Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αγνώριστος ο πλάτανος στην κεντρική πλατεία της Πύλου

Με το που αντικρίζεις τον αυστηρά κλαδεμένο κεντρικό πλάτανο στην πλατεία της Πύλου μουδιάζεις και σου φεύγει η λαλιά. Εμείς οι Πύλιοι γνωρίζουμε ότι το ιστορικό τούτο δέντρο δεν το είχε αγγίξει καnείς, αν και όλοι φοβόμαστε μήπως πέσει κάνα μπράτσο και σκοτώσει άνθρωπο.
Κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα επί δημαρχοντίας Φιλιππόπουλου, είχε γίνει επέμβαση στον φλοιό, στον κορμό του, από αρμόδιο καθηγητή Γεωπονίας σε πανεπιστήμιο, ο οποίος ήλθε στην Πύλο, γιατί ο γερο-πλάτανος έδειχνε σημάδια...αποβίωσης. Με τη σκέψη και μόνο εμείς οι Πύλιοι αρρωστήσαμε, γιατί αν χάναμε τη φυλλωσιά του θα χάναμε την "Ακαδημία πλάτανος", εδώ που ανεβοκατεβάζουμε κυβερνήσεις, δημάρχους και τα ρέστα. Κατά τη δημαρχοντία Χρονόπουλου έγινε ένα ψευτοκλάδεμα, κι από ό,τι μου 'λεγε αντιδήμαρχος κοντέψανε να τους φάνε μερικοί φυσιολάτρες γιατί πείραξαν το ιστορικό αυτό δένδρο. Τώρα γίναμε όλοι θεατές του αυστηρού κλαδέματος, έχοντας όμως την εντύπωση ότι ο Καφαντάρης κάτι θα ξέρει περισσότερο ή θα 'χει τη διαβεβαίωση κάποιου αρμόδιου ότι το δένδρο δεν θα υποστεί σοκ ή δεν θα χάσει την ισορροπία του. Παράλληλα με το κλάδεμα των πλατανιών σπάζονται και οι τσιμεντόπλακες γύρω από τον κορμό ώστε να παίρνουν περισσότερο νερό όταν ποτίζονται αλλά και να ανασαίνουν οι ρίζες, οι οποίες με τον καιρό είχαν σηκώσει τις πλάκες και τα τσιμέντα.
Εκ του γεγονότος ότι πολλοί δεν είχαμε την τύχη ή το μυαλό να τελειώσουμε πανεπιστήμιο, καλό θα είναι να μην κάνουμε τον ειδήμονα αν θα 'πρεπε να κλαδευτεί ο πλάτανος τόσο αυστηρά ή όχι, άσχετα αν τώρα ο πλάτανος είναι σαν μαδημένη κότα. Μπορεί και να του κάνει καλό η αφαίρεση των μπράτσων και βασικά δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης των παράπλευρων κορμών που είχαν επί χρόνια δεθεί με συρματόσχοινα.
Το καλύτερο δε είναι να αναφερθεί για πολλοστή φορά το γεγονός ότι ο γράφων δεν είναι κυτίο παραπόνων ούτε και υπερασπιστής κάποιου δημάρχου ή αντιδημάρχου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/04/2011

Δεν είναι εύκολο, νομίζω, να βάλεις χέρι σε ένα πλατάνι αιωνόβιο. Το πλατάνι αυτό είχε χάσει την "ισορροπία" του από τότε που αποφάσισαν να το "δέσουν" με συρματόσχοινα και να του αλλάξουν την "περπατησιά" του. Το δέντρο δεν ισορροπούσε από μόνο του αλλά το ισορροπούσαν όπως ήθελαν αυτοί που αποφάσισαν πιο κλαδί θα αφήσουν και που θα στραφεί.  Για λίγο προσωρινό ίσκιο το πλατάνι δεν αναπτύχθηκε όπως θα έπρεπε αλλά όπως ήθελαν.  Αν του έκοβες τε συρματόσχοινα θα σωριάζονταν  στο χώμα.
Δεν γνωρίζω το μέλλον του αλλά εύχομαι να έχει γίνει το καλύτερο, έστω και τώρα, σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται. 

Κώστας...

1 σχόλιο: