Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε δολοφονημένος σε πορτ-παγκάζ

Ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Θεοδ. Γυφτέας βρέθηκε δολοφονημένος σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι, μέσα στο πορτ-παγκαζ του αυτοκινήτου του, λίγο μακρύτερα από το σπίτι του, στα Αγριώματα Καλαμάτας. Είχε φύγει από αυτό λίγο ενωρίτερα από τις 12 τη νύχτα και δεν επέστρεψε, με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν οι δικοί του που άρχισαν αναζητήσεις. Το μεσημέρι η γυναίκα του εντόπισε το αυτοκίνητο μέσα στα χωράφια και ειδοποίησε την αστυνομία. Στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα έσπευσαν αστυνομικοί, ενώ αυτοψία έκανε αργά το απόγευμα η ιατροδικαστής Αγγελική Τζιόλα από την Πάτρα.

" ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 28/02/2011

Δήμος Πύλου – Νέστορος – Επέστρεψε η αποστολή από το Cilento

Στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας από την UNESCO και της συμφωνίας των εμβληματικών κοινοτήτων των τεσσάρων χωρών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις και συναντήσεις στην περιοχή του Cilento της Ιταλίας από 24-26 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην εμβληματική κοινότητα του Chefchaouen του Μαρόκο στις 13 και 14 Μαρτίου 2010. 

Στην εθνική αποστολή συμμετείχαν μαζί με τους εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εκπρόσωποι της εμβληματικής κοινότητας της Κορώνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύλου -Νέστορος κ. Δημήτρη Π. Καφαντάρη, η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφολογίας και Διευθύντρια του συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Αντωνία Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Modena και Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens Andrea Nanetti, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της εμβληματικής Πόλης της Κορώνης Ιωάννης Παπασαραντόπουλος και η Αναστασία Γιαλλελή στέλεχος του Δήμου Πύλου -Νέστορος, Γεωπόνος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμούς στο συνέδριο, ο Gianfranco Galan, Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής και ο Amilcare Troiano, Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento (αναγνωρισμένο από την UNESCO), καθώς και εκπρόσωποι από άλλες τοπικές αρχές.

Στη συνέχεια, πέντε Ιταλοί καθηγητές πανεπιστημίου πήραν το λόγο και μίλησαν για τις διάφορες πτυχές του θέματος «Γεωργία, Τρόφιμα και Πολιτισμός».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης των εμβληματικών κοινοτήτων της Κορώνης, του
Cilento, της Soria και του Chefchaouen.

Συντονιστής της συνόδου ήταν ο Καθηγητής Pier Luigi Petrillo (συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την UNESCO στο Γραφείο του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής). Ο Καθηγητής Petrillo, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ο τοπικός παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός, επειδή εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο που μπορεί να προωθηθεί και να προστατευθεί». Επιπλέον πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουν σήμερα οι ανακηρυγμένες από την UNESCO εμβληματικές κοινότητες, προκειμένου να «προστατέψουν και να προωθήσουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής στην μελλοντική γενιά, σύμφωνα με την έννοια της ελληνικής ρίζας του όρου «διατροφή».

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καφαντάρης έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων τις προτάσεις της εμβληματικής κοινότητας της Κορώνη, οι οποίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τις άλλες εμβληματικές κοινότητες και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον καθηγητή Pier Luigi Petrillo (UNESCO-ΙΤΑΛΙΑ).
Οι προτάσεις ήταν οι εξής: 

1) Δημιουργία ενός δικτύου των εμβληματικών κοινοτήτων μέσω της αδελφοποίησής τους, με τη συμμετοχή του Εθνικού Πάρκου του Cilento.

2) Η δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων στις τέσσερις γλώσσες για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων.
3) Η επόμενη συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων να πραγματοποιηθεί στην Κορώνη στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, ο Ισπανός εκπρόσωπος πρότεινε:

α) Σε κάθε εμβληματική κοινότητα να ονομαστούν τρεις δρόμοι με τα ονόματα των εμβληματικών κοινοτήτων.

β) Να τοποθετηθεί πινακίδα στην είσοδο της κάθε εμβληματικής κοινότητας που να γράφει «Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για τη Μεσογειακή Διατροφή- Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
γ) Δημιουργία Λεξικού της μεσογειακής διατροφής σε 6 γλώσσες.
δ) Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών από τις εμβληματικές κοινότητες.

Ακολούθως, ο Ιταλός εκπρόσωπος της κοινότητας του Cilento πρότεινε:
1) Οι εμβληματικές κοινότητες με τη σειρά μπορούν να επισκεφθούν για μια εβδομάδα το Cilento για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (και πρώτη θα μπορούσε να είναι Κορώνη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Hamilcar Troaino).
2) Κάθε χρόνο να πραγματοποιείται μια εβδομάδα σπουδών σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή στο «Κέντρο Μελετών για τη Μεσογειακή Διατροφή».

Η αποστολή στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις, τόσο οι δικές μας όσο και των άλλων εμβληματικών κοινοτήτων. Επίσης, στην Κορώνη θα υπογραφεί το πρώτο κείμενο Συνεργασίας των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων στα πλαίσια των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Cilento με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση υλοποίηση των στόχων που ετέθησαν. Πλέον, περνάμε από την θεωρία στην πράξη. Σε αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Πύλου – Νέστορος παίζει σημαντικό ρόλο.


ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Προτεραιότητα στη βιομάζα προτείνει το ΚΑΠΕ για τη Μεσσηνία ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2011

Γέφυρα στην εθνική

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2011

Αξίζει η προσπάθεια

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2011

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ: «Με τον Καφαντάρη θα πάμε τον τόπο ένα βήμα μπροστά» ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ


Τη σιγουριά ότι με δήμαρχο το Δημήτρη Καφαντάρη θα πάνε τον τόπο ένα βήμα μπροστά, εκφράζει ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Περικλής Κοντογόνης. Τον φοβίζει η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και το οικονομικό, ενώ δεσμεύεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα πέσει άσφαλτος και θα βελτιωθεί η είσοδος της Πύλου. Είναι αισιόδοξος για τα σκουπίδια και τη λειτουργία του δεματοποιητή και σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε τουρισμό - πολιτισμό, στο λάδι και τη σταφίδα.

Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο νέο μεγάλο δήμο;
«Δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν χειριστές μηχανημάτων, βασική προϋπόθεση για την οδοποιία. Οπως δεν υπάρχουν και οι γεωπόνοι για την ανάπτυξη του πρασίνου. Δεν έχουμε μηχανολογικό εξοπλισμό αυτοκινήτων. Αν δοθούν χρήματα, θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς. Αν όχι, θα χρειαστεί να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συντήρηση των δρόμων».
 
Με την καθημερινότητα τι γίνεται;
«Γίνεται ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σε βάθος 5ετίας, με το οποίο θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και τις υπηρεσίες στην περιοχή μας. Είναι μεγάλα τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι στην καθημερινότητα θα πάμε πολύ καλύτερα. Εχουμε ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς την αλλαγή και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων όπου χρειάζεται, ώστε ο
πολίτης να απολαμβάνει αγαθά που είναι δεδομένα, όπως ο φωτισμός και η αίσθηση ασφαλείας που του εξασφαλίζει».
 Στην οδοποιία που είστε και αρμόδιος, υπάρχουν προβλήματα;
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Εγώ δέχομαι 100 τηλέφωνα την ημέρα. Εχουμε 10 μηχανήματα με 2 χειριστές μόνιμους και όλες οι συμβάσεις τελειώνουν 8 - 10 και 17 Μάρτη. Θα μείνουν τα μηχανήματα και δε θα μπορούμε να τα δουλέψουμε. Οσο και να θέλουμε να δουλέψουμε εμείς, αν δεν υπάρχουν χειριστές… Δεν υπάρχουν γεωπόνοι. Ο δήμος είναι από τη Μεταξάδα έως τα Βουνάρια.
Είναι μεγάλος ο δήμος και πολλά τα προβλήματα. Εχουμε τη θέληση, αλλά να βρούμε και τα χρήματα. Θέλουμε χειριστές με 8μηνο, 12μηνο. Οταν είναι σταυρωμένα τα χέρια μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
 
Με το κτηριακό και τη στέγαση πώς είναι τα πράγματα; Θα ξεπεράσετε το πρόβλημα;
«Δεν έχουμε γραφεία. Τώρα στον 3ο όροφο κάνουμε κάτι κατασκευές για να φέρουμε την Πολεοδομία στο δήμο, για να μένουν και τα χρήματα στο δήμο και πιστεύω να τα καταφέρουμε. Είναι μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε να πάρουμε την Πολεοδομία στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Θα εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο. Εχουμε έλλειψη μηχανολόγου, αλλά πιστεύω να το ξεπεράσουμε».
 Είστε αισιόδοξος για τον “Καλλικράτη” ή σας φοβίζει η έλλειψη πόρων, το οικονομικό;
«Θα πάμε καλύτερα με δήμαρχο τον Καφαντάρη. Είναι δραστήριος με πολύχρονη πείρα στην αυτοδιοίκηση και μεις οι υπόλοιποι θα στηρίξουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε τον τόπο ένα βήμα μπροστά. Με φοβίζει το προσωπικό που δεν έχουμε και πρέπει να πάρουμε, καθώς και το οικονομικό. Οταν δεν έχεις χρήματα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».
 Με τα σκουπίδια τι γίνεται; Θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής;
«Για τα σκουπίδια πήραμε την απόφαση λειτουργίας του μπαλοποιητή. Ολες τις εγκρίσεις τις είχαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πήραμε την απόφαση να δουλέψουμε τον μπαλοποιητή, γιατί έκλεισαν οι ΧΑΔΑ κι έχουμε κάνει και επιτροπή μήπως βρεθεί άλλη καλύτερη λύση. Θα προσπαθήσουμε και πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Και ο μπαλοποιητής που έχει μικρά προβληματάκια,
θα δουλέψει».
 
Είναι η μοναδική λύση;
«Είναι η μοναδική, δεν υπάρχει άλλη. Να πούμε δεν τα παίρνουμε; Να πάει ο δήμος φυλακή; Ή να τα αφήσουμε στις πλατείες και να βρωμάνε».
 Εργα προτεραιότητας για την Πύλο ποια είναι;
«Η οδοποιία είναι που έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Στην είσοδο της πόλης έχουμε πρόβλημα και δεσμεύομαι μέχρι τον Απρίλιο να έχουμε ρίξει την πίσσα 1.200  -1.500 μέτρα από το “Φιλίπ” το ξενοδοχείο μέχρι την έξοδο που πάμε για Μεθώνη. Είναι μεγάλο πρόβλημα, η είσοδος είναι πολύ χάλια από το έργο της αποχέτευσης. Και είναι αρκετά χρόνια».
 
Ευρύτερα στο νέο δήμο;
«Εχουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Οπως στον πρώην Δήμο Κορώνης που έχουμε πρόβλημα με την αποχέτευση. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος θα καταφέρει να κάνουμε και βιολογικό εκεί. Είναι μεγάλο αγκάθι αυτό στο Δήμο Κορώνης. Στην Πύλο ο βιολογικός δουλεύει, δεν έχουν γίνει, όμως, όλες οι συνδέσεις. Εχουν φθάσει στο 30% -40%. Δεν έχουν ολοκληρωθεί, γιατί ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει».
 Πρέπει να ολοκληρωθεί το δίκτυο σ’ όλη την πόλη και στη Γιάλοβα.
«Και πρέπει να ολοκληρωθεί το δίκτυο σε όλη την πόλη και να μπει μέσα και η Γιάλοβα. Εχει κάνει την επένδυση ο Κωνσταντακόπουλος, την ΠΟΤΑ. Είναι ένα έργο που πιστεύω ότι μπορεί να ενταχθεί. Ο δήμαρχος θα τα καταφέρει».
 
