικός κατάφερε να κρατήσει το πλεονέκτημα της υπόθεσης “σωτηρία“ λυγίζοντας την αντίσταση του ΝΟ Πύλου -από τον οποίο έλειπε ο Σπηλιώτης-με 56-51.
Κλειδί στη νίκη των Σπαρτιατών ήταν αναμφισβήτητα ο Νίκος Λουλούδης με 6/6 ελεύθερες βολές στα τελευταία κρίσιμα λεπτά μιας πολύ σημαντικής και για τις δύο ομάδες αναμέτρησης. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα διαφορετικό αν οι παίκτες του Φιλαθλητικού αλλά και του ΝΟ Πύλου ήταν πιο εύστοχοι από τη γραμμή εκτέλεσης των ελεύθερων βολών. Πιο συγκεκριμένα, από την γραμμή που έχει κρίνει και θα συνεχίσει να κρίνει βέβαια παιχνίδια, οι γηπεδούχοι είχαν 14/32 και οι φιλοξενούμενοι 19/38.
Τα 10λεπτα της συνάντησης που σφύριξαν οι Πλάγος, Κυριακόπουλος ήταν 17-9, 11-6, 8-13 και 20-23.
ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ: Βεργύρης 10 (1 τρ.), Τσαγκαρούλης 6, Μπουλούγαρης 5 (1 τρ.), Δ. Φουντάς, Μπουγάδης 15, Ξανθάκος 6, Σιούντρης 4, Μαρκόπουλος, Χατζίνας 4, Λουλούδης 6.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Δ. Διακουμής 12 (1 τρ.), Μπιλάλι, Τσέκας 16, Θ. Τσίτσος 11, Κάππος, Ι. Διακουμής 2, Δημητρόπουλος 4, Γ. Διακουμής 3, Γκάνης, Βασιλόπουλος, Κατσίγιαννης 3.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 12 αγώνες)
1. Σπαρτιατικός 10-2 22
2. ΑΣ Μάνης 9-3 21
3. Καλαμάτα ’80 8-4 20
4. Ικαρος 7-5 19
5. Θουρία 6-6 18
-. Γύθειο 6-6 18
-. Φιλαθλητικός 6-6 18
8. ΝΟ Πύλου 5-7 17
9. Αριοχώρι 2-10 14
10. Ακάδημος 1-10 12
* Ενα μηδενισμό έχει ο Ακάδημος
"NotoSport" 17/03/2008

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 2-0

Στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες επέστρεψε το Σάββατο ο Εθνικός καθώς επικράτησε του Τσικλητήρα Πύλου στο Μελιγαλά με 2-0.
Οι φιλοξενούμενοι - που αγωνίστηκαν με 5 νεαρούς παίκτες στην σύνθεσή τους - μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τον Λυμπερόπουλο στο 15’ και τον Διακουμή στο 19’.
Ο Εθνικός ήταν όμως αυτός που πήρε προβάδισμα στο σκορ με κεφαλιά του Κατσιμπάρου στο 30’. Στην συνέχεια οι γηπεδούχοι έλεγξαν το παιχνίδι και είχαν κάποιες ευκαιρίες να διευρύνουν το σκορ. Το κατάφεραν τελικά στο 55’ όταν ο Παναγιωτόπουλος με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 για την ομάδα του Μελιγαλά.
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Ασημακόπουλος με βοηθούς τους Σερεμέτη, Καργάκο.

Τ Σ Ι Κ Λ Η Τ Η Ρ Α Σ
ΠΥΛΟΥ: Νικολόπουλος, Μαραγκός, Β. Διαμαντόπουλος (70’ Κατσούλης), Ζευγίτης, Ι. Κατσιγιάννης (49’ Λακριντής), Σαλίαϊ, Λυμπερόπουλος, Διακουμής, Γουρνάς, Δ. Καλδής, Γ. Καλδής (48’ Ν. Διαμαντόπουλος).
"NotoSport" 17/03/2008

Γιορτάστηκε η επέτειος της μάχης της Σχοινόλακκας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η 183η επέτειος της ιστορικής μάχης της Σχοινόλακκας του Δήμου Πύλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο αντινομάρχης Θανάσης Σαμέλης, ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων και του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, ο λιμενάρχης Πύλου και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της τελετής, οι επίσημοι και ο κόσμος που τίμησε με την παρουσία του τη σημαντική αυτή εκδήλωση παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Πύλου.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/03/2008

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

ΒΟΛΕΪ: Σεμινάριο προπονητών σήμερα στην Πύλο

Ο δήμαρχος Πύλου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης και το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Καλαμάτας, διοργανώνει σήμερα σεμινάριο προπονητών πετοσφαίρισης. Το σεμινάριο θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύλου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
6.30-7.45 μ.μ.: “Διατροφή και υγεία”, Λαπαρίδης Κων/νος (αναπληρωτής καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής του Δ.Π. Θράκης).
8-9.30 μ.μ.: “Παιδική παχυσαρκία”, Κασάμπαλης Αθανάσιος (επίκουρος καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής – προπονητής πετοσφαίρισης).

Από πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ

Από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα διεκδικηθεί η χρηματοδότηση για τη βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης και την κατασκευή του νέου δρόμου Καλαμάτας - Ριζόμυλου. Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, με αφορμή την προχθεσινή συνάντησή του στην Αθήνα, με τον επικεφαλής της ΔΜΕΟ (Διεύθυνσης Μελετών Εργων Οδοποιίας) του ΥΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρο Πανουτσόπουλο, για τη μελέτη του δρόμου Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει προκηρυχθεί και στις 16 Απριλίου θα ανοιχθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων μελετητικών γραφείων. Εχει προϋπολογισμό 3.756.000 ευρώ και, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος,
περιλαμβάνει όλες τις υποστηρικτικές μελέτες -και τις γεωτεχνικές έρευνες- και έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο μελετητική ομάδα. «Με τη μελέτη αυτή θα έχουμε πλήρη ωριμότητα για το σύνολο των μελετών», παρατήρησε ο αντινομάρχης και αναφέρθηκε και στο νέο δρόμο Ριζόμυλου -Καλαμάτας, σημειώνοντας: «Προωθείται η χρηματοδότηση της συνέχισης και ολοκλήρωσης της μελέτης του δρόμου αυτού με τη βοήθεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Θα γίνει με προγραμματική σύμβαση Ν.Α. - Περιφέρειας - ΤΕΔΚ και Αναπτυξιακής και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν μέσω Αναπτυξιακής».
Για την προοπτική της χρηματοδότησης και υλοποίησης των δύο δρόμων ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε: «Με τους δρόμους αυτούς θα έχουμε έναν πλήρη άξονα. Ο νομάρχης θα ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πιστεύω πως θα το ζητήσουν και όλοι οι πολιτικοί του νομού, να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου. Πρόκειται για έργα σημαντικά για την ανάπτυξη του νομού, ενόψει της ΠΟΤΑ και άλλων τουριστικών επενδύσεων». Γ.Σ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/03/2008

