Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φύλαξη της περιοχής Χώρας από σεκιούριτι

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/12/2011

Μετά το Πάσχα φτάνει στην Καλαμάτα ο αυτοκινητόδρομος

Μέσα στην άνοιξη του 2012 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος στα όρια της Μεσσηνίας, από την Τσακώνα μέχρι τον κόμβο του “Πράκτικερ“.
Με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να παραδοθεί την ίδια περίοδο το πολύπαθο κομμάτι Παραδείσια - Τσακώνα, με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου θα φτιαχθεί η τοξωτή γέφυρα, είναι πιθανό μετά το Πάσχα η Μεσσηνία να έχει τον αυτοκινητόδρομο που χρόνια ονειρευόταν, με κάποιες εκκρεμότητες.

Εορταστικός "ΣΤΑΘΗΣ"

Προσθήκη λεζάντας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δημοπρασία για έργο στη Φοινικούντα


Επαναληπτική δημοπρασία για την αποκατάσταση οδοστρωμάτων από τη διέλευση του δικτύου αποχέτευσης στη Φοινικούντα, προϋπολογισμού 98.000 ευρώ, πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στις 17 Ιανουαρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης υπέγραψε σύμβαση με το γεωλόγο Μιχάλη Αντωνόπουλο για τη σύνταξη προκαταρκτικής γεωλογικής μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Κορώνης. Το κόστος της μελέτης είναι 8.590 ευρώ με ΦΠΑ και ο χρόνος για τη σύνταξή της ορίστηκε στις 30 ημέρες. Η μελέτη που θα συνταχθεί, αφορά τεχνική έκθεση, χάρτες, πίνακες και συμπεράσματα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/12/2011

Ευχές


Απαγωγές μεταξύ Πακιστανών αναστατώνουν τη Μεσσηνία ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ ΜΕ 16ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΛΥΤΡΑ 4.000 ΕΥΡΩ


Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα επεισόδια βίας και απαγωγών στην κοινότητα των Πακιστανών, παράνομων και νόμιμων, που διαμένουν στη Μεσσηνία. Μετά το επεισόδιο απαγωγής Πακιστανού από ομοεθνή του στα τέλη Νοεμβρίου, προχθές συνέβη άλλο ένα, με πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα αλλά σε αντίστροφους ρόλους. Τα θύματα του επεισοδίου του Νοεμβρίου αυτή τη φορά έγιναν δράστες και οι δράστες του Νοεμβρίου μετατράπηκαν σε θύματα.



Το Νοέμβριο

Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου ομάδα περίπου 10 Πακιστανών εισέβαλε σε σπίτι που διέμεναν 5 ομοεθνείς τους στα Κρεμμύδια του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Με χρήση βίας και ξύλινα ρόπαλα αφαίρεσαν 700 ευρώ, ενώ τραυμάτισαν έναν 30χρονο με μαχαίρι στο πόδι. Κατά την αποχώρησή τους απήγαγαν έναν 25χρονο Πακιστανό και διέφυγαν με όχημα.

Την ίδια νύχτα, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, ζήτησαν από τους συγγενείς του 4.000 ευρώ ως αντάλλαγμα, προκειμένου να απελευθερώσουν τον 25χρονο.

Ο τελευταίος, μετά από δύο ημέρες, βρέθηκε να περιφέρεται εξουθενωμένος στην περιοχή του Βλαχόπουλου. Όπως προέκυψε στη συνέχεια, τον κρατούσαν όμηρο εκεί και τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια, προκειμένου να πάρουν τα λύτρα.

"ΠΡΩΤΗ" του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας (Τ.Σ.Πα.) του Δήμου Πύλου-Νέστορος την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 στο Δημαρχείο της Πύλου. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο οποίος επίσης ορίστηκε ως Πρόεδρος του Τ.Σ.Πα., καθώς  και τα μέλη αυτού. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης παρέστει και προσφώνησε την επιτροπή ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης. Ο κ. Δήμαρχος ευχήθηκε καλή δουλειά και επιτυχία στο έργο της επιτροπής και δήλωσε ότι είναι σίγουρος γι’αυτό και εμπιστεύεται απόλυτα τα μέλη της και τις απόψεις τους.
Τα θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο ήταν η καταγραφή και μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς στο επίπεδο του Δήμου. Επισημάνθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου οι παρακάτω κατηγορίες παραβατικότητας : διαρρήξεις, κλοπές, ναρκωτικά, ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία, μορφές ρατσισμού και κακοποιήσεις παντός είδους.  Κατά την συνεδρίαση, αποφασίστηκε το επίπεδο συνεργασίας του Δήμου με τις αστυνομικές υπηρεσίες για αθροιστική αποτελεσματικότητα. Επίσης, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γονέων, μαθητών και της κοινής γνώμης που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας. Τα  παραπάνω κρίθηκαν σκόπιμα ότι θα συμβάλλουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στην εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.
Εκτός από τα μέλη του Τ.Σ.Πα. παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πύλου-Νέστορος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χώρας.
Κλείνοντας ο κ. Πετρόπουλος βεβαίωσε την επιτροπή ότι θα προβεί σε πρωτοβουλίες βάσει των απόψεων που εκφράστηκαν και συναποφασίστηκαν στην συνεδρίαση μαζί με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής και ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους), ώστε να προληφθούν ή να περιοριστούν στον Δήμο ορισμένες μορφές μικρομεσαίας παραβατικότητας και των εν’ γένει παραβατικών συμπεριφορών. 

