Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Φωτισμός στο λιμάνι της Πύλου

Εγινε χθες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η δημοπρασία για το φωτισμό του λιμανιού της Πύλου, προϋπολογισμού 165.000 ευρώ. Προσωρινός μειοδότηςαναδείχθηκε η εταιρεία “Δ. Λιαράκος - Γ.Παπαποστόλου Ο.Ε.”, με έκπτωση 45%. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν άλλες 8 προσφορές με εκπτώσεις από 43% μέχρι 27%. Οπως πληροφορηθήκαμε, από εργολάβους που κατέθεσαν προσφορές, εξετάζεται η περίπτωση της υποβολής ένστασης.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/07/2008

ΝΙΚΑ-ΤΕ το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας

image

Δυστυχώς πάλι θα γίνει αναφορά σχετικά με την πολιτική που ασκεί το Λιμενικό Ταμείο στην Πύλο, η οποία θα προκαλέσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Ο Δήμος Πύλου στις 2/3/07 με έγγραφό του (αριθ. πρωτ. 1118) και με θέμα: “Αίτημα παραχώρησης χώρου για την κατασκευή παιδικής χαράς“. Συγκεκριμένα το αίτημα έχει ως εξής: Παρακαλούμε όπως μας παραχωρήσετε προς χρήση για διάστημα τριών χρόνων, στον προβλήτα της Πύλου, χώρο για κατασκευή παιδικής χαράς εμβαδού 220 τ.μ. Η μελέτη και κατασκευή της παιδικής χαράς θα βαρύνει αποκλειστικά τον δήμο μας. Συνημμένα σας αποστέλλουμε τοπογραφικό διάγραμμα του προβλήτα στο οποίο φαίνεται ο ζητούμενος χώρος.
Σε απάντησή του το Λιμενικό Ταμείο αφού συνεδρίασε η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του θέματος για την παραχώρηση λιμενικού χώρου σύμφωνα με τη μελέτη που υπεβλήθη, επειδή ο υπ‘ όψιν χώρος θα χρησιμοποιηθεί για δημιουργία ζώνης ασφαλείας λιμένος σύμφωνα με εγκύκλιο του YEN (υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας).
Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος η Πύλος διοικείται αφ‘ ενός από τον Χρονόπουλο και αφ‘ ετέρου από τον Τζάνε. Ο μεν Χρονόπουλος δημαρχεύει της ενδοχώρας ο δε Τζάνες της παραλίας. Το μέγα λάθος του Δήμου Πύλου είναι ότι παρόμοιες αιτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να αναρτώνται όχι στο δημοτικό κατάστημα αλλά στην κολόνα της κεντρικής πλατείας προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος ότι η Πύλος και η Καλαμάτα -στις πόλεις δηλαδή που υφίσταται Λιμενικό Ταμείο- ο Χρονόπουλος και ο Νίκας έχουν έναν σύμβουλο ο καθένας στο Δημοτικό τους Συμβούλιο, (πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο) τον Τζάνε, ο οποίος δεν ανήκει ούτε στην συμπολίτευση ούτε στην αντιπολίτευση των δήμων αυτών, ανήκει όμως στον χώρο της κουτάλας που ανακατώνει τη σούπα.
Τώρα υπάρχει η εξής παρατήρηση: Ακριβώς πλάι στο χώρο που ζητούσε ο δήμος για δημιουργία παιδικής χαράς δόθηκε άδεια σε εστιατόριο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Να σημειωθεί ότι ο χώρος που τo Λιμενικό Ταμείο θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με την εγκύκλιο του εν λόγω υπουργείου, είναι o χώρος που προσεγγίζουν καράβια ή υπάρχουν άλλες ναυτιλιακές δραστηριότητες, δηλαδή από τη μέση του μόλου μέχρι την κεφαλή του. Το σημείο των 220 τ.μ. που ζητήθηκε από τον δήμο για παιδική χαρά και που ακριβώς πλάι βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα υπάρχει τεχνητό λιμανάκι για τους λουόμενους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι χώροι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας η οποία βεβαίως ακόμα είναι ανύπαρκτη. Ως εκ τούτου τα δύο σημεία που βρίσκονται στον ίδιο άξονα, εμπίπτουν σε διαφορετικά καθεστώτα και αναλύονται κατά περίπτωση. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός. Το Λιμενικό Ταμείο από την παιδική χαρά δεν θα εισέπραττε. Από το εστιατόριο εισπράττει. Κατά το κοινώς λεγόμενο «τα παίρνει».
Δήμαρχε Καλαμάτας, με όλο το σεβασμό στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, το Λιμενικό Ταμείο και στην Καλαμάτα σου ‘χει κάτσει στο σβέρκο. Είναι γνωστό ότι η Μεσσηνία αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που βάσει νόμου, ονομάζονται πλέον «Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία» έχοντας περιέλθει στους δήμους. Στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο Λιμενικά Ταμεία, Καλαμάτας και Πύλου. Ο Χρονόπουλος εξ όσων γνωρίζω έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες καθώς επίσης είναι γνωστές και οι δικές σου τοιούτες. Μέχρι τώρα δεν κατορθώσατε παρ‘ότι δώσατε
μάχη να Νική-σετε το κομματικό θηρίο το οποίο κατασπαράζει τον κορυφαίο θεσμό της αυτοδιοίκησης. Η ανεκτικότητά σου να σου κυβερνάει την παραλία της Καλαμάτας ο Τζάνες προσδιορίζεται σε μας τους Πύλιους μειωμένη ως ανύπαρκτη διάθεση για «επανάσταση» κατά των διορισμένων θεσμών.
Ομως υπάρχουν πολλοί στην Πύλο που επιθυμούν ειρηνική επανάσταση και κατά την εκτίμησή μου πρέπει να ηγηθείς. Η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία κάνει τη δουλειά της.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/07/2008

Μεθώνη: Νορμάλ η κατανάλωση νερού




Ευχαριστημένος από τις κανονικές – μέχρι στιγμής – ανάγκες υδροδότησης του Δήμου είναι ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής. Μιλώντας στο «Θάρρος», παρατήρησε ότι σε σχέση με πέρσι η κατανάλωση είναι μικρότερη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «αντέχουν» οι παροχές, οι πηγές και οι γεωτρήσεις. Επίσης, αυτό δεν αποκλείεται να οφείλεται στο ότι κάτοικοι και επισκέπτες συνειδητοποίησαν πως δεν πρέπει να σπαταλούν απερίσκεπτα το νερό. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος προετοιμάζεται να συνδέσει απευθείας με το δίκτυο ύδρευσης στα Καμάρια μία ακόμη γεώτρηση, αφού η κατασκευή της σχετικής δεξαμενής πρόκειται να εκτελεστεί από πιστώσεις του προγράμματος «Θησέας». Η συγκεκριμένη γεώτρηση θα τροφοδοτεί το δίκτυο, σύμφωνα με τη ζήτηση που υπάρχει. Η λειτουργία της συγκεκριμένης γεώτρησης, συνέχισε ο κ. Μιχελής, είναι σημαντική, καθώς θα βοηθήσει να απομονωθεί ένα μεγάλο τμήμα από τα Καμάρια από το δίκτυο που υδροδοτεί Ευαγγελισμό, Μεθώνη και Φοινίκη. Έτσι, τα όποια κυβικά καταναλώνονταν στα Καμάρια, θα καλύπτονται πλέον από τη γεώτρηση και η ποσότητα του νερού θα μπορεί να διοχετεύεται στα υπόλοιπα σημεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Aπάντηση στους «επισιτιστές» Πύλου

Κύριοι του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου, στην δικηγορίστικη απάντησή σας σχετικά με την επιστολή μου για τη μη καταβολή του εισπραχθέντος και μη αποδοθέντος -από μερικούς- του 2% του τέλους παρεπιδημούντων, θα περίμενα άλλα να αναφέρατε. Δεν τολμήσατε. Θ’ απαντήσω όμως σε αυτά που αναφέρατε σε ένα - ένα ξεχωριστά.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο. Η επιστολή μου είχε ονοματεπώνυμο. Το ίδιο θα περίμενα και από τη δική σας και όχι το διακριτικό τίτλο του συλλόγου σας. Θα περίμενα επομένως να έχει τα ονοματεπώνυμά σας και δίπλα -από ευθιξία- αν χρωστάτε ή όχι στον δήμο. Ισονομία, ισοπολιτεία και ευθιξία επομένως συμπεριλαμβάνονται στις άγνωστες -για εσάς- λέξεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι είστε ο σύλλογος που δημιουργήθηκε -μετά την απόσχισή σας από τον Εμπορικό Σύλλογο- για να πολεμήσει και τελικά να μην καταβάλει ετσιθελικά το 2% αφού το είχατε προηγουμένως όμως προσθέσει στον τιμοκατάλογό σας και το εισπράττατε και τότε αλλά και τώρα από τους πελάτες σας. Εχετε να απαντήσετε κάτι επ’ αυτού;
Η δική μας δημοτική θητεία, βασιζόμενη στις διατάξεις του αρθ. 1 του Ν. 399/1976 όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του Ν. 1080/1980… επέβαλε το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 2% «προκειμένου ο Δήμος Πύλου αντιμετωπίσει, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, τις πρόσθετες δαπάνες που προκαλούνται στον τομέα καθαριότητας και φωτισμού, ως και της ανάγκης εκτελέσεως έργων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών» όπως ήταν το σκεπτικό της απόφασης. Νομίζω ότι είναι από όλους παραδεκτό ότι τόσο καθαρή Πύλος -όσο ήταν σε αυτή την περίοδο- δεν έχει υπάρξει από τότε. Το τέλος 2% είναι ανταποδοτικό και βοηθούσε τα μέγιστα τα δικά σας επαγγέλματα με την καλή εικόνα που παρουσίαζε η Πύλος.
Για τα υπονοούμενά σας τώρα περί της απουσίας μου από την Πύλο, και επομένως και από τα κοινά της, και ότι αυτό αποτελεί λόγο για να μην έχω άποψη -όπως θέλετε εσείς- θα σας απαντήσω ότι αν είχατε τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναφέρετε την αλήθεια -αν δεν την γνωρίζετε πληροφορηθείτε την- θα ξέρατε ότι είμαι στην Πύλο τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο και αν θα έπαιρναν παρουσίες στα δημοτικά συμβούλια όλης της χρονιάς -«δημοτών» και όχι απλώς «πολιτών» όπως εσείς με αποκαλείτε- θα μένατε από τις απουσίες, για να μην πω ότι δεν θα ήσαστε καν γραμμένοι έστω και μια φορά στους παρόντες, σε αντιδιαστολή με εμένα. Επομένως, αλλού αυτά -τα περί απουσίας μου- και όχι σε μένα. Είναι γνωστή η αγάπη μου και το ενεργό ενδιαφέρον μου για την Πύλο και τα προβλήματά της. Οι προσπάθειές μου για επίλυση θεμάτων που άπτονται π.χ. της δημόσιας υγείας της Πύλου είναι γνωστές σε μένα και μόνο γιατί είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων και των φανφαρονισμών. Κλείνω αυτό το θέμα αναφέροντάς σας ότι κάνω φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Πύλου, η οικογενειακή μου μερίδα είναι στο δημοτολόγιο του Δήμου Πύλου και ψηφίζω στην Πύλο. Τα ελάχιστα τυπικά προσόντα που έχετε για να χαρακτηρίζεστε «δημότες Πύλου» τα έχω και εγώ και επιπλέον την ουσιαστική αγάπη μου για τον τόπο μας.
Η ιδιότητα του απλού δημότη -και όχι απλώς ιδιώτη όπως με θέλετε εσείς- του Δήμου Πύλου μου δίνει το δικαίωμα -χωρίς τη δική σας άδεια φυσικά- να θέλω να ξέρω -εγώ και πολλοί άλλοι συνδημότες- ποιος μας εισπράττει το 2% και δεν το αποδίδει στο δήμο. Είναι δικαίωμά μου να το γνωρίζω αυτό γιατί κάποιοι εισπράττουν από μένα και για λογαριασμό του δήμου χρήματα τα οποία παρακρατούν.
Πάμε τώρα στην αναφορά σας ότι δήθεν ενεργώ «για λογαριασμό άλλω... με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων φίλων…». Προφανώς θα το γράψατε τις ημέρες του καύσωνα και θα είχατε πάθει παράκρουση. Αν κάποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για το πώς πληρώνοντας εσείς τα χρέη σας στο δήμο εγώ εξυπηρετώ πολιτικά (;) και οικονομικά (;) συμφέροντα φίλων μου, θα ήθελα να μου το δώσετε
τεκμηριωμένα να το καταλάβω. Αν εννοείτε πάντως φίλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, ναι, είναι αρκετοί φίλοι μου και δεν νομίζω ότι αυτό μου αφαιρεί το δικαίωμα να τους κάνω κριτική ή να τους επισημαίνω τυχόν παραλείψεις και λάθη τους. Το ότι με κάποιους από αυτούς δεν έχουμε τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις είναι επίσης σε όλους μας γνωστό. Θα με ψέξετε και γι’ αυτό; Αλλη μια άστοχη αναφορά σας κύριοι «επισιτιστές».
Στα ανερμάτιστα σχόλια σας για αυτόφωρα και δήθεν σύγχυση που προκάλεσε η τότε δημοτική αρχή, της οποίας είχα την τιμή να είμαι τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος, θα σας απαντήσω ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτοί που επί της δικής μας θητείας αλλά και στη συνέχεια -επί Φιλιππόπουλου και Καρακαϊδού- βρίσκονταν σε μόνιμη αντιδικία με το δήμο για τα ίδια ακριβώς, γνωστά σε πολλούς, θέματα είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά να φάνε το κεφάλι τους. Τελεία και παύλα και με αυτό.
Η αναφορά σας για «λάδι στη φωτιά» που θυμήθηκα να ρίξω, σχετικά με τη μη καταβολή του τέλους από μέλη του Συλλόγου σας, δεν προήλθε από «αυτανάφλεξή» μου αλλά όπως ανέφερα και στην επιστολή μου από συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου -για άλλη μια φορά θα προσθέσω- τη λειτουργία περιφρονείτε με την μόνιμη απουσία σας.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με τον σημερινό δραστήριο πρόεδρό του -καλός τώρα ο Καραμπάτος- και την «ανάσα» που σας έδωσε για μια εβδομάδα με τους μοτοσυκλετιστές, είχε έρθει να ενημερώσει τους Πύλιους εμπόρους για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ο οικονομικός ιστός της Πύλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής από την είσοδο τέτοιων επιχειρήσεων σε τόσο μικρά μέρη όπως η Πύλος και αναφέρομαι στην εγκατάσταση υπερκαταστημάτων στην πόλη μας. Τον είχατε χλευάσει τότε ότι δήθεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Καλαματιανών εμπόρων. Οι επαγγελματίες της Πύλου- σε συμπαράσταση του υπερκαταστήματος- μαζέψατε υπογραφές προς ενίσχυση της έλευσής του. Οταν σας ζητήσαμε, ο πρόεδρος και εγώ -σαν αντιπρόεδρος τότε του Εμπορικού Συλλόγου Πύλου- να καταθέσετε τις υπογραφές για να ξέρουν μετά από λίγο καιρό τα παιδιά σας ποιος ήθελε τον οικονομικό μαρασμό της Πύλου, «ανακρούσατε πρύμνα» και δεν τις παρουσιάσατε πουθενά.
Σε ό,τι έχει σχέση με την αναφορά σας στην ψήφο μου που «ουσιαστικά χάρισε έναντι ευτελούς ανταλλάγματος δημοτική περιουσία» γράψτε μου σε τι αναφέρεστε για να πάρετε την απάντηση και σε αυτό.
Σίγουρα και η στάση μας απέναντι στα κοινά αξιολογείται «πρώτα από τον κόσμο και μετά από την ιστορία» όπως αναφέρετε. Εσείς όμως στα κοινά είσαστε ανύπαρκτοι. Δεν γνωρίζω κανενός μέλους σας κάποια ενέργεια γενικής -και όχι συντεχνιακής- φύσεως. Γιατί περιμένετε αξιολόγηση επομένως και καταγραφή σας από την ιστορία; Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η αδιαφορία σας και η ανυπαρξία σας στα κοινά; Οταν λέμε κοινά, πάντα εννοούμε θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό και όχι την τσέπη μας.
Κώστας Καραλής 28/07/2008

Δρόμος 15 χιλιομέτρων Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Τετράιχνος, με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος 17 μέτρα θα είναι ο νέος δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε απόσταση 600 - 800 μέτρων από τη θάλασσα. Θα έχει διαχωριστικό - στηθαίο από μπετόν και 7 ισόπεδους κόμβους.
Θα διαθέτει παράλληλους δρόμους, έναν ανά κατεύθυνση, πλάτους 5 μέτρων ο καθένας. Το συνολικό του μήκος είναι 15 χιλιόμετρα και το μέσον του υπολογίζεται στην Μπούκα. Θα φτιαχθούν γέφυρες, οι πιο μεγάλες στον Πάμισο 100 μέτρων και στον Αρι 50 μέτρων. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας στους μελετητές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η εκπόνηση όλων των μελετών του νέου δρόμου με χρηματοδότηση από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Οι μελέτες μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμες σε 1 χρόνο. Η κατασκευή του νέου δρόμου θα επιδιωχθεί από το Δ’ ΚΠΣ, το ΠΕΠ Πελοποννήσου ή το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε ξεκινήσει τη σύνταξη των μελετών για τον άξονα αυτό, αλλά σταμάτησε τη διαδικασία γιατί δεν υπήρχε ικανοποιητική ροή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση. Eτσι, αποφάσισε να δεχθεί την προσφορά του κ. Κωνσταντακόπουλου, την οποία υλοποιεί με προγραμματική σύμβαση μέσω της Αναπτυξιακής. Αυτές τις μέρες συντάσσονται τα τοπογραφικά διαγράμματα αποτύπωσης της ζώνης πλάτους 120 - 140 μέτρων στο τμήμα Μπούκα - Καλαμάτα. Οπως παρατήρησε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς, «θα γίνει τροποποίηση της αρχικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς το ύψος του οδοστρώματος. Ο δρόμος θα πάει στους 70 πόντους ύψος σε σχέση με τις γειτονικές ιδιοκτησίες, από τα 2 μέτρα που προβλεπόταν αρχικά. Ετσι δε θα κόβεται βίαια η παραλία με το τμήμα υψηλής παραγωγικότητας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/07/2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΨΟΜΜΑΤΗ Σήραγγεςσε 5 μέτωπα του εθνικού δρόμου

«Της σήραγγας» γίνεται, κυριολεκτικά, στον εθνικό δρόμο Κορίνθου -Τρίπολης - Καλαμάτας. Και αυτό γιατί, πέρα από όλες τις άλλες εργασίες που γίνονται σε διάφορα σημεία του αυτοκινητόδρομου από την Κορινθία έως την Τσακώνα, διανοίγονται σήραγγες σε 5 μέτωπα από την Αργολίδα μέχρι και το Ραψομμάτη. Οι δύο απ’ αυτές (στη στροφή στις κεραίες μεταξύ Αρτεμισίου και Στέρνας και στο Καλογερικό) ανοίγονται για πρώτη φορά και ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες. Το επιπλέον καινούργιο και σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης του εθνικού δρόμου είναι ότι ξεκίνησε το έργο στο τμήμα από την έξοδο της σήραγγας Ραψομμάτη έως τα Μαλλωτά, όπου προβλέπεται να φτιαχθούν δύο “κατεντ-κάβερ”. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Γιάννη Καρνέση, που είναι πλέον επικεφαλής και της Διεύθυνσης Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου (των έργων στη σήραγγα Ραψομμάτη και στο Παραδείσια - Τσακώνα), δίνεται μάχη σ’ όλα τα μέτωπα έτσι ώστε να καταγράφεται η ακόλουθη εικόνα:
- Από τη σύμβαση παραχώρησης, ο όμιλος “Μορέας” ξεκίνησε τη διάνοιξη της σήραγγας στο Καλογερικό. Στο Κόρινθος - Τρίπολη προχωρά η κατασκευή της δεύτερης σήραγγας στο Αρτεμίσιο και των δύο σηράγγων στο Νεοχώρι. Και στις κεραίες, στην επικίνδυνη στροφή, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τα μέτωπα της σήραγγας. Στο ίδιο τμήμα που έχει αναλάβει ο “Μορέας”, εργασίες γίνονται σε πολλά μέτωπα, από την Κορινθία μέχρι σχεδόν την Τρίπολη, όπου διαπλατύνεται ο δρόμος και φτιάχνεται λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
Στην εργολαβία των οδών πρόσβασης στη σήραγγα Ραψομμάτη, στο κομμάτι Αθήναιο - Λεύκτρο, ο ανάδοχος δουλεύει πιο έντονα και ξεκίνησε τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας. Στη γέφυρα Αλφειού λύθηκε το πρόβλημα με ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας και οι εργασίες προχωρούν πιο γρήγορα, ενώ επιτέλους ξεκίνησε και το ενδιάμεσο κομμάτι από την έξοδο της σήραγγας Ραψομμάτη έως τα Μαλλωτά, που είναι μικρό 700 - 800 μέτρα, αλλά δύσκολο και γι’ αυτό θα φτιαχθούν δύο “κατ-εντ-κάβερ”.
Στην ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα που είναι δύσκολο έργο, οι εργασίες προχωρούν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, ώστε να είναι πιο γρήγορη η ροή της προς την ανάδοχο κοινοπραξία. Υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο ότι θα δίνονται κανονικά τα χρήματα. Δεν αφορά, όμως, μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομίας, αφού το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
«Περιμένετε λίγο καιρό ακόμα, να φέρουμε τα έργα σε ρυθμούς που θέλουμε, και θα μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα για τα χρονοδιαγράμματα», παρατήρησε ο κ. Καρνέσης.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/07/2008

