Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η συναίνεση, δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Α. Σαμαράς: «Ναι» σε στήριξη της κυβέρνησης αλλά «όχι» στις κινήσεις εντυπωσιασμού.

Της Ελλης Τριανταφύλλου
Αποφασισμένος να στηρίξει περισσότερο την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Διαμηνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα, ότι «η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», υπονοώντας σαφώς ότι η διασφάλιση του απαιτούμενου κλίματος εθνικής συνεννόησης δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό το βάρος σκανδαλολογίας, πόλωσης και κινήσεων εντυπωσιασμού. Στην αποκλειστική του δήλωση προς την «Κ», ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την ανησυχία του για «τα πιθανά και απίθανα σφάλματα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας» και αναδεικνύει την κρισιμότητα της συγκυρίας.
Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του, ο αρχηγός της Ν.Δ. οριοθετεί το χρονικό περιθώριο για να κερδίσει ή να χάσει η Ελλάδα -με απρόβλεπτες συνέπειες- το στοίχημα της οικονομίας μέχρι τα τέλη της άνοιξης, εκτιμώντας ότι τότε θα διεξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τις αντοχές και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.
Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει πλαίσιο στήριξης στην κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θα προσέλθει στον διάλογο με αιχμή τη θέση του ότι «το σύστημα της Μεταπολίτευσης χρεοκόπησε» και ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί η «Νέα Μεταπολίτευση» με τη συναίνεση κομμάτων, φορέων και πολιτών. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία έχει διαβρώσει μεγάλο κομμάτι του εθνικού κορμού, αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στους πρωτογενείς παράγοντες, τους θεσμικούς και συστημικούς, όπως λέει, παράγοντες που παράγουν τη διαφθορά. «Δεν μπορεί να οραματίζεσαι ένα ευρωπαϊκό σύστημα δημόσιας υγείας με μισθούς Μπαγκλαντές για τους γιατρούς», λένε συνεργάτες του, υπονοώντας ότι -έστω και σε βάθος χρόνου λόγω των εξαιρετικά στενών περιθωρίων που αφήνει η οικονομική κρίση- θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του περιορισμού των κινήτρων για παραγωγή διαφθοράς. Μεγάλη σημασία για τον αρχηγό της Ν.Δ. θα πρέπει να δοθεί και στους τρόπους «ξηλώματος των κυκλωμάτων» που παράγουν και αναπαράγουν τη διαφθορά, αλλά και στον διαχωρισμό του μαύρου χρήματος από το «γκρίζο», το αδήλωτο, δηλαδή, που προέρχεται όμως από νόμιμες δραστηριότητες, προκειμένου να μειωθεί η έκταση του φαινομένου και να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.
Για τον κ. Σαμαρά, μία από τις μεγαλύτερες «ρίζες του κακού» είναι η απόσταση μεταξύ εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί το σύστημα, βρίσκονται συγκεντρωμένες στην κορυφή οι εξουσίες χωρίς αρμοδιότητες και στη βάση οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό, κατά την άποψή του, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό το οποίο καλύπτεται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που εξαφανίζει κάθε έννοια ελέγχου. Μάλιστα, ο αρχηγός της Ν.Δ. προτίθεται να συνδέσει τη θέση του αυτή με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης («Καλλικράτης»), η οποία θεωρεί ότι είναι δομημένη στην παραπάνω λογική και ως εκ τούτου έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας.
Σε ό,τι αφορά τα του οίκου του, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να εξέλθει η Ν.Δ. αλώβητη, ή έστω με τις μικρότερες δυνατόν αμυχές από τη στενωπό των εξεταστικών Επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά τη νέα της πορεία μέσα από το τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Αν και η ανταπόκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οδηγία του αρχηγού για αυστηρή πειθαρχία στην κεντρική γραμμή της Ν.Δ. επί του νομοσχεδίου για τα δάση υπήρξε άμεση (σ.σ. ακόμη και ο απειλών με καταψήφιση Κ. Κιλτίδης έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών συντασσόμενος πλήρως με τους υπολοίπους), ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος πόρρω απέχει από εκείνη που ο ίδιος επιθυμεί. Το πιο ενδιαφέρον και συνάμα δύσκολα διαχειρίσιμο για τη Ρηγίλλης είναι ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Σαμαράς έχουν τις ρίζες τους περισσότερο στα... διαρθρωτικά προβλήματα της Ν.Δ.

Η δήλωση στην «Κ»
Η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά στην «Κ»: «Προτείναμε μέτρα. Στηρίξαμε κάθε απαραίτητη κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν κερδοσκοπήσαμε πολιτικά σε μέτωπα κοινωνικής αναταραχής, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν καλλιεργήσαμε τον πανικό. Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να κάνει, δυστυχώς, όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα στη διαχείριση της Οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε, ακόμη περισσότερο, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και γιατί το συμφέρον του τόπου το επιβάλλει. Αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».


Η θέση στην εξωτερική πολιτική


Με την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Κύπριου προέδρου κ. Χριστόφια για επίσκεψη στη Λευκωσία εντός του Φεβρουαρίου, θα εγκαινιάσει ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς τα εκτός Ελλάδος ταξίδια του για επαφές με ξένους ηγέτες. Αν και η οικονομία παραμένει το πρωταρχικό πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης για τη Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς προτίθεται το επόμενο διάστημα να δώσει το πρώτο στίγμα των θέσεών του για την εξωτερική πολιτική, την οποία, λόγω της μακράς προσωπικής του ενασχόλησης, θεωρεί προνομιακό του πεδίο.
Η κεντρική του φιλοσοφία, την οποία συμμερίζεται ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Δημ. Αβραμόπουλος, στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «μεταιχμίου» μεταξύ της Ε.Ε. και της Ανατολής και περιλαμβάνει «κόκκινες» αλλά και «γαλάζιες» γραμμές, όπως χαρακτηριστικά τις οριοθετεί ο κ. Σαμαράς. Οι «κόκκινες» οριοθετούν τα πεδία, τα οποία κατά τη Ν.Δ. δεν χωρεί καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της χώρας και οι «γαλάζιες» τους ορίζοντες στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τη μέχρι σήμερα προετοιμασία των θέσεων που θα αναδείξει το επόμενο διάστημα η Ν.Δ., προκύπτει μία σαφής διαφοροποίηση από την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία είχε ως πολιορκητικό κριό την περαιτέρω καλλιέργεια των σχέσεων της Αθήνας με τη Μόσχα και την ανάδειξη της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο ρόλος και οι δυνατότητες της Ελλάδος μπορούν να αναδειχθούν σε ένα ευρύτερο πεδίο (διαμετακομιστικά, δορυφορικά συστήματα, θαλάσσιοι και εμπορικοί δρόμοι κ.α.), και προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις προσωπικές επαφές που έχει στην Ε.Ε. αλλά και στις ΗΠΑ για να προωθήσει τις θέσεις του και να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.
Η προ ημερών δήλωσή του με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δημοσιοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο των επιστολών που αντήλλαξε με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν, ήταν η πρώτη μιας σειράς παρεμβάσεων που προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από τη Ρηγίλλης. Μετά τον Αμερικανό πρέσβη κ. Σπέκχαρντ, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους πρέσβεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ προγραμματίζει και επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Φιγιόν.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 30/01/2010

ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ Κατασκευάζονται ΣΕΑ και το Κέντρο Λειτουργίας

image

Η εντυπωσιακή γέφυρα που κατασκευάζεται στις σήραγγες στις κεραίες, κοντά στη Στέρνα. (Είναι προφανής η πρόοδος από τη δική μου δημοσίευση μέχρι και αυτή τη φωτογραφία.)

Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και το Κέντρο Λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, φτιάχνει ο “Μορέας” στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον όμιλο, αυτή την περίοδο κατασκευάζονται στη Νεστάνη (μεταξύ του σταθμού διοδίων και της Τρίπολης), στο ρεύμα προς Τρίπολη - Καλαμάτα το Κέντρο Λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου και στο ρεύμα προς Κόρινθο - Αθήνα ΣΕΑ. Στο Σπαθοβούνι (μετά τα διόδια προς το Σολωμό) φτιάχνονται ΣΕΑ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στην πλήρη του λειτουργία ο αυτοκινητόδρομος θα έχει ακόμα ΣΕΑ στον Αγιο Φλώρο και στην Πελλάνα (στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες για να παραδοθεί το πολύ σημαντικό τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο που περιλαμβάνει και τις σήραγγες στο Ραψομμάτη, στα τέλη Μαρτίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μ’ αυτό θα αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης. Οι εργασίες εκτελούνται κυρίως στη δεύτερη σήραγγα και στο Αθήναιο, στον κόμβο Ασέας. Τα συνεργεία δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να προλάβουν, λόγω του καιρού, του χειμώνα που δε βοηθάει.
Εντατικές είναι οι εργασίες και στα υπόλοιπα μέτωπα από την Κόρινθο έως τα Παραδείσια, ώστε να είναι πλήρης ο αυτοκινητόδρομος με όλες τις σήραγγες σ’ όλο αυτό το κομμάτι τον Αύγουστο. Στις σήραγγες στις κεραίες (κοντά στη Στέρνα) και στο Καλογερικό προχωρούν οι εντυπωσιακές γέφυρες, που θα σε οδηγούν και θα βγάζουν από τις σήραγγες.
* Για τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το “Μορέα”, δουλεύονται τα πρώτα 15 - 17 χιλιόμετρα, όπου φτιάχνονται αγωγοί ομβρίων και διαβάσεις (γεφύρια κλπ.). Ο κλάδος προβλέπεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2012, όμως ο “Μορέας” εκτιμάει πως θα δώσει τα πρώτα 10 - 12 χλμ. το 2011.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/01/2010

Με τιμές υποδέχεται η Μεσσηνία τον Πατριάρχη

image

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Μεσσηνία. Η επίσημη υποδοχή του θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, και στις 8 το βράδυ ο Πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας. Η παρουσία του στον εορτασμό της Υπαπαντής αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες προσκυνητές στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στην υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου και στις εκδηλώσεις εορτασμού της Υπαπαντής θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, 27 μητροπολίτες, 3 επίσκοποι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ενδεχομένως η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επίσης, στον εορτασμό της Υπαπαντής θα παρευρεθεί σύσσωμη η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμάτα έχει ως εξής:
Σήμερα
Στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Στις 6 μ.μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα τελεστεί στην Υπαπαντή. Στις 7 ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θα τον υποδεχτεί στο Επισκοπικό Μέγαρο. Μία ώρα αργότερα στο Δημαρχείο, ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα γίνει υποδοχή του στη Νομαρχία Μεσσηνίας.
Αύριο
Στις 10 το πρωί θα γίνει η έναρξη του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου στο ΤΕΙ Καλαμάτας και η ανακήρυξη του Πατριάρχη επίτιμου καθηγητή. Στις 6 το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει κατά τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό της Υπαπαντής του Χριστού στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό.
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου
Στις 7.30 ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει κατά τον όρθρο και στις 8.30 θα τελέσει τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Υπαπαντής. Θα γίνει προσφώνηση από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και αντιφώνηση από τον κ. Βαρθολομαίο. Στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής. Στις 5 το απόγευμα ο Πατριάρχης θα εγκαινιάσει την μονάδα αιμοκάθαρσης “Μεσόγειος“ στη Μεσσήνη. Στις 7 το βράδυ θα παραστεί στην παρουσίαση των τόμων “Χριστιανική Μεσσηνία“ και “Οι πρόσφυγες της Καλαμάτας“, στο Πνευματικό Κέντρο.
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου
Στις 9 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Μονή Προφήτη Ιωήλ Καλαμάτας και στις 10 θα περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 4 το απόγευμα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/01/2010

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποκλειστικά στο econews για το περιβάλλον

http://www.econews.gr/2010/01/20/antonis-samaras-environment/?gclid=CKiIitzkzJ8CFcSLzAodaEpQdg

Κόμβος Νεμέας Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Δευτέρα

Κλειστός, λόγω εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώματος, θα παραμείνει ο ανισόπεδος κόμβος της Νεμέας, από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου έως τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναδόχου κοινοπραξίας, για το συγκεκριμένο διάστημα η κυκλοφορία θα γίνεται ως εξής:
Για τις μετακινήσεις από Αθήνα - Κόρινθο προς Νεμέα και από Τρίπολη - Καλαμάτα προς Νεμέα οι οδηγοί θα βγαίνουν στον κόμβο Αρχαίας Νεμέας (χλμ. 110, δηλ. 8 χλμ. μετά τα διόδια Σπαθοβουνίου) και θα κινούνται μέσω Αρχαίας Νεμέας
Για τις μετακινήσεις από Νεμέα προς Αθήνα – Κόρινθο και από Νεμέα προς Τρίπολη – Καλαμάτα η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας
Για τη διευκόλυνση των μετακινουμένων, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. θα εγκαταστήσει πληροφοριακή σήμανση στην παρακαμπτήρια διαδρομή. Επιπλέον, οι οδηγοί θα μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης του ΜΟΡΕΑ (1866), για τυχόν πληροφορίες.

