Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Α‘ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Κέρδισε και στην Πύλο ο ΓΣ Μεσσήνης

Παρά την απουσία των Δημήτρη Κουτίβα, Σταύρου Φιλόπουλου και Νίκου Σπανουδάκη, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της Α‘ κατηγορίας ΓΣ Μεσσήνης κέρδισε και στηνΠύλο τον ανανεωμένο τοπικό Ν.Ο. με σκορ 54-38. Οι “κιτρινόμαυροι“ πρωτοπόροι της βαθμολογίας της Α‘ κατηγορίας αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα από τους γηπεδούχους στο πρώτο ημίχρονο, στο τέλος του οποίου προηγήθηκαν με 29-25. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως οι σαφώς περισσότερες λύσεις και η εμπειρία έδωσαν την νίκη στον ΓΣ Μεσσήνης με το υπέρ του τελικό 54-38. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν οι Δ. Διακουμής, Τσέκας ενώ από τους φιλοξενούμενους οι Χαραλαμπόπουλος και Στυλιανόπουλος.
Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι Πλάγος και Παλέγκας.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Κυριακόπουλος, Βασιλόπουλος, Μαντόγιαννης 2, Ι. Διακουμής, Δ. Διακουμής 17 (3 τρ.), Τσέκας 12, Δημητρόπουλος 1, Τσαγκάνης, Φ. Μπιλάλι 3 (1 τρ.), Σικαλιάς 3, Φουρτούνης.
"NotoSport" 22/12/2008

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Οι θέσεις του ΣΥΝ για την ΠΟΤΑ

Ηγραμματεία της Ν.Ε. τουΣυνασπισμού, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, στην οποία συζήτησε το θέματης ΠΟΤΑ κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η επένδυση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει ήδη προχωρήσει στο τελικό στάδιο, θεωρεί αναγκαίο να τονίσει ότι στην παρούσα φάση πρέπει να καλέσει τους πολίτες να αγωνιστούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα όποια θετικά. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να τονίσουμε ότι τα κεντρικά ζητήματα είναι τα θέματα που αφορούν τους υδάτινους πόρους, την αυστηρή τήρηση των όρων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της νομιμότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα επιμένουμε στην δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της συγκεκριμένης επένδυσης στην οποία θα συμμετέχει η Ν.Α., οι όμοροι δήμοι, οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με περιεχόμενο την τήρηση των όρων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία των υδάτων. Αναλυτικά:
Α) Για το λόγο αυτό, διεκδικούμε από την κυβέρνηση:
1) Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθούν από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ η ουσιαστική βελτίωση των οδικών αξόνων (α) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος –Μεθώνη, β) Πύλος – Ρωμανού – Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, διότι με το υπάρχον οδικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη.
2) Την χρηματοδότηση για άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου Νέστορος και Πύλου με τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της επένδυσης.
3) Την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται τα νερά των βιολογικών καθαρισμών για άρδευση.
4) Τη δημιουργία Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και ανάλογων τμημάτων στα δημόσια Ι.Ε.Κ. του νομού, ώστε να υπάρξουν οι ειδικότητες εργαζομένων που θα απαιτούνται για τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, διότι θα πρέπει οι νέοι του νομού να επωφεληθούν από τη δημιουργία των θέσεων εργασίας της ΠΟΤΑ.
5) Τη θεσμοθέτηση επιτροπής παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί στις Μ.Π.Ε. και επιτροπής επίβλεψης για το σύνολο των υδάτων που χρησιμοποιούνται στην ΠΟΤΑ ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις.
7) Την επιδότηση των ελαιοτριβείων 3 φάσεων ώστε να μετατραπούν σε διφασικά α) μέσα από τα χρήματα που παρακρατούνται από την ενιαία αποδεσμευμένη ενίσχυση, β) από παρακράτηση μέρους της επιδότησης των 145 εκ. ευρώ που γίνονται για την επένδυση, διότι για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πληρώσει και ο επενδυτής, γ) από προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος της Ε.Ε. με στόχο τον μηδενισμό της ρύπανσης των νερών των ποταμών και των χειμάρρων.
Β) Η Ν.Α. Μεσσηνίας πρέπει να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα και να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες για τη σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΝ διεκδίκησε και από την κυβέρνηση, αλλά και μέσα από τα στελέχη του στο Ν.Σ. να υπάρξει απόφαση του Ν.Σ. της ΝΑΜ και να ζητήσει από τον επενδυτή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΝΑΜ και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ
ώστε:
α) Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στην ΠΟΤΑ να είναι από την περιοχή και το νομό μας κατά προτεραιότητα και β) Να υπάρξει κατά προτεραιότητα απορρόφηση πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας του νομού μας από την ΠΟΤΑ. Παρ’ ότι αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε από τις παρατάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Ν.Σ., αλλά και από την κυβέρνηση το Μάρτιο του 2007, όταν έθεσε το θέμα στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Θα αγωνιστούμε για να γίνουν πράξη αυτά, απευθυνόμενοι πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία της Μεσσηνίας, αλλά και στους φορείς, την αυτοδιοίκηση και διεκδικώντας τα πάλι από την κυβέρνηση.
 Επιπλέον διεκδικούμε από τη ΝΑΜ να προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες: α) Προς τους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να εφαρμοστεί ένα «σύμφωνο ποιότητας» με αποκλειστική χρησιμοποίηση μεσσηνιακού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και τοπικών προϊόντων σε όλα τα καταστήματα εστίασης. β) Προς τους αγρότες για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση των βιολογικών) και τυποποίησή τους (λάδι, κρασί, φρούτα, οπωροκηπευτικά κ.λπ.) με στόχο να συζητήσει η ΝΑΜ με τους επενδυτές για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων ποιότητας για τις ανάγκες λειτουργίας της ΠΟΤΑ. γ) Να αναβαθμίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος σε διεύθυνση και να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα, ώστε με επάρκεια να παρακολουθείται η τήρηση των όρων των Μ.Π.Ε. και ειδικότερα η προστασία των νερών (μετρητές παροχών και χρήση κ.λπ.). Παρ’ ότι μέχρι σήμερα ο επενδυτής μέσα από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εγκριθεί, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (δημιουργία λιμνοδεξαμενών, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα και σύστημα γεωθερμίας, μερική αξιοποίηση νερού θαλάσσης, επαναφύτευση ελαιοδέντρων κ.λπ.), οφείλουμε να παρατηρήσουμε στην πορεία των έργων, με
επίκεντρο τα νερά, ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους: Υπάρχει καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής της υδρογεωλογικής λεκάνης (παρ. Δ24 περ. όρων ΠΟΤΑ Πύλου).
Επρεπε με βάση τις εγκεκριμένες Μ.Π.Ε. να είχαν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, να είχαν εγκατασταθεί οι μετρητές παροχής και κατανάλωσης νερών σε συγκεκριμένες θέσεις των αξιοποιήσιμων ρεμάτων, των λιμνοδεξαμενών και της λιμνοθάλασσας και να κατατίθενται για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξ άλλου αυτό προβλέπεται και με την υλοποίηση κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου προγράμματος παρακολούθησης (monitoring). Συνεπώς είναι επείγουσα η ανάγκη εγκατάστασης των παραπάνω στοιχείων και επιπροσθέτως για να ξέρουμε μήπως στην πορεία απαιτηθεί άλλη μορφή εξεύρεσης υδάτων (π.χ. αφαλάτωση). Επειδή έχει αρχίσει η δημιουργία του γκαζόν για τα γήπεδα γκολφ Ρωμανού επείγει να διασφαλιστεί άμεσα ο έλεγχος των χαρακτηριστικών του και η μη μόλυνση της θάλασσας, καθώς και η αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος αυτού (κομποστοποίηση). Επιπλέον είναι ανάγκη να υπάρξουν ξεχωριστοί περιβαλλοντικοί όροι για το συγκρότημα που προβλέπεται εντός της προστατευόμενης περιοχής (Natura) της ΠΟΤΑ Πύλου. Στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος επισημαίνουμε ακόμα την ανάγκη για συνέχιση του έργου της ανακύκλωσης και εκτός ΠΟΤΑ, τη λειτουργία εντός αυτής μονάδας κομποστοποίησης για τα παραγόμενα προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά του χορταριού του γκολφ και φυσικά το σεβασμό της προστατευόμενης παραλιακής ζώνης όπου πρέπει να μείνει άθικτη και κανένα έργο δεν πρέπει να γίνει επ’ αυτής.
Να γίνει διαχειριστικό σχέδιο, με χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής και να δημιουργηθεί μουσείο φυσικής ιστορίας για το οικοσύστημα της Γιάλοβας. Τέλος, απαιτούμε την τήρηση των όρων για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το κλείσιμό τους.
Η Ν.Ε. ΣΥΝ Μεσσηνίας
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/12/2008