Εν δυνάμει απειλή τα τσουνάμι για τη Μεσσηνία ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Εν δυνάμει απειλή συνιστούν τα τσουνάμι για τις παραλίες της Μεσσηνίας και γενικά της νότιας Πελοποννήσου, όπως επίσης της δυτικής Κρήτης, αλλά και των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου. Ωστόσο, τέτοιου είδους γεγονότα στην Ελλάδα -σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες- προκύπτουν περίπου κάθε 50 και πλέον χρόνια, τουλάχιστον στο μέγεθος που θα συνιστούσαν κίνδυνο για τις συγκεκριμένες περιοχές.
«Ο σεισμός της Μεθώνης στις 14 Φεβρουαρίου έκανε ένα μικρό τσουνάμι της τάξης των 5 εκατοστών. Στα επόμενα 50 χρόνια οπωσδήποτε θα δούμε ένα τσουνάμι, όχι όπως της Ινδονησίας, αλλά κάτι ανάλογο με αυτό της Αμοργού το 1956 όταν σηκώθηκε κύμα 20 μέτρων στην Αμοργό, 10 μέτρων στην Ανάφη και 10 μέτρων στην Αστυπάλαια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε δηλώσεις του, προχθές, στον «Ελεύθερο Τύπο». Ο επιστήμονας παρατηρεί, στην ίδια εφημερίδα, πως «το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει συστήματα προειδοποίησης, αλλά περιέργως δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί. Αν είσαι στην παραλία και νιώσεις το σεισμό απλώς απομακρύνεσαι. Το σύστημα προειδοποίησης καλύπτει εκείνους που δεν θα τον αισθανθούν».
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ως απάντηση στις παρατηρήσεις αυτές, σχετικά με τα συστήματα προειδοποίησης ήρθε η αναγγελία ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2011, όπως ανακοίνωσαν -την περασμένη Πέμπτη, στην Αθήνα-στην παρουσίαση του συστήματος της UΝΕSCΟ για προειδοποίηση τσουνάμι, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συστήματος Στέφανο Τίντι και Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Για το εν λόγω σύστημα της UΝΕSCΟ υφίσταται ήδη μια βασική υποδομή -σημειώνει ο Γ. Παπαδόπουλος- ωστόσο θα πρέπει να αναπτυχθεί, σε εθνική κλίμακα, ένα δίκτυο παλιρροιογράφων, καθώς επίσης και να ξεκινήσουν, η υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης για την πολιτική προστασία, αλλά και η εκπόνηση σχεδίων τόσο ως προς την γνωστοποίηση της προειδοποίησης προς τους φορείς, όπως βεβαίως και για τον τρόπο που θα γίνει η δημόσια ανακοίνωση. Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, οι περιοχές του ελληνικού χώρου που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τσουνάμι είναι ο Κορινθιακός Κόλπος, το τμήμα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης (ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο) και το τμήμα από την Κρήτη ως τα Δωδεκάνησα (δυτικό ελληνικό σεισμικό τόξο). Πιο μικρός είναι ο κίνδυνος στο ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες και πολύ μικρότερος ακόμα στο βόρειο Αιγαίο και στα παράλια της Θεσσαλίας.
Τα περισσότερα τσουνάμι στη χώρα μας τα προκαλούν, είτε σεισμοί μεγαλύτεροι από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είτε κατολισθήσεις (κυρίως στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου), είτε τέλος ηφαιστειακές εκρήξεις.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/03/2008

5,2 Ρίχτερ από το επίκεντρο της Μεθώνης

Λίγοι ήταν αυτοί που αντιλήφθηκαν τη νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε χθες στις 9.10 το πρωί, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης. Από την πλευρά τους,οι σεισμολόγοι εντάσσουν τη χθεσινή δόνηση στη μετασεισμική ακολουθία και μιλούν για «φυσιολογική εξέλιξη», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως αρχίζει να «κλείνει» η διέγερση σε αυτό το σεισμικό τόξο. Από το χθεσινό σεισμό δεν υπάρχουν αναφορές
για θύματα ή ζημιές.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/03/2008

Ανακοινώνεται η ημερομηνία δημοπράτησης των γεωτεχνικών μελετών για το Πύλος – Μεθώνη

Η ολοκλήρωση του φακέλου των μελετών για το δρόμο Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη ήταν το αντικείμενο συναντήσεων που είχε στο ΥΠΕΧΩΔΕ προχθές ο αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως σημείωσε, ο φάκελος σύντομα θα είναι πλήρης, ώστε να κατατεθεί από τους φορείς του νομού αίτημα ένταξης του δρόμου για κατασκευή από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Υποτροφία στη μνήμη του Αντ. Σαμαράκη

Μία υποτροφία σε Μεσσήνιο πτυχιούχο φιλόλογο, με κατεύθυνση Νεοελληνικής Φιλολογίας και καταγωγή κατά προτίμηση από την Πυλία, χορηγεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα έσοδα της δωρεάς του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου εις μνήμην Αντώνη Σαμαράκη. Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 479,17 ευρώ το μήνα, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, στον κλάδο της Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (στο κεντρικό κτήριο, οδός Πανεπιστημίου 30), σε διάστημα 30 ημερών από την πρώτη δημοσίευση της περίληψης της προκήρυξης στον αθηναϊκό Τύπο. Πληροφορίες δίνονται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων - Τμήμα Υποτροφιών και Βραβείων (Σταδίου και Χρ. Λαδά6, τηλ. 210 3689132-4).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2008

Αναπλάσεις στην Πύλο από το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΟΔήμος Πύλου πρόκειται να συνεργαστεί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αναλαμβάνει να συντάξει μελέτες και να καταθέσει προτάσεις για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Προχθές το βράδυ, σε άτυπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Τμήματος Γεώργιος Πανέτσος και ο αντιπρόεδρος Πέτρος Κουφόπουλος και ενημέρωσαν για το πρωτόκολλο συνεργασίας με αντικείμενο τη συνολική αναβάθμιση, εμπλουτισμό, συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επέκταση του Δήμου Πύλου.
Οπως σημείωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, οι 2 πρώτες μελέτες αφορούν την
αναβάθμιση - ανάπλαση της πλατείας Τριών Ναυάρχων και των πέριξ δρόμων και την αποκατάσταση - ανάδειξη του μεσαιωνικού υδραγωγείου (καμάρες). Την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου.
«Είμαστε ευτυχείς που δέχθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας άνθρωποι με τεράστια επιστημονική εμπειρία και καινοτόμες ιδέες, για να μπορέσουμε να προλάβουμε τις προκλήσεις με την ΠΟΤΑ και την όποια ανάπτυξη συντελεστεί στην περιοχή μας», επεσήμανε ο κ. Χρονόπουλος.
Η συνεργασία έχει ορίζοντα από 2 έως 4 χρόνια. Τα 10 αντικείμενα που πρόκειται να μελετήσει το πανεπιστημιακό τμήμα της Πάτρας, είναι: Πολεοδομική προσέγγιση. Συγκοινωνιολογική - κυκλοφοριακή προσέγγιση. Αστική επέκταση. Παραλιακή ζώνη - προστασία, αποκατάσταση, ανάπλαση, ανάδειξη. Κοινωνική και πολιτιστική υποδομή. Ανάδειξη αρχιτεκτονικού, μνημειακού, φυσικού και άλλου πλούτου. Σημειακές παρεμβάσεις λειτουργικών βελτιώσεων, εξωραϊσμού και ανάδειξης. Τεχνική υποδομή - οικολογία - περιβάλλον. Ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του δήμου.
Διερεύνηση τάσεων, επιθυμιών, απόψεων, προβληματικής και προοπτικής των πολιτών του δήμου, σε σχέση με τα πολεοδομικά προβλήματα, την ποιότητα ζωής και τη μελλοντική ανάπτυξη.
Γ.Σ.
¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2008
Φοβάμαι μήπως προκύψει εμπλοκή με τη σύνταξη των μελετών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας γιατί μπορεί να κατατεθεί ένσταση (επειδή το έργο είναι μεγάλο) από κάποιο μελετητικό γραφείο με τη δικαιολογία ότι δεν έγινε προκήρυξη διαγωνισμού αλλά έγινε ανάθεση. Μακάρι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και έρθουν όλα πίσω.
Κώστας...