Για το έργο της ύδρευσης από το Ελαιόφυτο;
«Πιστεύω ότι θα γίνει το έργο της ύδρευσης από το Ελαιόφυτο. Τα χρήματα να βρεθούν. Θα δώσουμε μάχη να τα βρούμε. Είναι πολύ σημαντικό έργο για την πόλη».
 Για τις μελέτες από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και στην παραλιακή ζώνη;
«Αυτές τις μελέτες θα τις κοιτάξουμε και όποιες μπορούμε να προωθήσουμε, θα τις προωθήσουμε. Είναι ζήτημα χρημάτων. Αν έχουμε θα κάνουμε έργα. Να ξεκινήσουμε έργο στην πλατεία και να μην έχουμε χρήματα να το τελειώσουμε;».
 Για το δρόμο Ριζόμυλος –Πύλος – Μεθώνη τι θα κάνει ο δήμος, θα πιέσει;
«Πίεση και διεκδίκηση από την πλευρά του δήμου θα υπάρξει. Θα τα καταφέρουμε; Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά».
 
Για τα κάστρα και τα μνημεία του νέου δήμου θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον;
«Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να ενοποιήσουμε τα κάστρα και τα μνημεία που έχουμε από τη Χώρα μέχρι την Κορώνη. Πιστεύω να τα καταφέρουμε. Είναι κύριο στοιχείο ανάπτυξης ο τουρισμός μαζί με το λάδι. Ο δήμαρχος δίνει προτεραιότητα και στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή, στο λάδι, στη σταφίδα και σε άλλα αγροτικά προϊόντα. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός, δεν έχουμε και τίποτα άλλο.Τουρισμός - πολιτισμός, λάδι και σταφίδα».

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ξεκίνησαν οι εργασίες, απαλλοτριώσεις με το νόμο για τα ολυμπιακά έργα

Θέλει προστασία για να σωθεί

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2011

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Βούγιας σε Νάντια: «12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου»


Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου είχε καταθέσει ερώτηση στις 24/01/11, με την οποία ζητούσε την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού υλικού του Μηχανοστασίου στην Καλαμάτα. Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, απάντησε επισημαίνοντας ότι κανένα θέμα εγκατάλειψης της περιουσίας του ΟΣΕ δεν υφίσταται και επομένως η αξιοποίησή του είναι δεδομένη. Επιπλέον, μετά από ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου, υπογραμμίζει ότι το ποσό της κρατικής επιδότησης που απαιτείται, προκειμένου να συνεχίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου τη λειτουργία του είναι περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Ο κ. Βούγιας, στην απάντησή του στην κ. Γιαννακοπούλου, επιπλέον, σημειώνει ότι το Μηχανοστάσιο Καλαμάτας λειτουργεί μέχρι σήμερα κανονικά με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό και με πλήρη λειτουργία ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος σε αυτό, όπως π.χ. είναι ο Υποδαπέδιος Τόρνος, το πλυντήριο οχημάτων, το ζυγιστήριο οχημάτων και το κτίριο της τροφοδοσίας με άμμο των κινητήριων μονάδων. Τα παραπάνω σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες του συγκροτήματος για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού του μετρικού δικτύου, συντήρηση η οποία για τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ως συνετάχθη, ανεξαρτήτως ή μη της αναστολής δρομολογίων σε τμήμα του δικτύου μετρικής γραμμής.
Αναφερόμενος, παρακάτω, σε σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού και του αθηναϊκού Τύπου, ο κ. Βούγιας ισχυρίζεται ότι εσφαλμένα αναγράφεται στα δημοσιεύματα, τόσο ότι έχει επέλθει απαξίωση στον εξοπλισμό του Μηχανοστασίου εξαιτίας της μη λειτουργίας του, όσο και το ότι το συγκρότημα έχει αφεθεί σε πλιατσικολόγους. Ο Υφυπουργός προσθέτει ότι, όσον αφορά στα γραφόμενα στο δημοσίευμα περί εγκατάλειψης των αυτοκινηταμαξών “Rail Bus” μετρικού δικτύου που προσφάτως προμηθεύτηκε ο ΟΣΕ, η πλειονότητα των δρομολογίων σήμερα στο μετρικό δίκτυο πραγματοποιείται ακριβώς με τον τύπο αυτό του τροχαίου υλικού, όπου εκ των δώδεκα (12) συρμών που διαθέτει ο συγκεκριμένος στόλος τροχαίου υλικού σήμερα, ευρίσκονται σε κυκλοφορία επτά (7) συρμοί, ενώ τρεις (3) συρμοί είναι ακινητοποιημένοι για λόγους συντήρησης και δύο (2) ευρίσκονται σε μακροχρόνια ακινητοποίηση λόγω έκτακτων συμβάντων (εκτροχίαση, πυρκαγιά).
Στη συνέχεια, ο κ. Βούγιας επιβεβαιώνει ότι με την εφαρμογή του προγράμματος για την Αναδιάρθρωση, Εξυγίανση και Ανάπτυξη του Ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλεται η λειτουργία του Μηχανοστασίου Καλαμάτας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με σκοπό να προβεί άμεσα σε:
Α) Καταγραφή όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του υπό αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένου συγκροτήματος, ώστε αυτός σταδιακά να μεταφερθεί σε άλλα συγκροτήματα του δικτύου (Πάτρα, Ρέντης, Θεσ/νίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη).
Β) Διερεύνηση των αναγκών των άλλων συγκροτημάτων και στη συνέχεια οργάνωση του τρόπου μεταφοράς του εξοπλισμού του εν λόγω υπό αναστολή λειτουργίας συγκροτήματος, στα άλλα εν λειτουργία συγκροτήματα του δικτύου.
Γ) Οργάνωση της σταδιακής μεταφοράς μέρους του εναπομείναντος και μη χρησιμοποιούμενου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τροχαίου υλικού, από το Μηχανοστάσιο της Καλαμάτας σε άλλο ή άλλα φυλασσόμενα συγκροτήματα του δικτύου.
Δ) Εισήγηση για να διατηρηθούν ή μη κάποιες εκ των παροχών των δικτύων κοινής ωφελείας.
Ο κ. Βούγιας, κλείνοντας την απάντησή του, επισημαίνει πως επειδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτίθεται να πραγματοποιεί δρομολόγια στο μετρικό δίκτυο μεταξύ Πύργου – Κατάκολου και Ρίου – Αγίου Ανδρέα δεν είναι δυνατή προς το παρόν η μεταφορά σε άλλο συγκρότημα του Υποδαπέδιου Τόρνου και ως εκ τούτου ο εξοπλισμός αυτός θα παραμείνει στο Μηχανοστάσιο της Καλαμάτας για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόρνευσης των τροχών του τροχαίου υλικού που θα πραγματοποιεί τα προαναφερθέντα δρομολόγια. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιείται η μεταφορά του εξοπλισμού και μέρους του τροχαίου υλικού, το εν λόγω συγκρότημα θα φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρία. Επίσης, θα συνεχίσει να φυλάσσεται και στον μετέπειτα της μεταφοράς χρόνο για αποφυγή φαινομένων, όπως αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"