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΕΤΑΛΙΔΙ 5-0

Εύκολο απόγευμα κόντρα στον αποδεκατισμένο Απόλλωνα.
Παράσταση για ένα ρόλο ήταν η χθεσινή συνάντηση της Πύλου με τον τοπικό Τσικλητήρα να σκοράρει πέντε φορές κόντρα στο Πεταλίδι, που παρατάχθηκε με 11 ακριβώς παίκτες, οι περισσότεροι από την παιδική ομάδα. Όπως είναι φυσικό το παιχνίδι δεν αντέχει κριτικής, με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ στο 20ό λεπτό με πλασέ του Φώτη Διακουμή (μετά από φάουλ του Θανάση Λακριντή). Το 1-0 ήταν και το σκορ του α΄ημιχρόνου, ενώ στην επανάληψη σκόραραν κατά βούληση οι ποδοσφαιριστές της Πύλου.
Στο 52’ ο Γιώργος Λύγγρης με εντυπωσιακή κεφαλιά στο «Γ» (και πάλι από σέντρα του Λακριντή) διπλασίασε τα γκολ του Τσικλητήρα. Στο 68’ από δημιουργός χρίστηκε σκόρερ ο παίκτης-προπονητής των γηπεδούχων, πετυχαίνοντας με πλασέ και μετά από ωραία κάθετη μπαλιά του Όθωνα Εμμανουήλ το 3-0. Το 4-0 ήρθε από ωραία ατομική προσπάθεια και πλασέ στο «Γ» από τον Μπαρδόσι. Την 5άρα «σφράγισε» ο Γιώργος Γκέγκας που προερχόταν από ίωση και μπήκε αλλαγή στο β’ ημίχρονο. Ο έμπειρος Καλαματιανός μεσοεπιθετικός πήρε τη μπάλα από το κέντρο, ντρίμπλαρε όσους παίκτες βρήκε μπροστά του, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλαλα και σκόραρε σε κενό τέρμα.
Τη συνάντηση της Πύλου διαιτήτευσαν οι Κορομηλάς, Καστανάς, Μπαρδής.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Πανταζόπουλος, Μαραγκός, Κουφός, Κατσούλης, Εμμανουήλ, Γουρνάς (65’ λ. τρ. Γκέγκας), Διακουμής, Σαλιέι (46’ Μπαρδόσι), Λακριντής, Λύγγρης (70’ Π. Καλδής).

Εμείς τα πετάμε, σε ΗΠΑ-Ιταλία τα αξιοποιούν. «Φάρμακα» μεγάλης αξίας τα λιόζουμα.

Τα λιόζουμα από τριφασικά ελαιοτριβεία θεωρούνται πρόβλημα. Κανείς δεν τα θέλει στη Μεσσηνία. Γίνεται, μάλιστα, προσπάθεια να γυρίσουν τα ελαιοτριβεία σε δύο φάσεων για να μη βγάζουν κατσίγαρο, με αποτέλεσμα το θέμα να είναι αντικείμενο σοβαρής διαμάχης. Για άλλους, όμως, τα λιόζουμα είναι πολύτιμα, διότι περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες «πολυφαινόλες», δηλαδή εκείνες τις ουσίες που παρέχουν προστασία στον οργανισμό από πολλές αρρώστιες και χρησιμοποιούνται διεθνώς στις κατηγορίες των καλλυντικών, των τροφίμων και των λειτουργικών τροφίμων.Με φυσικοχημικές πατέντες και πρωτοπόρο την εδρεύουσα στις ΗΠΑ εταιρεία Creagri, καθώς και άλλες, έχει βρεθεί ο τρόπος να ανακτώνται από τα λιόζουμα οι πολύτιμες πολυφαινόλες, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και το έμφραγμα. Μάλιστα, το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο, διότι η τιμή τους είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά κιλό.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Οικοτουριστικός παράδεισος στη Μεσσηνία