Αλκοόλ πάνω από τα όρια πριν το θάνατο της Στεφανίας ΣΕ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

ΑΦΑΝΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ

ΟΑλβανός που φέρεται ως ο κύριος ύποπτος για το θάνατο της 50χρονης Βουλγάρας, στη Γιάλοβα, παραμένει άφαντος, ενώ το Λιμεναρχείο Πύλου συνεχίζει την προανάκριση, παίρνοντας καταθέσεις κυρίως από Βούλγαρους, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην
υπόθεση. Οι καταθέσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Αλβανός ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την άτυχη Στεφανία, καθώς ήταν αυτός που το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας έφυγε μαζί της για να την πάει με το αυτοκίνητό του στο αγροτόσπιτο, όπου έμενε και φρόντιζε έναν ηλικιωμένο.
Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, καθώς ο λιμενάρχης Χαράλαμπος Μουζάκης στην επικοινωνία μας αρκέστηκε να μας πει: «Παίρνουμε καταθέσεις. Συνεχίζεται η προανάκριση, που είναι μυστική». Στο ερώτημά μας αν υπάρχει εξέλιξη, αν βρέθηκε ή παρουσιάστηκε ο Αλβανός απάντησε: «Είναι θέμα δικό μας και της Αστυνομίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η παρέα των Βούλγαρων με τον Αλβανό, το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας μετά τις πολλές μπύρες που ήπιαν σε μπαρ της Γιάλοβας, συνέχισαν το ποτό και τη διασκέδαση σε σπίτι Βουλγάρας στην περιοχή. Εκεί ο Αλβανός προθυμοποιήθηκε και η 50χρονη γυναίκα δέχθηκε να την πάει με το αυτοκίνητό του στο αγροτόσπιτο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν δε γνωρίζονταν. Μετά τις 9 το βράδυ και αφού αρκετοί από την παρέα είχαν ξεπεράσει τα όρια από το πολύ ποτό, ο Αλβανός και η Στεφανία έφυγαν με προορισμό το αγροτόσπιτο, 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της Γιάλοβας. Από τότε κανείς δεν τους ξαναείδε. Η Στεφανία βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα και ο Αλβανός παραμένει άφαντος. Την επόμενη μέρα το πρωί και ενώ είχε ξεκινήσει η αναζήτηση της Βουλγάρας, καθώς δεν πήγε στο αγροτόσπιτο, Βούλγαρος επικοινώνησε με τον Αλβανό στο κινητό του και αυτός του απάντησε πως βρίσκεται τραυματίας από τροχαίο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και ότι άφησε κανονικά τη Στεφανία, το προηγούμενο βράδυ, στο αγροτόσπιτο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2008

Περιμένουν τη ΔΕΗ στην Πύλο

ΕΔΩ και μήνες ο Δήμος Πύλου έχει πληρώσει τη ΔΕΗ για να συνδέσει το ρεύμα στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού που έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόμα περιμένει. Τόση δουλειά έχει η επιχείρηση στο νομό και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί και με την Πύλο ή μήπως φταίει και γι’ αυτό η απεργία των εργαζομένων;
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2008

Αναζητείται Αλβανός για το θάνατο Βουλγάρας ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Ενας Αλβανός οικογενειάρχης που ζει στην Πύλο και παραμένει άφαντος, αναζητείται από λιμενικές και αστυνομικές αρχές ως ο κύριος ύποπτος για το θάνατο της 50χρονης Βουλγάρας, που βρέθηκε νεκρήπροχθές το απόγευμα στη θάλασσα της Γιάλοβας, στη θέση “Ροδιά”. Οι έρευνες έχουν στραφεί σ’ αυτόν, γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας είδε ζωντανή τη Στεφανία, καθώς ήταν αυτός που προθυμοποιήθηκε να την πάει στο αγροτόσπιτο όπου φρόντιζε έναν ηλικιωμένο(Θανάση Μπέλλα), σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το κέντρο της Γιάλοβας.
Χθες το πρωί έγινε η νεκροψία - νεκροτομή της άτυχης γυναίκας στο Νοσοκομείο Αργους από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου, για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου της. Ο λιμενάρχης Πύλου Χαράλαμπος Μουζάκης, χθες το απόγευμα, μας είπε ότι δεν είχε την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση στα χέρια του και δε γνώριζε την αιτία θανάτου της. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, με στραγγαλισμό που έγινε στη στεριά από ανθρώπινα χέρια, και μετά την έριξαν στη θάλασσα.
Με βάση πάντα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, αλλά και από πληροφορίες που κυκλοφορούν στην περιοχή Πύλου - Γιάλοβας, το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας η Βουλγάρα μαζί με τον ηλικιωμένο που φρόντιζε, πήγε στο καρναβάλι της Γιάλοβας. Δύο ώρες αργότερα, ο γιος του ηλικιωμένου γύρισε να τους πάρει με το αυτοκίνητο για να τους πάει πίσω στο αγροτόσπιτο. Ο παππούς επέστρεψε, όμως η γυναίκα ζήτησε να παραμείνει και να επιστρέψει αργότερα. Εμεινε με την παρέα της, κάποιους συμπατριώτες της και έναν Αλβανό και συνέχισαν να πίνουν μπίρες. Και δεν επέστρεψε ποτέ στο αγροτόσπιτο, ούτε μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί που ο παππούς περίμενε πως θα γύριζε. Τότε άρχισε η αναζήτησή της, καθώς και το κινητό της
ήταν κλειστό. Οι πληροφορίες που προέρχονται από τους συμπατριώτες της που ήταν στην παρέα, λένε πως την 50χρονη προθυμοποιήθηκε να την πάει στο αγροτόσπιτο ο Αλβανός με το αυτοκίνητό του. Και από τότε αγνοείτο η τύχη της μέχρι που το απόγευμα βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα στη θάλασσα και αποδείχθηκε πως ήταν αυτή.
Πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ωστόσο αυτή τη φορά, αναφέρουν πως ο Αλβανός επέστρεψε το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας στο σπίτι του, μεθυσμένος και με γρατζουνιές, και είπε στη γυναίκα του ότι πάει στην αδελφή του στα Φιλιατρά ή την Κυπαρισσία. Στο δρόμο όμως είχε τροχαίο ατύχημα και τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.Οταν αναζητήθηκε από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές το απόγευμα της Τρίτης, διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει εξιτήριο. Δεν πήγε, όμως, ούτε στην αδελφή του ούτε επέστρεψε στο σπίτι του στην Πύλο και παραμένει άφαντος. Στην Πύλο όσοι τον ήξεραν μιλούν για υπόδειγμα Αλβανού οικογενειάρχη, που δεν έδινε αφορμή για αρνητικά σχόλια και μόνο καλά λόγια ακούγονταν.
Η Βουλγάρα είχε ένα γιο που μένει με την οικογένειά του στους Γαργαλιάνους. Πήγαινε μια φορά περίπου το μήνα και τους έβλεπε και επέστρεφε την επόμενη μέρα, πρωί - πρωί για να φροντίσει τον παππού. Γι’ αυτό και δεν αναζητήθηκε από το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/03/2008