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εορταστικές εκδηλώσεις Δήμου Πύλου-Νέστορος


Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα πραγματοποιηθεί εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου στην κεντρική πλατεία της Πύλου με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Ωδείου της Πύλου την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 12:00 π.μ.   Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Φιλαρμονική της Πύλου θα παιανίσει τα κάλαντα στις γειτονιές της Πύλου (ώρα 12:30 μ.μ.) αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες  Μεθώνης (ώρα 9:00 π.μ.) και Κορώνης (ώρα 10:30 π.μ.). 

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Καφαντάρη με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα


Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 ο  Δήμαρχος  Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Πύλου με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. 
Ο κ. Δήμαρχος υποδέχθηκε τον κ. Πρέσβη με εγκαρδιότητα και αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς στα πλαίσια της Ελληνοκυπριακής φιλίας και συνεργασίας. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επιθυμία του κ. Ιωσήφ να συμμετάσχει η Κύπρος στο πρόγραμμα “ Η Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας”.

ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ Μετά το Πάσχα παραδίδεται το Παραδείσια - Τσακώνα


Να δοθεί με παράκαμψη το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια -Τσακώνα μετά το Πάσχα (τέλη Απριλίου με Μάιο) σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών. Σχετική εντολή έχει δοθεί από το υπουργείο στην κατασκευάστρια κοινοπραξία Alpine Mayreder - ΤΕΡΝΑ. Ολοκληρωμένο το έργο, μαζί και με την τοξωτή γέφυρα, αναμένεται να παραδοθεί προς το τέλος του 2012.  
Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε στην “Ε“ στέλεχος της κοινοπραξίας, τονίζοντας πως έχουν εντολή να μελετήσουν και να φτιάξουν την παράκαμψη - και μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες για την κατασκευή της. 
Οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν  γεωτεχνικά έργα, οδοποιία, υδραυλικά, φωτισμό, «και ιδιαίτερα σήμανση, γιατί από τα 120 χιλιόμετρα ένα όχημα θα πέφτει στα 40 χλμ. για μια απόσταση 600-700 μέτρων», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κοινοπραξία: «Η προοπτική είναι να δοθεί η παράκαμψη μετά το Πάσχα, τέλη Απριλίου με Μάιο. Και αυτό γιατί όλο το υπόλοιπο έργο πλην της τοξωτής γέφυρας στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, δουλεύεται εντατικά μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Μετά τις γιορτές, αν το επιτρέψει ο καιρός θα κάνουμε και ασφαλτικά».
Από την παράκαμψη θα περνούν μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ τα φορτηγά μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο τμήμα θα εξακολουθούν να πηγαίνουν από τον σημερινό εθνικό δρόμο, μέσα από το Δερβένι και τα Παραδείσια.  

 Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/12/2011

Κίνητρο η παράνομη σχέση, ασπίδα προστασίας το παιδί


Αλληλοκατηγορούνται για το σφαγιασμό του μικρού Κέρι


Το χέρι που βάφτηκε με το αθώο αίμα του 2,5 χρόνων Κέρι Μεσάι αποποιούνται και οι τρεις κατηγορούμενοι που αποδεδειγμένα πλέον βρέθηκαν στη σκηνή της διπλής ανθρωποκτονίας που τελέσθηκε στις 29 Νοεμβρίου, κοντά στο φράγμα του Παμίσου, με θύμα το παιδί και τον 35χρονο πατέρα του Φελίμ Μεσάι.

Κανείς εκ των τριών δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και ιδιαίτερα οι δύο που βρέθηκαν τη μοιραία στιγμή στο αυτοκίνητο του θύματος, ο ένας ρίχνει το βάρος στον άλλον. Ως κίνητρο της τρομερής διπλής δολοφονίας και λόγος εντολής να συνταχθεί συμβόλαιο θανάτου για τον Φελίμ Μεσάι, φέρεται να είναι η παράνομη σχέση που λεγόταν πως διατηρούσε με τη γυναίκα του Βαρελά.