image

Για την υπεύθυνη και βιώσιμη άρδευση των γηπέδων γκολφ και χώρων πρασίνου, έχουν κατασκευαστεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κ.μ. που αξιοποιούν ελάχιστη ποσότητα της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια και πράσινα τοπία της Eλλάδας, στη Mεσσηνία, η TEMEΣ δημιουργεί την “Costa Navarino”, το πρώτο ολοκληρωμένο παραθεριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στη χώρα μας. Mε την ολοκλήρωση του έργου, η νοτιοδυτική Πελοπόννησος καθιερώνεται ως κορυφαία ταξιδιωτική επιλογή για όλο το χρόνο και υπόδειγμα οικοτουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην “Costa Navarino”, η τουριστική ανάπτυξη βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας. Aναπτύσσεται σε τέσσερις ανεξάρτητες περιοχές στη Mεσσηνία, συνολικής έκτασης άνω των 10.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, γήπεδα γκολφ και
πολυτελή παραθεριστικά καταλύματα.
H TEMEΣ A.E. αποτελεί το φορέα ανάπτυξης της “Costa Navarino” που βασική της φιλοσοφία είναι ο σεβασμός για την περιοχή, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία, καθώς και η δέσμευσή της ότι οι υποδομές που αναπτύσσονται διασφαλίζουν το φυσικό περιβάλλον και την αυθεντικότητα της κάθε περιοχής. H κάλυψη στην “Costa Navarino” δεν θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο επιφάνειας. Ετσι, πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Eνέργεια
Για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, η TEMEΣ στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 22 MW. Mέρος της παραγόμενης ενέργειας θα καλύψει τις ανάγκες της “Costa Navarino”, ενώ η υπόλοιπη θα διατίθεται στη ΔEH. Παράλληλα, με την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος ψύξης-θέρμανσης τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται μείωση κατά 66% της ενεργειακής κατανάλωσης από μη ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι εκπομπές ρύπων ελαττώνονται κατά 80%. Eπίσης, προωθείται και σύστημα ανάκτησης θερμότητας με νερό από τη θάλασσα.
Yδάτινοι πόροι
Για την υπεύθυνη και βιώσιμη άρδευση των γηπέδων γκολφ και άλλων χώρων πρασίνου, έχουν κατασκευαστεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κ.μ. που αξιοποιούν ελάχιστη ποσότητα της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο. Oι λιμνοδεξαμενές, που έχουν ενταχθεί πλήρως στο φυσικό τοπίο συμβάλλουν στη διαφύλαξη των υπόγειων υδροφορέων και παράλληλα λειτουργούν ως τεχνητοί υγρότοποι.Eπίσης έχουν εκπονηθεί μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων για την “Costa Navarino”. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές, εκπονείται μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων λεκανών απορροής Πύλου -Pωμανού και Γιαννούζαγα, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενης από την TEMEΣ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ευρύτερης περιοχής.
Στερεά και υγρά απόβλητα
Kατά τη φάση κατασκευής του έργου λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (χαρτί, συσκευασίες, μπαταρίες, υπολείμματα σιδηρού οπλισμού, εδαφικό υλικό) με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους. Eπίσης, κατά τη φάση λειτουργίας προβλέπεται εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης ενώ σχεδιάζεται και η υλοποίηση μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων. Πραγματοποιείται, επίσης, ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων κατά τη φάση κατασκευής του έργου καθώς και
βιολογική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που παράγονται εντός του εργοταξίου. Tέλος, σχεδιάζεται η υλοποίηση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων μετά από την κατάρτιση των αναγκαίων τεχνικών μελετών. Εχοντας πάντα ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υλοποιούνται μέτρα περιορισμού της σκόνης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως:
• Eγκατάσταση αντιρρυπαντικών φίλτρων.
• Διαβροχή χώρων.
• Eπίστρωση εργοταξιακού δρόμου με θραυστικό υλικό και σταθεροποίηση/συμπύκνωσή του κατά τόπους.
• Xρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και buggies κατά τη φάση λειτουργίας για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων.
Φύση-Πράσινο
Bασική προτεραιότητα της TEMEΣ είναι η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των οικολογικά σημαντικών βιοτόπων που περιβάλλουν τις υπό ανάπτυξη περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό προστατεύονται, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, οι γειτονικοί ευαίσθητοι οικότοποι. Παράλληλα, η μελέτη που εκπονήθηκε για την αναβάθμιση, τη βλάστηση και το οικοσύστημα του ποταμού Σέλα ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Ηδη από το 2002 λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών της ευρύτερης περιοχής. Σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του μεσσηνιακού τοπίου υλοποιήθηκε πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης όλων των ελαιοδέντρων και καρποφόρων δέντρων που βρίσκονται εντός του εργοταξίου. Ηδη έχουν μεταφυτευθεί περισσότερα από 5.500 ελαιόδεντρα και καρποφόρα δέντρα.
Μεταφύτευση δέντρων
• 5.500 ελαιοδέντρων το μεγαλύτερο στην Eυρώπη.
• 1.000 δέντρα άλλων ειδών.
• Ανω των 10 τόννων το μέγιστο βάρος δέντρου.
• 100% σχεδόν το ποσοστό επιτυχίας.

για το μέλλον
• Συμμετοχή στη δημιουργία Κέντρου Προστασίας του Περιβάλλοντος και Bιώσιμης Aνάπτυξης στον Νομό Mεσσηνίας.
• Συνεργασία με την Eλληνική Oρνιθολογική Eταιρεία.
(Της Ελένης Σιάτρα από την εφημερίδα «Ημερησία»)

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/12/2008

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Επίσκεψη εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης στην “Costa Navarino”

image

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης. Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωση η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που αναφέρει αναλυτικά:
Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της
Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την πάροδο των ετών, 5 ερευνητές του Πανεπιστημίου τιμήθηκαν με Νόμπελ, δύο εκ των οποίων στους τομείς των κλιματικών αλλαγών και του περιβάλλοντος. Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης εκπροσώπησε στην Ελλάδα o καθηγητής Johan Kleman, PhD, κοσμήτορας του τμήματος Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Σπουδών, διευθυντής του «Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Ερευνα» και οι συνεργάτες του Ingmar Borgström, PhD, και Karin Ulfsdotter Crepin, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με την “Costa Navarino” σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών “Bert Bolin” διεξάγει ερευνητικά προγράμματα για την εξέλιξη της κλιματικής μεταβλητότητας, καθώς και τις αλλαγές που επιβάλλονται στο περιβάλλον από τον άνθρωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Κέντρου, καθηγητής Bert Bolin, συνέβαλε στη δημιουργία του Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (IPCC) και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2007, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας διήρκεσε 2 ημέρες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ξενάγηση στην περιβαλλοντική έκθεση της παιδικής ΗELMEPA, που φιλοξενείται στο κτήριο τoυ ομίλου εταιρειών του προέδρου της ΗELMEPA και εμπνευστή της “Costa Navarino”, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Επειτα, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στα γραφεία της ΤΕΜΕΣ, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της φιλοσοφίας της εταιρείας, της πορείας του έργου, καθώς και των προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας που έχουν υιοθετηθεί. Ακολούθως, τη δεύτερη ημέρα ο κ. Johan Kleman και οι συνεργάτες τους μετέβησαν στην “Costa Navarino”, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα “Navarino Dunes” και “Navarino Bay”, και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα, καθώς και τις υποδομές που υλοποιούνται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από τον κ. Αντρέα Μπονέτι, επιστημονικά υπεύθυνο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας στην περιοχή. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη βοήθεια της “Costa Navarino”, αναπτύσσει στην προστατευόμενη περιοχή δράσεις για τη διατήρηση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Με το πέρας της επίσκεψης, οι καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις υποδομές που δημιουργούνται στην περιοχή, ενώ ο καθηγητής Johan Kleman, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η “Costa Navarino” θέτει στο παγκόσμιο προσκήνιο τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, είδα τις πρωτοποριακές ενέργειες της εταιρείας και ειδικά σε θέματα χρήσης των υδάτινων πόρων, με τη δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης και την αξιοποίηση της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής πηγών νερού, που διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες και θα κατέληγαν στη θάλασσα. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την προσπάθεια ένταξης των κτηρίων στο φυσικό τοπίο, αποφεύγοντας να διαταραχτούν τα όρια της κορυφογραμμής». Ο καπετάν Βασίλης πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς στην “Costa Navarino” να προσελκύουμε το ενδιαφέρον διεθνούς φήμης επιστημόνων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να ακούμε τα πολύ θετικά σχόλιά τους για τις ενέργειές μας και τις λύσεις που προσπαθούμε να δώσουμε σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης. Προσβλέπουμε με χαρά σε κάθε συνεργασία που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την “Costa Navarino”, αλλά και για τη Μεσσηνία γενικότερα».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/12/2008

