Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Επίσκεψη αποστολής Δήμου Πύλου - Νέστορος στην Κύπρο


Εικοσαμελής αποστολή του Δήμου Πύλου – Νέστορος με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καφαντάρη και αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο,  Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης, τυποποιητές λαδιού και κρασιού, καθώς και δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε της Μεσσηνίας θα επισκεφτεί το διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου την Κύπρο.  Η αντιπροσωπεία είναι προσκεκλημένη από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορούντας στα πλαίσια της αδελφοποίησης που είχε πραγματοποιηθεί το 2003 μεταξύ της Κοινότητας Ορούντας και του τέως Δήμου Μεθώνης η οποία ακολουθεί και υφίσταται στο νέο Δήμου Πύλου – Νέστορος ως διάδοχη κατάσταση. Η Κυπριακή Κοινότητα βρίσκεται στα διοικητικά όρια της επαρχίας Λευκωσίας.
Σκοπός της μετάβασης είναι η γνωριμία των τοπικών παραγόντων της Ορούντας με τη νέα ηγεσία του Δήμου Πύλου-Νέστορος ώστε η αδελφοποίηση να παραμείνει ενεργή με δράσεις που έχουν να κάνουν με το πολιτισμό, την παιδεία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καφαντάρης με τον Κοινοτάρχη Ορούντας κ. Νίκο Θεμιστοκλέους θα εγκαινιάσουν από κοινού το νέο διαμορφωμένο χώρο της εισόδου της πόλεως. Εκτός από τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Λευκωσία όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τη Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και για τους τυποποιητές συνάντηση εργασίας στο ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο). Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί μια Κύπρο-Μεσσηνιακή βραδιά γευσιγνωσίας, όπου τυποποιητές του Δήμου μας θα εκθέσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, προβλέπεται επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία στην Κοινότητα Όμοδος και στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου που βρίσκεται στην περιοχή.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιτυχόντες Λυκείων Χώρας, Κορώνης, Μεθώνης




Εκλεψαν 3 καταστήματα στη Μεθώνη


Χρήματα από τις ταμειακές μηχανές και… μπίρες απ‘ τα ψυγεία άρπαξαν οι κλέφτες που χθες τα ξημερώματα χτύπησαν τουλάχιστον 3 καταστήματα στη Μεθώνη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία, από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.30 το πρωί οι διαρρήκτες έδρασαν ως εξής: Παραβίασαν ένα παράθυρο καφετέριας και έκλεψαν 450 ευρώ από την ταμειακή μηχανή και 9 μπουκάλια μπίρας από το ψυγείο. Παραβίασαν επίσης ένα παράθυρο εστιατορίου απ‘ το οποίο άρπαξαν ένα λάπτοπ και 150 ευρώ από την ταμειακή. Τέλος, διέρρηξαν την πίσω πόρτα αναψυκτηρίου και “σήκωσαν“ 300 ευρώ και... άγνωστο πόσες μπίρες. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την αυξημένη εγκληματικότητα, καθώς οι κλοπές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, όπως μας μεταφέρουν αναγνώστες. 

Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/08/2011

Συνέλευση της επιτροπής ένταξης μεταναστών του Δήμου Πύλου-Νέστορος


















Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της Πύλου η πρώτη συνέλευση της επιτροπής ένταξης μεταναστών του Δήμου Πύλου-Νέστορος , στην οποία παραβρέθηκαν μέλη της επιτροπής, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Χαραμαράς, ο Διοικητής του Α.Τ. Πύλου κ. Δημήτρης Γιαλαμάς, η υπεύθυνη εκπαίδευσης μεταναστών κ. Χριστίνα Κανελλοπούλου και καταρτιζόμενοι του προγράμματος «Οδυσσέας». 
Κύριο θέμα της συνέλευσης αποτέλεσε η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας Ένταξης Μεταναστών. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απονομή  των πιστοποιητικών Δια Βίου Μάθησης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» : εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από το Κ.Ε.Ε. του Νομού Μεσσηνίας. 
Οι επωφελούμενοι του προγράμματος εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ευαισθητοποίηση του Δήμου για τη στήριξη δράσεων και προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνική και εν δυνάμει επαγγελματική τους ζωή στον τόπο μας. Η γλωσσική κατάρτιση καθώς και οι ευρύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες  συνιστούν «καλό αγωγό» πολιτισμού και πολιτιστικών συναλλαγών, που, με την σειρά τους, εξασφαλίζουν σε μείζονα βαθμό την ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ατόμων - και πάλι, όχι μόνο στη σύγχρονη πραγματικότητα μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, αλλά ίσως κυριότερα, στη σύγχρονη πραγματικότητα ενός διαπολιτισμικού πλέγματος ψυχοκοινωνικών, ηθικών και θρησκευτικών στοιχείων, η πιθανή διαπάλη των οποίων μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια των ομάδων που συναντώνται. 
         Από την πλευρά του ο Δήμος Πύλου-Νέστορος στηρίζει και θα συνεχίσει να συμμετέχει σε προγράμματα, όπως ο  «Οδυσσέας» και σε κοινοτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εκπαίδευση, στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και στην αύξηση της αυτοεκτίμησής τους  χωρίς προκαταλήψεις, προβλήματα αποκλεισμού και ρατσισμού!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πιάστηκαν με τσιγαριλίκια στην Πυλία





Στη σύλληψη δύο ανδρών για κατοχή ινδικής κάνναβης προχώρησαν άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας 25χρονος έχοντας στην κατοχή του ένα τσιγαριλίκι και 2,5 γρ. χασίς και ένας 43χρονος με δύο τσιγαριλίκια και 7,3 γρ. χασίς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/08/2011




Επιτυχόντες Λυκείου Πύλου


Επώνυμο Όνομα Όν. Πατρός Όν. Μητρός Σχολή Επιτυχίας
ΑΛΕΥΡΑ ΟΛΓΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡ 123 ΠΟΛΙΤ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΑΣΙΑ 201 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΗΜ.
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ 181 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) ΗΜ.
ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΝΑ 654 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΗΜ.
ΓΚΡΙΝΤΙΝΑ ΞΕΝΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΝΑΤΑΛΙΑ 637 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΓΟΥΡΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤ 269 ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΗΜ.
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 737 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΗΜ.
ΔΙΠΛΑΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙ 210 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΚΟΖΑΝΗ) ΗΜ.
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑ 221 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΑΛΔΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ 315 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΚΑΛΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΘΗ 330 ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΚΑΡΑΓΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 319 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 607 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 319 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΚΑΡΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 400 ΟPΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ) ΗΜ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑ 164 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ(ΒΟΛΟΣ) ΗΜ.
ΛΑΠΠΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤ 750 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ & ΣΧΕΔ.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΗΜ.
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝ 216 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΗΜ.
ΛΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 352 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΜΑΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 201 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΗΜ.
ΜΠΕΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 283 ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑ 453 ΠΟΛ. ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΗΜ.
ΝΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑ 181 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) ΗΜ.
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 295 ΙΑΤPΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤ 262 ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛ 870 ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ.
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑ 215 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗPΟΦΟPΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 312 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ ΗΜ.
ΤΟΜΑΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ 107 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΗΜ.
ΤΣΑΓΚΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΕΥΔΟΚΙΑ 487 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.
ΤΣΙΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΑΝΘΗ 207 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) ΗΜ.
ΧΑΡΑΜΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΣΙΝΗ 155 ΧPΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜ.& ΤPΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜ.
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 589 ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΜ.









«ΠΑΙΔΙ» ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ενιαίο μέτωπο για να μην υποβαθμιστεί η Μεσσηνία


Προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου μετώπου ενάντια στην κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών στη Μεσσηνία έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα οι 6 δήμαρχοι της Μεσσηνίας.
“Παιδί” της “κίνησης των 6” - όπως έσπευσαν ορισμένοι να την ονομάσουν- είναι και το κείμενο διαμαρτυρίας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο παρουσιάζει συνοπτικά την διοικητική και κατ‘ επέκταση κοινωνική υποβάθμιση της Μεσσηνίας. Παράλληλα τόσο οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του νομού, όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης έχουν με τη σειρά τους κάνει λόγο για την ανάγκη συντονισμένων δράσεων κόντρα στην υποβάθμιση των δομών της περιοχής. Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Πελοποννήσου διά της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου προσπαθεί με... άγαρμπο τρόπο να υποβαθμίσει αυτή την προσπάθεια καλώντας τους δημάρχους να αναλογιστούν πρώτα αυτοί τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Εκθεση εικαστικών στο σπίτι του Τσικλητήρα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/08/2011

Ερευνητικό πρόγραμμα για σπάνιο χαμαιλέοντα στη Γιάλοβα



Ερευνητικό πρόγραμμα για τον σπάνιο χαμαιλέοντα της Γιάλοβας θα υλοποιήσει στη συγκεκριμένη περιοχή της Πυλίας ώς το τέλος του χρόνου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Το πρόγραμμα, που διεξάγεται σε συνεργασία της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχει ως στόχο την καταγραφή του πληθυσμού του είδους στην περιοχή Γιάλοβας, Πύλου και τη μελέτη της βιολογίας του.
Προβλέπει δε και σύλληψη ατόμων χαμαιλέοντα για μαρκάρισμα και επαναπελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/08/2011

ΔΗΜΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Καθιερώνεται «Αριστείο Επιστημών»



Στην καθιέρωση «Αριστείου Επιστημών» συνεργάστηκε ο Δήμος Μεσσήνης με τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος και τον Ομιλο UNESCO Καλαμάτας.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, από το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο και το φυσικό και δημοτικό σύμβουλο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Βασίλη Δικαιουλάκο, πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Καλαμάτας.
Οπως τονίστηκε, ειδικότερα, ο θεσμός αφορά την
βράβευση ανά διετία ενός ή δύο διακεκριμένων επιστημόνων ηλικίας μέχρι 45 ετών.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εκθεση φωτογραφίας στη Γιάλοβα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/08/2011

"Βραδιά πολιτισμού" σήμερα στο Χωματερό


"Βραδιά πολιτισμού" διοργανώνεται απόψε για 6η συνεχή χρονιά στο Χωματερό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωματερού "Αγιοι Θεόδωροι". Στις 9 το βράδυ, θα ξεκινήσει η εκδήλωση με τίτλο "Μνήμη και μνημεία Βυζαντινού Πολιτισμού της Μεσσηνίας".
Μετά από ένα οδοιπορικό στα βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας θα ξεκινήσει η παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου Παναγιώτας Κατσίβα "ΙΜ - Παναγιά Κριβιτσιανή - Αγιοι Θεόδωροι". Η παρουσίαση θα γίνει από τη βραβευμένη συγγραφέα Ελένη Λαδιά και την Πόπη Μαράντου φιλόλογο - διευθύντρια του Γυμνασίου Κορώνης, στον ανακαινισμένο Πολιτιστικό Πολυχώρο Χωματερού.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/08/2011

ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - ΡΩΜΑΝΟΥ Πάνω από 10 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις ζητεί ο εργολάβος


Πάνω από... 10 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις διεκδικεί ο ανάδοχος του πολύπαθου έργου του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, προϋπολογισμού 17,8 εκ. ευρώ: Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση για το ΕΣΠΑ. Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για αδυναμίες στη διοίκηση του προγράμματος και κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης έχει συγκροτήσει επιτροπή από υπηρεσιακά στελέχη της υπηρεσίας (Μιχάλη Σμυρνιώτη, Αντώνη Παπαδημητρίου, Κυριάκο Καλογήρου), προκειμένου να ερευνήσει το βάσιμο των απαιτήσεων του αναδόχου για τη ματαίωση διάλυσης της εργολαβίας. Ο ανάδοχος, που αρχικά είχε υποβάλει αίτηση διάλυσης, με την αίτηση ματαίωσης απαιτεί ένα ποσό (πάνω από 10 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη) για θετικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις καθυστερήσεις στην έναρξη και τη διακοπή των εργασιών.
Η επιτροπή θα κρίνει αν θα πρέπει να του δοθεί ποσό αποζημίωσης και πόσο, όλο ή μέρος αυτού που ζητάει. Καθυστερήσεις υπήρξαν από τις απαλλοτριώσεις και από την αδυναμία εκταμίευσης λόγω της μετάβασης από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ και έγκρισης συμπληρωματικών εργασιών που υλοποιήθηκαν.

