Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Μέσα στον Αύγουστο η νέα σήραγγα Αρτεμίσιου



«Μάχη» για το Αθήναιο-Λεύκτρο
«Μάχη» δίνεται για την ολοκλήρωση του τμήματος Αθήναιο-Λεύκτρο, με το οποίο θα παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης.
«Παλεύουμε με το χρόνο», είπε στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, αναφέροντας ότι στόχος είναι να σταματήσουν τα συνεργεία να εργάζονται μόνο τις 3 ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι το τέλος της χρονιάς και ο κ. Καρνέσης ήταν λίγο επιφυλακτικός ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης. Όσον αφορά στις επιτάξεις από την Τσακώνα μέχρι την Καλαμάτα, επιτυγχάνεται ο στόχος να φτάσουν μέχρι την είσοδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μέσα στο καλοκαίρι. Οι πληρωμές των επιτάξεων θα συνεχιστούν μετά το Δεκαπενταύγουστο για το τμήμα από το 10ο μέχρι το 21ο χιλιόμετρο (νέο Νοσοκομείο).
Αυξήσεις διοδίων
Θέσαμε υπόψη του κ. Καρνέση χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», με τίτλο «Για αυξήσεις στα διόδια πιέζουν οι... τράπεζες», στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «Σε... θεματοφύλακες των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους αναδεικνύονται οι τράπεζες και, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν για προβλεπόμενες αυξήσεις στα διόδια για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των έργων, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% αντιπροσωπεύουν τα δάνεια.Αφορμή για την “γκρίνια” είναι η σχεδόν καθολική μείωση των διελεύσεων Ι.Χ. και κυρίως φορτηγών από τις εθνικές οδούς, που θεωρείται άλλο ένα σημάδι της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Καρνέσης επεσήμανε πως ο ίδιος αγνοεί τις αναφερόμενες πιέσεις εκ μέρους των τραπεζών και τόνισε ότι ο τρόπος αύξησης των διοδίων περιγράφεται ρητά, κατηγορηματικά και δεσμευτικά στους νόμους με τους οποίους κυρώθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης. Οι τράπεζες γνωρίζουν τις συμβάσεις και δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να αλλάξουν οι νόμοι. Ο κ. Καρνέσης ανέφερε ακόμα πως, γενικά, για να γίνει αύξηση διοδίων, θα πρέπει να τελειώσουν οι εργασίες σε ένα κομμάτι. Για παράδειγμα, στο τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη προβλέπεται να τελειώσουν το Μάρτιο του 2010, οπότε θα γίνει αύξηση διοδίων.Σχετικά δε με την πληρωμή διοδίων ενόσω εκτελούνται έργα, ο ίδιος ανέφερε πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκε όσον αφορά στις συμβάσεις παραχώρησης ό,τι γίνεται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Όταν στις χώρες αυτές γίνεται επέκταση κατά πλάτος των αυτοκινητοδρόμων επειδή οι συνθήκες κυκλοφορίας το επιβάλλουν (σε ζώνες απαλλοτρίωσης που έχουν οριστεί έναν αιώνα πριν!), ουδείς διανοείται ότι δε θα πληρώσει όσο γίνονται τα έργα.
Η πιο σύνθετη γέφυρα μετά του Ρίου
Σχετικά με το κατακρημνισθέν το 2003 τμήμα Παραδεισίων-Τσακώνας, «ο στόχος ν’ ανεβούμε από το έδαφος πριν μας πιάσουν οι βροχές έχει επιτευχθεί», είπε ο κ. Καρνέσης, που είναι υπεύθυνος και για το κομμάτι αυτό, χαρακτηρίζοντας πολύ καλές τις γεωτεχνικές εργασίες που έχουν γίνει. Μάλιστα, γίνονται και εργασίες ανάντη του πρανούς για αποστράγγιση. Επίσης, προχωρούν οι εργασίες για την πιο σύνθετη γέφυρα μετά αυτήν του Ρίου, που θα γεφυρώσει το χάσμα στη μεγάλη κατολίσθηση. Η γέφυρα έχει παραγγελθεί, τα κομμάτια της κατασκευάζονται και αναμένεται να έρθουν το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ο στόχος είναι να παραδοθεί το τμήμα αυτό το 2010.
ΕπιτάξειςΌσον αφορά στις επιτάξεις από την Τσακώνα μέχρι την Καλαμάτα, επιτυγχάνεται ο στόχος να φτάσουν μέχρι την είσοδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μέσα στο καλοκαίρι. Οι πληρωμές των επιτάξεων θα συνεχιστούν μετά το Δεκαπενταύγουστο για το τμήμα από το 10ο μέχρι το 21ο χιλιόμετρο (νέο Νοσοκομείο).
Κόρινθος-Πάτρα
Η κατασκευή του άξονα Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας θέτει σε χρονική προτεραιότητα ολοκλήρωσης το (δύσκολο τεχνικά, με σήραγγες) τμήμα Κορίνθου-Πατρών. Οι εργασίες εκεί προχωρούν, ενώ άρχισαν οι διαδικασίες επίταξης για να ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος Πατρών-Πύργου (νέα χάραξη, ανατολικά του νυν δρόμου). Για το τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα η προθεσμία παράδοσης είναι 72 μήνες από τον Αύγουστο του 2008, οπότε υπάρχουν χρονικά περιθώρια, γι’ αυτό και το βάρος έχει δοθεί μέχρι τον Πύργο.
Σήραγγα ΑρτεμισίουΣύμφωνα με ενημέρωση από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, ο νέος κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εργασιών και θα δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο μήνα Αύγουστο.H ακριβής ημερομηνία παράδοσης της σήραγγας στην κυκλοφορία δεν είναι γνωστή, εκτιμάται όμως από την κοινοπραξία ως πιθανή ημερομηνία η 12η Αυγούστου.
Του Κώστα Κοντοθανάση "ΘΑΡΡΟΣ" 31/07/2009

Εξαιρετικά σεμνοί καλλιτέχνες

ΚΑΘΕ φορά που τους βλέπουμε από κοντά μας εκπλήσσουν με την απλότητα και την ταπεινότητά τους. Ο λόγος για τον Γιάννη Θωμόπουλο και το Θοδωρή Ξυδιά, δύο εξαιρετικούς
Μεσσήνιους καλλιτέχνες που όλοι αγαπάμε.
Η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετική και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τους πρόσκαιρους σταρ που γνωρίζουμε και που νομίζουν ότι έχουν κατακτήσει τον κόσμο!
Γ. Σαρ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/07/2009

Δεν γνωρίζω τον Γιάννη Θωμόπουλο από κοντά αλλά για τον Θοδωρή προσυπογράφω και επαυξάνω.

Κώστας...

Ολοκληρώθηκε η απογραφή στο Δήμο Πύλου

Ομόφωνα ψηφίστηκε η απογραφή του Δήμου Πύλου με αναφορά στα περιουσιακά στοιχεία του κατά την 31/12/06 καθώς και η έναρξη των ισολογισμών χρήσης του 2007. Η εν λόγω απογραφή εκκρεμούσε από το έτος 2002. Τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου αποτιμήθηκαν στην αντικειμενική τους αξία από την επιτροπή απογραφής, στην οποία μέλη της ήταν υπάλληλοι του δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο δήμαρχος Πύλου φανερά χαρούμενος για το κοπιαστικό έργο που ανέλαβε η επιτροπή και έφερε σε πέρας μάς δήλωσε: Αισθάνομαι υπερήφανος και συγχρόνως ενθουσιασμένος που ο δήμος μας μπαίνει στην αναπτυξιακή πορεία που του αρμόζει». Συνεχίζοντας ο κ. δήμαρχος εξήρε το έργο των υπαλλήλων και των αιρετών (τα μέλη της επιτροπής) διότι, όπως σημείωσε, έδειξαν μεγάλο ζήλο και κοπίασαν μέχρι να περατώσουν το δύσκολο αλλά σημαντικό αυτό έργο και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Επιπροσθέτως ο κ. δήμαρχος τόνισε: «Δεν θέλω να υπάρχει καμία εκκρεμότητα στο δήμο και όπως έχω ξαναπεί και το γνωρίζουν οι πολίτες, ο Δήμος Πύλου αξίζει περισσότερα και όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να τον αναδείξουμε και να τον ορίσουμε ενεργό στο μεσσηνιακό γίγνεσθαι. Από την πλευρά μου είμαι και θα είμαι παρών σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάδειξη, προοπτική και σωστή λειτουργία του δήμου μας».
Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα απολογισμός, έχει ως ακολούθως:
- Συντάχτηκε το μητρώο παγίων. Σε σύνολο παγίου ενεργητικού, οικόπεδα, κτήρια, γήπεδα κ.ά. είναι 5.902.555 ευρώ.
- Απαιτήσεις προς είσπραξη από τους πολίτες 162.708.000 ευρώ.
- Τα χρήματα επενδύσεων και επιχορηγήσεων έργων 5.657.900 ευρώ.
- Οφειλές του δήμου προς πληρωμή μετά την 31/12/06 725.660.000.
Στη σύνταξη του μητρώου συγκαταλέγεται φυσικά και η αποτίμηση της επέμβασης που έχει πραγματοποιήσει ο δήμος σε πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια κοινής χρήσης κ.ά.
Σημαντική αναφορά έκανε και για το ζήτημα του διπλογραφικού συστήματος η υπεύθυνη του Δήμου Πύλου Αναστασία Μαρκοπούλου, όπου κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι εντός των επομένων μηνών και μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν προς ψήφιση στο Σώμα και οι ισολογισμοί κλεισίματος των ετών 2007 και 2008, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση της διοίκησης, εκσυγχρονισμός στην οικονομική υπηρεσία και δυνατότητα προγραμματισμού και εκπόνησης έργων και χορηγήσεων σε βάθος πενταετίας. Συνεχίζοντας η κ. Μαρκοπούλου σημείωσε ότι η σωστή και έγκαιρη πληροφορία που θα παρέχουν μέσα από τη λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος θα δίνει με τη χρήση οικονομικών δεδομένων και καταστάσεων την εικόνα του δήμου καθώς και τις δυνητικές του ικανότητες ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα και απορρόφηση χρηματοδοτικών κονδυλίων, έτσι ώστε ο δήμος να προχωρήσει με ασφάλεια και σιγουριά στην καινούργια εποχή για τη δημόσια διοίκηση και ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τάκης Αλεξάκης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/07/2009

Σύντομα θα λάβει την απάντηση ο Μινχάουζεν της δημοσιογραφίας.

Κώστας...

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ρωσάκια με ελληνικές ρίζες φιλοξενούνται στη Μεσσηνία ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

image

Δεκαπέντε παιδιά ηλικίας 10 -11 ετών από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας με ελληνικές ρίζες, με την συνοδό τους Ελενα Κρουσέφσκαγια, που φιλοξενούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο, επισκέφθηκαν χθες το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο.
Η φιλοξενία των παιδιών εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά φιλοξενία παιδιών ομογενών από χώρες του εξωτερικού. Το πρόγραμμα είναι 15νθήμερο και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και της ΕΕΤΑΑ.
Ο κ. Δράκος εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία των παιδιών και σημείωσε: «Δημιουργεί τις βάσεις φιλίας και ιστορικής αναφοράς κι ενίσχυσης των Ελλήνων, που ζουν σ’ άλλες χώρες. Μας ενδιαφέρει να αγαπήσουν την Ελλάδα και να έχουν μια σχέση μαζί τους. Θέλουμε να ξανάρθουν». «Και αυτά θέλουν να ξανάρθουν», επεσήμανε η συνοδός τους. Τα παιδιά είπαν ότι πέρασαν πολύ καλά στην κατασκήνωση, στους αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκαν και στα μπάνια που έκαναν. Σημείωσαν ότι τους έκαναν εντύπωση τα κάστρα και κυρίως ο Μυστράς.
Ο αντινομάρχης Δημήτρης Καφαντάρης ευχαρίστησε τη διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, με τη συμβολή της οποίας τα παιδιά που επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας, είχαν δωρεάν είσοδο. Ο νομάρχης και ο αντινομάρχης μοίρασαν στα παιδιά αναμνηστικά δώρα.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/07/2009