“ΘΑΡΡΟΣ” 30/01/2010

Γιάλοβα 10 Φλεβάρη διαγωνισμός εκμίσθωσης

gialova
Μέχρι τέλος Μαρτίου πρόκειται να έχει ολοκληρώσει όλες τις αναλύσεις και τις δειγματοληψίες από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας το ΕΛΚΕΘΕ για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη εξαχθεί, αλλά, όπως μας επισημάνθηκε και από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι αναλύσεις, προκειμένου τα συμπεράσματα να είναι ολοκληρωμένα.
Διακήρυξη
Στο μεταξύ, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση της αλιευτικής εκμετάλλευσης του δημόσιου ιχθυοτροφείου της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, εκμισθώνεται το δημόσιο ιχθυοτροφείο με τις εγκαταστάσεις (αλιευτικές, κτηριακές, λοιπά έργα και υποδομές) με πλειοδοτική δημοπρασία. Η εκμίσθωση θα αρχίσει από την ημερομηνία έγκρισης του πλειοδότη από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου του 2015.
Όρια του εκμισθωμένου χώρου είναι η μόνιμα και περιοδικά κατακλυζόμενη υδάτινη έκταση με τα αναγκαία παραρτήματα του ιχθυοτροφείου, που περιβάλλεται ανατολικά με στάσιμα νερά, δυτικά με χερσόνησο όρμου Βοϊδοκοιλιάς, βόρεια με αγροτικές εκτάσεις και νότια με θάλασσα όρμου Ναυαρίνου.
Επίσης, η διακήρυξη ορίζει την προστατευτική ζώνη όπου απαγορεύεται όλο το χρόνο η αλιεία.
Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να παραστεί ο ίδιος στον τόπο της δημοπρασίας με έναν εγγυητή και να προσκομίσει γραμμάτιο παρακαταθήκης 9.000 ευρώ ή ισόποση εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας.
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10 Φεβρουαρίου από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Καλαμάτα. Ελάχιστο ποσό προσφοράς για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται, ως ετήσιο μίσθωμα, το ποσό των 6.000 ευρώ.
“ΘΑΡΡΟΣ” 30/01/2010

Αυτοψία σε δρόμους της Πυλίας

Την περιοχή της Πυλίας επισκέφθηκε χθες ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του τμήματος συντήρησης έργων Γιάννη Κωνσταντόπουλο. Συγκεκριμένα, έκαναν αυτοψία για την προώθηση επίλυσης εντοπισμένων προβλημάτων που αφορούν στην οδική ασφάλεια στους δρόμους Ριζόμυλος - Πύλος και Μεθώνη - Πύλος -Γιάλοβα - Κορυφάσιο. Αργότερα το μεσημέρι ο αντινομάρχης συναντήθηκε με τους δημάρχους Μεθώνης, Πύλου και Νέστορος για ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/01/2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Ο Αρχιεπίσκοπος, 27 μητροπολίτες και 3 επίσκοποι στην Καλαμάτα

image

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, 27 μητροπολίτες και 3 επίσκοποι θα συμμετέχουν στις τελετές υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στον εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Οπως είπε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε συνέντευξη Τύπου χθες, η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη και το νομό, διότι πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την περιοχή μας και τιμά με την παρουσία του τη μεγάλη παμμεσσηνιακή γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.
«Θα ήθελα να προτρέψω όλο το ποίμνιο να ανταποκριθεί σε αυτήν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου και με την
παρουσία του να τιμήσει τον υψηλό επισκέπτη μας«, είπε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας - για να συμπληρώσει ότι «κατά την ημέρα της υποδοχής, θα υπάρχει η δυνατότητα εδώ στον μητροπολιτικό οίκο, ο κόσμος να περάσει και να πάρει την ευχή του Πατριάρχου, όπως και κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο ησυχαστήριο του Προφήτου Ιωήλ την Τετάρτη το πρωί στις 9. Οποιος επιθυμεί να δει τον Πατριάρχη και να πάρει την ευχή του, μπορεί να το κάνει».
Πρόσθεσε δε ο κ. Χρυσόστομος ότι σε μια αγαστή και αρμονική συνεργασία τόσο με την Νομαρχία όσο και με το Δήμο Καλαμάτας οργανώθηκε το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο πλαίσιο που ορίζει η εκκλησιαστική εθιμοτυπία και η εθιμοτυπία της ελληνικής Πολιτείας. «Αποφασίστηκε να του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, γι’ αυτό και υπάρχει τόσο υψηλή και έντονη ασφάλεια», τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Οι αρχιερείς που θα συμμετάσχουν στις τελετές υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ και στον εορτασμό της Υπαπαντής είναι: Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Ηλείας Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Μιλήτου Απόστολος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λήμνου Ιερόθεος, Βεροίας Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αυλώνος Χριστόδουλος, Γυθείου και Οίτυλου Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Πατρών Χρυσόστομος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, Κορίνθου Διονύσιος, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος και Μεξικού Αθηναγόρας. Κι ακόμη, οι επίσκοποι Προικοννήσου Ιωσήφ, Ελαίας Θεοδώρητος και Ναζιανζού Θεοδώρητος.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/01/2010

Σαμαράς και Ρέππας στην Υπαπαντή

image image

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για την πολιούχο της Καλαμάτας Υπαπαντή του Σωτήρος την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό επιβεβαιώνει με σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας αναφορικά με τις παρουσίες επισήμων στις εκδηλώσεις –στις οποίες θα μετάσχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/01/2010

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο Γ. Κανελλόπουλος γ.γ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κανελλόπουλος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Κανελλόπουλος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ, νομάρχης Λακωνίας και ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2009.
Μετά την σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλης έστειλε επιστολή στον κ. Κανελλόπουλο, στην οποία αναφέρει τα εξής: “Τιμά τη Μεσσηνία και το πρόσωπό σας η επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης για την τοποθέτησή σας στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων“.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/01/2010
Τους πήρε 4 μήνες για να βρουν ότι ο Κανελλόπουλος είναι "δικό τους" παιδί και να τον βάλουν Γ.Γ. Και συ ρε Γιώργο έστειλες πρώτος-πρώτος το βιογραφικό σου; Ήταν κάτω-κάτω και μέχρι να το βρούν πέρασε τόσος καιρός.
Κατά τ' άλλα προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι θέσεις των Γ.Γ. των υπουργείων θα καλύπτονταν αξιοκρατικά. Τι λέτε ρε παληκάρια, έτσι είναι η αξιοκρατία;
Κώστας....

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ Επιτυχημένη η προβολή της Μεσσηνίας στο Λονδίνο ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

image

image

Γεύση από Ελλάδα και Μεσσηνία πήραν όσοι βρέθηκαν στο γνωστό πολυκατάστημα “Harrod’s” στο Λονδίνο. Από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και το περασμένο Σάββατο οι βιτρίνες του πολυκαταστήματος αλλά και κάποιοι εσωτερικοί χώροι ήταν “ντυμένοι” Ελλάδα και μεταξύ των περιοχών που προβλήθηκαν ήταν και η Μεσσηνία.
Ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η συγκεκριμένη δράση δηλώνει η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα. “Στην Αγγλία ο κόσμος μάς γνωρίζει και μας εμπιστεύεται” τόνισε η κ. Μπούζα, η οποία παράλληλα μας ενημέρωσε ότι στο άμεσο διάστημα σχεδιάζεται προβολή της Μεσσηνίας στη Βιέννη. Συγκεκριμένα θα γίνει προβολή της περιοχής στα γραφεία του ΕΟΤ στην αυστριακή πρωτεύουσα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κεντρικό σημείο και σίγουρα είναι μία καλή ευκαιρία για αρκετό κόσμο να ενημερωθεί για την Μεσσηνία. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτάκι για να “παίξει” σε μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αυστρίας. Παράλληλα ετοιμάζεται παρουσίαση της Αρχαίας Μεσσήνης και των υπολοίπων αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής επίσης στην Βιέννη, την παρουσία του πλέον αρμόδιου, καθηγητή Πέτρου Θέμελη.
Η πρόεδρος της ΝΕΤΠ εξέφρασε την ικανοποίησή της και για την πρόσφατη παρουσία της Μεσσηνίας στην έκθεση της Στουτγάρδης, ενώ επεσήμανε ως ιδιαιτέρως σημαντικό για την προβολή ότι η αεροπορική εταιρεία TUI fly αφιέρωσε περισσότερη από μισή ώρα στα νέα δρομολόγια για την περιοχή μας κατά την παρουσίαση του φετινού της προγράμματος.
Κλείνοντας πάντως η κ. Μπούζα θέλησε να ζητήσει την στήριξη των επαγγελματιών και των ιδιωτών, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να εκμεταλλευτούν τις δράσεις της Ν.Α. Μεσσηνίας και να κλείνουν συμφωνίες, ενώ σημείωσε ότι “αν είχαμε περισσότερες κλίνες θα μπορούσαμε να καλύψουμε καλύτερα τις τουριστικές ανάγκες”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/01/2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ 5,2 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

image

Στα 5,2 εκ. ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πύλου που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (με 1 μόνο αρνητική ψήφο) από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα περισσότερα χρήματα (2,3 εκ. ευρώ) προορίζονται για έργα ύδρευσης.
Σε δήλωσή του στην “Ε” ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό. Ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί πλήρως». Και συμπλήρωσε: «Λάβαμε υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα, τη μείωση των χρηματοδοτήσεων που έχουμε το τελευταίο διάστημα. Για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας για το 2010, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε έργα αγροτικής οδοποιίας περισσότερα απ’ ό,τι προβλέπονται στο πρόγραμμα, με την εξασφάλιση και άλλων πόρων. Θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση του φωτισμού σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, και με την ολοκλήρωση των συνδέσεων με το δίκτυο του βιολογικού μέχρι το Πάσχα, θα αποκαταστήσουμε και θα βελτιώσουμε τους βασικούς δρόμους της Πύλου».
Τα σημαντικότερα έργα και οι πηγές χρηματοδότησής τους είναι:
- Από το πρόγραμμα “Θησέας” και τις οριζόντιες δράσεις του: Εξωτερικό υδραγωγείο Δήμου Πύλου, 2 εκ. ευρώ. Ανάπλαση πλατείας Τριών Ναυάρχων, 247.660 ευρώ. Ανάπλαση παραλίας Γιάλοβας και πλατειών δ.δ., 209.228,83 ευρώ. Ανέγερση Παιδικού – Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Πύλου, 200.000 ευρώ. Επικαιροποίηση υποβάθρων πολεοδομικής μελέτης Πύλου, 120.000 ευρώ. Ολοκλήρωση συνδέσεων οικιών δικτύου βιολογικού καθαρισμού, 100.000 ευρώ. Κατασκευή νέων δεξαμενών ύδρευσης στα δ.δ., 90.000 ευρώ. Αντικατάσταση τμημάτων δικτύου ύδρευσης στα δ.δ., 70.000 ευρώ (και άλλα 29.750 ευρώ από ιδίους πόρους). Εργα προστασίας της οδού Πλατάνου - Παπουλίων, 20.000 ευρώ. Μελέτη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο, 20.000 ευρώ.
- Από τη ΓΓΑ: Συμβολή στην κατασκευή κολυμβητηρίου, 250.000 ευρώ. Κατασκευή στεγάστρου στην κερκίδα στο Δημοτικό Στάδιο, 70.000 ευρώ. Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο Δημοτικό Στάδιο, 60.000 ευρώ.
- Από το ΕΤΕΡΠΣ: Διαμόρφωση κήπου Πνευματικού Κέντρου “Κωστής Τσικλητήρας”, 100.000 ευρώ
- Από ιδίους πόρους: Μελέτη ΓΠΣ Πύλου, 20.000 ευρώ. Μελέτες οδοποιίας 14.000 ευρώ. Ανάπλαση παλιάς βρύσης Παλιού Νερού, 12.000 ευρώ.
Σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα προβλέπονται έργα συντήρησης – χαλικόστρωσης αγροτικών δρόμων από 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ 2010. Προβλέπεται ακόμη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης στον καταρράκτη Καλάμαρη, με 6.925 ευρώ.
Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/01/2010

Λίγα τα τρακτέρ στην Πύλο

image

ΠΑΙΔΙΑ, η συμπαθέστατη εμφανισιακά υπουργός κ. Μπατζελή είναι ανένδοτη. Το ταμείο είναι μείον. Ετοιμαστείτε για ανένδοτο εάν δε λυθούν τα θεσμικά σας αιτήματα. Τα 5 τρακτέρ στην πλατεία της Πύλου, μεσημέρι Τρίτης 26 Ιανουαρίου, αποτελούν αρνητικό αντίκτυπο και αδυναμία, τα 105 όμως δηλώνουν θετική διεκδίκηση, ενότητα και δυναμισμό. Οπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “η ισχύς εν τη ενώσει“. Χρειάζεται προσοχή διότι οι εκάστοτε εξουσιαστές γνωρίζουν πολύ καλά το επίσης αρχαίο ρητό “διαίρει και βασίλευε“.