Καρναβάλι στη Φοινικούντα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2011

Η είσοδος της Κορώνης μπορεί να προλάβει τα 28,5 εκ. ευρώ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2011

Ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία "κολλάει" στο βάλτο και στα αρχαία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"

"Ο Γάμος του Κουτρούλη" και φέτος στη Μεθώνη

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τελειώνει το '11 ο εθνικός και το '13 ο περιμετρικός ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ


Μέσα στο 2011 θα έχει ολοκληρωθεί ο εθνικός δρόμος μέχρι τη Σπερχογεία, ενώ η περιμετρική οδός της Καλαμάτας θα είναι έτοιμη μέσα στο 2013, ήταν τα καλά νέα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα και του προϊστάμενου της ΕΥΔΕ του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση.
Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί πράξη του υπουργικού συμβουλίου για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και άρση απαλλοτριώσεων στην περιμετρική από την οδό Αθηνών έως τον κόμβο Καρέλια και στον κόμβο της Αγιάννας.
Τον επόμενο μήνα ξεκινά το δίδυμο βάθρο για τις δύο γέφυρες του Νέδοντα, μία εισόδου και μία εξόδου, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες στο τμήμα Αντικάλαμος- κόμβος Καρέλια.

(αναλυτικα):
Δεν υπάρχουν μόνο άσχημες ειδήσεις για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα. Σημειώνονται και εξελίξεις στον τομέα των υποδομών της πόλης, η ολοκλήρωση των οποίων, το επόμενο διάστημα, θα αυξήσει περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξής της.
Ένα τέτοιο έργο είναι και ο εθνικός δρόμος Τρίπολης- Καλαμάτας και ειδικότερα η κατασκευή της περιμετρικής οδού. Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν ο δήμαρχος Παν. Καλαμάτας και ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕ του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης.
Τα νέα που προέκυψαν μετά τη σύσκεψη φαίνονται εξόχως ικανοποιητικά για την πορεία του έργου.
Έτσι, όπως τόνισε σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι ο κ. Νίκας, «η εξέλιξη του έργου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Κι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από γεγονότα. 
Πρώτον, εκδόθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας για τον περιμετρικό δρόμο. Το θέμα αυτό τελείωσε. 
Δεύτερον, γίνεται η παρακατάθεση των χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις που προβλέπουν οι δικαστικές αποφάσεις μέσα στο Μάρτιο. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Τρίτον, εκδίδεται πράξη του υπουργικού συμβουλίου τις προσεχείς ημέρες για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και για άρση απαλλοτριώσεων στην περιμετρική. 
Συγκεκριμένα, θα έχομε συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις στο τμήμα από την οδό Αθηνών έως τον κόμβο Καρέλια σε μήκος 500 μέτρων και στον κόμβο της Αγιάννας. Από την άλλη πλευρά, μερική ανάκληση απαλλοτριώσεων θα έχουμε στον κόμβο της οδού Σπάρτης.
Τέταρτον, ξεκινά μέσα στο Μάρτιο το δίδυμο βάθρο για τις δύο γέφυρες του Νέδοντα, μία εισόδου και μία εξόδου. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Καλαμάτας θα παραχωρήσει τμήμα ιδιοκτησίας του (πάνω από τη ΔΕΥΑΚ), προκειμένου να διευκολύνει την άμεση έναρξη του έργου. 
Πέμπτον, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες στο τμήμα Αντικάλαμος- Κόμβος Καρέλια.
Συνοψίζοντας ο εθνικός δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σπερχογεία μέσα στο 2011, ενώ η περιμετρική οδός της Καλαμάτας θα είναι έτοιμη μέσα στο 2013. Παράλληλα, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ εγκρίθηκαν και οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ" 25/02/2011

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ - ΤΣΑΚΩΝΑ Προσπάθεια του υπουργείου να εξασφαλίσει τα χρήματα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/02/2011

Εντυπωσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι από τον αυτοκινητόδρομο ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΣΤΗΝ “Ε” Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/02/2011

«Φεύγει» ξανά ο δρόμος στο Δερβένι - Ορατός ο κίνδυνος αποκοπής της Μεσσηνίας

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Παραθύμωσε ο γαρμπής στην Πύλο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/02/2011

Δύο πανελλήνια ιατρικά συνέδρια στη Μεσσηνία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/02/2011

Εντατικά ο αυτοκινητόδρομος “ΚΑΤ-ΕΝΤ-ΚΑΒΕΡ” ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΤΣΟΥΚΑΛΕΪΚΑ

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στα όρια της Μεσσηνίας, σ’ όλο σχεδόν το μήκος του, από την Τσακώνα μέχρι τη Σπερχογεία. Στα Τσουκαλέικα το εντυπωσιακό
“κατ-εντ-κάβερ“ αλλάζει μορφή μέρα με τη μέρα, ενώ λίγο πιο κάτω στη γέφυρα έπεσε το κατάστρωμα και κυκλοφορείται το ρεύμα ανόδου προς την Τσακώνα. Ακόμα και χθες που έβρεχε στην περιοχή, οι εργασίες συνεχίζονταν. Στον Αγιο Φλώρο, στη νέα κοίτη Παμίσου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας.
Στην υφιστάμενη εθνική οδό μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και διασταύρωσης προς Πλατύ, όπου ο αυτοκινητόδρομος θα περάσει από κάτω με βύθισμα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γέφυρας και γίνονται εργασίες σύνδεσής της με το δρόμο. Ετσι την επόμενη εβδομάδα, αν το επιτρέψει ο καιρός, θα καταργηθεί η μικρή παράκαμψη - παραλλαγή και η κυκλοφορία θα επανέλθει στην ευθεία, πάνω από τη γέφυρα πλέον.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/02/2011

