Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Πέταξαν και αεροπλάνα για πυρκαγιά στην Καλλιθέα

Συγκεκριμένα προχθές στις 12.45 το μεσημέρι έπιασε φωτιά σε δασική έκταση στην Καλλιθέα του Δήμου Πύλου. Για να τη σβήσουν έσπευσαν 9 οχήματα, 27 πυροσβέστες και 2 αεροπλάνα. Η φωτιά πριν τεθεί υπό έλεγχο έκαψε 30 στρέμματα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/04/2008

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης


Νέα έντυπα με εικόνες από την Μεσσηνία κυκλοφόρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στόχος όπως είπε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος είναι η καλύτερη προβολή του νομού.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Μεταφυτεύσεις ελαιόδεντρων στην “Costa Navarino“

Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώ.
Στην Costa Navarino (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης -ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) και πιο συγκεκριμένα στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αναπτύσσει τέσσερις διαφορετικές περιοχές σε έκταση 12.000 στρεμμάτων κι έχει ξεκινήσει μια δαιδαλώδη προσπάθεια μεταφύτευσης χιλιάδων ελαιόδεντρων, προκειμένου να τα διαφυλάξει.
Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Τεσσερισήμισι χιλιάδες ελαιόδεντρα και χίλια οπωροφόρα δέντρα απομακρύνθηκαν προσωρινά από την Costa Navarino και φυτεύτηκαν σε παρακείμενες εκτάσεις για τις ανάγκες
υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου. Τα δέντρα αυτά σήμερα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις εντός της Costa Navarino. Με το μοναδικό αυτό έργο μεταφοράς και μεταφύτευσης διατηρείται αναλλοίωτο το μεσσηνιακό τοπίο, με την ελιά να πρωταγωνιστεί στην περιοχή. Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώκαι η διαδικασία απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια εξειδικευμένου προσωπικού, που αποτελείται από γεωπόνους, τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανολόγους, αλλά και χειριστές εξειδικευμένων μηχανημάτων εκσκαφής. Το εν λόγω εγχείρημα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της ΤΕΜΕΣ για το περιβάλλον και είναι ενδεικτικό σε ό,τι αφορά την προώθηση κατάλληλων δράσεων που θα διαφυλάξουν και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Η Costa Navarino αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο αειφορικής προσέγγισης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς και απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, ενώ α ν α λ α μ β ά ν ε ι εθελοντικές φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που προστατεύουν το οικοσύστημα και διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της μεσσηνιακής γης. Ταυτόχρονα συνεργάζεται στενά με μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις και στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.
Στρατηγική
Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςκαι μείωση της εξάρτησης από συμβατικές πηγές, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τουριστική επένδυση στην Ευρώπη που αξιοποιεί ευρέως το θερμικό δυναμικό της γης μέσω της εγκατάστασης εκτεταμένου συστήματος γεωθερμίας. Παράλληλα, σχεδιάζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 22 MW, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Μ‘ αυτό το έργο η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας θα είναι το πρώτο τουριστικό θέρετρο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών (mixed-use resorts) που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
[Από την εφημερίδα «Ημερησία»] "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2008