Πρόβατο.. και το προβατάκι.. αποκαλούσαν στις συνομιλίες τους οι δολοφόνοι τον Αλβανό και το παιδί του


Όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης που σοκάρει με τη στηυγερή δολοφονία και την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης8 συλληφθέντες , 6 αναζητούνται (για αυτούς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων για την σύλληψή τους), συνολικά 14 άτομα, φέρεται να εμπλέκονται σε μια υπόθεση που έχει πάρα πολλές διαστάσεις και που η κύρια συγκλονίζει την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Η αναφορά σε «συμβόλαια θανάτου» ανατριχιάζει, σοκάρει...

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Χωρίς οποιαδήποτε δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος   Ιερώνυμος βρίσκεται για ολιγοήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία. Σήμερα (Τρίτη) εθεάθη παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας αλλά και του δημάρχου Πύλου-Νέστορος να γευματίζει σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Μεσοχώρι Πυλίας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό ιδιαίτερα για την απλότητα του. Μετά την αναχώρηση του, σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει συνοδευόμενος από τον  Σεβασμιότατο κ.κ. Χρυσόστομο στην Καλαμάτα.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Πύλου-Νέστορος


Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα πραγματοποιηθεί εορταστική συναυλία την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 στην Κεντρική Πλατεία της Πύλου και ώρα 12:00 π.μ. από την Φιλαρμονική της Πύλου.  Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κορώνη, στο εστιατόριο «Καγκελάριος», και ώρα 19:00 μ.μ. με τη συμμετοχή του Ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης και Λαογραφικού Ομίλου της Χώρας.

Παραχώρηση ακινήτου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με την οποία παραχωρήθηκε για χρήση στο Δήμο Πύλου-Νέστορος το δημόσιο ακίνητο ιδιοκτησίας  ΥΠ.ΠΟ.Τ.  στη Χώρα, γνωστό και ως «Οικία Μπάρκα». Η απόφαση αυτή προήλθε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου προς την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: 457ΦΓ-3ΙΡ. Κατόπιν αυτής της απόφασης η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος εκφράζει τις  ευχαριστίες της προς την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. . 
Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση το κτήριο «Οικία Μπάρκα», το οποίο βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, παραχωρείται στο Δήμο Πύλου-Νέστορος για αόριστο χρόνο και χωρίς αντάλλαγμα. Από την πλευρά του, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου το κτήριο να διαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μικρό αναψυκτήριο και ως πωλητήριο αντιγράφων των εκθεμάτων του Μουσείου και τοπικών προϊόντων Π.Ο.Π. για την ευρύτερη προβολή όλης της περιοχής του Δήμου.  

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Άδωνις Γεωργιάδης: Η λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων πρέπει θα περιέλθει στην δικαιοδοσία των Καλλικρατικών Δήμων


Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης συναντήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με τον Υφυπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Κωνσταντίνου Ασκούνη και έξι ακόμα Δημάρχων : Κορινθίων, Θάσου, Σάμου, Χίου, Κιάτου και Αμφιλοχίας. Μοναδικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η λειτουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στους επτά παραπάνω Δήμους.
Μετά από δέκα και πλέον χρόνια αγώνα από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πείστηκαν ότι η λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων πρέπει να περιέλθει στην δικαιοδοσία των Καλλικρατικών Δήμων. Τα πρώτα επτά Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους από την 1 Ιανουαρίου 2012, αφού οι παραπάνω Δήμοι είχαν προνοήσει ορίζοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ταμείων.
Ο υφυπουργός κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι επιτέλους η πολιτεία πιστεύει στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι διορθώθηκε μια αδικία πολλών ετών, έστω και καθυστερημένα. Τα επτά αυτά Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους κάτω από την δικαιοδοσία των Δήμων και ζήτησε να αποδείξουν την ορθότητα της απόφασής του.
Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Καφαντάρης δήλωσε ότι : «Καλούμαστε πλέον ως Δήμος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος διότι ο κ. Γεωργιάδης εισάκουσε το αίτημα μας και διόρθωσε μια αδικία πολλών ετών. Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την λειτουργία του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με όνομα “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Πύλου-Νέστορος” και ήδη ετοιμάζουμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ώστε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να είναι λειτουργικό από την 1 Ιανουαρίου 2012 »

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές της Δημοτικής Αρχής



Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος εύχονται σε όλους τους δημότες και κατοίκους μας, να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα μέσα σε κλίμα θαλπωρής και αγάπης.
Οι οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε ως κράτος και ως κοινωνία δεν μας επιτρέπουν φέτος να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού με την ίδια ξεγνοιασιά και ευπορία που συνηθίζαμε άλλα χρόνια. Μας δίνεται ωστόσο η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε άλλα ανεκτίμητα προνόμια, όπως είναι η παρουσία αγαπημένων προσώπων γύρω μας.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν και συνάνθρωποί μας στην ίδια πόλη, χωριό και γειτονιά, που θα βιώσουν, μοναχικά ή φτωχικά, αυτά τα Χριστούγεννα. Ας σταθούμε στο πλευρό τους ως οι δικοί τους συγγενείς και φίλοι, προσφέροντάς τους λίγο περίσσευμα αγάπης, μαζί με ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο, κάποιο μικρό δώρο, ίσως λίγα χρήματα που θα ανακουφίσουν μία βασική τους ανάγκη.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, η έλευση του υιού του Θεού ανάμεσά μας, μαζί με τη θεία χάρη Του, ας μας οπλίσουν με τη δύναμη της αγάπης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και πάνω απ’ όλα, με τη δύναμη της ελπίδας για το αύριο. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα λιγότερο δύσκολα. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ομάδες πολιτών περιπολούν στη Χώρα


