Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Να τελειώσει το 2010 το Ρωμανού Γαργαλιάνοι

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/06/2010

Περιβαλλοντική προμελέτη για το Σουληνάρι - Κορυφάσιο

image

Έφτασε στη Νομαρχία Μεσσηνίας με θετική γνωμοδότηση από την
Περιφέρεια Πελοποννήσου η περιβαλλοντική προμελέτη για τη βελτίωση του δρόμου Σουληνάρι - Κρεμμύδια - Κορυφάσιο. Την εκπόνηση των μελετών για τον συγκεκριμένο δρόμου την έχει χρηματοδοτήσει ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, καθώς
βελτιώνει την πρόσβαση στην ΠΟΤΑ Ρωμανού.
Το έργο αφορά τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μήκους 13,8 περίπου χιλιομέτρων, με παρακάμψεις των Κρεμμυδίων και του Κορυφασίου. Θα έχει πλάτος 11 μέτρα και 9 ισόπεδους κόμβους.
Στα Κρεμμύδια επελέγη η νότια παράκαμψη μήκους 3.195 μέτρων (εξετάστηκε και η βόρεια μήκους 3.792 μέτρων) που παρακάμπτει το συνεκτικό τμήμα του οικισμού, αλλά διέρχεται εντός των ορίων του. Επελέγη λόγω της μικρότερης διαδρομής, της μορφολογίας του εδάφους και του ότι διέρχεται γεωργική γη. Το Κορυφάσιο παρακάμπτεται από τη βόρεια πλευρά του.
Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι «ο δρόμος αυτός αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της Δυτικής Μεσσηνίας, δεδομένου ότι συνδέει δύο εθνικές οδούς, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος και Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία
- Πύλος - Μεθώνη». Ενημέρωσε ότι στο τέλος του μήνα αναμένεται και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με επιπλέον λεπτομέρειες. Ύστερα από την έγκριση της Μ.Π.Ε. θα εκπονηθεί και η οριστική μελέτη.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ
Με την ευκαιρία, ο αντινομάρχης ενημέρωσε και για την πορεία των μελετών των δρόμων Ριζόμυλος - Καλαμάτα και Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη.
Για το Ριζόμυλος - Καλαμάτα μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες του δρόμου αυτού εκπονήθηκαν από την Αναπτυξιακή, με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και ελάχιστα από τη Νομαρχία.
Για το Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη οι μελέτες εκπονούνται από τη ΔΜΕΟ (Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας) του υπουργείου Υποδομών. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η προμελέτη είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για γνωμοδότηση από τον Αύγουστο του 2009, ζητήθηκε όμως συμπληρωματική μελέτη (αλλαγή χάραξης) για να παρακαμφθεί το βυζαντινό υδραγωγείο (μετά τη διασταύρωση της Στενωσιάς) η οποία κατατέθηκε και αναμένεται θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 24/06/2010

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στο στόχαστρο των παρεκκλησιαστικών Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/06/2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Σήμερα τα “σπουδαία” στην Ιπποκράτους

………. ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. είπε ότι θα γίνουν επαφές σε μια προσπάθεια να βρεθεί υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δυτικής Μάνης, για τον οποίο δεν έγινε καμία πρόταση. Τα πρόσωπα που αξιολογήθηκαν, είναι αυτά που είχαν προταθεί:
Για το Δήμο Καλαμάτας: Βασίλης Κοσμόπουλος, Χρήστος Μαλαπάνης, Παναγιώτης Μπασάκος, Γιώργος Σκαλαίος, Γιώργος Σκούρας, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος.
Για το Δήμο Μεσσήνης: Θεόδωρος Αβιζιώτης, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Ηλίας Πετρόπουλος, Νίκος Τζώρτζης.
Για το Δήμο Πύλου - Νέστορος: Ηλίας Κανάκης, Τάσος Τσορώνης, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, Γιώργος Χρονόπουλος.
Για το Δήμο Τριφυλίας: Θανάσης Πετρόπουλος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Για το Δήμο Οιχαλίας: Τάσος Χριστόπουλος - Χαντζάρας. Για τον ίδιο δήμο αξιολογήθηκαν και τα πρόσωπα που πρότεινε η Δημοτική Οργάνωση: Παναγιώτης Αλευράς, Δημήτρης Μπαζιωτόπουλος, Κώστας Δημητρακόπουλος.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 22/06/2010

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Χρειάζονται συγκεκριμένα έργα αναβάθμισης

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/06/2010

Μεσσηνιακή η μία σύμβαση εξαγωγής λαδιού στην Κίνα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/06/2010

Ξεκίνησαν οι φωτιές στη Μεταξάδα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/06/2010

ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Παραιτήθηκαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι για “Καλλικράτη”

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/06/2010

Επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας “βλέπει” η Μπούζα

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 17/06/2010
Κάποια “βλήματα” θέλουν το πεδίο τους φαίνεται. Κάναμε αμάν για να απομακρυνθεί και τώρα πάλι τα ίδια;
Κώστας....

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΠΤΗΣΕΙΣ AEGEAN ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ Ενα δρομολόγιο καθημερινά, δύο Παρασκευή και Κυριακή

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/06/2010

Εκτροπή στην ευθεία μετά τον κόμβο Μελιγαλά

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/06/2010

Ημερίδα στην Πύλο για τον “Καλλικράτη”

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 16/06/2010

Μια πριγκίπισσα στην Πύλο | Espresso | Ρεπορτάζ

Μια πριγκίπισσα στην Πύλο Espresso Ρεπορτάζ

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σύνδεση Καλαμάτας με Ρέθυμνο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/06/2010

Εκρηκτικά στον “Επαναστατικό Αγώνα” από λατομείο στα Φιλιατρά

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/06/2010

ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Δυστοκία σε Καλαμάτα -Τριφυλία, “πληθωρισμός” σε Μεσσήνη - Πύλο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/06/2010

Μπήκαν κολονάκια στην προκυμαία της Πύλου

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’ 15/06/2010

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πιάστηκαν Ρουμάνοι με… επιχείρηση επαιτείας

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/06/2010
Μέχρι και αυτές τις “δουλειές” μας έχουν πάρει οι ξένοι. Δεν πάμε καθόλου καλά.
Κώστας….

Η πριγκίπισσα Ράνια της Ιορδανίας στην Πύλο

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 14/06/2010

ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ Νεκρός 58χρονος σε τροχαίο

Ένας άνδρας 58 χρόνων από τη Στενωσιά άφησε την τελευταία
του πνοή χτες το απόγευμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου είχε μεταφερθεί μετά από σοβαρό τροχαίο το πρωί στο δρόμο Καλαμάτας-Πύλου στο ύψος του Χανδρινού.
Ο Γιάννης Θ. Ηλιόπουλος οδηγούσε γεωργικό μηχάνημα (μινώταυρο) και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Καλαμάτας, βγήκε από κάθετο παράδρομο και χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος από την Πύλο και είχε κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
Ο 58χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο με κατάγματα σε όλο του το σώμα και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και παρά τις προσπάθειες των γιατρών στις 5.30 το απόγευμα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/06/2010