Τ.Αλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/01/2010

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης

image

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης έκοψε την πίτα σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του κτηρίου Συγγρού. Το φλουρί έπεσε στον μικρό Νίκο Γκόρντον από την παιδική ομάδα των αρχαρίων. Την εκδήλωση ευλόγησε ο ιερέας Γεώργιος Τσιριγώτης και τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής. Ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ που επιμελήθηκαν οι γυναίκες του συλλόγου.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/01/2010

Ιερό της Αφροδίτης στην Αρχαία Μεσσήνη ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ

image

Ιερό της Αφροδίτης πιθανότατα, είναι το κυκλικό οικοδόμημα που
ήρθε στο φως στην Αρχαία Μεσσήνη κατά τις ανασκαφές του περασμένου καλοκαιριού και που μόλις χθες ανακοίνωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας - διευθυντής του ανασκαφικού έργου στην περιοχή Πέτρος Θέμελης.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό οικοδόμημα με εντυπωσιακά ψηφιδωτά το οποίο όπως μας είπε ο κ. Θέμελης, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια ανασκαφικών εργασιών προκειμένου να αποκαλυφθεί.
Για τη θέση που εντοπίστηκε το κτήριο και για τα χαρακτηριστικά
του ο κ. Θέμελης μας είπε: «Γεωγραφικά βρίσκεται νότια από το θέατρο ακριβώς κάτω από την πρωτοβυζαντινή βασιλική, το μισό κάτω από το ιερό της και το άλλο μισό καλύπτεται από την εκκλησία η οποία χτίστηκε πάνω από το κυκλικό αυτό οικοδόμημα. Η εκκλησία είναι πρωτοβυζαντινή χριστιανική του 7ου αιώνα μ.Χ. η οποία συνέχισε να υπάρχει μέχρι το 14ο αιώνα μέχρι την εποχή της Φραγκοκρατίας – Ενετοκρατίας όμως είναι προγενέστερη, ελληνιστικό ιερό κι έχει και μια ρωμαϊκή φάση. Η ελληνιστική φάση είναι αυτή που περιλαμβάνει έναν κυκλικό όπως λέμε στυλοβάτη πάνω στον οποίο είναι στηριγμένες οι δωρικές κολόνες που έχουν βεβαίως πέσει κάτω, αλλά σώζεται καλά.
Γύρω απ’ αυτόν τον πρώτο κύκλο υπάρχει ένας δεύτερος που κατασκευάστηκε αργότερα στα ρωμαϊκά χρόνια και μετά τον κύκλο αυτό σε επαφή μαζί του, υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό δάπεδο που έχουμε σκάψει μόνο ένα μικρό μέρος του, με μορφές ολόσωμες σε φυσικό μέγεθος. Το μωσαϊκό αυτό δάπεδο έχει επάνω παραστάσεις μυθολογικού κυρίως χαρακτήρα, γιατί οι ιστορικού χαρακτήρα συνήθως σπανίζουν. Δεν πιστεύω για παράδειγμα να είναι ο Ηρώδης ο Αττικός, αν και υπάρχει τέτοια επιγραφή, ίσως να είναι κάποιος Αττικός ανήρ που μπορεί να είχε συμβάλει στο να μεταφερθούν από την Αττική τα μυστήρια του κάτω κόσμου, της Δήμητρας ή τα γνωστά μυστήρια της Ανδανίας, από τη Μεσσηνία στη Μεσσήνη. Γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση - τη σώζει ο Παυσανίας - και λέει ότι ένας Αττικός ανήρ και ένας άλλος μάντης της εποχής, είχαν μυήσει τη Μεσσήνη, τη βασίλισσα την πρώτη της Μεσσήνης την κόρη του Τριόπα που λατρεύεται κι αυτή στην αγορά, στα μυστήρια της Ανδανίας».
Το οικοδόμημα έγινε γνωστό στους αρχαιολόγους μόλις στην πρόσφατη ανασκαφική περίοδο, ενώ η πλήρης αποκάλυψή του σύμφωνα με τον καθηγητή θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα: «Η ανακάλυψή του έγινε το καλοκαίρι στη διάρκεια των ανασκαφών. Γύρω από τη βασιλική υπήρχε ένα μικρό χριστιανικό νεκροταφείο και σκάβοντας τους τάφους σε βαθύτερα στρώματα άρχισαν να βγαίνουν κολόνες. Σκάβοντας βρήκαμε μόνο ένα μέρος του κυκλικού αυτού κτηρίου, η βασική διάμετρος του οποίου είναι 10 μέτρα, ωστόσο εμείς έχουμε σκάψει μόλις το 1/3. Εχει συνέχεια για την επόμενη ανασκαφική περίοδο γιατί έχει μεγάλη επίχωση πάνω από 1 με 1,5 μέτρο και προβλέπεται ότι θα σκάβουμε εκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα».
Τέλος, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Αρχαία Μεσσήνη κρύβει ακόμα πολλούς θησαυρούς και παρουσιάζει ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την επιστήμη της Αρχαιολογίας: «Σίγουρα έχει πολλούς ακόμα κρυφούς θησαυρούς και επίσης έχει να δώσει ακόμα πολλά σημαντικά οικοδομήματα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά που περιμένουμε να βρούμε μέσα στην αγορά που είναι άσκαφτη. Είναι το πρώτο που βρήκαμε, που
αν είναι λατρευτικό -που πρέπει να είναι γιατί είναι δίπλα στη δυτική πλευρά της αγοράς και όχι σε χώρο ιδιωτικών κατοικιών- πιθανόν ανήκει στη λατρεία της Αφροδίτης που λατρευόταν σε τέτοια κυκλικά κτήρια. Κατά πάσα πιθανότητα είμαστε ή κοντά στο ιερό της Αφροδίτης ή μέσα σ’ αυτό».

”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 26/01/2010

«Ο Ηρακλής ήταν παγκόσμιος γεωλόγος και μηχανικός»

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Ιστορικό πρόσωπο που έφτασε ως τον Καναδά ήταν ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο

Φωτογραφία

Έφτασε χίλια χρόνια πριν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό. Πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε ως τη Γροιλανδία και ίσως να πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική. Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας μυθολογίας- ο Ηρακλής- δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος υδραυλικός, μηχανικός και υδρογεωλόγος, όπως μαρτυρούν πολλοί από τους δώδεκα άθλους του, αλλά και ο πρώτος που έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση και ο αρχιτέκτονας της μυκηναϊκής κοσμοκρατορίας, όπως υποστήριξε χθες το βράδυ σε ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος.
«Ο Ηρακλής δεν είναι ένα πρόσωπο για να διασκεδάζουν τα παιδιά. Ούτε η ελληνική μυθολογία ένα παραμύθι για έναν φανταστικό κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Μαριολάκος. «Ο Ηρακλής είναι ένα ιστορικό- και όχι μυθικό- πρόσωπο, ένας άγνωστος μεγάλος κατακτητής, ήρωας- ιδρυτής πόλεων, πρώτος συνδετικός κρίκος του κοινού πολιτισμικού υποστρώματος των Ευρωπαίων, του μυκηναϊκού και κατά συνέπεια του ελληνικού πολιτισμού. Και η μυθολογία είναι η ιστορία του απώτερου παρελθόντος των κατοίκων αυτού του τόπου, που πολύ αργότερα θα ονομαστεί Ελλάς». Πρώτος στο μικροσκόπιο του καθηγητή μπήκε ο άθλος με την αρπαγή των βοδιών του Γηρυόνη, του τρικέφαλου και τρισώματου γίγαντα που ζούσε στα Γάδειρα, το σημερινό Κάντιθ της Ισπανίας, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο Ηρακλής ταξίδεψε ως την Ιβηρική Χερσόνησο για να φέρει μια καλή ράτσα βοδιών στην Πελοπόννησο», εξηγεί ο κ. Μαριολάκος. «Αν διαβάσουμε με προσοχή τον Στράβωνα, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. όμως, θα διαπιστώσουμε πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν έχει βρεθεί τόσος πολύς χρυσός, άργυρος, χαλκός και σίδηρος. Και τα βόδια δικαιολογούνται διότι υπήρχαν μαρτυρίες ότι το “κοσκίνισμα” του χρυσού από την άμμο γινόταν πάνω σε δέρματα βοδιών».Η ίδρυση δε της πόλης από τον Ηρακλή μνημονεύεται στον θυρεό της πόλης και σήμερα. Ο Ηρακλής ολοκληρώνει τον άθλο του και συνεχίζει βόρεια προς την Κελτική και ιδρύει την Αλέσια (γνωστή και ως πόλη του Αστερίξ), το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη άλυς (= περιπλάνηση). Πόλη με στρατηγική σημασία, καθώς συνδέεται μέσω πλωτών ποταμών προς τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα, όπου ο Ιούλιος Καίσαρας κατατρόπωσε τους Γαλάτες. Ακόμη ιδρύει το Μονακό και την Αλικάντε - η ποδοσφαιρική της ομάδα ονομάζεται Ηρακλής.
Τι γύρευε στη Γαλατία ο Ηρακλής; «Χρυσό», απαντά ο κ. Μαριολάκος, «αφού ο Διόδωρος μας λέει πως στη Γαλατία υπάρχουν πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσματα». Ο Ηρακλής όμως φέρεται- σύμφωνα με τον Πλούταρχο- να έφτασε και ως την Ωγυγία που απέχει πέντε ημέρες δυτικά της Βρετανίας. «Πέντε ημέρες ισοδυναμούν με 120 ώρες. Αν η μέση ταχύτητα ενός πλεούμενου της εποχής ήταν 4 μίλια την ώρα, τότε η απόσταση είναι 890 χλμ., άρα πρόκειται για τη σημερινή Ισλανδία και συνέχισε ως τη Γροιλανδία, ενώ το Κρόνιο Πέλαγος, που αναφέρεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ταυτίζεται με τον Βόρειο Ατλαντικό»

Γύρεψε χαλκό ως τον Καναδά

 Ο Ηρακλής έφτασε, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μαριολάκο, ως την Αμερική. «Στις πηγές διαβάζουμε πως εγκατέστησε ακολούθους του “ως τον κόλπο που το στόμιό του βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας”. Ένας κόλπος μόνον καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις: του Αγίου Λαυρεντίου στο Τορόντο του Καναδά». Μαρτυράται δε πως έμειναν «σε νησιά που βλέπουν τον ήλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες»- δηλαδή στον πολικό κύκλο.

Τι γύρευε εκεί;

Η απάντηση βρίσκεται στα ευρήματα των ανασκαφών που γίνονται γύρω από τη λίμνη Σουπίριορ στο Μίτσιγκαν. Αρκεί να σκεφτείτε πως έχουν εξορυχθεί πάνω από 500.000 τόνοι χαλκού στην περιοχή, όταν στην κατ΄ εξοχήν πηγή χαλκού- την Κύπρο- εξορύχθηκαν 200.000 τόνοι. Η εξόρυξη έγινε την περίοδο 2.450 π.Χ.- 1050 π.Χ., σταματάει ξαφνικά, όταν καταρρέει ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Και όλα αυτά σε μια περιοχή όπου οι γηγενείς βρίσκονταν στη λίθινη εποχή!

