Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Νυχτερινές διακοπές για οικονομία

Να κόβεται το νερό σ’ όλη την πόλη από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, ώστε να μαζεύεται νερό στις δεξαμενές και να έχουν όλοι οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφάσισε ο Δήμος Πύλου. Αυτό επισήμανε στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Παύλος Καλδής για το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η υψηλή ζώνη της Πύλου. Παρατήρησε ότι άμεσα, σήμερα ή τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει και ένα έργο για την ενίσχυση του δικτύου με νερό από τη Γιάλοβα.
Ο κ. Καλδής είπε ότι το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στη επάνω δεξαμενή, απ’ όπου υδροδοτείται η υψηλή ζώνη της Πύλου, καθώς έχει μειωθεί πάρα πολύ το νερό στις πηγές “Κουμπέ” στου Χανδρινού. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για αλόγιστη χρήση, για πότισμα σε περιβόλια και σε γκαζόν, για βίλες που έχουν πισίνες, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να ποτίζουν και ελιές στην “Κοκκινόλακκα”. Παρατήρησε ότι «πρέπει να φέρουμε νερό από τη Γιάλοβα, όπου έχουμε 2 γεωτρήσεις, αλλά δεν αντέχει ο αγωγός μεγαλύτερες πιέσεις» και σημείωσε: «Πέρα από τη διακοπή 12 τη νύχτα με 6 το πρωί, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την επάνω δεξαμενή με νερό από τη Γιάλοβα, να ενισχύσουμε από κει τις ποσότητες του “Κουμπέ”. Θα κάνουμε μπάι πας, θα πάρουμε από την κάτω δεξαμενή και θα το μεταγγίσουμε με νέο αγωγό. Αυτό θα γίνει από Δευτέρα ίσως και το Σάββατο (σήμερα), αν προλάβουμε». Για το έργο της υδροδότησης από τη γεώτρηση του Ελαιόφυτου, είπε ότι «ένα έργο από το Ελαιόφυτο στη δεξαμενή της Σγράππας, μια απόσταση 3 - 4 χιλιομέτρων, δεν είναι έργο που μπορεί να γίνει σ’ ένα μήνα». Με την ευκαιρία, ο κ. Καλδής επισήμανε ότι έχουν στερέψει και οι πηγές στα Μινάγια (Αμπελόκηπους), απ’ όπου παλιά υδρευόταν ο Σύνδεσμος (Καλλιθέα, Μεσοχώρι, Πήδασος, Περιβολάκια κ.λπ.) - μέχρι και η Μεθώνη έπαιρνε νερό. «Τώρα έχουμε τη γεώτρηση στον Μπουρνιά, που δουλεύει 20 ώρες τη μέρα και υδροδοτεί όλα αυτά τα χωριά», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/06/2008

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Πύργος-Τσακώνα: "Στάση" Καϊάφα


Επιβεβαιώνεται η είδηση που δημοσιεύθηκε στο «Θ» το περασμένο Σάββατο, περί «φρένου» όσον αφορά στον αυτοκινητόδρομο Πύργου-Τσακώνας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ο ανταποκριτής της στον Πύργο Μάκης Νοδάρος αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων: «Προσωρινή διαταγή για την αναστολή της εκτέλεσης του έργου του βορειοδυτικού άξονα Πελοποννήσου στο τμήμα Πύργος-Τσακώνα (Ιόνια οδός) και ειδικότερα στο πυρόπληκτο οικοσύστημα του Καϊάφα, θέτει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, ύστερα από προσφυγή του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως».
Διαβάστε περισσότερα...

Αιολικό Μεθώνης: Τα λένε πάλι


Την επανάληψη της συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του θέματος εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» μεταξύ των Δήμων Πύλου και Μεθώνης, ζητά με επιστολή της η ενδιαφερόμενη εταιρεία «Γκαμέσα Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε.».Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, σε μία από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του, αποφάσισε ξανά αρνητικά για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχουν ήδη προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων εγκρίσεων.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτονία μυστήριο 26χρονου στη Γιάλοβα

Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε χθες στις 7.35 το πρωί σε αγροτική περιοχή μεταξύ Πύλας και Πύλου (κοντά στη Γιάλοβα σύμφωνα με την αστυνομία) ο 26χρονος Γιώργος Καστόρας του Αθανασίου.
Ο νεκρός έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο δεξιό μέρος του κεφαλιού του και δίπλα του μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε μια κομμένη μονόκαννη κυνηγετική καραμπίνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο 26χρονος αυτοπυροβολήθηκε με το όπλο που βρέθηκε δίπλα του. Ο νεκρός καταγόταν από την Χαραυγή, ήταν πατέρας 2 παιδιών και έμενε στη Μεσσήνη. Είναι άγνωστο πότε πήγε στην περιοχή “Ζαχαρόπλευρα“ στην οποία βρέθηκε νεκρός. Κάτοικοι των γειτονικών οικισμών λένε ότι δεν τον είχαν δει ξανά. Στα στέκια που ήταν γνωστός ο 26χρονος χθες το απόγευμα κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτοκτόνησε και αρκετοί υποψιάζονταν ότι έπεσε θύμα δολοφονικού χτυπήματος. Οπως συμβαίνει πολλές φορές μετά από ένα τραγικό συμβάν, οι ανεπιβεβαίωτες φήμες κυκλοφορούν μέχρι να ανακοινωθεί το επιστημονικό πόρισμα των αρχών.
Το πόρισμα για το τραγικό συμβάν θα εκδώσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου η οποία θα διενεργήσει νεκροψία για να διαπιστώσει τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του 26χρονου. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια θα εξεταστεί το κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε δίπλα του.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/06/2008

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Πύλος: Πρόβλημα χωρίς λύση η λειψυδρία


Φίλοι συμπολίτες, για δεύτερο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας στη πόλη μας. Είναι τραγικό στην έδρα του Δήμου μας, ενός ιστορικού Δήμου, στον εικοστό πρώτο αιώνα, να μην παρέχονται στους δημότες τα αυτονόητα. Είναι λυπηρό σήμερα να μιλάμε για ανάδειξη του μνημείου στις Καμάρες (παλαιό υδραγωγείο) και να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα...

Ας μη διαμαρτυρόμαστε μετά για την έλλειψη τουριστών όταν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη. Δυστυχώς ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια "χρονίζει" γιατί οι δημοτικοί Άρχοντες δεν έχουν το σθένος και την μεγαλοψυχία να ξεπεράσουν κάποια πράγματα που δεν τους αφήνουν να λειτουργήσουν σωστά. Δεν είναι η πηγή του Βρεττάκου, απλώς η γεώτρηση είχε την «ατυχία» να χτυπηθεί επί δημαρχίας μας. Δεν νομίζω ότι είναι λόγος αυτός για να μην έχουμε νερό. Δεν μπορούν να τιμωρούν μιά πόλη ολόκληρη γιατί βρήκαμε-80 κυβικά νερό την ώρα-εμείς και όχι αυτοί. Αν είχαμε από την αναφερόμενη γεώτρηση νερό θα έλεγε κάποιος ότι έχουμε νερό Βρεττάκου; Δεν μπορώ να καταλάβω τι μυαλά είναι αυτά, του συμμαθητή μου Δήμαρχου και του φίλου μου Παναγιώτη Μπαλαφούτη, Αντιδημάρχου και αρμόδιου για την ύδρευση.

Κώστας...

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Χωρίς νερό μια εβδομάδα η Πύλος ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛ. ΚΑΝΑΚΗ

Η Πύλος δεν έχει νερό εδώ και μια εβδομάδα, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης -προσθέτοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο Γιώργο Χρονόπουλο και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μπαλαφούτη, τον είχαν διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα θα είχε λήξει τη Δευτέρα 23/6. «Το πρόβλημα όχι μόνο δε λύθηκε, αλλά διογκώθηκε», λέει ο κ. Κανάκης, συμπληρώνοντας ότι χτες πήγε στο Δημαρχείο να κουβεντιάσει με το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο - «όμως με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι έλειπαν σε διακοπές στην Ισπανία», αναφέρει.
«Αυτή είναι η ευαισθησία των υπευθύνων προς τους δημότες Πύλου. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι δημότες. Νερό στην Πύλο υπάρχει, αλλά από λάθος χειρισμό των υπευθύνων έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να το απολαύσουμε. Η καταγγελία μου αυτή δεν σταματάει με την ανακοίνωση μου στις εφημερίδες, θα κοινοποιηθεί και στην εισαγγελία Καλαμάτας», τονίζει καταλήγοντας ο δημοτικός σύμβουλος.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/06/2008
Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί η δημοτική μας Αρχή. Το Χειμώνα συστήνει επιτροπές για να μελετήσει το πρόβλημα της ύδρευσης που αντιμετωπίζουμε τους Καλοκαιρινούς μήνες και όταν έρχεται η ώρα του προβλήματος "ψάχνεται" για τη λύση. Αυτό συνέβη πέρυσι και αυτό φαίνεται πως θα συμβεί και φέτος.
Κώστας....

