Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Α‘ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Η Καλαμάτα ‘80 νίκησε εύκολα 79-37 το ΝΟ Πύλου

Με σαφώς περισσότερες λύσεις η Καλαμάτα ‘80 κέρδισε εύκολα στο χθεσινό εξ αναβολής παιχνίδι της πρεμιέρας της Α‘ κατηγορίας τον ΝΟ Πύλου, με 79-37. Το θετικό της αναμέτρησης, ανεξάρτητα από το τελικό σκορ, είναι ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν αρκετά νέα παιδιά - γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το μπάσκετ της περιοχής.
Διαιτητές ήταν ο Κυριακόπουλος και η Πουλημενέα, ενώ τα δεκάλεπτα που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ έχουν ως εξής: 18-7, 41-19, 61-25, 79-37.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης):
Κότσιρας, Βασιλόπουλος 1, Μαντόγιαννης, Δ. Διακουμής 4, Ι. Διακουμής, Τσέκας 18 (1 τρ), Δημητρόπουλος 4, Καλδής, Τσαγκάνης 2, Φ. Μπιλάλι, Χρονόπουλος, Σικαλιάς 8.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2008

ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημαντική πρόοδος στα έργα της ΠΟΤΑ

image

Τους τελευταίους πέντε μήνες οι εργασίες στην ΠΟΤΑ έχουν προχωρήσει σημαντικά σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας “ΤΕΜΕΣ“ στην οποία γίνεται παρουσίαση των εξελίξεων. Οπως αναφέρεται σε αυτή, η πρόοδος αφορά την πορεία κατασκευής του έργου, τη βελτίωση των υποδομών και τις πρωτοβουλίες για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, σημειώνεται ότι στην
περιοχή Ρωμανού ολοκληρώθηκε η μελέτη οικολογικής αναβάθμισης και αρχίζει η υλοποίησή της με πρώτα έργα τη δημιουργία τεχνητών οικοτόπων και υγροτόπων για την προσέλκυση ορνιθοπανίδας και άλλων ζώων, καθώς και την επέκταση της παραλιακής βλάστησης στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων. Αναλυτικότερα στη σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Πορεία κατασκευαστικών εργασιών.

Οι εργασίες της πρώτης φάσης δημιουργίας της Costa Navarino, η οποία αναπτύσσεται στις δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις Navarino Dunes (Δήμοι Γαργαλιάνων και Νέστορος) και Navarino Bay (Δήμος Πύλου) συνεχίζονται. Στο Navarino Dunes, εκτός από τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες των ξενοδοχείων και των έργων ειδικής τουριστικής υποδομής που προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του γηπέδου γκολφ, καθώς και η φύτευση του γκαζόν. Ο σχεδιασμός του γηπέδου στηρίζεται στη μελέτη του παγκοσμίου φήμης πρωταθλητή γκολφ, Bernhard Langer, σε συνεργασία με την European Golf Design (EGD). Τον περασμένο Ιούνιο ο Bernhard Langer και ο Ross McMurray της EGD επισκέφτηκαν την Costa Navarino μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κατόπιν, ο Bernhard Langer δήλωσε ότι το γήπεδο στο Navarino Dunes αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη του γκολφ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ο Ross Mc Murray συμπλήρωσε ότι θα είναι ένα από τα ωραιότερα γήπεδα γκολφ. Παράλληλα, προχωρά η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (landscape development), που πραγματοποιείται βάσει μελέτης και σχεδιασμού του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων Jean Mus σε συνεργασία με δύο αξιόλογους Ελληνες μελετητές, με μετεκπαίδευση στην Αγγλία και στην Αμερική πάνω στην ειδικότητά τους, την Ελένη Μεντέ και τον Θεόδωρο Αντεμισάρη. Απόφαση της ΤΕΜΕΣ είναι η φύτευση ενδημικών φυτών έτσι ώστε όχι μόνο να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του τοπίου, αλλά να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ο αυθεντικός φυσικός πλούτος της περιοχής. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε για την τελική διαμόρφωση του εδάφους η επιφανειακή στρώση του υπάρχοντος και επί χρόνια ακαλλιέργητου και πλούσιου σε ενδημικούς σπόρους χώματος της έκτασης του Ρωμανού. Στα έργα του Navarino Dunes, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2009 προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του το 2010, απασχολούνται ήδη περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι που προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν.

Βελτίωση υποδομών.

Με βάση τις τεχνικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις που είχαν εξασφαλισθεί ήδη από το 2004 και το 2006 και με δαπάνες της ΤΕΜΕΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του έργου «Τροποποίηση αποκατάστασης τμήματος της υφιστάμενης εθνικής οδού Γιάλοβας - Πύλου, παρά τα όρια της ΠΟΤΑ». Επειδή αποφασίστηκε μικρή τροποποίηση της χάραξης ώστε όλη η διαδρομή να βρίσκεται μέσα σε ιδιοκτησίες της ΤΕΜΕΣ, χρειάστηκε να κινηθούν διαδικασίες συμπληρωματικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις οποίες γνωμοδότησε ήδη θετικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας. Στόχος της ΤΕΜΕΣ είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό. Συμπληρωματικά με τις υδρολογικές, υδρογεωλογικές και μελέτες διαχείρισης που έχουν εκπονηθεί από καιρό για τις ανάγκες της ΠΟΤΑ, η ΤΕΜΕΣ χρηματοδοτεί ήδη και εκτεταμένες μελέτες, που εκπονεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την καταγραφή, εξεύρεση, αξιοποίηση, εξοικονόμηση και κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την υδρολογική λεκάνη, που εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ περιλαμβάνει και ολόκληρη την περιοχή των Δήμων Πύλου, Χιλιοχωρίων και Νέστορος και μέρος των Δήμων Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, καθώς και τις λεκάνες απορροής των ποταμών Σέλα, Ξεριά και Γιαννούζαγα. Η σωστή αυτή διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της υδρολογικής λεκάνης θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων, την αυτάρκεια των Δήμων της περιοχής σε νερό σε βάθος χρόνου.
Στόχος των μελετών είναι να καταγραφούν τόσο οι σημερινές ανάγκες της περιοχής σε νερό, όσο και οι μελλοντικές που θα προκύψουν από την ανάπτυξη που προβλέπεται εντός της επόμενης εικοσαετίας και να εξευρεθεί ο βέλτιστος τρόπος κάλυψης. Παράλληλα θα εγκατασταθεί σύστημα μέτρησης και συνεχούς παρακολούθησης όλων των παραμέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται το ισοζύγιο των παροχών και των καταναλώσεων χωρίς υπεράντληση και χωρίς εξάντληση των αποθεμάτων, ούτε υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Επίσης, θα διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αποκλίσεις από τις προβλέψεις και θα προτείνονται τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα. Τέλος, θα ελέγχεται και θα εξασφαλίζεται η διάθεση των απαιτουμένων οικολογικών παροχών ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής. Ηδη, υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτες των εξειδικευμένων επιστημόνων. Υδρογεώτρηση που ολοκληρώθηκε επιτυχημένα στις 19 Αυγούστου 2008, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γιαννούζαγα, σε θέση βόρεια του οικισμού της Γιάλοβας, προορίζεται για υδρευτική χρήση στο Δήμο Πύλου. Οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμαστικές αντλήσεις δείχνουν ότι αποφέρει παροχή εκμετάλλευσης 80 κυβικά μέτρα την ώρα, ποσότητα αρκετή για να καλύψει μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών του Δήμου. Ηδη, δε, εκπονήθηκαν με δαπάνες της ΤΕΜΕΣ οι μελέτες για τα έργα σύνδεσης της γεώτρησης αυτής με το δίκτυο του Δήμου Πύλου. Παράλληλα προχωρούν τα έργα αξιοποίησης μέρους των νερών του Γιαννούζαγα, που σήμερα χύνονται στη θάλασσα, για να καλύψουν και αυτά ανάγκες του Δήμου Πύλου και επικουρικές ανάγκες του Navarino Bay.

Περιβάλλον
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η μελέτη οικολογικής αναβάθμισης του Νavarino Dunes και ξεκινάει η υλοποίησή της. Τα πρώτα έργα αφορούν στη δημιουργία τεχνητών οικοτόπων και υγροτόπων για την προσέλκυση ορνιθοπανίδας και άλλων ζώων, καθώς και στην επέκταση της παραλιακής φυσικής βλάστησης προς το εσωτερικό τoυ Navarino Dunes. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη αναβάθμισης του ποταμού Σέλα, που εκπονήθηκε, με χρηματοδότηση της ΤΕΜΕΣ, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και ανεξάρτητους επιστήμονες και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Ν. Μεσσηνίας. Ηδη, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της και εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φύτευση στις όχθες του ποταμού προκειμένου να εμπλουτιστεί και με νέα δέντρα. Επίσης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων της ευρύτερης περιοχής, εγκαταστάθηκαν πέντε μετεωρολογικοί σταθμοί, με σκοπό την παρακολούθηση όλης της υδρολογικής λεκάνης στην περιοχή Natura και την καθημερινή συλλογή στοιχείων για τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις βροχοπτώσεις κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτούν αυτόματα το κέντρο ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου θα δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2008

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Περιμένουν ναύλο;

image

ΧΡΟΝΙΑ είχαμε να δούμε ξεφόρτωτα βαπόρια αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Πύλου, και μάλιστα για αρκετές μέρες. Συνήθως έρχονται για μερικές ώρες για τροφοδοσία ή για αναγκαία πράγματα στο ταξίδι τους. Το ένα από τα τρία βαπόρια φορτωμένο μπήκε για τροφοδοσία και σε λίγες ώρες απέπλευσε. Τα δύο παραμένουν, ίσως κάνουν κάποια επισκευή. Αν δεν κάνουν σημαίνει ότι και η ναυτιλία περνάει κρίση, που σημαίνει ότι το εμπόριο διακινούμενο από τη ναυτιλία “έκατσε”. Γι’ αυτό μιλάει ο Καραμανλής για παγκόσμια οικονομική ύφεση, που μας επηρεάζει όλους. Το Βατοπέδι, και γενικώς η εκκλησιαστική περιουσία απίστευτη σε μέγεθος, είναι σε κρίση;

Τ.Aλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2008

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Αεροπορική σύνδεση Επιδοτούμενη με Ρόδο και Γιάννενα ζητά ο Δράκος

Την ένταξη στις επιδοτούμενες αεροπορικές συνδέσεις του εσωτερικού της γραμμής Ρόδος – Καλαμάτα – Γιάννενα, με τουλάχιστον δύο δρομολόγια την εβδομάδα, ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Χατζηδάκη ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος.
Κατά τον κ. Δράκο, η συγκεκριμένη σύνδεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί με σημαντικό επιβατικό ενδιαφέρον, ωστόσο η ικανοποίηση του αιτήματος δεν είναι εξασφαλισμένη.
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πήγαν οι “Ιππείς της Πύλου”

image

Στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες «Οι Ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου, και αυτό καθώς εκεί γυρίστηκε μια από τις σκηνές της ταινίας που αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία ο πολυτάλαντος συμπατριώτης μας καλλιτέχνης. Από ό,τι μάθαμε η σκηνή αφορούσε τη μεταφορά ενός εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας σε νοσοκομείο και την νοσηλεία του εκεί. Τα γυρίσματα έγιναν αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας την έκπληξη όσων δεν είχαν ενημερωθεί και είδαν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Πριν από λίγες μέρες δε, στο πλαίσιο των γυρισμάτων είχε διατεθεί και το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων για ανάλογη σκηνή.
Από ό,τι φαίνεται τα νοσοκομειακά γυρίσματα δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι, όπως πληροφορηθήκαμε, μια ακόμη σκηνή θα γυριστεί αυτή την εβδομάδα στο Νοσοκομείο της Κυ-
παρισσίας.

Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/11/2008

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Στην Αρχαία Μεσσήνη η Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

image

«Ολος ο κόσμος υποστηρίζει να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας. Θα ησυχάσουμε, μόνο όταν τα μάρμαρα γυρίσουν στον τόπο τους, στη χώρα μας». Αυτό τόνισαν τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής (από διάφορες χώρες του κόσμου - όχι μόνο από την Ελλάδα) για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που χθες επισκέφθηκαν την Αρχαία Μεσσήνη και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Και συνεχάρησαν τον καθηγητή για το σπουδαίο έργο που κάνει. Τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα για το “Συμπόσιο των Φιλελλήνων“, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, μέσω του προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός“.
Χθες το μεσημέρι, μετά την ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Δημοτικό Σχολείο Αρσινόης, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα στα μέλη της επιτροπής. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε: Ο πρόεδρος του “Οικουμενικού Ελληνισμού“ Σταύρος Πανουσόπουλος, καλωσορίζοντάς τους, είπε πως «ήρθαν στην πατρίδα τους» κι επεσήμανε ότι τους οφείλονται εύγε και μπράβο, που δίνουν το μήνυμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά σπουδαίο, πράξη υψηλής ιστορικής συνείδησης και πολιτισμού, πράξη γενναιότητας, που προσπαθούν μ’ όλες τους τις δυνάμεις ν’ αναδείξουν τα παγκόσμια αυτά μνημεία».
Ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος τους ευχαρίστησε, γιατί διάλεξαν να επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν το χώρο άνοιξη - καλοκαίρι.
Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης τόνισε ότι «ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους με γνώση και πάθος για τα αρχαία μνημεία» και πρόσθεσε: «Η Αρχαία Μεσσήνη στάθηκε τυχερή, που τα μνημεία σκεπάστηκαν από χώμα».
Η διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που υποδέχονται αυτούς τους ανθρώπους κι επεσήμανε πως είναι εξαιρετικός χώρος η Αρχαία
Μεσσήνη.
Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Αγγελόπουλος - επιστημονικός επόπτης του “Οικουμενικού Ελληνισμού“, παρατήρησε ότι γύρισαν όλες τις ελληνικές κοινότητες και πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ συνεχάρη τον κ. Θέμελη γιατί κάνει σπουδαίο έργο.
Ο πρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, καθηγητής Αρχαιολογίας από την Αυστραλία, είπε ότι «είναι προνομιούχοι γιατί είναι φίλοι της Ελλάδας» και ενημέρωσε πως τα μέλη της επιτροπής προέρχονται από 15 - 18 χώρες, που αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να γυρίσουν πίσω τα μάρμαρα. «Ολος ο κόσμος υποστηρίζει να γυρίσουν τα μάρμαρα στη χώρα μας. Θα ησυχάσουμε μόνο όταν τα μάρμαρα γυρίσουν στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Χιλ.
Ο πρόεδρος της σουηδικής επιτροπής - καθηγητής Στουρ Λίνερ είπε ότι «είναι η δική μας χώρα» και σημείωσε: «Τα μάρμαρα είναι όλου του κόσμου. Θέλουμε να δούμε τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα. Να μην πείτε ευχαριστώ σε μας. Εμείς να σας ευχαριστήσουμε, που είμαστε μαζί σας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

Η ΠΟΤΑ και το νερό

image

Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου πραγματοποιείται η ΠΟΤΑ αναρωτιούνται πού θα βρεθεί τόσο νερό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της επένδυσης. Επίσης υπάρχει η καχυποψία μήπως η επένδυση πάρει το νερό, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των περιοχών αυτών να μην έχει να πιει. Το δεύτερο σκέλος θεωρείται πολύ σημαντικό διότι αν λείψει λόγω ΠΟΤΑ το θείο δώρο που λέγεται νερό, δικαίως οι κάτοικοι αναρωτιούνται. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από τον ίδιο τον Καπετάν Βασίλη -και πριν λίγο καιρό μάλιστα πλησίον της λιμνοδεξαμενής στην Πύλο- αλλά φαίνεται ότι δεν στάθηκε δυνατόν να πειστούν οι κάτοικοι ή τουλάχιστον να πειστούν οι όποιοι αμφισβητούντες. Επιπροσθέτως οφείλεται να σημειωθεί ότι και ο γράφων αποτέλεσε και αποτελεί ενίοτε δείγμα αποριών και μάλιστα από την περίοδο που εκδίδαμε εδώ στην Πύλο το “Κάστρο” όταν για παράδειγμα πολλοί δεν γνώριζαν τι σημαίνει Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Κάποια φορά με ρώτησε κάποιος στην πλατεία της Πύλου “ποια είναι αυτή η Παναγιώτα που αγοράζει τα κτήματα;”. Ως γνωστόν στην Μεσσηνία το υποκοριστικό της Παναγιώτας είναι η ΠΟΤΑ και μπερδεύτηκε ο άνθρωπος. Αυτό το αναφέρω διότι την περίοδο που το “Κάστρο” εξέφραζε την άποψή του θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς, μέρος του λαού πούλαγε και ξαναπούλαγε και πουλάει ακόμα. Το αστείο βέβαια της υπόθεσης (επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε τούτο τον τόπο) είναι το γεγονός ότι εκείνοι που σκούζανε, όταν πούλησαν σώπασαν. Αρα σκούζει κάποιος μέχρι να πάρει τα λεφτά που του αρκούν. Φυσικά υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Οταν δεν έχεις να πουλήσεις, σκούζεις εσαεί. Ως εκ τούτου πρυτανεύει η υποκρισία. Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος δεν έχει να πουλήσει δεν πρέπει να έχει άποψη. Αλίμονο. Και τα στραβά και οι αμφισβητήσεις πρέπει να αναφέρονται και καλόν θα είναι να υπάρχει το θάρρος να δημοσιοποιούνται. Παρά ταύτα, και τότε και τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευθεί απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχω κάνει στον Καπετάν Βασίλη, αφ‘ ενός μεν διότι σαν κάτοικος γηγενής της Πύλου με ενδιαφέρει το μέλλον της, αφ‘ ετέρου ως γραφιάς κατά μια έννοια, πρέπει να γνωρίζω και με βάση αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος, η ΤΕΜΕΣ θεώρησε ότι μέσα από το αντικειμενικό μολύβι μου θα προκύψει αξιόπιστη αναφορά.
Η ΤΕΜΕΣ φυσικά και ειδικά ο Καπετάν Βασίλης γνωρίζει μέχρι κεραίας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συρθώ ή να εκφράσω κάτι, αν δεν το έχω ψάξει σε βάθος. Για το σοβαρό αυτό τοπικό ζήτημα με τα νερά, η ΤΕΜΕΣ αναφέρεται ως ακολούθως: «Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης της “Costa
Navarino” στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (περιοχές Πύλου και Ρωμανού) εκτός από υδρολογικές, υδρογεωλογικές και μελέτες διαχείρισης που έχουν γίνει για τις ανάγκες της ΠΟΤΑ, χρηματοδοτεί ήδη εκτεταμένες μελέτες για την καταγραφή, εξεύρεση, αξιοποίηση, εξοικονόμηση και κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την υδρολογική λεκάνη, που εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ περιλαμβάνει και ολόκληρη την περιοχή των Δήμων Πύλου, Χιλιοχωρίων και Νέστορος και μέρος των Δήμων Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα καθώς και τις λεκάνες απορροής των ποταμών Σελά, Ξεριά και Γιαννούζαγα. Η σωστή αυτή διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της υδρολογικής λεκάνης θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων, την αυτάρκεια των Δήμων της περιοχής σε νερό και σε βάθος χρόνου, χωρίς να επηρεάζονται από τις ενδεχόμενες δυσμενείς συνθήκες που θα επικρατήσουν σε άλλα μέρη.
Στόχος των μελετών είναι να καταγραφούν τόσο οι σημερινές ανάγκες της περιοχής σε νερό, όσο και οι μελλοντικές που θα προκύψουν από την ανάπτυξη που προβλέπεται εντός της επόμενης εικοσαετίας και να εξερευθεί ο βέλτιστος τρόπος κάλυψής τους με κατάλληλη αξιοποίηση του πάσης φύσεως υδατικού δυναμικού της περιοχής, το οποίο επίσης θα ερευνηθεί και θα καταγραφεί.
Παράλληλα θα εγκατασταθεί σύστημα μέτρησης και συνεχούς παρακολούθησης όλων των παραμέτρων ώστε να εξασφαλίζεται το ισοζύγιο των παροχών και των καταναλώσεων χωρίς υπεράντληση των αποθεμάτων, ούτε υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Επίσης θα διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αποκλίσεις από τις προβλέψεις και θα προτείνονται τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα.
Τέλος, θα ελέγχεται και θα εξασφαλίζεται η διάθεση των απαιτούμενων οικολογικών παροχών ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής. Οι μελέτες αυτές που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΤΕΜΕΣ και εκπονούνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους συνεργάτες- ερευνητές είναι οι εξής:

Τίτλος ΜελέτηςΜελετητήςΔήμοι που καλύπτονται

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ
ΠΥΛΟΥ - ΡΩΜΑΝΟΥ

ENVECO Α.Ε.- Β.
ΠΕΡΛΕΡΟΣ - Π.
ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Πύλου, Χιλιοχωρίων
Νέστορος, Μέρος
των Δήμων
Γαργαλιάνων
και Παπαφλέσσα

ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΡΩΜΑΝΟΥ,
ΠΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΟΥΖΑΓΑ

Εργαστήριο
Τεχνικής Γεωλογίας
του Τμήματος
Πολιτικών Μηχανικών
του Α.Π.Θ.

Πύλου Χιλιοχωρίων
Νέστορος Μέρος των
Δήμων Γαργαλιάνων
και Παπαφλέσσα

Με τις παραπάνω έρευνες θα αποτυπωθεί με ακρίβεια το υδάτινο δυναμικό της περιοχής και θα προκύψουν σειρά έργων που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών σε νερό των δήμων Πύλου, Χιλιοχωρίων, Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, ενταγμένων στο διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας (παραγωγικές υδρογεωτρήσεις, μικροφράγματα συγκέντρωσης αποθεμάτων και εμπλουτισμού των υπόγειων υδάτων, λιμνοδεξαμενές, υδραυλικά έργα διασύνδεσης των έργων αυτών μεταξύ τους και με τα δίκτυα αποθήκευσης και διανομής κ.τ.λ.).
Σημαντικό είναι ότι, με βάση τις παραπάνω μελέτες, θα μπορέσουν οι Δήμοι να καταθέσουν αιτήσεις για έργα υδρομάστευσης και συγκέντρωσης υδάτων, που εντάσσονται στο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος 01 “Δυτικής Πελοποννήσου” ώστε να επιτύχουν την αδειοδότηση και ενδεχομένως την άμεση χρηματοδότησή τους. Ηδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτες των ειδικευμένων επιστημόνων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ερευνών υπόγειων υδάτων που πραγματοποιούνται εκπονήθηκε γεωτρητική έρευνα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Γιαννούζαγα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που περιέλαβε την ανόρυξη μιας ερευνητικής υδρογεώτρησης (κωδ. Αρ. GP –YΓΣ1), σε θέση βόρεια του οικισμού της Γιάλοβας. Η υδρογεώτρηση ολοκληρώθηκε επιτυχημένα στις 19 Αυγούστου 2008 και προορίζεται για υδρευτική χρήση στον Δήμο Πύλου. Οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμαστικές αντλήσεις δείχνουν ότι αποφέρει παροχή εκμετάλλευσης 80 κυβικά μέτρα την ώρα, ποσότητα αρκετή για να καλύψει μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών του Δήμου. Ο Δήμος Πύλου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση και τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η χρήση και η εκμετάλλευση της γεώτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΜΕΣ, πέρα από τη σημερινή συνεισφορά της, έχει και παλαιότερα
δείξει την ευαισθησία της πάνω στα θέματα διαχείρισης και διαφύλαξης των υδατικών πόρων κατασκευάζοντας δύο αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κυβικών μέτρων, στις περιοχές Πύλου και Ρωμανού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για άρδευση των γηπέδων γκολφ αποκλειστικά από την αξιοποίηση ελαχίστου τμήματος της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σελά και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο χωρίς καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι λιμνοδεξαμενές αυτές κατασκευάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται στο φυσικό τοπίο, να μοιάζουν με φυσικές λίμνες και να αποτελούν τεχνητούς υγρότοπους». Η εταιρεία σημειώνει, τέλος, ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία συμβολής στην τοπική κοινωνία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τις απαιτούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις).
Για τα ζητήματα αυτά ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος μάς ανέφερε τα ακόλουθα: Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και με δεδομένα τα φαινόμενα ανομβρίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλοι υδάτινοι πόροι για τα επόμενα χρόνια. Στην παρούσα συγκυρία της δραστηριοποίησης μιας καινοτόμου επένδυσης, όπως είναι η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, μπορέσαμε να συνεργαστούμε ώστε να παρουσιάσουμε σαν δήμος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων. Ετσι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εντός των ημερών θα έχουμε τα συνολικά αποτελέσματα των ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα οποία και θα υποβάλουμε στη Περιφέρεια Πελοποννήσου για να συμπεριληφθούν στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Πελοποννήσου. Βασικός σκοπός αυτής της έρευνας είναι αφ‘ ενός η εκμετάλλευση υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα έτσι ώστε με κατάλληλα φράγματα να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, αφ‘ ετέρου να κρατούνται ποσότητες υδάτων προς χρήση και τούτο διότι οι γεωτρήσεις πρέπει πάντοτε να γίνονται με μέτρο.
Η συνολική λοιπόν μελέτη που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την βοήθεια της εταιρείας έχει τα εχέγγυα να δώσει μια μακροπρόθεσμη λύση και ορθολογική διαχείριση των υδάτων του δήμου μας. Και ήδη, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο, ευελπιστούμε να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό υδάτων της Πελοποννήσου και θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ.
Επιμύθιο: Κάτι άλλο που σχετίζεται με τα γενικότερα έργα της επένδυσης έχει να κάνει με τον
περιμετρικό δρόμο ο οποίος ήδη βρίσκεται στην αποπεράτωσή του. Στον κόμβο συνάντησης του περιμετρικού με τον εθνικό δρόμο θα κοπούν οι όχθες δύο στροφών εκατέρωθεν του κόμβου ώστε να ευθυγραμμιστεί απολύτως ο εθνικός δρόμος στα τμήματα αυτά. Τα χωράφια όπου θα κοπούν οι όχθες είναι ιδιοκτησία της επιχείρισης. Κατ‘ ουσίαν ο Καπετάν Βασίλης δωρίζει τμήματα των περιουσιών του στο ελληνικό Δημόσιο αφού πρόκειται για βελτίωση του εθνικού δρόμου.
Επειδή αυτή η ενέργεια στον εθνικό δρόμο είναι άγνωστη, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί ότι η Νομαρχία Μεσσηνίας πρέπει να ανοίξει τα μάτια της και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου οι δύο επόμενες στροφές μέχρι τον κόμβο “Μηδέν” να ευθυγραμμιστούν και το τμήμα από τον πρώτο κόμβο μέχρι το “Μηδέν” να είναι μια ευθεία. Ετσι αποδεικνύεται από τους εξουσιαστές η έμπρακτη συνεισφορά σε ένα τόπο και όχι οι βουλευτές, νομάρχης και λοιποί να ανακοινώνουν πάντα ότι η ΠΟΤΑ θα αναπτύξει την περιοχή, την οποία εκμεταλλεύονται στους πολιτικούς, αόριστους λόγους τους, λες και η ΠΟΤΑ είναι έργο δικό τους. Είναι ευτράπελο να ακούς τους εξουσιαστές να μιλούν για την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ΠΟΤΑ όταν της έχουν προσφέρει μόνον υπογραφές και να τονίζουν άπαντες ότι είναι υπέρ τής ΠΟΤΑ. Ε και τι έγινε; Εγώ δεν είμαι. Δικαίωμά μου είναι να μην είμαι. Δεν έγινε και τίποτα. Oταν όμως καυχιέσαι κύριε βουλευτά, κύριε νομάρχη ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία μέσα από την ΠΟΤΑ, εκτός από το δικαίωμα που έχετε να το λέτε μόνο, δείξτε ότι πράγματι το στηρίζετε.
Πώς το στηρίζεις, ας πούμε, όταν ο δρόμος που οδηγεί στην ΠΟΤΑ είναι καρόδρομος; Τελικά πέρασε στον αφελή κόσμο ότι η εξουσία δεν χαλάει χατήρια στον καπετάνιο. Τρίχες. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες τού πουλάνε όλοι, μπας και τους στηρίξει σε εκλογές. Ο καθένας νομίζει ότι θα τον στηρίξει, γι‘ αυτό κανείς δεν είναι απέναντι. Στην ουσία η εξουσία, επί του πρακτέου, δεν έχει κάνει τίποτα για την ΠΟΤΑ. Το ότι ρίχνουν καμιά σφραγίδα σε αιτήσεις υποχρέωσή τους είναι, όπως σφραγίδες και υπογραφές παίρνει ο οποιοσδήποτε για ό,τι νομίμως ενεργεί.
Μέχρι και ο Σημίτης κατά την προεκλογική περίοδο όταν κατέβηκε στην Καλαμάτα (στην Τέντα) αναφώνησε “ζήτω η ΠΟΤΑ που θα αναπτύξει την περιοχή”. Ηταν η περίοδος που όταν έφυγε βούλιαξε ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα, ο οποίος κατασκευάστηκε και τον ανήγγειλε ως έργο της κυβέρνησης. Και το έργο βούλιαξε. Τότε δεν βρέθηκε τοπικός εξουσιαστής να τον φέρει στην Πύλο να του δείξει από ποιο δρόμο θα περάσει ο τουρίστας που θα μείνει στην ΠΟΤΑ.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ “ΜΟΡΕΑ” ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΕ 4-8 μήνες αργότερα ο αυτοκινητόδρομος σε σχέση με τις εξαγγελίες του Γ. Σουφλιά

image image image

Αντώνης Καστής

Μετάθεση κατά 4-6 μήνες αργότερα παίρνει η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την Καλαμάτα και 8 μήνες αργότερα μέχρι την Σπάρτη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα χρονοδιαγράμματα που έδωσε σε ημερίδα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ στην Τρίπολη, ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας “Μορέας” Γ. Συριανός, σε σύγκριση με αυτά που είχε ανακοινώσει πριν από ένα περίπου μήνα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το θετικό στις ανακοινώσεις ήταν το γεγονός ότι τμήματα του αυτοκινητοδρόμου από την Τρίπολη ώς την Τσακώνα, είναι ενδεχόμενο να παραδίδονται σταδιακά προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας, πριν την ολοκλήρωση του συνόλου του δρόμου από την αρκαδική πρωτεύουσα ώς τα όρια της Μεσσηνίας.
Ο κ. Συριανός έκανε γνωστό ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου ώς την Καλαμάτα θα είναι η 30ή Ιουνίου 2011, καθώς και ότι το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου θα έχουν τελειώσει τα έργα ώς τα όρια της Μεσσηνίας, ενώ το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη θα παραδοθεί στις 31 Αυγούστου 2012. Δίνοντας επιπλέον πληροφορίες, ο Γ. Συριανός δήλωσε ότι όσον αφορά τις σήραγγες, ο β‘ κλάδος αυτής του Αρτεμισίου (1,4 χιλιόμετρα) θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2009, και οι σήραγγες Στέρνας (900 μέτρα) και Καλογερικού (600 μέτρα) στις 31 Ιουλίου 2010, χωρίς πάντως να αναφερθεί στις σήραγγες Ραψομμάτη (1,3 χιλιόμετρα) και Νεοχωρίου (700 μέτρα) που κατασκευάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ολοκλήρωση των βελτιώσεων στο Κόρινθος-Τρίπολη (82,6 χιλιόμετρα) προσδιορίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου 2010, του τμήματος Τρίπολη-Αθήναιο-Λεύκτρο στις 31 Ιουλίου 2010 και του Λεύκτρο-Παραδείσια-Τσακώνα στις 28 Φεβρουαρίου 2011. Στον αυτοκινητόδρομο θα υπάρχουν 24 κόμβοι, ενώ θα κατασκευαστούν επιπλέον ΣΕΑ σε Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Αγιο Φλώρο και Πελλάνα. Το κύριο κέντρο ελέγχου και συντήρησης (ΚΕΣ) θα βρίσκεται στη Νεστάνη κι ένα δευτερεύον στον Αγιο Φλώρο. Σταθμοί Τροχαίας θα λειτουργήσουν στη Νεστάνη και το Λεύκτρο, σταθμοί Πυροσβεστικής σε Σπαθοβούνι, Νεστάνη και Λεύκτρο, ενώ μετωπικοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν σε Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Ασέα, Λεύκτρο, Καλαμάτα και Πετρίνα. Είναι ενδεικτικοί οι χρόνοι ταξιδιού στον αυτοκινητόδρομο, οι οποίοι –όπως είπε ο Γ. Συριανός- θα είναι, Αθήνα-Καλαμάτα 125 λεπτά (τώρα 165), Αθήνα-Σπάρτη 120 λεπτά (τώρα 140), Τρίπολη- Καλαμάτα 35 λεπτά (τώρα 75),
Τρίπολη-Σπάρτη 30 λεπτά (τώρα 50), Κόρινθος-Καλαμάτα 80 λεπτά (τώρα 120), Κόρινθος-Σπάρτη 75 λεπτά (τώρα 95) και Κόρινθος- Τρίπολη 45 λεπτά.
Επικίνδυνο και γερασμένο είναι το μήκους περίπου 1.100 χιλιομέτρων υφιστάμενο εθνικό οδικό δίκτυο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη στιγμή που στο σύνολό του ο μήκους 205 χιλιομέτρων νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-(Λεύκτρου-Σπάρτης)-Καλαμάτας θα είναι λειτουργικός στο σύνολό του όχι νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2012. Επιπλέον, τα χιλιάδες χιλιόμετρα του νομαρχιακού δικτύου στους 5 νομούς αφορούν παμπάλαιους δρόμους, με χαράξεις –σε πολλούς από αυτούς- εμπειρικές και καθόλου ασφαλείς, ταυτόχρονα δε οι πιστώσεις που διατίθενται για τη συντήρησή του είναι επιεικώς ανεπαρκέσατες. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την απομείωση του προσωπικού σε κρίσιμες τεχνικές υπηρεσίες –τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων- συνθέτουν μια εικόνα ζοφερή. Εικόνα που γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή, όταν προστεθούν σε αυτή οι 125 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο πρώτο δεκάμηνο του φετινού χρόνου σε τροχαία που έγιναν στα οδικά δίκτυα των 5 νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το πιο πάνω, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό, τοπίο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της ημερίδας. Είναι χαρακτηριστικό, όσον αφορά το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο ότι – όπως είπε ο Αντώνης Καστής μελετητής συγκοινωνιακών έργων, με βάση τα συμπεράσματα μελέτης επικίνδυνων σημείων και βραχυπρόθεσμων μέτρων στους άξονες Τρίπολη-Καλαμάτα και Τσακώνα-Καλό Νερό και Καλό Νερό-Κυπαρισσία- Μεθώνη- στον πρώτο άξονα υφίστανται 30 σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας και στον δεύτερο 11, ενώ σε όλους οι ισόπεδοι κόμβοι είναι διαμορφωμένοι ελλιπώς. Προβληματική είναι και η χάραξη των πιο πάνω αξόνων, η ποιότητα οδοστρώματος των οποίων είναι από κακή έως μέτρια, όπως επίσης και η σήμανσή τους.
Δεν ήταν λίγοι οι ομιλητές που, μιλώντας για τις συντηρήσεις στο εθνικό και νομαρχιακό οδικό δίκτυο, αναφέρθηκαν -πέρα από το τεχνικό- στο θεσμικό μέρος του προβλήματος, τονίζοντας την εμπλοκή αρμοδιοτήτων, την πανταχού παρούσα γραφειοκρατία και βεβαίως την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και ιεράρχησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Στα θέματα αυτά επικεντρώθηκαν οι Γιώργος Παπαηλιού διευθυντής ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ανάργυρος Χαραλαμπόπουλος διευθυντής ΔΕΣΕ, Κωνσταντίνος Πανουκλιάς προϊστάμενος ΔΤΥΝ Αρκαδίας και Παναγιώτης Παναγάκης προϊστάμενος ΔΤΥΝ Λακωνίας.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας διαπιστώνεται το σύνθετο διακλαδικό πρόβλημα συναρμόδιων φορέων, προτείνεται μια μηνιαία συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Περιφέρειας και επισημαίνονται τα πολλά θεσμικά, οργανωτικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συντήρηση του δικτύου. Τονίζεται επίσης ότι άμεσα απαιτείται μελέτη σκοπιμότητας που θα προτείνει, είτε νέα χάραξη των υφιστάμενων οδικών αξόνων νομαρχιακού επιπέδου είτε την αναβάθμισή τους είτε τη διαπίστωση των απαραίτητων καίριων παρεμβάσεων. Επιβάλεται δε να γίνουν μελέτες σήμανσης και ασφάλειας για τους κύριους οδικούς άξονες. Επιπλέον σημειώνεται ότι επείγει η υλοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας ΕΝΑΕ και ΤΕΕ για δημιουργία σε κάθε Νομαρχία ενός
γραφείου οδικής ασφάλειας και γίνεται επισήμανση να υπάρξει άμεση θεσμοθέτηση της διάθεσης του 60% των διοδίων -που αποδίδουν οι ιδιώτες στο Δημόσιο- σε έργα οδικής ασφάλειας στις περιοχές απ’ όπου εισπράττονται τα διόδια.
Τέλος, τονίζονται οι αυξημένες ανάγκες συντήρησης -μετά την υπαγωγή και εθνικών δρόμων σε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ΟΤΑ- με την αύξηση εκ μέρους της Πολιτείας των διατιθέμενων πιστώσεων. Στην ημερίδα, που χαιρέτισε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μίλησαν επίσης ο καθηγητής του Μετσόβιου Βασίλειος Ψαριανός, ο συνάδελφός του Κωνσταντίνος Σπέντζας, η Ιωάννα Καρακαϊδού διευθύντρια συντήρησης Εγνατίας Οδού Α.Ε., η Εύα Κασάπη προϊσταμένη Τμήματος Κυκλοφοριακής Τεχνικής ΔΜΕΟ ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Γεώργιος Κοπανάς, αστυνομικός υποδιευθυντής, διοικητής τμήματος τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

Μελέτες για το Δήμο Πύλου από την Πολυτεχνική Πατρών

Ολοκληρώνονται οι πρώτες μελέτες στο Δήμο Πύλου, που εκπονούνται από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο θέμα της εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου ο δήμος προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της άδειας, που δεν είχε το κτήριο των παλιών σφαγείων, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και το σύστημα να λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μελέτες από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη του υδραγωγείου (καμάρες) και προχωρούν αυτές που αφορούν την πλατεία Τριών Ναυάρχων και την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών υποβάθρων. Από το νέο χρόνο θα ξεκινήσουν για την επέκταση του Σχεδίου Πόλης, το μάστερ πλαν (σχέδιο ανάπτυξης) για την περιοχή και το φωτισμό του κάστρου. «Κάποια απ’ αυτά τα έργα θα γίνουν από το Δ’ ΚΠΣ», ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος και υπενθύμισε πως υπάρχουν 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Θησέας” για παρεμβάσεις στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Οσον αφορά την εικονική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι το κτήριο των σφαγείων, όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα της αναπαράστασης, δεν είχε άδεια και ο δήμος κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για «να αδειοδοτήσουμε το κτήριο, ώστε να κάνουμε επέμβαση στατική και να διαμορφώσουμε το χώρο. Πρόκειται να πάρουμε εξαίρεση από κατεδάφιση και άδεια επεμβάσεων». Ο κ. Χρονόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως «άμεσα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και η δημοπρασία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την εγκατάσταση του συστήματος και να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το καλοκαίρι». Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2008

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ 4-2 Βροχή γκολ και κόκκινες κάρτες...

ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΣΚΟΡ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 1-2 ΠΡΙΝ ΟΙ ΠΥΛΙΩΤΕΣ «ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ» ΤΟ 2Ο ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΣ 3ΠΟΝΤΟ
-ΔΥΟ ΓΚΟΛ Ο ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ
-ΜΕ 9 ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η χθεσινή αναμέτρηση στην Πύλο ανάμεσα στον Τσικλητήρα και την Ομόνοια. Το τελικό 4-2 μπορεί να μαρτυρά μια εύκολη επικράτηση των γηπεδούχων, αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν, αφού ισοφαρίστηκαν στο α’ μέρος και βρέθηκαν να χάνουν από τους Καλαματιανούς στις αρχές της επανάληψης!
Η συνάντηση σημαδεύθηκε από δύο αποβολές για τους Πυλιώτες και μια για την ομάδα της Ομόνοιας, η οποία επίσης τελείωσε το ματς με 9 παίκτες, αφού στο τελευταίο 5λεπτο τραυματίστηκε ο νεαρός τερματοφύλακας Βόλος και τη θέση του κάτω από τα δοκάρια πήρε ο Κάρλος (αντικατέστησε τον Ντάση, αφού δεν υπήρχαν άλλες επιλογές Ελλήνων νεαρών στον πάγκο).
Το φιλμ του αγώνα
14’ ο Λακριντής έβγαλε τη σέντρα και ο Διακουμής εκμεταλλεύθηκε το άσχημο διώξιμο του Ντανταβασίλη για να «γράψει» με πλασέ το 1-0 για τον Τσικλητήρα
25’ ο Ντέρζια εκτέλεσε το φάουλ, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Διονύση Κατσιγιάννη και καρφώθηκε στο «Γ» του Τσουλάκου (1-1)
51’ ο Γεωργίκος με σουτ έδωσε το προβάδισμα στην Ομόνοια
57’ ο Λακριντής με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφάρισε για την Πύλο
63’ ο Γκέγκας ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Ντανταβασίλη, ο διαιτητής Μπλάνας έδειξε το σημείο του πέναλτι (και κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία) και ο Διακουμής που ανέλαβε να το εκτελέσει δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα 3-2 στους γηπεδούχους
64’ ο Ντανταβασίλης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και πάλι για διαμαρτυρία, αφήνοντας την Ομόνοια με 10 παίκτες
70’ η αριθμητική ισορροπία των δύο ομάδων αποκαταστάθηκε με την αποβολή του Θανάση Λακριντή (2η κίτρινη για καθυστέρηση)
83’ ο Γιώργος Κουφός με εκπληκτική ατομική ενέργεια από το κέντρο του γηπέδου απέφυγε όσους αντιπάλους βρήκε στο δρόμο του και με εύστοχο σουτ «καθάρισε» το ματς για τον Τσικλητήρα με 4-2.
85’ και δεύτερη αποβολή για καθυστέρηση για την Πύλο, με τον νεαρό Σαλιέι να φεύγει από το παιχνίδι
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Διον. Κατσιγιάννης (53’ Γκέγκας), Μαραγκός, Εμμανουήλ, Κατσούλης, Σκιλκίμ, Σαλιέι, Πανταζόπουλος, Διακουμής (80’ Λ. Γουρνάς), Λακριντής, Κουφός.
-Υπό βροχή διεξήχθη ο χθεσινός αγώνας και αυτό ήταν η αιτία που ελάχιστοι φίλοι του Τσικλητήρα βρέθηκαν στο γήπεδο
-Η νίκη επί της Ομόνοιας ήταν η δεύτερη φετινή για την ομάδα της Πύλου, που είχε κερδίσει πριν από δύο εβδομάδες και τον Ηρακλή Καλαμάτας.
"ΘΑΡΡΟΣ" 23/11/2008

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Φορέας διαχείρισης περιοχών «Natura» στη Μεσσηνία ΑΙΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑ

Τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης περιοχών “Natura” στη Μεσσηνία, ζητεί ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Στο έγγραφό του ο κ. Δράκος προτείνει την ίδρυση και λειτουργία φορέα των προστατευόμενων περιοχών (ορεινός όγκος Ταϋγέτου, φαράγγι Νέδοντα, Σαπιέντζα - Σχίζα - στενά Μεθώνης, λιμνοθάλασσα Πύλου - Γιάλοβα) με έδρα την Καλαμάτα και περιφερειακά γραφεία στη Σπάρτη για τον Ταΰγετο και στη Μεθώνη για τη Γιάλοβα. Προτείνει να ενταχθούν στον ίδιο φορέα και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες του φαραγγιού της Νέδας (βρίσκεται σε εξέλιξη) και του Κυπαρισσιακού Κόλπου (ολοκληρώνεται), με γραφεία στη Ζαχάρω και στην Ελαία. Ο νομάρχης αναφέρει ότι ο μόνος φορέας που μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των προστατευόμενων περιοχών είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά της λείπουν τα θεσμικά εργαλεία και οι οικονομικοί πόροι. Και καταλήγει: «Για εμάς κρίνεται απολύτως αναγκαία η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα από θεσμικής και οικονομικής άποψης να παρέμβουμε πιο ουσιαστικά στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών “Natura”, τους πραγματικά σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους για τους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας, δεδομένης και της διαφαινόμενης τουριστικής ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2008

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

«Ναι» υπό όρους στην Πύλο για δεματοποιητή

Ναι, υπό όρους, στην εγκατάσταση δεματοποιητή και στην εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών στο χώρο του σκουπιδότοπου του δήμου, για την ενότητα των δήμων της Πυλίας, είπε καταρχήν προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, ώστε μετά από καλύτερη ενημέρωση και αφού ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα, να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο συναινετική απόφαση, αν όχι ομόφωνη.
Τα σημεία που τέθηκαν ως όροι, είναι: Ο Δήμος Πύλου σε συνεργασία με τους άλλους 6 ή 7 δήμους της ενότητας, ο φορέας δηλαδή που θα συστήσουν, μετά από προγραμματική σύμβαση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης του νομού, να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του χώρου (δεματοποιητή και δεματοποιημένων σκουπιδιών). Ο χώρος εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών να είναι για 2 χρόνια. Οπως επισημάνθηκε, θα υπάρχει κανονισμός λειτουργίας που θα καταγράφει και τα οικονομοτεχνικά μεγέθη του χώρου, ενώ έγινε αποδεκτή και η συμμετοχή του Δήμου Νέστορος στην ενότητα των δήμων της Πυλίας (με βάση το σχεδιασμό της Περιφέρειας δε μετέχει ο Δήμος Πεταλιδίου, καθώς ανήκει στην ενότητα της Μεσσήνης).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/11/2008

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

MΠΑΣΚΕΤ: Φιλικό στο Περιστέρι έδωσαν οι παίδες του ΝΟ Πύλου ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ Α1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

image image

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΝΟ Πύλου διοργανώθηκε μια εκδρομή στην Αθήνα το Σαββατοκύρικο η οποία περιελάμβανε ένα φιλικό αγώνα του παιδικού τμήματος του Ν.Ο.Π. με το αντίστοιχο του Γ.Σ. Περιστερίου. Οι ιθύνοντες του Γ.Σ. Περιστερίου φιλοξένησαν άψογα την μεσσηνιακή αποστολή και επιφύλαξαν στους αθλητές και συνοδούς μια έκπληξη. Τους έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τον αγώνα της Α1 εθνικής κατηγορίας μεταξύ του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού.
Το Δ.Σ. του ΝΟ Πύλου ευχαρίστησε με ανακοίνωση του την ομάδα του Περιστερίου. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Γ.Σ. Περιστερίου, και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Λυρά, καθώς και αυτούς της Κ.Α.Ε. Πανελλήνιος, και προσωπικά τον κ. Γιώργο Κατσάνο, που βοήθησαν τα μέγιστα για να μείνει αυτή η εκδρομή αξέχαστη σε όλους μας. Ακόμα, ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς των αθλητών μας που συμμετείχαν σε αυτή την εκδρομή και ιδιαίτερα αυτούς που μας ακολούθησαν, δίνοντάς μας έτσι δύναμη και κίνητρο για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/11/2008

ΠΥΛΟΣ: Καταγραφή ζημιών ζητεί ο Χρονόπουλος

Την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια και την αποστολή κλιμακίων για την ανάδειξη του προβλήματος, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ζητεί με έγγραφό του ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, από το νομάρχη Μεσσηνίας, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Χρονόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η παρατεταμένη ανομβρία καιξηρασία που επικρατεί στην περιοχή του Δήμου Πύλου και γενικότερα στη Μεσσηνία έχουν σαν συνέπεια οι ελαιοπαραγωγοί φέτος να έχουν μειωμένη έως καιμηδενική παραγωγή. Καθημερινά προσέρχονται στο Δημαρχείο με δείγματααπό ελιές, ζητώντας να προβούμε σε ενέργειες για να αποζημιωθούν».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/11/2008

Συνάντηση για μελέτη και βελτιώσεις στο δρόμο Πύλου - Μεθώνης

image

Για την εκπόνηση της μελέτης του δρόμου Πύλου - Μεθώνης και για βελτιώσεις στο συγκεκριμένο δρόμο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, συζήτησε χθες με τον αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, παρουσία του νομαρχιακού συμβούλου - μηχανικού της ΔΤΥ Σπύρου Κοντοθανάση και του διευθυντή Προγραμματισμού Δημήτρη Μουντζούρη. Η μελέτη αφορά τη βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου στα επικίνδυνα σημεία, με προτεραιότητα στο τμήμα από τη διασταύρωση προς Καλλιθέα - Λογγά μέχρι την είσοδο της Μεθώνης. Ο δρόμος αυτός είναι εθνικός και με πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου η συντήρησή του περιήλθε στις αρμοδιότητες της ΝΑΜ. Στην εργολαβία των άμεσων παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο του νομού από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προϋπολογισμού 8,2 εκ. ευρώ, έχει περιληφθεί ασφαλτόστρωση του δρόμου Πύλου - Μεθώνης σε μήκος 4 χιλιομέτρων.
Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα προωθηθεί εργολαβία της Νομαρχίας για επεμβάσεις, που θα βελτιώσουν αρκετές στροφές του δρόμου. Και παρατήρησε πως, σε συνδυασμό με τις ασφαλτοστρώσεις από την εργολαβία του υπουργείου, θα προκύψει ένα ολοκληρωμένο και θετικό αποτέλεσμα. Επεσήμανε ότι «άμεσος στόχος μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στον οδικό άξονα, λόγω και της υψηλής επικινδυνότητας του δρόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια για τους διερχόμενους».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/11/2008

Συνάντηση δημάρχων Πυλίας για το δεματοποιητή σκουπιδιών

Συνάντηση των δημάρχων της ενότητας της Πυλίας πραγματοποιήθηκε προχθές στην Πύλο, για το δεματοποιητή σκουπιδιών που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή. Στη συνάντηση μετείχαν και οι 7 δήμαρχοι της ενότητας (Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας Χιλιοχωρίων, Βουφράδος και Παπαφλέσσα), ενώ παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης, ο οποίος είχε κληθεί και βλέπει με θετικό μάτι τη συμμετοχή του δήμου του στη συγκεκριμένη ενότητα, αντί αυτής της Τριφυλίας (αυτό θα εξαρτηθεί από την Περιφέρεια
Πελοποννήσου).
«Κουβεντιάσαμε τα διαδικαστικά. Κάναμε μια πρώτη προσέγγιση και συμφωνήσαμε», μας είπε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος και σημείωσε: «Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να επικρεμάται ο κίνδυνος για την επιβολή προστίμων και πως πρέπει να αποκατασταθούν οι ενεργές χωματερές. Οι χώροι για το δεματοποιητή και τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι εξασφαλισμένοι και πρέπει να τους διαχειριστούμε προς όφελος των δήμων μας. Θέλουμε και πιστεύουμε να είμαστε από τους πρώτους δήμους, που θα προμηθευτούν δεματοποιητή». Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/11/2008

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η Μεσσηνία σε τουριστική έκθεση στο Λονδίνο

image

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας συμμετείχε στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM 2008 στο Λονδίνο από 10 μέχρι 13 Νοεμβρίου, με στόχο την τουριστική προβολή του νομού. Την αποστολή της ΝΑΜ αποτελούσαν ο πρόεδρος της ΝΕΤΠ Δημήτρης Καφαντάρης και οι υπάλληλοι Φωτεινή Λάσκαρη και Παναγιώτης Τζαβάρας. Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο κ. Καφαντάρης είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες από την Αγγλία και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα είχε και σημαντική συνεργασία με το διευθυντή του ΕΟΤ Λονδίνου, για θέματα που αφορούν την προβολή της Μεσσηνίας και τρόπους προσέγγισης επισκεπτών το επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως ανακοινώθηκε, υπήρχε μεγάλη προσέλευση στο περίπτερο του νομού και έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους επισκέπτες, στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με την περιοχή μας. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/11/2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ Ζητείται ανάκαμψη

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΜΕ ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΕΤΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΥΧΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Πικραμένοι είναι όλοι στην ομάδα της Πύλου για τη βαριά ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Κι αυτό γιατί ο Τσικλητήρας ήταν αρκετά καλός για 60 λεπτά και θα μπορούσε σε εκείνο το διάστημα να έχει πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ. Αυτό που προβληματίζει την τεχνική ηγεσία είναι το τελευταίο μισάωρο στο παιχνίδι, που η ομάδα έδειξε να καταρρέει αμέσως μετά το δεύτερο γκολ. Γενικώς η Πύλος δεν έχει ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα και σίγουρα ο απολογισμός των 9 βαθμών μόνο ικανοποιητικός δεν είναι. Η ομάδα πάντως παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει ουσία στο παιχνίδι της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα. Πλέον άπαντες πρέπει να ξεχάσουν την ήττα από τον Ολυμπιακό Καλαμάτας και να επικεντρωθούν στη συνέχεια, που περιλαμβάνει το εντός έδρας παιχνίδι με την Ομόνοια. Ενα παιχνίδι που δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για τον Τσικλητήρα από τη νίκη, μιας και η ομάδα έχει μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία και είναι μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Νοκ άουτ ο Λύγκρης
Πάντως και για το προσεχές παιχνίδι ο Θανάσης Λακριντής έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και δεν γνωρίζει ακόμη πόσες απουσίες θα έχει στο Σαββατιάτικο ματς. Το σίγουρο είναι πως θα λείψει ο Γιώργος Λύγκρης που υπέστη θλάση στον προσαγωγό και έχει τεθεί νοκ άουτ για σχεδόν 20 ημέρες. Από εκεί και πέρα ο Γκέκας αισθάνθηκε ένα σφίξιμο στο δικέφαλο πριν το ματς με τον Ολυμπιακό και γι‘ αυτό δεν έπαιξε καθόλου. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός ακολουθεί θεραπευτική αγωγή και λογικά θα είναι στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας για το ματς με την Ομόνοια, όπως και ο Εμμανουήλ που έχει ένα μικροπρόβλημα τραυματισμού που δεν εμπνέει όμως ανησυχία. Επίσης ο νεαρός Ντούκας που ήταν άρρωστος θα είναι έτοιμος το Σάββατο, όμως θα λείψουν οι εδώ και καιρό τραυματίες Γ. Καλδής, Θ. Γουρνάς, Θεοδώρου, Νικολόπουλος και ο Ζευγίτης που είναι ανέτοιμος. Η προετοιμασία για το ματς με την Ομόνοια ξεκίνησε χθες με προπόνηση στο γήπεδο της Πύλου.
Κώστας Ηλιόπουλος "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/11/2008

