Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΟΥ

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/03/2010
Σαν ταμίας του συλλόγου δηλώνω ότι ο σύλλογος είναι πάντα κοντά στα προβλήματα της Πύλου και πάντα έτοιμος να προσφέρει όπου και όπως μπορεί.
Κώστας…

Απέτυχαν οι προσπάθειες αποκόλλησης του τσιγαράδικου

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/03/2010

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Επιτέλους, στην Ιστορία πέρασαν οι στροφές της Μεγαλόπολης αφού πλέον έδωσαν τη θέση τους στο νέο τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο, μήκους 15 χιλιομέτρων, που παραδόθηκε χθες το μεσημέρι στην κυκλοφορία φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την Καλαμάτα με την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου.
“Ανοιχτή πόλη” χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έδωσε το “παρών” στα εγκαίνια του τμήματος του νέου αυτοκινητόδρομου. Η διαδρομή για την Αθήνα έγινε συντομότερη κατά περίπου 20 λεπτά και φυσικά ασφαλέστερη. Σύμφωνα πάντως με τα χρονοδιαγράμματα, τον Αύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι τα Παραδείσια - με πιθανότερη ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της κοινοπραξίας “Μορέας”, την 4η Αυγούστου.
“Μεγάλη εβδομάδα για τους Ελληνες, και παρά το κλίμα των ημερών που δεν ενδείκνυται για πανηγύρια, είμαστε χαρούμενοι γιατί σήμερα παραδίδεται ένα έργο ανθρώπων σε ανθρώπους, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους” τόνισε ο κ. Ρέππας που χαρακτήρισε το έργο “θεάρεστο”. Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών επεσήμανε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε το έργο να παραδοθεί στο σύνολό του πριν το 2012, για να τεθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις η Πελοπόννησος να λειτουργήσει ως “ανοιχτή πόλη”.
Ο Δημήτρης Ρέππας έκανε ιδιαίτερη αναφορά -για τη συμβολή τους στην πρόοδο του έργου όλα αυτά τα χρόνια- στους πρώην υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, που μάλιστα παρέστη χθες στην τελετή εγκαινίων, και Βάσω Παπανδρέου, καθώς επίσης στον αείμνηστο Αντώνη Ματσίγκο, επί πολλά χρόνια γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και στην προσφορά των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας τον τ. πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον τ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και τον τ. υφυπουργό Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, επί εποχής των οποίων ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις και ξεκίνησε το έργο.
“Το έργο αυτό αποτελεί την πιο πειστική απάντηση σε αυτούς που αναρωτιούνται αν η Ελλάδα μπορεί”, σημείωσε ο Αρκάς πολιτικός που στη συνέχεια μίλησε για τις μεγάλες προσπάθειες της κο νοπραξίας και των επικεφαλής της, αλλά ιδίως των 1.500 εργαζομένων που όπως είπε “υπερέβησαν εαυτόν και άφησαν το ίχνος τους στην περιοχή της Πελοποννήσου”.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΣΑΚΩΝΑ
Για τους οδικούς άξονες ο κ. Ρέππας τόνισε ότι τα σχεδιαγράμματα θα προχωρήσουν κανονικά, και σε συνδυασμό με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη χώρα. Εγγυημένη πρέπει να θεωρείται, είπε εξάλλου, η χρηματοδότηση ιδίως για το τμήμα Τσακώνα - Παραδείσια, για το οποίο έχουν κατά καιρούς εκφραστεί φόβοι ότι κινδυνεύει λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Οσον αφορά τη διαδικασία απαλλοτριώσεων οικοπέδων που έχουν ήδη επιταχθεί για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα των δικαστηρίων και στη συνέχεια οι κρατικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην πληρωμή. Για τις τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο, σημείωσε ότι θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης και θα διαμορφωθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους οδηγούς.
Στα ευχάριστα των χθεσινών εγκαινίων συγκαταλέγεται βεβαίως το γεγονός ότι -όπως ειπώθηκε όχι μόνο από το Δημήτρη Ρέππα, αλλά και από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του κατασκευαστικού ομίλου “Ακτωρ” Δημήτρη Κούτρα-ο νέος αυτοκινητόδρομος είναι πιθανόν θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2011, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη. Προφανώς σε αυτό το αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα δεν περιλαμβάνεται ο περιφερειακός δακτύλιος της Καλαμάτας που σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Γιάννη Καρνέση θα είναι έτοιμος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012.
Σίγουρο πάντως πρέπει να θεωρείται, έπειτα και από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του έργου, ότι τον Αύγουστο ο αυτοκινητόδρομος θα είναι πλήρης από την Κόρινθο μέχρι τα Παραδείσια, σε μήκος 115 χλμ. και με λειτουργική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα. Ετσι θα παραμένουν πλέον το “αμαρτωλό” τμήμα Τσακώνα - Παραδείσια, που κατασκευάζεται με εθνικούς πόρους, και το Τσακώνα - Καλαμάτα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το τμήμα που παραδόθηκε χθες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 2 σήραγ
γες στο Ραψομμάτη μήκους 1.360 μέτρων η καθεμιά και μία γέφυρα στον Αλφειό 7 ανοιγμάτων, μήκους 244 μέτρων.
“Η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση περιφερειακώ και νομαρχιακών οδών που έχουν ενταχθεί στην 4η Προγραμματική Περίοδο, θα δώσει την ευκαιρία στις παραγωγικές δυνάμεις να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Δημοκρατία που δεν ενέταξε τέτοια έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων”, δήλωσε λίγο μετά τα εγκαίνια του δρόμου ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Το “παρών” στην τελετή εγκαινίων έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι νομάρχες Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, καθώς και οι περισσότεροι δήμαρχοι της Αρκαδίας. Εντύπωση πάντως προξένησε το ότι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας έλαμψαν διά της απουσίας τους, χωρίς να υπάρχει μία προφανής ερμηνεία.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2010

Τέλος από χθες οι στροφές της Μεγαλόπολης

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 31/03/2010

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η Πύλος δέκτης ναυτιλιακής παρανομίας

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/03/2010

42 ευρώ το αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/03/2010

Τέλος η συγκοινωνιακή απομόνωση της Μεσσηνίας

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 30/03/2010

ΚΗΔΕΙΕΣ

Καταγραφή

Καλό ταξίδι πατέρα. Καλό κατευόδιο.

Κώστας….

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εβδομάδα Παθών υποψηφίων δημάρχων

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/03/2010

Παραδίδεται στην κυκλοφορία αύριο το μεσημέρι το Αθήναιο - Λεύκτρο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/03/2010

Πρόταση Νομαρχίας Περιοχές Natura

xartis%20natura

Μέχρι το στάδιο της σύνταξης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει φτάσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η πρόταση για χαρακτηρισμό των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών Natura «GR 2550003 - Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήρι Ακρίτας» και «GR 2550007 - Θαλάσσια περιοχή Στενού Μεθώνης» Νομού Μεσσηνίας ως «Περιοχή Οικοανάπτυξης» και για ίδρυση Φορέα Διαχείρισής τους.

Σκοπός είναι η επαρκής προστασία τόσο από φυσικές αιτίες υποβάθμισης όσο και από ανθρώπινες ενέργειες, επεμβάσεις και δραστηριότητες, όπως και η διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου, των χερσαίων ηπειρωτικών, νησιωτικών και θαλάσσιων τμημάτων των περιοχών Ακρίτα, Νήσοι Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγία Μαριανή, Βενέτικο, στενού Μεθώνης, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία.

