Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΑ ΝΕΑ» Ω ξείν’ αγγέλλειν Μεσσηνίοις... να ψηφίσουν

Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για μερικές ψήφους. Ακόμη και μνημεία...κινεί, σαν τον Μωάμεθ και το βουνό. Κι ας υπάρχουν και αντιρρήσεις και στοιχεία που καταδεικνύουν την περί του αντιθέτου αλήθεια τουλάχιστον στην περίπτωση του περίφημου «Παρθενώνα της Πελοποννήσου», του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, που οι ιθύνοντες εκ-Πολιτισμένοι έσπευσαν να «μετακομίσουν» από την Ηλεία- ή την Αρκαδία, όπως τον αναφέρει στην αρχαιότητα ο Παυσανίας, αλλά και άλλες πηγές- στη Μεσσηνία. Η οποία, ω του θαύματος και της συμπτώσεως, είναι η εκλογική περιφέρεια των «μετακομιστών».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τοπικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας «Η Ολυμπιακή Πρόοδος» έστειλε λοιπόν επιστολή προς τους εκ-Πολιτισμένους «μετακομιστές», όπου αναφέρει: «Είναι εντελώς ακατανόητη όσο και εσφαλμένη και ανιστόρητη η αιφνιδιαστική και περίεργη απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προδήλως εκδόθηκε με υπόδειξη υπουργού (εν όψει εκλογών;) να «μετακομίσει» στη Μεσσηνία το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας, ενώ ανήκει ιστορικά στη Φιγάλεια, δηλαδή γεωγραφικά και διοικητικά στον Νομό Ηλείας, σύμφωνα και με τα όρια που έχουν τεθεί από χρόνια από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και όπως αυτό είναι γνωστό σε όλους. Η επίκληση και δη όψιμη των «συντεταγμένων» τής, μη αρμόδιας και άσχετης με τα όρια των νομών, UΝΕSCΟ, κατά την οποία δήθεν ο Ναός ανήκει στη Μεσσηνία, είναι αστεία επιχειρηματολογία και εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της. Ας λάβουν υπόψη ότι όλος ο κόσμος της Ολυμπίας και Ηλείας είναι εξοργισμένος με την απόφαση του ΥΠΠΟ και δεν μπορεί να την αφήσει αναπάντητη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι΄ αυτή την πρόκληση».
Ασε που έτσι το μνημείο, η αναστήλωση του οποίου ήταν ενταγμένη ήδη προς χρηματοδότηση στα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τη «μετακόμιση» χάνει τη χρηματοδότηση και πρέπει να μπει σε νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου! Ασ’ τα βράσ’ τα, δηλαδή...
Φοίβη “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/09/2009

Αρχαιολογικό Πάρκο στον Επικούριο προτείνουν οι σύλλογοι της Τριφυλίας

image

Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για τη γεωγραφική θέση του Επικούριου Απόλλωνα και να αποτελέσει η περιοχή ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσιολατρικό πάρκο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, που απαντά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”. Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού διόρθωσε καθυστερημένα ένα ολοφάνερο λάθος, ενώ μέγα ζήτημα αποτελεί η κλοπή της ζωφόρου του Ναού, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λονδίνου και πρέπει να διεκδικήσουμε την επιστροφή της.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Καράμπελα, σημειώνονται τα εξής: Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 28/09/2009 σελίδα 22 με υπογραφή «ΦΟΙΒΗ», σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα πρέπει να ενώνει όλους τους Ελληνες.
2. Ο Ναός είναι άγνωστος στους Ελληνες γιατί κανένα σχολικό βιβλίο δεν έχει έστω μια φωτογραφία του, παρ’ ότι είναι ο δεύτερος καλοδιατηρημένος ναός της χώρας, έργο του Ικτίνου, με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
3. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η περίφημη ζωφόρος του αποτελούμενη από 23 πλάκες με αμαζονομαχίες και κενταυρομαχίες βρίσκονται στο μουσείο του Λονδίνου.
4. Συνεπώς το κύριο αίτημα όσον αφορά τον Επικούριο Απόλλωνα, πέρα από την αναστύλωσή του, είναι η επιστροφή της ζωφόρου του.
5. Αντί λοιπόν να διεκδικούμε την επιστροφή της ζωφόρου, που κλάπηκε το 1814, έγινε μεγάλο θέμα σε ποια αρχαιολογική υπηρεσία ανήκει ή σε ποιο νομό ανήκει ο Ναός.
6. Προφανώς η γεωγραφική θέση του Ναού δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, και κακώς έγινε πολιτικό θέμα μέσα στην προεκλογική περίοδο, κάτι που αδικεί το Ναό και διαιρεί τους κατοίκους μιας ορεινής περιοχής που αγωνίζονται για την ανάπτυξή της.
7. Σε όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Ναό είναι γνωστό ότι ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα βρίσκεται στα χωράφια της Κοινότητας Σκληρού, Δήμου Είρας Μεσσηνίας και μάλιστα 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Νομό Ηλείας.
8. Ουσιαστικά η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού για την χωροθέτηση του Ναού διόρθωσε, καθυστερημένα μάλιστα, ένα ολοφάνερο λάθος.
9. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για τη γεωγραφική θέση του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα. Ο Ναός μαζί με τις άλλες αρχαιότητες και το ποτάμι της Νέδας πρέπει να ενώσουν τη Μεσσηνία και την Ηλεία και να αποτελέσουν ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσιολατρικό πάρκο.¨

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/09/2009

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Τέλος τα λεωφορεία που έφθαναν για τις εκλογές Χιλιάδες Μεσσήνιοι ψηφίζουν σε άλλες πόλεις

Τείνουν προς εξαφάνιση τα λεωφορεία με τους ετεροδημότες που μετακινούσαν χιλιάδες ψηφοφόρους από την Αθήνα στον τόπο καταγωγής τους μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας και τους υποψηφίους που επιθυμούν, “κρατάει” στην περιοχή της πρωτεύουσας 4.855 ψηφοφόρους που ψηφίζουν σε 10 διαφορετικά εκλογικά τμήματα. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την κινητοποίηση των υποψηφίων στην Αθήνα, οι οποίοι με συνεχείς εκδηλώσεις προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα τους “βομβαρδίζουν” με διαφημιστικό υλικό. Πολύ λιγότεροι είναι οι ετεροδημότες σε άλλες περιοχές και ειδικότερα: Θεσσαλονίκη 168, Αχαΐα 39, Αργολίδα 17, Κορινθία 14, Λακωνία 12, Αιτωλοακαρνανία 12, Εύβοια 11, Αρκαδία 7, Ηλεία 7, Ημαθία 7, Πιερία 6, Ζάκυνθος 5, Κεφαλλονιά 5, και από ένας σε Σέρρες, Πέλλα και Χαλκιδική. Συνολικά οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 5.168.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/09/2009

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλάζουν τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

image

Αλλάζουν από τον Οκτώβριο τα δρομολόγια των αεροπορικών γραμμών σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Ειδικότερα:
- Η επιδοτούμενη γραμμή της Ολυμπιακής για Θεσσαλονίκη παραμένει με 3 δρομολόγια την εβδομάδα, τα οποία θα γίνονται κάθε Τετάρτη (αντί Τρίτης), Παρασκευή και Κυριακή. Και πλέον θα είναι το ένα βραδινό και τα άλλα δύο απογευματινά. Την Τετάρτη θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 9 το βράδυ και θα αναχωρεί στις 10. Την Παρασκευή και την Κυριακή θα φθάνει στις 4 παρά 10 το απόγευμα και θα αναχωρεί για Θεσσαλονίκη στις 4.20.
- Η γραμμή της Sky Express για Ηράκλειο παραμένει με 3 δρομολόγια, τα οποία θα γίνονται κάθε Δευτέρα (αντί Τρίτης), Πέμπτη και Σάββατο (αντί Κυριακής). Θα είναι πρωινά και τα τρία, με άφιξη στην Καλαμάτα στις 9.30 και αναχώρηση στς 10.
Η αλλαγή εδώ ισχύει από αύριο 28 Σεπτεμβρίου.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/09/2009

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Σαμαρά:Να ντύσουμε το λάδι με πολιτισμό και ιστορία

samara%2026-9-09-2

Να «ντύσουμε» με πολιτισμό και ιστορία το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για την προβολή και προώθησή του στις αγορές. Η πρόταση αυτή του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, που καταθέτει σήμερα μέσα από τη συνέντευξή του στο «Θ», στοχεύει στην κάλυψη του σημαντικού ελλείμματος που έχουμε ως χώρα στο συγκεκριμένο τομέα, όσον αφορά σ’ αυτό το κορυφαίο αγροτικό μας προϊόν. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει μέχρι και παραδείγματα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική, θέτοντας στο επίκεντρο τη Μεσσηνία, έναν τόπο που διαθέτει γραπτές αναφορές στο ελαιόλαδο πριν καν υπάρξει η ελληνική γραφή! Η μοναδική μας κληρονομιά, που ξεκινά από τις πινακίδες γραμμικής γραφής Β΄ οι οποίες βρέθηκαν στο ανάκτορο του Νέστορα και αναφέρονται στο ελαιόλαδο, δηλαδή ο ελληνικός πολιτισμός ανά τους αιώνες, «μπορεί άνετα να αποτελέσει υπόβαθρο της εμπορικής προώθησης, δίνοντας ταυτότητα στο προϊόν, συνδέοντας την Ελλάδα με το ελαιόλαδο, υποστηρίζοντάς το», σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού.

Μια τέτοια προσπάθεια, της οποίας σημαντική είναι η οικονομική διάσταση, είναι δύσκολη, επίπονη, απαιτεί την κάλυψη πολλών παραμέτρων και «θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι», σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, που υπόσχεται να προωθήσει αυτή τη στρατηγική με όλες του τις δυνάμεις.
Όσα πολύ ενδιαφέροντα είπε ο υπουργός Πολιτισμού απαντώντας στις ερωτήσεις του «Θ», ακολουθούν:

-Μια δοκιμή μεσσηνιακού ελαιολάδου πείθει ακόμη κι έναν άσχετο ουρανίσκο για την ποιότητά του. Πού σκοντάφτει το προϊόν μας και δεν μπορεί να βρει το δρόμο του, επώνυμα, για την αγορά;
-Το ελαιόλαδό μας είναι το καλύτερο του κόσμου κι ασφαλώς δεν πάσχει από ποιότητα. Πάσχει όμως από τεκμηρίωση, από προβολή και προώθηση. Για την τεκμηρίωση της ποιότητας, ήδη προωθείται η λειτουργία του Εργαστηρίου Πιστοποίησης και Ελέγχου του Ελαιολάδου, προοπτική που εξήγγειλε στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά την προμήθεια του αναγκαίου και πανάκριβου επιστημονικού εξοπλισμού για χημικές αναλύσεις, απομένει η στελέχωση του Εργαστηρίου με τους κατάλληλους επιστήμονες.

Υστερούμε
Όσον αφορά στην προβολή και προώθηση, υστερούμε κατά πολύ. Το κορυφαίο προϊόν μας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό τον εμπορικό έλεγχο των Ιταλών, αποτελώντας στα μπουκάλια τους το «μυρωδικό» που δίνει άρωμα και γεύση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο πωλούν. Μάλιστα, τελευταία παρατηρήθηκε η ανησυχητική τάση να μην αποτελεί διέξοδο για το λάδι μας ούτε η Ιταλία. Ισχυρές ισπανικές φίρμες αγόρασαν παραδοσιακά ιταλικά ονόματα του ελαιολάδου και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον καταναλωτή στη γεύση του ισπανικού προϊόντος, το οποίο διαθέτουν σε αφθονία, με ανταγωνιστικές τιμές, ευτυχώς όμως όχι στα δικά μας επίπεδα ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγορασμένες από τους Ισπανούς ιταλικές φίρμες προβαίνουν σε πολύ μικρότερες αγορές ελληνικού ελαιολάδου, σε σχέση με ό,τι έκαναν παλιά.