«Παρακείμενες» πόλεις στην Πύλο η... Καλαμάτα και τα Φιλιατρά

Τέλος για τη ΔΕΗ το κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών στην Πύλο, σύμφωνα με την απάντηση της Επιχείρησης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δημ. Κουσελά. Οπως φαίνεται μάλιστα η ΔΕΗ δεν έχει την αίσθηση της γεωγραφίας και των αποστάσεων, καθώς θεωρεί ότι οι πελάτες για διάφορα θέματα πέραν των λογαριασμών, μπορούν να εξυπηρετούνται από τα παρακείμενα καταστήματα... στην Καλαμάτα και τα Φιλιατρά! Στην απάντηση η ΔΕΗ μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: “Οι πελάτες της ευρύτερης περιοχής Πύλου, μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους χωρίς κανέναν περιορισμό, στα γραφεία των ΕΛΤΑ, στις συνεργαζόμενες τράπεζες στην Πύλο, Αγροτική, Εμπορική και Εθνική, στην εταιρεία ταχυμεταφορών ACS που βρίσκεται στην πλατεία Οικονομίδη, καθώς και στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του Αθανάσιου Σάκκουλα, που βρίσκεται επί της Φιλελλήνων 8 στην Πύλο, που τους παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, όπως και η ΔΕΗ. Επιπλέον, έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε στα ΕΛΤΑ Πύλου και στην Αγροτική Τράπεζα στην Πύλο να υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών και μετά τη λήξη τους. Ειδικότερα στα ΕΛΤΑ Πύλου οι λογαριασμοί εξοφλούνται πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πελάτες. Για τα υπόλοιπα εμπορικά τους θέματα, μπορούν να εξυπηρετούνται είτε τηλεφωνικά, είτε με επιτόπια μετάβαση στα παρακείμενα καταστήματά μας στην Καλαμάτα και στα Φιλιατρά ή σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα ΔΕΗ”.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/11/2008

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Η Πολωνία τίμησε τον Αντ. Σαμαρά

image

Τον Αντώνη Σαμαρά τίμησε το απόγευμα της Κυριακής η πολωνική κυβέρνηση. Του απένειμε το ύψιστο μετάλλιο -του Σταυρού της Τάξης της Τιμής- αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του. Οι Πολωνοί, εορτάζοντας την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας τους, αποφάσισαν να απονείμουν την διάκριση αυτή στον κ. Σαμαρά γιατί ως απλός βουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, παραχωρούσε το γραφείο του στους Πολωνούς φοιτητές στην Ελλάδα, τόσο για την επικοινωνία με τις οικογένειές τους στην ταραγμένη πολιτικά Πολωνία της εποχής Γιαρουζέλσκι, όσο και για τον συντονισμό της αντιστασιακής τους δράσης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/11/2008

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 4-0 Ανέβασε... στροφές στην επανάληψη

image

Στα νικηφόρα αποτελέσματα επέστρεψε χθες το μεσημέρι ο Ολυμπιακός Καλαμάτας. Οι “ερυθρόλευκοι“ επικράτησαν με το εντυπωσιακό 4-0 του Τσικλητήρα Πύλου στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ και συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα της Α‘ τοπικής μαζί με τη Σπερχογεία, που πέρασε νικηφόρα από την Κυπαρισσία. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 4ο λεπτό με τον Φωτεινάκη, αλλά στη συνέχεια η Πύλος ισορόπησε, απείλησε με ισοφάριση και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το ρευστό 1-0. Στην επανάληψη όμως οι Καλαματιανοί ανέβασαν την απόδοσή τους και έφθασαν σε μια εύκολη επικράτηση, πετυχαίνοντας τρία ακόμα γκολ. Το “κλειδί“ του αγώνα ήταν το 2-0 στο 58’ από τον Θεοδωρόπουλο, καθώς αυτό το γκολ έδιωξε το άγχος από τους παίκτες τού Ολυμπιακού που έπαιξαν στη συνέχεια καλό ποδόσφαιρο, με εξαιρετικά ένα - δύο και κυκλοφορία της μπάλας. Το δεύτερο και το τρίτο γκολ άλλωστε είναι προϊόν ομαδικής συνεργασίας.
Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν δύο παίκτες που δεν σκόραραν, αλλά βοήθησαν πάρα πολύ στον δημιουργικό τομέα. Ο λόγος για τον Κοσυφολόγο και τον νεαρό Ηλιόπουλο. Ο πρώτος άλλωστε έχει και δύο ασίστ στο 1-0 στο 4’ και το 2-0 στο 58’. Τα γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν οι Θεοδωρόπουλος (2), Φωτεινάκης και Π. Αργάνης. Το 1-0 όπως προαναφέραμε σημειώθηκε στο 4’ όταν ο Κοσυφολόγος έκανε ωραία ατομική ενέργεια από δεξιά, σέντραρε και ο Φωτεινάκης με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στο 12’ η Πύλος άγγιξε την ισοφάριση, αλλά ο Λύγκρης από το ύψος του πέναλτι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Βεργετόπουλο που απέκρουσε. Δύο λεπτά αργότερα ο Δασκαλάκης έβγαλε με ωραία μπαλιά τον Κοσυφολόγο σε θέση βολής, αλλά ο παίκτης του Ολυμπιακού σούταρε άουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή. Στο 26’ ο Θεοδωρόπουλος από δεξιά έκοψε την μπάλα για τον Φωτεινάκη που πλάσαρε, αλλά ο Πανταζόπουλος πρόλαβε και έβαλε την κόντρα γλυτώνοντας το γκολ. Στο 38’ ο Βανικιώτης, που είχε κίτρινη κάρτα ανέτρεψε τον Π. Καλδή στο χώρο της μεσαίας γραμμής και θα έπρεπε να δει γι‘ αυτό το μαρκάρισμα την δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβληθεί. Ο διαιτητής Αλεξέας έδωσε φάουλ, όμως δεν έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη του
Ολυμπιακού και προκάλεσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων. Στο 42’ ο Ηλιόπουλος σέντραρε από δεξιά, ο Φωτεινάκης πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 58’ είχαμε το 2-0. Ο Φωτεινάκης έδωσε στον κενό χώρο για τον Κοσυφολόγο, που από δεξιά σέντραρε και ο Θεοδωρόπουλος (στο δεύτερο δοκάρι) έστειλε με κοντινό πλασέ την μπάλα στα δίχτυα. Ενα λεπτό αργότερα ο Τσουλάκος είπε “όχι“ στο σουτ του Φωτεινάκη. Στο 65’ σημειώθηκε το τρίτο και καλύτερο γκολ της αναμέτρησης: Σέντρα Ταΐπι από αριστερά, ο Φωτεινάκης γίνεται κάτοχος της μπάλας και στρώνει για τον Θεοδωρόπουλο που με σουτ στην κίνηση πετυχαίνει το 2ο προσωπικό του τέρμα. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Π. Αργάνης με πλασέ στο 90’. Το ματς διαιτήτευσε ο Αλεξέας με βοηθούς τους Γιαννόπουλο, Δεγγεστίνο.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ:
Τσουλάκος, Κατσιγιάννης, Μαραγκός, Εμμανουήλ (63’ λ. Κουφός), Κατσούλης, Σκολκίμ, Σαλιάι, Π. Καλδής (69’ Δ. Καλδής), Πανταζόπουλος, Διακουμής, Λύγκρης (40’ Λ. Γουρνάς).

"NotoSport" 17/11/2008

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Ιδιωτική μονάδα για αιμοκάθαρση 120 ασθενών

image

Πριν τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η λειτουργία τής ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης λίγο έξω από τη Μεσσήνη, στο δρόμο προς Πύλο. Είναι η 5η μονάδα του “Μεσογειακού Κέντρου Διακοπών Αιμοκάθαρσης Α.Ε.” σ’ όλη την Ελλάδα, που θα εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς της Μεσσηνίας, αλλά και νεφροπαθείς - επισκέπτες του νομού.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης είπε στην “Ε” ότι τέλος του μήνα παραδίδεται το κτήριο που είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του και σημείωσε: «Μέσα στο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάμε. Θα εξυπηρετεί 120 άτομα. Αυτό της Καλαμάτας είναι το 5ο και στην Εύβοια ετοιμάζουμε το 6ο. Οι άλλες μονάδες λειτουργούν στο Ηράκλειο, στο Φαληρικό Δέλτα, στην Παλλήνη, στις Σέρρες (εγκαινιάστηκε χθες). Η μονάδα της Καλαμάτας θα έχει τα πρωτεία από πλευράς εξοπλισμού και υποδομών. Θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο». Ο κ. Δημητριάδης παρατήρησε πως «είμαστε καλυμμένοι από γιατρούς και νοσηλευτικό - είναι εμπειρότατα άτομα -, αλλά και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε το Δήμο Μεσσήνης για τη σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης».

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/11/2008

Aισιοδοξία στην Πύλο για τον δεματοποιητή

«Πιστεύουμε πως θα είμαστε από τις πρώτες ενότητες δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι 7 δήμοι της Πυλίας (πλην του Πεταλιδίου που ανήκει στην ενότητα της Μεσσήνης), που θα έχουμε δεματοποιητή σκουπιδιών». Αυτό σημείωσε με αισιοδοξία ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, επισημαίνοντας: «Περιμένουμε τον ανάδοχο από την Περιφέρεια. Θέλουμε να είμαστε από τις περιοχές όπου ο δεματοποιητής θα εγκατασταθεί το Δεκέμβιο. Είμαστε προετοιμασμένοι». Ο κ. Χρονόπουλος υπενθύμισε ότι στο χώρο του υφιστάμενου σκουπιδότοπου της Πύλου θα λειτουργεί και ο δεματοποιητής και θα υπάρχει και ο χώρος εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών.
Μια πρώτη συνάντηση των 7 δημάρχων της ενότητας της Πυλίας θα γίνει την Τρίτη στην Πύλο, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος και παρατήρησε: «Με το δεματοποιητή θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ο χώρος μας θα καλύψει και τις ανάγκες της ΠΟΤΑ με ανάλογα έσοδα για το δήμο».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/11/2008

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΜΠΟΝΕΤΙ ΓΙΑ ΓΙΑΛΟΒΑ Αγρια φύση στη λιμνοθάλασσα

image

Εκθεση φωτογραφίας του Αντρέα Μπονέτι με θέμα “Αγρια φύση στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας“ θα εγκαινιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στην γκαλερί “Πολύτροπον“ (Μπενάκη 2 στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας). Ο Αντρέα Μπονέτι γεννήθηκε στο Λουγκάνο της Ιταλίας και σπούδασε βιολογία, ενώ αμέσως μετά εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα για να μελετήσει την πανίδα στο Διβάρι της Γιάλοβας στην Πύλο. Στη συνέχεια ανέλαβε συντονιστής προγράμματος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για την προστασία της περιοχής. Το 1994 ξεκίνησε να φωτογραφίζει τη φύση κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για την πανίδα, και το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα“ το οποίο περιγράφει σε βάθος την άγρια ζωή του Διβαριού. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα διεθνή περιοδικά - μεταξύ άλλων στο αγγλικό BBC Wildlife και την ελληνική έκδοση του National Geographic. To 1999 κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας “Από το σούρουπο ως την αυγή“ στο βρετανικό διαγωνισμό BG Wildlife Photographer of the Year. Το 2002 είχε την ιδέα να γράψει έναν οδηγό για την ελληνική φύση, ένα βιβλίο που και ο ίδιος θα επιθυμούσε να έχει μαζί του ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα, μόνο που τότε δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Συγκέντρωσε λοιπόν μοναδικές πληροφορίες γύρω από την άγρια φύση της χώρας και τις περιοχές τις οποίες θα μπορούσε να τις επισκεφτεί κάποιος για να τις παρατηρήσει. Το βιβλίο αυτό θα παρουσιαστεί στις 19/11 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (Πειραιώς) και στις 21 στο “Πολύτροπον“, κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας που θα παραμείνει στον ίδιο χώρο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/11/2008

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Εγκρίσεις για δημοπράτηση έργων περιμένει ο Δήμος Πύλου

Προβλήματα υπάρχουν με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο των έργων του προγράμματος “Θησέας“ στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εγκρίσεις δημοπράτησης έργων σε δήμους της Μεσσηνίας. Μεταξύ αυτών είναι και ο Δήμος Πύλου, που περιμένει τις εγκρίσεις για να δημοπρατήσει α) την κατασκευή 5 δεξαμενών ύδρευσης σε ισάριθμα τοπικά διαμερίσματα, μέσω δύο εργολαβιών, και β) την κατασκευή φρεατίων για τη σύνδεση των οικιών με το δίκτυο αποχέτευσης στην πόλη της Πύλου.
Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία ασφαλτοστρώσεων, προϋπολογισμού 107.000 ευρώ. Πρόκειται για έργο του “Θησέα“, που αφορά το δρόμο Γιάλοβας - Σχινόλακας. Μια ακόμα παρόμοια δημοπρασία, προϋπολογισμού 33.000 ευρώ, έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μήνα και αφορά ασφαλτόστρωση στη Σχινόλακα.
Επίσης, ο Δήμος Πύλου αναμένει την απόφαση για την ένσταση που έχει υποβληθεί από εργολάβο, για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας της αντικατάστασης τμημάτων εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται και αυτό από το “Θησέα“.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/11/2008