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Μεσσηνία: Στους 20 πιο φτωχούς νομούς


Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα, όσον αφορά στα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι οι Μεσσήνιοι δηλώνουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Πράσινοι Οικολόγοι κατά της ΠΟΤΑ

Καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά και για τη νοοτροπία των ντόπιων κατοίκων, θα αποβεί η δημιουργία της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στο Ρωμανού, η οποία -σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)-στηρίζεται σε αποφάσεις «μη νόμιμες και αντισυνταγματικές». Τα παραπάνω υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Διάκος μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, στο καφέ «Ποίημα». Δεσμεύθηκε δε ότι το κόμμα του θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ, κι ότι «θα παλέψει για να μην ολοκληρωθούν τα έργα».
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση, απόψε στις 8, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, εκδήλωσης διαλόγου με αντικείμενο την ΠΟΤΑ, την οποία διοργανώνει το εν λόγω κόμμα. Ομιλητές στην αποψινή εκδήλωση θα είναι ο Κ. Διάκος, ο Αντώνης Πετρόπουλος συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Τουρισμού του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους τοπικών φορέων. Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Κ. Διάκος -πλαισιωμένος από τον Αντ. Πετρόπουλο, αλλά και το Στέφανο Κουνιάδο, πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας- βάσισε την κριτική του κατά της ΠΟΤΑ, εν πολλοίς, στην απόφαση 1594/2007 του 6ου Τμήματος του ΣτΕ, επί προσφυγής που είχαν κάνει επί της επένδυσης διάφορες περιβαλλοντικές κινήσεις από την περιοχή της Πυλίας.
Σύμφωνα με το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, οι αποφάσεις για την υλοποίηση της ΠΟΤΑ είναι «μη νόμιμες και αντισυνταγματικές», πρόσθεσε δε ότι η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε και από την ολομέλεια του ΣτΕ πέρυσι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση. Ωστόσο, ο Κ. Διάκος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο σε αθηναϊκές εφημερίδες και σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη της ολομέλειας επικράτησε η άποψη που είχε εκφράσει το 6ο Τμήμα του ΣτΕ. Επιπλέον, δήλωσε ότι έχει διαπιστωθεί ήδη βλάβη στο περιβάλλον στην περιοχή της ΠΟΤΑ, αναφέροντας ειδικότερα μεταξύ άλλων -επικαλούμενος την Ορνιθολογική Εταιρεία- ότι λόγω
άντλησης νερού από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας για τις ανάγκες των γηπέδων γκολφ έχει αρχίσει να στεγνώνει η δυτική πλευρά αυτού του σημαντικού υγροβιότοπου με 74 απειλούμενα είδη και άλλα 180 που διαβιούν εκεί. Επισήμανε επίσης ότι έχει διαπιστωθεί τριπλασιασμός της αλατότητας, καθώς -όπως είπεέχει κοπεί το ποτάμι προκειμένου να δημιουργηθεί η υδατοδεξαμενή από την οποία θα ποτίζονται εναλλακτικά τα γήπεδα γκολφ.
Αναφέρθηκε εξ άλλου ο Κ. Διάκος στο ότι ήδη έχει αρχίζει να αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής και η νοοτροπία των κατοίκων της, που μετατρέπονται -όπως είπε- σε «μεταπράτες οικονομικού κέρδους», δίνοντας ως παράδειγμα ότι φέτος άνοιξαν 16 νέα εστιατόρια στη Γιάλοβα. Εξ άλλου, απέκλεισε να δημιουργηθούν από την ΠΟΤΑ θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται εξειδικευμένα στον τουρισμό στελέχη που δεν υπάρχουν στη Μεσσηνία, οι κάτοικοι της οποίας μόνο ως εργάτες θα μπορέσουν να απασχοληθούν. Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι ετοιμάζονται δύο ακόμα ανάλογες περιοχές
στο Πεταλίδι και την Πύλο.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Πετρόπουλος μίλησε για δημιουργία 7.000 νέων κλινών, για την κατασκευή συνολικά 6 ξενοδοχείων και 5 γηπέδων γκολφ, καθώς και 57.500 τ.μ. ενοικιαζόμενων κατοικιών.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κ. Διάκος κατήγγειλε το Δήμο Πύλου για προσκόμματα στην προσπάθεια του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων να εξεύρει αίθουσα για την αποψινή εκδήλωσή του, ανακοινώνοντας ότι για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής θα υπάρξει ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το κόμμα των Ευρωπαίων Πράσινων, του 4ου σε δύναμη κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου,
όπως είπε.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/07/2008

Γεώτρηση στο Χανδρινού από το Δήμο Πύλου

Υδρευτική γεώτρηση στη θέση “Κουμπές” στο Χανδρινού, ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου. Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη συγκεκριμένη γεώτρηση, οι οποίοι ισχύουν για 5 χρόνια.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Προσωρινό έργο για το νερό στην Πύλο

Εργο προσωρινού χαρακτήρα πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Πύλου, για να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα προβλήματα ύδρευσης που παρατηρούνται στην πόλη.
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, έβαλαν μοτέρ και έκαναν μπάι πας, ώστε να ενισχύσουν την ποσότητα του νερού που έρχεται από τη Γιάλοβα στην Πύλο. «Εχουμε 80 κυβικά νερού την ώρα στη Γιάλοβα, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε παραπάνω από 30 κυβικά στην πόλη. Με την παρέμβαση που κάναμε, φέρνουμε επιπλέον 10 κυβικά», παρατήρησε ο κ. Χρονόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό στην Πύλο κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Το κόβουμε όμως από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα, επειδή είναι στην παραλία, έχουν συνέχεια νερό».
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι με τον προγραμματισμό που κάνουν, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προωθούν σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το πρόβλημα της ύδρευσης θα λυθεί οριστικά.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/07/2008

Σε Μαραθόλακκα, Λιμενικά και Πύλο οι “σκουπιδοενότητες”

Μειώθηκαν σε 4 -από τις 6 που είχε προτείνει αρχικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου- οι... σκουπιδοενότητες στη Μεσσηνία, ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι, με εξαίρεση τη μία περιοχή, τους χώρους υποδοχής των μπαλοποιητών και των συσκευασμένων σκουπιδιών θα αποτελέσουν οι νυν λειτουργούσες χωματερές.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνο ενσωματώνεται στην ενότητα των Δήμων Αβίας,
Αριος, Αρφαρών, Θουρίας και Λεύκτρου, αλλά διαθέτει και τη Μαραθόλακκα ως χώρο εγκατά-στασης μπαλοποιητή και ενδεχομένως διάθεσης των συμπιεσμένων απορριμμάτων. Τα παραπάνω προέκυψαν από την προχθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) του νομού μας, στην οποία συζητήθηκε -και οριστικοποιήθηκε- η τελική πρόταση για την ενοποίηση των χωματερών.
Η δεύτερη μεταβολή, σε σχέση με τη αρχική πρόταση της Περιφέρειας, αφορά στην κατάργηση της ενότητας του Μελιγαλά και την ένταξη των δήμων που μετείχαν σε αυτή στην ενότητα του Δήμου Μεσσήνης -στη χωματερή του οποίου επίσης, στα Λιμενικά, θα εγκατασταθεί μπαλοποιητής και θα γίνεται υποδοχή των απορριμμάτων από τους Δήμους Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πεταλιδίου και την Κοινότητα Τρικόρφου.
Η τρίτη ενότητα, που θα εξυπηρετείται από την Πύλο, καλύπτει τους Δήμους Αίπειας, Βουφράδας, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Περισσότερες διευκρινίσεις, τέλος, αναζητούνται από τους δημάρχους -σχετικά με προδιαγραφές μηχανημάτων και εδαφών, όπως και απαιτήσεις σε χωρητικότητα- προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο χώρος εγκατάστασης μπαλοποιητή και υποδοχής σκουπιδιών στην τέταρτη ενότητα, η οποία περιλαμβάνει πλέον τους Δήμους Αετού, Αυλώνα, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την Κοινότητα Τριπύλας.
Οπως έγινε γνωστό, ειδικότερα, οι δήμοι που ζητούν διευκρινίσεις ώστε να αποφασίσουν, σε συνεννόηση μεταξύ τους, ποιος τελικά θα διαθέσει χώρο για μπαλοποιητή και τη διάθεση των συσκευασμένων σκουπιδιών είναι οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Η κάθε μία από τις πιο πάνω ενότητες θα έχει τη δική της οικονομική διαχείριση, ως προς τη λειτουργία και τη συντήρηση του μπαλοποιητή και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, το κόστος των οποίων ανά δήμο θα προκύπτει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και το τονάζ των παραγόμενων σκουπιδιών.
Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Σπυρόπουλος, δήμαρχος Μεσσήνης, στη λήψη της πιο πάνω απόφασης -για τη μείωση δηλαδή των ενοτήτων και τον καθορισμό των ΧΑΔΑ «υποδοχής»- κορυφαίο ρόλο διαδραμάτισαν δύο παράγοντες: Αφ’ ενός ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε μπαλοποιητή ανέρχεται σε 270.000 ευρώ, δαπάνη που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν συνενωθούν περισσότεροι δήμοι. Αφ‘ ετέρου, η διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι η «λύση» αυτή είναι προσωρινή, για μόλις δύο χρόνια, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατό συντομότερα -δηλαδή πριν το τέλος του φετινού χρόνου- ο αριθμός των ενεργών χωματερών στους 5 νομούς. Εξήγησε μάλιστα ο Κ. Σπυρόπουλος ότι κανένας από τους δήμους που θα υποχρεωθούν να υποδεχθούν -έστω και με ορίζοντα δύο χρόνων- σκουπίδια και από άλλους ΟΤΑ, δεν είναι... ενθουσιασμένος με την ιδέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος ως δήμαρχος Μεσσήνης θα ήθελε να βρισκόταν μια άλλη λύση ώστε να μην καταλήγουν στα Λιμενικά, έστω και... συσκευασμένα, τα σκουπίδια από 9 ΟΤΑ.
Β.Γ.Μ. ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/07/2008

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Με παράσταση του ΤΕΘ ξεκινούν οι εκδηλώσεις στην Πύλο