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Νίκη του Γυθείου με τον ΝΟ Πύλου

Αρκετό κουράγιο πήρε το Γύθειο για την συνέχεια του μαραθωνίου της Α‘ κατηγορίας, μετά την προχθεσινή, πρώτη φετινή νίκη του επί του ΝΟ Πύλου με σκορ 68-63. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Παπαδάκος, Σπυριδωνάκος και από τον ΝΟ Πύλου οι Δ. Διακουμής, Σικαλιάς. Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Αναστόπουλος, Παντέλης ήταν 18-15, 19-15, 15-16 και 16-17.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Κότσιρας 4, Βασιλόπουλος 1, Μαντόγιαννης, Ι. Διακουμής 6 (2 τρ.), Δ. Διακουμής 16 (1 τρ.), Τσέκας 11 (1 τρ.), Δημητρόπουλος 7, Καλδής 2, Μπιλάλι 2, Φ. Μπιλάλι, Λύρας 3 (1 τρ.), Σικαλιάς 10.
"NotoSport" 15/12/2008

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΠΥΛΟΣ 0-1

Νίκησε ο καλύτερος
ΟΦΣΑΪΝΤ ΤΟ ΓΚΟΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε χθες ο Τσικλητήρας Πύλου στη Σπερχογεία με 1-0 και στέρησε την ευκαιρία από την τοπική ομάδα να πάρει το τρίποντο και να ανέβει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α‘ τοπικής. Η ομάδα του Θανάση Λακριντή πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και έφτασε δίκαια στην νίκη απέναντι στους «ταύρους» που δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα. Ο Τσικλητήρας παρατά-χθηκε στο γήπεδο πολύ καλά «διαβασμένος», μπλόκαρε τα ατού των γηπεδούχων και με αντεπιθέσεις-φωτιά είχε αρκετές κλασικές ευκαιρίες να πετύχει και άλλα γκολ.
Το τέρμα που έκρινε το ματς, πάντως, σημειώθηκε από ένα λάθος του βοηθού Πλεμμενόπουλου στο 25’ όταν ο Διακουμής σκόραρε από θέση οφσάιντ. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν δικαιολογημένα, όμως το 0-1 ήταν γεγονός. Στην συνέχεια οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή αλλά η Πύλος ήταν αυτή που είχε τις ευκαιρίες να πετύχει το δεύτερο γκολ και να τελειώσει το παιχνίδι.
«Φωνές» και ο Τσικλητήρας
Η πρώτη δύσκολη φάση του αγώνα έγινε στο 11’ και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων. Σε μια βαθιά μπαλιά προς την περιοχή της Σπερχογείας ο Δρούγας βγήκε έγκαιρα, έγινε κάτοχος της μπάλας αλλά αντί να την απομακρύνει προσπάθησε να τριπλάρει
τον Λύγγρη. Ο επιθετικός του Τσικλητήρα του έκλεψε την μπάλα και κινήθηκε προς την εστία της Σπερχογείας. Ο Δρούγας τον ανέτρεψε 1-2 μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή και ο Ζαρακοβίτης έδειξε φάουλ και κίτρινη κάρτα στον τερματοφύλακα της Σπερχογείας ενώ οι φιλοξενούμενοι του ζήτησαν να αποβάλει τον Δρούγα. Να τονίσουμε ότι ο Δρούγας δεν ήταν τελευταίος παίκτης αφού πιο πίσω του βρισκόταν ο Δουρούμης. Ομως ο Λύγγρης ήταν «φάτσα» με το τέρμα σε προφανή θέση για γκολ. Δύσκολη φάση. Κατά την γνώμη μας πάντως θα έπρεπε να αποβληθεί ο Δρούγας.
Οι ευκαιρίες και το γκολ
Η ομάδα της Πύλου έπαιξε πολύ καλά το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Στο 25’ ο Λύγγρης έκανε την πάσα στον Διακουμή που από θέση οφσάιντ μπήκε στην μεγάλη περιοχή από δεξιά και με πλασέ πέτυχε το 0-1. Οι Μπαρδόσι, Γκέγκας έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι στην μεσαία γραμμή και ήταν αυτοί που πέρασαν τις περισσότερες πάσες στους επιθετικούς της ομάδας. Ετσι ο Τσικλητήρας είχε 6 πολύ καλές ευκαιρίες για γκολ. Στο 14’ από πάσα του Γκέγκα ο Λύγγρης μπήκε στην περιοχή της Σπερχογείας από δεξιά και έκανε το σουτ στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα άουτ. Στο 47’ μετά από πάσα του Μπαρδόσι ο Διακουμής βρέθηκε τετατετ με τον Δρούγα αλλά πλάσαρε άουτ. Στο 51’ ο Λύγγρης σέρβιρε στον Μπαρδόσι που απέναντι στον Δρούγα δεν πλάσαρε καλά και του έδωσε την ευκαιρία να μπλοκάρει. Στο 54’ ο Γκέγκας έβγαλε την πάσα στον Διακουμή αλλά ο επιθετικός του Τσικλητήρα βιάστηκε να σουτάρει (ενώ είχε χώρο να προχωρήσει και άλλο) και έτσι απέκρουσε ο Δρούγας. Στο 75’ ο Π. Καλδής βρέθηκε τετατετ με τον Δρούγα ο οποίος όμως έκανε φοβερή απόκρουση κρατώντας το 0-1. Τέλος, στο 83’ ο Γουρνάς έκανε την σέντρα και ο Διακουμής έκανε το κοντινό πλασέ όμως ο Δρούγας απέκρουσε και πάλι με τα πόδια.
Χωρίς καθαρό μυαλό
Οσον αφορά την Σπερχογεία, οι παίκτες της φάνηκε πως δεν είχαν καθαρό μυαλό για να γυρίσουν το παιχνίδι μετά το 0-1. Αηδόνης, Γιακουμής και Γιαννίκος έχασαν τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες κι έτσι δεν δημιουργήθηκαν πολλές ευκαιρίες. Ενα σουτ του Αθανασόπουλου στο 45’ εξουδετέρωσε ο Τσουλάκος, ενώ η καλύτερη στιγμή των γηπεδούχων έγινε στο 85’ όταν μετά από πάσα του Καράμπελα, ο Αθανασόπουλος έγινε κάτοχος της μπάλας και αφού ελίχθηκε έπιασε το σουτ όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Από την Σπερχογεία διακρίθηκαν περισσότερο οι Καράμπελας, Δρούγας ενώ από τον Τσικλητήρα δεν υστέρησε κανένας με τους Μπαρδόσι, Γκέγκα και Διακουμή να είναι οι κορυφαίοι.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ:
Τσουλάκος, Μαραγκός, Εμμανουήλ, Πανταζόπουλος, Διακουμής (90’ Ι. Κατσιγιάννης), Γκέγκας (94’ Κουφός), Μπαρδόσι, Γουρνάς, Κατσούλης, Σκολκίμ, Λύγγρης (64’ Π. Καλδής).
"NotoSport" 15/12/2008

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Εγκρίθηκε η διαμόρφωση των παλαιών σφαγείων Πύλου.