Η Costa Navarino από... άλλη γωνία

Καταγραφή
image
Μετά από την επίσκεψη εκατοντάδων ανθρώπων στην Costa Navarino που πραγματοποιήθηκε την πρωτομηνιά προκειμένου να δούμε από κοντά την επένδυση, θεώρησα ότι κάτι έπρεπε να γράψω και ‘γω όχι ως ρεπορτάζ (καλύφθηκε εκτενώς στην “Ε”) αλλά ως μια έκθεση ιδεών. Τούτο διότι εκτός από ρεπορτάζ, δύο πενταετίες τουλάχιστον έχω αραδιάσει πλήθος μονόστηλων για την ΠΟΤΑ τα οποία άλλοτε κέντρισαν το ενδιαφέρον του αναγνώστη επειδή είχε τις ίδιες απορίες και άλλοτε γράφοντας κάτι θετικό αναστατωνόταν “το είναι του” διατηρώντας όμως την απορία του σε άλλο επίπεδο φυσικά, όπως δηλαδή προέκυψε μια αλλαγή ιδεών από πάρτη μου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τα μονόστηλα είχαν ονοματεπώνυμο. Πέρασαν τα χρόνια, λύθηκαν οι απορίες και κείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι ο καπετάν Βασίλης αγκυροβόλησε στην Πύλο πριν χρόνια ξεφορτώνοντας από τα αμπάρια του την ανάπτυξη, για την οποία πολλοί είχαμε αμφιβολίες, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του φορτίου. Αλίμονο και να μην είχαμε.
Η Παπαρήγα ήταν πολύ πιο αυστηρή από μας και μάλιστα κάθετα αρνητική όταν στην ενημέρωση που της έγινε από τον καπετάνιο πριν δύο χρόνια περίπου, εκεί μέσα στην Costa Navarino, είπε στην αρχή της τοποθέτησής της “εμείς ως κόμα καπετάν Βασίλη καταψηφίσαμε στη Βουλή την ΠΟΤΑ”, εκεί τη διέκοψε ο καπετάνιος λέγοντας της “αυτό έλειπε να την ψηφίζατε”. Προχώρησε όμως η Αλέκα λέγοντας, “συνεχίστε όμως να ολοκληρωθεί το έργο αυτό κι όταν θα ‘ρθουνε εμείς στην εξουσία να το βρούμε έτοιμο”. Ηταν χαριτωμένο το αστείο, γελάσαμε όλοι.
Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα και βουτώντας την πραγματικότητα από τα μαλλιά θα καταθέσω αράδες, με την προϋπόθεση ότι ο εξεταστής που θα με βαθμολογήσει, επιθυμώ στο παρελθόν να ήταν όπως και ‘γω. Αντιρρησίας.
- Παρακολούθησα χρόνια τώρα αυτό που ονομάζουμε ΠΟΤΑ από πολύ κοντά. Θαρρείς και ήταν δικό μου έργο. Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι και άλλοι την θεώρησαν δική τους με τη διαφορά ότι οι άλλοι ονομάζονταν πολιτικοί και την ανέφεραν ως έργο δικό τους ή ως έργο των κυβερνήσεών τους.
Για παράδειγμα: Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές και εθνικές οι υποψήφιοι εξουσιαστές την παρουσίαζαν ως έργο ανάπτυξης για την Μεσσηνία. Οι πολιτικοί όμως δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα εκτός από την ψήφο τους στην εθνική αντιπροσωπεία όταν νομοθετήθηκε το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα ζήτημα. Η λογική λέει ότι αφού στηρίζεις το έργο αυτό, πιστεύεις ότι θα προχωρήσει, νομίζεις ότι θα κάνει καλό στον τόπο σου, την Μεσσηνία, κτυπάς τον κώλο σου στο μάρμαρο απαιτώντας από την κεντρική εξουσία την ανθρώπινη πρόσβαση στον τόπο προορισμού της τουριστικής αυτής επένδυσης που εσύ ο ίδιος κύριε τάδε, την εκμεταλλεύεσαι στον πολιτικό σου λόγο.
Αφού δεν κατάφερες να φτιάξεις τόσα χρόνια τους δρόμους που οδηγούν εκεί, αναβαθμίζοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή σημαίνει ότι ούτε τη στήριξες, ούτε την πίστεψες. Αρχής γενομένης από το Σημίτη, ο οποίος στην Τέντα ως πρωθυπουργός την εκθείασε και έπλεξε το εγκώμιο του καπετάν Βασίλη. Την άλλη μέρα έπρεπε να δώσει εντολή ώστε από τις δημόσιες επενδύσεις να φτιαχτούν με ευρωπαϊκές προδιαγραφές οι δρόμοι όλης της Μεσσηνίας. Αντί αυτού έπεσε ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα.
Αυτοί οι εκκωφαντικοί πολιτικοί λόγοι υπέρ της ΠΟΤΑ με τη βουβή πρακτική, με αηδίασαν χρόνια τώρα γράφοντας για το δρόμο 17 άρθρα, όχι για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι (αυτοί μόνο να γλύφουν ξέρουν) αλλά για να ξεθυμάνω όπως και πολλοί άλλοι για
τις τριτοκοσμικές οδικές συνθήκες που βιώνουμε εδώ και χρόνια στην Πύλο.
Η αδολεσχία των πολιτικών όλων των αποχρώσεων θα μείνει ιστορικό γεγονός στην ιστορική Πύλο. Εν τοιαύτη περιπτώσει ο καπετάν Βασίλης δεν απελπίστηκε και ξεφόρτωσε όχι στη ράδα αλλά στο μουράγιο όπου είχε δέσει τ‘ όνειρό του.
Είναι γεγονός ότι κανείς ακόμα δεν έχει δώσει την προσήκουσα σημασία τι θα προσφέρει στη Μεσσηνία η εν λόγω τουριστική επένδυση συμπεριλαμβανομένου και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έπρεπε όταν ανέβηκε στην Αθήνα μετά την πρωτομηνιά, να σπεύσει στο Μαξίμου και να ζητήσει στις δύο του μηνός τη χρηματοδότηση υλοποίησης έργων οδοποιίας προς την ΤΕΜΕΣ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο καπετάνιος έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν τη μελέτη Ασπρόχωμα - Ριζόμυλος.
Όταν έγινε γνωστό τότε είχα γράψει ότι οι εξουσιαστές της Μεσσηνίας αντί να βρουν τρόπο να χρηματοδοτηθεί την άλλη μέρα η υπόλοιπη μελέτη μέχρι την Πύλο, αδιαφόρησαν πλήρως και τούτο διότι περίμεναν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα, να χρηματοδοτήσει και την υπόλοιπη.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η παρελθοντολογία ενίοτε είναι κουραστική και ρουτινιάζει θα καταθέσω το τελευταίο παρελθοντολόγημα γιατί έχει την αξία του σήμερα.
Είχα γράψει κάποτε ένα άρθρο που είχε τίτλο “ΠΟΤΑ - Πότε - Ποτέ;” Ηταν η εποχή που ούτε καν είχαν αρχίσει οι εκσκαφές στου Ρωμανού, και όλος ο κόσμος περίμενε την εκκίνηση. Αυτό το δίστηλο είχε απ’ ότι φάνηκε κάποιο ενδιαφέρον διότι την ημέρα της δημοσίευσης (ήταν μεσημέρι) με πήρε τηλέφωνο από το Λονδίνο ο καπετάνιος και μεταξύ άλλων κουβεντιάσαμε ότι επιθυμία του είναι όταν γυρίσει από το Λονδίνο να μαζευτούμε στο κέντρο “Μηδέν” να μας ενημερώσει για την πορεία της επένδυσης.
Ανθρώπινο ήταν την άλλη μέρα στην εφημερίδα να δημοσιεύσω την εν λόγω πρόθεση του καπετάνιου. Το άρθρο είχε τίτλο ΤΙ-ΠΟΤΑ ανησυχητικό για την ΠΟΤΑ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από λίγες μέρες με κεντρικό ομιλητή τον καπετάνιο και τον Αχιλλέα. Είχε πολύ κόσμο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής έδειχνε ότι θα τραβήξει πολύ αυτή η συνάντηση διότι ο κόσμος είχε στα καφενεία ως επί το πλείστον απορίες, αντιδράσεις, υποψίες, αμφισβητήσεις, σκέψεις για λαμογιές, επιδοτήσεις και τα ρέστα.
Από κείνο το βράδυ στο τσερβέλο μου δύο πράγματα μου ‘μειναν. Το ένα είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι έθεσαν ερωτηματικά μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Θανάσης Κουλαφέτης ο οποίος έθετε ουσιώδη ερωτήματα, καθώς επίσης και ο Θανάσης Μπαλαφούτης. Φυσικά τον λόγο πήραν κι άλλοι παρευρισκόμενοι, ελάχιστοι όμως, γεγονός που εντυπωσίασε. Θα ‘πρεπε ενώπιος - ενωπίω οι ερωτήσεις να πέφτουν σύννεφο, διότι πολλοί από ‘κει μέσα την περίοδο εκείνη, μου υποδείκνυαν ιδέες τους, προκειμένου να τις δημοσιεύσω. Την ώρα της κρίσης όμως, φάνηκαν ανεπαρκείς. Το άλλο στοιχείο από τη συνάντηση που μου έμεινε ήταν η τραπεζαρία με τα φαγητά που πέσαμε μέσα και τα ξεσκίσαμε. Αφού φάγαμε τραβήξαμε κι ένα ρέψιμο και
πήγαμε σπίτια μας να σβερκωθούμε.
Είχε πάντως κάτι γαρίδες, μηδέν νούμερο, στρείδια, μύδια, κάτι χταπόδια πιπεράτα, ένα γουρουνόπουλο μικρό με ξεροψημένη πέτσα, κάτι τυλιγμένα μπινελίκια που τα ‘κανες μια μπουκιά, αφού ο κερατάς σκέφτηκα μετά από αυτό το λιχούδιο όχι λουκούλλειο γεύμα να ξαναγράψω “ΠΟΤΑ - Πότε - Ποτέ;”
Με όλη αυτή την αστειότητα που έλαβε χώρα εκείνο το βράδυ στο “Μηδέν” δεν θα μπορούσα να μην ανταποδώσω το θεατρικό αυτό κομμάτι που ταιριάζει με ελληνική επιθεώρηση. Φτάνοντας στο σήμερα, έχοντας πραγματοποιήσει δύο και τρεις φορές επισκέψεις στην εν λόγω τουριστική μονάδα στο Ρωμανού η διαπίστωση είναι ότι μπαίνοντας μέσα νομίζεις ότι βρίσκεσαι “αλλού” καθώς επίσης όταν βγαίνει για να πας στην Πύλο, στη Χώρα, στη Γιάλοβα, πάλι νιώθεις ότι βρίσκεσαι “αλλού”.
Η μέγιστη προσπάθεια που έκαναν οι συντελεστές, έχοντας την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι φυσικά ανεπανάληπτη.
Αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου, την αφετηρία και τον τερματισμό του συνόλου του έργου. Αφ‘ ενός προστατεύτηκε απολύτως το περιβάλλον, αφ‘ ετέρου αναδείχτηκε. Το “αλλού” του δεύτερου σκέλους συνίσταται στο γεγονός ότι ο δρόμος βγαίνοντας από την Costa Navarino μέχρι τη Γιάλοβα τουλάχιστον αποτελεί μέγα στοιχείο υποβάθμισης της περιοχής ενώ όλοι κόπτονται για την αναβάθμιση, όπως προαναφέρθει. Τα κτήρια τελικά δεν κατασκευάστηκαν θηρία ώστε να εκτρέπουν τη δόμηση μιας επαρχιακής περιοχής. Όλα είναι κεραμοσκέπαστα. Στη διαπραγμάτευση που έκανα με τον εαυτό μου προκειμένου να μορφώσω το όλον, το Ελληνικό καφενείο πλάι στην μικρή εκκλησία της ήσυχης πλατεΐτσας δημιουργεί μπονάτσα πνεύματος μέσα στην κοινωνική και πολιτική αναφυλαξία που διάγουμε. Φιλοφρόνως οι σερβιτόρες του καφενείου σου παρέχουν αυτό που λείπει από πολλά μαγαζιά. Το σεβασμό για τα χρήματα που θα πληρώσει ο πελάτης.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο τιμοκατάλογος του καφενείου, γραμμένος με κιμωλία ήταν έμπνευση του καπετάνιου. Μεταξύ των άλλων, γράφει και «υποβρύχιο». Για κοίτα φίλε μου, για να φάει κανείς βανίλια πρέπει να πάει στο Costa Navarino.
Ο ελληνικός καφές είναι της Χριστίνας Κουμπούνη, η οποία πέρυσι πήρε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Γερμανία, όπου έγινε ο διαγωνισμός ψησίματος του καφέ. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας ήρθε τέταρτη. Λένε ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Αν πράγματι είναι έτσι, ας μείνουμε με τη γεύση της πλούσιας βανίλιας που απολαύσαμε στο καφενείο.
Τ. Αλεξάκης
Με προκαλεί το δημοσίευμα να γράψω πολλά.  Δεν θα το κάνω, δεν θα  ασχοληθώ με αυτό. Απλώς ανακαλύπτει ο αναγνώστης άλλον ένα “κωλοτούμπα”. Τον άλλον το ξέρουμε όλοι μας από άλλες περιπτώσεις.
Ποτέ δεν είναι αργά να δείτε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και όχι όπως τα φαντάζεστε στο μυαλό σας.
Κώστας….