Με θεατρική παράσταση από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου. Το ΤΕΘ θα παρουσιάσει στις 9.30 στο Κάστρο Πύλου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Η αυλή των θαυμάτων“.
Την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Πύλου θα δώσει ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας ο Γιάννης Σταθόπουλος από το Ωδείο Πύλου.
Στις 28 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Πύλου, θα προβληθεί η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “El Greco”. Την ίδια βραδιά στη Γιάλοβα θα δώσει συναυλία η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου.
Την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Πύλου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τη Σερβία από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Κυριών Πύλου και του συγκροτήματος “Kud Slarko Mandic” από τη Σερβία.
Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου στη Γιάλοβα, οι παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τη Σερβία θα παρουσιαστούν στη Γιάλοβα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/07/2008

Εμπλοκές με υπουργείο Πολιτισμού και επιτάξεις στο Γαργαλιάνοι -Ρωμανού

Εμπλοκές με το υπουργείο Πολιτισμού και με τις επιτάξεις εκτάσεων υπάρχουν στο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και το έργο θα τελειώσει προς το τέλος του 2009, ενώ η αρχική του προθεσμία ήταν το φετινό φθινόπωρο. Τα συγκεκριμένα προβλήματα εξετάστηκαν χθες και δόθηκαν λύσεις, σε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου, ο οποίος αποκάλυψε και τη μεγάλη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου.
Οπως πληροφόρησε ο κ. Δράκος, το ένα θέμα αφορούσε την εμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού στο έργο, για την πιθανότητα εξεύρεσης αρχαιοτήτων ή μνημείων, γι‘ αυτό και μετείχε η προϊσταμένη της Εφορείας ΛΗ’ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, και σημείωσε: «Υπήρξε μια οδηγία από την Εφορεία να σταματήσουν οι εκσκαφές, διότι δεν υπήρχε το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό για τον έλεγχο. Με παρέμβασή μας λύνεται το θέμα αυτό και έτσι από αύριο (σήμερα) η εταιρεία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις εκσκαφές».
Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις επιτάξεις και την παράδοση ορισμένων ιδιοκτησιών στον ανάδοχο, λόγω της άρνησης κάποιων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους. «Ετσι λοιπόν έχουμε μια καινούργια προσέγγιση του κτηματολογίου στα επίμαχα σημεία», ανέφερε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «Η νέα επεξεργασία θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από τους μελετητές της αναδόχου εταιρείας στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία θα χρειαστεί 2 εβδομάδες και με τη συνδρομή υπαλλήλων της ΔΕΚΕ, προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία αυτή. Είμαστε βέβαιοι ότι επί τη βάσει του χρονοδιαγράμματος που θέσαμε, θα λειτουργήσουν τα ζητήματα αυτά και δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε για τη μία ούτε για την άλλη περίπτωση».
Ο κ. Δράκος παρατήρησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΚΕ, «κανένα πρόβλημα ροής των χρηματοδοτήσεων δεν υπάρχει και πιστεύουμε ότι το έργο θα συνεχίσει να υλοποιείται απρόσκοπτα και επιδιώκουμε ταχύτερους ρυθμούς. Το έργο αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας, δε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε κανέναν, απλώς αγωνιούμε γι’ αυτά τα ζητήματα».
Στη συνάντηση μετείχαν πέρα από την κ. Αραπογιάννη, ο διευθυντής της ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Παπαηλιού και ο επιβλέπων του έργου -μηχανικός της ΔΕΚΕ Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, o διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, δύο εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Φυσικόπουλος και ο κ. Κωνσταντόπουλος και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γιώργος Βλάχος.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/07/2008

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Δρόμοι: «Τρυπούν» σε Καλογερικό και Ραψομμάτη


Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο των έργων στις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη εμφανίσθηκε χθες, μιλώντας στο «Θ», ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου Γιάννης Καρνέσης, που είναι πλέον αρμόδιος και για τα έργα στο Ραψομμάτη και στην Τσακώνα. Ο κ. Καρνέσης έχει αναλάβει –ως ασκών παράλληλα καθήκοντα- επικεφαλής και της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, παραλαμβάνοντας από τον Παναγιώτη Κουρετζή την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, έκανε γνωστό ότι από συνεργεία του ομίλου «Μορέας», καθόσον είναι έργο περιλαμβανόμενο στην κατασκευή με παραχώρηση του άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, άρχισε η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας Ραψομμάτη, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα, από τη μεριά της Τριπόλεως. Ακόμη, ο «Μορέας» ξεκίνησε την κατασκευή των δύο σηράγγων στο Καλογερικό.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: “Απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα για την ΠΟΤΑ”

Τη θέση του Συνασπισμού για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι φροντίζουν να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Απαντώντας σε ερώτησή μας ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Συνασπισμός έχει τοποθετηθεί στη Βουλή αρνητικά, έχει καταψηφίσει.
Εχει τοποθετηθεί αρνητικά, γιατί έχουμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Τώρα η επένδυση έχει περάσει από το Κοινοβούλιο και η δική μας η στάση είναι να φροντίσουμε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Είναι αναγκαία η ουσιαστική τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών, αδειοδότησης και ελέγχων από τη μεριά της διοίκησης, των ΟΤΑ και των υπουργείων. Και χρειάζονται σοβαρές διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που ενδεχομένως, που χωρίς ιδιαίτερη βάση, προσδοκά θέσεις εργασίας. Και λέμε χωρίς ιδιαίτερη βάση, - δεν ξέρω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επένδυσης -, γιατί παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τόση ευρείας κλίμακας αύξηση εργασίας που διατείνονται, δεν υπάρχει. Η τοπική κοινωνία προσδοκά και από την άλλη πλευρά η τοπική κοινωνία, ενεργοί πολίτες, κινήματα πολιτών, διεκδικούν την ανάληψη πραγματικών, χειροπιαστών δεσμεύσεων από τους επενδυτές. Πράγμα που κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο στην υλοποίηση κάθε έργου παρόμοιας κλίμακας, που πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο και στις αποφάσεις των αρμοδίων θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, περιμένουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας το επόμενο διάστημα να δούμε πώς θα αποφανθεί σε μια προσφυγή που έχει γίνει από μια μεριά ιδιοκτητών και πολιτών.
Αυτή είναι η δική μας θέση, μια θέση ξεκάθαρη, διαυγής και δεν έχει να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο έργο, αλλά με κάθε έργο ανάπτυξης τόσο μεγάλης κλίμακας».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/07/2008

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Απάντηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου σε επιστολή ιδιώτη

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 7ης Ιουλίου 2008 είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή παλαιού δημοτικού συμβούλου, ήδη απόντος από την Πύλο και συνεπώς και από τα κοινά αυτής από δεκαετίας περίπου. Στην επιστολή του ο παραπάνω αναφερόταν στην είσπραξη από το Δήμο Πύλου του τέλους 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κ.λπ. και επέπληττε το δήμο για την επί του θέματος αυτού στάση του, ζητώντας του παράλληλα -άραγε με ποια ιδιότητα;- οικονομικά στοιχεία των επαγγελματιών της περιοχής από τα οποία να προκύπτει ποιοι έχουν καταβάλει και ποιοι όχι το παραπάνω τέλος.
Προφανώς ο ανωτέρω επιστολογράφος σας, ενεργώντας επίσης προφανώς για λογαριασμό άλλων αφού ούτε επαγγελματίας ούτε καν κάτοικος της Πύλου είναι, επιχειρεί, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων φίλων του, να «φορτώσει» στην παρούσα δημοτική αρχή αμαρτίες προηγούμενων, μεταξύ των οποίων και εκείνης στην οποία αυτός συμμετείχε, οι οποίες με τη στάση τους επί του συγκεκριμένου θέματος του τέλους 2% και επί άλλων σχετικών που άπτονται των σχέσεων του δήμου με τους επαγγελματίες, όπως παράδειγμα εκείνο της παραχώρησης των κοινοχρήστων χώρων και της δημιουργίας στεγάστρων επ‘ αυτών (ξέχασε αλήθεια τα αυτόφωρα στα οποία επιχειρήθηκε επί των ημερών του να συρθούν συγκεκριμένοι μη αρεστοί στην τότε δημοτική αρχή επαγγελματίες;), δημιούργησαν απίστευτη σύγχυση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι σήμερα δεκάδες επαγγελματίες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Και ενώ η παρούσα δημοτική αρχή επιδιώκει την με λογικό και δίκαιο τρόπο επίλυση του ζητήματος που άλλοι δημιούργησαν, οι δε επαγγελματίες, αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια αλλά και την εμφανή προσπάθεια παραγωγής έργου απ‘ αυτή τη δημοτική αρχή, επιδιώκουν καλόπιστα να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος, ο παραπάνω επιστολογράφος θυμήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών του να ρίξει λάδι στη φωτιά, να αποσείσει ευθύνες δικές του και άλλων και, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δηλαδή προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα φίλων του, να τα βάλει με τους επαγγελματίες, δήθεν για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας τις οποίες βέβαια δεν θυμήθηκε όταν αγωνιζόταν να μην εγκατασταθούν αλυσίδες υπερκαταστημάτων στην Πύλο ούτε όταν με την ψήφο του ουσιαστικά «χάριζε» έναντι ευτελούς ανταλλάγματος δημοτική περιουσία. Η στάση του καθενός απέναντι στα κοινά αξιολογείται πρώτα από τον κόσμο και μετά από την ιστορία. Ευχόμαστε αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα αξιολογηθεί θετικά η στάση του επιστολογράφου σας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών
Επισιτισμού και Τουρισμού Πύλου
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/07/2008
Είναι φυσικό επακόλουθο ότι θα υπάρξει απάντηση, και σκληρή μάλιστα.
Κώστας...