Στα χέρια τους πήραν την αστυνόμευση φορείς και κάτοικοι της Χώρας, αφού η προστασία εκ μέρους της Πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της παραβατικότητας και τους κινδύνους για τη ζωή τους, δημιούργησαν μεταξύ τους ομάδες περιφρούρησης με 10 αυτοκίνητα, που μαζί με 2 οχήματα σεκιούριτι θα περιπολούν όλη τη νύχτα.
Οπως έγινε γνωστό, σε συνεννόηση με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και τη
Διεύθυνση Μεσσηνίας, αυτές τις μέρες θα περιπολούν στη Χώρα και δυνάμεις της ΟΠΚΕ.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν χθες το μεσημέρι σε γενική συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας, όπου κυριάρχησε η αγανάκτηση και η οργή. Η συνέλευση έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και παρέστησαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου, της Ομάδας Παραγωγών  “Νηλέας“, της Δημοτικής Ενότητας και άλλων φορέων, καθώς επίσης απλοί πολίτες.

Επαγγελματίας δολοφόνος ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠ ΜΕΣΑΪ ΚΑΙ ΕΣΦΑΞΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ


Το άγριο έγκλημα που έγινε κοντά στην Πιπερίτσα στις 29 Νοεμβρίου, με θύματα τον 3χρονο Κέρι και τον 35χρονο πατέρα του Φιλίπ Μεσάι, εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έφτασαν στην άκρη της υπόθεσης αναλύοντας τις τηλεφωνικές κλήσεις του θύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν τις επιβεβαιώνει η Αστυνομία καθώς συνεχίζεται η προανάκριση, δολοφόνος είναι ένας Αλβανός που συνελήφθη στην Αθήνα και το έγκλημα έγινε κατόπιν παραγγελίας από

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλη επιτυχία! Καφαντάρη «έφαγε» τον Τζάννε, Δήμαρχος και του Λιμανιού από 1-1-2012


Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σήμερα επίσημα στην ΚΕΔ ότι τις επόμενες ώρες υπογράφει το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο τα λιμάνια Κορίνθου, Πύλου και Κιάτου περνούν από την 1.1.2012 στον πλήρη έλεγχο των δημοτικών λιμενικών ταμείων.
Οι 3 αυτοί δήμοι είχαν προνοήσει και είχαν ορίσει με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών λιμενικών τους ταμείων.
 Άραγε τι έκανε ο Δήμος Καλαμάτας που είναι ο μεγαλύτερος δήμος του Νομού και έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως ξέρουμε τόσα χρόνια με τον «Δήμαρχο» του Λιμανιού Νίκο Τζάννε;
Όπως και να έχει το θέμα αξίζουν συγχαρητήρια στον υφυπουργό Άδωνη Γεωργιάδη που τελείωσε άμεσα ένα θέμα που κωλυσιεργούσε από την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ αρκετά χρόνια πράγμα που εμπόδιζε την ανάπτυξη στις παραλιακές ζώνες των δήμων μια και πολλοί πρόεδροι των Λιμενικών ταμείων την είχαν δει σαν «δήμαρχοι» των λιμενικών ζωνών

"BEST TV" 22/12/2011

Εξιχνιάστηκε το διπλό φονικό στην Καλαμάτα «Δεν είχε σχέση με αλβανική βεντέτα» λένε ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ


Εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ το διπλό άγριο έγκλημα στην Καλαμάτα, που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου με θύματα έναν τρίχρονο Αλβανό και τον 35χρονο πατέρα του. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων Ελλήνων και Αλβανών, ανάμεσα στους οποίους και άτομα που έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Οπως προκύπτει από ορισμένες πηγές οι εμπλεκόμενοι στο φονικό διαμένουν στην περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και στην Αθήνα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ Το θύμα αναγνώρισε τον 26χρονο ληστή