Ολοκληρώνεται η ανάπλαση στην παραλία της Μεθώνης

Τη β’ φάση της ανάπλασης στην παραλία της Μεθώνης ολοκληρώνει αυτές τις μέρες ο δήμος και την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο των ασφαλτοστρώσεων. Παρεμβάσεις ετοιμάζονται και στη Φοινικούντα, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Μιχελή:
- Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η β’ φάση της ανάπλασης στην παραλία της Μεθώνης. Είχε μείνει ένα κομμάτι από την α’ φάση ανάπλασης της παραλιακής πλατείας. Ενα τμήμα του παραλιακού δρόμου στρώνεται με κυβόλιθους κι ετοιμάζεται και χώροςστάθμευσης. Στο έργο προβλέπεται και γ’φάση. Γίνεται η μελέτη και χρειάζονται εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιοπαρέμβασης στην περιοχή. Αφορά το τελευταίο κομμάτι προς την παραλία. Ο δήμος έχεικάνει την προμελέτη και συνεχίζει για την οριστική και τις εγκρίσεις. Στον παραλιακό χώρο θα ανακαινιστούν και οι δύο αποθήκες του ΑΣΟ, που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου. Στη μία θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στην άλλη αναψυκτήριο και χώρος αποθήκευσης και εξυπηρέτησης των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν την πρώτη αίθουσα. Το κόστος του έργου αυτού είναι 230.000 ευρώ και τα 120.000 ευρώ θα καλυφθούν από το πρόγραμμα “Θησέας”. Με τις αποθήκες του ΑΣΟ ο δήμος θα ολοκληρώσει την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης.
- Την άλλη εβδομάδα ξεκινάει έργο ασφαλτοστρώσεων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το “Θησέα”. Περιλαμβάνει και το δρόμο από την είσοδο της Μεθώνης έως το κάστρο. «Το έργο καθυστέρησε, καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, τα οποία τώρα ολοκληρώθηκαν. Θα σκαφτεί ο δρόμος, θα γίνει καλό έργο», παρατήρησε ο δήμαρχος.
- Προχθές, δημοπρατήθηκε η ανάπλαση του κέντρου της Φοινικούντας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, με πίστωση 215.000 ευρώ από το “Θησέα”. Θα γίνει πλακόστρωτος ο κεντρικός δρόμος και οι κάθετοι. Κατατέθηκαν 6 - 7 προσφορές από εργολάβους και αναμένεται σήμερα - αύριο να αναδειχθεί ο μειοδότης. Του έργου αυτού θα προηγηθεί η υπογειοποίηση του δικτύου από τη ΔΕΗ, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί κατά 50% από το δήμο και την επιχείρηση.
- Την περασμένη εβδομάδα δημοπρατήθηκε έργο ύδρευσης με παρεμβάσεις σ’ όλο το δήμο, με δίκτυο 7 - 8 χιλιομέτρων και δεξαμενές σε Φοινίκη και Ευαγγελισμό, προϋπολογισμού 204.000 ευρώ. Υποβλήθηκε ένσταση από εργολάβο κατά των υπολοίπων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και αναμένεται η εκδίκασή της.
- Ο δήμος επικαιροποιεί τη μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου της Μεθώνης, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, με βάση τις νέες τιμές Σουφλιά. Το 50% της χρηματοδότησης προέρχεται από το “Θησέα” και το υπόλοιπο 50% θα προέλθει μάλλον από δάνειο. Αρχές του χρόνου αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/11/2008

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΙΔΕΣ: ΝΟ ΠΥΛΟΥ -ΓΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 63-30
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης):
Τσαγκάνης 9 (1 τρ.), Χαραμάρας 3 (1 τρ.), Μπιλάλι 6, Μπαλαφούτης 3 (1 τρ.), Κυριακούλης 9 (3 τρ.), Φουρτούνης 6, Τσάλτας 1, Καλδής 14, Λύρας 2, Τσίτσος 10.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β‘ όμιλος
(Σε 8 αγώνες)
1) ΝΟ Πύλου ....................................................8-0 16
2) Δίωνας Κυπαρ. .............................................6-2 14
3) ΓΣ Γαργαλιάνων............................................4-4 12
4) Αριοχώρι.........................................................2-6 8
• Δύο μηδενισμούς έχει το Αριοχώρι.

ΕΦΗΒΟΙ: ΝΟ ΠΥΛΟΥ -ΓΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 36-40
Χρονόπουλος, Σαραντόπουλος, Μπιλάλι 16 (2 τρ.), Γουρνάς 2, Μιχαήλ, Πατσούρος 6, Τσέρτος 2, Μαντόγιαννης 4, Καραγλάνης 6.
"NotoSport" 10/11/2008

ΝΔ Πελοπόννησος: Κάστρα και περιηγητές!

Εκτός από τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, εκτός από τις ωραιότερες, ίσως, παραλίες της Ελλάδας, αυτός ο ευλογημένος τόπος προσφέρει στον ταξιδιώτη και την αδάμαστη απλότητά του.

ΠΥΛΟΣ

Η νοτιοδυτική Πελοπόννησος αποτελείται στην ουσία από τρεις Δήμους: Κορώνης, Μεθώνης και Πύλου. Και στις τρεις ομώνυμες πόλεις υπάρχουν κάστρα με πολλή ιστορία και περιοχές με φυσική ομορφιά, όμως παρ' όλα αυτά δεν έχουν καταφέρει να γίνουν τουριστικοί προορισμοί. Ο λόγος, νομίζω, είναι απλός. Η περιοχή είναι εύφορη και οι γηγενείς δεν χρειάστηκε να ψάξουν για άλλο τρόπο βιοπορισμού. Ο τουρισμός είναι μια υπόθεση των τελευταίων ετών.

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την περιοχή ήταν πριν από πολλά πολλά χρόνια (περίπου 40). Είχαμε πάει με αυτοκίνητο και θυμάμαι σαν κακό όνειρο έναν στενό δρόμο γεμάτο στροφές όπου ζαλιζόμουν και κάθε τόσο σταματούσαμε για... στομαχικές εξαγωγές. Ηταν τέτοιος «εφιάλτης» που το μυαλό μου έκανε «delete» όλη την περιοχή. Δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνο το ταξίδι. Φέτος πήγα για 4 ημέρες στις αρχές του Σεπτέμβρη και «ερωτεύτηκα». Βεβαίως, ο πηγαιμός για εκεί είναι ακόμα λίγο εφιάλτης (στροφές και στενός δρόμος), μετά την Τρίπολη προς Καλαμάτα. Από την Καλαμάτα προς τις καστροπολιτείες είναι μια απλή επαρχιακή οδός στενή αλλά γραφική. Αν δοκιμάσετε να πάτε από Πάτρα - Πύργο που είναι κάποια περισσότερα χιλιόμετρα, ο «εφιάλτης» είναι τα «ύπουλα» όρια ταχύτητας και τα μπλόκα της Τροχαίας.

Από τον έναν ή τον άλλον δρόμο, όμως, θα φτάσετε εκεί και θα βρείτε τις πιο όμορφες παραλίες της επικράτειας, όμορφη «εξημερωμένη» Φύση, ιστορικά μνημεία, όμορφους οικισμούς, ακόμα και αφρικανικούς χαμαιλέοντες!

Η Πύλος

Η Πύλος (ή Νεόκαστρο) είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου με περίπου 2.100 κατοίκους και με μεγάλο φυσικό λιμάνι.

Τα σπίτια της, επί το πλείστον διώροφα, πολλές φορές με καμάρες αλλά και αυλές αποπνέει έναν ιδιαίτερο «αέρα». Τη ρυμοτομία της την οφείλει στους Γάλλους αξιωματικούς του στρατηγού Μαιζόν. Εχει μια πολύ όμορφη πλατεία με έναν τεράστιο και άλλους μικρότερους πλατάνους, διακοσμημένη με παρτέρια αλλά και με τις προτομές των ναυάρχων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, καθώς και με παλιά κανόνια.

Το φρούριο πάνω από την πόλη (Νιόκαστρο) άρχισε να κτίζεται από τους Τούρκους μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) για τον έλεγχο της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναυαρίνου. Η βόρεια πρόσβαση (Στενό Συκιάς) και το εκεί λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της περιοχής, είχε κλείσει λόγω προσχώσεων. Ονομάστηκε Νιόκαστρο σε αντιδιαστολή με το φρούριο του Κορυφασίου (Παλιόκαστρο ή Παλιό Ναυαρίνο), που ήλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι.

Η Πύλος αναφέρεται από τον Ομηρο ώς το Βασίλειο του Νέστορα. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στα Βυζαντινά Χρόνια, περί τον 6ο αιώνα, το κατέλαβαν οι Αβαροι, απ' όπου και ονομάστηκε Αβαρίνος. Μάλλον από εκεί προήλθε και η ονομασία Ναυαρίνο (Νέο αβαρίνο) που προσδιορίζει όλο τον κόλπο της Πυλίας.

Η Μεθώνη

ΜΕΘΩΝΗ

Η Μεθώνη ή Μοθώνη, κατά πώς την αποκαλεί ο Παυσανίας, ονομάστηκε έτσι από τον Μόθωνα λίθο, ένα βράχο που προχωρεί ως ύφαλος κάτω από τη θάλασσα. Ομως, στα Ομηρικά Χρόνια λεγόταν Πήδασσος. Αλλά σε αυτήν τη μικρή χερσόνησο που ήταν οχυρωμένη από την αρχαιότητα, υπήρχε πάντοτε μια πόλη φημισμένη για το λιμάνι της. Λόγω της στρατηγικής της σημασίας «άλλαξε» πολλούς κατακτητές.

Η ακμή της άρχισε την εποχή του Βυζαντίου αλλά στο απόγειο της δόξας βρέθηκε τον Μεσαίωνα που η Πελοπόννησος ονομάστηκε «νησί της Μεθώνης»!

Επειτα από Φράγκους, Τούρκους, Ιππότες της Μάλτας, Ενετούς και πάλι Τούρκους απελευθερώθηκε το 1928.

Σήμερα είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου με περίπου 1.200 κατοίκους. Στην είσοδο της πόλης, δύο κεντρικοί δρόμοι οδηγούν o ένας στην αγορά και ο άλλος στο εντυπωσιακό κάστρο και στην παραλία της

Το Κάστρο της Μεθώνης, από τα πιο σημαντικά βενετσιάνικα κάστρα που υπάρχουν στην Ελλάδα, καλύπτει μια έκταση περίπου 93 στρεμμάτων και αποτελείται από δύο τμήματα. Νότια απλώνεται η πόλη, που περικλείεται από απλό τείχος με πύργους σε τακτά διαστήματα ενώ στο βόρειο τμήμα, το οποίο είναι ενισχυμένο αμυντικά, καθότι είναι το πλέον ευπρόσβλητο, αναπτύσσεται το φρούριο της πόλης, έδρα του κατά καιρούς στρατιωτικού διοικητή. Τα δύο τμήματα χωρίζονται με ένα ενδιάμεσο χαμηλό τείχος που ενισχύεται με πέντε πύργους. Ενα κάστρο που είναι πανέμορφο αλλά ρημαγμένο. Γράφει η ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού: «Το κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Πελοποννήσου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τον Μεσαίωνα αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (13ος - 15ος αι.)»

Περιδιαβάζοντας το Κάστρο μου ήρθε το τραγούδι του Χατζιδάκι:
«... εκεί που δίνανε τα χέρια τους οι μύστες...
... τώρα πετάνε τα αποτσίγαρα οι τουρίστες...»

Στα κράτη της Εσπερίας, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πουλάνε στους πολίτες αντί 1­ - ευρώ ολογράφως!- οικόπεδο μέσα στο κάστρο με την υποχρέωση να χτίσουν σπίτι που εξωτερικά θα είναι βάσει εγκεκριμένου σχεδίου. Ετσι, οι έρημες καστροπολιτείες ζωντανεύουν και γίνονται αυτοτελείς τουριστικοί προορισμοί!

Η Κορώνη

ΚΟΡΩΝΗ

Η Κορώνη και αυτή με το βενετσιάνικο κάστρο της που χτίστηκε από τους Βενετούς κατά τα τέλη του 13ου αιώνα, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν βυζαντινό φρούριο.

Ο περίβολος του κάστρου καλύπτει περίπου 400 στρέμματα και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Πάνω στην αρχαία Ακρόπολη, όπου χτίστηκε το φρούριο, υπήρχαν ερείπια ιερού του Απόλλωνα. Στη θέση του έχει οικοδομηθεί ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας.

Μέσα στο κάστρο σώζονται λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημες «θόλοι». Σε κάθε γωνιά του κάστρου υπάρχει και μια «θόλος», δηλ. μπαρουταποθήκη ή «σκοταδιερό», όπως την έλεγαν οι ντόπιοι. Σε κάθε μία υπήρχε κι ένα πυροβολείο στην κορυφή της. Από αυτές τις μπαρουταποθήκες ξεκινούν κρυφές και στενές στοές, που οδηγούν στα παραθαλάσσια πυροβολεία.

Η πόλη είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά και οι διαφορές υψομέτρου, υπολογίζω, πως περνάνε τα 100 μ. Ετσι, παρ' όλο που έχει πολύ γραφικά στενά κι αρκετά παραδοσιακά οικήματα και αρχοντικά με χρώματα, ξύλινα μπαλκόνια και κεραμοσκεπές, το περιδιάβασμά τους μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό λόγω της ανηφόρας. Είναι και αυτή έδρα Δήμου με 1.600 περίπου κατοίκους και η παραλία της σε παροτρύνει σε ουζοποσίες και φαγοπότια!

Η ιστορία της είναι επίσης πλούσια. Οι κάτοικοι του Πεταλιδίου λόγω των σλαβικών επιδρομών μετώκησαν μεταξύ 7ου και 8ου αιώνα στην Ακρόπολη της Ασίνης που κατά τους μέσους Βυζαντινούς Χρόνους μετονομάστηκε Κορώνη. Οι Ενετοί έχτισαν το κάστρο τον 13ο αιώνα και οι Τούρκοι το τελειοποίησαν κατά τον 16ο αιώνα. Κατά την βενετσιάνικη κατοχή, η πόλη αναπτύχθηκε σημαντικά με δικό της ναύσταθμο σε ένα σπουδαίο πολιτικοστρατιωτικό κέντρο.

Αξίζει να δείτε...

...το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο. Χρονολογικά τοποθετείται γύρω στα 1300 και 1200 π.Χ. και καταστράφηκε με την κάθοδο των Δωριέων (1100 π.Χ.) Το κεντρικό κτίριο (50 x 32 μ.) περιλαμβάνει το μέγαρο του βασιλιά και το μέγαρο της βασίλισσας καθώς και βοηθητικούς χώρους, τάφους και βωμούς.

...τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έξω από την Πύλο που αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων. Το φθινόπωρο, τα μεταναστεύοντα πουλιά προς τις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες βρίσκουν εδώ τον τελευταίο ευρωπαϊκό υγρότοπο πριν από τη μεγάλη τους πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο, ένα ταξίδι 3.000 χλμ. Κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. 254 είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί στον υγρότοπο τα τελευταία 3 χρόνια από τα οποία τα 79 έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη ενώ 4 από αυτά απειλούνται παγκοσμίως. Σαν τόπος διαχείμασης, η λιμνοθάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για σπάνια είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς και ο Ψαραετός. Γύρω από την λιμνοθάλασσα ζει και ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, είναι δε το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που συναντάται αυτό το είδος.

Η Κορώνη και αυτή με το βενετσιάνικο κάστρο της που χτίστηκε από τους Βενετούς κατά τα τέλη του 13ου αιώνα, στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν βυζαντινό φρούριο.

Ο περίβολος του κάστρου καλύπτει περίπου 400 στρέμματα και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Πάνω στην αρχαία Ακρόπολη, όπου χτίστηκε το φρούριο, υπήρχαν ερείπια ιερού του Απόλλωνα. Στη θέση του έχει οικοδομηθεί ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας.

Μέσα στο κάστρο σώζονται λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημες «θόλοι». Σε κάθε γωνιά του κάστρου υπάρχει και μια «θόλος», δηλ. μπαρουταποθήκη ή «σκοταδιερό», όπως την έλεγαν οι ντόπιοι. Σε κάθε μία υπήρχε κι ένα πυροβολείο στην κορυφή της. Από αυτές τις μπαρουταποθήκες ξεκινούν κρυφές και στενές στοές, που οδηγούν στα παραθαλάσσια πυροβολεία.

Η πόλη είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά και οι διαφορές υψομέτρου, υπολογίζω, πως περνάνε τα 100 μ. Ετσι, παρ' όλο που έχει πολύ γραφικά στενά κι αρκετά παραδοσιακά οικήματα και αρχοντικά με χρώματα, ξύλινα μπαλκόνια και κεραμοσκεπές, το περιδιάβασμά τους μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό λόγω της ανηφόρας. Είναι και αυτή έδρα Δήμου με 1.600 περίπου κατοίκους και η παραλία της σε παροτρύνει σε ουζοποσίες και φαγοπότια!

Η ιστορία της είναι επίσης πλούσια. Οι κάτοικοι του Πεταλιδίου λόγω των σλαβικών επιδρομών μετώκησαν μεταξύ 7ου και 8ου αιώνα στην Ακρόπολη της Ασίνης που κατά τους μέσους Βυζαντινούς Χρόνους μετονομάστηκε Κορώνη. Οι Ενετοί έχτισαν το κάστρο τον 13ο αιώνα και οι Τούρκοι το τελειοποίησαν κατά τον 16ο αιώνα. Κατά την βενετσιάνικη κατοχή, η πόλη αναπτύχθηκε σημαντικά με δικό της ναύσταθμο σε ένα σπουδαίο πολιτικοστρατιωτικό κέντρο.

Β-ΛΙΑ

...την Βοϊδοκοιλιά. Η πιο γνωστή παραλία της Μεσσηνίας, ακριβώς στο πίσω μέρος της Γιάλοβας. Αποτελείται από έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο από ψιλή αμμουδιά με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, οπότε ο «νεοελληνικός πολιτισμός» δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει το μέρος.

...τις Κατακόμβες του Αγίου Ονούφριου, 2 χλμ. βόρεια της Μεθώνης, λαξευμένες μέσα στο βράχο.

...την Σαπιέντζα. Αν πάρετε το καϊκάκι για να πάτε στο νησάκι της Σαπιέντζας αξίζει να δείτε το κουμαρόδασος, ηλικίας 10.000(!) ετών με κουμαριές που φτάνουν τα 10 μέτρα!

Τέλος, επισκεφθείτε τον Φάρο της Σαπιέντζας που χτίστηκε από την Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας (όχι με τα χεράκια της, φυσικά).

ΚΟΣΤΟΣ

Για 2 διανυκτερεύσεις, 6 γεύματα, βενζίνη για 1.000 χλμ., καφέδες, ποτά και 50 ­ για ό,τι έκτακτο θα ξοδέψετε- 300 ­ κατ' άτομο.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Με το αυτοκίνητό σας μέσω Τρίπολης - Καλαμάτας θα κάνετε 300 χλμ. περίπου για Πύλο. Μικρή οδική «δυσκολία» υπάρχει στο κομμάτι μεταξύ Τρίπολης - Καλαμάτας.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Ελαιώνας Πάνω από τον οικισμό της Γιάλοβας σε έναν λόφο με εξαιρετική θέα πλήρως επιπλωμένα σπίτια (όχι διαμερίσματα) με ατομική πισίνα. Οι τιμές από 60 €. Γιάλοβα τηλ.: 27230-22.696 www.eleonas.com
Hotel Philip Ομορφο και συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο στην είσοδο της Πύλου μετά θέας. Το δίκλινο από 50 ­ άνευ πρωινού. Πύλος τηλ.: 27230-22.741/23.562
Hotel Miramare Το παλιό Ξενία ανακαινισμένο και χτισμένο στην άκρη της Πύλου πάνω στη θάλασσα. Το δίκλινο από 55 ­ μετά πρωινού. Πύλος τηλ:. 27230-22.751
Methoni Beach Το παλιό Ξενία ανακαινισμένο και σε εξαίρετη θέση όπως όλα τα Ξενία. Το δίκλινο από 50 € με πρωινό Μεθώνη τηλ:. 27230- 28720

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

Μεθώνη
http://www.booking.com/city/gr/methoni.html?aid=314110&label=methoni

Πύλος
http://www.booking.com/city/gr/pilos.html?aid=314110&label=Pilos

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Ο νομός Μεσσηνίας, γενικώς, είναι ο νομός της «γουρνοπούλας», οπότε θα βρείτε παντού άφθονη και νόστιμη. Κατά τ' άλλα προτείνω: Την ταβέρνα του ξενοδοχείου PHILIP για καλά μαγειρευτά και όχι μόνον. Τον «Καγκελάριο» στην παραλία της Κορώνης για φρέσκο ψάρι και πολύ καλούς μεζέδες.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Θα βρείτε ζαρζαβατικά εποχής, καλά κρέατα και, ανάλογα με τον καιρό, ψάρια. Στην Κορώνη επίσης θα βρείτε και χειροποίητα κεραμικά για τα οποία φημίζεται.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Κορώνης: 27250-22.221
Δήμος Μεθώνης: 27230-31.255
Δήμος Πύλου: 27230-22.221
Κέντρο Υγείας Πύλου: 27230-22.315
Αστυνομία Πύλου: 27230-22.316
Λιμεναρχείο Πύλου: 27230-22.225

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

"H KAΘHMEPINH" 11/11/2008

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΛΟΓΩ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ Ενας χρόνος πίσω ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

image

Πίσω, ίσως και ένα χρόνο, φέρνουν τον δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού οι ενστάσεις που υπάρχουν σχετικά με τις απαλλοτριώσεις. Αυτό μας τόνισε ο επιβλέπων μηχανικός του έργου από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ Κώστας Κατσάρας. Καθώς δεν έχει λήξει ακόμη το θέμα με κάποιες ενστάσεις, δεν μπορεί να διανοιχθεί ο δρόμος στο σύνολο και μάλιστα σε ορισμένα σημεία που χρειάζεται να κατασκευαστούν ορισμένα τεχνικά δεν είναι δυνατή η προσέγγισή τους αφού δεν υπάρχει δίοδος. Στα υπόλοιπα τμήματα οι εργασίες προχωρούν κανονικά χωρίς προβλήματα -εκεί γίνονται χωματουργικές εργασίες, μικρά και μεγάλα τεχνικά ενώ σε κάποια σημεία ο δρόμος είναι στην φάση της οδοστρωσίας.
Το κύριο πρόβλημα όμως παραμένει με τις απαλλοτριώσεις και τις ενστάσεις που υπάρχουν από περίπου 10 ιδιοκτήτες της περιοχής καθώς δεν έχει γίνει ακόμη καμία εργασία. Τα σημεία αυτά, ξεκινώντας από τους Γαργαλιάνους, είναι στο 1o χιλιόμετρο του δρόμου σε μια απόσταση περίπου 200 μέτρων, επίσης περίπου στο μέσο και πιο συγκεκριμένα στο 4,5 χιλιόμετρο, ενώ το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από το 9o χιλιόμετρο του δρόμου περίπου μέχρι και το 11o σε μια απόσταση περίπου 2,4 χιλιομέτρων που δεν έχει λήξει το θέμα με τις απαλλοτριώσεις - περιοχή Τραγάνας, Ρωμανού. Σε ορισμένα από τα σημεία αυτά, όπως μας τόνισε ο κ. Κατσάρας, χρειάζονται και κάποια τεχνικά. Ακόμα όμως και να μην υπάρχει πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις, όταν δεν μπορείς να προσεγγίσεις από πουθενά τότε δεν μπορείς να δουλέψεις και εκεί. Εκτίμησε πάντως ότι σύντομα θα λυθούν και τα προβλήματα αυτά ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν το έργο στο σύνολό του, υπογραμμίζοντας ότι σίγουρα θα υπάρχει καθυστέρηση για περίπου ένα χρόνο, ενώ το έργο ήταν να ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό. Οι υπόλοιπες εργασίες, μας είπε, προχωρούν κανονικά και ήδη έχουν γίνει αρκετά τεχνικά μικρά και μεγάλα, ενώ ξεπεράστηκαν και κάποια σημεία που ενώ φαίνονταν χωμάτινα ήταν πετρώδη. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/11/2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2-1 Εσπασε το ρόδι

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΙΑΪ

Την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα πήρε χθες ο Τσικλητήρας Πύλου που πικράτησε το γήπεδο του του Ηρακλή Καλαμάτας με 2-1. Η ομάδα του Θανάση Λακριντή ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και πήρε δίκαια τη νίκη απέναντι σε έναν Ηρακλή που ήταν ανταγωνιστικός μόνο στο πρώτο ημίχρονο και είχε την ατυχία να κάνει δύο αλλαγές λόγω τραυματισμού. Με αυτή τη νίκη οι Πυλιώτες έφτασαν τους 9 βαθμούς, προσπερνόντας τον Ηρακλή που παρέμεινε στους 8.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο ματς και στο 5’ ο Λύγκρης πλάσαρε άουτ από καλή θέση, όπως έκανε και ο Διακουμής στο 20’. Στο 22’ ο Γκέκας με ωραίο σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπακολέα γράφοντας το 1-0. Στη συνέχεια η ομάδα του Νίκου Σαβίδη πήρε τα ηνία και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου έχασε αρκετές ευκαιρίες με τον Δωδέκατο. Στο δεύτερο ημίχρονο η Πύλος κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και έχασε σημαντικές ευκαιρίες με τους Διακουμή, Λύγκρη, Καλδή και Σαλιαϊ. Τελικά ο Σαλιαϊ στο 75’ βγήκε στην πλάτη της άμυνας και με πλασέ έγραψε το 2-0, σε μια φάση που οι άνθρωποι του Ηρακλή διαμαρτύρονται για πολλά μέτρα οφσάιντ. Το μόνο που κατάφεραν στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν το σκορ σε 2-1 με ένα γκολ του Αρβανίτη στο 87’ με μακρινό σουτ.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπλάνας, με βοηθούς τους Καστανά και Λαμπίρη.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ:
Τσουλάκος, Πανταζόπουλος, Δ. Κατσίγιαννης, Μαραγκός, Γ. Κατσίγιαννης (88’ Κουφός), Σκολκίμ (65’ Λ. Γουρνάς), Γκέκας, Σαλιαϊ, Κατσούλης, Διακουμής, Λύγκρης (70’ Π. Καλδής). "NotoSport" 09/11/2008

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ Εντονες αναμνήσεις από τα Φιλιατρά