Φωτισμός στο λιμάνι της Πύλου

Οφωτισμός στο λιμάνι της Πύλου δημοπρατείται στις 29 Ιουλίου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Το έργο χρηματοδοτείται με 165.000 ευρώ από το νομαρχιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με σχετική ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Νίκος Τζάννες εκφράζει «ευχαριστίες προς το νομάρχη κ. Δημήτριο Δράκο για τη χρηματοδότηση του έργου» από το εν λόγω πρόγραμμα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/07/2008

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

“ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς το Πεκίνο

image image

Ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Μεσσηνία η πορεία ειρήνης των 55 μοτοσυκλετιστών των «Δρόμων της Ελιάς», δια μέσου της Ασίας, προς το Πεκίνο όπου και θα παραδώσουν -εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα τελεστούν εκεί σε λίγο καιρό- την Ιθωμαία φλόγα, ελιές, κότινο και γροθάρι, από το Κολυμπάρι της Κρήτης και την Αρχαία Μεσσήνη αντίστοιχα. Στον κόμβο του Ασπροχώματος, χθες το πρωί, είχαν ληφθεί μέτρα από την Τροχαία προκειμένου να
μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση -για τους μοτοσυκλετιστές τουλάχιστον, μιας και κάποιοι οδηγοί αυτοκινήτων άρχισαν να κορνάρουν παρατατεταμένα, θεωρώντας προφανώς εξαιρετικά... κουραστικό να περιμένουν για περίπου ένα με δύο λεπτά, προκειμένου να διέλθει τον κόμβο η διεθνής πομπή με τις μοτοσυκλέτες.
Οι μοτοσυκλετιστές ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί από τη Γιάλοβα, με τη συνοδεία περιπολικών και μοτοσυκλετών της Τροχαίας, και περί τις 10 έφθασαν στο Ασπρόχωμα και μπήκαν στον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας με προορισμό την Αμφισσα, τον πρώτο από τους δύο σταθμούς του οδοιπορικού σε ελληνικό έδαφος. Ο δεύτερος σταθμός -σύμφωνα το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί- είναι σήμερα το Σουφλί. Στόχος της ομάδας μοτοσυκλετιστών -η οποία μετά το Πεκίνο θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Μόσχα- είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης από τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, που -παρά την «ταλαιπωρία» και την εμπορευματοποίησή του- εξακολουθεί να αποτελεί ελπίδα των ανθρώπων για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.
Οι μοτοσυκλετιστές θα διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τη «Φλόγα της Ειρήνης» σε 16 χώρες, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Ελλάδα. Η διαδρομή τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (το οποίο συμμετέχει επίσημα στην Οργανωτική Επιτροπή), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοροσικλετιστών-FIM, των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και πολλών φορέων δημόσιων και ιδιωτικών.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο «2008 Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών διαδρομών και εκδηλώσεων «Δρόμοι της Ελιάς». Στη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν Γιορτές της Ελιάς σε 6 προεπιλεγμένες πόλεις με θέμα την Ελλάδα της Ελιάς, χώρα προέλευσης των οδοιπόρων, τον συμβολισμό και τον πολιτισμό της ελιάς σε όλες του τις διαστάσεις. Εχει προβλεφθεί να γίνουν στο πλαίσιο αυτό εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές 2 ταινιών μικρού μήκους, παραγωγή και δωρεάν διανομή σχετικών εντύπων, ελληνική μουσική βραδιά, γευσιγνωσία ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων και επίδειξη παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας. Κορυφαίο γεγονός ωστόσο, θα αποτελέσει η μεγάλη Γιορτή της Μεσογείου της Ελιάς στη Μόσχα, τον ερχόμενο Αύγουστο. Στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε 1.000 ελιές από κάθε σημείο της Μεσογείου, 1.000 βιολιά θα ακουστούν και 1.000 περιστέρια θα πετάξουν, για να μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης παντού.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας -και εμπνευστής του οδοιπορικού- Γιώργος Καραμπάτος, «οι “Δρόμοι της Ελιάς“ θα ξεκινήσουν από τη Μεσόγειο για να συναντηθούν με τους “Δρόμους του Μεταξιού“ και να μεταφέρουν στα βάθη της Ασίας μέχρι και τη Μόσχα τη “Φλόγα της Ειρήνης“, τα μηνύματα της ελιάς και την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, προϋπόθεση ανάπτυξης των κοινωνιών και ευημερίας των λαών. Θα είναι η συνάντηση δύο μεγάλων δρόμων, δύο πολιτισμών που ενώνουν εδώ και αιώνες θρησκείες και ανθρώπους και συνδιαλέγονται προσφέροντας πλούτο και γνώση μέσα
από εμπορικές ανταλλαγές και συνεργασίες».
Β.Γ.Μ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/07/2008

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

22.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ Πρόκληση ζωής το ταξίδι στο Πεκίνο

image image

Θα κοιμούνται σε σκηνές, θα τρώνε πρόχειρα και θα ταξιδεύουν πάνω στη μηχανή 700 χιλιόμετρα τη μέρα: Οι “μοτοσυκλετιστές της ειρήνης“ ξεκινούν σήμερα τη μεγάλη τους περιπέτεια στους δρόμους του μεταξιού. Ο Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς“, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (FIM), η ΕΛΠΑ, ελληνικοί και διεθνείς φορείς στηρίζουν οργανωτικά αυτό το οδοιπορικό πολιτισμού και ειρήνης. Οι 80 περίπου ταξιδιώτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τού δρόμου και της θεάς τύχης, αφού κάθε άλλο παρά “ειδυλλιακό“ προβλέπεται το ταξίδι, όταν και μόνο οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν θα φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Τελικός προορισμός, το Πεκίνο και η παρουσία των “πρεσβευτών ειρήνης“ στους Ολυμπιακούς Αγώνες περνώντας μέσα από 16 χώρες σε διάστημα 2 περίπου μηνών: Μια διαδρομή 22.000 χλμ. που μετά το Πεκίνο θα συνεχιστεί μέχρι τη Μόσχα, με τον Υπερσιβηριακό.
Τέσσερις από τους Μεσσήνιους που θα συμμετέχουν μίλησαν στην “Ε“ για τη “μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους“, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους. Για τον Ηλία Παπαχριστοφίλου είναι ένα «εξωπραγματικό ταξίδι -μια ευκαιρία ζωής για όσους λατρεύουν τις μηχανές και τα ταξίδια». Δεύτερη σκέψη δεν χρειάστηκε, όταν δύο χρόνια πριν έμαθε για το ταξίδι: «Από την πρώτη φορά που το άκουσα, είπα τελείωσε. Ανανεώθηκα σε μηχανή και τρελαίνομαι ακόμα και με την ιδέα! Είναι εξωπραγματικό για εμάς να πάρουμε το δρόμο του μεταξιού και να προχωρήσουμε σε μονοπάτια από τα οποία πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος». Ενθουσιώδης και χειμμαρώδης, συνεχίζει: «Η μαγεία του ταξιδιού, οι διαφορετικοί πολιτισμοί και τα μοναδικά μέρη με κάνουν να αφήσω για δύο μήνες τη δουλειά μου. Αλλωστε, για εμάς τους μοτοσυκλετιστές είναι ένα όνειρο το να γνωρίσουμε τη διαδρομή με την τεχνική υποστήριξη που μας παρέχουν “Οι δρόμοι της ελιάς“». Η αποζημίωση του κουραστικού ταξιδιού θα είναι για τους αποφασισμένους αναβάτες οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου. «Θα χρειαστούμε 28 μέρες μέχρι το Πεκίνο - και μετά με τον Υπερσιβηριακό, ένα ακόμα όνειρο ζωής για μένα: Θα ταξιδέψουμε μέχρι τη Μόσχα». Οι υπεύθυνοι δεν τους έχουν προετοιμάσει μόνο για τις ομορφιές του ταξιδιού όπως το μοναδικό οροπέδιο Παμίρ στο Καζακστάν, λέει ο Ηλίας, αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουν. Μεταξύ αυτών το συνάλλαγμα και... οι παραξενιές των Κινέζων - «που ζήτησαν από την Επιτροπή μέχρι κινέζικο δίπλωμα και πινακίδες“!
Η Πόπη Μαλαπάνη είναι μια από τις 3 γυναίκες, μαζί με τη Φιλιώ Μυρσίδου, δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, και τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουραζοπούλου, που θα ταξιδέψουν με τις μηχανές τους μέχρι το Πεκίνο. «Πρωτίστως, για μένα είναι ένα ταξίδι περιπέτειας που ανυπομονώ να ξεκινήσει», λέει η Πόπη απ‘ την ομάδα του ΕΟΣ Καλαμάτας -
για να προσθέσει: «Μ‘ αρέσουν τα ταξίδια και το θεώρησα ευκαιρία, γιατί από μόνη μου θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσω ένα τέτοιο ταξίδι - ενώ μέσα από αυτή τη διοργάνωση μου παρέχεται η ασφάλεια και η οργάνωση που απαιτείται». Οσοι ταξιδεύουν με μηχανή ξέρουν και τη διαφορά, συμπληρώνει: «Το ταξίδι με τη μηχανή είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Το κλίμα, οι μορφές των ανθρώπων, οι διαφορετικές κουλτούρες, το πέρασμα από το ένα στο άλλο γίνεται μέσα από σταδιακές αλλαγές. Δεν παίρνεις ένα αεροπλάνο και φτάνεις στο Πεκίνο αλλάζοντας απότομα εικόνες. Υπάρχει σχέση και συνέχεια, το road trip εξασφαλίζει την σταδιακή αλλαγή».
Ο Μανώλης Αλοίμονος, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα ταξιδέψει στην ίδια ομάδα με την Πόπη Μαλαπάνη. «Θεωρητικά όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες», λέει - αλλά κρατά τις επιφυλάξεις του για το πόσο εύκολο θα είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους «80 άτομα που ο ένας δεν ξέρει τον άλλο». Ο ΕΟΣ θα συμμετάσχει με 4 ακόμη μέλη του, που θα ταξιδέψουν με το λεωφορείο και ανήκουν στην επιτροπή οργάνωσης-υποστήριξης.
«Για ένα τέτοιο ταξίδι-πρόκληση χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση κι εμείς το ξέρουμε και μας αρέσει», λέει στη συνέχεια ο πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι όταν έχεις να διανύσεις 700 χλμ την ημέρα πάνω σε μια μηχανή «χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και συνεννόηση». Η παρέα των 6 ατόμων μπορεί να είναι πλεονέκτημα για τις δύσκολες στιγμές...
αλλά «θα έχουμε να συνεννοηθούμε με άτομα από όλη την Ευρώπη», λέει. Πέρα από κάθε δυσκολία όμως, ακόμα και για έναν άνθρωπο που η ζωή του είναι ταξίδι και πρόκληση, αυτή η διαδρομή θα είναι μια εμπειρία ζωής. «Δεκάξι κράτη, έθιμα και συνήθειες ξένες - άλλο να το δεις και άλλο να το ζήσεις. Μόνος σου δεν μπορείς να βγάλεις 17 βίζες, χωρίς υποστήριξη χρειάζεσαι μισό χρόνο για να κάνεις αυτό το ταξίδι“, σημειώνει ο Μανώλης Αλοίμονος. Ωστόσο ο στόχος -το Πεκίνο- παραμένει δύσκολος, «γιατί δεν ξέρεις τι προβλήματα θα αντιμετωπίσεις στο δρόμο, διαφορετικούς ανθρώπους και τυχόν μηχανικά προβλήματα... Μια αρρώστια ή ένα ατύχημα είναι στο πρόγραμμα - αν και η επιτροπή τα έχει προβλέψει όλα αυτά».
Ο φωτογράφος Αντρέα Μπονέτι μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του θα μεταφέρουν μέσα από το φακό τις εικόνες και τις εμπειρίες του ταξιδιού. Με το που του έγινε η πρόταση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Καραμπάτο, «δεύτερη σκέψη δεν έκανα», λέει. «Μ‘ αρέσει να ταξιδεύω και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι διαφορετικό. Περιμένω με ανυπομονησία να ξεκινήσει το ταξίδι για αυτήν την μοναδική περιπέτεια», εξηγεί - χωρίς να κρύψει ότι έχει την αγωνία «να αγγίξει η δουλειά του τον κόσμο». Στο μυαλό του έχει ότι το ταξίδι θα είναι κουραστικό και η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι, όπως τονίζει: «Να καταφέρω να αποτυπώσω στο φακό πως βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι τη ζωή. Καινούργιοι άνθρωποι, διαφορετικοί κόσμοι, τοπία... Θα είμαι στη μηχανή και θα φωτογραφίζω, κι αυτό με γεμίζει χαρά και άγχος - αφού παράλληλα θα πρέπει και να δουλεύω. Να ξυπνάω νωρίς το πρωί, να φωτογραφίζω τις στιγμές μας γύρω από τις φωτιές τα βράδια...», προσθέτει. «Θα υπάρχει σωματική καταπόνηση αλλά η ψυχολογία είναι καλή γιατί και καλή παρέα θα έχω και νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα θα γνωρίσω. Για έναν φωτογράφο φύσης σαν εμένα, είναι σημαντικό να δείξω με τη δουλειά μου ό,τι βλέπω και αισθάνομαι», καταλήγει.
Ρεπορτάζ Νικολέττα Κολυβάρη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