Ενας 26χρονος Αλβανός είναι σύμφωνα με την Αστυνομία ο ένας από τους τρεις ληστές που τα ξημερώματα της 22ας Αυγούστου εισέβαλαν στο σπίτι 51χρονου στο Κορυφάσιο σπάζοντας την πόρτα και χτυπώντας αυτόν και τη γυναίκα του με εργαλεία. Τον δράστη αναγνώρισε ο 51χρονος από φωτογραφίες.
Το σπίτι του θύματος βρίσκεται πάνω από το βενζινάδικο που διατηρεί και οι ληστές αναζητούσαν τις εισπράξεις της ημέρας. 
Με χτυπήματα και απειλές είχαν καταφέρει τελικά να αποσπάσουν από τον ιδιοκτήτη και τη γυναίκα του 7.000 ευρώ και χρυσαφικά, για να εξαφανιστούν στη συνέχεια κλέβοντας το αυτοκίνητο της κόρης τους, το οποίο εγκατέλειψαν στην περιοχή της Τσακώνας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/12/2011

Η Ορνιθολογική Εταιρεία στις εκδηλώσεις στην Καλαμάτα


 Στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας που έγιναν στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου έλαβε μέρος η Ορνιθολογική Εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής.

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να συγκεντρωθούν παιχνίδια και τρόφιμα για άπορες οικογένειες. Οι εργαζόμενοι της Ορνιθολογικής από όλη την Ελλάδα καθώς και η οργάνωση “Γη“ που εδρεύει στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον Αττικής, έσπευσαν να συνεισφέρουν στη δράση αυτή προσφέροντας παιχνίδια. 

Μαθητές νηπιαγωγείων της Πύλου στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο


Τους γέροντες και τις γιαγιάδες του Αλεξανδρακείου Γηροκομείου Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες το πρωί 40 περίπου παιδάκια από την περιοχή της Πυλίας, μαθητές του 1ου και του 2ου Νηπιαγωγείου Πύλου.
Οι μαθητές μπήκαν στις 8.30 το πρωί στο
λεωφορείο και γύρω στις 10  έφτασαν στο Αλεξανδράκειο. Μαζί τους είχαν φέρει χειροποίητα νηστήσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού, τα οποία είχαν τυλίξει σε χριστουγεννιάτικες συσκευασίες. Τα προσέφεραν στους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου, δίνοντάς τους μεγάλη χαρά.
Μαζί με τις νηπιαγωγούς που τους συνόδευσαν (Γεωργία Καπουλέα, Μαρία Μπούρκουλα, Χαρούλα Αναγνωστοπούλου, Ολγα Κεραμιδά, Εφη Σταυροπούλου) τραγούδησαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και το "Ρούντολφ το ελαφάκι"! Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι γιαγιάδες τραγούδησαν για τα μικρούλια, δίνοντάς τους πολλές ευχές και φιλιά!  

Γ. Σαρ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/12/2011

Πήγε Άραξο η Ryanair, εξετάζεται και η Καλαμάτα


Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η αξιοποίησή του για low cost πτήσεις αναμένεται να συζητηθεί στην τελευταία για το 2011 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το βράδυ της επόμενης Τετάρτης, στην Τρίπολη.
Πρώτος στόχος της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας με την εταιρεία Ryanair. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από Καλαματιανό στέλεχός της, η Ryanair αποφάσισε να συνδέσει το καλοκαίρι σε πρώτη φάση το αεροδρόμιο του Άραξου για την Πελοπόννησο με πτήσεις για το Μπέργκαμο της Ιταλίας και το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, μόλις οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία θα εξεταστεί και η σύνδεση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με προορισμούς, οι οποίοι όμως παραμένουν άγνωστοι.     

Η Πελοπόννησος στις Βρυξέλες


Στις Βρυξέλες βρέθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του“Winter Wonders” και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Plaisirs dHiver», όπου η Ελλάδα είναι «τιμώμενη χώρα.

Το “Winter Wonders” διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά από τον Δήμο Βρυξελλών και τον Οργανισμό Τουρισμού Βρυξελλών. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη xριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης και η προσέλευση κοινού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων 20% είναι τουρίστες. Με μεγάλη και σημαντική διεισδυτικότητα στα εθνικά άλλα και διεθνή ΜΜΕ.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου-Νέστορος


Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα REX  της Χώρας και ώρα 19:30 μ.μ. με τη συμμετοχή του Ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Λαογραφικού Ομίλου της Χώρας.  Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου θα ακουστούν κάλαντα από το Ωδείο της Πύλου στις γειτονιές των Δημοτικών Κοινοτήτων Πύλου (ώρα 13:00 μ.μ.) και Χώρας (ώρα 8:30 π.μ.), αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες Βλαχόπουλου (αίθουσα Δημοτικού Καταστήματος και ώρα 10:00 π.μ.) και Σουληναρίου (αίθουσα Κ.Α.Π.Η. και ώρα 11:30 π.μ.). 

