Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ερωτηματικό η έδρα του Τσικλητήρα

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται στην Πύλο ώστε να παραχωρηθεί εγκαίρως -μετά τις εργασίες συντήρησης- το γήπεδο για τον αγώνα του Σαββάτου με την Κυπαρισσία. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως και στην πρεμιέρα, ο Τσικλητήρας θα παίξει στην Καλλιθέα, χάνοντας ένα σημαντικό αβαντάζ.
Ο Θανάσης Λακριντής αποφεύγει τα μεγάλα λόγια για την επικείμενη αναμέτρηση, υπενθυμίζοντας ότι ο ΑΟΚ έχει ήδη κάνει το 2x2. «Στόχος μας από την αρχή ήταν να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο σε κάθε αγώνα. Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα με το γήπεδο θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε το Σάββατο» τονίζει ο προπονητής του Τσικλητήρα, ενώ μιλώντας για το προχθεσινό ματς θεωρεί ότι εκτός από το βαθμό μέσα στο Δώριο, η Πύλος θα μπορούσε να πάρει ολόκληρο το 3ποντο: «Μετά από ένα μοιρασμένο α’ ημίχρονο μπήκαμε στην επανάληψη πιο δυνατά και οι εσωτερικές αλλαγές βοήθησαν στο να πάρουμε τα ηνία του αγώνα. Δικαιούμασταν κάτι παραπάνω από το 1-1, αλλά δυστυχώς δεν ήμασταν σοβαροί στην τελική προσπάθεια. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι παρουσιαστήκαμε σαφώς πιο βελτιωμένοι σε σχέση με την 1η αγωνιστική, αν και οι πρεμιέρες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες».
Ο Τσικλητήρας συνέχισε χθες με χαλαρή (κανονική για όσους δεν έπαιξαν στο Δώριο) προπόνηση και από σήμερα μπαίνει σε ρυθμούς Κυπαρισσίας. Ο Θανάσης Λακριντής δεν έχει νέα προβλήματα ν΄ αντιμετωπίσει (τραυματίες παραμένουν οι Ζευγίτης και Γ. Καλδής), ενώ σήμερα θα γνωρίζει αν εξασφαλίσει άδεια ο Φώτης Διακουμής (υπηρετεί στο Ναυτικό, στην Κρήτη).
"ΘΑΡΡΟΣ" 30/09/2008

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΤΑ «Σημαντικές Επενδύσεις Υψηλών Προδιαγραφών και οι λεγόμενες “Παράπλευρες“ Απώλειες»

image

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου σχετικά με την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, τις διάφορες επισημάνσεις των τοπικών στελεχών της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, με επίσημο τρόπο να τοποθετηθούμε και να πάρουμε θέση. Κατ‘ αρχάς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας αποτελεί σήμερα τη μοναδική πρότυπη επένδυση υψηλών προδιαγραφών, που αναπτύσσεται σε ελληνικό έδαφος στη βάση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη.
Στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρούμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην συζήτηση αυτή, αλλά
και όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα θέση, επιζητούμε την ουσιαστική ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας. Στη βάση αυτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αντιλαμβανόμενο το μέγεθος των θετικών αλλαγών για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την περιοχή που συνοδεύουν την συγκεκριμένη επένδυση, είναι ανεπιφύλακτα θετικό. Οι αλλαγές αφορούν την ανάπτυξη της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, την συγκράτηση του νέου πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου, τη χρηστή χρήση των φυσικών πόρων και την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. Πάγια αιτήματα της τοπικής μας κοινωνίας, τα οποία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στα πλαίσια της συγκεκριμένης επένδυσης που θεμελιώνεται στις βιώσιμες αρχές της ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης υψηλών προδιαγραφών.
Κανένας δεν διαφωνεί ότι η επένδυση θα επιφέρει αλλαγές στο περιβάλλον, μένει ωστόσο να επικεντρωθούμε με νηφαλιότητα στην ανάδειξη και τεκμηρίωση των όποιων υποτιθέμενων παραβιάσεων ή αποκλίσεων ώστε να αναδειχθούν και να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα. Και εφόσον τεκμηριωθούν επιστημονικά, σε μια επένδυση που σημειωτέων πληροί όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις νομιμότητας, επιστημονικά μπορούν και πάλι να δοθούν και οι αρμόζουσες λύσεις. Ας μην παραβλέπουμε ότι η ίδια η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει τις επενδύσεις αυτού του μεγέθους με ιδιαίτερες νομοθετικές διατάξεις, για το λόγο ότι δημιουργούν συνθήκες δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τον ίδιο τρόπο η επιχειρηματική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενωμένη με τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς, και την κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει να στηρίζουν, επί της ουσίας, την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων και να μην τους αποδίδουν αβασάνιστα τα κακώς κείμενα του τόπου. Ο ίδιος ο επενδυτικός νόμος παρέχει σήμερα ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, παρά ταύτα η προσέλκυσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ας μην θεωρούμε λοιπόν τίποτε δεδομένο στο τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η περιοχή της Πυλίας, αλλά και ολόκληρος ο Νομός Μεσσηνίας, χρόνια τώρα αναζητούσε, εις μάτην, σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό εντός μιας ευρύτερης οικονομίας που τείνει να απομακρύνεται από τον αγροτικό τομέα και αυτός, αδιαμφισβήτητο είναι, ότι δεν μπορεί να είναι άλλος από τον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών, δεδομένων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Συνεπώς, η ΠΟΤΑ αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην ιστορία του τόπου μας, προς την κατεύθυνση της δραστικής ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας και λόγω του μεγέθους της, είναι εύλογο και ως ένα βαθμό κατανοητό, να δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και φοβικά σύνδρομα, ενίοτε δε να αποτελεί και πρόσφορο πεδίο διαξιφισμών μεταξύ μικροσυμφερόντων. Ωστόσο, ας μην παραβλέπουμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί σήμερα τον ουσιαστικότερο μοχλό, που διέθετε ποτέ ο τόπος μας, για να «κινηθούν τα λιμνάζοντα νερά» της μικρής μας οικονομίας και να δημιουργηθεί πραγματικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών έργων και επενδύσεων στην περιοχή με απτά οφέλη για τους πολίτες της. Σε αυτά περιλαμβάνονται βελτιώσεις σε λιμάνια, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, νέες μικρές επιχειρήσεις και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων κ.ά. Εργα τα οποία θα αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με την διαδικασία του «επείγοντος» μετά την λειτουργία της ΠΟΤΑ.
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η περιοχή μας αποκτά “leader”, την εταιρεία «COSTA MARE» (ΠΟΤΑ), στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος στις διεθνείς αγορές αλλά και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης των απασχολούμενων Μεσσήνιων στα τμήματα της ΠΟΤΑ. Είναι βέβαια η θετική επίδραση αυτής της σύνθετης επενδυτικής πρωτοβουλίας στη διαμόρφωση μιας άλλης “επιχειρηματικής κουλτούρας”, την μόχλευση για ενασχόληση -ιδιαίτερα των νέων- σε παραδοσιακά ξεχασμένα επαγγέλματα και ταυτόχρονα στη δημιουργία συνθηκών και νέων ευκαιριών για καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με άλλα λόγια θα συμβεί αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι ότι «το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη».
Εάν θέλουμε λοιπόν να προσδώσουμε πρόσθετο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλεονέκτη
μα στην περιοχή μας, δεν έχουμε παρά να εγκύψουμε ενωμένοι την επιτυχημένη υλοποίηση της σημαντικής επένδυσης ΠΟΤΑ, πάντα σεβόμενοι τη νομιμότητα και το φυσικό περιβάλλον, αλλά εκτιμώντας με νηφαλιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τις όποιες «παράπλευρες» απώλειες. Διαφορετικά, εύκολα μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι «βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το δάσος»!
Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Μεσσηνίας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/09/2008

Για τον φίλο μου Τάκη Αλεξάκη πάλι.

Στις 23/09/2008 μετέφερα από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» άρθρο του συντάκτη Γ. Σ. με επικεφαλίδα «Θυμήθηκαν τον Θαν. Φιλιππόπουλο». Στο τέλος έκανα ένα σχόλιο που ήταν το εξής: Θα το λάβω σαν σωστό γιατί δεν το υπογράφει ο Αλεξάκης. Αυτό το παιδί έχει μια μανία να πιστώνει έργα σε αυτούς που ούτε καν έχουν σχέση με αυτά και να χρεώνει σε άλλους αυτά που δεν τους ανήκουν.
Κώστας...
Ένας φίλος ανώνυμα απαντά στο σχόλιό μου ως εξής:
-nai kala
-diladi an to egrafe o alexakis de tha simfonouses??ti karagkiozilikia einai auta reeee??

Αν το είχε γράψει ο Αλεξάξης, ανώνυμε φίλε, θα μπορούσε να είχε γίνει το 1/10 στην πραγματικότητα και ο φίλος μου ο Τάκης να είχε γράψει και 100 επιπλέον που δεν θα είχαν καμία σχέση με το γεγονός. Αυτό το παιδί διαστρεβλώνει συνεχώς την αλήθεια και την παρουσιάζει όπως αυτός θέλει. Έχω πολλές φορές αναφέρει περιπτώσεις. Σχετικά με το άρθρο του τώρα, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πύλο, χαρακτηρίσει έναν πανεπιστημιακό που έχει δώσει αίγλη και δημοσιότητα στην Πύλο, σαν ξένο σώμα. Γιατί θέλει να του ζητήσει (ο καθηγητής) δημόσια συγνώμη; Επειδή είπε την αλήθεια; Γιατί τον ενόχλησε η αλήθεια, σχετικά με την «προσφορά» (δική του η λέξη) της δημαρχοντίας Βρεττάκου όταν και παραχωρήθηκε το παλιό Γυμνάσιο Πύλου στο ινστιτούτο; Δεν θα έπρεπε να αναφερθεί η ουσιαστική συμβολή του τότε δημάρχου στην προσπάθεια του ινστιτούτου;
Στο δημοσίευμα-οχετό προς τον πανεπιστημιακό Λεωνίδα Ρεσβάνη, σχετικά με την ομιλία του κατά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας πριν λίγες ημέρες στην Πύλο, θα πω το έξης. Πως είναι δυνατόν ένας ρεπόρτερ, όπως θέλει να παρουσιάζεται, αγνοεί (;) ότι και πριν, επί δημαρχίας Βρεττάκου (και όχι μόνο επί Φιλιππόπουλου), ο πρώην πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος είχε επισκεφτεί την Πύλο την 28η Αυγούστου του 1997; Με την απόφαση αρ. 111/1997 το τότε δημοτικό συμβούλιο μάλιστα τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη του Δήμου Πύλου. Πιστεύει κάποιος πως αν αυτό δεν είχε γίνει επί των ημερών μας αλλά επί Φιλιππόπουλου ή Χρονόπουλου θα ήταν δυνατόν να το είχε ξεχάσει ο Τάκης; Όχι, βέβαια. Μόνο η εποχή Βρεττάκου στον δήμο είναι νεκρή περίοδος στον εγκέφαλο του Τάκη. Εδώ όμως ξέχασε στο, απύθμενου θράσους όσο και το φρέαρ των Οινουσσών, άρθρο του να μας ξαναθυμίσει ότι λίγο καιρό πριν μας είχε γράψει: « Όταν ο Φιλιππόπουλος εξελέγη δήμαρχος μια από τις πρωταρχικές του σκέψεις, την οποία θεωρούσε σημαντικότερη (σ.σ. !!!!!!!!) όλων, ήταν η διαδικασία απελευθέρωσης του συγκεκριμένου κτηρίου (σ. σ. παλιό Γυμνάσιο) από τον «Νέστορα». Μετά μας κάνει αναφορά στην συνάντηση (που ευτυχώς βρισκόταν εκεί και την μάθαμε και εμείς) και έτσι πληροφορηθήκαμε ότι για τέσσαρες ώρες προσπαθούσαν (Φιλιππόπουλος, Τσαρπάλας και Αλεξάκης) να πείσουν τον καθηγητή να τους δώσει πίσω το κτήριο. Γι’ αυτή την προσφορά του Φιλιππόπουλου στο ερευνητικό κέντρο ήθελε να κάνει αναφορά ο καθηγητής; Γι’ αυτό ήθελε να ευχαριστήσει τον πρώην Δήμαρχο; Δεν ντρέπεται που τα γράφει αυτά; Αυτός όμως είναι ο ρεπόρτερ Αλεξάκης. Θαυμάστε τον.
Κώστας....