“ΤΑ ΝΕΑ” 26/01/2010

TA NEA Online - Έντυπη Έκδοση - «Ο Ηρακλής ήταν παγκόσμιος γεωλόγος και μηχανικός»

TA NEA Online - Έντυπη Έκδοση - «Ο Ηρακλής ήταν παγκόσμιος γεωλόγος και μηχανικός»

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς ρεύμα εκκλησία και κοιμητήριο στην Αραπόλακκα

Θερμή παράκληση Συλλόγου Αραπολακαίων Πυλίας Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου, προς:
α) Τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον κ. πρωθυπουργό των Ελλήνων Γεώργιο Παπανδρέου, τον κ. πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
β) Ολους τους αρχηγούς των κομμάτων -την κ. Αλέκα Παπαρήγα, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη-, τον κ. υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, τον υπουργό Τύπου για τα ΜΜΕ
γ) Προς όλους τους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας κατά αλφαβητική σειρά: κ. Οδυσσέα Βουδούρη, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, κ. Δημήτριο Κουσελά, κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, κ. Αντώνη Σαμαρά πρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. δήμαρχο Γεώργιο Χρονόπουλο και το Δ.Σ. του Δήμου Πύλου Μεσσηνίας.
Κύριοι, είναι απαράδεκτο και αποτελεί ντροπή το 2010, η εκκλησία “Αγιος Δημήτριος“ και το κοιμητήριο του χωριού Αραπόλακα Πυλίας Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου, να μην έχει ρεύμα! Γι‘ αυτό υποβάλλουμε θερμή παράκληση σε όλους σας να
καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, το δίκαιο αίτημά μας να ικανοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Γνωρίζουμε την πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά το ποσό που απαιτείται για να γίνει η επέκταση του δικτύου, σύμφωνα με την μελέτη της ΔΕΗ Καλαμάτας, ανέρχεται σε 19.000 ευρώ, και δεν νομίζουμε ότι θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να το διαθέσει στο Δήμο Πύλου, προκειμένου να φύγει το σκότος και η αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού Αραπόλακα Πυλίας Μεσσηνίας.
Εγώ, ως επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου, συνταξιούχος του ΙΚΑ με μηνιαίο μισθό 680,97 ευρώ, ευχαρίστως προσφέρω 2 μισθούς μου, δηλαδή 1.361,94 ευρώ, για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του χωριού μας.
Θέλω να πιστεύω ότι και εσείς θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια, το αίτημα των κατοίκων να γίνει πραγματικότητα, ώστε το ιλαρό φως του Αγίου Πάσχα φέτος, να φωτίσει την εκκλησία «Αγιος Δημήτριος» και το κοιμητήριο του χωριού Αραπόλακα Πυλίας Μεσσηνίας. Επίσης, με την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ, θα μπορέσουν να πάρουν ρεύμα και άλλοι 10 περίπου ιδιοκτήτες, που έχουν κτίσει σπίτια πλησίον της εκκλησίας «Αγιος Δημήτριος».
Μετά τιμής
Αθανάσιος Στ. Λέκκας
Επίτιμος πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αραπολακαίων Πυλίας Μεσσηνίας
«Η Υπαπαντή του Σωτήρος»

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/01/2010

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ Η Καλαμάτα υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

image

Η παρουσία και συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα προσδίδει ιδιαίτερη λαμπρότητα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό της πολιούχου Υπαπαντής του Χριστού.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό, πάντως -όπως ανακοινώθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του μητροπολιτικού ναού- ξεκινούν στις 5 μεθαύριο το απόγευμα, όταν στη διάρκεια του εσπερινού θα γίνει η ενθρόνιση της εικόνας της «Παναγίας Υπαπαντής», χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 6 το βράδυ θα αφιχθεί στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίον θα υποδεχθεί και θα προσφωνήσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για να ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Βαρθολομαίο.
Την παραμονή της γιορτής, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και άλλους προσκεκλημένους αρχιερείς. Στις 10 τη νύχτα θα ξεκινήσει η πανηγυρική ολονύκτια αγρυπνία.
Ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί με πανηγυρικό τρόπο η ακολουθία του όρθρου, κατά την οποίαν θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως και στην πανηγυρική θεία λειτουργία που θα ακολουθήσει. Κατά τη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θα προσφωνήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του κ.
Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας της «Παναγίας Υπαπαντής».
Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί «Παννυχίς» (ολονύκτια Αγρυπνία) -ο εσπερινός θα αρχίσει στις 9 και στη συνέχεια θα τελεσθεί ο όρθρος και η θεία λειτουργία, η οποία θα λήξει στις 3 το πρωί της Τρίτης. Το πρωί της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Ακολούθως θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανών και θα τεθεί η εικόνα της Παναγίας στη μόνιμη θέση της.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/01/2010

ΒΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ΧΗΡΑ ΚΙ ΑΣΧΗΜΗ Η μεταμόρφωση του απόλυτου θηλυκού της showbiz στην ταινία «Οι ιππείς της Πύλου»

image

Η μεταμορφωμένη Βάνα Μπάρμπα (κάτω) εμφανίζεται στην ταινία «Οι ιππείς της Πύλου» με παλιά ρούχα και... τρύπιο καλσόν. Επάνω με το Νίκο Καλογερόπουλο, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

image

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη Βάνα Μπάρμπα -το απόλυτο θηλυκό της ελληνικής showbiz- χοντρή, άσχημη, κουτσή και τρελή; Μάλλον κανένας, εκτός από τον Νίκο Καλογερόπουλο ο οποίος τη μεταμόρφωσε ή για να ακριβολογούμε την... παραμόρφωσε για χάρη της ταινίας του «Οι ιππείς της Πύλου».
«Υποδύομαι μία χήρα, η οποία ζει μόνη της σε έναν μύλο στην Πύλο. Πρόκειται για μια τρελή, χοντρή, άσχημη και κουτσή γυναίκα. Είναι ο ωραιότερος και πιο κόντρα ρόλος που έχω κάνει
ποτέ στο σινεμά, παρότι αρχικά ήμουν αρνητική. Με το ζόρι πήγα, επειδή είχα αδυναμία στον Καλογερόπουλο και ήθελα να τον τιμήσω γιατί είναι σπουδαίος καλλιτέχνης» λέει στο Piazza η
Βάνα Μπάρμπα και μας... συστήνει την ηρωίδα -πρόκληση. «Η γυναίκα αυτή δουλεύει στο μύλο ενός χωριού και έχει να δει άνθρωπο πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να αγριεύεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο. Τα μοναδικά πλάσματα που συναναστρέφεται είναι τα ζώα της, στα οποία και μιλάει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο Καλογερόπουλο, που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω έναν τόσο διαφορετικό χαρακτήρα και όχι πάλι της ωραίας και μοιραίας γυναίκας».
Η ηθοποιός με την ειλικρίνεια που τη διακρίνει, δεν διστάζει να κάνει τη δική της κριτική στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. «Αρνούμαι να πάω να δω αυτές τις ελληνικές παραγωγές που παρουσιάζονται τελευταία. Αυτές είναι τηλεοπτικές δουλειές, όχι σινεμά. Δεν με αφορούν. Είμαι ενάντια σε αυτή την ευκολία με την οποία γυρίζουν σήμερα τα φιλμ, γι’ αυτό και δεν συμμετέχω. Οταν έχεις συμμετάσχει στο “Mediterraneo”, δεν μπορείς να κάνεις μπούρδες μετά». Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της παραγωγής υπογράφει ο Νίκος Καλογερόπουλος, ενώ πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες αναμένεται να κάνει γύρω στον Οκτώβρη. Πρόκειται για σάτιρα
με κεντρικό πρόσωπο έναν φημισμένο ηθοποιό, ο οποίος έχοντας χάσει όλη του την περιουσία εγκαταλείπει την Αθήνα και αναζητά καταφύγιο στην Πύλο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης πολλά γνωστά ονόματα, μεταξύ των οποίων η Ιουλία Καλογρίδη, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.
[Της Κωνσταντίνας Κούμπουλα από την εφημερίδα “Veto”]

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 25/01/2010

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Δημιουργία μεγάλου Δήμου Νέστορος

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, της 20-01-2010 στην 5η
σελίδα διάβασα το άρθρο του συνεργάτη σας Τάκη Αλεξάκη με το
οποίο αναφέρεται στην φερόμενη ως πρωτοβουλία του δημάρχου Γαργαλιάνων, κ. Σταύρου Καλοφωλιά, προκειμένου οι Δήμοι Πύλου -Γαργαλιάνων και Νέστορος να συνενωθούν σ‘ ένα δήμο.
Οι προτάσεις και οι σκέψεις αυτές θεωρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθ‘ όσον αν υπάρχει δήμος που θα εκτείνεται από τους Γαργαλιάνους μέχρι την Μεθώνη, θα είναι ένας δήμος ισχυρός με αρκετά μεγάλη πληθυσμιακή υγκέντρωση, ικανοποιητικό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών, ικανοποιητικό οδικό δίκτυο εσωτερικής συγκοινωνίας και ενιαία γεωγραφική ενότητα.
Με την πρόταση αυτή συμφωνώ απολύτως, την στηρίζω και επιπλέον προτείνω ο δήμος αυτός να ονομάζεται Δήμος Νέστορος με έδρα την Πύλο.
Φώτης Μαθιόπουλος
Τ. πρόεδρος 11ου Σ.Π. & τ. σύμβουλος Δ. Νέστορος

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/01/2010

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Δράκος κατά Γερουλάνου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ 1986 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

image

Τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο επέκρινε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, για το θέματου Επικούριου Απόλλωνα.
Υποστήριξε ότι ο υπουργός πριν ανακοινώσει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ακύρωση της απόφασης υπαγωγής του μνημείου στη Μεσσηνία, όφειλε να εξετάσει και την απόφαση του 1986 με την οποία υπάγεται στην Ηλεία, εκτιμώντας ότι και αυτή δεν ήταν σύννομη.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Δράκος εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και είπε ότι η ουσία παραπέμπει σε «μια αίολη απόφαση του 1986, στην οποία κανείς δεν ασχολήθηκε να δει κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να ληφθεί». Και διευκρίνισε πως «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφάνθηκε για τη διαδικασία της διόρθωσης της απόφασης του 1986 που έγινε με απόφαση του 2009 κι όχι και των δύο αποφάσε-ων του 2009 και του 1986, η οποία ουδεμία απολύτως διαδικασία τήρησε και σε καμία περίπτωση δεν έλαβε υπόψη της τις συντεταγμένες της Ουνέσκο, αλλά και τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού περί των ορίων των δύο νομών. Οι συντεταγμένες της Ουνέσκο και η Γεωγραφική Υπηρεσία είναι κατηγορηματικές ως προς τη θέση του ναού, πως βρίσκεται στην τέως Κοινότητα Σκληρού». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «το λάθος που έγινε, θα αντιμετωπιστεί με την αντικειμενική επιτροπή, την οποία είπε ότι θα συστήσει ο υπουργός». Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, «που την επιβεβαιώνει ως διαδικασία» κι ενημέρωσε πως μίλησε με το Δημήτρη Κουσελά και συνεννοήθηκαν να πάνε μαζί στην επιτροπή.
Ο νομάρχης υπενθύμισε ότι υπάρχουν και παλιές δικαστικές αποφάσεις για τα όρια περιουσιών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του ναού, «που κατά μείζονα λόγο επιβεβαιώνουν τις θέσεις, τις οποίες πολλές φορές έχουμε δια
τυπώσει». Είπε, επίσης, πως θα αποστείλει επιστολή, στη βάση αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μ’ όλο το φάκελο, ενώ με άλλη επιστολή που θα στείλει μαζί με το δήμαρχο Είρας Γιάννη Αδαμόπουλο, θα ζητούν να τους δοθούν το σκεπτικό και τα εισηγητικά κείμενα της υπουργικής απόφασης του 1986 και αν
υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ολοκληρώνοντας ο νομάρχης, αφού παρατήρησε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν τήρησε τη στοιχειώδη δεοντολογία, να δει κατά πόσον και οι δύο αποφάσεις (του 1986 και του 2009) είχαν ακολουθήσει τη διαδικαστική ορθότητα από νομικής πλευράς για να αποφανθεί, κατέληξε: «Οπως πολλές φορές έχω πει, αυτά τα απαράμιλλα μνημεία του πολιτισμού είναι μνημεία, τα οποία δεν έχουν σύνορα και δεν μπορούν να προσδιοριστούν
επί τη βάσει των διοικητικών ορίων. Αυτή η παραδοχή, που είναι μια γενική παραδοχή και αλήθεια και δε δέχεται αμφισβήτηση, πρέπει να γίνει κτήμα και κοινός παρονομαστής όλων μας».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/01/2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=58040&Itemid=92

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κυλιόμενος Επικούριος Πίσω σε Ηλεία από Γερουλάνο

epikourios2

Στην Ηλεία επιστρέφει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς, όπως προέκυψε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η διαδικασία που ακολούθησε ο Αντ. Σαμαράς δεν ήταν σύννομη.

Αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το Νομικό Συμβούλιο στο σημερινό υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος απευθύνθηκε σε αυτό μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του Νομού Ηλείας. Χωρίς το συγκεκριμένο όργανο να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος, απάντησε πως η διαδικασία δεν ήταν σύννομη, ενώ υπέδειξε τρόπους για τη σωστή διόρθωση του σφάλματος.

Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές, οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσ. Βουδούρης προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι σαφές ότι το ερώτημα που τέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης, αλλά στη διαδικασία αποκατάστασης του σφάλματος να γραφεί ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ως ανήκων στο Νομό Ηλείας, αντί της Μεσσηνίας.

Για τούτο ζητάμε να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες αποκατάστασης του σφάλματος, στο οποίο αναφερόμαστε στην από 30-11-2009 επιστολή μας. Έχουμε μάλιστα ζητήσει - και συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. υπουργό - να γίνει συνάντησή μας μαζί του, για να τον ενημερώσουμε εμπεριστατωμένα και επί της ουσίας του θέματος».