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ STARWOOD Την Πρωτομαγιά οι πρώτοι πελάτες στο Costa Navarino

image

Την 1η Μαΐου 2010 θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία “Westin Navarino Dunes Resort” και “Romanos Navarino Dunes Resort - The Luxury Collection” στο Ρωμανού, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία των μονάδων της Costa Navarino. Συγκεκριμένα, στη διεύθυνση www.starwoodgreece.com ο επισκέπτης θα δει φωτογραφίες των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας και θα διαβάσει πληροφορίες για τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Λειτουργεί 850 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 95 χώρες στον κόσμο και απασχολεί 145.000 εργαζομένους.
Στην Ελλάδα διαχειρίζεται άλλα 10 ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει τη λειτουργία ξενοδοχείων στην Αθήνα (“Μεγάλη Βρετανία”, “Αστήρ Παλλάς”), στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Κρήτη.
Για το ξενοδοχείο “Westin Navarino Dunes Resort” στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι διαθέτει 445 πολυτελή δωμάτια και ότι τα κτήρια έχουν σχεδιαστεί ακολουθώντας το πρότυπο της τοπικής αρχιτεκτονικής. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι δίπλα στη μεγάλη πισίνα θα υπάρχουν 4 εστιατόρια και πολλά μπαρ το καθένα από τα οποία θα έχει διαφορετική θέα στο Ιόνιο. Στα εστιατόρια οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν γεύσεις της τοπικής και διεθνούς κουζίνας. Στο σπα των 3.400 τετραγωνικών μέτρων, η περιποίηση θα γίνεται βάσει αρχαιοελληνικών συνταγών.
Το συνεδριακό κέντρο των 1.372 τετραγωνικών θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.000 συνέδρους. Κοντά στο ξενοδοχείο θα λειτουργεί το “χωριό” ως κέντρο αγορών και ψυχαγωγίας και θα υπάρχει ανοιχτό θέατρο.
Το ξενοδοχείο “Romanos Navarino Dunes Resort - Τhe Luxury Collection” θα διαθέτει 289 δωμάτια και 32 παραθαλάσσιες σουίτες με ιδιωτική πισίνα.
Το Νavarino Dunes θα διαθέτει το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα, ειδικά σχεδιασμένο από τον κορυφαίο επαγγελματία παίκτη του γκολφ Bernhard Langer σε συνεργασία με τη Εuropean Golf Design. Το γήπεδο γκολφ έχει ολοκληρωθεί και θα διατηρηθεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας.
Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/07/2009

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΑΫΓΕΤΟΥ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Καταστροφικά αποτελέσματα της δεματοποίησης σύμμικτων σκουπιδιών

“Σε 2 μέρη της Ευρώπης, από όσο είναι γνωστόν, έγινε δεματοποίηση συμμίκτων σκουπιδιών με καταστροφικά αποτελέσματα. Στον Κουρουπητό Χανίων και τη Νάπολη Ιταλίας. Η δεματοποίηση των συμμίκτων σκουπιδιών δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά σε επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου αυτής παγκοσμίως”. Αυτό αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Διαμερισμάτων Ταϋγέτου και Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας, στην οποία τονίζεται ότι “η ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη κ. Μουρελάτου, υποσχέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, πως θα στείλει τα σχετικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μέθοδος δεματοποίησης συμμίκτων σκουπιδιών είναι πιστοποιημένη διεθνώς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει στείλει τίποτα”.
Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ο περιφερειάρχης Ν. Αγγελόπουλος γιατί παρουσία του δημάρχου Παν. Νίκα δήλωσε στους εκπροσώπους του συνδέσμου ότι αυτός απαγόρευσε στην κ. Μουρελάτου να στείλει τα στοιχεία. Και τονίζεται ότι “ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε δηλώσει στις 24 Ιανουαρίου σε τοπικές εφημερίδες πως «πράγματι τίθεται ζήτημα από την στιγμή που κάποιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να πείστηκε από τις υποσχέσεις της ειδικής επιστήμονος και μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα».
Χαρακτηρίζοντας τη δεματοποίηση ως “επικίνδυνη και καταστροφική για το περιβάλλον”, η ανακοίνωση κάνει αναφορά στην εφαρμογή της μεθόδου στον Κουρουπητό και επικαλείται τον καθηγητή κ. Χριστοδουλάκη στον οποίο ο δήμαρχος Χανίων έχει δηλώσει ότι “οι ανατινάξεις εκεί ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα. Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12”.
Σημειώνεται ακόμη ότι “ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την μέθοδο δεματοποίησης συμμίκτων σκουπιδιών και αποθήκευσής τους, με αφορμή την απόφαση του περιφερειάρχη για εγκατάσταση στην περιοχή Βαλύρας-Μονής Βουλκάνου ενός από τέσσερις δεματοποιητές της Μεσσηνίας”. Και αυτό γιατί σε ανοικτή επιστολή του ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, και ότι «…..η εγκατάσταση και η λειτουργία δεματοποιητού θα διαταράξει την υπάρχουσα οικολογική ισορροπία στην περιοχή με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή”.
Και η ανακοίνωση συμπεραίνει: “Τα δέματα που περιέχουν σύμμικτα σκουπίδια και αποθηκεύονται είναι χιλιάδες φορές χειρότερα από τις χωματερές, για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία, την γεωργία και την κτηνοτροφία”. Σημειώνεται ακόμη ότι “εγγραφο του κρατικού Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φόβο μόλυνσης των υδάτων του Νέδοντα-Πηδήματος, από τα οποία ως γνωστόν υδρεύεται η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή. Το έγγραφο αυτό, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας στην απόφασή του με την οποία δικαιώνει τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου στην προσφυγή τους και υποχρεώνει τον Δήμο Καλαμάτας «α) να παύσει τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στη θέση Μαραθόλακκα του τοπικού διαμερίσματος Κάτω Καρβελίου και β) να σταματήσει την εναπόθεση απορριμμάτων σε αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε μορφή.
Περαιτέρω το δικαστήριο εντέλλεται τον Δήμο Καλαμάτας να συμμορφωθεί ανυπέρθετα μέχρι την 30.9.2009, και τον απειλεί με χρηματική ποινή ποσού 5.900 για κάθε ημέρα παράβασης των όρων της απόφασής του». Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι τα οποιασδήποτε μορφής σκουπίδια, χύμα ή δεματοποιημένα, είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και η απόθεσή τους στην περιοχή πλησίον του Κάτω Καρβελίου, εκτός των άλλων, προσβάλλει και την προσωπικότητα των κατοίκων της περιοχής”.
Σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι “η Ευρωπαϊκή Ενωση «εγκρίνει» την δεματοποίηση «οικιακών αποβλήτων» (η λέξη σύμμικτα τους είναι τρομακτική) και την αποθήκευση των δεμάτων, με την προϋπόθεση πως θα φτιαχτεί εργοστάσιο καύσης για παραγωγή ενέργειας. Τις συνέπειες από την οποιασδήποτε άλλης μορφής καύση (πυρόλυση, ελεύθερη καύση και λοιπούς τρόπους «απαλλαγής» από τα σύμμικτα σκουπίδια) στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ουδείς γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση σοβαρότατων ασθενειών και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Λύσεις υπάρχουν. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην πηγή τους, δηλαδή στο κάθε νοικοκυριό που τα παράγει, σε οργανικά, ανακυκλώσιμα και αδρανή. Από τη στιγμή της ανάμειξης των σκουπιδιών το παιχνίδι έχει χαθεί. Τα αδρανή σκουπίδια είναι τα μόνα που μπορούν να δεματοποιούνται. Για αυτό χρειάζεται, με ευθύνη των ΟΤΑ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ανακύκλωση. Διανομή σάκων σκουπιδιών διαφορετικού χρώματος σε όλα τα νοικοκυριά και τοποθέτηση κάδων για κάθε κατηγορία απορριμμάτων παντού, σε κάθε γωνιά.
Το θέατρο του παραλόγου ότι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας, και του κάθε δήμου, πρέπει να σταματήσει. Οπως και η αλαζονική-μη συνετή συμπεριφορά, και οι «αβλεψίες» στα όρια της παρανομίας, της εκάστοτε εξουσίας. Μα πάνω από όλα τις λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα τις δίνουν, και πάντα θα τις δίνουν, οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/07/2009

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” στο Κάστρο της Πύλου

image

Με την πασίγνωστη κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα δώσει παράσταση στο Κάστρο της Πύλου στις 6 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. Η κωμωδία του Ντάριο Φο, που γράφτηκε και αναφέρεται στην Ιταλία των αρχών της δεκαετίας του ’70, αλλά που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και για τη σημερινή Ελλάδα, ανεβαίνει ως… αντίδοτο στην ακρίβεια και την μελαγχολία της εποχής.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Τουμασάτου, Πάνος Σκουρολιάκος, Ηρώ Λούπη, Νίκος Ορφανός, Περικλής Αλμπάνης και Δημήτρης Λιακόπουλος. Το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είναι μια συμπαραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Γιώργου και Νινέτας Λεμπέση, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Η έναρξη των παραστάσεων έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Κοζάνη τον Οκτώβριο σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, συνεχίστηκαν οι παραστάσεις όλο τον χειμώνα στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» στην Αθήνα και τώρα, η παράσταση περιοδεύει σ’ όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας τον υπέροχο θεατρικό κόσμο του Ντάριο Φο και μαζί μ’ αυτόν τις ανεπανάληπτες κωμικές του καταστάσεις. Μιας και όπως λέει και ο ίδιος ο Φο «το γέλιο είναι όπλο πολιτικό».
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 ευρώ και 17 ευρώ το φοιτητικό.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/07/2009

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

“Ναι” στο δεματοποιητή της Πύλου από το Νομαρχιακό

image image

“Ναι” στην εγκατάσταση δεματοποιητή και δεματοποιημένων σκουπιδιών στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου είπε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, γνωμοδοτώντας θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Κατά της εγκατάστασης ψήφισαν οι μειοψηφίες, καθώς έμειναν αναπάντητα ερωτήματα, μιας και δεν παραβρέθηκε για να δώσει απαντήσεις η μελετήτρια ή εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Γεγονός
που επικρίθηκε έντονα. Η πλειοψηφία στάθηκε στο γεγονός ότι ο δεματοποιητής είναι προσωρινή λύση και δέχθηκε τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη πως σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμη η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας, που θα επεξεργαστεί τα δεματοποιημένα σκουπίδια. Οι μειοψηφίες επεσήμαναν πως είναι άγνωστος ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός και αμφισβήτησαν πως θα ξεκινήσει να υλοποιείται σε 2 χρόνια.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, που ενημέρωσε για τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι εξέφρασε την αγωνία του αν σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη διαχείριση των δεματοποιημένων σκουπιδιών. Εκπρόσωποι των μειψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου (Τσώνης, Καραμπάτσος) επέμειναν στη θέση τους κατά της εγκατάστασης στον Αγιο Νικόλαο και ζήτησαν από το Ν.Σ. να μην τους αγνοήσει, όπως έκανε η Περιφέρεια.
Ο εισηγητής - αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι οι δεματοποιητές αποτελούν προσωρινή λύση για 2 χρόνια και ανακοίνωσε πως η αρμόδια υπηρεσία (το Τμήμα Περιβάλλοντος) δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στη μελέτη, αλλά παρουσιάζει 9 επισημάνσεις - παρατηρήσεις. Ενημέρωσε ότι η μελετήτρια Βασιλική Μίχα που είχε κληθεί, δεν ήρθε λόγω προσωπικού σοβαρού κωλύματος, όμως, το μεσημέρι είχε στείλει έγγραφη γενικόλογη απάντηση σε ερωτήματα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστου Μαλαπάνη. Ο αντινομάρχης είπε ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε την ανακοίνωση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού από τον περιφερειάρχη και σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα.
Ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος είπε ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες. Ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με 9 - 8 ψήφους αποφάσισε πως δε θέλει δεματοποιητή και δεματοποιημένα σκουπίδια στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά η απόφαση του Δ.Σ. απορρίφθηκε από την Περιφέρεια και το έργο συνεχίστηκε. Απηύθυνε ερωτήματα για το «πού θα πάνε τα αδρανή των 8 δήμων, τα στρώματα; Δεν προβλέπεται πουθενά» και ζήτησε «το κόστος της απομάκρυνσης των δεματοποιημένων να το αναλάβει η Περιφέρεια. Αν το αναλάβουν οι δήμοι, καήκαμε». Εξέφρασε την αγωνία του, «στο “σπίτι” μας να διασφαλιστούν οι καλύτεροι περιβαλλοντικοί όροι και ότι σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περιφέρεια». Παρατήρησε, επίσης, ότι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη θέση “Στρογγυλό” στο Κυνηγού, που παρουσιάζεται ως εναλλακτική θέση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Φώτης Καραμπάτσος πληροφόρησε ότι «δύο φορές το Δ.Σ. είπε ότι δε θέλουμε σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο. Είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος, πριν από 30 χρόνια ήταν κατάλληλος. Τις δύο αποφάσεις τις απέρριψε ο περιφερειάρχης. Εχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο Κυνηγού ο καπετάν Βασίλης δεν έχει παραχωρήσει χώρο, όπως έχει διαδοθεί. Και κει είναι ιδιωτικά κτήματα».
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τσώνης παρατήρησε πως η περιοχή του Αγίου Νικολάου «αναπτύσσεται τουριστικά, είναι κοντά στην πόλη. Εχει οπτική επαφή με τη θάλασσα» και τόνισε: «Η Περιφέρεια μας αγνόησε, αγνόησε το Δημοτικό Συμβούλιο, μην κάνετε και σεις το ίδιο λάθος να μας αγνοήσετε».
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο χώρος στον Αγιο Νικόλαο «δεν επελέγη από μας. Επελέγη από τη
σύμβουλο του περιφερειάρχη, που εξέτασε τους 4 ενεργούς ΧΑΔΑ των δήμων της ενότητάς μας».
Ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης αναρωτήθηκε και αμφισβήτησε: «Θα έχουμε σε 2 χρόνια μονάδα διαχείρισης; Με μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα θέλει μια 7ετία - 8ετία για τη δημιουργία εργοστασίου. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε λύση, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο».
Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι «δεν έχει πρόγραμμα η Περιφέρεια» και παρατήρησε: «Οι επιστήμονες λένε ότι μ’ αυτά τα μυαλά θα οδηγηθούμε σε υψηλό κόστος, που θα πληρώσουν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε άγνωστο σχεδιασμό. Καταψηφίζου ε την ανυπαρξία του περιφερειακού σχεδιασμού».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των νομαρχιακών συμβούλων Ντίνας Νικολάκου, Παναγιώτη Αλευρά, Δήμητρας Ψαρούλη, Θόδωρου Μπρεδήμα, Χρίστου Ριζά και Νίκου Πατσαρίνου.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος είπε πως «έρχεται η Περιφέρεια εκεί που δεν μπορούν οι ΦΟΣΔΑ, εκεί που δεν μπορεί να δώσει λύση η Αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Προτείνεται μια ασφαλέστερη διαχείριση, διαχείριση υγείας, πολιτισμού. Πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση. Εχουν συμφωνήσει και οι 31 ΟΤΑ της Μεσσηνίας. Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, της ασφαλούς προσωρινής μετάβασης σε 4 σημεία στη Μεσσηνία με ορίζοντα 2ετίας. Κλείνει διά παντός ο Αγιος Νικόλαος. Είναι η στόχευση και η ρητή διαβεβαίωση για 2 χρόνια. Τα 2 χρόνια φθάνουν για να λυθεί το ζήτημα, για να έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση, που μπορεί να δίνει κι ενέργεια».
Ο κ. Μαλαπάνης προκάλεσε το νομάρχη «αν εγγυάται τα 2 χρόνια, να ψηφίσω κι εγώ».
Ο κ. Δράκος δεν έδωσε εγγύηση, αλλά κάλεσε σε ενότητα και από κοινού μάχη.
Σε δήλωσή του ο κ. Μαλαπάνης είπε ότι «η ενότητα στη διαχείριση κατακτάται όταν έχουμε στόχο τη μείωση του όγκου, την ανακύκλωση, όταν ιεραρχούμε τους στόχους και ξεκαθαρίζουμε ποιος πληρώνει. Δύο χρόνια φθάνουν και σ’ ένα χρόνο θα κριθούμε όλοι μας».
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Αρις Δαμαλάς είπε ότι το κόστος της διαχείρισης θα πέσει στις πλάτες των δημοτών, ζήτησε να πάμε γρήγορα σε ολοκληρωμένη διαχείριση και σημείωσε ότι είναι κατά του δεματοποιητή η κοινωνία της Πύλου.
Κλείνοντας, ο κ. Δράκος κάλεσε τον κ. Μαλαπάνη, «αφού λέτε ότι φθάνουν 2 χρόνια και δε θα γίνει στη Μεσσηνία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ψηφίστε. Ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών και η ανακύκλωση είναι δικό μας θέμα».
Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/07/2009