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΩΡΙΟ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 1-1 Είχαν από ένα ημίχρονο

Ισόπαλο με 1-1 έληξε το χθεσινό παιχνίδι στο γήπεδο του Δωρίου, μεταξύ του Δωριέα και του Τσικλητήρα Πύλου. Ηταν ένα ματς που παίχτηκε αρκετά καλό ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο, μιας και οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο. Το Δώριο είχε την υπεροχή στο πρώτο μέρος όπου προηγήθηκε, και ο Τσικλητήρας επικράτησε στην επανάληψη που ισοφάρισε και έχασε κι άλλες ευκαιρίες. Αυτός ήταν ο πρώτος βαθμός για τον Δωριέα στο πρωτάθλημα, ενώ για την Πύλο η δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και αφού έχασαν κάποιες ευκαιρίες στα πρώτα 20 λεπτά, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 35’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπ. Αναστασόπουλου που έγραψε το 1-0. Στο 37’ το σουτ του Π. Καλδή απέκρουσε ο Νικητόπουλος. Στην επανάληψη η ομάδα του Θανάση Λακριντή πήρε τα ηνία του αγώνα και δημιούργησε τις φάσεις για να φτάσει στην ισοφάριση.
Δοκάρι ο Μακρυνιώτης
Πάντως η πρώτη καλή φάση του δεύτερου ημιχρόνου ήταν για το Δώριο που μπορούσε στο 63’ να πετύχει και δεύτερο γκολ, αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στον Μακρυνιώτη, το δυνατό σουτ του οποίου τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι αφού πρώτα είχε αποκρούσει ασθενώς ο Τσουλάκος. Η ισοφάριση για την Πύλο ήρθε στο 73’ όταν ύστερα από σέντρα του Γκέκα ο Διακουμής που είχε μπει λίγο νωρίτερα στο παιχνίδι με πλασέ έκανε το 1-1. Δύο λεπτά αργότερα ο Μαραγκός είχε κεφαλιά λίγο άουτ. Στο 80’ ο Π. Καλδής βγήκε τετ-α-τετ από πλάγια θέση όμως δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε και χάθηκε η ευκαιρία για την Πύλο.
Αποβλήθηκε στο 91’ ο Αναστασόπουλος
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπάμπης Αναστασόπουλος πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα για καθυστέρηση και αποβλήθηκε. Παράπονα εξέφρασε η ομάδα του Δωρίου για τον διαιτητή Γεωργακίλα. Βοηθοί του ήταν οι Κορομηλάς και Βρυώνης.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Γκέκας, Μαραγκός,Πανταζόπουλος, Κατσούλης, Κατσιγιάννης, Σκολκίμ (60’ Διακουμής), Εμμανουήλ, Κουφός (40’ Λίγκρης), Σαλιάι, Π. Καλδής (87’ Δ. Καλδής).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/09/2008

4 μόνιμες θέσεις στο Δήμο Μεθώνης

Στην πλήρωση 4 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας προχωρά ο Δήμος Μεθώνης και η υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 8 Οκτωβρίου. Ο δήμος θα προσλάβει 1 ΤΕ8 Αδελφών Νοσοκόμων, 1 ΔΕ29 Οδηγών Αυτοκινήτων, 1 ΔΕ30 Υδραυλικού και 1 ΥΕ16 Προσωπικού Καθαριότητας. Η αίτηση θα απευθύνεται και θα υποβάλλεται στο Δήμο Μεθώνης στην ταχυδρομική διεύθυνση: Τ.Κ. 24006, Μεθώνη, Ν. Μεσσηνίας, (αρμόδιος υπάλληλος για παροχή πληροφοριών Αριστείδης Ψυχάρης, τηλ.: 27233 60116, 2723031255).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/09/2008

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Tα πουλιά γιορτάζουν την Κυριακή στη Γιάλοβα

image

Ραντεβού στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας μάς δίνει την ερχόμενη Κυριακή 5 Οκτωβρίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για τη φετινή Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών απ‘ τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ως τόπος συνάντησης έχει οριστεί το παλιό αντλιοστάσιο, το οποίο θα εγκαινιαστεί κι επίσημα μετά τη μετατροπή του σε Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, που λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι και θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό όλο τον Οκτώβριο. Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών πραγματοποιείται ετησίως σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλούς υγροτόπους ανά την Ελλάδα. Από το 1998 στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας διεξάγεται σταθερά η γιορτή, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για γνωριμία με την πλούσια φυσική κληρονομιά στον σημαντικό αυτό υγρότοπο: Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Τα είδη που έχουν καταγραφεί εκεί είναι πάνω από 265 - και αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι
στην Ελλάδα συνολικά υπάρχουν 423 είδη. Στον υγρότοπο αυτό της Μεσσηνίας μπορεί κανείς να παρατηρήσει φλαμίνγκο, ερωδιούς, αλκυόνες, γλαρόνια, πάπιες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, παρυδάτια, καθώς κι αρπακτικά όπως οι κίρκοι, τα κιρκινέζια, οι ψαραετοί... και πιο σπάνια οι βασιλαετοί.
Η Γιορτή περιλαμβάνει ξενάγηση από ειδικούς ορνιθολόγους και παρατήρηση πουλιών με κυάλια και τηλεσκόπια. Ακόμη, περίπατο στο Μονοπάτι της Φύσης όπου περιγράφονται οι τύποι των διαφορετικών οικοσυστημάτων και των οργανισμών που φιλοξενούν. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Μπονέτι με πρωταγωνιστές την ορνιθοπανίδα και τα σπάνια ερπετά του υγροτόπου - καθώς επίσης έκθεση πληροφοριακού υλικού σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Οι δε μικροί φίλοι των πουλιών θα συμμετέχουν σε πολλά περιβαλλοντικά παιχνίδια καθώς και σε διαγωνισμό με δώρα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/09/2008

H Μεσσηνία και ο Νέστορας

image image

Toυ καθηγητή
Πέτρου Θέμελη

image

H μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας βρίσκεται ευτυχώς ακόμη στο κέντρο του ενδιαφέροντος ερευνητών από ολόκληρο τον κόσμο και δεν εννοώ μόνο τον λεγόμενο δυτικό. Χρησιμοποιώ τον όρο «αρχαιότητα» με τα ισχύοντα σήμερα διευρυμένα της όρια, από την Παλαιολιθική Εποχή ως την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο. Ευτύχησα στην αρχή της θητείας μου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη δεκαετία του ’60, να εργαστώ στην περιοχή της Ηλείας και της Μεσσηνίας, να γνωρίσω χώρους ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας, όπως η αρχαία Ολυμπία και το Ανάκτορο του Νέστορα, και να συναντήσω εκεί καταξιωμένους αρχαιολόγους και ανασκαφείς της εποχής εκείνης, τον Εμίλιο Kunze, διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, και τον Κάρολο Blegen, ανασκαφέα του Ανακτόρου του Νέστορα και όχι μόνο. Και βέβαια τον William McDonald, διευθυντή των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Minnesota στα Νιχώρια, τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τον Δημήτρη Θεοχάρη και άλλους νεότερους τότε. Ομολογώ ότι η μορφή του μεθοδικού ανασκαφέα Κάρολου Blegen, πρωτοπόρου στην έρευνα της προϊστορικής Πελοποννήσου, που είχε συνδέσει το όνομά του με την Τροία και τη μυκηναϊκή Μεσσηνία, με επηρέασε βαθύτατα. Το παρελθόν μου έκτοτε (εννοώ το αρχαιολογικό) παραμένει δεμένο με τη μεσσηνιακή γη. Το 1969 μου έκανε την τιμή ο Κάρολος Blegen να επισκεφθεί την ανασκαφή μου στα Ακοβίτικα της Καλαμάτας. Ο αγαπημένος επιστάτης του, ο Διονύσης Ανδρουτσάκης από τη Χώρα, πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του μαζί μου στη Μεσσήνη με τη σύζυγο του Χαρίκλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1952 είχε συντελεστεί από τον Michael Ventris η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β Γραφής χάρη στις 1.106 πήλινες πινακίδες, που είχαν έλθει στο φως στο Ανάκτορο του Νέστορος από τον Blegen. Γεγονός μέγα για την περίοδο εκείνη. Το 1962 είχε κυκλοφορήσει και η πρώτη έκδοση του Οδηγού για το Ανάκτορο του Νέστορα στα αγγλικά, με συγγραφέα τον ίδιο και τη σταθερή συνεργάτιδά του Marion Rawson. Από τον Οδηγό εκείνο αντλήσαμε όλοι τότε σημαντικές πληροφορίες και γίναμε δέκτες μιας νέας συναρπαστικής θα έλεγα εικόνας για τον μυκηναϊκό πολιτισμό, με τη βοήθεια και των έγχρωμων αναπαραστάσεων του ταλαντούχου καλλιτέχνη Piet de Jong. Η επικράτεια του Νέστορα δεν εξαντλούνταν βέβαια στα όρια της περίφραξης του ανακτόρου και του σημερινού στεγάστρου, εκτεινόταν σε μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας ολόκληρη σχεδόν τη σημερινή Μεσσηνία, χωρισμένο σε δύο διοικητικές επαρχίες, την Εντεύθεν και την Εκείθεν της οροσειράς του Αιγάλεω. Ιδιαίτερη άνθηση παρατηρείται στη Μεσσηνία κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού, τόσο την Πρώιμη (3200-2000 π.Χ.) όσο και τη Μέση (2000- 1550 π.Χ.) και κυρίως την Yστερη (1550-1050 π.Χ.). Το μνημειώδες διώροφο πρωτοελλαδικό “μέγαρο“ στα Ακοβίτικα, ο μεσοελλαδικός οικισμός στο Μάλθι, που έφερε στο φως ο Σουηδός αρχαιολόγος Natan Valmin, καθώς και το μυκηναϊκό Ανάκτορο “του Νέστορα“ στον Ανω Εγκλιανό αποτελούν τα πλέον εξέχοντα και γνωστά δείγματα αρχιτεκτονικής των τριών φάσεων της εποχής του Χαλκού. Στο ανάκτορο του 13ου αιώνα π.Χ. στον Ανω Εγκλιανό, το κεντρικό κτήριο ήταν διώροφο, πλούσια εικονογραφημένο, και ορατό από μακριά, καθώς δέσποζε πάνω στην κορυφή της Ακρόπολης, σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Στις παρυφές του λόφου βρίσκεται το μικρότερο Νοτιοδυτικό Κτήριο, ενώ προς τα ΒΑ το κτήριο των Εργαστηρίων. Η καρδιά του Ανακτόρου χτυπούσε στην αίθουσα του θρόνου με την εστία, τη διακοσμημένη με λιοντάρια και γρύπες, έδρα του άνακτα, κοσμικού ηγεμόνα και αρχιερέα. Εδώ και στην ευρύχωρη αυλή, ο άναξ πρόσφερε πλούσια συμπόσια με τελετουργικό χαρακτήρα στο λαό και τους αξιωματούχους του. Eτσι εξηγείται και ο τεράστιος αριθμός των 2.854 κυλίκων που αποκαλύφθηκαν στην αποθήκη αρ. 19. Το Αρχείο στα αριστερά της εισόδου, φανερώνει ότι στο ανάκτορο του Ανω Εγκλιανού στεγαζόταν και λειτουργούσε ο διοι
κητικός μηχανισμός του βασιλείου. Η ανακτορική γραφειοκρατία, όπως αποκαλύπτεται μπροστά μας, μέσα από τις καταγραφές στις πινακίδες της Γραμμικής Β, συναγωνίζεται τα προγενέστερα γραφειοκρατικά συστήματα της Ανατολής, αλλά και σύγχρονων καθεστώτων. Πιστεύω ότι οι δαπάνες για τη λειτουργία του πολύπλοκου αυτού και εν πολλοίς καταπιεστικού για το λαό γραφειοκρατικού συστήματος, εξασθένισαν οικονομικά το μεσσηνιακό βασίλειο του Νέστορα και συνέβαλαν τα μέγιστα στην εσωτερική κατάρρευσή του, που δεν του επέτρεψε να ανακάμψει μετά την πυρπόλησή του. Η φωτιά που κατέστρεψε βίαια το ανάκτορο, στο τέλος της ΥΕ ΙΙΙΙ Β εποχής και στην αρχή της II Γ, γύρω στο 1200 π.Χ., ενισχυμένη από τις αποθηκευμένες εκεί ποσότητες λαδιού και προκάλεσε την εγκατάλειψή του, είχε και τη θετική της πλευρά, τουλάχιστον για την αρχαιολογική έρευνα. Συνετέλεσε στην πυράκτωση και τη διατήρηση των πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, που περιλαμβάνουν καταγραφές και καταχωρίσεις ποσοτικού-οικονομικού χαρακτήρα για το τελευταίο έτος, πριν από την καταστροφή. Το ανάκτορο καλύφθηκε με ένα ενιαίο στρώμα καταστροφής, καλά χρονολογημένο, πλουσιότατο σε κινητά ευρήματα και στοιχεία της ανωδομής, πολύτιμο για τους ερευνητές αρχαιολόγους. Αν πραγματικά υπήρξε ο βασιλιάς Νέστωρ της Ιλιάδας του Ομήρου και οι διάδοχοί του (από την πλευρά μου δεν έχω λόγους να αμφιβάλω), τότε στο ανάκτορο του Ανω Εγκλιανού θα πρέπει να είχαν την έδρα τους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/09/2008

Στη Μεθώνη σύστημα παρακολούθησης κυματισμού

Στη Μεθώνη, στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), έγινε από το ΕΛΚΕΘΕ η τοποθέτηση συσκευής ραντάρ «παράκτιας κυματικής παρακολούθησης». Η εγκατάσταση του ραντάρ -στο πλαίσιο του προγράμματος «Ωκεανός»- είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην Κορώνη, στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, ωστόσο τελικά επελέγη η Μεθώνη.
Σκοπός του πιο πάνω προγράμματος είναι η πρόγνωση του κυματισμού, μέσω της παρακολούθησης και παροχής -σε πραγματικό χρόνο- πληροφοριών για τα ύψη, τα μήκη, τη συχνότητα και άλλα χαρακτηριστικά των κυμάτων. Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς βοηθούν τόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον καθορισμό των απαγορεύσεων απόπλου, όσο και την ΕΜΥ στην πρόγνωση του κυματισμού των θαλασσών -
κρίσιμου παράγοντα για επαγγελματικές ομάδες όπως οι ψαράδες. Ανάλογες εγκαταστάσεις -με δυνατότητα μέτρησης και των επιφανειακών θαλάσσιων ρευμάτων- λειτουργούν επίσης στην Κάρπαθο και στην Ανδρο.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/09/2008

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΑΠΟ “ΘΗΣΕΑ” Αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης

image

Τμήματα των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Πύλου πρόκειται να αντικατασταθούν, με έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Θησέας”. Η δημοπρασία θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 200.000 ευρώ. Προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου σ’ όλη τη Σχινόλακα, σε μικρά τμήματα σε Ικλαινα, Πύλα, Πλάτανο και Παπούλια και στη Γλυφάδα θα εγκατασταθεί νέος αγωγός 2.300 μέτρων από την πηγή στην καινούργια δεξαμενή. Την ίδια μέρα θα γίνει δημοπρασία για τσιμεντοστρώσεις οδών, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ 2008.
Επίσης, ο Δήμος Πύλου περιμένει την έγκριση για να δημοπρατήσει έργα ασφαλτοστρώσεων και νέων δεξαμενών ύδρευσης, που χρηματοδοτούνται από το “Θησέα”. Για τις ασφαλτοστρώσεις η συνολική χρηματοδότηση είναι ύψους 140.000 ευρώ και η πιο σημαντική παρέμβαση προβλέπεται στο δρόμο από τη Γιάλοβα στη Σχινόλακα. Για το δεύτερο έργο η συνολική πίστωση είναι 150.000 ευρώ και αφορά νέες δεξαμενές στην Πύλα (κοντά στη Γιάλοβα), στο Μεσοχώρι, στην Καλλιθέα και στο Κυνηγού.
Τέλος, ο Δήμος Πύλου αναμένεται να δημοπρατήσει έργο ύψους 100.000 ευρώ, που προβλέπει συνδέσεις των κατοικιών με το δίκτυο αποχέτευσης μέσα στην πόλη.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/09/2008

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Εξωτικό τοπίο στη Μεσσηνία ΚΕΙΜΕΝΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: , ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

ContentSegment_8590322_1 ContentSegment_8590311_1

Η Σταθούλα και ο Πανάγος, η Καδούλα και ο Ιταλός θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές ενός βουκολικού μυθιστορήματος. Στην προκειμένη όμως περίπτωση είναι λίμνες, ζαφείρια διάσπαρτα στο φαράγγι του Πολυλίμνιου. Πρόκειται για μια περιοχή «εξωτικών» προδιαγραφών στην καρδιά της μεσσηνιακής γης, με αδάμαστη φύση και αλλεπάλληλους καταρράκτες που καταλήγουν σε λίμνες-βάθρες. Εδώ είναι η χαρά του εξερευνητή.
Ιταλός: Την περίοδο της Κατοχής μια ομάδα Ιταλών έτρωγε στο Πολυλίμνιο. Ένας από τους Ιταλούς, ψάχνοντας για βατράχια στις λίμνες, γλίστρησε και έπεσε στη λίμνη. Καθώς δεν ήξερε κολύμπι, άρχισε να βυθίζεται. Σε βοήθειά του έτρεξε ο Ηλίας Δρακόπουλος, γνωστός ως Καμποσούλιας, ο οποίος, παρά τις προσπάθειες δεν μπόρεσε να τον σώσει. Από τότε η λίμνη ονομάστηκε «Λίμνη του Ιταλού».
Κάδη: Είναι η μεγαλύτερη σε επιφάνεια λίμνη του φαραγγιού, έκτασης 200- 300 τ.μ. Προτιμάται από τους επισκέπτες λόγω του βάθους της και του καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων, που ανανεώνει διαρκώς το νερό της.