Πρακτική άσκηση μαθητών από τη Γερμανία στη Γιάλοβα

image

Την Κυριακή 8 Ιουνίου έφτασε στην Γιάλοβα Μεσσηνίας μία τάξη μαθητών του Steiner school, συνοδευόμενοι από τους 2 καθηγητές τους. Το Steiner, ιδιωτικό σχολείο από τη Γερμανία, προσπαθεί να μυήσει τους νεαρούς μαθητές του στην τέχνη πρακτικών χειρωνακτικών εργασιών. Στο πλαίσιο της εκμάθησής τους, η προσπάθεια των εκπαιδευτικών επικεντρώνεται κυρίως στην άποψη της βιωματικής αντίληψης, στο να μπορέσουν δηλ. τα παιδιά να δουν ότι όλα όσα διδάσκονται έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή πραγματικότητα.
Eτσι, επισκέπτονται μία διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, προσεγγίζουν ένα φορέα της, μία οργάνωση ή ένα τομέα με σκοπό τη συνεργασία και προσφορά εθελοντικής εργασίας. Φέτος επέλεξαν την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας ενεργά σε μία από τις δράσεις της και συγκεκριμένα στα έργα που έχει αναλάβει η Ε.Ο.Ε. στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, σε συνεργασία με το Δήμο της Πύλου και άλλους τοπικούς φορείς.
Τα παιδιά, μέσω της πρακτικής τους εξάσκησης, βοήθησαν στην περάτωση διαφόρων εργασιών, αναγκαίων για την ανάδειξη της περιοχής. Συντήρησαν και ανακατασκεύασαν τις ξύλινες γέφυρες που αποτελούν μέρος της διαδρομής του «Μονοπατιού της φύσης», το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μία γνωριμία με τους τύπους οικοσυστημάτων που φιλοξενούνται στην περιοχή.
Ακόμη, προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις εργασίες που έγιναν στο κτήριο του παλαιού Αντλιοστασίου, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών και Επιστημονικός Σταθμός της περιοχής της λιμνοθάλασσας, βάφοντας τοίχους, κατασκευάζοντας ράφια και τραπέζια εργασίας. Οι μαθητές, 17 στον αριθμό, δούλεψαν καθημερινά και παρέμειναν στη Γιάλοβα για δύο εβδομάδες. Αξίζει να ειπωθεί ότι είναι ηλικίας μόλις 16 ετών. Μακάρι το παράδειγμά τους να ακολουθηθεί και από άλλους είτε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης είτε γιατί απλά μπορεί να εκτιμηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τον Δήμο Πύλου, την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΜΕΣ και την ιδιωτική εταιρεία DVA.
Μαρία Μαυρουδή
Υπεύθυνη εθελοντών για το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Γιάλοβα Μεσσηνίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

Στο Πεκίνο η Ιθωμαία φλόγα από τους μοτοσυκλετιστές των “Δρόμων της Ελιάς”

Την Ιθωμαία φλόγα και ελιές, κότινο και γροθάρι, από το Κολυμπάρι της Κρήτης και την Αρχαία Μεσσήνη αντίστοιχα, θα μεταφέρουν στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι μοτοσυκλετιστές των “Δρόμων της Ελιάς”, που μετέχουν στην 63η Παγκόσμια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών στη Γιάλοβα. Θα μεταφέρουν έτσι το μήνυμα της ειρήνης από τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, που φέρνει κοντά όλους τους λαούς.
Χθες το απόγευμα, παρουσία μοτοσυκλετιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργο Καραμπάτο, που έφθασαν με τις μηχανές τους από τη Γιάλοβα και κατοίκων - φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης, έγινε η αφή της Ιθωμαίας φλόγας, στο Ασκληπιείο του αρχαιολογικού χώρου. Ηταν μια σεμνή και όμορφη τελετή, όπου η πρωθιέρεια Σταυρούλα Χριστάκη άναψε τη φλόγα από τον Ιθωμάτα Δία. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Γιάννης Λινάρδος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης. Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Κρήτης Πολυχρόνης Πολυχρονίδης και η ηθοποιός (με κρητική καταγωγή) Μαρία Τζομπανάκη προσέφεραν στον κ. Καραμπάτο έναν κότινο (από τις Ανω Γούβες) για να τον μεταφέρει μαζί με τους μοτοσυκλετιστές στο Πεκίνο.
Η Ιθωμαία φλόγα μεταφέρθηκε με πομπή στην πλατεία του χωριού, όπου άναψε σε βωμό. Εκεί ο δήμαρχος Ιθώμης προσέφερε στον κ. Καραμπάτο ένα γροθάρι ελιάς, που οι μοτοσυκλετιστές θα πάρουν μαζί τους στο Πεκίνο. Οι πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Μεσσήνης Δημήτρης Κουβελάκης και του “Θάμυρι” Βαλύρας Νίκος Μπάκας αναφέρθηκαν στη στήριξη της Ιθωμαίας φλόγας στους “Δρόμους της Ελιάς” και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Σήμερα στις 8.30 το πρωί οι μοτοσυκλετιστές ξεκινούν από τη Γιάλοβα για τη διαδρομή Μεσσηνία - Πεκίνο - Μόσχα.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/07/2008

Μεθώνη: Πρωτιά στην Πελοπόννησο ο βιολογικός


Ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Μεθώνης είναι ο πρώτος σε πελοποννησιακό επίπεδο που θα λειτουργήσει σε τριτοβάθμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης και του νερού που παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων για την άρδευση καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, είναι και από τους πρώτους σε πανελλήνιο επίπεδο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας.Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες οι εργασίες τοποθέτησης των επιπλέον μηχανημάτων για τη μετατροπή του από δευτεροβάθμια σε τριτοβάθμια επεξεργασία.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Η «αμαρτωλή» υπόθεση της Γιάλοβας και πάλι στο προσκήνιο



Μια αμαρτωλή ιστορία που ξεκινάει από το 1988 έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για τον σταθμό ιχθυοκαλλιέργειας της Γιαλοβας για τον οποίο παρότι δόθηκαν περίπου 4.000.000 ευρώ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στερώντας από τη Μεσσηνία ένα σημαντικό έργο όπως έχουν σημειώσει κατά καιρούς στελέχη τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα ξαναδεί το έργο προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθεί.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Γιορτινή πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα στη Γιάλοβα

Σε μια γιορτινή πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος κήρυξε της έναρξη της 63ης Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών -την Πέμπτη το βράδυ στη Γιάλοβα του Δήμου Πύλου-καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές σε έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε και ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO, όπως και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.
Η Γιάλοβα προχθές -και ειδικά ο χώρος του παλιού οινοποιείου της Τράνστεκομ όπου γίνεται η συνάντηση- είχε κατακλυστεί από μοτοσυκλέτες και αναβάτες που έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα και ρυθμό στην περιοχή. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης και οι μοτοσυκλετιστές είχαν την ευκαιρία να γευτούν γεύσεις της Μεσσηνίας και να γνωρίσουν τα προϊόντα και τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από αυτά, στο Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Oψεις“ που διοργανώθηκε στο χώρο. Σε ειδικό έντυπο υλικό αποτυπώνονταν 15 από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας: το ελαιόλαδο, η λαλαγγίδα, το πετιμέζι, τα βότανα Ταϋγέτου, το κρασί, οι χυλοπίτες, οι δίπλες, η αγκινάρα, η παραδοσιακή πίτα γάμου και βάπτισης, το καρπούζι, το μέλι και το παστέλι, ο κουραμπιές, η σταφίδα, η μυτζήθρα και το σύκο - προϊόντα που παρουσίασαν παραγωγοί, τυποποιητές και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, όπως και Πολιτιστικοί, Μορφωτικοί και Γυναικείοι Σύλλογοι του νομού μας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών πέρασαν από τους χώρους αυτούς, τα γεύτηκαν και αν κρίνουμε από τις εκφράσεις τους, εντυπωσιάστηκαν από τα προϊόντα της Μεσσηνίας.
Οσον αφορά τώρα την τελετή έναρξης, αυτή ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Βασίλη Βασιλικό στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Καλωσόρισε όλους στην εκδήλωση και τους “Δρόμους της ελιάς“, οι οποίοι είπε δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινούν από την Μεσσηνία. Είναι, τόνισε, μια ιδέα του Γιώργου Καραμπάτου και ο ίδιος ως πρέσβης της χώρας μας στην UNESCO κατάφερε να την περάσει, όπως είπε, και να γίνουν δρόμοι της UNESCO. «Είστε όλοι εδώ φίλοι αυτής της προσπάθειας, εύχομαι ένα καλό ταξίδι στους ηρωικούς μοτοσυκλετιστές που θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, που θα φέρουν το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της σωστής διατροφής, όλα αυτά τα μηνύματα που περικλείει η ελιά στον πυρήνα της», κατέληξε ο Βασίλης Βασιλικός.
Στην συνέχεια ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε: «Θέλω να χαιρετίσω αυτή την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών σε αυτό το όμορφο μέρος, στην όμορφη Μεσσηνία. Να ευχηθώ καλή διαμονή και καλή συνέχεια στην διαδρομή σας. Αυτός ο τόπος είναι από τους πιο ιστορικούς της Ευρώπης, πρωτοκατοικήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια - εδώ γράφτηκε η ιστορία της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους μοτοσυκλετιστές «ως κυνηγούς του ονείρου και της εμπειρίας, ως λάτρεις του ταξιδιού και της χαράς»: «Ευχόμαστε ο τόπος μας να γονιμοποιήσει με την γύρη του τις αισθήσεις σας για νέα ταξίδια. Τη γύρη αυτή θα την βρείτε στο θρόισμα της ελιάς και την γεύση των καρπών της, την αρμύρα της θάλασσας, σε ένα ποτήρι κρασί, στο φως του φεγγαριού, στο ηλιοβασίλεμα και κυρίως στο χαμόγελο των κατοίκων αυτού του τόπου».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση νησιώτικων χορών από το Σύλλογο Κυριών Πύλου και αμέσως μετά την σκυτάλη πήρε ο πολυτάλαντος Μεσσήνιος καλλιτέχνης Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τους μοτοσυκλετιστές σημειώνοντας: «Σας ζηλεύουμε, είστε οι γιοι του Οδυσσέα και ζηλεύουμε πάρα πολύ το ταξίδι που θα κάνετε». Τους ευχήθηκε καλό ταξίδι και τόνισε ότι το ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην Δύση με τον πολιτισμό της - ενώ
τον αντίστοιχο έπαιξε η Κίνα στην Ανατολή, γι‘ αυτό και μεταξύ αυτών των δύο χωρών υπάρχει ένας μεγάλος αλληλοσεβασμός, είπε. Ακόμη τους αφιέρωσε ένα ποίημα από τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, και πολλά τραγούδια και μουσικές με τους “Απορους Αρχοντες“. Η βραδιά έκλεισε με ακόμη περισσότερη μουσική από τον dj GK.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/07/2008