ΜΕ ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Στις 12 Αυγούστου η νέα σήραγγα στο Αρτεμίσιο ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΠΑΛΙΑ

Στις 12 Αυγούστου θα δοθεί στην κυκλοφορία η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο. Η κυκλοφορία, όμως, θα γίνεται από μία λωρίδα σε κάθε σήραγγα, στην παλιά (προς Τρίπολη) και στη νέα (προς Κόρινθο). Αυτό μας επεσήμανε στέλεχος του “Μορέα”, σημειώνοντας ότι στο τέλος Αυγούστου θα κλείσει η παλιά και θα λειτουργεί μόνο η νέα και για τις δύο κατευθύνσεις. Για 3 μήνες, έως το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, στην παλιά σήραγγα Αρτεμισίου θα γίνουν σημαντικές εργασίες για την αναβάθμισή της. Μέσα στο Δεκέμβριο θα παραδοθούν κανονικά στην κυκλοφορία και οι δύο σήραγγες.
Για το διάστημα του Δεκαπενταύγουστου που προβλέπεται αύξηση της κυκλοφορίας, θα υπάρχει ετοιμότητα ώστε να δοθεί προς χρήση, αν χρειαστεί, και η δεύτερη λωρίδα στην παλιά σήραγγα (προς Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα), κατά την κάθοδο των Αθηναίων, και αντίστροφα κατά την επιστροφή, η δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας στη νέα σήραγγα.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/07/2009

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΘΟΔ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ Δώρισε 5.000 βιβλία στο Δήμο Πύλου

image

Νέα πνοή γνώσης και παιδείας θα προσφέρουν στην κοινωνία της Πύλου τα 5.000 βιβλία του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, τα οποία έφτασαν τη Δευτέρα στο δήμο κατόπιν απόφασης της χήρας του Μεσσήνιου φιλόσοφου και ποιητή, Βάσως Βλαχοδημήτρη. Η ίδια δώρισε επίσης τα μουσικά όργανα του γιου της, Πάνου. Πρόκειται για μια ιδέα που είχε διατυπωθεί εδώ και περίπου 2-3 χρόνια.
Ο Δήμος Πύλου εξάλλου κάθε Ιανουάριο διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή - αφιέρωμα στο Θ. Βλαχοδημήτρη, όπου βραβεύει τους αριστεύσαντες στις πανελλαδικές εξετάσεις και τους παραδίδει τις υποτροφίες “Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη”. Η κ. Βλαχοδημήτρη επιθυμούσε να παραχωρήσει τα βιβλία του συζύγου της στο δήμο, έτσι ώστε τα νέα παιδιά της
περιοχής να μπορούν να διαβάσουν, να μάθουν νέα πράγματα, να κάνουν εργασίες. Η ίδια είχε εκφράσει την πεποίθηση πως με αυτό τον τρόπο, τα βιβλία θα είχαν μια όμορφη συνέχεια στο χρόνο. Ο Θ. Βλαχοδημήτρης εξάλλου, όσο ψηλά κι αν είχε φτάσει στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα, ποτέ δεν ξεχνούσε το σχολείο του στην Πύλο, ούτε του Σουληνάρι, το χωριό του και σίγουρα θα ήθελε οι νέοι να έχουν πρόσβαση στα βιβλία του...
Οπως δήλωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, τη Δευτέρα το πρωί έφτασαν στην Πύλο τα 5.000 βιβλία από το σπίτι της κ. Βάσως στη Βέργα. Πρόκειται για έργα φιλοσοφικού, ιστορικού, φιλολογικού περιεχομένου, έργα ποιητικά, ενώ τα βιβλία είναι γραμμένα στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα ρωσικά και σε άλλες γλώσσες. Τα βιβλία θα τοποθετηθούν στο νεοκλασικό κτήριο του σπιτιού του Πύλιου Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, το οποίο θα είναι το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Ο χώρος στον οποίο θα βρίσκει κανείς τα βιβλία αυτά θα έχει τιμής ένεκεν το όνομα των Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη. Η κ. Βάσω δώρισε επίσης το πιάνο του γιου της Πάνου, που έφυγε από τη ζωή νέος, καθώς και το μπουζούκι και την κιθάρα του. Η βιβλιοθήκη του “Τσικλητήρειου” θα είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο, για τους τουρίστες, τους μαθητές, τους μελετητές. Τα εγκαίνια του
όμορφου αυτού κτηρίου αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο, μαζί με τα “Ναυαρίνεια”. Αυτή τη στιγμή αναμορφώνεται ο προαύλειος χώρος. Στο κτήριο θα υπάρχουν επίσης 2-3 αίθουσες οι οποίες θα φιλοξενούν εκθέσεις τέχνης.
Ο κ. δήμαρχος για ακόμη μια φορά ευχαριστεί την κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη για την εξαιρετική προσφορά της στο Δήμο Πύλου, τον οποίο με την πράξη της κάνει πλουσιότερο σε γνώση...

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/07/2009

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Δωρεάν συναυλία Ρέμου στην Πύλο ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ

image

Δευτέρα 3 Αυγούστου το βράδυ, στη μαρίνα της Πύλου, δίνει το ραντεβού του με τους Μεσσήνιους φίλους του ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, σε μια συναυλία δωρεάν για όσους θελήσουν να την απολαύσουν και που σίγουρα θα είναι πολλοί. Ηθικός αυτουργός ο φίλος του καλλιτέχνη, υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, που όπως είναι φυσικό επέλεξε την ιδιαίτερη πατρίδα του για να καλέσει τον συνονόματό του να διασκεδάσει όλους τους Μεσσήνιους αλλά και τους επισκέπτες της Πύλου.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/07/2009

Συμπληρωματική περιβαλλοντική για Τσακώνα - Καλαμάτα Σημαντικές αλλαγές στο νέο αυτοκινητόδρομο

Τροποποιήσεις στη διέλευση του Παμίσου στον Αγιο Φλώρο, νέα χάραξη στο ύψος του Νοσοκομείου και αλλαγές στον περιμετρικό της Καλαμάτας με ανισόπεδο κόμβο στα Λέικα και κυκλικό κόμβο στη Σπάρτης, καθώς και άλλες τεχνικές μεταβολές, περιλαμβάνει η συμπληρωματική μελέτη για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα.
Η συμπληρωματική μελέτη κατατέθηκε στο Ν.Σ. Μεσσηνίας από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Νοσοκομείου εξετάζονται τρεις νέες παραλλαγές της χάραξης, με επικρατέστερη αυτή που θίγει λιγότερες κατοικίες και δεν είναι τόσο κοντά στο Νοσοκομείο. Η περιμετρική της Καλαμάτας λειτουργεί ως “κλειστός” αυτοκινητόδρομος από την αρχή μέχρι και τον κόμβο Σπάρτης, ενώ μετά η περιμετρική έχει χαρακτήρα “ανοικτής” αρτηρίας αστικού τύπου. Στα Λέικα δημιουργείται ανισόπεδος κόμβος. Στον κόμβο του Νέδοντα γίνονται αλλαγές για να μην επηρεαστεί το Σχέδιο Πόλεως. Ο κόμβος της Σπάρτης προβλέπεται κυκλικής μορφής, δεδομένου ότι ο ανισόπεδος είχε επιπτώσεις στους περίοικους, δυσχέραινε την τοπική κυκλοφορία και καθιστούσε προβληματική την πρόσβαση στο Στρατόπεδο.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/07/2009

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ. Στην κυκλοφορία η νέα σήραγγα Αρτεμισίου

image

Και με τη... σφραγίδα του αστυνομικού διευθυντή Αρκαδίας Δημήτριου Αναγνωστόπουλου παραδίδεται στην κυκλοφορία εντός των επομένων ημερών η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο. Ρυθμίζεται δηλαδή προσωρινά η κυκλοφορία στις δύο σήραγγες. Εκτιμάται ότι η σήραγγα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το Σάββατο 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα οχήματα θα χρησιμοποιούν μόνο μια λωρίδα από κάθε σήραγγα και θα κινούνται με ανώτερη ταχύτητα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Τα αυτοκίνητα που κινούνται από Καλαμάτα προς Αθήνα θα χρησιμοποιούν τη δεξιά λωρίδα της νέας σήραγγας. Τα αυτοκίνητα που κινούνται από Αθήνα προς Καλαμάτα θα χρησιμοποιούν τη δεξιά λωρίδα της παλιάς σήραγγας. Σε περίπτωση αυξημένων κυκλοφοριακών αναγκών, θα διατίθεται και η αριστερή λωρίδα κάθε σήραγγας.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/07/2009

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Στο Νομαρχιακό τη Δευτέρα ο δεματοποιητής στην Πύλο ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Για την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά εγκατάσταση του δεματοποιητή και των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου, θα γνωμοδοτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 8 το βράδυ. Το θέμα της γνωμοδότησης για τη συγκεκριμένη μελέτη αναβλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, λόγω απουσίας της προϊσταμένης του Τμήματος Περιβάλλοντος Αμαλίας Παυλέα για λόγους ασθένειας και θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστεί και η περιβαλλοντική μελέτη για την αναβάθμιση και λειτουργία της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς 150 KV Μεγαλόπολη - Καλαμάτα Ι. Στο Νομαρχιακό της Δευτέρας θα συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ζητήματα για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/07/2009

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Μεθώνης

Συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΑ, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών, θα έχει αύριο στην Αθήνα ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής.
Ο κ. Μιχελής θα καταθέσει στη ΓΓΑ τη μελέτη για την τοποθέτηση του τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο του Δήμου και στο υπουργείο Εσωτερικών τη μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας (που βρίσκεται σε επαφή με το δημαρχείο).
Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ περίπου και με τα χρήματα αυτά θα γίνει διαπλάτυνση του ανατολικού πεζοδρομίου, θα τοποθετηθούν νέα κάγκελα, πλάκες, φωτιστικά και παγκάκια, ενώ θα απομακρυνθούν και ορισμένα από τα δέντρα που έχουν φυτευτεί εκεί.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ενώ για τους ξένους είναι “άγνωστος προορισμός” Οι Ελληνες τουρίστες “έσωσαν” την Πελοπόννησο

Οι Ελληνες επισκέπτες έσωσαν πέρυσι τον τουρισμό στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και φέτος καθώς ο Μοριάς παραμένει “άγνωστος προορισμός” για τους ξένους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 71,2% των επισκεπτών της Πελοποννήσου που διέμειναν σε τουριστικά καταλύματα είναι Ελληνες και μόλις το 28,8% ξένοι.
Αναλυτικά το 2008 στα τουριστικά καταλύματα της Πελοποννήσου διανυκτέρευσαν 1.009.000 επισκέπτες έναντι 1.057.197 που διανυκτέρευσαν το 2007. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση των επισκεπτών κατά 4,47%. Στα ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν 700.375 Ελληνες επισκέπτες και 245.836 ξένοι, ενώ στα κάμπινγκ 18.791 Ελληνες και 44.988 ξένοι. Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Πελοποννήσου το 2008 ήταν μόλις 36,5% έναντι 37,8% το 2007. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις η παραπάνω εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε φέτος. Ολα δείχνουν ότι και το φετινό καλοκαίρι στην Πελοπόννησο οι Ελληνες επισκέπτες θα είναι περισσότεροι από τους ξένους. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο τέλος του έτους είναι αν οι Ελληνες αρκούν για να μην προκληθεί νέα μείωση του αριθμού των επισκεπτών.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/07/2009

Μνημόσυνο για τον Γ. Τσαγκάρη

Μνημόσυνο για το Γιώργο Τσαγκάρη που στις 5 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, θα τελεσθεί στην Καλαμάτα στην εκκλησία της Υπαπαντής την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 9.30 το πρωί. Μνημόσυνο θα τελεστεί και στην Αθήνα, την Κυριακή 26 Ιουλίου στις 9.30 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου.
Τα μνημόσυνα θα τελέσουν οι συγγενείς του, οι φίλοι του και η νεοϊδρυθείσα Εταιρεία Φίλων Γιώργου Τσαγκάρη.