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Tο Λιμενικό Ταμείο Πύλου

Αν και έχουν ξεκαθαριστεί πολλά γεγονότα για το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, τμήμα του οποίου αποτελεί το Λιμενικό Ταμείο Πύλου, μερικές λεπτομέρειες ακόμα θα μας οφελήσουν. Στην Πύλο εισπράττονται για λογαριασμό του Λ.Τ. Μεσσηνίας (Καλαμάτα) εκτός των επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, και ποσά για κάθε σκάφος ή βαπόρι εμπορικό ή κρουαζερόπλοιο ή αλιευτικό ή σκάφος αναψυχής κ.τ.λ. τα οποία θα προσεγγίσουν στον μόλο καθώς και τη μαρίνα. Φυσικά η μαρίνα δέχεται σκάφη σύμφωνα με τις δυνατότητες χωρητικότητας που έχει. Δεν μπορεί να δεχτεί πλοίο. Εισπράττονται επίσης ποσά και από ερασιτέχνες ψαράδες όταν πρόκειται να ανανεώσουν τις άδειές τους ή να εκδοθούν καινούργιες. Πληρώνουν οι επαγγελματίες λαντζέρηδες. Πληρώνουν όσοι βγάζουν τα σκάφη τους ενοίκιο για τη θέση που θα τα τοποθετήσουν στην στεριά.
Σ‘ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και ένα ακόμα ευτράπελο, σύνηθες βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα της ανακατώστρας διοίκησης. Το λιμεναρχείο Πύλου ως δημόσιος φορέας ενταγμένος στα Σώματα Ασφαλείας, με αντικείμενο την πρόληψη, την καταστολή πράξεων στα λιμάνια, στις θάλασσες κ.α., κάνει τον εισπράκτορα του Λ.Τ.. Πολύ μειωτικό για υπηρεσία του Δημοσίου με ένστολους υπαλλήλους.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Λ.Τ. είναι ένας νταβατζής» (την έχει χρησιμοποιήσει και ο πρωθυπουργός αυτή τη λέξη), ως εκ τούτου δεν είναι επιλήψιμη). Τα χρήματα του τα δίνουν έτοιμα άλλοι. Δηλαδή μόνο εισπράττει. Που υπάρχει προηγούμενο σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό φορέα παγκοσμίως με μοναδικό στοιχείο την είσπραξη. Για να είμαστε δίκαιοι υπήρχε. Κατά σύμπτωση εδώ στην Ελλάδα. Οι οικογένειες των μεγαλειότατων που εισέπρατταν μόνο, κατασπαταλούσαν, οριοθετούσαν γη λέγοντας αυτή είναι δική μου. Γενικώς ό,τι μπαίνει στο λιμάνι της Πύλου πληρώνει. Τα βαπόρια που δεν προσεγγίζουν ντόκο και αγκυροβολούν αρόδο φυσικά δεν πληρώνουν.
«Ελλίμενίστηκε λοιπόν το Λ.Τ. της Πύλου στην Καλαμάτα την περίοδο 1990-1994. Αγκυροβόλησε εκεί με αποτέλεσμα να φουντάρει οικονομικά η ανταπόδοση των χρημάτων, προς την Πύλο. Είναι η τρίτη φορά που αναφέρεται το ζήτημα του Λ.Τ. Πύλου στην «Ελευθερία» και τέσσερις φορές έχει πραγματοποιηθεί ρεπορτάζ και συζήτηση στην μεσσηνιακή τηλεόραση, θα βγει άκρη δεν μπορεί... θα ‘ρθει το Λ.Τ. εδώ που ιδρύθηκε πριν το 1892.
Την χρονική περίοδο 1892-1896 κατασκευάστηκε ο παλιός μόλος και σχηματίστηκε με λιθοδομή το παλιό λιμάνι. Το 1898 από τη νότια σκάλα βγήκε και ο βασιλιάς επισκεπτόμενος την Πύλο, με αποτέλεσμα η σκάλα να πάρει το όνομα της ιδιότητας (ειδικότητας) του μεγαλειότατου αυτουνού,
Το παραπάνω σημειώνεται προκειμένου να δέσει με την αναφορά προς μεγαλειότατους αυτουνούς.
Τώρα αν μαθηματικοποιήσουμε τα χρήματα που εισέπραξε το Λιμεναρχείο για λογαριασμό του Λ.Τ. κάνοντας οι ένστολοι τον οικονομικό κομιστή, εδώ είναι οι κάτοικοι, εδώ είναι εκείνοι που πληρώνουν, χαρτιά έχουμε, τσαγανό έχουμε, αρχείο της «Ελευθερίας» διαθέτουμε, εκείνο που δεν έχουμε είναι πολύ χρόνο να περιμένουμε γιατί το ζήτημα πήρε τούτη τη φορά μεγάλες διαστάσεις διεκδίκησης από Πύλιους και δικαίως. Εάν οι κολόνες του φωτισμού στην παραλία της Πύλου πέσουν και σκοτωθεί άνθρωπος ή χτυπήσουν αυτοκίνητα οι ευθύνες δεν θα ‘ναι αόριστες και ανύπαρκτες αλλά θα ‘χουν ονομασία.
Γνωστοποιείται επίσης ότι Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, αριθ. Φύλλου 180, 9 Σεπτεμβρίου 1999 γράφει: Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού ή Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορούν να μεταφέρονται σε δήμους ή νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αρμοδιότητες υφισταμένων κατά τη δημοσίευση του παρόντος Λιμενικών Ταμείων. Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορούν να καταργούνται υφιστάμενα Λιμενικά Ταμεία. Ακόμα μια λεπτομέρεια έχει τη σημασία της.
Ο Φιλιππόπουλος στη διάρκεια της δημαρχοντίας του έλαβε απόφαση προκειμένου να συσταθεί δημοτικό Λ.Τ. στην Πύλο αλλά ακόμα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση προκειμένου το Λ.Τ. Πύλου να επανέλθει εδώ. Με την απόφαση που προαναφέρθηκε έχει συσταθεί και ως διοικητικό σώμα.
Σχετικά με την απόφαση περί υπαγωγής των Λιμενικών Ταμείων σε δήμους αναφέρεται η λεπτομέρεια ότι: θα ιδρύοντο εκεί που υπήρχαν λιμενικές αρχές. Ως εκ τούτου η Πύλος πληρούσε και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Με δεδομένο ότι η Μεσσηνία διαθέτει δύο λιμενικές αρχές, Πύλος και Καλαμάτα μπορούν να διεκδικήσουν την υπογραφή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να ιδρυθούν τα ταμεία όπως σε πολλά νησιά του Αιγαίου ξεκαθαρίζοντας έτσι οι αρμοδιότητες και τα έσοδα να ανταποδίδονται επί τα βελτίω.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/04/2008

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ – ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 1-1

Ισόπαλοι με 1-1 αναδείχθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο γήπεδο του Στρατοπέδου ο Απόλλωνας Καλαμάτας και ο Τσικλητήρας Πύλου, μετά από ένα ενδιαφέρον παιχνίδι όπου και τα δύο γκολ σημειώθηκαν στην επανάληψη.
Ο Τσικλητήρας ήταν αυτός που με γκολ του νεαρού Αλέξανδρου Καλδή στο 60’ πήρε προβάδισμα στο σκορ. Ο Καλδής εκμεταλλεύτηκε την ωραία σέντρα του Λυμπερόπουλου και με πλασέ πέτυχε το 0-1.
Ο Απόλλωνας αντέδρασε και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση στο 81’ με τον Βασίλη Θειακό. Ο Βρεττέας εκτέλεσε ένα φάουλ και ο έμπειρος επιθετικός με κεφαλιά νίκησε τον Νικολόπουλο και διαμόρφωσε το τελικό 1-1.
Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Κορομηλάς με βοηθούς τους Γαργαλιάνο και Λαμπίρη.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νικολόπουλος, Μαραγκός, Ι. Κατσιγιάννης, Β. Διαμαντόπουλος, Ν. Διαμαντόπουλος (87’ Γ. Καλδής), Κουφός (70’ Ζευγίτης), Γουρνάς (65’ Δ. Καλδής), Λακριντής, Λυμπερόπουλος, Κατσούλης, Διακουμής.
"NotoSport" 14/04/2008