“ΘΑΡΡΟΣ” 21/01/2010

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ ΣΕ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ Εργα υποδομής στο αεροδρόμιο ενόψει της “Costa Navarino”

Ενόψει της λειτουργίας της “Costa Navarino” είναι ανάγκη να γίνουν έργα υποδομής στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει την τουριστική επιβατική κίνηση. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος στην επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νικόλαο Σηφουνάκη. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,
Οπως είναι γνωστό, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, όχι μόνο την τρέχουσα εξαγωγική και τουριστική δραστηριότητα του νομού μας και γειτονικών περιοχών άλλων νομών, αλλά -από την άνοιξη του 2010- τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση των τελευταίων 30 και πλέον ετών, την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, που ανήκει στην εταιρεία ΤΕΜΕΣ ΑΕ, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε και τον Μάιο του 2010 τίθεται σε λειτουργία.
Κατά την πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία σας και στην οποία συζητήθηκαν οι αναγκαίες βελτιώσεις των αεροδρομίων της χώρας, δεν προκύπτει, τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ότι έγινε λόγος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και για τα έργα, που επείγουν να αναληφθούν σε αυτό και όσον αφορά στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και όσον αφορά στις λοιπές εγκαταστάσεις (είναι καταγεγραμμένα από τις υπηρεσίες της ΥΠΑ).
Παράκληση εφόσον τα δημοσιεύματα είναι ακριβή, να ληφθούν το συντομότερο υπόψη οι ανάγκες του αεροδρομίου της Καλαμάτας και να γίνει ο σχετικός άμεσος προγραμματισμός έργων. Εάν ήδη υφίσταται τέτοιος προγραμματισμός, παράκληση να δώσετε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου σας να μας ενημερώσει σχετικά“.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/01/2010

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Συνάντηση για ΠΟΤΑ

Συνάντηση με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο είχε χθες το δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς με τους αντιδημάρχους Μιχάλη Αποστολόπουλο και Ευστάθιο Σοκορέλη στην Αθήνα για θέματα που αφορούν την ΠΟΤΑ και τον δήμο. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Γαργαλιάνων συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση αλλά και τα απορρίμματα.
Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που έγινε, αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρχει μια νέα συνάντηση στους Γαργαλιάνους με τον υπεύθυνο μηχανικό της ΤΕΜΕΣ όπου και θα δουν αναλυτικά το σχεδιασμό που υπάρχει. Από την πλευρά του δήμου ο κ. Σοκορέλης που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Τέλλος Αγρας σημείωσε ότι ο δήμος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων σε ύδρευση.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι όπως έχει προγραμματιστεί από τον Μάιο ξεκινά η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων γι’ αυτό και οι διαδικασίες που αφορούν τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/01/2010

ΣΕ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ Ζυμώσεις για κοινό δήμο Πύλου - Γαργαλιάνων - Νέστορος

Σε φιλική συνάντηση με το δήμαρχο Πύλου Γιώργο Χρονόπουλο οφειλόταν η επίσκεψη του δημάρχου Γαργαλιάνων Σταύρου Καλοφωλιά στην Πύλο, για πρωινό καφέ. Φυσικά στην κουβέντα δεν σχολιάστηκε το αν κουνιούνται οι βάρκες στην Πύλο, η συζήτηση περιστράφηκε και στον “Καποδίστρια 2” όπως τον λέγαμε, πριν τον ονοματίσουν “Καλλικράτη“.
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον και ακούστηκε για πρώτη φορά σε μας τους Πύλιους ήταν το γεγονός ότι ο κ. Καλοφωλιάς πιστεύει ότι με την καινούργια συνένωση οι Γαργαλιάνοι και η Πύλος πρέπει να αποτελέσουν ενιαίο δήμο, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Νέστορος.
Οσοι γνωρίζουν την τοπική γεωγραφία και παράλληλα τα τοπικά συμφέροντα, πρέπει να εμπεδώουν την άποψη Καλοφωλιά και να δημιουργήσουν σύστημα διοχέτευσής της στην τοπική κοινωνία. Να θυμηθούμε για άλλη μία φορά ότι ο “Καποδίστριας“ ο οποίος δημιουργήθηκε και χαράχτηκε στο πόδι, συνένωσε τα χωριά Κορυφάσιο, Ρωμανού, Πετροχώρι στο Δήμο Νέστορος και το διπλανό τους χωριό Τραγάνα στο Δήμο Γαργαλιάνων. Καρατομήθηκε μια περιοχή χωρίς σχεδιασμό, με τον πληθυσμό των χωριών να παρακολουθούν από απόσταση τα δημοτικά τεκταινόμενα. Αποτέλεσμα της αποτυχίας αυτής είναι η επαναφορά για καινούργιο σχεδιασμό με το όνομα “Καλλικράτης“.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ΠΟΤΑ που δημιουργείται στο Ρωμανού (Δήμου Νέστορος) ακουμπάει απόλυτα και στον Δήμο Γαργαλιάνων ένεκα της γειτνίασης με την Τραγάνα. Μέχρι σήμερα η ΠΟΤΑ έχει “κάτσει“ σε τρεις δήμους οι οποίοι έχουν μεταξύ τους μηδενική απόσταση. Είναι αλήθεια ότι η άποψη Καλοφωλιά η οποία “έπεσε“ στο τραπέζι στην Πύλο -έστω και σε φιλική ατμόσφαιρα- με ανάγκασε να τον ρωτήσω αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Η απάντησή του ήταν αρνητική σε κάθε περίπτωση. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επαρχίες έχουν πάψει να υφίστανται, οι σχεδιαστές του “Καλλικράτη“ - αν δεν είναι ο λαός καταθέτοντας ο καθένας την άποψή του σε γενικές δημοτικές συνελεύσεις-, οι “χαράκτες“ θα δημιουργήσουν πάλι δήμους με γνώμονα τα πολιτικοκομματικά συμφέροντα και θα χρειαστεί εκ νέου χάραξη με το όνομα “Ικτίνος“ για να τιμήσουμε ολοκληρωτικά τον Παρθενώνα.
Μεθώνη, Πύλος, Χώρα, Χανδρινού, Γαργαλιάνοι με τα δημοτικά τους διαμερίσματα μπορούν να αποτελέσουν στη νοτιοδυτική Μεσσηνία ένα πρότυπο ισχυρού δήμου για ανάπτυξη, περιέχοντας όλους τους οικονομικούς τομείς: ναυτιλιακούς, εμπορικούς, αγροτικούς, τουριστικούς, αρχαιολογικούς, φυσικούς κ.ά.
Πάντως ο κ. Χρονόπουλος όπως και να‘χουν τα πράγματα θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος.

Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/01/2010

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΞΙΦΟΥΛΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Χυδαία επίθεση κατά του μητροπολίτη Μεσσηνίας

Χυδαία επίθεση κατά του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου έχουν εξαπολύσει ακροδεξιοί κύκλοι, με αφορμή τις δηλώσεις του για τους μετανάστες που δημοσιεύτηκαν στην “Καθημερινή“ και αναδημοσιεύτηκαν στην “Ελευθερία της Δευτέρας“. Σε αυτές ο κ. Χρυσόστομος τόνιζε ότι η Εκκλησία “δεν εξαιρεί κανέναν“ και πως θα πρέπει να μην εμπλακεί στη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Η αρχή των επιθέσεων έγινε από διάφορα μπλογκ στο Διαδίκτυο, και τη σκυτάλη χθες παρέλαβε η “Ελεύθερη Ωρα“ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ο τίτλος της εφημερίδας, “Ο...αδέσποτος Δεσπότης Μεσσηνίας“, είναι χαρακτηριστικός του ύφους που έχει το δημοσίευμα. Ακολουθούν χαρακτηρισμοί του τύπου “λαθρομεταναστολάγνος“, ενώ η αναφορά στο πρόσωπο και την ιδιότητα του κ. Χρυσόστομου είναι πλήρως απαξιωτική, καθώς γράφεται ότι “ο μητροπολίτης έχει τόση σχέση με την Ορθοδοξία, όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο“. Θρασύτατα μάλιστα τον… παραδίδει “στη δικαιοδοσία της Ιεραρχίας“.
Και όλα αυτά, επειδή ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δήλωσε τα αυτονόητα στην “Καθημερινή“, ως εξής: “Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στον χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα. Και ο σεβασμός στην ετερότητα σημαίνει πως αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως εγώ θα ήθελα να είναι, κομμένο και ραμμένο στα δικά
μου μέτρα. Τον σέβομαι, έμπρακτα ανταποκρίνομαι σε αυτόν, τον έχω ως έναν ισότιμο και ισόκυρο συνομιλητή μου“.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθυμίζει πως “η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν. Δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, μεριμνά ώστε τα παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι, να βρουν αυτό που αναζητούν, έναν καλύτερο κόσμο εδώ στην πατρίδα μας. Η Εκκλησία μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε άλλη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να λύσει ή να αντιμετωπίσει το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα“.
Ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος, ερωτηθείς από την “Ε“, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/01/2010

Η Πύλος στη νέα εποχή

ΠΡΟ ημερών ο Δήμος Πύλου για την ιστοσελίδα του (http://www.pylos.gr/) δημιούργησε ελεύθερο Ιντερνετ προσθέτοντας κεραία εκπομπής στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και μία κεραία στη Γιάλοβα. Στη συνέχεια δημιούργησε ηλεκτρονική πύλη όπου μέσα από αυτή οι επαγγελματίες μπορούν ελεύθερα και δωρεάν να προβάλουν και να διαφημίσουν το προϊόν τους. Στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση από ειδικούς με ακροατήριο επαγγελματίες της Πύλου προκειμένου να ενημερωθούν για το σύστημα της ηλεκτρονικής πύλης.
Τ.Αλ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/01/2010

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση περιφερειάρχη με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

image

Την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας είχε χθες το απόγευμα στην Τρίπολη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με τον νέο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Φώτη Χατζημιχάλη.
Ο μητροπολίτης ευχήθηκε στον κ. Χατζημιχάλη καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Επίσης τον προσκάλεσε επισήμως να παραστεί στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα, αλλά και στις λοιπές εκδηλώσεις προς τιμήν του.
Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης για την ένταξη εκκλησιαστικών έργων στο ΕΣΠΑ και σε διάφορα άλλα αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφέρειας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι στο πρόσωπο του συνομιλητή του είδε έναν έμπειρο πολιτικό με διάθεση συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/01/2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρώτη ημέρα ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Ε”

image image image image image

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες η πλειοψηφία των δημάρχων της Μεσσηνίας, αφού εκεί χτυπά μέχρι αύριο η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η “Ε” επικοινώνησε με πέντε από αυτούς με σκοπό να καταγράψει τον παλμό του “Καλλικράτη”, το κλίμα που επικράτησε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε το συνέδριο ως το σημαντικότερο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. “Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με κάθε κόστος και με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον” δήλωσε ο κ. Νίκας, ενώ αναφερόμενος στο πλαφόν των 370 νέων δήμων σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα χωρίς όμως ο Γιάννης Ραγκούσης να αφήνει περιθώρια για σημαντικές αλλαγές. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ραγκούση για τη μη καταβολή των 430 εκατ. ευρώ που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ, τόνισε πως όπως ενημερώθηκαν, αυτά δεν έχουν δοθεί γιατί...απλώς δεν υπάρχουν, ενώ αναφορικά με τους πόρους που ζητά η ΚΕΔΚΕ για την εξασφάλιση βιωσιμότητας της νέας μεταρρύθμισης, ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι αυτοί θα προέρχονται από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τον ΦΠΑ. Ο Παναγιώτης Νίκας πάντως τόνισε ότι παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τις αλλαγές , το κλίμα είναι μουδιασμένο αφού πολλοί από τους δημάρχους που συμμετέχουν στο συνέδριο είναι απαισιόδοξοι.
Δεδομένη θεωρεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αλλαγές ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο. Χαρακτήρισε το κλίμα του συνεδρίου υποτονικό δηλώνοντας ότι περίμενε να συζητηθούν ουσιαστικότερα πράγματα και κάλεσε τους συναδέλφους του να δουν με αισιοδοξία τη νέα μεταρρύθμιση.