Στην Πύλο η Ενωση Φίλων της Ακρόπολης

Την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας επισκέφτηκαν τα μέλη της «Eνωσης Φίλων της Ακρόπολης» αρχίζοντας από την Καλαμάτα, ύστερα αρχαία Ιθώμη, ανάκτορο Νέστορος, μουσεία Χώρας και Πύλου, Νιόκαστρο Πύλου, Κάστρο Μεθώνης και Κορώνης. Οι αρχαιόφιλοι περιηγητές είναι εκείνοι που αποτελούν την σπουδαιότερη διαφήμιση για έναν τόπο όταν μάλιστα υπεύθυνος αποστολής είναι κάποιος διακεκριμένος άνθρωπος όπως η αντιπρόεδρος της “Eνωσης Φίλων Ακρόπολης“ αρχαιολόγος, πρώην διευθύντρια της Α‘ εφορείας ακροπόλεως Κυρία Αλκιστη Χωρέμη. Η σχέση της Κυρίας Χωρέμη με τη Μεσσηνία ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω όταν ο σύζυγος της πραγματοποιούσε της ανασκαφή στην Καρποφόρα. Υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι στους οποίους η Πυλία, η Τριφυλία οφείλει και κάποτε πρέπει προσσηκόντος να τιμηθούν.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/06/2008

Αρχαία Μεσσήνη: Πρόταση να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO


Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ κατοίκων της περιοχής της Αρχαίας Μεσσήνης (Μαυρομματίου Ιθώμης) από τη μια πλευρά και των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού, της Νομαρχίας και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη από την άλλη. Κύριος λόγος είναι οι διαφορετικές απόψεις των φορέων της περιοχής για τη χωροθέτηση του μουσείου, αλλά και για γενικότερα θέματα που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

17 εκ. ευρώ μόνο θα πάρει η Μεσσηνία από ΕΕ ως πυρόπληκτη


Το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ότι θα αντλήσει, τελικά, η Μεσσηνία από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, από τα 90 που έχουν εγκριθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Ο αντινομάρχης κ. Αναστασόπουλος εξήγησε ότι οι υπόλοιπες Νομαρχίες υπέβαλαν προτάσεις μικρότερων προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα αντί για 250 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν εγκριθεί από το συγκεκριμένο Ταμείο, να εγκριθούν μόνο 90.000.000 ευρώ.
Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι στάλθηκε νέο έγγραφο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το οποίο ζητείται τάχιστη ολοκλήρωση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άνω Μεσσηνία (Σιάμου, Φίλια, Δεσύλλα, κ.ά.). Με το έγγραφο αυτό η Νομαρχία ζητά να ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες που έχει αναλάβει για τα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές.
Παράλληλα, ζητά επικαιροποίηση της μελέτης που έχει συντάξει η Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα στον Πάμισο και τον Πύρνακα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Παραμένει ο Λύγκρης

Την φανέλα του Τσικλητήρα Πύλου θα φοράει και τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Γιώργος Λύγκρης. Ο υψηλόσωμος επιθετικός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ομάδας Μάρκο Σαρδέλη και συμφώνησαν να ανανεώσουν την συνεργασία τους.
Η διοίκηση αυτές τις μέρες θα έχει σειρά συναντήσεων και με τους άλλους παίκτες της ομάδας που είχαν αποκτηθεί για ένα χρόνο, όπως οι Μαραγκός, Σταθάς και Λυμπερόπουλος. Από το αν θα ανανεώσουν οι προαναφερθέντες, θα εξαρτηθεί και ο μεταγραφικός σχεδιασμός αφού αν δεν υπάρξουν αποχωρήσεις, τα κενά στο ρόστερ θα είναι λίγα και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν πολλές μεταγραφές.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/06/2008

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Ξεκαθαρίζει με τις ανανεώσεις

Μετά τις συναντήσεις γνωριμίας που είχε ο νέος προπονητής Θανάσης Λακριντής με τους παίκτες από σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η διοίκηση του Τσικλητήρα. Ήδη έχει ξεκαθαρίσει βέβαια η παραμονή σχεδόν όλων των ντόπιων ποδοσφαιριστών. Εξαίρεση αποτελεί ο Φώτης Διακουμής, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στο Ναυτικό στην Κρήτη και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά στην ομάδα, ενώ στον αέρα είναι η παραμονή του Θανάση Δούνια, ο οποίος ενδέχεται να συνεχίσει τις σπουδές του εκτός Μεσσηνίας.
Από τους «μονοετείς» εξαιρετικά δύσκολη είναι η παραμονή του τερματοφύλακα Θοδωρή Σταθά, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είναι σε θέση να ακολουθεί τις αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις που προγραμματίζει ο Θανάσης Λακριντής με τον συνεργάτη του γυμναστή, Γιάννη Σουρέλη.
Γιάννης Μαραγκός και Γιώργος Λυμπερόπουλος δεν προτίθενται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους πριν την έναρξη των μετεγγραφών, αφού εξετάζουν κι άλλες προτάσεις, ενώ με τον Γιώργο Λύγγρη θα υπάρξει σήμερα μια πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση.
"ΘΑΡΡΟΣ" 22/06/2008

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

«Φρένο» στο δρόμο Πύργου - Τσακώνας

«Φρένο» στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργου - Τσακώνας, ο οποίος επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2013, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το «Σκάι».
Σύμφωνα με τη μελέτη που ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο αυτοκινητόδρομος θα διέρχεται μέσα από το οικοσύστημα του Καϊάφα, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις για αναστολή των εργασιών έως ότου εκδικαστεί προσφυγή.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρισμός: Σήμα κινδύνου για τη Μεσσηνία


Σήμα κινδύνου για τον τουρισμό στη Μεσσηνία εκπέμπουν τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών αεροπορικώς το πρώτο πεντάμηνο του 2008.Σύμφωνα με αυτά, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφηκαν από τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 3.500 αφίξεις τουριστών, ενώ το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά οι επισκέπτες έφτασαν τους 7.378. Η πτώση, δηλαδή, ανέρχεται στο 52,6%!Μεταξύ άλλων, τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γερ. Φωκά.
Διαβάστε περισσότερα...

Μέλη διεθνούς σπείρας «αλάφρωναν» ΑΤΜ και κάρτες

Μέλη διεθνούς σπείρας αποτελούν οι δύο Βούλγαροι που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Καλαμάτας έχοντας στο ενεργητικό τους δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες απάτες εις βάρος χρηστών ΑΤΜ αρκετών υποκαταστημάτων δύο ιδιωτικών τραπεζών. Η δράση τους έχει διαπιστωθεί σε Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως Κένυα, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της σπείρας, πάντως, παραμένει άγνωστος, ενώ κανείς εξ αυτών δε θα μπορούσε να αντιληφθεί την απάτη, αφού δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το παγιδευμένο πληκτρολόγιο ή τον καρταναγνώστη του ΑΤΜ της τράπεζας.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Γιορτή ελιάς στη Γιάλοβα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η γιορτή “Ελιά και Τουρισμός“ που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιάλοβας. Πεντακόσιοι άνθρωποι γεύτηκαν το παραδοσιακό έδεσμα με μπόλικο λάδι καθώς και την τοπική ορχήστρα της Πύλου η οποία για ώρες χάριζε τις νότες της με ελληνική μουσική. Στα μπουζούκια ο Πλάτων Μαλαπέρδας και ο Γιάννης Κανελλόπουλος, στην κιθάρα ο Σάκης Οικονομόπουλος που ήλθε από την Αθήνα ειδικά για τη βραδιά αυτή, στο αρμόνιο ο Θοδωρής Νικολόπουλος, στα ντραμς ο Κώστας Θεοχάρης. Στο τραγούδι ο Τάκης Τσάτουμας και ο Κώστας Λέφας έδωσαν πράγματι συναυλία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου “Ζωή“ ιδιοκτησίας Θοδωρή και Ζωής Γιαννούτσου (πρώην εργοστάσιο “ΒΕΣΟ“).
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/06/2008

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Η ALPHA BANK ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ Πάνω από 300 τα θύματα της απάτης με τις κάρτες

image Τουλάχιστον τριακόσιοι υπολογίζονται οι Καλαματιανοί πελάτες της Alpha Bank που έπεσαν θύματα της ηλεκτρονικής απάτης, όταν από μικροκάμερα που είχε τοποθετηθεί στο ΑΤΜ του υποκαταστήματος στην πλατεία 23ης Μαρτίου γινόταν υποκλοπή του μυστικού κωδικού (ΡΙΝ).Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι η υπόθεση για την Αlpha, η οποία μάλιστα επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της απάτης, αφού οι πληροφορίες που δίνει μιλούν για περίπου 20 εξαπατηθέντες.
Το θέμα χειρίζεται η Alpha Bank σε κεντρικό επίπεδο και οι πληροφορίες που δίνονται για το θέμα είναι ελάχιστες. Πάντως η τράπεζα τονίζει ότι άμεσα οι πελάτες της που εξαπατήθηκαν αποζημιώνονται. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες από τους πολίτες στις αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, κάποιοι από τους εξαπατηθέντες -και μάλιστα πολλοί περισσότεροι από 20- μας ενημέρωσαν για τις δικές τους περιπτώσεις που αναφέρονται σε ποσά μέχρι και 11.000 ευρώ τα οποία “αναλήφθηκαν“ από υποκατάστημα στον Ταύρο Αττικής. Αρχικά οι πληροφορίες που είχαμε από την τράπεζα ανέφεραν ότι οι αναλήψεις έγιναν από καταστήματα τραπεζών σε Βαλακανικές χώρες και ειδικότερα στη Βουλγαρία.
Η περίπτωση υποκλοπής του κωδικού ασφαλείας πάντως είναι μάλλον συχνό φαινόμενο, αφού οι δράστες αναπτύσσουν όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα υποκλοπών. Γι‘ αυτό εκείνο που επισημαίνουν οι τράπεζες και το αναγράφουν και ως μήνυμα στην οθόνη του ΑΤΜ, είναι η προστασία από αδιάκριτα βλέμματα του μυστικού κωδικού των καρτών ανάληψης μετρητών και των πιστωτικών καρτών.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/06/2008

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Εδωσε τα χέρια με Θανάση Λακριντή

Ο Θανάσης Λακριντής θα είναι τελικά ο image αντικαταστάτης του Μιχάλη Ζάγκου στον πάγκο του Τσικλητήρα Πύλου. Ο παίκτης προπονητής φέτος του Τέλλου Αγρα έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση της Πύλου, η οποία και ανακοίνωσε την πρόσληψή του. Ο Λακριντής τόσο στον Τέλλο Αγρα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, όσο και στον Μιλτιάδη είχε το διπλό πόστο του παίκτη - προπονητή. Στην Πύλο όμως θα αγωνίζεται μόνο όταν αυτό καταστεί αναγκαίο, αφού το μέλημά του πλέον είναι η προπονητική και η δημουργία μιας καλής ομάδας.
Ο Λακριντής είχε χθες και την πρώτη του επαφή με το υπάρχον έμψυχο υλικό, από το οποίο ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια και δουλειά στις προπονήσεις. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η διοίκηση του Τσικλητήρα, η οποία μετά το κλείσιμο του κεφαλαίου «προπονητής» έχει ανοίξει ήδη αυτό της μεταγραφικής ενίσχυσης.