Εγκρίθηκε προχθές από το Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος ο φάκελος της οικοδομικής άδειας αναδιαμόρφωσης του κτηρίου των παλαιών σφαγείων της Πύλου και ξεκινάει η διαδικασία για την έκδοσή της. Αυτές τις μέρες και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, ολοκληρώνεται και η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος στο πλαίσιο του Γ‘ ΚΠΣ θα υλοποιήσει το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης της ναυμαχίας του Ναβαρίνου». Η έκθεση και η ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας θα εγκατασταθεί στα παλαιά σφαγεία. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό, όσον αφορά τα κτηριακά, χρηματοδοτείται από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ενώ η ψηφιακή αναπαράσταση θα γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έργο ενταγμένο στο Γ‘ ΚΠΣ.
Σε συνάντηση που είχαν προχθές το πρωί ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε έως το καλοκαίρι ή το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο, που είναι και η επέτειος της ναυμαχίας, να έχει ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του (κτηριακές εγκαταστάσεις - ψηφιακή αναπαράσταση).
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/12/2008

Tέλος Ιανουαρίου εργολάβος για δρόμους της Πυλίας

image

Στα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου και θα ξεκινήσουν οι επεμβάσεις βελτίωσης του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Γιάλοβας μέχρι και την Μεθώνη. Για τα παραπάνω ενημέρωσε ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δυο τους προχθές στο Διοικητήριο.
Πρόκειται για εργολαβία που έχει δημοπρατηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με τίτλο «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας» για τον Νομό Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 8,2 εκ. ευρώ. Με αυτή την εργολαβία, που θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στους άξονες Μεγαλόπολη - Τσακώνα - Καλαμάτα, Τσακώνα - Καλό Νερό - Κυπαρισσία, Φιλιατρά - Πύλος -Μεθώνη. Στην ίδια εργολαβία περιλαμβάνονται και τα φανάρια στον κόμβο του Ζαφείρη στην Καλαμάτα.
Σε σχέση με την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή, ο αντινομάρχης ενημέρωσε το δήμαρχο ότι στην συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνονται έργα που σχετίζονται αφενός μεν με την κατασκευή πεζοδρομίων μέσα στην Γιάλοβα, όπου αυτό απαιτείται για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών, αφετέρου δε έργα που αφορούν ασφαλτοστρώσεις και σημάνσεις. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας από την πλευρά της έχει προωθήσει ήδη διαδικασία για να βελτιωθούν επικίνδυνα σημεία στο δρόμο Πύλος - Μεθώνη, που περιλαμβάνει κόψιμο στροφών καθώς και τεχνικά, και όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της εργολαβίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα κάνει τις ασφαλτοστρώσεις.
Ο δήμαρχος Πύλου από την πλευρά του τόνισε τις προσπάθειες του δήμου να φτιαχτεί το γεφύρι στο Γιαννούζαγα και να γίνουν διαπλατύνσεις σε επικίνδυνα σημεία τις Γιάλοβας, καθώς και σημάνσεις έτσι ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/12/2008

Νύχτα από την κόλαση για τη Φοινικούντα

image

Νύχτα από την κόλαση ήταν για τη Φοινικούντα και την ευρύτερη δυτική περιοχή του Δήμου Μεθώνης η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Τα θεόρατα κύματα κατέστρεψαν τον παραλιακό δρόμο στην περιοχή Λούτσα, πλημμύρισαν εκτάσεις πάνω από αυτόν και δημιούργησαν χάος στην παραλιακή ζώνη του χωριού. Μάλιστα, στην περιοχή αυτή κινδύνεψε ένα ζευγάρι Αυστριακών -που διαχειμάζουν στην περιοχή- όταν το τροχόσπιτο και το αυτοκίνητό τους «χώθηκε» από την άμμο που έφερνε η μανιασμένη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, ο θυελλώδης άνεμος -που έφθασε και τα 10 Μποφόρ- σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα μια βαριά, ξύλινη εξέδρα από την παραλία της Φοινικούντας και την «έσκασε» πάνω σε δύο σπίτια, όπου και είχε απομείνει μέχρι αργά το μεσημέρι, όταν συνεργεία του Δήμου -με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής- ξεκίνησαν προσπάθειες για την απομάκρυνσή της.
Ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής είπε στην «Ε» ότι η επιδείνωση προέκυψε απότομα, αργά περί τις 2 τη νύχτα, εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για τις ζημιές που προκλήθηκαν, τόσο σε υποδομές όσο και σε καταστήματα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, εξέφρασε και ανακούφιση για το γεγονός ότι δεν γύρισε ο καιρός ώστε να πλήξει και τη Μεθώνη.
Η εικόνα χθες το πρωί στη Φοινικούντα και την ευρύτερη περιοχή ήταν εικόνα καταστροφής. Ο 600 μέτρων ασφάλτινος δρόμος στην παραλία της Λούτσας είχε διαλυθεί, τμήματά του κρέμονταν στον αέρα, πάνω από την άμμο, καθώς η θάλασσα έχει παρασύρει το υπόστρωμα. Η όποια ουσιαστική παρέμβαση θα πρέπει να περιμένει τον ερχόμενο Μάρτιο -έλεγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έφθασαν στην περιοχή, συνοδεύοντας το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, ο οποίος πάντως δεσμεύτηκε ότι η σχετική μελέτη θα αρχίσει να εκπονείται αμέσως.
Μέσα στη Φοινικούντα, μεγάλα τμήματα του παραλιακού δρόμου, όπως και πολλοί κάθετοι σε αυτόν - με πρόσβαση στη θάλασσα- ήταν καλυμμένοι με τουλάχιστον 10 πόντους άμμο, γεγονός που τους καθιστούσε αδιάβατους από οχήματα, ενώ η παραλία ήταν γεμάτη συντρίμμια από εξοπλισμούς καταστημάτων, ξύλα, πέτρες, φύκια, σχοινιά, πλαστικά μπιτόνια... Πολλοί από τους φανοστάτες στον παραλιακό δρόμο είχαν κυριολεκτικά ξηλωθεί και κείτονταν πάνω στην άμμο που τον σκέπαζε, ενώ το εμφανέστερο σημάδι της βίαιης νύχτας αποτελούσε η τεράστια ξύλινη εξέδρα καταστήματος που ο θυελλώδης άνεμος την σήκωσε -ως ενιαία κατασκευή- και την έφερε να «σκάσει» πάνω σε δύο σπίτια, πλακώνοντας μάλιστα το ένα. Στη σύντομη «πτήση» της, η εξέδρα παρέσυρε και καλώδια ηλεκτρικού, με συνέπεια το μισό χωριό από εκείνη την ώρα μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι να μην έχει ρεύμα -αν και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν στην περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Οι επαγγελματίες της περιοχής -που πέρασαν ξάγρυπνοι τη νύχτα- εκφράζουν αγωνία για το μέλλον και ζητούν την άμεση ενίσχυσή τους, τουλάχιστον όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών. Θετικά εισέπραξαν, πάντως, οι κάτοικοι το γεγονός ότι από χθες το μεσημέρι κιόλας βρέθηκε ήδη στην περιοχή τους -όπως έγινε και στην Κορώνη άλλωστε- κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου και Πρόνοιας της ΝΑΜ για την εκτίμηση των ζημιών, τόσο στα καταστήματα όσο και στις κατοικίες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/12/2008