Για το ΠΑΣΟΚ Πύλου

Ο γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου κ. Ηλίας Κανάκης με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία» στις 8/3/2008 επιχείρησε ματαίως να διασκεδάσει τις ευθύνες του, σχετικά με τις πλημμέλειες της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των συνέδρων για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τα επιχειρήματα και οι ισχυρισμοί του κ. Ηλία Κανάκη εκθέτουν την θεσμική του ιδιότητα και αποκαλύπτουν τον ιδιοτελή χαρακτήρα της δημοσιοποίησής τους. Αναλυτικότερα, ο γραμματέας της Δ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Πύλου αγνοεί ότι σε ένα σοσιαλιστικό κίνημα με την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, η τήρηση των κανόνων και των αρχών της δημοκρατικής του λειτουργίας, δεν είναι δευτερεύον τυπικό ζήτημα, αλλά αποτελεί ζήτημα ουσίας, που αφενός εγγυάται την ουσιαστική νομιμοποίηση των κομματικών οργάνων και αφετέρου συγκροτεί την πολιτική ακτινοβολία των ιδεών και των θέσεων του κινήματος και συνέχει την πυκνότητα του πολιτικού του λόγου.
Ο κ. Ηλίας Κανάκης όμως αντιμετώπισε τους κανόνες της καταστατικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ με τρόπο που δεν προσήκει ούτε σε διαδικασίες σωματείου. Η σαφής και ανερυθρίαστη παραβίαση των κανόνων του καταστατικού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αφού άλλωστε το εν λόγω ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην Ε.Κ.Α.Π. για πειθαρχικό έλεγχο. Αλλωστε στην επιστολή του ο κ. Κανάκης δεν αφιερώνει ούτε μία γραμμή στο ζήτημα της παραβίασης των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας. Αντιθέτως με τρόπο πολιτικά θρασύ και ηθικά απαράδεκτο εκφέρει ύβρεις και επιχειρήματα λάσπης σκιαμαχώντας με την αδήριτη πραγματικότητα. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να διεκδικεί και να υπερασπίζεται την τήρηση του καταστατικού του κινήματος. Η υποχρέωση αυτή δεν είναι «πολιτικός παραγοντισμός» αλλά θεμελιώδης πολιτική στάση. Θρασύτητα αποτελεί η εκούσια παραβίαση των καταστατικών αρχών του κινήματος και όχι ασφαλώς η απαίτηση της εφαρμογής τους και η καταγγελία της παραβίασής τους. Χειραγώγηση και μεθόδευση συνιστά η ηθελημένη παραβίαση των διαδικασιών ώστε να εξυπηρετηθεί μια προαποφασισμένη επιλογή και όχι ασφαλώς η απαίτηση για την διασφάλιση της καθαρότητας και της διαύγειας της δημοκρατικής λειτουργίας του κινήματος. Ωφελιμισμός είναι η οικειοποίηση της κομματικής ταυτότητας και όχι η συνειδητή και ανιδιοτελής στράτευση στις αξίες, τα ιδανικά και τον πολιτικό πολιτισμό του κινήματος. Ως προς την έννοια του «αντάρτη», πρέπει να παρατηρηθεί ότι αυτή συμβολίζει το ανυπότακτο πολιτικό φρόνημα που μετατρέπει το άλγος και την υπολανθάνουσα κοινωνική οργή σε αγωνιστική διεκδίκηση και σε νικηφόρα στρατηγική. Ο γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου και σύντροφος κ. Ηλίας Κανάκης οφείλει να αυτοσυγκρατηθεί όχι απλά γιατί «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», αλλά κυρίως διότι αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα του ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τον κινηματικό του χαρακτήρα και να συμπαρασύρει την ελληνική κοινωνία σε μια πορεία αλλαγής, συγκροτώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα της σύγχρονης δημοκρατικής κυβερνώσας Αριστεράς χωρίς τα συμπτώματα του κυβερνητισμού, της κομματικής μισαλλοδοξίας και της αλαζονείας.
Παναγιώτης Μπαλαφούτης
Απλό μέλος της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/02/2008