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Επίθεση των Οικολόγων Πράσινων κατά της επένδυσης στην ΠΟΤΑ

Με χθεσινή του ανακοίνωση το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων διαμαρτύρεται “για τη διαχρονική υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο, φαραωνικών και νεοφεουδαρχικών τουριστικών σχεδίων όπως η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και το Κάβο Σίδερο στην Κρήτη”. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση “να σταματήσει τις μπουλντόζες έστω και την ύστατη ώρα”.
Οπως αναφέρουν “στην περίπτωση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, ούτε οι αρνητικές εισηγήσεις και επιφυλάξεις των αρμόδιων Εφορειών των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, των Εναλίων Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και της Κεντρικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και οι έντονες και πολύχρονες διαμαρτυρίες τοπικών κινήσεων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τη χωροθέτηση δύο τεράστιων ξενοδοχειακών τουριστικών εγκαταστάσεων”.
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι “το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Πυλίας κινδυνεύει άμεσα: o ιστορικός, μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όρμος του Ναβαρίνου, με την Πύλο, το Νιόκαστρο, τη Σφακτηρία, το Παλαιόκαστρο, τη Σπηλιά του Νέστορα, το Διβάρι και τη Γιάλοβα, θα αλλάξει τελείως μορφή. Με βάση την Οδηγία 92/44/ΕΟΚ και όπως ορίστηκε πρόσφατα, όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), ενώ ένα μεγάλο τμήμα της, που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και το νησί της Σφακτηρίας, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας του για την ορνιθοπανίδα, έχει χαρακτηριστεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)”.
Αναφέρεται ακόμη ότι “δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως πρότυπο ένα μοντέλο τουρισμού που:
- Ξεφεύγει από το μέτρο και την τοπική κλίμακα και οδηγεί σε τουριστικά γκέτο. Στη χώρα που λάτρεψε κάποτε το μέτρο, τα μεγέθη κυριολεκτικά τρομάζουν: τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο και τα προϊστορικά ευρήματα θα περικυκλώσουν, με την διαχείριση από πολυεθνικό όμιλο (Starwood Westin & Banyan Tree Hotels & Resorts), δύο τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν τον παραπλανητικό τίτλο «χωριά» - ξενοδοχεία δυναμικότητας τουλάχιστον 3.000 κλινών.
- Επιδιώκει να προσελκύσει τουρίστες που θέλουν να διατηρούν μη βιώσιμες πλέον συνήθειες και απαιτήσεις για το μεσογειακό περιβάλλον, όπως δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών που απαιτούν τεράστια κατανάλωση νερού ή ξενοδοχειακές υπηρεσίες που θα παρέχουν πληθώρα από πισίνες (στην ΠΟΤΑ θα υπάρχουν συνολικά 265 ιδιωτικές πισίνες!!!).
- Δεσμεύει σημαντικούς οικονομικούς πόρους του δημοσίου (η επιδότηση του Ελληνικού Κράτους για το σχέδιο φτάνει τα 145 εκατομμύρια ευρώ) όταν μικρές επενδύσεις οικολογικού τουρισμού ή αναγκαίες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υποδομές αδυνατούν να βρουν συχνά
την αναγκαία στήριξη.
- Προσπαθεί με πρωτοφανή τρόπο να επιβάλει πρακτικές «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης» για την υλοποίηση μιας αμφισβητούμενης έτσι κι αλλιώς ιδιωτικής επένδυσης”.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/07/2008

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

AΠΟΨΕ ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ Με Φοίβο Δεληβοριά ξεκινά η συνάντηση μοτοσυκλετιστών

Με συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά ξεκινά πανηγυρικά απόψε στις 9.30 η 63η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτσυκλετιστών στη Γιάλοβα. Απ‘ τις 9 το πρωί θα λειτουργεί η γραμματεία της διοργάνωσης και στις 6 μ.μ. θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των εθνικών αντιπροσώπων.
Αύριο, η είσοδος στο χώρο της συνάντησης θα γίνεται μόνο με διαπίστευση, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Στις 5.30 μ.μ. συνεδρίαση εθνικών αντιπροσώπων και στις 8 εγκαίνια του Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Οψεις“ με χρώμα και γεύσεις από την τοπική μας παράδοση. Στις 9 θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης από το νομάρχη Δημ. Δράκο και στις 9.30 θα παρατεθεί δείπνο, πλαισιωμένο με παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Καλογερόπουλος και το συγκρότημά του “Αποροι Αρχοντες“ θα παρουσιάσουν μουσικοθεατρική παράσταση ενώ θα ακολουθήσει και μουσική από τον dj GK.
Την Παρασκευή -πάλι για όσους διαθέτουν διαπίστευση- θα γίνει εκδρομή στις 9 το πρωί, με οργανωμένη περιήγηση σε Κορώνη - Φοινικούντα - Μεθώνη και πικ-νικ με το “Κολατσιό του μοτοσυκλετιστή. Στις 6 μ.μ. συνεδρίαση εθνικών αντιπροσώπων και στις 7 εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Πυρκαγιές του Αυγούστου 2007”, από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας “Στους Δρόμους της Ελιάς και της Μεσογείου“, “Αγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας στη Γιάλοβα“, καθώς και εικαστικές παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την πρύτανη των Αραβικών Χωρών και πρέσβειρα της Συρίας, Σουάντ Αλ Αγιούμπι. Στις 8.30 θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Οψεις“, ενώ στις 9 θα παρατεθεί δείπνο με έθνικ μουσικές από τις πατρίδες της ελιάς και πρόγραμμα από το συγκρότημα “Τhe Freak Brother’s Band”.
Το Σάββατο στις 9 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση για την «Παρέλαση των Εθνών» και στη 1.30 πικ-νικ στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στις 8 μ.μ. θα γίνει απονομή βραβείων, ενώ μετά το δείπνο στις 9 θ‘ ακολουθήσει ροκ μπιτς-πάρτι με τους “Jurassic Band”.
Την Κυριακή στις 5 μ.μ. οι μοτοσυκλετιστές θα συγκεντρωθούν για να μεταβούν στην Αρχαία Μεσσήνη. Στις 6 θα γίνει η τελετή παράδοσης της “Φλόγας της Ειρήνης“ και μισή ώρα αργότερα η αφή της “Ιθωμαίας Φλόγας“, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιθωμαία - Αρχαία Μεσσήνη 2008”. Στις 9 το βράδυ θα δοθεί μικρή δεξίωση από το Δήμο Ιθώμης προς τιμήν των μοτοσυκλετιστών που θα μεταφέρουν τη “Φλόγα της Ειρήνης“. Κατά την επιστροφή στη Γιάλοβα θα απονεμηθούν βραβεία στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ “Μεσσηνίας Oψεις“ - ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με το συγκρότημα “Καλό Κατευόδιο“ και άλλες μπάντες, με έντεχνο, ποπ, ροκ και χαρντ-ροκ ήχους.
Συντονιστής των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ο Ντένης Δημητρέας.
Τέλος, τη Δευτέρα στις 8 το πρωί είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση των οδοιπόρων των “Δρόμων της Ελιάς“ για τη διαδρομή Μεσσηνία - Πεκίνο -Μόσχα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/07/2008

Aνδρεάτος και Ξυδιάς τραγούδησαν στο λιμάνι της Καλαμάτας

image

“Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους“... Αυτό, καθώς και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια του λαϊκού τραγουδιστή Γεράσιμου Ανδρεάτου άκουσαν και τραγούδησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στη συναυλία που διοργάνωσε ο ΟΠΑ
ΝΑΜ, στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Μαζί με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και ο καταξιωμένος συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την παρουσία του στη διοργάνωση αυτή, που εντασσόταν στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας.
Και του χρόνου!

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/07/2008

Βοϊδοκοιλιά: Καθάρισε από τα φύκια


Καθαρή από τα φύκια που την είχαν κατακλύσει είναι πλέον η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Νέστορος και την υποστήριξη της ΝΑ Μεσσηνίας. Το φαινόμενο της συσσώρευσης φυκιών δεν είναι καινούργιο, ωστόσο φέτος υπήρξε η ιδιαιτερότητα ότι ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των λουομένων στην παραλία και κάποιοι εξ αυτών να νομίζουν ότι δεν είναι καθαρή. Αποδέκτες των παραπόνων ήταν τόσο ο Δήμος Νέστορος όσο και η Ν.Α. Μεσσηνίας.Τόσο η συγκεκριμένη ακτή όσο και εκείνη στο Γλυφαδάκι (Ρωμανού) καθαρίστηκαν φέτος από πολύ νωρίς με μηχάνημα της Ν.Α. Μεσσηνίας, που κοσκίνισε την άμμο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νέστορος, τα φύκια δεν αποτελούν βρομιά ή μόλυνση και την Κυριακή επιχειρήθηκε η απομάκρυνσή τους, παρουσία του δημάρχου Τάσου Τσορώνη, των αντιδημάρχων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του δημοτικού συμβούλου Νικ. Αθανασόπουλου και του Παν. Διπλάρη.Οι πρώτες προσπάθειες καθαρισμού απέβησαν άκαρπες, καθώς τα φύκια ήταν εκατοντάδες κυβικά και τα τρακτέρ αδυνατούσαν να κινηθούν με φορτίο στην άμμο. Τη λύση έδωσε η πείρα και η ευρηματικότητα του πρώην αυτοκινητιστή Νικ. Αθανασόπουλου και έτσι, με τη βοήθεια τεσσάρων μηχανημάτων, τα φύκια απομακρύνθηκαν από την ακτή, που πεντακάθαρη πλέον περιμένει «στη φιλόξενη αγκαλιά της τους πολυάριθμους θαυμαστές της. Όλες οι εργασίες έγιναν με προσοχή και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και, κατά συνέπεια, με μεγάλη δυσκολία». Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Δήμος Νέστορος σας περιμένει να απολαύσετε τα μπάνια σας στις πανέμορφες παραλίες του. Οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και πεντακάθαροι, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι πανσιόν και τα ξενοδοχεία σάς περιμένουν».