Φοινικούντα Στο «μάτι του κυκλώνα»

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσίαζε χθες το πρωί η τουριστική Φοινικούντα, που μαζί με την Κορώνη δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα των δυνατών νοτιάδων και των μεγάλων κυμάτων.Το χερσαίο τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου γέμισε με πέτρες διαφόρων μεγεθών, που παρέσυρε το δυνατό κύμα. Ένα σκάφος που βρισκόταν στη στεριά αναποδογύρισε, ενώ ένα άλλο, που βρισκόταν επίσης σε τρέιλερ, βρέθηκε τσακισμένο από τη θάλασσα, πάνω από 100 μέτρα μακρύτερα. Η άμμος παραλίγο να σκεπάσει ένα κλειστό επαγγελματικό όχημα, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση για τους επαγγελματίες της παραλίας, καθώς προκλήθηκαν κάθε είδους φθορές στα καταστήματά τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1ος όμιλος ΕΡΑΝΗ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 2-1

Στο 70’ τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι ο τερματοφύλακας του Τσικλητήρα Πύλου Τσίτσος και ο γιατρός του αγώνα Ζ. Στάμος του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας για περαιτέρω εξετάσεις.

ΠΥΛΟΣ: Τσίτσος, Σαρρής, Βασιλόπουλος, Χαραμαράς, Δρακόπουλος,Σπυρόπουλος, Σαλιάι, Παναγόπουλος, Μαντογιάννης, Μπαλαφούτης, Καραγλάνης.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 10/12/2008

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(3η αγωνιστική)
Καλαμάτα ’80 - ΓΣ Μεσσήνης 46-52
Θουρία - ΝΟ Πύλου 80-46
Aμιλλα - Iκαρος 60-74
Σπαρτιατικός - Πολύβιος 71-61
ΓΣ Γαργαλιάνων - Γύθειο 65-53
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 3 αγώνες)
1. Θουρία 3-0 6
-. ΓΣ Μεσσήνης 3-0 6
3. Καλαμάτα ’80 2-1 5
8. Ικαρος 2-1 5
-. Σπαρτιατικός 2-1 5
5. Πολύβιος 1-2 4
4. ΝΟ Πύλου 1-2 4
-. ΓΣ Γαργαλιάνων 1-2 4
6. Αμιλλα 0-3 3
-. Γύθειο 0-3 3

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΑΕ ΜΕΘΩΝΗΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ 0-1

Κέρασε ο Βιδάκης για τη γιορτή του...

Όσοι προτίμησαν την Πύλο και το γειτονικό ντέρμπι του Τσικλητήρα με την Μεθώνη για το χθεσινό ποδοσφαιρικό απόγευμα δικαιώθηκαν εν μέρει. Το θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες ήταν κακό, ωστόσο το παιχνίδι επεφύλασσε αγωνία και πολλές συγκινήσεις, ενώ οι φίλαθλοι των δύο ομάδων που ξεπερνούσαν τους 250 κέρδισαν τις εντυπώσεις, δημιουργώντας ωραία ατμόσφαιρα μέσα σε απολύτως πολιτισμένα πλαίσια.
Τελικά οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν στο τέλος, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της συνάντησης. «Χρυσός» σκόρερ για την ΑΕ Μεθώνης Φοινικούντας αποδείχθηκε ο εορτάζοντας χθες Νίκος Βιδάκης, ο οποίος με ένα μακρινό φοβερό σουτ έλυσε τον γόρδιο δεσμό του γκολ στο 68’, χαρίζοντας έτσι στην ομάδα του ένα 3ποντο που κρατάει στις υψηλές θέσεις της Α’ Τοπικής.
Οι σημαντικότερες στιγμές
22’ σέντρα του Διακουμή στο 2ο δοκάρι ο Γκέγκας έκανε το πλασέ, αλλά ο Κουκούτσης έπεσε σωτήρια στη γωνία του κι έδιωξε σε κόρνερ
46’ μεγάλη ευκαιρία και για την Μεθώνη όταν ο Γρηγορόπουλος έβγαλε με κάθετη πάσα τετ-α-τετ τον Κάππο, αλλά το πλασέ του εξουδετέρωσε πάνω στη γραμμή ο Κουφός
50’ ωραίος συνδυασμός Γκέγκα-Εμμανουήλ-Σαλιέιμ αλλά το σουτ του τελευταίου έδιωξε σε κόρνερ ο Κουκούτσης
63’ από φάουλ του Γρηγορόπουλου ο Τσίχλης έπιασε την κεφαλιά που μπλόκαρε χωρίς μεγάλη δυσκολία ο Τσουλάκος
68’ ο Βιδάκης με σουτ-κεραυνό στο μεσοδιάστημα κέντρου και μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα κοντά στο δεξί «Γ» του Τσουλάκου που είδε απλώς τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Το 0-1 ξεσήκωσε θύελλα πανηγυρισμών στους φιλοξενούμενους φιλάθλους που έκαναν γιορτινή την ατμόσφαιρα, με μποκάκια, χαρτάκια και καπνογόνα.
Δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας και οι συνεργάτες του Ηλίας Νικολόπουλος και Γιώργος Δεγγεστίνος.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Εμμανουήλ, Μαραγκός, Σαλιέι (76’ λ. τρ. Κατσούλης), Γκέγκας, Διακουμής, Ι. Κατσιγιάννης (76’ Λακριντής), Πανταζόπουλος, Μπαρδόσι, Κουφός.