Γ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/08/2011

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος σχετικά με τα φαινόμενα επιθέσεων λιστών σε δημότες


Η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την ασφάλεια των δημοτών στον Δήμο Πύλου-Νέστορος αυτή την περίοδο είναι ότι χειρότερο έχει να επιδείξει η πολιτεία και η αστυνομία όσο αφορά τον ρόλο τους στη προστασία των πολιτών μας.
Η αίσθηση του πολίτη κυμαίνεται : από υποψήφιο επόμενο θύμα της αδίστακτης επιθετικότητας, των διαρρηκτών, εγκληματιών, κλεπτών κ.τ.λ. μέχρι : του εγκαταλελειμμένου πολίτη τρίτης κατηγορίας που το τομάρι του και η περιουσία του δεν έχουν πλέον καμία αξία για προστασία εκ μέρους μιας ανοργάνωτης πολιτείας και κατ’ επέκταση αστυνομίας.
Δυστυχώς, αυτή η αίσθηση και η εντύπωση έχει ριζώσει βαθιά και ριζώνει καθημερινά βαθύτερα στην συνείδηση του Δημότη μας. Το μόνο που του απομένει πλέον να προσεύχεται και να εύχεται ανυπεράσπιστος να μην είναι το επόμενο θύμα, γιατί καθημερινά βιώνει και γίνεται μάρτυρας εγκληματικών πράξεων στον γείτονα, τον συγγενή ή τον διπλανό του. Κλονίστηκε σοβαρά ή καλύτερα εξαφανίστηκε πλέον από τον έλληνα πολίτη η εμπιστοσύνη που είχε στην Ελληνική Αστυνομία και στους αστυνομικούς.

«ο Μίνωας συνάντησε τη Μερόπη στο κάστρο της Πύλου»


Στιγμές ιδιαίτερες από άποψη αισθητικής, ήχων και μουσικής πανδαισίας έζησαν όλοι όσοι παρακολούθησαν στις 19 Αυγούστου την εκδήλωση του φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις» όπου «ο Μίνωας συνάντησε τη Μερόπη στο κάστρο της Πύλου». Ήταν μια μουσική παράσταση βασισμένη σε αρχαίους μύθους της Πελοποννήσου και της Κρήτης που ενέπνευσαν Ευρωπαίους και Έλληνες συνθέτες. Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι παρουσιάστηκαν πτυχές του πολιτισμού, της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης των δύο μεγάλων περιοχών της Ελλάδας.

Οι ανησυχίες της ομάδας ΒΑΝ για τους σεισμούς

"ΘΑΡΡΟΣ" 23/08/2011

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΤΡΕΙΣ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ Λήστεψαν βενζινοπώλη χτυπώντας τον με κάβουρα

Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένα ζευγάρι στο Κορυφάσιο χθες τα ξημερώματα, όταν 3 άγνωστοι δράστες έσπασαν την πόρτα του σπιτιού τους που βρίσκεται πάνω από το βενζινάδικο που διατηρούν, τους χτύπησαν και τους λήστεψαν.

Οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι του 45χρονου Χρήστου Πετρόπουλου γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, και πριν προλάβει εκείνος να αντιδράσει -όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην “Ε“- τους σήκωσαν και τους δύο απ‘ το κρεβάτι, άρχισαν να τους χτυπούν με έναν κάβουρα και τους απείλησαν πως αν δεν δώσουν τα χρήματα που φυλάνε στο σπίτι θα τους σκοτώσουν. Περισσότερο τυχερή στάθηκε η πεθερά του Χρ. Πετρόπουλου, η οποία βρισκόταν επίσης μέσα στο σπίτι αλλά οι ληστές δεν την πείραξαν - αντίθετα με το ζευγάρι που πέρασε μια μαρτυρική ώρα στα χέρια τους.
“Σπάσανε με την πλάτη την πόρτα. Ητανε τρεις, μάλλον Αλβανοί. Μπήκαν στο σπίτι αφού είχαν υπνωτίσει τα σκυλιά για να μην τους ακούσουμε. Ο ένας κράταγε πιστόλι και ο άλλος έναν κάβουρα και κατσαβίδι. Δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αλλά δεν είχαμε ξαναδεί κανέναν από τους τρεις“, μας είπε ο κ. Πετρόπουλος. Οι ληστές δεν δίστασαν να τους χτυπήσουν στο κεφάλι με τον κάβουρα και τα χέρια τους - ενώ από τις 3.30, περίπου που μπήκαν στο σπίτι μέχρι τις 4.30 που έφυγαν, δεν σταμάτησαν να τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν. Ακόμα κι όταν τους έδωσαν τα 7.000 ευρώ και τα χρυσαφικά που είχαν στο σπίτι, δεν σταμάτησαν να ζητάνε περισσότερα.
Οταν πέρασε η μαρτυρική μία ώρα, οι δράστες πήραν τα κλειδιά του αμαξιού της κόρης του ζευγαριού και διέφυγαν. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Αστυνομία, το αυτοκίνητο το εγκατέλειψαν στην περιοχή της Τσακώνας.
Ο Χρήστος Πετρόπουλος, ο οποίος ήταν πιο άσχημα χτυπημένος, έκανε 40 ράμματα στο κεφάλι, ενώ όπως ανέφερε η ληστεία σε βάρος του δεν είναι η μοναδική που έχει γίνει στην περιοχή. “Η αστυνόμευση είναι ελλιπής γιατί δεν υπάρχουν δυνάμεις. Πρέπει να παρέμβουν οι πολιτικοί και να ενισχυθεί το Αστυνομικό Τμήμα της Πύλου“, τόνισε.
Να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στην περιοχή τους ζητούν και άλλοι κάτοικοι από το Ρωμανού και το Κορυφάσιο, οι οποίοι κατήγγειλαν στην “Ε“ ότι ζουν σε καθεστώς τρόμου εξαιτίας της αυξημένης εγκληματικότητας. Μια γυναίκα από την περιοχή μάς είπε ότι το τελευταίο 7μηνο έχουν γίνει 14 ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Ρωμανού Πυλίας. “Αμπαρώνουμε τα σπίτια μας γιατί φοβόμαστε, και η Αστυνομία δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Ζούμε με τον τρόμο“, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τραγικά περιέγραψε τα πράγματα ένας επαγγελματίας της περιοχής, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τις οργανωμένες προσπάθειες των κατοίκων, με επισκέψεις στο δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη αλλά και οχλήσεις στην Αστυνομία, δεν έχει καταστεί δυνατό να αυξηθεί η δύναμη στο Α.Τ. Πύλου και να υπάρξει πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. “Ποιος θα προστατεύσει τον πολίτη;” ρώτησε αγανακτισμένος, ενώ μίλησε για πλήρη απουσία της Αστυνομίας - και κατέληξε: “Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Εχουμε τρομοκρατηθεί και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, όλοι μάς παραπέμπουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης“.

Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/08/2011



Δεν ανησυχούν στο Γεωδυναμικό για τους σεισμούς


Η επιστημονική κοινότητα περιορίζεται στην παρακολούθηση και την καταγραφή των σεισμικών φαινομένων που εξελίσσονται για τουλάχιστον 2 μήνες στην κεντρική κυρίως Μεσσηνία, σκορπώντας ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους. Η πιο πρόσφατη αισθητή -και στην Καλαμάτα- εκδήλωση ήταν η δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χθες στις 12.50 το μεσημέρι, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στην περιοχή της Αλλαγής, με εστιακό βάθος 10,2 χιλιόμετρα.
Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην «Ε», ο γεωλόγος Μαρίνος Χαραλαμπάκης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία. Δήλωσε ωστόσο ότι κατανοεί την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η εμμονή του φαινομένου στους κατοίκους της Μεσσηνίας - ιδιαίτερα στο Δήμο Οιχαλίας.
Σημειώνοντας ότι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου εκδηλώνονται σεισμοί τις τελευταίες εβδομάδες -αλλά χωρίς να συνδέει τα φαινόμενα- ο Μ. Χαραλαμπάκης είπε, αναφερόμενος στη Μεσσηνία, ότι η διέγερση στην περιοχή προκαλεί πολλούς μικρούς και επιφανειακούς σεισμούς, η ακολουθία των οποίων ωστόσο δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις: «Μιλάμε για κατά βάση μικρούς σεισμούς σε εστιακά βάθη 10 με 12 χιλιόμετρα - αυτούς που ονομάζουμε επιφανειακούς», είπε ο Μ. Χαραλαμπάκης, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και καταγράφεται λεπτομερώς από τους σεισμογράφους και τα υπόλοιπα επιστημονικά όργανα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/08/2011

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δικαίωση για “Οδύσσεια”


“ΟΠΟΥ και αν παίζουμε, ο κόσμος έρχεται και μας βλέπει και σε άλλα χωριά! Θέλουν να βλέπουν ξανά την παράσταση, γελούν με την ψυχή τους, ξεχνούν όσα τους στεναχωρούν!” μας είπαν ερασιτέχνες ηθοποιοί του Θεατρικού Ομίλου Νοτιοανατολικής Πυλίας “Οδύσσεια“. Οι ίδιοι νιώθουν χαρούμενοι - και δικαιωμένοι - γιατί έδωσαν μια πνοή χαράς, κάτι νέο στον τόπο τους. Πολύ συγκινητικό είναι το ότι τα μικρά παιδιά των χωριών, που δεν είχαν ξαναδεί ως τώρα θέατρο, τους μιμούνται αμέσως μετά το τέλος των παραστάσεων. Να υποθέσουμε ότι από Σεπτέμβρη πάμε για νέα παραγωγή;

Γ. Σαρ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/08/2011

Ληστεία σε βάρος 45χρονου στο Κορυφάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό τριών (3) άγνωστων  δραστών, οι οποίοι σήμερα (22-8-2011) πρώτες πρωινές ώρες, στο Κορυφάσιο , εισήλθαν σε σπίτι ιδιοκτησίας 45χρονου ημεδαπού και με την απειλή όπλου - πιστόλι, προκάλεσαν σε αυτόν και την σύζυγο του σωματικές βλάβες με τα χέρια.
Στη συνέχεια αφού έκλεψαν χρηματικό ποσό, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της κόρης του 45χρονου, το οποίο επίσης έκλεψαν.

Μετά από έρευνες Αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ερημική περιοχή στην Τσακώνα.



"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 22/08/2011

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Κουαρτέτο Τζαζ στο Τσικλητήριο

Ίσως η χθεσινή μουσική βραδιά να ήταν η καλύτερη των φετινών βραδιών πολιτισμού. Ίσως να ήταν και η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Ο υπέροχος αλλά ημιτελής χώρος στο Τσικλητήριο προσφέρεται ιδανικά για τέτοιου είδους μουσικές βραδιές. 
Ένα κουαρτέτο Τζαζ με υπέροχους μουσικούς χάρισε μια μαγική βραδιά στους σχετικά λίγους ακροατές που έκαναν τον "κόπο" να θελήσουν να τους ακούσουν. Εδώ δεν υπάρχει  δικαιολογία  για τη μικρή προσέλευση γιατί δεν υπήρχε εισιτήριο εισόδου μιας και η εκδήλωση ήταν δωρεάν. 
Νομίζω ότι χάνουν όσοι δεν "τιμούν" αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Μπορεί η Τζαζ να μην είναι ένα ιδιαίτερα οικείο μουσικό είδος αλλά είναι ευχάριστο και ζεστό το άκουσμά της. Άλλωστε είναι από μόνα τους "γλυκά" τα όργανα της Τζαζ.
Ο Μάνος Σαριδάκης, με δεκάχρονη παρουσία στις Τζαζ σκηνές της Ν. Υόρκης, έβαζε "φωτιά" στο πιάνο του και ο Μπακογιάννης με το σαξόφωνό του "χάιδευε"  μελωδικά τα αφτιά μας. Το κοντραμπάσο του Αρβανίτη "πάλευε" στιγμές - στιγμές με τα ντραμς του Παπαδόπουλου και όλο αυτό το πάντρεμα έκανε τη βραδιά μαγική. 
Εύχομαι ο Δήμος να μη σταθεί στη μικρή προσέλευση κόσμου σε τέτοιες εκδηλώσεις και να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να καλεί τέτοιου επιπέδου καλλιτέχνες. 

Κώστας....

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Καφαντάρη με Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων


Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, κ. Τάσος Αποστολόπουλος, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, κ. Δημήτρη Π. Καφαντάρη, στο Δημαρχείο της Πύλου, παρουσία Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και του επικεφαλής της μείοζονος μειοψηφίας κ. Τσορώνη.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, αφού καλωσόρισε θερμά στην Πύλο τον Γενικό Γραμματέα, τόνισε την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο και την

«Ο Μίνωας συναντά τη Μερόπη» απόψε στο Κάστρο της Πύλου



Μουσική παράσταση με τίτλο "Ο Μίνωας συναντά τη Μερόπη" διοργανώνεται απόψε στις 9, στο Κάστρο της Πύλου, από το φεστιβάλ "Μεσσηνίας Οψεις".
Η παράσταση είναι βασισμένη σε αρχαίους μύθους της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που ενέπνευσαν Ευρωπαίους και Ελληνες συνθέτες. Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι της παράστασης παρουσιάζονται πτυχές του πολιτισμού, της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης, των δύο μεγάλων περιοχών της Ελλάδας.
«Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε εποχή, οι σχέσεις των δύο αυτών περιοχών, αλλά και μύθοι και ήρωες αποτυπώνονται σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και το τραγούδι», επισημαίνεται στην πρόσκληση κι επιβεβαίωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας οργανωτές και συμμετέχοντες: Η Διονυσία Χρυσομπόλη, πρόεδρος του φεστιβάλ "Μεσσηνίας Οψεις" και υπεύθυνη Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος πολιτιστικών του Δήμου Πύλου - Νέστορος Διονύσης Ψαλλίδας, η μουσικός Βίκυ Βασιλειάδη και η ηθοποιός Μαρία Γουλά. Μίλησαν για υπέροχο θέμα, για την ανακάλυψη των αρχαίων μύθων, για εξαιρετική παράσταση και υποσχέθηκαν μια υπέροχη βραδιά στον κόσμο, που θα εντυπωσιαστεί και από την ομορφιά του τοπίου.
Το πρόγραμμα προβλέπει έργα για σόλο φλάουτο, για φλάουτο και πιάνο, άριες της "Ιφιγένειας εν Ταύροις", της "Μερόπης" και της "Ιλιας" και αποσπάσματα από τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο) και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με το μουσικό σύνολό του: Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα), Βασίλης Δραμουντάνης (μαντολίνο - ούτι), Σοφία Μαυρογενίδου (φλάουτο), Γιώργος Κοντογιάννης (κρουστά - λύρα) και Βικτωρία Ταγκούλη (τραγούδι). Αφηγήτρια θα είναι η ηθοποιός Μαρία Γουλά.
Ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης είναι της Διονυσίας Χρυσομπόλη και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/08/2011

Ακόμη και αυτή την παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πληρώσουν οι κάτοικοι της Πύλου; Δεν μπορούσε η περιφέρεια να την κάνει δωρεά στην πρωτεύουσα του Δήμου; Μας θεωρείτε "μπρούκληδες" και όλες οι παραστάσεις που δίνονται εφέτος στο κάστρο της Πύλου είναι επί πληρωμή; 
Όλες - πλην μιας στη Χώρα - οι εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου Νέστορος ήταν δωρεάν εφέτος. Όχι όμως και για την Πύλο. Ούτε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ και το Μ.Ε.Θ, που οι παραστάσεις τους ήταν δωρεάν τα προηγούμενα χρόνια και που σχεδόν ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν λείψει από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Πύλου δεν έπαιξαν και δεν θα παίξουν μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού. 
Νομίζω ότι χρειάζεται καλύτερος και δικαιότερος προγραμματισμός και ζητώ - από τώρα για του χρόνου - από τους υπεύθυνους να λάβετε μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες ανισότητες. 

Κώστας....

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Γιορτάζει το κρεμμύδι και η... χοντροκατσαρή


Η “4η Γιορτή Χοντροκατσαρής Ντομάτας και Κρεμμυδιού” θα γίνει απόψε στην Μεταμόρφωση του Δήμου Πύλου - Νέστορος από το Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο. Οπως δήλωσε στην “Ε“ η πρόεδρος του Συλλόγου των Γυναικών Γαρυφαλλιά Μανιάτη, η προετοιμασία για τη γιορτή έχει ξεκινήσει 6 μήνες πριν, για να είναι όλα έτοιμα, όπως και τις προηγούμενες γιορτές.
Η πρώτη ύλη για τα μαγειρέματα των γυναικών δόθηκε από τους παραγωγούς της περιοχής σε μεγάλες ποσότητες. Από εκεί και πέρα, ανέλαβαν... δράση 20 γυναίκες όλων των ηλικιών - μέλη του συλλόγου, οι οποίες από προχθές ετοιμάζουν τις γεύσεις που θα προσφερθούν δωρεάν στους επισκέπτες της γιορτής. Πρόκειται για σπιτικά πιάτα, που οι γυναίκες της περιοχής μαγειρεύουν καθημερινά στα σπίτια τους, όπως είναι: ντοματοκεφτέδες, ντάκος, χαραχτή ντομάτα, κρεμμυδόπιτα, πίτσα με ντομάτα και κρεμμύδι.
“Η χονδροκατσαρή ντομάτα είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία που βγαίνει μόνο στην περιοχή μας. Δεν είναι υλικό δύσκολο στο να μαγειρευτεί, απλά πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες, γιατί ωριμάζει γρήγορα“ σημειώνει η πρόεδρος. Πέρυσι το “παρών“ στη γιορτή έδωσαν 2.000 άτομα ενώ φέτος οι επισκέπτες αναμένεται να είναι ακόμη περισσότεροι. Στη γιορτή μουσική θα παίξει λαϊκή ορχήστρα. 

Γ. Σαρ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/08/2011

Το Πάσχα του καλοκαιριού στη Γιάλοβα


Για 6η συνεχή χρονιά γιορτάστηκε στις 14 Αυγούστου το βράδυ στο ιερό προσκύνημα Σγράπας το Πάσχα το καλοκαιριού. Πρόκειται για τον επιτάφιο της Παναγίας όπου η λειτουργία είναι ίδια της μεγάλης Παρασκευής. Στη συνέχεια γίνεται και η περιφορά του επιταφίου. Πολύς κόσμος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και ακολούθησε τον επιτάφιο σε όλη τη διαδρομή του. Στην εν λόγω θρησκευτική εορτή παραβρέθηκε και πλήθος τουριστών που διέμεναν στην περιοχή της Γιάλοβας. Η τελετή αυτή την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου προέρχεται από κυκλαδίτικο έθιμο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2011

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ανεστάλη η συγχώνευση Στενωσιάς με Χανδρινού


Ανεστάλη η συγχώνευση του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Στενωσιάς με το Δημοτικό Σχολείο Χανδρινού, με σχετική απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Οπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση -που αφορά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις πρωτοβάθμιων σχολείων, σε όλη τη χώρα- η αναστολή ισχύει για το σχολικό έτος 2011-2012.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2011

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2011

Πετυχημένη “Οδύσσεια”

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2011

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο "Θ" του Μητροπολίτη


Στις 15 Μαρτίου 2007 ο Χρυσόστομος Σαββάτος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Έκτοτε βρίσκεται στην πόλη μας και επιθυμεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στη Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολλές σπουδές, αφού, εκτός όλων των άλλων, είναι καθηγητής Θεολογίας, ενώ του αρέσει να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, κάτι που έχει ενοχλήσει όσους έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός Μητροπολίτη απομονωμένου.
Μιλήσαμε μαζί του και μας απάντησε σε κάθε ερώτημα, έκανε έναν απολογισμό των χρόνων που είναι εδώ, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στην Παιδεία, στην κατάσταση της χώρας, στη φορολόγηση της Εκκλησίας, στους ομοφυλόφιλους και άλλα πολλά.
Σας τον παρουσιάζουμε:
ΚΡΙΣΗ
-Ζούμε πλέον σε μια εποχή δύσκολη. Κατ’ αρχάς, υπάρχει αύξηση του κόσμου που έρχεται να ζητήσει βοήθεια από εσάς;
Νομίζω ότι η οικονομική κρίση αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα στην καθημερινότητα της ζωής του Έλληνα εργαζομένου, και όπως πολλές φορές έχω πει, αυτή τη στιγμή οι πάντες πρέπει να προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, αλληλεγγύη και συναίνεση, προκειμένου να βοηθήσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες. Οι άνθρωποι συνεχώς αυξάνουν, ως προς το θέμα της παροχής βοηθημάτων, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει και η ανάλογη μείωση εσόδων των ιερών ναών και των φιλόπτωχων ταμείων, γιατί, αφενός, οι πιστοί προσφέρουν λιγότερα από ό,τι πρόσφεραν κατά το παρελθόν και, αφετέρου, έχει αλλάξει η φορολογική πολιτική, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ούτε δωρεές.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

«Ο ΜΙΝΩΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΜΕΡΟΠΗ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 και ΩΡΑ 21.00


.
Μια μουσική παράσταση, βασισμένη σε αρχαίους μύθους Πελοποννήσου και Κρήτης, που ενέπνευσαν Ευρωπαίους και Έλληνες συνθέτες .
Στις 19 Αυγούστου στο κάστρο της Πύλου, ο καθαρός ελληνικός λόγος υφασμένος με τη μουσική θα ζωντανέψει για να μας μεταφέρει το αθάνατο πνεύμα του Έλληνα λυράρη, που σαν Ορφέας θα ρθει να μαγέψει τις ψυχές όλων μας.
Εξαίρετοι Έλληνες καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος, για να ξετυλίξουν μύθους αρχέγονους.
Θα τραγουδήσουμε τη Σύριγγα, την κόρη του ποταμού Λάδωνα, τον Πάνα τον τραγοπόδαρο Θεό, που είχε πατρίδα του το Λύκαιον Όρος, τη Μερόπη την ξακουστή βασίλισσα της Μεσσήνης, τον Ορέστη και την Ιφιγένεια παιδιά του Αγαμέμνονα του βασιλιά του Άργους, τον Ιδομενέα το βασιλιά των 100 λαμπρών πόλεων της Κρήτης, τον εγγονό του Μίνωα και γιό του Δευκαλίωνα, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, το ποιητικότερο ερωτικό ζευγάρι. Θα τραγουδήσουμε τη Σπάρτη και τους ιερούς χορούς της.
Εδώ στην Πύλο που είναι ξακουστή για τη φιλοξενία, απ του Ομήρου τους καιρούς
Του Νέστορα τα χρόνια, κρασί θα σας κεράσουμε να μας θυμάστε αιώνια!