Π.Φ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/06/2008

5 έργα προτείνει για το “Leader” ο Δήμος Πύλου

image

Πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ, προτείνει ο Δήμος Πύλου για ένταξη στο πρόγραμμα “Leader” του Δ’ ΚΠΣ. Τα έργα αυτά είναι:

1) Αποκατάσταση παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Μεσοχώρι, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το σχολείο αυτό έχει κτιστεί το 1889 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο. 2) Ανάδειξη καταρράκτη Καλάμαρη στη Σχινόλακα, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ο φυσικός αυτός καταρράκτης βρίσκεται στον ποταμό Γιανούζαγα και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. 3) Αποκατάσταση και ανάδειξη παλαιού Δημοτικού Σχολείου στους Αμπελόκηπους, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το σχολείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως αρχηγείο του αντιστασιακού αγώνα και προτείνεται η λειτουργία του ως Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. 4) Ανάδειξη παλιών υδρόμυλων και υδραυλάκων στους Αμπελόκηπους, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το όλο συγκρότημα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αγροτικής παραγωγικής κληρονομιάς της περιοχής. 5) Αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεσοχώρι, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ναός είναι ο μοναδικός βυζαντινός στα όρια του Δήμου Πύλου και κει έλαβε χώρα η ορκωμοσία των μελών της Φιλικής Εταιρείας της περιοχής.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Πύλο το έργο της αντικατάστασης τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, το οποίο χρηματοδοτείται από
το πρόγραμμα “Θησέας”. Ακόμα, προχωράει η εργολαβία των παιδικών χαρών που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Πύλο, την Καλλιθέα, το Ελαιόφυτο κ.α.
Οσον αφορά τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί: Στις 17 του μήνα γίνεται η δημοπρασία για τη συντήρηση - χαλικόστρωση αγροτικών οδών στην Καλλιθέα, προϋπολογισμού 16.800 ευρώ, με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ 2008. Στις 24 Ιουνίου δημοπρατείται η κατασκευή γηπέδου 5Χ5 δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο Πύλου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από “Θησέα” και ιδίους πόρους. Την 1η Ιουλίου θα γίνει η δημοπρασία για την προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας, προϋπολογισμού 63.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από “Θησέα” και ιδίους πόρους.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/06/2008

Με το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο κάστρο της Πύλου, τι θα γίνει; Δεν χωράει κάπου και αυτός για να αποκατασταθεί; Ίσως αν ήταν χτισμένος στο Μεσοχώρι κάτι να γινόταν και με αυτόν.
Κώστας…

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΥΛΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παραδίδεται στο Δήμο Μεθώνης και ξεκινά, η λειτουργία της Διαδικτυακής Πύλης του Δήμου, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες Δυτικής και Νότιας Ελλάδας και αφορά σε Δήμους με πληθυσμό μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων που εντάσσονται διοικητικά στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Το παρόν έργο υλοποιείται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας (Γ’ Κ.Π.Σ.) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από εθνικούς πόρους κατά 20%. Φορέας λειτουργίας του έργου είναι το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Στόχος του έργου είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων με το βέλτιστο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Δήμος, μέσα από την λειτουργία της Διαδικτυακής Πύλης, αποσκοπεί να προσφέρει αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ενημέρωση των δημοτών και άλλων ενδιαφερομένων για πολιτιστικές, αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, εξυπηρέτηση των Δημοτών και λοιπών ενδιαφερομένων μέσω Internet σχετικά με τις υπηρεσίες του Δήμου, ενίσχυση της εικόνας και προώθηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, ευρύτερη προβολή των ιδιαιτεροτήτων / επιτευγμάτων του Δήμου, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες και μεταναστών.
Στο πλαίσιο προβολής του έργου και των ωφελειών που προκύπτουν για τον πολίτη, έχει εγκατασταθεί στη κεντρική πλατεία Μεθώνης , δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα , μονάδα ενημέρωσης, η οποία θα βρίσκεται στο Δήμο για ένα μήνα και θα ενημερώνει τους Δημότες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δημοτικής Διαδικτυακής Πύλης μέσα από την παρουσίασή της και το διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες, στο δήμο Μεθώνης :
Τηλ: 27230 28711 Fax: 27230 31533 & στην Ιστοσελίδα: www.methoni.gov.gr
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ και 20% από Εθνικούς Πόρους.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/06/2008
Εσείς δεν λυπάστε που δεν υπάρχει μια τέτοια ανακοίνωση και για τον Δήμο Πύλου; Εγώ πάρα πολύ. Μένουμε πίσω συνεχώς.
Κώστας...

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ Αναβάθμιση Λιμεναρχείου Πύλου ενόψει ΠΟΤΑ

image

«Αναβάθμιση του Λιμεναρχείου Πύλου ενόψει της επικείμενης λειτουργίας μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες στη Μεσόγειο “Costa Navarino” (Κωνσταντακόπουλου) με συρροή τουριστών υψηλού εσοδήματος και κυρίως Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναγκαιότητα για αυξημένα μέτρα ασφαλείας», ζητεί και σημειώνει η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου. Το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται στο ψήφισμα με τα τοπικά ζητήματα - προβλήματα, που εξέδωσε η Ενωση στην 8η γενική της συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα.
Επισημαίνει ότι «αναλυτικά απαιτείται: Μεταστέγαση του Λιμεναρχείου Πύλου σε χώρο ικανό να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στις ανάγκες της υπηρεσίας (οι παρούσες συνθήκες είναι άθλιες). Αντικατάσταση του περιπολικού σκάφους με δύο νέα σκάφη.......

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Α‘ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Πρόεδρος του ΝΟ Πύλου ο Αθ. Μαντόγιαννης

Ο Αθανάσιος Μαντόγιαννης είναι ο νέος πρόεδρος του ΝΟ Πύλου μετά τις προχθεσινές εκλογές που έγιναν στα γραφεία της ομάδας τα οποία βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο της Πύλου. Τα άλλα μέλη του νέου 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι Ηλίας Παπαγιαννόπουλος (αντιπρόεδρος), Δημήτρης Διονυσόπουλος (γραμματέας), Αγγελος Μπέλλας (ταμίας, έφορος ακαδημιών), Ευαγγελία Παπαχρήστου (μέλος/έφορος γυναικείου τμήματος), Νίκος Λυμπερόπουλος, Ηλίας Στρατόπουλος, Παναγιώτης Σαρδέλης και Ευστάθιος Ευσταθίου (μέλη). Μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών εργασιών επόμενος στόχος των υπεύθυνων του ΝΟ Πύλου είναι, σε συνεργασία με τον τεχνικό τους Βαγγέλη Οικονομίδη, να γίνει ο προγραμματισμός για μια σαφώς καλύτερη παρουσία στο επόμενο πρωτάθλημα της Α‘ τοπικής κατηγορίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/06/2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Σε αναζήτηση προπονητή ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΜΙΧΑΛΗ ΖΑΓΚΟ

image Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται ο Τσικλητήρας Πύλου μετά το διαζύγιο που προέκυψε με τον Μιχάλη Ζάγκο. Διοίκηση και προπονητής είχαν διαφωνίες σε θέματα σχεδιασμού της ομάδας για τη νέα χρονιά και έτσι έλυσαν την συνεργασία τους, με τον Τσικλητήρα να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Ζάγκου και να έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές με κάποιους Μεσσήνιους τεχνικούς. Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με κάποιον, ωστόσο το θέμα αναμένεται να τελειώσει μέσα στην εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος Μάρκος Σαρδέλης (φωτογραφία) και τα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν συζήτηση τις επόμενες μέρες με κάποιους παίκτες της ομάδας που μένουν ελεύθεροι (Σταθάς, Λύγκρης, Λυμπερόπουλος, Μαραγκός) προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν θα ανανεώσουν την παραμονή τους στην ομάδα ή όχι.
Πλήγμα για τον Τσικλητήρα ενόψει της νέας χρονιάς αποτελεί η απουσία του Φώτη Διακουμή ο οποίος τον Μάιο ξεκίνησε την στρατιωτική του θητεία (στο Ναυτικό) και έτσι δεν θα αγωνιστεί με τον Τσικλητήρα στο νέο πρωτάθλημα της Α‘ τοπικής.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/06/2008

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ:Αξιολογούνται 18 προσφορές μέχρι το τέλος του μήνα

Προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση των μελετών στο δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Από την αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Μελετών Εργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ αξιολογούνται οι τεχνικές προσφορές των 18 ομάδων μελετητικών γραφείων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις μελέτες του συγκεκριμένου δρόμου, προϋπολογισμού 3.756.000 ευρώ.
Εκτιμάται πως η αξιολόγηση των προσφορών αυτών θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα και η επιτροπή στη συνέχεια θα αξιολογήσει τις οικονομικές προφορές. Από το συνδυασμό τεχνικών και οικονομικών προσφορών θα αναδειχθεί το μελετητικό γραφείο που θα αναλάβει τη σύνταξη των μελετών. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις και απρόοπτα, υπολογίζεται ότι το Σεπτέμβριο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος μελετητής.
Πρόσφατα στο ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε και η δημοπρασία για τις γεωτεχνικές έρευνες του ίδιου δρόμου, προϋπολογισμού 940.000 ευρώ. Αν δεν προκύψουν προβλήματα και καθυστερήσεις, όλες οι μελέτες του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2010. Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον του έργου θα επιδιωχθεί από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/06/2008

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα αγοράκι 6 ετών με οξεία λευχαιμία. Ψάχνουμε απεγνωσμένα για δότες αιμοπεταλίων. Η ομάδα αίματος του παιδιού είναι ΑΒ+ (Ρέζους θετικό). Οποιος θέλει να βοηθήσει το παιδάκι να γίνει καλά, μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για να δώσει αίμα για τον Μέτσιο Δημήτριο του Νικολάου. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό) 2310 993506 και 2310 993944. Σας παρακαλούμε, ενημερώστε όσους μπορείτε.