-Πώς τα έχουν καταφέρει, όμως, οι Ιταλοί; Τι κάνουν και κατορθώνουν να κυριαρχούν στις αγορές;
-Οι Ισπανοί αγόρασαν ιταλικές φίρμες, επειδή οι Ιταλοί επί δεκαετίες έχουν κατορθώσει να ταυτίσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πωλούν με τον ιταλικό τρόπο ζωής και διατροφής, που περιλαμβάνει πολλές ελκυστικές παραμέτρους: υγιεινή, νόστιμη και ευχάριστη διατροφή, κουζίνα με ποιότητα πρώτων υλών και όμορφα παρουσιασμένα πιάτα, κομψότητα, στυλ, ρομαντισμό, παράδοση, άψογη αισθητική. Το πολιτισμικό τους πρότυπο προέρχεται από την Αναγέννηση και τροποποιείται-διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, με ένα άκρως επιτυχημένο μείγμα παράδοσης και καινοτομίας. Παράδοσης στη γεύση, τη νοστιμιά, την όμορφη παρουσίαση και καινοτομίας στην επεξεργασία και συσκευασία του ελαιολάδου, με την εφαρμογή όλων των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας, για την προστασία του καταναλωτή.
-Εμείς οι Έλληνες, με τόσο και τέτοιο απόθεμα πολιτισμού και ιστορίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο;
-Καίριο πλεονέκτημά μας ως Ελλήνων είναι η τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά, για την οποία δεν αρκεί να είμαστε περήφανοι και να καυχόμαστε, αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή έξυπνα για να επιλύσουμε προβλήματα του σήμερα.
Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Πολιτισμού, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις τεράστιες δυνατότητες προβολής και προώθησης του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εάν καταφέρουμε να το «ντύσουμε» με πολιτισμό και ιστορία, εάν χρησιμοποιήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό, αρχαίο και βυζαντινό και νεότερο, σαν όχημα για το μήνυμά μας. Εξετάσαμε, λοιπόν, μέσα στο περιορισμένο διάστημα της θητείας μου στο υπουργείο, αυτή την προοπτική.

Συμβολική κίνηση
Πρώτη σημαντική συμβολική μας κίνηση: στον περιβάλλοντα χώρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο μέσα σε 3 μήνες έχουν επισκεφθεί πάνω από 700.000 άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο, φυτέψαμε δεκάδες αιωνόβιες και νεαρές ελιές, που οι περισσότερες ήρθαν από τη μεσσηνιακή γη. Θέλαμε να συνδέσουμε την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού με το δέντρο της ελιάς.

-Με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα; Θα είναι πρακτική και αποτελεσματική η σύνδεση του ελαιολάδου με τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοσή μας, ως όχημα του μηνύματός μας προς τους εν δυνάμει καταναλωτές του ελαιολάδου;
-Ζούμε στον ίδιο τόπο όπου οι αρχαίοι πρόγονοί μας παρήγαγαν το ίδιο προϊόν από το ίδιο δέντρο. Μπορούμε μέσα από έντυπη και ηλεκτρονική επικοινωνία να δείξουμε τη συνέχεια της καλλιέργειας της ελιάς από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, με παραγωγή των ίδιων ποιοτικών προϊόντων. Η Αθήνα η ίδια, ως πόλη, είναι συνδεδεμένη με το δέντρο της ελιάς,  αφού η θεά Αθηνά κέρδισε τον αγώνα με τον Ποσειδώνα, όταν προσέφερε στους κατοίκους των Αθηνών ως δώρο το δέντρο της ελιάς. Πόσα ντοκιμαντέρ μπορούμε να δημιουργήσουμε, κάνοντας αναφορές στο μύθο αυτό, συνδέοντας την ελιά και την καλλιέργειά της με τα πασίγνωστα μνημεία των Αθηνών ή αναδεικνύοντας τα απομεινάρια της καλλιέργειας και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που υπάρχουν από τα πανάρχαια χρόνια σε διάφορους τόπους της Ελλάδας!

Στο επίκεντρο η Μεσσηνία
Πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει η Μεσσηνία, που μέχρι και οι πινακίδες σε γραμμική γραφή Β΄ του ανακτόρου του Νέστορα κάνουν λόγο για ελαιόλαδο, που ήταν τόσο μεγάλης σημασίας αγαθό ώστε να φυλάσσεται στο παλάτι του βασιλιά!
Πόσες ιστορίες μπορούμε να πούμε για το ελαιόλαδο, είτε χρησιμοποιώντας αρχαίες πηγές, είτε αναπαριστώντας με σύγχρονους τρόπους όσα ξέρουμε από εκείνη την εποχή.
Για παράδειγμα, φανταστείτε κινούμενα σχέδια, που θα προβάλλονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο και θα έχουν ως πρωταγωνιστή-πρότυπο για τη νέα γενιά έναν νεαρό ήρωα που μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα, περπατά στην ιερή Άλτη, τρώει φαγητά φτιαγμένα με ελαιόλαδο, αλείφεται με ελαιόλαδο για να παλέψει, νικά και στεφανώνεται με στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς.

Κι από το Βυζάντιο
και τους νεότερους χρόνους
Πολλά μπορούμε να πάρουμε και από το βυζαντινό πολιτισμό, για να προβάλουμε το ελαιόλαδο στους σλαβικούς ιδίως λαούς, δεδομένου ότι η χρήση του είναι γνωστή σ’ αυτούς από την Ορθοδοξία, την κοινή μας πίστη.
Και οι νεότεροι χρόνοι όμως δεν υστερούν, καθώς μέσα από το λαϊκό μας πολιτισμό μπορεί να αναδειχθεί η σύνδεση του ελαιολάδου με την καθημερινή πρακτική του Έλληνα και ιδίως η χρήση του σε γιορτές και τελετουργίες, που ενδυναμώνει το ρόλο του πέρα από ένα προϊόν που κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου.

-Ποιος είναι εκείνος που έχει τις γνώσεις για να συνδράμει στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας;
-Γι’ αυτή την προσπάθεια υπάρχουν οι φορείς που θα βοηθήσουν: πανεπιστήμια, αρχαιολογικές εταιρείες, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ερευνητικά ινστιτούτα στην Ελλάδα και διεθνώς, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Μόνο την έκθεση «Ελαίας Εγκώμιον» να θυμηθώ, που παρουσιάστηκε μέχρι και στη Νέα Υόρκη, στο κτήριο του ΟΗΕ το 2004 επί δίμηνο, με μεγάλη επιτυχία, να τι μπορούμε να πετύχουμε αν δουλέψουμε συστηματικά!

-Είναι δυνατή, λοιπόν, η σύνδεση στην πράξη του πολιτισμού και της εμπορικής προώθησης του ελαιολάδου;
-Ο πολιτισμός μπορεί άνετα να αποτελέσει υπόβαθρο της εμπορικής προώθησης, δίνοντας ταυτότητα στο προϊόν, συνδέοντας την Ελλάδα με το ελαιόλαδο, υποστηρίζοντάς το με εκδόσεις, εκθέσεις, μελέτες, ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, ιστοσελίδες, που άμεσα θα το συναρτούν με την Ελλάδα, αναδεικνύοντας φυσικά και τη μεσσηνιακή παράμετρο, που είναι τόσο σημαντική.
Από κάθε θέση θα προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή τη στρατηγική, σε βάθος χρόνου και με διάρκεια, ώστε να δώσουμε στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας την ώθηση που του αξίζει.

Οικονομική διάσταση
Και κάτι ακόμα. Να σας μιλήσω όχι μόνο ως υπουργός Πολιτισμού, αλλά και ως οικονομολόγος. Υπάρχει και η οικονομική διάσταση. Μια μεγάλη εκστρατεία προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό χρειάζεται πολύ ευρηματικό μάρκετινγκ, πολύ δυναμική στρατηγική προώθησης πωλήσεων. Από το πώς θα διαφοροποιήσεις το προϊόν σου, πώς θα το συσκευάσεις, πώς θα θέσεις τις προτεραιότητες και θα αναπτύξεις τα δίκτυα διανομής στο εξωτερικό, πώς θα το διαφημίσεις από χώρα σε χώρα, πώς θα εκμεταλλευτείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά σου, πώς θα αντιμετωπίσεις το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές σου έχουν διεισδύσει πρώτοι κ.λπ.

Όλοι μαζί
Εδώ, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι. Οι παραγωγοί, τα Επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία, η ομογένεια κ.ά. Και όχι μόνο για το ελαιόλαδο, αλλά για ολόκληρο «το πακέτο» των προϊόντων της ελιάς. Χρειάζεται μια συνολική, μακροχρόνια στρατηγική που θα την υπηρετήσουμε όλοι. Δεν αρκεί να έχουμε το καλύτερο προϊόν –που το έχουμε!-, πρέπει να γίνουμε οι καλύτεροι, ώστε να το προωθήσουμε αποτελεσματικά παντού στον κόσμο.

Του Κώστα Κοντοθανάση “ΘΑΡΡΟΣ” 27/09/2009

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “NAVARINO BAY” ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ Πολυτελείς βίλες σε υπόσκαφα κτήρια

image

Ηπρώτη υπόσκαφη υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα της Ευρώπης θα είναι το “Navarino Bay” που θα δημιουργηθεί από την ΤΕΜΕΣ του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στη Γιάλοβα. Αυτό επισημαίνουν ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν χθες στον αθηναϊκό Τύπο και σε δικτυακές πύλες με οικονομικό περιεχόμενο. Υπόσκαφα είναι τα κτήρια που λαξεύονται κάτω από το έδαφος και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Γιάλοβα το υπόσκαφο ξενοδοχείο, που θα αποτελείται από πολυτελείς βίλες και λίγο-πολύ θα μοιάζει με το… χωριό των χόμπιτ (των πασίγνωστων βιβλίων του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, “Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών” και “Χόμπιτ”), θα αναπτυχθεί από τον ταϊλανδέζικο οίκο “Banyan Tree” που ειδικεύεται στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων αυτού του είδους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επιλογή αναδόχου για την κατασκευή της μονάδας θα γίνει σύντομα. Η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του 2010 και τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν ή το 2012 ή το 2013.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: Σε ό,τι αφορά την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του συγκροτήματος “Navarino Bay”, όπου θα αναπτυχθεί και το μοναδικό υπόσκαφο ξενοδοχείο στην Ευρώπη, η εταιρία ΤΕΜΕΣ προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια μέθοδο που εφάρμοσε και στην περίπτωση της ανάθεσης του έργου στο “Navarino Dunes”.
Ειδικότερα, προτίθεται να προσκαλέσει έναν μικρό αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών και μέσω διαπραγματεύσεων μαζί τους να αναθέσει το έργο σε εκείνη που θα κάνει την καλύτερη οικονομικοτεχνική προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας (Ακτωρ, J&P Αβαξ και Τέρνα), η εταιρία ΤΕΜΕΣ σκέφτεται να συμπεριλάβει στη short list την Intrakat, τη ΒΙΟΤΕΡ, τη Μηχανική και την ΕΚΤΕΡ.
Η σχετική διαδικασία πιστεύεται πως θα ξεκινήσει την προσεχή άνοιξη, ενώ δεν αποκλείεται το έργο να μοιραστεί τελικά σε δύο εταιρείες: η μία θα αναλάβει να κατασκευάσει το ξενοδοχείο “Banyan Tree”, ενώ η άλλη τη δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα του “Navarino Bay”. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία του συγκροτήματος “Navarino Bay” αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ και εκτός των δύο ξενοδοχείων θα διαθέτει επίσης γήπεδο γκολφ (βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του), κέντρο spa, συνεδριακές εγκαταστάσεις, μαρίνα και υποδομές για θαλάσσια σπορ.”
Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/09/2009