Την αρχική συμφωνία των περισσοτέρων για την ανάγκη αλλαγών στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαπίστωσε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς με τις γνωστές πάντα προϋποθέσεις για τα οικονομικά και το χωροταξικό. Για το δεύτερο πάντως ο κ. Καλοφωλιάς τόνισε ότι δόθηκαν δεσμεύσεις για αναλυτικό διάλογο το προσεχές διάστημα. Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων στάθηκε στις δεσμεύσεις του κ. Ραγκούση για αξιοκρατία σε όλο το πνεύμα της μεταρρύθμισης, ενώ όπως μας είπε, του έκανε εντύπωση η μεγάλη συμμετοχή στις εναρκτήριες διαδικασίες του συνεδρίου.
“Αν τον συγκρίνουμε με παλαιότερα συνέδρια, όπως και με αυτό της Κυλλήνης το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο” τόνισε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης που και αυτός με τη σειρά του διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να προχωρήσει στις αλλαγές. Ο κ. Σαμπαζιώτης περιμένει να διασαφηνιστούν κάποια θέματα σχετικά με τη λειτουργία των νέων ΟΤΑ, ενώ για μία ακόμη φορά επεσήμανε την ανάγκη για οικονομική στήριξη του νέου εγχειρήματος σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλεπόμενοι για φέτος πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι κατά 20% λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για τις εξαγγελίες τέλος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας τόνισε ότι “ακούστηκαν καλά λόγια, αρκεί να δούμε αν αυτά τα πιστεύει ολόκληρη η κυβέρνηση” ενώ κατέληξε λέγοντας ότι “απαιτείται χρόνος και αυτό φοβίζει”.
Αισιόδοξος για την πορεία του “Καλλικράτη” φάνηκε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος μετά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. “Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τα πράγματα φαίνονται καλά. Εμείς περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο” σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 19/01/2010

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εχει μείνει πίσω η αποχέτευση στην Ανατολική Πυλία

Βιολογικοί καθαρισμοί ξεκίνησαν ή πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο χρόνο, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, με τουριστική προοπτική, όπως είναι η Πύλος, η Μεθώνη και ο Δήμος Νέστορος. Ομως, πίσω στο σοβαρό αυτό ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, έχει μείνει η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Περιοχή με τουριστική ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, που καλύπτει τη δυτική πλευρά του ευαίσθητου Μεσσηνιακού Κόλπου. Προσπάθειες για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και τη δημιουργία βιολογικών βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους Κορώνης, Αίπειας και Πεταλιδίου, αλλά είναι πιθανότατο η υλοποίηση των έργων να μην προλάβει ούτε το ΕΣΠΑ, το Δ’ ΚΠΣ.
Για την κατάσταση που βρίσκεται το σοβαρό αυτό ζήτημα και την προοπτική υλοποίησης των έργων ζητήσαμε ενημέρωση από τους δημάρχους. Ειδικότερα:

Ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής δήλωσε αισιόδοξος, επισημαίνοντας: «Μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα το έργο θα ωριμάσει σ’ όλα τα επίπεδα και η περιοχή μας θα έχει δώσει λύση στο ακανθώδες ζήτημα της αποχέτευσης και του βιολογικού. Αναφέρομαι στη μελέτη για δίκτυα αποχέτευσης σε Κορώνη, Χαρακοπιό και Βασιλίτσι. Το θέμα του βιολογικού μπορεί να λυθεί στα όρια του νέου δήμου, που θα προκύψει από τον “Καλλικράτη”. Ο νέος δήμος έχει ήδη δύο βιολογικούς, σε Μεθώνη και Πύλο».
Ο δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος είπε: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δώσαμε εντολή στο μελετητή να προχωρήσει στην οριστική μελέτη για την παραλιακή ζώνη (Χράνοι - Επισκοπή - Αγιο Ανδρέα -Νέα Κορώνη) και τη Λογγά. Η πληρωμή της μελέτης γίνεται από το “Θησέα”, όμως, οφείλονται χρήματα στο μελετητή για την προμελέτη. Για τη δημιουργία του βιολογικού έχουμε ορίσει μέρος δυτικά της Λογγάς, στην περιοχή Αραποχώρι. Η μελέτη θα δείξει τι είδους βιολογικός θα γίνει. Οταν ωριμάσει, το 2011, θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ. Για τα υπόλοιπα χρήματα της μελέτης θα επισκεφθώ τον περιφερειάρχη. Θα ζητήσουμε χρήματα από τα αναξιοποίητα του “Θησέα”».
Ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος παρατήρησε: «Ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη δικτύων για την παραλιακή ζώνη, Καλαμάκι - Πεταλίδι - Ριζόμυλο μέχρι το ποτάμι της Βελί ας. Υπολείπεται η προμελέτη του βιολογικού, που θα κατασκευαστεί με το σύστημα μελέτη - κατασκευή. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ως σημείο αναφοράς για την εγκατάσταση του βιολογικού, έχει ορίσει την περιοχή κοντά στις εκβολές του ποταμού Τζάνε. Είμαστε σε επικοινωνία με τη ΣΥΝΟΤΑ για την προμελέτη. Το κόστος των δικτύων είναι γύρω στα 13,5 εκ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλεψη ο βιολογικός να υποδεχθεί τα λύματα των μεγάλων χωριών του δήμου (Καρποφόρα, Νερόμυλο, Δάρα, Αχλαδοχώρι, Πανιπέρι)».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 18/01/2010

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” Πανσπερμία απόψεων από τους δημάρχους της Μεσσηνίας

image
Νίκος Αναστασόπουλος (δήμαρχος Αίπειας)
«Είναι ό,τι πιο καταστροφικό για την ύπαιθρο. Θα αναπτυχθούν οι έδρες και τα υπόλοιπα χωριά θα ερημώσουν. Στα οικονομικά υπάρχει ασάφεια. Δεν καταλάβαμε τι χρήματα θα έχουν οι νέοι δήμοι. Είναι βεβιασμένη κίνηση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών. Από πού θα πάρουν πόρους, από τους εξαθλιωμένους δημότες; Οι περισσότεροι δήμοι είναι αγροτικοί. Δε βλέπουν ότι όλοι οι μεγάλοι δήμοι έχουν τεράστια χρέη; Οι καποδιστριακοί δε χρωστάνε».
image
Θοδωρής Σαλαντής (δήμαρχος Κορώνης)
«Ισχυροί δήμοι δίπλα στον πολίτη. Είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα υπάρχει στους μεγαλύτερους δήμους. Αν στηριχθεί και οικονομικά από την Πολιτεία, θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην περιφέρεια. Δεν μπορούμε σήμερα να κινούμαστε με όρους του χθες. Εχει ξεπεραστεί ο “Καποδίστριας”».
image
Ηρακλής Μιχελής (δήμαρχος Μεθώνης)
«Θεωρούμε ότι δε θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί οι νέοι δήμοι, θα μπορούσε όμως να γίνεται αποτελεσματικότερο το σύστημα με τα Συμβούλια Περιοχής. Τα Σ.Π. να αναλάβουν τις ευθύνες που θα αναλάβει ο νέος δήμος. Θα πρέπει να ξέρουν οι δήμοι τι πόρους θα έχουν για να μπορούν να προγραμματίσουν. Για να μην τρέχουμε στην κεντρική εξουσία, σε βουλευτές, να μην υπάρχει πελατειακή σχέση».
image
Γιώργος Χρονόπουλος (δήμαρχος Πύλου)
«Ηταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει η μεταρρύθμιση. Στο αρχικό σχέδιο διαβούλευσης έχει γίνει μια καλή επεξεργασία, αλλά αφήνει ερωτηματικά για αρμοδιότητες και πόρους. Αν αυτά διευκρινιστούν πλήρως και χωρίς παλινωδίες, δοθούν διαβεβαιώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι θα έχει τη χρηματοδότηση και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων, διατηρώντας παράλληλα την εγγύτητα στο δημότη με την καλή οργάνωση, πιστεύω ότι τότε θα προκύψουν τα οφέλη και θα μπούμε σε αναπτυξιακή προοπτική των δήμων».
image
Τάκης Δαρσακλής (δήμαρχος Χιλιοχωρίων)
«Είναι θετική η άποψή μου. Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης, αλλά να στηθεί σωστά, όπως πρέπει. Να συνοδεύεται με αρμοδιότητες και πόρους, να μην κοντράρονται τοπικά και κοινωνικά συμφέροντα. Οι νέοι δήμοι θα μπορούν να παρέχουν
καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Δεν είμαστε στο όχι για το όχι».
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/01/2010

Η δική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έκανε τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”, στην πρεμούρα του να δημιουργήσει δήμους που θα έλεγχε, έκανε μεγάλα λάθη και πολλές αδικίες. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που τα γνωρίζουμε όλοι.

Κορυφάσιο, Ρωμανού και Πετροχώρι, κατά παράβαση κάθε λογικής, βρέθηκαν στο δήμο Νέστορος (Χώρα). Τρία χωριά τα οποία “φορολογικά”, διοικητικά, πολεοδομικά εξυπηρετούνται στην Πύλο. Ο καθένας μπορεί να βγάλει το συμπεράσμά του γιατί έγινε αυτό.
Για να μην κουράσω θα πω ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε αφήσει τα συμβούλια περιοχής να λειτουργήσουν, και να διορθώσουν τυχόν στρεβλώσεις που υπήρχαν, και όταν θα είχαν ρυθμιστεί όλα από τους ενδιαφερόμενους δήμους, χωρίς πιέσεις και σκοπιμότητες, θα ερχόταν η πολιτεία και θα έκανε τα συμβούλια περιοχής δήμους, κάτι που δεν έγινε.


Κώστας....

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΙΑ Συνδυάζει Ιατρική και ιαπωνική πολεμική τέχνη

image

Ο Γιώργος Σαρδέλης με την ιατρική του ιδιότητα

image

Σε εξάσκηση με σπαθί

Και όμως... η επιστήμη της Ιατρικής που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, μπορεί να συνδυαστεί με την πανάρχαια ιαπωνική πολεμική τέχνη του  αϊκίντο. Ζωντανό παράδειγμα, ο γιατρός Γιώργος Σαρδέλης από την Πυλία, ο οποίος τώρα είναι ειδικευόμενος της Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογία) και παρά το βαρύ πρόγραμμά του, συνεχίζει να ασχολείται με το άθλημα από το 1998! Τι κοινό μπορεί να έχει η Ιατρική με το αϊκίντο; Και όμως, σύμφωνα με το Γιώργο έχουν!
Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Ο πατέρας του κατάγεται από την Πύλο. Ο παππούς, Γιώργος ήταν από το Ελαιόφυτο (Σγράππα) και η γιαγιά του η Ελένη από τη Χώρα. Σπούδασε Ιατρική στο Βελιγράδι και ασχολείται με τα μαχητικά αθλήματα αρκετά χρόνια, ενώ με το αϊκίντο από το 1998.
- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το αϊκίντο;
“Μάλλον από τύχη, με την έννοια ότι με κάλεσαν σε μια σχολή αϊκίντο και μου φάνηκε τόσο μυστηριώδες το όλο θέμα, ώστε... να θελήσω να το κάνω”!
- Με ποιον τρόπο μπόρεσες να συνδυάσεις τις σπουδές σου στην Ιατρική με το άθλημα;
“Δεν ήταν κάτι δύσκολο για μένα, γιατί τα αγαπώ και τα δύο εξίσου. Αν αγαπάς κάτι, μπορείς να το κάνεις! Θυμάμαι, ειδικά στις εξεταστικές, διάβαζα αρκετές ώρες και το διάλειμμά μου ήταν οι δύο ώρες της προπόνησης. Επίσης απολάμβανα να μελετάω στο σπίτι και ταυτόχρονα να «κόβω» με το ξίφος ή να γυμνάζω τους καρπούς μου. Το να κάνεις Ιατρική δεν είναι εύκολο. Εχει ανθρώπινο πόνο και θάνατο. Το αϊκίντο, όπως όλες οι πολεμικές τέχνες σχετίζονται άμεσα με τον θάνατο. Και στα δύο, Ιατρική και αϊκίντο, αποφεύγεις το θάνατο, τον επεξεργάζεσαι, κάπου τον αποδέχεσαι και όλα αυτά όχι μέσω μιας ακαδημαϊκής πραγματείας. Το ζεις. Μέσω αυτών των εσωτερικών διεργασιών αναμένεται να εκτιμήσεις την ομορφιά στην απλότητα της ζωής”.
- Γιατί δεν το ξέρουμε το σπορ αυτό στην Ελλάδα;
“Το αϊκίντο δεν θεωρείται πολεμικό σπορ. Δεν έχει αγώνες. Είναι πολεμική τέχνη. Μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο άσκησης του ανθρώπινου πνεύματος και του ανθρώπινου σώματος, που εν τέλει έχει τον ίδιο στόχο με το πνεύμα του αθλητισμού. Στην Ελλάδα το αϊκίντο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, πια. Οταν επέστρεψα από το Βελιγράδι οι σχολές δεν ξεπέρναγαν τις 10. Σήμερα είναι πάρα πολύ περισσότερες”.
- Γιατί θα προέτρεπες κάποιο παιδί να ασχοληθεί με αυτό;
““Υγεία, ευτυχία, επιφώτιση, χρήματα, δόξα, απόλυτη δύναμη, ό,τι θες θα το έχεις επειδή αγοράζεις από εμάς και όχι από τους άλλους”. Και όμως! Υπάρχουν δάσκαλοι πολεμικών τεχνών που λένε τέτοια για να προσελκύσουν κόσμο. Θα έλεγα ότι ο μοναδικός λόγος για να κάνεις κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό, είναι επειδή απλά σου αρέσει και για όσο σου αρέσει. Μάθε για το αϊκίντο. Σε ελκύει; Αν ναι, θες να το δοκιμάσεις; Το δοκιμάζεις και σου αρέσει; Συνέχισε. Τόσο απλά είναι τα ουσιαστικά πράγματα”.
- Στην Πύλο έρχεσαι καθόλου;
““Το μικρό Παρίσι”, που λέει και ο πατέρας μου... Εχω έρθει μόνο δύο φορές μέχρι τώρα. Εχω συναντήσει και κάποιους συγγενείς που ζουν μόνιμα εκεί, αλλά δεν έτυχε, ως τώρα, να έχω ιδιαίτερες σχέσεις με το μέρος ή τους συγγενείς μας. Απολαμβάνω πάντως να ακούω ιστορίες από τον πατέρα μου και τις δύο θείες μου για τη ζωή τους στην Πύλο, αλλά μάλλον η σημερινή Πύλος δεν θα είναι ίδια...”.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/01/2010