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ“ Πρώτο βραβείο για το «Κορωνέικο Συμπόσιο»


Στην α‘ φάση του διεθνούς διαγωνισμού Gourmand World Cookbooks Awards 2011 διακρίθηκε το βιβλίο «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Κορώνης» της Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη. Το βιβλίο βγήκε πρώτο στην κατηγορία «Ιστορία της Μαγειρικής», διαγωνιζόμενο με όλα τα βιβλία που υποβλήθηκαν στην ίδια κατηγορία από την Ελλάδα.
Το βιβλίο που έγραψε η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, υποβλήθηκε από το ίδρυμα τον Νοέμβριο για να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό, ύστερα από πρόταση του Εντουάρ Κουαντρό, προέδρου της επιτροπής του διαγωνισμού. 
Ο διεθνής διαγωνισμός Gourmand World Cookbooks Awards συστάθηκε το 1995 από τον Εντουάρ Κουαντρό, με σκοπό να αναγνωριστούν και να τιμηθούν τα καλύτερα βιβλία μαγειρικής και παρουσίασης κρασιών. Τα τελευταία 14 χρόνια η ιστορία των βραβείων είναι παράλληλη με την ιστορία έκδοσης βιβλίων για τη μαγειρική και η απήχηση του διαγωνισμού είναι παγκόσμια. Το 2010 συμμετείχαν στο διαγωνισμό 8.000 βιβλία από 154 χώρες.

Ο ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ενταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του βιολογικού Κορώνης


Από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη“ (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει ο Δήμος Πύλου -Νέστορος να κατασκευάσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης της Κορώνης.
Από το ίδιο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρώσει τα έργα αποχέτευσης στους πρώην Δήμους Πύλου και Μεθώνης, ενώ στον πρώην Δήμο Νέστορος όπου προχωράει ο βιολογικός, “καίει“ το ζήτημα των κακοτεχνιών και της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης στη Χώρα.
Αυτά σημείωσε στην “Ε“ ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.

Το 2012 θα “ωριμάσει” το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης


Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με 6 εκ. ευρώ θα κατασκευαστεί το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης, για το οποίο ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα μέσα του 2012 θα έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα.
Για την ώρα το πολυπόθητο για την περιοχή έργο έχει αρκετές εκκρεμότητες, όπως παρατηρεί στην “Ε“ ο κ. Καφαντάρης.
Η πρώτη, σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ της έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση του Γυμνασίου - Λυκείου, που έχει έχει κατατεθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για το θέμα αυτό υπάρχει επικοινωνία του δήμου με τη γ.γ. Χωροταξίας του υπουργείου κ. Καλτσά.

Η ιστορία του Λιμενικού Ταμείου Πύλου




Συγνώμη για την ποιότητα του κειμένου αλλά δεν έχω τη δυνατότητα για καλύτερη παρουσίαση. 
Θέλω να πω στον αναγνώστη του blog, "ΝΕΣΤΩΡ 2011", ότι δεν μου διαφεύγει το ότι και προηγούμενες Δημοτικές  Αρχές είχαν διεκδικήσει την επαναφορά του Λιμενικού Ταμείου στην Πύλο. Το θέμα το παρακολουθώ, όσο μπορώ βέβαια, γιατί είναι μεγάλης σημασίας για την πρόοδο του τόπου. Θέλω να διαβάσεις, εάν μπορέσεις, όλη την απόφαση και αφού  βγάλεις τα συμπεράσματά σου να το συζητήσουμε το θέμα.

Κώστας....

Υ.Γ. Την απόφαση την έχω από κάποιον από τους τότε Δημοτικούς Συμβούλους της εποχής.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

KAΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Οι πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας μέσα και έξω από τα γήπεδα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΚONTRA CHANNEL, με καλεσμένους στο στούντιο, τηλεφωνικές ανταποκρίσεις αλλά και την συμμετοχή των τηλεθεατών. Ειδικοί από το... χώρο του ποδοσφαίρου θα προσεγγίζουν, θα αναλύουν και θα σχολιάζουν την ποδοσφαιρική επικαιρότητα. "Πριν από τη σέντρα". Προπονηθείτε στο δικό σας τηλεοπτικό γήπεδο στο KONTRA CHANNEL! Κάθε Παρασκευή στις 18:00' με τον Α. Αντωνόπουλο...
ΣΤΟ Internet www.contrachannel.gr 

Περιμένουν τη μελέτη για το λιμάνι της Κορώνης


Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για να δημοπρατήσουν το έργο της β’ φάσης στο λιμάνι της Κορώνης. Αυτό υποστήριξε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας. 
«Τα λεφτά υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Αλευράς για το 1,5 εκ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μόλις θα δοθεί, θα δημοπρατηθεί το έργο». 
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την ενίσχυση και τη θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους του υπόλοιπου τμήματος των
100 μέτρων έως το φάρο. Το έργο της α’ φάσης που αφορούσε την αποκατάσταση των ζημιών από τη θαλασσοταραχή του Δεκεμβρίου του 2008, ολοκληρώθηκε μετά από παρατάσεις, συμπληρωματικές συμβάσεις και καθυστερήσεις. 
Μ’ αυτό δημιουργήθηκαν υποδομές για νερό και ρεύμα και το λιμάνι της Κορώνης μπορεί να εξυπηρετήσει και σκάφη αναψυχής με βύθισμα έως 3 μέτρα.        