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Γιορτάστηκε στην Πύλο η Παναγία Μυρτιδιώτισσα

image

Εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς και φέτος η πολιούχος και προστάτιδα της Πύλου, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Προχθές το απόγευμα τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Χθες κατά την ημέρα της εορτής, στον όρθρο χοροστάτησε στη θεία λειτουργία και ομίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Μετά τη θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτανεία της ιερής εικόνας στην κεντρική πλατεία. Στην τελετή και στην λιτανεία παρεβρέθηκε και ο μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης.
Τ. Αλ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/09/2009

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση του αιώνα

image

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων στην “Costa Navarino” της ΠΟΤΑ στο Ρωμανού. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με Αθηναίους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι σε 7 μήνες θα φιλοξενηθούν οι πρώτοι τουρίστες στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα “Romanos Navarino Dunes Resort - The Luxury Collection” και “Westin Navarino Dunes Resort”. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η αεροπορική εταιρεία Air Berlin θα ξεκινήσει πτήσεις για Καλαμάτα από Νυρεμβέργη.
Η “Costa Navarino” θα αποτελέσει τον νέο πολυτελή προορισμό στη Μεσόγειο, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Το συγκρότημα “Romanos Navarino Dunes Resort - The Luxury Collection” περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, με 142 ιδιωτικές πισίνες και πολλές κοινόχρηστες. Το δε “Westin Navarino Dunes Resort” διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες, με 123 ιδιωτικές πισίνες αλλά και αρκετές κοινόχρηστες. Στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του “Navarino Dunes” υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν περίπου 750 άμεσες θέσεις εργασίας - με προοπτική ο αριθμός αυτός να ανέλθει σταδιακά στις 1.200.

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/09/2009

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον Επικούριο Απόλλωνα

image

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στο έργο της αναστήλωσης και στην προβολή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα τονίζει η προϊσταμένη της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη, αναφερόμενη στην πρόσφατη υπαγωγή του μνημείου στην Εφορία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.
Η Ξένη Αραπογιάννη γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του συγκεκριμένου αρχαιολογικού μνημείου, καθώς το έχει υπηρετήσει και ως προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία και ως μέλος της Επιτροπής Συντήρησης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Σχετικά με την υπαγωγή του αρχαίου ναού στη Μεσσηνία η κ. Αραπογιάννη μας είπε: «Ηταν μια διοικητική πράξη η οποία έπρεπε να γίνει βάσει του ισχύοντος Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού που λέει με σαφήνεια ότι στη διοικητική αρμοδιότητα κάθε Εφορίας Αρχαιοτήτων εντάσσονται όλα τα μνημεία που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του νομού.
Αποδείχτηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού ότι το αίτημα που είχαν ανέκαθεν οι Μεσσήνιοι ήταν σωστό, ότι δηλαδή ο Ναός βρισκόταν εντός των ορίων της Μεσσηνίας και μάλιστα σε απόσταση τουλάχιστον τριών xιλιομέτρων από την Ηλεία. Επομένως δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση ότι θα έπρεπε να υπαχθεί διοικητικά στη ΛΗ’ ΕΠΚΑ και αυτό έγινε με μια απλή διοικητική, διορθωτική πράξη διότι στην κήρυξη του μνημείου είχε γραφτεί εσφαλμένα ότι ο Ναός βρίσκεται στο Νομό Ηλείας ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στη Μεσσηνία» σημείωσε η κ. Αραπογιάννη.
Εκείνο που τόνισε επίσης, είναι ότι σημασία έχει όχι πού ανήκει ένα τόσο σπουδαίο μνημείο αλλά το πώς προστατεύεται και προβάλλεται. «Θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος σχετικά με την υπαγωγή στη Μεσσηνία ότι δεν πρόκειται για μια μικρόψυχη ενέργεια, γιατί ο Ναός όντως ανήκει σε όλον τον κόσμο και είναι και μνημείο της UNESCO άλλωστε. Δεν παύει να είναι μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά τεράστιας σημασίας για τη Μεσσηνία και ένα μνημείο τεράστιας λάμψης κι εμβέλειας που έχει να προσφέρει πάρα πολλά και σε άλλους τομείς στη Μεσσηνία.
Αρκεί βεβαίως να συνεχιστεί το έργο της αναστήλωσης και της προστασίας αυτού του μνημείου με τη συνεργασία της Επιτροπής Συντήρησης και της ΛΗ’ ΕΠΚΑ που έχει και τη διοικητική ευθύνη όλου του Nαού και του περιβάλλοντος χώρου. Θα παίξει ρόλο στο πόσο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Επιτροπή να προχωρήσει το έργο της για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ως προς την προβολή του βέβαια εμείς θα έχουμε την ευθύνη» τόνισε η προϊσταμένη της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/09/2009

Αγιασμός στο Σύλλογο Κυριών Πύλου

Αυτή την Κυριακή στις 6 το απόγευμα θα γίνει η τελετή έναρξης για τη νέα χρονιά από το Σύλλογο Κυριών Πύλου. Επίσης θα γίνει αγιασμός, καθώς και οι εγγραφές των παιδιών. Ο σύλλογος ανακοινώνει πως και φέτος θα λειτουργήσει το χορευτικό σχήμα των ενηλίκων, με την επιμέλεια του Μιχάλη Σακκά.

“ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ” 24/09/2009

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΥΛΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΝ ΠΥΛΩ
Γνωστοποιείται ότι αύριον Πέμπτην, 24ην Σεπτεμβρίου, εορτήν της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, πανηγυρίζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου.
Σήμερον Τετάρτην το εσπέρας, παραμονή της εορτής, καί περί ώραν 6 μ.μ., θα ψαλή ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Την 11ην νυκτερινήν ώραν, θα γίνη έναρξις της νυκτερινής θείας Λειτουργίας, η οποία θα λήξη περί την 1.30 πρωινήν ώραν.
Την επομένην, κυρίαν ημέραν της εορτής, θα τελεσθή ο Ορθρος και η θεία Λειτουργία όπου θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήση η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, ανά τας οδούς της πόλεως Πύλου, προς ευλογίαν των κατοίκων αυτής και των προσκυνητών, επί παρουσία των Αρχών του Νομού και της πόλεως και πλήθους εκκλησιάσματος.
Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί, όπως προσέλθουν και παρακολουθήσουν τας ως άνω Ιεράς Ακολουθίας προς ψυχικήν καί πνευματικήν αυτών ωφέλειαν.
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Νιόκαστρο Πύλου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Εξερευνητές στο Νιόκαστρο. Γνωρίζοντας το κάστρο» θα υλοποιήσει η 26η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, στο Νιόκαστρο Πύλου καθ’ όλη τη σχολική περίοδο 2009 - 2010. Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον χώρο του κάστρου, να καταλάβουν τον αμυντικό του χαρακτήρα, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής μέσα σε αυτό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας, στις τρεις τελευταίες τάξεις των δημοτικών σχολείων (Δ’, Ε’, ΣΤ’). Θα πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου Πύλου (Νιόκαστρο) κάθε Τρίτη (διάρκεια: μιάμιση με δύο ώρες περίπου). Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να καλέσουν τα εξής τηλέφωνα: 27210 22534 και 27210 26770, στην 26η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Μεθώνης 10 και Κανάρη - Καλαμάτα) και 27230 22010 στο Νιόκαστρο Πύλου.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/09/2009

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Τεχνικά έργα στον αυτοκινητόδρομο

image image

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία, στα πρώτα 8 χιλιόμετρα από την Τσακώνα έως τα Τσουκαλέικα. Συνεργεία κατασκευάζουν διάφορα τεχνικά έργα, κυρίως για την απορροή των ομβρίων: στο ύψος του Κατσαρού και προς τα Τσουκαλέικα, στην ευθεία της Αλλαγής, στη γέφυρα του Ντουράκου στον υφιστάμενο
εθνικό δρόμο και στον υπό δημιουργία καινούργιο κόμβο της Αλλαγής και στη σύνδεσή του με τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Τσακώνα. Προκαταρκτικές εργασίες διάνοιξης του δρόμου έχουν γίνει και στο ύψος των Αρφαρών, όπου έχουν κοπεί ελιές στο σημείο που θα φτιαχθεί ο ανισόπεδος κόμβος.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/09/2009

Στην πλατεία των μπαρ ο Αντ. Σαμαράς

image

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία, το Σάββατο το βράδυ απόλαυσαν το ποτό τους στα μπαρ της Πλατείας Αμφείας (Παπλωματάδικα). Η πλατεία ήταν γεμάτη και ο κ. Σαμαράς συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Απόλαυσε το ποτό του και μίλησε με πολλούς νεαρούς φίλους του. Γενικά η πλατεία των μπαρ είναι γεμάτη σε αντίθεση με τις πλατείες των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Για αυτό ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί περνούν ή θα περάσουν από τις πλατείες - στέκια της νεολαίας.

Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/09/2009

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ Και ανοιχτά της Μεσσηνίας τα ραδιενεργά απόβλητα;

image

Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Λεγκαμπιέντε συγκεντρώνοντας στοιχεία, πιθανολογεί ότι υπάρχουν ύποπτα ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα στο Ιόνιο δυτικά των ακτών της Μεσσηνίας. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά την ανακάλυψη “ραδιενεργού ναυαγίου” στην Ιταλία. Η περιβαλλοντική οργάνωση ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι η Μαφία βυθίζει πλοία με ραδιενεργά απόβλητα εισπράττοντας τεράστια ποσά από τις βιομηχανίες που θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Ολα αυτά μέχρι... προχθές ήταν απλώς θεωρίες. Μετά την αποκάλυψη όμως του 1ου “ραδιενεργού ναυαγίου” όλοι αναρωτιούνται πόσα άλλα
τέτοια ναύαγια υπάρχουν. Στο χάρτη που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα τα “Τα Νέα” φαίνεται ότι 7 από τα ύποπτα ναυάγια βρίσκονται δίπλα στους Παξούς, δυτικά της Κεφαλονιάς, δυτικά και νότια της Ζακύνθου, καθώς και στα ανοιχτά της Μεσσηνίας. Ο εκπρόσωπος της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Αντόνιο Περγκολίτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Νέων” είπε: «Συλλέγουμε στοιχεία γι’ αυτού του είδους τα ναυάγια εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου έχουμε καταρτίσει έναν μεγάλο φάκελο με τα ναυάγια που πιθανώς να έχουν προκληθεί από τη Μαφία για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στον βυθό της Μεσογείου. Κάποια από αυτά τα ύποπτα ναυάγια εντοπίζονται κοντά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο Ιόνιο». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Γεράνιος, επισημάνει ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ραδιενεργών ναυαγίων: «Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βρεθούν τα ναυάγια είναι με μετρήσεις ραδιενέργειας, μόνο όμως σε περίπτωση κατά την οποία έχει αρχίσει έστω και μικρή διαρροή. Και πάλι, πρέπει να ξέρεις πού έχει γίνει το ναυάγιο για να κάνεις την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι μέρος ή όλο το φορτίο μπορεί να έχει παρασυρθεί από τα ρεύματα. Αν δεν υπάρχει διαρροή, τότε είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν καθώς η ακτινοβολία γάμμα που εκπέμπεται είναι ελάχιστη για να μετρηθεί», λέει ο κ. Γεράνιος. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «σε περίπτωση που βρεθεί ραδιενεργό ναυάγιο σε μεγάλο βάθος, ο μόνος τρόπος για να ανακτηθούν τα απόβλητα είναι από ειδικό μικρό υποβρύχιο που τα συλλέγει και τα απομονώνει με ασφάλεια».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία πέρα από τα ιταλικά δημοσιεύματα, τα οποία έχουν αναπαραχθεί και στον ελληνικό Τύπο. «Η Επιτροπή είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα ατομικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάτι περισσότερο ούτε είχαμε κάποια ειδοποίηση ή ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές».