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Στο Αττικό Νοσοκομείο ο γιός του Αντώνη Σαμαρά

Για επέμβαση σκωληκοειδίτιδας έχει εισαχθεί στο «Αττικό» Νοσοκομείο της πόλης μας ο 11χρονος Κωνσταντίνος. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου όλα πήγαν καλά και πολύ σύντομα ο μικρός Κωνσταντίνος θα πάρει εξιτήριο.
Κοντά του βρίσκονται οι γονείς του, ενώ αρκετοί φίλοι και συμπατριώτες τον έχουν επισκεφθεί.
ANTONIS%205 ANTONIS%206
Το ότι η οικογένειά του δεν επέλεξε κάποιο από τα γνωστά ιδιωτικά κέντρα υγείας… Ίσως, κάτι να λέει… και για μας !
“επι-δεξιος (ψάλτης)" 16/01/2010
Εύχομαι και εγώ στον Κωστή καλή ανάρρωση.
Κώστας…

Εκλεψαν... κρουασάν και ταμειακή μηχανή ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ

Κρουασάν από φούρνο, την ταμειακή μηχανή και χρήματα από καφετέριεςέκλεψαν οι διαρρήκτες 3 καταστημάτων στη Μεθώνη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαρρήκτες διέρρηξαν τις μεταμεσονύκτιες ώρες το φούρνο και δύο καφετέριες που βρίσκονται μέσα στη Μεθώνη. Στην πρώτη τους “επιχείρηση“ άρπαξαν 100 ευρώ από το ταμείο και κρουασάν από τους πάγκους. Ακολούθως “μπούκαραν“ στην πρώτη καφετέρια αρπάζοντας 20 ευρώ από το ταμείο και από την επόμενη άρπαξαν την κλειστή ταμειακή, η οποία όμως περιείχε μόνο… 20 ευρώ.

Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/01/2010

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Αλωνίζουν οι κλέφτες στο Νοσοκομείο

image
Αλωνίζουν οι κλέφτες στους διαδρόμους και τα πάρκινγκ του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι “μακρυχέρηδες“ ανοίγουν πόρτες γραφείων και θαλάμων αρπάζοντας χρήματα, κινητά, κλειδιά, μέχρι και… μπουφάν. Κλοπές σημειώνονται και εκτός του κτηρίου, σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στα πάρκινγκ του Νοσοκομείου. Στο εκκλησάκι το παγκάρι είναι πάντα άδειο, ενώ κλοπές έχουν σημειωθεί και στο κυλικείο.
Οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς το φαινόμενο των κλοπών είναι καθημερινό. Οι κλοπές αυξήθηκαν μετά τα Χριστούγεννα, ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας δε φαίνεται να λαμβάνεται για την αποτροπή των δραστών. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κώστας Χαραλαμπόπουλος έθεσε το πρόβλημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και μίλησε στην “Ε“ για την δράση των κλεπτών. Μιλώντας στην “Ε“ ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο φύλαξης του Νοσοκομείου και το ωράριο του επισκεπτηρίου, το οποίο όπως δεν εφαρμόζεται… ανοίγει τις πόρτες σε κάθε επίδοξο κλεφτρόνι, το οποίο -πιστεύει- πως δρα οργανωμένα μέσα από καλά διαβασμένες για το κτήριο σπείρες. Επιμένει πως η τήρηση του επισκεπτηρίου θα επιλύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα και σε αυτό ζητά και τη συνεργασία των πολιτών. Παραδέχεται ωστόσο πως δεν υπάρχει τίποτα να σταματήσει εκείνον που θέλει να κλέψει, αφού όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές και στους διαδρόμους συχνά δε βρίσκεται κανείς να ρωτήσει που και γιατί πάει ο κάθε πολίτης, ακόμα και σε ώρες αδικαιολόγητες.
Οι χώροι που φτάνουν οι δράστες δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμοι. Σε πρόσφατη περίπτωση πέρασαν από το παραθυράκι του κλιμακοστασίου στον ακάλυπτο και από εκεί μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο και έκλεψαν γραφείο του υπογείου. Σε άλλες περιπτώσεις εκμεταλλεύονται ολιγόλεπτη απουσία γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού ή συνοδών ασθενών αρπάζοντας ότι βρουν μπροστά τους. Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί να παραβιάζουν πόρτες που οδηγούν σε ντουλάπες του προσωπικού. Να σημειωθεί δε, ότι πρόσφατα ψάχνοντας εργαζόμενοι για αντικείμενα που είχαν κλαπεί από συνάδελφό τους, βρήκαν στον περίβολο του κτηρίου πεταμένα πράγματα που είχαν κλαπεί παλαιότερα. Ακόμα, βρέθηκαν εργαλεία που είχαν χαθεί κρυμμένα μέσα σε ένα φρεάτιο.
Οσο για τη φύλαξη, o κ. Χαραλαμπόπουλος μας είπε πως τους χώρους των επειγόντων και των δύο πάρκινγκ εντός του περιβόλου του κτηρίου τα έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Οι υπόλοιποι χώροι φυλάσσονται από το προσωπικό
της υπηρεσίας φύλαξης του ίδιου του Νοσοκομείου. Πιστεύει δε πως η ουσιαστική εφαρμογή της φύλαξης με έμφαση σε νυχτερινές περιπολίες φυλάκων ανά ζεύγη και η επικουρική ενδεχόμενα συμβολή της Αστυνομίας με περιπολίες εξωτερικά θα συνεισέφερε και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τα κλεφτρόνια.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/01/2010

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Προσφορές από 5 εταιρείες για Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα

Πέντε εταιρείες υπέβαλαν προτάσεις στο διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την εξυπηρέτηση συνολικά 24 άγονων γραμμών, μεταξύ των οποίων και γραμμή Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου 2010 ώς 31 Μαρτίου 2012.
Πρόταση για τη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη έχει καταθέσει -σύμφωνα με ανακοίνωσή της- η Aegean Airlines, καθώς και η Sky Express, όπως δήλωσε στην «Ε» χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιλτιάδης Τσαγκαράκης. Δεδομένο για τη συγκεκριμένη γραμμή θεωρείται και το ενδιαφέρον της Olympic Air -που επίσης μετέχει στο διαγωνισμό-καθώς ήταν η εταιρεία που την εξυπηρετούσε τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου και οι υπόλοιπες δύο εταιρείες, η με έδρα τη Θεσσαλονίκη Astra Airlines, καθώς και η Athens Airways, εκτιμάται ότι θα θα περιλάβουν στις προτάσεις τους και τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα, για την οποία είχαν καταθέσει προσφορά πέρυσι το καλοκαίρι στον ανάλογο διαγωνισμό της ΥΠΑ, ο οποίος ακυρώθηκε όμως μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η τιμή αναφοράς του κάθε εισιτηρίου για το Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα φθάνει τα 84 ευρώ για απλή διαδρομή και οικονομική θέση. Οι πτήσεις με τις οποίες θα καλύπτεται το δρομολόγιο είναι, δύο το χειμώνα με σύνολο 30 προσφερόμενων θέσεων την εβδομάδα, και τρεις το καλοκαίρι με σύνολο προσφερόμενων θέσεων τις 54 ανά εβδομάδα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/01/2010

Αϊτή και ιστορία

Η ΑΪΤΗ ήταν η πρώτη χώρα που το 1822 στήριξε την Ελληνική Επανάσταση, αναγνωρίζοντας τον αγώνα του λαού μας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τώρα που η χώρα της Καραϊβικής, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, περνάει δύσκολες στιγμές, ας θυμηθούμε εκείνη την ανέλπιστη διπλωματική βοήθεια και ας πράξουμε ανάλογα.
Θ.Λ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/01/2010

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Δρακόντεια μέτρα για τον Πατριάρχη ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

image

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας τις ημέρες του εορτασμού της Υπαπαντής ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι ετοιμασίες από πλευράς Δήμου Καλαμάτας είναι πυρετώδεις και επικεντρώνονται κυρίως σε τρία σημεία. Στην υποδοχή του Πατριάρχη το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα τοποθετηθεί εξέδρα ανάμεσα στις προτομές Παπαφλέσσα και Μαυρομιχάλη, η ανακύρηξή του σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας και η επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στο επίσημο γέυμα ανήμερα της γιορτής κατά την οποία τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές.
Λόγω των μέτρων ασφαλείας αλλά και των αρκετών επισήμων επισκεπτών (μητροπολίτες κ.ά.) που αναμένονται στην πόλη εκείνες τις ημέρες, θα περιοριοστεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που θα κληθουν να παρευρευθούν. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για το θέμα, τόνισε πως θα έχουν δικαίωμα εισόδου στο χώρο του γεύματος μόνο οι κάτοχοι ειδικών καρτών που θα διανεμηθούν σε περιορισμένα άτομα.
Αναφερόμενος στην τελετή ανακύρηξης του Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη της πόλης ο κ. Νίκας σημείωσε πως λόγω του στενού χώρου της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν σκέψεις να ανοιχτούν και οι ενδιάμεσες πόρτες, ώστε να διευκολυνθούν οι παρόντες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης μεγάλης οθόνης (video wall) για τις ανάγκες της τελετής. «Η πόλη θα φορέσει τα καλά της για την υποδοχή του υψηλού μας προσκεκλημένου» τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας προαναγγέλλοντας άμεσα αισθητικές παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία, όπως διαγραμμίσεις στην περιοχή γύρω από το ναό της Υπαπαντής, αλλά και στον κόμβο της οδού Μακεδονίας, που αποτελεί τη βασική είσοδο της πόλης.
Οσον αφορά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η επιβεβαίωση της επίσκεψής του αναμένεται λίγες μόνο μέρες πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις και αν η απάντηση - όπως ελπίζουν στο δήμο είναι θετική -τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ακόμα αυστηρότερα.
Δ.Πλ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/01/2010

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις και στη Μεσσηνία για το νέο χάρτη

messinia_map2

Τεκτονικός σεισμός από τον «Καλλικράτη»

Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας επιφέρει αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας και στη Μεσσηνία, αφού η κυβερνητική πρόταση αναμένεται σε βάθος χρόνου να προκαλέσει δομικές αλλαγές στη διάρθρωσή της.

Οι δήμαρχοι αναδεικνύονται πλέον σε βασικούς φορείς της εξουσίας στο νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους μετέχουν σ’ αυτή.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι νέοι Δήμοι θα έχουν ως εξής: Δήμος 1: Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου. Δήμος 2: Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδος, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Κοινότητα Τρικόρφου. Δήμος 3: Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Δήμος 4: Γαργαλιάνων, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών. Δήμος 5: Αετού, Αυλώνα, Κυπαρισσίας και Κοινότητα Τριπύλης. Δήμος 6: Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Επ’ αυτής, όμως, υπάρχουν διατυπωμένα από διάφορες πλευρές διάφορα επικριτικά σχόλια.

“ΘΑΡΡΟΣ” 12/01/2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ Αστυνομικοί της Μεσσηνίας αποσπώνται στη Θεσσαλία

image

Μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη, αστυνομικοί από τη Μεσσηνία αποσπώνται στη Θεσσαλία με συνέπεια να μειώνεται ακόμα περισσότερο το ήδη ανεπαρκές προσωπικό του νομού μας. Κάθε 10ήμερο, σύμφωνα με πληροφορίες, 4 αστυνομικοί της Μεσσηνίας συμμετέχουν μαζί με δεκάδες ακόμα αποσπασμένους από άλλους νομούς, στην εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων που λαμβάνονται λόγω της κατολίσθησης των Τεμπών, στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Κάθε φορά, άλλωστε, που προκύπτουν ανάγκες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μας “αποδεκατίζονται“ – όπως έγινε π.χ. και το Δεκέμβριο για τη φύλαξη του κέντρου της Αθήνας: Μεγάλος αριθμός αστυνομικών της Μεσσηνίας είχε αποσπαστεί για αρκετές ημέρες στην Αττική, αφήνοντας τις περιφερειακές υπηρεσίες να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.
Για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας στα Τέμπη, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι αποσπάσεις από το νομό μας αφορούν 3 άτομα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και 1 της Κυπαρισσίας. Με δεδομένο πάντως ότι αυτή την περίοδο είναι πολλές οι άδειες λόγω ελαιοσυγκομιδής -και συνυπολογίζοντας τις άδειες ασθενείας κ.ά.-, η διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού στη Μεσσηνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η κατάσταση αυτή πρόκειται μάλιστα να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτήσει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα Τέμπη - δηλαδή για αρκετούς μήνες ακόμη.