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Κάποιες σκέψεις

Για τον καιρό, στην Πύλο τις Απόκριες, τα «είπαμε» με τη φωτογραφία δίπλα. Έβρεχε τις νύχτες και το πρωί ήταν χαρά Θεού.
Νέα μαγαζιά, κάθε είδους, έχουν ανοίξει στην Πύλο και τη Γιάλοβα και ετοιμάζονται και άλλα.
Το σπίτι του Τσικλητήρα δεν έχει τελειώσει πλήρως. Μένουν εσωτερικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και η διαμόρφωση του κήπου στο πίσω μέρος του κτηρίου. Ο προβληματισμός των αρχών είναι όμως (όπως μου τον εξέφρασε ένα μέλος της πλειοψηφίας) πως θα συντηρείται αυτό το κτήριο.
Ένας τρόπος, τον οποίον τους τον έχω ξανά προτείνει, είναι να διεκδικήσει ο Δήμος από το υπουργείο Πολιτισμού τη συλλογή του Ρενέ Πυώ την οποία ο δωρητής είχε δωρίσει στο Δήμο Πύλου. Έτσι, μαζί με τα ενθυμήματα του Τσικλητήρα, που θα εκτεθούν στο κτήριο αυτό, να δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρον μουσειακός χώρος που με ένα λογικό εισιτήριο να βγάζει κάποια από τα έξοδά του.
Συμπληρωματικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και μια αίθουσα τέλεσης πολιτικών γάμων στις αίθουσες με τα εκθέματα (αν και οι εσωτερικοί χώροι είναι μικροί) και να μπει ένα τέλος στις εκδηλώσεις αυτές ( και όχι όπως είναι τώρα δωρεάν) που θα μπαίνει σε έναν λογαριασμό για τη συντήρηση του κτηρίου.
Υπάρχουν και άλλες σκέψεις αλλά δεν είναι του παρόντος για να τις κουβεντιάσουμε.
Με τη διεκδίκηση της συλλογής του Ρενέ Πυώ και την επιστροφή της στο Δήμο ίσως δημιουργηθεί ο χώρος στο κάστρο (εκεί που στεγάζεται τώρα η συλλογή) για μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου εκεί. Θα βρεθεί, νομίζω, μετά η λύση για την αποδέσμευση του οικοπέδου (έχει γίνει δωρεά) και τη μετατροπή του σε πλατεία-συνέχεια του κήπου του Τσικλητήρα.
Νομίζω δεν είναι κακό να λέμε και να γράφουμε τις σκέψεις μας για το χωριό μας. Αν κάποιος έχει κάποια καλή σκέψη ας την εκθέσει και, δεν ξέρει κανείς, ίσως οι αρχές την λάβουν υπόψη τους.
Κώστας...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Ανύπαρκτη η Τοπική Οργάνωση Πύλου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το δημοσίευμα της 8/3/2008 στην εφημερίδα σας του γραμματέα τηςΤ.Ο. Πύλου κ. Ηλία Κανάκη ο οποίος και παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο κατά της διαδικασίας διεξαγωγής των εκλογών από την ΕΚΑΠ και της εφορευτικής επιτροπής και του προέδρου της κ. Χρήστου Στάμου, αναφέρω τα εξής: Επειδή το θράσος τους δεν έχει όρια και η υποκρισία του περισσεύει γνωστοποιώ ως Β‘ γραμματέας Τ.Ο. Πύλου υποψήφια σύνεδρος ότι εγώ στάθηκα ανύπαρκτη κατά την γνώμη του κ. Κανάκη σε μια Τ.Ο. ανύπαρκτη που ποτέ δεν συνεδρίασε, ποτέ δεν είχε ενημέρωση στα μέλη και κάποιες ανακοινώσεις τις έκανε ως Τ.Ο. Πύλου για να πλήξουν βουλευτή. Τις αποφάσεις τις έπαιρνε «δημοκρατικά» ο γραμματέας χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη της Συντονιστικής και έκπληκτοι έβλεπαν να συνυπογράφουν σε συγκεκριμένη ανακοίνωση. Αυτό αναδεικνύει περίτρανα την ανυπαρξία της οργάνωσης αλλά την ύπαρξη μόνο του γραμματέα κ. Κανάκη. Οπως επίσης και τις λίγες φορές που παρίσταμαι στις συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής ενημερωνόμουν από την Νομαρχιακή Επιτροπή και όχι από τον γραμματέα της Τ.Ο. Πύλου. Επίσης εγώ δεν χρειάστηκα πολιτικούς προστάτες όπως ο ίδιος και αυτό το γνωρίζει όλη η τοπική κοινωνία της Πύλου με την στάση μου καθώς και την στάση του κ. Ηλία Κανάκη που στις βουλευτικές εκλογές δεν παρίσταται στις ομιλίες των υποψηφίων βουλευτών στο δήμο μας ως όφειλε ως γραμματέας της Τ.Ο., αλλά παρίσταται μόνο στον επιλεκτικά εκλεκτό - εκλεκτή του υποψήφια.
Οσο για τις κατηγορίες πως αντέδρασα έτσι επειδή δεν εκλέχθηκα, έχω μάθει να χάνω και να κερδίζω, όμως αντίθετα αυτοί δεν άντεχαν την πιθανή ήττα τους και αλλοίωσαν το αποτέλεσμα ψηφίζοντας και υπογράφοντας για μέλη που δεν προσήλθαν στην διαδικασία εκλογής συνέδρων. Οσο για την εφορευτική επιτροπή και τον πρόεδρό της επισημαίνω ότι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής πλαισιώνουν την γνωστή ομάδα του κ. Κανάκη και ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κ. Χρήστος Στάμου που η σύζυγός του ήταν υποψήφια σύνεδρος και εξελέγη σε αντίθεση με μένα που δεν μου επετράπη η είσοδος στον εκλογικό χώρο από τον κ. Κανάκη διότι ήμουν υποψήφια.
Αυτό είναι κομματική δημοκρατία ή ομαδοποιημένη εκστρατεία εναντίον μου; Αγαπητοί σύντροφοι που εσείς ζείτε στην τοπική κοινωνία του δήμου μας και όχι μόνο, γνωρίζετε πολύ καλά τα παιχνίδια που παίζει ο γραμματέας της Τ.Ο. και η ομάδα του, με αποτέλεσμα να έχουν αδρανοποιήσει πολλά στελέχη του δήμου μας ώστε να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες. Σας καλώ όλους στις επικείμενες εκλογές της Τ.Ο. Πύλου να θέσουμε στο περιθώριο αυτούς τους ανθρώπους που οδήγησαν την οργάνωση σε αυτό το επίπεδο.
Ευσταθία Καλύβα
Β‘ γραμματέας
Τ.Ο. Πύλου ΠΑΣΟΚ
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/03/2008

ΑΝΟΙΓΕΙ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ Η “SKY EXPRESS” Aνώτερη των προσδοκιών η γραμμή Ηράκλειο - Καλαμάτα

“Υπήρχαν ορισμένοι ενδοιασμοί όταν ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο τα αεροπορικά δρομολόγια από το Ηράκλειο στην Καλαμάτα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ανώτερα από τα προσδοκώμενα”. Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο εμπορικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας “Sky Express” Κώστας Μαυρίκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Ναυτεμπορική”, με αφορμή το σχέδιο αεροπορικής σύνδεσης του Ηρακλείου με την Πάτρα (αεροδρόμιο Αραξου).
Οπως και με την Καλαμάτα, από την 1η Απριλίου η εταιρεία θα έχει 3 πτήσεις την εβδομάδα προς την Πάτρα και μετά την 1η Ιουνίου που θα παραληφθούν τα νέα αεροπλάνα της, το δρομολόγιο από Πάτρα θα συνεχίζει για Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως. Παράλληλα η “Sky Express” προγραμματίζει τη σύνδεση της Πάτρας με νησιωτικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε πρώτη φάση με Ρόδο και Μύκονο.
Οπως σημειώνει ο κ. Μαυρίκης, στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει την περιφερειακή Ελλάδα, αποφεύγοντας το “Ελ. Βενιζέλος” που είναι και ακριβό αλλά δημιουργεί και προβλήματα χρόνου και κόστους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/02/

ΓΙΑΛΟΒΑ: 51χρονη Βουλγάρα βρέθηκε νεκρή

Μια 51χρονη Βουλγάρα βρέθηκε νεκρή χθες το απόγευμα, στη θάλασσα, στην περιοχή της Γιάλοβας. Το πτώμα της είδε να επιπλέει σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από την ακτή περαστικός και ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο Πύλου. Οι λιμενικοί και οι
αστυνομικοί που έσπευσαν, ανέσυραν νεκρή τη γυναίκα από τη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο Πύλου διενεργεί προανάκριση για να διαπιστώσει τα αίτια του θανάτου της, για να ξακριβωθεί αν πρόκειται για πνιγμό ή άλλη αιτία. Για το λόγο αυτό διατάχθηκε νεκροψία - νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/03/2008
Πληροφορίες από την Πύλο λένε ότι μάλλον τη σκότωσε ο Αλβανός φίλος της ο οποίος συνελήφθει και ανακρίνεται.
Κώστας...

Διεθνές βραβείο στην ιχθυοπαραγωγική επιχείρηση της Μεσσηνίας «Σαπιέντζα Α.Ε.»