Σχέδιο
Η Νομαρχία έχει προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ενώ με τις προτάσεις που αναφέρονται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος επιχειρείται η ήπια ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών. Μάλιστα, η Νομαρχία επανήλθε στο αίτημά της μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τουριστικές επενδύσεις που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στις περιοχές αυτές, σε σχέση με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με αυτό, στις περιοχές Natura η επιτρεπόμενη κάλυψη – και - για τις εγκαταστάσεις, από 20% μειώνεται στο 3%, ενώ η ελάχιστη έκταση γηπέδου καθορίζεται στα 150 στρέμματα (!). Ο συνδυασμός των δύο περιορισμών χαρακτηρίζεται «θανατηφόρος» για νέες επενδύσεις, διότι κανείς δεν έχει στην κατοχή του τόσο μεγάλες εκτάσεις. Ακόμη κι αν κάποιος διαθέτει, η επιτρεπόμενη κάλυψη στα 150 στρέμματα θα είναι μόλις 4,5 στρέμματα!
Σύμφωνα με το σχέδιο της Νομαρχίας, από τα όρια της Περιοχής Οικοανάπτυξης εξαιρούνται τα όρια των υφιστάμενων οικισμών και οι εκτάσεις που καταλαμβάνει το χαρακτηρισμένο οδικό δίκτυο που διέρχεται την περιοχή.
Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της περιοχής να απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα χερσαίων ηπειρωτικών, θαλάσσιων και χερσαίων νησιωτικών οικοσυστημάτων κρίνεται σκόπιμος ο διαχωρισμός της περιοχής οικοανάπτυξης σε τρεις υποζώνες:
-«Θαλάσσια Ζώνη Οικοανάπτυξης Στενού Μεθώνης»
-«Χερσαία Ηπειρωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Ακρίτα»
-«Χερσαία Νησιωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Οινουσσών Νήσων»
Εντός της Περιοχής Οικοανάπτυξης προτείνεται να χαρακτηρισθούν:
-Ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης: Θαλάσσιο Πάρκο Μεθώνης, Παραλία Καμαρίων, Παραλία Φανερωμένης, Νήσος Αγία Μαρίνα, Νησίδες Δύο Αδέλφια, Μπόμπα, Αυγό και Νησοπούλια
-Ως Προστατευόμενα Τοπία οι περιοχές Νήσος Σχίζα και Νήσος Βενέτικο.

Προϋποθέσεις
Στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπονται αναλυτικά οι απαγορεύσεις για κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ για τις περιοχές Οικοανάπτυξης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
-Στη Χερσαία Ηπειρωτική Ζώνη Οικοανάπτυξης Ακρίτα επιτρέπεται η εκτέλεση έργων, η υλοποίηση επιστημονικών ερευνών (που αφορούν μόνο σε στοιχεία του οικοσυστήματος), η άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως, παραδοσιακού χαρακτήρα και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της περιοχής.
Για τις εντός των ορίων της «Χερσαίας Ηπειρωτικής Ζώνης Οικοανάπτυξης Ακρίτα», και εκτός των Περιοχών Προστασίας της Φύσης και των οικισμών της περιοχής, ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η φυσική κληρονομιά και να διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία, σε συνδυασμό με την άσκηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.
Για τον τομέα του τουρισμού επιτρέπονται, υποστηρίζονται και ενισχύονται οι ειδικές μορφές (φυσιολατρικός, καταδυτικός, ιστορικός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά τη δόμηση, προτείνεται να επιτρέπεται η επέκταση των ορίων των υφιστάμενων οικισμών σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, μετά από μελέτη η οποία οφείλει να εξετάζει και να τεκμηριώνει τις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τις προστατευόμενες με την παρούσα απόφαση αξίες της περιοχής και τα ευρύτερα περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές εντός εγκεκριμένων ορίων οικισμών, ρυμοτομικών σχεδίων και σχεδίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, επιτρέπεται η δόμηση και οι χρήσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Τέλος, η εκτός σχεδίου δόμηση να επιτρέπεται με τους εξής όρους:
- Επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών με μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων 200 τ.μ., μέγιστο αριθμό ορόφων των κτηρίων 2 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών τα 7,5 μέτρα, χωρίς να συνυπολογίζεται η σκεπή.
-Επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων με σπαστούς όγκους, με μέγιστο αριθμό ορόφων των κτηρίων 2 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7,5 μέτρα (χωρίς να συνυπολογίζεται η σκεπή) και εφόσον διαθέτουν σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων τους, τα οποία θα διατίθενται σε εγκεκριμένους αποδέκτες.
-Επιτρέπονται προσθήκες για την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών τουριστικών μονάδων με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν σε πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή οικολογικής σήμανσης και σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
-Για την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και για την κατασκευή, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό κοινόχρηστων χώρων εντός της περιοχής οικοανάπτυξης, ακόμα και εντός των οικισμών, απαιτείται έγκριση της Α/βάθμιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
-Προϋπόθεση έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός της περιοχής οικοανάπτυξης, ακόμα και εντός των οικισμών, είναι η εκπόνηση και έγκριση ειδικής μελέτης φωτισμού.

Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 28/03/2010

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Γερμανοί στη Μεσσηνία. Μιλούν για τη στάση της χώρας τους

Η σκληρή τακτική της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας σε γερμανικά έντυπα, διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα παγκοσμίως απέναντι στο λαό μας και δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Γερμανοί που ζουν στη Μεσσηνία, τοποθετούνται για το θέμα. Μιλούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες που αγαπούν, αλλά και για τα προβλήματα που απαιτούν λογικές και νηφάλιες αποφάσεις.

Μόνικα Υφαντή: «Για ορισμένα από αυτά που άκουσα, ντρέπομαι»

«Είμαι μια Γερμανίδα που ζει στην Ελλάδα και μπορώ να δω και τις δύο πλευρές. Πρέπει να θεωρήσουμε δύο επίπεδα. Από τη μία, είναι το οικονομικό. Έχουν γίνει μεγάλα λάθη στην Ελλάδα. Όμως, με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, οι Γερμανοί το έχουν παρακάνει. Αυτή είναι η άλλη πλευρά. Για ορισμένα από τα λόγια που άκουσα, ντρέπομαι, όπως και για κάποια πράγματα που διάβασα στις γερμανικές εφημερίδες και είδα στην τηλεόραση.

Είμαι ιστορικός. Το διδακτορικό μου αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας μετά τον Πόλεμο. Ξέρω ελληνική ιστορία και ξέρω τι είχε γίνει στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί δεν έχουν δικαίωμα να λένε κάποια από τα πράγματα που είπαν για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν άγνοια της κατάστασης. Δεν είναι σωστό να γενικεύεις και να βρίζεις έναν ολόκληρο λαό.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στα οικονομικά της Ελλάδας έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό να έχει η Γερμανία λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Ελλάδα; Ή, πώς μπορεί ο Έλληνας να θέλει να πάρει σύνταξη στα 45 του χρόνια, όταν στη Γερμανία έχει γίνει από 65 στα 67; Ακούγεται: Γιατί να δώσουμε τώρα εμείς χρήματα για την Ελλάδα; Αυτό το καταλαβαίνω.

Καλό θα ήταν, όμως, και οι δυο πλευρές να μη ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά. Να κοιτάξει η Ελλάδα να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει, χωρίς αυτό να δικαιολογεί όσα ακούστηκαν από τους Γερμανούς για την Ελλάδα. Δε σκέφτονται, πάντως, όλοι οι Γερμανοί έτσι».

Βέρνερ Σέπαχ: «Άλλο ο λαός, άλλο οι πολιτικοί»

«Είναι δύσκολη η ερώτηση που μου θέτετε. Περνώ πέντε μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και μπορώ να σου μιλήσω για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που ξέρω. Αυτοί από τους οποίους ακούγονται τα άσχημα πράγματα για την Ελλάδα, δεν ξέρω από ποιο κίνητρο εκκινούνται.

Αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τους Έλληνες. Η πολιτική και οι πολιτικοί είναι μια άλλη υπόθεση και αρκετοί από τους Γερμανούς δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται να εκφέρουν γνώμη. Όταν κάποιος έχει ανάγκη, το θεωρεί φυσικό να τον βοηθά ο διπλανός του, ο γείτονάς του. Οι Γερμανοί που εκφράζονται αρνητικά, πιστεύω ότι δε γνωρίζουν την Ελλάδα, παρά μόνο μέσα από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Εμείς τη ζούμε την Ελλάδα. Εκτιμούμε ο ένας λαός τον άλλον.

Τελικά, όμως, βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί και σύντομα θα ξεχαστούν οι άσχημες κουβέντες. Άλλωστε, το περιοδικό που δημοσίευσε προσβλητικά σχόλια, το Focus, είναι ένα σατιρικό περιοδικό, δε θεωρείται καν σοβαρό στη Γερμανία».

Όλγα Μπόρμποβα: «Τα χρέη πρέπει να εξοφλούνται»

«Είμαι ρωσικής καταγωγής, αλλά μεγάλωσα στη Γερμανία. Στη Μεσσηνία βρίσκομαι εδώ και είκοσι χρόνια. Για μένα η Ελλάδα είναι παράδεισος. Με τους Έλληνες δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Και στη Γερμανία το ίδιο. Οι γνωστοί και φίλοι μου αγαπάνε την Ελλάδα. Έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο εδώ. Αν δεν αγαπούσαν τη χώρα, θα παρέμεναν στη Γερμανία. Προβλήματα υπάρχουν παντού, σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Από την άλλη, σαφώς η Ελλάδα έχει δυσκολίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Ο καθένας που έχει χρέη, δεν πρέπει να τα εξοφλήσει;».

Μάρεν Κεμπφ: «Λάθος η γενίκευση»

«Δύο είναι οι οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορούμε και πρέπει να δούμε το θέμα. Από τη μία, η Ελλάδα δεν έχει χρήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσει το χρέος της. Να λύσει τα προβλήματά της, να επωμιστεί τις ευθύνες της. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, δεδομένων των συνθηκών. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν οι Έλληνες. Είστε καλοί άνθρωποι, οι προσωπικές μας σχέσεις με το λαό σας αυτό αποδεικνύουν. Στην Ελλάδα, συναναστρεφόμαστε Έλληνες. Επίσης, στη Γερμανία οι περισσότεροι γείτονές μας είναι Έλληνες. Κανένας Γερμανός δεν έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο λαό. Νομίζω, όμως, ότι θα βρείτε την άκρη στα οικονομικά προβλήματα».

Γκερντ Μπέζελ: «Ανήκουμε στον ίδιο σχηματισμό»

«Το γεγονός ότι γίνεται μια λανθασμένη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ της Γερμανίας, δε νομίζω ότι αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη. Το θέμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το παρουσιάζουν τόσο τα γερμανικά όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ.

Από τη μια, είναι η παγκόσμια εικόνα της χώρας σας. Αυτή δεν είναι καθόλου καλή. Από την άλλη, υπάρχει η προσωπική οπτική του καθενός, που προκύπτει από τις σχέσεις μας με Έλληνες. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι Έλληνες ως άνθρωποι είναι εξαιρετικοί.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρχικά αρνητική ως προς το ενδεχόμενο να βοηθήσει η Γερμανία και η Ευρώπη γενικά την Ελλάδα. Όμως, και αυτή αναθεώρησε. Ανήκουμε στον ίδιο σχηματισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο να υπάρχει στήριξη από τη μια χώρα στην άλλη».

Της Γεωργίας Οικονομοπούλου “ΘΑΡΡΟΣ”  28/03/2010

Έργα... στον αέρα από το “πάγωμα” του “Θησέα”

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/03/2010

Ανάπτυξη με κανόνες

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 28/03/2010

Αντιδρούν στην Πύλο για το τσιγαράδικο

Ακόμα και κατάληψη στο λιμάνι της Πύλου προειδοποιούν ότι θα κάνουν οι επαγγελματίες για να μη μεταφερθεί εκεί το τσιγαράδικο από το Μάραθο. Ο Εμπορικός Σύλλογος και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα φοβούνται ότι το πλοίο θα μείνει… αμανάτι στο λιμάνι και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Επικοινώνησαν μάλιστα με την “Ε“ για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους, τονίζοντας ότι το λιμάνι της Πύλου δεν είναι νεκροταφείο πλοίων.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2010

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Αδειάστηκαν καύσιμα και λιπαντικά από το τσιγαράδικο στο Μάραθο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/03/2010

Παραδίδεται Μ. Τρίτη το Αθήναιο - Λεύκτρο

Από τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο, ουσιαστικά περνούν στην ιστορία οι
στροφές της Μεγαλόπολης και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου.
Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου Γιάννης Καρνέσης, κατά τη χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ, ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Καλαμάτα, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού δακτυλίου και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη, θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ως τότε βέβαια θα παραδίδονται επιμέρους κομμάτια με πρώτο τη διάβαση Καλογερικού και τις βελτιώσεις στο Κόρινθος - Τρίπολη που θα είναι έτοιμα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ ο αυτοκινητόδρομος θα φθάσει ως το Νοσοκομείο
Καλαμάτας το αργότερο μέχρι το τέλος του 2011, πιθανόν και μέχρι τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης του περιφερειακού της Καλαμάτας, ενώ όσον αφορά την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα - Κόρινθος -Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα), θα είναι έτοιμη στο σύνολό της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2014.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/03/2010

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑΔΙΚΟ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

Ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

Επίτιμος Καλαματιανός ο καπετάν Βασίλης

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

Τέλος τα λιόζουμα σε ποτάμια και ρέματα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η AEGEAN ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Από 39 ευρώ το εισιτήριο ΤΡΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

Ημιστέγαστρο 260 μέτρων

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/03/2010

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

P@ndigital η ψηφιακή τεχνολογία στην Πύλο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Φυλάκιση 15 μηνών για το οπλοστάσιο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Τσιγαράδικο με γεμάτα αμπάρια