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ




e-farmer Αγρότες με iphone


Οσοι είναι από την Καλαμάτα ξέρουν από καλό λάδι, σύμφωνα με την παλιά γνωστή διαφήμιση. Στις μέρες όμως, κάποιοι από αυτούς δεν αρκούνται σε αυτό και αποφάσισαν να μάθουν και από καλό... iphone. «Είμαι νέος παραγωγός, επομένως είμαι πολύ πιο εξοικειωμένος με τα smartphone και τις επιλογές τους παρά με την ίδια τη διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας»,λέει ο 25χρονος παραγωγός κ. Κωνσταντίνος Σαμπαζιώτης, ένας από τους 35 ελαιοπαραγωγούς από τη Μεσσηνία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα e - farmer.
Ο κύριος Σαμπαζιώτης καταγραφεί στο i - phone του όλες τις ενέργειες που κάνει στα χωράφια του, όπως λίπανση, πότισμα και κλάδεμα και δέχεται mail με τις συμβουλές των γεωπόνων / administrator του προγράμματος. «Πρόκειται για εφαρμογή όπου οι παραγωγοί καταγράφουν τα πάντα όσον αφορά την παράγωγη τους. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων, η οποία έχει καταγεγραμμένα όλα τα αγροτεμάχια των παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο υπεύθυνος γεωπόνος τα αξιολογεί και τους συμβουλεύει ανάλογα» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λύρης, διευθυντής του τομέα πρωτογενούς παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
«Το εφαρμόζουμε πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο και σε λίγο καιρό θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα. Πάντως όσοι παραγωγοί το χρησιμοποιούν ως τώρα δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι. Βοηθάει και αυτούς να έρχονται τακτικά σε επαφή με τον γεωπόνο, αλλά και εμάς να έχουμε μια συνολική εικόνα της καλλιέργειας κάθε χρονιάς».
Προφανώς για να πετύχει μια τέτοια πρωτοβουλία χρειάζεται όσοι συμμετέχουν να μην αντιμετωπίζουν την τεχνολογία και τα smartphones σαν κάτι το εξωτικό. Οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γνώριζαν ήδη την Πιστοποιημένη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας Ελιάς, που περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη καταγραφή των καλλιεργητικών φροντίδων.
«Μόνο που φυσικά πριν το e - farmer αρκούνταν στο γνωστό... τεφτέρι του ελαιπαραγώγού» λέει ο κ. Λύρης. «Αν υπάρχει κάτι που δεν αρέσει στους παραγωγούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να ενημερώνουν σχολαστικά το τεφτέρι τους. Οσοι ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είδαν τη δουλειά τους να γίνεται ευκολότερη» συμπληρώνει.
«Η αμεσότητα της επικοινωνίας είναι πολύ μεγάλο συν αλλά δεν είναι το μοναδικό. Μέσα από το e - farmer, μπορώ να έχω γρήγορα και ακριβή στοιχεία για όλη την πορεία της συγκομιδής μου χωρίς να βασίζομαι στην μνήμη μου ή στα παλιά κιτάπια» σχολιάζει ο κ. Σαμπαζιώτης.
Φυσικά η ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι ο μόνος τομέας όπου η τεχνολογίες μπορούν να λύσουν τα χέρια των καλλιεργητών που είναι διατεθειμένοι να την χρησιμοποιήσουν. «Μέσα στους στόχους μας είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε μια παρόμοια εφαρμογή για τη μετεωρολογία. Ο γεωπόνος δεν πρέπει να αρκείται στο συμβουλευτικό του ρόλο αλλά όπου γίνεται να δρα και προληπτικά. Φανταστείτε να υπάρχει η δυνατότητα οι καλλιεργητλές να ενημερώνονται άμεσα για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η χαλαζόπτωση» καταλήγει ο κ. Λύρης.

"ΤΟ ΒΗΜΑ online" 22/02/20``

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ “ΑΡΧΕΛΩΝ” 941 φωλιές χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2011

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ - ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Μόνο η προστασία της Αβίας έχει μελετητική ωριμότητα ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2011

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος στο Cilentο: Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος στο Cilentο: Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων

Με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημήτριο Π. Καφαντάρη, αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα επισκεφθεί το Cilento της Ιταλίας από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της τρίτης συνάντησης του δικτύου των εμβληματικών κοινοτήτων για τη μεσογειακή διατροφή. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφολογίας και Διευθύντρια του συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Αντωνία Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Modena και Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens Andrea Nanetti καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της εμβληματικής Πόλης της Κορώνης Ιωάννης Παπασαραντόπουλος και η Αναστασία Γιαλλελή στέλεχος του Δήμου Πύλου-Νέστορος-Γεωπόνος. Την αντιπροσωπεία θα πλαισιώνουν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στην παρέμβασή του στην συνάντηση του Cilento ο κύριος Καφαντάρης θα προτείνει τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, το οποίο θα χαράζει στρατηγική, ακολουθώντας πιστά την απόφαση της Unesco, εναρμονισμένη με τις εθνικές στρατηγικές, αλλά στο εν λόγω όργανο κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, τη δημιουργία μιας κοινής γραμματείας, υπεύθυνης για την υλοποίηση της στρατηγικής του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα επεξεργάζεται τις προτεινόμενες προτάσεις. Τέλος, τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων στις τέσσερεις γλώσσες για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τη διεύρυνσή της σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως είχε συζητηθεί στη Συνάντηση της Soria. Ο κύριος Καφαντάρης θα προτείνει επίσης να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Ιουνίου στην Κορώνη Συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών που έχουν σχέση με τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λαογράφων όπως του γνωστού Μουσικολόγου-Λαογράφου Παναγιώτη Μυλωνά, κ.α.
Μετά από την επιστροφή της αποστολής από το Cilento απόφαση του Δημάρχου είναι να διοργανωθεί ημερίδα στην Κορώνη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, προκειμένου να γνωστοποιηθούν η αξία και οι προοπτικές της ως αγαθό άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που η προστασία και ανάδειξή του αποτελεί εθνική υπόθεση.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Introducing Costa Navarino (Παρουσιάζοντας το Costa Navarino)

http://firstnews.co.uk/tv/index.php?vid=27&cat=4

πατήστε και στο TRAVEL για να δείτε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου στις μικρές ρεπόρτερ.