Καδούλα:Λίμνη για ερωτευμένους, καθώς πήρε το όνομά της από το σχήμα της που θυμίζει σχήμα καρδιάς.
Σταθούλα: Σύμφωνα με την παράδοση, η Σταθούλα Θεριού πνίγηκε με τα δυο της παιδιά στη λίμνη το 1770 κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ.
Πανάγος: Ο Πανάγος Γραμματικόπουλος πνίγηκε στη λίμνη καθώς προσπαθούσε να τη διασχίσει χειμώνα, χωρίς να υπολογίσει την αυξημένη ορμητικότητα των νερών.
Μαυρολίμνα: Δυσπρόσιτη λίμνη, η οποία πήρε το όνομά της από το βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, χρώμα των νερών της.

O παράδεισος τελικά δεν είναι μακριά. Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Το Πολυλίμνιο είναι ένα φυσικό σύμπλεγμα 15 λιμνών και καταρρακτών, περιοχή ιδανική για περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό. Οι πηγές του βρίσκονται στο Μεσοπόταμο και αφού περάσουν το γεφύρι του Τζάνε στο Πεταλίδι, εκβάλλουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο.
Μόλις φθάσετε στην περιοχή στάθμευσης του χωριού Χαραυγή , υπάρχει ένας χάρτης του Πολυλίμνιου, στον οποίο σημειώνεται η διαδρομή των νερών και τα ονόματα των λιμνών. Είναι χαρτογραφημένα τα μονοπάτια του φαραγγιού, τα ξύλινα στέγαστρα και οι πέτρινες βρύσες που θα συναντήσει ο περιηγητής. Στους καταρράκτες μπορείτε να οδηγηθείτε είτε ακολουθώντας τον κατηφορικό χωματόδρομο είτε από το υπό σκιάν μονοπάτι που υποδεικνύει μια χειρόγραφη πινακίδα. Σημείο συνάντησης των δύο διαδρομών είναι η πέτρινη βρύση, η οποία θα σας φανεί σωτήρια στη μέση της ανάβασης, στον δρόμο της επιστροφής.
Έπειτα από 5 λεπτά κατηφορικού δρόμου, φθάνετε σε μια διακλάδωση, όπου στα αριστερά σας βρίσκονται οι λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας και στα δεξιά σας ο Ιταλός, η Καδούλα , η Κάδη, η Μαυρολίμνα. Καθώς περιηγείστε στο φαράγγι, ξύλινες γέφυρες, σκάλες και σιδερένια βοηθήματα τοποθετημένα στους βράχους διευκολύνουν την πεζοπορία και κάνουν εφικτή την περιήγησή σας σε όλα τα σημεία.
Τα μονοπάτια για τη διάσχιση του Πολυλίμνιου θεωρούνται μεσαίας δυσκολίας: από τη Σταθούλα έως τον καταρράκτη της Κάδης η διαδρομή είναι βατή, ενώ οι επίδοξοι εξερευνητές που θα συνεχίσουν για τη λίμνη Μαυρολίμνα και τον παλιό νερόμυλο πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή το μαγιό τους (καιρού επιτρέποντος) και μια φωτογραφική μηχανή.
Καβούρια και βατράχια είναι τα είδη της πανίδας που συναντώνται συχνότερα στο Πολυλίμνιο. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε από κοντά κάποιο γεράκι που έχει αποζητήσει καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές του φαραγγιού.
Αρκετοί από τους περιηγητές, λάτρεις της περιπέτειας και των δυνατών συγκινήσεων, πραγματοποιούν εντυπωσιακές βουτιές από την αυτοσχέδια σκάλα της λίμνης Κάδης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται τις λίμνες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Το Πολυλίμνιο αποτελεί πρόταση για μια εκ φύσεως ανεπανάληπτη φθινοπωρινή εμπειρία... Τολμήστε το!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η Καλαμάτα βρίσκεται 238 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ακολουθείτε τον δρόμο που οδηγεί από Μεσσήνη προς Πύλο. Στο μέσον της διαδρομής, κοντά στο χωριό Καζάρμα, συναντάτε την Κοινότητα της Χαραυγής του Δήμου Βουφράδος, από όπου αρχίζει το μονοπάτι για το Πολυλίμνιο. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς το φαράγγι.

"ΤΑ ΝΕΑ" 26/09/2008

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Μεθώνη: Στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ


Την ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στην ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης σε Μεθώνη και Φοινικούντα, καθώς και την έναρξη κατασκευής των αντίστοιχων δικτύων σε Λαχανάδα, Ευαγγελισμό, Καμάρια και Φοινίκη, με συνολικό προϋπολογισμό που, κατά τη μελέτη, κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε εκατομμυρίων ευρώ, πέτυχε ο Δήμος Μεθώνης. Μιλώντας στο «Θάρρος», ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής παρατήρησε πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη που υπάρχει, προκειμένου να προκύψει το οριστικό ποσό.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Επιχείρηση διάσωσης χελώνων στην Κυπαρισσία

image

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το Λιμενικό, εθελοντές του Συλλόγου “Αρχέλων“, αλιείς αλλά και τουρίστες που βρίσκονταν στα σκάφη τους, για να σωθούν δύο χελώνες καρέτα καρέτα.
Οι δύο χελώνες εντοπίστηκαν από έναν ψαρά που βρισκόταν στο λιμάνι, να πλέουν πολύ κοντά στο στόμιο του λιμανιού. Οι κινήσεις τους δεν ήταν πολύ φυσιολογικές και έδειχναν ότι
υπήρχε πρόβλημα. Ετσι ειδοποίησε το Λιμενικό για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Ανδρες του Λιμενικού που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι οι δύο χελώνες είχαν μπλεχτεί με πετονιές και αγκίστρια, ενώ ήταν μπλεγμένες και μεταξύ τους. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων“ που εδρεύει στο Αϊ-Γιαννάκη και στήθηκε η επιχείρηση για να βοηθηθούν. Οι πρώτες προσπάθειες ήταν να τις ανεβάσουν από το ντοκ του λιμανιού, αλλά λόγω του βάρους τους ήταν αρκετά δύσκολο. Ετσι αποφασίστηκε να τις δέσουν με ένα σχοινί και με μια βάρκα τις τράβηξαν σιγά σιγά στην άκρη του λιμανιού, στο σημείο της γλίστρας. Από εκεί με τα χέρια τις έβγαλαν έξω και τις απελευθέρωσαν από τις πετονιές που είχαν δεθεί σφιχτά στα πτερύγιά τους, ενώ η μία είχε καρφωθεί και με αγκίστρια. Μάλιστα η μία από τις δύο ήταν πιο σοβαρά τραυματισμένη καθώς από το σφίξιμο της πετονιάς το ένα μπροστινό της πτερύγιο είχε πάθει σήψη, πράγμα που κινδύνευε να πάθει και η δεύτερη χελώνα αν δεν είχε εντοπιστεί και απελευθερωθεί.
Αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά ενός ζευγαριού τουριστών που βρισκόταν με το σκάφος του στο λιμάνι. Για να βοηθήσουν τις χελώνες να κρατηθούν με μια σχετική υγρασία, ο κύριος που βρισκόταν εκεί έβγαλε το πουκάμισό του και τις σκέπασε.
Αφού με μεγάλη προσοχή κόπηκαν οι πετονιές και αφαιρέθηκαν τα αγκίστρια που είχε καρφωμένα στο σώμα της η μία, ο “Αρχέλων“ ανέλαβε την προετοιμασία τους για να σταλούν στο Κέντρο Περίθαλψης του συλλόγου στην Γλυφάδα, ώστε να τις φροντίσουν και να αποθεραπευτούν.
Οπως εκτίμησε η υπεύθυνη του “Αρχέλων“, πρόκειται για δύο ενήλικες χελώνες άνω των 25 ετών, μια θηλυκή και μια αρσενική, οι οποίες πρέπει να ήταν τραυματισμένες για περισσότερες από δυο εβδομάδες.

Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/09/2008

Προβλήματα στο ”Νέστορα” από την απεργία των τελωνειακών

image

Προβλήματα δημιούργησε στο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “Νέστωρ“ η απεργία των τελωνειακών που ξεκίνησε χθες. Πιο συγκεκριμένα χθες είχε προγραμματιστεί να γίνει η φόρτωση των ποσοτήτων οινοπνεύματος που έχει στις αποθήκες του ο “Νέστωρ“ σε καράβι που έχει έρθει για αυτό τον σκοπό στην Πύλο. Ομως η απεργία των τελωνειακών ματαίωσε τη φόρτωση και έτσι το οινόπνευμα παραμένει στις αποθήκες. Αυτό όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος του “Νέστορα“ Σωτήρης Καλογερόπουλος, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα καθώς εί
ναι σε εξέλιξη ο τρύγος και σε λίγο δεν θα υπάρχει δεξαμενή να τοποθετηθεί ο νέος μούστος που συγκεντρώνεται. Οπως υπογράμμισε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος για να αποθηκευτεί ο μούστος, την στιγμή μάλιστα που η περιοχή της Πυλίας ακόμη έχει πολλά σταφύλια ατρύγητα. Υπάρχει ο κίνδυνος, μας είπε, να μην μπορούμε να πάρουμε άλλο σταφύλι αφού δεν θα έχουμε πού να το βάλουμε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ίδιο το συνεταιρισμό όσο και για τους παραγωγούς, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος διάθεσης του προϊόντος.
Καταλήγοντας έκανε έκκληση προς κάθε πλευρά και κάθε υπεύθυνο ώστε να βρεθεί μια λύση, να φορτωθεί το οινόπνευμα, διαφορετικά θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/09/2008

Θυμήθηκαν το Θαν. Φιλιππόπουλο

Ο ΠΡΩΗΝ υπουργός, αρμόδιος για θέματα της Μεσσηνίας μετά το σεισμό του 1986, Θανάσης Φιλιππόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε ενδιαφερθεί για το δρόμο Μάραθος - Τραγάνα. Και το ενδιαφέρον του ήταν στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού δακτυλίου του νομού. Αυτό επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, που ο δρόμος Μάραθος - Τραγάνα συζητήθηκε ως μέρος της εργολαβίας βελτίωσης - συντήρησης του οδικού δικτύου των πρώην επαρχιών Τριφυλίας - Πυλίας.
Γ.Σ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Θα το λάβω σαν σωστό γιατί δεν το υπογράφει ο Αλεξάκης. Αυτό το παιδί έχει μια μανία να πιστώνει έργα σε αυτούς που ούτε καν έχουν σχέση με αυτά και να χρεώνει σε άλλους αυτά που δεν τους ανήκουν.
Κώστας...

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 0-0

Το παιχνίδι σφύριξε ο Ζαρακοβίτης, με βοηθούς τους Καστανά και Σερεμέτη.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ:
Τσουλάκος, Μαραγκός, Εμμανουήλ, Κατσούλης, Πανταζόπουλος, Γουρνάς (55΄Κωστάκος), Σκολκίμ (70’ Δ. Κατσιγιάννης), Δ. Καλδής, Ντούκας (60’ Σαλιάι), Γκέκας, Π. Καλδής.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2009 το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

image

Με αναγκαστική απαλλοτρίωση σε κάποια τμήματά του θα ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Παρά τα προβλήματα αυτά εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι του 2009. Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην “Ε” ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου Πολυχρόνης Παπαϊωάννου. «Αυτή την περίοδο γίνονται χωματουργικά και ολοκληρώνονται τα τεχνικά. Ο ανάδοχος έχει φτιάξει κιβωτοειδείς οχετούς», μας είπε ο κ. Παπαϊωάννου και παρατήρησε: «Υπάρχουν μερικά προβλήματα με ιδιοκτήτες που τα αντιμετωπίζουμε. Εχει πληρωθεί το 80% των επιτάξεων. Κάποιοι θα πάνε με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Εκτιμάμε ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί στη συμβατική του προθεσμία, το πρώτο εξάμηνο του 2009. Αν όχι, μέσα στο καλοκαίρι οπωσδήποτε».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/09/2008

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμφαση στο δρόμο Νέα Κορώνη - Φοινικούντα

Να δοθεί έμφαση στο δρόμο Νέα Κορώνη - Φοινικούντα ζήτησε χθες από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο αντινομάρχης Στ. Αναστασόπουλος. Επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος εσωτερικός δρόμος της Πυλίας έχει αρκετή κίνηση, καθώς τον χρησιμοποιούν πολλοί οδηγοί, κυρίως ντόπιοι που τον γνωρίζουν, οι οποίοι κάνουν μικρότερη απόσταση και δεν πηγαίνουν γύρω - γύρω από τον περιφερειακό δακτύλιο,
μέσω Κορώνης και Βασιλιτσίου.
Το αίτημα αυτό - προτροπή από τον αντινομάρχη έγινε κατά τη συζήτηση και έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 340.000 ευρώ, στην εργολαβία βελτίωσης - συντήρησης του οδικού δικτύου των πρώην επαρχιών Τριφυλίας - Πυλίας (2007 -08).
Οπως ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Γιαννακέας, απ’ αυτή την εργολαβία έχουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στους δρόμους Καλαμάκι -Αχλαδοχώρι - Μαθία, Καπλάνι - Φαλάνθη - Υάμεια, Χωματάδα - Πήδασος, Μάραθος - Τραγάνα, Αγαλιανή - Πρόδρομος, Ελαία -Καρυές, Παλαιό Λουτρό -Ποταμιά.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/09/2008

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Πύλος: Ξεκινά γυρίσματα ο Ν. Καλογερόπουλος


Γυρίσματα για την κινηματογραφική ταινία του «Οι Ιππείς της Πύλου» ετοιμάζεται να ξεκινήσει από τις 6 Οκτωβρίου στην περιοχή της Πυλίας ο Μεσσήνιος ηθοποιός (για την ακρίβεια Φιλιατρινός) Νίκος Καλογερόπουλος, τον οποίο αυτή τη φορά θα δούμε και σε ρόλο σκηνοθέτη.
Διαβάστε περισσότερα...