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/09/2009

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

“Navarino Dunes” Μεταφυτεύονται 16.000 ελιές και 8.000 εσπεριδοειδή

image

Σημειώνοντας ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του “Navarino Dunes” βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, η εταιρεία ΤΕΜΕΣ ανακοινώνει ότι επεκτείνει το πρόγραμμα φυτεύσεων και οικολογικής αναβάθμισης των περιοχών της “Costa Navarino”, που έχει ξεκινήσει από το 2004. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έως σήμερα έxουν φυτευτεί 335 δέντρα και 1.622 θάμνοι. Εχουν μεταφυτευτεί 6.500 ελαιόδεντρα και 2.000 εσπεριδοειδή, ενώ συνολικά θα μεταφυτευτούν 16.000 ελαιόδεντρα και 8.000 εσπεριδοειδή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του “Navarino Dunes” να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης, η TEMES υλοποιεί και επεκτείνει τις δράσεις του προγράμματος φυτεύσεων και οικολογικής αναβάθμισης των περιοχών της “Costa Navarino” που έχει ξεκινήσει από το 2004. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των σημαντικών βιοτόπων της περιοχής, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η διατήρηση - ανάδειξη του μεσσηνιακού τοπίου, με τη χαρακτηριστική και μοναδική μεσογειακή του χλωρίδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
- Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου οικοσυστήματος του ποταμού Σέλα που εντάσσεται στο δίκτυο “NATURA 2000”.
- Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), βάσει της εγκεκριμένης ειδικής τεχνικής μελέτης. Τα έργα της φάσης αυτής περιελάμβαναν απομάκρυνση του μη ιθαγενούς καλαμιού και ενίσχυση της παρόχθιας βλάστησης με φυτεύσεις θάμνων και δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή. Συνολικά φυτεύτηκαν σε επιλεγμένες θέσεις στις παρόχθιες περιοχές του Σέλα 335 δέντρα, όπως πλατάνια, ιτιές, κουτσουπιές και αρμυρίκια, και 1.622 θάμνοι διαφόρων τοπικών ειδών - όπως πικροδάφνες, λυγαριές, μυρτιές και βιβούρνα. Η φροντίδα των φυτών και η παρακολούθηση της ανάπτυξής τους γίνεται από ειδική ομάδα γεωπόνων και τεχνικών της TEMES με τη συνεργασία της ΕΟΕ, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αναπαραγωγής και διαβίωσης μικρών θηλαστικών και πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Η επόμενη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία
ελεγχόμενων διαδρομών προσπέλασης για τους επισκέπτες, θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2009.
Φυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου
Στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των φυτεύσεων του περιβάλλοντος χώρου, των εγκαταστάσεων και του γηπέδου γκολφ στο “Navarino Dunes”, βάσει ειδικής τεχνική μελέτης. Μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί συνολικά πάνω από 80.000 θάμνοι και δένδρα της τοπικής χλωρίδας. Η ολοκλήρωση της φάσης αυτής αποτελεί το πρώτο βήμα του μεγαλύτερου προγράμματος φυτεύσεων και οικολογικής αναβάθμισης που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έχουν φυτευτεί στην περιοχή ανάπτυξης της “Costa Navarino” πάνω από 800.000 θάμνοι και δέντρα διαφόρων τοπικών φυτικών ειδών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη του μεσσηνιακού τοπίου.

Πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης ελαιοδέντρων και εσπεριδοειδών
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης των ελαιοδέντρων και των
εσπεριδοειδών που βρίσκονταν εντός του εργοταξίου. Το πρόγραμμα αυτό, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, έχει στόχο να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του μεσσηνιακού τοπίου στην περιοχή της “Costa Navarino”. Μέχρι σήμερα, 6.500 ελαιόδεντρα και 2.000 εσπεριδοειδή έχουν μεταφερθεί σε προσωρινές θέσεις φύτευσης και, σταδιακά, παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής, μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση. Με το πέρας του προγράμματος θα έχουν μετεγκατασταθεί τουλάχιστον 16.000 ελαιόδεντρα και περισσότερα από 8.000 εσπεριδοειδή και άλλα δέντρα. Χάρη στην εμπειρία και τη σκληρή δουλειά των ειδικών επιστημόνων που συντονίζουν και επιβλέπουν το πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης, το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος αγγίζει το 100%».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/09/2009

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Βουτιά ΙΧ στο μόλο της Πύλου

image

Στο λιμάνι της Πύλου έπεσε προχθές το βράδυ επιβατικό αυτοκίνητο με οδηγό έναν νεαρό 21 ετών. Ο νεαρός κατάφερε και βγήκε από το αυτοκίνητο σώος και αβλαβής. Το ατύχημα συνέβη προχθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο στο μεγάλο μόλο, ο οδηγός έβαλε μπρος και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στο... βυθό. Το αυτοκίνητο ανασύρθηκε χθες το απόγευμα με γερανό.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/09/2009

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Διακριτική στάση Σαμαρά για τον Επικούριο Απόλλωνα ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

image image

Τα όρια του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου του Επικούριου Απόλλωνα και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβάνονται εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία. Τη γνωμάτευση αυτή
έκανε η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενη τις συντεταγμένες που έχουν δημοσιευτεί για το μνημείο στην UNESCO κατά την κήρυξη ως διατηρητέου. Μετά από αυτό η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού Μ. Καρατζά, με έγγραφο στο Εθνικό Τυπογραφείο, ζήτησε να εκδοθεί νέο ΦΕΚ ώστε να αλλάξει η σχετική αναφορά υπουργικής απόφασης του 1986 και να συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση ότι ο ναός “βρίσκεται στην περιοχή Βάσσες του Δήμου Είρας, Ν. Μεσσηνίας”.
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στο ΚΑΣ στις 2 Ιουλίου, με κοινό πολυσέλιδο υπόμνημα του νομάρχη Δημ. Δράκου, του προέδρου της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Παν. Νίκα και του δημάρχου Είρας Γιαν. Αδαμόπουλου. Το υπόμνημα συνοδευόταν από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που είχε ληφθεί στις 11 Ιουνίου 2007 (με ψήφος 19-1), από ψήφισμα της ΤΕΔΚ στις 11 Ιουλίου 2007 και ομόφωνη απόφαση του δ. σ. Είρας στις 24 Μαϊου 2007. Μετά από αυτά κινήθηκε η διαδικασία από το ΚΑΣ που ανέθεσε την έρευνα στη Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και αποφάνθηκε ότι ο Επικούριος Απόλλωνας βρίσκεται στα όρια της Μεσσηνίας. Από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι φανερό ότι η έκδοση του διορθωτικού ΦΕΚ που “φέρνει” το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Μεσσηνία, είναι προϊόν υπηρεσιακής διαδικασίας και όχι πολιτικής απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά. Και είναι βέβαιο ότι την ίδια κατάληξη θα είχε η προσπάθεια και κατά το παρελθόν, αν το ΚΑΣ αποφάσιζε να ερευνήσει την υπόθεση με βάση τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί. Οι... συντεταγμένες δεν αλλάζουν με υπουργική απόφαση και είναι προφανές ότι όλο αυτό το διάστημα έγιναν προσεκτικοί χειρισμοί έτσι ώστε να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να μην θεωρηθεί η όποια απόφαση ως αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης.
”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/09/2009

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η Aegean “χτυπάει” με τη μισή επιδότηση

image

Ακυρώθηκε λόγω εκλογών ο διαγωνισμός για την επιλογή της αεροπορικής εταιρείας που θα εκτελεί το “άγονο” δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, και η Aegean Airilines ζητάει μέχρι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός να εκτελεί το δρομολόγιο εισπράττοντας το 50% της επιδότησης που λάμβαναν μέχρι σήμερα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές. Οπως φαίνεται θα ξεσπάσει πόλεμος για τα “φιλέτα” των άγονων γραμμών ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες, και το δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει μήλον της έριδος καθώς έχει μεγάλη επιβατική κίνηση. Αν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός οι εταιρείες που θα επιλέγονταν
θα ξεκινούσαν τα δρομολόγια την 1η Οκτωβρίου. Τώρα η ηγεσία του υπουργείου καλείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου να μοιράσει την πίτα των άγονων γραμμών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήσει δυσαρεστημένο κανέναν επιχειρηματικό όμιλο.
Συγκεκριμένα χθες το πρωί το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, λόγω εκλογών, οι διαγωνισμοί για την επιλογή των αεροπορικών εταιρειών που θα αναλάβουν τις 24 άγονες γραμμές, καθώς και για την επιλογή φορέων επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 μικρότερα ελληνικά αεροδρόμια. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν: “Κατά τη μεταβατική περίοδο, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα ελληνικά αεροδρόμια”.
Η πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης έδειχνε ότι μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός τα δρομολόγια θα συνεχίσουν να εκτελούνται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Λίγο αργότερα
όμως παρενέβη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Ailines Θόδωρος Βασιλάκης στέλνοντας επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Στην επιστολή του ο κ. Βασιλάκης επισημαίνει ότι η Aegean δύναται να αναλάβει όποιο μέρος του έργου των γραμμών, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, προτείνοντας συνάμα συμβολικό αντιστάθμισμα, ήτοι το 50% του αντισταθμίσματος που καταβάλλεται σήμερα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές για την εκτέλεση αντίστοιχων γραμμών. Ο κ. Βασιλάκης τονίζει ότι η Aegean θέτει στη διάθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τον στόλο της για την εκτέλεση του κοινωνικού έργου των πτήσεων όλων των άγονων γραμμών.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 26 Αυγούστου ανοίχθηκαν οι προσφορές των 7 εταιρειών που συμμετείχαν στον δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, δεν ισχύει πια, λόγω των εκλογών, και θα επαναπροκηρυχθεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/09/2009

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία στην Πυλία

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, πρόκειται να δημιουργηθούν σε περιοχές των Δήμων Κορώνης και Μεθώνης, τα 3 στα Βουνάρια και το άλλο στη Φοινίκη. Ειδικότερα: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, ιδιοκτησίας Χρήστου Καμβύση, δυναμικότητας 98 κλινών, στα Βουνάρια του Δήμου Κορώνης.
Επίσης, προωθήθηκαν στη Νομαρχία Μεσσηνίας οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 ξενοδοχειακών μονάδων, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων: ιδιοκτησίας Ηλία, Αγγελου - Παναγιώτη Καραμπέτσου, κατηγορίας 3 αστέρων, δυναμικότητας 46 κλινών, στη θέση “Περούλια”, στα Βουνάρια. Ιδιοκτησίας “Hotel Kolonides Beach Α.Ε.”, κατηγορίας 3 αστέρων, δυναμικότητας 32 κλινών, στη θέση “Γυάλικα”, στα Βουνάρια. Ιδιοκτησίας της υπό σύσταση εταιρείας “Σωκράτης Λαζαρίδης και Βασιλική Πόπορη”, κατηγορίας 4 αστέρων, δυναμικότητας 28 κλινών, στη θέση “Πάνω Μπουρδί ή Σκάτζα”, στη Φοινίκη του Δήμου Μεθώνης.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/09/2009