Το ΕΛΚΕΘΕ επανεξετάζει δείγματα της λιμνοθάλασσας

Κάτι τρέχει στη Γιάλοβα
Τιμές αναλύσεων που μπορεί να προκληθούν από λύματα βιομηχανίας, παρουσιάσθηκαν σε δείγματα που έχουν ληφθεί από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μετά από αίτημα του Τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Μεσσηνίας, έχει λάβει νέα δείγματα, τόσο από το ίζημα όσο και από το νερό, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων στις αρχές του καλοκαιριού παραξένεψαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση τέτοιων τοξικών ουσιών. Κι αυτό, γιατί από την ευρύτερη περιοχή απουσιάζουν βιομηχανίες τέτοιου είδους που με λύματά τους θα μπορούσαν να ρυπάνουν τη λιμνοθάλασσα.Κατόπιν αυτών των ευρημάτων, οι υπηρεσίες έκριναν πως χρειάζεται επανεξέταση, ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη τοξικών ουσιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Συνάντηση παραγόντων θεάτρου με γυναίκες Μεθώνης

image

Συνάντηση με το Σύλλογο Γυναικών Μεθώνης είχαν προχθές το βράδυ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος, ο προπομπός Χρήστος Κατσαμπάνης και οι ηθοποιοί Μαριέττα Αντιβάση, Γιώργος Τσαπόγας και Νίνα-Ιόλη Παπανικολάου. Η συνάντηση έγινε στη Μεθώνη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναπτύσσει το ΔΗΠΕΘΕΚ να έρθει σε επαφή με συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πόλεις της Μεσσηνίας και να τους ενημερώσει για τους στόχους και τις δραστηριότητές του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μεθώνη έγινε συζήτηση για την τέχνη του θεάτρου ως μέσο ψυχαγωγίας και ως κοινωνικό αγαθό, ενώ ακούστηκαν και προτάσεις των μελών του τοπικού συλλόγου για το τι θα ήθελαν από ένα δημοτικό θέατρο. Μάλιστα, ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα συμβολής του ΔΗΠΕΘΕΚ στην αναβάθμιση του δρώμενου που αναβιώνει κάθε χρόνο με τον πασίγνωστο “Γάμο του Κουτρούλη“. Επίσης, οι γυναίκες της Μεθώνης πληροφορήθηκαν για “Το σώσε“ που παίζεται αυτή την περίοδο στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ και σύντομα θα παρακολουθήσουν ομαδικά την παράσταση.
Οι επισκέψεις του ΔΗΠΕΘΕΚ στην περιφέρεια της Μεσσηνίας θα συνεχιστούν προκειμένου να φτάσει το θέατρο σε κάθε γωνιά του νομού και να κάνει μια άμεση γνωριμία με τους πολίτες. Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ανάλογη επίσκεψη στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, όπου θα γίνει συνάντηση με μέλη του συλλόγου “Πυρσός“ και του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Εξάλλου, εκτός των συναντήσεων με συλλόγους της Μεσσηνίας, έχουν προηγηθεί αρκετές σε σχολεία της Καλαμάτας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων και στην 120 ΠΕΑ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/12/2008

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Δεν θέλει το δεματοποιητή το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου

Εμπλοκή προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου για το χώρο εγκατάστασης του δεματοποιητή και εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών της ενότητας 7-8 δήμων της πρώην επαρχίας Πυλίας. Σύμβουλοι των μειοψηφιών και της πλειοψηφίας πρότειναν οι δράσεις αυτές να αναπτυχθούν σ’ άλλο χώρο, να βρεθεί κατάλληλος χώρος και να μην επιλεχθεί η χωματερή του δήμου, ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές να μην είναι κοντά στην Πύλο.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό, διαβουλεύσεις και συζητήσεις στους δημοτικούς παράγοντες, και ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος προτίθεται να το φέρει σύντομα και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει, να αναζητήσουμε και να βρούμε άλλο χώρο», μας είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Σε 1 - 2 μήνες αυτός ο χώρος δεν μπορεί να βρεθεί. Θα απαιτήσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αγορά ή παραχώρηση του χώρου που θα βρούμε. Και όλο αυτό θα πάρει μήνες. Εκεί τα έχουμε όλα και θα κάνουμε και αποκατάσταση της χωματερής. Κι είναι για τα 2 χρόνια που υπάρχει η δέσμευση για προσωρινή εναπόθεση». Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε πως δε θα το επιτρέψει να πληρώνει ο πυλιακός λαός πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα. Και πρόσθεσε: «Είναι αυστηρά για 2 χρόνια. Από ‘κεί κι έπειτα μπορούμε να δούμε τι θα κάνουμε. Εκτιμώ πως θα γίνει ένα εργοστάσιο για όλη την Πελοπόννησο. Δεν μπορεί να γίνει ένα μόνο για όλη τη Μεσσηνία. Δεν είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των σκουπιδιών. Εμείς οι 7-8 δήμοι μπορούμε να δούμε την περίπτωση της λιπασματοποίησης ή ΣΔΙΤ, ώστε να έχουμε λιγότερα σκουπίδια».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/12/2008
Θα συμφωνούσα δήμαρχε με την πρόταση σου, για την τοποθέτηση του δεματοποιητή στο χώρο της χωματερής του δήμου Πύλου, αν μπορούσες να μου λύσεις κάποιες απορίες.
Ερωτώ λοιπόν.
· Τι θα γίνεται όταν - όλο το χρόνο αλλά κυρίως το καλοκαίρι - τα απορριμματοφόρα 7-8 δήμων θα περνούν πολλές φορές την ημέρα μέσα από την πλατεία δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και «αρωματίζοντας» το τόπο;
· Πως είσαι τόσο σίγουρος ότι μετά από 2 χρόνια θα έχει δημιουργηθεί εργοστάσιο; Είναι δυνατόν, με τα μυαλά που κουβαλάτε, να επιτρέψουν κάποιοι την δημιουργία τέτοιου εργοστασίου στην πόρτα τους; Γιατί φαντάζομαι στην πόρτα των άλλων θα το θέλετε. Εδώ απορρίψατε τις ανεμογεννήτριες στον Αι-Νικόλα - είσαι και εσύ δήμαρχε μέσα σε αυτούς - και τώρα θέλεις να τους πείσεις να δεχθούν τα σκουπίδια στην χωματερή;
· Γιατί δεν μεριμνήσατε νωρίτερα – όλοι οι δήμαρχοι - για τη θέση αφού γνωρίζατε ότι θα «πέσουν καμπάνες» από την κοινότητα; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε για την εξεύρεση του χώρου και τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις; Μη μου φέρεις την δικαιολογία ότι τώρα αποφάσισε η κυβέρνηση για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια. Οι καλοί νοικοκυραίοι έχουν προβλέψει και έχουν φροντίσει να λύσουν τα προβλήματα πριν γίνουν κόμπος στο χτένι (βλέπε 34.000 ευρώ/ημέρα πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές). Έπρεπε να προτρέξετε και να προτείνετε εσείς τις λύσεις.
Θα ήθελα πολύ να συμφωνήσω με την πρότασή σου δήμαρχε αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Αντικειμενικοί λόγοι δεν με αφήνουν και όχι λόγοι οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Ίσως πάντως το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν γρήγορα χώροι για την τοποθέτηση δεματοποιητών σας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσετε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσετε γρηγορότερα στην εξεύρεση χώρου αλλά και στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Ας αποδείξετε μια φορά όλοι – δήμοι, νομαρχία, περιφέρεια, κυβέρνηση – ότι μπορείτε να τρέξετε με ρυθμούς Ευρώπης. Είστε εκεί για να υπηρετείτε τον πολίτη. Αποδείξτε το.
Κώστας...