Ο “Δον Κιχώτης” από την Κοζάνη το Σάββατο στο Κάστρο της Πύλου

image

Τον αγαπημένο ρομαντικό ιππότη Δον Κιχώτη του Μιγκέλ Θερβάντες ερμηνεύει φέτος το καλοκαίρι ο Γιώργος Κιμούλης. Τον πιστό του σύντροφο Σάντσο ενσαρκώνει ο Δημήτρης Πιατάς και την αγαπημένη του, Δουλτσινέα, η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου. Το έργο θα παιχτεί στην Πύλο το Σάββατο στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης.
Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καραχισαρίδης, τα σκηνικά ο Πάβελ Ντομπρίσκι, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη σύνθεση των τραγουδιών ο Θάνος Μικρούτσικος, τους στίχους η Αγαθή Δημητρούκα, την επιμέλεια κίνησης η Σεσίλ Μικρούτσικου και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Εχοντας, ο “Δον Κιχώτης”, καταξιωθεί ως ένα έργο βαθιά ουμανιστικό και συνάμα πολυδιάστατο αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας που καταπιάνεται με το θέμα της αυταπάτης, είτε αυτή λέγεται προσωπική είτε συλλογική, αλλά και της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική. Ενα έργο αλληγορικό, αντισυμβατικό, πολλαπλών προσεγγίσεων, που μας ταξιδεύει στη διάσταση του ανθρωπισμού, της αρετής, της γενναιότητας, της υπερβατικής λύτρωσης, των οραματισμών και των υψηλών φρονημάτων, αλλά και της αποτυχίας ως ανθρώπινου χαρακτηριστικού, ενώ την ίδια στιγμή μας μαθαίνει πως η αποτυχία αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό, ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος, τόσο του ατομικού όσο και γενικότερα αυτού που αποκαλούμε κόσμο και μας περιβάλλει. Ενα έργο μεστό, μεγαλειώδες, που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωά του: του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα! Ενός ανθρώπου, δηλαδή, που κινείται έξω από την κοινή λογική, που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι γενναίοι δεν τόλμησαν ποτέ, που δεν σταματάει να προσπαθεί ακόμη κι όταν η κόπωση έχει κατακλύσει την ψυχή και το σώμα του.
Η διασκευή που θα παρουσιαστεί στηρίζεται σε ένα αληθινό βίωμα του συγγραφέα: τη φυλάκισή του στο Αλγέρι. Ο Θερβάντες, μαζί με τον Σάντσο και δέκα ακόμη συγκρατούμενους, δραπετεύουν από τη φυλακή όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από Βερβερίνους πειρατές. Βρίσκονται σε ένα μισοεγκατελειμμένο παραλιακό χωριό περιμένοντας κάποιο καράβι που θα τους πάει πίσω στην πατρίδα τους την Ισπανία. Της ώρες της αναμονής, ο Θερβάντες και ο φίλος του Σάντσο, με τη βοήθεια των συγκρατουμένων τους, αφηγούνται την ιστορία τού Δον Κιχώτη. Οι περιπλανήσεις του ιππότη και υπερασπιστή των καταφρονεμένων ξετυλίγονται στη διάρκεια μιας νύχτας και επηρεάζουν βαθιά όσους βρίσκονται στο μισοεγκατελειμμένο ψαροχώρι. Οταν ξημερώνει και το καράβι δεν εμφανίζεται, η συντροφιά πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Θερβάντες, ακολουθώντας τα χνάρια του Δον Κιχώτη, τους οδηγεί εκεί που δεν φτάνει ανθρώπου νους.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/07/2009

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα Αρτεμισίου

Τα ξημερώματα της, Πέμπτης 23 Ιουλίου από ώρα 02:30 μέχρι και τις 03:30 θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη σήραγγα Αρτεμισίου, με διακοπή της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων, στο ρεύμα προς Κόρινθο και από 03:30 ως και τις 04:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού.

Με τη συμπλήρωση τριάντα λεπτών διακοπής της κυκλοφορίας, για πεντάλεπτο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού το μηχάνημα που πραγματοποιεί τις εργασίες θα σταθμεύει στο εσωτερικό πάρκινγκ της σήραγγας για να εξυπηρετηθούν οι διερχόμενοι οδηγοί.

“ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” 22/07/2009

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Μικρή ζημιά

image

ΜΙΑ ακόμη φορά “ταρακουνήθηκε” το γεφύρι της εθνικής Ασπροχώματος - Πύλου, μετά την Ανάληψη. Αργά το μεσημέρι της Κυριακής ένα 4Χ4 και ένα επιβατηγό “συναντήθηκαν” φάτσα με... φάτσα πάνω στη γέφυρα, όπου ουκ ολίγα τροχαία έχουν συμβεί. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση η ζημιά ήταν μικρή, αλλά η ταραχή οδηγών κι επιβατών μεγάλη. Στο αγροτικό μάλιστα επέβαινε κι ένας μικρός μόλις 4 μηνών, που όμως είναι μια χαρά καθώς οι γονείς του είχαν φροντίσει και τον είχαν δέσει σωστά και με ασφάλεια στο βρεφικό καθισματάκι του.
Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/07/2009

ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ Τέλος Αυγούστου η εγκατάσταση εργολάβου

Τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνει η εγκατάσταση της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του μεγάλου έργου του φιλιατρινού φράγματος και σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η εγκατάσταση της εταιρείας και των γραφείων της θα γίνει στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Χριστιανούπουλης στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου το οποίο πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφασίστηκε να διατεθεί προς την εταιρεία γι’ αυτό το σκοπό.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/07/2009

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Στόχος η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

Για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι για εγκατάλειψή του έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, όσον αφορά την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μελετητές. Οπως σημείωσε ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν από το 2005 και περιλάμβανε ένα ΧΥΤΑ ανά Νομό, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει ο σχεδιασμός να επικαιροποιηθεί. Αυτός μεταξύ άλλων θα προβλέπει μία μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περιφέρεια, δώδεκα σταθμούς μεταφόρτωσης (δεματοποιητές), ένα ΚΔΑΥ ανά Νομό και συστήματα για την επεξεργασία λυμάτων, αδρανών υλικών και άλλων αποβλήτων, ενώ η έγκρισή του από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται προς τα τέλη Αυγούστου.
Ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε πως η ολοκληρωμένη διαχείριση αποτελεί την οριστική λύση και όχι οι δεματοποιητές, όπως αναφέρουν ορισμένοι, και διευκρίνισε πως αυτός περιλαμβάνει και την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή. Ανακοίνωσε επίσης πως γύρω στις 15 Αυγούστου οι πρώτοι δεματοποιητές θα τοποθετηθούν- παρά τις ενστάσεις, οι οποίες έπεσαν στο κενό- στο Κρανίδι και στην Πύλο και σημείωσε πως όταν τους δει κάποιος να δουλεύουν θα καταλάβει τη διαφορά με τις χωματερές και θα πειστεί για την χρησιμότητά τους ως προσωρινή λύση.

Ε.Τ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/07/2009


-Η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ανέβαλε (πριν λίγες ημέρες) τη γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά την εγκατάσταση δεματοποιητή και την προσωρινή αποθήκευση των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο” του Δήμου Πύλου.
-Η εγκατάσταση του δεματοποιητή συνεχίζεται όμως και, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, θα λειτουργήσει μέχρι 15 Αυγούστου, ενώ η απόφαση της προσφυγής από πολίτες και και φορείς κατά της εγκατάστασης προκαταλαμβάνεται από τον κ. Αγγελόπουλο.
Τι σκοπιμότητα θα έχει η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα δεματοποιητή που θα έχει εγκατασταθεί ήδη;
Μήπως παραλογιζόμαστε τελικά;
Κώστας....

ΕΝΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ “ΧΤΥΠΑΕΙ” ΚΟΚΚΙΝΟ Αυτοκινητόδρομος και ΠΟΤΑ η μόνη όαση αισιοδοξίας

image image

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της Νότιας Πελοποννήσου καθώς η αγορά "ασθενεί" και μέχρι στιγμής δεν είναι ορατά στο βραχυχρόνιο ορίζοντα σημάδια "ανάρρωσης". Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, αύξηση της ανεργίας και ραγδαία αύξηση των ακάλυπτων επιταγών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σίγουρα δεν θα αυξηθεί τόσο όσο απαιτείται για να λειτουργήσει ως "ατμομηχανή" που θα συμπαρασύρει στην ανάπτυξη την οικονομία στη Νότια Πελοπόννησο.
Γενικότερα οι επιχειρηματίες παρατηρούν ότι υπάρχει έλλειψη ρευστού στην αγορά καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει την στρόφιγγα του εύκολου και γρήγορου δανεισμού προς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Λόγω της έλλειψης ρευστού έχει μειωθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στα χέρια πολλών επιχειρηματιών υπάρχουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα και δεν τις "σφραγίζουν" ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Αν στα παραπάνω δεδομένα προστεθεί και η παρατεταμένη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων τού πρωτογενή τομέα, γίνεται κατανοητό ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση τείνει να εξελιχθεί στη Νότια Πελοπόννησο σε ύφεση διαρκείας. Η κατάσταση θα ήταν τραγική αν αυτή την περίοδο δεν γίνονταν στην περιφέρεια τα μεγάλα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος Τρίπολη - Καλαμάτα και των ξενοδοχειακών μονάδων στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας. Τα δυο αυτά μεγάλα έργα αφενός συμβάλλουν στην αύξηση του εισοδήματος στη Νότια Πελοπόννησο και αφετέρου αποτελούν όαση αισιοδοξίας στην έρημο των άσχημων ειδήσεων. Δεν μπορούν όμως από μόνα τους να δημιουργήσουν το απαραίτητο κλίμα αισιοδοξίας που απαιτείται για να εξέλθει η οικονομία από την ύφεση καθώς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακούγονται δυσάρεστες ειδήσεις όπως η περικοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ ή η ματαίωση του επενδυτικού σχεδίου για την μεταφορά φυσικού αερίου στις μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Ο υδράργυρος της αγωνίας χτυπάει κόκκινο αλλά, αν δεν αλλάξει σύντομα κάτι, το χειμώνα η αγορά θα παγώσει, σημειώνουν πολλοί επιχειρηματίες.

Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/07/2009

Τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του νομού

Προβλήματα που εστιάζονται στην έλλειψη, κυρίως, γιατρών και οδηγών ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στη Μεσσηνία, όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του «Θάρρους». Η έλλειψη προσωπικού είναι πιο έντονη στα απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα, Κέντρα Υγείας, όπως αυτά σε Άγιο Νικόλαο, Γαργαλιάνους και Πύλο. Κι αν αναρωτιέστε πώς λειτουργούν παρά τις ελλείψεις, η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με την ακροτελεύτια παράγραφο του Συντάγματος, που λέει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κατά συνέπεια, όλοι όσοι υπηρετούν εκεί καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Για του λόγου το αληθές, ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας του νομού, αυτό των Γαργαλιάνων, με μηνιαία κίνηση άνω των 60.000 ανθρώπων, λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, που μπορεί να κάνουν ακόμη και 15 εφημερίες το μήνα.
.............................................
Πύλος
Έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πέντε Δήμους και πληθυσμό 30.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι διπλασιάζεται, καλύπτει το Κέντρο Υγείας Πύλου, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Μιχ. Ρεντούλης. Αν συνυπολογιστεί η λειτουργία της ΠΟΤΑ από το ερχόμενο έτος, τότε είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες ανάγκες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης, της απόστασης από την Καλαμάτα και των γνωστών προβλημάτων του οδικού δικτύου, καθίσταται σχεδόν «υποχρεωτική» η παροχή βοηθειών επιπέδου νοσοκομείου, όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρεντούλης. Όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά με τα όποια διαθέσιμα μέσα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επιτόπου το περιστατικό και να μη χρειαστεί διακομιδή στην Καλαμάτα, με θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής και οδοντιάτρου (δεδομένου του πλήρως εξοπλισμένου οδοντιατρείου), ενός χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος για την επαναλειτουργία του ακτινολογικού, που παραμένει κλειστό επί δύο χρόνια, μετά τη συνταξιοδότηση αυτού που υπηρετούσε εκεί, και ενός παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο.Με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, θα πρέπει επίσης να προσληφθούν δύο επιπλέον γιατροί, προκειμένου να λειτουργήσουν ως διθέσια τα περιφερειακά ιατρεία σε Φοινικούντα και Κορυφάσιο. Πρόβλημα υπάρχει, όμως, και με τις διακομιδές. Αν το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας ή σε άλλη εντεταλμένη υπηρεσία και συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό, τη λύση καλείται να δώσει το ΕΚΑΒ, που συντονίζει το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται χρονοτριβή. Κατά την άποψή μας, πρέπει να οριστούν χώροι μόνιμης στάθμευσης σε κάποια σημεία του νομού και από εκεί να γίνεται η διασπορά των ασθενοφόρων, αν και όποτε υπάρξει περίπτωση.
Από την πλευρά της, η καρδιολόγος Σοφία Αποστολοπούλου παρατήρησε ότι τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες υγείας είναι γνωστά και οφείλονται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σημείωσε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας και αποδιαρθρώνεται ο δημόσιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η επιλογή του πρώτου, ασχέτως αν ο κόσμος μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τις εξετάσεις σε μηχανήματα που ή δε διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία ή είναι χαλασμένα. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής επιλογής και σκέψης, καθώς και αύξηση των χρημάτων για τον τομέα της υγείας, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
"ΘΑΡΡΟΣ" 19/07/2009