image

Με τα αμπάρια του γεμάτα λαθραία τσιγάρα βρέθηκε χθες το πρωί, προσαραγμένο και εγκαταλελειμμένο κοντά στον Μάραθο, στην περιοχή Γιοφυράκι, το μότορσιπ 800 τόνων “Queen Elisabeth”, το οποίο είχε ανάγλυφο πάνω του το παλιό όνομα “Vilda”.
Το πλοίο πρέπει να κυκλοφορούσε τις τελευταίες μέρες σαν φάντασμα στην περιοχή ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή να ξεφορτώσει το φορτίο του. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, είχε γίνει σημαντική προεργασία και από τη στεριά, αφού το σημείο όπου έχει προσαράξει το καράβι είναι ένα μικρό φυσικό λιμανάκι,
το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή. Περιμετρικά στο μικρό αυτό λιμάνι βρέθηκαν 5 δέστρες με σίδερα που είχαν στερεωθεί με
τσιμέντο - τις οποίες κανείς από τους κατοίκους, τους ψαράδες ή
τη δημοτική αρχή δεν είχε τοποθετήσει.
Η περιοχή φαντάζει ιδανική για μια τέτοια “δουλειά“, καθώς πέρα
από το μικρό φυσικό λιμάνι, δεν ήταν ορατή από το δρόμο Μαράθου - Φιλιατρών, αν και είναι κοντά στο δρόμο με τον οποίο συνδέεται με χωματόδρομο. Επίσης έχει ένα πλάτωμα που διευκολύνει μια νταλίκα να στρίψει, κάτι το οποίο πρέπει να έγινε προχθές το βράδυ. Μάλιστα, από τα σημάδια που βρέθηκαν στο χώμα –βαθύ “σκάψιμο“ που κάνει ένα φορτηγό όταν σπινιάρει - εικάζεται ότι στην προσπάθεια το καράβι να προσεγγίσει στο λιμανάκι, βρήκε σε ξέρα -καθώς υπάρχουν πολλά βράχια-, οπότε το έδεσαν με τον τράκτορα της νταλίκας και προσπάθησαν να το τραβήξουν κοντά στην στεριά, πράγμα το οποίο πέτυχαν. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι οι δύο διαδοχικές λακκούβες που έχουν κάνει τα λάστιχα του φορτηγού βρίσκονται σε απόλυτη ευθεία με την κατεύθυνση που είχε το πλοίο.
Από εκεί και πέρα φαίνεται όμως ότι κάτι δεν πήγε καλά στην όλη “δουλειά“, με αποτέλεσμα να χαλάσει, αφού είχε αρχίσει να ξημερώνει και να κυκλοφορεί ο κόσμος. Εκτός κι αν, όπως λένε κάποιοι, τα τσιγάρα ήταν το προκάλυμμα και το κύριο φορτίο ήταν ναρκωτικά. Δεν μπορούν όμως να εξηγήσουν πώς και γιατί
οι δράστες προσάραξαν το πλοίο με τόσο μεγάλο φορτίο τσιγάρων.
Από τα αμπάρια του, σύμφωνα με πληροφορίες, έλειπε μόνο μια μικρή ποσότητα - που σημαίνει ότι πρόλαβαν να ξεφορτώσουν κάποια από αυτά. Πάνω στο πλοίο υπήρχε ειδική κυλιόμενη ταινία
για το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα.
Ενας ψαράς της περιοχής ανέφερε ότι το καράβι αυτό το είχε συναντήσει πριν από 3 βράδια ανοιχτά του Μαράθου, όταν είχε βγει για ψάρεμα, και όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγο έλειψε να πέσει πάνω του αφού δεν είχε φώτα.
Χθες επίσης πριν από την προσάραξη, όπως ανέφερε ο ίδιος ψαράς, μαζί με κάποιους άλλους που ήταν στο λιμάνι του Μαράθου είδαν φώτα από ένα πλοίο - που λογικά πρέπει να ήταν το συγκεκριμένο- να πλησιάζουν κοντά στην στεριά αλλά σε μια απόσταση 500 μέτρα πιο κάτω από το λιμανάκι όπου τελικά προσάραξε το τσιγαράδικο. Και λίγο αργότερα, άκουσαν τις μηχανές του να κάνουν πίσω ολοταχώς. Όταν μετά τις 5 το πρωί ήρθαν προς την περιοχή αυτή είδαν δύο αυτοκίνητα, ένα επιβατικό Μερσεντές και ένα ημιφορτηγάκι Βίτο, παρκαρισμένα δίπλα από ένα βενζινάδικο που υπάρχει πάνω από το σημείο αυτό. Είχαν επιβιβαστεί 5 ή 6 άτομα -στο φορτηγάκι υπήρχαν και βαλίτσες- και στη συνέχεια έφυγαν.
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι ένας ψαράς ερχόμενος οδικώς από την Πύλο, βλέποντας ξημερώματα κι αυτός το πλοίο, το πλησίασε και είδε ότι ήταν άνθρωποι εκεί. Κι όταν τους ρώτησε αν θέλουν κάποια βοήθεια, του είπαν ότι έχουν πάθει μια μικρή ζημιά, την επιδιορθώνουν και φεύγουν.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το ότι, όπως αναφέρθηκε, ανοιχτά
της νήσου Πρώτης υπήρχε και ένα δεύτερο παρόμοιο πλοίο, το οποίο στην συνέχεια χάθηκε. Τέλος, ένα από τα ευρήματα στην ακτή ήταν ένα μικρό κομμάτι από πούρο Αβάνας, το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να ήταν αυτών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά διάσπαρτες μαρτυρίες, τις οποίες συγκεντρώνει το Λιμεναρχείο Πύλου που έχει αναλάβει την όλη υπόθεση συνεπικουρούμενο από τον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας. Άνδρες του Λιμενικού έφτασαν στο σημείο όταν ειδοποιήθηκαν από κατοίκους της περιοχής για το συμβάν. Προσέγγισαν το πλοίο και όταν ανέβηκαν πάνω διαπίστωσαν ότι τα αμπάρια του είναι γεμάτα λαθραία τσιγάρα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, πάρθηκαν διάφορα αποτυπώματα από το πλοίο - ενώ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι βρέθηκε μια τουρκική σημαία και μια τουρκοκυπριακή, καθώς και λίστα πληρώματος με 6 ονόματα.
Στο πλοίο ανέβηκε και πλοηγός από την Πύλο προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να απομακρυνθεί από το σημείο με τις δικές του δυνάμεις. Διαπιστώθηκε πάντως ότι είχε δημιουργηθεί ρήγμα και έμπαζε νερά στο μηχανοστάσιο. Στην περιοχή έφτασε και ο ιδιώτης δύτης Νικόλαος Πυλιώτης από την Πύλο, προκειμένου να βουτήξει, να δει και να φωτογραφίσει το μέγεθος του ρήγματος.
Η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη και ζητούν την άμεση απομάκρυνση του πλοίου, για να μην καταστρέψει την περιοχή με
τυχόν διαρροή καυσίμων – ενώ φοβούνται και μήπως βυθιστεί στο σημείο, τόσο από το ρήγμα όσο και από πιθανή θαλασσοταραχή η οποία μπορεί να το ρίξει πάνω στα βράχια. Μάλιστα οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν σε κλιμάκιο τελωνειακών που ήρθε στην περιοχή, ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεφορτωθεί ούτε ένα κιβώτιο, καθώς τόνισαν χαρακτηριστικά ότι φοβούνται πως αν πάρουν το φορτίο οι αρχές θα εγκαταλείψουν έπειτα το πλοίο.
Ο πρόεδρος του Μαράθου Γιώργος Μίγγας σημείωσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είδαμε προσαραγμένο το καράβι στην περιοχή, χωρίς πλήρωμα, χωρίς τίποτα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι το καράβι να φύγει από εδώ. Δεν θα αφήσουμε να ξεφορτώσουν ούτε μια κούτα τσιγάρα αν δεν το απομακρύνουν. Τώρα για το τι έγινε, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες - ότι ήταν εδώ στην περιοχή και πριν 3 μέρες, ότι έβλεπαν περαστικούς, φορτηγά... αλλά δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο».
Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αποστολόπουλος επισήμανε: «Πρόκειται για ένα καράβι προφανώς αλλοδαπών συμφερόντων, γεμάτο με τσιγάρα - ένα μικρό μέρος του φορτίου του έχουν πάρει, και το έχουν εγκαταλείψει εδώ προφανώς για δύο λόγους: Πρώτον, ότι άρχισε να ξημερώνει και δεν προλάβαιναν να ξεφορτώσουν και, δεύτερον, επειδή έχει προσαράξει. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στην απάντληση των καυσίμων
και από ό,τι ενημερώθηκα μιλάνε για 4 βαρέλια - ποσότητα μικρή
που συνάδει με την πρόθεση να εγκαταλειφθεί. Βεβαίως η απαίτηση που υπάρχει είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουμε να βουλιάξει εδώ, αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποκατασταθεί η όποια βλάβη και να μεταφερθεί σε λιμάνι».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Υποψηφιότητα θέτει ο Γιώργος Χρονόπουλος