"ΘΑΡΡΟΣ" 09/07/2008

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Nυχτερινές διακοπές λόγω... χειμερίας νάρκης

«Να κόβεται το νερό σ’ όλη την πόλη από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, ώστε να μαζεύεται νερό στις δεξαμενές και να έχουν όλοι οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφάσισε ο Δήμος Πύλου». Στο φύλλο της «Ε» με ημερομηνία 28/6 και θέμα το πρόβλημα υδροδότησης της Πύλου, ο αντιδήμαρχος Παύλος Καλδής, μας γνωστοποίησε τα παραπάνω και συνέχισε: «Ενα έργο από το Ελαιόφυτο στη δεξαμενή της Σγράππας, μια απόσταση 3 - 4 χιλιομέτρων, δεν είναι έργο που μπορεί να γίνει σ’ ένα μήνα».
Εμμεσα ο αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να προγραμματίσει έργο που χρειάζεται χρόνο. Δηλαδή είναι μόνο για τα μικρά και επουσιώδη πράγματα και αυτά που χρειάζονται χρόνο αδυνατεί να τα διαχειριστεί; Πώς αλλιώς να εκλάβω την απάντηση όταν το πρόβλημα με το νερό χρονίζει και η γεώτρηση είναι εκεί από το 1997;
Πολύ φοβάμαι ότι τελικά ενοχλεί πάρα πολύ την παρούσα δημοτική αρχή -αλλά και τις προηγούμενες- ότι η γεώτρηση «χτυπήθηκε» επί δημαρχίας Γιάννη Βρεττάκου. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά. Αν είναι να ξεδιψάσουμε, ας το ξεχάσουμε. Ας πούμε ότι την «χτύπησαν» οι Ιταλοί το ’40 ή οι Τούρκοι το ’21. Είναι όμως τόσο σοβαρός λόγος να λέει η Πύλος το νερό νεράκι γιατί κάποιοι ενοχλούνται για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν; Θα βρεθεί κάποιος να πει -αν έρθει το νερό από τη Σγράππα- ότι το νερό είναι του Βρεττάκου και φοβάστε μήπως σας κάθεται στο λαιμό; Ελεος, φίλοι της πλειοψηφίας με τα κολλήματά σας.
Τις επιτροπές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, φίλοι δημοτικοί άρχοντες, τις συστήνετε τους χειμερινούς μήνες -αφού έχουμε υποστεί την τακτική καλοκαιρινή ταλαιπωρία- και μετά πέφτετε σε χειμερία νάρκη; Δεν θα μπορούσατε να είχατε
μελετήσει από πέρυσι το έργο της μεταφοράς του νερού από τη γεώτρηση της Σγράππας στη δεξαμενή ώστε να είχε λυθεί το πρόβλημα και να μη μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει κατακαλόκαιρο; Σίγουρα, τώρα που βγήκατε από τη χειμερία νάρκη σας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Μήπως και αυτό που θέλετε να κάνετε στην «Τράνστεκομ», είναι έργο που μπορεί να υλοποιηθεί -χωρίς πιθανές επιπτώσεις- στη φάση της έξαρσης του προβλήματος; Αν το δίκτυο δεν αντέξει την πίεση ή όποια άλλα πιθανά ή απίθανα προβλήματα προκύψουν, είναι καιρός για να μείνει η πόλη χωρίς νερό; Είναι ο Ιούλιος μήνας για πειραματισμούς;
Μήπως είναι ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με τα καυτά προβλήματα που σας πλακώνουν σιγά-σιγά; Περιμένω απάντηση και δηλώνω ότι θα επανέλθω γιατί είναι και άλλα θέματα που ζητάνε απαντήσεις.
Κώστας Καραλής "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/07/2008

Τα έσοδα του Δήμου Πύλου

Την Τετάρτη 18/6 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου έγινε συζήτηση γύρω από την (μη) απόδοση του 2% από τους υπόχρεους επαγγελματίες της Πύλου. Θα ήθελα να ζητήσω από τον
δήμαρχο να ενημερώσει τους δημότες: α) Ποιοι από τους επιχειρηματίες εμπρόθεσμα καταβάλλουν τις οφειλές τους, β) ποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου για διευθέτηση των οφειλών προηγουμένων ετών και γ) αν κάποιοι -και ποιοι- έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την πρόσκληση του δήμου. Μη μου απαντήσουν ότι είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να τα δημοσιεύσουν γιατί δεν θα τους πάρω στα σοβαρά. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι κοροϊδεύουν και ποιοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Είναι τουλάχιστον άδικο κάποιοι να αποδίδουν και κάποιοι άλλοι να μην αποδίδουν τα οφειλόμενα στον δήμο και να έχουν μόνο απαιτήσεις από αυτόν. Είναι και παράβαση καθήκοντος του δήμου να μην εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν.
Στους επαγγελματίες της πλατείας ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει τα έσοδά του με την πίεση που μπορεί να τους ασκήσει ανακαλώντας τις άδειες χρήσεως της πλατείας. Αυτά τα έσοδα -από την παραχώρηση χώρου στην πλατεία- τα εισπράττει άραγε ο δήμος ή και εκεί παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο; Αυτές οι απορίες μου γεννώνται και μια διευκρίνιση θα με πείσει ότι ισχύει η ισονομία και η ισοπολιτεία και θα εφαρμοστούν, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν εφαρμόζονται.
Κώστας Καραλής "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/07/2008

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Βοϊδοκοιλιά... από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας

image image

Η Βοϊδοκοιλιά και ο όρμος της έχουν χαρακτηριστεί ως “τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους“ και είναι μια πολύ γοητευτική τοποθεσία. Ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς δημιουργήθηκε από τη δράση των κυμάτων του Ιονίου ανάμεσα στο Παλαιόκαστρο και το λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι δύο βράχοι αφήνουν ένα στενό άνοιγμα από όπου η θάλασσα “στριμώχνεται“, για να εισχωρήσει προς τα μέσα. Αμέσως μετά φαρδαίνει και δημιουργεί τον όρμο που καταλήγει σε μία απόλυτα συμμετρική ημικυκλική αμμουδιά με θίνες.
Οσον αφορά τη χλωρίδα της περιοχής, στην αμμουδιά της Βοϊδοκοιλιάς η επίδραση των βορειοδυτικών ανέμων είναι ισχυρή και σχηματίζονται αμμόλοφοι με σκόρπια κέδρα. Το μωσαϊκό συμπληρώνει η πυκνή μακία βλάστηση στο Παλαιόκαστρο και τη Σφακτηρία.
Το σπήλαιο του Νέστορα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά, στο λόφο του Παλαιόκαστρου. Εχει δύο μεγάλους θαλάμους και σήμερα “κατοικείται“ από εκατοντάδες νυχτερίδες. Μάλιστα έχουν βρεθεί μέσα στο σπήλαιο πάνω από 6 είδη τους. Αξέχαστη μένει στον επισκέπτη η θέα από το λόφο όπου βρίσκεται το σπήλαιο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/07/2008 από τη σελίδα "ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ"

Αλλοδαπός αναστατώνει την Πύλο

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η κοινωνία της Πύλου μέρες τώρα, με την εμφάνιση στην πόλη ενός Ρουμάνου ο οποίος κυκλοφορεί ανάμεσά μας έχοντας συνεχώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Την περασμένη εβδομάδα εισήλθε παρανόμως στο Νιόκαστρο δύο φορές, συνελήφθη από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου και με εντολή του εισαγγελέα οδηγήθηκε στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας - όπου διαπιστώθηκε ότι δεν χρήζει αγωγής και νοσηλείας. Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νομού. Επανερχόμενος στην Πύλο, η Αστυνομία προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Εχει προβεί και σε πέντε προστατευτικές φυλάξεις αφού μέχρι και εκείνη τη στιγμή ο αλλοδαπός δεν είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα. Ετσι είχαν τα πράγματα μέχρι χτες το πρωί, όπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο συνέβη το πιο ακραίο. Βρέθηκε ένας κασμάς με τον οποίο (σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρουμε “άγνωστος δράστης”) ήταν η πόρτα κτυπημένη στο σημείο της κλειδαριάς, καθώς και ένα σπασμένο τμήμα παραθύρου, προστατευόμενο από κάγκελα.
Στις 7.30 συνέβη το γεγονός αυτό, και είναι απόλυτα βέβαιο ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο διότι η οδοκαθαρίστρια του Δήμου Πύλου, Τούλα Καλδή, τον είδε μέσα στον κήπο του μουσείου. Στην συνέχεια ήλθε η υπηρεσία Σήμανσης από την Καλαμάτα. Για άλλη μια φορά η Αστυνομία κινητοποίησε τις δυνάμεις της για την σύλληψη του Ρουμάνου διότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το αν χρήζει αγωγής και νοσηλείας ενώ αφέθη ελεύθερος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να το εκτιμήσει - καθώς επίσης δεν μπορεί να εκτιμήσει αν έχουμε ή δεν έχουμε ή έχουμε λίγο έως και ελάχιστα κοινωνικές υπηρεσίες στο νομό. Εκείνο που μπορεί να εκτιμήσει και συνάγεται από διαπιστώσεις είναι ότι το Αστυνομικό Τμήμα καθώς και ο Δήμος Πύλου έχουν κάνει τα πάντα για τη λύση αυτού του τοπικού προβλήματος που μας αναστάτωσε. Επίσης ο καθένας από εμάς μπορεί να εκτιμήσει ότι κάτι δεν πάει καλά γενικώς με τις «εκτιμήσεις αρμοδίων» οι οποίες δεν εκτιμούνται από τον κόσμο γιατί φοβάται.
Ο Ρουμάνος είναι μετρίου αναστήματος, αδύνατος, υπερκινητικός, αξύριστος, μιλάει μόνος του απευθυνόμενος σε καρέκλες, σε κολόνες, στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, κάθεται δίπλα σε παρέες και μονολογεί ενώ μιλάει ελληνικά.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/07/2008

Ελευσίνα - Τσακώνα


Για Αύγουστο η έναρξη παραχώρησης.
Τον Αύγουστο τοποθετείται, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έναρξη της παραχώρησης όσον αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ακόμη ότι «πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στο τμήμα Πάτρας - Τσακώνας, όπου απλούστατα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ».
Διαβάστε περισσότερα...