ΛΟΓΩ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ Καθυστέρηση στον αυτοκινητόδρομο

Καταγραφή

Καταγραφή

image

Τα αρχαία που υπάρχουν στο δρόμο στο Παλλάντιο, στην είσοδο του Καλογερικού, πάνε ίσως 2 μήνες πίσω την παράδοση του αυτοκινητόδρομου από το Καλογερικό έως τα Παραδείσια. Το σίγουρο είναι ότι το σημαντικό αυτό κομμάτι δε θα παραδοθεί μέσα στον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, παρά την ένταση των εργασιών σ’ όλο το μέτωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά το πρόβλημα με το λατομείο
που είχε απαλλοτριωθεί και το οποίο ξεπεράστηκε με δικαστικούς αγώνες, τώρα στην περιοχή έχει εμπλακεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής είναι γνωστό
από παλιά και τελευταία βρέθηκε αποστραγγιστικό κανάλι προς τη
λίμνη Τάκα. Η Αρχαιολογία μετά την απομάκρυνση των άχρηστων
υλικών ερευνά το λατομείο και για άλλα ευρήματα. Ετσι ο “Μορέας“ δεν μπορεί να μπει ακόμα και να δουλέψει. Δύο σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον υπάρχουν και στην Ασέα, στα οποία, για το λόγο αυτό, δεν έχει πέσει ακόμα άσφαλτος. Σ’ όλο το υπόλοιπο τμήμα ο “Μορέας“ δουλεύει εντατικά και εβδομάδα με εβδομάδα φαίνεται η εντυπωσιακή πρόοδος στο έργο.
Στο τέλος της παράκαμψης της Τρίπολης γίνονται εργασίες διαπλάτυνσης και σύνδεσης με τη διάβαση του Καλογερικού. Οι σήραγγες στο Καλογερικό είναι σχεδόν έτοιμες. Προς Αθήνα έπεσε
και η δεύτερη στρώση ασφαλτοτάπητα. Πυρετώδεις είναι οι εργασίες και στο κομμάτι Λεύκτρο -Παραδείσια, ενώ εντατικά δουλεύεται ο κόμβος στα Παραδείσια, όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο εργοτάξιο.
”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 13/06/2010