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΗ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Στην Aegean η γραμμή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Παρελθόν την άλλη εβδομάδα οι στροφές της Μεγαλόπολης ΑΥΓΟΥΣΤΟ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ

image

Παραδίδεται την άλλη εβδομάδα (Μεγάλη Εβδομάδα), σε 7 - 8 μέρες από σήμερα, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήναιο - Λεύκτρο, με τις σήραγγες στο Ραψομμάτη, με το οποίο θα αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης. Τα εργοτάξια επισκέφθηκε και πάλι χθες ο επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών για τα έργα παραχώρησης Γιάννης Καρνέσης μαζί με το Διονύση Μακρή, νέο προϊστάμενο των έργων του εθνικού δρόμου που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Η μεγάλη ένταση των εργασιών είναι στον κόμβο της Ασέας (μεταξύ Ασέας - Αθήναιου) και στη δεύτερη σήραγγα Ραψομμάτη, όπου γίνονταν ασφαλτοστρώσεις. Στα υπόλοιπα σημεία έπεφταν οι τελευταίες πινελιές, όπως διαγράμμιση, στηθαία, διαχωριστική νησίδα και σήμανση στον προσωρινό κόμβο Λεύκτρου, κοντά στη γέφυρα Αλφειού.
Ο κ. Καρνέσης που επιθεώρησε τις εργασίες του αυτοκινητόδρομου και σε άλλα εργοτάξια του “Μορέα“, αλλά και στα Παραδείσια (στην εργολαβία ανακατασκευής Τσακώνα - Παραδείσια), επεσήμανε ότι Αύγουστο - Σεπτέμβριο το αργότερο θα παραδοθεί όλος ο αυτοκινητόδρομος από την Τρίπολη μέχρι τα Παραδείσια και με τη διάβαση Καλογερικού. Την περίοδο αυτή θα παραδοθούν οι σήραγγες στις “κεραίες“ (κοντά στη Στέρνα) και στο Νεοχώρι.

image

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Και η δεύτερη σήραγγα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Ασύρματη επικοινωνία

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Το σημείο εισόδου

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Άσφαλτος στον κόμβο Ασέας

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 23/03/2010

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

58χρονος με μικρό οπλοστάσιο στη Λαχανάδα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

Υποτροφίες από το Ίδρυμα Καρέλια

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ Η Πύλος αναπτύσσεται με σεβασμό στην ιστορία της ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

image

image

image

Η Πύλος έχει πλούσιο μελετητικό οπλοστάσιο για να παραμείνει όμορφη, για να αναπτυχθεί και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική, με σεβασμό στην ιστορία και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Πρόκειται για τις μελέτες - ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, που εκπονήθηκε με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πύλου.
Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην επιστημονική διημερίδα με θέμα «Η πόλη της Πύλου - Μνήμες και οράματα», που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο
«Karalis Beach» και στην ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος παρατήρησε ότι «το πρόγραμμα είναι έτοιμο, σε στάδιο εφαρμογής. Το μόνο που μένει, είναι να βρούμε τα χρήματα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα σκαλοπάτια και την προκυμαία.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατήσουμε την προκυμαία».
Ο καθηγητής - επικεφαλής του προγράμματος Πέτρος Κουφόπουλος είπε ότι στόχος τους είναι «να μη γίνει η Πύλος Λούτσα, αλλά Ύδρα και Σπέτσες» κι επεσήμανε: «Σε μια πόλη με αρχιτεκτονικό σεβασμό, το διώροφο έχει μεγαλύτερη αξία από το τετραώροφο κτήριο.
Η Πύλος θα είναι ποιοτικός προορισμός και θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες ποιότητας». Ο ίδιος ζήτησε νέο ειδικό οικοδομικό κανονισμό για την πόλη από το δήμο, ώστε να περισώσει τον ιστορικό της χαρακτήρα με τα νέα κτήρια.
Ο Θωμάς Δοξιάδης, αναφερόμενος στο τοπίο της Πύλου, σημείωσε ότι η Πύλος είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Ενημέρωσε πως η πλατεία Τριών Ναυάρχων ήταν κάποτε ρέμα, συμφώνησε ότι το κέντρο της πόλης πρέπει να πεζοδρομηθεί και τόνισε πως «για μας η Πύλος είναι ανώτερη από Σπέτσες και Ύδρα».
Ο συγκοινωνιολόγος Χρήστος Λεωτσαράκος παρουσίασε τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πύλο. Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πεζοδρομηθεί η δυτική πλευρά της πλατείας
Τριών Ναυάρχων (οδός Στ. Γεωργακόπουλου) και θα μονοδρομηθούν οι οδοί Φιλελλήνων και Μεθώνης. Σε δεύτερη φάση θα πεζοδρομηθεί και η βόρεια πλευρά και όλο το τμήμα έως και την πλατεία Νέστορος (Δημαρχείο). Πληροφόρησε, επίσης,
ότι προβλέπεται να φτιαχτεί υπέργειο κτήριο στάθμευσης 3 ορόφων στην προβλήτα της Μαρίνας, ακριβώς κάτω από την τελευταία στροφή μπαίνοντας στην Πύλο.
Ο Δημήτρης Γιαννίσης ενημέρωσε αναλυτικά για την ανάπλαση στην περιοχή του υδραγωγείου (καμάρες) και του κοιμητηρίου. Παρατήρησε ότι και οι δύο πλευρές του υδραγωγείου θα γίνουν περιοχές περιπάτου. Επεσήμανε ότι θέλουν να αναδείξουν το παρελθόν και να δώσουν πνοή στον τόπο.
Ο Π. Κουφόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις αναμόρφωσης των κεντρικών πλατειών της πόλης (Παπαφλέσσα, Οικονομίδη, Τριών Ναυάρχων) και των οδών Μαιζώνος, Πεισιστράτου και Μυσιρλή. Ενημέρωσε για τον κυκλικό κόμβο στη Β.Α. πλευρά της πλατείας
Τριών Ναυάρχων, για τους ιστούς των σημαιών στη βόρεια πλευρά, το κυκλικό κτίσμα με κίονες στη νότια, για τον περισσότερο ελεύθερο χώρο και το πράσινο, για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην ανατολική πλευρά (οδό Οικονομίδη), για τα στέγαστρα των καταστημάτων στην προκυμαία προς το Δημαρχείο και για τη μελλοντική πεζοδρόμηση της πλατείας Νέστορος.
Ο καθηγητής Γιώργος Παπαθανασόπουλος σημείωσε την ανάγκη να φτιαχτεί καινούργιο μεγαλύτερο μουσείο και πρότεινε το παλιό νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η περίπτωση του παλιού νοσοκομείου σε μια προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων (Νιόκαστρο - καμάρες).
Κλείνοντας ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού για επενδύσεις σε περιοχές Natura, που βρίσκονται εκτός οικισμού. Ενημέρωσε, επίσης για τις προσπάθειες ένταξης των δρόμων Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.
Ακολούθησε ξενάγηση -ενημέρωση από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον κ. Κουφόπουλο στην έκθεση των σχεδίων των μελετών στην ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης και ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Γιώργος Χατζηιωσήφ.