Στην αντεπίθεση ο Μαλαπάνης για το Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"

28.5 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο στην Πελοπόννησο

"ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ" 21/02/2011

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Καταργήσεις μικρών σχολείων θα προταθούν στη Μεσσηνία

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2011

Μεγάλη ανταπόκριση πολιτών στη δενδροφύτευση του Ταϋγέτου

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2011

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Εξειδικευμένο προσωπικό κι έλλειψη πόρων τα προβλήματα ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΚΗΣ ΔΑΡΣΑΚΛΗΣ



Συγκεκριμένες ειδικότητες, εξειδικευμένο κι έμπειρο προσωπικό, χρειάζεται ο νέος Δήμος Πύλου - Νέστορος για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τάκης Δαρσακλής. Για το δεματοποιητή των σκουπιδιών στον “Αγιο Νικόλαο“ εκτιμά ότι θα δουλέψει κι επισημαίνει πως αναζητείται η εξεύρεση άλλου πιο κατάλληλου χώρου, που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης.
Παρατηρεί ότι αποτελεί στοίχημα για το δήμαρχο η λύση του προβλήματος της Κορώνης με το βιολογικό, κάνει λόγο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας του δήμου και σημειώνει πως «η έλλειψη πόρων θα είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να φρενάρει την προσπάθειά μας και την  ανάπτυξη του δήμου».


 
 Ποιες είναι οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο νέο δήμο;
«Είναι να οργανωθούμε, να μπούμε σε μία τάξη. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάποιες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως η Πολεοδομία, το Γενικό Πολεοδομικό, η αγροτική ανάπτυξη. Θέματα που θέλουν και οργάνωση και ειδικευμένο προσωπικό, ενώ παίζονται και πολλά συμφέροντα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν δε δουλέψουν αυτές οι υπηρεσίες, θίγονται οι δημότες. Αν δεν μπορεί η Πολεοδομία της περιοχής να τους εξυπηρετήσει και κλείσει, αν δεν μπορούν τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης να τους βοηθήσουν, θα έχουμε προβλήματα». 
 
 Εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει, ιδιαίτερα για την Πολεοδομία;
«Το εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολύ λίγο στους περιφερειακούς δήμους, ιδιαίτερα στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Δεν έχει γίνει κατανομή του προσωπικού από τη Νομαρχία. Το να έχεις περισσότερους διοικητικούς από ό,τι χρειάζεσαι, δε νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ειδικότητες, έμπειρο προσωπικό». 
 Αναφερόσαστε στην Πολεοδομία;
«Οχι μόνο στην Πολεοδομία, αλλά και στη γεωργική ανάπτυξη. Για τα γραφεία αυτά που έχουν γεωπόνους, ειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία σε θέματα και προγράμματα, δεν έχει γίνει κατανομή, ώστε να έρθουν 2- 3 άτομα να βοηθήσουν το δήμο. Και από την ΤΥΔΚ θα έπρεπε να γίνει μία υποχρεωτική κατανομή να μην πάνε όλοι στο Δήμο Καλαμάτας. Εμείς σε επίπεδο Πολεοδομίας έχουμε έλλειψη μηχανολόγου και σύμφωνα με το νόμο του “Καλλικράτη“, αφού μπορούμε να διευκολυνθούμε από γειτονικό δήμο, κάναμε ένα έγγραφο στο Δήμο Τριφυλίας και θα μας στέλνει άτομο ειδικευμένο για μπορεί να ελέγχει τα μηχανολογικά. Τέτοια θέματα θα έπρεπε να τα έχει λύσει ο “Καλλικράτης“, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε από την πρώτη μέρα. Παρόλα αυτά, παρά τις αντιξοότητες με κατάθεση ψυχής των υπαλλήλων του δήμου, των μηχανικών, μπορούμε και λειτουργούμε την Πολεοδομία. Λειτουργεί υποτυπωδώς, γιατί η ΕΠΑΕ λειτουργεί όπως λειτουργούσε, όπως και το ΣΧΟΠ, σε επίπεδο νομού. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει. Εμείς θα προτιμούσαμε να υπάρχει μία ΕΠΑΕ, όπου λειτουργεί Πολεοδομία».
 
Ησασταν απ’ αυτούς που είχαν ενστάσεις για τον “Καλλικράτη“. Εξακολουθούν να υπάρχουν;
«Αν λυθούν αυτά τα θέματα, γιατί οι ενστάσεις που είχα τότε και έχω και τώρα, είναι ότι, αν δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό σ’ όλους τους τομείς με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους δήμους, θα έχουμε προβλήματα. Όχι μόνο σε επίπεδο Πολεοδομίας, αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας. Είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται. Αναφέρομαι σε επέκταση Γενικού Πολεοδομικού, σε διορθώσεις σχεδίων πόλεων κ.λπ. που πρέπει να κάνουμε, - το σχέδιο πόλης της Κορώνης θέλει αναθεώρηση - σε επεκτάσεις σχεδίων. Τέτοια θέματα, αν δεν έχεις ειδικευμένο προσωπικό, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να τα προχωρήσεις».
 
 Τα ζητήματα της εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν ξεπεραστεί;
«Αυτή τη στιγμή πάμε σε εξυπηρέτηση των αλλοδαπών σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, θα πρέπει να φύγει ένας αλλοδαπός από την Κορώνη για να κάνει τα χαρτιά και να κατέβει στην Πύλο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία, θα χρειαστεί μια μέρα ο άνθρωπος αυτός για να εξυπηρετηθεί. Ενώ θα μπορούσε να παραμείνει όπως ήταν ή να πάει σε επίπεδο Περιφέρειας». 
 Με τους υπόλοιπους δημότες τι γίνεται, εξυπηρετούνται;
«Οι πρώην δημοτικές ενότητες εξυπηρετούνται, καθώς έχουν παραμείνει τα ΚΕΠ στην περιοχή τους. Έχουν παραμείνει  κάποιοι διοικητικοί, μπορεί να γίνει πληρωμή νερού και διαχείρισης όλων των χαρτιών που χρειάζεται ο καθένας από το δήμο του, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο».
 Με τα σκουπίδια τι γίνεται; Θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής στον Αγιο Νικόλαο;
«Εχουμε πάρει απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο μπαλοποιητή, που θέλει διόρθωση στον προγραμματισμό του για τη συμπίεση. Πιστεύω ότι θα λυθούν όλα αυτά».
 
Εξετάζεται η μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο. Μπορεί να γίνει
«Εχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο για να αναζητήσει, αν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος. Θα πρέπει να πληρούνται  κάποιες  προϋποθέσεις. Καλό θα είναι να βρεθεί».
 
 Κανείς, όμως, δε θέλει τα σκουπίδια και το δεματοποιητή στον τόπο του.
«Αν υπάρχει  κάποιος  καλύτερος χώρος θα μετακινηθούμε εκεί. Υπάρχει και το πρόβλημα του ότι είμαστε νότια, στην άκρη. Μετά την αποκομιδή που κάνουμε και δημιουργούνται μπάλες, θα πρέπει αυτές να μεταφέρονται σ’ ένα σταθμό μεταφόρτωσης. Δηλαδή, θα υπάρχει το παράδοξο τα σκουπίδια να πηγαίνουν νότια και μετά να ξανανεβαίνουν βόρεια με τις μπάλες. Είναι κάποιες χιλιομετρικές  αποστάσεις που θα διανύονται και θα υπάρχουν έξοδα, τα οποία θα μπορούν να αποφευχθούν».
 
Κάποια μεγάλα έργα που αποτελούν προτεραιότητα και που μπορούν να ξεκινήσουν φέτος;
«Εμείς αυτή τη στιγμή θα μπούμε σε επίπεδο αναπτυξιακού προγράμματος. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν τα έργα που ήδη εκτελούνται, υπάρχει στόχος και στοίχημα από το δήμαρχο να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα της Κορώνης με το βιολογικό. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα ωφελήσει την περιοχή της Κορώνης. Τα έργα των βιολογικών της Πύλου και της Χώρας έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Θα ολοκληρωθεί και το αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας του δήμου όπως ορίζεται, και κει επάνω θα μπορούμε να συζητήσουμε σ’ όλους τους τομείς. Το ζητούμενο είναι
με την οικονομική κρίση που υπάρχει, κατά πόσο θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους». 
 Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ετσι δεν είναι;
«Είναι πολύ δύσκολα, γιατί οι ΚΑΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 25% λιγότεροι. Επομένως και η συντήρηση θα είναι δύσκολη. Και ο δήμος μας έχει από αρχαιολογικά θέματα, παράλια, τουρισμό, αγροτική οικονομία. Έχει από όλα. Δεν είμαστε αγροτικός δήμος. Οπότε όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα δούμε ενιαία. Η έλλειψη πόρων θα είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να φρενάρει την προσπάθειά μας και την ανάπτυξη του δήμου».

Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2011




Ο νέος κόμβος της Αλλαγής


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου Πύλου - Νέστορος ΜΕΤΑΞΎ του Δημάρχου κου Δημητρίου Π. Καφαντάρη και των Διευθυντών – Προϊσταμένων όλων των Σχολείων του Δήμου.
Σκοπός της σημερινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος ήταν το να συζητηθούν θέματα εκπαίδευσης και συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργικά, κτιριακά και οικονομικά που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του Δήμου ενόψει της σύστασης των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Καταγράφηκαν τα προβλήματα των σχολείων ώστε να ενημερωθεί τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Πρόεδροι των υπό σύσταση Σχολικών Επιτροπών και να πραγματοποιηθεί ομαλά η μετάβαση στα νέα δεδομένα των εν λόγω Επιτροπών. Πιο αναλυτικά, οι Διευθυντές – Προϊστάμενοι των τοπικών σχολείων παρουσίασαν την τωρινή οικονομική τους κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα (για παράδειγμα απλά ζητήματα συντήρησης των κτιριακών μονάδων όπως η αλλαγή κουφωμάτων, το βάψιμο των αιθουσών κτλ.).
Ο Δήμαρχος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα εν λόγω προβλήματα και έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις καθώς και τις εγγυήσεις για την αμεσότερη επίλυσή τους.
Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση και δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για την καλύτερη επίλυση όλων των ζητημάτων.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΘΩΝΗΣ Στο στόχαστρο των «συνενώσεων - ιδρύσεων» σχολικών μονάδων

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/02/2011

Μετράει ζημιές η περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος


"ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ" 20/02/2011

Η κινεζική μαφία σπέρνει τον τρόμο ΜΕ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Νέο πεδίον δόξης λαμπρόν φαίνεται ότι βρήκε η κινεζική μαφία και στη Μεσσηνία, μετά και την τρίτη απαγωγή, μόλις πριν από τέσσερις ημέρες από την περιοχή της Μεσσήνης, μέσα σε λίγους μήνες Κινέζου υπηκόου για λύτρα. 
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί από την πλευρά της Αστυνομίας, με βάση της την Αθήνα, η «κίτρινη» μαφία δραστηριοποιείται, δουλεύει, εισπράττει και κινείται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, πάντα, όμως, σε σχέση με τα κινεζικά καταστήματα που υπάρχουν ανά τη χώρα. Προς το παρόν, θύματά της είναι οι ίδιοι οι Κινέζοι έμποροι και επιχειρηματίες που καταγράφουν αξιόλογη πορεία στην Ελλάδα.