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Καλύτερα τα πράγματα στην υπόλοιπη Μεσσηνία



Υποτονική η τουριστική κίνηση στην Πυλία
Υποτονική έως απογοητευτική είναι η τουριστική κίνηση στην Πυλία, ενώ ικανοποιητική σε γενικότερο επίπεδο στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες. Χαρακτηριστικά, χθες στη 1.30 μετά το μεσημέρι η παραλία του Μαράθου στην Τριφυλία ήταν άδεια και τα παραλιακά καταστήματα δεν είχαν ούτε έναν πελάτη!«Έτσι και έτσι» χαρακτηρίζει τα πράγματα ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειρόπουλος. Στον εισερχόμενο τουρισμό έχει παρατηρήσει μικρή μείωση, την οποία θεωρεί αναμενόμενη.Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μανιάτης επισημαίνει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός είναι λιγότερος, ενώ έχουν μειωθεί και οι ημέρες διαμονής. Επίσης, οι ξένοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αφού έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές της Ελλάδας με αυτές της χώρας τους και να κατατάσσουν τη δική μας στις ακριβές. Τέλος, σημειώνει ότι η Μεσσηνία έχει παραδοσιακούς τουριστικούς πελάτες.
Οι ξένοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές
Τουριστικοί πράκτορεςΣύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Βασίλη Τριγκιλίδα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ικανοποιητική η κίνηση, σε ό,τι αφορά εισερχόμενο τουρισμό και τους Μεσσήνιους που ετοιμάζουν τις διακοπές τους. Οι τελευταίοι φέτος δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Γερμανία και Τσεχία. Μάλιστα, προτιμούν το εξωτερικό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα εσωτερικά ταξίδια κοστίζουν περισσότερο.«Έτσι και έτσι» χαρακτηρίζει τα πράγματα ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειρόπουλος. Στον εισερχόμενο τουρισμό έχει παρατηρήσει μικρή μείωση, την οποία θεωρεί αναμενόμενη. Όσο για τους Μεσσήνιους, οργανώνουν τις διακοπές τους, μόνο που φέτος είναι ακόμα περισσότερο «της τελευταίας στιγμής».Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μανιάτης επισημαίνει ότι η κίνηση των Μεσσηνίων πάει καλά και οργανώνουν ταξίδια. Ο εισερχόμενος τουρισμός όμως είναι λιγότερος, ενώ έχουν μειωθεί και οι ημέρες διαμονής. Επίσης, οι ξένοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αφού έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές της Ελλάδας με αυτές της χώρας τους και να κατατάσσουν τη δική μας στις ακριβές. Τέλος, σημειώνει ότι η Μεσσηνία έχει παραδοσιακούς τουριστικούς πελάτες.ΠύλοςΗ κίνηση στην Πύλο έχει αρχίσει να «παίρνει τα επάνω της» τις τελευταίες ημέρες. Όπως λέει ο κ. Νικόλαος Πυλιώτης, που διαθέτει καταδυτικό κέντρο, αν και άργησε, ξεκίνησε η τουριστική κίνηση μετά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου. Η κίνηση, ωστόσο, έχει περιορισθεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέρος, οι Έλληνες φαίνεται να ξοδεύουν πιο εύκολα, ενώ οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί.Η κα Γεωργία, που διαθέτει οπωροπωλείο στο κέντρο της Πύλου, παρατηρεί ότι έχει ξένους που ψωνίζουν από το κατάστημά της από την άνοιξη, αλλά οι Έλληνες τουρίστες δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα. «Αν δε δούμε κόσμο μέχρι τις 20 Ιουλίου, καήκαμε», σχολιάζει, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και οι ξένοι είναι πιο επιφυλακτικοί φέτος στις αγορές τους.Τις τελευταίες 4-5 ημέρες είδε λίγο παραπάνω κίνηση η κα Αναστασία Κυριακοπούλου, που διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων στην Πύλο. Αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα βράδια η περιοχή γεμίζει από επισκέπτες, που έρχονται από τη γύρω περιοχή.Δε θεωρεί ότι είναι από τις καλύτερες χρονιές η κα Αντωνία Φιλιπποπούλου από το ξενοδοχείο Galaxy. Η καλύτερη περίοδος, λέει, ξεκινά μετά τις 6 Αυγούστου. Ξένοι και Έλληνες κάνουν παζάρια στις τιμές, ενώ το πρώτο που ρωτάνε μόλις φτάνουν στο ξενοδοχείο, είναι πού βρίσκεται το σούπερ μάρκετ.Ο κ. Νίκος Χούμας, από το ξενοδοχείο Miramare, εκτιμά από τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι η κίνηση για τον Ιούλιο είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αντίθετα, Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος σημείωσαν αύξηση κατά 10%. Το κακό, κατά τον ίδιο, είναι ότι όλοι περιμένουν τον Αύγουστο να κάνουν διακοπές και τότε ούτε εξυπηρετούνται όπως πρέπει ούτε βρίσκουν αυτό που θέλουν. Και φυσικά, όλοι προσπαθούν να ξοδέψουν όσα γίνεται λιγότερα.Μειωμένη βλέπει την κίνηση ο κ. Καραμπάτσος Δημήτρης, που έχει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Νίκος Bay» στην Πύλο, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση, που κάνει τον κόσμο «να φυλάγεται».
ΜαραθούποληΑν και φτάσαμε στο Μάραθο μεσημεράκι, το λιμάνι ήταν άδειο. Η κα Παναγιώτα Φραγκολιά, που έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια, σημειώνει ότι ο κόσμος δεν έχει έρθει ακόμα. Ξένο δεν έχει δει. Μόνο κάποιοι Έλληνες έχουν ζητήσει δωμάτια. Πέρυσι επισκέπτονταν την περιοχή πολλοί νέοι για Σαββατοκύριακο, φέτος τίποτα.Ίδια κίνηση με πέρυσι διαπιστώνει ο κ. Δημήτρης Τεριζάκης, του ξενοδοχείου Ένθεον. Τα Σαββατοκύριακα, βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερος, αλλά δε μένει, επιστρέφει στις δουλειές του. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, βλέπει ότι μπορεί να έχουν λιγοστέψει οι έξοδοι, αλλά όταν κάποιος αποφασίσει να βγει και ιδιαίτερα ο Έλληνας, το ευχαριστιέται και ξοδεύει. Προτιμά, όπως λέμε, να βγει μια και καλή, παρά κάθε ημέρα και να τη «βγάλει» με μια σαλάτα.Ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος από την ψαροταβέρνα «Μαϊστράλι», όταν τον ρωτάμε πώς πάει, μας δείχνει τις άδειες καρέκλες. Ούτε ένας πελάτης, όχι στο δικό του μαγαζί, σε κανένα: «Φέτος, τα πράγματα είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Οι επισκέπτες είναι λίγοι, ο κόσμος φυλάγεται. Και αν έρθουν το Σαββατοκύριακο και 100 άνθρωποι, δε λέει τίποτα».Υποτονική χαρακτηρίζει την κίνηση και ο κ. Κώστας Αγγελόπουλος από το ξενοδοχείο Artina. Περισσότερο έχει δει Έλληνες και σχεδόν καθόλου ξένους. «Η κρίση τούς έχει αγγίξει όλους, γιατί και αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή είναι πολύ συγκρατημένοι και μετράνε κάθε ευρώ» λέει.
ΠεταλίδιΑυτό το Σαββατοκύριακο άρχισε η κίνηση στο Πεταλίδι. Η κα Χρυσούλα Καρκούλη, από το ξενοδοχείο Grekis, σημειώνει ότι πολλοί επισκέπτες επιλέγουν περιοχές που έχουν φίλους για να φιλοξενηθούν: «Η σεζόν πλέον έχει περιορισθεί 20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ό,τι και αν τους πεις, όλοι ζητούν να γίνει καλύτερη τιμή. Πιστεύω ότι η κρίση στην Ελλάδα θα εμφανισθεί από το Σεπτέμβριο, τότε θα δώσει τα συμπεράσματά της η “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας, ο τουρισμός».Κάπως λιγότερη είναι η κίνηση στο Πεταλίδι, σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές, όπως λέει ο κ. Σταύρος Γρουσουζάκος, που διατηρεί ψαροταβέρνα. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και δε θέλει να ξοδέψει χρήματα, ενώ Ευρωπαίοι τουρίστες δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ωστόσο, οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να περάσουν και λίγες ημέρες καλά.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 18/07/2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Ξεχωρίζει η συναυλία του Αντώνη Ρέμου

image

Ξεκινούν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν έως τις 27 Αυγούστου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Πύλου. Μεταξύ άλλων στις 3 Αυγούστου θα δώσει συναυλία στην Πύλο ο Αντώνης Ρέμος και στις 25 Ιουλίου θα παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕΚ Κοζάνης το έργο του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης» με τους: Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πιατά, Κλειώ Δανάη Οθωναίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Πέμπτη 23 Ιουλίου
Γιάλοβα: Συναυλία Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου.
Παρασκευή 24 Ιουλίου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία κλασικού τμήματος του Ωδείο Πύλου.
Σάββατο 25 Ιουλίου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Θεατρική βραδιά με το έργο του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης» με τους: Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πιατά, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Κυριακή 26 Ιουλίου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Οπερα.
Δημοτικό Σχολείο στις 9.30 το βράδυ: Καλοκαιρινό αντάμωμα με θέμα «Ελιά και τουρισμός».
Κυριακή 2 Αυγούστου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο από μουσικούς της Καλαμάτας.
Δευτέρα 3 Αυγούστου
Μαρίνα Πύλου
: Συναυλία του Αντώνη Ρέμου.
Τρίτη 4 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: «Φεγγάρι Μάγια μου’κανες», συναυλία με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, με τον Παναγιώτη Καραγιώργη.
Τετάρτη 5 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Πύλου.
Πέμπτη 6 Αυγούστου
(Πανσέληνος)
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Θεατρική βραδιά με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».
Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Κυριών Πύλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορυφασίου.
Σάββατο 8 Αυγούστου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία αφιέρωμα, στο Γρηγόρη Μπιθικώτση με την Αννα Μπιθικώτση και το Σωτήρη Δογάνη. Διοργάνωση Δήμος Πύλου.
Δευτέρα 10 Αυγούστου
Κάστρο Πύλου
: «Σύγχρονες ματιές στο Αρχαίο Δράμα», θεατρικά δρώμενα λόγου, κίνησης και ζωντανής μουσικής από την ομάδα «Σύγχρονες ματιές».
Γλυφάδα: Θεατρική βραδιά με το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με το έργο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι» του Τζων Πάτρικ.
Τετάρτη 12 Αυγούστου.
Μαρίνα Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συνάντηση Πολιτισμών και Γεύσεων στην πόλη της Πύλου αι μουσική βραδιά με την ορχήστρα του Μάνθου Ζολότα.
Πέμπτη 13 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Αφιέρωμα στο Μ. Βαμβακάρη και Γ. Παπαιωάννου από το Ωδείο Πύλου.
Παρασκευή 14 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Μουσική βραδιά με τη χορωδία «Οι τροβαδούροι της Πύλου».
Κυριακή 16 Αυγούστου
Καλλιθέα
στις 9.30 το βράδυ: Θεατρική βραδιά με την κωμωδία «Η απαγωγή της Σμαράγδως» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας.
Δευτέρα 17 Αυγούστου
Καλλιθέα
στις 9.30 το βράδυ: Μου-
σική βραδιά και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας.
Τρίτη 18 Αυγούστου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Θεατρική Βραδιά με το Τρυφιλιακό Θέατρο.
Τρίτη 18 Αυγούστου ώρα 9.30μ.μ.
Λιμάνι Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Θεατρική παράσταση “Ομήρου Οδύσσεια” από το θέατρο “Ανέλιξη” με τους Μιχάλη Γιαννάτο, Ελενα Στάμου, Ελευθερία Γαλιατσάτου και Πέτρο Ξεκούκη.
Πέμπτη 20 Αυγούστου
Πλατεία Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία με το Γιάννη Νικολάου.
Παρασκευή 21 Αυγούστου
Μαρίνα Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία με το Λέκκα.
Σάββατο 22 Αυγούστου
Κάστρο Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Α’ Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας Β’ Ντουέτο Κιθάρα - Φωνή: Γ. Σταθόπουλος - Ε. Νικολίτσα.
Ικλαινα: Θεατρική βραδιά με το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με το έργο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι» τον Τζων Πάτρικ.