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αύξηση αφίξεων λίαρ τζετ λόγω Costa Navarino

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010

Γιορτή των μεταναστών στο Κάστρο της Καλαμάτας

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010

Συνελήφθη στη Σάμο για ναρκωτικά πρώην αστυνομικός από την Καλαμάτα

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Έρευνα στο Νοσοκομείο για «χρυσές» συνταγές

Τη διεξαγωγή έρευνας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ζήτησε ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται γιατροί του ιδρύματος σε παράνομες συνταγογραφήσεις, στην -πανελλαδικής εμβέλειας- υπόθεση φαρμακείων που εμφάνισαν υπέρογκους τζίρους την τελευταία διετία, μεταξύ των οποίων εμφανίζεται και φαρμακείο από τη Μεσσηνία.
«Δεν υφίσταται, μέχρι στιγμής, τέτοιο θέμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρξαν σχετικά ρεπορτάζ, όφειλα να ζητήσω από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου τη διερεύνηση των λεγομένων» είπε χθες στην «Ε» ο Γ. Μπέζος.
Την υπόθεση των φαρμακείων -το καθένα από τα οποία πραγματοποίησε την τελευταία διετία συνολικό τζίρο από 2 ως και 3,5 εκατομμύρια ευρώ- έφερε στο φως της δημοσιότητας, την προηγούμενη εβδομάδα, η αθηναϊκή εφημερίδα «Αποκαλύψεις», παραθέτοντας και λίστα με 17 φαρμακεία και την εξειδίκευσε χθες, σε τοπικό επίπεδο, ο τηλεοπτικός σταθμός «Μεσόγειος».
Στην επίμαχη λίστα με τα φαρμακεία, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, εμφανίζεται στη Μεσσηνία το φαρμακείο με την επωνυμία Β.Μ. με συνολικό τζίρο 2.020.404, 82 ευρώ την τελευταία διετία -852.793,98 ευρώ το 2008 και 1.167.610,84 πέρυσι. Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση είναι λιγοστές, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να μιλήσουν. Ωστόσο οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο εκπληκτικός αυτός τζίρος -τόσο στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και στα υπόλοιπα της λίστας- προκύπτει από τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων πανάκριβων σκευασμάτων, στην οποία προβαίνουν γιατροί σε βιβλιάρια ασφαλισμένων. Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες- και η δαπάνη τους καλύπτεται αποκλειστικά από το ασφαλιστικό ταμείο, δηλαδή η συμμετοχή του ασθενή είναι μηδενική. Συνήθως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διάθεση των φαρμάκων αυτών γίνεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ωστόσο αν τα σκευάσματα αυτά δεν είναι -για διάφορους λόγους- διαθέσιμα στα νοσοκομειακά φαρμακεία, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να τα προμηθεύεται από ιδιωτικά φαρμακεία.
Το βιβλιάριο του ασφαλισμένου, με επικολλημένο το κουπόνι του φαρμάκου, θεωρείται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αποδίδουν στο φαρμακείο το 100% της δαπάνης, ενώ το φάρμακο, όπως αναφέρουν πληροφορίες -αλλά και σύμφωνα και
με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις»- προωθείται στο εξωτερικό, κυρίως σε βαλκανικές χώρες.
Β.Γ.Μ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010
Αν βρεθούν γιατροί και φαρμακοποιοί εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ιστορίες, που οδηγούν  στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να τους αφαιρεθούν ΑΜΕΣΩΣ οι άδειες ασκήσεως του επαγγέλματος.
Κώστας

Παραδίδεται και η δεύτερη σήραγγα στο Νεοχώρι

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Το χρίσμα της Ν.Δ. ζητεί ο Καφαντάρης

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 12/06/2010

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Κυκλοφόρησε το νέο cd του Πύλιου Θοδωρή Ξυδιά

Καταγραφή
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/06/2010
Καλές πωλήσεις Θοδωρή. Είναι ένα έργο μέσα από την ψυχή σου και η ψυχή σου είναι άδολη γι’ αυτό και τα έργα σου είναι αγνά και αληθινά.
Κώστας….

Βιβλίο του καθηγητή Π. Θέμελη για “Τα θέατρα της Μεσσήνης“

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/06/2010

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ Διαμαρτυρίες για το σκοτάδι

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/06/2010

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Μέρες αδέσποτες, με ένοπλες ληστείες

image

Πριν από δέκα ημέρες ένοπλοι λήστεψαν το LIDL, αρπάζοντας 58.000 ευρώ. Χθες, σκηνές από κινηματογραφική ταινία περιπέτειας εκτυλίχθηκαν στην Καλαμάτα. Πρώτο πλάνο η ληστεία 29.460 ευρώ από το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο κέντρο της πόλης από 2 ένοπλους άντρες νεαρής ηλικίας. Δεύτερο πλάνο η καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου στην παραλιακή, το οποίο τελικά προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, με συνέπεια οι δύο ύποπτοι που επέβαιναν να το εγκαταλείψουν τρέχοντας, ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης περιοχής από ισχυρή αστυνομική δύναμη και η συμπλοκή σώμα με σώμα του δημοσιογράφου Θέμη Κανελλόπουλου με ύποπτο που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα μπλόκα της Αστυνομίας στην οδό Κρήτης.

Μέχρι αργά το βράδυ οι αστυνομικοί συνέχιζαν τις έρευνες σε όλη την ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ η ΟΠΚΕ, είχε αποκλείσει αδόμητη περιοχή και ερευνούσε μέσα σε κτήματα και εγκαταλελειμμένα κτήρια. 
Ήδη από το μεσημέρι είχαν γίνει αρκετές προαγωγές, χωρίς ωστόσο θετικό αποτέλεσμα για τη σύλληψη των δραστών.