H Aρχαία Μεσσήνη σε όλο τον κόσμο

image

Η ΑΡΧΑΙΑ Μεσσήνη έχει ξεπεράσει τα όρια τηςΜεσσηνίας. Εχει εξαπλωθεί σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Και πολύ σωστά, γιατί ο χώρος και το έργο που έχει γίνει για την ανάδειξή του το αξίζουν. Μετά τη Σκανδιναβία και τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε η Αρχαία Μεσσήνη την περασμένη Δευτέρα, ετοιμάζονται παρουσιάσεις από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο και στο Παρίσι κι εσωτερικά στη Θεσσαλία. Την προσπάθεια στηρίζουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ο Δήμος Ιθώμης. Τώρα δίνεται η ευκαιρία η Αρχαία Μεσσήνη να γίνει γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Και δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί. Γ.Σ

."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/06/2008

Το κιόσκι στην Πύλο


image


ΤΕΛΙΚΑ... έφθασε και η φωτογραφία από τον διαμαρτυρόμενο αναγνώστη για το σιδερένιο κιόσκι στην πλα-τεία της Πύλου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις -στην εφημερίδα μας έχουν ήδη καταχωρισθεί διαμαρτυρίες και οι θέσεις της δημοτικής αρχής- και φυσικά θα το λύσει μόνη της η τοπική κοινωνία με τους εκφραστές της.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/06/2008


Όποιος έχει γνώση της πλατείας της Πύλου θα ξέρει ότι δεξιά της ασπρόμαυρης φωτογραφίας υπάρχει το κιόσκι της καφετέριας «ΕΘΟΣ» του Κουφόγιωργα, αριστερότερα υπάρχουν τα κιόσκια του πρώην σουβλατζίδικου του Σάκη Μαυρίκη και δίπλα ακριβώς το κιόσκι της πιτσαρίας «Παλιό Σινεμά» του Κώστα Παγκάκη και απέναντι, στο ξενοδοχείο «Galaxy”, το κιόσκι της καφετέριας του ξενοδοχείου. Στη θέση της φωτογραφίας υπήρχε και πριν κιόσκι, του προηγούμενου επιχειρηματία, το οποίο κανέναν δεν είχε ενοχλήσει έως πριν λίγο καιρό. Οι νέοι επιχειρηματίες θεώρησαν σκόπιμο να το αντικαταστήσουν-ακριβώς στο ίδιο σημείο-με ένα νέο. Δεν έχω καταλάβει ακόμα που είναι η διαφορά και γιατί κάποιοι ενοχλούνται τόσο πολύ.
Προφανώς σε κάποιους δημιουργεί αλλεργία το όνομα «Βρεττάκος» και φοβούνται τον ανταγωνισμό μαζί τους. Δεν μπορώ να δώσω άλλη ερμηνεία στις αναίτιες επιθέσεις τους. Περιμένω να δω τις διαμαρτυρίες που έχουν πάει στην «Ε».

Μέχρι τότε: Επειδή… «1 φωτογραφία=1.000 λέξεις» και επειδή τα λόγια λένε ....τη μισή αλήθεια, στην έγχρωμη φωτογραφία η κίτρινη τέντα-στο μέσον της-είναι του Κουφόγιωργα, οι δύο λευκές κάτω δεξιά είναι του σουβλατζίδικου και της πιτσαρίας και απέναντι από αυτές-στην άλλη πλευρά της πλατείας και πίσω από τον πλάτανο-η τέντα του «GALAXY». Πατήστε τη φωτογραφία για μεγέθυνση.
Κώστας…

Στη θάλασσα τα μυστικά του σύμπαντος

Ενα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο κοσμικής ακτινοβολίας θα ποντιστεί στη Μεσόγειο σε βάθος χιλιάδων μέτρων.
Του Σπυρου Kαραλη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 07/06/2008
Εθνικές επιστημονικές ομάδες, μεγάλα πανεπιστήμια και διεθνή ινστιτούτα συναγωνίζονται και ενίοτε ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην εξιχνίαση των μυστηριωδών νετρίνων (υποατομικά σωματίδια, μέρος της κοσμικής ακτινοβολίας) που μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για το σύμπαν που ζούμε. Θυμίζει αυτές τις γοητευτικές ιστορίες του Ιούλιου Βερν, αλλά συμβαίνει πραγματικά, και μάλιστα η Ελλάδα συμμετέχει και με πολλές αξιώσεις σε αυτή την επιστημονική κούρσα, έχοντας ως βασικούς ανταγωνιστές Γάλλους και Ιταλούς.
Οι τρεις χώρες δίνουν σκληρό αγώνα για το ποια τελικά θα φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα παγκόσμια εμβέλειας στην αστρονομία. Ο λόγος, για το «Τηλεσκόπιο Νετρίνων του Κυβικού Χιλιομέτρου -KM3NeT», ένα υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο νετρίνων, μια γιγαντιαία εγκατάσταση στο θαλάσσιο βυθό με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τον πύργο του Αϊφελ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί στον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. για τις ερευνητικές υποδομές και είναι στη φάση αξιολόγησης της τεχνολογίας καθώς και του μοντέλου διοίκησης που θα ακολουθήσει.
Η επιλογή της τοποθεσίας στην Μεσόγειο, όπου θα ποντισθεί το KM3NeT, θα γίνει μέσα στο 2009 ή το 2010 και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2011. Τρεις είναι οι υποψήφιες τοποθεσίες: το Φρέαρ των Οινουσών στην Πύλο, η περιοχή του Κάπο Πασέρο νότια της Σικελίας, και ανοιχτά της Tουλόν. «Η περιοχή που επέλεξαν οι Γάλλοι παρουσιάζει σαφή μειονεκτήματα κυρίως λόγω των νερών που είναι σχετικά ρηχά (2.500 μέτρα) και βρώμικα εξαιτίας των εκβολών του Ροδανού και των αποχετεύσεων της Τουλόν και Μασσαλίας, πράγμα που παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες.
Η περιοχή της Πύλου υπερτερεί αυτής της Σικελίας, διότι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα του μεγαλύτερου βάθους και της εγγύτητας στην ξηρά, οι Ιταλοί όμως αντιτείνουν ότι υπερτερούν σημαντικά στην υλικοτεχνική υποδομή στην ξηρά, διότι θέτουν στη διάθεση του Τηλεσκοπίου Νετρίνων του Κυβικού Χιλιομέτρου το Εθνικό Εργαστήριο του Νότου (Lab. Naz. del Sud) στην Κατάνια.
Το επιχείρημα αυτό των Ιταλών είναι σημαντικό και πρέπει να το εξουδετερώσουμε ώστε να επιλεγεί τελικά η Πύλος», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ιων. Σιώτης, διευθυντής Ερευνών στον «Δημόκριτο» και με συντονιστικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής συμμετοχής στα διεθνή φόρουμ.
Το δίκτυο που έχει συστήσει η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα αστροσωματιδιακής φυσικής - ASPERA - μελετά προς το παρόν τις διάφορες προτάσεις, διερευνά τις προτεραιότητες, αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης στη γηραιά ήπειρο. Κι αυτό επειδή οι γιγάντιες υποδομές που απαιτούν τα συγκεκριμένα πειράματα αναμένεται να κοστίσουν δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Η εγκατάσταση στην Πύλο ενός διεθνούς ερευνητικού κέντρου αυτής της εμβέλειας με έμφαση σε καινοτόμες τεχνολογίες θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας με πολλαπλά οφέλη. Ενα από αυτά θα είναι η πλεονεκτική θέση, στην οποία θα βρίσκεται η Ελλάδα στη θαλάσσια περιβαλλοντική έρευνα καθώς και στην εξόρυξη ορυκτού πλούτου σε μεγάλο βάθος όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα», επισημαίνει ο κ. Σιώτης.
Νετρίνο, το «Ιερό Δισκοπότηρο» της αστροσωματιδιακής φυσικής
Τα νετρίνo είναι μια κατηγορία φασματικών σωματιδίων, για τα οποία μέχρι πρόσφατα πιστευόταν πως δεν είχαν μάζα. Ετσι δεν αλληλεπιδρούσαν με την ύλη και η ανίχνευσή τους ήταν κάτι το αδύνατο. Ομως με συγκεκριμένες πειραματικές διατάξεις, έγινε εφικτή η ανίχνευση των νετρίνων που αποτελούν μέρος της κοσμικής ακτινοβολίας, η οποία βομβαρδίζει τη Γη από κάθε σημείο του σύμπαντος. Τα περίεργα αυτά σωματίδια λόγω της φύσεως και της ενέργειας που μεταφέρουν, είναι σε θέση να δώσουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Σύμπαντος. Για να ανιχνευθούν όμως, τα τηλεσκόπια πρέπει να βρίσκονται είτε στα έγκατα της γης είτε στα βάθη της θάλασσας ώστε να απορροφάται η κοσμική ακτινοβολία, που επίσης αφθονεί στο Σύμπαν και που δυσκολεύει την ανίχνευσή τους. Εκεί, λοιπόν, στο βυθό της Πύλου θα στηθεί, αν όλα πάνε ευνοϊκά για την ελληνική επιστημονική ομάδα, το πολυώροφο τηλεσκόπιο. Το δάπεδο του κάθε ορόφου θα έχει σχήμα εξαγώνου, με ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές στην κάθε του γωνία που θα ανιχνεύσουν τη φωτεινή λάμψη όταν το νετρίνο αλληλεπιδράσει με τα άτομα του νερού. Στο κέντρο του εξαγώνου μία σφαίρα από τιτάνιο θα περικλείει τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά του πειράματος όπου θα καταλήγουν τα σήματα των ανιχνευτών. Με ένα καλώδιο οπτικών ινών τα σήματα θα μεταδίδονται στη στεριά.
«..Είναι πολύ καλό για να το αφήσουμε στους Ελληνες»
1992: Ο καθηγητής κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ιθύνων νους του προγράμματος, προτείνει την κατασκευή υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, στο φρέαρ των Οινουσών στα ανοικτά της Πύλου. Με τη βοήθεια μικρής χρηματοδότησης από το υπουργείο Εξωτερικών ξεκινάει με τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμβολή της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών προκαταρκτικές μετρήσεις. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και η προσπάθεια χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα STRIDE της ΓΓΕΤ. Δημιουργείται το διεθνές κονσόρτσιουμ NESTOR (Neutrino Experimental Submarine Telescope with Oceanographic Research) με τ συμμετοχή ελληνικών πανεπιστημιακών ομάδων (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρήτης και «Δημόκριτος»), της Ακαδημίας των Επιστημών της Ρωσίας, των πανεπιστημίων Κιέλου, Ρώμης και Φλωρεντίας και των εργαστηρίων Frascatti της Ιταλίας και Saclay της Γαλλίας.
1997: Οι Γάλλοι και Ιταλοί συνεργάτες του NESTOR αποχωρούν διότι καθυστερεί η υλικοτεχνική υποδομή την Πύλο (δεν υπήρχε αξιοπρεπής εργαστηριακός χώρος, οι εργασίες γίνονταν στα Δημοτικά Σφαγεία, σε εξωτερικούς χώρους, οι επιστήμονες έκαιγαν ξύλα σε βαρέλια για να ζεσταθούν) αλλά και γιατί Γάλλοι και Ιταλοί σκέφτηκαν ότι «this is too good to be left to the Greeks». Οι Γάλλοι ξεκινούν ένα παρόμοιο πείραμα έξω από την Τουλόν και οι Ιταλοί έξω από την Κατάνια.
1998: Η ΓΓΕΤ ιδρύει το Ανεξάρτητο Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης «ΝΕΣΤΩΡ». Επιστημονικές ομάδες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας (Berkeley) και Βέρνης γίνονται μέλη του πειράματος ΝΕΣΤΩΡ.
2001: Η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί με 250 εκατομμύρια δολάρια την κατασκευή ενός άλλου τηλεσκοπίου νετρίνων διατάσεων κυβικού χιλιομέτρου σε βάθος 2.500 μέτρων στους πάγους της Ανταρκτικής.
2002: Η Επιτροπή HENAP (High Energy Neutrino Astrophysics Panel) καταθέτει την τελική της έκθεση, με την οποία προτείνει την κατασκευή τηλεσκοπίου στη Μεσόγειο.
• Η ομάδα ΝΕΣΤΩΡ σημειώνει διεθνή πρωτιά, ποντίζοντας το πρώτο στον κόσμο, πολυεπιστημονικό εργαστήριο βαθείας θάλασσας με μεταφορά δεδομένων στην ξηρά σε πραγματικό χρόνο.
2003: Μια ακόμη πρωτιά. Ποντίζεται σε βάθος 4.000 μ. το πρωτότυπο κομμάτι του τηλεσκοπίου ΝΕΣΤΩΡ και ξεκινούν μετρήσεις.
2005: Εγκρίνεται χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ, με κοινοτική συμμετοχή 9 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 38 ομάδες από 9 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένου του ΝΕΣΤΩΡ και των Ιταλών και Γάλλων ανταγωνιστών.
Το τηλεσκόπιο νετρίνων συμπεριλαμβάνεται στο «list of opportunities» των ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.
2006: Το KM3NeT κατατάσσεται στον Οδικό Χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.
2007: Η Ε.Ε. ζητάει από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καταθέσουν πρόταση προετοιμασίας της διοικητικής δομής καθώς και επιμέρους τεχνολογικών και νομικών προβλημάτων.
3.2008: Ξεκινάει η χρηματοδότηση της προπαρασκευαστικής φάσης.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ: Περίπτερο ενημέρωσης για τη νέα Διαδικτυακή Πύλη

Ενα διαφορετικό περίπτερο λειτουργεί από τη Δευτέρα στην πλατεία της Μεθώνης - απ‘ το οποίο οι δημότες θα προμηθεύονται πλέον τα...εισιτήριά τους για το μέλλον: Πρόκειται για ένα σημείο ενημέρωσης σχετικά με τη νέα Διαδικτυακή Πύλη του δήμου - και το εξωτερικό του κοσμείται από το λογότυπο και την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας - www.methoni.gov.gr. Το περίπτερο είναι εξοπλισμένο με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ οι κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Διαδικτυακής Πύλης παρέχονται από ειδικευμένο υπάλληλο.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Μεθώνης εκσυγχρονίζεται γοργά προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Αλλωστε είναι γνωστό ότι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των πολιτών αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για μια σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αναπτύχθηκε και το έργο «Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες», στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Μεθώνης. Αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία Δημοτικής Διαδικτυακής Πύλης με σκοπό την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών -και ειδικά του Ιντερνετ-για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επιχειρήσεων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/06/2008
Δεν θα κάνω σχόλιο για το τι συμβαίνει με την Πύλο και τις νέες τεχνολογίες. Ας το διαπιστώσουν όλοι όσοι θα μπουν στο site του Δήμου Πύλου. Το μόνο που άλλαξε, από τον Σεπτέμβριο του 2006 είναι το βιογραφικό του νέου Δημάρχου. Αν είναι δυνατόν. Και όμως είναι. Δεν θα πω τίποτε άλλο.
Κώστας…

Φύκια στη Βοϊδοκοιλιά

H ΠΑΡΑΛΙΑ της Βοϊδοκοιλιάς είναι γεμάτη φύκια και οι επισκέπτες απογοητεύονται από την εικόνα που αντικρίζουν, είπαν κάτοικοι της περιοχής στην “Ε“ ζητώντας παράλληλα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να την καθαρίσει. Καλό θα είναι να εισακουστεί το συντομότερο δυνατό το αίτημα των κατοίκων αφού τη Βοϊδοκοιλιά επισκέπτονται καθημερινώς πολλοί παραθεριστές.
Θ.Λ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/06/2008

Παραδείσια - Τσακώνα και Ραψομμάτη τέλος του 2009 ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

Θα τηρηθούν απολύτως τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Καλαμάτας και μέχρι το τέλος του 2009 θα έχουν παραδοθεί τόσο το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα όσο και η παράκαμψη της Μεγαλόπολης. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε, μέσω του βουλευτή Γιάν. Λαμπρόπουλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Δήμος Κατσιγιάννης, μετά από επικοινωνία που είχαν με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της “Ε”. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιάννη, παρά τη συνέχιση της δικαστικής διαμάχης για τις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη, υπουργείο και εταιρεία έχουν συμφωνήσει και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν.
Η μελέτη ενός τμήματος στην έξοδο προς Μαλλωτά που παρουσίαζε σοβαρές δυσκολίες καθυστέρησε αλλά παραδόθηκε και τα έργα θα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα. Τέλος, όσον αφορά το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα ο κ. Κατσιγιάννης διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν οφείλονται στο ρυθμό εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων και ήδη τα έργα προχωρούν κανονικά.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/06/2008
Άντε να δούμε τι, τέλος πάντων, ισχύει. Τα χθεσινά ή τα σημερινά;
Κώστας...