Η Επιτροπή Διαλογής του εκδοτικού οίκου «Actualidad»[Επικαιρότητα] της Μαδρίτης βράβευσε στις 8 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» των Αθηνών, με το Διεθνές Βραβείο «Γοήτρου και Ποιότητας», τις ιχθυοπαραγωγικές επιχειρήσεις «Σαπιέντζα Α.Ε.», με έδρα την Μεθώνη.
Το βραβείο αυτό, αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο, δημιουργήθηκε το 1995.
Ο Αντινομάρχης και Πρόεδρος της Ν.Ε. Παραγωγής & Ανάπτυξης, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος συνεχάρη την επιχείρηση «Σαπιέντζα Α.Ε.» για την διάκριση αυτή και απέστειλε σχετική επιστολή στην οποία επιβραβεύει την προσπάθεια της εν λόγω επιχείρησης, που επί σειρά ετών προσπαθεί να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα παραγωγής στον ευαίσθητο τομέα της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και συμβάλλει στην αναγνώριση του Νομού μας όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
"ΘΑΡΡΟΣ" 12/02/2008

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ (από ξένες καταχωρήσεις)

Δυο σχόλια μόνο:
1. Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου είναι κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου. Είναι εύκολα κατανοητό ότι θα μπορούσε να υπηρετεί καλοκαίρι στη Μύκονο και χειμώνα στην Αράχωβα, αν ήθελε. Ή σε κάποιο σχολείο της Θεσσαλονίκης, απ' όπου κατάγεται. Αντ' αυτού επέλεξε να υπηρετήσει στο Μέγα Δέρειο, και μάλιστα να γίνει μόνιμη κάτοικος, μαζί με το σύζυγό της.
2. Οι εγκάθετοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής δε βρίσκονται μόνο στο Μ. Δέρειο... Υπάρχει βουλευτής, ο οποίος είχε το θράσος να μεταφέρει τον πόλεμο κατά της Χαράς Νικοπούλου εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως διαβάζουμε στο site της Βουλής.
"Ο Βουλευτής Ροδόπης κ. ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗ ΟΣΜΑΝ κατέθεσε αναφορά με την οποία γονείς μαθητών του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μεγ. Δερείου ´Εβρου, ζητούν την αντικατάσταση δασκάλας του σχολείου".Κατά τη γνώμη μου η κοπέλα θα έχει κακά ξεμπερδέματα, γιατί το ελληνικό κράτος δεν φροντίζει, ως όφειλε, να την προστατέψει.Τουλάχιστον διαδώστε αυτό το μήνυμα - όποιος θέλει να τη βλάψει, θα το σκεφτεί διπλά αν το θέμα έχει δημοσιότητα.
Καμμιά «αντιρατσιστική» οργάνωση δεν θα δείτε να εκδίδει ανακοινώσεις (ή να καίει την Αθήνα) για την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Καμμιά οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα δείτε να επεμβαίνει για την προστασία της δασκάλας από το τουρκικό παρακράτος. Κανέναν Δημητρά δεν θα δείτε να προσφεύγει στα Ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κανέναν «Ιό» δεν θα δείτε να φωνάζει για μια δασκάλα που έβαλε τους μαθητές της, χριστιανούς καιμουσουλμάνους, πάνω από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου.Κανένα φιλελεύθερο ιστολόγιο του Διαδικτύου δεν θα δείτε να κρεμά μπανεράκια και κορδελίτσες για την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Η Θράκη μας είναι περιοχή μειωμένης κυριαρχίας. Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, η δασκάλα που δεν υπέκυψε τόσους μήνες στην πίεση του τουρκικού προξενείου, υπέστη την περασμένη Πέμπτη επίθεση και ξυλοδαρμό από τούρκο παρακρατικό.Το έγκλημά της; Τόλμησε να διδάσκει ελληνικά (βοηθητικά, δωρεάν, εκτός προγράμματος), σε όποιο παιδί ήθελε και είχε ανάγκη.Στην Αθήνα κανείς δεν συγκινείται - απορροφημένοι όλοι με τα ροζ DVD.
Άλλες αναφορές:

Επίθεση στη δασκάλα του Μ. Δερείου
Θύμα ξυλοδαρμού από παρακρατικούς του τουρκικού προξενείου η ηρωική δασκάλα της Θράκης Χαρά Νικοπούλου
Ε.Α.Ρ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 47 / 13-02-08
Ξυλοκοπείται Ελληνίδα δασκάλα σε μειονοτικό χωριό της Θράκης!
Χαρά Νικολοπούλου, συγγνώμη...
Τι άλλο θα δούνε τα μάτια μας και θα ακούσουνε τ' αφτιά μας; Θέλω να δω πότε θα ξυπνήσουμε σαν ΕΘΝΟΣ.
Κώστας...

Εργα δύο ταχυτήτων στον αυτοκινητόδρομο

ΑΠΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Ο «ΜΟΡΕΑΣ»

Αυτοκινητόδρομος με έργα δύο ταχυτήτων και ο “Μορέας” στα διόδια από τις 17 Μαρτίου, είναι οι εξελίξεις στο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα/Σπάρτη. Η ενεργοποίηση της σύμβασης που έγινε στις 3 Μαρτίου οδηγεί σε επιτάχυνση των εργασιών που εκτελούνται με το σύστημα της συγχρηματοδότησης και στα τμήματα από την Κόρινθο μέχρι το Αθήναιο, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργασίες στο Τσακώνα-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη.
Ηδη σε 5 εργοτάξια γίνονταν πρόδρομες εργασίες ενώ έχουν ξεκινήσει η δεύτερη σήραγγα Αρτεμισίου, η σήραγγα Νεοχωρίου και η προ-ετοιμασία για τη σήραγγα Καλογερικού. Η συγκέντρωση στο μέτωπο αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο το τμήμα από την Κόρινθο μέχρι το Αθήναιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Μαρτίου 2010. Ακολουθεί το τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα που πρέπει να παραδοθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2011, ενώ το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.
Και ενώ τα τμήματα αυτά αρχίζουν να “τρέχουν”, αργότεροι από τους προβλεπόμενους και τους επιθυμητούς είναι οι ρυθμοί των έργων από Αθήναιο μέχρι Λεύκτρο και από Παραδείσια μέχρι Τσακώνα. Με προβλήματα απαλλοτριώσεων, αντιμετώπισης κατολισθήσεων και χρηματοδότησης κινδυνεύουν να μείνουν πίσω εφόσον από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες απεμπλοκής.
Από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου... νέα πρόσωπα θα υποδέχονται τους οδηγούς στα διόδια. Ο “Μορέας” έχει ήδη προσλάβει και εκπαιδεύσει προσωπικό, καθώς κανένας από τους μέχρι τώρα εργαζόμενους στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας δεν επέλεξε να εργαστεί στο νέο φορέα - δυνατότητα που δίνει η σύμβαση -και όλοι προτίμησαν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Το ύψος των διοδίων προς το παρόν θα παραμείνει στα 2 ευρώ, αλλά μέχρι την εφαρμογή του συστήματος χρέωσης με το χιλιόμετρο (0,04 ευρώ), υπάρχουν σκέψεις σταδιακής αύξησης και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/03/2008