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

Costa Navarino” δείχνει το δρόμο για τον τουρισμό

image

Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτης προσφέρει δώρο
στον Αχ. Κωνσταντακόπουλο

image

«Η Μεσσηνία είμαστε εμείς» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Κυπαρισσία, στην οποία υπογραμμίστηκε ο ρόλος που έχει ο κάθε πολίτης, ώστε να αναδειχθεί αυτός ο τόπος και να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οπως σημειώθηκε, στη Μεσσηνία μπορεί να αναπτυχθεί πολυθεματικός τουρισμός και τονίστηκε πως το ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά από προηγούμενες δεκαετίες, αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την ορθολογική
ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, στην κατεύθυνση της ποιότητας αλλά και της παράδοσης αυτού του τόπου. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της ΠΟΤΑ με το “Costa Navarino” που θα δώσει νέα ώθηση και άλλη δυναμική σε όλο το νομό.
Στην ημερίδα όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, λειτούργησαν και περίπτερα των δήμων της Τριφυλίας όπου παρουσιάστηκαν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, πολλά από τα οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί. Τους παρευρισκομένους στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής σε συνεργασία με το Δήμο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Χριστοδούλου. Την έναρξη κήρυξε η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αντωνία Μπούζα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Δημ. Δράκος, οι βουλευτές Δ. Κουσελάς και Ν. Γιαννακοπούλου, καθώς και ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον «Τουρισμό και
τη συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη», ξεκινώντας, όμως, έκανε μια νοσταλγική αναφορά στην Κυπαρισσία που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του. Αναφερόμενος στη σημασία του τουρισμού στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ότι όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού εθνικό στόχο. Ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι ο τουρισμός “συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο προς την Περιφέρεια. Αρκεί με τις πολιτικές μας να μειώσουμε την υψηλή εποχικότητα. Την ευημερία του τουρισμού ο καθένας από την πλευρά του οφείλει να την διαφυλάξει και να την προστατεύσει”. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που κάνει για την εξυγίανση του ΕΟΤ, αφού παρέλαβε, όπως τόνισε, ένα χρέος άνω των 120 εκ. κυρίως προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και προβολής. Οπως είπε στη συνέχεια, η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που έχει όλα τα χαρίσματα και μια ιστορία που την κρατά εδώ και 4500 χρόνια. Και τόνισε πως είναι η ευκαιρία να γίνει η προβολή και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας, είναι η ώρα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να τύχουν της κρατικής υποστήριξης ώστε να αποτελέσουν το εφαλτήριο ανάπτυξης όλης της περιοχής. 

ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στην συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είπε: «Εχουμε όλοι μερίδιο αλλά και ευθύνη για την επιτυχία» σημειώνοντας ότι ποιότητα είναι η σχέση προσδοκίας και αποτελέσματος. «Η υψηλή ποιότητα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σε χαμηλές τιμές περιοχές όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος ή η Τουρκία.
Ο τουρισμός είναι μια συνολική ή όπως λένε μερικοί ολιστική εμπειρία, αυτό δημιουργούμε και πουλάμε εμπειρίες. Ξεκινά με την διαφήμιση, η πρώτη εντύπωση του πελάτη όταν φτάνει στον τόπο μας, στην συνέχεια οι υποδομές, μετά οι ανωδομές και η εμπειρία ολοκληρώνεται με την επαφή με το έμψυχο δυναμικό. Για να πετύχουμε χρειάζεται προσπάθεια σε αυτά τα επίπεδα. Οσον αφορά τη διαφήμιση και προώθηση, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στο τι πουλάμε και αυτό να το κρατήσουμε. Επίσης δεν πρέπει να αλλάξει λογότυπο προορισμού τουλάχιστον για πέντε χρόνια».
Αναφέρθηκε στην άμεση σχέση τουρισμού και τοπικών προϊόντων φέρνοντας για παράδειγμα την Σαντορίνη που έχει τις υψηλότερες τιμές, όπως και τα κρασιά της. «Σκόπιμο, είπε, θα ήταν και εμείς εδώ να τυποποιήσουμε το μπουκάλι που βάζουμε
το ελαιόλαδο».
Οσον αφορά τις υποδομές αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο το οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να μεγαλώσει καθώς μπορεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια να μην παρουσιαστεί ανάγκη αλλά πρέπει να προγραμματίσουμε από τώρα, με την μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας εκεί.
«Για να βγει ο επισκέπτης από το ξενοδοχείο πρέπει να έχει μια εύκολη πρόσβαση, βελτιώνονται οι δρόμοι που οδηγούν στην Μεσσηνία αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί και το εσωτερικό οδικό δίκτυο και σε αυτό πρέπει να πιέσουμε όλοι. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια να καθυστερήσουμε άλλο».
Πρότεινε ακόμη την δημιουργία ενός γραφείου στις Βρυξέλλες με ρόλο την προώθηση τόσο του τουρισμού της περιοχής όσο και την ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Επίσης μίλησε για την ανθρώπινη συμπεριφορά όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Ακόμη τόνισε ότι οι οικογένειες είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που πρέπει να στοχεύσουμε. Αναφερόμενος στην επένδυση του “Costa Navarino” σημείωσε ότι «νιώθουμε πίεση και ευθύνη από τις προσδοκίες που υπάρχουν. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη, αυτό θα πάρει 2-3 χρόνια για να εγκατασταθεί ο τουρισμός. Η σημαντικότερη προσφορά για την Μεσσηνία θα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της αναγνωρισιμότητας, αυτά τα δύο θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και θα φέρουν και άλλους επενδυτές αλλά και επενδυτές από την ίδια την περιοχή».
ΠΕΤΡ. ΘΕΜΕΛΗΣ
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο θέμα «Πολιτισμός και ανάπτυξη» τονίζοντας: «Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον σύγχρονο άνθρωπο για να σωθούν, έτσι μόνο θα μπορέσουν εσαεί να παίζουν τον ρόλο τους στο σύγχρονο κόσμο. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η συντήρηση και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ενός πολιτιστικού τουρισμού με προοδευτικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία και προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Η υπόθεση της προστασίας νοσεί βαρύτατα. Η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει κόστος που βαρύνει την ίδια. Σαν
κράτος πρέπει να επενδύσουμε σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες. Θα πρέπει να εντοπισθούν προβλήματα του αρχαιολογικού τουρισμού και να αντιμετωπισθούν και η χώρα μας να προβάλει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος και της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι λόγοι ταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στην αρχαιολογική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πέτρος Κωστόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιmako Media SA, αναφέρθηκε στο θέμα «Ποιοτικός τουρισμός, η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον».
Σημείωσε ότι η περιοχή είναι υποανάπτυκτη τουριστικά χωρίς αυτό να είναι αρνητικό όπως εξήγησε στην συνέχεια. «Ήρθε η ώρα που θα πληρώσουμε όλοι για τα εγκλήματα που έχουμε κάνει και σαν πολίτες και σαν πολιτικοί και θα την πληρώσει και ο τουρισμός, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό.
Σαν Έλληνες έχουμε την ίδια μονότονη αρχιτεκτονική. Ενα δίπατο σπίτι με ταράτσα και κάγκελα. Θεωρούμε την Ελλάδα την καλύτερη χώρα του κόσμου χωρίς να έχουμε κάτι συγκριτικό, έχουμε μείνει σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του ’70 όπου το τσιμέντο έφτανε στην θάλασσα με μεγάλα ξενοδοχεία με το να έρχονται γκρουπ από βόρειες χώρες, αυτό το μοντέλο έχει πεθάνει όμως.
Τα ανοίγματα και το φθηνό εισιτήριο έχει κάνει τις μετακινήσεις πολύ εύκολες. Εδώ στη Μεσσηνία συμβαίνει κάτι δύσκολο και μεγαλειώδες. Αυτό που κάνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος είναι το ένα κομμάτι από το μοντέλο που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Δείχνει τον δρόμο πώς μπορεί να είναι το αύριο στον τουρισμό, ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι «μεγάλο» αλλά πως μπορεί να είναι μεγάλο σε σπασμένα μικρά τμήματα.
Στη Μεσσηνία, πρέπει να στραφούμε σε έναν ποιοτικό τουρισμό, να προωθήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο τουρίστας όταν θα φεύγει να έχει εικόνες από τον τόπο που επισκέφθηκε. Τουρισμός είναι η φωτογραφική μνήμη που θα έχει ο επισκέπτης μιας περιοχής».
Τόνισε, τέλος, ότι ο νομός μπορεί να έχει μεγαλύτερη τουριστική σεζόν, καθώς διαθέτει μέρη φανταστικά, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, ανθρώπους να παράγουν πολύ καλά προϊόντα.

Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο θέμα «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας» σημειώνοντας ότι «ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζει το υλικό ή το άυλο από τα υπόλοιπα όμοιά του».
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Ν.Σ. Χρήστος Μαλαπάνης, οι αντινομάρχες Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Καφαντάρης.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/03/2010

Ξεκινούν οι πρώτες εργασίες για το φράγμα στα Φιλιατρά

image image

Στην φάση της υλοποίησης περνά η κατασκευή του πολύ σημαντικού έργου που αφορά όλο τον τριφυλιακό κάμπο: το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι. Ήδη εδώ και καιρό έχει γίνει η εγκατάσταση της εταιρείας στην περιοχή και ξεκινούν οι πρώτες εργασίες που αφορούν την κατασκευή του, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαδικαστικά ζητήματα και αφορούν κυρίως θέματα απαλλοτριώσεων, για αυτό έχει ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως είναι ήδη γνωστό το φράγμα θα γίνει στο Φιλιατρινό ποτάμι και είναι προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ. Πέρα από το φράγμα στη λεκάνη του ποταμού με τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, περιλαμβάνει τον αγωγό μεταφοράς από περιοχή του φράγματος μέχρι τις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής, νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά-Χριστιανούπολη, αφού μέρος της υφιστάμενης οδού κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα. Το φράγμα θα έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο
στέψης +215,20 μέτρα, πλάτος στέψης 7 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. Ο συνολικός όγκος φράγματος είναι περίπου 370.000 μ3 και ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος
είναι 7,81 εκατ. μ3. Συναφή έργα του φράγματος είναι έργα εκτροπής των υδάτων κατά το στάδιο κατασκευής, στοά αποστραγγίσεως και προσπελάσεως μέσα στο σώμα του κυρίως φράγματος, έργα εκκενώσεως για την κατασκευή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ο αγωγός εκτροπής, έργα υδροληψίας, έργα υπερχείλισης, έργα προσπέλασης, εξοπλισμό φρεατίου διάθεσης οικολογικής παροχής και εκκένωσης του αγωγού υδροληψίας, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου του φράγματος, κτήριο ελέγχου. Το έργο αναμένεται να ικανοποιεί τις αρδευτικές ανάγκες
εκτάσεως 25.000 στρεμμάτων, με την ταμίευση και εκμετάλλευση των επιφανειακών απορροών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής.
Αναφερόμενος δε στο σημαντικό αυτό έργο ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας σημείωσε: «Πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο έργο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Την αξία του οι κάτοικοι και οι παραγωγοί της περιοχής θα την αναγνωρίσουν μετά από λίγα χρόνια, όταν το νερό πραγματικά θα γίνει το βασικό είδος για την ανάπτυξη και για τις καλλιέργειες στον τριφυλιακό κάμπο.
Το έργο ήδη έχει δημοπρατηθεί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Σε λίγα χρόνια από τώρα θα υπάρξει μια καινούργια ζωή στο συγκεκριμένο σημείο που θα γίνει. Από ότι είδαμε στους χάρτες τις εταιρείας με βάση τις μελέτες, θα γίνει μια λίμνη πεντακοσίων περίπου στρεμμάτων που θα έχει περίπου στα 7,5 εκατομμύρια κυβικά νερό. Εκεί θα αλλάξουν πολλά πράγματα, θα αλλάξει το περιβάλλον, θα έρθουν καινούργια είδη πουλιών, θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή που θα δώσει ζωή στον τόπο, αλλά το βασικότερο είναι ότι θα εξασφαλίσει νερό. Το νερό που θα αρδεύει
25 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, από τα οποία αυτή την στιγμή ζουν χιλιάδες άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή την στιγμή το έργο πάει πολύ καλά, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Νομαρχία και το νομάρχη όπως και με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο. Κάπου υπάρχει μια διευθέτηση σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις και την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάναμε μια σύσκεψη πριν λίγες μέρες με τον αρμόδιο αντινομάρχη και τους εκπροσώπους της εταιρείας για αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι και με την βοήθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας θα λυθούν τα θέματα που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα περισσότερο και θα προχωρήσουμε, ώστε σύντομα να τελειώνουμε με αυτό το έργο. Οι πρώτες εργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει. Η εταιρεία ήδη κουβαλά μηχανήματα στην περιοχή ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου».

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/03/2010

Το καλοκαίρι του 2011 έτοιμος μέχρι Σπερχογεία

image

Τεχνικά - κάτω διαβάσεις του αυτοκινητοδρόμου στα Καλύβια με φόντο προς Μελιγαλά

image

Από τις εργασίες της γέφυρας στην ευθεία του σημερινού δρόμου, μετά τη διασταύρωση προς Κατσαρού - Μελιγαλά

image

Μηχανήματα σπάζουν τους βράχους στη Σκάλα προς τον Άγιο Φλώρο, στο σημείο που θα γίνει ο Σ.Ε.Α.

Το καλοκαίρι του 2011 ο αυτοκινητόδρομος να φθάσει μέχρι τη Σπερχογεία, είναι ο εφικτός στόχος του ομίλου “Μορέας“. Αυτό επεσήμανε στην “Ε“ στέλεχος του ομίλου, που έχει ευθύνη για τα έργα της κατασκευής του νέου εθνικού δρόμου στη Μεσσηνία.
Για τον περιμετρικό της Καλαμάτας παρατήρησε πως υπάρχει πολλή δουλειά με τις επιτάξεις και τις απαλλοτριώσεις και παραδέχθηκε ότι χρειάζονται πολλά χρήματα να διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό. Ετσι δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες του. Μας πληροφόρησε μόνο ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή επικειμένων για επιτάξεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι τους απασχολεί το πέρασμα του αυτοκινητόδρομου από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Ασπρόχωμα, όπου εξετάζουν τι γέφυρα θα κάνουν, αφού ουσιαστικά θα περάσουν μέσα από τον υποσταθμό.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του “Μορέα“ σημείωσε ότι έχουν ενταθεί οι εργασίες στο νομό και πως θα ενταθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη των εργοταξίων είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Μας ενημέρωσε ότι
έχουν διανοιχθεί πλήρως τα πρώτα 6 χιλιόμετρα από την Τσακώνα μέχρι τη γέφυρα που κατασκευάζεται στον υφιστάμενο δρόμο, στην ευθεία μετά τη διασταύρωση προς Κατσαρού και Μελιγαλά. Εκεί προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας, που θα περάσει πάνω από το σημερινό δρόμο. Λίγο πιο κάτω, είναι έτοιμη η γέφυρα - κάτω διάβαση προς Μελιγαλά.
Σημαντικό εργοτάξιο έχει αναπτυχθεί στη Σκάλα, όπου είναι έτοιμη η κάτω διάβαση προς το χωριό και φτιάχνονται διάφορα τεχνικά, με τη συμμετοχή αρκετών μηχανημάτων και φορτηγών. Εκεί εντατικές είναι οι εργασίες για το σπάσιμο των βράχων, μέσα από τους οποίους θα περάσει ο αυτοκινητόδρομος. Στο σημείο εκείνο πρόκειται να φτιαχτεί ο ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) Αρφαρών (κοντά σε Σκάλα και Χριστοφιλέικα). Όλο το τμήμα των 6 χιλιομέτρων από τη γέφυρα (μετά τη διασταύρωση προς Κατσαρού - Μελιγαλά) μέχρι τον Πάμισο θα αρχίσει να δουλεύεται μετά το Πάσχα, καθώς αυτές τις μέρες παρακατατέθηκαν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.
Το στέλεχος του “Μορέα“ μας πληροφόρησε ότι στο βάλτο του Αγίου Φλώρου ο δρόμος θα περάσει με επίχωμα και 3 γεφύρια, στην παλιά και στη νέα κοίτη του Παμίσου και μια κάτω διάβαση
εξυπηρέτησης αγροτικού δρόμου. Ανέφερε, μάλιστα, πως έχουν ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες.
Το έργο δουλεύεται ακόμα από τον κόμβο Αρφαρών (κοντά στη
διασταύρωση προς Πλατύ) μέχρι το Πήδημα, όπου φτιάχνονται διάφορα τεχνικά (αγωγοί ομβρίων και γέφυρες - κάτω διαβάσεις),
καθώς εκεί οι ιδιοκτήτες έχουν πληρωθεί με επιτάξεις.
Εργασίες γίνονται σε Άνθεια, Αίπεια και στη Σπερχογεία, όπου φτιάχνονται πάσσαλοι και γίνεται καθαρισμός για να κατασκευαστεί γέφυρα.
Οσον αφορά το σημερινό δρόμο με την προσωρινή παράκαμψη
στην Αλλαγή, κοντά στον κόμβο προς Κυπαρισσία, σ’ ένα δίμηνο
εκτιμάται ότι θα δοθεί και πάλι ο κανονικός δρόμος κάτω από την
καινούργια γέφυρα που φτιάχνεται και την κάλυψη της κοίτης του χειμάρρου Ντουράκου που ολοκληρώθηκε.
Το στέλεχος του “Μορέα“ μας ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η
μετακίνηση των δικτύων της ΔΕΗ στα πρώτα 6 χιλιόμετρα. Πριν
από λίγες μέρες πληρώθηκε η ΔΕΗ για να μετακομίσει τα δίκτυά της μέχρι τη Σκάλα, ενώ από Σκάλα έως Αρφαρά γίνεται τώρα η μελέτη.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/03/2010