Παραγωγή – φεστιβάλ « ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ»



Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Βίκυ Βασιλειάδη – φλάουτο
Μυρσίνη Μαργαρίτη –σοπράνo
Θεοδώρα Μπάκα- μέτζο σοπράνο
Μαρία Παπαπετροπούλου-πιάνο

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τους:
Χατζησταύρου Αριστείδη, κιθάρα
Δραμουντάνης Βασίλης, μαντολίνο –ούτι
Μαυρογενίδου Σοφία, φλάουτο
Κοντογιάννης Γιώργος, κρουστά- λύρα
Τακούλη Βικτωρία, τραγούδι


Αφήγηση:Mαρία Γουλά

Σχεδιασμός – Διεύθυνση : Διονυσία Χρυσομπόλη

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Πύλου –Νέστορος

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθούν προς όλους παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και κρητική ρακή.

Τιμή εισητηρίου 15 ευρώ – οικογενειακό 20 ευρώ
Πληροφορίες στο τηλ.6936943033

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΤΡΟ - ΣΠΑΡΤΗ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ 2013 Μέσα στο 2012 κομπλέ ο αυτοκινητόδρομος


 Ο,τι και να γίνει, ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας θα τελειώσει μέσα στο 2012. Αλλη καθυστέρηση δεν μπορεί να πάρει.
Το πότε ακριβώς κατά τον επόμενο χρόνο θα παραδοθεί, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει, δεν μπορεί να πάρει όρκο πότε θα τελειώσει το πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα. Και παραμένει άγνωστο το αν θα δοθεί κάποιους μήνες νωρίτερα με παράκαμψη, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, εκεί που θα κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα των 390 μέτρων. Πιο πίσω, για το 2013 πηγαίνει και ο κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη, λόγω των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Ε” Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΕΟ ΒΙΝΛΑΝΤ Ερωτας κεραυνοβόλος με την περιοχή της Κορώνης


«Οταν γνώρισα από κοντά την περιοχή της Κορώνης ήταν σαν έρωτας κεραυνοβόλος!» λέει ο κορυφαίος Σουηδός μουσικός Λεό Βίνλαντ, που επέλεξε την πανέμορφη αυτή κωμόπολη του Νότου να δημιουργήσει  σπίτι και να έρχεται για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.
Τα καλοκαίρια πάντως τα περνάει σίγουρα εκεί, ενώ είναι η πέμπτη χρονιά φέτος που υλοποιεί το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής σε συνεργασία με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης.
Ο Λεό Βίνλαντ -που είναι ο πρώτος τσελίστας της Βασιλικής Ορχήστρας της Σουηδίας- μας μίλησε για τη μουσική, την Ελλάδα και την αγαπημένη του Κορώνη.
Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
«Η συνεχής παρουσία της μουσικής στο σπίτι λόγω του πατέρα μου ο οποίος ήταν τσελίστας και της γιαγιάς μου η οποία ήταν τραγουδίστρια. Ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματά μου στο πιάνο σε ηλικία 4 ετών. Στα 7, έλαβα δώρο ένα μικρό τσέλο και έκτοτε η συνέχεια γνωστή. Μουσικό σχολείο, Ακαδημία κ.λπ., κ.λπ.».

“Κρατιέται” η κίνηση στα μαγαζιά της Γιάλοβας



Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού οι επαγγελματίες της Γιάλοβας είδαν τα μαγαζιά τους να γεμίζουν με κόσμο, καθώς το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι υπήρχε μείωση της κίνησης σε σχέση με πέρυσι. Τώρα όμως μερικοί επαγγελματίες είδαν πάλι την κίνηση να μειώνεται σημαντικά - ενώ κάποιοι άλλοι πολύ λιγότερο ή και να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Κοινή διαπίστωση όλων πάντως είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο συγκρατημένος στην κατανάλωση και στις παραγγελίες του.

300 σελίδες γεμάτες Μεσσηνία στο περιοδικό "Icons"

Ένα μεγάλο αφιέρωμα 300 σελίδων στη Μεσσηνία περιλαμβάνει το αυγουστιάτικο τεύχος του περιοδικού «ICONS», που μόλις κυκλοφόρησε.
Ξεκινά από την Costa Navarino, με τις πολυτελείς εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της στο Ρωμανό της Πυλίας και συνεχίζει με την πόλη της Καλαμάτας για την οποία ο εκδότης, Τάσος Δούσης, σημειώνει: «Έτσι όπως την είδα, είναι ο ιδανικός τόπος για να ζεις, να δουλεύεις, να διασκεδάζεις και να κάνεις διακοπές!».
Ακολουθούν εκτενή οδοιπορικά σε Καρδαμύλη, Στούπα, Πύλο, Γιάλοβα, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα, Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Μαραθόπολη, όπου υπάρχουν προτάσεις για ευχάριστη διαμονή, καλό φαγητό, ωραίες παραλίες και άπειρα στέκια διασκέδασης.
Το πολυσέλιδο αφιέρωμα περιέχει, επίσης, συνεντεύξεις και αναφορές σε ανθρώπους, καταστήματα και επιχειρήσεις του νομού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, κατάφερε να κάνει τη Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό, μέσα από τη μεγάλη επένδυση της ΠΟΤΑ (Costa Navarino).
Στην ενότητα «Μπουκιά και συχώριο» μάγειροι και μαγείρισσες εστιατορίων της Μεσσηνίας προτείνουν τοπικές παραδοσιακές, αλλά και γκουρμέ γεύσεις, ενώ στο κομμάτι «Γουλιές… δροσιάς» Μεσσήνιοι barmen και barwomen από νυχτερινά, και όχι μόνο, στέκια, παρουσιάζουν τα πιο καλοκαιρινά cocktails!
Από το αφιέρωμα, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα εξαιρετικά μεσσηνιακά προϊόντα: από ελαιόλαδο και ελιές, παστέλι, ούζο, κρασί και βαλσαμικό ξύδι, μέχρι μεταξωτά καλαματιανά μαντήλια.