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Μεγάλη προβολή της Μεσσηνίας από την ΕΡΤ

Με συνεχόμενα αφιερώματα που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, η ΕΡΤ προβάλλει σε όλο τον κόσμο -μέσω του δορυφορικού της προγράμματος- την ιστορία, τις ομορφιές και τα προϊόντα της Μεσσηνίας στην πρωινή της εκπομπή (6-10 π.μ.).
Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν τα τοπικά μας προϊόντα όπως το λάδι (ομάδα παραγωγών “Νηλέας“ από τη Χώρα), οι βιολογικές καλλιέργειες (με δηλώσεις του αντινομάρχη Σωτ. Παναγιωτόπουλου), οι υπέροχες ακτές του νομού (Βοϊδοκοιλιά κ.λπ., με δηλώσεις του δημάρχου Νέστορα Τάσου Τσορώνη). Επίσης, η εκπομπή έκανε αφιέρωμα στο Μανιάκι κι έδειξε στιγμιότυπα από τους εορτασμούς της επετείου θυσίας του Παπαφλέσσα. Εγινε δε αναφορά στο ξακουστό καλαματιανό μαντίλι, με πλάνα από τον αργαλειό που χρησιμοποιούν οι καλόγριες για την κατασκευή του - ενώ αρκετό τηλεοπτικό χρόνο κατέλαβε το αφιέρωμα στο μοναδικό ψαροχώρι του Μάραθου και τις ντόπιες πρωτότυπες συνταγές γεμίσματος της σαρδέλας κ.ά.
Η εκτενής αναφορά στη Μεσσηνία θα συνεχιστεί και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, με θέματα από τη Στούπα και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, αφιέρωμα στο μοναδικό βαλσάμικο ξίδι Παπαδημητρίου, στο καλαματιανό ούζο Καλλικούνη, στο τυποποιητήριο λαδιού της ΑΓΡΟΒΙΜ, καθώς και πολλά ακόμη θέματα που προβάλλουν τον νομό. Οι τηλεθεατές έχουν έτσι την ευκαιρία να παρακολουθούν, μέσα από την κάμερα του Αλέξη Μανιάτη και το δημοσιογραφικό λόγο του συντοπίτη μας δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Σκρομπόλα -που κατάγεται από τη Χώρα-, μαγευτικές εικόνες και περιγραφές από τη «Μακαρία Γη».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/06/2008

Αυτοκινητόδρομος πολλών ταχυτήτων

Πρόσβαση Ραψομμάτη: Νομική εμπλοκή
Παραδείσια - Τσακώνα: Αργεί η χρηματοδότηση
Διάβαση Καλογερικού: Ξεκινούν τα έργα
Νέες σήραγγες: Προχωρούν οι διανοίξεις

Τα προβλήματα παραμένουν όσον αφορά την υλοποίηση των εργασιών του νέου εθνικού δρόμου, στις προσβάσεις στη σήραγγα Ραψομμάτη και στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάζεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή την επίσκεψη του νομάρχη Δημήτρη Δράκου στα εργοτάξια την 1η Απριλίου, δεν υπάρχει πρόοδος στη νομική εμπλοκή των εργασιών στο Ραψομμάτη και στη ροή χρηματοδότησης για το Παραδείσια - Τσακώνα. Αισιόδοξη, αντίθετα, είναι η πορεία των έργων της σύμβασης παραχώρησης, στις σήραγγες Αρτεμισίου και Νεοχωρίου κι εκτιμάται πως μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη διάβαση Καλογερικού.
Με τη συγκεκριμένη εικόνα είναι πλέον πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, τα δύο σημαντικά κομμάτια του εθνικού δρόμου -μ’ αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης και της Τσακώνας - να παραδοθούν μέσα στο 2009 και δύσκολα θα είναι έτοιμα και το Μάρτιο του 2010. Διάστημα που προβλέπεται να έχουν παραδοθεί η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο, η διάβαση του Καλογερικού και γενικά όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου από την Κόρινθο έως και τα Παραδείσια, που κατασκευάζονται με τη σύμβαση παραχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ειδικότερα:
- Στις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη, η ανάδοχος κοινοπραξία δε δουλεύει με γρήγορους ρυθμούς, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή με το υπουργείο στην αίτηση διάλυσης εργολαβίας που έχει υποβάλει, η οποία μάλιστα εκδικάστηκε και από το αρμόδιο δικαστήριο στην Τρίπολη. Η κοινοπραξία δουλεύει στη γέφυρα Αλφειού στο ύψος του Λεύκτρου και στο τμήμα Αθήναιο - είσοδος σήραγγας. Το ενδιάμεσο κομμάτι των 800 μέτρων έξοδος σήραγγας - Μαλλωτά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
- Στο Παραδείσια - Τσακώνα η ροή της χρηματοδότησης εξακολουθεί να είναι προβληματική, με αποτέλεσμα το έργο να προχωράει με αργούς ρυθμούς. Αυτή την περίοδο θεμελιώνονται οι
δύο μικρές γέφυρες, οι 160άρες, ενώ έχει παραδοθεί - αυτή είναι η θετική εξέλιξη - μέρος της μελέτης για την τοξωτή γέφυρα, που θα φτιαχτεί στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν εργασίες και στις δύο μεγάλες γέφυρες, στην τοξωτή των 390 μέτρων και στην κοιλαδογέφυρα των 470 μέτρων. Για την ώρα, ο στόχος αυτός φαίνεται εφικτός, αλλά αν δεν αλλάξει η ροή της χρηματοδότησης κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
- Οσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης και το έργο που υλοποιεί ο όμιλος “Μορέας”: Εχει δοθεί υπόσχεση πως θα ολοκληρωθούν σύντομα οι επιτάξεις στην περιοχή του Καλογερικού. Ετσι εκτιμάται πως μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η παρέμβαση στη διάβαση που θα περιλαμβάνει και σήραγγα και με την οποία θα αποφεύγονται οι στροφές της σημερινής διαδρομής. Ο δεύτερος κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου βρίσκεται περίπου στα 700 μέτρα. Οι
δύο κλάδοι της σήραγγας στο Νεοχώρι, πριν το Αρτεμίσιο, βρίσκονται 100 και 200 μέτρα, αντίστοιχα, πριν την ολοκλήρωση της διάνοιξης.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/06/2008

Οι δήμαρχοι συζήτησαν για ανακύκλωση στην Πυλία

Για την καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης στους δήμους τους συζήτησαν χθες το μεσημέρι στο “Sun Rise”, στο Καλαμάκι του Δήμου Πεταλιδίου, οι δήμαρχοι της Πυλίας. Εξέτασαν τα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού που θα κινεί το απορριμματοφόρο, καθώς ο Ενιαίος Σύνδεσμος δεν έχει υπαλλήλους.
Αποφασίστηκε να διατεθούν εργαζόμενοι από τους δήμους για τη συγκεκριμένη δουλειά, μέχρι ο Σύνδεσμος να προσλάβει προσωπικό. Οπως έγινε γνωστό, έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Πεταλιδίου από το αυτοκίνητο που τα μαζεύει στο Δήμο Μεσσήνης, κάδοι έχουν απλωθεί στο Δήμο Πύλου και μέσα στην εβδομάδα θα απλωθούν στην παραλιακή ζώνη των Δήμων Μεθώνης και Κορώνης.
Οι δήμαρχοι συμφώνησαν στη μεγάλη σημασία της ανακύκλωσης στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές. Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και μετείχαν και οι δήμαρχοι Βουφράδος Κώστας Κυριακόπουλος, Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος και Χιλιοχωρίων Τάκης Δαρσακλής.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/06/2008

Ακύρωση παραγγελιών ελαιολάδου


Τα πρώτα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων δειγμάτων από ηλιέλαιο που βρέθηκε σε επιχειρήσεις του νομού μας ανακοινώθηκαν χθες.
Γνωστοποιήθηκε, λοιπόν, πως το ένα δείγμα, από τυποποιημένο ηλιέλαιο, προέκυψε κανονικό μετά από ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ το δεύτερο, από χύμα ηλιέλαιο, βρέθηκε επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο. Πρόκειται για αποτελέσματα αναλύσεων σε δύο δείγματα ηλιελαίου που ελήφθησαν από την επιχείρηση του Κων/νου Διακουμή, η οποία εδρεύει στο Κυνηγού. Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση της Νομαρχίας με ημερομηνία 24 Μαΐου και στην παράγραφο που αφορούσε στην επιχείρηση του κ. Διακουμή, δεν αναφερόταν ανεύρεση επιμολυσμένου ηλιελαίου.
Το «Θ» επικοινώνησε με τον κ. Διακουμή και τον ρώτησε αν γνώριζε ότι του έχουν δώσει ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο. Μας απάντησε «με είχαν ειδοποιήσει και μου είχαν πει μια παρτίδα να μην τη δώσω, την οποία την είχα στη δεξαμενή», κάτι που είπε στους ελεγκτές της Νομαρχίας.
Επισημαίνεται πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος ανέφερε στο «Θ» ότι πελάτες τυποποιητών ελαιολάδου της Μεσσηνίας ακύρωσαν παραγγελίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

"ΘΑΡΡΟΣ" 04/06/2008

Tην Πύλο επισκέφθηκαν οι παλαίμαχοι του Ερυθρού Αστέρα

Στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με τη Μεσσηνία, οι παλαίμαχοι του Ερυθρού Αστέρα βρέθηκαν στην Πύλο συνοδευόμενοι από τους ντόπιους βετεράνους Σκαφιδά και Θεοδώρου. Στη σκιά του πλατάνου απόλαυσαν τα αναψυκτικά και και τον καφέ τους, ενώ στη συνέχεια τους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μπαλαφούτη.
Τ.Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 03/06/2008