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

image

Από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν από την προκήρυξη των εκλογών, διασφαλίσαμε ταχύτατα και με τον καλύτερο τρόπο την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα:
• Για την αποπληρωμή και ολοκλήρωση των κτηριολογικών εργασιών στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας εξασφαλίστηκαν 2,6 εκ. € ενώ παράλληλα, μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρή Δραβίλλα, αναμένεται άμεσα η έκδοση πρόσκλησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα II” (ΕΠΑΝ II) που θα χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, με κορυφαία δράση το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
• Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκτέλεση έργων ανάδειξης και προστασίας του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου του Νομού Μεσσηνίας. Συγκεριμένα, στο νομό έχουν προϋπολογισθεί περίπου 15 εκ. € για έργα στα πλέον σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς
χώρους του Νομού. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα παρακάτω:
- Συντήρηση, αναστήλωση, ανάδειξη των Κάστρων: Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας και Ανδρούσας.
- Αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων στην Αρχαία Μεσσήνη.
- Αντικατάσταση μεταλλικού στεγάστρου ανακτόρου Νέστορος στο Λόφο Εγκλιανού.
- Συντήρηση και ανάδειξη των Θολωτών και Θαλαμοειδών Τάφων Μεσσηνίας.
- Αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου Περιστεριάς.
- Στερέωση και Αποκατάσταση του Ιερού ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος στη Χριστιανούπολη Μεσσηνίας.
- Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Νιόκαστρο Πύλου.
- Αποκατάσταση της Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς.
- Αναπαλαίωση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Ιθώμης.
Τα μεγάλα αυτά έργα έρχονται να ακολουθήσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αλλά και την αποκατάσταση και στερέωση του Κάστρου της Καλαμάτας με την παράλληλη απαλλοτρίωση του ακινήτου Σπυρίδη.

Μετά από πολλά χρόνια η Μεσσηνία μπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Στόχος μας η αξιοποίηση ενός από τα πιο ισχυρά μας πλεονεκτήματα, δηλαδή της διασύνδεσης του πολιτιστικού πλούτου του νομού με την τουριστική μας ανάπτυξη και την επένδυση της ΠΟΤΑ».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/09/2009

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πλησιάζουμε σε μια επόμενη Μεταπολίτευση ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Πλησιάζουμε σε μιαν επόμενη Μεταπολίτευση, πολύ πιο σταθερής, δίκαιης, λειτουργικής και ουσιαστικής δημοκρατίας. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς σε αποκλειστική συνέντευξη στην “Ε”. Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι “η δημοκρατία μας είναι κοντά σε μιαν επόμενη φάση, με πολύ λιγότερα περιθώρια χειραγώγησης της πολιτικής ζωής από εξωθεσμικά κέντρα και πολύ περισσότερες δικλίδες δημοκρατικού ελέγχου από την κοινωνία. Δηλώνει ότι “στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα” και ότι η Νέα Δημοκρατία έχει “και τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να κάνει τις τομές που δεν έγιναν ως τώρα”. Αναφερόμενος στα τοπικά θέματα σημειώνει ότι “η Μεσσηνία μπήκε πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου”.

Δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια πρόωρες εκλογές, με τον πρωθυπουργό να ζητά την ψήφο των πολιτών για τα ζητήματα των οποίων τη λύση έχει εξαγγείλει από το 2004. Ποια είναι τελικά η πραγματική αιτία προσφυγής στις κάλπες;
«Η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, να παραμεριστούν οι αναχρονιστικές δυνάμεις του λαϊκισμού και να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της υπευθυνότητας. Που θέτουν το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Που λένε την αλήθεια στο λαό. Που δεν τον αποπροσανατολίζουν. Και εμπιστεύονται την ωριμότητά του. Δεν τον «παραμυθιάζουν»... Αυτό ήταν ανέκαθεν το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό έθεσε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη…».
Είχατε διαφωνήσει με την επιλογή των εκλογών. Η διαφωνία είχε να κάνει με λόγους τακτικής σχετικά με την καταλληλότητα του χρόνου ή πιστεύετε ότι από κυβερνητική θέση η Νέα Δημοκρατία είχε τη δυνατότητα να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα;
«Οπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός δεν ήταν εύκολη απόφαση. Και γι’ αυτό υπήρχαν κι άλλες σκέψεις. Αλλά από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, ο πρωθυπουργός διακήρυξε από το βήμα της ΔΕΘ ότι «θα τα δώσει όλα όσο ποτέ άλλοτε». Το ίδιο κάνουμε όλοι μας… από την πρώτη γραμμή, ως απλός στρατιώτης, δίνω και ΄γώ τη μάχη μου με όλες μου τις δυνάμεις για τον ίδιο στόχο».
Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δύσκολη θέση όχι μόνον εκλογικά, αλλά και ιστορικά. Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο σε σχέση με αυτή τη διαπίστωση.
«Αυτή δεν είναι μια κοινή εκλογική μάχη. Για πρώτη φορά βγήκε πρωθυπουργός και μίλησε τόσο ανοικτά, με τέτοια ειλικρίνεια σε στιγμές κρίσης. Και είπε αλήθειες και μόνον αλήθειες. Είναι κάτι περισσότερο από σπάνιο στην ιστορία του τόπου ένα πρωθυπουργός να μην εμφανίζεται προεκλογικά με ευχάριστες εξαγγελίες για το εκλογικό σώμα. Όμως απαντώ και στην παρατήρησή σας ως προς την «ιστορικά δύσκολη θέση» της ΝΔ. Προσέξτε. Η ιστορία έγραψε πάντα για τους υπεύθυνους ηγέτες και προσπέρασε απαρατήρητα τους δημαγωγούς και όσους φωνασκούν. Και περιττό βέβαια να τονίσω ότι τις δικαιωμένες ιστορικά θέσεις της Ν.Δ. ακολουθεί σήμερα μετά από θολές περιπλανήσεις και το κόμμα του κ. Παπανδρέου. Είναι βέβαια αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανατρέψει ένα αρνητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, κάτι όμως που έχει συμβεί διεθνώς πολλές φορές. Αλλά εκείνος που βρίσκεται σε αληθινά δύσκολη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ που πρέπει κι αυτό να μιλήσει με ειλικρίνεια, να πει τι θα κάνει, χωρίς να τάζει ψεύτικους παραδείσους. Γιατί τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει. Νομίζετε ότι είναι εύκολο αυτό;».
Εχετε δεχθεί από φίλους και ψηφοφόρους παράπονα για πράγματα που έγιναν ενώ δεν έπρεπε να γίνουν ή το αντίστροφο;
«Ασφαλώς κι υπάρχουν παράπονα. Κυρίως, για πράγματα που δεν κάναμε. Είτε γιατί δεν προλάβαμε. Είτε, καμιά φορά, γιατί δεν τολμήσαμε. Είτε γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Είτε γιατί δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «συναίνεσης». Τα είπε, άλλωστε, όλα αυτά ο πρωθυπουργός σε μια ιδιαίτερα ειλικρινή αυτοκριτική, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά τώρα κι εμείς είμαστε πιο έμπειροι και η κρίση δεν μας αφήνει περιθώρια αναβλητικότητας και θάρρος δείξαμε ότι διαθέτουμε. Γιατί αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσει με τέτοια ειλικρίνεια και να αναλάβει δεσμεύσεις για δύσκολες αποφάσεις, απαιτεί θάρρος που άλλος κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιδείξει… Συνεπώς, τώρα έχουμε και τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε τις τομές που δεν έγιναν ως τώρα. Ικανοποιώντας και τα κυριότερα παράπονα του κόσμου μας. Αλλά κι ολόκληρου του ελληνικού λαού…».
Σε ελάχιστο χρόνο προέκυψαν σοβαρά ζητήματα όπως το Βατοπέδι, η υπόθεση Παυλίδη, οι χειρισμοί της υπόθεσης Χριστοφοράκου-Ζίμενς και άλλα που έπληξαν σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι οι υποθέσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν σωστά από την ηγεσία της ΝΔ και ποιος τελικά έχει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και καταμαρτυρούνται;
«Η Νέα Δημοκρατία δεν συγκάλυψε καμία σκανδαλώδη υπόθεση, όπως έκανε επανειλημμένα το ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Εδώ δεν υπάρχει ούτε καν περιθώριο σύγκρισης. Τι σύγκριση να κάνουμε, για παράδειγμα, με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, από το οποίο χάθηκαν τρισεκατομμύρια δραχμές από πάνω ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές και για το οποίο ουδέποτε λογοδότησε κανείς; Στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύφθηκαν τα πάντα, εξετάστηκαν τα πάντα και τιμωρήθηκαν όσοι έπρεπε. Επί πλέον, έχουμε περιπτώσεις, όπως η υπόθεση Ζίμενς, για τις οποίες η μόνη σκανδαλώδης συμπεριφορά που έχει αποκαλυφθεί κι έχει ομολογηθεί, αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και γι’ αυτές τις
υποθέσεις καλούν τη Νέα Δημοκρατία να «απολογηθεί»! Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο…».