"ΘΑΡΡΟΣ" 14/08/2011

Ζαμπέτας και πανσέληνος

Όσοι ανηφόρισαν χθες βράδυ μέχρι την ακρόπολη του Νιόκαστρου, στην Πύλο, εκτός από το ολόγιομο φεγγάρι απόλαυσαν και μια καταπληκτική μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Γιώργο Ζαμπέτα. Δυο νεανικές φωνές, της Ειρήνης Καζάνα και του Γιώργου Λιαράκου, απέδωσαν καταπληκτικά  τα τραγούδια που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει και έχουμε ακούσει σε ταινίες του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου. Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης ήταν: Γιάννης Σταθόπουλος τραγούδι, μπουζούκι και μπαγλαμάς.  Στέλιος Τσαγκλής μπουζούκι και μπαγλαμάς, Θάνος Γουρνάς ακουστική κιθάρα. Ηλίας Νικολακόπουλος πλήκτρα. Πέτρος Τζέκος κρουστά. Χρήστος Κεχρής μπάσο.
Ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι ο άνθρωπος που έχει δώσει όλο του το νεανικό ενθουσιασμό στο να δημιουργήσει αυτό το υπέροχο λαϊκό συγκρότημα. Δεν είναι μόνο αυτό όμως το "κατόρθωμά του". Σαν μαέστρος στη φιλαρμονική της Πύλου, εδώ και μερικά χρόνια, και σαν ιδιοκτήτης ωδείου έχει προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά της περιοχής να μάθουν μουσική και να ασχοληθούν σοβαρά με κάτι που τους γαληνεύει την ψυχή και τους δίνει ερεθίσματα για παραπέρα αναζητήσεις. Και τα άλλα τμήματα του ωδείου, όταν κατά καιρούς παρουσιάζουν τη δουλειά τους, δείχνουν ότι ο Γιάννης  Σταθόπουλος είναι ένας επαγγελματίας με τη σωστή έννοια της λέξης.  Ο Γιάννης "ποιεί" πολιτισμό σε αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς. Ο Γιάννης, με τις άοκνες προσπάθειές του ρίχνει λίγο φως στις μαύρες μέρες μας.
 Ο σύλλογος των Πυλίων της Αθήνας "ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ" αναγνωρίζοντας τη προσφορά του στα  μουσικά δρώμενα της Πύλου με μεγάλη ευχαρίστηση έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για ενίσχυση της φιλαρμονικής Πύλου. Ο σύλλογός μας το 2009 διέθεσε  τέσσερις χιλιάδες τριακόσια ευρώ (4.300) για αγορά νέων οργάνων καθώς και αναλώσιμων ειδών και το 2010 το ποσό των επτά χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (7.700) για την αγορά ενός ηλεκτρικού πιάνου.
Θα είμαστε πάντα κοντά σε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες που βοηθούν τα νέα παιδιά της Πύλου να γίνουν καλύτεροι πολίτες. Πιστεύουμε ότι, ο πολιτισμός - και η μουσική είναι μια μορφή πολιτισμού - είναι το στοιχείο που απωλέσθηκε από την καθημερινότητά μας γι' αυτό και φθίνουμε σαν κοινωνία.

Κώστας....

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΥΛΟΣ Απασχόλησαν τον κοσμηματοπώλη και άρπαξαν χρυσαφικά


Χρυσαφικά αξίας 12.000 ευρώ άρπαξαν από κοσμηματοπωλείο στην Πύλο δύο άγνωστοι άντρες γύρω στα 50, οι οποίοι μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο άντρες προσποιήθηκαν τους πελάτες. Ετσι, όσο ο ένας απασχολούσε τον κοσμηματοπώλη, ο άλλος βρήκε ευκαιρία κι έκλεψε 2 κασετίνες με 60 χρυσές αλυσίδες. Οι δράστες διέφυγαν και καταζητούνται, ενώ την υπόθεση διερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου.


Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/08/2011

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ "Ε" Ο άνθρωπός μας στη Σουηδία


Είναι ο Καλαματιανός της Σουηδίας... ή το αντίστροφο. Ο Θανάσης Ψαρούλης, πρώην διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας για τις σκανδιναβικές χώρες, είναι πασίγνωστος στη Σουηδία έστω κι αν δεν τον ξέρουν όλοι προσωπικά. Ξέρουν πάντως ότι είναι ο Ελληνας, ο Καλαματιανός που επί πολλά χρόνια προβάλλει τον τόπο του στη Σκανδιναβία και γενικότερα στο εξωτερικό.
Τα πρώτα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε εκεί, τον άκουγαν να μιλάει για την Καλαμάτα -και επειδή δεν καταλάβαιναν ακριβώς, νόμιζαν ότι αυτό ήταν το... επώνυμό του. Ετσι το "Καλαμάτας" του έμεινε, κάτι σαν παρατσούκλι το οποίο κάθε άλλο παρά τον ενοχλεί.
Ο Θανάσης Ψαρούλης γεννήθηκε στη Βασιλάδα, εδώ μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο. Στη Σουηδία πήγε έχοντας στο μεταξύ γνωρίσει τη σύζυγό του με την οποία έκαναν μια ευτυχισμένη οικογένεια κι εκείνη τον βοήθησε πολύ να προσαρμοστεί στα σκανδιναβικά δεδομένα, όπως λέει ο ίδιος. Στην αρχή ξεκίνησε να εργάζεται εκεί ως υπάλληλος του ΕΟΤ κι αυτή ήταν η πρώτη του εμπλοκή με την προβολή της Ελλάδας.