Πρόγραμμα κουνουποκτονίας με πρώτο… στόχο τη Γιάλοβα

Η Αναπτυξιακή μετά και τη σχετική ανακοίνωση στις 8 Απριλίου φαίνεται ότι πήρε ζεστά το ζήτημα καταπολέμησης των κουνουπιών φέτος -και καλά έκανε- οπότε στις 10 του μήνα ημέρα Πέμπτη άρχισε να δρα η εταιρεία, με πρώτο στόχο την Γιάλοβα και συγκεκριμένα τα ρηχά της λιμνοθάλασσας. Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο Νομός Μεσσηνίας χωρίστηκε σε δύο γεωγραφικές ενότητες καταπολέμησης. Η μία περιλαμβάνει τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και η άλλη τους Δήμους Πύλου και Χώρας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αναπτυξιακής, στο φετινό πρόγραμμα της διαχείρισης των κουνουπιών δεν θα συμμετέχουν οι δήμοι, αλλά η ΤΕΔΚ ως το ανώτερο συλλογικό όργανο των ΟΤΑ. Οι δήμοι ωστόσο λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, ορίζοντας αρμόδιους υπαλλήλους που θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται με την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Περγαντάς, ενημερώνοντας τον δήμαρχο Πύλου Γ. Χρονόπουλο για το ζήτημα αυτό, τόνισε ότι “για κάθε ενέργειά μας επιθυμούμε να μας ελέγχετε ώστε το πρόγραμμα να αποτελεί συλλογική προσπάθεια - και να ‘στε βέβαιοι ότι τα κουνούπια φέτος στην περιοχή σας θα καταπολεμηθούν με τον καλύτερο τρόπο, κι οι πολίτες δεν θα ‘χουν φέτος κανένα πρόβλημα“. Ο κ. Περγαντάς επίσης ανέφερε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και θα σταλεί το πρόγραμμα επέμβασης στους δήμους. Η καταπολέμηση πραγματοποιείται με αθώα υγρά σκευάσματα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο βιότοπο της Γιάλοβας. Αυτό είναι αλήθεια γιατί οι συνεργάτες της εταιρείας κατά τη διάρκεια εφοδιασμού του ελικοπτέρου εργάζονται χωρίς γάντια και μάσκα. Τούτο πιστοποιείται και από το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία έχει προβεί σε διακρατική σύμβαση με την Τουρκία προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κουνούπια στο Δέλτα του Εβρου - εκεί που ως γνωστόν ο πληθυσμός των πουλιών είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και για την πληρέστερη ενημέρωση ζητήθηκε από τον Κ. Περγαντά συμμετοχή σε πτήση με το ελικόπτερο - η οποία έγινε δεκτή και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε τον κυβερνήτη Δημήτρη Πρέτζα.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/04-2008

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ 11/04/2008

Σήκωσαν κουφώματα
Κουφώματα έτοιμα για τοποθέτηση σε σπίτι “σήκωσαν“ άγνωστοι από την αυλή του μαγαζιού του Παναγιώτη Παναγόπουλου στην Πύλο. Παρότι έδρασαν νύχτα, είχαν αρκετό θράσος καθώς το μαγαζί βρίσκεται πάνω στο δρόμο Πύλου - Μεθώνης και δίπλα σε σπίτια. Οι κλέφτες πήραν 3 μπαλκονόπορτες, 2 μεγάλες πόρτες εισόδου, 4 παράθυρα και 3 φεγγίτες.
Τ.Αλ.

Νήπια στη Φιλαρμονική της Πύλου
ΤΗΝ αίθουσα της Φιλαρμονικής στο Δημαρχείο Πύλου επισκέφθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, για να ξεναγηθούν από τον μαέστρο Γιάννη Σταθόπουλο εκεί που πραγματοποιούνται οι πρόβες και να γνωρίσουν τα όργανα. Κάθε παιδάκι είπε ποιο όργανο επιθυμεί να παίξει... σε λίγα χρόνια που θα ‘χει την ικανότητα, προκειμένου να γίνει μέλος της πολυπληθούς ορχήστρας - ο μαέστρος της οποίας όλοι γνωρίζουμε ότι έχει ταυτίσει τη ζωή του με το πεντάγραμμο.
Τ.Αλ.