Οι Κινέζοι κακοποιοί, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους, εντοπίζουν και απάγουν κατά κύριο λόγο συμπατριώτες τους, αν και πλέον φαίνεται ότι αρχίζουν και συμμετέχουν σε «μεικτές» συμμορίες, όπως αποδεικνύει απαγωγή που έγινε στην Πάτρα, με πρωταγωνιστές Κινέζους και Μπαγκλαντεσιανούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», η κινεζική μαφία στην Αθήνα διαιρείται σε τρεις ομάδες, τα μέλη των οποίων δεν ξεπερνούν τους εξήντα κακοποιούς, ενώ δραστηριοποιούνται σε δύο τομείς:
Στις απαγωγές με λύτρα, τα οποία κατατίθενται σε τράπεζες στην Κίνα ή καταβάλλονται σε ελληνικές τράπεζες. Στην παροχή «προστασίας» στα κινεζικά μαγαζιά, εισπράττοντας διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τους ιδιοκτήτες – εφόσον, βέβαια, εκείνοι υποκύψουν στις πιέσεις, διότι οι Κινέζοι επιχειρηματίες δεν υποκύπτουν εύκολα στις απαιτήσεις των κακοποιών.
Προς το παρόν, για τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας ο εντοπισμός των Κινέζων κακοποιών είναι εύκολος, πράγμα που ξεκινά από το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε Κινέζος εντοπίζεται άνετα από τους αστυνομικούς, εξαιτίας των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών του.
Τα μέλη της κάθε ομάδας κακοποιών περνούν ελάχιστο χρόνο στα στέκια τους. Ασχολούνται κυρίως με το να παρακολουθούν στενά τον τζίρο κάθε Κινέζου επιχειρηματία τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.
Στα χέρια τους η επαρχία
Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές Ασφαλείας και, κυρίως, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, καταδεικνύουν ότι η κινεζική μαφία στην Ελλάδα εισπράττει τεράστια χρηματικά ποσά από τις απαγωγές. Τα δε μέλη της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προέρχονται από την ίδια εταιρεία κακοποιών της Κίνας. Πάντως, οι τρεις μέχρι σήμερα απαγωγές που έγιναν με κέντρο τη Μεσσηνία εξιχνιάστηκαν από τις αστυνομικές Αρχές.
Η πρώτη περίπτωση ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν περιπολικό που εκτελούσε υπηρεσία στις 5.00 το πρωί στα Φιλιατρά είδε έναν Κινέζο που ζητούσε βοήθεια. Στο αστυνομικό τμήμα που τον μετέφεραν, με τη βοήθεια μεταφραστή τούς αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής. Ο 38χρονος Κινέζος διατηρούσε επιχείρηση στη Γαστούνη Ηλείας και στις 15 Σεπτεμβρίου τον απήγαγαν τέσσερις συμπατριώτες του. Τον φόρτωσαν σε ένα αυτοκίνητο και τον μετέφεραν σε διάφορα σημεία της περιοχής των Φιλιατρών. Όταν τον απήγαγαν, του άρπαξαν και τα 30.000 ευρώ που είχε πάνω του.
Τη συγκεκριμένη απαγωγή είχε δει, όμως, ένας πολίτης, ο οποίος και συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και ενημέρωσε την Αστυνομία. Από τα στοιχεία του αυτοκινήτου βρέθηκε ότι το όχημα ανήκε σε Κινέζο που διέμενε στην Καρδαμύλη. Έτσι, οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας κατάφεραν να φτάσουν στη σύλληψη του ενός εκ των απαγωγέων.
Στις 18 Οκτωβρίου του 2010 σημειώθηκε μία ακόμα απαγωγή, αυτή τη φορά στη Μεσσηνία. Θύμα της, μια Κινέζα επιχειρηματίας, για την οποία τα μέλη της μαφίας αξίωσαν και πέτυχαν να εισπράξουν το ποσό των 170.000 ευρώ από μέλη της οικογένειάς της στην Κίνα. Οι συγγενείς της κατέθεσαν το ποσό αμέσως σε λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας στην Κίνα, το οποίο και... άρπαξαν τα μέλη της μαφίας.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη βοήθεια μεταφραστή και μετά πολλών κόπων, πέτυχε να... λύσει τη γλώσσα της Κινέζας, μια και το θύμα είπε μερικά μόνο πράγματα στους αστυνομικούς. Η Κινέζα βρέθηκε, τελικά, να περιφέρεται στην εθνική οδό Καλαμάτας - Πύλου, αφού πλέον οι απαγωγείς της την είχαν αφήσει ελεύθερη.
Και σ’ αυτή την απαγωγή οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Κινέζο, ενώ διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα με την προαναφερθείσα απαγωγή.
Η τρίτη απαγωγή συνέβη μόλις την περασμένη Πέμπτη στη Μεσσήνη, όπου σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, τέσσερα άτομα κινέζικης καταγωγής απήγαγαν 39χρονη ομοεθνή τους έξω από το σπίτι της στη Μεσσήνη. Όπως έγινε γνωστό, οι απαγωγείς είχαν σκοπό να ζητήσουν λύτρα από το σύζυγό της, ο οποίος ασκεί εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, λίγο μετά τις 9.00, στη Μεσσήνη, όταν η 39χρονη επέστρεφε στο σπίτι της. Οι τέσσερις δράστες με δύο αυτοκίνητα την περίμεναν και αφού της επιτέθηκαν, την ακινητοποίησαν και την έβαλαν στο πορτμπαγκάζ του ενός αυτοκινήτου, στο οποίο επιβιβάσθηκαν τα δύο άτομα κινέζικης καταγωγής. Στο δεύτερο αυτοκίνητο επιβιβάστηκαν οι άλλοι δύο.
Πολίτης, όμως, που βρισκόταν στην περιοχή αντιλήφθηκε την απαγωγή της γυναίκας και ειδοποίησε την Αστυνομία. Αμέσως ξεκίνησαν εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις και στις 10.00 περίπου το βράδυ το ένα από τα δύο αυτοκίνητα εντοπίσθηκε στα Παραδείσια της Αρκαδίας.
Οι αστυνομικοί σε μπλόκο που είχαν στήσει έκαναν σήμα στο αυτοκίνητο να σταματήσει, αλλά οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα επί της νέας εθνικής οδού, έχοντας κατεύθυνση προς Τρίπολη.
Στην επιχείρηση και στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από Μεσσηνία, Αρκαδία και Αργολίδα. Το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στη συνέχεια κοντά στη σήραγγα του Αρτεμισίου, όπου οι δύο δράστες το εγκατέλειψαν προκειμένου να γλυτώσουν τη σύλληψη.
Οι αστυνομικοί με έκπληξη, όταν άνοιξαν το πορτμπαγκάζ, αντίκρισαν την 39χρονη γυναίκα δεμένη χειροπόδαρα και φιμωμένη με αυτοκόλλητη ταινία.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης "ΘΑΡΡΟΣ" 20/02/2011