Κυριακή 23 Αυγούστου
Μόλος Πύλου
στις 9.30 το βράδυ: Συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Fantasmagoria» του Ωδείου Πύλου.
Πέμπτη 27 Αυγούστου
Γιάλοβα
στις 9.30 το βράδυ: «Γιορτή τρύγου».

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ν.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Την άλλη εβδομάδα για το δεματοποιητή στην Πύλο

Για την επόμενη εβδομάδα η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ανέβαλε τη γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά την εγκατάσταση δεματοποιητή και την προσωρινή αποθήκευση των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο” του Δήμου Πύλου.
«Προλαβαίνουμε τις προθεσμίες. Τ’ αφήνουμε για την εκπνοή του χρόνου», είπε ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέροντας ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για το σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Για τον ίδιο λόγο, γιατί υπάρχει χρόνος, αναβλήθηκε και η γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική μελέτη, που αφορά την αναβάθμιση και λειτουργία της υφιστάμενης γραμμής
μεταφοράς 150 KV Μεγαλόπολη -Καλαμάτα.

Ι. Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/07/2009

“Ανοιχτός” – 4ιχνος και με μικρό υψόμετρο

“Ανοιχτός”, 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους, ισόπεδους κόμβους και με το ελάχιστο δυνατό υψόμετρο, θα είναι ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Αυτό οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, όπου ξεκαθαρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της πρόσφατης ευρείας συνεδρίασης της επιτροπής, υπό την προεδρία του νομάρχη και με τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης και κατοίκων της περιοχής και του Μπουρνιά, για τις τεχνικές κατευθύνσεις ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης του έργου.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα στοιχεία του νέου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα είναι:
«α) Η κατάταξη της οδού θα είναι: Σύνδεση μεταξύ επαρχιών - οικισμών.
β) Η οδός να είναι τετράιχνη με διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας.
γ) Οι κόμβοι να είναι ισόπεδοι και να μελετηθεί η προσθήκη νέων κόμβων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ο δρόμος θα είναι “ανοιχτός”.
δ) Θα κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο για την ορθολογική λειτουργία του υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.
ε) Επιπλέον να συνταχθεί μελέτη οδικής ασφάλειας της οδού πέραν της μελέτης σήμανσης.
στ) Η μηκοτομή του νέου δρόμου θα έχει το ελάχιστο δυνατό υψόμετρο από το γύρωθεν φυσικό έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα και ορθολογική απορροή των υδατορεμάτων και ομβρίων υδάτων.
ζ) Να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να προηγηθεί η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η οποία θα συμβάλει στην εξεύρεση τεχνικά βέλτιστων λύσεων.
η) Συμβατότητα του οδικού άξονα Καλαμάτας - Ριζόμυλου με το συνεχιζόμενο οδικό τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος και Ριζόμυλος - Κορώνη».
Ο σύμβουλος της “Συνεργασίας για τη Μεσσηνία” Νίκος Πατσαρίνος ζήτησε να υπάρξει εξειδίκευση για παράπλευρους δρόμους στα “πρόσωπα” των οικισμών και πρόβλεψη για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου.
Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας απάντησε πως οι παράδρομοι προβλέπονται και δε χρειάζεται εξειδίκευση, ενώ απέρριψε την ιδέα του ποδηλατόδρομου, λέγοντας πως σε δρόμο με τέτοια κυκλοφορία θα είναι επικίνδυνα και για τον ποδηλάτη και για τον οδηγό (από τα κάγκελα) και ότι θα αυξηθεί πολύ το κόστος του έργου. Ο κ. Γιαννακέας και ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησαν πως ιδανικός για ποδηλατόδρομο είναι ο υφιστάμενος παραλιακός δρόμος στον Μπουρνιά μέχρι τα καρτ και τις
εκβολές Παμίσου, με την επέκταση του δρόμου 4 - 5 μέτρα προς τη νότια πλευρά.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/07/2009

Περίεργα περιστατικά

image

ΚΑΤΙ γίνεται τελικά στην Πύλο αυτό το διάστημα. Μια άλλη ενέργεια που άφησε αρνητικές εντυπώσεις στον κόσμο, ήταν η καταστροφή τμημάτων καρπουζοκαλλιέργειας στο δημοτικό διαμέρισμα Κυνηγού από φάρμακο που έριξε άγνωστος δράστης στο χωράφι του Τάκη Θεοδωρόπουλου, ξεραίνοντας μέρος της καλλιέργειας. Αγρότης στο επάγγελμα ο κ. Θεοδωρόπουλος υπέστη ζημιά τουλάχιστον 10.000 ευρώ στην παραγωγή που επρόκειτο να διοχετεύσει στην αγορά.

Τ. Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/07/2009

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Τσαμπουκάδες στην Πύλο

image

ΔΕΝ υπάρχει χειρότερο να ξυπνάς στις 2 τη νύχτα από τσαμπουκαλήδικες φωνές τσακωμού. Αναστατώνεσαι, εκνευρίζεσαι, βγαίνεις στο μπαλκόνι και περιμένεις την κατάπαυση του πυρός.
Η γειτονιά στην πλατεΐτσα (πλατεία Παπαφλέσσα) σηκώθηκε στο πόδι και ο λόγος; Δεν τον μάθαμε ακόμα. Εκείνο που μάθαμε είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να φορέσει “βραχιόλια” στους ανήλικους. Βέβαια πολλοί πήραμε τηλέφωνο στο Α/Τ Πύλου απ’ όπου άργησαν δραματικά να τους σκορπίσουν αν και το Αστυνομικό Τμήμα είναι 100 μέτρα από το
πεδίο των μαχών. Να σημειωθεί εδώ ότι η Πύλος ήταν και είναι φιλήσυχος τόπος με κατοίκους
φρόνιμους. Aγνωστα σε μας τα ουρλιαχτά και τα σπασίματα με μπουκάλια στο πεζοδρόμιο και
μας ξενίζει η κάθε είδους συμπεριφορά νυκτόβιων που ξυπνάνε τον κόσμο.
Oσο και να θέλει να υπερασπιστεί κανείς τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου που πράγματι κάνουν ό,τι μπορούν για την τάξη, στην περίπτωση αυτή έχασαν την μπάλα. Οι κάτοικοι της περιοχής εξοργίστηκαν γιατί το περιπολικό άργησε να πάει. Μόλις όμως πήγε σκόρπισαν. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν ο νόμος (κακώς) δεν δίνει το δικαίωμα στον αστυφύλακα να φορέσει “βραχιόλια” στον ανήλικο. Τον ενδιαφέρει να σπεύδει ταχέως και να παρεμβαίνει με άλλα μέσα. Δεν ήταν πάντως ανήλικοι οι τσαμπουκάδες Αλβανοί σύμφωνα με την μαρτυρία πολλών παιδιών από την Πύλο που τους γνώριζαν.
Oσο για το φιλήσυχο πνεύμα που επικρατεί στο χωριό σε τέτοιες περιπτώσεις ας μην είναι και
τόσο φιλήσυχο. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση της αδυναμίας, αν ταμπουρωνόμαστε μέσα από τις μπαλκονόπορτες περιμένοντας το περιπολικό. Ας κατεβεί και κανένας άλλος με τα σώβρακα στους δρόμους. Στο φινάλε ας βοηθήσουμε την Αστυνομία, δεν είναι επιλήψιμο στις μέρες μας.
Παλιά ήταν ρουφιανιλίκι, με την παλιά δεξιά. Τώρα είναι υποχρέωση του καθενός να συνεργάζεται όπως οι ίδιοι αστυνομικοί λένε και τούτο διότι παραδέχονται τις γενικότερες ελλείψεις της Πολιτείας.
Εάν δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, εάν δεν μπορείς να προστατευτείς, ένα είναι βέβαιο, ότι η ΕΛΑΣ δοκιμάζεται.
Τ. Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/07/2009


Που' σε καημένε Περικλή ( όχι ο αρχαίος αλλά ο θείος) παλιοδεξιέ και ρουφιάνε που, επί “επάρατης δεξιάς”, έτρεχες για τον διορισμό στο δημόσιο. Που' σε να διαβάσεις τα λόγια ενός φιλόσοφου.

Κώστας....

Ο «Δον Κιχώτης» στο Κάστρο της Πύλου Με Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά

Στο Κάστρο της Πύλου θα παρουσιάσει το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9.15 το βράδυ το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η διασκευή που παρουσιάζεται, στηρίζεται σε ένα αληθινό βίωμα του συγγραφέα: τη φυλάκισή του στο Αλγέρι. Ο Θερβάντες μαζί με τον Σάντσο και 10 ακόμη συγκρατούμενους δραπετεύουν από τη φυλακή, όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από Βερβερίνους πειρατές. Βρίσκονται σε ένα μισοεγκαταλελειμμένο παραλιακό χωριό, περιμένοντας κάποιο καράβι που θα τους πάει πίσω στην πατρίδα τους την Ισπανία. Τις ώρες της αναμονής, ο Θερβάντες και ο φίλος του Σάντσο, με τη βοήθεια των συγκρατουμένων τους, αφηγούνται την ιστορία του Δον Κιχώτη. Οι περιπλανήσεις του ιππότη και υπερασπιστή των καταφρονεμένων, ξετυλίγονται στη διάρκεια μιας νύχτας και επηρεάζουν βαθιά όλους όσους βρίσκονται στο μισοεγκαταλελειμμένο ψαροχώρι. Όταν ξημερώνει και το καράβι δεν εμφανίζεται, η συντροφιά πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Θερβάντες, ακολουθώντας τα χνάρια του Δον Κιχώτη, τους οδηγεί εκεί που δε φτάνει ανθρώπου νους…
Για την παράσταση του «Δον Κιχώτη», από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σημειώνει: «Μεστό και μεγαλειώδες, ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωά του: του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα! Ενός ανθρώπου που κινείται έξω από την κοινή λογική, που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι γενναίοι δεν τόλμησαν ποτέ, που δε σταματά να προσπαθεί ακόμη κι όταν η κόπωση έχει κατακλύσει την ψυχή και το σώμα του».
Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης. Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος. Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Ασλανίδης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Θερβάντες Αλόνσο Κιχάνα, Δον Κιχώτης), Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο Πάντσα), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αλντόντσα, Δουλτσινέα), Ισίδωρος Σταμούλης (Δρ Καράσκο, Ιππότης των καθρεπτών), Γιώργος Ζιόβας (Πανδοχέας, Δεσμοφύλακας), Γιώργος Γιαννόπουλος (Πέντρο, αρχηγός των μουλαράδων), Βασίλης Πουλάκος, Θοδωρής Προκοπίου, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Παπαγιαννάκη - Κόμη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.
"ΘΑΡΡΟΣ" 16/07/2009

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ευχαριστούν τον Αντ. Σαμαρά για επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων Παύλος Κατσαμπάνης και ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Τάκης Οικονομόπουλος, ευχαριστούν με ανακοίνωσή τους τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά τους, να επισκεφθούν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μαθητές που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/07/2009

Ν.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Για το δεματοποιητή στο Δήμο Πύλου

Για την εγκατάσταση δεματοποιητή στην Πύλο θα συζητήσει αύριο στις 10.30 το πρωί η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών. Συγκεκριμένα, θα εξετάσει και θα γνωμοδοτήσει για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά τη δεματοποίηση, προσωρινή αποθήκευση, μετά τη συλλογή και μεταφορά αστικών σύμμικτων απορριμμάτων (Α.Σ.Α.) στο Δήμο Πύλου.
Επίσης, θα γνωμοδοτήσει για τη μελέτη αναβάθμισης και λειτουργίας υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς 150 KV Μεγαλόπολη - Καλαμάτα Ι.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/07/2009