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι βιολογικοί Φιλιατρών, Πύλου και Μεθώνης

Στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περιβάλλον εντάσσεται η ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών των Δήμων Φιλιατρών, Πύλου και Μεθώνης. Την είδηση έδωσε ο νομάρχης Δ. Δράκος, χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή, «διότι επιτέλους θα λυθεί σε μια ευρύτατη περιοχή της Νότιας και Δυτικής Μεσσηνίας το μέγα αυτό ζήτημα». Παρατήρησε ότι με τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση του βιολογικού της Κυπαρισσίας και με τις εργασίες στο βιολογικό του Δήμου Νέστορος, απομένουν μόνο οι Γαργαλιάνοι στη Δυτική Μεσσηνία.
Ο κ. Δράκος είπε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και για το έργο αποχέτευσης των Δήμων Θουρίας, Αριος και Αρφαρών και της σύνδεσής του με το βιολογικό της Καλαμάτας, που είναι μελετητικά ώριμο. Ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος που ήταν παρών κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του νομάρχη, ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 15 εκ. ευρώ. Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/09/2008

Χαμαιλέοντες από την Πύλο σε κατάστημα της Αθήνας

image

Σε κατάστημα κατοικιδίων της Αθήνας βρέθηκαν 8 αφρικανικοί χαμαιλέοντες που είχαν αιχμαλωτιστεί στην Πύλο. Την καταγγελία αυτή κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία προσθέτει ότι οι χαμαιλέοντες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες και ήταν εξαντλημένοι. Μετά από συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών έγινε δεύτερη επίσκεψη στο κατάστημα και οι χαμαιλέοντες κατασχέθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να απελευθερωθούν στο βιότοπό τους. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αφρικανικός χαμαιλέων προστατεύεται αυστηρά από διεθνή συνθήκη που έχει υπογράψει η χώρα, με την οποία απαγορεύεται η σύλληψη, κατοχή και πώλησή του.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/09/2008

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: “Προσοχή στον Πανθουριακό“

ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΛΑΚΡΙΝΤΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ
ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του βρίσκεται ο Τσικλητήρας Πύλου εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ομάδα της Πύλου προετοιμάζεται με προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια και στόχος της είναι να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο ετοιμότητας στο ματς της πρεμιέρας με τον Πανθουριακό.
Ο τεχνικός της ομάδας Θανάσης Λακριντής είναι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών του και θεωρεί πως όσο περνάει ο χρόνος τόσο καλύτερη θα παρουσιάζεται η ομάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι. “Στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στον Πανθουριακό. Πρόκειταια για ένα δύσκολο ματς, μιας και παίζουμε με μια πολύ καλή ομάδα, με μεγάλη ομοιογένεια που παίζει το ίδιο τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, μιας και μην ξεχνάμε ότι οι πρεμιέρες κρύβουν
παγίδες. Αν παίξουμε με σοβαρότητα και βγάλουμε στο γήπεδο αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις, τότε όλα θα πάνε καλά και θα ξεκινήσουμε με το δεξί το πρωτάθλημα“, αυτά ήταν τα λόγια που είπε στην “Ε“ ο Θανάσης Λακριντής εν όψει του Σαββατιάτικου παιχνιδιού.
Στην Καλλιθέα ο αγώνας
Να πούμε πως ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Καλλιθέας και όχι σε αυτό της Πύλου, που έχει κλείσει εδώ και κάποιες ημέρες για συντήρηση του χλοοτάπητα. Συγκεκριμένα έχει γίνει επανασπορά και σε περίπου 10 ημέρες ο Τσικλητήρας θα επιστρέψει στο γήπεδό του, δηλαδή θα υποδεχθεί στη φυσική του έδρα την Κυπαρισσία την 3η αγωνιστική.
Ετοιμα σε ένα μήνα τα νέα αποδυτήρια
Παράλληλα εργασίες γίνονται και στα αποδυτήρια του γηπέδου και εκτιμάται πως σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμα. Πρόκειται για αποδυτήρια που βρίσκονται κάτω από την κερκίδα του γηπέδου. Για να επιστρέψουμε στα αγωνιστικά, την περασμένη Κυριακή δόθηκε ένα τελευταίο φιλικό κόντρα στην Καλλιθέα, όπου ο Τσικλητήρας επικράτησε 6-0 και ο Λακριντής είδε αυτά που ήθελε, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Η προετοιμασία συνεχίστηκε χθες με απογευματινή προπόνηση, κάτι που θα γίνει και σήμερα και η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί αύριο, μιας και την Παρασκευή θα δοθεί ρεπό. Να σημειωθεί ότι η αυριανή προπόνηση θα γίνει πιθανότατα στο γήπεδο της Καλλιθέας, για να το συνηθίσουν κάπως οι παίκτες.
Δύο απουσίες
Οι απουσίες για τον Θανάση Λακριντή θα είναι δύο και συγκεκριμένα ο Ζευγίτης που έχει υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στο γόνατο και ο Γ. Καλδής που είναι τραυματίας και θα αργήσει να επιστρέψει. Το ευχάριστο είναι πως ο στρατευμένος Φώτης Διακουμής προπονείται κανονικά αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/09/2008

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΑΙΔΕΣ: ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ. - ΝΟ ΠΥΛΟΥ 17-87

ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης)
Τσαγκάνης 5, Μαντόγιαννης 6, Μπιλάλι 22, Μπαλαφούτης 6, Κυριακούλης 2, Φουρτούνης 10, Καλδής 16, Χαραμάρας 4, Τσίτσος 2, Ρ. Μπιλάλι 4, Λύρας 2, Τσάλτας 6.

Αρχαία Μεσσήνη Παρελθόν και παρόν

Του καθηγητή
Πέτρου Γ. Θέμελη

image image image image

Το τοπίο της Μεσσήνης συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν περιλαμβάνει μόνο ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Οπως γίνεται αντιληπτό και μόνο από τις κατόψεις των οικοδομημάτων, η πόλη οικοδομήθηκε από τους Θηβαίους υπό τον Επαμεινώνδα το 369 π.Χ., με βάση τις αρχές του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος. Ο πολεοδομικός ιστός απαρτίζεται από πλέγμα οριζόντιων και κάθετων δρόμων, που ορίζουν ορθογώνιες νησίδες. Κάθε οικοδόμημα είναι πολλαπλάσιο μιας νησίδας, διαστάσεων περίπου 40x80 μ. Το Ασκληπιείο, για παράδειγμα, συγκροτείται από δύο νησίδες, η κολοσσιαία αγορά, με μήκος πλευράς 180 μέτρα, από οκτώ νησίδες, το Στάδιο από 4 νησίδες κ.ο.κ. Παρά τη φαινομενική κανονικότητα, εντούτοις, δεν επικρατεί άκρατος γεωμετρισμός. Το όλο σύστημα ως ζωντανός οργανισμός κινείται, ελαφρά μεν αλλά εμφανώς και δείχνει τάσεις απόκλισης και απελευθέρωσης από τις απόλυτες κάθετες και οριζόντιες, όπως συμβαίνει άλλωστε και με άλλες πόλεις, καθώς και με πολλά ιερά τεμένη στα ύστερα κλασικά και τα ελληνιστικά χρόνια. Ηλεκτρομαγνητικές δασκοπίσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τον γεωφυσικό Herald Stumpel, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κίελου, έδειξαν ότι και οι ιδιωτικές κατοικίες, που εντοπίστηκαν δυτικά του σημερινού νεκροταφείου και νότια του Μουσείου, εντάσσονται στον Ιπποδάμειο πολεοδομικό ιστό.
Κύριο μέλημά μας, ήδη από το 1986, ήταν η σταδιακή τοπογράφηση και κτηματογράφηση ολόκληρου του χώρου της αρχαίας πόλεως σε κλίμακα 1:200, που άρχισε από τον τοπογράφο Γιώργο Μάκρη και συνεχίζεται από το Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Τα φύλλα του τοπογραφικού αυτού χάρτου αποτελούν τη βάση για ολόκληρο το πλέγμα εργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Μεσσήνη. Εχουν μάλιστα αποκτήσει και ιστορική αξία, γιατί αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση πριν και μετά τις ανασκαφές και τις διαμορφώσεις. Eχουν ήδη αγορασθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 στρέμματα, που περιλαμβάνουν το κεντρικό τμήμα της αρχαίας πόλεως, την περιοχή της Αρκαδικής Πύλης και της κύριας οδικής αρτηρίας, που οδηγεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου πριν από το θέατρο. Οι αγορές των αγροτεμαχίων πραγματοποιούνται από την Αρχαιολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με απευθείας συνεννοήσεις.
Η Μεσσήνη διαθέτει το σημαντικό πλεονέκτημα, να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατεξοχήν μεσογειακό φυσικό περιβάλλον. Η σύγχρονη κοινότητα του Μαυροματίου απλώνεται κατά μήκος της κύριας οδικής αρτηρίας, η οποία διασχίζει την αρχαία πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά (από την Αρκαδική Πύλη προς την Λακωνική Πύλη). Βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων περίπου, σε υψοετρική καμπύλη από την οποία ανέρχεται απότομα ο βραχώδης όγκος της Ιθώμης, που ήταν ακατοίκητος στην αρχαιότητα. Η παρουσία επομένως του ζωντανού οικισμού δεν διακόπτει την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου ούτε και ενοχλεί αισθητικά, αντιθέτως ποικίλλει, ζωντανεύει και αναδεικνύει το περιβάλλον. Η συνύπαρξή του τόσο με τα αρχαία μνημεία όσο και με το αδόμητο περιβάλλον είναι επιθυμητή.
Τα στοιχεία εν τέλει, που καθορίζουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης, είναι συνοπτικά τα εξής:
- η μεγάλη έκταση της πόλεως - οι επιβλητικές οχυρώσεις χτισμένες με λίθινα αγκωνάρια ως τις επάλξεις - τα μνημειώδη σε μέγεθος και δόμηση οικοδομήματα, - το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, με τους κάθετους και οριζόντιους δρόμους - το αλώβητο φυσικό περιβάλλον και η τοπική μεσογειακή χλωρίδα - η γεωμορφολογία που επέβαλε στην αρχαιότητα τη δημιουργία ανδήρων σε κλιμακωτή διάταξη - ο άγονος και ακατοίκητος ορεινός όγκος της Ιθώμης - η παρουσία της παλαιάς Μονής Βουλκάνου στην κορφή της Ιθώμης, το καθολικό και η θαυματουργή εικόνα της οποίας αποτελούν αντικείμενο πανελλήνιας προσκύνησης το Δεκαπενταύγουστο - και η παρουσία του σύγχρονου οικισμού.
Ολα αυτά τα στοιχεία έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές που εκπόνησαν τη μελέτη της συνολικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπει τον καθορισμό ζωνών Α και Β. Η ζώνη Α κηρύσσεται αδόμητη. Επιτρέπεται εντός αυτής μόνο η συνέχιση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της καλλιέργειας. Τα όριά της ταυτίζονται grosso modo με εκείνα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνει ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη. Στη ζώνη Β θα επιτρέπεται η δόμηση με προηγούμενο έλεγχο ανασκαφικό του εδάφους και με την προϋπόθεση ότι ο όγκος και η μορφή των κτισμάτων δεν θα βλάπτει έμμεσα το περιβάλλον και τα μνημεία. Παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης του σύγχρονου οικισμού του Μαυροματίου, καθώς και του οικισμού της Αρσινόης (πρώην Σίμιζας). Ο απλός Πελοποννησιακός αρχιτεκτονικός ρυθμός που επικρατεί στις κατοικίες πρέπει να διατηρηθεί με την επιβολή όρων δόμησης, τους οποίους απαιτεί ήδη η ΛΗ‘ ΕΠΚΑ.
Η μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει το σύγχρονο οικισμό Μαυροματίου με τον εκτός των τειχών κόσμο πρέπει να βελτιωθεί και να διατηρηθεί. Η διέλευσή της, εντούτοις, μέσα από την Αρκαδική Πύλη αποτελεί πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπισθεί είτε με μεγάλη παράκαμψη (ασύμφορη και μη πρακτική) είτε με την κατασκευή μικρής σήραγγας. Οι μελετητές προκρίνουν το τούνελ ως την πλέον πρόσφορη από αισθητική, λειτουργική και οικονομική άποψη (μικρό μήκος, μη ορατά κατά το δυνατό στόμια). Η μελέτη συνολικής ανάδειξης, εκτός από το κυκλοφοριακό και το οικιστικό, αντιμετωπίζει το θέμα της υποδοχής, της ενημέρωσης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών του χώρου με την κατασκευή ανάλογης λειτουργίας κτηρίων προσαρμοσμένων στο περιβάλλον (είσοδο, εκδοτήριο, πωλητήρια και αναψυκτήριο). Μεριμνά επίσης για την προστασία (περίφραξη), πυρασφάλεια και αναγνωσιμότητα του χώρου και των μνημείων, καθώς και τη δημιουργία διαδρόμων πορείας των επισκεπτών, που αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές με τις οδικές αρτηρίες καθώς και μονοπάτια που οδηγούν πλησιέστερα προς τα μνημεία, προβλέπει επίσης χώρους θέασης και ενημέρωσης με πινακίδες, κείμενα και σχέδια αναπαράστασης των μνημείων. Υπάρχει ακόμη και φυτοτεχνική μελέτη για τη λελογισμένη φύτευση σε επιλεγμένες θέσεις και σημεία, ώστε να υπάρχει πράσινο και στους υπαίθριους χώρους των μνημείων (αγορά, αίθριο Ασκληπιείου κ.λπ.). Το πρόγραμμα διαμόρφωσης και ανάδειξης των μνημείων προχωρεί παράλληλα εκείνο της στερέωσης, αναστήλωσης-αποκατάστασης των μνημείων, το οποίο βρίσκεται εν τω περατούσθαι. Ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους 2008.
Είναι τελικά αναγκαία μια σύνθετη στρατηγική που να απευθύνεται σε όλους τους φορείς και τους συντελεστές που παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών. Πολιτικοί που αποφασίζουν, επενδυτές, επαγγελματίες, εθελοντές, τοπικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπηρεσιακές μονάδες υπεύθυνες για την προστασία, θα πρέπει να βρουν μηχανισμούς επικοινωνίας, συνεργασίας και εναρμόνισης των στόχων και των συμφερόντων τους. Αυτό που θα πρέπει να πρυτανεύσει είναι η αναγκαιότητα για μια ισορροπία μεταξύ διατήρησης και ανάπτυξης. Γιατί η βιωσιμότητα της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς απειλείται, όπως είναι γνωστό, αφενός από τη λεγόμενη “υπερανάπτυξη“ και αφετέρου από τη συντηρητική ιδεολογία, που στέκεται εμπόδιο σε κάθε μορφής παρέμβαση και αξιοποίηση (Ενημερωτικό Δελτίο Ελληνικού Τμήματος ICOMOS, αρ. 14, Μάρτιος 2002, σελ. 5).
Για τις ημιορεινές κοινότητες, που βρίσκονται μακριά από τα “υπεραναπτυγμένα“ παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα, φθίνουν οικονομικά και μαστίζονται από ολιγανθρωπία, όπως το Μαυρομμάτι, η Αρσινόη και τα Πετράλωνα, ο τριτογενής τομέας, η τουριστική ανάπτυξη είναι νομίζω μονόδρομος. Η προσέλκυση επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, απαιτεί την παρουσία ελκυστικών στοιχείων και χαρακτηριστικών, όπως αλώβητο φυσικό περιβάλλον και αξιόλογα υλικά κατάλοιπα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημαντικά δηλαδή μνημεία του πολιτισμού μας, που διαθέτει εν αφθονία η αρχαία Μεσσήνη.
Σε ένα δεύτερο στάδιο απαιτείται ανεκτό οδικό δίκτυο, που απουσιάζει δυστυχώς απ‘ την περιοχή μας (σημειωτέον ότι η επαρχιακή οδός Αρχαίας Μεσσήνης - Μελιγαλά περνά ακόμη μέσα από την Αρκαδική Πύλη), περιποιημένα καταλύματα διανυκτέρευσης και εστατόρια, που να προσφέρουν γνήσιο, όχι τυποποιημένο τουριστικό φαγητό.
Πολύτιμη για τη συνεχή φροντίδα των μνημείων μας είναι η ανάδειξη τεχνικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης μέσα από τα εκτελούμενα έργα, όπως συμβαίνει με την αρχαία Μεσσήνη, όπου μια ομάδα ολιγάριθμων εργατοτεχνιτών από τα γύρω δημοτικά διαμερίσματα, που ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια ως ανειδίκευτοι εργάτες ανασκαφής και είναι τώρα σε θέση να εκτελέσουν οποιοδήποτε έργο αναστήλωσης και διαμόρφωσης με την επίβλεψη έμπειρων αρχιτεκτόνων και κυρίως αφοσιωμένων αρχαιολόγων.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/09/2008