Κ.Δ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/01/2010

ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΒΓΗΚΑΝ ΓΙΑ ΛΑΓΟ ΑΛΛΑ... Πιάστηκαν στο δόκανο της Θηροφυλακής

image

Δύο λαθροκυνηγοί που είχαν βάλει στόχο να πιάσουν λαγούς στα Ανω Αρφαρά συνελήφθησαν από τους θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Ο λαθροκυνηγοί από τ‘ Αρφαρά εντοπίστηκαν να θηρεύουν παράνομα στη θέση “Δροσερή“ στις 7.20 το βράδυ. Χρησιμοποιούσαν τα φώτα αγροτικού αυτοκινήτου και περίμεναν με καραμπίνα στα χέρια να βγει… λαγός. Οι θηροφύλακες Παναγιώτης Κουρούπης και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος μαζί με τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα Βασίλη Μπάκα εκτελώντας υπηρεσία, στο πλαίσιο της πρόληψης
και καταστολής της λαθροθηρίας, προχώρησαν στη σύλληψή τους και υπέβαλαν μήνυση σε βάρος τους.
Σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας επισημαίνεται πως “άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι εχθροί του κυνηγίου. Ας σταματήσουν έστω και τώρα την παράνομη δράση τους. Απέναντί τους είναι οι κυνηγοί και οι κυνηγετικές οργανώσεις. Οι θηροφύλακές τους επαγρυπνούν και γρήγορα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη“.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/01/2010

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Πρόβλημα χρηματοδότησης στο Παραδείσια – Τσακώνα ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2011

image

Η ανακατασκευή του εθνικού δρόμου στο κρίσιμο τμήμα Παραδείσια -Τσακώνα κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, καθώς το πρόβλημα με τη ροή της χρηματοδότησης εξακολουθεί να υπάρχει. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ταλαιπωρία του κόσμου από και προς τη Μεσσηνία, μέσω της παλιάς εθνικής με τις στροφές της Τσακώνας, θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα, καθώς το σημαντικό έργο θα πάει για το 2011.
Πρόβλημα με τις κατολισθήσεις δε φαίνεται να υπάρχει για την ολοκλήρωση και τη θωράκιση του έργου, με βάση τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πρόβλημα με τη ροή της χρηματοδότησης εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόλις λίγο πριν τα Χριστούγεννα πληρώθηκε το 1/4 των οφειλών στην κατασκευάστρια κοινοπραξία. Το έργο με προϋπολογισμό 112 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εδώ και πολύ καιρό, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η χρηματοδότηση δινόταν με το σταγονόμετρο. Και αυτό δεν έχει αποκατασταθεί, προφανώς, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Στέλεχος της κοινοπραξίας εκτίμησε ότι η προβληματική χρηματοδότηση θα επηρεάσει περισσότερο το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κατά το επόμενο διάστημα, που θεωρείται κρίσιμο για την πρόοδο του έργου. Με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2010, όπως προβλέπεται υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, καθώς έγινε η διαχείριση των νερών, αντιμετωπίστηκε δηλαδή η αιτία του προβλήματος, με το έργο που υλοποιείται. Οσον αφορά την τοξωτή γέφυρα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, τελείωσαν οι θεμελιώσεις και την άνοιξη μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή - τοποθέτησή της. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση, καθώς απαιτούνται προκαταβολές για την προμήθεια των υλικών της, που θα έρθουν από το εξωτερικό. Το πρόβλημα με τα όμβρια που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών, στο σημείο που περνάει κοντά ο υφιστάμενος δρόμος στην Τσακώνα, αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή νέου αγωγού.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/01/2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Μηχάνημα αντικατέστησε τις... δέμπλες και τα πανιά

image image

image image

Παράτησαν τις δέμπλες και τα πανιά, δεν ξανασχολήθηκαν με το να βρουν εργάτες και παίρνοντας ένα μηχάνημα που αποτελεί ελληνική πατέντα έλυσαν το ζήτημα της ελαιοσυγκομιδής. Ο λόγος για τα αδέλφια Αριστείδη και Κώστα Ματζούνη από το Δήμο Αυλώνας, οι οποίοι μαζί με ένα ακόμη άτομο μπορούν και μαζεύουν κατά μέσο όρο 45 σακιά ελιές την ημέρα όταν η παραγωγή στα δέντρα δεν είναι πολύ μεγάλη και φτάνουν τα 60 σακιά όταν υπάρχει φουλ γιόμος και οι καλλιέργειες είναι γραμμικές με ομοιόμορφες ελιές. Ο χρόνος για να μαζέψουν τον καρπό από μια μεσαίου μεγέθους ελιά δεν ξεπερνά τα 4 λεπτά περίπου.
Ολα αυτά όσο παράξενα και αν ακούγονται βασίζονται σε ένα μηχάνημα με «εκπληκτικές» - όπως τουλάχιστον το είδαμε εμείς -δυνατότητες. Ενα μηχάνημα που προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του τρακτέρ πάνω από το οποίο γίνεται ο χειρισμός του. Η λειτουργία του απλή αφού βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο ελαιοσυγκομιδής. Κάνοντας όπισθεν το τρακτέρ φέρνει το μηχάνημα κάτω από το δέντρο. Εκεί ανοίγει ένα μεγάλο κυκλικό δίχτυ σαν ομπρέλα κάτω από το δέντρο με διάμετρο περίπου 7 μέτρων, ενώ ένας άλλος μηχανισμός σηκώνει στο ύψος που χρειάζεται -ανάλογα με το ύψος του δέντρου - ένα σύστημα που περιέχει 22 σωλήνες ραβδιά με μήκος περίπου 2,5 μέτρων που στην άκρη τους έχουν από δύο πλαστικά - όπως οι συνηθισμένες περιστρεφόμενες μηχανικές δέμπλες -τα οποία περιστρέφονται και παράλληλα μπαίνουν μέσα στο δέντρο. Αν κάποιο από αυτά τα ραβδιά συναντήσει μεγάλη αντίσταση αυτομάτως σταματά για να μην υποστεί κάποια ζημιά. Μόλις φτάσουν στο μέγιστο άνοιγμά τους, ακολουθώντας αντίστροφη περιστροφική κίνηση ξαναμαζεύονται προς τα μέσα... και αυτό είναι όλο. Αν βέβαια έχει μείνει λίγος καρπός ακόμα η κίνηση μπορεί να επαναληφθεί. Στην συνέχεια μετακινείται δεξιά ή αριστερά όλο το μηχάνημα (χωρίς να μετακινηθεί το τρακτέρ) και καλύπτει ένα άλλο τμήμα της ελιάς. Απ’ ό,τι είδαμε μια ελιά μέτριου μεγέθους μπορεί να τιναχθεί με 2-3 τέτοιες μετακινήσεις μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Αν το δέντρο είναι πολύ μεγάλο τότε προσεγγίζεται και από την άλλη του πλευρά. Αφού συγκεντρωθεί αρκετός καρπός πάνω στο μεγάλο στρογγυλό δίχτυ που έχει την δυνατότητα να ανοιγοκλείνει, αδειάζουν όλο τον καρπό σε ένα πανί, τον καθαρίζουν από τα φύλλα και είναι έτοιμος για το σακί.
Απ’ ό,τι μάθαμε συνολικά στην Μεσσηνία υπάρχουν 2 - 3 τέτοια μηχανήματα και όπως εκτίμησαν οι δύο παραγωγοί σε λίγα
χρόνια σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερα, αφού απαλλάσσει από τα τεράστια έξοδα των εργατικών, ενώ μαζεύονται άνετα όλες οι ελιές.
Χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Ματζούνης μας είπε: «Το συγκεκριμένο μηχάνημα το είδαμε να δουλεύει και μας εντυπωσίασε, με το ράβδο που έκανε αλλά και την ομπρέλα που έχει με την οποία καταργείς τα πανιά. Είναι ένα μηχάνημα που μειώνει το εργατικό κόστος αφού σταματήσαμε να παίρνουμε εργάτες και φυσικά είναι πιο ξεκούραστο. Με 3 άτομα μπορείς να κόψεις άνετα 50 - 60 σακιά αν υπάρχει φουλ γιόμος. Το συγκεκριμένο μηχάνημα προσαρμόζεται στο τρακτέρ και χρειάζεσαι ένα τρακτέρ που να έχει απόβαρο και το βασικότερο έναν καλό χειριστή, ήρεμο και προσεκτικό. Η λειτουργία του γίνεται από την υδραυλική τρόμπα του τρακτέρ. Από εκεί παίρνει κίνηση και κουμαντάρεται με το χειριστήριο που έχει. Ο χειριστής και οδηγός του τρακτέρ πλησιάζει την ελιά, ανοίγει κάτω από αυτή την μεγάλη ομπρέλα που έχει γύρω από την ρίζα της ελιάς και στην συνέχεια ανυψώνει το μηχανισμό που έχει από τον οποίο βγαίνουν 22 δέμπλες μήκους περίπου 2,5 μέτρων οι οποίες μπαίνουν μέσα στην ελιά. Αυτές γυρίζουν και με τα λάστιχα που έχουν στις άκρες ραβδίζουν τις ελιές. Στην συνέχεια μετακινείται λίγο αριστερά ή δεξιά και καλύπτεις όλο το δέντρο. Αν βέβαια το δέντρο είναι πολύ μεγάλο μετακινείται το τρακτέρ και από την άλλη πλευρά του δέντρου, αν είναι μικρή η ελιά γίνεται με μια κίνηση. Σημαντικό είναι ότι μαζεύεται όλος ο καρπός της ελιάς, δεν μένει τίποτα πάνω στο δέντρο, όμως και εδώ είναι θέμα καλού χειριστή. Με τρία άτομα μπορείς να δουλεύεις άνετα, ένας ο χειριστής, ένας που θα βοηθά και θα κατευθύνει από το έδαφος και ένας που θα βάζει τον καρπό στα σακιά.
Βέβαια το μηχάνημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς ομπρέλα, δηλαδή να στρώσεις το δέντρο κανονικά με τα πανιά και στην συνέχεια να πάει το μηχάνημα να την ραβδίσει. Μπορεί να καλύψει όλα τα μεγέθη της ελιάς σε ό,τι ύψος και να είναι, ακόμη και ακλάδευτες αν είναι οι ελιές. Εμείς φέτος το πήραμε και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το κόστος του είναι 17.000 ευρώ και απ’ ό,τι υπολογίζω σε 3 χρόνια θα κάνω απόσβεση στο μηχάνημα με βάση τα εργατικά που θα ήθελα κάθε χρόνο, αφού τώρα μπορούμε και μαζεύουμε τις ελιές οικογενειακά.
Απ’ ό,τι βλέπουμε κάνει και λιγότερη ζημιά στο δέντρο αφού δεν τα τραυματίζει καθόλου και είναι πολύ καλύτερος ο ράβδος του από ό,τι με τη δέμπλα. Σημαντικό επίσης είναι ότι χρησιμοποιώντας το μηχάνημα δεν κόβουμε τις ελιές τώρα στο ράβδισμα αλλά θα τις κλαδέψουμε την άνοιξη και αυτό είναι πλεονέκτημα καθώς τις προστατεύουμε από τυχόν παγετούς, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στην περιοχή μας».
Από την πλευρά του ο Κώστας Ματζούνης που χειρίζεται το μηχάνημα, τόνισε: «Χρειάζεται μεγάλη υπομονή στο χειρισμό του αλλιώς δεν γίνεται τίποτα, σου φαίνεται πολύ δύσκολο να το χειριστείς. Εχει αρκετούς λεβιέδες, για αυτό χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή ώστε να μην κάνεις λάθος την ώρα της λειτουργίας και του χειρισμού του. Εγώ πρώτη φορά φέτος
το χρησιμοποίησα και έφτασα στο σημείο να μετανιώσω που το πήραμε γιατί για το χειριστή ήταν κουραστικό, όμως όταν είδα τα αποτελέσματα που είχε, κατάλαβα ότι πραγματικά ήταν πολύ καλό. Σπουδαία απόδοση έχει όταν οι ελιές είναι γραμμικές και έχουν μια ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους. Τώρα πλέον μου φαίνεται αρκετά απλό στην λειτουργία του. Αν υπάρχει καρπός πάνω στην ελιά τότε είναι πολύ αποδοτικό και έχεις τεράστιο όφελος από τα εργατικά που γλιτώνεις».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/01/2010