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Η επίδραση της ΠΟΤΑ

Λίγους μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων μονάδων που θα αναπτυχθούν στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), είναι αισθητός ο ούριος επενδυτικός άνεμος που πνέει στη Νότια και τη Δυτική Μεσσηνία. Δεκάδες μικρομεσαίοι επενδυτές, ενθαρρυμένοι από την πορεία των έργων, ξεκίνησαν ή ξεκινούν άμεσα να χτίζουν μικρά ξενοδοχεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και ν‘ ανοίγουν ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Σε κάθε γωνιά κυρίως της Πυλίας, είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα των προσδοκιών που καλλιέργησε το όραμα του καπετάν Βασίλη.
Ο επισκέπτης της περιοχής βλέπει παντού να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και μαγαζιά. Διαπιστώνει παράλληλα ότι τα χαρακτηριστικά όλων των νέων αυτών μονάδων είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας -και δεν διαπνέονται από τη λογική της...αρπαχτής. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία για τις επενδύσεις πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού από τις αρχές του νομού. Αν οι αρχές πράγματι θέλουν να συνεχιστεί ο επενδυτικός κύκλος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς. Και με ποιον ακριβώς γνώμονα; Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της “Costa Navarino” στην ΠΟΤΑ, είπε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες οι τουρίστες με υψηλό εισόδημα ζητούν κυρίως: Να είναι ασφαλής ο τόπος που θα επισκεφτούν. Να είναι φιλόξενοι οι κάτοικοι. Να προστατεύεται το περιβάλλον. Κι ακόμη, να κυριαρχούν οι τοπικές γεύσεις στην κουζίνα του προορισμού που θα επισκεφθούν.
Ουσιαστικά, ο κ. Κωνσταντακόπουλος περιέγραψε τους στόχους που πρέπει να θέσουν οι αρχές για να μην μετατραπεί η επενδυτική άνοιξη σε χειμώνα ύφεσης. Οι αρχές θα πρέπει να φροντίσουν ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής και να μη φοβάται μήπως πάθει... ηλίαση και τι θα κάνει αβοήθητος. Γιατί ασφαλής δεν είναι μόνο ο προορισμός που δεν δέχεται συνήθως... τρομοκρατική επίθεση, αλλά και ο προορισμός που παρέχει ασφάλεια κι υγεία στους επισκέπτες του. Αν ο επισκέπτης πατήσει... αχινό και ψάχνει 4 ώρες για γιατρό, μόνο ασφαλής δεν θα αισθανθεί - και θα φροντίσει στη συνέχεια να δυσφημήσει τον προορισμό αυτό στα πέρατα της οικουμένης. Αν ο επισκέπτης έρθει στη Μεσσηνία και δει το πρόσωπο της... αρπαχτής αντί να αισθανθεί φιλοξενούμενος, είναι σίγουρο ότι θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Ενα χαμόγελο και μια καλημέρα αξίζουν περισσότερο από δεκάδες διαφημιστικά φυλλάδια. Και φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, ο επισκέπτης θέλει να δει κάτω από το ελληνικό φως... το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας. Δεν θέλει να δει χωματερές και “αναπλασμένες“ τσιμεντένιες πλατείες. Επίσης, δεν θα έρθει στη Μεσσηνία να δοκιμάσει... πίτσα και παέλια. Θα έρθει για να γευτεί ελιές Καλαμών, μεσσηνιακό ελαιόλαδο, σύκα και άλλα ντόπια προϊόντα του νομού. Αν θέλει να φάει κυρίως... πίτσα, μάλλον θα πάει στη Νάπολη και όχι στην Πύλο. Οι αρχές θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ενημερώσουν τους επαγγελματίες για τους παραπάνω στόχους. Θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει προσπάθεια ώστε σε κάθε ταβέρνα και σε κάθε εστιατόριο ο επισκέπτης να βρίσκει ελιές Καλαμών και μεσσηνιακό ελαιόλαδο - ακόμα και χωρίς να τα ζητήσει ο ίδιος. Αντί να προσπαθούμε να πουλήσουμε λάδι
στο... Βιετνάμ, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης των μεσσηνιακών προϊόντων στις ταβέρνες και τα σούπερ μάρκετ του νομού. Γιατί αντί να προσπαθούμε ματαίως να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη, θα ήταν προτιμότερο -και πιο συμφέρον φυσικά- ναπουλήσουμε τα προϊόντα μας στην τοπική αγορά που διευρύνεται ραγδαία λόγωτου τουρισμού.
Η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει... αλλά οι άρχοντες έχουν πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθούν. Τρέχουν από ημερίδα σε ημερίδα κι από συνέδριο σε συνέδριο για να φωτογραφηθούν στις πρώτη σειρά των καθισμάτων. Με τον τουρισμό θα ασχοληθούν;
Από τη στήλη
Οι συντάκτες της “Ε” σχολιάζουν "Εξω από τα δόντια" Θανάσης Λαγός 03/06/2008
Πολλές φορές με ρωτούν-εναγωνίως- επαγγελματίες και απλοί πολίτες της Πύλου για το τι πιστεύω για την επένδυση του Καπετάν-Βασίλη και αν τελικά θα ωφεληθούν οι πολλοί από την ιστορία αυτή. Ήμουν ένθερμός υποστηρικτής αυτής της επένδυσης από τη θητεία μου στο Δήμο Πύλου, όταν κάναμε μεγάλες προσπάθειες να ξεκολλήσει η επένδυση από το βραχνά της γραφειοκρατίας. Η απάντησή μου ήταν και είναι μία. Προσδοκώ πολλά για όλους εκείνους που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στα standards που έχουν τεθεί από την μεταπήδηση του επιπέδου του τουρισμού πολύ προς τα επάνω. Οι «πελάτες» της ΠΟΤΑ είναι άλλου επιπέδου και άλλης φιλοσοφίας. Έχω ασχοληθεί λίγο με το γκολφ και μπορώ να ξέρω μερικά πράγματα καλύτερα από τον μέσο κάτοικο της περιοχής.
Αν όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, και ευελπιστούν ότι θα έχουν όφελος από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στα μέρη μας, αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και βρουν-όπως το αναφέρει και ο συντάκτης της «Ε»-τρόπους να κρατήσουν τον τουρίστα με κάτι που δεν θα το βρίσκουν αλλού, τότε όλα θα πάνε καλά για τους περισσότερους.
Σίγουρα θα πρέπει να κάνει και η πολιτεία άλματα για να λειτουργήσει καλά το «σύστημα». Το κέντρο υγείας της Πύλου πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι δρόμοι δεν πρέπει να παρουσιάζουν τα χάλια που έχουν τώρα. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να εξαφανιστούν τα σκουπίδια από κάθε στροφή του δρόμου. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά. Δική μας είναι η παροιμία «Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα». Ας το δούμε και έτσι. Πάλι όφελος θα έχουμε.
Θα μου πει κάποιος «και τι θα γίνει, θα αλλάξουμε και περπατησιά;» Πρέπει. Έπρεπε να το έχουμε κάνει τόσο καιρό για μας. Ας το κάνουμε τώρα για μας και για τους άλλους. Με κοινή προσπάθεια, πολιτών και πολιτείας, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες.
Κώστας....

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ με τον Τζαμάλ, ένα Μεσσήνιο... Μαροκινό