Στην κυκλοφορία του χρόνου ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΥΤΟΨΙΑ

image

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα παραδοθεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή αυτοψία που έγινε στην περιοχή και την σύσκεψη με τους αναδόχους του έργου, από το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, τον αρμόδιο αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, τον προϊστάμενο της ΔΕΚΕ Γιώργο Παπαηλίου, τον επιβλέποντα μηχανικό της ΔΕΚΕ Πολυχρόνη Παπαϊωάνου, τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Παναγιώτη Γιαννακέα και τους μηχανικούς της αναδόχου εταιρείας "Μετρό ΑΤΕ" Κώστα Κωσταντόπουλο και Κώστα Κατσαρό.
Βέβαια, βασικό ζήτημα εξακολουθούν να παραμένουν οι απαλλοτριώσεις, αφού υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μη δεχόμενοι να δώσουν την έκταση που απαλλοτριώνεται από την διάνοιξη του δρόμου. Μάλιστα οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται σε κομβικά σημεία του έργου, τόσο στο πρώτο χιλιόμετρο από τους Γαργαλιάνους όσο και στο τελευταίο αλλά και σε ένα ενδιάμεσο σημείο, με αποτέλεσμα οι εργασίες να μην μπορούν να προχωρήσουν με τους ρυθμούς που απαιτούνται.
Οσον αφορά την εξέλιξη των εργασιών, πέρα από τα σημεία όπου έχει προκύψει το ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλα τα τεχνικά του έργου, εκκρεμούν δύο μικρά στην αρχή του και ένα στο τέλος. Επίσης σε ένα μεγάλο μέρος του είναι έτοιμο για να γίνει η οδοστρωσία, ενώ σε κάποια άλλα δουλεύονται τα χωματουργικά. Οπως ειπώθηκε, στο τελευταίο κομμάτι υπάρχει και ένα ζήτημα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία το οποίο όμως φαίνεται να ξεπερνιέται. Οσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, πρόκειται για περίπου 30-40 ιδιοκτήτες που δεν έχουν πάρει τα χρήματα ούτε για τα επικείμενα ακόμη και ορισμένοι έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Μάλιστα η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο. Τα ποσά που έχουν δοθεί για απαλλοτριώσεις μέχρι τώρα είναι 2,528 εκ. ευρώ από σύνολο 2,812 εκ. ευρώ - δηλαδή, όπως υπογραμμίστηκε, υπολείπεται να πληρωθεί ένα ποσοστό 6,78%. Η στάση πάντως αυτή των ιδιοκτητών καυτηριάστηκε και από τον νομάρχη που μίλησε για αρνητικές νοοτροπίες ορισμένων μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο νομού.
Το μήκος του δρόμου θα είναι 12 χιλιόμετρα και το κόστος του, με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί, είναι 20 εκ. ευρώ. Θα είναι, στην ουσία, μια μεγάλη ευθεία, δίιχνος με μια λωρίδα εκτάκτου ανάγκης σε κάθε πλευρά και πλάτος 12 μέτρα, ενώ το πλάτος της απαλλοτρίωσης φτάνει τα 40 μέτρα. Χαρακτηρίστηκε ως ένα ιδιαίτερα αναπτυξιακό έργο για τη Δυτική Μεσσηνία αφού θα μικρύνει κατά πολύ τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των περιοχών ενώ θα παρέχει και ασφάλεια αφού γίνεται με όλες τις προδιαγραφές.
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας που ξεκίνησε από την αρχή του δρόμου και συνεχίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του μέχρι και το εργοτάξιο όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια και τα σχεδιαγράμματα με την πρόοδο των εργασιών, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και την ΔΕΚΕ. Την περιφέρεια για την ένταξη στο Γ' ΚΠΣ -θυμάμαι τον αγώνα που κάναμε με την κ. Αβούρη- και την ΔΕΚΕ για το έργο που προγραμμάτισε και επιβλέπει και παρά τις όποιες δυσκολίες, μεθοδικά με υπομονή
και επιμονή και με άρτια επιστημονική προσέγγιση, προσπαθεί και επιλύει τα προβλήματα αυτά. Η μικρή περαιτέρω απαίτηση χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου είναι απότοκη των δυσκολιών που συναρτώνται κυρίως με την νοοτροπία η οποία δυστυχώς έχει διαμορφωθεί και έχει εμπεδωθεί -αρνητικά βεβαίως- σε πολλά τμήματα του λαού μας.
Παρόλα αυτά η βεβαιότητα για την ολοκλήρωση του έργου του χρόνου το καλοκαίρι είναι ένας χρονικός προσδιορισμός που μας ικανοποιεί, είναι ένα άρτιο έργο, μια ολόκληρη ευθεία από τους Γαργαλιάνους στου Ρωμανού, με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, με γεωγραφικά χαρακτηριστικά τέτοια που τον κατατάσσουν στους δρόμους ταχύτητας και ασφάλειας, με διαβάσεις, με ρύθμιση των νερών και της κυκλοφορίας.
Είναι ένα κομμάτι 12 χιλιομέτρων που μικραίνει την απόσταση από τη Νότια Μεσσηνία στην Βόρεια στην δυτική ακτή. Θα αναδείξει τις χάρες και τις δυνατότητες της περιοχής, θα υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα, θα βελτιώσει τα αναπτυξιακά δεδομένα, θα δημιουργήσει ελκυστικότητα τουριστικών επενδύσεων, ήδη εδώ δίπλα είναι η ΠΟΤΑ, παραλίες απείρου κάλλους, όπως της Βοϊδοκοιλιάς, του Ρωμανού, της Χρυσής Ακτής, της Αγιάς Σωτήρας, του Βρωμονερίου, του Λαγκούβαρδου, της Αγίας Κυριακής, όλη η δυτική ακτή θα ανασάνει συγκοινωνιακά και αναπτυξιακά, θα επικοινωνήσει με αυτό το πολύ μεγάλο έργο. Θα είμαστε ευτυχείς και θα δώσουμε αγώνα γι' αυτό να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και το κομμάτι Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά που θα είναι ένα σύγχρονο μεγάλο έργο για την ανάπτυξη της περιοχής».
Κ.Μπ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/07/2009

ΠΑΣΤΕΛΙ ΛΑΜΠΟΥ Παράδοση από μέλι και σουσάμι




Χειροποίητα, παραδοσιακά και εσχάτως βιολογικά. Τα παστέλια της οικογένειας Λάμπου μελώνουν, χρόνια τώρα, μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας το τέλειο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής.


"ΟΙΚΟ" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 11/07/2009

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ζωοκλοπή στη Γιάλοβα

image

Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι της Γιάλοβας από ένα πρωτόγνωρο γεγονός ζωοκλοπής που έλαβε χώρα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή.
Εκλεψαν από τον Θόδωρο Γιαννόπουλο τρεις γίδες και δίπλα από το κτήμα του, προφανώς οι ίδιοι δράστες, έσφαξαν άλλες τρεις του Αντώνη Γιαννόπουλου. Τη λογική των δραστών είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς. Σημασία έχει ότι στις μέρες μας μπορούν να συμβούν τα πάντα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/07/2009


Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τέτοιες ενέργειες. Μου έρχεται στο μυαλό μόνο η ατάκα, από ταινία του Αυλωνίτη, “Που πάμε ρε!!!!"

Κώστας....

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καθαρίστηκε ξανά προχθές η παραλία Διβάρι στη Γιάλοβα

image

Για δεύτερη φορά φέτος καθαρίστηκε, προχθές, η παραλία Διβάρι στη Γιάλοβα από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ο πρώτος καθαρισμός είχε γίνει στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εταιρείας “ένα φορτηγό του Δήμου Πύλου γέμισε με σκουπίδια που συλλέχθηκαν κατά μήκος όλης της παραλίας 3,8 χιλιομέτρων από 12 εθελοντές, ένα εργάτη του Δήμου και ένα εργάτη που πρόσφερε ο Θ. Μπαλαφούτης. Αν και πέρυσι τοποθετήθηκαν κάδοι από το Δήμο Πύλου, 5 από αυτούς κλάπηκαν για άγνωστους λόγους και φέτος έχουν απομείνει 4 μεγάλοι κάδοι και 6 μικροί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση άνω των 500 μέτρων μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς την αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη περιοχή. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση κάδων, υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον μία φορά το μήνα, στην αρχή της σεζόν, και κάθε 10 μέρες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου, να γίνεται χειρονακτικός καθαρισμός από τους εργάτες του Δήμου. Είναι πραγματικά κρίμα, κάθε καλοκαίρι, η παραλία να δίνει εικόνα σκουπιδότοπου, χώρου που ο καθένας μπορεί να εγκαταλείψει κάθε είδους άχρηστο αντικείμενο, εστία μόλυνσης και προσέλκυσης αρουραίων, αδέσποτων γάτων και σκύλων, εικόνα που απέχει πολύ από τις προσδοκίες κάθε επισκέπτη αλλά και δημότη της περιοχή. Πόσω μάλλον όταν εισέρχεται σε μία προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
Παρακαλούμε το δήμο, τους δημότες και τους επισκέπτες να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους για να κρατήσουμε αυτή την περιοχή καθαρή, παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες παραλίες της Μεσσηνίας. Οι εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους προς τη κατεύθυνση αυτή, χρειάζονται όμως και την τοπική υποστήριξη”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/07/2009


Μπράβο στην πρωτοβουλία της Ορνιθολογικής. Τέτοιες αξιέπαινες ενέργειες έχει να επιδείξει πολλές. Αυτό που απομένει είναι να αποκτήσουμε κάποιες ευαισθησίες και εμείς και να “διορθώσουμε” την αισθητική μας. Είναι λίγο δύσκολο, γιατί δεν υπάρχει ανάλογη παιδεία, αλλά τίποτα δεν είναι και ακατόρθωτο.

Κώστας....

Βραβείο από το “Γαστρονόμο” της “Καθημερινής” στον Μεσσήνιο αρτοποιό Δημήτρη Κότσαρη

image

Περήφανους μας έκανε για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Κότσαρης, ο γνωστός Μεσσήνιος αρτοποιός που ψήνει εκλεκτό ψωμί στην Αθήνα εδώ και 60 χρόνια! Στις σελίδες του περιοδικού γεύσης “Γαστρονόμος” της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής”, είδαμε με χαρά πως ο κ. Κότσαρης κέρδισε ένα από τα βραβεία που κάθε χρόνο δίνει το περιοδικό σε εκλεκτά προϊόντα και παραγωγούς. Το βραβείο του το έδωσε ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος.
Ο κ. Κότσαρης είναι ο άνθρωπος που μίλησε το Μάη του 2008 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για το πώς φτιάχνει το ψωμί!
Τα καταστήματα “Πνύκα” του κ. Κότσαρη βρίσκονται Πρατίνου 13, Παγκράτι (τηλ. 210 7251941), Πετράκη 24, Σύνταγμα (210 3245162) και Τοσίτσα 26, Εξάρχεια (210 3812817).
Πάντα τέτοια!

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/07/2009

ΔΡΑΚΟΣ - ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ Επίσκεψη σε αντιπλημμυρικά έργα και στο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Περιοδεία στα υπό κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα της Ανω Μεσσηνίας και στο νέο δρόμο Γαργαλιάνοι -Ρωμανού, - έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου -, πραγματοποιεί σήμερα ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, με τον επικεφαλής της ΔΕΚΕ Γιώργο Παπαηλιού. Ο περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος δεν μπορεί να παραστεί, καθώς πρέπει να βρίσκεται σε συναντήσεις σε υπουργεία στην Αθήνα.
Γι’ αυτό ενημέρωσε χθες ο κ. Δράκος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 3 αντιπλημμυρικές εργολαβίες στην Ανω Μεσσηνία, της τάξης του 1 εκ. ευρώ η καθεμία. Για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού είπε ότι θα έχουν λεπτομερή ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο που θα λύσει πάρα πολλά ζητήματα κυκλοφορίας στη Δυτική Μεσσηνία. Θα συντμήσει το χρόνο από την Πύλο στην Κυπαρισσία, στην Τσακώνα και επίσης από την Πύλο στην Κυπαρισσία, στον Πύργο Ηλείας και προς βορράν κατά το Δυτικό Αξονα. Και θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού μας».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/07/2009

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Προσωπικό σε πολλές ειδικότητες στην ΠΟΤΑ

image

Σε αναζήτηση προσωπικού από τη Μεσσηνία βρίσκεται η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για τη λειτουργία του πρώτου προορισμού της Costa Navarino, το “Navarino Dunes” στου Ρωμανού. Εκεί θα λειτουργήσουν 2 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων από τη Starwood Hotels & Resorts, ένα γήπεδο γκολφ, γήπεδα τένις, συνεδριακό κέντρο, spa/θαλασσοθεραπεία, εστιατόρια καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αναζητά προσωπικό με στόχο τη μακροχρόνια συνεργασία. Οι θέσεις που προσφέρονται αφορούν σε ανειδίκευτους και ειδικευμένους ενδιαφερομένους των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης, λειτουργίας spa- θαλασσοθεραπείας, τεχνικών επαγγελμάτων, συντηρητών κήπων, επαγγελματιών αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και διοικητικές θέσεις με εμπειρία στα αντίστοιχα πεδία. Η αξιολόγηση και οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων, των γκολφ και των άλλων δραστηριοτήτων. Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του προορισμού, το Μάιο του 2010.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν αίτηση ενδιαφέροντος (στοιχεία επικοινωνίας, προϋπηρεσία αν υπάρχει, σύντομο βιογραφικό αν υπάρχει, επιθυμητός κλάδος απασχόλησης) στο φαξ 210 9404109 ή με e-mail στο: career@costanavarino.com, ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση TEMES A.E. Πεντέλης 5, 17564, Αθήνα, υπόψη Μ.Ε.Σ.17.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/07/2009

Ανεβαίνουν οι “μετοχές” του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ

image

Μέσα στους λίγους μήνες από την ημέρα που μπήκε στην κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει τις “μετοχές” του να ανεβαίνουν διαρκώς στο πολιτικό χρηματιστήριο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της εφημερίδας “Εθνος της Κυριακής”, σε περίπτωση αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία του κόμματος, για τη διαδοχή συγκεντρώνουν, η Ντόρα Μπακογιάννη το 26,9% των προτιμήσεων, ο Γιώργος Σουφλιάς το 19,1%, ο Αντώνης Σαμαράς το 15,4% και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 15%. Υψηλή είναι η άποψη των πολιτών για το έργο του Αντ. Σαμαρά ως υπουργού. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 66,9% θετικές γνώμες και 25,5% αρνητικές, ενώ στην πρώτη είναι ο Γιώργος Σουφλιάς με 72,6% θετικές και 23,6% αρνητικές γνώμες. Η Ντόρα
Μπακογιάννη βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 53,4% θετικές και 42,9% αρνητικές γνώμες.
Ιδιο σκηνικό και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ: Ο Γιώργος Σουφλιάς έρχεται πρώτος με 81,3% θετικές και 15,4% αρνητικές γνώμες, ο Αντώνης Σαμαράς είναι δεύτερος με 76,7% θετικές και 16,6% αρνητικές γνώμες και η Ντόρα Μπακογιάννη τέταρτη με 69,2% θετικές και 27,2% αρνητικές γνώμες.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/07/2009