Aνύπαρκτες τρεις δημοτικές αρχές στην Πύλο

image

Πέρασαν τρεις μέρες και στην Πύλο ακόμα συζητείται η παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια που, πράγματι, τίμησε την πόλη μας η επίσκεψή του.
Είναι η δεύτερη φορά που στην Πύλο έρχεται Πρόεδρος Δημοκρατίας. Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος, καλεσμένος του Δήμου Πύλου σε επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις τον Ναυαρινίων επί δημαρχοντίας Θανάση Φιλιππόπουλου, και την περασμένη Δευτέρα ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκείμενου να ενημερωθεί σχετικά με το επιστημονικό πρόγραμμα υποβρυχίου τηλεσκοπίου του Ινστιτούτου “Νέστωρ“.
Μέχρι εδώ όλα καλά για την Πύλο η οποία βρέθηκε και στο επίκεντρο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Ενα γεγονός όμως ταρακούνησε τις συνειδήσεις των Πυλίων οι οποίοι είδαν και άκουσαν από εφημερίδες και τηλεοράσεις την ομιλία του καθηγητού κ. Λεωνίδα Ρεσβάνη και για το οποίο οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη: Ηταν ο ύμνος που απήγγειλε για τον πρώην δήμαρχο Πύλου κ. Γιάννη Βρεττάκο συγκρινόμενο με τους τρεις μετέπειτα δημάρχους δίνοντας και αριθμητικό ποσοστό σχετικά με την προσφορά του καθενός.
Είπε “μακάρι οι επόμενες δημοτικές αρχές να είχαν κάνει το 1% από ό,τι έκανε ο Γιάννης Βρεττάκος‘’ εννοούσε, όπως προαναφέρθηκε, την προσφορά του Δήμου προς το πείραμα μετά τον κ. Γιάννη Βρεττάκο. Είναι γνωστή και μάλιστα επανειλημμένως δημοσιευμένη η άποψη του γράφοντος σχετικά με το παλαιό Γυμνάσιο Πύλου που παραχωρήθηκε επί δημαρχοντίας Γιάννη Βρεττάκου. Τώρα όμως τίθεται το εξής ερώτημα: Το ποσοστό της προσφοράς προς το πείραμα “Νέστωρ“ θα ήταν αυξημένο εάν η κάθε δημοτική αρχή μετά τον κ. Γιάννη Βρεττάκο παραχωρούσε και από ένα κτήριο; Ενας κοινός νους τον οποίο διαθέτουμε όλοι πώς θα εννοούσε αυτή την προκλητική φράση;
Τι δεν έκαναν οι επόμενες δημοτικές αρχές ώστε να ικανοποιήσουν τους επιστήμονες ή τι έκανε επιπλέον η τότε δημοτική αρχή εκτός της δωρεάς - παραχώρησης του παλαιού Γυμνασίου Πύλου; Αυτά ειπώθηκαν ενώπιον του συμβόλου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και των ανθρώπων που παρακολουθούσαν την ενημέρωση δείχνοντας και οι τηλεοράσεις όπως προαναφέρθηκε το προκλητικό - απίστευτο - αυθαδέστατο και χωρίς προηγούμενο, μειωτικό για την Πύλο απόσπασμα λόγου επιστήμονα με κύρος όπως ο κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης.
Αν και οι τρεις επόμενοι δήμαρχοι μετά τον κ. Βρεττάκο επιστήμονες Θανάσης Φιλιππόπουλος, Δημήτρης Καρακαϊδός και Γιώργος Χρονόπουλος (γιατρός και δύο μαθηματικοί) αναφέρονται ως αρνητές της επιστημονικής περιόδου με τόσο προκλητικό τρόπο προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του πυλιακού λαού που τους εξέλεξε με τους ηπιότερους χαρακτηρισμούς. Χαρακτηρίζω τον κ. Ρεσβάνη ξένο σώμα στην Πύλο που δεν έχει δικαίωμα να αναφέρεται σε τρεις δημάρχους με τέτοιο θρασύ τρόπο και μάλιστα στο σπίτι μας.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/09/2008

Για άλλη μια φορά ο Αλεξάκης αποδεικνύεται προκλητικός, ανιστόρητος και εμπαθής. Θα του απαντήσω και πάλι για να πάψει επιτέλους να προκαλεί με τις συμπεριφορές του. Θα πάρει την απάντηση, το πιθανότερο, μέσα από τις στήλες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Κώστας...

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ Ο καθηγητής Κώστας Φουντάς στο “πείραμα του αιώνα”

image

Ενας ακόμα Mεσσήνιος επιστήμονας, ο φυσικός Κώστας Φουντάς από την Πύλο, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, μετέχει στο “πείραμα του αιώνα”. Οπως μάθαμε, ο Κώστας είναι παιδί του αείμνηστου Νικόλαου Φουντά που είχε μπακάλικο στην Πύλο. Εκεί μεγάλωσε και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, πριν η οικογένεια μετακομίσει στην Αθήνα. Ο Πύλιος καθηγητής, που έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι τη γενέτειρά του, πρόκειται σύντομα να αποκτήσει έδρα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Κώστας έχει και ένα αδελφό μαθηματικό.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/09/2008

Ο Δήμος Πύλου και η ΠΟΤΑ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες των Καλαμών «Ελευθερία» και«Θάρρος» του κ. Κανάκη δημοτικού συμβούλου Πύλου και του κ. Κωνσταντακόπουλου επενδυτή, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση και καθήκον, για το καλό όλων, να ασχοληθούμε σοβαρά με το όλον θέμα ΠΟΤΑ.
Η Βουλή των Ελλήνων εδώ και περίπου δύο (2) δεκαετίες βασανίζεται αυτοσχεδιάζοντας αφ‘ ενός... και αφ‘ ετέρου βασανίζει τον Δήμο Πύλου, με την περιβόητη ΠΟΤΑ, διότι ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, καθόσον η εκάστοτε κυβέρνηση όχι μόνο αυτοσχεδιάζει αλλά σύρεται και επικυρώνει τα τετελεσμένα τού ή των επενδυτών. Οι δε δημότες, πλήρως ανενημέρωτοι από τους πάντες και διά τα πάντα, ευρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και σε παθητική αδιαφορία - αδράνεια. Τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Πύλου από την γέννηση της ΠΟΤΑ μέχρι σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος, επιεικώς, λόγω ανικανότητας... Οι μόνοι, ως φαίνεται, που γνωρίζουν τι θέλουν και τι επιδιώκουν είναι οι επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν ανιχνεύοντας σε τετελεσμένα και δεν είναι ανόητοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες του Δήμου Πύλου, οι δε σειρήνες ηχούν στο ρυθμό τού ή των επενδυτών. Η ΠΟΤΑ εγέννησε και θα γεννοβολάει πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα στους δημότες και τους επενδυτές με αλυσιδωτές αντιδράσεις, αν εγκαίρως δεν εξευρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης. Με τα προβλήματα θα ασχοληθούμε αναλυτικά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με: 1. Την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με το όλον θέμα ΠΟΤΑ, γι‘ αυτό καλούμε: α) Την Βουλή των Ελλήνων - τους αρμοδίους υπουργούς - την Περιφέρεια - την Νομαρχία Μεσσηνίας και τον Δήμο Πύλου να ενημερώσουν πλήρως τους ενδιαφερομένους, δίδοντάς τους όλους τους νόμους -υπουργικές αποφάσεις -προεδρικά διατάγματα - και όλα τα σχετικά με την ΠΟΤΑ. Επαγγέλεσθε την περιβόητη διαφάνεια. Την είδατε; Την απαντήσατε; Καιρός να την γνωρίσετε. β) Τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να μας γνωστοποιήσουν τουλάχιστον τις μελέτες σκοπιμότητος. 2. Οι αρμόδιοι, από την Βουλή των Ελλήνων μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου, να πληροφορήσουν τους ενδιαφερομένους σχετικά με το ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Πύλου, για τις αντίστοιχες πολλαπλές παραχωρήσεις προς τους επενδυτές μέχρι σήμερα. 3. Να απαιτήσουμε σοβαρά από την Πολιτεία και από τους βουλευτές της Μεσσηνίας (αλήθεια αγαπητοί συνδημότες, μήπως τους είδατε - έχουν φωνή - υπάρχουν;) Οι δημόσιες επενδύσεις και τα έργα υποδομής να γίνονται και για τον Δήμο Πύλου. Να γίνει σοβαρή μελέτη για τους αρχαιολογικούς χώρους - το περιβάλλον -το οικοσύστημα κ.λπ.
Πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι το δημοσίευμα αυτό θα ευαισθητοποιήσει πολλούς από τους αρμοδίους και μη. Προσωπικά είμαι υπέρ των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, πάντα με κοινωνικό πρόσωπο καθόσον όλα γίνονται από τον άνθρωπο και για τον άνθρωπο.
Με σεβασμό
Κων/νος Ι. Κοκκινάκης
Δ.Δ. Κυνηγού Δήμου Πυλίας
Υ.Γ. Επιτέλους η Βουλή των Ελλήνων και κυρίως το Νομοθετικό Σώμα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι νόμος είναι η ορθή λύση ενός προβλήματος και ορθή είναι η λύση που ικανοποιεί το σύνολον ή σχεδόν το σύνολον των μελών μίας κοινωνίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/09/2008

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Γεύσεις, έθιμα και τραγούδια με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων


Της Μαρίας Νίκα

Ομιλίες, τοπικές γεύσεις, παρουσίαση εθίμων και παραδόσεων, μουσική και τραγούδια από συλλόγους περιλαμβάνει η εκδήλωση του Φεστιβάλ Μεσσηνίας Όψεις που θα λάβει χώρα αύριο στο Νιόκαστρο Πύλου. Προσκεκλημένος θα είναι ένας Κρητικός, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, με την καινούργια δουλειά του, που έχει τίτλο «Ποια πάθη από τον έρωντα».
«Αφορμή για τη διοργάνωση ήταν η πρόσφατη 63η Διεθνής Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών στη Γιάλοβα, όπου το Φεστιβάλ Μεσσηνίας Όψεις είχε παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο. «Επειδή τότε οι πόρτες της εκδήλωσης ήταν κλειστές στο ευρύτερο κοινό, αποφασίσαμε να κάνουμε άλλη μια παρουσίαση πάλι στα όρια του Δήμου Πύλου. Δηλαδή να δείξουμε την εικόνα της Μεσσηνίας, μέσα από το διατροφικό προϊόν και τις συνήθειές μας, με τη στήριξη των συλλόγων, των συνεταιρισμών και των παραγωγών της περιοχής» λέει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Διονυσία Χρυσομπόλη.
«Μαθαίνοντάς το, συμμετείχαν κι άλλοι σύλλογοι εκτός από αυτούς που είχαν έρθει στη Γιάλοβα. Τώρα έχουμε φτάσει τους 30 και θα παρουσιάσουν έθιμα και προϊόντα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ο καθένας, αλλά και τη δουλειά τους. Και φυσικά θα έχουμε μαζί μας τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Έναν τραγουδοποιό που προάγει ουσιαστικά τον πολιτισμό, ειδικά στην περιφέρεια».
Ο νέος δίσκος του Λουδοβίκου με τίτλο «Ποια πάθη από τον έρωντα» περιέχει μελοποιημένες ιστορίες από την «Ερωφίλη» του Χορτάτση, τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και την «Εύμορφη Βοσκοπούλα», αγνώστου Κρητικού ποιητή.