Πολλές παρεμβάσεις παλαιότερα αφορούσαν τα ζητήματα της οικονομίας και έχετε θέσει ανοικτά το ζήτημα μιας άλλης πολιτικής. Πιστεύετε ότι αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα έχει “στοιχίσει” στους πολίτες και τη Νέα Δημοκρατία;
«Πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι διάφορα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα ή ταχύτερα. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι πριν την κρίση η πολιτική της ΝΔ είχε επιτύχει σημαντική -κάποιες φορές και θεαματική- βελτίωση σε όλους σχεδόν τους δημοσιονομικούς τομείς. Σε σχετικά λίγο χρόνο και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Δέστε για παράδειγμα το έλλειμμα που είχε μειωθεί από 7,2% το 2004 στο 2,7% το 2006. Ή την ανεργία που είχε πέσει από το 11,2% το 2004 (όταν διεθνώς υπήρχε οικονομική άνθιση) στο 8,2% το 2008. Και σήμερα, παρά την κρίση, εξακολουθεί να είναι 9,5%, παρά την διεθνή κρίση, πολύ χαμηλότερη από ό,τι την παραλάβαμε το 2004 χωρίς διεθνή κρίση τότε. Αυτή είναι αναμφισβήτητη πρόοδος. Που επιτεύχθηκε χάρη στην πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμα καλύτερα; Πιθανόν να μπορούσαν. Αλλά αυτό δεν μειώνει τα επιτεύγματα που ήδη υπήρξαν. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως, με τη διεθνή κρίση, όταν όλες οι χώρες βυθίστηκαν σε βαθιά ύφεση και η Ελλάδα πλήγηκε πολύ λιγότερο μέχρι στιγμής. Ακριβώς επειδή ήταν καλά «θωρακισμένη». Τώρα, όμως χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, για να ξεπεράσουμε την κρίση ταχύτερα και υγιέστερα…».
Τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο ήθους, ύφους, πολιτικής και μπορεί να λύσει ζητήματα που δεν έλυσε στα 5,5 χρόνια που κυβερνά τον τόπο;
«Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, και ισχυρή λαϊκή εντολή, η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική. Το ήθος και το ύφος το είδατε: έχει ξαναϋπάρξει πρωθυπουργός, στην καρδιά διεθνούς κρίσης, να μιλά με τέτοια ευθύτητα και ειλικρίνεια στην κοινωνία παραμονές εκλογών, έχετε δει πολλά τέτοια παραδείγματα υπευθυνότητας, αλλά κι εμπιστοσύνης στο κριτήριο του ελληνικού λαού; Σε ό,τι αφορά την πολιτική, ακούσατε τις συγκεκριμένες προτάσεις του πρωθυπουργού. Συγκρίνετέ τις με τις αντίστοιχες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αν ποτέ τις βρείτε. Και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα ποιος προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα και ποιος προσπαθεί να κολακέψει τους ψηφοφόρους. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αποτελεσματικότητα, κρίνετε μόνοι σας: Ποιος είναι πιο αποτελεσματικός; Οποιος λέει στον κόσμο την αλήθεια, έχει σχέδιο, κάνει την αυτοκριτική του και ζητάει σαφή εντολή για να προχωρήσει; Ή όποιος τάζει τα πάντα στους πάντες για να κυβερνήσει;».
Το ενδεχόμενο της έλλειψης αυτοδυναμίας είναι ίσως το πιθανότερο με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα. Σε μια τέτοια περίπτωση τι προκρίνετε ως λύση για το πολιτικό αδιέξοδο και κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί η λύση του “μεγάλου συνασπισμού” που προτείνεται από διάφορες πλευρές;
«Η ερώτησή σας είναι υποθετική, αλλά σας επισημαίνω ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ομως πάμε για τη νίκη».
Με δεδομένο το διεθνές περιβάλλον, τα καινούργια φαινόμενα, την αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων συγκροτημάτων που ελέγχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιστεύετε ότι έχει μέλλον το σημερινό πολιτικό μοντέλο στη χώρα μας ή μπαίνουμε σε φάση βαθιάς μετάλλαξης;
«Αναμφίβολα η δημοκρατία μας είναι κοντά σε μιαν επόμενη φάση, με πολύ λιγότερα περιθώρια χειραγώγησης της πολιτικής από εξω-θεσμικά κέντρα και πολύ περισσότερες δικλίδες δημοκρατικού ελέγχου από την κοινωνία. Χρειαζόμαστε λιγότερα κυκλώματα και περισσότερους ενεργούς πολίτες. Λιγότερη προστασία των ειδικών συμφερόντων και περισσότερη έμφαση στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούνται εξοβελιστέες και περιθωριακές απόψεις που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αυτονόητα κυρίαρχες. Η δημοκρατία μας ήδη ωριμάζει και γίνεται πιο ουσιαστική. Δεν μπορεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων στα Πανεπιστήμια να θεωρείται …«δημοκρατική κατάκτηση» ενώ δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο! Δεν μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί παράγοντα ανωμαλίας για την εκπαίδευση και ανομίας μέσα στις πόλεις, κι όμως κανείς να μην τολμά να το θέσει. Ο πρωθυπουργός ήδη το έθεσε στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη δυσκολία να το αποδεχθεί, γιατί το μισό κόμμα του επιμένει πεισματικά στο άσυλο και
το άλλο μισό έχει ζητήσει ήδη την κατάργησή του… Πλησιάζουμε σε μιαν επόμενη Μεταπολίτευση, πολύ πιο σταθερής, δίκαιης, λειτουργικής και ουσιαστικής δημοκρατίας. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα μας βοηθήσει να φύγουμε προς τα μπρός. Το ΠΑΣΟΚ, μας κρατά κολλημένους στα στερεότυπα ενός συστήματος που έχει πλέον ξοφλήσει. Διεθνώς και στην Ελλάδα…».

Οι “καρεκλοκένταυροι” μπλοκάρουν τα πάντα

Πέρα από τα γενικά πολιτικά ζητήματα, υπάρχουν και ο τοπικές εκφάνσεις τους. Από τις επαφές που έχετε, πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τη Νέα Δημοκρατία, πού επικεντρώνουν περισσότερο την κριτική τους, τι είναι εκείνο που ζητούν;
«Μα σε τοπικό επίπεδο και σε επί μέρους τομείς έχει γίνει έργο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια που είναι πολύ πιο ορατό από τους πολίτες. Από έργα υποδομής που έγιναν χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, για πρώτη φορά, μέχρι μεγάλες θεσμικές τομές. Αν δείτε μόνο τους αυτοκινητόδρομους θα διαπιστώσετε ότι έγιναν περισσότεροι κατ’ έτος από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό είναι σημαντικό για την περιφέρεια, γιατί οι μεταφορές τη συνδέουν με τα μεγάλα κέντρα. Αν δείτε τις υποδομές πολιτισμού, από τα μεγάλα, στο κέντρο (όπως το Μουσείο Ακρόπολης που προχώρησε και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης) μέχρι και πολλά μουσεία σε όλη την περιφέρεια, θα διαπιστώσετε ότι δημιουργούμε έναν ολόκληρο τομέα πολιτισμού, που πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, θα γίνει και ζωτικός πνεύμονας της οικονομίας, έχοντας άμεσες συνέργειες με τον τουρισμό, και μάλιστα με τον ποιοτικό τουρισμό. Απ’ αυτό θα ωφεληθεί πρωτίστως η Περιφέρεια. Τέλος, πέρα από τα έργα που έγιναν και ολοκληρώθηκαν στην πενταετία, ήδη δρομολογήθηκαν -δηλαδή μπήκαν στα κοινοτικά προγράμματα των επομένων ετών, τα ΕΣΠΑ- πολύ περισσότερα έργα υποδομών, πολιτισμού, αθλητισμού και ανάπτυξης, για ολόκληρη την περιφέρεια. Γιατί η ΝΔ, για πρώτη φορά έριξε το βάρος της ανάπτυξης από την Αθήνα στην περιφέρεια. Με αληθινά έργα υποδομής, όχι με έργα βιτρίνας…».
Με δεδομένη την κατάσταση στην αγροτική οικονομία και τα μέτρα που δρομολογούντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πώς βλέπετε το μέλλον της υπαίθρου στη Μεσσηνία και ποια είναι τα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση του κινδύνου “κοινωνικής ερημοποίησης” της μεσσηνιακής ενδοχώρας;
«Εδώ έχουμε μπροστά έναν αγώνα πολυμέτωπο. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί. Αλλά χρειάζεται να κερδίσουμε τη μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.
* Η αναβάθμιση της Γεωργίας - Κτηνοτροφίας - Αλιείας είναι υψίστη προτεραιότητα. Η Ελλάδα συνολικά και η Μεσσηνία πιο συγκεκριμένα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πάμπολλους τομείς διεθνώς. Αυτά δεν μπορούν πλέον να μένουν αναξιοποίητα. Ως απόδειξη της δράσης μας στη γεωργία σάς αναφέρω τη δημοπράτηση του φράγματος των Φιλιατρών και τη χρηματοδότηση της μελέτης για το μηναγιώτικο φράγμα, η υλοποίηση των οποίων θωρακίζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
* Η καθετοποίηση των εκμεταλλεύσεων είναι επίσης προτεραιότητα. Το λάδι μας, που είναι περιζήτητο διεθνώς, αλλά κι όλα τα προϊόντα της ελιάς, δεν μπορούν να τα εμπορεύονται άλλοι για λογαριασμό μας. Αυτό ήδη ξεκίνησε να αλλάζει. Κι όταν πάρουμε στα χέρια μας το διεθνές εμπόριο των προϊόντων μας, τότε θα αρχίσει ραγδαία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός όλης της ελληνικής περιφέρειας. Ιδιαίτερα της Μεσσηνίας που είναι κατ΄ εξοχήν ευλογημένος τόπος.
* Οι υποδομές είναι επίσης προτεραιότητα. Κι ήδη προχωρά η Ιόνια οδός καθώς και ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας - Τρίπολης, ενώ προγραμμα ίζονται και οι εσωτερικές αρτηρίες, όπως ο δρόμος Καλαμάτας - Πύλου και Καλαμάτας - Μάνης. Η ολοκλήρωση των υποδομών αυτών που για πρώτη φορά είναι ορατή μέσα στην επόμενη τετραετία, θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας ολόκληρης. Αλλά και των γύρω νομών.
* Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις επίσης θα βοηθήσουν. Συνολικά το σχέδιο είναι η Καλαμάτα να είναι ελάχιστη ώρα μακριά από την Αθήνα και λίγες ώρες μακριά από οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική πόλη ή και το εξωτερικό.
* Οι υποδομές πολιτισμού επίσης αναβαθμίστηκαν και προωθούνται ακόμα ταχύτερα. Από την Αρχαία Μεσσήνη ως το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και το Παλάτι του Νέστορα, ως το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, η Μεσσηνία μπήκε πλέον στο παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου. Και ο πολιτισμός είναι μια αναγκαία προϋπόθεση και για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια (ώστε να αποτραπεί η κοινωνική «ερημοποίηση») και για την ανάπτυξη του τόπου (ώστε να υπάρξει διάχυση ευημερίας).
Τέλος το χτύπημα της γραφειοκρατίας. Που είναι απαραίτητο για να γίνει οτιδήποτε, αλλά στην περιφέρεια είναι δύο φορές απαραίτητο: Διότι η απόσταση από το κέντρο κάνει τη γραφειοκρατία πιο αργόστροφη και πιο καταπιεστική. Είναι μια πρόκληση για πραγματική συναίνεση. Αυτό το «θηρίο» της γραφειοκρατίας πρέπει όλοι να το πολεμήσουμε αποφασιστικά ώστε να το αποτελειώσουμε στα επόμενα χρόνια».
Ο νέος αυτοκινητόδρομος, η μεγαλη τουριστική επένδυση του καπετάν Βασίλη και η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Οι υποδομές όμως στη Μεσσηνία βρίσκονται πολύ πίσω. Τι θα λέγατε στους αρμόδιους, κατά περίπτωση, παράγοντες του τόπου;

«Πράγματι, η ΠΟΤΑ του καπετάν Βασίλη, η ανάδειξη της μοναδικής Αρχαίας Ιθώμης και οι νέες οδικές συνδέσεις, διασφαλίζουν την ανάπτυξη. Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε τις νέες αεροπορικές συνδέσεις και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των εσωτερικών συνδέσεων Καλαμάτας - Πύλου και Καλαμάτας - Μάνης. Σημειώνω ότι η εφημερίδα σας έχει ήδη κάνει μια αξιόλογη πρόταση για την παράκαμψη των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την κατασκευή των δύο αυτών νέων αρτηριών. Γι’ αυτό και εδώ χρειάζεται αυτό που υπονόησα μόλις πιο πάνω: Να χτυπήσουμε και να παρακάμψουμε τη γραφειοκρατία. Να καταστήσουμε τη διοίκηση πιο ευέλικτη εκεί που πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις, πιο γρήγορη εκεί που υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες και πιο αυστηρή εκεί που υπάρχουν «κα-
ρεκλοκένταυροι» που μοναδική τους δουλειά είναι να μπλοκάρουν τα πάντα. Για την περίπτωσή μας ίσως η γραφειοκρατία -κεντρική και τοπική- είναι το μισό πρόβλημα. Κι όλα τα άλλα είναι το άλλο μισό. Αν πιάσουμε τον ταύρο της γραφειοκρατίας από τα κέρατα, τότε θα ξεμπλοκάρουμε πολλά. Και άμεσα…».