Πολυκοσμία στο Ιντερνετ για διακοπές στη Μεσσηνία

image

Ρεπορτάζ Γιούλα Σαρδέλη
“Κόκκινο” χτύπησαν και το μήνα Ιούνιο οι αναζητήσεις στο Ιντερνετ για τη Μεσσηνία, από ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να την επισκεφθούν για τις διακοπές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο μήνα χρησιμοποιήθηκαν περίπου 15.000 λέξεις - κλειδιά σχετικές με το νομό μας! Οι τουρίστες φαίνεται να ψάχνουν πολύ για προτάσεις καλής διαμονής, ικανοποιητικές υπηρεσίες, αλλά και πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα. Από το Δήμο Καλαμάτας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σχολιάζει την επισκεψιμότητα του “Kalamata.gr”. “Τη σελίδα μας επισκέπτονται περίπου 250 άτομα κατά μέσο όρο την ημέρα, από όλους τους μηχανισμούς αναζήτησης, το google, το wikipedia, το in.gr. Το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών είναι από την Ελλάδα, αλλά και από τις χώρες Γερμανία, Αγγλία, Εσθονία, Καναδά, Γαλλία, Κύπρο, αλλά και από την Αμερική. Τον Ιούνιο είχαμε 8.000 επισκέψεις από 45 χώρες”, τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Οπως συνεχίζει, πρωτίστως ο κόσμος αυτός ψάχνει για προτάσεις διαμονής, αξιοθέατα και ιστορικά στοιχεία. “Η επισκεψιμότητα συνεχώς κινείται ανοδικά. Σύντομα θα ανεβάσουμε και link για περιήγηση και επεξήγηση των εκθεμάτων του νέου Μουσείου. Διακόσια αντικείμενα θα αναλύονται σε ψηφιακή μορφή για τους λάτρεις του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο. Να τονίσουμε πως πολύ χρήσιμος είναι και ο χάρτης GIS που υπάρχει στο site, στον οποίο αναγράφονται πού μπορεί να πάει ο τουρίστας από όπου και αν βρίσκεται, οι τρόποι μετακίνησης, οι οδοί”, λέει κλείνοντας ο κ. Μπασακίδης.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από το Τμήμα Πληροφορικής της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Μας ενημέρωσαν πως από το Μάιο μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 15.000 “χτυπήματα” στο site της Νομαρχίας “Μessinia.gr”. Oι ενδιαφερόμενοι είναι και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και το πρώτο που κοιτούν είναι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νομού. Ακόμη, αρκετοί διαβάζουν ψηφιακά τα φυλλάδια της ΝΑΜ και ψάχνουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία του νομού, τους μανιάτικους πύργους και το Κάστρο Καλαμάτας. Οπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του site “01Messinia” Βαγγέλης Λαδάς, την συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναζήτησης επισκέφθηκαν τον Ιούνιο πάνω από 15.000 επισκέπτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι από την Ελλάδα, ενώ ένα άλλο σεβαστό ποσοστό προέρχεται από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ολλανδία κατά πρώτο λόγο και από την Αυστραλία, την Αμερική, τη Γαλλία και τη Γερμανία σε ένα μικρότερο βαθμό. Το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι η διαμονή. Οι τουρίστες φαίνονται να ζητούν ξενοδοχεία και δωμάτια με πολύ καλές υπηρεσίες και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτά, αρκεί να εξυπηρετηθούν και να ξεκουραστούν. Οι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό επιθυμούν να υπάρχει στο κατάλυμα οπωσδήποτε υπηρεσία Διαδικτύου και πισίνα. Δεύτερη στα “ψαξίματα” των επισκεπτών ύστερα από τη διαμονή, έρχεται η αναζήτηση ακινήτων. Είναι μια τάση που δείχνει πως θα έχει μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον και μάλιστα κοντά στην περιοχή της Πυλίας.
Νούμερο ένα αρχαιολογικό... must των διακοπών αναδεικνύεται η Αρχαία Μεσσήνη, ενώ ακολουθεί το Κάστρο της Κορώνης. Οπως μας λένε οι άνθρωποι του “01Messinia”, το νέο Μουσείο της Καλαμάτας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον είναι η Βοϊδοκοιλιά και η Γιάλοβα. Ισως το καλό promotion του φυσικού κάλλους και των επιχειρήσεων να έχει οδηγήσει στην εξέλιξη αυτή.
Οπως απαντά ο κ. Λαδάς σε ερώτηση της “Ε”, οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας - μεγάλες και μικρές - έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου. “Ολα σχεδόν τα καταλύματα είναι σε ιστοσελίδες, ακόμη και αν δεν είναι οι δικές τους αποκλειστικά. Ισως λόγω της κρίσης που ξεκίνησε από το χειμώνα με τους πράκτορες του εξωτερικού, συνειδητοποίησαν πως αυτό το μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που έπαιρναν τα γραφεία, μπορούν να τα διαθέσουν στην ανάπτυξη του δικού τους ιστοχώρου, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος δικό τους”, τονίζει ο ίδιος. Το σίγουρο είναι πως για τον Ελληνα οι ημέρες των διακοπών σαφώς και έχουν μειωθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ομως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θέλουν αυτά τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν, να τα δώσουν σε καταλύματα που θα τους προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση, ύστερα από έναν “βαρύ” χειμώνα, που πέρασε με την ψυχολογική πίεση της οικονομικής κρίσης.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/07/2009

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Η Φοινικούντα γιόρτασε την Παναγία Τριχερούσα

image image

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκε χθες η πολιούχος της Φοινικούντας Παναγία Τριχερούσα. Τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία χοροστατήσαντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και έγινε λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της πόλης. Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο νομάρχης Δημ. Δράκος με τους αντινομάρχες Αγγελο Κωτσιόπουλο και Δημ. Καφαντάρη, οι δήμαρχοι Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής και Κορώνης Θεόδ. Σαλαντής, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα του ΚΕΔΒ, άνδρες του Λιμενικού Σώματος και η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου.
Να σημειωθεί πως τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κατέχει η Φοινικούντα από τον Σεπτέμβριο το 2005 και φυλάσσεται στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/07/2009

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Νομαρχία:Επισκέψη Ρώσων διδασκόντων

Η διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ Μόσχας και διευθύντρια του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στη Μόσχα Ναταλία Νικολάου, συνοδευόμενη από τους κ.κ. Βασίλειο Σερμπακώφ και Βαντίμ Γιαροβόι, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ελληνικό Σχολείο της Μόσχας και στο οποίο διδάσκουν άλλοι δύο Μεσσήνιοι καθηγητές, επισκέφθηκαν χθες το νομάρχη Μεσσηνίας. Συμμετέχουν δε στο πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνοδεύοντας 2 φοιτητές από τη Ρωσία, ενώ ζήτησαν από το νομάρχη να υπάρξει συνεργασία, ώστε του χρόνου να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας τα παιδιά από το Ελληνικό Σχολείο της Μόσχας.
Στο Ελληνικό ΣχολείοΗ κα Νικολάου και οι δύο Ρώσοι, που μιλούν άψογα ελληνικά, εξήγησαν στον κ. Δράκο πώς λειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο στη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή σε αυτό φοιτούν 50 παιδιά ηλικίας 7-17 ετών. Διευθυντής είναι Μεσσήνιος, από την Καλογερρόραχη, ενώ Μεσσήνια από τη Μουριατάδα είναι και η εκεί συντονίστρια εκπαίδευσης, Ξένια Χρονοπούλου.Αυτή την εποχή βρίσκονται στη Μεσσηνία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας ομογενών που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ο κ. Δράκος τούς πρόσφερε το δίτομο της Μεσσηνίας και τουριστικά έντυπα του νομού, ενώ η κα Νικολάου αντίστοιχα έντυπα της Ρωσίας στα ελληνικά και τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή του. Η επαφή με τους συγκεκριμένους Ρώσους είχε γίνει, όταν αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας συμμετέσχε στην έκθεση τουρισμού στη Μόσχα.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 11/07/2009

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Από Θουρία ξεκινά “Η απαγωγή της Σμαράγδως”

image

Πρεμιέρα θα κάνει αύριο στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίας το ΔΗΠΕΘΕΚ με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως» του Μιχάλη Κουνελάκη σε σκηνοθεσία Αλέκου Κολλιόπουλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας στις 1 και 2 Αυγούστου.
Για το έργο γράφει ο Aδαμάντιος Λεμός που σκηνοθέτησε την παράσταση όταν το έργο ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1995. «H Aπαγωγή της Σμαράγδως είναι ένα τέλειο “ορθόδοξο παραδοσιακό” θέατρο, με την έννοια ότι δεν ανήκει στη νέα μεταπολεμική γραφή που αναζητεί νέες φόρμες ή πειραματικούς, ανανεωτικούς κώδικες, που συνήθως χρειάζονται αποκρυπτογραφήσεις ή ξεχωριστές νοητικές ικανότητες από τον άμοιρο και μη μεμυημένο θεατή. Kαι για να εξηγηθώ καλύτερα, λέω πως όλες οι ανακατατάξεις και επαναστατικές τάσεις είναι επιτρεπτές, ωφέλιμες και αναγκαίες, φθάνει να πετυχαίνεται το πρώτο και κυριότερο σκηνικό συστατικό, το απαύγασμα της θεατρικής πράξης, που είναι η θεατρική μαγεία και μέσω αυτής η μέθεξη, το σκλάβωμα, η γοητεία του θεατή.
H Aπαγωγή της Σμαράγδως σίγουρα συγκεντρώνει αυτά τα χαρίσματα. Πρόκειται για μία ηθογραφική σατιρική κωμωδία που περιέχει όλα τα στοιχεία της σκηνικής αρχιτεκτονικής δομής. Mύθος, πλοκή, διαγραφή χαρακτήρων, ευρήματα, ενότητα δράσης, συνδυασμός κωμικού και τραγικού (όπως το εξαίρετο κρεσέντο του βασικού χαρακτήρα του έργου, του πονηρού, άπληστου, παραδόπιστου Γιάννη Xατζηφώτη, που, με το αβυσσαλέο πάθος του, ξεπερνά το Mολιερικό πρότυπο του Aρπαγκόν και φθάνει στη σχιζοφρένεια). Kι ακόμα, το πιο βασικό, οι κοινωνικές προεκτάσεις του έργου. Aίφνης, το εύρημα μιας μικρογραφίας πολέμου, βασισμένο ακριβώς στα αίτια (τα συμφέροντα και τις οικονομικές εξαρτήσεις) που τον προκαλούν, όπως η περίπτωση, και εδώ, του αδηφάγου εκμεταλλευτή Γιάννη Xατζηφώτη, που κατορθώνει να παρασύρει με το μέρος του σε σύρραξη ολόκληρο χωριό, με ηθικό αντίποδα το σωστό, καλοπροαίρετο και σπάνιο άνθρωπο, τον Λάμπρο (το δεύτερο πρωταγωνιστή), που με τις φιλοσοφικές ρομαντικές παρεμβάσεις του και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού της γριάς Σμαράγδως, που χρησιμοποιεί έξυπνα σαν δόλωμα, αντικατοπτρίζει μάταια τη χαμένη ελπίδα για έναν “... όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο”»
Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει κάνει ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, τη μουσική ο Νίκος Ξανθούλης, τη χορογραφία η Μαρία Λαδά, τους φωτισμούς ο Σαράντης Φάσσος και στη σκηνοθεσία του βίντεο ο Θανάσης Φειδάς. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μελισσάρης, Χρήστος Γλύκος, Γιώργος Τσαπόγας, Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος, Χρήστος Νέρης, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Αννέτα Παπαθανασίου, Ευη Γιαννακοπούλου, Χρυσάνθη Μαυράκη, Μαριέτα Αντιβάση.
Η παράσταση θα πάει και περιοδεία εντός και εκτός Μεσσηνίας. Οι μέχρι τώρα προγραμματισμένες παραστάσεις έχουν ως εξής: 17 Ιουλίου Μεσσήνη, 18 Καρδαμύλη, 25 Αρτεμισία, 26 Δώριο, 28 Μεθώνη, 29 Κυπαρισσία, 30 Ιουλίου Φιλιατρά. Για τον Αύγουστο το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής: 1 και 2 Κάστρο Καλαμάτας, 4 Χώρα, 5 Κορώνη, 7 Πεταλίδι, 8 Βλαχόπουλο, 9 Οίτυλο, 11 Κοπανάκι, 12 Αρφαρά,13 Λογγά, 14 Κρεμμύδια,16 Πύλος, 18 Μελιγαλάς, 19 Ιθώμη, 23 Συκεές Θεσσαλονίκης και 24 Λαμία. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι χώροι των υπολοίπων παραστάσεων.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/07/2009