Ένα βιβλίο
«Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχει μαζευτεί ένα πολύ καλό υλικό, φωτογραφικό, λαογραφικό, κ.λπ., για το οποίο θα έχουμε και μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχουμε συζητήσει με την πρόεδρο των Τμημάτων της Καλαμάτας, κα Ξανθάκη, να εκδοθεί ένα βιβλίο για τη Μεσσηνία. Θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη λαογραφία, το τραγούδι, το μοιρολόι, το παραδοσιακό παραμύθι, αλλά και τις γεύσεις της Μεσσηνίας και τα προϊόντα της. Πίσω από κάθε γεύση κρύβονται στοιχεία λαογραφίας» παρατηρεί η κα Χρυσομπόλη.
Η είσοδος στην αυριανή εκδήλωση είναι 10 ευρώ. «Βάλαμε αυτό το συμβολικό εισιτήριο για να καλύψουμε τα έξοδα, αφού το Φεστιβάλ μας δεν χρηματοδοτείται από κάπου, όλα γίνονται εθελοντικά, με προσφορά προϊόντων από επιχειρηματίες και συλλόγους και πολλή προσωπική εργασία».
Η εκδήλωση θα ανοίξει στις 6.00 το απόγευμα και περιλαμβάνει ομιλίες από την πρόεδρο των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας Γεωργία - Ξανθάκη Καραμάνου, τον λέκτορα Λαογραφίας της Σχολής Αριστείδη Δουλαβέρα, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρο Φουντά. Η συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ.

Πύλος: Βιολογικός και νερό τα προβλήματα του Δήμου


Τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την έντονη οσμή - κατά περιόδους- στο λιμάνι, τις διακοπές νερού τα δύο τελευταία χρόνια, το «πνίξιμο» λόγω της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης, την έλλειψη πολιτιστικών και πνευματικών υποδομών, το άσχημο οδικό δίκτυο, αλλά και τη μη ύπαρξη γρήγορων ρυθμών από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, ως προβλήματα οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου.Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά τις προσπάθειες να έχουμε τις απόψεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασ. Βρεττάκου και παρά τη μεταξύ μας επικοινωνία, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Χρεοκοπία XL «Μετέωροι» 500 Άγγλοι τουρίστες


Περισσότεροι από 500 Άγγλοι τουρίστες βρέθηκαν από χθες «μετέωροι» στη Μεσσηνία, μετά την κατάθεση αίτησης χρεοκοπίας από το τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο της Αγγλίας, XL Leisure Group. Κάθε εβδομάδα έφθαναν στη Μεσσηνία 3 πτήσεις τσάρτερ της συγκριμένης εταιρείας (1 κάθε Σάββατο και 2 κάθε Κυριακή) και οι Άγγλοι τουρίστες είχαν κλείσει πακέτα διακοπών σε Στούπα, Χράνους και Φοινικούντα.Όπως μας πληροφόρησαν από καταλύματα στη Στούπα, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 300 τουρίστες, οι οποίοι έχουν κλείσει πακέτα μίας ή δύο εβδομάδων.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΑΡΘΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΑΣΙΝΑΚΗ Μεσσήνια πυρηνικός φυσικός στο “πείραμα του αιώνα”

Θα ήταν πραγματικά... αφύσικο να λείπει η Μεσσηνία από το αποκαλούμενο «πείραμα του αιώνα» που ξεκίνησε προχθές στο Cern, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, όπου έχει κατασκευαστεί ο Μεγάλος Σωματιδιακός Επιταχυντής (LHC), σε βάθος 100 μέτρων, σε μια υπόγεια σήραγγα 27 χιλιομέτρων, η οποία διασχίζει τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας.
Ο λόγος γίνεται για τη γεννημένη στη Μεσσήνη πυρηνική φυσικό Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών -η οποία είναι η αδελφή του δημάρχου Κώστα Σπυρόπουλου, πανεπιστημιακού επίσης. Η συμπατριώτισσά μας επιστήμων -η οποία μετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο Cern, έχοντας πάρει μέρος σε 12 πειράματα μέχρι σήμερα, ενώ είναι και μέλος της ελληνικής επιτροπής για τη συνεργασία με το Κέντρο- είναι επικεφαλής της μοναδικής ελληνικής ομάδας που μετέχει στο πείραμα.
Πρόκειται για την ομάδα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποίαν αποτελούν 15 μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Η Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη και η ομάδα της, ειδικότερα, μετέχουν στο ALICE (A Large Ion Collider Experiment/μεγάλο πείραμα για συγκρούσεις ιόντων), ένα πείραμα με στόχο να καταγράψει φαινόμενα που θα αποδεικνύουν την παραγωγή κουάρκ, γκλουονίων και πλάσματος κατά τη μετωπική σύγκρουση πρωτονίου-πρωτονίου και μολύβδου-μολύβδου και υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας. Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι ο αδελφός της Μάρθας Σπυροπούλου-Στασινάκη -ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος- είναι επίσης πανεπιστημιακός, και συγκεκριμένα αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα είναι και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Στασινάκης, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσήνη.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/09/2008

Σύσκεψη για το τηλεσκόπιο νετρίνων

Ευρεία σύσκεψη για τη στήριξη της πρότασης του Ινστιτούτου “Νέστωρ” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμέ-νου να χρηματοδοτηθεί το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων του κυβικού χιλιομέτρου, στην περιοχή της Πύλου, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, υπό το γ.γ. Φίλιππο Τσαλίδη. «Για να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία, που θα κατοχυρώνουν τη διεκδίκηση από πλευράς εγκρίσεων και συγκριτικά με τις προτάσεις των ανταγωνιστών μας, που είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι», ενημέρωσε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. Παρατήρησε πως συζήτησαν κυρίως για θέματα κτηριακών υποδομών και χώρων που πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση «προκειμένου να φαίνεται η ευκολία στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και της εύρυθμης λειτουργίας του όλου συστήματος. Παράγοντας, εξαιρετικά αναγκαίος για την υπόθεση». Οσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, πέρα από τους εθνικούς πόρους και τα τομεακά του Δ’ ΚΠΣ, ο κ. Δράκος απέκλεισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το περιφερειακό πρόγραμμα, καθώς δεν είναι και τόσο πλούσιο.
Ο νομάρχης χαρακτήρισε σημαντικό, βοηθητικό και συνεργατικό παράγοντα στην υπόθεση το ΕΛΚΕΘΕ. «Ο πρόεδρός του κ. Χρόνης εξέθεσε τις απόψεις του, δοθέντος ότι το ΕΛΚΕΘΕ έχει ένα πολύ μεγάλο εξοπλισμό, ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται. Αυτό είναι εξαιρετικό, όταν μπορεί να επικουρήσει αυτή τη συνολική, πολύ σπουδαία προσπάθεια που κάνει το Ινστιτούτο “Νέστωρ” στην Πύλο», επεσήμανε ο κ. Δράκος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Κουσελάς, Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς και εκπρόσωπος του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης - διευθυντής του Ινστιτούτου “Νέστωρ”, ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Χρόνης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Ευστάθιος Μπαλόπουλος, ο καθηγητής Ιων Σιώτης και άλλοι.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/09/2008

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κατά πλειοψηφία τροποποίηση στο δρόμο Γιάλοβας - Πύλου

Κατά πλειοψηφία, με 23 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση της αποκατάστασης τμήματος της υφιστάμενης εθνικής οδού Γιάλοβας -Πύλου (της προσωρινής παράκαμψης Γιάλοβας), κοντά στα όρια της ΠΟΤΑ.
Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, κατά οι σύμβουλοι της “Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας” και δήλωσαν αποχή οι σύμβουλοι της “Συνεργασίας για τη Μεσσηνία”. Ο εισηγητής - νομαρχιακός σύμβουλος Σπύρος Κοντοθανάσης είπε ότι ο νέος δρόμος οδεύει στις ιδιοκτησίες της ΤΕΜΕΣ και βελτιώνεται η χάραξη, που πηγαίνει 600 μέτρα πιο ανατολικά από την αρχική. Παρατήρησε ότι «μεγαλώνει 1,5 με 2 χιλιόμετρα η απόσταση Γιάλοβας - Πύλου, όχι όμως και ο χρόνος, λόγω της βελτίωσης που γίνεται, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η απόσταση Γιάλοβας - Καλαμάτας». Επεσήμανε ότι η αρχική χάραξη του νέου δρόμου δεν προχώρησε, «γιατί 2 ιδιοκτήτες με περίπου 7 στρέμματα έκταση δε δέχονται και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (10 υπέρ - 3 κατά) τη νέα χάραξη. Επεσήμανε πως «επιτέλους πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για να δώσουν την ώθηση που περιμένουμε». Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στην Πύλο Ηλίας Κανάκης είπε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δημιουργεί κάποια προβλήματα και ανέφερε πως η νέα χάραξη αυξάνει την απόσταση Γιάλοβας - Πύλου κατά 2 χλμ. Υποστήριξε ότι «υπάρχει δημοτική περιουσία που δεν έχει παραχωρηθεί» και πληροφόρησε πως έχει υποβληθεί μήνυση στο δήμαρχο από 300 πολίτες για παράβαση καθήκοντος. Ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης υπενθύμισε ότι «είμαστε υπέρ της ΠΟΤΑ», παρατήρησε πως «σαφώς και θα επιφέρει επεμβάσεις στην περιοχή η υλοποίηση της ΠΟΤΑ» και σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η διάχυση των επισκεπτών της στην ευρύτερη περιοχή και στο νομό. Κάλεσε, επίσης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλία για να ξεκαθαρίσει πράγματα που παρουσιάζονται ως κινδυνολογία, όπως το νερό, η Natura κ.λπ. Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας για τη Μεσσηνία” Θανάσης Πετράκος αναρωτήθηκε «αν είναι απολύτως σύννομο αυτό που κάνουμε», ανέφερε πως υπάρχουν κενά, ότι θα έπρεπε να ήταν στη μελέτη η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων και ζήτησε να αναβληθεί. Ο επικεφαλής της “Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας” Αριστείδης Δαμαλάς παρατήρησε ότι η τροποποίηση της χάραξης θέλει να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον επενδυτή, μίλησε για παράδοση δημόσιας περιουσίας στον ιδιώτη και δήλωσε πως καταψηφίζουν. Ο σύμβουλος της “Συνεργασίας” Νίκος Πατσαρίνος είπε ότι είναι απαράδεκτο που απουσιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ και
πρότεινε να επιστραφεί η μελέτη και να έρθει πληρέστερη. Υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης τάχθηκαν ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρίστος Ριζάς, ενώ ο κ. Μαλαπάνης παρατήρησε πως έχει περάσει η προθεσμία των 35 ημερών και το ΥΠΕΧΩΔΕ δε θα ασχοληθεί με τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του μεσσηνιακού λαού έχει τοποθετηθεί υπέρ της επένδυσης της ΠΟΤΑ, ανέφερε πως τα μεγάλα έργα έχουν επιπτώσεις και παρατήρησε ότι είναι ανοιχτός δρόμος και η νέα χάραξη, και δε θα
δημιουργεί προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους. Στους αντίθετους με την ΠΟΤΑ και με την τροποποίηση της χάραξης είπε πως «δεν είναι πειστικά τα επιχειρήματά σας. Αν ήταν, θα σας ακολουθούσε περισσότερος κόσμος».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/09/2008

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Εκδήλωση στο κάστρο Πύλου για τον πολιτισμό στη Μεσσηνία

Οι πολιτιστικές δράσεις της Μεσσηνίας θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο κάστρο της Πύλου στις 15 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντικά φορείς, οργανισμοί, πολιτιστικοί σύλλογοι. Με τίτλο “Μεσσηνίας άνθρωποι -Μεσσηνίας γεύσεις“ η εκδήλωσηεντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ “Μεσσηνίας όψεις“. Ετσι με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παρουσίασης της μεσσηνιακής διατροφικής μας κουλτούρας, που έγινε στη Γιάλοβα στις 10 και 11 Ιουλίου με αφορμή τη διοργάνωση του 63ου Rally FIM 2008, πραγματοποιείται η εκδήλωση στην Πύλο με στόχο την παρουσίαση της μεσσηνιακής κουζίνας και γαστρονομίας, την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου μας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 6 μ.μ. θα γίνει υποδοχή των προσκεκλημένων στο κάστρο της Πύλου και καλωσόρισμα με προσφορά σπιτικών γλυκών και ποτών από γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού. Την έναρξη θα κάνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Διονυσία Χρυσομπόλη και θ‘ ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλίες.
Συγκεκριμένα θα μιλήσουν: η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Η συμβολή της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας». Ο Αριστείδης Δουλαβέρας, λέκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Γυναίκα και παραδοσιακή διατροφή». Ο Σπύρος Φουντάς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Ο ρόλος των αγροτικών προϊόντων στη Μεσσηνιακή Γη». Θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Συλλόγους για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και στη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια από το άλμπουμ «Ποια πάθη από τον έρωντα».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/09/2008

Συνάντηση για το τηλεσκόπιο νετρίνων

Συνάντηση για το ζήτημα του Ινστιτούτου “Νέστωρ”, που αφορά το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, έχει συγκαλέσει σήμερα στις 4 το απόγευμα, στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης. Οπως ενημέρωσε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, στη συνάντηση αυτή πέρα από τον ίδιο έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού και ο δήμαρχος Πύλου. «Χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη και επιλογές πέραν της πρότασης που υποβλήθηκε», παρατήρησε ο κ. Δράκος. Να υπενθυμίσουμε ότι για την προώθηση της ελληνικής διεκδίκησης, ώστε το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων διαστάσεων κυβικού χιλιομέτρου να ποντιστεί στα 5.200 μέτρα του φρέατος των Οινουσών, επισκέφθηκε προχθές την Πύλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/09/2008