   Γ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/12/2011

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Costa Navarino


"Γνωρίζω και προβάλλω τη φύση και την ιστορία της Μεσσηνίας" είναι το πρόγραμμα που ξεκινά τον Ιανουάριο στην Costa Navarino.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν αρχικά μαθητές της Ε' και Στ' τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας και σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.
Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, παιδιά όλων των ηλικιών από τα σχολεία της Μεσσηνίας θα μάθουν για την προστασία
του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας, θα γνωρίσουν τη μοναδική μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής, βιώνοντας τον τόπο τους ως στοιχείο ταυτότητας και νιώθοντας υπερήφανοι συνεχιστές της πλούσιας κληρονομιάς που παρέλαβαν.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΜΟΣ "Λαογραφικά σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας"


Με επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών ο τόμος "Λαογραφικά σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις συλλογές της Γεωργίας Ταρσούλη (1938-1939)", που επιχορηγήθηκε από το Μανιατάκειον Ιδρυμα. Ο  τόμος είναι συνέκδοση του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών και του Μανιατάκειου Ιδρύματος, και εντάχθηκε στη σειρά «Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού 6». 
Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση με ανέκδοτο λαογραφικό υλικό από την Κορώνη και τα γύρω χωριά (Χρυσοκελλαριά, Βασιλίτσι,Καπλάνι, Ζιζάνι, Υάμεια,Ακριτοχώρι), που είχε συλλέξει η Κορωναία συγγραφέας Γεωργία Ταρσούλη μεταξύ 1938-1939. Την επιμέλεια της ύλης ανέλαβε ο Μεσσήνιος ερευνητής του ΚΕΕΛ Ιωάννης Πλεμμένος.  

Στους δήμους τα Λιμενικά Ταμεία ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ


Στους δήμους δίνει από την αρχή του νέου έτους την αρμοδιότητα διαχείρισης των Λιμενικών Ταμείων ο “Καλλικράτης” και στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει ομαλή μετάβαση από το παλιό καθεστώς στο νέο. Μάλιστα εντός των προσεχών ημερών ο υφυπουργός Αδωνις Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τους περίπου 80 δημάρχους των πόλεων που έχουν Λιμενικά Ταμεία, μεταξύ αυτών και η Καλαμάτα. 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας χθες για το θέμα σημείωσε ότι υπήρξε διαχρονικά άριστη συνεργασία με τον απερχόμενο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Τζάννε, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην ασφαλτόστρωση στο χώρο μπροστά από το Τελωνείο, όσο και στην ανάπλαση του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου - το οποίο παρεμπιπτόντως αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα μετά την εκταμίευση των απαιτούμενων πόρων που οφείλονταν στον εργολάβο.       

   Δ.Πλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/12/2011

Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Chefchaouen του Μαρόκο


Στο Chefchaouen του Μαρόκο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου συνάντηση των εκπροσώπων της Κορώνης και του Chefchaouen για την επεξεργασία του κοινού στρατηγικού σχεδίου για τη Μεσογειακή Διατροφή.
Η συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Κορώνης και του Chefchaouen, προκειμένου να καθοριστεί σε λεπτομέρειες το κοινό στρατηγικό σχέδιο, όπως αυτό αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης της Κορώνης.
Ο Δήμαρχος Πύλου ,κ Δημήτρης Καφαντάρης συνοδευόταν από τη Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, κα Βίκυ Ιγγλέζου, η οποία παρουσίασε την πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινής ιστοσελίδας για τη Μεσογειακή Διατροφή που θα περιλαμβάνει και το λεξικό Μεσογειακής Διατροφής στις γλώσσες των Εμβληματικών Κοινοτήτων (Ελληνική, Ισπανική, Αραβική και Ιταλική) καθώς επίσης και στις επίσημες γλώσσες της Σύμβασης (Αγγλική και Γαλλική). Η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος δήλωσε ότι: «Η Κορώνη και το Chefchaouen  αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να σχεδιάσουν το κοινό στρατηγικό σχέδιο των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή και εύχομαι η Soria και το Cilento να συμφωνήσουν και να προχωρήσουμε από κοινού. Έχω δεσμευτεί με τη Διακήρυξη της Κορώνης η απόφαση της Unesco να μη μείνει ένα κενό χαρτί αλλά με μεθοδευμένες δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, να ενισχυθεί ο ρόλος των Εμβληματικών Κοινοτήτων και να λειτουργήσουν ως πιλοτικά μοντέλα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Surfing in Greece? The Water’s Fine