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ενημέρωση μαθηματικών για τη διδακτική του μαθήματος

image

Συνεχίζεται και φέτος η προσπάθεια για την εφαρμογή νέας - καλύτερης -διδακτικής στα Μαθηματικά από το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο Μαθηματικών Χρίστο Μηλιώνη. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο επιμορφωτική ημερίδα - σεμινάριο με θέμα: «Διδακτικές προσεγγίσεις των Μαθηματικών» για μαθηματικούς, με ομιλία - ενημέρωση από το Βασίλη Κατσαργύρη, καθηγητή μαθηματικών του Βαρβάκειου Λυκείου και μέλος της συγγραφικής ομάδας των σχολικών βιβλίων Μαθηματικών του Λυκείου. Το σεμινάριο προλόγισαν ο κ. Μηλιώνης και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Σταμάτης Μπεχράκης και Γιάννης Πλατάρος αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, η όλη προσπάθεια έχει στόχο να δώσει ένα νέο πνεύμα στη διδασκαλία των Μαθηματικών, μάθημα που κατά κοινή ομολογία είναι μεταξύ των δύσκολων του σχολείου. Πιστεύει δε πως με τη συνεχή ενημέρωση μπορεί να ενισχυθεί μια νέα - καλύτερη - διδασκαλία στα σχολεία.
Από τη μεριά του ο κ. Μηλιώνης, βλέποντας την περσινή με θετικό απολογισμό και ανταπόκριση διοργάνωση ημερίδων, πιστεύει πως και φέτος οι εκπαιδευτικοί θα δείξουν ενδιαφέρον για τις ενημερώσεις που θα ακολουθήσουν για τη διδακτική και γενικότερα για τα Μαθηματικά. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της διδασκαλίας των Μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θίγοντας επιμέρους θέματα όπως η οπτικοποίηση της διδασκαλίας τους και ο ρόλος της Ιστορίας των Μαθηματικών κατά την εισαγωγή νέων εννοιών.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 01/12/2008

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 1-2 “Αλωσε” τον Μελιγαλά ΣΠΟΥΔΑΙΟ “ΔΙΠΛΟ“ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΜΕ ΔΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΙ Π. ΚΑΛΔΗ

image

Μεγάλη εκτός έδρας νίκη, την πρώτη του φέτος, πήρε χθες ο Τσικλητήρας Πύλου μέσα στον Μελιγαλά, επί του τοπικού Εθνικού με 2-1. Αυτή ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη για το συγκρότημα του Θανάση Λακριντή, που ανέβηκε αισθητά στη βαθμολογία και δείχνει να συνέρχεται ύστερα από το μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Από την άλλη ο Εθνικός έχασε για πρώτη φορά στην έδρα του και συνολικά γνώρισε την τρίτη του ήττα στο πρωτάθλημα και δεύτερη συνεχόμενη. Ετσι η ομάδα του Τάσου Περδίου έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη της κορυφής και πλέον απέχει 7 βαθμούς από την πρωτοπόρο Σπερχογεία. Οι “κυανόλευκοι“ έκαναν ίσως την χειρότερή τους ως τώρα εμφάνιση, όμως επηρεάστηκαν και από τις αρκετές απουσίες.
Δοκάρι με Διακουμή
Ο Τσικλητήρας απείλησε πρώτος όταν στο 25’ το φάουλ του Διακουμή χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Αθανασόπουλου. Ο Εθνικός απάντησε στις ευκαιρίες δέκα λεπτά αργότερα, με τον Καραντζούλια να τροφοδοτεί τον Παυλόπουλο και εκείνος να μην μπορεί να νικήσει με πλασέ τον Τσουλάκο που απέκρουσε. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι, που ήταν στημένοι σωστά στον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, είχαν καλή κυκλοφορία στο χώρο του κέντρου και μέσα σε διάστημα δύο λεπτών κατάφεραν να “καθαρίσουν“ το παιχνίδι.
“Χτύπησε“ σε ένα δίλεπτο
Στο 68’ ο Πανταζόπουλος έκλεψε την μπάλα στο χώρο του κέντρου και έδωσε στον Διακουμή που πετάχτηκε ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς και με έξυπνο πλασέ έγραψε το 0-1. Προτού καλά καλά το καταλάβουν οι γηπεδούχοι, δέχθηκαν και δεύτερο γκολ. Στο 70’ ο Π. Καλδής έκλεψε την μπάλα, με ατομική ενέργεια έφτασε στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ έκανε το 0-2, δίνοντας σαφές προβάδισμα στον Τσικλητήρα. Μετά η ομάδα της Πύλου που είχε την ψυχολογία με το μέρος της έχασε δύο καλές ευκαιρίες με Γκέκα και Π. Καλδή.
Στο 82’ όμως ο Εθνικός μείωσε σε 1-2, όταν μετά από φάουλ του Θανόπουλου ο Νιάρχος με κεφαλιά νίκησε τον Τσουλάκο και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι πίεσαν έντονα την εστία της Πύλου και έχασαν τρεις καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Στο 85’ το κοντινό σουτ του Ασάλα απέκρουσε ο Τσουλάκος, στο 88’ μετά από κόρνερ του Θανόπουλου ο Νιάρχος από κοντά δεν μπόρεσε να κάνει το πλασέ και στο 90’ και πάλι ο Θανόπουλος έκανε το κόρνερ, όμως ο Τσουλάκος είπε εκ νέου “όχι“ στην κεφαλιά του Νιάρχου. Τον αγώνα σφύριξε ο Τσεκούρας και βοηθοί του ήταν οι Πλεμμενόπολος και Κότσαρης.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Τσουλάκος, Εμμανουήλ, Μαραγκός, Γ. Κατσιγιάννης, Λ. Γουρνάς, Πανταζόπουλος, Δ. Καλδής (55’ Π. Καλδής), Μπαρδούσης, Γκέκας (91’ Σκολκίμ), Διακουμής (85’ Δ. Κατσιγιάννης), Κατσούλης.

"NotoSport" 01/12/2008

ΜΠΑΣΚΕΤ Aνοιξε λογαριασμό στις νίκες ο ΝΟ Πύλου

Παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ από τις αρχές του δεύτερου 10λεπτου, ο ΝΟ Πύλου σημείωσε την πρώτη εντός έδρας φετινή νίκη κόντρα στο νεοφώτιστο στην κατηγορία ΓΣ Γαργαλιάνων με σκορ 67-52. Βασικοί άξονες της επιτυχίας της ομάδας του Βαγγέλη Οικονομίδη ήταν η έμπειρη και ιδιαίτερα παραγωγική τριάδα (σημείωσαν 59 από τους 67 πόντους!) των Διαμαντή Διαkουμή, Παναγιώτη Τσέκα και Γιώργου Σικαλιά. Τα 10λεπτα της αναμέτρησης που σφύριξαν οι Κούτρος, Σχοινάς, ήταν 12-16, 21-15, 19-10 και 15-11.
ΝΟ ΠΥΛΟΥ (Οικονομίδης): Βασιλόπουλος 1, Μαντόγιαννης, Δ. Διακουμής 21 (3 τρ.), Ι. Διακουμής, Τσέκας 27 (2 τρ.), Δημητρόπουλος 5, Καλδής 2, Τσαγκάνης, Μπιλάλι, Γ. Διακουμής, Σικαλιάς 11.
"NotoSport" 01/12/2008