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ “ΝΕΣΤΩΡ” Η Πύλος διεκδικεί το υποβρύχιο τηλεσκόπιο

image image image image

Η παρουσία χθες το μεσημέρι στην Πύλο, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, καταδεικνύει τη θέληση της χώρας μας να αποτελέσει, στα αμέσως επόμενα χρόνια, το επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής πρωτοπορίας στην εφαρμογή της Αστρονομίας νετρίνων διεκδικώντας την πόντιση του υποβρύχιου Τηλεσκοπίου Νετρίνων διαστάσεων Κυβικού Χιλιομέτρου (KM3NeT) στα 5.200 μέτρα του φρέατος των Οινουσών.Τη δυνατότητα αυτή -να αποκαλυφθούν φαινόμενα από το παρελθόν, αλλά και θαύματα για το μέλλον του Σύμπαντος- διεκδικεί με αξιώσεις το με έδρα την Πύλο Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο έχει παίξει πρωτοποριακό ρόλο διεθνώς στη γέννηση και ανάπτυξη της Αστρονομίας Νετρίνων, μιας καινούργιας επιστήμης.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατ’ αρχήν εγκρίνει την πόντιση στη Μεσόγειο του KM3NeT, ωστόσο, εκτός από την Ελλάδα με το φρέαρ των Οινουσών, 48 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πύλου, υπάρχουν δύο ακόμα διεκδικητές· η Ιταλία στην περιοχή του Κάπο Πασέρο νότια από την Κατάνια της Σικελίας, και η Γαλλία στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Tουλόν. Η τελική επιλογή της περιοχής θα γίνει από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.
Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λεωνίδας Ρεσβάνης - ο οποίος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κ. Παπούλια - τόνισε ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου συγκεντρώνει αντικειμενικά τις καλύτερες προϋποθέσεις, από τις 3 περιοχές που έχουν προταθεί στη Μεσόγειο, για την πόντιση του KM3NeT. Ταυτόχρονα επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Ινστιτούτου στην αποδοχή και χρηματοδότηση της Αστρονομίας των νετρίνων από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα, θυμίζοντας ότι η αρχική προσπάθεια για το τηλεσκόπιο νετρίνων στη Μεσόγειο ξεκίνησε στην Πύλο πριν περίπου 15 χρόνια, ως κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών: «Δεν δικαιούμεθα να αποτύχουμε, πρέπει να συνεχίσουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε πριν από 15 χρόνια, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή. Δεν πρέπει να νιώθουμε ως ξενοδόχοι, αλλά ως οικοδεσπότες της νέας αυτής επιστήμης» σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου.
Ο Λ. Ρεσβάνης εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι -παρά την ελληνική πραγματικότητα «που αρέσκεται στην ομφαλοσκόπηση και είναι ειδική στη δημιουργία προβλημάτων» όπως χαρακτηριστικά είπε-η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, «βελτιώνοντας σημαντικά την υλικοτεχνική και διαχειριστική υποδομή του Ινστιτούτου, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη μετεξέλιξή του σε διεθνές ερευνητικό κέντρο». Για την αναβάθμιση και την ενίσχυση, στο εξής, της ερευνητικής προσπάθειας από την πολιτεία δεσμεύθηκε από την πλευρά του ο νέος γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης, διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης προς το Ινστιτούτο «Νέστωρ», το οποίο -όπως τόνισε- θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω τις υποδομές του και θα στελεχωθεί με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιων Σιώτης, πρώην πρόεδρος του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσίασε το φάκελο της ελληνικής πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πόντιση του KM3NeT στο φρέαρ των Οινουσών. Οπως σημείωσε, η περιοχή ανοιχτά της Πύλου είναι μακράν η καταλληλότερη για το σκοπό που επιδιώκεται - την καταγραφή των αντιδράσεων των νετρίνων με τη μάζα της Γης- ωστόσο επισήμανε ότι απαιτείται να υπάρξει έγκαιρα επιπλέον αναβάθμιση των υποδομών, τόσο των επικοινωνιακών, όσο και των οδικών, αλλά και των λιμενικών. «Ενώ η Ελλάδα στα τηλεοπτικά παράθυρα περί άλλα τυρβάζει, ο “Νέστωρ“ προβάλλει άλλα πρότυπα. Γιατί η πορεία της χώρας μας ακολουθεί την άγονη γραμμή κι εμείς ελαφραίνουμε το κράτος πετώντας αξίες και κριτήρια που μας χαρακτήριζαν -παιδεία, έρευνα, περιβάλλον- κρατώντας τα μεγάλα λόγια και τις ψευδαισθήσεις» είπε στη συνέχεια, στην ομιλία του για την «παράλληλη Ελλάδα» ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ομιλητής χαρακτήρισε το «Νέστωρ» ως επίτευγμα αυτής της «παράλληλης Ελλάδας, η οποία αντιτάσσεται στον αμοραλισμό και τους κενούς λόγους, μιας παράλληλης Ελλάδας -από ανθρώπους κάθε τομέα και τάξης- που αποτελεί ελπίδα για να αποφευχθεί η προκαθορισμένη μοίρα μας». Τόνισε μάλιστα ο Γ. Γραμματικάκης ότι είναι η «παράλληλη Ελλάδα» που κόντρα «σε διαψεύσεις υποσχέσεων, κόντρα στην αβελτηρία των θεσμών, κόντρα στη γραφειοκρατία, αλλά και παρ’ όλα τα λάθη μας, έχει επιτύχει την πρωτοπορία και την καταξίωση» για να καταλήξει σημειώνοντας ότι σε αυτό έγκειται κυρίως η σημασία του «Νέστωρ» και καλώντας να συγκλίνουν επιτέλους αυτές οι δύο «Ελλάδες».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο νομάρχης Μεσσηνίας -και πρόεδρος της ΕΝΑΕ- Δημήτρης Δράκος, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ινστιτούτο «επιβραβεύει την αρετή των ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη και την έρευνα», ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του Κάρολου Παπούλια στην Πύλο δίνει δύναμη στην ελληνική περιφέρεια.
Συγκίνηση και ικανοποίηση εξέφρασε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου «Νέστωρ», για να ακολουθήσει γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Κ. Παπούλια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λεωνίδας Ρεσβάνης. Ο Κ. Παπούλιας αναχώρησε στη
συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν επίσης ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Κουσελάς, ο πρώην δήμαρχος Πύλου Γιάννης Βρεττάκος, ο Γιώργος Σταυρακάκης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρίστος Γούδης -διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς, ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Ι. Βούλγαρης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Χρ. Μακρής, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/09/2008

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Σχετικά με το νερό, δηλαδή με το Α και το Ω της ανθρώπινης ζωής…

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ο ιδιοκτήτης της ΠΟΤΑ - αισθανόμενος μεγαλύτερη ανησυχία φέτος για τις αντιδράσεις κάποιων ανθρώπων για τις υδροβόρες επενδύσεις του στην Μεσσηνία - σπεύδει να παραπονεθεί ότι, κατά κάποιο τρόπο, αδικείται από αυτές τις υπερβολικές φωνές και ότι δεν στερεί την περιοχή από κάποιο νερό που χρησιμοποιείται ήδη από τους κατοίκους. Ας κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις:
Α) Οταν άρχισε πριν τουλάχιστον 10 χρόνια - ή και πιο πριν - να αγοράζει την προς επένδυση γη, το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων είχε αρχίσει ήδη να κάνει την εμφάνισή του, αλλά δεν είχε φτάσει στο φετινό οριακό του σημείο: ελάχιστες βροχές το χειμώνα και παρατεταμένη ξηρασία μέχρι σήμερα τουλάχιστον…
Β) Οι άνθρωποι της περιοχής όσο βολεύονταν με το νερό της βροχής και με κάποιες γεωτρήσεις για τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες, παρέμεναν σε μια απραξία για το μέλλον, ελπίζοντας σε κάποια βροχή της τελευταίας στιγμής ή σε κάποια επάνοδο του κλίματος. Η δε Πολιτεία υπήρχε και υπάρχει ως φοβερά απούσα από έργα για το νερό, από έργα για το μέλλον. (Ως έργο για το μέλλον του Νομού υπήρχε μόνο ο αεί κατασκευαζόμενος και μηδέποτε αποπερατούμενος εθνικός δρόμος, ενώ το δίκτυο του τρένου έχει εγκαταλειφθεί… - όλα για τις πολυεθνικές των αυτοκινήτων).
Γ) Τώρα που όλοι οι εχέφρονες συνειδητοποίησαν τα προβλήματα από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα όλοι μας και κυρίως εμείς οι απλοί άνθρωποι…
- Θα αφήσομε το λιγοστό νερό του χειμώνα να χύνεται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα;
- Θα αφήσομε τις περιοχές μας χωρίς λιμνοδεξαμενές και μικροφράγματα;
- Θα παρατηρούμε απλά τα δένδρα των καλλιεργειών μας να ξεραίνονται;
- Θα αφήσομε τους δημάρχους μας να μας πιέζουν, ώστε να μην μπορούμε να ποτίσουμε ούτε δυο ντοματιές ή να έχομε νερό στο σπίτι μας μόνο για λίγες ώρες την ημέρα, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι ποτίζουν με τις ιδιωτικές γεωτρήσεις τους το γκαζόν τους ή γεμίζουν την πισίνα τους ή θα ποτίζουν και τους μήνες του χειμώνα τα γήπεδα του γκολφ;
Μπήκαμε δυστυχώς σε μια δύσκολη εποχή. Στις δύσκολες εποχές οι δυνατοί επιμένουν στη λογική ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα, να κερδίσουν από τα πάντα. Ενώ για τους απλούς ανθρώπους η ύπαρξη του νερού σημαίνει την ίδια τη ζωή, την ύπαρξή τους. Το νερό όμως είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε αυτό έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ποιος θα μας απαντήσει, λοιπόν, πόσο νερό προβλέπει η αρχική μελέτη (αν προβλέπει) για τα έργα του κ. Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή Πύλου και Ρωμανού, από πού θα αντληθούν και πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία;
Μέχρις ότου υπάρξει κάποια σοβαρή πολιτική (σε επίπεδο δήμων και νομού) για τη διαχείριση των υδάτων θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να βλέπομε τα οργανωμένα συμφέροντα να ιδιοποιούνται απροκάλυπτα το νερό, έστω και νομότυπα, και την πολιτική εξουσία να εκποιεί κατά το δοκούν ένα εν ανεπερκεία, σήμερα, αγαθό και να μας οδηγεί κατευθείαν στη λιμοκτονία και στη βαρβαρότητα…;
Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/092008

Οι βεβαιώσεις του Δήμου Πύλου

Με αφορμή την δημοσιευθείσα στο φύλλο της 2 Σεπτέμβρη της εφημερίδας «Ελευθερία» επιστολή του κ. Δ. Πανοσκάλτση και προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Τα ζητούμενα έγγραφα του δήμου τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να ανευρεθούν στο αρχείο μας, όπως ενημερωθήκατε και εσείς, αφορούν σε τυπικές βεβαιώσεις δημάρχου Πύλου των ετών 2000 και 2003 περί δυνατότητας αποκομιδής απορριμμάτων, διάθεσης αποβλήτων και υδροδότησης των υπό ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων στην ΠΟΤΑ Πύλου. Τέτοιες βεβαιώσεις ο δήμος χορηγεί καθ’ έτος περί τις είκοσι μετριάντα, αφού είναι προαπαιτούμενες από τον ΕΟΤ για την ίδρυση ή ανανέωση λειτουργίας ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Η δυσκολία εξεύρεσης των εγγράφων σχετίζεται με την μεταφορά των υπηρεσιών από το παλαιό στο νέο κτήριο του Δημαρχείου, η δε απάντηση στο αίτημά σας περί αδυναμίας εύρεσης των εγγράφων δόθηκε επειδή η υπηρεσία φρόντισε να σας ενημερώσει σχετικά μέσα στο χρονικό διάστημα που ο νόμος ορίζει. Τέλος, όπως ενημερωθήκατε προφορικά, δεν έχουμε αντίρρηση να σας χορηγήσουμε αντίγραφα των ζητούμενων βεβαιώσεων, μόλις αυτές ανευρεθούν στα αρχεία μας.
Γεώργιος Χρονόπουλος
Δήμαρχος Πύλου
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/09/2008