4.500 άτομα στη συνάντηση μοτοσυκλετιστών
Τους 4.500 αναμένεται να φθάσουν οι συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση παγκόσμιας ομοσπονδίας μοτοσυκλετιστών (FIM), που διοργανώνουν οι «Δρόμοι της Ελιάς» στη Γιάλοβα το διάστημα 7 με 14 Ιουλίου. Οπως είπε συγκεκριμένα χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, συνολικά στη συνάντηση αναμένεται να μετάσχουν μοτοσυκλετιστές από 44 χώρες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο χώρο του παλιού οινοποιείου, που ήδη διαμορφώνεται για να ανταποκριθεί στο σκοπό αυτόν. Ο Γ. Καραμπάτος πρόσθεσε ότι
στην προσπάθεια αυτή -μεταξύ άλλων- μετέχουν το Πανεπιστήμιο της Φλώρινας, ενώ αναμένεται και η συνδρομή του Πολυτεχνείου. Στο χώρο του παλιού οινοποιείου, εξ άλλου, θα λειτουργήσει φωτογραφική έκθεση των μελών της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με θέμα τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Β.Γ.Μ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/04/2008

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Μέσα στο 2009 ξεκινά η λειτουργία της ΠΟΤΑ


Σε ένα χρόνο θα υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος υπάρχει η αισιοδοξία ότι του χρόνου θα έχει λειτουργήσει το ένα από τα ξενοδοχεία, ενώ ο ίδιος νοιώθει τη χαρά βλέποντας το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Δείτε σχετικό Βίντεο

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ: Πρωταθλητής Μεσσηνίας το Γυμνάσιο Πύλου

Το Γυμνάσιο Πύλου είναι η πρωταθλήτρια ομάδα στο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ Μεσσηνίας στα αγόρια. Στον τελικό που έγινε χθες, σε μια φανταστική ατμόσφαιρα, στο κλειστό γυμναστήριο της Πύλου, νίκησε την ομάδα του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας με 50 - 41, ημίχρονο 31 - 22. Ηταν ένας όμορφος αγώνας με πολύ καλές προσπάθειες και ωραία καλάθια και από τις ομάδες και άξιο νικητή (με περισσότερες επιθετικές λύσεις) την ομάδα της Πύλου. Μαθητές και των δύο σχολείων υποστήριξαν με πάθος και σε αθλητικά πλαίσια τους συμμαθητές τους. Εξαιρετική ήταν η διοργάνωση του τελικού από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και το Δήμο Πύλου, καθώς υπήρχε μουσική υποστήριξη με το γνωστό μπασκετικό “final count down”. Μέχρι και μαζορέτες υπήρχαν από κοπέλες - μαθήτριες του Γυμνασίου Πύλου.
Διαιτητές του τελικού ήταν οι Σωτηρόπουλος και Χαντζάρας. Τις απονομές έκαναν ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπαλαφούτης, η διευθύντρια του Γυμνασίου Πύλου Ευαγγελία Καμπούρη, ο υποδιευθυντής του 1ου Στάθης Ψυχογιόπουλος και ο προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής Αργύρης Ζαμανάκης.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΛΟΥ (Σουρή): Τσαγκάρης 2, Τσίτσος 4, Αρβανίτης 3, Μπιλάλι 17 (1τρ.), Νικολακόπουλος, Καλδής 17, Μαντογιάννης 4, Φουρτούνης 3 (1 τρ.), Τσαγκλής, Μπαλαφούτης, Κυριακούλης, Συρμόπουλος.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/04/2008
Μπράβο στα παιδιά. Πάντα τέτοιες επιτυχίες να έχουν. Είναι το νέο αίμα που θα στελεχώσει την ομάδα της Πύλου τώρα που αρχίσουν να μεγαλώνουν και να κουράζονται κάποιοι που κράτησαν στις πλάτες τους όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα. Μπράβο και πάλι.
Κώστας...

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εκδήλωση για τον Φ. Λίτσα στο Μανιατάκειο Ιδρυμα

Εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Φώτιου Λίτσα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θάνατό του, διοργάνωσε το Μανιατάκειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το περιοδικό σύγγραμμα “Μεσσηνιακά Χρονικά“, την 1 Απριλίου στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας στην Αθήνα.
Ο Φώτης Λίτσας καταγόταν από το Σταυρό Τριφυλίας και είχε εγκατασταθεί στο Σικάγο από το 1971. Ο πολυτάλαντος αυτός λόγιος της ομογένειας και του ελληνισμού γενικότερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών, στις 5 Μαρτίου 1998, έχοντας επιτελέσει ένα σπουδαίο εθνικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο. Σ’ αυτό το έργο αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς που συνδέονταν μαζί του και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αδαμάντινο και δημιουργικό χαρακτήρα του.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Σόρογκας, από το 1971 συνδεόταν με στενή φιλία με τον Φώτη Λίτσα. Με λόγο περιεκτικό αναφέρθηκε στις δραστηριότητές του, στη «διαρκή –όπως είπε- κίνηση από τη μια άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη, θαρρείς και γνώριζε ότι η ζωή του θα ήταν τόσο σύντομη και έπρεπε να προλάβει ό,τι μπορούσε». Καταλήγοντας εξέφρασε τη συγκίνηση και την εκτίμησή του για τον τιμώμενο και το έργο του με λόγια από καρδιάς: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση μιλώντας για το Φώτη σήμερα, αλλά και πίκρα γιατί μας εγκατέλειψε τόσο νωρίς. Είχε τόσα πολλά ακόμη να δώσει. Το έργο του και η μνήμη του θα μείνουν στους αιώνες».
Ευθύς αμέσως το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, λογοτέχνις Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, η οποία αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο του Φώτη Λίτσα. Η ομιλήτρια κατέθεσε άγνωστα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική παρουσία του Φ. Λίτσα στην Κορώνη κατά το διάστημα 1968-1971, ως καθηγητή φιλολόγου του εκεί γυμνασίου - περίοδο για την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε το 1982 ένα από τα πολυτιμότερα και τρυφερότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την Κορώνη, το γνωστό βιβλίο «Κορώνη, η προσωπογραφία μιας πολιτείας». Η ομιλήτρια αναφερόμενη στην αξία και τη σημασία του όλου έργου του επισήμανε το γεγονός ότι «η ζωή του ήταν τόσο λίγη αλλά τόσο καρποφόρα», προσθέτοντας ότι «μας έδωσε πολλά για να ακολουθήσουμε το δρόμο του φωτός». Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ακατάλυτες μνήμες που άφησε ο Φώτης Λίτσας σε όσους γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του: «Δέκα χρόνια κιόλας πέρασαν αφ’ ότου μας άφησε. Οι μνήμες για εκείνον που αγαπάμε, δεν ξεθωριάζουν. Αλλά μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε μια κατάσταση. Ο πόνος μπορεί να αμβλύνεται, η πληγή όμως παραμένει».
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Χρήστος Ρέππας, συγγραφέας και εκδότης του ετήσιου περιοδικού συγγράμματος «Μεσσηνιακά Χρονικά», που είχε οργανωτική συμμετοχή στην όλη εκδήλωση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε άγνωστες όσο και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη μαθητική, φοιτητική, διδακτική και συγγραφική δραστηριότητα του Φώτη Λίτσα που τον καταξίωσαν τελικά ως μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία. Σε μια αποστροφή του καταληκτικού λόγου του, ανέφερε τα εξής: «Ο Φώτης Λίτσας ήταν ο φωτισμένος διανοητής του έθνους, το καύχημα της λαμπερής ομογένειας της Αμερικής, ο σοφός δάσκαλος που αγωνιζόταν με ζήλο ιεραποστολικό για τα “ιερά και μη σαλευόμενα του ελληνισμού”, για να χρησιμοποιήσω μια δική του φράση. Hταν ακόμη ο βαθύς γνώστης της Ιστορίας και της ιδιοπροσωπίας του γένους των Ελλήνων. Hξερε να ανιχνεύει και να μοιράζει απλόχερα το αδιατίμητο χρυσάφι της ελληνορθόδοξης αρετής. Hξερε να προσφέρει γνώση και όραμα στους δύσκολους καιρούς μας».
Ακολούθησαν προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του καθηγητή από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Ρέππα και ανάγνωση αποσπασμάτων από το λογοτεχνικό βιβλίο του «Μικρές Οδύσσειες», από τους ηθοποιούς Eλενα Αρβανίτη (κόρη του Κορωναίου Χρήστου Αρβανίτη) και Γιώργο Ζιόβα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η τηλεπαρουσιάστρια Νάταλι Κακκαβά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, μέλη της οικογένειας του Φώτη Λίτσα, ο βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλιώρας, οι πρέσβεις Σπύρος Αληάγας και Σπύρος Δοκιανός, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκης, ο τέως βουλευτής Χαλκιδικής Βασίλης Παππάς, οι δήμαρχοι, Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, Ανδρούσας Αριστομένης Παπαδόπουλος και Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο πρώην αρεοπαγίτης Γ. Αρβανίτης, ο ιστορικός Χρήστος Αρβανίτης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Νιάρχος και Ιωσήφ Χασσίδ, οι επιχειρηματίες Χρήστος Μανιατάκης με τη σύζυγό του, Παναγιώτης Μίχαλος πρόεδρος ΕΝΕ, Αντώνης Λυκιαρδόπουλος, Κώστας Κιρκοριανός και Μανώλης Γιαννακάκος από το Σικάγο με τη σύζυγό του, οι δικηγόροι Γιώργος Διαμαντάκης, Κωνσταντίνος Πούλιος και Ι. Θεοδωρόπουλος με τη σύζυγό του, οι πρόεδροι, του Συλλόγου Κορωναίων Βασίλης Αποστολόπουλος, του Συλλόγου Μεσσηνίων Β. Προαστίων Βασίλης Νασόπουλος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Ευγενία Κοκκέβη και του Συλλόγου Χαρακοπιαδιτών Αττικής Μαρία Μαθιοπούλου, ο διευθυντής του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ηλίας Ηλιόπουλος, οι δημοσιογράφοι Μαίρη Παραπονιάρη, Βασίλης Ρούβαλης και Ιωάννης Τζουανόπουλος, ο ψυχολόγος Δημήτρης
Μποσινάκης, κ.ά.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/04/2008

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Προβολή στην Αυστρία για το λάδι Φοινικούντας με αφορμή τη βράβευση στη Ζυρίχη