image

Πριν ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την θριαμβευτική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα, βρήκαμε στο Σικάγο και μιλήσαμε με έναν άνθρωπο που έζησε όλο αυτό τον αγώνα αλλά και το ξεφάντωμα της νίκης από πολύ κοντά: Τον Εντι Ζεμενίδη, τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής της επιτροπής «Eλληνες για τον Ομπάμα» και του οποίου η μητέρα είναι από τα Φιλιατρά κι ο πατέρας από την Κύπρο. Μας μίλησε για το νέο αέρα αλλαγής που πνέει σε όλη την Αμερική και την αναγέννηση του αμερικανικού ονείρου, για την νέα βάση που μπαίνουν ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα. Oσο για την καταγωγή του, μας είπε πως αισθάνεται υπερηφάνεια και στο μυαλό του έφερε αναμνήσεις από τις επισκέψεις στο πατρικό σπίτι της μητέρας του, το οποίο ακόμη και σήμερα υπάρχει στα Φιλιατρά.
Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την πόλη των Φιλιατρών;
«Εχω έρθει αρκετές φορές στα Φιλιατρά, έχω βέβαια να έρθω οχτώ χρόνια τώρα, αλλά έχω αρκετές αναμνήσεις. Θυμάμαι το πατρικό σπίτι του παππού μου και της γιαγιάς μου που υπάρχει ακόμη στα Φιλιατρά. Τα θυμάμαι με υπερηφάνεια και είναι ωραίο να ξέρεις πώς μεγάλωσαν οι γονείς σου, να γνωρίσεις τις αρχές σου. Πάντα ήθελα να δω το δωμάτιο που μεγάλωσε η μάνα μου, πού πήγε σχολείο, ποιες ήταν οι φίλες της, τον κόσμο που μεγάλωσε».
Οι αναμνήσεις σας είναι έντονες δηλαδή;
«Σίγουρα έχω να θυμηθώ και θυμάμαι αρκετά πράγματα».
Ποια ήταν η πορεία σας μέχρι να φτάσετε σε αυτή την θέση που έχετε σήμερα;
«Το πρώτο πτυχίο που πήρα ήταν Πολιτικές Επιστήμες εδώ στο Σικάγο. Μετά έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γύρισα στο Σικάγο και δούλεψα για μια ερευνητική οργάνωση για την εξωτερική πολιτική. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ουάσιγκτον, στη Νομική, και όταν τελείωσα τις σπουδές μου εκεί, επέστρεψα στο Σικάγο και άρχισα την καριέρα μου ως δικηγόρος, ασχολούμενος με κυβερνητικά θέματα. Ετσι από επάγγελμα, αλλά και επειδή ενδιαφέρομαι, ασχολούμαι με τα πολιτικά».
Βρεθήκατε σε αυτές τις εκλογές να είσαστε επικεφαλής της επιτροπής «Ελληνες για τον Ομπάμα». Πώς είδατε την προεκλογική περίοδο από αυτή την θέση;
«Είμαι σε αυτή την επιτροπή με τον κ. Γιαννούλια. Η εμπειρία ήταν ένα φοβερό πράγμα, καθώς έβλεπες από ανθρώπους που δεν ψήφιζαν ποτέ, που δεν τους ένοιαζε να είναι ενημερωμένοι, που λέγανε “όποιος και να βγει τα ίδια θα είναι“, να μην συμβαίνει έτσι. Φέτος ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Αυτό που είπα χθες είναι ότι αυτό που είδαμε δεν ήταν μια εκλογή, ήταν μια επανάσταση, σαν όλοι οι παλιοί, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και όλοι οι άλλοι σαν να αναγεννήθηκαν. Ο απλός ο κόσμος, όχι μόνο αυτοί που σε κάθε εκλογή ασχολούνται, αλλά όλοι έβλεπες να ασχολούνται. Φέτος άλλαξαν τόσες πολιτείες. Οι Ελληνοαμερικάνοι φέτος ξεσηκωθήκαμε και κάναμε πιο πολλά, όχι μόνο οι μεγάλοι και οι πλούσιοι, αλλά ασχολήθηκαν όλοι. Ηταν ένα παιδί στην Βιρτζίνια που άφησε τη δουλειά του για ένα μήνα χωρίς να πληρώνεται, για να πάει να βοηθάει τον Μπάρακ. Εγώ κάθε Σαββατοκύριακο ήμουν σε κάποια πολιτεία. Γι‘ αυτό είμαι πολύ περήφανος σαν Αμερικάνος σήμερα, αλλά και για τους Ελληνοαμερικάνους - γιατί αυτό που άρχισε από τον Ομπάμα άρχισε από την καινούργια γενιά και την καινούργια γενιά των Ελληνοαμερικάνων. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση των Ελληνοαμερικάνων υπέρ του Ομπάμα».
Πώς αισθάνεστε σήμερα που είστε τόσο κοντά στον νέο πρόεδρο της Αμερικής;
«Πρώτα από όλα δεν ξέρω τι πάει να πει κοντά, όμως αισθάνομαι πολύ περήφανος που έχω συνεργαστεί μαζί του και με το γραφείο του για χρόνια, και που ο δικός μου διευθυντής ο κ. Γιαννούλιας είναι σαν αδελφός του. Αισθάνομαι όμως περήφανος επειδή ξέρουμε τον ίδιο και την ομάδα του και αισθάνομαι ελπίδα και περήφανος που είναι Πρόεδρός μας. Είναι γνήσιος άνθρωπος και πανέξυπνος. Μια φορά κι έναν καιρό η Αμερική ήταν ένα όνειρο, όχι μόνο για αυτούς που ήρθαν στην Αμερική, αλλά για όλο τον κόσμο - και ιδιαίτερα τα τελευταία 8 χρόνια το χάσαμε. Νομίζω όμως ότι χθες το ξαναβρήκαμε, ξαναγεννήθηκε αυτό το όνειρο. Ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανος να είμαι Αμερικάνος όπως είμαι τώρα».
Η Ελλάδα και η Κύπρος, το άλλο μέρος της καταγωγής σας, τι θα πρέπει να περιμένουν από τον νέο Πρόεδρο, τι θα αλλάξει σε θέματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό;
«Σίγουρα θα αλλάξει. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Σκοπιανό που και μέχρι τώρα ο Ομπάμα το έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση του Μπους βάζει πίεση στους Σκοπιανούς να δεχτούν αυτό που έχει προτείνει ο Νίμιτς. Ο Ομπάμα ήταν ένας από τους τρεις γερουσιαστές που ήταν με την Ελλάδα για το Σκοπιανό, και έβαλε το όνομά του, υποστηρίζοντας την ελληνική θέση - και δεν άλλαξε καθόλου. Επειδή λοιπόν βλέπουν ότι θα γίνει Πρόεδρος είπαν στους Σκοπιανούς να λύσουν τώρα το πρόβλημα καθώς δεν θα έχουν στην συνέχεια σύμμαχο στο Λευκό Οίκο. Νομίζω θα είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα, είναι ο πρώτος υποψήφιος που αναφέρθηκε σε τουρκική κατοχή και την ανέφερε έτσι. Είναι ο πρώτος πρόεδρος που έχει πει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει να καταπιέζει τον Πατριάρχη. Είναι άνθρωπος που καταλαβαίνει τα προβλήματά μας. Αλλά δεν πάει να πει ότι μόνος του θα τα λύσει, πρέπει να αναλύσουμε και τα δικά μας λάθη, τι έχουμε κάνει και τι δεν έχουμε κάνει εμείς. Οχι μόνο οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά και η Αθήνα και η Λευκωσία. Ολα τα θέματα πιστεύω ότι θα μπουν σε μια νέα βάση».
Οι Αμερικανοί πολίτες τι προσδοκούν από την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, από την «αλλαγή»;
«Το πιο σημαντικό για όλους τους Αμερικανούς είναι η οικονομία, το 62% από αυτούς που ψήφισαν είπαν ότι το σημαντικότερο για αυτούς είναι η οικονομία. Είναι άνθρωποι που υποφέρουν, χάνουν το σπίτι τους, δεν ξέρουν πώς θα πάνε στο νοσοκομείο, πώς θα στείλουν το παιδί στο πανεπιστήμιο. Το “αμερικάνικο όνειρο“ που ήταν βασισμένο στην πίστη ότι αν δουλέψεις σκληρά πάντα θα προοδεύσεις, δυστυχώς δεν είναι γεγονός πια, δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να δουλέψεις σαν σκύλος και να μην κάνεις τίποτα. Ο λαός όταν μιλάει για αλλαγή, θέλει να φτιάξει το αμερικάνικο όνειρο και πάλι. Νομίζω επίσης ότι έχει βαρεθεί, δεν του αρέσει να μας μισούν σε όλο τον κόσμο. Δεν πάει να πει βέβαια ότι θέλει ο κόσμος να πάει ο Μπάρακ Ομπάμα να γίνει φιλαράκος με τους πάντες, αλλά τουλάχιστον να μην τους δίνει αφορμή να μας μισούνε. Ολοι θέλουν να είναι περήφανοι για την Αμερική. Εγώ είπα στον γιο μου σήμερα ότι ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί ό,τι θες να το καταφέρεις μπορείς, αρκεί να δουλέψεις σκληρά. Αυτό είπε και ο Ομπάμα στην ομιλία του».
Πώς πανηγυρίσατε χθες τη νίκη και το μεγάλο αυτό αποτέλεσμα;
«Ημουν στο πάρκο με μια ομάδα συνεργατών του Ομπάμα και τον κ. Γιαννούλια και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι είναι να βγει 250 χιλιάδες κόσμος σε ένα πάρκο να ακούσει μια ομιλία. Εγώ νόμιζα ότι όταν πήγα στο Ντένβερ για το συνέδριο με 80.000 κόσμο ήταν φανταστικό, αλλά χθες ήταν το κάτι άλλο. Παρόλο που είναι Νοέμβρης και συνήθως έχει κρύο, χθες ήταν μια ζεστή μέρα και ο ουρανός έλαμπε. Ηταν μια πολύ πολύ ωραία βραδιά, βγήκε όλος ο κόσμος έξω και το χαρήκανε όλοι τους, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη. Ηταν όμως μια γιορτή που δεν ήταν μόνο πανηγύρι, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή - καθώς όλοι αναγνώριζαν τι χρειάζεται να κάνουμε ακόμη, ότι χρειάζεται πολλή δουλειά».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/11/2008

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΝΤΟΡΑΣ Πύλος - Ρώμη - Αθήνα

image image

Φωτιές άναψε και εκτεταμένες συζητήσεις πυροδότησε η φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη. Από τη μια πλευρά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας “ανησυχούν“ για τη σύσφιξη των σχέσεων Αντώνη - Ντόρας, και από την άλλη τα επιτελεία των ίδιων των κ. Σαμαρά και Μπακογιάννη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το ενσταντανέ προβάλλοντας τις δικές τους απόψεις για τη φωτογράφιση.
Η φωτογραφία αυτή που αποδεικνύει την προσέγγιση, θα μπορούσε να είχε τραβηχτεί από τις 25 Ιουλίου 2001... όταν η κ. Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί την Πύλο. Ο κ. Σαμάρας όμως δεν άκουσε τότε τις παροτρύνσεις που του είχαν γίνει, και δεν “υποδέχτηκε“ στην Πύλο την κ. Μπακογιάννη. Εκείνη πάντως από τότε ήθελε να τον προσεγγίσει. Η “Ε“ την είχε ρωτήσει κατά την επίσκεψή της αν θα έκανε χειραψία με τον κ. Σαμαρά. «Αμφιβάλλετε ότι είμαι κυρία;» απάντησε τότε στον Βασ. Μπακόπουλο η κ. Μπακογιάννη - δείχνοντας την πρόθεσή της να προσεγγίσει την “απέναντι“ πλευρά. Η χειραψία που δεν έγινε στην Πύλο, έγινε 5 χρόνια αργότερα στη Ρώμη. Το Μάρτιο του 2006 ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη αντάλλαξαν χειραψία στην Αιώνια Πόλη, σπάζοντας τον πάγο. Τώρα φωτογραφήθηκαν μαζί και στη Βουλή - γεγονός για το οποίο ο “Ελεύθερος Τύπος“ έγραψε χθες: «Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Το αντίθετο προσπαθούν να αποδείξουν ο κ. Α. Σαμαράς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τους οποίους συνέλαβε προχθές ο φωτογραφικός φακός να απολαμβάνουν μαζί και σε εύθυμη διάθεση το βραδινό ποτό τους στο καφενείο της Βουλής. Η συνύπαρξη κράτησε λίγα λεπτά, έγινε με πρωτοβουλία της υπουργού και προκάλεσε την έκπληξη, παρά το γεγονός ότι πλαισιώνονταν από τους βουλευτές Β. Μιχαλολιάκο και Γ. Μανώλη και το κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. κ. Κώστα Πάσχο. Ο φωτορεπόρτερ κ. Ντ. Αργυρόπουλος αποτύπωσε το ενσταντανέ. Ουδείς ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι κάποιος από την παρέα (“αλλά όχι βουλευτής“, όπως διαβεβαιώνουν όλοι) θα προωθούσε αυτή τη φωτογραφία επιλεκτικά σε δύο εφημερίδες… Οταν το διαπίστωσαν χθες, μπήκαν σε δεύτερες σκέψεις. Οι φιλικά προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά υποψιάζονται ότι “στήθηκε σκηνικό“ προκειμένου να εμφανισθεί η κ. Μπακογιάννη ότι συναινεί στην υπουργοποίησή του, προσβλέποντας στην αύξηση της δικής της επιρροής - “αλλιώς δεν θα επέλεγε να καθίσει και να φωτογραφηθεί μαζί του“, λένε. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το γεγονός “τυχαίο“ και επισημαίνει ότι “δεν σηματοδοτεί οτιδήποτε για τη δική του εξέλιξη“.
Οι προσκείμενοι στην υπ. Εξωτερικών δηλώνουν άγνοια για τη φωτο-διαρροή, ενώ επιχειρούν να περάσουν την άποψη ότι αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί “για να τελειώσει το παραμύθι της βεντέτας“. Υπενθυμίζουν ότι οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν την πρώτη τους χειραψία τον Μάρτιο του 2006 στη Ρώμη, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής. Και τότε είχε επισημανθεί ότι η χειραψία έγινε για να λιώσουν οι πάγοι, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη δώσει το “πράσινο φως“ στον Μεσσήνιο πολιτικό να κατέβει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. “Η κυρία Μπακογιάννη συμπεριφέρεται ως πολιτικός που δεν θέλει να ετεροπροσδιορίζεται“, αντιτείνουν οι συνεργάτες της… Ανεξαρτήτως αυτού του περιστατικού, πάντως, φαίνεται ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. πληθαίνουν οι αντιδράσεις εναντίον κορυφαίων που αναδεικνύονται ως αποκλειστικοί σύμβουλοι ή (και) διάδοχοι του κ. Κ. Καραμανλή. Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκρηξη του πρώην υπουργού κ. Σ. Τσιτουρίδη: “Είδα με έκπληξη την προσπάθεια κύκλων να θέσουμε τον πρωθυπουργό σε καθεστώς οιονεί κηδεμονίας κάποιων (και) ότι ο Καραμανλής χρειάζεται 3-5 αντιπροέδρους“, είπε (στο ραδιόφωνο του Alpha). Κατά τον κ. Τσιτουρίδη, αυτοί οι “κάποιοι“ προσπαθούν να αξιοποιήσουν το κενό που άφησε με την παραίτησή του ο υπουργός Επικρατείας και “διεκδικούν να πιάσουν χώρο στη θέση του ενός“. Ερωτηθείς δε εάν ο κ. Θ. Ρουσόπουλος έπαιζε το ρόλο του “υπαρχηγού“, ο κ. Τσιτουρίδης απάντησε διπλωματικά: “Πολλοί τού απέδιδαν ένα ρόλο που κανείς δεν του είχε εκχωρήσει“. Η λειτουργία της κυβέρνησης στη “μετά Ρουσόπουλο εποχή“ απασχόλησε, κατά πληροφορίες, την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Σουφλιά που συναντήθηκαν προχθές το βράδυ. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και ανακοινώθηκε από το πολιτικό γραφείο της υπ. Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορούσε τοπικά θέματα του Νομού Ευρυτανίας, αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ». Θ.Λ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/11/2008