Το κόστος της ανάπτυξης

Η επιστολή του κ. Ηλία Κανάκη στο τεύχος σας της 21ης Αυγούστου μου θύμισε κάτι που έπρεπε να είχα κάνει εδώ και πολύ καιρό. Στην επιστολή του ο κ. Κανάκης αναφέρεται σε ορισμένα θέματα που αφορούν την περιοχή της Πυλίας.
Το 1987 κάποιοι επιχειρηματίες πήρανε από την τράπεζα το εργοστάσιο του Λάρδα στο Αριοχώρι και άρχισαν να παράγουν κονσερβοποιημένα ροδάκινα και του έδωσαν ζωή και δουλειά μέχρι το 1990, οπότε βρέθηκε ένας βουλευτής Μεσσηνίας που με την βοήθεια των τοπικών αρχών το έκλεισε διότι τα νερά από τα ροδάκινα θεωρηθήκαν επικίνδυνα για το περιβάλλον. Το εργοστάσιο αυτό έχει διπλό βιολογικό καθαρισμό και θα ήθελα να ξέρω πώς αισθάνεται ο βουλευτής που βλέπει το εργοστάσιο τώρα μισογκρεμισμένο και με μια πινακίδα
πωλείται εδώ και μερικά χρόνια. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι για το κλείσιμο του εργοστασίου; Τίποτα. Λίγο αργότερα βούλιαξε σε 2 μέρη ο νέος δρόμος Παραδείσια – Αλλαγή και είναι ακόμα 10-12 χρόνια αργότερα. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Η Ολυμπιακή σταμάτησε την πτήση της για Καλαμάτα. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι σχεδόν σε τριτοκοσμική κατάσταση. Τι κάνουν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Ο δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας είναι κάκιστος όπως και οι υπόλοιποι δρόμοι της Μεσσηνίας. Αλλά και εδώ τίποτα. Το μόνο ποτάμι στην Μεσσηνία είναι ο Πάμισος και χύνεται στην θάλασσα ανεκμετάλλευτος. Και εδώ τίποτα. Το λιμάνι της Καλαμάτας φάντασμα. Εκατοντάδες ελαιοτριβεία στην Μεσσηνία αδειάζουν τους λιόσμους στα ποτάμια και εδώ δεν έχει ανοίξει μύτη, γιατί μας βολεύει. Οι Ιταλοί εκμεταλλεύονται το λάδι μας κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Τίποτα από τα πιο πάνω και πολλά άλλα δεν μας έκανε κακό, θα μας καταστρέψουν όμως τα γκολφ. Είμαστε σοβαροί;
Η Πυλία έχει την μεγαλύτερη μετανάστευση στο εξωτερικό και εσωτερικό. Γιατί; Μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο μας όμως από την ώρα που ανακοινώθηκε το έργο αυτό, οικολόγοι, καθηγητές, ειδήμονες παντός τύπου θέλουνε να μας σώσουν και ερωτώ πού ήτανε όλοι αυτοί οι καλοθελητές όταν εμείς φεύγαμε για Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αθήνα; Ακόμα και στην τριτοκοσμική Βενεζουέλα πήγαμε για να σωθούμε.
Δεν είχαμε ποτέ νερό και ποτέ δεν σκέφτηκε κανένας να κάνει ένα φράγμα. Στη παραλία του Αϊ-Βασίλη δεν πάνε ούτε μπαμπακούλες. Στα Κοκεβέϊκα δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση, ήταν πάντοτε ιδιωτικά. Οι στροφές του Αϊ-Βασίλη είναι μια μεγάλη καρμανιόλα. Η Ελλάδα γεμάτη τριτοκοσμικό τουρισμό και κανένας δεν έχει αναφέρει ποτέ στα Αγγλογερμανικά πρακτορεία τουρισμού που στέλνουν εδώ ό,τι χειρότερο έχουν οι χώρες τους και ούτε μας πειράζει που είναι όλα προπληρωμένα.
Μας ενοχλεί ο υψηλός τουρισμός που φέρνει το γκολφ και που είναι ο μεγαλύτερος υψηλός τουρισμός παγκοσμίως. Οι Τούρκοι κατάφεραν με το γκολφ να έχουν γεμάτα ξενοδοχεία όλο τον χρόνο στην Αντάλυα λίγο πιο κάτω από την Ρόδο ενώ τα δικά μας χαροπαλεύουν με 2-3 μήνες.
Αγαπητέ συμπατριώτη Ηλία, 13 γήπεδα έκαναν οι Τούρκοι και καθάρισαν, έκαναν μια περιοχή που ήταν γεμάτη κουνούπια τον πρώτο γκολφικό σταθμό στην Ευρώπη με εκατοντάδες πτήσεις ημερησίως. Οσο για να παίξεις εκεί, πρέπει να κάνεις κράτηση 3-4 μήνες πιο πριν. Πόσο έχουν ωφεληθεί; Μάλλον πολύ. Η Πύλος και η Γιάλοβα έχουν τουρισμό 1-2 μήνες το χρόνο, αν το λέτε αυτό τουρισμό. Η πρόοδος έχει κόστος και πρέπει να την βλέπουμε με μια οπτική γωνία 360 μοιρών και όχι όπως εξυπηρετεί εμάς. Για σκεφτείτε να βγάζαμε ακόμη λάδι με τα γαϊδούρια. Το μισό λάδι πήγαινε στο λιόσμο και στα λιοκόκκια.
Για να φεύγουμε εμείς από την Αθήνα γρήγορα μέσω Αττικής οδού κάποιοι άλλοι έχασαν τις περιουσίες τους. Για το νέο αεροδρόμιο και πολλά άλλα έργα το ίδιο. Κάποιοι άλλοι πέθαναν για να μιλάμε εμείς σήμερα ελεύθεροι την γλώσσα των προγόνων μας. Πρέπει να βλέπουμε τι εξυπηρετεί το σύνολο και όχι τους λίγους. Η παράκαμψη στην Γιάλοβα είναι ό,τι καλύτερο για τους ντόπιους οι οποίοι θα αποφύγουν τις επικίνδυνες στροφές του Αϊ Βασίλη, εκτός εάν οι στροφές είναι πιο γρήγορες από τον ίσιο δρόμο.
Μην μιλάτε για νερό γιατί εγώ ξέρω πολλά πηγάδια στην περιοχή εκεί κάτω που έχουν γίνει βόθροι. Υπάρχουν όμως λύσεις, αρκεί να καθίσουν αυτοί που τους ενδιαφέρει να το συζητήσουν και να τις βρουν. Ο πόλεμος και οι εχθρότητες, σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν έφεραν ποτέ καλό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις όμως λύνουν τα προβλήματα αρκεί να υπάρχει θέληση από όλους και μην περιμένετε τους Μεσσήνιους αντιπροσώπους μας στην Βουλή, αυτοί μένουν στην Εκάλη, την Πολιτεία κ.λπ. και έχουν λύσει τα προβλήματά τους.
Σούλης Ρουμανάς
Κρεμμύδια Μεσσηνίας
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/09/2008

Απάντηση του δημοτικού συμβούλου Πύλου Ηλία Κανάκη στην επιστολή του κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Μετά από σχετικές επιστολές μου στην εφημερίδα σας αναφορικά με τη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου και του δημάρχου Πύλου προσωπικά απέναντι στην υπό ίδρυση ΠΟΤΑ Πύλου στις 31-8-2008 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή επιστολή του μετόχου της εταιρείας «ΤΕΜΕΣ Α.Ε.» κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου με την οποία καταφέρεται εναντίον μου ισχυριζόμενος ότι το περιεχόμενο των επιστολών αυτών είναι ανακριβές και αφήνοντας αιχμές ότι δήθεν έχω σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων ανταγωνιστών του ή κίνητρα προσωπικής προβολής ή φόβο μπροστά στις αλλαγές που έρχονται. Για να πω την αλήθεια, το παράλογο θα ήταν να μη φοβάται κανένας μπροστά σε όσα περίεργα συμβαίνουν σε σχέση μ‘ αυτή την επένδυση. Για τις υποτιθέμενες ανακρίβειες όμως επιβάλλεται μια απάντηση:
Πράγματι ο νόμος 2545/1997 ορίζει ότι οι βιομηχανικές επιχειρηματικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) αφορούν πάντοτε δημόσια ωφέλεια. Στη συνέχεια ο ίδιος νόμος εξομοιώνει με τις βιομηχανικές επιχειρηματικές περιοχές και τις περιοχές ολοκληρωμένηςτουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), δηλαδή θεωρεί ότι κι αυτές γίνονται για δημόσια ωφέλεια. Καμία υποχρέωση δεν ένιωσαν εκείνοι που ψήφισαν αυτούς τους νόμους να εξηγήσουν στον κόσμο σε τι συνίσταται αυτή η δημόσια ωφέλεια, να δικαιολογήσουν δηλαδή τις αποφάσεις τους και ιδιαίτερα να εξηγήσουν στα πλαίσια ποιας ωφέλειας ο οποιοσδήποτε που είχε την ατυχία να έχει με κόπους και θυσίες αποκτήσει ένα χωραφάκι μέσα στην περιοχή που γίνεται η Π.Ο.Τ.Α. και δεν θέλει να το πουλήσει στον ιδιώτη επενδυτή το χάνει με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Της δημόσιας ωφέλειας ή της ιδιωτικής; Ας είναι. Αυτό ενδεχομένως δεν αφορά άμεσα τον κ. Κωνσταντακόπουλο αλλ‘ εκείνους που ψηφίζουν τέτοιους νόμους.
Καλό είναι όμως να εξηγηθεί απ‘ αυτόν γιατί ενώ είναι γνωστό ότι στο Συμβούλιο Επικρατείας εκκρεμούν υποθέσεις ιδιοκτητών που έχουν προσβάλλει τις απαλλοτριώσεις της ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια και τους νόμους που τις επέτρεψαν, αυτός σπεύδει να υλοποιήσει τις επενδύσεις του χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα. Αν λαμβάνει υπόψη όπως ισχυρίζεται τις τοπικές κοινωνίες και τις αντιδράσεις τους δεν θα ‘πρεπε νομίζω να το κάνει. Αποδέχεται ο κ. Κωνσταντακόπουλος ότι το τμήμα του υπάρχοντος εθνικού δρόμου Πύλου - Γιάλοβας θα καταργηθεί. Συνεπώς όταν εγώ αναφέρθηκα στην κατάργηση, άσχετα αν αυτή χαρακτηρίζεται απαλλοτρίωση ή κάπως αλλιώς -νομικός δεν είμαι- δεν διέδιδα ανακρίβειες, έλεγα την αλήθεια.
Η επιχειρούμενη παράκαμψη της Π.Ο.Τ.Α. Πύλου -προσωρινή ή οριστική- με αντίστοιχη κατάργηση, όπως προείπα, του αντίστοιχου τμήματος της εθνικής οδού διέρχεται βέβαια από τις ιδιοκτησίες της ΤΕΜΕΣ. Υπάρχουν όμως μέσα σ‘ αυτές ή όχι αγροτικοί δρόμοι που δεν έχουν παραχωρηθεί στην ΤΕΜΕΣ, αφού η σχετική απόφαση του Δήμου Πύλου ακυρώθηκε, καιόμως καταλήφθηκαν. Αποτελεί αυτό ή όχι καταπάτηση δημοτικής περιουσίας με την ανοχή του Δήμου Πύλου; Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν μπορούν πλέον να πάνε στα κτήματά τους και τι πρόνοια έλαβε γι‘ αυτό η εταιρεία και ο δήμος;
Αποδέχεται επίσης ο κ. Κωνσταντακόπουλος ότι η παράκαμψη της Π.Ο.Τ.Α. αυξάνει την απόσταση για όσους κινούνται προς την Τριφυλία ή τα χωριά του βόρειου τμήματος του δήμου. Τώρα αν αρχίσουμε να υπολογίζουμε με πόση ταχύτητα θα κινούνται τα αυτοκίνητα και πόσα εμπόδια θα υπάρχουν μπροστά τους, είναι προφανές ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε όποιο συμπέρασμα μας εξυπηρετεί σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται να διανυθεί η απόσταση. Πάντως και στον υπάρχοντα δρόμο η ταχύτητα των 70 χλμ. είναι λογική και επιτυγχάνεται εύκολα. Εξάλλου, γιατί η σπουδή για την παράκαμψη της Π.Ο.Τ.Α.όταν παραμένουν στάσιμα και λιμνάζουν επί χρόνια ζητήματα όπως η παράκαμψη της Πύλου ή άλλοι σημαντικοί οδικοί άξονες της Μεσσηνίας που οπωσδήποτε σχετίζονται με το συμφέρον των πολιτών και όχι μιας συγκεκριμένης επιχείρησης;
Ισχυρίζεται στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντακόπουλος ότι δεν καταργείται καμία πρόσβαση στις παραλίες που βρίσκονται μέσα στα όρια της Π.Ο.Τ.Α. Ωστόσο οποιοσδήποτε περνώντας μπορεί να δει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόσβαση και στις δύο περιοχές Πύλου και Ρωμανού όπου γίνεται η Π.Ο.Τ.Α. και να διαπιστώσει αν είναι ανακριβείς οι δικοί μου ισχυρισμοί.
Περαιτέρω το ότι η Γιάλοβα με την παράκαμψή της και πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του οδικού άξονα Γαργαλιάνων - Πύλου θα απομονωθεί είναι δεδομένο. Το αν θα ωφεληθεί από την κίνηση των τουριστών της Π.Ο.Τ.Α. ο ίδιος ο κ. Κωνσταντακόπουλος το θέτει υπό αδιευκρίνιστες προϋποθέσεις λέγοντας ότι τα γεύματα των τουριστών αυτών θα γίνονται εκτός ΠΟΤΑ «όταν βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις». Ποιες προϋποθέσεις και ποιος θα κρίνει την ύπαρξή τους;
Αν υποτεθεί ότι το πρόβλημα της υδροδότησης των εγκαταστάσεων για αρδευτικούς όσο και για υδρευτικούς σκοπούς έχει λυθεί, όπως ισχυρίζεται ο κ Κωνσταντακόπουλος, γιατί υπάρχουν συνεχώς διαμαρτυρίες πολιτών προς το δήμο σχετικά με τις προτεραιότητές του στα θέματα των νερών; Μ‘ άλλα λόγια, γιατί ο κόσμος κατηγορεί το δήμο ότι δεν φροντίζει για τη λύση του προβλήματος της ανεπάρκειας ή της κακής διαχείρισης των νερών και παρά την υπόσχεση του δημάρχου ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα αφορούν και τη λύση αυτών των προβλημάτων, τελικά οι γεωτρήσεις αυτές γίνονται μόνο για την αναζήτηση νερού για τις ανάγκες της επένδυσης; Επιπρόσθετα ισχυρίζεται ο κ. Κωνσταντακόπουλος ότι αν είχαν καλλιεργηθεί στην περιοχή 200 στρέμματα τριφύλλι η κατανάλωση νερού θα ήταν ίδια με εκείνη που απαιτείται για τα γήπεδα του γκολφ. Στην περιοχή όμως δεν έγινε ποτέ τέτοια καλλιέργεια γιατί η Πολιτεία και οι φορείς δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που θα εξασφάλιζαν το αγροτικό εισόδημα, το οποίο αποτελεί το 65% του εισοδήματος της περιοχής, αλλά παρείχαν απλόχερα τις επιδοτήσεις τους και τη στήριξή τους για τέτοια έργα προς όφελος της ιδιωτικής επένδυσης.
Αυτοί οι χειρισμοί Πολιτείας, δήμου και επενδυτή προκαλούν τον κόσμο. Και δεν είμαι μόνο εγώ που δήθεν θέλω να δω τ‘ όνομά μου γραμμένο στην εφημερίδα και γι‘ αυτό αντιδρώ. Διαφαίνεται πως τώρα που όλα γίνονται πιο καθαρά, σ‘ αυτούς τους χειρισμούς αντιδρούν όλο και περισσότεροι. Οχι με στόχο τη ματαίωση της ανάπτυξης αλλά με στόχο την πραγματική δημόσια ωφέλεια. Από δω και πέρα προσωπικά ό,τι έχω να πω τιμώντας τον όποιο θεσμικό μου ρόλο και ενώνοντας τη φωνή μου με άλλες ίδιες, θα το πω στα θεσμικά όργανα, ελπίζοντας εκείνα να τείνουν «ευήκοον ους», και όχι σε ιδιώτες επενδυτές στους οποίους εξάλλου ποτέ δεν απευθύνθηκα.
Ηλίας Κανάκης
Δημοτικός σύμβουλος Πύλου
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/09/2008