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Εκδήλωση για το ελαιόλαδο. Αγωνία και προβληματισμός εν όψει νέας ΚΑΠ

edoee2
Μπορεί η συμμετοχή κοινού στην προχθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΕΕ για το ελαιόλαδο, που έγινε στο ξενοδοχείο «Elite», να ήταν προκλητικά μικρή για έναν ελαιοπαραγωγικό νομό όπως η Μεσσηνία, ωστόσο όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία του προϊόντος εν όψει τροποποίησης, το 2013, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεγάλη συζήτηση έγινε, επίσης, για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, την οποία μονοπωλούν Ισπανία και Ιταλία.
Πληρώνουμε τα λάθη του «χύμα»
Για την ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής μίλησε ο αντινομάρχης Αγροτικής Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που έχει καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και σε εμπλεκόμενους φορείς. Είπε ακόμη ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να προσανατολιστεί στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, χωρίς να παραβλέπεται η προστασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι οι νέοι γεωργοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του κλάδου, για να υπάρξει προοπτική, αλλιώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
«Φτάσαμε σήμερα οι παραγωγοί να πωλούν συχνά σε τιμές κάτω του κόστους, οι μεσάζοντες να θησαυρίζουν και να φοροδιαφεύγουν, ενώ οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το προϊόν» σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος. Επισήμανε δε την ανάγκη λήψης μέτρων με αφορμή την τροποποίηση της ΚΑΠ, λέγοντας ότι η Ευρώπη θέλει με τα ίδια λεφτά ή και λιγότερα να επιδοτεί περισσότερες χώρες, ενώ πρότεινε συμμαχία με άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς μίλησε για την Ισπανία που παίζει πλέον σημαντικότερο ρόλο από την Ιταλία στην παγκόσμια αγορά και πρότεινε εκ βάθρων αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ελαιόλαδο σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη τυποποίησης: «Τα λάθη του χθες με το χύμα ελαιόλαδο τα πληρώνουμε τώρα. Σήμερα μας αναζητούν μόνο όσοι είχαν πάρει από εμάς επώνυμο, συσκευασμένο. Δε θα έπρεπε να φεύγει ούτε γραμμάριο μη συσκευασμένο - τυποποιημένο. Αλλιώς είμαστε ανώνυμοι και ανύπαρκτοι». Τέλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση της ΕΑΣ για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία - αναμένεται απόφαση από την Ε.Ε. - είπε όμως ότι χρειάζεται καλή ενημέρωση και στήριξη από τη Νομαρχία για να λειτουργήσει σωστά.
Ανάγκη συνένωσης
Προβληματισμό για το γεγονός ότι η ελαιοκαλλιέργεια τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, άρα οι παραγωγοί να εξαρτώνται αποκλειστικά από το συγκεκριμένο προϊόν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. Κατέθεσε, επίσης, τη δυσπιστία του για το εάν όλες οι ποσότητες των ΠΟΠ και βιολογικών του νομού απορροφούνται στην αγορά ως έχουν. «Μήπως», συνέχισε, «οι μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά, τελικά διατίθενται ως εξαιρετικά παρθένα μόνο;».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Κοζομπόλης κάλεσε σε συνένωση δυνάμεων, καθώς η πρακτική της πολυδιάσπασης στη διαπραγμάτευση τιμών οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία και τη συνεργασία συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων.
«Πρέπει να βάλουμε διεθνείς στόχους και να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε “πανηγύρια” και γιορτές, χάνοντας έτσι χρόνο και χρήμα» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις εκθέσεις για τις οποίες ετοιμάζεται η ΕΑΣ σε Κίνα, Νέα Υόρκη και Κολωνία.
Για σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων μίλησε ο Αντώνης Κορακάκης, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων. Είπε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, προσθέτοντας ότι το «δικαίωμα» στη Μεσσηνία είναι πολύ χαμηλό και τα τελευταία 20 χρόνια η τιμή ελαιολάδου έχει σταθερά πτωτική πορεία.
Χαρακτήρισε θετικό το «άνοιγμα» του προέδρου της ΕΑΣ για συνεργασία των ελαιοτριβείων, ωστόσο πρόσθεσε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση. Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κορακάκης ήταν η διαχείριση των υποπροϊόντων και η χωροθέτηση των ελαιοτριβείων, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Στόχος η αύξηση εξαγωγών
Το μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, Παναγιώτης Καραντώνης, χαρακτήρισε τη Μεσσηνία άκρως σημαντική σε επίπεδο χώρας στον ελαιοκομικό τομέα και συμπλήρωσε ότι από πλευράς Διεπαγγελματικής ο πήχης θα σηκωθεί ψηλότερα, γιατί ελαιόλαδο και ελιά έχουν ζωτική σημασία για την αγροτική και εθνική μας οικονομία. «Είναι από τα πιο δυναμικά προϊόντα που διαθέτουμε ως χώρα, πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον του αγροτικού μας τομέα, μέσα στο νέο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται γύρω μας». Ως κυρίαρχους στόχους έθεσε την εύρεση αγοραστών στο εξωτερικό, καθώς και την προστιθέμενη αξία στο προϊόν, για να υπάρξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν στην ελαιοκαλλιέργεια.
Διαφωνία εξέφρασε, παίρνοντας το λόγο, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας απέναντι στην πρόταση του κ. Καραντώνη, για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στο εξωτερικό μέχρι οι αγοραστές να μάθουν το ελληνικό ελαιόλαδο και τη διαφορά στην ποιότητά του, ώστε να το επιλέγουν (εάν δηλαδή είναι πολύ ακριβότερο από το ισπανικό, δε θα το αγοράζουν). Ο κ. Ραπτέας σημείωσε ότι το ελληνικό προϊόν δεν είναι ίδιο με το ισπανικό και ότι σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να μην πέσουν οι τιμές, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για συγκράτηση. Έφερε δε ως παράδειγμα την ΕΑΣ και την προώθηση ελαιολάδου που έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.
Της Μαρίας Νίκα “ΘΑΡΡΟΣ” 21/03/2010