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ στην Πύλο

Σχετικά με το δημοσίευμα στην έγκριτη εφημερίδα σας του συμπατριώτη μας συντάκτη κ. Τάκη Αλεξάκη θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των εκλογών στη Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Πύλου για την ανάδειξη συνέδρων.
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους φίλους της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου για
την συμμετοχή τους στις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων. Είναι εμφανές ότι το δημοσίευμα του κ. Αλεξάκη όπως άλλωστε και προηγούμενα δημοσιεύματά του, κρύβει εμπάθεια στο πρόσωπό μου και καθοδηγείται από γνωστούς “πολιτικούς παράγοντες“ που κατά το παρελθόν έχουν δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα στη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου. Η συντρόφισσα Καλύβα Ευσταθία παρασυρμένη από τους “πολιτικούς προστάτες“ προσπάθησε να ακυρώσει τις εκλογές και να δημιουργήσει προβλήματα στη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου, επειδή κατάλαβε ότι δεν θα επιλεγεί από τους συντρόφους μας μια και όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική της δράση ως αναπληρώτρια γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ήταν ανύπαρκτη.
Στην μικρή κοινωνία της Πύλου όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε και αποτελεί θράσος κάποιοι που επέλεξαν το προσωπικό τους συμφέρον και συμμετείχαν σε αντάρτικα ψηφοδέλτια όπως ο σημερινός αντιδήμαρχος Πύλου κ. Μπαλαφούτης Παναγιώτης, σήμερα να εμφανίζονται ως οι τιμητές των διαδικασιών και οι σωτήρες του ΠΑΣΟΚ.
Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου όσο και αν κάποιους τους ενοχλεί θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια σε κάθε χειραγωγημένη και μεθοδευμένη ενέργεια κάποιων ελάχιστων μελών της, τα οποία λειτουργούν όχι προς όφελος του ΠΑΣΟΚ αλλά προς όφελος προσωπικών πολιτικών συμφερόντων κάποιων “γνωστών-αγνώστων“ παραγόντων και παραγοντίσκων της περιοχής μας. Εμείς όλοι μαζί ενωμένοι αγνοώντας τους ωφελιμιστές προχωράμε μπροστά στην πορεία για το Συνέδριό μας και με ηγέτη τον πρόεδρό μας Γεώργιο Παπανδρέου αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα.
Ηλίας Κανάκης
Γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου
Απάντηση Εφορευτικής Επιτροπής
Στις 24/02/2008 διεξήχθησαν εκλογές στην Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι παραπάνω εκλογές διεξήχθησαν κανονικά. Υποβλήθηκαν δυο ενστάσεις οι οποίες μετά το πέρας της ψηφοφορίας, εκδικάστηκαν,αναλύθηκαν και απαντήθηκαν εμπεριστατωμένα από κάθε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ξεχωριστά. Στη συνέχεια εστάλησαν μαζί με τα αποτελέσματα στην Ε.Κ.Α.Π.
Παρατηρούμε όμως ότι μετά την επομένη των εκλογών βομβαρδίζεται η τοπική κοινωνία από τη στήλη της εφημερίδας «Ελευθερία» με δημοσιεύματα κατά της εγκυρότητας των εκλογών με υπονοούμενα νόθευσης, καθώς και προστασία της δημοκρατικής υπόστασης της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου. Εμείς γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θεσπισμένα δημοκρατικά όργανα για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής του υπόστασης και τα οποία αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη σε όλα τα τεκταινόμενα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη προστασίας από κραυγές μερικών, οι οποίοι δίκην καφενείου, προσπαθούν για λόγους εντυπωσιασμού να δημιουργήσουν ρήγματα στην τοπική κοινωνία και τη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύλου. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι όλα τα δημοσιεύματα υποκινούνται και
καθοδηγούνται από κάποιους οι οποίοι δεν φαίνεται να επιθυμούν τη συσπείρωση όλων εκείνων των στελεχών της τοπικής κοινωνίας, που, ενόψει του Συνεδρίου περιμένουν αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ για μια νικηφόρα πορεία. Τους παραδίδουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας.
Χρήστος Στάμος
Πρόεδρος Εφορευτικής Επιτροπής
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/03/2008