Η Νέα Δημοκρατία επαγγέλθηκε διοικητική μεταρρύθμιση που δεν έγινε ποτέ, παρά το γεγονός ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η καθιέρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τι είναι εκείνο που μπορεί να πείσει τους πολίτες, ότι πράγματι την θέλει, δεν υποκύπτει στις πιέσεις των παραγόντων και θα την υλοποιήσει στο ενδεχόμενο που κερδίσει πάλι τις εκλογές;
«Η περιφερειακή μεταρρύθμιση -ο λεγόμενος “Καποδίστριας Β΄” - ήδη αποφασίστηκε, αλλά αναστάλθηκε η εφαρμογή του πέρσι, γιατί στο μεταξύ ενέσκηψε η διεθνής κρίση. Μόλις ξεπεραστεί, ελπίζουμε στην επόμενη διετία, θα εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο -και άμεσα- διορθώνοντας μάλιστα και λάθη του “Καποδίστρια Α΄”. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη συναίνεσης για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό οδήγησε πολλές φορές σε χάσιμο χρόνου, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έκαναν μάλλον «διάλογο κουφών». Γι’ αυτό έκανε ήδη την αυτοκριτική του ο Κώστας Καραμανλής. Διευκρινίζοντας ότι στο εξής θα αναζητά την συναίνεση όταν μπορεί να υπάρξει, αλλά θα προχωρά σε τομές αποφασιστικά, όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι η ουσία της λαϊκής εντολής που ζητάμε σήμερα. Κι ο λαός γι’ αυτό θα μας ψηφίσει. Γιατί ξέρει ότι είμαστε το μόνο κόμμα που μπορούμε να τον πάμε στο αύριο. Κι όχι να τον κρατήσουμε καθηλωμένο στις ξεπερασμένες πολιτικές του χθες».

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/09/2009

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ο γιος ενός ήρωα ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ “ΛΗΤΩ”

image

Ενα υγιέστατο αγοράκι έφερε προχθές στον κόσμο η σύντροφος του 27χρονου Ρωσοπόντιου που έχασε τη ζωή του, τον περασμένο Ιούνιο στου Ρωμανού για να σώσει από πνιγμό το 3χρονο κοριτσάκι φίλων τους. Ο Δημήτρη Σαμψόνοφ είχε καταφέρει να σώσει τη μητέρα και τον πατέρα του κοριτσιού πριν σώσει την ίδια και εξαντλημένος από την προσπάθεια παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Την ίδια ώρα, η σύντροφός του Τατιάνα Μπογκντάν, έγκυος τότε στον 5ο μήνα, παρακολουθούσε ανήμπορη από την ακτή το χαμό του αγαπημένου της. Χθες που η “Ε” τη συνάντησε στο Μεσσηνιακό Θεραπευτήριο “Λητώ” όπου γέννησε το αγοράκι της, ήταν ευγενική και καταδεκτική μαζί μας παρά τη στενοχώρια και ανησυχία της για το μέλλον. Πολύ ευγενικά μας παρακάλεσε να μη μιλήσουμε για το τραγικό περιστατικό που σφράγισε τη δική της ζωή και του αγέννητου παιδιού της. Οι μνήμες, μας είπε, είναι ακόμα νωπές. “Πληγώνομαι, κλαίω κάθε φορά που το μυαλό μου πάει στο Δημήτρη”. Μαζί της ήταν η μητέρα μιας φίλης της που την βοηθά με το μωρό μέχρι να έρθουν η αδερφή της από την Αθήνα και η πεθερά της από τη Σέριφο. “Είδε χθες ένα ζευγάρι μαζί με το νεογέννητο μωρό τους και έκλαιγε απαρηγόρητη κρατώντας στην αγκαλιά το δικό της μωρό”, μας είπε η γυναίκα που στέκεται δίπλα της σαν πραγματική μάνα. Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που έδειξε την αγάπη και προσοχή της στην κοπέλα που χτύπησε η μοίρα. Η Τατιάνα τους τελευταίους μήνες μετά το θάνατο του αγαπημένου της συντρόφου, ζει στην Αθήνα με την αδερφή της που την στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και θα ξαναγυρίσει όταν βγει με το καλό από την κλινική. Στην Καλαμάτα ήρθε να γεννήσει γιατί της το ζήτησε ο μαιευτήρας -γυναικολόγος Αγγελος Γιαλαμάς. Γι’ αυτόν και το Μεσσηνιακό Θεραπευτήριο “Λητώ” το να αναλάβουν τα έξοδα της γέννας ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης στη γυναίκα ενός ανθρώπου που έδωσε τη δική του ζωή για να σώσει τις ζωές τριών συνανθρώπων μας.
Ν.Κ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/09/2009

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ Καλά νέα για μουσείο και υδραγωγείο

image

Θετικές εξελίξεις υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για σημαντικά πολιτιστικά ζητήματα του Δήμου Πύλου, για το υδραγωγείο και το αρχαιολογικό μουσείο. Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη ανάπλασης του υδραγωγείου της Πύλου (καμάρες) και αναμένεται η χρηματοδότηση για το έργο, για την ανάδειξη του μνημείου. Προβλέπεται αναστήλωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου,
με πλατεία και πεζόδρομους, ενώ το υδραγωγείο πρόκειται να ενοποιηθεί με το Νιόκαστρο με πεζόδρομο.
Επίσης, ο κ. Χρονόπουλος παρατήρησε ότι ο δήμος υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη μεταφορά του αρχαιολογικού μουσείου στο κάστρο. «Το μουσείο και ο περιβάλλων χώρος θα παραχωρηθούν στο δήμο και θα ενοποιηθούν με το σπίτι του Τσικλητήρα για να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτιστικός χώρος», επεσήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Η βιβλιοθήκη θέλουμε να δημιουργηθεί στο χώρο του μουσείου και στο Τσικλητήρειο να μεταφερθεί η συλλογή Ρενέ Πιώ, που σήμερα βρίσκεται στο κάστρο».

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/09/2009

“Βοήθεια στο Σπίτι” σε Πύλο - Μεθώνη και Χιλιοχώρια ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟ

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” θα υλοποιήσει από την 1η Νοεμβρίου η νεοσύσταση Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πύλου, καλύπτοντας και τους γειτονικούς Δήμους Μεθώνης και Χιλιοχωρίων. Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για «την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος, που θα προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες. Θα συμπαραστέκεται στους ανήμπορους και ηλικιωμένους, στους μοναχικούς ανθρώπους του δήμου μας και των άλλων δύο γειτονικών δήμων».
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πύλου δημιουργήθηκε τον Ιούλιο και προέκυψε από την κατάργηση της ΔΕΑΠ. Πρόεδρός της είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Λίγγρης και αντικείμενά της αποτελούν η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός.
Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/09/2009


-Με επιστολή μου στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” αλλά και προφορικά είχα ζητήσει από τον αείμνηστο δήμαρχο Δημήτρη Καρακαϊδό την υλοποίηση του πρώτου προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. “Θα το δούμε” μου έλεγε. Δεν το τόλμησε, παρ' όλο που είχε εξασφαλιστεί και αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση της δράσης του προγράμματος.
-Για να δούμε αν θα μάθουμε, έστω και εκ των υστέρων, τις οικονομικές δραστηριότητες της ΔΕΑΠ τώρα που έληξε η δράση της. Θα μας κάνει τη χάρη να μας ενημερώσει ο τελευταίος πρόεδρος, όπως είχε υποχρέωση να κάνει άλλωστε και κατά τη λειτουργία της;

Κώστας....

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ασύρματη πρόσβαση σε Διοικητήριο - Πύλο και Αρχαία Μεσσήνη

Υπογράφηκε χθες μεταξύ της Νομαρχίας Μεσσηνίας και της αναδόχου εταιρείας “SDC - Κέντρο Ανάπτυξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών”, η σύμβαση για τις ευρυζωνικές υποδομές ασύρματης πρόσβασης υπηρεσιών και εφαρμογών στη NAM. Εργο που υλοποιείται από το Γ’ ΚΠΣ - από την “Κοινωνία της Πληροφορίας”, με προϋπολογισμό 385.709,94 ευρώ.
Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση Ασύρματων Σημείων Πρόσβασης (ΑΣΠ) στο διαδίκτυο σε επιλεγμένες γεωγραφικές (υπαίθριες) περιοχές του νομού μας, μέσω ευρυζωνικών υποδομών, όπου χαρακτηρίζονται από υψηλή επισκεψιμότητα και θα υπάρχει πρόσβαση για μεγάλο αριθμό πολιτών. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν ασύρματα σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο στους Δήμους Καλαμάτας (περιοχή Διοικητηρίου), Ιθώμης (περιοχή Αρχαίας Μεσσήνης, πλατεία Αρσινόης και πλατεία Μαυροματίου) και Πύλου (πλατεία Πύλου, χώρος προβλήτας και προκυμαία Γιάλοβας), περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα. Η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίζεται σε 2,5 μήνες. Οπως ανακοινώθηκε, σκοπός του έργου είναι η εκμετάλλευση των σύγχρονων νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, αλλά κυρίως τους επισκέπτες του νομού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/09/2009

Ανατινάξεις για το νέο αυτοκινητόδρομο

image

Περιπολικό έχει διακόψει την κίνηση στην εθνική οδό

image

Η ανατίναξη

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τσουκαλέικα - Τσακώνα διακόπηκε χθες στις 5 το απόγευμα για λίγα λεπτά ώστε να γίνει με ασφάλεια ανατίναξη σε γειτονικό λόφο. Η ανατίναξη έγινε για να διανοιχτεί τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολη - Καλαμάτα λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση της υπάρχουσας εθνικής οδού με το δρόμο προς Μελιγαλά. Οπως είπαν στην “Ε” τεχνικοί του Μορέα το επόμενο δίμηνο θα γίνουν και άλλες ανατινάξεις στην περιοχή. Χθες λίγο πριν τις 5 το απόγευμα τα συνεργεία του Μορέα και αστυνομικοί πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πριν την έκρηξη. Στις 5 το απόγευμα οι αστυνομικοί διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εθνική οδό και στους κάθετους αγροτικούς δρόμους. Λίγα λεπτά αργότερα μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή και η σκόνη κάλυψε το λόφο που “κόβεται” για να περάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος. Στο λόφο θα γίνει μια μεγάλη τομή και ο αυτοκινητόδρομος θα περνάει ανάμεσα του.
Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/09/2009

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ταχυδρομείο Θουρίας Δεύτερη ληστεία με λεία 2.000 ευρώ

listeia

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, σημειώθηκε ληστεία στο ταχυδρομικό γραφείο στη Θουρία, το οποίο βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο και λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία του χωριού.

Στις 27 Φεβρουαρίου, δύο νεαροί άνδρες- ο ένας ψηλός και μιλώντας καλά ελληνικά- πλησίασαν πεζή το γραφείο του Ταχυδρομείου στη Θουρία. Φορώντας κουκούλες και κρατώντας ένα όπλο, μπήκαν στο κατάστημα. Ο ένας πήδηξε μέσα από το γκισέ και ζήτησε τα χρήματα. Τότε όμως ήταν άτυχοι, αφού οι δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι δεν είχαν επιστρέψει από το μοίρασμα, και έτσι οι ληστές στα ταμεία βρήκαν μόνο 900 ευρώ.