Στην τράπεζα
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, δύο άντρες νεαρής ηλικίας, φορώντας κράνη και μαύρα μπουφάν και γυαλιά, μπήκαν στην Εμπορική Τράπεζα στη διασταύρωση των οδών Σφακτηρίας και Αναπλιώτη. Εκείνη τη στιγμή στο υποκατάστημα βρίσκονταν περίπου 25 πελάτες. Μπαίνοντας (χωρίς να βγάλουν τα κράνη και τα γυαλιά) προέταξαν ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, φώναξαν σε καθαρά ελληνικά «ληστεία» και ζήτησαν απ’ όλους να πέσουν στο έδαφος. Ο ληστής με το καλάσνικοφ παρέμεινε στην είσοδο ελέγχοντας μην μπει κάποιος, ενώ ο δεύτερος πηδώντας πέρασε μέσα από τον γκισέ και βρέθηκε δίπλα στις δύο ταμίες. Κολλώντας το όπλο στο πρόσωπο της μίας, ζήτησε όλα τα χρήματα. Εκείνη με γρήγορες κινήσεις άνοιξε τα ταμεία και έριξε όλα τα λεφτά στο σάκο που της έδειχνε ο ληστής. Μάλιστα, αυτός, όταν είδε ότι τα χρήματα που του έβαλε στο σάκο δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά, χτύπησε με το όπλο το ταμείο ζητώντας τα όλα. Πείσθηκε μόνο όταν η ταμίας τού έδειξε ότι τα υπόλοιπα ήταν μόνο χαρτιά.
Τότε, στράφηκαν με το συνεργό του προς την έξοδο της τράπεζας, ζητώντας από πελάτες και υπαλλήλους να μην κουνηθούν και να παραμείνουν στο έδαφος. Μάλιστα, την ώρα που βρίσκονταν στην πόρτα για να βγουν, προσπάθησε να μπει μια ηλικιωμένη γυναίκα με το εγγονάκι της στο καρότσι. Οι ληστές, παραμερίζοντας ελαφρά, της είπαν: «Περάστε, κυρία μου».
Ο κ. Ιωάννης Πίσπας βρισκόταν στο γραφείο του διευθυντή της τράπεζας και συζητούσαν, όταν άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν ληστεία και να ζητούν απ’ όλους να πέσουν κάτω: «Τρομάξαμε όλοι και γονατίσαμε. Είδα μόνο ότι φορούσαν κράνη και γυαλιά. Οι κοπέλες στα ταμεία έκλαιγαν, όταν πήγαν κοντά τους με τα όπλα και μπήκε ο ένας πίσω από τον γκισέ. Φώναζαν συνέχεια “ψηλά τα χέρια, ησυχία, μη μιλήσει κανείς”. Όταν πήραν τα λεφτά, έφυγαν πολύ ήσυχα από την τράπεζα».
Οι ληστές στο πλάι της τράπεζας είχαν αφήσει μια μηχανή μεσαίου κυβισμού, μάρκας HONDA μοντέλο Transalp, σκούρου χρώματος, με την οποία και διέφυγαν. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως, αν και τα καταστήματα εκεί είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, κανείς δεν αντιλήφθηκε κάτι, παρά μόνο την ώρα που έφτασε η Αστυνομία.
Αμέσως στην τράπεζα έφτασε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κ. Πούπουζας, μαζί με αξιωματικούς της υπηρεσίας του, ενώ μεγάλη αστυνομική δύναμη, απ’ όλες τις υπηρεσίες, άρχισε να «χτενίζει» την πόλη και την περιφέρειά της.

Στην παραλία
Λίγη ώρα αργότερα, ένα περιστατικό (που ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί αν έχει άμεση σχέση με τους ληστές) κινητοποίησε όλη την αστυνομική δύναμη στην παραλιακή ζώνη. Ένα μαύρο αυτοκίνητο, Opel Corsa, με ξένες πλαστές πινακίδες και στάμπα από αντιπρόσωπο αυτοκινήτων της Μεσσηνίας, κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. Το τζιπ της Αστυνομίας εντόπισε το μαύρο αυτοκίνητο με τους δύο επιβάτες στην Εθνικού Σταδίου, με κατεύθυνση  προς Ναυαρίνου. Το μαύρο αυτοκίνητο δε σταμάτησε στα σήματα των αστυνομικών και ξεκίνησε η καταδίωξη. Το ύποπτο αυτοκίνητο βγήκε στην οδό Ναυαρίνου με κατεύθυνση προς Φιλοξένια, εύκολα και χωρίς να χρειασθεί να σταματήσει, αφού η παραλιακή τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν άδεια, ενώ το τζιπ της Αστυνομίας «κόλλησε» για δευτερόλεπτα εξαιτίας αυτοκινήτων που έρχονταν.
Οι δύο ύποπτοι, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη στιγμιαία καθυστέρηση, επιχείρησαν να στρίψουν αμέσως αριστερά στην οδό Οδυσσέα Ελύτη. Όμως, για κακή τους τύχη και λόγω της υπερέντασης στην οποία βρίσκονταν και οι ίδιοι, «έπεσαν» σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Τότε εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και άρχισαν να τρέχουν ανάμεσα στα σπίτια. Την ίδια στιγμή στο σημείο έφτασαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι προσπάθησαν να τους ακολουθήσουν και να τους εντοπίσουν, αλλά τους έχασαν.
Αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν ότι οι δύο ύποπτοι ήταν νεαρής ηλικίας και μελαχρινοί και έφυγαν δεξιά προς την πλευρά που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Ανάστασης. Μόνο για τον έναν μπόρεσαν να δουν ότι δεν κρατούσε κάτι στα χέρια του.
Στο σημείο έφθασε και συνεργείο της Σήμανσης, το οποίο πήρε αποτυπώματα από το αυτοκίνητο, ενώ αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση για περαιτέρω έλεγχο. Συλλέχθηκε βιολογικό υλικό, το οποίο στάλθηκε στην Αθήνα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στις 2 Μαΐου από την περιοχή της Θουρίας.

Καταδίωξη
Την ίδια ώρα πάνοπλοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα, περιπολικά, τζιπ, μηχανές, αλλά και πεζοί, είχαν κυκλώσει την περιοχή από την οδό Ηρώων έως την οδό Αύρας. Αστυνομικοί έψαχναν μέσα στα κτήματα και στις αυλές σπιτιών, ενώ άμεσα ξεκίνησαν τις προσαγωγές υπόπτων. Αρκετά αλλοδαπά άτομα οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για εξακρίβωση στοιχείων, όπως και αν η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη.
Μάλιστα, κάποια στιγμή υπήρξε και συμπλοκή υπόπτου με το δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού «Best» Θέμη Κανελλόπουλο. Κινούμενος επί της οδού Κρήτης ξεπετάχτηκε μπροστά του ένας νεαρός, τρέχοντας και επιχειρώντας να μπει σε χωματόδρομο. Κορνάροντάς του ο ύποπτος επιτάχυνε. Ακολουθώντας τον κατάφερε να τον εγκλωβίσει με το αυτοκίνητο μπροστά σε ένα συρμάτινο φράκτη.
Ο δημοσιογράφος βγαίνοντας από το αυτοκίνητο προσπάθησε να συγκρατήσει τον ύποπτο, ο οποίος επιχειρούσε να σκαρφαλώσει στην περίφραξη. Υπήρξε μάχη μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά στο χέρι ο δημοσιογράφος του «Best», ενώ ο ύποπτος κατάφερε να περάσει στα κτήματα. Ο Θέμης Κανελλόπουλος προσπάθησε να τον ακολουθήσει, αλλά τελικά τον έχασε. Την ίδια στιγμή έφτασαν στο σημείο και αστυνομικοί από τη γύρω περιοχή που αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει, αλλά επίσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον ύποπτο.
Οι έρευνες και οι προσαγωγές υπόπτων συνεχίσθηκαν, πάντως, όλη την ημέρα, αλλά μέχρι νωρίς το βράδυ δε στάθηκε δυνατό να συλληφθούν οι ληστές ή να εντοπισθεί η μηχανή που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους από την τράπεζα.

Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 09/06/2010

Κάτω διάβαση προς Μελιγαλά

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 09/06/2010

Ο "Γαστρονόμος" βράβευσε την εταιρεία "Παπαδημητρίου"

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 09/06/2010

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Costa Navarino: Κλοπή στην Προεδρική Σουίτα

Καταγραφή

Τέσσερις τηλεοράσεις 42 ιντσών έκλεψαν άγνωστοι προχθές βράδυ από την Προεδρική Σουίτα Navarino Dunes του συγκροτήματος Costa Navarino στου Ρωμανού Πυλίας.
Η κλοπή ανακαλύφθηκε από εργαζόμενο της επιχείρησης και εκτιμάται ότι έγινε από τις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής έως τις 7.00 χθες το πρωί. Επίσης προχθές βράδυ στο Μαυρομάτι άγνωστοι έκλεψαν από καφενείο μία τηλεόραση αξίας 850 ευρώ και 200 ευρώ σε κέρματα.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Κίνηση για συνδυασμό από δημάρχους της Ν.Δ.

Κίνηση να δημιουργήσουν συνδυασμό για το νέο Δήμο Πύλου - Νέστορος, στις εκλογές του Νοεμβρίου, κάνουν δήμαρχοι κι εκπρόσωποι μειοψηφιών από δήμους της Πυλίας, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις και η προσπάθεια εξελίσσεται σε πολύ καλό κλίμα. Σ’ αυτές έχουν μετάσχει οι δήμαρχοι Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης, Χιλιοχωρίων Τάκης Δαρσακλής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου Βασίλης Βρεττάκος και σύμβουλοι από τη μείζονα μειοψηφία του Δ.Σ. Νέστορος, μαζί με στελέχη από τις συγκεκριμένες δημοτικές αρχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις και για τη θέση του ατόμου που θα ηγηθεί της προσπάθειας, του υποψηφίου δημάρχου, για τον οποίο φαίνεται να υπάρχει αρχικά συμφωνία, όμως το όνομά του κρατείται μυστικό.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιοικητικοί κάνουν προσπάθεια για τη διεύρυνση της κίνησης, προκειμένου να προσελκύσει και πρόσωπα εκτός Ν.Δ.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Εκδρομή Μανιατών στην Costa Navarino

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Τα ονόματα διοριστέων σε νοσοκομεία - ΚΥ του νομού

Έγιναν γνωστά από το ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα για τις 1.354 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που είχε προκηρύξει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πέρυσι το Δεκέμβριο. Οπως έγινε γνωστό, οι οριστικοί πίνακες διοριστέων θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων έχει οριστεί έως και μεθαύριο,
Πέμπτη 10 του μήνα. Οσον αφορά στη Μεσσηνία, οι θέσεις ΤΕ που καλύπτονται είναι 33, από τις οποίες οι 31 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (με δύο θέσεις για το Κέντρο Υγείας Πύλου), μία στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας και μία στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες, τα αποτελέσματα ως προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι:
-Ιωάννα Αντ. Κουκούτση (ΤΕ Νοσηλευτικής/Κέντρο Υγείας Πύλου),
-Αδαμαντία Δημ. Σπανού (ΤΕ Επισκεπτών-τριών Υγείας/ Κέντρο Υγείας Πύλου)
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Θα περίμενα να δω δημοσιευμένες δυο ειδικότητες ακόμη για να είναι σχεδόν πλήρες το σχήμα του κέντρου υγείας Πύλου.

Πρώτα  θέση βοηθού ακτινολόγου, για να μην σκουριάσει περιμένοντας το ακτινολογικό μηχάνημα του κέντρου υγείας, και μετά παρασκευάστριας, για να μπορεί ο μικροβιολόγος να κάνει περισσότερες εξετάσεις ημερησίως.


Κώστας....

69 έργα της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα “Θησέας“

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Αναβολή χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Χωρίς χειρόφρενο...

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 08/06/2010

Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Καλαμάτα

Ένοπλη ληστεία έγινε λίγο μετά τις 11:00 στο κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Σφακτηρίας και Αναπλιώτη στην Καλαμάτα.

Δύο ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν στην τράπεζα, απείλησαν πελάτες και υπαλλήλους του καταστήματος και πήραν άγνωστο, μέχρι στιγμής, χρηματικό ποσό από τα ταμεία.
Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε μηχανή και εξαφανίστηκαν.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών.

Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 13:24 Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η αρχαία Θουρία μάς αποκαλύπτει τον δημόσιο βίο της. Τρία κτίρια της Κλασικής Εποχής, μεταξύ των οποίων ένα ιερό, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στη Δυτική Μεσσηνία.

Καταγραφή

Ενα ιερό έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα στην αρχαία Θουρία, μια σημαντική πόλη της Μεσσηνίας, με ιστορία που φθάνει πίσω στην προϊστορική εποχή. Και παρ΄ ότι είναι νωρίς ακόμη για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του, τα ως τώρα στοιχεία συγκλίνουν στη λατρευτική χρήση του. Είναι η τράπεζα προσφορών κυρίως που η θέση της, όπως είναι γνωστό στους αρχαιολόγους, βρίσκεται πάντα μέσα σε ιερό οικοδόμημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται για το ένα από τα τρία κατά παράταξη κτίρια μνημειώδους κατασκευής που ανασκάπτονται στην αρχαία Θουρία. Χρονολογούνται στην Κλασική Εποχή και ήδη θεωρούνται δημόσια οικοδομήματα, όπως αποδεικνύει η σφραγίδα επάνω σε κεραμίδια του ενός όπου αναγράφεται η λέξη «ΔΑΜΟΣΙΟΙ».
Δύο όρθιες πλάκες που καταλήγουν στις κάτω άκρες τους σε λεοντοπόδαρα, ενώ από πάνω καλύπτονταν από μία τρίτη, συνθέτουν την τράπεζα προσφορών, το τελευταίο εύρημα των ανασκαφών, οι οποίες διεξάγονται από την έφορο Αρχαιοτήτων κυρία Ξένη Αραπογιάννη. Εντοπίστηκε στο τρίτο κατά σειρά κτίριο το οποίο έχει μνημειώδη πρόσοψη με δύο βαθμίδες και δωρικούς ημικίονες, ενώ το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του δάπεδο- το οποίο διατηρείται πλήρως - είναι κατασκευασμένο από χαλίκια λευκά, μελανά και κόκκινα. Ακόμη ένα εύρημα στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν μια βάση με κοιλότητα που χρησίμευε για την τοποθέτηση κάποιου αντικειμένου, ενώ από τις επιχώσεις που είχαν κατακλύσει με τα χρόνια το κτίριο ανασύρθηκε ένα μικρό ανάγλυφο που φέρει την παράσταση Σάτυρου.
Επάνω σε άνδηρο είχαν ανεγερθεί τα οικοδομήματα που έρχονται σιγά σιγά στο φως, μία ακόμη απόδειξη της ιδιαίτερης χρήσης τους, ενώ τα περιβάλλει ισχυρός αναλημματικός τοίχος. Το πρώτο κτίριο, που έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 7,15 μ. και πλάτος 5 μ., σώζεται σε ύψος 2,40 μ. Ανάμεσα στην άφθονη κεραμική που βρέθηκε στο εσωτερικό του επισημαίνεται ιδιαιτέρως το τμήμα ενός ανάγλυφου πήλινου πλακιδίου που φέρει παράσταση της Αθηνάς με το κράνος και την ασπίδα της.
Το δεύτερο κτίριο, μήκους περί τα 10 μ., σώζει στη θέση τους τους κατώτερους σπονδύλους τριών ιωνικών κιόνων, ενώ πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του είναι διάσπαρτα στον χώρο. Στις πήλινες κεραμίδες αυτού του κτιρίου βρέθηκαν τα σφραγίσματα, ενώ άλλες έφεραν ανάγλυφα ανθέμια χρωματισμένα με ζωηρά χρώματα.
Λείψανα της αρχαίας Θουρίας είχαν επισημανθεί από παλαιά, ωστόσο μόλις τώρα πραγματοποιείται συστηματική έρευνα. Η ακρόπολη της πόλης, μάλιστα, κατά την Κλασική Εποχή έχει εντοπιστεί από επιγραφικές μαρτυρίες στη βορειότερη κορυφή των Ελληνικών.
Ηταν το κέντρο της περιοχής
Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή της αρχαίας Θουρίας υπολογίζεται
στα 2500-2000 π.Χ. ενώ το ομηρικό της όνομα ήταν Άνθεια Βαθύλειμος. Ο Παυσανίας αναφέρει: «Οι Φαρές απέχουν από τη θάλασσα έξ περίπου στάδια.Από ΄κεί,προχωρώντας κανείς 80 στάδια προς τα ενδότερα της Μεσσηνίας, έχει την πόλη των Θουριατών,η οποία λένε πως στα Ομηρικά έπη έχει το όνομα Άνθεια». Ως το 369 π.Χ. ήταν η σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας (τη διαδέχθηκε η αρχαία Μεσσήνη). Άνθησε και στη Ρωμαϊκή Εποχή, ενώ κατά τον Μεσαίωνα αλλά και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικούνταν με την ονομασία Ελληνικά ή Παλιόκαστρο.