Καταγγελίες για το αποτέλεσμα εκλογής συνέδρων του ΠΑΣΟΚ στην Πύλο

Φούντωσε για τα καλά η εσωκομματική διένεξη στην Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην Πύλο σχετικά με τις ενστάσεις δύο μελών του κόμματος, ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής και της Β‘ γραμματέως της οργάνωσης. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι ενστάσεις που έκαναν ο Παναγιώτης Μπαλαφούτης μέλος της εφορευτικής επιτροπής και η Ευσταθία Καλύβα υποψήφια σύνεδρος και Β‘ γραμματέας της οργάνωσης Πύλου.
Οι ενστάσεις έχουν ως ακολούθως: Η Ευσταθία Καλύβα ζητά την ακύρωση των εκλογών της δημοτικής οργάνωσης Πύλου γιατί:
1) Ο γραμματέας της οργάνωσης Ηλίας Κανάκης συνελήφθη επ‘ αυτοφώρω από το μέλος της εφορευτικής επιτροπής Παναγιώτη Μπαλαφούτη να υπογράφει για λογαριασμό άλλου μέλους του κινήματος.
2) Από τις 9 π.μ. ευρέθησαν στην κάλπη 15 ψηφοδέλτια χωρίς μέχρι εκείνη την ώρα να έχουν προσέλθει για να ψηφίσουν τα 15 μέλη που φέρονται να υπογράφουν στην κατάσταση ως ψηφίσαντες.
Συνεχίζοντας στην ένστασή της η Ε. Καλύβα αναφέρει γραπτώς: «Σύντροφοι, είναι φανερό ότι τέτοιες διαδικασίες νόθευσης του αποτελέσματος που δυστυχώς δεν γίνονται για πρώτη φορά στη δημοτική μας οργάνωση, προσβάλλουν το κίνημα και υπονομεύουν την ηγεσία του. Ζητώ την άμεση παρέμβασή σας για ακύρωση των εκλογών και αποκατάσταση της δημοκρατικής ευπρέπειας με την επανάληψή τους». Σημειώνει επίσης: «Παρότι αρχικά είχε αποφασιστεί οι ψηφοφόροι να προσέρχονται στις κάλπες και να ψηφίζουν δίνοντας αντίτιμο σύμφωνα με την εργασία και βάσει της καταστάσεως που τηρείται, πέραν τούτου και μετά από ενημέρωσή μου η κατάσταση αυτή άλλαξε και θα έπρεπε όλοι οι ψηφοφόροι μετά την ψήφο τους να δίδουν το συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ. Παρόλα αυτά όμως ο κ. Ηλίας Κανάκης αφού ενημερώθηκε προφορικά γι‘ αυτή την εξέλιξη, συνέχιζε να εισπράττει από τους ψηφοφόρους το αντίτιμο σύμφωνα με την πρώτη κατάσταση η οποία βέβαια είχε ήδη ακυρωθεί».
Η ένσταση του Παναγιώτη Μπαλαφούτη επίσης κατά του αποτελέσματος έχει ως ακολούθως: «Στις 09.00 λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης (επίσκεψη σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας στην Πύλο) -να σημειωθεί ότι ο Παν. Μπαλαφούτης είναι αντιδήμαρχος- και κατόπιν συνεννόησης με τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής εξήλθα από το εκλογικό τμήμα για την υποδοχή του σεβασμιωτάτου. Στις 09.20 και ενώ ευρισκόμουν στην εκκλησία δέχτηκα τηλεφώνημα από την υποψήφια και Β‘ γραμματέα της Οργ. Πύλου κ. Ευσταθία Καλύβα πως στις 09.10 που προσήλθε στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει εντός της κάλπης ευρίσκοντο τουλάχιστον 15 φάκελοι αλλά μόνο ένας ψηφοφόρος. Κατά την αποχώρησή μου στις 09.00 ευρισκόταν εντός της κάλπης μόνο ένας φάκελος. Εκτιμώ πως μέσα στο χρονικό διάστημα των 10 λεπτών δεν είναι δυνατόν να ψήφισαν τόσα μέλη αφού στις 09.00 γύρω από το εκλογικό τμήμα συνάντησα να προσέρχεται να ψηφίσει μόνο ένα μέλος. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και περί ώρα 10.45 ερχόμενος στο εκλογικό τμήμα διαπίστωσα με τα μάτια μου πως ο γραμματέας της οργάνωσης και μέλος της εφορευτικής επιτροπής κ. Ηλίας Κανάκης υπέγραφε στον εκλογικό κατάλογο, όχι για λογαριασμό του αλλά για κάποιο άλλο μέλος. Σε ερώτησή μου για ποιον υπογράφει μου απάντησε πως υπέγραφε για λογαριασμό άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής. Αυτό το θεωρώ ψεύδος διότι μου ανέφερε πως η εφορευτική επιτροπή είχε ψηφίσει μετά την αποχώρησή μου από το εκλογικό τμήμα και μεταξύ διαστήματος 09.00-09.10. Ο φάκελος εντός του οποίου τοποθετήθηκε ψηφοδέλτιο ερρίφθη εντός της κάλπης. Καταγγέλλω το παραπάνω και ζητώ την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της οργάνωσης Πύλου. Παρακαλώ όπως καταχωρίσετε το παρόν στα πρακτικά». Σημειώνεται ότι η ένσταση του Παν. Μπαλαφούτη απευθύνεται προς την επιτροπή καταστατικού και πιστοποίησης ενώ της Ευστ. Καλύβα προς την εφορευτική επιτροπή Πύλου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι μετά από τόσες μέρες η Ευσταθία Καλύβα περιμένοντας τα αποτελέσματα της ένστασής της και αφού προηγουμένως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της είχε αναφέρει ότι οι ενστάσεις της Πύλου θα εξετασθούν τελευταίες γιατί είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις στη Θεσσαλονίκη, τηλεφωνώντας η ίδια στο ΠΑΣΟΚ της Αθήνας και μιλώντας με την Μαρία Κυριακοπούλου υπεύθυνη μάλλον για να ενημερώνει, της ανακοίνωσε ότι οι ενστάσεις της Πύλου απορρίφθηκαν αλλά το ζήτημα θα εξεταστεί.
Κι εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο συνέδριό του με τέτοιες διαδικασίες και προσδοκίες για την επανίδρυσή του; Ποιες ενστάσεις εξετάζει το ΠΑΣΟΚ της Αθήνας, όταν οι καταγγελίες είναι σοβαρότατες; Εκείνες που κάποιος από την εφορευτική επιτροπή βουτάει την κάλπη στον ώμο και την πάει σπίτι του;
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/03/2008

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Αρχισε να μετράει ο χρόνος για το νέο εθνικό δρόμο

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010: ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΘΗΝΑΙΟ
3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011: ΤΣΑΚΩΝΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Την Δευτέρα 3 Μαρτίου ενεργοποιήθηκε επισήμως η σύμβαση κατασκευής και παραχώρησης της εθνικής οδού Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο -Σπάρτη (Ανατολική Οδός Πελοποννήσου) και από αυτή την ημερομηνία “τρέχει“ η προθεσμία 24 μηνών για την ολοκλήρωση ανακατασκευής και βελτίωσης του τμήματος Κόρινθος – Τρίπολη, κατασκευής του νέου κλάδου της σήραγγας Αρτεμισίου και κατασκευής του τμήματος Τρίπολη - Αθήναιο.
Από την ίδια ημερομηνία “τρέχει“ η προθεσμία 40 μηνών για την κατασκευή του τμήματος Τσακώνα – Καλαμάτα. Με άλλα λόγια μέχρι τις 3 Μαρτίου 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Κόρινθος -Τρίπολη, η κατασκευή του δεύτερου τμήματος της σήραγγας Αρτεμισίου και το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο. Μέχρι τις 3 Ιουλίου 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και το τμήμα Καλαμάτα -Τσακώνα, με αποτέλεσμα η διαδρομή Κόρινθος - Καλαμάτα να διανύεται σε 1 ώρα και ένα τέταρτο.
Το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Καρνέσης και ο διευθυντής Εργου του κατασκευαστικού ομίλου “Μορέας“, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, δήλωσαν στην “Ε“ ότι τώρα ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες κατασκευής της εθνικής οδού, καθώς πριν την ενεργοποίηση της σύμβασης γίνονταν μόνο πρόδρομες εργασίες. Επισημαίνοντας ότι εντός του Μαρτίου θα αρχίσει η εκμετάλλευση των διοδίων από τον όμιλο “Μορέας“, τονίζουν ότι ο ρυθμός των εργασιών θα γίνει τόσο έντονος το επόμενο χρονικό διάστημα που θα είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού από τους οδηγούς που κινούνται στον οδικό άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου ως έργο παραχώρησης έχει συνολικό μήκος 205 χλμ., με 26 ανισόπεδους κόμβους και περιλαμβάνει: α) Τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα 158 χλμ. β) Τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη 47 χλμ. Βάσει της προσφοράς του αναδόχου το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,079 δισ. ευρώ. Η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου είναι 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι όμιλοι κατέθεσαν τις τελικές προσφορές τους στο διαγωνισμό για το έργο
στις 10 Φεβρουαρίου 2006. Στις 8 Μαΐου 2006 αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος και στις 31 Ιανουαρίου 2007 υπογράφηκε η σύμβαση με τον παραχωρησιούχο, που είναι ο όμιλος “Μορέας“ στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες: Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε., SpA., Παντεχνική Α.Ε. και Intracom Holdings. Στις 24 Απριλίου 2007 η ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε τη σύμβαση.
Θ.Λ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/03/2008

Μετρούν οι 40 μήνες για ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου


Έναρξη παραχώρησης στις 3 Μαρτίου για το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα
Από τις 3 Μαρτίου είναι γεγονός η έναρξη της παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου «Μορέας», όσον αφορά στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης. Τούτο έκανε γνωστό στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΥΔΕ-ΟΑΠ, επισημαίνοντας πως από αυτή την ημερομηνία μετρούν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση του δρόμου, που είναι 40 μήνες μέχρι να φτάσει ο άξονας αυτός στην Καλαμάτα.
Διαβάστε περισσότερα... "ΘΑΡΡΟΣ" 06/03/2008