Δεν πρόλαβε να πάρει βραβείο στο Διαγωνισμό Ελαιολάδου Ζυρίχης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Φοινικούντα που παρήχθη στο ελαιοτριβείο του Αντώνη Κορακάκη, κι άρχισε η εντατική εμπορική του προώθηση.
Στην εφημερίδα «Salzburger Nachrichten», δηλαδή «Πληροφορίες του Σάλτσμπουργκ», φιλοξενείται μια φωτογραφία του εισαγωγέα αυτού του ελαιολάδου στην Αυστρία, που ονομάζεται Στέφαν Μπάιντλ και έχει ζήσει 10 χρόνια στη Φοινικούντα.
Στο χωριό αυτό της Μεσσηνίας ο κ. Μπάιντλ έμαθε το καλό λάδι, που τόσο του άρεσε ώστε να το εισάγει στην Αυστρία. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Στέφαν Μπάιντλ (που εισάγει 20.000 λίτρα ετησίως) έχει ονομάσει το λάδι “Finikounda Gold”, δηλαδή «χρυσάφι της Φοινικούντας», και το έχει προωθήσει στην τοπική γαστρονομία. Στη φωτογραφία της «Salzburger Nachrichten» φαίνεται αριστερά ο μάγειρας του εστιατορίου “Esszimmer” (δηλαδή «δωμάτιο φαγητού»), ο Αντρέας Κάιμπλινγκερ, να περιχύνει με λάδι μερικές φέτες με ψωμί που πάνω έχει ρίγανη, την ώρα που ο Στέφαν Μπάιντλ δοκιμάζει από ποτήρι γευσιγνωσίας το λάδι “Finikounda Gold”.
Αφορμή του δημοσιεύματος; Η σφραγίδα ποιότητας που κατατάσσει αυτό το λάδι στα καλύτερα του κόσμου και η οποία συνίσταται στο βραβείο που πήρε στο Διαγωνισμό Ελαιολάδου Ζυρίχης, τον οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της ελβετικής πόλης.
"ΘΑΡΡΟΣ" 08/04/2008

Οι πρώτοι τουρίστες σε ένα χρόνο στην ΠΟΤΑ Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αχ. Κωνσταντακόπουλου


Το 2009 η “Costa Navarino”, ο νέος πολυτελής προορισμός που δημιουργείται στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τους πρώτους του τουρίστες. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΤΕΜΕΣ,
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους αθηναϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι μετά την αποπεράτωση του έργου, στα τουριστικά συγκροτήματα θα εργαστούν περισσότερα από 1.500 άτομα - ενώ στόχος παραμένει η 12μηνη λειτουργία των μονάδων. Σήμερα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι για την υλοποίηση της επένδυσης, συμπλήρωσε. Μιλώντας για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων είπε ότι πάνω απο 4.500 ελιές μεταφυτεύτηκαν εντός της ιδιόκτητης επιφάνειας, ενώ πρωτοποριακές μέθοδοι εφαρμόστηκαν στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του νερού, η εταιρεία πιέζει προς την κατεύθυνση της χρήσης του ανακυκλώμενου νερού για αρδευτικούς σκοπούς.
Ηδη πραγματοποιεί μελέτη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για την ποιότητα και διαχείριση του νερού στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αναφέρει την είδηση ως εξής: Στην τελική ευθεία της υλοποίησης βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων, ύψους 550 εκατ. ευρώ, στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Πρόκειται για την επένδυση “Costa Navarino” της εταιρίας ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η οποία, όπως ανέφερε σήμερα (σ.σ. χθες) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, το 2009 θα είναι σε θέσει να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες.
Η “Costa Navarino” είναι ένας νέος πολυτελής προορισμός στην Μεσόγειο, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Είναι μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά, που πλαισιώνεται
από προστατευμένους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδεντρα και αμπελώνες. Το συγκρότημα “Navarino Dunes” αναπτύσσεται σε μία περιοχή έκτασης 1.300 στρεμμάτων με παραθαλάσσια πρόσοψη ενός χιλιομέτρου αμμώδους παραλίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο resort hotels στο “Navarino Dunes” (“Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection” και “Westin Navarino Dunes Resort”) που θα είναι διαμορφωμένα σε συγκροτήματα με βίλες, βρίσκονται κοντά στις πόλεις της Πύλου, Χώρας και Γαργαλιάνων, περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας και με οδική πρόσβαση από την Αθήνα.
Το “Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection” θα περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. Το “Westin Navarino Dunes Resort” θα διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/04/2008

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1

Νίκη γοήτρου πέτυχε το Σάββατο στην Πύλο ο Πανιώνιος καθώς επικράτησε με 1-0 του τοπικού Τσικλητήρα. Βέβαια η σημαντική εκτός έδρας νίκη ήρθε κάπως αργά για την ομάδα της Καλαμάτας που είναι ήδη καταδικασμένη σε υποβιβασμό (έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες).
Το γκολ του Πανιωνίου πέτυχε ο Ψαρράς στο 44’ με σουτ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι παρά την υπεροχή που είχαν και τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Στο τέλος του αγώνα μάλιστα υπήρξε ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, ωστόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Γεωργακίλας με βοηθούς τους Κορομηλά και Κυριακόπουλο.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νικολόπουλος, Ζευγίτης, Β. Διαμαντόπουλος, Κατσίγιαννης, Ν. Διαμαντόπουλος (55’ Π. Καλδής), Γουρνάς (20’ Δ. Καλδής), Μαραγκός, Κατσούλης (60’ Γ. Καλδής), Κωστάκος, Διακουμής, Λυμπερόπουλος.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/04/2008
Μπράβο στον προπονητή που βάζει στην ομάδα πολλούς μικρούς. Ο αέρας των βαθμών που μάζεψαν στον πρώτο γύρο του δείνει το δικαίωμα να τους "ψήσει" για του χρόνου.
Κώστας...