ΤΟ ΒΗΜΑ” 08/06/2010

Διευθυντής στο Ινστιτούτο “Νέστωρ“

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 07/06/2010

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αύγουστο μέχρι Παραδείσια άνοιξη 2011 η Τσακώνα ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΩΣ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ

Τον Αύγουστο να παραδοθεί η διάβαση του Καλογερικού και όλο το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι τα Παραδείσια. Την άνοιξη του 2011 να δοθεί στην κυκλοφορία το πολύπαθο κομμάτι Παραδείσια - Τσακώνα, που ανακατασκευάζεται. Και το καλοκαίρι του 2011 να έχει ολοκληρωθεί όλος ο αυτοκινητόδρομος μέχρι τη Σπερχογεία. Αυτοί είναι οι στόχοι του υπουργείου Υποδομών για το νέο εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης- Καλαμάτας. Ο υπεύθυνος των
έργων παραχώρησης στην Πελοπόννησο Γιάννης Καρνέσης εκτίμησε πως είναι εφικτοί, με βάση τους πυρετώδεις ρυθμούς, με τους οποίους εκτελείται το έργο από τον όμιλο “Μορέας”.
Ειδικότερα:
- Για τη διάβαση του Καλογερικού, που έχει καθυστερήσει λόγω της εμπλοκής με το απαλλοτριωμένο λατομείο στο Παλλάντιο, ο κ. Καρνέσης παρατήρησε: «Απομακρύνουμε τα υλικά του ιδιοκτήτη του λατομείου με δικαστική απόφαση. Εχουμε καθυστερήσει. Ηταν το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα στον αυτοκινητόδρομο. Από τις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει εκεί το έργο, ενώ θα έπρεπε ήδη να δουλεύουμε. Θα γίνει μεγάλο επίχωμα, θα ανέβει ο δρόμος. Δίνουμε μάχη να προλάβουμε να παραδώσουμε όλο το τμήμα μέχρι τα Παραδείσια, μέσα στον Αύγουστο, όπως είχαμε
πει αρχικά».
- Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για το Παραδείσια - Τσακώνα σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ολα τα προβλήματα από τεχνικής πλευράς είναι λυμένα. Και το θέμα της χρηματοδότησης πάει καλά, δεν υπάρχει καμία οφειλή στην κατασκευάστρια κοινοπραξία. Μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα από το καλοκαίρι, την άνοιξη του 2011. Το Σεπτέμβριο μπορεί να αρχίσει να συναρμολογείται η τοξωτή γέφυρα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης».
- Για την πρόοδο του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία παρατήρησε: «Προχωράμε με εκτεταμένες επιτάξεις. Μέχρι τις 21 Ιουνίου θα έχουμε αναγνώριση δικαιούχων απαλλοτρίωσης από το 10ο χιλιόμετρο (στο Μελιγαλά) έως το 21ο (στη Σπερχογεία). Θα γίνει παρακατάθεση των χρημάτων και το έργο πλέον θα δουλεύεται χωρίς κανένα εμπόδιο. Τον κόμβο της Σπερχογείας θα τον προχωρήσουμε με επιτάξεις. Το καλοκαίρι του 2011 μπορούμε να έχουμε φθάσει μέχρι αυτόν τον κόμβο και να μας μένει μόνο ο περιφερειακός της Καλαμάτας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/06/2010

I LOVE GR

Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη 10/6. Ελάτε να βγάλουμε την Πύλο πρώτη.
Στείλτε μέχρι 5 μηνύματα από κάθε κινητό στο 54660 γράφοντας Η1 (για την Πύλο). Χρέωση 0,30 το μήνυμα.

Κώστας....

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κυπαρισσία: Κίνδυνος να βρεθεί κάτω απ’ τη θάλασσα

xartiw1

Εφιαλτικά είναι τα συμπεράσματα που συνάγονται από τον ηλεκτρονικό παγκόσμιο χάρτη που δημιούργησαν η εφαρμογή Google και η ΝΑΣΑ για το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο εν λόγω χάρτης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δουν τι θα συμβεί στην περιοχή τους, ανάλογα με το πόσο θα ανέβει η στάθμη των νερών.

Στην Ελλάδα πολλές παραλιακές περιοχές θα εξαφανίζονται σιγά σιγά μόλις η στάθμη ανέβει πάνω από το ένα μέτρο, κι αυτό, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να συμβαίνει από τις επόμενες δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, αυτή που θα «γευτεί» πρώτη τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι είναι η Κυπαρισσία. Μάλιστα, στην έρευνα των Google και ΝΑΣΑ αναφέρεται ότι, αν έχουμε άνοδο της στάθμης των υδάτων από το λιώσιμο των πάγων κατά 2,5 μέτρα (κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα συμβεί έως το τέλος του αιώνα), η Κυπαρισσία θα βρεθεί όλη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ελληνική ακτογραμμή
Με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές, τα ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβλέψουν τι θα γίνει.
Εκτιμάται ότι σε μία έως τρεις δεκαετίες από τώρα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανάβει κατά 1,10 μέτρα. Ακόμα και τότε πολλές παραλιακές περιοχές της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σπίτια.
Μάλιστα, σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γίνεται λόγος για μεγάλες αλλοιώσεις που θα υποστεί η ελληνική ακτογραμμή και τα νησιά έως το 2050, με τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει τότε κατά 1 μέτρο. Εκτιμάται ότι περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα θα χαθούν έως το τέλος του αιώνα.
Στον ηλεκτρονικό χάρτη σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει από το 1993 κατά 3 mm το χρόνο, όταν από το 1870 έχει ανέβει συνολικά 200 mm.

Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, ο ηλεκτρονικός χάρτης δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δυτικά παράλια και ειδικότερα η Κυπαρισσία.
Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 18 ίντσες (46 εκατοστά του μέτρου), το 47% των κατοίκων στην Κυπαρισσία θα χάσουν τα σπίτια τους. Αριθμητικά μεταφράζεται σε 2.348 κατοίκους. Προβλήματα θα αντιμετωπίζουν σιγά – σιγά και οι υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά χωρίς επιπτώσεις μέχρι τότε στις περιουσίες των κατοίκων.
Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 50 ίντσες (1,27 μ.), τότε στην Κυπαρισσία το σύνολο των κατοίκων, σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό χάρτη, θα βλέπουν τα σπίτια τους κάτω από τη θάλασσα!
Όσο για τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, σύμφωνα πάντα με το χάρτη της Google και της ΝΑΣΑ, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν μετά τις 100 ίντσες.

“ΘΑΡΡΟΣ” 06/06/2010

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Βρήκαν 4.000 ευρώ και τα παρέδωσαν

Καταγραφή

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/06/2010

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΛΗ‘ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ “Ε“ Η σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια αρχαίο ναό στην Άνω Μέλπεια

image image

Εναν μεγάλο αρχαίο ναό έφερε στην επιφάνεια η ανασκαφή που διενεργήθηκε στην Άνω Μέλπεια από την ΛΗ‘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Ξένη Αραπογιάννη. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα που έχει υποστεί μια μεγάλη καταστροφή, ενώ η ανασκαφή που διενεργήθηκε στην Άνω Μέλπεια στη θέση Πετρούλα κράτησε έναν περίπου μήνα και ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
«Είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχαν μεγάλοι σωροί από αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονταν από κάποιο κατεστραμμένο αρχαίο κτήριο» μας είπε η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, διευκρινίζοντας:
«Η διαπίστωση είχε γίνει ήδη από το 2000 και από τότε θέλαμε να κάνουμε μια έρευνα στην περιοχή για να δούμε τι συμβαίνει. Πραγματικά διαπιστώσαμε όταν ξεκινήσαμε την ανασκαφική έρευνα ότι εκεί, το 1899 είχε χτιστεί ένα χριστιανικό εκκλησάκι με αρχιτεκτονικό υλικό από αρχαίο ναό.
Στη συνέχεια αυτό το εκκλησάκι γκρεμίστηκε και στη θέση του χτίστηκε άλλο το 1942 χρησιμοποιώντας πάλι το ίδιο αρχαίο υλικό και κατόπιν το 2000 γκρέμισαν το δεύτερο εκκλησάκι προκειμένου να χτίσουν ένα καινούργιο.
Τότε, ειδοποιηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής ότι συμβαίνει αυτό και κάναμε αμέσως αυτοψία, κατά την οποία είδαμε ότι υπήρχαν τεράστιοι όγκοι αρχιτεκτονικού υλικού που προέρχονται από αρχαίο μνημείο, διακόψαμε τις εργασίες και φυσικά δεν επιτρέψαμε να κατασκευαστεί το εκκλησάκι».
Μπορεί από το 2000 μέχρι σήμερα να μην είχε προχωρήσει η έρευνα, ωστόσο η ολοκλήρωσή της πριν μια εβδομάδα έδωσε σημαντικά αποτελέσματα όπως μας λέει η προϊσταμένη της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ.
«Με την έρευνα που κάναμε τώρα, το πρώτο ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το αρχαίο κτήριο και να βάλουμε σε μια τάξη όλο το αρχαίο αρχιτεκτονικό υλικό που ήταν σε δύο μεγάλους σωρούς. Πραγματικά μέσα σε ένα μήνα έγινε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση και κατορθώσαμε να ξεχωρίσουμε και να τακτοποιήσουμε όλα τα αρχαία μέλη.
Στη συνέχεια αποκαλύψαμε την κάτοψη του αρχαίου ναού ο οποίος δυστυχώς σώζεται μόνο στο κάτω μέρος των θεμελίων του και όχι ολόκληρος - δηλαδή δεν έχουμε πλήρη κάτοψη του ναού. Η έρευνά μας δεν έχει ολοκληρωθεί, παρ‘ όλα αυτά ψάχνοντας εξονυχιστικά το χώρο είχαμε την τύχη να βρούμε αρκετά αρχιτεκτονικά ευρήματα που διασώθηκαν από την καταστροφή και την αρχαιοκαπηλία που προφανώς έχει γίνει.
Βρήκαμε σιδερένιο οπλισμό όπως δόρατα κ.λπ., που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά ως ευρήματα. Δεν έχει γίνει ακόμα η χρονολόγηση, αλλά οπωσδήποτε είναι κλασικής εποχής όπως και ο ναός που πρέπει να είναι ένας μεγάλος δωρικός ναός. Είναι δε σε άμεση οπτική επαφή με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που σημαίνει ότι οι δύο ναοί είχαν επικοινωνία στην αρχαιότητα.
Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο ναό, αλλά όπως είπαμε δυστυχώς δεν έχουμε την πλήρη κάτοψη γιατί η καταστροφή είναι τεράστια. Όμως, επειδή θα συνεχίσουμε την ανασκαφή σε επόμενη ανασκαφική περίοδο που θα έχουμε και μεγαλύτερη δυνατότητα, πιστεύω ότι θα βγάλουμε και περισσότερα συμπεράσματα, μήπως μπορέσουμε και κάνουμε και κάποια ταύτιση να δούμε σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος ο ναός. Πάντως μέχρι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ταύτιση».
Στην ερώτηση αν είναι πιθανόν ο ναός που αποκαλύφθηκε στην Άνω Μέλπεια να ήταν ιερό του Απόλλωνα, η Ξένη Αραπογιάννη μας είπε:
«Δεν νομίζω, αν και δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματική σε τίποτα. Προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά η εκτεταμένη καταστροφή δεν μας βοηθάει. Οι δύο ναοί έχουν το ίδιο φυσικό και γεωγραφικό περιβάλλον και σίγουρα είχαν μια επικοινωνία μεταξύ τους. Φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και βέβαια αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ακολουθήσει είναι η μελέτη του αρχιτεκτονικού υλικού γιατί έχουμε βρει πάρα πολλά τμήματα τρίγλυφων με μετώπες και πολλά τμήματα γείσων.
Από την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν πιθανότατα να βγουν και κάποια τέτοια συμπεράσματα ως προς τις διαστάσεις του οικοδομήματος. Εχουμε μέλλον δηλαδή ακόμα αλλά νομίζω ότι ήταν μια πολύ σημαντική έναρξη αυτή, καθώς ανακαλύψαμε έναν ναό άγνωστο στη Μεσσηνία και προσπαθούμε τώρα να προσδιορίσουμε σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος και πότε είχε χτιστεί» κατέληξε η προϊσταμένη της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη.

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 03/06/2010