Χθες το μεσημέρι δέκα λεπτά πριν τις 12.00, ένας άντρας περίπου 30 χρόνων, φορώντας ολόσωμη γκρι φόρμα εργασίας και κράνος μοτοσικλετιστή, μαύρου χρώματος μπήκε στο ταχυδρομικό γραφείο της Θουρίας. Με την απειλή πιστολιού, απαίτησε από τους δύο υπαλλήλους να του παραδώσουν το χρηματικό ποσό που είχαν στα συρτάρια τους και το οποίο ανερχόταν σε 2.000 ευρώ περίπου.

Στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε πεζός, χωρίς κανένας κάτοικος της περιοχής να αντιληφθεί κάτι.

Οι έρευνες της Αστυνομίας επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς μέχρι το βράδυ να έχουν εντοπισθεί ίχνη του δράστη.

“ΘΑΡΡΟΣ” 09/09/2009

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ενστάσεις επί ενστάσεων για τις άγονες γραμμές Μάχη για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Σε μάχη ή πιο σωστά σε... αερομαχία ανάμεσα στις 7 αεροπορικές εταιρείες -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Olympic Air και η Aegean- εξελίσσεται ο διαγωνισμός της ΥΠΑ για τις 24 άγονες γραμμές, μεταξύ των οποίων και το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα. Οπως έγινε γνωστό, ειδικότερα, οι 7 ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν υποβάλει ενστάσεις εναντίον αλλήλων ως προς την πληρότητα των φακέλων που η κάθε μία έχει καταθέσει. Οπως εκτιμούν δε, τόσο στην ΥΠΑ, όσο και στο υπουργείο Μεταφορών, η διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων ενδεχομένως να επιφέρει καθυστερήσεις στην ανάδειξη των αναδόχων -δεδομένου ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, οι νέοι ανάδοχοι θα έπρεπε να αναλάβουν τα δρομολόγια από την 1η του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ωστόσο, αν τελικά το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία, υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα δρομολόγια θα συνεχίσει να τα εκτελεί ο προηγούμενος ανάδοχος και ειδικότερα στην περίπτωση της Καλαμάτας η Olympic Air.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/09/2009

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Κρατήσεις από 6 Μαΐου για τη Νυρεμβέργη ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 5 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

image

Την Πέμπτη 6 Μαΐου του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσει η αεροπορική σύνδεση της Μεσσηνίας με τη Γερμανία, με την εβδομαδιαία πτήση της Air Berlin στη γραμμή Νυρεμβέργη-Καλαμάτα.
Η πτήση -το εισιτήριο για την οποία θα τιμάται περί τα 159 ευρώ- θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, με αναχώρηση από τη Νυρεμβέργη στις 11.10 το πρωί και άφιξη στην Καλαμάτα στις 2.40 το μεσημέρι. Το αεροσκάφος θα αναχωρεί από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 3.30 το μεσημέρι και θα φθάνει στη γερμανική πόλη στις 5.05 το απόγευμα.
Το δρομολόγιο έχει ήδη καταχωριστεί στους ειδικούς διεθνείς πίνακες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον ταξιδέψει από την Καλαμάτα με την Air Berlin να κατευθυνθεί επίσης -μέσω άμεσης ανταπόκρισης στη Νυρεμβέργη- προς Λονδίνο, Βιέννη, Βερολίνο, Αμβούργο και Ντίσελντορφ.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/09/2009

ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ “ΜΟΡΕΑ” Ενημέρωση για τις 6 αλλαγές στο δρόμο Τσακώνα - Καλαμάτα

image

Τα έξι βασικά σημεία του δρόμου Τσακώνα-Καλαμάτα στα οποία προτείνεται να γίνουν αλλαγές αποτέλεσαν το αντικείμενο της μαραθώνιας ενημερωτικής -όπως χαρακτηρίστηκε- σύσκεψης, που έγινε χθες στο γραφείο του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του στελέχους του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Καρνέση, αλλά και των εκπροσώπων των μειοψηφιών του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ας σημειωθεί ότι δεν έγιναν δηλώσεις από κανέναν εκ των συμμετασχόντων στη σύσκεψη, παρά μόνο ότι -εν όψει της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και της Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών αύριο το πρωί- η συζήτηση αφορούσε στη συμπληρωματική περιβαλλοντική μελέτη (ΜΠΕ) του δρόμου, η οποία κατέστη αναγκαία λόγω «βελτιωτικών προσαρμογών» στη μελέτη χάραξης.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που έχουν προταθεί -και επέβαλαν τη συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών όρων- αφορούν στις περιοχές Αγίου Φλώρου, Ανθειας, Αντικαλάμου, Λεΐκων, ποταμού Νέδοντα και οδού Σπάρτης, ενώ έγινε γνωστό ότι προτάθηκε να εξεταστεί και η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με τη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας.
Μαζί με το Γιάννη Καρνέση, διευθυντή της Υπηρεσίας Μελετών-Κατασκευών Εργων Παραχώρησης Πελοποννήσου μετείχαν και ο εκ των επικεφαλής του «Μορέα» Αλέξανδρος Γεωργόπουλος καθώς και ο μελετητής Δ. Μιχαλόπουλος. Μετείχαν επίσης, οι επικεφαλής των μειοψηφιών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χρήστος Μαλαπάνης, Θανάσης Πετράκος και Αριστείδης Δαμαλάς, ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Α.Ε. Χρήστος Ριζάς, καθώς και ο Παναγιώτης Γιαννακέας διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.
Η γνωμοδότηση επί της συμπληρωματικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων για το δρόμο Τσακώνα-Καλαμάτα αποτελεί το πιο ενδιαφέρον θέμα που θα συζητήσει στη συνεδρίασή της, αύριο στις 10.30 το πρωί, η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών. Η Ν.Ε. θα κληθεί επίσης, αύριο, να αποφανθεί και επί της περιβαλλοντικής μελέτης που συνοδεύει την κατασκευή τριών μόνιμων διαβάσεων στο ρέμα Μάτι του Δήμου Γαργαλιάνων.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/09/2009

Τα νέα πρόσωπα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στη Μεσσηνία

Σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας βρίσκει τους κομματικούς μηχανισμούς στη Μεσσηνία η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να πραγματοποιηθούν εκλογές τον Οκτώβριο. Στα... πάνω του το ΠΑΣΟΚ και φυσιολογικά βρίσκεται στη μεγαλύτερη ετοιμότητα, αν και παρουσιάζει σημαντικά κενά.
Μετά βεβαιότητας υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, οι πολιτευτές Ν. Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλόπουλος, ο γιατρός Οδυσσέας Βουδούρης και ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος (γιός του πρώην υπουργού Θαν. Φιλιππόπουλου). Σοβαρό κενό εμφανίζεται στην περιοχή της Καλαμάτας καθώς τα στελέχη πρώτης γραμμής που δραστηριοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση απέρριψαν τη σχετική πρόταση που έγινε (Γ. Κουτσούλης, Χρ. Μαλαπάνης, Διον. Αλευράς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Β. Κοσμόπουλος). Ομως πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται σοβαρές πιέσεις στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρα (που είναι και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου) να θέσει υποψηφιότητα. Στα διάφορα σενάρια “παίζει” και το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Βασ. Βαλασσόπουλου, ενώ ως λύση ανάγκης θα πρέπει να θεωρηθεί η επιλογή κάποιου εκ των προσώπων που έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν αντιδήμαρχοι Καλαμάτας). Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα μια ακόμη γυναίκα και η επιλογή φαίνεται ότι θα γίνει ανάμεσα στη Γεωργία Παναγοπούλου και τη Φρόσω Σταυράκη.
“Χύμα” χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή τη φορά θα πρέπει να αναζητηθούν όχι απλώς... εθελοντές για να κλείσει το ψηφοδέλτιο, αλλά πρόσωπα για... κομματική θυσία. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα για τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά, της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου και των βουλευτών Γιαν. Λαμπρόπουλου, Δημ. Σαμπαζιώτη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι απίθανο 2 από αυτούς θα βρεθούν εκτός Βουλής. Ανταλλάγματα με κυβερνητικά πόστα δεν μπορεί να προσφερθούν, καθώς μάλιστα τοπικά στελέχη της ΝΔ δείχνουν να “σέρνονται” σε μια διαδικασία και καταλογίζουν ευθύνες σε υψηλόβαθμα στελέχη. Τα ίδια είναι αποδέκτες αρνήσεων για κομματική στράτευση ακόμη και “σκληρών” οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί και πάλι η... πεπατημένη με στελέχη από το μηχανισμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στα οποία ήδη υπάρχουν αρνήσεις αλλά και προβληματισμός. Πρόσωπα των οποίων τα ονόματα έπαιξαν στις δημοσκοπήσεις (όπως η δήμαρχος Μελιγαλά Ελ. Αλειφέρη) σε συζητήσεις που είχαμε χθες δήλωναν ότι δεν έχει γίνει σχετική κρούση, επιφυλασσόμενα να “ανοίξουν” περισσότερο τη συζήτηση.
Από εκεί και ύστερα, στο ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα τεθεί και πάλι ο δικηγόρος Αντ. Κατσάς, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά μπορεί να “κάτσει” ένα ποσοστό το οποίο σε συνδυασμό με την εκλογική ρουλέτα να δώσει έδρα.
Στον ΛΑΟΣ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρχει σοβαρή ανανέωση του ψηφοδελτίου και θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των άλλων θα είναι υποψήφιοι ο καρδιολόγος Χαρ. Καρακύκλας και ο μηχανικός Γιάννης Βουρνάς.
Στα δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ και με το άγχος πλέον της εισόδου στη Βουλή, θα πρέπει να περιμένει και τις εσωκομματικές εξελίξεις για να καταρτίσει το τοπικό του ψηφοδέλτιο.
Ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περάσουν τη δοκιμασία της συγκρότησης ψηφοδελτίου σε μια φάση που βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να κάνουν δύσκολη την είσοδο στη Βουλή.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/09/2009

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΛΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΗ Και ο δρόμος της Πύλου να γίνει από το “Μορέα”

Ευμενέστατη ήταν η υποδοχή της πρότασης που διατυπώθηκε χθες από την “Ε” για την κατασκευή του νέου δρόμου προς τη Μάνη ως απόληξη του αυτοκινητοδρόμου και από τον όμιλο “Μορέας”. Πολλοί παράγοντες της περιοχής υιοθετούν την πρόταση αυτή, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατον να κατασκευαστεί.
Το επόμενο διάστημα η “Ε” θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να διερευνηθούν οι διαθέσεις των τοπικών παραγόντων, για ένα θέμα το οποίο φαίνεται ότι ενδιαφέρει άμεσα την κοινή γνώμη. Με αφορμή το δημοσίευμα, ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμη συναφές ζήτημα, που έχει να κάνει με την κατασκευή του δρόμου από Καλαμάτα προς Πύλο. Η ιδέα ανάληψης του έργου από το “Μορέα” είναι κάτι που ήδη συζητείται σε διάφορους κύκλους, ως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το ρυθμό παραγωγής των δημοσίων έργων. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα τεθεί επί τάπητος εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και μπορεί να ξεκινήσει το έργο.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 02/09/2009

ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ AIR BERLIN ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Καλαμάτα - Νυρεμβέργη αεροπορικώς

image

Καλαμάτα - Νυρεμβέργη μια φορά την εβδομάδα αεροπορικώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας δρομολογεί από τον ερχόμενο Μάιο αεροσκάφος Μπόινγκ 190 θέσεων κάτι που δίνει μια ακόμα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Η νέα γραμμή σίγουρα έχει σχέση με την έναρξη λειτουργίας του Costa Navarino οπότε μπορούμε να ελπίζουμε για αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 02/09/2009