Αν βρεθείτε στο Μαρόκο κι ακούσετε κάποιον που φοράει κελεμπία να χρησιμοποιεί την –προσφιλή των Μεσσηνίων- έκφραση «έλα μάνα μου», τότε έχετε συναντήσει τον Τζαμάλ. Πρόκειται για ένα Μαροκινό με μεσσηνιακούς δεσμούς. Στην πραγματικότητα είναι μια προσωπικότητα, ένας «πολίτης του κόσμου». Ενας από τους ανθρώπους που λίγες φορές έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις στη ζωή σου.
Η δική μας συνάντηση έγινε σ’ ένα πρόσφατο ταξίδι στο Μαρόκο, που οργάνωσε το καλαματιανό ταξιδιωτικό πρακτορείο “Τριγκιλίδας“. Ο Βασίλης Τριγκιλίδας που συνόδευε το γκρουπ ως αρχηγός, είχε την εμπνευσμένη ιδέα να επιλέξει τον Τζαμάλ Μπακάτι για ξεναγό
μας στο οκταήμερο ταξίδι στις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου.
Οταν συναντήσαμε τον Τζαμάλ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Βασίλης Τριγκιλίδας μας τον σύστησε ως «Μεσσήνιο από …το Μαρόκο» εξηγώντας μας ότι είναι γεννημένος στο Μαρόκο, αλλά έχει παντρευτεί συντοπίτισσα, από την Πύλο και ζει 20 χρόνια στην Αθήνα. Αυτή η σύσταση αρχικά και η όλη συμπεριφορά του απέναντι στο γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν το ερέθισμα για να του ζητήσω να μου δώσει μια συνέντευξη.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση σε όλο το ταξίδι, ήταν ότι η παρουσία του και η πλήρης γνώση του για τη χώρα που επισκεπτόμασταν, τη χώρα του, μας έκανε να νιώθουμε απολύτως ασφαλείς. Επιπλέον αντιληφθήκαμε σύντομα ότι με τον Τζαμάλ ξεναγό μας, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Μαρόκο, έτσι όπως δεν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν συνήθως τα γκρουπ των τουριστών.
Απορούσα συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, πώς είναι δυνατόν να είναι ακούραστος, να δίνει πληροφορίες για τα πάντα και να φροντίζει για τον καθένα ξεχωριστά. Για τον ίδιο ήταν απολύτως φυσικό αυτό, γιατί όπως μου είπε «πρέπει να αγαπάς τη δουλειά σου, ειδικά όταν αυτή έχει σχέση με κόσμο που κάνει ένα ταξίδι για να περάσει όμορφα και να δει ένα διαφορετικό μέρος».
Το προσωπικό ταξίδι του Τζαμάλ ξεκίνησε από την πόλη της Φεζ του Μαρόκου όπου γεννήθηκε, σε μια οικογένεια με άλλα 6 αδέλφια. Εκεί πήγε σχολείο αλλά κατόπιν συνέχισε σπουδές στη Γαλλία και την Ελβετία. Και όχι μόνο σπουδές αλλά και δουλειά, γιατί έπρεπε να βοηθάει και την υπόλοιπη οικογένεια που είχε μείνει πίσω. Το ότι έζησε και ζει πολλά χρόνια εκτός Μαρόκου, καθόλου δεν τον έκανε να αποτραβηχτεί από την βορειοαφρικανική χώρα. Το αντίθετο μάλιστα, ενώ εκείνο που τονίζει συνεχώς στην κουβέντα μας είναι ότι «δεν έχει σημασία πού θα ζήσεις, αλλά το πώς θέλεις να ζεις». Η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής του ζωής τον βρίσκει με ένα πτυχίο Κοινωνιολογίας, επιστήμη ωστόσο που ποτέ δεν υπηρέτησε. «Δεν ήταν το όνειρό μου να γίνω κοινωνιολόγος, αλλά επέλεξα τη συγκεκριμένη επιστήμη γιατί ήθελα να μάθω λίγο καλύτερα τη ζωή, τη ζωή μου. Ηθελα μέσα από την Κοινωνιολογία να πάρω εμπειρίες και γνώση γιατί η ζωή μας ολόκληρη είναι μια κοινωνική επιστήμη» μου λέει. Αλλωστε καριέρα στην Κοινωνιολογία δεν ήταν εύκολο να κάνει γιατί πάντα ήταν αναγκασμένος να ασχολείται με διάφορες δουλειές για να μπορεί να τα βγάζει πέρα. Το 1988 αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ εν τω μεταξύ είχε γνωρίσει τη γυναίκα του στην Ελβετία.
«Η απόφαση να ζήσουμε στην Ελλάδα πάρθηκε γιατί θέλαμε να έχουμε μια ποιοτικά κοινωνική ζωή. Η ζωή στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη, κι ας μην το έχουν καταλάβει τόσο καλά ακόμη οι Ελληνες. Θα έπρεπε να είναι πιο χαμογελαστοί γιατί ζούνε στον παράδεισο, παρά τα όποια προβλήματα» λέει κατηγορηματικά. Επιπλέον ο Τζαμάλ γνώρισε την αποδοχή από τους Ελληνες και είχε πάντα πολλούς Ελληνες φίλους. «Στην Ελλάδα ζω σαν Ελληνας, έχω ελληνικές συνήθειες, κάνω παρέα με Ελληνες, κάποιοι από τους οποίους με στήριξαν πολύ. Μάλιστα θα συμβούλευα όσους ξένους ζουν στην Ελλάδα να αναπτύσσουν φιλίες με τους ντόπιους και να μην έχουν σχέση μόνο με άλλους ξένους. Είναι σημαντικό να ζεις στην κοινωνική καθημερινότητα της χώρας που μένεις. Εγώ σκέφτομαι το Μαρόκο μόνο όταν φτάνω στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα. Η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη χώρα, γι’ αυτό και οφείλει να μπει ο ξένος στις συνήθειές της και στην καρδιά των Ελλήνων. Εμένα μ’ αρέσει η ελληνική νοοτροπία. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» τονίζει. Με τον τομέα του τουρισμού ασχολήθηκε επαγγελματικά γιατί είναι μια δουλειά που απαιτεί επαφή με τον κόσμο, κι αυτό είναι κάτι που του αρέσει πολύ: «Είναι σημαντικό να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν καινούργια πράγματα. Οταν συνοδεύω Ελληνες ταξιδιώτες στο Μαρόκο θέλω να δουν τη χώρα μου όπως πραγματικά είναι, με τις ομορφιές και με τις δυσκολίες της. Προσπαθώ να περάσουν όσο καλύτερα γίνεται γιατί αισθάνομαι σαν να φιλοξενώ συγγενείς μου στο σπίτι μου, οπότε είναι λογικό ότι θα κάνω τα πάντα για να τους ευχαριστήσω».
Ο Τζαμάλ έχει συνοδεύσει και πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο Μαρόκο, ενώ όταν του
επισημαίνω ότι τελικά οι πληροφορίες που έχουμε από τα ελληνικά ΜΜΕ για τη χώρα του, δεν ανταποκρίνονται και τόσο στην πραγματικότητα που εμείς ζήσαμε αυτό το οκταήμερο εκεί, μου απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά δεν τα ψάχνουν όλοι τα πράγματα και η εικόνα που μεταφέρουν δεν είναι η σωστή. Για παράδειγμα παλιότερα είχε κυκλοφορήσει πως το Μαρόκο είναι μια χώρα που «κλέβουνε» τις ξανθιές γυναίκες που κυκλοφορούν στο δρόμο. Λίγοι Ελληνες έχουν τη σωστή εικόνα για το Μαρόκο, γι’ αυτό και προσπαθώ να γνωρίζουν την πραγματική ζωή της χώρας, τουλάχιστον όσοι ταξιδεύουν μαζί μου».
Με την ευκαιρία πάντως, σας εξομολογούμαι ότι κι εμένα η εικόνα που είχα στο μυαλό μου για το Μαρόκο ήταν διαφορετική απ’ αυτά που έζησα εκεί. Δεν είναι μια τριτοκοσμική χώρα που η φτώχεια σέρνεται στους δρόμους -χωρίς να σημαίνει ότι δεν τη συναντάς. Αλλά μήπως δεν τη συναντάς και στον «πολιτισμένο» κόσμο; Επίσης δεν αρπάζουν ξανθιές στρουμπουλές Ευρωπαίες- απόδειξη ότι όλες γυρίσαμε πίσω... Βέβαια είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι εκεί εξακολουθούν να φλερτάρουν, κάτι που στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει. Και μην φανταστείτε ότι φλερτάρουν μόνο τις τουρίστριες, αφού και οι δικές τους γυναίκες δεν ανήκουν στις φανατικές μουσουλμάνες με την μπούργκα (υπάρχουν και τέτοιες εννοείται), αλλά σε πανέμορφα κορίτσια που ντύνονται όπως κι εμείς, πίνουν αλκοόλ και διασκεδάζουν σε μαγαζιά που –συγγνώμη κιόλας-είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μας.
Με τον Τζαμάλ μιλούσαμε συνεχώς, ώρες ατελείωτες και όσα είπαμε για κοινωνία, πολιτική, οικονομία, ακόμα και για τη σόουμπιζ δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε ένα ρεπορτάζ. Η συζήτησή μας πάντως δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από τη Μεσσηνία: «Επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία τη Μεσσηνία και μ’ αρέσει πολύ η περιοχή. Ειδικά όταν βγαίνω στην πλατεία της Πύλου νιώθω ότι είμαι ανάμεσα σε φίλους. Κάθομαι για καφέ και χαιρετάω πολύ κόσμο. Κι αυτό το ένιωσα από την αρχή. Ολοι με αγκάλιασαν πολύ θερμά από τις πρώτες φορές που πήγα εκεί. Μάλιστα στην αρχή που δεν ήξερα τη γλώσσα με προσέγγιζαν μιλώντας μου στα αγγλικά για να μην αισθάνομαι ξένος».
Γι’ αυτό το ταξίδι στο Μαρόκο θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες ακόμα, αλλά είναι βέβαιο ότι αν δεν ταξιδέψετε και εσείς ως εκεί δεν θα αντιληφθείτε την αίγλη που έχει αυτή η χώρα. Πάντως σας το συστήνω ανεπιφύλακτα ως προορισμό και το μόνο που μπορώ να σας ευχηθώ είναι να σταθείτε τόσο τυχεροί στην επιλογή του ξεναγού...

Ρεπορτάζ
Μαρία Τομαρά "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 02/06/2008
Ο Τζαμάλ είναι «πανηγύρι». Σας το λέω και εγώ με «πλήρη γνώση», καθ’ ότι τυγχάνει πρώτος μου εξάδελφος. Δεν είμαι Μαροκινός αλλά η γυναίκα του είναι πρώτη μου εξαδέλφη. Έχει αγαπήσει την Ελλάδα και την Πύλο σαν την πατρίδα του και όποτε βρεθεί στην Πύλο θα ακούσει όλη η πλατεία τα γέλια του. Την Τρίτη το βράδυ στην Πύλο τυχαία βρέθηκα με άτομα, που φιλικό τους ζευγάρι ήταν σε αυτή την εκδρομή. Τους είχαν μεταφέρει ακριβώς την ίδια εικόνα που περιγράφει η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ. Αξίζει πράγματι ένα ταξίδι μαζί του στο Μαρόκο.
Κώστας...

Γιώργος Τσαγκάρης, Έζησε «Ωραίος σαν Έλληνας»


Γι’ αυτόν που έχει φύγει από τη ζωή συνήθως λέγονται μόνο καλά λόγια. Και οι επικήδειοι είναι ύμνοι στο πρόσωπό του. Η περίπτωση του Γιώργου Τσαγκάρη είναι από εκείνες όπου η θλίψη και ο καλός λόγος δεν είναι τυπικότητες. Όσα ειπώθηκαν χθες στον τελευταίο αποχαιρετισμό του συνθέτη, ήταν πέρα για πέρα αλήθειες. Δεν είχαν ίχνος υπερβολής. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο Νεκροταφείο Καλαμάτας. Της πόλης που αγαπούσε και την οποία είχε επιλέξει για μόνιμη κατοικία του, που έγινε και παντοτινή. Δίπλα του στο ύστατο ταξίδι οι αδελφές, οι γαμπροί, τα ανήψια του, η σύντροφός του.
Διαβάστε περισσότερα...


Είχα συνεργαστεί μαζί του. Ήταν όλα αυτά και πολλά άλλα. Ένας υπέροχος Άνθρωπος που

δεν πρόλαβε να δώσει στην Καλαμάτα και στην Μεσσηνία όλα αυτά που ήθελε και μπορούσε. Καλό σου ταξίδι Γιώργο.

«Πολιτισμός και ανάπτυξη» από το Μανιατάκειον Ίδρυμα

Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μπουκαλιού σήματος κατατεθέν για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο αυτό τόνισε ο διευθύνον σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ αε Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Μανιατάκειου Ιδρύματος και ανέπτυξε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Δείτε σχετικό Βίντεο