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Υ.Α. ΠΥΛΟΥ


H τοπική κοινωνία θα δώσει λύση απέναντι στην κρίση



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Δημάρχου Πύλου – Νέστορος

Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την ελληνική κοινωνία να δοκιμάζεται σκληρά.
Μισθοί και συντάξεις συμπιέζονται σε επίπεδα Βαλκανίων, ενώ οι τιμές των αγαθών στα ράφια είναι τόσο υψηλές που σπανίως συναντιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ανεργία πλησιάζει επισήμως στο 20%, ενώ αν συνεκτιμήσουμε και τη λεγόμενη αδήλωτη, σύντομα ένας στους τρεις συμπατριώτες μας δεν θα ‘χει δουλειά.
Και μαζί με όλα τα προηγούμενα, οι έκτακτοι φόροι αθροίζονται ο ένας πάνω στον άλλον με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα συνολικό βάρος που αποδεικνύεται αβάστακτο για κάθε οικογενειάρχη.
Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, που δεν ζούμε στα γυάλινα υπουργικά κτίρια των Αθηνών, αλλά μέσα στην κοινή για κάθε Έλληνα καθημερινότητα, έχουμε σαφή εικόνα για όλα τα προηγούμενα. Είμαστε οι άμεσοι εκπρόσωποι του πολίτη και χρέος μας είναι να ξέρουμε πως τα βγάζει πέρα κάθε ομάδα, κάθε γειτονιά, κάθε οικογένεια. Εμείς λοιπόν, είμαστε οι πρώτοι που λέμε και επιβεβαιώνουμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε λίαν δραματική.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εθελοντισμού επιχειρεί ο Δήμος Πύλου Νέστορος.
Προς το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης ανέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πετρόπουλο να προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής σε Δημοτικό επίπεδο.
Η διαδικασία αυτή ακολούθησε μετά από τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Τρίπολη – την 13/12/2011 από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με θέμα την Δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τον Δήμο Πύλου-Νέστορος στη σύσκεψη εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Πετρόπουλος.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της Χώρας όπου συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι των τοπικών κοινωνικών φορέων και Συλλόγων των τέως Δήμων Νέστορος και Παπαφλέσσα οι οποίοι είχαν προσκληθεί , όλοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου και δήλωσαν συμμετοχή στην επιτροπή αυτή.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρόθεση του Δήμου και δήλωσε ότι:
Η Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να διαχειριστεί και να λύσει τα δικά της προβλήματα. Αδυνατεί να προστατεύσει και να συμπαρασταθεί ως οφείλει στους πολίτες.
Ο Έλληνας σήμερα βιώνει την εγκατάλειψη από την Πολιτεία και σε πολλές περιπτώσεις εχθρότητα και αντιπαλότητα του κράτους απέναντί του.
Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας πλήττουν ιδιαίτερα :
  1. -Τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού {αβοήθητες}
  2. -Την προστασία και την ποιότητα ζωής των πολιτών
  3. -Την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας.
  4. -Τον πολιτισμό
  5. -Τον τουρισμό
  6. -τους Νέους
  7. – Επιδεινώνουν τα κοινωνικά προβλήματα και εξάρουν τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Έτσι διαταράσσεται σοβαρά η κοινωνική συνοχή και ο αστικός ιστός των τοπικών κοινωνιών.
Καμία Κοινωνία στον κόσμο δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμένη και ανθρωποκεντρική αν δεν έχει ανεπτυγμένο στο εσωτερικό της το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της.
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος μέσω της Επιτροπής αυτής και σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας θα προωθήσει δράσεις για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος και της δημιουργικής προσφοράς του στην τοπική Κοινωνία. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι διαχρονικά στηρίζουν τις δομές του εθελοντικού κινήματος.
Επί πλέον θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ένταξη πολλών Δημοτών και ιδιαίτερα νέων στο Δίκτυο κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού. Θα αξιοποιήσει τη ζωντάνια, τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις γνώσεις του καθενός για προσφορά στο τοπικό κοινωνικό σύνολο.
Οργανωτικά ο Δήμος τις προσεχές ημέρες θα πραγματοποιήσει συναντήσεις φορέων και συλλόγων στη Πύλο με συμμετοχή της Μεθώνης και των Χιλιοχωρίων καθώς και στην Κορώνη.
Σχεδιασμός μας είναι η Δημοτική Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εθελοντισμού να αποτελείται από τρεις ομάδες Πύλου-Χώρας και Κορώνης ώστε οι δομές του να συμπεριλαμβάνουν όλο το Δήμο και να είναι λειτουργικά αποτελεσματική.
Κλείνοντας ο κος Πετρόπουλος είπε ότι πιστεύουμε στο εθελοντικό κίνημα και στην αλληλεγγύη των ανθρώπων μας που τόσο όσο ποτέ έχουν ανάγκη οι δημότες μας σήμερα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που θα προκύπτουν αλλά αν ενώσουμε όλοι την προσπάθειά μας θα τα καταφέρουμε καλύτερα.