Αυξήσεις έως 129% στη Μεσσηνία για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

«Μουδιασμένα» υποδέχθηκε η κτηματαγορά και στη Μεσσηνία την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, η οποία ανακοινώθηκε προχθές από το οικονομικό επιτελείο και θα ισχύσει από τις 8 Απριλίου.
Όπως τόνισαν στο «Θ» παράγοντες της αγοράς, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται θα επιβαρυνθεί περαιτέρω όλη η αγορά και ιδίως το τμήμα που αφορά στην εξοχική κατοικία, αν και οι αυξήσεις είναι σχετικά χαμηλές, δεδομένου του χαμηλού σημείου εκκίνησης των αντικειμενικών τιμών. Οι περισσότεροι, δε, επισήμαναν ότι με την αναπροσαρμογή που γίνεται, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αντλήσει έσοδα από το φόρο υπεραξίας που επιβλήθηκε πριν δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, στη Μεσσηνία η μεταβολή ξεκινά από 25% για τις κατώτερες τιμές και φθάνει μέχρι και 128,57% για τις ανώτερες τιμές.

Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρούν τα έργα στις γέφυρες

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ η μία από τις δύο 160άρες γέφυρες που πρόκειται να φτιαχθούν στο πολύπαθο τμήμα του εθνικού δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα. Στο σημείο αυτό πριν γίνει ο δρόμος υπήρχε χαράδρα - χοάνη, που μπαζώθηκε με πολλά κυβικά χώμα για να φτιαχθεί ο “αυτοκινητόδρομος”. Φυσικό ήταν να φύγει ο δρόμος και στο σημείο αυτό. Τώρα κάνουν το αυτονόητο. Απομακρύνουν τα μπάζα και φτιάχνουν γέφυρα. Ετσι και ο δρόμος δε θα φύγει και τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό θα έχουν φυσιολογική διέξοδο. Τότε η γέφυρα κόστιζε και τα μπάζα ήταν η πρόχειρη και φτηνή λύση. Την “πληρώσαμε” όμως οι Μεσσήνιοι και ο τόπος μας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/04/2008

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Ξενοδοχείο 70 κλινών στον Ευαγγελισμό

Ξενοδοχειακή μονάδα τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων δυναμικότητας 70 κλινών, ιδιοκτησίας Παναγιώτας Σωτηροπούλου, πρόκειται να δημιουργηθεί στη θέση “Λιακούλες” του Ευαγγελισμού στο Δήμο Μεθώνης. Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας. Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 5 χρόνια.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/04/2008

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Εθνικός Δρόμος


Προτεραιότητα αποτελεί για το ΥΠΕΧΩΔΕ η ολοκλήρωση των εργασιών στον εθνικό δρόμο Τρίπολη–Καλαμάτα αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσθένης Κατσιγιάννης με αφορμή δηλώσεις του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου για καθυστέρηση των έργων.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Μόνο υποσχέσεις πήραν οι επαγγελματίες της Πύλου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ


Κύριε πρόεδρε,
Με αφορμή την παρέμβασή σας στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “Βest” στις 27/03/2008, ως σύλλογος έχουμε να καταγγείλουμε τα εξής:
Ως πρόεδρος στις αρχές του 2005 μας επισκεφθήκατε μαζί με το νομάρχη κ. Δράκο σε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον αείμνηστο Δ. Καρακαϊδό και από τότε έχουμε λάβει από εσάς υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις. Πρέπει όμως να τονίσουμε την καλής σας διάθεση να μας επισκέφθεστε κάθε αρχή της σεζόν μόνο και μόνο για να μας υπενθυμίσετε τις υποσχέσεις σας. Τώρα, λοιπόν, αρχή μιας νέας σεζόν ευκαιρία να σας τις θυμίσουμε εμείς.
1) Φωτισμός της παραλιακής οδού.
Ο φωτισμός θα πρέπει ν‘ αλλάξει εξ‘ αρχής (σύμφωνα με τα λεγόμενά σας). Ο φωτισμός παραμένει ο ίδιος εδώ και σαράντα χρόνια (έργο της εφταετίας της χούντας) και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη μακροχρόνια φθορά (π.χ. κολόνες, καλώδια κ.λπ.), καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Σε λίγα χρόνια θα αποτελούν και αρχαιολογικό μνημείο!
2) Αναστήλωση του παλιού λιμένα της Πύλου. Περιττή οποιαδήποτε αναφορά!
3) Συντήρηση της λαϊκής πλαζ της Πύλου. Τη συντηρούν από μόνοι τους οι λουόμενοι μαζί με τους επαγγελματίες όσο μπορούν!
4) Η μαρίνα της Πύλου. Αγωνιούμε πότε επιτέλους θα δημοπρατηθεί (όπως είπατε). Ποιος ξέρει μπορεί να είμαστε εμείς οι πλειοδότες! Για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να εξάρουμε την κατασκευαστική σας διόρθωση του νέου μόλου για την οποία χρειάστηκαν τρία ρεπορτάζ του κ. Αλεξάκη στην τηλεόραση και άλλα τόσα άρθρα στις εφημερίδες για να δαπανηθούν μόλις 40.000 €.
Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο για την τοποθέτηση καλαθιών αχρήστων. Αυτό είναι το έργο σας κύριε πρόεδρε! Τέλος κ. πρόεδρε αποδείξτε μας τα αντίθετα, όπως σας είπαν και στην τηλεόραση, βήμα έχετε !
Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας!!!
Νικόλαος Κυριαζάκος
Γραμματέας Τουριστικού
Συλλόγου Πύλου
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 03/04/2008

ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ: "Ξεμπλοκάρει το έργο στη σήραγγα"


Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το τμήμα του εθνικού δρόμου που αφορά στις προσβάσεις στη σήραγγα Ραψομμάτη και την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου έως το τέλος του 2008, ανακοίνωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, κατόπιν επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΤΣΑΚΩΝΑ ΚΑΙ ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ


Καθυστερήσεις διαπίστωσε ο Δράκος
Προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες στο έργο των προσβάσεων της σήραγγας Ραψομμάτη και στην αποκατάσταση του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων-Τσακώνας, χρειάζεται στο πρώτο να επιλυθούν ορισμένα νομικά ζητήματα και στο δεύτερο απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης.
Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος επισκέφθηκε χθες τα εργοτάξια και έτυχε ενημέρωσης από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου Παναγιώτη Κουρεντζή.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Τρία δρομολόγια για Θεσσαλονίκη

ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ


Με τρία δρομολόγια την εβδομάδα-κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή-θα εξυπηρετείται πλέον από την «Ολυμπιακή» η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Ισάριθμα δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Καλαμάτα-Ηράκλειο θα εκτελεί-μετά τις 2 Ιουνίου-και η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Sky Express καθώς σε αυτά της Παρασκευής και της Κυριακής, που ήδη εκτελούνται, προστίθεται κι άλλο ένα κάθε Τετάρτη.
Μέσα στον Απρίλιο, εξ άλλου, αρχίζουν και οι πρώτες αφίξεις πτήσεων τσάρτερ στη Μεσσηνία, στις 19 της Skandinavian από το Οσλο και την 21η του μήνα της Transavia από το Αμστερνταμ. Αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα πτήσεων για τη φετινή θερινή περίοδο, που έγινε γνωστό από τον Αερολιμένα Καλαμάτας. Ειδικότερα, όσον αφορά τα δρομολόγια Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη από την «Ολυμπιακή», την Τρίτη το αεροπλάνο θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 9 το πρωί και η αναχώρηση από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα γίνεται στις 9.25. Την Παρασκευή το αεροπλάνο θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 8.45 το πρωί και θα αναχωρεί στις 9.10, ενώ το κυριακάτικο δρομολόγιο θα φθάνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 7.55 το πρωί και θα αναχωρεί επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη στις 8.20.
Οσον αφορά τη Sky Express τα δρομολόγια, μέχρι και την 1η Ιουνίου, θα παραμείνουν δύο-κάθε Παρασκευή και Κυριακή-με την άφιξη του αεροσκάφους να γίνεται στις 4.30 το απόγευμα και η αναχώρηση για Ηράκλειο μισή ώρα αργότερα. Από τις 2 Ιουνίου και ώς τις 25 Οκτωβρίου, τα προγραμματισμένα δρομολόγια Ηράκλειο-Καλαμάτα-Ηράκλειο αυξάνονται σε
τρία, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, με ώρα άφιξης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα 5 το απόγευμα και αναχωρηση για Κρήτη μισή ώρα αργότερα.
ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ
Τις φετινές πτήσεις τσάρτερ προς Καλαμάτα «εγκαινιάζει» η Skandinavian, με αεροσκάφος που θα αφιχθεί από το Οσλο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 11 παρά 5 το πρωί, το Σάββατο 19 του μήνα. Ολες οι πτήσεις της εν λόγω εταιρείας, μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου, θα εκτελούνται Σάββατο. Κάθε Δευτέρα-ώς και τις 20 Οκτωβρίου-θα έρχονται από το Αμστερνταμ τα αεροσκάφη της ολλανδικής Transavia, το πρώτο φετινό τσάρτερ της οποίας θα φθάσει τη Δευτέρα 21 Απριλίου στις 11.55 το πρωί.
Τα Σαββατοκύριακα, από τις 4 Μαΐου ώς και 25 Οκτωβρίου, θα φθάνουν στην Καλαμάτα πτήσεις τσάρτερ από τη Βρετανία, των εταιρειών Excel Aviation, Thomas Cook Airlines, British Midland και Astreus Ltd. (από Λονδίνο, Μάντσεστερ και Νιούκαστλ).
Δώδεκα συνολικά πτήσεις από Πράγα προς Καλαμάτα-κάθε Δευτέρα και Πέμπτη-θα εκτελέσει η Travel Services, μεταξύ 5 Ιουνίου και 29 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, κάθε Κυριακή -από τις 25 Μαΐου ώς και τις 5 Οκτωβρίου-θα έρχονται στην Καλαμάτα τα τσάρτερ της Austrian Airlines από το Ινσμπρουκ. Β.Γ.Μ.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 01/04/2008

ΑΠΟ ΤΟ "ΜΟΡΕΑ" ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Αυξήσεις στα διόδια από 45% έως 140%!
Μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, που ισχύουν από αύριο, ανακοινώθηκαν χθες από την εταιρεία «Μορέας» που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Όπως είπε στο «Θ» ο Γιώργος Σακκάς, οι αυξήσεις είναι όσο προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή. Οι νέες τιμές, που ακολουθούν, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και σηματοδοτούν αυξήσεις για δίκυκλα, τρίκυκλα σε ποσοστό 53,8%, για οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, ύψους μέχρι 2,20 μέτρα σε ποσοστό 45%, για οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με 2 ή 3 άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα σε ποσοστό 140%, καθώς και για οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα σε ποσοστό 124%!
Διαβάστε περισσότερα...